Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυρ. Μητσοτάκης: «Τηρώ τις δεσμεύσεις μου και νοικοκυρεύω τα του οίκου μας»
  • [02] Ποινή φυλάκισης 33 και 32 μηνών αντίστοιχα, για τους Σακκά και Σεϊσίδη
  • [03] Αποσύρεται ο Αλ. Λυκουρέζος από την υπεράσπιση του 77χρονου κατηγορούμενου για το ναυάγιο στην Αίγινα
  • [04] Αναβλήθηκε λόγω άπνοιας η medal race των Μάντη/Καγιαλή στην Ιστιοπλοΐα, στα 470
  • [05] Τουρκία: Τουλάχιστον 3 νεκροί και 50 τραυματίες από επίθεση στην πόλη Έλαζιγ
  • [06] Ντε Μεζιέρ: «Αιχμηρή περιγραφή» της πραγματικότητας το έγγραφο για τις σχέσεις Τουρκίας-ισλαμιστών
  • [07] Έλληνας επιστήμονας στις ΗΠΑ ρίχνει φως στην τεράστια ποικιλία των ιών στη Γη

  • [01] Κυρ. Μητσοτάκης: «Τηρώ τις δεσμεύσεις μου και νοικοκυρεύω τα του οίκου μας»

    Την έναρξη λειτουργίας των νέων γραφείων της ΝΔ στο Μοσχάτο, έκανε σήμερα το πρωί ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, συγκαλώντας εκεί την σύσκεψη του "πρωινού καφέ".

    Ο κ. Μητσοτάκης σε δήλωσή του ανέφερε ότι ξεκινά μία νέα περίοδος για τη ΝΔ με την έναρξη λειτουργίας του νέου κτηρίου στο Μοσχάτο. Σημείωσε ότι ήταν μία δέσμευσή του πριν εκλεγεί και ότι κάνει πράξη τις δεσμεύσεις του και πρόσθεσε ότι «τακτοποιεί τα του οίκου του ώστε να μπορεί να τακτοποιήσει και τα της χώρας». Ευχήθηκε δε να είναι τα νέα γραφεία του κόμματος τυχερά και σε ερώτηση για το εάν βλέπει πρόωρες εκλογές, απάντησε ότι «αυτά θα τα πούμε αργότερα».

    Στα νέα γραφεία βρίσκονταν ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος και οι στενοί του συνεργάτες που συμμετείχαν στον πρωινό καφέ.

    [02] Ποινή φυλάκισης 33 και 32 μηνών αντίστοιχα, για τους Σακκά και Σεϊσίδη

    Σε ποινή φυλάκισης 33 και 32 μηνών κατά συγχώνευση καταδικάστηκαν από το αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας ο Κ. Σακκάς και ο Μάριος Σεϊσίδης αντίστοιχα κατηγορούμενοι για τις πράξεις της αντίστασης κατά της αρχής, της πλαστογραφίας και της κλοπής.

    Και οι δύο συνελήφθησαν στις αρχές Αυγούστου στη Λακωνία, όταν επιχείρησαν να αποφύγουν μπλόκο της αστυνομίας, ενώ επέβαιναν σε κλεμμένο αυτοκίνητο με πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας.

    Πιο συγκεκριμένα οι κατηγορίες για τις οποίες καταδικάστηκαν είναι αυτές της κλοπής (αφορά στο αυτοκίνητο με το οποίο κυκλοφορούσαν στην περιοχή της Λακωνίας), της πλαστογραφίας ( αφορά στις ταυτότητες και τις πινακίδες κυκλοφορίας), της αντίστασης κατά της αρχής, της ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης και δύο παραβάσεων του ΚΟΚ.

    Την καταδίκη τους είχε ζητήσει νωρίτερα η εισαγγελέας της έδρας ενώ εισηγήθηκε μόνο την απαλλαγή του Μάριου Σεϊσίδη για το αδίκημα της παράβασης του ΚΟΚ αφού το αυτοκίνητο οδηγούσε ο συγκατηγορούμενος του, Κώστας Σακκάς και εκείνος βρισκόταν στη θέση του συνοδηγού.

    Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε σήμερα το μεσημέρι κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας τόσο έξω όσο και μέσα στη δικαστική αίθουσα.

    Απολογούμενοι και οι δύο έκαναν λόγο για άγριο ξυλοδαρμό από τους αστυνομικούς τόσο κατά τη διάρκεια της σύλληψής τους όσο και στο ΑΤ Σπάρτης. Όπως ανέφεραν, αστυνομικοί τους χτύπησαν με γροθιές και κλωτσιές σε διάφορα σημεία του σώματός τους, ενώ δεν τους επέτρεψαν να μιλήσουν με τους συνηγόρους τους παρά το γεγονός ότι σχεδόν από την αρχή δήλωσαν τα στοιχεία τους, καθώς και τη θέλησή τους να επικοινωνήσουν με τους υπερασπιστές τους. Μάλιστα, και οι δύο υπογράμμισαν ότι δέχθηκαν τα πυρά των αστυνομικών, που πυροβόλησαν "σε ευθεία βολή" ενώ εκείνοι έτρεχαν να απομακρυνθούν πεζή και όχι προειδοποιητικά στον αέρα. "Αν δεν είχαν πυροβολήσει πιθανόν και να σταματούσαμε" δήλωσε μεταξύ άλλων στο δικαστήριο ο Κ. Σακκάς ενώ σε άλλο σημείο της απολογίας του είπε: "Ο πρώτος αστυνομικός μπήκε στο γκαράζ όπου κρυφτήκαμε, μας έβριζε και μας χτύπησαν. Αναγκαστήκαμε να πούμε ότι είμαστε καταζητούμενοι αναρχικοί για να σταματήσουν. Δεν υπήρχε αντίσταση, υπήρχε μένος και οργή ανεξέλεγκτη".

    Παράλληλα, οι δύο κατηγορούμενοι υποστήριξαν πως την ημέρα εκείνη ήταν καθοδόν για την Ελαφόνησο όπου θα έκαναν διακοπές, αλλά έκαναν αναστροφή όταν είδαν ένα μπλόκο της αστυνομίας. "Δεν μας έκαναν σήμα, κάναμε αναστροφή για να αποφύγουμε πιθανό έλεγχο. Δεν αντιλήφθηκα σειρήνα ή φώτα και πηγαίναμε με πενήντα χιλιόμετρα, είπε ο Μάριος Σεϊσίδης.

    Αναφορικά με την κατηγορία της κλοπής, για την οποία οι υπερασπιστές Κ. Παπαδάκης και Δ. Κατσαρής, υποστήριξαν ότι δεν είναι αυτόφωρο αδίκημα αφού εκλάπη τον Ιούνιο και το δικαστήριο δεν έχει τη σχετική αρμοδιότητα, οι δύο αναρχικοί είπαν πως τους το παραχώρησε αλληλέγγυος. "Μας έδωσαν ένα αυτοκίνητο με το κλειδί να πάμε διακοπές. Εμείς το μόνο που κάναμε ήταν να βάλουμε τα πράγματά μας στο αυτοκίνητο" είπε χαρακτηριστικά ο Μ. Σεϊσίδης, ο οποίος όπως και ο Κ. Σακκάς αρνήθηκε να κατονομάσει το άνθρωπο που τους βοήθησε. Το ίδιο συνέβη και με τις πλαστές ταυτότητες, που έφεραν κατά τη σύλληψή τους. Όπως επεσήμαναν πάντως, τα έγγραφα αυτά δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ.

    Ο Μάριος Σεϊσίδης, που κατηγορείται για ληστείες (σ.σ. πρόκειται για την υπόθεση των "ληστών με τα μαύρα", για την οποία έχουν αθωωθεί όλοι οι κατηγορούμενοι), υποστήριξε για τα 11 χρόνια που παρέμενε ασύλληπτος ότι ήταν αποτέλεσμα ενός "κλίματος τρομοκρατίας". "Επί 11 χρόνια ΜΜΕ με φωτογραφίζουν, δημιουργούν κλίμα τρομοκρατίας. Κάποια στιγμή που θα έκρινα κατάλληλη, θα εμφανιζόμουν" εξήγησε και πρόσθεσε πως και ο αδελφός του, Σίμος, παρέμεινε στη φυλακή, για 2,5 χρόνια μέχρι να αθωωθεί.

    [03] Αποσύρεται ο Αλ. Λυκουρέζος από την υπεράσπιση του 77χρονου κατηγορούμενου για το ναυάγιο στην Αίγινα

    Ανακοίνωση πριν λίγο εξέδωσε ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος σύμφωνα με την οποία παραιτείται από συνήγορος του 77χρονου εξαδέλφου του που κατηγορείται για το τετραπλό φονικό στην Αίγινα. Συγκεκριμένα ο κ. Λυκουρέζος κάνει λόγο για «άγραφο κανόνα που υποδεικνύει στον δικηγόρο να μην αναλαμβάνει σοβαρές ποινικές υποθέσεις στενών συγγενών του». Συνεχίζει στην ανακοίνωση αναφέροντας ότι «δεν μπορεί να ασκήσει με την απαιτούμενη ψυχραιμία και νηφαλιότητα τα υπερασπιστικά του καθήκοντα, αλλά τείνει να προσέρχεται στη διαδικασία με ψυχολογία διαδίκου και όχι συνηγόρου, γεγονός που δεν συμβάλλει στην ορθή επιτέλεση του έργου του».

    Ως προς τις έρευνες, αυτές συνεχίζονται από το λιμενικό καθώς αναζητούνται μάρτυρες και άλλα ευρήματα που θα ρίξουν άπλετο φως στις συνθήκες κάτω από τις οποίες το ταχύπλοο που φέρεται να οδηγούσε ο 77χρονος, εμβόλισε το τουριστικό σκάφος.

    Χθες ο 77χρονος κατηγορούμενος μεταφέρθηκε στα δικαστήρια Πειραιά, όπου δέχθηκε έντονη επίθεση από συγγενείς των θυμάτων, ενώ ζήτησε και έλαβε 48ωρη προθεσμία για να απολογηθεί, αύριο το πρωί στην Ε' τακτική ανακρίτρια.

    Επίσης, χθες, πραγματοποιήθηκε η νεκροτομή στη σορό του κυβερνήτη του τουριστικού σκάφους από τον προϊστάμενο της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Ηλία Μπογιόκα και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες διαπιστώθηκε ότι ο άτυχος άνδρας τραυματισμένος από την σύγκρουση των δύο πλοίων, έπεσε στη θάλασσα χωρίς τις αισθήσεις του, με τραγικό αποτέλεσμα να πνιγεί ζωντανός. Σήμερα θα πραγματοποιηθούν εκτός απροόπτου οι νεκροτομές στις άλλες τρεις σορούς για να διαπιστωθούν οι αιτίες θανάτου.

    [04] Αναβλήθηκε λόγω άπνοιας η medal race των Μάντη/Καγιαλή στην Ιστιοπλοΐα, στα 470

    Η άπνοια που επικρατoούσε στο Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας οδήγησε σε αναβολή της προσπάθειας των Παναγιώτη Μάντη και Παύλου Καγιαλή. Το ελληνικό πλήρωμα στα 470 ήταν προγραμματισμένο να αρχίσει τη medal race στις 20:05 ώρα Ελλάδας, της Τετάρτης, αλλά τελικά έμεινε στην... αναμονή, καθώς οι διοργανωτές γνωστοποίησαν ότι η τελική ιστιοδρομία αναβλήθηκε και μετατέθηκε για την Πέμπτη, με ίδια ώρα έναρξης.

    Υπενθυμίζεται ότι οι Μάντης και Καγιαλής έχουν εξασφαλίσει μία θέση στο βάθρο και απομένει η προσπάθειά τους στη medal race για να μάθουν την απόχρωση του μεταλλίου.

    Το ελληνικό δίδυμο θα παλέψει για να βρεθεί είτε στο δεύτερο, είτε στο πρώτο σκαλί του βάθρου των νικητών. Για να μπορέσουν να κατακτήσουν την κορυφή θα πρέπει οι Κροάτες Σίμε Φαντέλα/Ιγκόρ Μάρενιτς που προηγούνται στην κατάταξη με 12 βαθμούς βαθμούς ποινής λιγότερους, να πάρουν κατάταξη τουλάχιστον έξι θέσεις πίσω από το ελληνικό πλήρωμα. Την ίδια στιγμή οι Αυστραλία Μάθιου Μπέλτσερ/Γουίλ Ράιαν θα πρέπει να καταλάβουν τουλάχιστον μια θέση πιο κάτω από το ελληνικό πλήρωμα στη medal race.

    [05] Τουρκία: Τουλάχιστον 3 νεκροί και 50 τραυματίες από επίθεση στην πόλη Έλαζιγ

    Τουλάχιστον 3 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 50 τραυματίστηκαν σήμερα από βομβιστική επίθεση που πραγματοποιήθηκε με παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο σε αστυνομικό τμήμα στη πόλη Έλαζιγ της ανατολικής Τουρκίας, ανακοίνωσαν πηγές της τουρκικής ασφάλειας.

    Το πρακτορείο ειδήσεων Dogan μετέδωσε ότι την επίθεση αυτή πραγματοποίησαν μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στις 09:20 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) και πρόσθεσε ότι έχει προκληθεί εκτεταμένη ζημιά στην πρόσοψη του αστυνομικού τμήματος.

    Ωστόσο ακόμη καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση αυτή, η οποία σημειώθηκε μερικές ώρες έπειτα από άλλη επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στο Βαν και πάλι σε αστυνομικό τμήμα από την οποία έχασαν τη ζωή τους 3 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 40.

    [06] Ντε Μεζιέρ: «Αιχμηρή περιγραφή» της πραγματικότητας το έγγραφο για τις σχέσεις Τουρκίας-ισλαμιστών

    Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ υπερασπίστηκε το αμφιλεγόμενο εμπιστευτικό έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης με το οποίο η Τουρκία χαρακτηρίζεται «κεντρική πλατφόρμα» για τους ισλαμιστές της Μέσης Ανατολής.

    Σε ερώτηση του ραδιοτηλεοπτικού δικτύου Bραδεμβούργου-Βερολίνου (RBB) εάν έχει μετανιώσει για το έγγραφο αυτό ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός απάντησε: «Δεν υπάρχει κάτι για να μετανιώσει κανείς. Αυτό το οποίο διατυπώνεται εμπιστευτικά είναι η αιχμηρή περιγραφή μιας πτυχής της τουρκικής πραγματικότητας». Η πραγματικότητα στην Τουρκία και η συνεργασία της γερμανικής κυβέρνησης με την κυβέρνηση της Άγκυρας είναι όμως πέραν τούτου, όπως διευκρίνισε ο Ντε Μεζιέρ.

    [07] Έλληνας επιστήμονας στις ΗΠΑ ρίχνει φως στην τεράστια ποικιλία των ιών στη Γη

    Ένας Έλληνας βιολόγος της διασποράς, ο οποίος εργάζεται στο Κοινό Ινστιτούτο Γονιδιώματος του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, ανακάλυψε και «χαρτογράφησε» ένα τεράστιο αριθμό άγνωστων έως τώρα ιών, που υπάρχουν στον πλανήτη μας και η πλειονότητα των οποίων «τρυπώνουν» στα βακτήρια και τα μολύνουν.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Νίκο Κυρπίδη, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", μελέτησαν όλες τις βάσεις γενετικών μικροβιακών δεδομένων ανά τον κόσμο και ανακάλυψαν πάνω από 125.000 πλήρη ή αποσπασματικά γονιδιώματα ιών, που περιέχουν συνολικά 2,79 εκατομμύρια πρωτεΐνες. Με τον τρόπο αυτό, πέτυχαν να πολλαπλασιάσουν τον αριθμό των γνωστών γονιδίων ιών, πράγμα που θα βοηθήσει σημαντικά τους επιστήμονες, ιδίως στο πεδίο της συνθετικής βιολογίας.

    «Είναι η πρώτη φορά που κάποιος έψαξε συστηματικά σε όλα τα ενδιαιτήματα και σε τέτοιο μεγάλο εύρος δεδομένων, για να φέρει στο φως τόσους νέους ιούς. Εξερευνήσαμε γενετικά τους ιούς σε όλα τα οικοσυστήματα», δήλωσε ο κ. Κυρπίδης.

    «Το 99% των οικογενειών ιών που ανακαλύφθηκαν, δεν σχετίζονται στενά με κανένα ιό που είχε ήδη ?διαβαστεί΄το DNA του. Αυτό μας παρέχει ένα τεράστιο πλούτο νέων δεδομένων, τα οποία θα μελετηθούν πιο λεπτομερώς μέσα στα επόμενα χρόνια», επεσήμανε και πρόσθεσε: «Υπερδιπλασιάσαμε τον αριθμό των μικροβιακών οικογενειών που ?φιλοξενούν' ιούς και δημιουργήσαμε τον πρώτο χάρτη παγκόσμιας κατανομής των ιών».

    Ο αριθμός των μικροβίων στον πλανήτη μας είναι ασύλληπτος (υπολογίζεται στον αριθμό 1 ακολουθούμενο από 30 μηδενικά) και θεωρείται ότι ξεπερνά τα άστρα του γαλαξία μας. Τα περισσότερα παραμένουν άγνωστα και αναξιοποίητα. Το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ διαθέτει ένα πρόγραμμα που προσπαθεί να ρίξει φως σε αυτή τη μικροβιακή «σκοτεινή ύλη».

    Ο αριθμός των ιών θεωρείται τουλάχιστον δύο τάξεις μεγέθους μεγαλύτερος από εκείνον των μικροβιακών κυττάρων (βακτηρίων κ.α.). Η κατάσταση περιπλέκεται, επειδή οι ιοί διεισδύουν στα μικρόβια και τα μολύνουν.

    Μέχρι σήμερα έχει «διαβαστεί» το DNA (έχουν αλληλουχηθεί τα γονιδιώματα) μόνο 2.200 ιών και περίπου 50.000 βακτηρίων, δηλαδή ένα πολύ μικρό ποσοστό του συνόλου. Η νέα μελέτη -στην οποία συμμετείχε ένας ακόμη Έλληνας επιστήμονας, συνεργάτης του Ν.Κυρπίδη, ο Γιώργος Παυλόπουλος, επίσης ερευνητής του Κοινού Ινστιτούτου Γονιδιώματος του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ- θα βοηθήσει να μελετηθούν περισσότερα γονιδιώματα.

    Ο Ν.Κυρπίδης σπούδασε Βιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1988) και πήρε το διδακτορικό του στη Μοριακή Βιολογφία και Βιοτεχνολογία από το Πανεπιστήμιο Κρήτης (1996). Από το 2004 εργάζεται στο Joint Genome Institute του αμερικανικού Υπουργείου Ενέργειας στο Σαν Φρανσίσκο, ως ειδικός στη βιοπληροφορική και υπεύθυνος για την ανάπτυξη μιας πλατφόρμας συγκριτικής ανάλυσης των μικροβιακών γονιδιωμάτων.

    Το 2010 έγινε επικεφαλής του Προγράμματος Μεταγονιδιωματικής και το 2011 του συνδυασμένου Προγράμματος Μικροβιακής Γονιδιωματικής και Μεταγονιδιωματικής. Έχει διάφορα βραβεία στο ενεργητικό του και από το 2014 είναι μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Μικροβιολογίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 18 August 2016 - 8:32:44 UTC