Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λα Ρεπούμπικα: «Ο Ρέντσι στην Αθήνα για Τσίπρα»
  • [02] Γ. Κουμουτσάκος: Απαράγραπτη διεκδίκηση χωρίς λαϊκισμό οι γερμανικές οφειλές
  • [03] Ρ. Σβίγκου: "Κόφτη" χρειάζεται η ΝΔ στη μαύρη προπαγάνδα της
  • [04] Ερντογάν: Ο καμικάζι βομβιστής που επιτέθηκε στη γαμήλια γιορτή στην Γκαζιάντεπ ήταν ηλικίας 12 έως 14 ετών

  • [01] Λα Ρεπούμπικα: «Ο Ρέντσι στην Αθήνα για Τσίπρα»

    Ο Mατέο Ρέντσι τις επόμενες ημέρες θα μεταβεί στην Αθήνα και θα συναντήσει τον Αλέξη Τσίπρα», γράφει σε σημερινό του άρθρο ο ιδρυτής της εφημερίδας Λα Ρεπούμπλικα, Εουτζένιο Σκάλφαρι.

    «Το έχουν ήδη συμφωνήσει και θα καλέσουν να λάρουν μέρος στη συνάντηση, την Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία», προσθέτει ο Σκάλφαρι, ο οποίος είχε τις προηγούμενες ημέρες τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιταλό πρωθυπουργό.

    Στο πλαίσιο της συνομιλίας τους αυτής, ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης είπε,επίσης,στον ιδρυτή της Λα Ρεπούμπλικα, ότι «η Γερμανία τάσσεται υπέρ του να ενδιαφερθούν και για τις εξελίξεις στην Λιβύη και σε όλη την βόρεια Αφρική οι χώρες της νότιας Ευρώπης στην προσπάθεια να περιορισθεί η μετανάστευση και να αποφασισθούν και παρεμβάσεις στις αφρικανικές χώρες προέλευσης των μεταναστών

    [02] Γ. Κουμουτσάκος: Απαράγραπτη διεκδίκηση χωρίς λαϊκισμό οι γερμανικές οφειλές

    Τη θέση της ΝΔ ότι οι διεκδικήσεις της Ελλάδας για τις γερμανικές οφειλές είναι ενεργές και δεν παραγράφονται, εκφράζει με σημερινό του άρθρο στην «Real News», ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ ασκεί κριτική στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ότι και στο εθνικό αυτό θέμα ακολουθεί "λαϊκιστικές πρακτικές" και ότι ανασύρει τις διεκδικήσεις «κάθε φορά που αντιμετωπίζει δικά του προβλήματα και εσωτερικά αδιέξοδα».

    Κλείνοντας, ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρεται στο πόρισμα της διακομματικής επιτροπής της Βουλής, από το οποίο διαχώρισαν την θέση τους η ΝΔ και το ΚΚΕ γιατί κατά την άποψή του αποτυπώνει τον επιφανειακό, επικοινωνιακό χειρισμό από την κυβερνητική πλειοψηφία. Ζητά δε «το προβληματικό αυτό πόρισμα να συζητηθεί το ταχύτερο στην Βουλή».

    Το πλήρες κείμενο του Γιώργου Κουμουτσάκου έχει ως εξής:

    «Οι διεκδικήσεις της Ελλάδας ειδικά για το κατοχικό δάνειο αλλά και τις πολεμικές επανορθώσεις - αποζημιώσεις, δηλαδή για τις γερμανικές οφειλές, είναι ενεργές και ισχυρές. Δεν παραγράφονται. Ούτε ηθικά, ούτε πολιτικά, ούτε νομικά.

    Αυτό, άλλωστε, τεκμηριώνεται και από την έκθεση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που ζητήθηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και υποβλήθηκε στις αρχές του 2014. Τότε ακριβώς επιδιώχθηκε η χάραξη εθνικής διεκδικητικής στρατηγικής και συγκροτήθηκε, για πρώτη φορά, ειδική διακομματική Επιτροπή της Βουλής.

    Γεγονός επίσης είναι ότι σταδιακά, ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες, δικαστικοί και κορυφαίοι πολιτικοί της Γερμανίας, όπως ο Πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ, αναγνωρίζουν ότι το θέμα των οφειλών πρέπει να εξεταστεί. Επιπλέον, η αρμόδια επιτροπή της γερμανικής Βουλής έχει επιβεβαιώσει ότι η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε από τη δυνατότητα της διεκδίκησης.

    Υπάρχει λοιπόν η νομική δυνατότητα, η πολιτική και ηθική υποχρέωση για μια διεκδικητική στρατηγική. Υπεύθυνη, όμως. Καλά προετοιμασμένη, έτσι ώστε να είναι αποτελεσματική. Να ξεδιπλώνει κάθε κίνηση στον κατάλληλο χρόνο και βέβαια να μην συνδέεται - να μην θεωρηθεί από κανένα ότι συνδέεται - με την σημερινή οικονομική κρίση. Κάτι που θα ευτέλιζε το εθνικό αίτημα.

    Δυστυχώς, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεχνά τις προσφιλείς λαϊκίστικες πρακτικές της. Υπαγορεύονται από κομματικές σκοπιμότητες και, τελικά, υπονομεύουν αντί να υπηρετούν τα δίκαια και τα συμφέροντα της Ελλάδας. Και αυτό δεν πρέπει να συμβεί. Δεν μπορεί ένα τόσο σοβαρό, εθνικών διαστάσεων ζήτημα να ανασύρεται κάθε φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει προβλήματα και δικά του εσωτερικά αδιέξοδα.

    Η υπό την Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ Επιτροπή της Βουλής, επιβεβαίωσε ότι το μόνο που ενδιαφέρει την Κυβερνητική πλειοψηφία είναι ο επιφανειακός, κομματικός, επικοινωνιακός χειρισμός. Όχι η ουσία. Αυτό αποτυπώνεται και στο πόρισμά της από το οποίο διαχώρισε τη θέση της η Νέα Δημοκρατία. Την αντίθεσή του στο συγκεκριμένο πόρισμα διατύπωσε και το ΚΚΕ.

    Το προβληματικό αυτό πόρισμα, λόγω της ιδιαίτερης πολυπλοκότητας και σοβαρότητάς του θέματος, πρέπει να συζητηθεί το ταχύτερο στη Βουλή των Ελλήνων. Με σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης. Χωρίς οποιοδήποτε λαϊκισμό που βλάπτει την εθνική αυτήν υπόθεση».

    [03] Ρ. Σβίγκου: "Κόφτη" χρειάζεται η ΝΔ στη μαύρη προπαγάνδα της

    «Ο κ. Μητσοτάκης ξεπληρώνει γραμμάτια στη διαπλοκή, όπως αποδεικνύεται κι από τη στάση του στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες», αναφέρει, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα το ΧΩΝΙ, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, ενώ σε άλλο σημείο σημειώνει ότι «ο αρχηγός της ΝΔ δεν είναι νέος στην πολιτική και υποστηρίζει τις πιο παλιές και φθαρμένες νεοφιλελεύθερες απόψεις που εφαρμόστηκαν, με ολέθριες συνέπειες, για τη χώρα».

    Αναφερόμενη στην επικείμενη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι η κυβέρνηση δεν δέχεται «καμία κουβέντα για νέες αντεργατικές ρυθμίσεις», για να συμπληρώσει πως θα δοθεί μάχη για «ουσιαστική επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και προστασία της εργασίας».

    Επισημαίνει ότι από τους πρώτους στόχους της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα περίοδο είναι η ανακούφιση των ασθενέστερων, η ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο και η καταπολέμηση της ανεργίας, αλλά και οι μεταρρυθμίσεις στην παιδεία, την υγεία και το κράτος, «όπου στόχος της κυβέρνησης δεν μπορεί παρά να είναι η ουσιαστική αναβάθμιση των δημόσιων δομών και οι βελτιωμένες υπηρεσίες για όλους τους πολίτες». «Κάνουμε ό, τι περνά από το χέρι μας, ώστε να βελτιωθούν οι ζωές των πολιτών και να μετριαστούν οι αρνητικές συνέπειες της πολιτικής που άσκησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και να υπάρξει διαφάνεια και νομιμότητα», συμπληρώνει.

    Η κυρία Σβίγκου απαντά και στη Νέα Δημοκρατία, αναφορικά με την «ανάγνωση» των οικονομικών στοιχείων που κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση, και την επιμονή της να θεωρεί σίγουρη την ενεργοποίηση του "κόφτη", σημειώνοντας ότι «αν κάποιος χρειάζεται "κόφτη" είναι η ΝΔ στις απερίγραπτες δηλώσεις καταστροφολογίας και μαύρης προπαγάνδας» και κάνει λόγο για απύθμενο θράσος τής αξιωματικής αντιπολίτευσης, που «δεν αναγνωρίζει τις ευθύνες της για το πού έφτασε η χώρα με το success story των "ημετέρων" και των ισχυρών». «Η Νέα Δημοκρατία ζει και αναπνέει με τα πιο καταστροφικά σενάρια για την ελληνική οικονομία και προσεύχεται για την αποτυχία της χώρας. Μιλούσαν για έξοδο της χώρας από το ευρώ, μετά για μη κλείσιμο της αξιολόγησης, τώρα για κόφτη. Θα διαψευστούν για μια ακόμα φορά. Το έχουν συνηθίσει, εξάλλου», προσθέτει.

    Σε άλλο σημείο δε, απαντά και στους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων ότι πρόκειται για επικοινωνιακό πυροτέχνημα, λέγοντας: «Θα συνιστούσα στη Νέα Δημοκρατία λιγότερο θράσος, αναφορικά με τις γερμανικές επανορθώσεις. Δεν χρειάζεται να υπενθυμίσω τη σιωπή της, σε όλη την περίοδο που ήταν στην κυβέρνηση».

    Για τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, αναφέρει ότι η ΝΔ αντιπολιτεύεται με μοναδικό της σύνθημα το αίτημα για εκλογές, προσπαθώντας «να συσπειρώσει ένα κόμμα που βρίσκεται σε πρωτοφανές στρατηγικό αδιέξοδο», και «να απαντήσει ταυτόχρονα στους μύχιους πόθους της διαπλοκής για αριστερή παρένθεση και δεξιά παλινόρθωση» και επισημαίνει ότι το αίτημα για εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην αντιπολίτευση «ανταποκρινόταν στη βούληση μιας κοινωνίας που ασφυκτιούσε», ενώ «τώρα ανταποκρίνεται στις επιθυμίες μιας ολιγαρχίας που καταρρέει».

    Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει, επίσης, για άλλη μια φορά, ότι το κυβερνητικό μέτωπο είναι αρραγές. «Από τον περασμένο Σεπτέμβριο και μετά διαβάζουμε και ακούμε συνεχώς για απώλειες στην κυβερνητική πλειοψηφία. Όση βάση είχαν αυτά που ακούγονταν το προηγούμενο διάστημα, άλλο τόση έχουν και σήμερα», επισημαίνει.

    Τέλος, αναφερόμενη στο 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο, η κ. Σβίγκου σημειώνει ότι τα βασικά ερωτήματα που θα απασχολήσουν αυτό το συνέδριο είναι το στρατηγικό σχέδιο για μια Ευρώπη που συνθλίβεται μεταξύ της πολιτικής λιτότητας και της ακροδεξιάς απάντησης στο προσφυγικό, καθώς και το αριστερό κυβερνητικό πρόγραμμα υπό συνθήκες επιτροπείας.

    «Ταυτόχρονα, πρέπει να μας απασχολήσει το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ, ως πολιτικός φορέας, θα γίνει πιο αποτελεσματικός, γειωμένος στην κοινωνία και τις ανάγκες της, ένα σύγχρονο, πλουραλιστικό και δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς. Η απεύθυνσή μας είναι πρώτιστα στην κοινωνία και στον κόσμο της Αριστεράς, παρόλο που γνωρίζουμε ότι οι οργανωμένες δυνάμεις της αποκλείουν τη σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι είναι ανέφικτη η σύγκλιση σε επιμέρους θέματα, στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει μάχες για την υπεράσπιση των κοινωνικά ασθενέστερων», τονίζει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

    [04] Ερντογάν: Ο καμικάζι βομβιστής που επιτέθηκε στη γαμήλια γιορτή στην Γκαζιάντεπ ήταν ηλικίας 12 έως 14 ετών

    Ο καμικάζι βομβιστής, που επιτέθηκε χθες, Σάββατο, σε γαμήλια γιορτή στην πόλη Γκαζιάντεπ της νοτιοανατολικής Τουρκίας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 51 άνθρωποι, ήταν ένα παιδί ηλικίας 12 έως 14 ετών, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσθέτοντας πως το παιδί είτε πυροδότησε μόνο του τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένο είτε αυτά πυροδοτήθηκαν από απόσταση.

    Σε σχόλιά του που μεταδόθηκαν ζωντανά από το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Ερντογάν επιβεβαίωσε πως 51 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έκρηξη και 69 είναι τραυματίες.

    Δεκαεπτά από τους τραυματίες έχουν τραυματισθεί "βαριά", δήλωσε ο Ερντογάν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 21 August 2016 - 14:32:40 UTC