Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Κουμουτσάκος στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Εφικτή η αυτοδυναμία της ΝΔ
  • [02] Φ. Γεννηματά για Κεντροαριστερά: Δεν αφορά τις φιλοδοξίες των λίγων αλλά τα όνειρα των πολλών
  • [03] Αλ. Χαρίτσης: Προτεραιότητα ο πολιτισμός στο νέο αναπτυξιακό σχέδιο
  • [04] Στο νοσοκομείο Πάτρας οκτάχρονη από ηλεκτροπληξία
  • [05] Πακιστάν: Τουλάχιστον 53 οι νεκροί από την έκρηξη βόμβας σε νοσοκομείο
  • [06] Ερντογάν: Εάν ο λαός θέλει τη θανατική ποινή, τα κόμματα θα ακολουθήσουν
  • [07] Φονική έκρηξη σε νοσοκομείο στην πόλη Κουέτα, στο Πακιστάν
  • [08] Πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Εργοστάσιο Τεχνών της Σαντορίνης
  • [09] Επισκέψιμος ο αρχαιολογικός χώρος του Μυκηναϊκού Νεκροταφείου της Πελλάνας στις 11-18-25 Αυγούστου
  • [10] Οι γυναίκες αποδέχονται πια περισσότερο το σώμα τους, αλλά ακόμη όχι όσο οι άνδρες
  • [11] Τα πουλιά μπορούν να πετάνε κοιμισμένα!
  • [12] Γερμανός ψυχίατρος σκοπεύει να μελετήσει τους εγκεφάλους των προσφύγων
  • [13] Ακόμη και οι σεισμογράφοι είναι ευάλωτοι στους χάκερ!
  • [14] Το σημερινό πρόγραμμα των ελληνικών συμμετοχών στο Ρίο

  • [01] Γ. Κουμουτσάκος στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Εφικτή η αυτοδυναμία της ΝΔ

    «Σ' ένα περιβάλλον πολλαπλών αδιεξόδων ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο σοβαρών πολιτικών εξελίξεων. Υπ' αυτήν την έννοια οι εκλογές δεν μπορεί να αποκλεισθούν και γι' αυτό -για εμάς τουλάχιστον- δεν θα είναι αιφνιδιασμός», δηλώνει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος και προσθέτει ότι είναι εφικτή η αυτοδυναμία της ΝΔ καθώς «είναι η αδιαμφισβήτητη πρώτη πολιτική δύναμη της χώρας και η μόνη εναλλακτική λύση για τους πολίτες που ασφυκτιούν στην εποχή ΣΥΡΙΖΑ».

    Δεν απορρίπτει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό με δύο προϋποθέσεις, «την αποσύνδεσή της από το ενδεχόμενο διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης εκλογών» και τη «μη αλλοίωση του συνταγματικά κατοχυρωμένου πολίτευμα της χώρας».

    Ο κ. Κουμουτσάκος υποστηρίζει ότι η Τουρκία μεταλλάσσεται «σε ένα ιδιότυπο Ερντογανικό καθεστώς που την απομακρύνει από την Ευρώπη» και σημειώνει ότι πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία η αδρανοποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό.

    Μιλώντας για τις μετεκλογικές συνεργασίες τονίζει ότι «η ΝΔ είναι ανοικτή για πολιτικές συνεργασίες ουσίας». «Μπορούμε λοιπόν να συζητήσουμε με όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν σ' ένα πραγματικό άλμα της Ελλάδας προς τα εμπρός», αναφέρει και σημειώνει ότι η ΝΔ χρειάζεται να «διευρύνει ακόμα περισσότερο τη σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες», υπογραμμίζοντας ότι «διαχρονικά υπήρξε ένα υπεύθυνο και ταυτόχρονα λαϊκό κόμμα. Γι' αυτό απεχθάνεται τον λαϊκισμό».

    Ακολουθεί πλήρης η συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

    Θεωρείτε πιθανό το σενάριο εκλογικού αιφνιδιασμού τον Σεπτέμβριο από την κυβέρνηση;

    Το φθινόπωρο που έρχεται θα είναι αφετηρία ενός οδυνηρού χειμώνα για όλα τα νοικοκυριά, για όλους τους πολίτες. Η «φορολογική σφαγή» που έχει ήδη ξεκινήσει και η περαιτέρω μείωση των ήδη ισχνών εισοδημάτων θα δοκιμάσουν σκληρά τις αντοχές όλων. Και στο βάθος θα φαίνεται ο διαβόητος «κόφτης» μισθών και συντάξεων. Η νέα αξιολόγηση και το «εργασιακό» θα είναι μια ακόμα δοκιμασία για την κυβέρνηση. Τα προβλήματα θα πολλαπλασιάζονται. Δεν θα λύνονται. Και η απήχηση της κυβέρνησης και του ίδιου του κ. Τσίπρα στην κοινωνία θα συνεχίσει να συρρικνώνεται. Σ' ένα τέτοιο περιβάλλον πολλαπλών αδιεξόδων ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο σοβαρών πολιτικών εξελίξεων. Υπ' αυτήν την έννοια οι εκλογές δεν μπορεί να αποκλεισθούν και γι' αυτό -για εμάς τουλάχιστον- δεν θα είναι αιφνιδιασμός. Η Νέα Δημοκρατία είναι ήδη -και θα είναι ακόμα περισσότερο- έτοιμη να τις κερδίσει, με τον προγραμματικό της λόγο.

    Είναι ευνοϊκότερο το περιβάλλον για την διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου, μετά από το Brexit αλλά και τις εξελίξεις στην Τουρκία που θα επηρεάσουν και τις μεταναστευτικές ροές;

    Πράγματι, η λανθασμένη αλλά σεβαστή απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την ΕΕ, οι ραγδαίες εξελίξεις μετάλλαξης της Τουρκίας σε ένα ιδιότυπο Ερντογανικό καθεστώς που την απομακρύνει από την Ευρώπη και οι πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στο προσφυγικό διαμορφώνουν ένα διαφορετικό περιβάλλον. Είναι άδηλο ακόμα εάν και πώς αυτό θα επιδράσει στη διαπραγμάτευση.

    Πάντως, η νέα κατάσταση κρύβει πέρα από κινδύνους και ευκαιρίες για την Ελλάδα, που αναδεικνύεται ως ο αναγκαίος πόλος σταθερότητας σε μια μεγάλη περιοχή επικίνδυνης αστάθειας. Όμως, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στη διαδρομή του χρόνου, έχει αποδείξει ότι δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τους κινδύνους και αδυνατεί να κερδίσει τις ευκαιρίες.

    Από τον Ιανουάριο του 2015, όλα τα ζητήματα, οικονομία, προσφυγικό, δημόσια τάξη, υγεία, παιδεία, οδεύουν στη χειρότερη δυνατή πορεία. Δυστυχώς, τίποτα δεν προμηνύει ότι η αξιολόγηση/διαπραγμάτευση του φθινοπώρου θα ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο.

    Με ποιες πολιτικές δυνάμεις θα μπορούσατε να συνεργαστείτε μετά τις εκλογές;

    Η Νέα Δημοκρατία, όπως έχει τονίσει ο πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης, πιστεύει στη διεύρυνση δυνάμεων. Είναι ανοικτή για πολιτικές συνεργασίες ουσίας. Μπορούμε λοιπόν να συζητήσουμε με όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν σ' ένα πραγματικό άλμα της Ελλάδας προς τα εμπρός. Που πιστεύουν στις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες μπορούν να φέρουν δουλειές, αίσθηση αισιοδοξίας και προοπτικής στους πολίτες. Που πιστεύουν στο τέλος του λαϊκισμού. Στο τέλος της «αυταπάτης» και της εξαπάτησης των πολιτών.

    Τι χρειάζεται να κάνει η ΝΔ για να την εμπιστευθούν οι πολίτες;

    Να κερδίσει οριστικά και αμετάκλητα το στοίχημα της αλήθειας στη σχέση της με τους πολίτες. Αυτός είναι ο καθημερινός αγώνας συνέπειας που δίνουμε απέναντι στον λαϊκισμό και τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ. Η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει να παρουσιάζει τον προγραμματικό της λόγο, με παρρησία, ρεαλισμό και αποφασιστικότητα. Να διευρύνει ακόμα περισσότερο τη σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες στα ζητήματα που τους απασχολούν στον καθημερινό αγώνα ζωής τον οποίο δίνουν. Το βλέπετε άλλωστε, ότι η Νέα Δημοκρατία έρχεται κάθε μέρα και πιο κοντά στους πολίτες. Το επιβεβαιώνουν οι συνεχείς δράσεις του ίδιου του προέδρου της. Εξάλλου, η Νέα Δημοκρατία διαχρονικά υπήρξε ένα υπεύθυνο και ταυτόχρονα λαϊκό κόμμα. Γι' αυτό απεχθάνεται τον λαϊκισμό.

    Πιστεύετε ότι είναι εφικτός ο στόχος της αυτοδυναμίας για τη ΝΔ;

    Ναι το πιστεύω. Η Νέα Δημοκρατία, μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει καλύψει τεράστια απόσταση αποδοχής της από την κοινωνία. Σήμερα είναι η αδιαμφισβήτητη πρώτη πολιτική δύναμη της χώρας και η μόνη εναλλακτική λύση για τους πολίτες που ασφυκτιούν στην εποχή ΣΥΡΙΖΑ. Η αυτοδυναμία λοιπόν είναι εφικτή. Υπάρχουν βέβαια δύο προϋποθέσεις: συνέπεια στον στόχο και σκληρή δουλειά όλων μας, μέχρι την ώρα που θα κλείσει η τελευταία κάλπη των επόμενων εκλογών, όποτε κι αν αυτές γίνουν.

    Εγκαλείτε την κυβέρνηση γιατί δεν καταδικάζει την εισβολή αντιεξουσιαστών σε ναό. Υπονοείται ότι τους υποθάλπει;

    Η σιωπή του ΣΥΡΙΖΑ στα τελευταία γεγονότα ανομίας επιβεβαίωσε τη δομική αμηχανία και αδυναμία τής κυβέρνησης να τα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά. Μάλιστα, ο αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, υποκύπτοντας στην πίεση του βαθέως ΣΥΡΙΖΑ και των συνιστωσών του -που επισήμως καταργήθηκαν αλλά φαίνεται ότι παραμένουν παρούσες- έφτασε στο σημείο να προσκαλέσει σε συζήτηση και διαβούλευση τις «συλλογικότητες των Εξαρχείων», όπως ο ίδιος χαρακτήρισε. Έτσι, από την ιδεολογική- κομματική κάλυψη και την ανοχή, περάσαμε στην επίσημη πρόσκληση συνδιαβούλευσης. Ας κρίνουν λοιπόν οι πολίτες την ιδιότυπη αυτή σχέση ΣΥΡΙΖΑ- αντιεξουσιαστών.

    Συμφωνείτε με τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας που πρότεινε ο κ. Τσίπρας; Δηλαδή δύο ψηφοφορίες στη Βουλή και αν δεν υπάρξει εκλογή να αποφασίζουν οι πολίτες;

    Στο ζήτημα αυτό η Νέα Δημοκρατία θέτει δύο ξεκάθαρα κριτήρια: Πρώτον η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να αποσυνδεθεί από το ενδεχόμενο διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης εκλογών. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να πάψει να εργαλειοποιείται από ανεύθυνες πολιτικές δυνάμεις για να σύρεται η χώρα σε εκλογές, όπως έγινε το 2009 και το 2015. Δεύτερον, ο τρόπος εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν θα πρέπει να αλλοιώνει το συνταγματικά κατοχυρωμένο πολίτευμα της χώρας. Την προεδρευομένη κοινοβουλευτική δημοκρατία. Στο πλαίσιο που ορίζουν αυτές οι δύο -θεμελιώδεις- παραδοχές η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη να συνεισφέρει στον δημόσιο διάλογο.

    Σας φοβίζει η κατάρρευση της συμφωνίας Τουρκίας-ΕΕ; Τι συνέπειες μπορεί να έχει για την Ελλάδα;

    Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό ήταν από την αρχή θεμελιωμένη σε ασταθή βάση. Παρόλα αυτά παρήγαγε θετικά αποτελέσματα. Οι προσφυγικές ροές περιορίστηκαν σημαντικά. Όμως, πάντα υπήρχε ο προβληματισμός ότι τα δεδομένα αυτά θα μπορούσαν να ανατραπούν, καθώς η Τουρκία έχει διαχρονικά δείξει ότι εκμεταλλεύεται, ακόμα και χωρίς αναστολές, τις δυνατότητες που έχει. Οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις στη γείτονα και οι αρνητικές επιπτώσεις τους στις σχέσεις της με την Ευρώπη μπορεί να οδηγήσουν στην πλήρη αδρανοποίηση της συμφωνίας. Είναι κάτι που πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα οφείλει να ετοιμάζεται και για το αρνητικό σενάριο.

    Τη συνέντευξη πήρε η Φωτεινή Γιαννούλη

    [02] Φ. Γεννηματά για Κεντροαριστερά: Δεν αφορά τις φιλοδοξίες των λίγων αλλά τα όνειρα των πολλών

    Για «καρικατούρα του δικομματισμού και της τεχνητής πόλωσης» που τελειώνει κάνει λόγο, σε συνέντευξή της στην "Καθημερινή" η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά. «Εμείς θα σπάσουμε το αδιέξοδο δίπολο του αριστερού λαϊκίστικου κρατισμού του ΣΥΡΙΖΑ και του "μεταρρυθμιστικού" νέο- λαϊκισμού της ΝΔ από την άλλη», τονίζει, και λέγοντας ότι ο ελληνικός λαός στις επόμενες εκλογές θα αξιολογήσει και θα κρίνει ποια πολιτική δύναμη είναι χρήσιμη, τονίζει: «Για να βγούμε από το αδιέξοδο της κρίσης πρέπει να ενώσουμε ξανά τη διχασμένη Ελλάδα, να στηρίξουμε τις παραγωγικές της δυνάμεις με ένα σχέδιο δημιουργικής συνεργασίας του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, του κράτους με την αγορά προς όφελος της κοινωνίας. Εμείς έχουμε το "λογισμικό", έχουμε την εμπειρία, έχουμε την αξιοπιστία να τρέξουμε αυτό το project και οι πολίτες το ξέρουν».

    Για τη στάση του κόμματός της στο θέμα του εκλογικού νόμου, λέει ότι ήταν «πολιτική επιλογή- υπέρβαση, που έθετε τις προϋποθέσεις για ένα αναλογικό εκλογικό σύστημα, με διασφάλιση της κυβερνησιμότητας και τη διαμόρφωση ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων» και κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι «αρνήθηκε τον διάλογο και τη συνεννόηση για άλλη μια φορά», «για τον κ. Τσίπρα η απλή αναλογική ήταν μια μάχη πολιτικών και επικοινωνιακών εντυπώσεων και όχι ουσίας», αναφέρει, ενώ προσθέτει ότι και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρνήθηκε κάθε συζήτηση, «ελπίζοντας ότι θα γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός με το μπόνους των 50 εδρών».

    Σε ερώτηση αν το ΠΑΣΟΚ μπορεί να προσελκύσει ξανά τον κόσμο της Κεντροαριστεράς που στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει ότι η σχέση πολιτικού- πολίτη χτίζεται και κρίνεται καθημερινά, και ότι «μάθαμε ότι ο μοναδικός τρόπος να ξανασυναντηθούμε με τον κόσμο της παράταξης είναι να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη του», «να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε μαζί τις μεγάλες αλλαγές και προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που θα σηματοδοτήσουν το πέρασμα της Ελλάδας σε μια νέα εποχή, που θα αφήνει πίσω της την κρίση και όσα την προκάλεσαν» και εκτιμά ότι «κερδίζουμε ξανά τον κόσμο μας, αλλά και νέους ψηφοφόρους στη βάση μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης και ειλικρίνεια και αφήνουμε στην άκρη τους καιροσκόπους που αναζητούν διαρκώς νέο πολιτικό στασίδι στην εκάστοτε εξουσία».

    Για την Κεντροαριστερά

    Η κ. Γεννηματά δηλώνει αισιόδοξη για την υπόθεση ενοποίησης της Κεντροαριστεράς, «παρά το γεγονός ότι έχω επίγνωση των δυσκολιών του εγχειρήματος» και σημειώνει: «Είναι μια προσπάθεια που δεν έχει να μοιράσει ρόλους αλλά ευθύνες. Δεν αφορά τις φιλοδοξίες των λίγων αλλά τα όνειρα των πολλών. Να ενώσουμε ξανά τις διάσπαρτες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και να δώσουμε το μήνυμα στην κοινωνία ότι η λεηλασία του χώρου τελείωσε. Ότι από εδώ και πέρα η παράταξη μόνο θα κερδίζει και δεν θα χάνει. Και μαζί της και η Ελλάδα. Αυτό είναι το μήνυμα και είναι τόσο δυνατό και αναγκαίο για τη χώρα και την παράταξη που οι προοδευτικοί πολίτες το έχουν κάνει δική τους υπόθεση».

    Σχετικά με τη συζήτηση που διεξάγεται παράλληλα, για αυτοδιάλυση των υφιστάμενων κομμάτων και δημιουργία νέου φορέα με επικεφαλής κοινής αποδοχής, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δηλώνει κάθετα αρνητική: «Η μεγάλη Κεντροαριστερά ή θα είναι η Κεντροαριστερά των πολιτών ή δεν έχει λόγο ύπαρξης. Ούτε η χώρα έχει ανάγκη, ούτε οι προοδευτικοί πολίτες αναζητούν μια Κεντροαριστερά που θα κατασκευαστεί στο δοκιμαστικό σωλήνα οποιασδήποτε ελίτ. Για αυτό και παρόμοια εγχειρήματα δεν έχουν καμία τύχη. Τα κόμματα και οι ηγεσίες γεννιούνται στη μήτρα της κοινωνίας όχι σε παρασυναγωγές και κλειστά δείπνα», τονίζει.

    Η κ. Γεννηματά αναφέρεται και στα επόμενα βήματα, για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος: «Άμεσα πρέπει να γίνει παρουσίαση, συζήτηση του πορίσματος θέσεων της επιτροπής διαλόγου μέσα από μια ανοιχτή διαδικασία στην κοινωνία και του φορείς της και θα ακολουθήσει εκλογή του επικεφαλής από ανοιχτή, δημοκρατική διαδικασία που θα συμμετάσχουν όλοι οι προοδευτικοί πολίτες που θα συγκροτήσουν και τη βάση του νέου σχήματος».

    Ο εκλεγμένος επικεφαλής και ένα αναλογικής σύνθεσης συντονιστικό πολιτικό όργανο, θα οδηγήσει το νέο σχήμα σε ένα συνέδριο την ερχόμενη άνοιξη, ενώ το συνέδριο με δεδομένη σε πρώτη φάση την αυτονομία των κομμάτων, θα αποφασίσει για την οργάνωση, την λειτουργία του και θα εκλέξει τα συλλογικά του όργανα του νέου σχήματος, συμπληρώνει.

    Σε ερώτηση για τη συμμετοχή του Ποταμιού και του Σταύρου Θεοδωράκη, σημειώνει ότι η ίδια με την πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στη συνεννόηση, τη συνεργασία και την συμπόρευση και πως «το ίδιο δηλώνει και ο κ. Θεοδωράκης» και προσθέτει: «Παράλληλες πορείες δεν οδηγούν στον στόχο που έχουμε θέσει, δεν υπάρχουν περιθώρια για τέτοιες επιλογές». «Τέλος Αυγούστου γίνονται οι τελικές συζητήσεις και συνεννοήσεις χωρίς κανένα περιθώριο αναβολών και καθυστερήσεων», τονίζει.

    «Για εμάς είναι καθαρό. «Όσοι θέλουν και μπορούν προχωράμε μαζί. Χωρίς αποκλεισμούς, επετηρίδες και προαπαιτούμενα. Με τελικό κριτή τη βάση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. Για όλους και για όλα. Είναι ώρα ευθύνης και αποφάσεων», συμπληρώνει απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με τη συμμετοχή του Γιώργου Παπανδρέου ή άλλων δυνάμεων.

    [03] Αλ. Χαρίτσης: Προτεραιότητα ο πολιτισμός στο νέο αναπτυξιακό σχέδιο

    Την κινητοποίηση των δήμων και των περιφερειών της χώρας για να καταθέσουν, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και του υπουργείου Οικονομίας, ώριμες προτάσεις, ενταγμένες σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό πολιτιστικής ανάπτυξης ζήτησε ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης κατά την διήμερη επίσκεψή του στη Λευκάδα.

    Ο υφυπουργός, συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής στη διημερίδα «Ο πολιτισμός ως μοχλός ανάπτυξης» που διοργάνωσε ο δήμος Λευκάδας στις 5 και 6 Αυγούστου. Το θέμα της ομιλίας του υφυπουργού ήταν: «Η σημασία του πολιτισμού στο σχέδιο για μια βιώσιμη ανάπτυξη - Η νέα αντίληψη στο ΕΣΠΑ 2014-2020».

    Ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι ο πολιτισμός κατέχει καίρια θέση στον κυβερνητικό σχεδιασμό για μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη και ανέπτυξε τους τρεις άξονες γύρω από τους οποίους περιστρέφονται οι σχετικές πρωτοβουλίες: ολοκληρωμένη τουριστική ανάπτυξη, βασισμένη στην ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, ζωντανή σχέση με την πολιτιστική κληρονομιά ως δημόσιο αγαθό, στήριξη της σύγχρονης πνευματικής και καλλιτεχνικής παραγωγής και ευρύτερα της αποκαλούμενης «δημιουργικής βιομηχανίας».

    Ο κ. Χαρίτσης εξήγησε πως οι άξονες αυτοί εισέρχονται ως προτεραιότητες στα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ και εξέθεσε διεξοδικά τις δράσεις για τον πολιτισμό που ήδη υλοποιούνται ή πρόκειται να υλοποιηθούν στο πλαίσιο των επιμέρους Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. Στάθηκε ιδιαίτερα στην προτεραιότητα που αποδίδεται στις νέες προσκλήσεις επιχειρηματικότητας (αυτοαπασχόληση πτυχιούχων, νεοφυής επιχειρηματικότητα, θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων) στον τομέα της «πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας».

    Όπως υπογράμμισε ο υφυπουργός: «Συνολικά, το νέο παραγωγικό μοντέλο, στο οποίο στοχεύουμε, βάζει στο κέντρο τη γνώση και τη δημιουργικότητα των ανθρώπων». Ο κ. Χαρίτσης στάθηκε ακόμη στη συνεργασία ανάμεσα στους χώρους του πολιτισμού αφενός και της έρευνας και καινοτομίας αφετέρου, και συγκεκριμένα στη δράση «Πολιτισμός, Πολιτιστική Κληρονομιά, Επιστήμη και Τεχνολογία» που ανήγγειλαν ο Τομέας Έρευνας του υπουργείου Παιδείας και το υπουργείο Πολιτισμού (με προϋπολογισμό 14 εκατ. ευρώ). Η προώθηση της καινοτόμου τεχνολογίας για τη συντήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι ένα πεδίο όπου η χώρα μας ήδη πρωτοστατεί και όπου διαφαίνονται σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες.

    Ο υφυπουργός επισήμανε επίσης ότι, κατά τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ, έργα υποδομής για τον πολιτισμό θα μπορούν κατά κύριο λόγο να υλοποιηθούν στο πλαίσιο των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. «Έγκειται», τόνισε, «στους δήμους και τις περιφέρειες να καταθέσουν, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και του υπουργείου Οικονομίας, ώριμες προτάσεις, ενταγμένες σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό πολιτιστικής ανάπτυξης».

    Τέλος, σε σχέση με το Αρχαίο Θέατρο Λευκάδας, που αποτέλεσε και την αφορμή για την πραγματοποίηση της διημερίδας, ο κ. Χαρίτσης επισήμανε ότι η Κυβέρνηση θα συνεργαστεί στενά με τον δήμο Λευκάδας και την περιφέρεια Ιονίων Νήσων και θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των εργασιών αποκάλυψης του μνημείου.

    [04] Στο νοσοκομείο Πάτρας οκτάχρονη από ηλεκτροπληξία

    Στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας νοσηλεύεται εκτός κινδύνου μία οκτάχρονη, η οποία υπέστη ηλεκτροπληξία, όταν ήλθε σε επαφή με αυτοσχέδια καλωδίωση ρεύματος, σε περιοχή της Κάτω Αχαΐας.

    Σύμφωνα με την Αστυνομία, την αυτοσχέδια καλωδίωση την είχε κάνει μια 49χρονη, με σκοπό να συνδέσει την παροχή ρεύματος του σπιτιού της, από δύο δημοτικούς στύλους ηλεκτροφωτισμού, χωρίς όμως να υπάρχουν μέτρα ασφαλείας.

    Κάποια στιγμή και ενώ η 8χρονη βρισκόταν σε κοινόχρηστο χώρο, ήλθε σε επαφή με την αυτοσχέδια καλωδίωση, με αποτέλεσμα να υποστεί ηλεκτροπληξία.

    Το παιδί διακομίστηκε αρχικά στο Κέντρο Υγείας Κάτω Αχαΐας και στη συνέχεια στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας, όπου και παραμένει νοσηλευόμενο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η υγεία της οκτάχρονης δεν διατρέχει κίνδυνο, αλλά θα παραμείνει στο νοσοκομείο για καθαρά προληπτικούς λόγους

    Στο μεταξύ, αστυνομικοί του τμήματος Κάτω Αχαΐας μετέβησαν στην περιοχή και συνέλαβαν την 49χρονη, σε βάρος της οποίας σχηματίστηκε δικογραφία για επικίνδυνη σωματική βλάβη και κλοπή.

    [05] Πακιστάν: Τουλάχιστον 53 οι νεκροί από την έκρηξη βόμβας σε νοσοκομείο

    Τουλάχιστον 53 είναι οι νεκροί και δεκάδες οι τραυματίες από την έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην αίθουσα επειγόντων περιστατικών νοσοκομείου, στην πόλη Κουέτα του νοτιοδυτικού Πακιστάν, μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, επικαλούμενο νοσοκομειακές πηγές.

    Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό ότι η έκρηξη σημειώθηκε περίπου στις 09:50 το πρωί, τοπική ώρα, καθώς μεταφερόταν στο νοσοκομείο το πτώμα του προέδρου τοπικού δικηγορικού συλλόγου. Οδικηγόρος Μπιλάλ Κασί είχε πυροβοληθεί από αγνώστους καθώς πήγαινε στο γραφείο του.Μεταξύ των τραυματιών περιλαμβάνονται δικηγόροι και δημοσιογράφοι.

    [06] Ερντογάν: Εάν ο λαός θέλει τη θανατική ποινή, τα κόμματα θα ακολουθήσουν

    Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και πάλι στην επαναφορά της θανατικής ποινής «εάν ο λαός το θέλει» ενώπιον της μεγάλης συγκέντρωσης «για τη δημοκρατία και τους μάρτυρες» που οργάνωσε το κόμμα του το AKP στην Κωνσταντινούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

    «Εάν ο λαός θέλει την θανατική ποινή, τα πολιτικά κόμματα θα ακολουθήσουν τη βούλησή του», είπε ο Ερντογάν μπροστά στο πλήθος, που φώναζε «ποινή θανάτου», και πρόσθεσε: «οι περισσότερες χώρες εφαρμόζουν την θανατική ποινή».

    [07] Φονική έκρηξη σε νοσοκομείο στην πόλη Κουέτα, στο Πακιστάν

    Στους 30 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη που έγινε σήμερα το πρωί σε νοσοκομείο στην πόλη του Κουέτα του Πακιστάν, μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, επικαλούμενο τοπικά ΜΜΕ.

    Νωρίτερ έγινε γνωστό ότι τουλάχιστον δέκα είναι οι νεκροί και 40 οι τραυματίες από την έκρηξη που έγινε σήμερα το πρωί σε νοσοκομείο στην πόλη Κουέτα, στο νοτιοδυτικό Πακιστάν, μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, επικαλούμενο το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο Urdu TV.

    Η έκρηξη σημειώθηκε περίπου στις 09:50 το πρωί, τοπική ώρα, καθώς μεταφέρονταν στο νοσοκομείο το πτώμα του προέδρου τοπικού δικηγορικού συλλόγου. Ο δικηγόρος Μπιλάλ Κασί είχε πυροβοληθεί από αγνώστους καθώς πήγαινε στο γραφείο του.Μεταξύ των τραυματιώνείναι δικηγόροι και δημοσιογράφοι.

    [08] Πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Εργοστάσιο Τεχνών της Σαντορίνης

    Θέατρο βασισμένο στις τεχνικές αφήγησης του αμερικάνικου βωβού κινηματογράφου, θέατρο για παιδιά, η Σταματία το Γένος Αργυροπούλου από το Θέατρο του Νέου Κόσμου σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, η Απολογία του Σωκράτη σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, ο Βασίλης Παπαβασιλείου και το Θέατρο Τέχνης, ο Σωκράτης Μάλαμας, οι Jazz Matazz και ο Ψαραντώνης, είναι μόνο μερικές από τις βραδιές που συνθέτουν το αυγουστιάτικο τοπίο στο Santorini Arts Factory.

    Οι εκδηλώσεις στο Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης, λοιπόν, που ιδρύθηκε το 2014 με σκοπό την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων και στεγάζεται σε ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα κτήρια του νησιού, το παλιό εργοστάσιο τομάτας στη Βλυχάδα, το οποίο πλέον λειτουργεί ως Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός», έχουν ως εξής:

    Αύριο Τρίτη 9/8 η ομάδα Art Vouvaeau, συνοδεία ζωντανής μουσικής παρουσιάζει τη βουβή κωμωδία Τα Δεκανίκια ή Πως Ξέμαθα να Περπατώ, βασισμένη στο ομώνυμο ινδικό λαϊκό παραμύθι. Έξι ηθοποιοί και ένας μουσικός αφηγούνται επί σκηνής το παραμύθι χωρίς τη χρήση λόγου. Ο Κύριος Κιχ και το Μυστικό Κουτί των Ήχων, από την Ομάδα Κοπέρνικος, την Τετάρτη 10/8 μαθαίνουν στα παιδιά να αναγνωρίζουν τα μουσικά ηχοχρώματα, ωθώντας τα να πλάσουν με τη φαντασία τους την εικόνα που κρύβεται πίσω από κάθε ήχο.

    Στις 11/8 η Σταματία το Γένος Αργυροπούλου, από το Θέατρο του Νέου Κόσμου, με την Ελένη Ουζουνίδου σε έναν συγκλονιστικό μονόλογο που διατρέχει την ιστορία της μεταπολιτευτικής Ελλάδας.

    [09] Επισκέψιμος ο αρχαιολογικός χώρος του Μυκηναϊκού Νεκροταφείου της Πελλάνας στις 11-18-25 Αυγούστου

    Τη δυνατότητα επισκέψεων στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο του Μυκηναϊκού Νεκροταφείου, στη θέση «Πελεκητή» της Πελλάνας, παρέχει για τον μήνα Αύγουστο η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας.

    Ο αρχαιολογικός χώρος θα είναι προσβάσιμος στις 11, 18 και 25 Αυγούστου, από τις 8:00 έως τις 14:

    [10] Οι γυναίκες αποδέχονται πια περισσότερο το σώμα τους, αλλά ακόμη όχι όσο οι άνδρες

    Παρόλη τη μόδα με τις φωτογραφίες «σέλφι», το «στίγμα» της παχυσαρκίας και τη γενικότερη μανία με το ωραίο σώμα, οι σημερινές γυναίκες αποδέχονται πλέον περισσότερο το σώμα και το βάρος τους από ό,τι στο παρελθόν, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα. Παρόλα αυτά, οι γυναίκες συνεχίζουν να είναι πιο ανικανοποίητες με το σώμα τους σε σχέση με τους άνδρες.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή ψυχολογίας Μπράϊαν Καράτζια του Κολλεγίου Γούστερ στο Οχάιο, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Ένωσης (δεν έχει υπάρξει ακόμη η σχετική επιστημονική δημοσίευση).Οι επιστήμονες μελέτησαν και αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) τα ευρήματα άνω των 250 ερευνών που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 1981-2012 και αφορούσαν συνολικά περισσότερα από 100.000 άτομα και των δύο φύλων.

    [11] Τα πουλιά μπορούν να πετάνε κοιμισμένα!

    Για πρώτη φορά οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν αυτό που υποπτεύονταν: ότι τα πουλιά καταφέρνουν να κοιμούνται την ώρα που πετάνε. Είναι γνωστό ότι διάφορα είδη πουλιών ταξιδεύουν χωρίς στάση για μέρες, εβδομάδες ή και μήνες. Οι επιστήμονες υπέθεταν ότι θα πρέπει να κοιμούνται εν πτήσει, αλλά δεν είχαν τις αποδείξεις περί αυτού.

    Οι Γερμανοί και Ελβετοί ερευνητές, με επικεφαλής τον Νιλς Ράτενμποργκ του Γερμανικού Ινστιτούτου Ορνιθολογίας Μαξ Πλανκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications»μελέτησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα στα θαλάσσια πελαγικά πτηνά «φρεγάτες».Διαπίστωσαν ότι τα εν λόγω μεγάλα ταξιδιάρικα πουλιά, που πετούν για καιρό πάνω από τους ωκεανούς σε αναζήτηση τροφής, κοιμούνται εν πτήσει με διάφορους τρόπους, είτε μόνο με το ένα εγκεφαλικό ημισφαίριο τη φορά (εναλλάξ), είτε πιο σπάνια και με τα δύο ταυτόχρονα, οπότε κάνουν πιο βαθύ ύπνο.

    [12] Γερμανός ψυχίατρος σκοπεύει να μελετήσει τους εγκεφάλους των προσφύγων

    Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στις ψυχικές παθήσεις όπως η σχιζοφρένεια, η κατάθλιψη και το μετατραυματικό στρες. Ένας διακεκριμένος Γερμανός ψυχίατρος θέλει να εμβαθύνει στο πρόβλημα, κάνοντας την πρώτη συστηματική μελέτη στους εγκεφάλους τους, με τη χρήση των κατάλληλων απεικονιστικών τεχνικών.Ο Αντρέας Μέγιερ-Λίντενμπεργκ, διευθυντής του Κεντρικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας στο Μανχάιμ και πρόεδρος του Τμήματος Ψυχιατρικής και Ψυχοθεραπείας του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, μελετά εδώ και χρόνια με ποιούς τρόπους το περιβάλλον επηρεάζει τον ψυχισμό των ανθρώπων, προκαλώντας ψυχώσεις και άλλες διαταραχές.

    Τώρα, αναζητά χρηματοδότηση για να επεκτίνει τις έρευνές του στους πρόσφυγες, μια ομάδα ανθρώπων που κατ' εξοχήν έχουν βιώσει -και συνεχίζουν να βιώνουν- στρεσογόνες καταστάσεις στο περιβάλλον τους. Αυτό αφορά τόσο την περίοδο όταν ακόμη ζούσαν στην πατρίδα τους που τελικά εγκατέλειψαν, όσο και κατά την ταξιδιωτική «οδύσσειά» τους μέχρι να φθάσουν στον τελικό προορισμό τους, όπου επίσης σχεδόν τίποτε δεν είναι εύκολο γι' αυτούς.«Είναι μια ευκαιρία να διευρύνουμε τις προηγούμενες μελέτες μας σχετικά με το πώς το παρατεταμένο στρες μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία σε βάθος χρόνου», δήλωσε ο Μέγιερ-Λίντενμπεργκ στο περιοδικό "Nature".

    [13] Ακόμη και οι σεισμογράφοι είναι ευάλωτοι στους χάκερ!

    Οι σεισμογράφοι και άλλοι αισθητήρες που καταγράφουν τη σεισμική και λοιπή γεωλογική δραστηριότητα, είναι δυνατό να υποστούν κυβερνοεπίθεση από χάκερ και τα στοιχεία τους να αλλοιωθούν.

    Αυτό ανακοινώθηκε στη διάρκεια της μεγάλης ετήσιας διεθνούς συνάντησης χάκερ Def Con στο Λας Βέγκας των ΗΠΑ, σύμφωνα με το BBC.

    «Έως τώρα δεν είχαν υπάρξει έρευνες σε αυτό το πεδίο», δήλωσε ο ειδικός σε θέματα κυβερνοασφάλειας Μπέρτι Μπονίλα από την Κόστα Ρίκα.

    Ο ίδιος και οι συνεργάτες του απέδειξαν πως είναι εφικτό να παραβιάσει κανείς αυτούς τους υπόγειους ή υποθαλάσσιους αισθητήρες, οι οποίοι διαθέτουν ανεπαρκή ασφάλεια, όσον αφορά την μετάδοση των σεισμικών και άλλων δεδομένων τους.

    Οι ερευνητές βρήκαν τρόπους να υποκλέπτουν τα στοιχεία, αλλά και να υπερφορτώνουν τους γεωλογικούς αισθητήρες, έτσι ώστε να στέλνουν τελείως ανακριβή στοιχεία στους επιστήμονες που έχουν αναλάβει την επιτήρηση των αντίστοιχων περιοχών, όπως ρηγμάτων ή ηφαιστείων.

    Ο Μπονίλα επισήμανε πως «εφόσον αυτές οι συσκευές καταγράφουν φυσικές καταστροφές, η παραβίαση των στοιχείων τους θα μπορούσε, μεταξύ άλλων, να συνεπάγεται οικονομικό σαμποτάζ μιας εταιρείας ή μιας χώρας».

    [14] Το σημερινό πρόγραμμα των ελληνικών συμμετοχών στο Ρίο

    Η Βάσω Βουγιούκα σε ατομικό επίπεδο (ξιφασκία) και η εθνική υδατοσφαίρισης των Ανδρών σε ομαδικό (απέναντι στη Σερβία) ανοίγουν σήμερα (8/8, 15:00 ώρα Ελλάδας) το... χορό των ελληνικών συμμετοχών, κατά την 3η ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο.

    Ακολουθούν στις 19:00 οι Αγγελόπουλος, Τζιάλλας, Τσίλης και Χρήστου στα προκριματικά της κωπηλασίας (τετράκωπος άνευ), ενώ στις 19:05 και 19:15 ρίχνονται στη μάχη της ιστιοπλοΐας οι Κοκκαλάνης και Σκαρλάτου αντίστοιχα.

    Το πρόγραμμα των ελληνικών συμμετοχών κλείνει με την προσπάθεια του Στέφανου Δημητριάδη (19:25) στα προκριματικά της κολύμβησης (200μ. πεταλούδα).

    Οι ελληνικές συμμετοχές της 3ης ημέρας:

    ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ

    15:00 Ελλάδα -Σερβία

    ΞΙΦΑΣΚΙΑ

    15:00 Βουγιούκα Βασιλική, σπάθη, με Wozniak (USA) γύρος των 64

    ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ

    19:00 Αγγελόπουλος -Τζιάλλας -Τσίλης -Χρήστου, τετράκωπος άνευ, προκρ.

    ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ

    19:05 Κοκκαλάνης Βύρων, Rs:X, 1η ιστιοδρομία

    19:15 Σκαρλάτου Αγγελική, Rs:X, 1η ιστιοδρομία

    ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

    19:25 Δημητριάδης Στέφανος, 200μ. πεταλούδα, προκρ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 8 August 2016 - 8:32:38 UTC