Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΡΙΖΑ:Στηρίζουμε την προσπάθεια του υπ.Παιδείας για τον εκδημοκρατισμό των ιδιωτικών σχολείων
  • [02] Όλ. Γεροβασίλη για επίθεση στη Μονή Πετράκη: «Καμία πράξη βίας δεν θα γίνει ανεκτή»
  • [03] Επιστολή του Ν. Βούτση στους ομολόγους του για συνεργασία σχετικά με τις διατλαντικές εμπορικές συμφωνίες
  • [04] Υπ.Υποδομών: Οι ανακοινώσεις της ΝΔ για τα υδατοδρόμια, συμπίπτουν με τις ανακοινώσεις συγκεκριμένης ιδιωτικής εταιρείας
  • [05] Σε 10 υπολογίζονται τα κτίρια που κάηκαν στη Λευκάδα
  • [06] Φαινόμενα εκμετάλλευσης, κατά την απασχόληση μεταναστών ως οικιακών βοηθών
  • [07] Συρία: Ξεπέρασαν τις 290.000 οι νεκροί από τον πόλεμο
  • [08] Οι πακιστανοί Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση σε νοσοκομείο της Κουέτα
  • [09] Η Άγκυρα ήρε τον αποκλεισμό πρόβασης στη ρωσική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Sputnik
  • [10] Αρ.Μπαλτάς για το Ελληνικό: Μπορούν να συνυπάρξουν οι επενδύσεις και η πολιτιστική κληρονομιά
  • [11] Οι αρχαιοφύλακες για την πρόσθετη εργασία στις εκδηλώσεις της πανσελήνου και την επένδυση στο Ελληνικό
  • [12] Ανακαλύφθηκαν τα αρχαιότερα στον κόσμο ζωικά ίχνη πάνω σε λίθινα εργαλεία ηλικίας 250.000 ετών

  • [01] ΣΥΡΙΖΑ:Στηρίζουμε την προσπάθεια του υπ.Παιδείας για τον εκδημοκρατισμό των ιδιωτικών σχολείων

    Την πλήρη στήριξη του στην προσπάθεια του υπουργείου Παιδείας, δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα σήμερα, κατηγορεί τη ΝΔ ότι πολιτική της είναι η άνευ όρων υπεράσπιση των συμφερόντων των ιδιοκτητών των ιδιωτικών σχολείων.

    «Η μοναδική μέριμνα που έχει η Νέα Δημοκρατία για την παιδεία είναι η συνέχιση της απαξίωσης της δημόσιας εκπαίδευσης, την οποία άσκησε με εξαιρετικό ζήλο κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής της θητείας, καθώς και η άνευ όρων υπεράσπιση των συμφερόντων των ιδιοκτητών των ιδιωτικών σχολείων» υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και δηλώνει ότι η στάση αυτή δεν εκπλήσσει γιατί «τί καλύτερο να περιμένει κανείς από το κόμμα του οποίου ο επικεφαλής, Κ. Μητσοτάκης, αποκαλεί τους μαθητές-πελάτες; Ποιος θα περίμενε κάτι διαφορετικό από τη ΝΔ όταν ο βουλευτής της, Θ. Φορτσάκης, ζητά την έκδοση κουπονιών από το κράτος για την ενίσχυση των ιδιωτικών σχολείων με δημόσιο χρήμα; (δείτε εδώ το σχετικό άρθρο του κ. Φορτσάκη:http://www.kathimerini.gr/870356/opinion/epikairothta/politikh/xreiazomaste-idiwtikh-ekpaideysh)».

    Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι «στηρίζει πλήρως την προσπάθεια του υπουργείου Παιδείας για τον εξορθολογισμό και τον εκδημοκρατισμό του πλαισίου λειτουργίας των ιδιωτικών σχολείων και των φροντιστηρίων» και επισημαίνει ότι «οι πρακτικές της κακοπληρωμένης και ελαστικής εργασίας δεν πλήττουν μόνο τους διδάσκοντες, αλλά συνολικά την ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας».

    [02] Όλ. Γεροβασίλη για επίθεση στη Μονή Πετράκη: «Καμία πράξη βίας δεν θα γίνει ανεκτή»

    «Καμία πράξη βίας δεν θα γίνει ανεκτή» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη για την εμπρηστική επίθεση που έγινε τα ξημερώματα στη Μονή Πετράκη.

    Η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε επίσης ότι «η συνταγματική κατοχυρωμένη θρησκευτική ελευθερία και η απρόσκοπτη άσκηση της θρησκευτικής λατρείας περιφρουρούνται αυστηρά από την Πολιτεία» και σημείωσε ότι «οι αρμόδιες Αρχές έχουν ήδη προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να εντοπιστούν οι δράστες και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη».

    «Προκαλεί αποτροπιασμό η εμπρηστική επίθεση που έγινε σήμερα τα ξημερώματα στο προαύλιο του κτιρίου των γραφείων της Ιεράς Συνόδου στη Μονή Πετράκη.

    Οι αρμόδιες Αρχές έχουν ήδη προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να εντοπιστούν οι δράστες και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη» δήλωσε συγκεκριμένα η Όλγα Γεροβασίλη και πρόσθεσε πως «η συνταγματικά κατοχυρωμένη θρησκευτική ελευθερία και η απρόσκοπτη άσκηση της θρησκευτικής λατρείας περιφρουρούνται αυστηρά από την Πολιτεία και καμία πράξη βίας δεν θα γίνει ανεκτή».

    Διαβάστε επίσης:

    Επίθεση με μολότοφ στη Μονή Πετράκη

    ΣΥΡΙΖΑ για την εμπρηστική επίθεση στη Μονή Πετράκη

    Την καταδίκη της ΝΔ για την επίθεση στα γραφεία της Ιεράς Συνόδου εκφράζει ο Γ. Κουμουτσάκος

    ΑΝΕΛ: Απαράδεκτη, ακατανόητη και αποκρουστική ενέργεια, η επίθεση στη Μονή Πετράκη

    ΙΣ της Εκκλησίας της Ελλάδος: Οι τρομοκρατικές ενέργειες δεν εξυπηρετούν κανέναν

    [03] Επιστολή του Ν. Βούτση στους ομολόγους του για συνεργασία σχετικά με τις διατλαντικές εμπορικές συμφωνίες

    Την συνεισφορά των Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων σε επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών και τοποθέτησής τους σε τεχνικά ζητήματα που μπορεί να προκύψουν, στο πλαίσιο της διερεύνησης του περιεχομένου και των διαδικασιών σύναψης διατλαντικών εμπορικών συμφωνιών, ζητεί ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νίκος Βούτσης από τους ομολόγους του.

    Ο κ. Βούτσης ανέλαβε την πρωτοβουλία να αποστείλει επιστολή στους προέδρους των Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων, με την οποία τους ενημερώνει για τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής από την Βουλή των Ελλήνων, για το περιεχόμενο και τις διαδικασίες σύναψης των διατλαντικών εμπορικών συμφωνιών (ΤΤΙΡ,CETA, TISA).

    Όπως τους γνωστοποιεί ο κ. Βούτσης, η επιτροπή αυτή σχεδιάζει την έκδοση μιας γνωμοδότησης σχετικά με την προσωρινή εφαρμογή της CETA, πριν το Συμβούλιο της ΕΕ αποφανθεί για το ζήτημα, τον Οκτώβριο του 2016 και τους επισημαίνει τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των Κοινοβουλίων πάνω στο ζήτημα αυτό.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής, εκφράζει ταυτοχρόνως τη βούληση για τη θεμελίωση ενός ουσιαστικού διαλόγου, τόσο μεταξύ των εθνικών κρατών, όσο και με τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τα αρμόδια όργανα, με σκοπό την ευρύτερη δυνατή πληροφόρηση και την παρακολούθηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας

    [04] Υπ.Υποδομών: Οι ανακοινώσεις της ΝΔ για τα υδατοδρόμια, συμπίπτουν με τις ανακοινώσεις συγκεκριμένης ιδιωτικής εταιρείας

    Με την βαρύτατη καταγγελία ότι «οι ανακοινώσεις της ΝΔ συμπίπτουν με τις συνεντεύξεις και τις ανακοινώσεις συγκεκριμένης ιδιωτικής εταιρείας», απαντά το υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων στην ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα από την αξιωματική αντιπολίτευση αναφορικά με το σχέδιο νόμο για τα υδατοδρόμια, και τον ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση για άλλη μια φορά χτυπάει τις ιδιωτικές επενδύσεις και υπονομεύει την ανάπτυξη.

    Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Υποδομών καταγγέλλει εξάλλου ότι η ΝΔ, εδώ και χρόνια έδινε γη και ύδωρ στα ιδιωτικά συμφέροντα χωρίς εθνικό σχέδιο, και την ίδια στάση τηρεί και σήμερα, εντός και εκτός της χώρας, και ότι συνεχίζει τον ολισθηρό δρόμο της εξυπηρέτησης συμφερόντων.

    «Το νέο επικοινωνιακό αφήγημα που ανακάλυψε η ΝΔ και οι συνοδοιπόροι της αυτήν τη φορά, έχει τίτλο «Η Κυβέρνηση μπλοκάρει τις ιδιωτικοποιήσεις και φρενάρει επενδύσεις». Ως κεντρικό θέμα του νέου αφηγήματος της για σήμερα, η ΝΔ αναδεικνύει το νέο καινοτόμο σχέδιο νόμου για τα υδατοδρόμια που τέθηκε από την περασμένη Παρασκευή σε δημόσια διαβούλευση», αναφέρει το υπουργείο Υποδομών και κατηγορεί τη ΝΔ ότι «δυστυχώς συνεχίζει την πολιτική της στρέβλωσης, θεωρώντας ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει, όπως αυτή και οι συνοδοιπόροι της είχαν σχεδιάσει, αποικία χρέους και συμφερόντων, που θα νομοθετεί κατά παραγγελία συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων».

    [05] Σε 10 υπολογίζονται τα κτίρια που κάηκαν στη Λευκάδα

    Καταμέτρηση των ζημιών που προκάλεσε η πυρκαγιά που ξέσπασε στο ιστορικό κέντρο της Λευκάδας πραγματοποιεί αυτή την ώρα συνεργείο μηχανικών του νησιού.

    Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λευκάδας Κωνσταντίνος Δρακονταείδης, «από τη φωτιά, που τέθηκε νωρίς το απόγευμα υπό πλήρη έλεγχο, έχουν καεί δέκα κτίσματα, με την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου να κάνει αυτή την ώρα πλήρη καταμέτρηση των ζημιών».

    «Ευτυχώς δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές, αν δεν ήταν τόσο άμεση η επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας, των δημοτικών υπαλλήλων, αλλά και των εθελοντών. Θα μπορούσε να είχε καταστραφεί όλη η παλιά πόλη της Λευκάδας» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Δρακονταείδης.

    Σύμφωνα με τον δήμαρχο, η ξαφνική πυρκαγιά στη Λευκάδα δεν προκάλεσε την ανησυχία των τουριστών, αφού όπως ανέφερε, «η υπεράνθρωπη προσπάθεια που έγινε, αλλά και η συμμετοχή του πυροσβεστικού ελικοπτέρου Έρικσον S-64, έφερε άμεσα τον περιορισμό και την κατάσβεσή της πύρινης λαίλαπας

    [06] Φαινόμενα εκμετάλλευσης, κατά την απασχόληση μεταναστών ως οικιακών βοηθών

    Ανασφάλιστη εργασία, εξοντωτικά ωράρια, λεκτική βία, ακόμα και διακίνηση ανθρώπων είναι φαινόμενα που εντοπίζονται στον τομέα της απασχόλησης των μεταναστών στην οικιακή εργασία στην Ελλάδα. Τη χαρτογράφηση του συγκεκριμένου τομέα, όπου εκτιμάται ότι απασχολείται μία στις δύο γυναίκες μεταναστευτικής καταγωγής στη χώρα, επιχειρεί έρευνα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου (EUI) της Φλωρεντίας.

    Η έρευνα διενεργείται στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «DemandAT», που υλοποιούν ακαδημαϊκοί φορείς από όλη την Ευρώπη, υπό το συντονισμό του Διεθνούς Κέντρου για την Ανάπτυξη της Μεταναστευτικής Πολιτικής που εδρεύει στη Βιέννη. Την επιστημονική ευθύνη από πλευράς EUI έχει η καθηγήτρια, Άννα Τριανταφυλλίδου. Στόχος του προγράμματος είναι η διερεύνηση της ζήτησης που οδηγεί στην εμπορία ανθρώπων με έμφαση στους τομείς της οικιακής εργασίας, της βιομηχανίας του σεξ και της αγροτικής οικονομίας.

    Η έρευνα για την οικιακή εργασία διεξήχθη ταυτόχρονα σε επτά ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία και Βρετανία). Για τη διερεύνηση του φαινομένου στην Ελλάδα η δικηγόρος και ερευνήτρια του EUI, Δανάη Αγγελή, έκανε βιβλιογραφική έρευνα, καθώς και συνεντεύξεις με εκπροσώπους κρατικών φορέων, ΜΚΟ και μεταναστευτικών κοινοτήτων.

    Η απασχόληση των μεταναστών στον οικιακό τομέα, αλλά κυρίως η εκμετάλλευση που τυχόν υφίστανται, είναι ένα «τοπίο» ελάχιστα διερευνημένο στην Ελλάδα. «Από την έρευνα προέκυψε ότι είναι πολύ λίγα τα στοιχεία και αρκετά κατακερματισμένες οι πληροφορίες», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Αγγελή.

    Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα επίσημα αστυνομικά στοιχεία κάνουν λόγο για μόλις μία καταγεγραμμένη περίπτωση εμπορίας ανθρώπων στην οικιακή εργασία τα τελευταία 15 χρόνια και αφορούσε γυναίκα από την Αφρική που εργαζόταν ως οικιακή βοηθός σε κατοικία διπλωμάτη και είχε υποστεί προσβλητικές συνθήκες εργασίας.

    Άλλη μία περίπτωση γυναίκας από την ανατολική Ευρώπη που έπεσε θύμα εκμετάλλευσης στην οικιακή εργασία της καταγγέλθηκε στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

    Την ίδια ώρα, μέλη της Ένωσης Αφρικανών Γυναικών στην Ελλάδα και της Ένωσης Φιλιππινέζων Μεταναστών στην Ελλάδα KASAPI κάνουν λόγο για ένα ευρύ φαινόμενο συστηματικής μεταφοράς ανθρώπων στη χώρα με σκοπό να δουλέψουν ως οικιακοί βοηθοί, μεταφοράς που ορισμένες φορές παραπέμπει σε εμπορία ανθρώπων.

    Επίσης, εργαζόμενοι σε ΜΚΟ έκαναν λόγο για την ύπαρξη θυμάτων διεθνικού trafficking στο χώρο της οικιακής εργασίας. Συγκεκριμένα, περιέγραψαν στην ερευνήτρια δύο περιπτώσεις γυναικών από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, όπου σύμφωνα με τα λεγόμενά τους είχαν πέσει θύματα κυκλωμάτων εμπορίας που τους προόριζαν για οικιακές βοηθούς σε άλλη ώρα. Εκείνες κατάφεραν να αποδράσουν και έφτασαν μόνες τους στην Ελλάδα, όπου ζήτησαν άσυλο. Ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις οι δικηγόροι εξέφρασαν την ανησυχία τους για το αν οι δύο γυναίκες ήρθαν μόνες τους στη χώρα ή έχουν πέσει εκ νέου θύματα διακίνησης για να εργαστούν ως οικιακές βοηθοί ή για άλλους λόγους.

    [07] Συρία: Ξεπέρασαν τις 290.000 οι νεκροί από τον πόλεμο

    Ο πόλεμος στη Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 290.000 ανθρώπους από τον Μάρτιο του 2011, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κάνοντας λόγο για περισσότερους από 10.000 θανάτους μόνο τους δύο τελευταίους μήνες.

    Ο προηγούμενος απολογισμός που είχε δώσει στη δημοσιότητα στις 26 Μαΐου το Παρατηρητήριο, η μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στη Βρετανία και παρακολουθεί τις εξελίξεις του πολέμου από την πρώτη ημέρα, έκανε λόγο για περισσότερους από 282.283 νεκρούς.

    Από τα τέλη Μαΐου μέχρι τις 31 Ιουλίου ο αριθμός των νεκρών έφτασε τις 292.817, εκ των οποίων οι 84.472 ήταν άμαχοι και οι 14.711 παιδιά, σημειώνει ο οργάνωση.

    Σύμφωνα με τον ίδιο απολογισμό, έχουν σκοτωθεί στις μάχες 50.548 αντάρτες και μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (της αραβοκουρδικής συμμαχίας) καθώς και 49.547 τζιχαντιστές, μεταξύ των οποίων και πολλοί ξένοι.

    Οι δυνάμεις του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έχασαν 104.656 άνδρες, εκ των οποίων οι 57.909 ήταν στρατιώτες.

    [08] Οι πακιστανοί Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση σε νοσοκομείο της Κουέτα

    Το παρακλάδι των Ταλιμπάν στο Πακιστάν, η οργάνωση Τζαμάατ-ουρ-Άχραρ, ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκε σε νοσοκομείο στο νοτιοδυτικό Πακιστάν, κατά την οποία τουλάχιστον 93 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους -- σύμφωνα με άλλες πηγές, οι νεκροί ανέρχονται σε τουλάχιστον 70.

    "Το Κίνημα των Πακιστανών Ταλιμπάν και η Συνέλευση των Ελεύθερων [Τζαμάατ-ουρ-Άχραρ] αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση και υπόσχεται ότι θα συνεχίσει να πραγματοποιεί τέτοιες επιθέσεις. Θα δώσουμε σύντομα στη δημοσιότητα ένα βίντεο", ανέφερε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο Εχσανουλάχ Εχσάν, εκπρόσωπος των Πακιστανών Ταλιμπάν.

    Πρόκειται για την ίδια ισλαμιστική οργάνωση που εξαπέλυσε την ημέρα του Πάσχα των Καθολικών, τον Μάρτιο, βομβιστική επίθεση στη Λαχόρη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 72 άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους ήταν παιδιά, σε ένα πάρκο γεμάτο κόσμο.

    Οι νεκροί από την επίθεση στο νοσοκομείο ανέρχονται σε 93, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, το οποίο επικαλείται τον υπουργό Υγείας του Μπαλουτσιστάν.

    [09] Η Άγκυρα ήρε τον αποκλεισμό πρόβασης στη ρωσική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Sputnik

    Η Τουρκία ήρε την απαγόρευση πρόσβασης στη ρωσική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Sputnik, μετά από μήνες αποκλεισμού, όπως μετέδωσε σήμερα το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu.

    Η τουρκική κυβέρνηση είχε αποκλείσει την πρόσβαση στο Sputnik στις 14 Απριλίου, επικαλούμενη τη νομοθεσία αναφορικά με εγκλήματα που διαπράττονται μέσω διαδικτυακών μεταδόσεων. Πλέον, η πρόσβαση στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα του Sputnik στην Τουρκία δεν αποτελεί πρόβλημα.

    «Η ιστοσελίδα μας στην Τουρκία ξεμπλόκαρε. Από τις 10 π.μ. ώρα Μόσχας αρχίσαμε να λαμβάνουμε μηνύματα από χρήστες ότι η ιστοσελίδα είναι και πάλι προσβάσιμη. Αρχίσαμε να ελέγχουμε την πληροφορία αυτή και πράγματι λειτουργεί», δήλωσε ο αρχισυντάκτης της τουρκικής ιστοσελίδας Μαχίρ Μποζτέπε στο Sputnik.

    Η απαγόρευση ήρθη εν μέσω της αποκατάστασης των σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας, που είχαν ενταθεί όταν η Τουρκία κατέρριψε ρωσικό μαχητικό στη συριακή μεθόριο στις 24 Νοεμβρίου του 2015.

    [10] Αρ.Μπαλτάς για το Ελληνικό: Μπορούν να συνυπάρξουν οι επενδύσεις και η πολιτιστική κληρονομιά

    «Η επένδυση στο Ελληνικό προχωράει κανονικά. Υπάρχει ένα μόνιμο πρόβλημα με την αντιπολίτευση. Είναι σαν να μην ξέρει σε ποια χώρα βρίσκεται και να μην γνωρίζει τους νόμους βάσει των οποίων κινούνται τα ζητήματα που αφορούν σε επενδύσεις σε συνάρτηση με την πολιτιστική κληρονομιά. Επιλέγει να κάνει θόρυβο χωρίς λόγο», ανέφερε από την Κρήτη προς τους δημοσιογράφους ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς. Επίσης, επισήμανε ότι «το υπουργείο Πολιτισμού πιστεύει ότι μπορεί να συνυπάρξουν αρμονικά, και για αμοιβαίο όφελος, οι επενδύσεις και η πολιτιστική κληρονομιά του τόπου» και ότι «η κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου στην περιοχή του Ελληνικού, και έξω από τα όρια του οικοπέδου του Ελληνικού, είναι νομική υποχρέωση εν γνώσει των επενδυτών».

    «Μια τέτοια κήρυξη δεν επηρεάζει σε τίποτα την επένδυση. Το κέντρο της Αθήνας αποτελεί κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο και αυτό δεν έχει σταματήσει ούτε την οικοδομική δραστηριότητα ούτε τη ζωή της πόλης. Το μόνο που συνεπάγεται η κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου είναι μια θεσμική γνωστοποίηση ότι στην ευρύτερη περιοχή έχουν εντοπιστεί αρχαιότητες, συνεπώς πρέπει να υπάρχει συστηματική παρακολούθηση από την Αρχαιολογική Υπηρεσία όλων των έργων που εκτελούνται εντός της περιοχής που οριοθετείται. Τα θέματα αυτά είναι γνωστά και στους επενδυτές, είμαστε σε συνεννόηση μαζί τους. Οι επενδυτές επιθυμούν σταθερό νομικό πλαίσιο για να μπορέσουν να προχωρήσουν με ασφάλεια.

    [11] Οι αρχαιοφύλακες για την πρόσθετη εργασία στις εκδηλώσεις της πανσελήνου και την επένδυση στο Ελληνικό

    Ανακοίνωση για το θέμα της πρόσθετης αμοιβής των αρχαιοφυλάκων τις ημέρες των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν με αφορμή την αυγουστιάτικη πανσέληνο, αλλά και το θέμα που ανέκυψε με την επένδυση στο Ελληνικό, εξέδωσε η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ).

    Η Ένωση, αφού πληροφορεί ότι για άλλη μια φορά «συμμετέχει μέσω των μελών της Αρχαιοφυλάκων αφιλοκερδώς στην πραγματοποίηση των πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία», επισημαίνει ότι «η κίνηση αυτή καλής θέλησης δεν αναιρεί με κανέναν τρόπο το μόνιμο αίτημά μας για να διευθετηθεί οριστικά με Νομοθετική ρύθμιση, η πρόσθετη αμοιβή των εργαζομένων». Παράλληλα, χαρακτήρισαν το χρόνιο αυτό πρόβλημα, που ελπίζουν να λύσει η ηγεσία του ΥΠΠΟ, ως «χειρότερο και από τον Γόρδιο Δεσμό».

    [12] Ανακαλύφθηκαν τα αρχαιότερα στον κόσμο ζωικά ίχνη πάνω σε λίθινα εργαλεία ηλικίας 250.000 ετών

    Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε στη βορειοανατολική Ιορδανία τα αρχαιότερα στον κόσμο ίχνη ζωικών πρωτεϊνών πάνω σε λίθινα εργαλεία, που χρονολογούνται προ 250.000 ετών, περίπου. Τα εργαλεία είχαν χρησιμοποιηθεί προφανώς για τον τεμαχισμό ζώων.

    Τα απομεινάρια των πρωτεϊνών πάνω στα λίθινα εργαλεία προέρχονται από διάφορα ζώα, όπως άλογα, ρινόκερους, καμήλες, πάπιες κ.ά., τα οποία πιθανώς είχαν σκοτωθεί από κυνηγούς.

    Οι επιστήμονες έφεραν στο φως περίπου 10.000 λίθινα εργαλεία στη διάρκεια των τριετών ανασκαφών τους στην περιοχή Άζρακ, που σήμερα είναι έρημος αλλά κάποτε εκτιμάται ότι ήταν υγρότοπος. Από αυτά τα εργαλεία, μετά από δειγματοληπτικές αναλύσεις, στα 17 βρέθηκαν ίχνη ζώων (αίματος και άλλων πρωτεϊνών).

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Αυστραλή Παλαιοανθρωπολόγο Έιπριλ Νόγουελ του Πανεπιστημίου της Βικτόρια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αρχαιολογικό περιοδικό "Journal of Archaeological Science", ανέφεραν ότι η ανακάλυψη δείχνει πως εκείνοι οι πρόγονοί μας είχαν αξιοσημείωτες ικανότητες επιβίωσης σε ένα δύσκολο περιβάλλον, πολλές χιλιάδες χρόνια προτού εμφανισθεί ο «Έμφρων άνθρωπος» (Homo sapiens) στην Αφρική και αρχίσει τις μεταναστεύσεις του σε άλλα μέρη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 8 August 2016 - 16:32:41 UTC