Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απάντηση του υπουργείου Υγείας σχετικά με κρούσματα ελονοσίας
  • [02] Γ. Κατρούγκαλος:Να αναστρέψουμε την εργασιακή απορρύθμιση
  • [03] Καλαμάτα: Σε εξέλιξη μεγάλη φωτιά στα Πηγάδια Ταϋγέτου
  • [04] Φανταστική ιστορία, σύμφωνα με την αστυνομία, η απόπειρα απαγωγής δύο παιδιών στη Γλυφάδα
  • [05] Η Πυροσβεστική αντιμετώπισε 87 πυρκαγιές συνολικά σε όλη την Ελλάδα, το τελευταίο 24ωρο
  • [06] Διανοητικώς καθυστερημένα παιδιά ως καμικάζι αυτοκτονίας χρησιμοποιούν οι τρομοκράτες
  • [07] Καταδίκη της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού από τους μουσουλμάνους Αχμαντίγια

  • [01] Απάντηση του υπουργείου Υγείας σχετικά με κρούσματα ελονοσίας

    Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μια «υπερβολική δημοσιότητα και αναίτια διόγκωση», ενός υπαρκτού, αλλά ελεγχόμενου προβλήματος, που αφορά κρούσματα ελονοσίας που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας, αναφέρει το υπουργείο Υγείας και διαβεβαιώνει ότι είχε προβεί εγκαίρως σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες έτσι ώστε, να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο η δημόσια υγεία.

    Το υπουργείο Υγείας διευκρινίζει ότι :

    α) Η παρουσία σποραδικών κρουσμάτων ελονοσίας στη χώρα μας είναι ένα φαινόμενο με εξάρσεις και υφέσεις που παρατηρείται όλα τα τελευταία χρόνια.

    β) Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για έγκαιρη διάγνωση, ενημέρωση, πρόληψη και θεραπεία με τη συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων (ΚΕΕΛΠΝΟ, ΥΠΕ, υγειονομικές υπηρεσίες των Περιφερειών, Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ)].

    γ) Ο αριθμός των «εισαγομένων» κρουσμάτων ήταν απολύτως αναμενόμενος λόγω του μεγάλου αριθμού προσφύγων/μεταναστών που προσήλθαν στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα. Σε «εγχώρια μετάδοση» οφείλονται 4 κρούσματα μετά την εκδήλωση των οποίων ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας συντονίζει και εποπτεύει την υλοποίηση των ενδεδειγμένων μέτρων για την αποφυγή διασποράς της νόσου.

    δ) Υπάρχει ειδικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση της Ελονοσίας που έχει εκπονηθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ και έχει ήδη ενεργοποιηθεί από το Υπουργείο Υγείας.

    ε) Βασική αρχή των πολιτικών δημόσιας υγείας είναι η πρόληψη. Γι? αυτό το λόγο η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με το ΕΚΕΑ προχώρησε σε διακοπή της αιμοδοσίας σε περιοχές αυξημένου κινδύνου. Σε ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας υπό τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, θα αναζητηθούν τρόποι αναπλήρωσης των απαραίτητων μονάδων αίματος.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, από την πρώτη στιγμή, έχει δώσει προτεραιότητα στα θέματα δημόσιας υγείας , παρακολουθεί τις εξελίξεις, προχωρά εγκαίρως σε συντονισμένες ενέργειες και με αφορμή τα ζητήματα υγείας προσφύγων/μεταναστών έχει αναπτύξει ένα πλέγμα δράσεων υπό την επιστημονική εποπτεία του ΚΕΕΛΠΝΟ (επιδημιολογική επιτήρηση, εμβολιασμοί, συνθήκες υγιεινής στους χώρους φιλοξενίας) και τον επιχειρησιακό συντονισμό του ΕΚΕΠΥ.

    «Είναι λυπηρό ένα θέμα δημόσιας υγείας που απαιτεί άμεσες, διακριτικές και αποτελεσματικές ενέργειες, να γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης και επικοινωνιακής τακτικής , προκαλώντας άσκοπη ανησυχία στους πολίτες, αλλά και κίνδυνο διεθνούς δυσφήμισης της χώρας μας», τονίζεται στην ανακοίνωση και σημειώνεται ότι « η Δημόσια Υγεία και το αίσθημα υγειονομικής ασφάλειας της κοινωνίας είναι πολύ ευαίσθητη και σοβαρή υπόθεση για να αντιμετωπίζεται με όρους καταστροφολογίας και ανεύθυνου λαϊκισμού».

    Απάντηση ΙΣΑ

    Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), Γιώργος Πατούλης, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του υπουργείου δήλωσε ότι «η κυβέρνηση γνώριζε οτι στη χώρα έχουν εισέλθει τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί η εμφάνιση κρουσμάτων ελονοσίας. Αντί λοιπόν να χρησιμοποιεί το προσφυγικό ως δικαιολογία, θα έπρεπε να έχει νωρίτερα κινητοποιήσει τον κρατικό μηχανισμό». Προσθέτει επίσης ότι «αντί να μιλά για πολιτική εκμετάλλευση του προβλήματος, ας μας πουν οι αρμόδιοι κυβερνητικοί φορείς ποτέ άλλοτε είχαν κηρυχθεί σε καραντίνα λόγω ελονοσίας 12 Δήμοι της χώρας; Ποσά χρόνια θα γυρίσει η Ελλάδα πίσω στα ζητήματα της δημόσιας υγείας, εξαιτίας της ανίκανης πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας;».

    [02] Γ. Κατρούγκαλος:Να αναστρέψουμε την εργασιακή απορρύθμιση

    Στόχος της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση είναι να αποτραπεί η γενικευμένη απορρύθμιση στην αγορά εργασίας υπογράμμισε ο αρμόδιος υπουργός Γ. Κατρούγκαλος μιλώντας στην ΕΡΤ. Τόνισε πως το θέμα των ομαδικών απολύσεων αποτελεί κόκκινη γραμμή, ενώ σημείωσε ότι στη διαπραγμάτευση η κυβέρνηση δεν προσέρχεται αμυντικά αλλά θέτει ζητήματα όπως η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων μέσω των οποίων θα καθορίζεται και ο κατώτατος μισθός, όπως γινόταν πάντα.

    Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι η χώρα χρειάζεται νέες θέσεις εργασίας και όχι απολύσεις, ενώ επέκρινε το ΔΝΤ για την επιμονή του σε αυτά τα θέματα λέγοντας πως «οι ακραίες νεοφιλελεύθερες θέσεις του ΔΝΤ δεν έχουν θέση στην Ευρώπη και δεν ταιριάζουν με το DNA της». Ανέφερε πως μετά τις 15 Σεπτεμβρίου διοργανώνεται διεθνές συνέδριο στην Αθήνα για τα εργασιακά με την συμμετοχή Ευρωπαϊκών Συνδικάτων και Ευρωπαίων υπουργών που διαφωνούν με νεοφιλελεύθερες επιλογές.

    Σε ότι αφορά τις συντάξεις διαβεβαίωσε πως δεν θα περικοπεί καμία κύρια σύνταξη, ενώ είπε πως θα υπάρξουν και μικρές αυξήσεις λίγων ευρώ λόγω επανυπολογισμού των εισφορών υγείας.

    Διευκρίνισε ότι κύριες και επικουρικές συντάξεις που δεν υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ δεν θα πληγούν. Στην περίπτωση που το άθροισμα είναι μεγαλύτερο, όπως είπε, η κύρια σύνταξη δεν θα πληγεί ενώ θα γίνει επανυπολογισμός της επικουρικής αλλά με βάση τα χρόνια ασφάλισης και τις εισφορές που έχουν καταβληθεί. Ως εκ τούτου υπογράμμισε πως δεν θα γίνουν οριζόντιες περικοπές στις επικουρικές.

    Ανέφερε πως με βάση τους υπολογισμούς που έγιναν οι περικοπές στις συντάξεις του Δημοσίου ήταν μεσοσταθμικά 8-10% για το 20% των συνταξιούχων. Ανάλογη θα είναι όπως ανέφερε η περικοπή για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα

    [03] Καλαμάτα: Σε εξέλιξη μεγάλη φωτιά στα Πηγάδια Ταϋγέτου

    Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη φωτιάς στον Ταΰγετο και συγκεκριμένα στην θέση Πηγάδια, που εκδηλώθηκε, από άγνωστη αιτία στις 11.10 το βράδυ και κάνει στάχτη δασικές εκτάσεις.

    Η φωτιά είναι σε πολύ δύσκολο και δύσβατο σημείο και αυτή την ώρα καίει σε μια χαράδρα που δεν είναι εύκολη η προσέγγιση.

    Στο σημείο επιχειρούν όλη την νύχτα ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής υπηρεσία οι οποίες το πρωί ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο κι αυτή την ώρα δίνουν μάχη εξήντα πυροσβέστες με δεκαεπτά οχήματα και 32 άτομα πεζοπόρο τμήμα της Πυροσβεστικής, ενώ σε λίγο φτάνουν από την Αθήνα ακόμα έντεκα άτομα πεζοπόρο.

    Επιπλέον από το πρώτο φως της ημέρας το έργο των επίγειων δυνάμεων κατάσβεσης συνδράμετε και από αέρος με πέντε αεροσκάφη πεζετέλ, δύο καναντέρ και ένα ελικόπτερο, ενώ συντονίζει ο περιφερειάρχης Πυροσβεστικών υπηρεσιών Πελοποννήσου, Χαράλαμπος Χιώνης. Η φωτιά δεν απειλεί τα χωριά του Ταϋγέτου.

    [04] Φανταστική ιστορία, σύμφωνα με την αστυνομία, η απόπειρα απαγωγής δύο παιδιών στη Γλυφάδα

    Ευτυχώς δεν είχε βάση, σύμφωνα με την αστυνομία, η καταγγελία για απόπειρα απαγωγής τους που έκαναν, χθες το μεσημέρι, δύο αδελφάκια, 9 και 12 ετών. Συγκεκριμένα, τα παιδιά ισχυρίστηκαν ότι ενώ πήγαιναν σε σπίτι φίλου τους στη Γλυφάδα, για να παίξουν, τα πλησίασε μια ηλικιωμένη γυναίκα που κατέβηκε από φορτηγάκι τύπου βαν και προσπάθησε να αρπάξει το ένα από αυτά. Τα δύο αδελφάκια πρόσθεσαν ότι έβαλαν τότε τις φωνές και η γυναίκα εγκατέλειψε την προσπάθειά της και διέφυγε με το βαν.

    Τα παιδιά εξετάστηκαν από ειδικό παιδοψυχολόγο του Τμήματος Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ενώ παράλληλα οι αστυνομικοί, μετά από έρευνες που έκαναν, αποφάνθηκαν ότι η απόπειρα απαγωγής ήταν μια φανταστική ιστορία που έπλασαν τα δύο αδελφάκια.

    [05] Η Πυροσβεστική αντιμετώπισε 87 πυρκαγιές συνολικά σε όλη την Ελλάδα, το τελευταίο 24ωρο

    Ογδόντα επτά πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα, 54 αγροτοδασικές και 33 αστικές, αντιμετώπισε το Πυροσβεστικό Σώμα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή του.

    Παράλληλα, για την κατάσβεση πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε, αργά χθες το βράδυ, σε αποθήκες μεταφορικής εταιρείας, επί της οδού Θεσσαλονίκης, στο Δήμο Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη, συμμετείχαν 20 πυροσβέστες με 8 οχήματα. Από την πυρκαγιά προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές στην επιχείρηση. Για το περιστατικό διενεργείται προάνκριση από τα αρμόδια ανακριτικά τμήματα.

    [06] Διανοητικώς καθυστερημένα παιδιά ως καμικάζι αυτοκτονίας χρησιμοποιούν οι τρομοκράτες

    Διανοητικώς καθυστερημένα παιδιά ως καμικάζι αυτοκτονίας χρησιμοποιούν στις επιθέσεις τους οι τρομοκράτες του ISIS,σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που επικαλείται η τουρκική εφημερίδα Τζουμχουριέτ μετά την αιματηρή επίθεση στη γαμήλια τελετή στο Γκαζίαντεπ ,όπου σύμφωνα με τις αρχές δράστης ήταν ένα παιδί 12-14 ετών.

    «Αυτά τα παιδιά μάλλον δεν συνειδητοποιούν καν τι κάνουν» αναφέρεται στο έγγραφο της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Παιδιών του ΟΗΕ.

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται η τουρκική εφημερίδα «ο ανήλικος δράστης είχε ανακατευτεί με τους καλεσμένους στο γάμο και πυροδότησε το γιλέκο με τα εκρηκτικά που φορούσε προκαλώντας τον θάνατο 51 ανθρώπων και τον τραυματισμό εξήντα εννέα.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή , τον ανήλικο βομβιστή συνόδευαν δύο νεαροί που διέφυγαν μετά την έκρηξη.

    Οι δύο ύποπτοι φώναζαν μάλιστα ότι πρόκειται να γίνει «και δεύτερη έκρηξη»,ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

    Η τουρκική αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δύο υπόπτων, γράφει η Τζουμχουριέτ.

    Η εκπρόσωπος της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Παιδιών Ρενάτε Βίντερ τόνισε ότι «οISISπροχωρά σε απαγωγές παιδιών τα οποία εκμεταλλεύεται ως σκλάβους του σεξ ή για βομβιστές αυτοκτονίας. Αυτά τα παιδιά μάλλον δεν συνειδητοποιούν καν τι κάνουν»,

    Τον περασμένο Μάρτιο οISISείχε χρησιμοποιήσει ένα νεαρό αγόρι ως βομβιστή αυτοκτονίας σε επίθεση σε γήπεδο στη Βαγδάτη όπου σκοτώθηκαν 65 άνθρωποι, τόνισε η Βίντερ.Στην επαρχία Κουντούζ ,στο βόρειο Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν αγοράζουν παιδιά ηλικίας 6-8 ετών και τα διδάσκουν πώς θα γίνουν βομβιστές αυτοκτονίας.

    Τουλάχιστον 22 από τα θύματα της επίθεσης στο Γκαζιάντεπ ήταν ηλικίας κάτω των 14 ετών

    Τουλάχιστον 22 από τα θύματα της επίθεσης αυτοκτονίας, που σημειώθηκε το Σάββατο το βράδυ σε δεξίωση γάμου στην πόλη Γκαζιάντεπ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, ήταν ηλικίας κάτω των 14 ετών, δήλωσε σήμερα κυβερνητικός αξιωματούχος.

    Χθες ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας που πραγματοποίησε την επίθεση, από την οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 51 άνθρωποι, ήταν ηλικίας 12 ως 14 ετών και πρόσθεσε ότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι την επίθεση ενορχήστρωσε το Ισλαμικό Κράτος.

    Ο κυβερνητικός αξιωματούχος που μίλησε σήμερα διευκρίνισε ότι στους 51 νεκρούς δεν περιλαμβάνεται ο καμικάζι. Αξιωματούχοι συμπλήρωσαν παράλληλα ότι ένα γιλέκο βομβιστή αυτοκτονίας βρέθηκε στον τόπο της επίθεσης, που ήταν μια από τις πιο φονικές που έχουν σημειωθεί φέτος στην Τουρκία.

    Συνολικά 44 από τα 51 θύματα έχουν μέχρι στιγμής αναγνωριστεί, μετέδωσε την ίδια ώρα το πρακτορείο ειδήσεων Dogan. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν επίσης ότι ένα βρέφος τριών μηνών βρίσκεται μεταξύ των νεκρών.

    Το Ισλαμικό Κράτος έχει κατηγορηθεί και για άλλες παρόμοιες επιθέσεις στην Τουρκία, συνήθως με στόχο συγκεντρώσεις Κούρδων σε μια προσπάθεια να αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ των εθνοτήτων. Η φονικότερη σημειώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο. Επρόκειτο για μια διπλή βομβιστική επίθεση από την οποία έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 100 άνθρωποι και σημειώθηκε σε μια διαδήλωση ακτιβιστών αριστερών κομμάτων και υποστηρικτών του αγώνα των Κούρδων μπροστά από το σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας.

    Το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) ανέφερε σε δήλωσή του πως ο γάμος αυτός στην Γκαζιάντεπ ήταν ενός μέλους του. Ο γαμπρός βρίσκεται μεταξύ των τραυματιών, ενώ η νύφη δεν τραυματίστηκε.

    Ο Ερντογάν διατύπωσε εξάλλου την εκτίμηση πως οι δράστες της επίθεσης είχαν στόχο να σπείρουν τη διχόνοια ανάμεσα στις διάφορες εθνότητες που ζουν στην Τουρκία.

    [07] Καταδίκη της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού από τους μουσουλμάνους Αχμαντίγια

    Μήνυμα καταδίκης της τρομοκρατίας, της βίας και του εξτρεμισμού έστειλαν περισσότεροι από 30.000 μουσουλμάνοι από 90 χώρες που συμμετείχαν στο 50ο συνέδριο της μουσουλμανικής κοινότητας Αχμαντίγια στην Αγγλία. Στον απόηχο των πρόσφατων τρομοκρατικών ενεργειών σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και της κλιμάκωσης του θρησκευτικού εξτρεμισμού, τα μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας Αχμαντίγια έδωσαν το "παρών" στο μεγαλύτερο ετήσιο συνέδριο (Τζάλσα Σαλάνα) ισλαμιστών στην Αγγλία, προκειμένου να διαμηνύσουν την πεποίθησή τους για παγκόσμια ειρήνη και ισότητα μεταξύ των λαών και των εθνών.

    «Καταδικάζω συνεχώς τις επιθέσεις του ISIS. Δεν είναι αυτές οι διδαχές του Ισλάμ. Είναι ενάντια στις διδαχές του Ισλάμ. Το Ισλάμ δεν επιτρέπει τέτοιου είδους κτηνωδίες», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της μουσουλμανικής κοινότητας Αχμαντίγια, χαλίφης Χαζράτ Μίρζα Μασρούρ Αχμάντ και σημείωσε: «Το Ισλάμ λέει ότι αν οι εχθροί σου δεν κινηθούν εναντίον σου ώστε να καταστρέψουν τη θρησκεία σου, τότε δεν πρέπει να τους πειράξεις. Και αν σε καιρούς πολέμου χρειαστεί να ανταποδώσεις, δεν πρέπει να βλάψεις εκκλησία, παιδί, γυναίκα, αλλά και να κάψεις δέντρο. Εάν αυτά πραγματοποιούνται είναι ενάντια στις διδαχές του Ισλάμ».

    Το συνέδριο (Τζάλσα) της μουσλμανικής κοινότητας στην Αγγλία, που πραγματοποιείται από το 2008 μόνιμα σε ιδιόκτητη έκταση γης στο Χαμσάιρ, στην περιοχή του 'Αλτον, όπου στήνονται πρόχειρες κατασκευές (σκηνές), ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή με την έπαρση της σημαίας της κοινότητας Αχμαντίγια, που κυμάτιζε ανάμεσα σε όλες τις σημαίες των κρατών του κόσμου και τον σχηματισμό μιας ανθρώπινης αλυσίδας, για να σταλεί μήνυμα ενότητας. Ακολούθησε η εναρκτήρια ομιλία του χαλίφη Αχμάντ, ο οποίος διαμένει μόνιμα στο Λονδίνο.

    Κατά τη διάρκεια του τριήμερου συνεδρίου, ο χαλίφης εξέφρασε την πλήρη καταδίκη του για τις τρομοκρατικές επιθέσεις από το ISIS που πραγματοποιούνται, όπως είπε, στο όνομα του Ισλάμ, και επισήμανε ότι το Ισλάμ απορρίπτει τη βία σε οποιαδήποτε μορφή και για οποιοδήποτε λόγο. Ακόμα αναφέρθηκε στη σημασία συμμετοχής στην Τζάλσα και στην ιστορία και τη δράση της κοινότητας, και έδωσε συμβουλές για τη σωστή άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων. Επίσης, ευχαρίστησε τη Βρετανία για την ελευθερία που δίνει στα μέλη της κοινότητάς του να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα και κάλεσε τους πιστούς να σέβονται τους νόμους της χώρας στην οποία διαμένουν και να εργάζονται για την ειρήνη σε κάθε επίπεδο της κοινωνικής τους ζωής.

    Στην κατεύθυνση αυτή, τόνισε την ανάγκη όχι μόνο πλήρους ανάγνωσης όλου του κειμένου του Κορανίου, αλλά και ορθής κατανόησής του. «Το μόνο πράγμα που πετυχαίνουν οι τρομοκράτες είναι να παραβιάζουν πλήρως τις διδασκαλίες του Κορανίου και του προφήτη Μωάμεθ. Να καταστεί ξεκάθαρο ότι δεν υπηρετούν το Ισλάμ, αλλά μάλλον έχουν εφεύρει τη δική τους γεμάτη μίσος θρησκεία», επανέλαβε κατά τη διάρκεια της Τζάλσα ο επικεφαλής των Αχμαντίγια.

    Στο πλαίσιο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν προσευχές με αναφορές από το Κοράνι και διδαχές για την αποσαφήνιση και την ορθή τήρηση και άσκησή του, καθώς και ομιλίες από διακεκριμένους καλεσμένους.

    Οι εργασίες της 50ής Τζάλσα ολοκληρώθηκαν την περασμένη Κυριακή (14/8), με την καταληκτήρια ομιλία του χαλίφη, ο οποίος κάλεσε τους επικριτές του Ισλάμ να κρίνουν όχι με βάση τις «μισητές πράξεις μιας μειοψηφίας εξτρεμιστών», αλλά με επίκεντρο τη διδασκαλία του Κορανίου. Τα φώτα έπεσαν με την τελετή Πίστης στον χαλίφη. Σημειώνεται, τέλος, ο σημαντικός ρόλος των πλέον των 5.000 εθελοντών-μελών της κοινότητας, που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για την άρτια διεξαγωγή του ετήσιου συνεδρίου που πραγματοποιείται στην Αγγλία από το 1964. Είχαν αναλάβει μεταξύ άλλων το στήσιμο των σκηνών στον χώρο όπου πραγματοποιήθηκε το συνέδριο, την προετοιμασία και το σερβίρισμα του φαγητού για τα περισσότερα από 30.000 μέλη της κοινότητας, την τήρηση αυστηρών μέτρων ασφάλειας και τη μεταφορά των επισήμων και των καλεσμένων.

    Από τη χώρα μας συμμετείχε στο συνέδριο ο ιμάμης της μουσουλμανικής κοινότητας Αχμαντίγια στην Ελλάδα, 'Αττα.

    Η μουσουλμανική κοινότητα Αχμαντίγια ιδρύθηκε στην Ινδία το 1889 από τον Χάντρατ Μίρζα Γκουλάμ 'Αχμαντ, με σύνθημα «Αγάπη για όλους, μίσος για κανέναν» και με βασικό σκοπό «την προώθηση της ειρήνης στον κόσμο και της ισότητας μεταξύ των κρατών και των εθνών». Είναι μια νέα μουσουλμανική θρησκευτική κοινότητα, της οποίας ο ιδρυτής ισχυρίστηκε ότι είναι ο υπεσχημένος μεσσίας που αναμενόταν σε όλον τον κόσμο σε διαφορετικές θρησκείες. Σήμερα, ο επικεφαλής της κοινότητας, που σύμφωνα με εκτιμήσεις αριθμεί περί τα 10 με 20 εκατ. παγκοσμίως, είναι ο πέμπτος διάδοχος του υπεσχημένου μεσσία, χαλίφης Χαζράτ Μίρζα Μασρούρ Αχμάντ. Οι Αχμαντίγια διδάσκουν ότι το Ισλάμ είναι θρησκεία της ειρήνης και διατυπώνουν την πεποίθηση πως η ανεκτικότητα και ο σεβασμός είναι τα θεμέλια μιας ειρηνικής κοινωνίας. Ο σκοπός αυτών των ετήσιων συνάξεων (Τζάλσα) είναι να ενισχυθεί η θρησκευτική πίστη και το θρησκευτικό συναίσθημα, να γίνει αποτίμηση του έργου της προηγούμενης χρονιάς, να ενισχυθούν οι θρησκευτικές γνώσεις των μουσουλμάνων Αχμαντί, αλλά και να αναβιώσουν φιλίες, που οι περισσότερες ανάγονται στην παιδική ηλικία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 22 August 2016 - 8:32:37 UTC