Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νίκος Βούτσης: Το «Ελληνικό ολοκαύτωμα» και η δικαίωση
  • [02] «Στάχτη στα μάτια τα περί διάψευσης εκλογών», λέει ο Γ. Πλακιωτάκης, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • [03] Συλλυπητήρια Παυλόπουλου στον Ερντογάν για την επίθεση στο Γκαζιάντεπ
  • [04] Τα Λυκόπουλα σε μυστική αποστολή με κωδική ονομασία "Φτου ξελευτερία!"
  • [05] Ανοιχτή επιστολή προς τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού
  • [06] Μακελειό σε γαμήλιο γλέντι στο Γκαζιάντεπ της Τουρκίας

  • [01] Νίκος Βούτσης: Το «Ελληνικό ολοκαύτωμα» και η δικαίωση

    Για κυνική και απροσχημάτιστη η άρνηση της επίσημης Γερμανίας να «τακτοποιήσει τους λογαριασμούς της με την ιστορία», κάνει λόγο ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, σε άρθρο του για τις γερμανικές επανορθώσεις, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα RealNews, επισημαίνοντας ότι η άρνηση αυτή «συντηρεί μια δηλητηριώδη ατμόσφαιρα που υπονομεύει ευθέως την όποια εταιρική σχέση στο πλαίσιο της ΕΕ αλλά και τις διακρατικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες».

    Ο κ. Βούτσης προσθέτει ότι τα βήματα διεκδίκησης που προτείνει το πόρισμα της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής πρέπει να υλοποιηθούν γρήγορα, ενώ εκτιμά πως σε αυτή την κατεύθυνση συμβάλλει και η πρόταση της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) για δημιουγία κοινής κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το θέμα, και καταλήγοντας υπογραμμίζει:

    «Η θετική έκβαση θα αποτελεί και για όλους αυτούς μια μεγάλη δικαίωση. Πρώτα από όλα όμως θα είναι δικαίωση για τα χιλιάδες θύματα, που είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω των στερήσεων που επιβλήθηκαν στη χώρα μας συναποτελούν το "ελληνικό ολοκαύτωμα"».

    [02] «Στάχτη στα μάτια τα περί διάψευσης εκλογών», λέει ο Γ. Πλακιωτάκης, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    «Θα πρέπει να προσέχουν πώς μιλούν για τους Κρητικούς και την Κρήτη γενικότερα», απαντά, σε συνέντευξή τουστο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Κρητικός βουλευτής, τ. πρόεδρος της ΝΔ, Γιάννης Πλακιωτάκης στις δηλώσεις Μουζάλα περί "εκλεκτής φυλής των Κρητικών".

    Ο Γιάννης Πλακιωτάκης διευκρινίζει ότι η Κρήτη και ο Κρητικός λαός δεν αρνούνται να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος αλλά κατόπιν διαλόγου και βάση σχεδίου.

    Σε ερώτησητου ΑΠΕ-ΜΠΕ αν βλέπει πιθανότητα πρόωρων εκλογών υποστηρίζει ότι Αλέξης Τσίπρας, αφού όλο το προηγούμενο διάστημα διαμόρφωσε τις προϋποθέσεις για πρόωρες εκλογές,προχώρησε σε διάψευση για να ρίξει στάχτη στα μάτια των πολιτικών του αντιπάλων.

    Αναφερόμενος στην οικονομία, δηλώνει ότι θα αργήσουν να φανούν θετικά αποτελέσματα και υπογραμμίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν ενδιαφέρεται για την ελληνική οικονομία και το καλό του τόπου,αλλά μόνο για την πολιτική του επιβίωση.

    Τέλος, για την μη τοποθέτηση της ΝΔ στο "σκάνδαλο Γεωργίου-ΕΛΣΤΑΤ",απαντά ότι η ΝΔ δεν συνηθίζει να παρεμβαίνει σε υποθέσεις που διερευνά η Δικαιοσύνη.

    Η πλήρης συνέντευξη του Γιάννη Πλακιωτάκη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

    -Κύριε Πλακιωτάκη, οι Κρητικοί βουλευτές κρούεται τον κώδωνα του κινδύνου για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο προσφυγικό. Τελικά, θα υπάρξει μετεγκατάσταση προσφύγων στην Κρήτη;Σας ρωτώ γιατί μέχρι τώρα δεν έχει επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο.

    Άγνωστοι αι βουλαί των κκ Μουζάλα και Τσίπρα. Έως τώρα,από την μεριά της κυβέρνησης ακούμε φήμες και ανεπιβεβαίωτες προθέσεις. Ο κ. Μουζάλας βέβαια, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και προσπάθησε να αξιοποιήσει προπαγανδιστικά το θέμα για την αποκόμιση πολιτικών οφελών.

    -Εκτιμάτε ότι είναι ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης να εγκαταστήσει στην Κρήτη έναν μεγάλο αριθμό μεταναστών;

    Με τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν είμαι βέβαιος για τίποτα. Όλα είναι πιθανά.

    -Δεν είναι λίγο σοβινιστικό, όμως,έναντι των άλλων νησιών που φιλοξενούν μετανάστες να ζητάτε να εξαιρεθεί η Κρήτη;

    Θεωρώ λάθος να εμπλακούμε σε αυτή την σκόπιμη προπαγανδιστική τακτική του κ. Μουζάλα και της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα, που επιδιώκουν να δημιουργήσουν διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στους Έλληνες, ώστε να επιβάλλουν την καθεστωτική τους λογική μέσω του παιχνιδιού της απόδοσης ευθυνών.Όπως απήντησα και στον κ. Μουζάλα στα περί «εκλεκτής φυλής των Κρητικών» θα πρέπει να προσέχουν πώς μιλούν για τους Κρητικούς και την Κρήτη γενικότερα. Όταν μιλά ο κ. Μουζάλας για τους Κρητικούς, θα πρέπει να έχει κατά νου ότι ο κρητικός λαός έχει διαχρονική προσφορά στους εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες της πατρίδας μας και πως έχει πληρώσει υψηλό τίμημα για την ελευθερία της.

    Είναι πραγματικά θλιβερό, να επιχειρείται από μέρους του κ. Μουζάλα, να πληγεί το κύρος και η αξιοπιστία των τοπικών παραγόντων και των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στην Κρήτη, επειδή διανοήθηκαν να εκφράσουν τις επιφυλάξεις τους για τις μεθοδεύσεις τις κυβέρνησης σε σχέση με τη συμμετοχή της Κρήτης στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

    Η Κρήτη και ο κρητικός λαός δεν αρνούνται να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, αλλά κατόπινδιαλόγου και βάσει συγκεκριμένου σχεδίου δράσης και χρονοδιαγράμματος.

    -Ο πρωθυπουργός διέψευσε τις φήμες για πρόωρες εκλογές. Σας έπεισε ή θεωρείτε ότι οι πρόωρες εκλογές ποτέ δεν προαναγγέλλονται;

    Ο κ. Τσίπρας,αφού όλο το προηγούμενο διάστημα διαμόρφωσε τις προϋποθέσεις για προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, προχώρησε στη διάψευσή τους για να ρίξει στάχτη στα μάτια των πολιτικών αντιπάλων του. Πιστεύω ότι ο κ. Τσίπρας,βασιζόμενος στην προσφιλή του τακτική, του «βλέποντας και κάνοντας», θα εκτιμήσει τα πολιτικά δεδομένα αμέσως μετά τις διακοπές και θα λάβει τις αποφάσεις του.

    Κριτήριο για την τελική του απόφαση θα είναι η πορεία του κυβερνητικού έργου, η πρόοδος στην ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων ώστε να εκταμιευθεί η δεύτερη υποδόση των 2,8 δισ., η πορεία των εσόδων από την φοροεπιδρομή του φθινοπώρου και το κλίμα των συζητήσεων με τους τροϊκανούς για την αναμόρφωση του εργασιακού καθεστώτος στη χώρα.

    Με δεδομένη την αδυναμία του να διαχειριστεί αυτό το εκρηκτικό μείγμα και τη λαϊκή οργή που θα κλιμακωθεί το αμέσως χρονικό διάστημα, πιστεύω ότι είναι πολύ πιθανό να προσφύγει στις κάλπες.

    -Γιατί, όμως, να σκεφτεί ο πρωθυπουργός να προσφύγει σε εκλογές; Δεν είναι πιο λογικό να περιμένει να φέρει η κυβέρνηση θετικά αποτελέσματα στον τομέα της οικονομίας;

    Από την έως τώρα εξέλιξη της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, συμπεραίνεται ότι θα αργήσουν πολύ να φανούν θετικά αποτελέσματα στην οικονομία της χώρας.

    Ο κ. Τσίπρας δεν ενδιαφέρεται για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και για το μέλλον του τόπου. Το πραγματικό του μέλημα είναι η πολιτική του επιβίωση.

    Με δεδομένο ότι οι μεθεπόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με απλή αναλογική, επενδύει στην ακυβερνησία της χώρας για να επιστρέψει τους επόμενους μήνες και πάλι, στα πολιτικά πράγματα.

    -Η ΝΔ, από τη δική της πλευρά συνεχίζει να ζητά εκλογές. Θεωρείτε ότι η επιμονή στις πρόωρες εκλογές λειτουργεί θετικά για τη ΝΔ;

    Η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να ζητά εκλογές, διότι το κόστος παραμονής της κυβέρνησης Τσίπρα στην εξουσία είναι πολλαπλάσιο από την αποχώρησή της.

    Η χώρα χρειάζεται επανεκκίνηση και ένα νέο μίγμα πολιτικής. Χρειάζεται μια νέα αναπτυξιακή πολιτική που θα διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της χώρας και την έξοδό της από την κρίση και τα μνημόνια. Την πολιτική αυτή, μόνο η Νέα Δημοκρατία είναι ικανή να υλοποιήσει.

    -Η είδηση από τοReutersότι είναι έτοιμοι επενδυτές να επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα δεν είναι μία ένδειξη ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε σωστό δρόμο;

    Σημασία δεν έχουν οι προθέσεις των επενδυτών, αλλά η πολιτική βούληση αυτών που διαχειρίζονται τη τύχη της χώρας. Η κυβέρνηση δεν πιστεύει στην αναπτυξιακή δύναμη της ελεύθερης αγοράς και ούτε στις επενδύσεις. Οι μεθοδεύσεις της στο ελληνικό, την παραχώρηση των 14 αεροδρομίων και τη σύμβαση τηςCoscoαποδεικνύουν ότι έχουμε να κάνουμε με παλαιοκομμουνιστές και νοσταλγούς του σταλινικού ολοκληρωτισμού.

    -Κύριε Πλακιωτάκη, η τοποθέτηση του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ στουςFTπως αν καταδικαστεί θα τεθούν σε κίνδυνο οι διαπραγματεύσεις για το χρέος δεν ακούγεται σαν απειλή;

    Δεν ασχολούμαι με τιςδηλώσεις του κ. Γεωργίου. Τα όσα λέει θα κριθούν από τη Δικαιοσύνη.

    -Εκτιμάτε ότι έπρεπε να υπάρξει επίσημη τοποθέτηση της ΝΔ για το «σκάνδαλο Γεωργίου-ΕΛΣΤΑΤ»;

    Η Νέα Δημοκρατία δεν συνηθίζει να επεμβαίνει σε υποθέσεις που διερευνά η Δικαιοσύνη.

    Τη συνέντευξη πήρε η Ευτυχία Αδηλίνη

    [03] Συλλυπητήρια Παυλόπουλου στον Ερντογάν για την επίθεση στο Γκαζιάντεπ

    Επικοινωνία με τον Τούρκο πρεσβευτή στην Αθήνα Κερίμ Ουράς είχε ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας Γιώργος Γεννηματάς όπου μετέφερε τα ειλικρινή συλλυπητήρια του Έλληνα Προέδρου προς τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την επίθεση στο Γκαζιάντεπτης νοτιοανατολικής Τουρκίας.

    Καταδίκη του ΥΠΕΞ για τη βάρβαρη βομβιστική επίθεση στην Τουρκία

    Την άμεση καταδίκη του για την βάρβαρη, πολύνεκρη βομβιστική επίθεση, που έλαβε χώρα αργά χθες το βράδυ σε γαμήλια τελετή στη Γκαζιάντεπ στη νοτιοανατολική Τουρκία, εκφράζει με ανάρτησή του στο twitter το υπουργείο Εξωτερικών. «Είμαστε στο πλευρό του τουρκικού λαού, ενωμένοι κατά της τρομοκρατίας», αναφέρεται επίσης στο tweet, ενώ εκφράζονται συλληπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.

    [04] Τα Λυκόπουλα σε μυστική αποστολή με κωδική ονομασία "Φτου ξελευτερία!"

    Εκατοντάδες Λυκόπουλα, από κάθε γωνιά της Ελλάδας, συρρέουν από το πρωί, στην Νέα Μάκρη της Αττικής. Μικρά παιδιά, ηλικίας 7 έως 11 ετών, που συμμετέχουν στην πρώτη πανελλήνια κατασκήνωση Λυκόπουλων, την οποία οργανώνει το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων. Σκοπός τους να? σώσουν τον κόσμο από τα δεινά που σχεδίασε γι' αυτόν το παγκόσμιο συνέδριο των κακών!

    Για επτά ολόκληρες μέρες, 1.100 Λυκόπουλα και 400 εθελοντές βαθμοφόροι, θα στήσουν μια μεγάλη παρέα. Ένα μεγάλο πολύχρωμο πανηγύρι γνώσεων, τραγουδιού και παιχνιδιών, με σκοπό να νικηθεί το κακό. Το «στρατηγείο» της μυστικής οργάνωσης σωτηρίας του κόσμου φέρει τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Φτου ξελευτερία!» και έδρα του είναι τα κατασκηνωτικά κέντρα του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του υπουργείου Παιδείας στη Νέα Μάκρη, αλλά και το κέντρο εκπαίδευσης του Πολεμικου Ναυτικού στον Πόρο.

    «Τα Λυκόπουλα της Ελλάδας σε μια εποχή που όλες οι οικογένειες έχουν δυσκολίες συνεχίζουν να είναι αισιόδοξα. Να κάνουν πράξη το ρητό τους ?πάντα πρόθυμοι για το καλό?. Και να θέλουν στο τέλος αυτής της μεγάλης κατασκήνωσης να αισθάνονται περήφανα και μαζί με αυτά, και εμείς, οι μεγαλύτεροι, γιατί όλοι μαζί αποκτήσαμε μια μοναδική εμπειρία», λέει στο ΑΠΕ ? ΜΠΕ ο Έφορος του κλάδου Λυκόπουλων, Παντελής Προμπονάς.

    «Εδώ στον ιστορικό Μαραθώνα, η χαρά, η περιπέτεια, το παιχνίδι, οι Προσκοπικές εμπειρίες θα είναι συνταξιδιώτες σε ένα υπέροχο ταξίδι. Ένα ταξίδι παιδιών, των Ελλήνων του αύριο, της μεγάλης συμμαχίας ενάντια στο κακό που θα φωνάξουν δυνατά ?φτου ξελευθερία?», συμπληρώνει μιλώντας στο ΑΠΕ ? ΜΠΕ, ο Γενικός Έφορος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, Θοδωρής Κεφαλάς.

    Η επίσημη έναρξη της πρώτης πανελλήνιας κατασκήνωσης Λυκοπούλων θα γίνει σήμερα στις 8 το βράδυ στο χώρο των κατασκηνώσεων του Δήμου Αθηναίων.

    Τα Λυκόπουλα, μαζί με τους βαθμοφόρους τους, ήδη εργάζονται συστηματικά, στήνοντας το πολύχρωμο «στρατηγείο» τους σε οκτώ μεγάλες υποκατασκηνώσεις. Το κακό θα αντιμετωπισθεί, η παγκόσμια συμμαχία των κακών θα ηττηθεί. Ο κόσμος όλος, και μαζί με αυτόν και η Ελλάδα, θα σωθεί.

    Και όπως λέει ο Παντελής Προμπονάς, «να θυμόσαστε ότι τα παραμύθια δεν είναι αλήθεια, αλλά τουλάχιστον δεν είναι ψέματα?».

    [05] Ανοιχτή επιστολή προς τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού

    Ανοιχτή επιστολήπρος τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας απέστειλε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού με την οποία απαντάστις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ σχετικά μετην παραίνεση του Προέδρου της Δημοκρατίας ΠροκόπηΠαυλόπουλογια αναγνώριση απότην ΤουρκίατηςΓενοκτονίας σε βάρος του Ελληνισμού του Πόντου.

    Ακολουθεί το κείμενο της ανοιχτήςεπιστολής:

    Προς τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας.

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ

    Διαβάσαμε τις ατυχείς όσο και προκλητικές δηλώσεις σας, σε απάντηση της παραίνεσης που σας απηύθυνε από τη νέα Μονή της Παναγίας Σουμελά ο Εξοχότατος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος ,να αναγνωρίσετε και να ζητήσετε μια ειλικρινή συγνώμη για την Γενοκτονία σε βάρος του Ελληνισμού του Πόντου.

    Δηλαδή την ίδια παραίνεση που σας απευθύνει και η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2006, στην σχετική έκθεση προόδου για την συνέχιση του διαλόγου για την ενταξιακή σας πορεία σας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    «Να συμβιβαστείτε επιτέλους με το ιστορικό σας παρελθόν και να αναγνωρίσετε ότι τα όσα τραγικά συνέβησαν σε βάρος των προγόνων μας ,αλλά και σε βάρος Αρμενίων και Ασσυρίων, την περίοδο 1914-1922 και είχαν στον τελικό απολογισμό 353.000χιλ. αθώα θύματα συμπατριώτες, συγγενείς και φίλους μας. Να αναγνωρίσετε ότι αποτελούν εγκλήματα Γενοκτονίας ,αφού έχουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που προβλέπονται στο άρθρο 2 της σύμβασης περί Γενοκτονίας του Ο.Η.Ε. του 1948».

    Τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Γερμανίας κ. Joachim Cauck ,αλλά και του Γερμανικού κοινοβουλίου ,όπως και αυτές του Πάπα Φραγκίσκου του Α΄, με τις οποίες αναγνώρισαν τις Γενοκτονίες που τελέσθηκαν σε βάρος Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας και τις σχετικές παραινέσεις τους προς την Τουρκική Δημοκρατία για αναγνώριση.

    Σας υπενθυμίζουμε επίσης και τις αναγνωρίσεις της Γενοκτονίας από τα Κοινοβούλια της Σουηδίας, της Κύπρου, της Αρμενίας και σειράς Κοινοβουλίων Πολιτειών και Δήμων στις Η.Π.Α. και την Αυστραλία, αλλά και την απόφαση του 2007 της «Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για την μελέτη των Γενοκτονιών»., η οποία αποφαίνεται ότι τα ιστορικά γεγονότα εκείνης της εποχής αποτελούν πράξεις γενοκτονίας για τα όσα οι πρόγονοί σας έκαναν σε βάρος μας.

    Αντί όλων αυτών των αποφάσεων, οδηγιών και παραινέσεων που προαναφέραμε, με τις δηλώσεις σας προκαλείτε την νοημοσύνη όλης της δύσης μιλώντας για δήθεν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή συγχωνεύσεως εθνικών μειονοτήτων από άλλα κράτη μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Στην Ελλάδα κ. Υπουργέ υπάρχει και ακμάζει σύμφωνα με τις Διεθνείς συνθήκες μουσουλμανική μειονότητα ( και όχι τουρκική) σε αντίθεση με τον αφανισμό κάθε ελληνικής χριστιανικής ή και αλλοδόξου προς το Ισλάμ μειονότητας.

    Αλήθεια συγκρίνατε ποτέ την πληθυσμιακή αύξηση και τον πρόοδο της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα με τον αφανισμό αυτής της Κωνσταντινουπόλεως και άλλων περιοχών στην χώρα σας; Που βρίσκονται και πως διαβιούν οι Ασσύριοι, οι Ρωμαίοι Πόντιοι, οι Κούρδοι, οι Αλεβίτες και δεκάδες άλλες εθνικές μειονότητες στη χώρα σας; Αλήθεια κύριε Υπουργέ δεν σας έχουν πληροφορήσει ότι στην Ελλάδα λειτουργούν δεκάδες τζαμιά ενώ στην χώρα σας έχετε βανδαλίσει και μετατρέψει σε στάβλους ελληνοχριστιανικά μνημεία που άλλα τα καταστρέφετε και άλλα τα αξιοποιείται ως τουριστικά αξιοθέατα και μας επιτρέπετε σε ορισμένα εξ αυτών την πρόσβαση όταν και όποτε εσείς κρίνετε ωφέλιμο για εσάς;

    Αγνοείτε κ. υπουργέ το περσινό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το οποίο καταδικάστηκε η χώρα σας για την μετατροπή της Αγίας Σοφιάς Τραπεζούντας σε τζαμί; Ή την απρέπεια σας να χρησιμοποιείτε επίσης ως τζαμί την Αγιά Σοφιά Κωνσταντινουπόλεως? Ή τις απαγορεύσεις σας για της λειτουργία της θεολογικής σχολής της Χάλκη;

    Αντιλαμβανόμαστε ότι βρίσκεστε σε περίοδο φοβερής εσωτερικής κρίσεως και ανακατατάξεων. Διαβλέπουμε ως ψυχραιμότεροι υμών την προϊούσα ισλαμοποίηση του κράτους σας. Όμως αυτό δεν σας δίνει κανένα δικαίωμα από θύτες και περιφερειακούς ταραξίες να παριστάνετε τις "αθώες περιστερές" και να προσβάλετε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μας. Είναι ανεπίτρεπτο επίσης να αγνοείτε όλες τις συστάσεις των ηγετών των δημοκρατικών χωρών της ΕΕ αλλά και των ΗΠΑ και να προσπαθείτε να εξάγετε την εσωτερική σας κρίση, την εσωτερική κρίση που διέρχεται το πολίτευμά σας και τις κοινωνικές σας συγκρούσεις στην Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Σουηδία , Γαλλία, Αυστρία , ΕΕ , ΗΠΑ κλπ.

    Πρέπει να σημειώσουμε κ. Υπουργέ ότι την περασμένη δεκαετία που επισκεπτόμαστε τον Πόντο και λειτουργούμε το Μοναστήρι της Παναγιάς Σουμελά στην Τραπεζούντα, δεχόμαστε την ζεστασιά και την αγκαλιά όλων των κατοίκων του Πόντου με τους οποίους συνεορτάζουμε, αλληλοφιλοξενούμεθα, αναπτύσσουμε θερμότατες σχέσεις, χορεύουμε τους ίδιους χορούς και συνεννοούμαστε στην ίδια αρχαία ελληνική διάλεκτο την ρωμαίικη ποντιακή διάλεκτο. Είναι προφανές ότι αυτό σας ανησυχεί. Είναι λάθος να σας ανησυχεί η σύσφιξη και το αίσθημα αδελφοσύνης μεταξύ των Ρωμαίων Ποντίων της Ελλάδος - Ελλήνων υπηκόων και των Ρωμαίων ποντίων χριστιανών ή κρυπτοχριστιανών ή και μουσουλμάνων - τούρκων πολιτών.

    Κ. Υπουργέ των Εξωτερικών της γείτονος χώρας, δεν διακατεχόμεθα από τάσεις ρεβανσισμού, μισαλλοδοξίας από επιθυμίες - όπως εσείς υποθέτετε - αποσχιστικών κινημάτων στον Πόντο ή ιδέες διάσπασης της ενότητας της τουρκικής Δημοκρατίας στον Πόντο. Η μοναδική απαίτηση μας αφορά την ιστορική μνήμη και την αποκατάστασή της. Η μοναδική μας απαίτηση είναι η έκφραση μιας ειλικρινούς συγγνώμης για όσα εγκλήματα διεπράχθησαν εις βάρος μας πριν από 100 χρόνια και για τα οποία προφανώς δεν είναι υπεύθυνος ο σημερινός τουρκικός λαός όπως δεν ήταν υπεύθυνος και ο σημερινός γερμανικός λαός για τις θηριωδίες των ναζί απέναντι στους Εβραίους, του Πολωνούς και άλλους λαούς της Ευρώπης κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Ο Πρόεδρος μας λοιπόν, Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ούτε να διχάσει ήθελε και θέλει ούτε -όπως ισχυρίζεστε- να προκαλέσει. Προτιμότερον τελικώς θα είναι για σας στην παρούσα ιστορική στιγμή αφενός μεν να ασχοληθείτε με τον δικό σας Πρόεδρο και τον εκδημοκρατισμό της Χώρας σας και αφετέρου να αντιληφθείτε ότι η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου θα αποτελέσει έναυσμα περαιτέρω ενίσχυσης των καλών μας σχέσεων και συμβολής σας στην αδελφοσύνη και την ειρήνη μεταξύ των λαών.

    Σας ευχόμαστε αδελφοσύνη και ειρήνη στη Χώρα σας αλλά και αδελφοσύνη και ειρήνη με τους γείτονές σας και τους υπόλοιπους λαούς του κόσμου.

    ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΑΝΙΜΑΝΙΔΗΣ

    ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑ.Σ.Π.Ε. ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΑ.Σ.Π.Ε.»

    [06] Μακελειό σε γαμήλιο γλέντι στο Γκαζιάντεπ της Τουρκίας

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διατύπωσε σήμερα την εκτίμηση ότι η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος είναι "πιθανόν" ο δράστης της επίθεσης που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 50 ανθρώπους οι οποίοι χόρευαν στον δρόμο γιορτάζοντας έναν γάμο που γινόταν στην πόλη Γκαζιάντεπ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, κοντά στα συριακά σύνορα.

    Η επίθεση ήταν πιθανόν επίθεση καμικάζι, καθώς από την εισαγγελία έγινε γνωστό πως στον τόπο της έκρηξης βρέθηκε ένα κατεστραμμένο γιλέκο εκρηκτικών. "Υπεύθυνοι πήγαν με την αστυνομία στον τόπο της έκρηξης και βρήκαν τα υπολειμματα ενός γιλέκου εκρηκτικών για επίθεση καμικάζι", ανακοίνωσε η εισαγγελία, σύμφωνα με τον Τύπο.

    "Ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν σ' αυτή την τρομοκρατική επίθεση είναι σήμερα 50", ανακοίνωσε εξάλλου ο κυβερνήτης της Γκαζιάντεπ Αλί Γερλίκαγια, ο οποίος δεν διευκρίνισε τον αριθμό των τραυματιών, που φθάνουν όμως τους 100.

    Η νύφη και ο γαμπρός επέζησαν της επίθεσης, αν και ο γαμπρός είναι τραυματισμένος, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος. Ήταν η παραδοσιακή βραδιά της χέννας, μια γιορτή που κάνει η οικογένεια της νύφης πριν από τον γάμο και στη διάρκειά της βάφονται με χέννα τα μαλλιά των επισκεπτών.

    Σήμερα έγιναν οι κηδείες τουλάχιστον 12 από τους νεκρούς, όμως οι κηδείες των υπολοίπων θα πρέπει να γίνουν αργότερα επειδή πολλά από τα θύματα έχουν διαμελιστεί και χρειάζονται τεστ DNA για την ταυτοποίησή τους, δήλωσαν πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας.

    Σε ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος Ερντογάν υπογραμμίζει πως δεν υπάρχει "καμιά διαφορά" ανάμεσα στον εξόριστο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ότι εξύφανε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, "πιθανό αυτουργό της επίθεσης στο Γκαζιάντεπ".

    "Η χώρα μας, το έθνος μας, δεν μπορούν παρά να επαναλάβουν ένα και το ίδιο μήνυμα σ' αυτούς που μας επιτίθενται: θα αποτύχετε!", προσθέτει στην ανακοίνωση.

    Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ καταδίκασε την "επαίχυντη τρομοκρατική επίθεση" στο Γκαζιάντεπ. "Η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό όλων όσοι μάχονται εναντίον της μάστιγας της τρομοκρατίας", δήλωσε σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

    Ένας τούρκος αξιωματούχος είπε πως ο γάμος "γινόταν υπαίθρια" και σε μια συνοικία του κέντρου της Γκαζιάντεπ όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση Κούρδων, πράγμα που ενισχύει την υπόθεση ότι επρόκειτο για μια τζιχαντιστική επίθεση.

    Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dogan, ο γαμπρός και η νύφη κατάγονται από την περιοχή του Σιίρτ, ανατολικότερα, όπου ζουν κυρίως Κούρδοι.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο, ένας καμικάζι ανακατεύτηκε με τους προσκεκλημένους --μεγάλος αριμός των οποίων ήταν γυναίκες και παιδιά-- και πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος. Οι δυνάμεις ασφαλείας καταζητούν τώρα δύο πρόσωπα που τον συνόδευαν και διέφυγαν.

    Η Γκιουσέρ Ατές, η οποία είναι μεταξύ των τραυματιών, αφηγήθηκε στην εφημερίδα Hurriyet πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε τη στιγμή που η γιορτή τελείωνε. "Καθόμασταν σε καρέκλες, συζητούσα μ' έναν γείτονά μου. Σκοτώθηκε, κατέρρευσε πάνω μου κατά την έκρηξη. Αν δεν είχε πέσει πάνω μου, θα ήμουν νεκρή", είπε.

    Το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) ανέφερε σε δήλωσή του πως ο γάμος ήταν ενός μέλους του και πως γυναίκες και παιδιά είναι μεταξύ των νεκρών.

    Ο Ερντογάν διατύπωσε την εκτίμηση πως οι δράστες της επίθεσης είχαν στόχο να σπείρουν τη διχόνοια ανάμεσα στις διάφορες εθνότητες που ζουν στην Τουρκία.

    Πολλοί τζιχαντιστές θεωρούν τους Κούρδους εχθρούς. Στη γειτονική Συρία οι κουρδικές πολιτοφυλακές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των μαχών εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

    Άνθρωποι έφθασαν στον τόπο της επίθεσης κρατώντας τουρκικές σημαίες και φωνάζοντας "η χώρα δεν μπορεί να διχαστεί", αλλά άλλοι επιχείρησαν να τους πάρουν τις σημαίες και η αστυνομία πυροβόλησε στον αέρα για να τους διαλύσει.

    Όπως συμβαίνει σε κάθε μεγάλη επίθεση, οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν τη μετάδοση εικόνων απ' ευθείας από τα τηλεοπτικά δίκτυα και τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

    Ήταν η πιο φονική επίθεση που έχει πραγματοποιηθεί στην Τουρκία από πέρυσι τον Οκτώβριο, όταν καμικάζι βομβιστές σκότωσαν 100 ανθρώπους στη διάρκεια εργατικής και φιλοκουρδικής συγκέντρωσης έξω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 21 August 2016 - 12:32:36 UTC