Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Αμανατίδης: Η δημιουργία ευρωπαϊκών συμμαχιών βοηθά τη χώρα μας
  • [02] Όλ. Μπελοζέροφ: Δεν έχουμε αξιώσεις για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την ΕΕΣΤΥ και τον ΟΛΘ
  • [03] Καλαμάτα: Σε ύφεση η πυρκαγιά στον Ταΰγετο
  • [04] Έκκληση Απ. Τζιτζικώστα για άμεση επίλυση του προβλήματος που έχει ανακύψει στις αστικές συγκοινωνίες
  • [05] Ιαπωνία: Ισχυρός τυφώνας κατευθύνεται στο Τόκιο
  • [06] Πέθανε ο Βέλγος τζαζίστας Τουτς Τίλεμανς
  • [07] ΠτΔ: Χρέος να μην λησμονούμε τα θύματα της Γενοκτονίας

  • [01] Γ. Αμανατίδης: Η δημιουργία ευρωπαϊκών συμμαχιών βοηθά τη χώρα μας

    «Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα κάνει όλα τα σωστά βήματα και θα καταφέρει να ξεπεράσει όλα αυτά που την ταλαιπωρούν τα τελευταία χρόνια. Παρακολουθούμε με προσοχή, με ψυχραιμία και νηφαλιότητα τις εξελίξεις και σε κάθε περίπτωση η συμφωνία [για την προσφυγική κρίση] θα πρέπει να στηριχθεί με όλες τις δυνάμεις, ώστε να εφαρμόζεται από τη γείτονα χώρα, την Τουρκία». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης μιλώντας στο ρ/σ «Πρώτο Πρόγραμμα».

    Ο υφυπουργός τόνισε επίσης αναφερόμενος στους 8 Τούρκους αξιωματικούς: «Η υπόθεση είναι στη Δικαιοσύνη. Είμαστε ένα κράτος δικαίου και από εκεί και πέρα υπάρχουν τα αρμόδια όργανα που θα αποφασίσουν».

    Όσον αφορά τις προσφυγικές ροές, ο κ. Αμανατίδης υπογράμμισε πως θεωρεί ότι «έχουν γίνει συνεννοήσεις με τη γείτονα χώρα, τη Βουλγαρία, και σε κάθε περίπτωση αυτό που ζητάμε είναι η στήριξη με πιο έντονους ρυθμούς σε υποδομές από την ΕΕ, όπως και η μετεγκατάσταση προσφύγων σε χώρες-μέλη της ΕΕ».

    Επίσης, αναφερόμενος στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη Σύνοδο του Νότου δήλωσε πως «η δημιουργία ευρωπαϊκών συσχετισμών για το πού πηγαίνει η Ευρώπη μετά το Brexit μας ενδιαφέρει άμεσα και προφανώς θα πρέπει να πάει στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της ανεργίας και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της Ευρώπης». «Η δημιουργία, λοιπόν, ευρωπαϊκών συμμαχιών», συνέχισε ο υφυπουργός, «βοηθάει τη χώρα μας, ώστε να αναδεικνύεται ο γεωστρατηγικός της ρόλος και τα στρατηγικά της πλεονεκτήματα ως προς την προσέλκυση επενδύσεων».

    Ενόψει ΔΕΘ ο κ. Αμανατίδης εκτίμησε πως υπάρχει θετική αποτίμηση των δράσεων που έχουν γίνει τον προηγούμενο χρόνο. «Η εξόφληση υποχρεώσεων του δημοσίου 1 δισ. το μήνα, η ψήφιση της απλής αναλογικής, τα μέτρα για την μερική επούλωση πληγών από μέτρα των προηγούμενων κυβερνήσεων, η ενασχόληση με τα καθημερινά προβλήματα είναι ένα κομμάτι που μπορεί να παρουσιαστεί», ανέφερε και προσέθεσε: «Και πώς πάμε από εδώ και μετά, δηλαδή να έρθει γρήγορα η υποδόση και μετά τον Οκτώβριο, τελειώνοντας αυτό, μπαίνει το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους. Η κυβέρνηση θα πάει με φουλ τις μηχανές της μπροστά στα προβλήματα τον Σεπτέμβριο».

    Τέλος ο κ. Αμανατίδης, ερωτώμενος για τα φορολογικά μέτρα, υποστήριξε ότι δημιουργείται ένα κλίμα αντιπολιτευτικό. «Η αντιπολίτευση καλλιεργεί μια πλήρη καταστροφολογία. Ελπίζω ο κ. Μητσοτάκης να μας πει τις θέσεις του στη ΔΕΘ», είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «Κανείς από την κυβέρνηση δεν έχει βγει να θριαμβολογήσει, αλλά τα θετικά βήματα που έχουν γίνει από την κυβέρνηση δεν θα πρέπει να ειπωθούν; Ο πολίτης γνωρίζει ποιοι κέρδισαν ακόμη και μέσα από την κρίση και ποιοι πραγματικά παλεύουν με την καθημερινότητα και τα προβλήματα για τη βελτίωση της ζωής τους».

    [02] Όλ. Μπελοζέροφ: Δεν έχουμε αξιώσεις για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την ΕΕΣΤΥ και τον ΟΛΘ

    Δεν υπάρχει η οποιαδήποτε αξίωση εκ μέρους των Ρωσικών Σιδηροδρόμων JSC σχετικά με τη διοργάνωση και τη διεξαγωγή των διαγωνισμών για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την ΕΕΣΤΥ και τον ΟΛΘ, αναφέρει ο πρόεδρος της εταιρείας, Όλεγκ Μπελοζέροφ, σε απαντητική επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιο Πιτσιόρλα. Μάλιστα, διευκρινίζει ότι το σχόλιό του για την έλλειψη πληροφόρησης, σε σχέση με την προετοιμασία της πλήρους αξιολόγησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (σ.σ. όπου οι Ρώσοι δεν συμμετείχαν στην τελική φάση του διαγωνισμού), δεν αφορά στο πεδίο ευθύνης του ΤΑΙΠΕΔ.

    Τέλος, στην επιστολή του ο κ. Μπελοζέροφ, η οποία δημοσιοποιήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ, δηλώνει βέβαιος ότι οι δραστηριότητες του Ταμείου, για την εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, θα διευκολύνουν την περαιτέρω εξέλιξη του τομέα μεταφορών στην Ελλάδα και θα συμβάλουν σημαντικά στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.

    [03] Καλαμάτα: Σε ύφεση η πυρκαγιά στον Ταΰγετο

    Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά στον Ταΰγετο και συγκεκριμένα στην τοποθεσία Πηγάδια - που εκδηλώθηκε μια ώρα περίπου πριν τα μεσάνυχτα σε δύσβατη περιοχή - ύστερα από υπεράνθρωπες προσπάθειες των δυνάμεων κατάσβεσης της Πυροσβεστικής υπηρεσίας.

    Καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση του πύρινου μετώπου διαδρμάτισαν τα πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής και τα εναέρια μέσα, που από νωρίς το πρωί έκαναν συνεχείς ρίψεις νερού και περιόρισαν τη φωτιά.

    Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι, η φωτιά είναι σε ύφεση και σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει, δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο που να εμπνέει ανησυχία, ενώ τόνισε ότι βοήθησαν πολύ οι καιρικές συνθήκες προκειμένου να οριοθετηθεί η φωτιά.

    Στο σημείο συνεχίζουν να επιχειρούν, για πλήρη έλεγχο και κατάσβεση, ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, που ξεπερνούν τους 60 πυροσβέστες, δύο αεροσκάφη Canadair κι ένα ελικόπτερο Super Puma.

    [04] Έκκληση Απ. Τζιτζικώστα για άμεση επίλυση του προβλήματος που έχει ανακύψει στις αστικές συγκοινωνίες

    Έκκληση στην κυβέρνηση και το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει με τις αστικές συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη, αφού εξαντλήσει τα περιθώρια διαλόγου με τον ΟΑΣΘ, απηύθυνε με δήλωση του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

    "Μέχρι τότε, όμως, οφείλουμε όλοι να αντιληφθούμε ό,τι οι απεργίες, το να ακινητοποιούνται τα λεωφορεία και να μην υπάρχουν μέσα μαζικής μεταφοράς στους δρόμους, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι συμπολίτες μας, δεν αποτελούν λύση σε όποιο δίκαιο αίτημα και να υπάρχει", ανέφερε στη δήλωση του ο κ.Τζιτζικώστας.

    "Αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα είναι να βγουν ξανά τα λεωφορεία στους δρόμους και η ίδια η κυβέρνηση να αφήσει τις υπεκφυγές και να δεσμευτεί ό,τι εντός του Αυγούστου, μέσα στις επόμενες επτά-οκτώ ημέρες, θα έχει δώσει μια ολοκληρωμένη και οριστική λύση στο ζήτημα", προσθέτει ο περιφερειάρχης.

    [05] Ιαπωνία: Ισχυρός τυφώνας κατευθύνεται στο Τόκιο

    Ο τυφώνας Mindulle, ο ένατος της εποχής αυτής στην Ασία, κατευθύνεται σήμερα στο Τόκιο, με ισχυρές ριπές ανέμου και κατακλυσμιαίες βροχές, αναγκάζοντας τις αεροπορικές εταιρίες να ακυρώσουν εκατοντάδες πτήσεις και διαταράσσοντας την κυκλοφορία στους δρόμους καθώς και τα δρομολόγια των σιδηροδρόμων.

    Ο τυφώνας, του οποίου οι άνεμοι μπορούν να φθάσουν τα 180 χλμ. την ώρα, έφθασε γύρω στις 08.00 τοπική ώρα (04.00 ώρα Ελλάδας) στη χερσόνησο 'Ιζου, νοτίως του Τόκιο, και κατευθύνεται στην ιαπωνική πρωτεύουσα.

    Προειδοποιήσεις για την εκκένωση δεκάδων χιλιάδων νοικοκυριών έχουν εκδώσει διάφορες κοινότητες που απειλούνται από πλημμύρες και κατολισθήσεις.

    Τραίνα ακινητοποιήθηκαν, άλλα πραγματοποίησαν με καθυστερήσεις την αναχώρηση ή την άφιξη κατά τις ώρες αιχμής της κυκλοφορίας και όσα πραγματοποιούσαν δρομολόγια, κινούνταν αργά και ήταν κατάμεστα από κόσμο.

    Τουλάχιστον 387 πτήσεις ακυρώθηκαν από τις αεροπορικές εταιρίες, ανάμεσά τους 145 της Japan Airlines (JAL) και 96 της All Nippon Airways (ANA). Και άλλες πτήσεις μπορεί να ακυρωθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

    "Φοβερές βροχοπτώσεις απειλούν όλο το ανατολικό τμήμα της χώρας, συνοδευόμενες από εξαιρετικά σφοδρούς ανέμους", μετέδωσε το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ, του οποίου οι δημοσιογράφοι περιγράφουν σε απευθείας μετάδοση την εικόνα που επικρατεί σε διάφορες περιοχές λόγω της έλευσης του τυφώνα.

    [06] Πέθανε ο Βέλγος τζαζίστας Τουτς Τίλεμανς

    Πέθανε σήμερα το πρωί σε ηλικία 94 ετών ο Βέλγος μουσικός Τουτς Τίλεμανς, ο οποίος θεωρείτο παγκοσμίως ο βασιλιάς της φυσαρμόνικας, ανακοίνωσε η πράκτοράς του Φίερλε Βαν ντε Πουλ.

    Πέθανε στον ύπνο του, έναν μήνα μετά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο έπειτα από πτώση, πρόσθεσε.

    Ο Τουτς Τίλεμανς είχε γεννηθεί στις 29 Απριλίου του 1922 στις Βρυξέλλες και είχε εγκατασταθεί στα τέλη της δεκαετίας του '40 στις ΗΠΑ, όπου είχε συνοδεύσει στη σκηνή τα μεγαλύτερα ονόματα της τζαζ, από την Έλα Φιτζέραλντ ως τον Τσάρλι Πάρκερ και από τον Μπιλ Έβανς ως τον Ζιλμπέρτο Ζιλ.

    Αυτός ο βιρτουόζος της φυσαρμόνικας, του μικρού αυτού οργάνου με μήκος 15 εκατοστά, που είναι δύσκολο να υποτάξει κανείς, ήταν επίσης ταλαντούχος κιθαρίστας.

    Τον Μάρτιο του 2014 ο Τίλεμανς είχε ανακοινώσει ότι αποχωρεί από τη μουσική σκηνή, καθώς δεν αισθανόταν πλέον ότι έχει τις δυνάμεις που του χρειάζονταν για μια ολόκληρη συναυλία, όπως αναφερόταν τότε σε ανακοίνωση της εκπροσώπου του.

    [07] ΠτΔ: Χρέος να μην λησμονούμε τα θύματα της Γενοκτονίας

    Αποτελεί εθνικό χρέος το να μην λησμονούμε τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος εμμένει στην εκπλήρωση αυτού του χρέους και όπως και κατά τις δηλώσεις του στην Παναγία Σουμελά, υπογράμμισε ότι δεν γίνεται για λόγους εκδίκησης, αλλά γιατί μόνον η άσβεστη μνήμη και αυτών των Γενοκτονιών μπορεί να γίνει οδηγός μέσα στη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα της τρομοκρατίας.

    Στην αντιφώνηση του, κατά τη διάρκεια της τελετής ανακήρυξης του σε επίτιμο δημότη του Δήμου Θερμαϊκού, στη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε, παράλληλα, πως η Ελλάδα στηρίζει ανεπιφύλακτα τη συνταγματική νομιμότητα στην Τουρκία και είναι "γέφυρα" ειρήνης και φιλίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    "Ως Έλληνες αλλά και ως μέλη της Διεθνούς Κοινότητας και ως ισότιμοι Εταίροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφείλουμε να μην λησμονούμε την θυσία των τραγικών θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, επιτελώντας έτσι εθνικό χρέος το οποίο πηγάζει και από τις ομόφωνες αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων του 1994 και του 1998 αντιστοίχως", είπε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε: "Κι αυτό όχι για λόγους εκδίκησης, αφού το αίσθημα αυτό είναι εντελώς άγνωστο σ' εμάς, τους Έλληνες, όπως άλλωστε καταδεικνύει μ' ενάργεια το γεγονός στηρίζουμε ανεπιφυλάκτως την συνταγματική νομιμότητα στην φίλη και γείτονα Τουρκία και είμαστε γέφυρα ειρήνης και φιλίας ως προς τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Δύση γενικότερα. Αλλά διότι μόνον η άσβεστη μνήμη και αυτών των Γενοκτονιών μπορεί να γίνει οδηγός, μέσα στην σημερινή ζοφερή πραγματικότητα της τρομοκρατίας -κατ' εξοχήν της τζιχαντιστικής- που διαπράττει εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας, από την οποία υποφέρει και η Τουρκία, προκειμένου να υπερασπισθούμε, ταυτοχρόνως, το μέλλον της Ανθρωπότητας και την τελική ενοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον των αδίστακτων εχθρών που απεργάζονται την διάλυση και την καταστροφή της".

    Μετά τη προσφώνηση του δημάρχου Γιάννη Μαυρομάτη ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε για την τιμή που του γίνεται, λέγοντας ότι δεν αφορά το πρόσωπο του αλλά τον θεσμό του προέδρου της Δημοκρατίας.

    Αναφέρθηκε στον αφανισμό των Ελλήνων της Μηχανιώνας της Κυζίκου στη Μικρά Ασία το 1922, περιέγραψε πως όσοι γλύτωσαν πήραν το δρόμο της προσφυγιάς με ένα ατμόπλοιο κι έφτασαν έξω από τη Θεσσαλονίκη, όπου έχτισαν τη Νέα Μηχανιώνα. Μαζί τους μετέφεραν και την ιερή εικόνα της Παναγίας, που ονομάστηκε Παναγία η Μηχανιώτισσα και έγινε η Παναγία της Προσφυγιάς.

    Στο σημείο αυτό ο κ. Παυλόπουλος μίλησε για τον οφειλόμενο φόρο τιμής προς τον ιδρυτή της Νέας Μηχανιώνας Μαργαρίτη Ευαγγελίδη, τον οποίο χαρακτήρισε "πνευματικό φάρο" του Ελληνισμού και έκανε μνεία στο έργο και την προσφορά του.

    Μπορούμε και πρέπει να βγούμε από την κρίση δυνατοί και ενωμένοι

    «Μπορούμε και πρέπει να βγούμε από αυτή την κρίση δυνατοί και ενωμένοι. Το οφείλουμε στην ιστορία και στη νέα γενιά», τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε και στην ανάγκη να ξαναβρεί η Ευρωπαϊκή Ένωση τις αρχές και τις αξίες εκείνων που την ίδρυσαν, κατά την αντιφώνησή του στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης.

    «Μπορούμε εμείς να χαράξουμε το δικό μας δρόμο και να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε μόνο κληρονόμοι ενός μεγάλου παρελθόντος, αλλά είμαστε και εγγυητές ενός μέλλοντος που μας ανήκει γιατί το οφείλουμε σε εμάς, το οφείλουμε στην ανθρωπότητα, το οφείλουμε στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, την οποία πρέπει να εμπνεύσουμε και εκείνη να βρει το δρόμο της. Γιατί παράλληλα με τη δική μας κρίση έχει και εκείνη τη δική της κρίση. Μπορούμε, πρέπει να το πιστέψουμε αυτό, να εμπνεύσουμε και τους εταίρους μας για να βρει η Ευρώπη σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς το δρόμο της, τις αξίες της, τις αρχές της, που δίδαξαν οι ιδρυτές της» επισήμανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Στην προσφώνησή του ο δήμαρχος Γιάννης Μαυρομάτης, ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη μεγάλη τιμή που επεφύλαξε στη Νέα Μηχανιώνα και τους κατοίκους της με την παρουσία του στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Παναγίας της Μηχανιώτισσας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 22 August 2016 - 12:32:47 UTC