Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ενοχλεί το δημοσίευμα των FT λέει η Ό. Γεροβασίλη στον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ
  • [02] Β. Λεβέντης: Ορατές οι εκλογές στο άμεσο μέλλον
  • [03] Π. Κουρουμπλής και Β. Λεβέντης για τις γερμανικές αποζημιώσεις
  • [04] Τρ. Αλεξιάδης: Η πλειοψηφία των φορολογουμένων, φέτος, θα πληρώσει ίδιο ή χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ
  • [05] Θετική η μεσοπρόθεσμη προοπτική ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας
  • [06] Δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας στην Εύβοια Γ. Κωστόπουλου
  • [07] Κριτική Ερντογάν προς Ευρώπη, Μέρκελ και ΝΑΤΟ
  • [08] Ελβετία: Άνδρας τραυμάτισε έξι άτομα μέσα σε τρένο
  • [09] Ο Φ. Κάστρο ευχαριστεί για τις ευχές στα γενέθλιά του και επιτίθεται στις ΗΠΑ
  • [10] Μ. Φέρμπερ: Από τώρα και στο εξής η ελληνική οικονομία θα πάει μόνο καλύτερα
  • [11] Ζημιές σε σπίτια από την πυρκαγιά στο Πόρτο Λάφια της Εύβοιας
  • [12] Ελβετία: Επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν από επίθεση σε τρένο

  • [01] Ενοχλεί το δημοσίευμα των FT λέει η Ό. Γεροβασίλη στον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ

    Το δημοσίευμα των FT ενοχλεί, αναφέρει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη με ανάρτησή της στο twitter απαντώντας στον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκο ο οποίος, επίσης με ανάρτηση στο twitter, ανέφερε:Να διανεμηθεί αμέσως από ένα φύλλο των FT σε όσους δεν θα πάρουν ΕΚΑΣ».

    «Ο πραγματικός πόνος σας κ.Κουμουτσάκο, δεν είναι το ΕΚΑΣ. Αυτό είχατε συμφωνήσει να το καταργήσετε πλήρως» απάντησε η κ. Γεροβασίλη.

    Ο κ. Κουμουτσάκος επανήλθε και σε νέα ανάρτησή του στο twitter γράφει: «κ. Γεροβασίλη μην πτοείστε. Συνεχίστε να διαβάζετε FT. Απλώς, όλοι οι υπόλοιποι έχουμε την κακή συνήθεια να διαβάζουμε εκκαθαριστικά...»

    [02] Β. Λεβέντης: Ορατές οι εκλογές στο άμεσο μέλλον

    O πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, από την Κρήτη όπου βρίσκεται για τις εκδηλώσεις μνήμης του ολοκαυτώματος του 1944 στα Ανώγεια, έκανε λόγο για εκλογές που είναι, όπως είπε, ορατές στο άμεσο μέλλον εξηγώντας πως «ο ίδιος βλέπει εκλογές διότι είναι στο μυαλό του πρωθυπουργού, αφού εγκλωβίστηκε ο κ. Τσίπρας όταν είπε πως θα κάνει αναθεώρηση του Συντάγματος. Αν αυτό γίνει τα αναθεωρημένα άρθρα θα εγκριθούν από την επόμενη βουλή με 151 έδρες και έτσι κινδυνεύει να λέει ο κ. Τσίπρας για απλή αναλογική και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να βάλει 80 έδρες μπόνους και την ενισχυμένη στο Σύνταγμα διότι θέλει 151. Έτσι ο πρωθυπουργός σκέπτεται μήπως και δεν προχωρήσει σε Συνταγματική Αναθεώρηση αλλά να διαλύσει τη βουλή».

    [03] Π. Κουρουμπλής και Β. Λεβέντης για τις γερμανικές αποζημιώσεις

    «Σήμερα που η πατρίδα περνάει μία μεγάλη δοκιμασία, εκκαλούμεθα, να εμπνευστούμε από τη θυσία των απλών ανθρώπων, και να υπερασπιστούμε όλοι μαζί συλλογικά, αξίες που έχουν να κάνουν με την αλληλεγγύη τη δημοκρατία την ακεραιότητα του τόπου και την υπεράσπιση του δικαιώματος κάθε ανθρώπου, να ζει αξιοπρεπώς σε μία δημοκρατική Ελλάδα και Ευρώπη». Αυτό δήλωσε από τα Ανώγεια όπου βρέθηκε για τις εκδηλώσεις μνήμης του ολοκαυτώματος του 1944, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής.

    Ο υπουργός, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, βουλευτές δήμαρχοι και αρχές του νησιού της Κρήτης, παραβρέθηκαν στην επίσημη δοξολογία και την Επιμνημόσυνη Δέηση στο ηρώο των Ανωγείων όπου κοινή θέση όλων, τόσο με τις δηλώσεις τους όσο και σε μεταξύ τους διαλόγους, ήταν η ανάγκη εθνικής ομοψυχίας και συμπόρευσης σε θέματα που αφορούν τα δικαιώματα των ανθρώπων, την αλληλεγγύη σε μία δύσκολη περίοδο για την χώρα αλλά και των τεκταινόμενων σχετικά με την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό.

    Στην εκδήλωση μνήμης κυριάρχησε το θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων το οποίο βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο σχετικά με το κατά πόσο ο συγκεκριμένος φάκελος σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα παραμείνει ενεργός.

    Η Ένωση Κεντρώων που για πρώτη φορά βρέθηκε στα Ανώγεια για να τιμήσει διά του προέδρου της τις εκδηλώσεις μνήμης του ολοκαυτώματος, υποστηρίζει, όπως δήλωσε ο Βασίλης Λεβέντης, πως «...η σημερινή νίκη της Ελλάδας, δε θα κερδηθεί με αίμα, αλλά με το να γίνουν μεταρρυθμίσεις κι η Ελλάδα να γίνει μία σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα. Πρέπει να νικήσουμε το παλιό και να φτιάξουμε το καινούργιο θεμελιωμένο οι σωστά. Ρουσφέτια, παλαιοκομματισμός, πρέπει να τελειώσουν. Καλοί είναι οι λόγοι πατριωτισμού, αλλά η νίκη θα έρθει με μία Ελλάδα σοβαρή και δίκαιη μιας και η Ελλάδα που παραλαμβάνουμε είναι σάπια».

    «Επίκαιρο το μήνυμα των αγώνων του τόπου μας και των αγωνιστών κατά της γερμανικής κατοχής, όσο και οι διεκδικήσεις οι γερμανικές είναι ζωντανές, δεδομένου ότι κι εμείς ως ελληνικό κοινοβούλιο, συστήσαμε την επιτροπή για τις αποζημιώσεις και πρόσφατα εκδώσαμε πόρισμα όλα τα κόμματα παρά τις διαφωνίες μας, και καταλήξαμε πως πρέπει να προχωρήσουμε συντεταγμένα εντός και εκτός της χώρας, προκειμένου αυτή η εκκρεμότητα της χώρας μας, ιστορική και ηθική, να βρει δικαίωση», ανέφερε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Κεφαλογιάννης.

    Για ετοιμότητα και σαφή Ελληνική θέση έκανε λόγο σχετικά με το ζήτημα της διεκδίκησης των Γερμανικών αποζημιώσεων ο ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς από τα Ανώγεια τονίζοντας πως «στις 8 Σεπτεμβρίου οφείλει η Ελληνική κυβέρνηση να εμφανιστεί στην επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να στηρίξει τις αναφορές των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης ώστε ο Φάκελος να μην κλείσει. Πρόκειται για αναφορά που την κρατήσαμε ζωντανή μετά από ενστάσεις, και θα είναι πολιτικά απαράδεκτο από πλευράς της κυβέρνησης να μη γίνουν τα απαραίτητα ώστε ο φάκελος των αποζημιώσεων να κρατηθεί ανοικτός, διότι τότε οι δυνάμεις που θέλουν να κλείσει ο φάκελος αποζημιώσεις, θα πράξουν τα αυτονόητα».

    Από την πλευρά του ο Αριστομένης Συγγελάκης μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, επεσήμανε: «Θεωρούμε θετικό το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής και ελπίζουμε στην ολομέλεια της Βουλής την 5η του Σεπτέμβρη να υιοθετηθεί η πιο ισχυρή εθνικά θέση. Είμαστε αποφασισμένοι, να στηρίξουμε τη διεκδίκηση, θεωρούμε ότι το κλίμα αλλάζει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στη Γερμανία αλλά επίσης είμαστε έτοιμοι, να διατρανώσουμε, ότι δε θα ανεχτούμε νέα καθυστέρηση και δε θα επιτρέψουμε το ζήτημα αυτό να μη βρει τη δικαίωση του».

    [04] Τρ. Αλεξιάδης: Η πλειοψηφία των φορολογουμένων, φέτος, θα πληρώσει ίδιο ή χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ

    Τη διαβεβαίωση ότι η πλειοψηφία των φορολογουμένων, σε λίγες μέρες, θα κληθεί να πληρώσει ίδιο ή χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με πέρυσι, δηλώνει σε σημερινή του συνέντευξη στο site "iefimerida", ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

    «Όπως φαίνεται θα διαψευστούν αυτοί που έλεγαν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό θα πληρώσει μεγαλύτερο φόρο. Στα 5,5 με 6 εκατομμύρια φορολογούμενους του ΕΝΦΙΑ ένα πολύ μικρό τμήμα θα πληρώσει περισσότερο ΕΝΦΙΑ», υπογραμμίζει ο Τρύφων Αλεξιάδης.

    Επιπλέον, ο κ. Αλεξιάδης προαναγγέλλει ότι ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί με άλλον φόρο στην ακίνητη περιουσία, ο οποίος, όπως υπογραμμίζει, θα είναι πιο δίκαιος.

    «Είχαμε σαν πολιτική θέση την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την αντικατάστασή του με έναν φόρο στην περιουσία. Εξακολουθούμε να έχουμε την ίδια πολιτική θέση. Απλά, στην διαπραγμάτευση που κάναμε τον Αύγουστο του 2015 δεν καταφέραμε την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ», σημειώνει.

    Αναφερόμενος στο θέμα φοροδιαφυγή/φορολογικοί έλεγχοι κυρίως σε τουριστικές περιοχές ο Τρύφων Αλεξιάδης δηλώνει ότι φέτος με σχέση με τα προηγούμενα χρόνια έχουν γίνει πάρα πολλοί έλεγχοι, κλείσιμο καταστημάτων, εντοπισμό μεγάλης φοροδιαφυγής, λαθραίων προϊόντων ενώ παραδέχτηκε ότι πρέπει να γίνουν και περισσότεροι έλεγχοι.

    Σε ερώτηση αν η αύξηση της φορολογίας αυξάνει την φοροδιαφυγή, είπε πως «θα πρέπει κάποιος να έχει προβλήματα λειτουργίας του μυαλού του για να πει ότι η αύξηση της φορολογίας είναι θετική στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής» και εξήγησε: «Η αύξηση των φορολογικών συντελεστών δυσκολεύει αυτόν τον αγώνα και πρέπει κάποια στιγμή να κάνουμε μια αποτίμηση, αν για παράδειγμα είναι πιο σημαντικό να στρέφεις τη λειτουργία του υπουργείου Οικονομικών στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών, π.χ. στον ΦΠΑ, ή αν πρέπει να κάνεις ενέργειες για να αυξήσεις την εισπραξιμότητα του ΦΠΑ. Εμείς αυτή τη στιγμή αναγκαστικά κάνουμε και τα δύο. Αλλά κάποια στιγμή πρέπει να δούμε ποιο είναι το πιο σημαντικό».

    Υπογράμμισε δε ότι η αύξηση της φορολογίας δεν είναι μια πολιτική της κυβέρνησης. «Ήταν μία πολιτική αναγκαιότητα που προέκυψε μέσα από τη συμφωνία, την οποία να θυμίσω για μία ακόμη φορά -γιατί κάποιοι το ξεχνούν- ψήφισε η συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής», τόνισε ο κ. Αλεξιάδης, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν ήταν υπέρ της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, της αύξησης του ΕΝΦΙΑ ή της διατήρησης του ΕΝΦΙΑ, αλλά αναγκάστηκε από τη συμφωνία. «Αν κάποιοι διαφωνούν ας καταθέσουν κάποτε τη διαφορετική πολιτική τους πρότασης και να πουν ότι είναι λάθος η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά και έπρεπε να κάνουμε αυτό. Ή να πουν είναι λάθος η συμφωνία και έπρεπε να κάνουμε το άλλο. Διότι ακούμε μόνο κριτική και γκρίνια και δεν ακούμε προτάσεις», τόνισε ο κ. Αλεξιάδης

    [05] Θετική η μεσοπρόθεσμη προοπτική ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας

    Θετική είναι η μεσοπρόθεσμη προοπτική οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας, σύμφωνα με την εκτίμηση του ΔΝΤ. Το αναμενόμενο ποσοστό οικονομικής ανάπτυξης, εκτιμάται στο 6,6%.

    "Δεν είναι λίγες οι χώρες που μπορούν μόνο να ονειρεύονται στο ποσοστό οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας, αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν στην κινεζική οικονομία. Οι εξελίξεις αντανακλούν θετικά τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κινεζική ηγεσία",δήλωσε χαρακτηριστικά, ο Τζέιμς Ντάνιελ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ, στο Πεκίνο.

    [06] Δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας στην Εύβοια Γ. Κωστόπουλου

    Σε εξέλιξη είναι η πυρκαγιά στη νότια Εύβοια στο Πόρτο Λάφια με εστίες φωτιάς να υπάρχουν ακόμη και τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στη περιοχή να δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστών, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας στην Εύβοια Γιώργος Κωστόπουλος.

    Σύμφωνα με τον κ. Κωστόπουλο η πυρκαγιά που ξεκίνησε τις πρωινές ώρες προκάλεσε ζημιές σε δύο σπίτια και έκαψε μια κεραμοσκεπή.

    Τις απογευματινές ώρες όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας ξέσπασε και μια νέα πυρκαγιά στην περιοχή Αργυρός Αλμυροποτάμου του δήμου Αλιβερίου, πλησίον του οικισμού Άγιος Δημήτριος. Η πυρκαγιά έφθασε σε απόσταση 200 μέτρων από τον οικισμό και τέθηκε υπό έλεγχο με την έγκαιρη παρέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

    [07] Κριτική Ερντογάν προς Ευρώπη, Μέρκελ και ΝΑΤΟ

    Κριτική μεταξύ άλλων προς την Ευρώπη, την καγκελάριο της Γερμανίας και το ΝΑΤΟ άσκησε και πάλι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επανέλαβε ότι η συμφωνία με την ΕΕ για τους πρόσφυγες εξαρτάται από την απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επαναπροσέγγιση με τη Μόσχα και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής.

    «Το ταξίδι στην Ρωσία ήταν πολύ σημαντικό για μας. Θέλαμε να επαναφέρουμε τη σχέση το γρηγορότερο δυνατό σε ένα καλό σημείο», δήλωσε ο κ. Ερντογάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στα γερμανικά ιδιωτικά τηλεοπτικά δίκτυα RTL και N-tv, προσθέτοντας ότι ήθελε να επανορθώσει την λυπηρή για τους Ρώσους κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά τις 24 Νοεμβρίου (ενν. την κατάρρευση του ρωσικού αεροσκάφους). «Ξεκινάμε μια νέα φάση και θέλουμε να την ξεκινήσουμε στρατιωτικά, πολιτικά, οικονομικά, πολιτιστικά, στον τουρισμό και σε άλλους τομείς, με νέο ενθουσιασμό», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, αναφερόμενος στην δημιουργία Συμβουλίου Συνεργασίας που αποφάσισαν οι δύο πλευρές. Ειδικά σε ό,τι αφορά την Συρία και τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, εξήγησε ότι με τον Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησαν ότι ο πληθυσμός π.χ. στο Χαλέπι πρέπει να προστατευθεί και για αυτό θα υπάρξουν διάδρομοι από όπου θα μεταφερθεί η ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ η Ρωσία θα αναλάβει να πείσει για αυτό το καθεστώς 'Ασαντ.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Τουρκία θα παραμείνει αξιόπιστος εταίρος του ΝΑΤΟ, ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι «σήμερα δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με το ΝΑΤΟ», έσπευσε ωστόσο να επισημάνει ότι η Συμμαχία εγκατέλειψε την Τουρκία στην περίπτωση της Συρίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πότε θα πει το ΝΑΤΟ ότι βρίσκεται στο πλευρό μας, αν όχι σε αυτή την περίπτωση;».

    Ειδικά σε ό,τι αφορά τη σχέση του με την Άγγελα Μέρκελ, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι του τηλεφώνησε τρεις μέρες μετά τη απόπειρα πραξικοπήματος, προκειμένου να εκφράσει τη λύπη της, αλλά στάθηκε σε μια δήλωση της καγκελαρίου, την οποία χαρακτήρισε λυπηρή: «Σχετικά με τους ανθρώπους που θα απολυθούν, θα έπρεπε να γίνει έτσι ώστε να μην χρειάζεται να ανησυχούμε». Η κυρία Μέρκελ «θα έπρεπε να αφήσει σε μας το πώς εφαρμόζουμε το εσωτερικό μας δίκαιο. Δεν επρόκειτο για πράξη εκδίκησης», δήλωσε ο κ. Ερντογάν και πέρασε στην αντεπίθεση, αναφερόμενος στην απαγόρευση προβολής βίντεο με μήνυμα κατά την συγκέντρωση των οπαδών του πριν από λίγες ημέρες στην Κολωνία. «Τι είδους ανεξάρτητη δικαιοσύνη είναι αυτή; Μια ανεξάρτητη δικαιοσύνη πρέπει να αποφασίζει δίκαια (...) Δεν πιστεύω στην γερμανική δικαιοσύνη και δεν έχω υπό αυτή την έννοια κανέναν σεβασμό στην γερμανική δικαιοσύνη», δήλωσε.

    Ερωτώμενος σχετικά με τις δηλώσεις του για το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής, ο κ. Ερντογάν επικαλέστηκε τον θάνατο 240 ανθρώπων κατά την απόπειρα πραξικοπήματος και την λαϊκή βούληση που θεωρεί ότι εκφράζεται στη χώρα. «Μιλάμε για μια χώρα που έχασε 240 ζωές. Και σε αυτή τη μεγάλη διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη συμμετείχαν πέντε εκατομμύρια άνθρωποι και φώναζαν από κοινού ?θανατική ποινή!'. Γιατί; Επειδή το έζησαν στο πετσί τους. Η Βουλή είναι ο θεσμός που θα αποφασίσει και εάν η Βουλή λάβει τέτοια απόφαση, τότε θα το επικυρώσω, διότι με πονάει που έχασα 240 πολίτες μου και τραυματίστηκαν πάνω από 2000 άνθρωποι», σημείωσε, απορρίπτοντας κάθε ισχυρισμό για ενίσχυση της τάσης του για απολυταρχισμό που προέρχεται από την Ευρώπη. «Η Ευρώπη θα έπρεπε να κοιταχτεί στον καθρέφτη. Εάν το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο είχε βομβαρδιστεί, θα υπήρχε ατμόσφαιρα όπου όλοι θα σιωπούσαν; Στην Τουρκία βομβαρδίστηκε ταυτόχρονα και το προεδρικό παλάτι. Θα υπήρχε στην Γερμανία σιωπή, αν βομβαρδιζόταν το προεδρικό ανάκτορο; Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, να μην έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Θα επιθυμούσα σε μια απόπειρα πραξικοπήματος η Ευρώπη να σταθεί στο πλευρό της Τουρκίας, όπως έγινε π.χ. στην Γαλλία», δήλωσε, ενώ, απαντώντας σε ερώτηση γιατί η Τουρκία θέλει, έπειτα από όλα αυτά, να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξήγησε: «Έχω καθήκον να πω την αλήθεια. Εδώ και 53 χρόνια η Ε.Ε. μας κρατάει σε απόσταση. Ρωτήσατε ποτέ γιατί η Ευρώπη εδώ και 53 χρόνια το κάνει αυτό;

    Εγώ έθεσα ευθέως το ερώτημα: Θέλετε να δεχτείτε την Τουρκία ή όχι; Εάν όχι, θα έπρεπε αυτό να ειπωθεί ανοιχτά. Και εκείνοι μας λένε ?αν κάνετε αυτό, θα γίνει το άλλο' κλπ. Δείχνουμε υπομονή».

    Σε ό,τι αφορά πάντως το αν ισχύει η απειλή του ότι, αν τον Οκτώβριο δεν απελευθερωθεί το καθεστώς της βίζας για τους Τούρκους, η συμφωνία με την Ε.Ε. για τους πρόσφυγες θα πάψει να ισχύει, ο κ. Ερντογάν επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή η διαδικασία συνεχίζεται, αλλά διευκρίνισε ότι «εάν γίνει η απελευθέρωση, τότε θα κάνουμε ό,τι συμφωνήθηκε, αν όχι, τότε δεν θα εφαρμόσουμε κι εμείς την συμφωνία επανεισδοχής», καθώς, όπως είπε, η συμφωνία προβλέπει ότι αυτά τα δύο θα γίνουν ταυτόχρονα. «Μόνο εάν γίνουν ταυτόχρονα, θα συνεχίσουμε», τόνισε.

    Κληθείς ακόμη να σχολιάσει τον ισχυρισμό της Διεθνούς Αμνηστίας περί παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην μεταχείριση υπόπτων για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος, ο Τούρκος πρόεδρος έσπευσε να υποβαθμίσει τον ρόλο της οργάνωσης, μιλώντας για «ιδεολογική και όχι ειλικρινή οργάνωση», η οποία χρησιμοποίησε μόνο αναφορές από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ δεν συναντήθηκε με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών και δεν ήρθε στην Τουρκία για να δει το βομβαρδισμένο Κοινοβούλιο. «Χωρίς αυτά, για μένα δεν έχει καμία αξία η έκθεσή τους. Εγώ π.χ. πήγα φυλακή επειδή απήγγειλα ένα ποίημα και η Διεθνής Αμνηστία δεν ενδιαφέρθηκε καθόλου», δήλωσε χαρακτηριστικά

    [08] Ελβετία: Άνδρας τραυμάτισε έξι άτομα μέσα σε τρένο

    Ένας άνδρας οπλισμένος με μαχαίρι και ένα εύφλεκτο υγρό τραυμάτισε έξι ανθρώπους στη διάρκεια επίθεσης σε ελβετικό τρένο, δήλωσαν οι αρχές.

    "Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, ένας 27χρονος Ελβετός έριξε ένα εύφλεκτο υγρό. Ήταν οπλισμένος επίσης με τουλάχιστον ένα μαχαίρι. Το υγρό προκάλεσε φωτιά", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αστυνομία του Ζανκτ Γκάλεν.

    Η αστυνομία ανέφερε πως οι τραυματίες διακομίστηκαν σε διάφορα νοσοκομεία με εγκαύματα και τραύματα από μαχαίρι και πως ο δράστης τραυματίστηκε επίσης στο επεισόδιο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Η επίθεση έγινε γύρω στις 2:20 μμ τοπική ώρα (15:20 ώρα Ελλάδας) σε ένα τρένο το οποίο ταξίδευε από το Μπουχ στο Ζένβαλντ στο καντόνι Ζανκτ Γκάλεν, ανέφερε η ανακοίνωση της αστυνομίας.

    [09] Ο Φ. Κάστρο ευχαριστεί για τις ευχές στα γενέθλιά του και επιτίθεται στις ΗΠΑ

    Ο Φιντέλ Κάστρο ευχαρίστησε τους Κουβανούς για τις εκδηλώσεις προς τιμήν του με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 90ών χρόνων του, σε άρθρο του που δημοσιεύεται σε κρατικά μμε και στο οποίο ο εμβληματικός επαναστάτης της Αριστεράς επικρίνει επίσης τον παλαιό εχθρό του, τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Χιλιάδες άνθρωποι χόρεψαν υπό τους ήχους της λάτιν κατά μήκος της παραλιακής λεωφόρου Μαλεκόν της Αβάνας σε όλη τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας. Ήταν ένα τεράστιο πάρτι στους δρόμους προς τιμήν του με ένα μουσικό συγκρότημα να παίζει ζωντανά το "Happy Birthday" μόλις σήμανε μεσάνυχτα και πυροτεχνήματα να υψώνονται στον ουρανό από την άλλη πλευρά του κόλπου.

    "Θέλω να εκφράσω την πιο βαθιά ευγνωμοσύνη μου για τις εκδηλώσεις σεβασμού, τις ευχές και τα δώρα που έχω λάβει, που μου δίνουν τη δύναμη να ανταποδώσω μέσα από ιδέες", γράφει ο Κάστρο σε ένα άρθρο γνώμης.

    Ο Κάστρο, που παρέδωσε την εξουσία στον νεότερο αδελφό του Ραούλ το 2008 για λόγους υγείας, συνέχισε αναπολώντας τα παιδικά του χρόνια στην οικογενειακή φυτεία στο χωριό Μπιράν (ανατολικά) και ιδιαίτερα τον πατέρα του που πέθανε πριν από την επανάσταση.

    "Υπέφερε αρκετά", γράφει ο Κάστρο. "Από τα τρία αρσενικά παιδιά του, το δεύτερο και το τρίτο ήταν απόντες και μακριά, εκπληρώνοντας και τα δύο το καθήκον τους σε επαναστατικές δραστηριότητες".

    Ακόμη και τότε, γράφει ο Κάστρο, ήξερε πως ο Ραούλ θα τον αντικαθιστούσε αν του συνέβαινε κάτι, ιδιαίτερα αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιτύγχαναν στις απόπειρές τους να τον σκοτώσουν.

    "Σχεδόν γέλασα με τα μακιαβελικά σχέδια των προέδρων των ΗΠΑ", αναφέρει.

    Τηρώντας την παράδοση, ο Κάστρο συνέχισε επικρίνοντας τον Μπαράκ Ομπάμα, αυτή τη φορά για την ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ τον Μάιο όταν επισκέφθηκε τη Χιροσίμα, όπου ρίφθηκε η πρώτη ατομική βόμβα στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

    "Του έλειψαν οι λέξεις ώστε να ζητήσει συγγνώμη για τις δολοφονίες εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων", γράφει ο Κάστρο.

    [10] Μ. Φέρμπερ: Από τώρα και στο εξής η ελληνική οικονομία θα πάει μόνο καλύτερα

    Ένα χρόνο μετά την συμφωνία για το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα είναι ευδιάκριτη η πρόοδος της ελληνικής οικονομίας, γράφει η γερμανική εφημερίδα General Anzeiger.

    «Φαίνεται πως από δω και πέρα η (ελληνική) οικονομία μπορεί να πάει μόνο καλύτερα», δήλωσε ο Μάρκους Φέρμπερ, Γερμανός ευρωβουλευτής του χριστιανοκοινωνικού κόμματος της Βαυαρίας (CSU) και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ΕCON) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην εφημερίδα της Βόννης, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

    Τον Μάιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πέτυχε κάτι το σημαντικό με την ψήφιση της απαιτούμενης μεταρρύθμισης για το συνταξιοδοτικό αλλά και της αύξησης των φόρων των μεσαίων και μεγάλων εισοδημάτων, σημειώνει επίσης η General Anzeiger.

    Η εφημερίδα της Βόννης επισημαίνει όμως παράλληλα ότι επίκειται μια νέα ενδοευρωπαϊκή διαμάχη, διότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει συγκαλέσει για τις αρχές Σεπτεμβρίου σύνοδο Κορυφής των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου στην Αθήνα με στόχο τον τερματισμό της πολιτικής της αυστηρής λιτότητας.

    [11] Ζημιές σε σπίτια από την πυρκαγιά στο Πόρτο Λάφια της Εύβοιας

    Ζημιές σε ένα σπίτι και αρκετές μάντρες σπιτιών, στο Πόρτο Λάφια, στη νότια Εύβοια, προξένησε η πυρκαγιά που είναι σε εξέλιξη από το πρωί και μετά το μεσημέρι πέρασε μέσα στον οικισμό.

    Σε εξέλιξη είναι άλλες δύο πυρκαγιές στον Αλμυροπόταμο Ευβοίας και στηΤζια.

    Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι φλόγες στο Πόρτο Λάφια έφτασαν έξω από τα σπίτια του οικισμού και έκαψαν την κεραμοσκεπή ενός από αυτά, ενώ προξένησαν ζημιές σε περιφράξεις.

    Σημειώνεται ότι ο οικισμός εκκενώθηκε το μεσημέρι μετά από αίτημα της Πυροσβεστικής.

    Αυτή την ώρα, όπως έγινε γνωστό από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Π. Σ., η πυρκαγιά παρουσιάζει καλύτερη εικόνα και δεν κινδυνεύουν σπίτια, ωστόσο εξακολουθεί να φυσάει, ενώ οι προβλέψεις της ΕΜΥ είναι ότι οι άνεμοι θα ενταθούν και πάλι κατά τη διάρκεια της νύχτας.

    Στην περιοχή παραμένουν 50 πυροσβέστες με 20 οχήματα, ενώ μέχρι πριν από λίγο επιχειρούσαν και τρία πυροσβεστικά αεροπλάνα.

    Μία ακόμα πυρκαγιά στην Εύβοια, εκδηλώθηκε στις 17.30 το απόγευμα σε μια κορυφογραμμή στον δήμο Αλιβερίου και συγκεκριμένα στην περιοχή Αργυρός Αλμυροποτάμου.

    Η φωτιά καίει χαμηλή βλάστηση και όπως αναφέρθηκε από την Πυροσβεστική δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή, αλλά κατευθύνεται σε μια χαράδρα, ενώ και εκεί πνέουν ισχυροί άνεμοι.

    Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος ισχυρές επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα, τα οποία όμως θα αποχωρήσουν όταν πέσει η νύχτα.

    Στην Τζια η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 15.34 στην περιοχή Αστράς και καίει ξερά χόρτα. Ωστόσο και εκεί πνέουν ισχυροί άνεμοι, αλλά δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

    Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 15 εθελοντές με τρία οχήματα, καθώς και έξι πυροσβέστες με δύο οχήματα που μετέβησαν στο νησί από την Αθήνα, ενώ μέχρι και αυτή την ώρα κάνουν ρίψεις νερού δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη.

    Το απόγευμα σβήστηκε η πυρκαγιά στα Μέγαρα.

    Διαβάστε επίσης:

    Δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας στην Εύβοια Γ. Κωστόπουλου

    [12] Ελβετία: Επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν από επίθεση σε τρένο

    Επτά άνθρωποι υπέστησαν εγκαύματα και τραύματα από μαχαίρι στη διάρκεια επίθεσης σε ελβετικό τρένο, ανέφερε η αστυνομία του Ζανκτ Γκάλεν.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 13 August 2016 - 18:32:36 UTC