Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Για «στάση πληρωμών» κατηγορεί την κυβέρνηση η ΝΔ
  • [02] Συγχαρητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Άννα Κορακάκη
  • [03] ΥΠΕΝ: «Το πρόβλημα της ΔΕΗ είναι πρόβλημα ρευστότητας και όχι κερδοφορίας...»
  • [04] Φαινόμενα εκμετάλλευσης, κατά την απασχόληση μεταναστών ως οικιακών βοηθών
  • [05] Περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ σε 100.000 δικαιούχους αγρότες
  • [06] Λευκάδα: Σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά
  • [07] Η Delta Airlines καθήλωσε τις πτήσεις της έπειτα από βλάβη στο σύστημα πληροφορικής της
  • [08] Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η ΠΓΔΜ - Στους 21 οι νεκροί από τις πλημμύρες
  • [09] Γερμανία: Υπέρ της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία το 66%
  • [10] Νέο άγαλμα για τη Λουσίλ Μπολ
  • [11] Γ. Καλλιάνος στο Πρακτορείο 104,9 FM: Το μοναδικό θέμα στο οποίο συγκλίνουν οι απόψεις ΣΥΡΙΖΑ-Ένωσης Κεντρώων είναι η απλή αναλογική
  • [12] Επίθεση με μολότοφ στη Μονή Πετράκη

  • [01] Για «στάση πληρωμών» κατηγορεί την κυβέρνηση η ΝΔ

    Για «στάση πληρωμών» κατηγορεί την κυβέρνηση η ΝΔ με βάση στοιχεία, που παρουσιάζει.

    Σε δήλωσή τους ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, Χρήστος Σταϊκούρας, και ο τομεάρχης Δημοσιονομικής Πολιτικής ΓΛΚ, βουλευτής Κορινθίας, Χρίστος Δήμας, κάνουν λόγο για «διόγκωση και αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών» τονίζοντας πως οι «ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου συνεχίζουν να αυξάνονται, στερώντας ρευστότητα από την πραγματική οικονομία».

    Σύμφωνα με τη ΝΔ, οι οφειλές αυτές διαμορφώθηκαν στα 7,2 δισ ευρώ στο τέλος Ιουνίου, αυξημένες κατά 3,4 δισ ευρώ, ή κατά 88%, από το τέλος του 2014. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, από αυτές, στην καλύτερη περίπτωση λιγότερες από τις μισές θα μπορούσαν να αποπληρωθούν έως το τέλος του έτους, επαναφέροντας στο τέλος του 2016 την κατάσταση εκεί που ήταν το 2014, και αυτό, όπως λένε τα στελέχη της ΝΔ, «υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα δημιουργηθεί στο μεσοδιάστημα μια νέα "γενιά" ληξιπρόθεσμων οφειλών, κάτι που είναι εξαιρετικά αμφίβολο με την σημερινή ανερμάτιστη διακυβέρνηση».

    [02] Συγχαρητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Άννα Κορακάκη

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στην Άννα Κορακάκη για την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στα 10 μ. στο αεροβόλο πιστόλι στο άθλημα της σκοποβολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

    Το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει ως εξής: «Θερμά συγχαρητήρια τόσο για την μεγάλη ολυμπιακή επιτυχία και διάκριση όσο και για την όλη, αξιοθαύμαστη, προετοιμασία και προσπάθεια. Καλή συνέχεια στα 25 μέτρα. ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ».

    Διαβάστε επίσης:

    Το πρώτο ελληνικό μετάλλιο στο Ρίο

    [03] ΥΠΕΝ: «Το πρόβλημα της ΔΕΗ είναι πρόβλημα ρευστότητας και όχι κερδοφορίας...»

    «Το πρόβλημα της ΔΕΗ είναι πρόβλημα ρευστότητας και όχι κερδοφορίας αυτή τη περίοδο» υπογραμμίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε σημερινό ενημερωτικό του σημείωμα και προσθέτει ότι η ΔΕΗ μπορεί να μεταβεί στη νέα εποχή διατηρώντας κοινωνικά χαρακτηριστικά. Επισημαίνει δε ότι η ΔΕΗ εμφανίζεται εξαιρετικά σταθερή, έχοντας πλέον τη δυνατότητα να παίζει ρόλο σε πολλές δραστηριότητες και ότι πρακτική των συμπράξεων μπορεί να την ωθήσει στη νέα εποχή διαφυλάσσοντας τον όμιλο.

    Το υπουργείο σημειώνει ότι: «η ΔΕΗ θα μεταβεί στη νέα ενεργειακή εποχή, παραμένοντας στην πρώτη θέση των ενεργειακών ομίλων, με την ισχυρή παρουσία του Δημοσίου στη μετοχική της σύνθεση να διασφαλίζει ότι θα παρεμβαίνει στα ενεργειακά δρώμενα με έντονα κοινωνικά χαρακτηριστικά, όπως αυτά που διακρίνουν την ηλεκτρική ενέργεια, ένα εμπορεύσιμο, αλλά πρωτίστως κοινωνικό, αγαθό».

    Ακόμη, υπογραμμίζει ότι το ίδιο δεν μένει πολιτικά άπρακτο στην τελική διαμόρφωση ενός σχεδίου για τις εξελίξεις σε σχέση με το μεταβαλλόμενο ενεργειακό περιβάλλον ενώ προσθέτει ότι και η διοίκηση της ΔΕΗ - παρά τα μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα που έχουν εφαρμοστεί έως σήμερα - «?είναι αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις προκειμένου να διασφαλίσει την επιχείρηση, αλλά και να καταλήξει σε έναν εύλογο τρόπο διαχείρισης των υποχρεώσεων των πολιτών - πελατών της».

    Δείγμα αυτής της προσέγγισης, όπως τονίζει το υπουργείο, «είναι η πρόσφατη, σαφής, διαβεβαίωσή της ότι δεν πρόκειται να αυξήσει τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, παρά τις αντίθετες προβλέψεις μερίδας των ΜΜΕ και πολιτικών δυνάμεων, με αφορμή τη νέα νομοθετική ρύθμιση για τις χρεώσεις των εταιριών προμήθειας υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Πρόκειται για μια οπτική που εκφράζει απόλυτα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που με αίσθημα ευθύνης απέναντι στη ΔΕΗ και τον ελληνικό λαό ενθαρρύνει την επιχείρηση προς επιλογές που λειτουργούν επωφελώς και για τις δύο πλευρές».

    Πολυεπίπεδες μειώσεις της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος

    Εξάλλου, συνεχίζει η ανακοίνωση του υπουργείου, αν και υπερτονίστηκε το ενδεχόμενο αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, όχι μόνο με ευθύνη, αλλά και με μεθόδευση της κυβέρνησης, η πραγματική εικόνα είναι ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο, έχουν υλοποιηθεί πολυεπίπεδες μειώσεις της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, όπως στους συνεπείς καταναλωτές της ΔΕΗ και στους επαγγελματίες, (θυμίζουμε, έκπτωση 10% για τους επαγγελματίες και στη συνέχεια έκπτωση 15% συνολικά για τους συνεπείς καταναλωτές). Παράλληλα, εφαρμόστηκαν μέτρα διευκόλυνσης των οικιακών καταναλωτών και συνολικά των πελατών της ΔΕΗ, προκειμένου να αντιμετωπίσουν επιβαρύνσεις που έρχονται σε ένα περιβάλλον παρατεταμένης οικονομικής δυστοκίας μετά από μια δύσκολη εξαετία. Η κατάργηση της προκαταβολής για την ρύθμιση οφειλών και οι 36 δόσεις, είναι μέρος αυτής της προσπάθειας. Ακόμη και η τελευταία παρέμβαση της κυβέρνησης για την οποία σήμανε ο «συναγερμός» των αυξήσεων, είχε εντελώς διαφορετικό στόχο: την αποφυγή νέας αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ σε βάρος των καταναλωτών.

    Τα περιθώρια, ωστόσο είναι τεράστια και η διοίκηση της ΔΕΗ είναι αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις προκειμένου να διασφαλίσει την επιχείρηση, αλλά και να καταλήξει σε έναν εύλογο τρόπο διαχείρισης των υποχρεώσεων των πολιτών - πελατών της. Είναι χαρακτηριστικές οι αναφορές ακόμη και για την αποστολή εξαμηνιαίων λογαριασμών, με τους καταναλωτές να καλούνται να καλύψουν μέσα σε λίγες ημέρες το ενεργειακό κόστος μισού έτους, μαζί με τις πρόσθετες χρεώσεις, κάτι ακατόρθωτο σε πολλές περιπτώσεις. Είναι ένα παράδειγμα -προς αποφυγή- για το πώς δημιουργούνται ορισμένες φορές τα χρέη. Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα της ΔΕΗ είναι πρόβλημα ρευστότητας και όχι κερδοφορίας αυτή τη περίοδο. Και είναι ένα πρόβλημα που έρχεται από παλιά, ως αποτέλεσμα των επιλογών των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

    ΑΔΜΗΕ

    Το υπουργείο δηλώνει ότι προωθεί υπεύθυνα και με σχέδιο την συμβολή του στις εξελίξεις σε σχέση με το μεταβαλλόμενο ενεργειακό περιβάλλον. Δεν αναμένει πολιτικά άπρακτο την τελική τους διαμόρφωση. Αναφέρει στη συνέχεια ότι χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ΑΔΜΗΕ, όπου ο σχεδιασμός προχωρά και αποφεύχθηκε η ιδιωτικοποίηση του 66% του διαχειριστή του Δικτύου Υψηλής Τάσης, με διατήρηση του 51% απευθείας στο Δημόσιο, ενώ οι ρυθμίσεις για τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ) ενεργοποιούνται τις επόμενες εβδομάδες, εντός των περιορισμών που τίθενται για τη δραστηριοποίηση όλων των εταιριών -και της ΔΕΗ- στην ενεργειακή αγορά.

    «Είναι πολλοί όσοι εμφανίζονται να υπερασπίζονται τη ΔΕΗ, αν και αρκετοί θα προτιμούσαν τη συμβολική παρουσία του Δημοσίου σε ό,τι θα απέμενε μετά την υλοποίηση του νομοθετημένου σχεδίου για τη «Μικρή ΔΕΗ». Η κυβέρνηση, με την ακύρωση του νόμου για τη «Μικρή ΔΕΗ» επιδιώκει την προσαρμογή και την ισχυροποίηση της ΔΕΗ στο νέο απαιτητικό περιβάλλον» όπως σημειώνει το υπουργείο.

    Είναι ένα περιβάλλον πιο σύνθετο, συνεχίζει η ανακοίνωση, με τις προκλήσεις της οικονομίας σε ισχύ, με τους πολίτες οικονομικά εξαντλημένους, με νέους κανόνες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι σύντομα θα λάβουν συγκεκριμένη μορφή, αλλά και με τις νέες απαιτήσεις που προκύπτουν από το στόχο της κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Το ΥΠΕΝ θεωρεί ότι στην επόμενη φάση, όπου τα στεγανά των ενεργειακών δραστηριοτήτων καταρρίπτονται για τις ενεργειακές εταιρίες, η ΔΕΗ έχει τεράστια πλεονεκτήματα και τη δυνατότητα να μετατρέψει μια περιοριστική υποχρέωση, αναφορικά με το ανώτερο μερίδιο αγοράς που θα μπορεί να κατέχει μια ενεργειακή εταιρία το 2020, σε ευκαιρία εξωστρέφειας και επέκτασης. Από την εγγύηση της παρουσίας του Δημοσίου στη μετοχική της σύνθεση, έως την πολυετή εμπειρία της, τα στελέχη της, τον ρόλο που διαδραματίζει στην ελληνική ενεργειακή αγορά, η ΔΕΗ εμφανίζεται εξαιρετικά σταθερή, έχοντας πλέον τη δυνατότητα να παίζει ρόλο σε πολλές δραστηριότητες, αντί να κυριαρχεί σε μία κατά 100%.

    Συμπράξεις

    Η πρακτική των συμπράξεων, αναφέρει το υπουργείο, μπορεί να ωθήσει τη ΔΕΗ στη νέα εποχή διαφυλάσσοντας τον όμιλο. «Νέοι ενεργειακοί τομείς, πρόσθετα κεφάλαια, αυτόνομα σχήματα με πολλαπλασιαστικά οφέλη, ανταλλαγή τεχνογνωσίας, διεθνείς συμμαχίες, παρουσία σε άλλες χώρες εντός της διασυνδεδεμένης ευρωπαϊκής αγοράς και όχι μόνο. Όλα αυτά είναι βάσεις μιας ανάπτυξης που ένας όμιλος σαν τη ΔΕΗ μπορεί να επωμιστεί και οφείλει να το πράξει, εφόσον το εξωτερικό περιβάλλον εξελίσσεται με τη δική του δυναμική. Στο βαθμό που η ΔΕΗ συμβαδίσει με τα νέα δεδομένα, τότε θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά πολλά από τα σημερινά της προβλήματα, τα οποία δεν είναι ανυπέρβλητα εφόσον επιλεχθούν οι σωστές κινήσεις» καταλήγει η ανακοίνωση.

    [04] Φαινόμενα εκμετάλλευσης, κατά την απασχόληση μεταναστών ως οικιακών βοηθών

    Ανασφάλιστη εργασία, εξοντωτικά ωράρια, λεκτική βία, ακόμα και διακίνηση ανθρώπων είναι φαινόμενα που εντοπίζονται στον τομέα της απασχόλησης των μεταναστών στην οικιακή εργασία στην Ελλάδα. Τη χαρτογράφηση του συγκεκριμένου τομέα, όπου εκτιμάται ότι απασχολείται μία στις δύο γυναίκες μεταναστευτικής καταγωγής στη χώρα, επιχειρεί έρευνα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου (EUI) της Φλωρεντίας.

    Η έρευνα διενεργείται στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «DemandAT», που υλοποιούν ακαδημαϊκοί φορείς από όλη την Ευρώπη, υπό το συντονισμό του Διεθνούς Κέντρου για την Ανάπτυξη της Μεταναστευτικής Πολιτικής που εδρεύει στη Βιέννη. Την επιστημονική ευθύνη από πλευράς EUI έχει η καθηγήτρια, Άννα Τριανταφυλλίδου. Στόχος του προγράμματος είναι η διερεύνηση της ζήτησης που οδηγεί στην εμπορία ανθρώπων με έμφαση στους τομείς της οικιακής εργασίας, της βιομηχανίας του σεξ και της αγροτικής οικονομίας.

    Η έρευνα για την οικιακή εργασία διεξήχθη ταυτόχρονα σε επτά ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία και Βρετανία). Για τη διερεύνηση του φαινομένου στην Ελλάδα η δικηγόρος και ερευνήτρια του EUI, Δανάη Αγγελή, έκανε βιβλιογραφική έρευνα, καθώς και συνεντεύξεις με εκπροσώπους κρατικών φορέων, ΜΚΟ και μεταναστευτικών κοινοτήτων.

    Η απασχόληση των μεταναστών στον οικιακό τομέα, αλλά κυρίως η εκμετάλλευση που τυχόν υφίστανται, είναι ένα «τοπίο» ελάχιστα διερευνημένο στην Ελλάδα. «Από την έρευνα προέκυψε ότι είναι πολύ λίγα τα στοιχεία και αρκετά κατακερματισμένες οι πληροφορίες», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Αγγελή.

    Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα επίσημα αστυνομικά στοιχεία κάνουν λόγο για μόλις μία καταγεγραμμένη περίπτωση εμπορίας ανθρώπων στην οικιακή εργασία τα τελευταία 15 χρόνια και αφορούσε γυναίκα από την Αφρική που εργαζόταν ως οικιακή βοηθός σε κατοικία διπλωμάτη και είχε υποστεί προσβλητικές συνθήκες εργασίας.

    Άλλη μία περίπτωση γυναίκας από την ανατολική Ευρώπη που έπεσε θύμα εκμετάλλευσης στην οικιακή εργασία της καταγγέλθηκε στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

    Την ίδια ώρα, μέλη της Ένωσης Αφρικανών Γυναικών στην Ελλάδα και της Ένωσης Φιλιππινέζων Μεταναστών στην Ελλάδα KASAPI κάνουν λόγο για ένα ευρύ φαινόμενο συστηματικής μεταφοράς ανθρώπων στη χώρα με σκοπό να δουλέψουν ως οικιακοί βοηθοί, μεταφοράς που ορισμένες φορές παραπέμπει σε εμπορία ανθρώπων.

    Επίσης, εργαζόμενοι σε ΜΚΟ έκαναν λόγο για την ύπαρξη θυμάτων διεθνικού trafficking στο χώρο της οικιακής εργασίας. Συγκεκριμένα, περιέγραψαν στην ερευνήτρια δύο περιπτώσεις γυναικών από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, όπου σύμφωνα με τα λεγόμενά τους είχαν πέσει θύματα κυκλωμάτων εμπορίας που τους προόριζαν για οικιακές βοηθούς σε άλλη ώρα. Εκείνες κατάφεραν να αποδράσουν και έφτασαν μόνες τους στην Ελλάδα, όπου ζήτησαν άσυλο. Ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις οι δικηγόροι εξέφρασαν την ανησυχία τους για το αν οι δύο γυναίκες ήρθαν μόνες τους στη χώρα ή έχουν πέσει εκ νέου θύματα διακίνησης για να εργαστούν ως οικιακές βοηθοί ή για άλλους λόγους.

    [05] Περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ σε 100.000 δικαιούχους αγρότες

    Σε πληρωμές συνολικού ύψους 107 εκατ. ευρώ προς 100.000 δικαιούχους αγρότες πρόκειται να προχωρήσει αυτήν την εβδομάδα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ειδικότερα, μετά και την υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον αρμόδιο υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου, ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) θα καταβάλει 91 εκατ. ευρώ σε 84.000 δικαιούχους παραγωγούς για την Εξισωτική Αποζημίωση έτους 2015.

    Επίσης, από τον ΕΛΓΑ θα καταβληθούν αποζημιώσεις ύψους 16 εκατ. ευρώ σε 16.000 παραγωγούς για ζημιές που υπέστη η φυτική και ζωική παραγωγή τους, κυρίως μέσα στο 2015. Με βάση την κατάταξη των πληρωμών το υψηλότερο ποσό αποζημιώσεων συγκεντρώνει ο Νομός Ημαθίας, όπου θα καταβληθούν συνολικά 2.287.471,92 ευρώ, ενώ ακολουθούν οι Νομοί Πέλλας και Λάρισας με τους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους τους να εισπράττουν 2.174.226,83 ευρώ και 2.097.882,89 αντίστοιχα. Με την πληρωμή αυτή καταβάλεται σχεδόν το σύνολο των αποζημιώσεων για το έτος ζημιάς 2015.

    [06] Λευκάδα: Σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά

    Μεγάλη πυρκαγιά πριν από λίγη ώρα στο κέντρο της Λευκάδας, για άγνωστους έως στιγμής λόγους.

    Ήδη τέσσερα παραδοσιακά ξύλινα σπίτια έχουν τυλιχθεί στις φλόγες, ενώ όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λευκάδας, Ευθύμης Γεωργακόπουλος, στο σημείο έχει σπεύσει μεγάλη πυροσβεστική δύναμη από ξηράς, αλλά και από αέρος, καθώς πρόκειται για πυκνοκατοικημένη περιοχή με τα ξύλινα σπίτια της να βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο.

    [07] Η Delta Airlines καθήλωσε τις πτήσεις της έπειτα από βλάβη στο σύστημα πληροφορικής της

    Η αεροπορική εταιρεία Delta Air Lines Inc ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει σημειωθεί βλάβη στο σύστημα πληροφορικής της και ως εκ τούτου όλες οι πτήσεις της έχουν καθηλωθεί στο έδαφος.

    "Τα συστήματά μας έχουν πέσει σ' όλη τη χώρα. Ελπίζουμε ότι δεν θα διαρκέσει πολύ", ανέφερε η εταιρεία στον λογαριασμό της στο Twitter απαντώντας σε ερωτήσεις επιβατών.

    Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι εργάζεται για την επίλυση του προβλήματος.

    [08] Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η ΠΓΔΜ - Στους 21 οι νεκροί από τις πλημμύρες

    Η κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), σε ανακοίνωση από την πρωτεύουσα των Σκοπίων χθες, κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση ανάγκης μία μέρα μετά τον θάνατο τουλάχιστον 21 ατόμων σε ξαφνικές πλημμύρες που ήταν αποτέλεσμα καταιγίδας.Οι καταρρακτώδεις βροχές πλημμύρισαν σπίτια, παρέσυραν μέρος του περιφερειακού δρόμου γύρω από τα Σκόπια και κατέστρεψαν αυτοκίνητα το βράδι του Σαββάτου.

    Τα βόρεια προάστεια της πρωτεύουσας υποστήκαν τις περισσότερες ζημιές, αλλά και στο κέντρο της πρωτεύουσας υπήρξαν ξαφνικές πλημμύρες.

    Μεταξύ των νεκρών συγκαταλέγονται και παιδιά, είπε εκπρόσωπος της αστυνομίας, προσθέτοντας ότι συνεχίζονται οι έρευνες για έξι άτομα των οποίων η τύχη αγνοείται.

    Η ΠΓΔΜ, μια μικρή χώρα περίπου δύο εκατομμυρίων ανθρώπων, κήρυξε τη σημερινή ημέρα εθνικού πένθους.

    "Αυτή είναι καταστροφή πρωτόγνωρου μεγέθους", δήλωσε ο αντιπρόεδρος Νίκολα Τοντόροφ στα ΜΜΕ.Ειδικές αστυνομικές δυνάμεις και φορτηγά με πόσιμο νερό έχουν σταλεί στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο, όπου υπάρχει επίσης διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος και κομμάται από έπιπλα που παρέσυραν οι χείμαρροι έχουν διασκορπιστεί παντού, είπε δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters.

    Η βροχή είχε σταματήσει χθες το πρωί και τα νερά αποσύρονται, ωστόσο στα Σκόπια έβρεξε ξανά το βράδι της Κυριακής. Δεν υπήρξαν αναφορές για άλλες ξαφνικές πλημμύρες.

    Ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γιοχάνες Χαν, υπεύθυνος για τη διεύρυνση της Ένωσης, είπε στο Twitter ότι η ΕΕ είναι σε κατάσταση ετοιμότητας να βοηθήσει την ΠΓΔΜ, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία ένταξης.

    [09] Γερμανία: Υπέρ της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία το 66%

    Τον άμεσο τερματισμό της χρηματοδότησης της Τουρκίας και την απόδοση των σχετικών κονδυλίων για τη φροντίδα και περίθαλψη των προσφύγων στην Ελλάδα ζητά το 69% των Γερμανών, που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση, την οποία δημοσίευσε χθες η εφημερίδα Μπιλντ.

    Όπως μεταδίδει η ελληνική υπηρεσία της Ντόιτσε Βέλε, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Bild της Κυριακής, η συντριπτική πλειονότητα των Γερμανών και συγκεκριμένα το 66%, τάσσονται υπέρ της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

    Την ίδια ώρα το 69% ζητά να σταματήσει άμεσα η χρηματοδότηση της Τουρκίας και να δοθούν τα δισεκατομμύρια για τη φροντίδα και περίθαλψη των προσφύγων στην Ελλάδα.

    Για την DW είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι το 52% των Γερμανών ζητά να καταγγελθεί η συμφωνία με την Τουρκία στο προσφυγικό.

    [10] Νέο άγαλμα για τη Λουσίλ Μπολ

    Χαρούμενοι θα πρέπει να είναι οι θαυμαστές της Λουσίλ Μπολ. Ένα νέο άγαλμα προς τιμήν της αποκαλύφθηκε το Σάββατο στο Σέλερον της Νέας Υόρκης με αφορμή την επέτειο των 105 χρόνων από τη γέννησή της, μετά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων της ιδιαίτερης πατρίδας της ότι το προηγούμενο άγαλμα που είχε δημιουργηθεί δεν ήταν κολακευτικό για το αγαπημένο τους αστέρι.

    Το χάλκινο έργο τέχνης, σε φυσικό μέγεθος δημιουργήθηκε από την γνωστή γλύπτρια Κάρολαϊν Πάλμερ, η πρόταση της οποίας επιλέχθηκε ανάμεσα από 60 αγάλματα που είχαν κατατεθεί από καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο.

    Το νέο άγαλμα αντικατέστησε στο «Lucille Ball Memorial Park» ένα άγαλμα που είχε τοποθετηθεί εκεί πριν από επτά χρόνια. Οι επικριτές του αγάλματος υποστήριζαν ότι δεν έμοιαζε καθόλου και τίποτα με την κοκκινομάλλα σταρ και έγινε γνωστό ως «Scary Lucy».

    Η Πάλμερ μέχρι να ολοκληρώσει το άγαλμα, μελέτησε πολύ καλά την ηθοποιό, βλέποντας τα αμέτρητα επεισόδια της αγαπημένης σειράς «I Love Lucy», ενώ προσέλαβε και μοντέλα που την έμοιαζαν τα οποία έντυσε με ρούχα της δεκαετίας του 1950, υιοθετώντας το στιλ της Λουσίλ Μπολ.

    [11] Γ. Καλλιάνος στο Πρακτορείο 104,9 FM: Το μοναδικό θέμα στο οποίο συγκλίνουν οι απόψεις ΣΥΡΙΖΑ-Ένωσης Κεντρώων είναι η απλή αναλογική

    «Το μοναδικό θέμα στο οποίο συγκλίνουν οι απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Ένωσης Κεντρώων είναι ο εκλογικός νόμος, το θέμα της απλής αναλογικής. Σε καμία περίπτωση δεν μας έπεισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε καμία περίπτωση δεν συμφώνησε σε κάτι ο κ. Λεβέντης με τον κ. Τσίπρα» δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Καλλιάνος, απαντώντας στην κριτική ότι το κόμμα του «τα έχει βρει με τον ΣΥΡΙΖΑ».

    Σημείωσε δε, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινό στο Πρακτορείο», ότι η Ένωση Κεντρώων «διαφωνεί πλήρως στην οικονομική προσέγγιση όλων των θεμάτων με τον κ. Τσίπρα», καθώς πιστεύει «σε ένα διαφορετικό μείγμα μεταρρυθμίσεων».

    Σε ό,τι αφορά την επένδυση στο Ελληνικό, ο κ. Καλλιάνος, αφού σημείωσε ότι «με ερασιτεχνισμούς και κινήσεις στο πόδι, ούτε επενδυτές θα προσελκύσεις ούτε θα φέρεις και συγκεκριμένο τίμημα», τόνισε: «Η συγκεκριμένη επένδυση και με λίγα χρήματα δόθηκε αλλά και να δούμε αν θα επιτευχθεί η όλη συμφωνία, γιατί συνέχεια η κυβέρνηση φέρνει προβλήματα για τα συγκεκριμένα θέματα. Δεν θα μου κάνει εντύπωση, αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προβληματίσει και τους Κινέζους της COSCO βρίσκοντας και άλλο αρχαιολογικό χώρο προς τον Πειραιά».

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Κεντρώων είπε ακόμη πως το κόμμα του είναι «υπέρ της ενοικίασης έκτασης για 30-35 χρόνια και... βλέπουμε για τη σύμβαση» και με το 12% του τζίρου να πηγαίνει στο ελληνικό κράτος. «Είμαστε υπέρ των επενδύσεων αλλά κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και όχι να ξεπουλήσουμε την πατρίδα μας» ανέφερε.

    Απέκλεισε επίσης κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με ΠΟΤΑΜΙ, ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ για τη συγκρότηση μιας μεγάλης κεντροαριστερής παράταξης, λέγοντας: «Σε καμία περίπτωση δεν θα συμπορευτούμε με τους ανθρώπους, οι οποίοι είναι οι παλιοί πολιτευτές, οι παλιοί βουλευτές, οι παλιοί αρχηγοί κομμάτων ενός συστήματος που έφτασε τη χώρα έως εδώ», Κατηγόρησε δε τα κόμματα αυτά ότι «κάνουν κινήσεις για να κρατηθούν στο προσκήνιο», αφού «και το ΠΟΤΑΜΙ και το ΠΑΣΟΚ έχουν φοβερή δημοσκοπική πτώση».

    Ο κ. Καλλιάνος επανέλαβε: «Μέχρι τις εκλογές δεν πρόκειται να συνεργαστούμε με κανέναν». Μετεκλογικά «είτε είναι πρώτος ο κ. Τσίπρας, είτε είναι πρώτος ο κ. Μητσοτάκης, εμείς θα θέσουμε συγκεκριμένους όρους. Δεν θέλουμε να αποτελέσουμε τσόντα κανενός».

    [12] Επίθεση με μολότοφ στη Μονή Πετράκη

    Επίθεση με βόμβες μολότοφ εναντίον του κτιρίου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην Μονή Πετρακη, σημειώθηκε τα ξημερώματα.

    Όπως έγινε γνωστό απο την Αστυνομία, άγνωστοι, γύρω στι 03.10, πέταξαν τέσσερις βόμβες μολότοφ στο πραύλιο του κτιρίου, στην οδό Μονής Πετράκη 10 στο Κολωνάκι, οι οποίες εξερράγησαν με αποτέλεσμα να καταστραφούν δύο αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα εκεί. Από την αστυνομία γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό και την σύλληψη των δραστών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 8 August 2016 - 10:32:42 UTC