Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυβερνητικό πρόγραμμα ΝΔ: 25.000 πολίτες συμμετείχαν στην ανοικτή διαβούλευση
  • [02] ΥΠΟΙΚ: Το 90% των φορολογούμενων θα πληρώσει είτε λιγότερο είτε τον ίδιο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με πέρυσι
  • [03] Η αραβοκουρδική συμμαχία ανακατέλαβε την πόλη Μανμπίτζ της Συρίας
  • [04] Η Χιροσίμα τιμά τα 71 χρόνια από τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας
  • [05] Προειδοποίηση Τέρνμπουλ προς τους Αυστραλούς που μάχονται στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους
  • [06] Μίνι σειρά από τον Μπράντλεϊ Κούπερ για τον ISIS
  • [07] «Θα δοθούν μόνο τέσσερις άδειες», τονίζει ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς
  • [08] Ιορδανία: Διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες από τη Συρία

  • [01] Κυβερνητικό πρόγραμμα ΝΔ: 25.000 πολίτες συμμετείχαν στην ανοικτή διαβούλευση

    Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος της ανοικτής διαβούλευσης της Νέας Δημοκρατίας για τη διαμόρφωση του κυβερνητικού της προγράμματος, την έναρξη της οποίας είχε ανακοινώσει στις 16 Ιουνίου ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Στο πλαίσιο της διαβούλευσης, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης πραγματοποίησε κύκλο συναντήσεων με κοινωνικούς εταίρους, φορείς αυτοδιοίκησης και επιστημονικά επιμελητήρια (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ, ΚΕΕ, ΟΕΕ, ΤΕΕ, ΓΕΩΤΕΕ, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ΕΕΕ, Εθνική συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, ΠΟΜΙΔΑ) που του κατέθεσαν προτάσεις, και από το Σεπτέμβριο ο διάλογος θα συνεχιστεί και με άλλους φορείς.

    Συγχρόνως, σε συνεργασία με τις επιμέρους Γραμματείες της Νέας Δημοκρατίας ολοκληρώθηκε μια σειρά από ειδικούς θεματικούς κύκλους διαβούλευσης, στους οποίους συμμετείχαν ενεργά πλήθος πολιτών που τοποθετήθηκαν και υπέβαλαν τις προτάσεις τους πάνω σε σημαντικά ζητήματα όπως: αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, κίνητρα για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, υιοθεσίες, ελεύθερη επιλογή σχολείου, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, αξιολόγηση υπηρεσιών των ΟΤΑ, αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο καθώς και η συμβολή της ομογένειας στην ανάταξη της χώρας σύμφωνα με επιτυχημένα παραδείγματα άλλων χωρών.

    Παράλληλα μέσω διαδικτύου στην ιστοσελίδα diavoulefsi.nd.gr δόθηκε η δυνατότητα στους πολίτες να εκφράσουν τις απόψεις τους.

    Οι πολίτες απάντησαν σε 20 ξεχωριστά ερωτήματα που αφορούν πραγματικά διλήμματα πολιτικής, και όπως τονίζουν στη Συγγρού δεν προδικάζουν τις θέσεις που θα διαμορφώσει η Νέα Δημοκρατία, αλλά καταδεικνύουν τις δυσκολίες που συναντά κάποιος που προσπαθεί να διαμορφώσει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα.

    Ο κ. Χατζηδάκης με δήλωσή του ευχαρίστησε τους 25.000 πολίτες που απάντησαν επώνυμα στην ηλεκτρονική διαβούλευση για το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ.

    «25.000 είναι ένας αριθμός πολύ μεγάλος. Οι προτιμήσεις των συμμετεχόντων είναι ξεκάθαρες. Θέλουν ένα κράτος με λιγότερους φόρους, λιγότερες δαπάνες. Ένα κράτος το οποίο να ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα που είναι προϋπόθεση για νέες δουλειές. Εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση και σύντομα θα παρουσιάσουμε συγκεκριμένες θέσεις», τόνισε ο αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Στόχος του προγράμματος, όπως έχει αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα είναι να οδηγηθεί η Ελλάδα στη μετά μνημόνιο εποχή με ένα ελληνικό, αξιόπιστο σχέδιο που θα δώσει ευκαιρίες και προοπτικές για τους πολλούς και θα εμπνεύσει εμπιστοσύνη και αισιοδοξία στους Έλληνες.

    Αναλυτικά στην ηλεκτρονική διαβούλευση συμμετείχαν ακριβώς 24.677 πολίτες απ' όλη την Ελλάδα, με επώνυμες απαντήσεις, κάθε ηλικίας, με ισχυρότερη εκπροσώπηση των παραγωγικών ηλικιών.

    Το 88% των πολιτών επιλέγει τον περαιτέρω περιορισμό των δαπανών προκειμένου να γίνουν σημαντικές μειώσεις φόρων και το 12% να παραμείνουν σταθερές οι δαπάνες και να γίνουν μικρές μειώσεις φόρων.

    Η πλειοψηφία των πολιτών που απάντησε στο ερωτηματολόγιο της ΝΔ συμφωνεί κυρίως με το κλείσιμο κρατικών φορέων και τη μείωση των λειτουργικών δαπανών του κράτους και λιγότερο με τη μείωση των επιδοτήσεων προς την Αυτοδιοίκηση.

    Πιο συγκεκριμένα, για τη μείωση των φόρων οι πολίτες είχαν να επιλέξουν δύο φόρους, και επέλεξαν κατά πλειοψηφία πρώτο τον ΦΠΑ. Ακολουθούν ο ΕΝΦΙΑ, η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων καθώς και οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης.

    Για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ζητούν διεύρυνση των ηλεκτρονικών ελέγχων και μείωση των φορολογικών συντελεστών, ενώ για την καταπολέμηση της ανεργίας προτείνουν φορολογικά κίνητρα σε επιχειρήσεις με ρήτρα απασχόλησης και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

    Για την προσέλκυση νέων επενδύσεων προτείνουν την καθιέρωση σταθερού φορολογικού συστήματος για μεγάλο χρονικό διάστημα και την εξάλειψη γραφειοκρατικών εμποδίων, ενώ για το μέλλον των συντάξεων προκρίνουν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την άμεση κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

    Για την Αγροτική Ανάπτυξη η πλειοψηφία των πολιτών επιθυμούν τόσο την ενίσχυση των μονάδων με εξαγωγικό προσανατολισμό, όσο και την υποχρεωτική εκπαίδευση των νέων αγροτών ως προαπαιτούμενο για την επιδότησή τους από την ΕΕ.

    Η αξιολόγηση των στελεχών και των υπηρεσιών από ανεξάρτητο φορέα συγκεντρώνει με διαφορά τις περισσότερες απαντήσεις στην ερώτηση για τους τρόπους βελτίωσης της λειτουργίας του Δημοσίου στην Ελλάδα.

    Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που απάντησαν συμφωνεί με την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου προκειμένου να καταργηθούν προνόμια συνδικαλιστών.

    Η μηδενική ανοχή σε κάθε είδους παραβατική συμπεριφορά προκρίνεται από τους πολίτες ως η σημαντικότερη δράση για την ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών.

    Σχετικά με τη επίσπευση της απονομής δικαιοσύνης, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών συμφωνεί με τη διεύρυνση της εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών, καθώς και με την επέκταση του ωραρίου των δικαστηρίων.

    Στην ερώτηση για την εξυγίανση της λειτουργίας των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που απάντησαν (92%) επιλέγει την ελεύθερη ίδρυση και λειτουργία καναλιών βάσει των τεχνολογικών δυνατοτήτων και το 8% συμφωνεί με την πρόταση για περιορισμένο αριθμό καναλιών με προϋποθέσεις λειτουργίας που καθορίζει η κυβέρνηση.

    Υψηλά στην προτεραιότητα των πολιτών για τους τρόπους βελτίωσης του δημόσιου σχολείου είναι τόσο η αύξηση των προτύπων/πειραματικών σχολείων όσο και η αναβάθμιση των ολοήμερων σχολείων.

    Σχετικά με την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που συμμετείχαν θεωρεί πως η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων και ΤΕΙ θα πρέπει να συνδέεται με την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης σε κάθε ίδρυμα και όχι με τον αριθμό των φοιτητών τους.

    Παράλληλα, σύμφωνα με την πλειονότητα των απαντήσεων, ο αριθμός των φοιτητών που εισέρχονται κάθε χρόνο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα πρέπει να ορίζεται από κάθε ίδρυμα ξεχωριστά ανάλογα με τις δυνατότητές του και όχι από το υπουργείο Παιδείας.

    Στα θέματα Περιβάλλοντος οι πολίτες που συμμετείχαν στη διαβούλευση της Νέας Δημοκρατίας, προκρίνουν την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ακολούθως επιλέγουν την αποτελεσματική διαχείριση απορριμμάτων.

    [02] ΥΠΟΙΚ: Το 90% των φορολογούμενων θα πληρώσει είτε λιγότερο είτε τον ίδιο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με πέρυσι

    Ο συνολικός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ 2016 θα κινηθεί στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι και όσα δημοσιεύματα μιλούν για αύξηση του συνολικού ποσού του ΕΝΦΙΑ, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών. «Αυτό που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα είναι το γεγονός ότι στον ΕΝΦΙΑ 2016 υπάρχει ανακατανομή των βαρών από τις μικρές στις μεγάλες περιουσίες», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

    Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία από την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, προκύπτει ότι:

    - Το 34 % των φυσικών προσώπων (πάνω από 2,4 εκατ.) θα πληρώσουν λιγότερο σε σχέση με πέρυσι.

    - Το 35 % των φυσικών προσώπων (πάνω από 2,5 εκατ.) θα πληρώσουν ακριβώς το ίδιο.

    - Το 21 % των φυσικών προσώπων (πάνω από 1,5 εκατ.) θα πληρώσουν ελάχιστα παραπάνω (από 1 λεπτό έως 10 ευρώ).

    - Περίπου το 5,8% των φυσικών προσώπων (πάνω από 420.000) θα πληρώσει επιπλέον από 10 έως 50 ευρώ.

    -Περίπου το 3,8% των πολιτών (πάνω από 270.000) θα πληρώσουν επιπλέον από 50 ευρώ και πάνω.

    Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία, όπως διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών, περίπου το 90% των φυσικών προσώπων (περίπου 6,4 εκατ.) θα πληρώσει, είτε λιγότερο ΕΝΦΙΑ, είτε τον ίδιο ή σχεδόν τον ίδιο, σε σχέση με πέρυσι.

    Διαβάστε επίσης:

    ΥΠΟΙΚ: Τα βήματα σταδιακής χαλάρωσης των κεφαλαιακών ελέγχων

    [03] Η αραβοκουρδική συμμαχία ανακατέλαβε την πόλη Μανμπίτζ της Συρίας

    Οι δυνάμεις των Κούρδων και των Αράβων στη Συρία, η συμμαχία που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, κατάφεραν να καταλάβουν σήμερα την πόλη Μανμπίτζ, ένα προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους, δύο μήνες αφότου εξαπέλυσαν την επίθεσή τους για την εκδίωξη των τζιχαντιστών από αυτήν τη στρατηγικής σημασίας κοινότητα στην επαρχία του Χαλεπιού.

    Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) έχουν θέσει σχεδόν υπό τον πλήρη έλεγχο τους τη Μανμπίτζ, ωστόσο απομένουν ακόμη "θύλακες αντίστασης" στο κέντρο της. Οι άνδρες της συμμαχίας "σαρώνουν το κέντρο της πόλης αναζητώντας τους τελευταίους τζιχανιστές που παραμένουν ακόμη εκεί", ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Η αραβοκουρδική συμμαχία είχε ξεκινήσει στις 31 Μαΐου την επιχείρηση ανακατάληψης της Μανμπίτζ που βρισκόταν πάνω στ κύριο άξονα ανεφοδιασμού του ΙΚ από τα τουρκικά σύνορα προς τη Ράκα, την ντε φάκτο "πρωτγεύουσα" των τζιχαντιστών στη Συρία, ανατολικότερα. Με την υποστήριξη της διεθνούς συμμαχίας, υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ, η SDF, στην οποία μετέχει και η πανίσχυρη κουρδική πολιτοφυλακή YPG, κατέλαβε αρχικά πολλές κοινότητες και χωριά γύρω από τη Μανμπίτζ και στις 23 Ιουνίου μπήκε στην πόλη. Οι μάχες ωστόσο συνεχίζονταν και η πρόοδος της SDF ήταν αργή, κυρίως εξαιτίας των αντεπιθέσεων που εξαπέλυαν οι τζιχαντιστές.

    [04] Η Χιροσίμα τιμά τα 71 χρόνια από τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας

    Οι Ιάπωνες τίμησαν σήμερα τα 71 χρόνια από τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα, με τον δήμαρχο της πόλης να καλεί τη διεθνή κοινότητα να απαγορεύσει τα πυρηνικά όπλα.Η τελετή στη μνήμη των χιλιάδων θυμάτων έγινε λίγους μήνες μετά την ιστορική επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα, του πρώτου εν ενεργεία προέδρου των ΗΠΑ που επισκέφθηκε τη Χιροσίμα.

    Στις 6 Αυγούστου 1945, στις 8.15, τοπική ώρα, το Ενόλα Γκέι, ένα αμερικανικό βομβαρδιστικό Β-29, έριξε στη Χιροσίμα την ατομική βόμβα "Λιτλ Μπόι". Το μεγαλύτερο μέρος της πόλης αποτεφρώθηκε καθώς με την έκρηξη η θερμοκρασία έφτασε τους 4.000 βαθμούς Κελσίου. Χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν ακαριαία. Άλλοι υπέκυψαν αργότερα ?ακόμη και μήνες ή χρόνια? από τα τραύματά τους, τα εγκαύματα που είχαν υποστεί ή από ασθένειες που τους προκάλεσε η ραδιενέργεια. Συνολικά ο αριθμός των θυμάτων ανήλθε στις 140.000 χιλιάδες.

    Τρεις ημέρες μετά τη Χιροσίμα, μια δεύτερη ατομική βόμβα έπληξε το Ναγκασάκι. Στις 15 Αυγούστου η Ιαπωνία συνθηκολόγησε.

    Σήμερα, περίπου 50.000 άνθρωποι μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε και εκπρόσωποι από δεκάδες χώρες τήρησαν ενός λεπτού σιγή στις 8.15, στη μνήμη των θυμάτων. Στη σεμνή τελετή που ακολούθησε ο δήμαρχος της Χιροσίμα Καζούμι Ματσούι υπενθύμισε στην ομιλία του την πρόσφατη επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας ότι το γεγονός αυτό αποτελεί "την απόδειξη ότι ο Αμερικανός πρόεδρος συμμερίζεται τη βαθύτατη επιθυμία" της πόλης του "να μην ανεχτεί το απόλυτο κακό". Ζήτησε επίσης από όλον τον κόσμο να ληφθούν μέτρα για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων τα οποία χαρακτήρισε "βαρβαρότητα ακραίας μορφής".

    Ο πρωθυπουργός Άμπε, μετά την κατάθεση στεφάνων, επανέλαβε ότι το Τόκιο θα συνεχίσει να εργάζεται για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά.

    [05] Προειδοποίηση Τέρνμπουλ προς τους Αυστραλούς που μάχονται στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους

    Ο πρωθυπουργός Μάλκολμ Τέρνμπουλ προειδοποίησε τους Αυστραλούς που μάχονται στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους στη Μέση Ανατολή, ότι αντιμετωπίζουν άμεσα την «απειλή του θανάτου»καθώς οι συμμαχικές δυνάμεις της Δύσης, αρχίζουν να έχουν υπό τον έλεγχό τους, κομβικές περιοχές για την εξέλιξη των πολεμικών συγκρούσεων.

    Η προειδοποίηση του Αυστραλού πρωθυπουργού απευθύνθηκε και σε όσους σκέφτονται να ενταχθούν στις τάξεις των τζιχαντιστών, τονίζοντας ότι ο μύθος για τον «αήττητο χαρακτήρ»του Ισλαμικού Κράτους, θα καταρριφθεί σύντομα.Παράλληλα, ο Μάλκολμ τόνισε ότι πολεμική δυναμική των τζιχαντιστών έχει αναχαιτιστεί, καθώς όλο και περισσότερες περιοχές τους, περνούν στο έλεγχο των δυνάμεων της Δύσης.

    [06] Μίνι σειρά από τον Μπράντλεϊ Κούπερ για τον ISIS

    Πάνω σε μία νέα μίνι τηλεοπτική σειρά δουλεύει την περίοδο αυτή ο ηθοποιός Μπράντλεϊ Κούπερ, το σενάριο της οποίας βασίζεται σε ένα βιβλίο που αναφέρεται στην άνοδο των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, μία παραγωγή που ο συγγραφέας της πιστεύει ότι θα βοηθήσει τους Αμερικανούς να κατανοήσουν πώς προέκυψε η ομάδα αυτή.

    Το βραβευμένο με Πούλιτζερ, το 2016, βιβλίο του Τζόμπι Γουόρικ με τίτλο «Black Flags: The Rise of ISIS» συνδέει τα κομμάτια και προσπαθεί να προσεγγίσει τις ρίζες του τζιχάντ, ξεκινώντας από μία απομακρυσμένη ιορδανική φυλακή μέχρι την εξέλιξή του στο κράτος της Συρίας.

    Το βιβλίο ακολουθεί επίσης την μικρή ομάδα Αμερικανών και διεθνών πρακτόρων που δουλειά τους ήταν να ανακόψουν τη δράση της οργάνωσης.

    Ο 56χρονος συγγραφέας του βιβλίου δήλωσε, μέσω Twitter, ενθουσιασμένος που θα δημοσιοποιηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο η είδηση αυτή.

    Η μίνι σειρά γυρίζεται για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου ΗΒΟ, μέσω της εταιρείας παραγωγής του Μπράντλεϊ Κούπερ.

    Ο Γουόρικ, που είναι δημοσιογράφος στην εφημερίδα Washington Post, δήλωσε, σύμφωνα με το Ρόιτερς, ότι η σειρά θα έχει ως στόχο να εξηγήσει, να εκπαιδεύσει και να βοηθήσει να διευκρινιστούν τα θέματα που σχετίζονται με την ομάδα του Ισλαμικού Κράτους και τα κίνητρά του.

    [07] «Θα δοθούν μόνο τέσσερις άδειες», τονίζει ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς

    «Οι άδειες είναι τέσσερις, όπως έχει αποφασίσει η Βουλή», τονίζει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, σε συνέντευξή τους την εφημερίδα «Επένδυση», σημειώνοντας ότι «είμαστε μέσα στο χρονοδιάγραμμα και μέσα στον Αύγουστο θα έχουμε τη δημοπρασία».

    Ο υπουργός αναφέρει ότι λόγοι δημόσιου συμφέροντος επιβάλλουν τον διαγωνισμό για τις άδειες. «Κάνουμε μια προσπάθεια για να πάμε σε βιώσιμα σχήματα, κ. Παλλήκαρη, η εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια των ΜΜΕ έχει αναδείξει το πρόβλημα ανάγλυφα. Στην Ελλάδα είχαμε μέχρι πρότινος τηλεοπτικούς σταθμούς ζημιογόνους και χωρίς άδειες. Αυτή ήταν η διπλή ρίζα της διαπλοκής. Κανάλια χωρίς άδειες, εξαρτώμενα, δηλαδή, από την πολιτική εξουσία, και ζημιογόνα, εξαρτώμενα δηλαδή από τη διαρκή κάμψη των τραπεζικών κανόνων. Αποτέλεσμα; Πλούσιοι μέτοχοι με πτωχευμένες εταιρείες, κανάλια με χαμηλό ή ανύπαρκτο προϊόν και δάνεια σχεδόν ενός δισ.», αναφέρει ο κ. Παππάς.

    Όσον αφορά την αδειοδότηση των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών, λέει ότι θα ακολουθήσει αυτής των πανελλαδικών.

    Επισημαίνει ακόμη ότι αυτήν τη στιγμή κανένα κανάλι δεν έχει άδεια. «Επί 27 χρόνια λειτούργησαν κανάλια χωρίς άδεια. Μετά την αδειοδότηση ο πάροχος δικτύου, όπως ορίζει ο νόμος, θα μεταφέρει το σήμα των αδειοδοτημένων καναλιών. Ο νόμος θα τηρηθεί. Ουδείς είναι υπεράνω του νόμου», τονίζει.

    Κατηγορεί τη ΝΔ για «διαρκή ταύτιση με τις θέσεις όσων αυτήν τη στιγμή έχουν κανάλια», αναφερόμενος στις επικρίσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν περίμενε τις αποφάσεις του ΣτΕ, λέγοντας ότι η «ΝΔ ζητά για χιλιοστή φορά να μη γίνει ο διαγωνισμός», θέτοντας το ίδιο ερώτημα που κατέθεσαν στο ΣτΕ οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί με τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων. «Οι αιτήσεις για πάγωμα του διαγωνισμού απορρίφθηκαν, και μάλιστα με το σκεπτικό ότι συντρέχουν λόγοι δημόσιου συμφέροντος για να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία. Άρα, λοιπόν, η ΝΔ θα έπρεπε να ενημερωθεί για τις αποφάσεις του ΣτΕ και να μη σέρνεται παπαγαλίζοντας τα ειδικά και καθόλου έννομα συμφέροντα ορισμένων από τους ιδιοκτήτες», προσθέτει.

    Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση άργησε να κλείσει την πρώτη διαπραγμάτευση και αυτό κόστισε στη χώρα, επισημαίνει ότι το ΔΝΤ έχει παραδεχθεί ότι οι στόχοι ήταν άπιαστοι και το πρόγραμμα μη εφαρμόσιμο. Σημειώνει δε ότι «το ίδιο έκανε και ο κ. Χαρδούβελης, ο οποίος ήταν υπουργός Οικονομικών του κ. Σαμαρά, λέγοντας ότι «ο κ. Σαμαράς μαζί με τον κ. Στουρνάρα υπέγραψαν την 5η αξιολόγηση τον Ιούνιο του 2014. Για 7 μήνες μέχρι τις εκλογές δεν έκαναν απολύτως τίποτα», και τονίζει: «Εμείς κληρονομήσαμε τις δεσμεύσεις τους για υψηλά πλεονάσματα. Με τη διαπραγμάτευση τα μειώσαμε και τα κάναμε ρεαλιστικά. Τι ζητάνε, δηλαδή; Μας εγκαλούν επειδή καταφέραμε με τη διαπραγμάτευση να ρίξουμε τα πλεονάσματα που και αυτοί παραδέχονται ότι δεν πιάνονταν;»

    Ο κ. Παππάς εκτιμά ότι ηδεύτερη αξιολόγηση μπορεί να κλείσει σύντομα «και στο θέμα των εργασιακών να έχουμε μια κατάληξη η οποία να είναι θετική για τα συμφέροντα των εργαζομένων και της κοινωνίας», ενώ σε σχέση με την παρουσία του ΔΝΤ στο Πρόγραμμα αναφέρει ότι θα εξαρτηθεί από την κατάληξη της για το χρέος. «Δεν εξαρτάται από την Ελλάδα. Εμείς έχουμε πει ότι εξαρχής δεν θα έπρεπε να είναι το ΔΝΤ στην Ευρώπη. Είναι στο ελληνικό πρόγραμμα επειδή το ζήτησαν άλλοι. Κατά τα άλλα, συμφωνώ με αυτό που η κυρία Λαγκάρντ είπε, ότι η παρουσία του στο πρόγραμμα δεν ήταν επιτυχής», προσέθεσε, ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει ότι η συζήτηση για το χρέος έχει αρχίσει και δεν πρέπει συγκροτηθεί ένα χρονοδιάγραμμα που θα εξυπηρετεί τις εσωτερικές πολιτικές ανάγκες μιας χώρας, δηλαδή της Γερμανίας.

    Σε ερώτηση για το εάν ισχύει ότι θα ενεργοποιηθεί ο «κόφτης», όπως ισχυρίζεται η ΝΔ, απαντά ότι στην αξιωματική αντιπολίτευση, «αντί να αναρωτηθούν για τις αλλεπάλληλες διαψεύσεις, προσεύχονται να πέσουν έξω τα έσοδα και να εκτροχιαστεί εκ νέου η οικονομία».

    «Ούτε αυτό θα γίνει. Κόφτης, λοιπόν, θα μπει στις ορέξεις τους για επαναφορά της διαπλοκής και των πολιτικών της 5ης αξιολόγησης», τονίζει και συμπληρώνει: «Αυτή η κυβέρνηση έχει δείξει ότι είναι αποτελεσματική. Δεν κρατάει τις διάφορες λίστες στα συρτάρια. Δεν αφήνει εφοπλιστές ή ιδιοκτήτες καναλιών να μη πληρώνουν φόρους. Και από την άλλη σέβεται κάθε ευρώ φόρων που πληρώνει ο Έλληνας πολίτης. Να σας πω μόνο δύο παραδείγματα. Εξοικονομούμε 750 εκατ. ευρώ από την επαναδιαπραγμάτευση των συμφωνιών για την κατασκευή των οδικών αξόνων. Εξοικονομούμε 100 εκατ. ευρώ από την αντικατάσταση των εργολάβων καθαριότητας στα νοσοκομεία με ατομικές συμβάσεις. Και χρήματα εξοικονομούμε, και τους μισθούς των εργαζομένων στην καθαριότητα αυξάνουμε ραγδαία. Αυτήν τη στιγμή, στο επτάμηνο είμαστε 600 εκατ. πάνω σε σχέση με τον στόχο των εσόδων. Η ΝΔ, λοιπόν, ας λέει ό,τι νομίζει. Απλώς θα αναγκάζεται να μετακινεί την πρόβλεψη για την πτώση διαρκώς παρακάτω στον χρόνο. Επειδή διαρκώς διαψεύδονται, αρχίζουν και διακινούν ψεύδη και συκοφαντίες. Αδυνατούν να μιλήσουν για το πρόγραμμά τους, το οποίο είναι ακραίο και νεοφιλελεύθερο».

    Όσον αφορά το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες το φθινόπτωρο, ο υπουργός Επικρατείας λέει χαρακτηριστικά «εκλογές ονειρεύονται όσοι επιθυμούν επιστροφή στην πραγματικότητα του πελατειακού κράτους, της διαπλοκής και της ακραίας λιτότητας», ενώ για τα σενάρια συνεργασίας με την Ένωση Κεντρώων υπογραμμίζει ότι «η κυβερνητική πλειοψηφία είναι επαρκής και συμπαγής», προσθέτοντας ότι «ο στόχος της διεύρυνσης του άξονα στήριξης της κυβέρνησης είναι θεμιτός και διαρκής».

    Ακόμη, αναφέρεται στις τελευταίες δηλώσεις του διοικητή της ΤτΕ, επισημαίνοντας ότι ο κ. Στουρνάρας είναι κεντρικός τραπεζίτης και σημειώνει πως «εάν κάποιος έχει υπάρξει πολιτικό πρόσωπο πρόσφατα, και μάλιστα υπουργός Οικονομικών, και κάνει πολιτικές τοποθετήσεις, θα πρέπει να αναμένει και σχετικές απαντήσεις».

    Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση σχετικά την παραπομπή του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, τονίζει: «Το τι ακριβώς συνέβη στην ιστορική καμπή όπου η χώρα οδηγήθηκε στη χρεοκοπία είναι κάτι που δεν θα ξεπεραστεί με by pass, ούτε με εκκωφαντικές σιωπές, όπως αυτή του κ. Μητσοτάκη. Δικαιούνται όλοι οι Έλληνες να ξέρουν. Υποχρεούνται όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν».

    [08] Ιορδανία: Διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες από τη Συρία

    Οι πρόσφυγες από τη Συρία που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σύνορα με την Ιορδανία έλαβαν μέσα στην εβδομάδα, φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας με είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης. Η βοήθεια μεταφέρθηκε με γερανούς στα αποκλεισμένα σύνορα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Παγκόσμιου Προγράμματος Διατροφής (WFP).

    Πρόκειται για την πρώτη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας από το κλείσιμο των συνόρων, τον Ιούνιο, ενώ η διανομή της έγινε από την πλευρά της Ιορδανίας, με γερανούς που διαθέτουν μηχανικό βραχίονα 70 μέτρων.

    Στην αποκλεισμένη συνοριακή περιοχή, ζουν περισσότεροι από 75.000 άνθρωποι που προσπάθησαν να γλιτώσουν από τον πόλεμο στη Συρία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 6 August 2016 - 10:32:36 UTC