Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Β. Λεβέντης: Να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο - Μας παρέσυρε η ΝΔ στη μη συγκρότηση του ΕΣΡ
  • [02] Νικήτας Κακλαμάνης: Λάθος της ΝΔ που δεν έβγαλε ανακοίνωση για την ΕΛΣΤΑΤ
  • [03] Η ρύθμιση του χρέους, που έχει ήδη συμφωνήσει η κυβέρνηση, θα συνοδεύεται με νέα μνημόνια και αντιλαϊκά μέτρα
  • [04] Το Ποτάμι για το χρέος: Ο πρωθυπουργός «αναμασά κενού περιεχομένου γενικότητες»
  • [05] Κατασχέθηκαν 10 τόνοι λαθραίο οινόπνευμα και παράνομα προϊόντα
  • [06] Προσωρινή διακοπή λειτουργίας της εφορμογής για την υποβολή του Ε9 για το 2016
  • [07] Σε διαβούλευση το σ/ν απλοποίησης αδειοδότησης επιχειρήσεων
  • [08] Σε δασικούς συνεταιρισμούς η εκμετάλλευση των καμένων δένδρων στη Β. Εύβοια
  • [09] Ισραήλ: Συνελήφθη Παλαιστίνιος με την κατηγορία σε "τρομοκρατικές" δραστηριότητες
  • [10] Ψηφιδωτό του 4ου μΧ αποκαλύφθηκε στη «νεκρή» ζώνη της κοινότητας Ακακίου
  • [11] Η οικονομική και προσφυγική κρίση στο επίκεντρο της συνάντησης των σοσιαλιστών υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων
  • [12] ΥΠΕΞ: Έλεγχος των χρηματοδοτήσεων σε ΜΚΟ (2000-2010) και καταλογισμός ευθυνών
  • [13] «Θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να στηρίξουμε τους ρητινοκαλλιεργητές στη Β. Εύβοια»
  • [14] Ισραήλ: Συνελήφθη Παλαιστίνιος με την κατηγορία της συμμετοχής σε "τρομοκρατικές" δραστηριότητες
  • [15] Στον τελικό και η τετράκωπος ελαφρών βαρών
  • [16] Στον τελικό του διπλού σκιφ Νικολαϊδου - Ασουμανάκη

  • [01] Β. Λεβέντης: Να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο - Μας παρέσυρε η ΝΔ στη μη συγκρότηση του ΕΣΡ

    Την άποψη ότι πρέπει να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο εξέφρασε μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΣΚΑΙ ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. Για αυτό το λόγο, είπε ο κ. Λεβέντης, είναι επιτακτική ανάγκη η συγκρότηση του ΕΣΡ.

    Παράλληλα, ο κ. Λεβέντης απεύθυνε πρόσκληση στον Πρόεδρο της Βουλής να αναλάβει σχετική δράση, ώστε να λυθεί άμεσα το ζήτημα του ΕΣΡ γιατί η κατάσταση στο τηλεοπτικό τοπίο είναι βεβαρυμμένη και πρέπει να μπει τάξη.

    Ο κ. Λεβέντης παραδέχθηκε ότι έκανε λάθος υιοθετώντας τη γραμμή της σκληρής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση και στην έλλειψη συναίνεσης στη διάσκεψη των Προέδρων παρασυρόμενος από την αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ να ματαιώσει το σχέδιο αδειοδότησης της κυβέρνησης. Η έλλειψη συμφωνίας στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής άφησε την κυβέρνηση και τον Υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά με το δίλημμα: ή δεν κάνουμε τίποτα ή αποφασίζουμε να προχωρήσουμε αναλαμβάνοντας όλες τις ευθύνες ο ίδιος. Τέλος, ο κ. Λεβέντης διαφώνησε με την ύπαρξη οικονομικών και μόνο κριτηρίων για την αδειοδότηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.

    [02] Νικήτας Κακλαμάνης: Λάθος της ΝΔ που δεν έβγαλε ανακοίνωση για την ΕΛΣΤΑΤ

    «Θεωρώ ότι ήταν λάθος που δεν βγήκε μία κεντρική ανακοίνωση από τη Νέα Δημοκρατία, από άποψη στρατηγικής», σχολίασε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, μιλώντας στοραδιοσταθμόReal Fm, αναφερόμενος στην παραπομπή του πρώην πρόεδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου.

    «Εγώ ήμουν απολύτως ξεκάθαρος. Το πιστεύω αυτό απόλυτα, και υπενθυμίζω ότι τον Φεβρουάριο του 2010 κατετέθη από το σύνολο της τότε κοινοβουλευτικής ομάδας, με υπογραφές και του Αντώνη Σαμαρά, που ήταν ο αρχηγός, και του Κυριάκου Μητσοτάκη, και όλων των υπολοίπων βουλευτών, αίτημα στη Βουλή για να γίνει εξεταστική επιτροπή που να ερευνήσει από το 2000 έως το 2010», σχολίασε ο κ. Κακλαμάνης και πρόσθεσε: «Άρα, αυτή η κεντρική γραμμή υπάρχει. Καλό είναι να την υπενθυμίζουμε και να την διεκδικούμε. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη».

    [03] Η ρύθμιση του χρέους, που έχει ήδη συμφωνήσει η κυβέρνηση, θα συνοδεύεται με νέα μνημόνια και αντιλαϊκά μέτρα

    «Στις ανιστόρητες αναφορές του ο κ. Τσίπρας "ξεχνά" να πει ότι η ρύθμιση του χρέους και η μεταπολεμική ανασυγκρότηση της Γερμανίας δεν είχε στόχο την ευημερία του λαού της, αλλά αφενός την αναχαίτιση της αυξανόμενης επιρροής της Σοβιετικής Ένωσης και του σοσιαλιστικού συστήματος, σχέδιο που εκτός των άλλων περιελάμβανε και την αξιοποίηση πάμπολλων πρώην στελεχών του ναζιστικού καθεστώτος και αφετέρου την καπιταλιστική ανάκαμψη της Γερμανίας», αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλια του

    Γραφείου Τύπου, "για το μήνυμα του πρωθυπουργού για το χρέος" και προσθέτει:

    «Σήμερα, η ρύθμιση του ελληνικού χρέους, που έχει ήδη συμφωνήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, θα συνοδεύεται με νέα μνημόνια και αντιλαϊκά μέτρα, προς όφελος της ανάκαμψης των καπιταλιστικών κερδών, ενώ αυτό το χρέος θα κληθεί να το πληρώσει ο λαός, που δεν το δημιούργησε»

    Διαβάστε επίσης

    Νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την ευημερία των λαών της Ευρώπης

    Το Ποτάμι για το χρέος: Ο πρωθυπουργός «αναμασά κενού περιεχομένου γενικότητες»

    [04] Το Ποτάμι για το χρέος: Ο πρωθυπουργός «αναμασά κενού περιεχομένου γενικότητες»

    «H ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αποτελεί και αναγκαιότητα και προτεραιότητα. Τα παλιά χρέη μαζί με τα νέα χρέη του κ. Τσίπρα είναι βαρίδια στα πόδια της οικονομίας και αυτό πλέον το αναγνωρίζουν και οι πλέον δύσπιστοι όπως το ΔΝΤ. Θα περιμέναμε από τον πρωθυπουργό -υποτυπωδώς έστω- να πει τις προτάσεις του, να θέσει ένα χρονοδιάγραμμα για την αντιμετώπιση του μείζονος αυτού ζητήματος», αναφέρει το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του, που τιτλοφορεί «Τι ξέχασε ο κ. Τσίπρας;», και προσθέτει:

    «Ο κ. Τσίπρας όσο ήταν στην αντιπολίτευση μιλούσε για μονομερή διαγραφή και για Διεθνή Διάσκεψη για το ελληνικό χρέος -στο πρότυπο της Διάσκεψης του Λονδίνου για το χρέος της Γερμανίας. Σήμερα, μη έχοντας τι άλλο να πει, αναμασά κενού περιεχομένου γενικότητες».

    [05] Κατασχέθηκαν 10 τόνοι λαθραίο οινόπνευμα και παράνομα προϊόντα

    Περίπου δέκα τόνοι λαθραίο οινόπνευμα και 20.000 «μαϊμού» προϊόντα είναι -μεταξύ άλλων- η «σοδειά» του ΣΔΟΕ από ελέγχους σε διάφορες περιοχές της Κρήτης, τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν σήμερα, σύμφωνα με όσα ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.

    «Θα βγουν σήμερα τα αποτελέσματα από τους ελέγχους που έκανε το ΣΔΟΕ όλο αυτό το διάστημα, που έπιασε τόνους από λαθραίο οινόπνευμα, μαϊμού προϊόντα" σημείωσε ο κ. Αλεξιάδης και εξήγησε ότι οι περίπου δέκα τόνοι λαθραίο οινόπνευμα και τα περίπου 20.000 «μαϊμού» προϊόντα θα κατέληγαν σ' εμάς, τους καταναλωτές.

    «Ειδικά τα θέματα της λαθρεμπορίας του αλκοόλ έχουν σχέση με την υγεία μας» τόνισε, εξηγώντας πως «όλο αυτό το οινόπνευμα θα κατέληγε στους πολίτες μέσα από τη διαδικασία των λαθραίων ποτών, που το μόνο για το οποίο δεν φημίζονται είναι τα θέματα υγείας».

    Ο κ. Αλεξιάδης επανέλαβε ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται, εξηγώντας πως «υπάρχει ένας σχεδιασμός κι ένας συντονισμός της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, της Οικονομικής Αστυνομίας και του ΣΔΟΕ». Όπως χαρακτηριστικά είπε, «ξέρουμε τον αντίπαλό μας και είμαστε αποφασισμένοι και να δώσουμε τη μάχη και να πετύχουμε αυτά που πρέπει».

    Σε ό,τι αφορά το θέμα του πλαστικού χρήματος, τόνισε την ανάγκη επέκτασης της χρήσης του διότι θα βοηθήσει, όπως είπε, στην πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.

    Προηγουμένως «δεν υπήρχαν τα αντίστοιχα κίνητρα, ενώ με το νομοσχέδιο που προωθείται δίνουμε κίνητρα στους πολίτες και από την άλλη βάζουμε και υποχρεωτικά μέτρα απέναντί τους, όπως γίνεται σε άλλες χώρες» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

    Για την πορεία των εσόδων, αφού επισήμανε πως «έξι μήνες που τα έσοδα ήταν πάνω από το όριο του προϋπολογισμού δεν υπήρχε πουθενά σαν είδηση -τουλάχιστον σε μία κατηγορία ΜΜΕ που θέλουν να υποκαταστήσουν την αντιπολίτευση στον ρόλο τους απέναντι στην κυβέρνηση- και όταν τον Ιούλιο είχαμε κάποια άλλη εξέλιξη, αμέσως έγινε πρώτο θέμα και μάλιστα υπερτονισμένο» παρέθεσε τα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

    «Είχαμε υπέρβαση εσόδων 954 εκατ. στο εξάμηνο. Στον μήνα Ιούλιο, τον πιο δύσκολο για τα έσοδα, που είχαμε στόχο 5,6 δισ, αντί γι αυτά πιάσαμε περίπου 5,25 δισ. στα έσοδα. Ικανοποιήσαμε τον στόχο κατά 95% [...]. Τον Ιούλιο είμαστε κατά 333 εκατ. κάτω από τον στόχο για τον μήνα αυτόν, στο επτάμηνο όμως είμαστε πάνω από τον στόχο του προϋπολογισμού και με τους ελέγχους που ξεκινήσαμε θα πάμε πολύ καλύτερα» σημείωσε ο κ. Αλεξιάδης.

    Δεν θα υποχωρήσουμε στα φαινόμενα βίας ή εκφοβισμού

    Μήνυμα ότι δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση να συμβιβαστεί ή να εφησυχάσει με τα φαινόμενα φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου ή διαφθοράς, έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

    «Θα είμαστε σε μία διαρκή σύγκρουση, ειδικά με τα θέματα φοροδιαφυγής» τόνισε ο κ. Αλεξιάδης, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινό στο Πρακτορείο», και πρόσθεσε:

    «Είναι δεδομένο ότι η φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο και η διαφθορά ψάχνουν συνεχώς να βρουν νέους τρόπους για να συνεχίσουν αυτό που είχαν ξεκινήσει τα προηγούμενα χρόνια και είναι δεδομένο ότι υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση για να συγκρουστούμε με αυτά τα φαινόμενα και αυτά που βλέπετε το τελευταίο διάστημα είναι η κορυφή του παγόβουνου».

    Σχετικά με τα φαινόμενα φοροδιαφυγής αλλά και την προσπάθεια ορισμένων επιχειρηματιών να ξεφύγουν από την «τσιμπίδα» του νόμου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σχολίασε πως «δυστυχώς, κάποιοι επιχειρηματίες θέλησαν να παίξουν με τη φωτιά» παρά το γεγονός ότι το υπουργείο είχε προειδοποιήσει εδώ και καιρό για το τι πρέπει να γίνει.

    Έστειλε δε μήνυμα «σε όλους αυτούς, οι οποίοι με διάφορους μεθόδους βίας ή εκφοβισμού προσπαθούν να αποφύγουν τον έλεγχο είτε απειλώντας τους υπαλλήλους που πάνε να κάνουν τους ελέγχους είτε αφήνοντας κάποια υπονοούμενα κ.λπ" ξεκαθαρίζοντας ότι "δεν υπάρχει περίπτωση εμείς ως Δημόσιο, ως κράτος, ως Πολιτεία, να υποχωρήσουμε σ' αυτά τα φαινόμενα».

    Προειδοποίησε επίσης ότι «όσοι εμποδίζουν τον έλεγχο ή προσπαθούν να παρεμποδίσουν ή να εκφοβίσουν τους ελεγκτές να ξέρουν ότι έχουν κλείσει συμβόλαιο για να κατασκηνώσουμε στα καταστήματά τους» και συμπλήρωσε: «Θα στοχοποιηθούν τα καταστήματά τους και όσοι δημιουργούν αυτά τα προβλήματα θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου. Δεν είναι δυνατόν κάποιος να κλέβει, να συλλαμβάνεται την ώρα της κλοπής και να επιτίθεται σ' αυτούς που τον συνέλαβαν για την κλοπή. Είναι απαράδεκτα πράγματα».

    Ο κ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε και στην ευθύνη των πολιτών απέναντι στη «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής, λέγοντας πως θα «πρέπει να αποφασίσουμε σ' αυτή την κοινωνία, αν είμαστε πολίτες ή υπήκοοι» καθώς «όταν είμαστε πολίτες έχουμε δικαιώματα και έχουμε και υποχρεώσεις και δεν είναι δυνατόν να ζητάμε από την Πολιτεία να βάλει έξω από κάθε κατάστημα έναν εφοριακό ή έναν αστυνομικό για να κάνει ελέγχους».

    Υπογράμμισε πως «όσα μέτρα και να πάρουμε, όσους θεσμούς κι αν αλλάξουμε ό,τι και να γίνει, πρέπει να καταλάβουν οι πολίτες ότι τα θέματα της φοροδιαφυγής αφορούν τους ίδιους και δεν είναι κάποιος εξυπνακισμός ή τέλος πάντων μια -κατά το κοινώς λεγόμενο- μαγκιά να γίνονται αυτά τα πράγματα».

    Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, «πρέπει οι πολίτες να έχουν την κουλτούρα να ζητούν αποδείξεις και να καταγγέλλουν αυτά τα φαινόμενα», καθώς «αν εμείς δεν καταλάβουμε ότι ως πολίτες πρέπει να αντιστεκόμαστε σε αυτά τα φαινόμενα, τότε αυτά τα φαινόμενα θα πολλαπλασιάζονται».

    [06] Προσωρινή διακοπή λειτουργίας της εφορμογής για την υποβολή του Ε9 για το 2016

    Ενόψει της έναρξης των εργασιών για την εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ 2016, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ενημερώνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων:

    Η υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) έτους 2016 δεν θα είναι διαθέσιμη από την Πέμπτη 18 Αυγούστου, στις 08:00 π.μ., και μέχρι την ολοκλήρωση της έκδοσης- ανάρτησης των πράξεων διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ 2016 και το άνοιγμα των τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ 2016.

    Οι εφαρμογές Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (Φ.Ε.Φ.Π. - Ε1), καθώς και η υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) 2017, δεν θα είναι διαθέσιμες την ίδια ημέρα, μεταξύ 08:00 και 12:00.

    [07] Σε διαβούλευση το σ/ν απλοποίησης αδειοδότησης επιχειρήσεων

    Τέθηκε από σήμερα, 9 Αυγούστου 2016, σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου «Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις», όπως είχε προαναγγείλει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ το Σεπτέμβριο θα πάει στη Βουλή για ψήφιση.

    Ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γεώργιος Σταθάκης και η υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, αρμόδια για τα θέματα Βιομηχανίας, Θεοδώρα Τζάκρη, έθεσαν σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου, ενώ η κυβέρνηση προχωράει στην υλοποίηση του μεγάλου έργου της πληροφορικής για την on line εξυπηρέτηση της νέας διαδικασίας αδειοδότησης που θα παραδοθεί μέχρι το 2018 και στο επόμενο διάστημα θα νομοθετήσει και για ένα νέο σύστημα ελέγχων, στο στάδιο της πραγματικής λειτουργίας των επιχειρήσεων.

    Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας καλεί όλους τους κοινωνικούς εταίρους και κάθε ενδιαφερόμενο να συμμετάσχουν, καταθέτοντας προτάσεις και παρατηρήσεις, προκειμένου να βελτιωθούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου.

    Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την 29/08/2016 και ώρα 14:00.

    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετέχουν στη διαβούλευση στην ιστοσελίδα: http://www.opengov.gr/ypoian/?p=7653

    Το σχέδιο νόμου

    Ο νόμος θα αποτελέσει τον οδηγό αδειοδότησης όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων, ενώ στο πεδίο εφαρμογής του καταρχήν υπάγονται οι μεταποιητικές και συναφείς δραστηριότητες τροφίμων και ποτών, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και οι δραστηριότητες που αφορούν στη λειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων.

    Σημειώνεται ότι το παλιό σύστημα αδειοδότησης στηριζόταν σχεδόν αποκλειστικά στις εκ των προτέρων διαδικασίες αδειοδότησης και προέβλεπε προσκόμιση σωρείας δικαιολογητικών στη διοίκηση, ενώ επιτόπιοι έλεγχοι πραγματοποιούνταν στις επιχειρήσεις, πριν την έναρξη λειτουργίας τους. Οι εκ των υστέρων έλεγχοι πραγματοποιούνταν χωρίς συγκεκριμένο πλάνο και χωρίς να λαμβάνεται υπ' όψιν το πραγματικό ρίσκο για το δημόσιο συμφέρον.

    Επιπλέον, χαρακτηριζόταν από ένα ασαφές και περίπλοκο νομοθετικό πλαίσιο, που δημιουργούσε σύγχυση στον επενδυτή, απέτρεπε την επιχειρηματικότητα και έθετε βασικά εμπόδια στην ανταγωνιστικότητα.

    Η νέα νομοθεσία που τέθηκε σε διαβούλευση «εστιάζει στη δημιουργία υψηλής ασφάλειας δικαίου για τους δυνητικούς επενδυτές, κάτι το οποίο είναι απαραίτητο ιδιαίτερα στις περιπτώσεις των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων» όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ στελέχη του υπουργείου Οικονομίας.

    Το σχέδιο νόμου, εναρμονίζεται με τα αντίστοιχα αδειοδοτικά πλαίσια των υπολοίπων χωρών της ΕΕ. Στο γενικό μέρος τίθενται οι βασικές αρχές της αδειοδότησης, ενώ στο ειδικό μέρος εισάγονται οι σχετικές ρυθμίσεις απλοποίησης της διαδικασίας αδειοδότησης των επιχειρήσεων σε τρεις βασικούς κλάδους της οικονομίας μας, τη μεταποίηση τροφίμων και ποτών, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος καθώς και τα τουριστικά καταλύματα.

    Στοχεύει στην αποτροπή των κινδύνων δημοσίου συμφέροντος, μέσω της αξιολόγησης των κινδύνων για την υγεία των καταναλωτών και των προϊόντων, την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος και του πολιτιστικού μας πλούτου.

    Στο προτεινόμενο σύστημα, το βάρος του ελέγχου της ορθής λειτουργίας των επιχειρήσεων μετατοπίζεται στους εκ των υστέρων ελέγχους, που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια λειτουργίας των επιχειρήσεων. Με αυτό τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα στον επιχειρηματία να ξεκινήσει την δραστηριότητά του άμεσα και να ελεγχθεί σε πραγματικές συνθήκες λειτουργίας. Το σύστημα αυτό καθιστά τους ελέγχους πιο αποτελεσματικούς και περισσότερο ουσιαστικούς.

    Επιπλέον εισάγεται για πρώτη φορά στην έννομη τάξη, η έννοια της γνωστοποίησης, της ενημέρωσης δηλαδή της διοίκησης από τον επιχειρηματία για την έναρξη λειτουργίας της οικονομικής του δραστηριότητας, η οποία κοινοποιείται άμεσα σε όλες τις συναρμόδιες αρχές. Η γνωστοποίηση αντικαθιστά στο μεγαλύτερο μέρος την υποχρέωση λήψης άδειας λειτουργίας της επιχείρησης.

    Στο νέο σύστημα τα δικαιολογητικά που κατά περίπτωση ενδέχεται να απαιτούνται για τη λειτουργία της επιχείρησης διατηρούνται στο αρχείο της επιχείρησης και δεν προσκομίζονται στην διοίκηση.

    Βιομηχανία μεταποίησης τροφίμων και ποτών

    Πιο συγκεκριμένα, το νέο πλαίσιο αδειοδότησης των επιχειρήσεων της βιομηχανίας μεταποίησης τροφίμων και ποτών προβλέπει την κατάργηση των περισσότερων προαπαιτούμενων αδειών λειτουργίας και την αντικατάστασή τους με γνωστοποίηση. Παράλληλα, απλοποιείται ουσιαστικά η υποχρέωση συγκέντρωσης δικαιολογητικών, καθώς καταργείται η υποχρέωση λήψης βεβαίωσης καταλληλότητας ή σύμφωνης γνώμης υγειονομικής καταλληλότητας για τις δραστηριότητες μεταποίησης τροφίμων μη ζωικής προέλευσης. Η υποχρέωση αυτή αντικαθίσταται με την απαίτηση καταχώρισης των δραστηριοτήτων. Οι έλεγχοι προβλέπεται να διενεργούνται εκ των υστέρων βάσει αξιολόγησης κινδύνου. Η άδεια ίδρυσης και άδεια λειτουργίας από την Κτηνιατρική Αρχή για δραστηριότητες μεταποίησης τροφίμων ζωικής προέλευσης καταργούνται και αντικαθίστανται από απλούστερη και ταχύτερη διαδικασία μίας έγκρισης με λιγότερα βήματα διεκπεραίωσης από διοικητικής πλευράς και εμφανώς λιγότερα δικαιολογητικά χορήγησής της.

    Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

    Στην περίπτωση των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) το σύστημα αλλάζει ριζικά, ώστε να αντικαταστήσει τα δύο στάδια αδειοδότησης, την προέγκριση και την άδεια λειτουργίας, που υπήρχαν μέχρι σήμερα. Ως προς την προέγκριση, αυτή αντικαθίσταται με μια βεβαίωση της Υπηρεσίας Δόμησης, η οποία θα βεβαιώνει τη δυνατότητα ίδρυσης της επιχείρησης στη συγκεκριμένη τοποθεσία. Στη συνέχεια, ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να προβεί άμεσα στη γνωστοποίηση της έναρξης λειτουργίας του καταστήματός του, χωρίς να απαιτείται εκ των προτέρων άδεια λειτουργίας και εκ των προτέρων έλεγχοι. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά απλοποιούνται σημαντικά και τηρούνται στο φάκελο της επιχείρησης, διαθέσιμα σε κάθε αρχή κατά τη διάρκεια του ελέγχου.

    Τουρισμός

    Στον τουρισμό και ειδικότερα στα τουριστικά καταλύματα, προβλέπονται παρεμβάσεις για την ταχύτερη διαδικασία έκδοσης του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας, ενώ σημαντική είναι και η μείωση των δικαιολογητικών που απαιτούνται για τη λήψη του. Μετά τη λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος, μέσω του οποίου θα μπορούν να γνωστοποιούνται αυτόματα οι επιχειρήσεις και να προγραμματίζονται οι έλεγχοι, το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας θα αντικατασταθεί με τη διαδικασία γνωστοποίησης.

    Σημαντική επίσης ωφέλεια υπολογίζεται να προκύψει και από την απλούστευση της διαδικασίας αδειοδότησης των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος -καφέ, εστιατόρια, μπαρ και κομμωτήρια- που λειτουργούν εντός των τουριστικών εγκαταστάσεων, τα οποία θα ακολουθήσουν τη διαδικασία γνωστοποίησης.

    Αυτοί είναι οι τρεις πρώτες οικονομικές δραστηριότητες, για τις οποίες η νομοθέτηση θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο και ακολουθεί στην συνέχεια η απλούστευση της αδειοδότησης στον τομέα της εξόρυξης, στις υπόλοιπες τουριστικές υποδομές (μαρίνες, γήπεδα γκολφ κλπ), τα έξυπνα επιχειρηματικά πάρκα και την εφοδιαστική αλυσίδα, όπου θα παρέχονται ολοκληρωμένες υπηρεσίες, το σύνολο της μεταποιητικής δραστηριότητας ως προς την απάλειψη της άδειας εγκατάστασης και την κυκλική οικονομία.

    [08] Σε δασικούς συνεταιρισμούς η εκμετάλλευση των καμένων δένδρων στη Β. Εύβοια

    Την ανάγκη να ενισχυθούν αποφασιστικά τα μέτρα πρόληψης ενάντια στις δασικές πυρκαγιές, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, που επισκέφτηκε σήμερα την πολύπαθη Λίμνη Ευβοίας, η οποία δοκιμάστηκε από την πύρινη λαίλαπα τις τελευταίες ημέρες. "Η πρόληψη κοστίζει το ένα εκατοστό των πόρων για την πυρόσβεση και την αποκατάσταση της καταστροφής στο δάσος", σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ.Τσιρώνης, μιλώντας σε σύσκεψη τοπικών φορέων στη Λίμνη.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος τόνισε την ανάγκη να αξιοποιηθούν οι ντόπιοι ρητινοσυλλέκτες και οι δασικοί συνεταιρισμοί κατά τα επόμενα 4 χρόνια στο έργο της αποκατάστασης των καταστροφών που προκάλεσε η πυρκαγιά, η οποία κατέκαψε περισσότερα από 28.000 στρέμματα χαλεπίου πεύκης. Μάλιστα, διαβεβαίωσε ότι τα καμένα δένδρα δεν θα δοθούν για εκμετάλλευση σε εμπόρους, αλλά μόνο στους δασικούς συναιτερισμούς προκειμένου να κατασκευαστούν κορμοφράγματα και άλλες υποδομές για την αποτροπή πλημμυρικών φαινομένων τον χειμώνα και ό,τι περισσέψει θα δοθούν στους κατοίκους για καυσόξυλα.

    Διαβάστε επίσης:

    «Θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να στηρίξουμε τους ρητινοκαλλιεργητές στη Β. Εύβοια»

    [09] Ισραήλ: Συνελήφθη Παλαιστίνιος με την κατηγορία σε "τρομοκρατικές" δραστηριότητες

    Οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα τη σύλληψη και απαγγελία κατηγοριών σε βάρος ενός παλαιστίνιου υπαλλήλου του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (Pnud) στη λωρίδα της Γάζας, ο οποίος κατηγορείται ότι βοήθησε "τρομοκρατικές" δραστηριότητες της ισλαμιστικής Χαμάς που διοικεί τον παλαιστινιακό θύλακο.

    Ο Ουάχιντ Μπουρς, ο οποίος, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, συνελήφθη στις 16 Ιουλίου και σήμερα του απαγγέλθηκαν κατηγορίες, είναι ο δεύτερος εργαζόμενος σε ανθρωπιστική οργάνωση στη λωρίδα της Γάζας του οποίου τη σύλληψη ανακοινώνει το Ισραήλ σε διάστημα μικρότερο της εβδομάδας.

    Ο Ουάχιντ Μπουρς, μηχανικός ο οποίος εργοδοτείται από το 2003 από το Pnud και εργαζόταν στην κατεδάφιση κτιρίων που είχαν καταστραφεί σε διαδοχικές συγκρούσεις στη λωρίδα της Γάζας, κατηγορείται ότι "χρησιμοποίησε τη θέση του προκειμένου να παράσχει υλική υποστήριξη στις τρομοκρατικές και στρατιωτικές δραστηριότητες της Χαμάς", ανέφερε η ισραηλινή υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας (Σιν Μπετ) σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβέρνηση.

    Ηλικίας 38 ετών και με καταγωγή από την Τζαμπάλια (βόρεια λωρίδα της Γάζας), ο Μπουρς έδρασε με την καθοδήγηση υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Χαμάς, αναφέρει η Σιν Μπετ, σύμφωνα με την οποία ομολόγησε ότι εργαζόταν για τη Χαμάς.

    [10] Ψηφιδωτό του 4ου μΧ αποκαλύφθηκε στη «νεκρή» ζώνη της κοινότητας Ακακίου

    Ανασκαφή του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου εντός της «νεκρής» ζώνης στην κοινότητα Ακακίου της επαρχίας Λευκωσίας έφερε στο φως ψηφιδωτό, που οι αρχαιολόγοι το τοποθετούν στον 4ο μΧ αιώνα και απεικονίζει παράσταση αρματοδρομιών σε εξέλιξη εντός ιπποδρόμου και πλούσιο γεωμετρικό διάκοσμο. Το ψηφιδωτό εντυπωσιάζει με τη θεματολογία του, που είναι μοναδική στην Κύπρο, αλλά και για την υψηλή ποιότητα κατασκευής του. Υπεύθυνη της ανασκαφής είναι η αρχαιολογική λειτουργός Φρύνη Χατζηχριστοφή, η οποία ανέφερε ότι το ψηφιδωτό είναι μήκους 26 μέτρων και πλάτους 4 μέτρων.

    Η ανασκαφική έρευνα στον χώρο άρχισε το 2013. Κατά την πρώτη ανασκαφική περίοδο είχαν εντοπιστεί οικοδομικά κατάλοιπα σε ελάχιστο βάθος κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει μία τεράστια δεξαμενή διαστάσεων 10x14 μέτρα, που φαίνεται να είχε ουσιαστικό ρόλο στη χρήση του χώρου. Το 2014 δεν έγιναν ανασκαφές.

    Το 2015, η έρευνα επικεντρώθηκε σε δύο τομείς: στα νότια της δεξαμενής όπου το 2013 εντοπίστηκαν κατάλοιπα ψηφιδωτού δαπέδου και στα ανατολικά του χώρου, όπου αποκαλύφθηκαν τρία δωμάτια ανισομερή μεταξύ τους που πιθανόν να σηματοδοτούν το ανατολικό άκρο του κτιρίου, καθώς και τέσσερα παράλληλα λαξεύματα στον φυσικό βράχο.

    [11] Η οικονομική και προσφυγική κρίση στο επίκεντρο της συνάντησης των σοσιαλιστών υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

    Οι τρόποι με τους οποίους θα ανταποκριθεί η ΕΕ στις τρέχουσες προκλήσεις των πολλαπλών κρίσεων, οικονομικής και προσφυγικής, και στον κίνδυνο αποσυντονισμού μετά το Brexit, θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων που προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και αναμένεται να γίνει το Σεπτέμβριο, δήλωσε ο Νίκος Ξυδάκης σε συνέντευξή του στο Euro2Day .

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, συνδεόμενοι ή προερχόμενοι από το ΕΣΚ (ESP), συναντώνται τακτικά στο περιθώριο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και επεξεργάζονται θέσεις ευρωπαϊκής πολιτικής. Η ελληνική πλευρά, προσέθεσε, συμμετέχει ως παρατηρητής, ενεργά από τη συνάντηση της 15ης Ιουλίου στη Ρώμη, όπου εκτός από τον ίδιο, συμμετείχε και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Εκεί αποφασίστηκε η επόμενη συνάντηση να γίνει στην Αθήνα.

    Ο κ. Ξυδάκης είπε ότι το κοινωνικό πρόσωπο της ΕΕ, τα αδιέξοδα της εμμονικής λιτότητας, η προστασία της εργασίας και του κράτους πρόνοιας, το κράτος δικαίου και τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα βρίσκονται στην ατζέντα της συνάντησης. Και βέβαια, τόνισε, η κοινοτική λειτουργία της Ένωσης, βάσει των ιδρυτικών της αξιών της αλληλεγγύης, της σύγκλισης και της συνοχής. Πρωταρχικό μέλημα είναι η δημοκρατία και η ευημερία των κοινωνιών.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την σύνοδο των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου που θα γίνει στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο, ο κ. Ξυδάκης είπε:

    «Η οικονομική κρίση και η προσφυγική έδειξαν ότι η Ευρώπη μόνο ενωμένη και αλληλέγγυα μπορεί να προχωρήσει. Διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος του κερματισμού. Το Brexit και η αστάθεια στην Τουρκία δείχνουν εναργώς ότι οι εξελίξεις είναι γεωστρατηγικής και ιστορικής σημασίας. Η χώρα μας οφείλει να συζητά με όλους και να αρθρώνει μια πολυεδρική διπλωματία με μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη προοπτική. Η γεωγραφία και η συγκυρία που μας ταλαιπώρησαν στο πρόσφατο παρελθόν θα μπορούσαν να στραφούν σε πλεονεκτήματα. Απαιτείται, βέβαια, σύνεση, επιμονή και υπομονή».

    [12] ΥΠΕΞ: Έλεγχος των χρηματοδοτήσεων σε ΜΚΟ (2000-2010) και καταλογισμός ευθυνών

    Με 202.000 ευρώ άρχισε η «συγκομιδή» των εισπράξεων από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) που είχαν χρηματοδοτηθεί από το υπουργείο Εξωτερικών για προγράμματα που δεν υλοποίησαν. Ο έλεγχος των χρηματοδοτήσεων με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, κατά τη χρονική περίοδο 2000-2010, από τη Γενική Διεύθυνση της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) σε ΜΚΟ εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια που καταβάλλει το υπουργείο Εξωτερικών από τον Ιανουάριο του 2015 για την ύπαρξη διαφάνειας και απονομής ευθυνών.

    Σε πολλές περιπτώσεις έχουν κινηθεί οι διαδικασίες καταλογισμού είτε απ' ευθείας από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, μέσω του Ελεγκτικού Συνεδρίου, είτε από τις κατά τόπους Δ.Ο.Υ. στο πλαίσιο φορολογικών ελέγχων που διεξάγουν σε συνεργασία με την ΥΔΑΣ, με αποτέλεσμα μέχρι τώρα δεκάδες προγράμματα ΜΚΟ της περιόδου αυτής να έχουν παραπεμφθεί από την ΥΔΑΣ/ΥΠΕΞ στην Εισαγγελία Διαφθοράς και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

    [13] «Θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να στηρίξουμε τους ρητινοκαλλιεργητές στη Β. Εύβοια»

    Η ρητινοκαλλιέργεια είναι πολύτιμη για τη χώρα και η κυβέρνηση θα κάνει τα αδύνατα-δυνατά για να στηρίξει τους ρητινοκαλλιεργητές στη Βόρειο Εύβοια που επλήγησαν από την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά, τονίζει, μεταξύ άλλων, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στη Λίμνη, όπου έχει συναντήσεις με φορείς περιοχής.

    "Η δουλειά του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι να προστατέψουμε τα πρανή από τη διάβρωση, να στηρίξουμε τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες και φυσικά τους ρητινοκαλλιεργητές. Τόσο μεγάλη καταστροφή σε ρητινοκαλλιέργεια δεν είχαμε ποτέ", σημειώνει και εκτιμά ότι σύντομα θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα σε ότι αφορά στην ανάκαμψη της πληγείσας δασικής περιοχής. Παράλληλα, ο κ. Τσιρώνης υπογραμμίζει ότι οι άνυδρες χρονιές, όπως η φετινή, και η απουσία υγρασίας, αποτελούν το χειρότερο δυνατό συνδυασμό για τα δάση και τονίζει ότι η πραγματική πρόληψη για τις πυρκαγιές είναι να "ζωντανέψουν τα βουνά μας, να μπούνε μέσα οι κτηνοτρόφοι, να ζει το βουνό, να ζούνε άνθρωποι από το βουνό, να παίρνουν τα ξύλα, να ξυλεύουν. Να ζωντανέψει το βουνό. Αυτή είναι η πραγματική πρόληψη".

    Κύριε υπουργέ, είσαστε στον τόπο μιας μεγάλης καταστροφής. Υπολογίζεται ότι περίπου 28,5 χιλιάδες στρέμματα δάσους κάηκαν. Τώρα αρχίζει, πλέον, το δύσκολο έργο της αντιμετώπισης της καταστροφής. Τι προτείνετε εσείς;

    Πραγματικά, είναι μια πολύ μεγάλη καταστροφή. Να ευχηθούμε, χάρη και στη σωστή επέμβαση της Πυροσβεστικής, να μην έχουμε άλλη τέτοια καταστροφή φέτος. Μακάρι να μην έχουμε άλλη. Η δουλειά της Πυροσβεστικής τελείωσε και τώρα αρχίζει η δική μας δουλειά. Η δουλειά του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι να προστατέψουμε τα πρανή από τη διάβρωση, να στηρίξουμε τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες και φυσικά τους ρητινοκαλλιεργητές. Εδώ έχουμε πολλούς ρητινοκαλλιεργητές και έχουμε κάποιες προτάσεις.

    Τόσο μεγάλη καταστροφή σε ρητινοκαλλιέργεια δεν είχαμε ποτέ. Τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα δικά μας δεν είναι προσαρμοσμένα να στηρίζουμε την παραγωγή αυτή, ωστόσο επειδή είναι πολύτιμη για τη χώρα μας, εμείς θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά να στηριχθούν αυτοί οι άνθρωποι και επιπλέον φυσικά να έχουμε γρήγορη ανάκαμψη του δάσους. Εκτιμάμε ότι θα έχουμε φυσική ανάκαμψη. Στο μεγάλο μέρος είναι παλιό δάσος, άρα υπάρχει σπόρος, άρα με τη σωστή διαχείριση, πιστεύουμε ότι θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα πολύ σύντομα.

    Κύριε Τσιρώνη, υπάρχουν δυο ερωτήματα. Πρώτον, τι θα γίνει με τα αντιπλημμυρικά έργα, γιατί υπάρχουν φόβοι για το χειμώνα και δεύτερον, εκτός από τη φυσική ανάπλαση, ποιά είναι η τεχνητή ή ποιό είναι το σχέδιο του υπουργείου για την αναδάσωση;

    Το Δασαρχείο εδώ έχει κάνει εξαιρετική δουλειά. Δουλεύουν εντατικά και έχουν κάνει ήδη πρόγραμμα για τα αντιπλημμυρικά. Θα ενώσουμε δυνάμεις όλα τα συναρμόδια υπουργεία για να βρούμε γρήγορα κονδύλια και, ήδη, δουλεύουμε σε αυτή την κατεύθυνση εντατικά να προλάβουμε το φθινόπωρο, να προλάβουμε τις βροχές. Όσον αφορά στην τεχνητή αναδάσωση θα φανεί περίπου σε μία διετία που χρειάζεται. Δεν γίνονται βιαστικά αυτές οι δουλειές, αλλά έχουμε μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα ελαχιστοποιηθεί. Ξέρετε ότι το ιδανικό είναι να γίνεται η φυσική αναδάσωση, γιατί η πυρκαγιά είναι ένα φυσικό φαινόμενο και τα δάση, αν δεν παρεμβαίνουμε εμείς σωστά και δεν μπαίνουν μέσα ζώα μετά στα καμένα, αυτά κανονικά ανακάμπτουν μόνα τους. Εμείς, όμως, θα είμαστε από πάνω σε μια διετία να δούμε, όπου δεν υπάρχει φυσική αναδάσωση γιατί χάθηκε ο σπόρος από τις βροχές, εκεί να παρέμβουμε.

    Οι ντόπιοι λένε ότι υπήρχε ένα θέμα συντονισμού, κυρίως σε ό,τι αφορά και στο ρόλο του Δασαρχείου. Ό,τι δηλαδή ήταν περιορισμένος ο ρόλος του στην αντιμετώπιση αυτής της πύρινης λαίλαπας. Μήπως σκέφτεται η κυβέρνηση κάποια αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο;

    Κοιτάξτε, υπήρχε ανέκαθεν αυτός ο σκεπτικισμός, πόσο μπορεί ένα πολιτικό σώμα, όπως είναι το Δασαρχείο, να συνδράμει ένα σώμα ένστολο, όπως είναι η Πυροσβεστική. Παλιά θυμόσαστε ότι η πυρόσβεση στα δάση γινόταν από τις δασικές υπηρεσίες, Υπήρχε μια πολύ μεγάλη εμπειρία. Αυτό έχει εδώ και περίπου δυο δεκαετίες σταματήσει, άρα αυτή τη στιγμή ακόμα και να θέλαμε να δώσουμε την ευθύνη στα δασαρχεία δεν υπάρχει το ανάλογο προσωπικό, το ανάλογο έμπειρο προσωπικό.

    Εκείνο που σκεφτόμαστε στις συσκέψεις που κάνουμε είναι να μπορέσουμε να βρούμε έναν τρόπο να μπορέσει να ενσωματωθεί οργανικά η εμπειρία των δασικών διευθύνσεων την ώρα της πυρόσβεσης. Δεν είναι εύκολο. Καταλαβαίνετε ότι το πυροσβεστικό σώμα είναι ένα ένστολο σώμα, δηλαδή, λειτουργεί με μια ιεραρχία σωστή κατά τη δική τους τομή και είναι δύσκολο εκεί πέρα ένας ένστολος να πάρει διαταγές ή να δεχθεί συμβουλές από κάποιον πολίτη. Υπάρχει ένα ζήτημα αντικειμενικό. Το συζητάμε και δεν είναι εύκολο να λυθεί, βέβαια, στο βαθμό που αυτή τη στιγμή το Δασαρχείο δεν είναι ζωτικό σώμα της πυροσβεστικής . Η πυροσβεστική έχει την απόλυτη ευθύνη και στις κρίσιμες ώρες καλύτερα να έχει ένας την ευθύνη και να κάνει αυτό που νομίζει, παρά αυτό που λέει ο λαός μας «όπου λαλούν πολλοί κοκόροι...».

    Μπορεί να γίνουν πολύ χειρότερες ζημιές ή να έχουμε θύματα. Αυτή τη δομή παραλάβαμε, με αυτή τη δομή δουλεύουμε, και κοιτάμε να τη βελτιώσουμε όσο περισσότερο μπορούμε.

    Κύριε υπουργέ σε όλη την Ελλάδα είχαμε και φέτος αρκετές πυρκαγιές. Φαίνεται ότι τα μέτρα πρόληψης που λαμβάνει η Πολιτεία δεν επαρκούν.

    Κοιτάξτε, φέτος ήταν μια άνυδρη χρονιά, γεγονός που σημαίνει ότι έχουμε πάρα πολύ καύσιμη ύλη, χωρίς καθόλου υγρασία. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από αυτό το φαινόμενο, από το να έχουμε άνυδρες χρονιές. Να ξέρετε ότι λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου και της κλιματικής αλλαγής, αυτά τα φαινόμενα, δυστυχώς, θα τα δούμε. Θα έχουμε ξηρούς χειμώνες, με υγρό Ιούνιο. Ό,τι χειρότερο. Γιατί ο υγρός Ιούνιος "φουντώνει" τα ξερόχορτα και δημιουργεί πολύ μεγάλη καύσιμη ύλη. Είναι ό,τι χειρότερο για το δάσος αυτό. Δυστυχώς, η φύση δεν είναι κάτι το οποίο το ελέγχουμε. Ούτε τα μέσα πρόληψης επαρκούν για τόσο έντονα φαινόμενα, όπως εδώ, που το πρώτο τέταρτο, απ΄ ότι λένε αυτόπτες μάρτυρες, είχαμε 2 χιλιόμετρα μέτωπο. Και εδώ αξίζουν τα συγχαρητήρια στην Πυροσβεστική, στους εθελοντές δασοπυροσβέστες, το Δασαρχείο. Εδώ, οι άνθρωποι, παρόλη την καταστροφή, πετύχανε ένα θαύμα. Από εκεί και πέρα η πρόληψη σ΄ αυτά τα δάση μέσα είναι η κτηνοτροφία, να ζωντανέψουν τα βουνά μας, να μπούνε μέσα οι κτηνοτρόφοι, να ζει το βουνό, να ζούνε άνθρωποι από το βουνό, να παίρνουν τα ξύλα, να ξυλεύουν. Να ζωντανέψει το βουνό.

    Αυτή είναι η πραγματική πρόληψη. Κατά τ΄ άλλα, τώρα, μάγια δεν γίνονται. Δεν μπορούμε να υποσχόμαστε μάγια.

    Διαβάστε επίσης:

    Σε ύφεση οι πυρκαγιές στην Εύβοια

    [14] Ισραήλ: Συνελήφθη Παλαιστίνιος με την κατηγορία της συμμετοχής σε "τρομοκρατικές" δραστηριότητες

    Οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα τη σύλληψη και απαγγελία κατηγοριών σε βάρος ενός παλαιστίνιου υπαλλήλου του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (Pnud) στη λωρίδα της Γάζας, ο οποίος κατηγορείται ότι βοήθησε "τρομοκρατικές" δραστηριότητες της ισλαμιστικής Χαμάς που διοικεί τον παλαιστινιακό θύλακο.

    Ο Ουάχιντ Μπουρς, ο οποίος, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, συνελήφθη στις 16 Ιουλίου και σήμερα του απαγγέλθηκαν κατηγορίες, είναι ο δεύτερος εργαζόμενος σε ανθρωπιστική οργάνωση στη λωρίδα της Γάζας του οποίου τη σύλληψη ανακοινώνει το Ισραήλ σε διάστημα μικρότερο της εβδομάδας.

    Ο Ουάχιντ Μπουρς, μηχανικός ο οποίος εργοδοτείται από το 2003 από το Pnud και εργαζόταν στην κατεδάφιση κτιρίων που είχαν καταστραφεί σε διαδοχικές συγκρούσεις στη λωρίδα της Γάζας, κατηγορείται ότι "χρησιμοποίησε τη θέση του προκειμένου να παράσχει υλική υποστήριξη στις τρομοκρατικές και στρατιωτικές δραστηριότητες της Χαμάς", ανέφερε η ισραηλινή υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας (Σιν Μπετ) σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβέρνηση.

    Ηλικίας 38 ετών και με καταγωγή από την Τζαμπάλια (βόρεια λωρίδα της Γάζας), ο Μπουρς έδρασε με την καθοδήγηση υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Χαμάς, αναφέρει η Σιν Μπετ, σύμφωνα με την οποία ομολόγησε ότι εργαζόταν για τη Χαμάς.

    [15] Στον τελικό και η τετράκωπος ελαφρών βαρών

    Ακόμη έναν τελικό προσέφεραν στην ελληνική κωπηλασία οι Στέφανος Ντούσκος, Σπύρος Γιάνναρος, Γιάννης Πέτρουκαι Παναγιώτης Μαγδανής.

    Το πλήρωμα της τετρακώπου ελαφρών βαρών, προκρίθηκε στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο Ντε Τζανέϊρο, καθώς στον δεύτερο ημιτελικό, τερμάτισε στην τρίτη προνομιούχο θέση.

    Διαβάστε επίσης:

    Στον τελικό του διπλού σκιφ Νικολαϊδου - Ασουμανάκη

    [16] Στον τελικό του διπλού σκιφ Νικολαϊδου - Ασουμανάκη

    Επιβεβαίωσαν τον τίτλο του φαβορί για μια θέση στον τελικό ηΚατερίνα Νικολαϊδου και η Σοφία Ασουμανάκη, στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

    Το πλήρωμα του ελληνικού διπλού σκιφ γυναικών θα διεκδικήσει ένα δεύτερο Ολυμπιακό μετάλλιο για τη γυναικεία ελληνική κωπηλασία μετά το χάλκινο των Γιαζιτζίδου/Τσιάβου στο Λονδίνο (διπλό σκιφ ελαφρών βαρών) και τέταρτο στο σύνολο για τα ελληνικά κουπιά, την Πέμπτη (11/8), στις 16:10.

    Η Ελλάδα εκπροσωπείται για τρίτη φορά στην ιστορία της σε τελικό κωπηλασίας γυναικών σε Ολυμπιακή ρεγκάτα, με τις Μπισκιτζή/Τσιάβου να είναι πρώτες που το πέτυχαν, στο Πεκίνο το 2008 καταλαμβάνοντας την 6η θέση. Οι Ελληνίδες τερμάτισαν πρώτες στην 1η ημιτελική σειρά τους με χρόνο 6:51.99.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 9 August 2016 - 14:32:50 UTC