Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δ. Παπαδημούλης: Εκλογές το 2019, αυτοί που έκαψαν τον τόπο δεν μπορούν να το παίζουν πυροσβέστες
  • [02] Παρελήφθη το τουρκικό αίτημα έκδοσης των Τούρκων στρατιωτικών από το ΥΠΕΞ
  • [03] Μπορούμε να βάλουμε σε τάξη τη χώρα
  • [04] Στις 30 Αυγούστου η δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες
  • [05] Oι διαιρέσεις στην ΕΕ έχουν επιδεινωθεί
  • [06] Παρουσιάσθηκε από την Intel η νέα συσκευή «συγχωνευμένης» πραγματικότητας Project Alloy
  • [07] Απορρίφθηκε η έφεση της Google στο πρόστιμο που της επέβαλαν οι ρωσικές αρχές
  • [08] Κ. Χατζηδάκης στο Πρακτορείο: «Η ΝΔ περνάει μήνυμα νοικοκυρέματος στα οικονομικά της»
  • [09] Έλληνας επιστήμονας στις ΗΠΑ ρίχνει φως στην τεράστια ποικιλία των ιών στη Γη

  • [01] Δ. Παπαδημούλης: Εκλογές το 2019, αυτοί που έκαψαν τον τόπο δεν μπορούν να το παίζουν πυροσβέστες

    Εκλογές θα γίνουν το 2019 και το καλοκαίρι του 2017 πιθανότατα η Ελλάδα να ξαναβγεί στις αγορές, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM" κάλεσε τη Ν.Δ. να μην επενδύει στα σενάρια της "αναμπουμπούλας" και σημείωσε πως "αυτοί που έκαψαν τον τόπο δεν μπορούν να το παίζουν πυροσβέστες".

    "Σε μια στιγμή που η οικονομία δείχνει να σταθεροποιείται και οι προβλέψεις μιλούν για μια πορεία ανάκαμψης και ισχυρής ανάκαμψης τα χρόνια 2017 και 2018 το τελευταίο που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή είναι η αστάθεια. Και γι αυτό πιστεύω ότι πολύ σωστά ο πρωθυπουργός παρενέβη λέγοντας ότι είναι "ανοησία" τα περί εκλογών. Εκλογές θα γίνουν το 2019. Και πρέπει να γίνουν και συνιστώ στην αξιωματική αντιπολίτευση -στο βαθμό που μου επιτρέπεται- να πάψει να επενδύει στα σενάρια της αναμπουμπούλας, στα σενάρια της οπισθοδρόμησης της οικονομίας κάνοντας προβλέψεις Κασσανδρικές", είπε ο κ. Παπαδημούλης και πρόσθεσε: "Ο προϋπολογισμός του 2016 θα εκτελεστεί μια χαρά, ο κόφτης δεν θα ενεργοποιηθεί. Το 2017 και το 2018 θα έχουμε ανάπτυξη της τάξης του 3% και σοβαρότατη μείωση της ανεργίας και σε έναν χρόνο από τώρα, το καλοκαίρι του 2017, πιθανότατα η Ελλάδα, με ένα σχεδιασμό που έχει το οικονομικό της κυβέρνησης, να ξαναβγεί στις αγορές για να τεστάρει τα νερά. Το στοίχημα για την Ελλάδα και τους Ελληνες είναι το τρίτο Μνημόνιο να είναι και το τελευταίο και να επουλώσουμε τις πληγές που δημιούργησαν η κακή διακυβέρνηση για δεκαετία και τα 6 χρόνια της σκληρής λιτότητας. Και αυτοί που έκαψαν τον τόπο δεν μπορούν να το παίζουν πυροσβέστες".

    Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της προς την Ελλάδα, που απορρέουν από τη Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, για το προσφυγικό και με αφορμή την απάντηση που έδωσε σε ερώτηση του ο αρμόδιος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος επισήμανε: "Δυστυχώς η απάντηση του κ. Αβραμόπουλου ήταν εξαιρετικά γενικόλογη. Η αλήθεια είναι ότι απέφυγε ειδικά σε αυτή την απάντηση ο Επίτροπος να αγγίξει την ταμπακιέρα γιατί οι ελλείψεις και οι καθυστερήσεις σε τεχνική βοήθεια και ανθρώπινο δυναμικό που δεσμεύτηκε η Ευρώπη να δώσει στην Ελλάδα για την υλοποίηση της Συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας είναι τεράστιες και καταγράφονται με εντυπωσιακούς αριθμούς. Λιγότερο από 10% του ανθρώπινου δυναμικού που έχει υποσχεθεί η Ευρώπη σε διερμηνείς, σε ειδικούς νομικούς, σε ανθρώπους που μπορούν λόγω της γνώσης τους να βοηθήσουν στη διαδικασία καταγραφής και αξιολόγησης των αιτήσεων ασύλου, έχει δοθεί μέχρι τώρα. Το θέμα έχει απασχολήσει και τον διεθνή Τύπο. Μεγάλα γερμανικά μέσα ενημέρωσης έχουν κατηγορήσει τη γερμανική κυβέρνηση ότι έχει στείλει πολύ λιγότερους από ότι έχει δεσμευτεί να στείλει ή το Βερολίνο φορτώνει την ευθύνη στις Βρυξέλλες και όταν εγώ ρώτησα τις Βρυξέλλες εισέπραξα μια απάντηση εξαιρετικά γενικόλογη. Δεν προσάπτω την ευθύνη προσωπικά στο Επίτροπο που νομίζω ότι προσπαθεί σε δύσκολες συνθήκες. Η ουσία του προβλήματος είναι ότι η Ευρώπη δεν τηρεί τις δεσμεύσεις απέναντι στην Ελλάδα και μας αφήνει σε μεγάλο βαθμό να αντιμετωπίζουμε το θέμα με τις δικές μας δυνάμεις και είναι γνωστό ότι στο θέμα το προσφυγικό η Ελλάδα και δευτερευόντως η Ιταλία σηκώνουν το βάρος μιας Ευρώπης η οποία δεν κάνει αυτά που πρέπει".

    Σε ερώτηση για το προσφυγικό μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία, απάντησε: "Χρειάζεται εγρήγορση και πίεση προς την Τουρκία να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει η Συμφωνία για λογαριασμό της. Ενα σαφές σήμα ότι δεν θα γίνουν εκπτώσεις, ειδικά προς την Τουρκία, σε σχέση με όσα ρητά καταγράφει αυτή η Συμφωνία αλλά και ταυτόχρονη επεξεργασία λύσεων με μεγαλύτερη βοήθεια προς την Ελλάδα και συμφωνίες με άλλες χώρες από τις οποίες ξεκινούν οι πρόσφυγες, έτσι ώστε να μην καταληφθεί εξ απήνης η Ευρώπη στην περίπτωση που έχουμε μια αρνητική τροπή σε αυτό το θέμα.

    Σχετικά με τη διεκδίκηση των πολεμικών επανορθώσεων τόνισε ότι σωστά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έθεσε το ζήτημα και επιτέθηκε στη Ν.Δ. λέγοντας: "Διαφωνώ με τη στάση της Ν.Δ. που αιφνιδίως όχι μόνο δεν βάζει πλάτη, αλλά βγάζει και την ουρά της απέξω και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι κακώς το αναδεικνύει. Λυπάμαι γιατί άκουσα σε εσάς τέτοιες δηλώσεις από τον ευρωβουλευτή κ. Κύρτσο".

    Πρόσθεσε ότι "είναι λάθος να μπλέκεται το θέμα του ελληνικού δημόσιου χρέους με το θέμα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων".

    [02] Παρελήφθη το τουρκικό αίτημα έκδοσης των Τούρκων στρατιωτικών από το ΥΠΕΞ

    Το τουρκικό αίτημα δικαστκής έκδοσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που επέβαιναν στο στρατιωτικό ελικόπτερο παρελήφθη, χθες, από το υπουργείο Εξωτερικών και προωθήθηκε αυθημερόν στο υπουργείο Δικαιοσύνης, επιβεβαίωσαν σήμερα διπλωματικές πηγές.

    [03] Μπορούμε να βάλουμε σε τάξη τη χώρα

    Μήνυμα στην ελληνική κοινωνία ότι μπορεί να βάλει σε τάξη τη χώρα έστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την έναρξη λειτουργίας των νέων γραφείων του κόμματος στο Μοσχάτο, όπου και συγκάλεσε εκεί τη σύσκεψη του «πρωινού καφέ». Στη δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η μετακόμιση συνιστά τήρηση της προεκλογικής του δέσμευσης.

    Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε: «Μία νέα σελίδα ξεκινάει σήμερα για τη Νέα Δημοκρατία, εδώ στα καινούργια μας γραφεία, στην όμορφη γειτονιά του Μοσχάτου. Άλλη μία προεκλογική δέσμευσή μου, για μετακόμιση σε νέα, πιο λιτά γραφεία, γίνεται πράξη. Βάζουμε σε τάξη το σπίτι μας, τη Νέα Δημοκρατία. Και με αυτόν τον τρόπο, στέλνουμε ένα μήνυμα στην ελληνική κοινωνία: ότι μπορούμε να βάλουμε σε τάξη και τη χώρα. Και να την οδηγήσουμε στην έξοδο από την κρίση. Εύχομαι τα καινούργια μας γραφεία να είναι τυχερά, καλορίζικα και να οδηγήσουν τη Νέα Δημοκρατία σε ένα νέο, μεγάλο κύκλο πολιτικών επιτυχιών».

    Στα νέα γραφεία βρίσκονταν ο εκπρόσωπος του κόμματος, Γιώργος Κουμουτσάκος, και οι στενοί του συνεργάτες που συμμετείχαν στον «πρωινό καφέ».

    [04] Στις 30 Αυγούστου η δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες

    Η Ειδική Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού, απέστειλε σήμερα στους εννέα υποψηφίους το ατομικό δελτίο συμμετοχής στη δημοπρασία, η οποία θα διεξαχθεί την Τρίτη 30 Αυγούστου 2016 στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Φραγκούδη 11 και Αλ. Πάντου, Καλλιθέα.

    «Η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας θα συνεχίσει να υπηρετεί τον θεσμικό της ρόλο με στόχο την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος. Η ΓΓ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας δεν συμμετέχει σε παιχνίδια δημιουργίας εντυπώσεων και λογοδοτεί μόνο στους πολίτες. Υπενθυμίζουμε δε ότι ανεβάζει στην Διαύγεια όλες τις διοικητικές πράξεις και αποφάσεις που λαμβάνει», αναφέρει σε δήλωσή του ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος.

    «Τα μυθεύματα, οι εικασίες, τα αυθαίρετα συμπεράσματα, οι περισπούδαστες ασχετοσύνες και τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας αποδεικνύουν απλώς ότι κάποιοι έχουν αποφασίσει να παραχαράξουν την αλήθεια, με στόχο την μη διεξαγωγή του διαγωνισμού αλλά και την συστηματική παραπλάνηση των πολιτών», σημειώνει και προσθέτει: «Η προσπάθεια της κυβέρνησης αφορά στη χορήγηση νομίμων τηλεοπτικών αδειών ύστερα από 27 χρόνια ανομίας και παραβίασης βασικών αρχών του κράτους δικαίου. Σε αυτήν την κατεύθυνση συνεχίζουμε και ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί σε λίγες ημέρες με επιτυχία και με απόλυτη διαφάνεια. Αυτό θα πρέπει να το πάρουν απόφαση όσοι υπερασπίζονται ακόμη την ανομία στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Τα ψέματα τελείωσαν».

    [05] Oι διαιρέσεις στην ΕΕ έχουν επιδεινωθεί

    Η προσφυγική κρίση και οι κοινωνικές δυσκολίες που προκύπτουν από την κρίση στην ευρωζώνη θέτουν το ευρωπαϊκό σχέδιο υπό πρωτοφανή πίεση, με τον δεξιό λαϊκισμό να κερδίζει έδαφος σε πολλές χώρες της ΕΕ - από την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Γαλλία ως τη Βρετανία και τη Γερμανία, προειδοποιεί στην ετήσια έκθεσή του το γερμανικό Ίδρυμα Bertelsmann

    Εκ των σημαντικότερων think tanks της Ευρώπης, το ίδρυμα Bertelsmann αναφέρει ότι οι «διαιρέσεις στην ΕΕ έχουν επιδεινωθεί καθώς η Γηραιά ήπειρος αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη ροή των προσφύγων από το Β'Παγκόσμιο Πόλεμο, και το έργο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης κινδυνεύει να αποτύχει». Όπως αναφέρει μάλιστα το ίδρυμα Bertelsmann «είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι η εξεύρεση πολιτικών λύσεων στις πολυάριθμες διεθνείς προκλήσεις γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, ως αποτέλεσμα της πολιτικής πόλωσης σε πολλές χώρες...Ενώ η αλλαγή του κλίματος, η τρομοκρατία και οι μεταναστευτικές ροές αντιμετωπίζονται καλύτερα διεθνώς, οι πολιτικές απαντήσεις εξακολουθούν να αναζητούνται στο επίπεδο του έθνους-κράτους, ζημιώνοντας την εμπιστοσύνη προς τις εθνικές κυβερνήσεις».

    Σύμφωνα με το γερμανικό think tank οι εξελίξεις αυτές «έχουν ευνοήσει τα σκληροπυρηνικά πολιτικά κόμματα που έχουν ανέβει στην εξουσία σε χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, υπονομεύοντας τα δημοκρατικά πρότυπα και ελευθερία του Τύπου. Στη Γαλλία επίσης, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο είναι εξαιρετικά δημοφιλές μεταξύ των ψηφοφόρων και στη Γερμανία, το ξενόφοβο κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία (AFD) εκμεταλλεύεται το θέμα των προσφύγων για τους σκοπούς μιας ακροδεξιάς συκοφαντικής εκστρατείας».

    «Υπό το φως αυτών των εξελίξεων, η ΕΕ αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη δοκιμασία στην ιστορία της και είναι μίλια μακριά από την εξεύρεση αμοιβαία επωφελών λύσεων», εκτιμά το ίδρυμα Bertelsmann.

    «Να αντιδράσει άμεσα η ΕΕ», λέει ο Μάρτιν Σουλτς

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να αντιδράσει άμεσα. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε παθητικά το γεγονός διαφαίνεται στην Ευρώπη ένα αυξανόμενο κενό δικαιοσύνης». Μιλώντας στο γερμανικό περιοδικού Focus, ο Μάρτιν Σουλτς υπογράμμισε ότι «πρέπει επειγόντως να κάνουμε κάτι για την εξαιρετικά υψηλή ανεργία των νέων, διότι καταστρέφεται η κοινωνίας μας από τα μέσα».

    [06] Παρουσιάσθηκε από την Intel η νέα συσκευή «συγχωνευμένης» πραγματικότητας Project Alloy

    Η αμερικανική Intel, διάσημη για τους πανταχού παρόντες επεξεργαστές της, παρουσίασε μια νέα συσκευή εικονικής πραγματικότητας, με την ονομασία Project Alloy, την οποία η εταιρεία προτιμά να ονομάζει «συγχωνευμένης» πραγματικότητας.

    Η συσκευή φοριέται στο κεφάλι και ο χρήστης βλέπει τα κοντινά πραγματικά αντικείμενα να «συγχωνεύονται» με ψηφιακές εικόνες δημιουργημένες από υπολογιστή. Η εταιρεία δεν θα πουλά η ίδια τις συσκευές, αλλά θα παρέχει την τεχνολογία σε άλλους κατασκευαστές, σύμφωνα με το BBC.

    Η Project Alloy έρχεται να προστεθεί σε μια συνεχώς διευρυνόμενη γκάμα παρεμφερών συσκευών, που περιλαμβάνει την Oculus Rift του Facebook, τη Vive της HTC, τη Hololens της Microsoft και το PlayStation VR της Sony, ενώ και η Apple ετοιμάζει κάτι σχετικό υπό συνθήκες μυστικότητας.

    Η Intel παρουσίασε το νέο επίτευγμά της σε εκδήλωση στο Σαν Φρανσίσκο. Μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της εταιρείας Μπράϊαν Κρζάνιτς ανέφερε ότι οι κάμερες RealSense της συσκευής μπορούν να ανιχνεύσουν τις κινήσεις των δαχτύλων του χρήστη, επιτρέποντας του έτσι να εμφανίσει τα χέρια του μέσα σε ένα εικονικό κόσμο και με αυτά να χειρίζεται ψηφιακά αντικείμενα «πιάνοντάς» τα.

    Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Intel, «η συγχωνευμένη πραγματικότητα αφορά πιο φυσικούς τρόπους για να αλληλεπιδρά κανείς με τα εικονικά περιβάλλοντα και να τα χειρίζεται». Αυτή η τεχνολογία, όπως είπε, υπερτερεί των ανταγωνιστικών, επειδή αυτές απαιτούν από τον χρήστη να εγκαθιστά εξωτερικούς αισθητήρες σε ένα δωμάτιο προκειμένου να ανιχνεύουν τις κινήσεις του.

    Η Microsoft ήδη υποσχέθηκε ότι θα υποστηρίξει το Project Alloy στη νέα έκδοση των Windows 10. Οι αναλυτές πάντως εκτιμούν ότι η συσκευή της Intel μπορεί να ενδιαφέρει επαγγελματίες όπως οι χειρούργοι ή οι μηχανικοί, όμως είναι αμφίβολο αν θα προσελκύσει τους φίλους των βιντεοπαιγνιδιών.

    [07] Απορρίφθηκε η έφεση της Google στο πρόστιμο που της επέβαλαν οι ρωσικές αρχές

    Ρωσικό δικαστήριο απέρριψε σήμερα την έφεση που είχε υποβάλει η αμερικανική εταιρεία Google για το πρόστιμο που της επέβαλαν οι ρωσικές αρχές κρίνοντας ότι έκανε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά επειδή διέθετε προεγκατεστημένες εφαρμογές σε κινητά τηλέφωνα και τάμπλετ που λειτουργούν με το Android, το δικό της λειτουργικό σύστημα.

    Στις αρχές του μήνα η ρωσική Ομοσπονδιακή Αντιμονοπωλιακή Υπηρεσία (FAS) επέβαλε στην Google πρόστιμο ύψους 438 εκατομμυρίων ρουβλιών (περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ) για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.

    Παρόμοιες διαδικασίες εναντίον της Google έχουν κινηθεί σε πολλές άλλες χώρες ενώ η μία από τις τρεις έρευνες που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφορά συγκεκριμένα τη χρήση του λειτουργικού συστήματος Android.

    [08] Κ. Χατζηδάκης στο Πρακτορείο: «Η ΝΔ περνάει μήνυμα νοικοκυρέματος στα οικονομικά της»

    «Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να αλλάξει σελίδα κι αυτό γίνεται μέσα από τη μετακόμιση σε φθηνότερα γραφεία», δηλώνει στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης με αφορμή τη μετακόμιση της ΝΔ στα καινούργια της γραφεία, προσθέτοντας ότι έτσι η ΝΔ στέλνει ένα μήνυμα στους πολίτες ότι με αυτόν τον τρόπο θα κυβερνήσει όταν κληθεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

    «Είναι ένας σταθμός και ακόμη περισσότερο μια αναγκαία προσαρμογή στην οικονομική πραγματικότητα τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και της κοινωνίας. Αυτό που χρειάζεται η Νέα Δημοκρατία είναι να βάλει τάξη στα οικονομικά της, να περάσει ένα μήνυμα νοικοκυρέματος και αποτελεσματικής οικονομικής διαχείρισης έτσι ώστε, εκτός των άλλων, να στείλει και ένα μήνυμα πως μ? αυτόν τον τρόπο θα κυβερνήσει όταν κληθεί από τους Έλληνες πολίτες να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας», τονίζει ο κ. Χατζηδάκης.

    «Βεβαίως η προσπάθειά μας δεν εξαντλείται σε αυτό. Σας θυμίζω τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει για ένα νέο και πιο δημοκρατικό καταστατικό, αλλά και την προσπάθεια που κάνουμε να συντάξουμε ένα πρόγραμμα το οποίο θα είναι σύγχρονο, ευρωπαϊκό, ρεαλιστικό που θα απαντά με ένα πραγματιστικό τρόπο στις ανάγκες της κοινωνίας χωρίς να τάζει μαγικές συνταγές και συμβάλλοντας στην υπέρβαση της κρίσης που μας ταλανίζει εδώ και έξι με επτά χρόνια», κατέληξε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

    [09] Έλληνας επιστήμονας στις ΗΠΑ ρίχνει φως στην τεράστια ποικιλία των ιών στη Γη

    Ένας Έλληνας βιολόγος της διασποράς, ο οποίος εργάζεται στο Κοινό Ινστιτούτο Γονιδιώματος του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, ανακάλυψε και «χαρτογράφησε» ένα τεράστιο αριθμό άγνωστων έως τώρα ιών, που υπάρχουν στον πλανήτη μας και η πλειονότητα των οποίων «τρυπώνουν» στα βακτήρια και τα μολύνουν.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Νίκο Κυρπίδη, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", μελέτησαν όλες τις βάσεις γενετικών μικροβιακών δεδομένων ανά τον κόσμο και ανακάλυψαν πάνω από 125.000 πλήρη ή αποσπασματικά γονιδιώματα ιών, που περιέχουν συνολικά 2,79 εκατομμύρια πρωτεΐνες. Με τον τρόπο αυτό, πέτυχαν να πολλαπλασιάσουν τον αριθμό των γνωστών γονιδίων ιών, πράγμα που θα βοηθήσει σημαντικά τους επιστήμονες, ιδίως στο πεδίο της συνθετικής βιολογίας.

    «Είναι η πρώτη φορά που κάποιος έψαξε συστηματικά σε όλα τα ενδιαιτήματα και σε τέτοιο μεγάλο εύρος δεδομένων, για να φέρει στο φως τόσους νέους ιούς. Εξερευνήσαμε γενετικά τους ιούς σε όλα τα οικοσυστήματα», δήλωσε ο κ. Κυρπίδης.

    «Το 99% των οικογενειών ιών που ανακαλύφθηκαν, δεν σχετίζονται στενά με κανένα ιό που είχε ήδη ?διαβαστεί΄το DNA του. Αυτό μας παρέχει ένα τεράστιο πλούτο νέων δεδομένων, τα οποία θα μελετηθούν πιο λεπτομερώς μέσα στα επόμενα χρόνια», επεσήμανε και πρόσθεσε: «Υπερδιπλασιάσαμε τον αριθμό των μικροβιακών οικογενειών που ?φιλοξενούν' ιούς και δημιουργήσαμε τον πρώτο χάρτη παγκόσμιας κατανομής των ιών».

    Ο αριθμός των μικροβίων στον πλανήτη μας είναι ασύλληπτος (υπολογίζεται στον αριθμό 1 ακολουθούμενο από 30 μηδενικά) και θεωρείται ότι ξεπερνά τα άστρα του γαλαξία μας. Τα περισσότερα παραμένουν άγνωστα και αναξιοποίητα. Το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ διαθέτει ένα πρόγραμμα που προσπαθεί να ρίξει φως σε αυτή τη μικροβιακή «σκοτεινή ύλη».

    Ο αριθμός των ιών θεωρείται τουλάχιστον δύο τάξεις μεγέθους μεγαλύτερος από εκείνον των μικροβιακών κυττάρων (βακτηρίων κ.α.). Η κατάσταση περιπλέκεται, επειδή οι ιοί διεισδύουν στα μικρόβια και τα μολύνουν.

    Μέχρι σήμερα έχει «διαβαστεί» το DNA (έχουν αλληλουχηθεί τα γονιδιώματα) μόνο 2.200 ιών και περίπου 50.000 βακτηρίων, δηλαδή ένα πολύ μικρό ποσοστό του συνόλου. Η νέα μελέτη -στην οποία συμμετείχε ένας ακόμη Έλληνας επιστήμονας, συνεργάτης του Ν.Κυρπίδη, ο Γιώργος Παυλόπουλος, επίσης ερευνητής του Κοινού Ινστιτούτου Γονιδιώματος του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ- θα βοηθήσει να μελετηθούν περισσότερα γονιδιώματα.

    Ο Ν.Κυρπίδης σπούδασε Βιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1988) και πήρε το διδακτορικό του στη Μοριακή Βιολογφία και Βιοτεχνολογία από το Πανεπιστήμιο Κρήτης (1996). Από το 2004 εργάζεται στο Joint Genome Institute του αμερικανικού Υπουργείου Ενέργειας στο Σαν Φρανσίσκο, ως ειδικός στη βιοπληροφορική και υπεύθυνος για την ανάπτυξη μιας πλατφόρμας συγκριτικής ανάλυσης των μικροβιακών γονιδιωμάτων.

    Το 2010 έγινε επικεφαλής του Προγράμματος Μεταγονιδιωματικής και το 2011 του συνδυασμένου Προγράμματος Μικροβιακής Γονιδιωματικής και Μεταγονιδιωματικής. Έχει διάφορα βραβεία στο ενεργητικό του και από το 2014 είναι μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Μικροβιολογίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 18 August 2016 - 10:32:43 UTC