Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αθαμάνιο 'Αρτας: Αντάμωμα του πρωθυπουργού με συγγενείς και φίλους στην πλατεία του χωριού του
  • [02] Αλλαγή των κανόνων της ΕΕ για το έλλειμμα θέλει η Ιταλία
  • [03] Τουρκία: Περισσότεροι από 2.000 ένστολοι απολύονται για διασυνδέσεις με την απόπειρα πραξικοπήματος
  • [04] Κεντρικό πεδίο δράσης για ισλαμιστικές ομάδες η Τουρκία, σύμφωνα με το Βερολίνο
  • [05] Τα αυτοκίνητα της Audi θα «μιλάνε» με τα φανάρια των δρόμων
  • [06] H «απάντηση» του αντiκαγκελάριου Ζ.Γκάμπριελ σε ακροδεξιούς διαδηλωτές

  • [01] Αθαμάνιο 'Αρτας: Αντάμωμα του πρωθυπουργού με συγγενείς και φίλους στην πλατεία του χωριού του

    Τον ξέρουν όλοι από παιδί. Και σήμερα υποδέχθηκαν το δικό τους παιδί, ως πρωθυπουργό της Ελλάδας. Όχι με το πρωτόκολλο που επιβάλει ο θεσμός, αλλά με την αγάπη και την οικειότητα που προβλέπει αυτή η γνήσια και άδολη σχέση.

    Ο Αλέξης Τσίπρας στην πλατεία του Αθαμάνιου Άρτας, του χωριού που απολάμβανε τα παιδικά του καλοκαίρια, συναντήθηκε με τους συγγενείς και τους φίλους του. Αυτούς με τους οποίους στην πλατεία του χωριού μοιράστηκε τις αλησμόνητες παιδικές στιγμές, σήμερα υποδέχθηκαν τον δικό τους Αλέξη με ένα τεράστιο χαμόγελο και μια γλυκιά αγωνία να τον συναντήσουν και πάλι, να τον αγκαλιάσουν και να τον καμαρώσουν.

    Και ο ίδιος όταν έφτασε στην πλατεία των παιδικών του χρόνων -ανήμερα της ημέρας που γιορτάζει τα Αθαμάνιο- έδειξε να απολαμβάνει τούτο το αντάμωμα. Είδε τους συγγενείς του, αγκάλισε του φίλους του και σίγουρα η ματιά του έδειχνε να αναζητά και να βρίσκει τις αναμνήσεις της παιδικής του ηλικίας.

    Δίπλα στον θείο του, τον παπά Δημήτρη Τσίπρα, δεν προλάβαινε να χαιρετά τους πρεσβύτερους, να μοιράζεται αναμνήσεις με τους νεότερους, και να απολαμβάνει την αγάπη των δικών του ανθρώπων.

    Και φυσικά δεν θα μπορούσε να μην χορέψει. Όχι έναν οποιοδήποτε δημοτικό χορό, αλλά το «Καγκελάρι». Χορός παραδοσιακός των Τζουμέρκων και των χωριών στα Αθαμάνια Ορη που οι κάτοικοι, «επινόησαν» στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Χορός που οι χορευτές χορεύουν σφιχταγκαλιασμένοι, ώστε να συνεννοούνται κιόλας?

    Μαζί του χόρεψε σχεδόν όλο το χωριό και όταν τελείωσαν ακολούθησε το «πρωτόκολλο των πανηγυριού». Τα τραπέζια στρώθηκαν, το φαγητό σερβιρίστηκε και το γλέντι συνεχίστηκε μέχρι το πρωί, όπως ακριβώς επιβάλλει η παράδοση.

    «Σήμερα βρίσκομαι εδώ με την ιδιότητα του συγχωριανού σας. Σας ευχαριστώ για την υποδοχή» δήλωσε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους συγχωριανούς του.

    [02] Αλλαγή των κανόνων της ΕΕ για το έλλειμμα θέλει η Ιταλία

    Μια νέα συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει η Ιταλία ώστε να μπορέσει να δώσει ώθηση στην οικονομία της, με έναν επεκτατικό προϋπολογισμό για το 2017, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Κάρλο Καλέντα.

    «Το υπουργείο Οικονομικών θα παρουσιάσει επικαιροποιημένα στοιχεία το Σεπτέμβριο. Δεν μπορώ να κρύψω το γεγονός ότι τα περιθώρια ελιγμών είναι στενά», δήλωσε ο Καλέντα στην εφημερίδα La Stampa .

    «Συζητάμε με την Ευρώπη πώς να αντιμετωπίσουμε την απόλυτη ανάγκη για ενίσχυση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων.»

    Οι δηλώσεις του ιταλού υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης ήταν η απάντηση στην προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Ρώμη θα πρέπει να σκληρύνει τη δημοσιονομική πολιτική της το επόμενο έτος.

    Η Κομισιόν έχει θέσει στην Ιταλία στόχο για το έλλειμμα στο 1,8% για το 2017, υποστηρίζοντας ότι αυτό το είδος της προσαρμογής είναι απαραίτητη για να αντιστραφεί η ανοδική τάση του μεγάλου χρέους της χώρας, το οποίο έφθασε σε επίπεδο ρεκόρ των 2.25 τρισεκατομμυρίων ευρώ τον Ιούνιο.

    «Προτιθέμεθα να τηρήσουμε τους κανόνες, αλλά ταυτόχρονα αγωνιζόμαστε για να τους αλλάξουμε», δήλωσε ο Καλέντα. «Το σταθερό όριο είναι το χρέος, το οποίο δεν μπορεί να αυξηθεί.»

    «Έχουμε ήδη λάβει μεγάλη ευελιξία, σκοπεύουμε να ζητήσουμε περισσότερα, το μέγιστο δυνατό, αλλά πάντα σύμφωνα με τους κανόνες.»

    Σύμφωνα με τις ιταλικές εφημερίδες ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι θα αψηφήσει τις Βρυξέλλες, παρουσιάζοντας έναν επεκτατικό προϋπολογισμό στα μέσα Οκτωβρίου.

    [03] Τουρκία: Περισσότεροι από 2.000 ένστολοι απολύονται για διασυνδέσεις με την απόπειρα πραξικοπήματος

    Η Τουρκία εξέδωσε σήμερα δύο διατάγματα υπό το καθεστώς της έκτακτης ανάγκης με τα οποία απολύει περισσότερους από 2.000 αστυνομικούς και εκατοντάδες μέλη του στρατού και της αρχής τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών BTK, σε σχέση με την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε τον περασμένο μήνα.

    Τα διατάγματα, που δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, περιλαμβάνουν επίσης μια απόφαση για το κλείσιμο μιας αρχής τηλεπικοινωνιών και μια άλλη απόφαση με την οποία ο πρόεδρος διορίζει τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων.

    [04] Κεντρικό πεδίο δράσης για ισλαμιστικές ομάδες η Τουρκία, σύμφωνα με το Βερολίνο

    Ένα μεγάλο μέρος των ισλαμιστών οι οποίοι έφυγαν από τη Γερμανία έως το τέλος του 2015 με κατεύθυνση τα εδάφη του τρομοκρατικού «Ισλαμικού κράτους» είναι τουρκικής καταγωγής,σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο έχει στη διάθεσή του την απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης σε σχετική ερώτηση του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke),όπως γράφει σήμερα η εφημερίδαFrankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

    «Διαπιστώνεται από τις αρχές ασφαλείας ότι το ένα περίπου τέταρτο των 760 Γερμανών ισλαμιστών, δηλαδή ισλαμιστών από τη Γερμανία, οι οποίοι κατευθύνθηκαν έως το τέλος του 2015 προς τη Συρία ή το Ιράκ είχε τουρκική υπηκοότητα ή ήταν τουρκικής καταγωγής», αναφέρεται στο έγγραφο το οποίο έχει συνταχθεί από το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών. Συνολικά, σε απόλυτους αριθμούς πρόκειται για 190 ισλαμιστές, στοιχείoτα οποία αναφέρει και η εφημερίδαDie Welt.

    To 2016οι αριθμοί αυτοί αυξήθηκαν, όπως γράφει ηFAZ. Σύμφωνα με την γερμανική «Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος» (ΒFV) μέχρι τα τέλη Μαϊου ταξίδεψαν από τη Γερμανία με κατεύθυνση τη Συρία 820 ισλαμιστές. Στα τέλη Ιουνίου η ΟμοσπoνδιακήYπηρεσία ΔίωξηςEγκλήματος(BKA)είχε ανακοινώσει ότι το ένα τρίτο από αυτούς επέστρεψαν εν τω μεταξύ στη Γερμανία, ενώ 140 όσων σκοτώθηκαν στη Συρία ή το Ιράκ.

    Οπως μετέδωσε ήδη το ΑΠΕ-ΜΠΕ το πρώτο δημόσιο γερμανικό κανάλιARDαποκάλυψε χθες την επίσημη απάντηση της γερμανικής κυβένρησης στο ερώτημα του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke),ότι η Τουρκία έχει καταστεί πεδίο δράσης των ισlμαmιστών τρομοκρατών,αναφέρεται μάλιστα ρητά και η εμπλοκή του ίδιου του Τούρκου προέδρου Ερντογάν:

    Η Τουρκία είναι «κεντρικό πεδίο δράσης για ισλαμιστικές ομάδες» όπως μετέδωσε ο πρώτος δημόσιος γερμανικός τηλεοπτικός σταθμός ARD. Ο πρόεδρος Ερντογάν φέρεται να υποστήριξε στρατιωτικές οργανώσεις σε ολόκληρη τη Εγγύς και Μέση Ανατολή, σύμφωνα με εμπιστευτική γνωμοδότηση της γερμανικής κυβέρνησης, την οποία έχει στη διάθεσή του κατ΄ αποκλειστικότητα το γερμανικό κανάλι. Η εκτίμηση βασίζεται μάλιστα σε σχετική γνωμοδότηση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΒΝD).

    Η συνεργασία με ισλαμιστικές και τρομοκρατικές οργανώσεις στην Εγγύς και Μέση Ανατολή είναι εδώ και χρόνια συνειδητή πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης και υποστηρίζεται ενεργά από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση. Αυτό προκύπτει από ένα έγγραφο χαρακτηρισμένο ως εμπιστευτική απάντηση σε επερώτηση του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) στο γερμανικό Λοινοβούλιο. «Οι πολυάριθμες εκδηλώσεις αλληλεγγύης και η υποστήριξη της αιγυπτιακής μουσουλμανικής αδελφότητας, της Χαμάς και ομάδων της ένοπλης αντιπολίτευσης της Συρίας από το κυβερνητικό τουρκικό κυβερνητικό κόμμα ΑΚP και τον πρόεδρο Ερντογάν υπογραμμίζουν τη ιδεολογική τους συγγένεια», όπως αναφέρεται.

    Με αυτό το κείμενο η γερμανική κυβέρνηση διατυπώνει για πρώτη φορά επισήμως την άποψη ότι υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ του Τούρκου Προέδρου και μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, διότι η Χαμάς έχει χαρακτηριστεί ως τέτοια από την Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2003, σύμφωνα με το ARD. Μάλιστα, η Τουρκία εντατικοποίησε σκόπιμα τις σχέσεις της με την Χαμάς και άλλες οργανώσεις, όπως αναφέρει το έγγραφο: «Συνέπεια της σταδιακής ισλαμοποίησης της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας από το 2011 ήταν να εξελιχτεί η Τουρκία σε κεντρικό πεδίο δράσης για ισλαμιστικές ομάδες της περιοχής της Εγγύς και Μέσης Ανατολής».

    Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ έχουν αποφύγει συνειδητά να επικρίνουν την τουρκική πολιτική από την έναρξη της προσφυγικής κρίσης, ενώ έδειξαν κατανόηση για τη σκληρή αντιμετώπιση των ενεχομένων στο αποτυχημένο πραξικόπημα από τις τουρκικές αρχές, κάτι το οποίο βρίσκεται σε αντίφαση με τη γνωμοδότηση αυτή, σχολιάζει το ARD.

    Για τις ειδικές διασυνδέσεις της τουρκικής πολιτικής με το στρατιωτικό ισλαμισμό έχει γίνει λόγος μόνον εμμέσως μέχρι τώρα και γι΄ αυτό είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό το γεγονός ότι στην κυβερνητική γνωμοδότηση γίνεται πολλές φορές λόγος για τον ίδιο τον Ερντογάν και μάλιστα το όνομά του υπογραμμίζεται με κεφαλαία γράμματα.

    Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του ARD, το ίδιο το υπουργείο Εσωτερικών τη Γερμανίας δεν έχει συμμετάσχει στη διατύπωση της απάντησης. Τυπικά, όμως, η απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών στο Κοινοβούλιο ισχύει ως επίσημη θέση της κυβέρνησης. Μια διαδικασία την οποία επέκρινε σφοδρά ο σοσιαλδημοκράτης βουλευτής, αρμόδιος για εξωτερικές υποθέσεις, Ρολφ Μίτσενιχ, διότι φοβάται τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η γνωμοδότηση αυτή στις σχέσεις της Γερμανίας με την Άγκυρα: «Σε μια τόσο ευαίσθητη και εκτεταμένη εκτίμηση θα έπρεπε να είχε συμμετάσχει και το υπουργείο Εξωτερικών. Άλλωστε πρόκειται για μια χώρα του ΝΑΤΟ και Γερμανοί στρατιώτες σταθμεύουν αυτή τη στιγμή στην Τουρκία», όπως είπε στον τηλεοπτικό σταθμό.

    Από την πλευρά του, το κόμμα της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) θεωρεί ότι επιβεβαιώνεται στην κριτική του. «Η γερμανική κυβέρνηση δεν επιτρέπεται να συνεχίσει να γίνεται συνυπεύθυνη στο να καθιερωθεί η Τουρκία ως πατρίδα του στρατιωτικού Ισλάμ. Είναι ακατανόητο το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση μεταχειρίζεται τον Ερντογάν με το γάντι, αν και η Τουρκία του φέρεται να είναι το κεντρικό πεδίο δράσης του ισλαμισμού και ισλαμικών τρομοκρατικών οργανώσεων», δήλωσε η εκπρόσωπος του κόμματος για εξωτερικά θέματα Σέβιμ Ντάγκντελεν. Η αριστερή βουλευτής κατηγόρησε επίσης τη γερμανική κυβέρνηση ότι εξαπατά την κοινή γνώμη με το να προβάλει μια θετική εικόνα της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία δεν συμβιβάζεται με τις εμπιστευτικές διαπιστώσεις της.

    Και το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, όμως, θεωρεί τις διασυνδέσεις της τουρκικής κυβέρνησης ανησυχητικές: «Χωρίς αμφιβολία η ηγεσία του ΑΚΡ προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να καθιερωθεί ως καθοδηγητής της μουσουλμανικής αδελφότητας, με μέτρια όμως επιτυχία», είπε ο Ρολφ Μίτσενιχ. Αυτό αφορά και τις ομάδες οι οποίες θα συμφωνούσαν με τις πράξεις βίας, προσέθεσε.

    [05] Τα αυτοκίνητα της Audi θα «μιλάνε» με τα φανάρια των δρόμων

    Η Audi αναπτύσσει μια νέα τεχνολογία που θα επιτρέπει στα αυτοκίνητά της να επικοινωνούν με τους φωτεινούς σηματοδότες των δρόμων. Οι οδηγοί, όταν είναι ακινητοποιημένοι, θα ειδοποιούνται έγκαιρα πότε τα φανάρια θα ανάψουν πράσινο, ενώ όταν πλησιάζουν στο φανάρι, θα μαθαίνουν αν θα προλάβουν να περάσουν προτού ανάψει κόκκινο, οπότε θα φρενάρούν έγκαιρα.

    Στόχος της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, που ανήκει στην Volkswagen, είναι να κάνει την οδήγηση λιγότερο αγχωτική, εκτός από πιο ασφαλή. Ήδη, σύμφωνα με το BBC, η νέα τεχνολογία "V-to-I" (Vehicle-to-Infrastructure) ενσωματώθηκε στα μοντέλα A4 που κατασκευάσθηκαν μετά την 1η Ιουνίου. Θα ακολουθήσει η εφαρμογή της σε μοντέλα Q7 εντός του 2017.

    Η «συνομιλία» των οχημάτων με τα φανάρια θα γίνεται ασύρματα μέσω του υπολογιστικού «νέφους». Η επέκτασή της ελπίζεται ότι θα μειώσει τα τροχαία που γίνονται στις διασταυρώσεις από οδηγούς που είτε βιάζονται να ξεκινήσουν, είτε από κακό υπολογισμό περνάνε με κόκκινο.

    Όμως πρωτίστως στόχος είναι η μείωση του άγχους. «Σχεδιάσαμε τη νέα τεχνολογία όχι τόσο ως χαρακτηριστικό ασφαλείας, όσο ως χαρακτηριστικό άνεσης και χαλάρωσης», δήλωσε ο αρμόδιος διευθυντής της Audi Πομ Μαλχότρα.

    Μελλοντικά η τεχνολογία θα μπορούσε να επιτρέπει την επικοινωνία των σηματοδοτών με το σύστημα πλοήγησης ή ακόμη και με την ίδια την μηχανή του αυτοκινήτου. Τα φανάρια, στο μέτρο που είναι πιο «έξυπνα» από ό,τι σήμερα, θα μπορούν να συμβουλεύουν τον οδηγό ή το όχημά του απευθείας πόση ταχύτητα πρέπει να έχει για να εναρμονισθεί με το κόκκινο-πράσινο.

    Αντίστροφα, αν δεν υπάρχει καθόλου κίνηση στους δρόμους λόγω π.χ. προχωρημένης ώρας, τότε τα φανάρια μπορεί να γίνονται μόνα τους πράσινο από κόκκινο για να διευκολύνουν τον οδηγό να κινηθεί πιο γρήγορα μέσα στην πόλη.

    Ασφαλώς για να γίνουν όλα αυτά, θα πρέπει να προηγηθούν σημαντικές επενδύσεις στις υποδομές, ώστε οι δρόμοι να γίνουν «έξυπνοι».

    [06] H «απάντηση» του αντiκαγκελάριου Ζ.Γκάμπριελ σε ακροδεξιούς διαδηλωτές

    Με μια ασυνήθιστη «χειρονομία»απάντησε ο σοσιαλδημοκράτης Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε ομάδα ακροδεξιών διαδηλωτών στη διάρκεια συναυλίας στην Κάτω Σαξωνία .

    Στη φωτογραφία που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο σε ιστοσελίδα αντιφασιστικής Γερμανικής ομάδας στο Facebook και επιβεβαιώθηκε ως αυθεντική από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, ο Γερμανός αντικαγκελάριος εμφανίζεται να σηκώνει το μεσαίο του δάκτυλο «απαντώντας»σε κάποιους διαδηλωτές που τον κατηγόρησαν για «προδοσία».

    Ο σοσιαλδημοκράτης ηγέτης έχει μπει στο στόχαστρο των ακροδεξιών κύκλων στη Γερμανία καθώς υπερασπίζεται τα δικαιώματα των προσφύγων.

    Το περασμένο καλοκαίρι, ο ηγέτης του SPD είχε καταδικάσει βιαιότητες εναντίον προσφύγων σε καταυλισμό στη Σαξωνία με αποτέλεσμα να ταχυδρομηθούν στην έδρα του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος δεκάδεςαπειλητικές επιστολές ρατστισκού περιεχομένου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 17 August 2016 - 6:32:44 UTC