Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θ. Θεοχαρόπουλος στο "Πρακτορείο 104,9 fm": Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές, χρειάζεται να αλλάξει πολιτική
  • [02] Γ. Κατρούγκαλος: Καμία μείωση για συντάξεις έως 1.300 ευρώ
  • [03] Στο 100% οι πληρότητες των ξενοδοχείων στη Ρόδο
  • [04] Η καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων του ΟΑΣΘ στο επίκεντρο της τριμερούς συνάντησης στις 25/8 στο υπ. Εργασίας
  • [05] Καλαμάτα: Σε ύφεση η πυρκαγιά στον Ταΰγετο
  • [06] Φανταστική ιστορία, σύμφωνα με την αστυνομία, η απόπειρα απαγωγής δύο παιδιών στη Γλυφάδα
  • [07] Μήνυση κατά της εφημερίδας και του δικτυακού τόπου «Μακελειό» κατέθεσαν οι υπουργοί Αλ. Φλαμπουράρης, Γ. Σταθάκης και Θ. Δρίτσας
  • [08] Tρεις καπετάνιοι στο τάνκερ Ευρώπη
  • [09] Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες στην Καλιφόρνια
  • [10] Ιαπωνία: Ισχυρός τυφώνας κατευθύνεται στο Τόκιο
  • [11] Καθοριστικής σημασίας οι συναντήσεις Αναστασιάδη-Ακιντζί
  • [12] Το ελληνικό βιβλίο ταξιδεύει στην Κίνα. Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στην 23η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου του Πεκίνου
  • [13] Στη Σύνοδο Κορυφής των Αθηνών ο Φρανσουά Ολάντ
  • [14] Το Παρίσι επιβεβαιώνει τη διεξαγωγή της "συνόδου της Νότιας Ευρώπης" το Σεπτέμβρη στην Ελλάδα
  • [15] Στην Αθήνα αύριο ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες-Συναντήσεις με ΠτΔ και πρωθυπουργό
  • [16] Κώς: Σύσκεψη για τη νησιωτική πολιτική
  • [17] Γ. Κατρούγκαλος: Δεν θα πληγούν κύριες και επικουρικές συντάξεις που δεν υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ
  • [18] Βρετανία: Ξεκίνησε η διαδικασία εκλογής του νέου ηγέτη των Εργατικών σε τεταμένο κλίμα

  • [01] Θ. Θεοχαρόπουλος στο "Πρακτορείο 104,9 fm": Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές, χρειάζεται να αλλάξει πολιτική

    Για "μεγάλο λάθος" του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, να ζητήσει εκλογές αμέσως μετά την ανάδειξή του στην ηγεσία του κόμματος, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 fm".

    «Ο κ. Μητσοτάκης έκανε μεγάλο λάθος όταν επανέφερε, μόλις εξελέγη, το θέμα των εκλογών. Άραγε είναι μεταρρύθμιση να κάνουμε εκλογές κάθε 10 - 12 μήνες; Αυτή είναι μεταρρύθμιση; Για αυτό λέω ότι είναι "δήθεν μεταρρυθμιστικό" το προσωπείο του κ. Μητσοτάκη» είπε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

    Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έστρεψε τα πυρά του και κατά της κυβέρνησης, λέγοντας: «Αυτό το οποίο χρειάζεται είναι να αλλάξει πολιτική αυτή η αναποτελεσματική κυβέρνηση. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχουν πάρει την εντολή από τον ελληνικό λαό από τον Σεπτέμβριο, θεωρώ ότι η πολιτική που ασκούν είναι αναποτελεσματική, γι αυτό ασκώ εποικοδομητική, προγραμματική αντιπολίτευση όπου θεωρώ ότι έχουν κάνει λάθος. Αυτός είναι ο ρόλος, να προτείνεις λύσεις και όχι να ζητάς κάθε λίγο και λιγάκι εκλογές».

    Ο κ. Θεοχαρόπουλος τόνισε, ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η κεντροαριστερά δεν θα γίνουν "δεκανίκι" για την άσκηση συντηρητικής πολιτικής ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. για "αναπαλαιομένο δικομματισμό" και δημιουργία τεχνητής πόλωσης. «Η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Κεντροαριστερά που ανασυγκροτείται, δεν θα γίνει δεκανίκι κανενός για να χτίσει συντηρητικές πολιτικές. Αν το επιθυμούν ορισμένοι θα ήταν προτιμότερο να πάνε κατ΄ευθείαν στα κόμματα για να ευοδωθούν οι στόχοι τους. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Κεντροαριστερά θα έχουν μία αυτόνομη πορεία με στόχο την ανασυγκρότηση του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Σε αυτό το πλαίσιο δεν χωρούν πολιτικές που να οδηγούν στο να γίνουμε δεκανίκι οποιουδήποτε άλλου κόμματος. Θέλουμε να ανασυγκροτήσουμε αυτόν τον χώρο, ώστε να σταματήσει αυτός ο αναπαλαιωμένος δικομματισμός μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, να υπάρξει δηλαδή, μία σοβαρή εναλλακτική προοδευτική πρόταση», επισήμανε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

  • Η συνέντευξη παραχωρήθηκεστον Κ. Παπαδάκη

    [02] Γ. Κατρούγκαλος: Καμία μείωση για συντάξεις έως 1.300 ευρώ

    Τη διαβεβαίωση ότι δεν μειώνονται οι συντάξεις έως 1.300 ευρώ έδωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στην «Πρωινή Ζώνη» της ΕΡΤ1.

    Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε, πάντως ότι για πάνω από 1.300 ευρώ η κύρια σύνταξη παραμένει ίδια, αλλά η επικουρική επανυπολογίζεται. «Θα υπάρξουν μικρές αυξήσεις σε πολλές κύριες συντάξεις, επειδή η εισφορά του 6% για την υγεία εφαρμόζεται επί του πραγματικού ποσού και όχι του υψηλότερου, εικονικού». Σύμφωνα με τον ίδιο, λιγότεροι από 20% των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα θα δουν μειώσεις από 8% έως 10% μεσοσταθμικά.

    Ο ίδιος δήλωσε ότι η κυβέρνηση επιζητεί συμμαχίες με άλλες ευρωπαϊκές χώρες στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων και ομαδικών απολύσεων και αυτό θα προσπαθήσει να καλλιεργήσει σε διεθνές συνέδριο που θα γίνει στην Αθήνα με τη συμμετοχή υπουργών Εργασίας και ευρωπαϊκών συνδικάτων, στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου.

    Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι η Ελλάδα θέλει το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο που είναι ασύμβατο με τις θέσεις του ΔΝΤ σ? αυτά τα ζητήματα. «Σκοπός είναι να επιστρέψουμε στις συλλογικές διαπραγματεύσεις», συμπλήρωσε.

    Ειδικά, για το θέμα των ομαδικών απολύσεων, ο υπουργός τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται νέες θέσεις εργασίας και όχι απολύσεις και μόνο το ΔΝΤ ζητά να αλλάξει ο νόμος για τις ομαδικές απολύσεις. Θέλουμε ο κατώτατος μισθός να επιστρέψει στη συλλογική διαπραγμάτευση, συμπλήρωσε.

    Ερωτηθείς αν το συνταξιοδοτικό σύστημα είναι βιώσιμο, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι το σύστημα έπρεπε να γίνει πρώτα δίκαιο με την εφαρμογή των ίδιων κανόνων για όλους. Εκτός από δίκαιο, θα έπρεπε να υπάρχει αντιστάθμιση των εισφορών και των παροχών και να υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη. Επίσης, πρέπει να φύγει η χώρα από την κρίση που είναι η οικονομική προϋπόθεση.

    Η μείωση των ελλειμμάτων του συνταξιοδοτικού θα βοηθήσει την ανάπτυξη της οικονομίας, γιατί δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, τόνισε ο υπουργός.

    Ερωτηθείς τι θα γίνει με όσους έχασαν το ΕΚΑΣ, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι η σχετική εγκύκλιος έχει ήδη εκδοθεί και ορισμένα μέτρα θα ισχύσουν από Σεπτέμβριο και άλλα αργότερα. Όμως, οι δικαιούχοι θα τα λάβουν αναδρομικά από τον Αύγουστο. Η κάρτα αλληλεγγύης θα είναι διαθέσιμη τον Οκτώβριο, ενώ, όπως τόνισε, «ελπίζουμε η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη να ισχύσει άμεσα».

    Για όσους χάσουν το ΕΚΑΣ στο τέλος του 2018, ο ίδιος υπογράμμισε ότι πολλοί από αυτούς θα δουν αύξηση στην κύρια σύνταξή τους, προσθέτοντας ότι η εθνική σύνταξη είναι γενική και δεν έχει προνοιακό χαρακτήρα, όπως το ΕΚΑΣ, αλλά αυτά αντέχει η οικονομία.

    Αναφορικά με τη χρηματοδότηση των συνδικάτων, ο υπουργός τάχθηκε υπέρ της αυτοχρηματοδότησής τους, όπως γίνεται στην Ευρώπη. Όμως, δεσμεύθηκε να προηγηθεί συζήτηση με τα συνδικάτα, ενώ συμπλήρωσε ότι δεν επιθυμεί το θέμα να είναι αντικείμενο της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά εσωτερικής συζήτησης.

    Ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι η μετάβαση στο νέο καθεστώς χρηματοδότησης των συνδικάτων θα γίνει σταδιακά από το 2017, για να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα. Τα συνδικάτα πρέπει να είναι αυτοχρηματοδοτούμενα, για να είναι αυτόνομα και ανεξάρτητα.

    Στο ζήτημα της ανεργίας, ο ίδιος παρατήρησε ότι τα νέα από το μέτωπο της απασχόλησης είναι μεν καλά με ρεκόρ 15ετίας, αλλά οι μισές, νέες θέσεις εργασίας είναι μερικής απασχόλησης. Ο αναπτυξιακός νόμος θα ενισχύσει την τάση για αύξηση της απασχόλησης, προσέθεσε.

    Ο υπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στην αδήλωτη εργασία, προσθέτοντας ότι προωθείται πρόγραμμα για την αντιμετώπισή του με τη συνεργασία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας που έχει εμπειρία. «Η ?μαύρη? εργασία είναι βαρίδι για την οικονομία και πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι».

    Επίσης, παρατήρησε ότι ένα μέρος της «μαύρης» εργασίας είναι γκρίζο, υπό την έννοια ότι κάποιοι εργαζόμενοι απασχολούνται πολλές ώρες, αλλά πληρώνονται και δηλώνονται ως μερικής απασχόλησης. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι έχει προσδιορισθεί πλέον ένα αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού των εισφορών ανάλογα με την επιχείρηση.

    Όσον αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση και τη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε την άποψη ότι αυτή θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο και ελπίζει ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα.

    Ο ίδιος εκτίμησε ότι η δόση των 2,8 δισ. ευρώ θα καταβληθεί μέσα στο Σεπτέμβριο με την υλοποίηση των μέτρων που εκκρεμούν.

    [03] Στο 100% οι πληρότητες των ξενοδοχείων στη Ρόδο

    Το 100% φτάνουν οι πληρότητες των ξενοδοχείων και των ενοικιαζομένων δωματίων στο νησί της Ρόδου αυτές τις μέρες αφού η τουριστική κίνηση στο νησί εξελίσσεται, όπως και τους προηγούμενους μήνες σε ιδιαιτέρως καλά επίπεδα ενώ καλά πηγαίνει η σεζόν και σε όλα τα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου.

    Ειδικά για την Ρόδο οι αφίξεις τουριστών και τον Αύγουστο είναι αυξημένες κατά 6% περίπου σε σχέση με πέρσι γεγονός ιδιαιτέρως σημαντικό αφού ο Αύγουστος είναι πάντα ο καλύτερος μήνας στην τουριστική κίνηση του νησιού και πάντα οι αφίξεις ήταν ιδιαίτερα υψηλές.

    Με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν η μέρα με τη μεγαλύτερη κίνηση κατά το μήνα Αύγουστο μέχρι τώρα ήταν το Σάββατο 6 του μήνα. Καθ' όλη τη διάρκειά της σημειώθηκαν 292 κινήσεις αεροσκαφών και έφτασαν στη Ρόδο 23.268 τουρίστες ενώ αναχώρησαν 22.131 τουρίστες.

    Όσον αφορά το μήνα Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι θα εξελιχθεί ικανοποιητικά καθώς υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και μάλιστα πολλές εταιρίες ζήτησαν έξτρα πτήσεις προς Ρόδο και το αίτημα τους ικανοποιήθηκε.

    Για τον λόγο αυτό οι εκτιμήσεις είναι ότι η φετινή χρονιά θα είναι από τις πλέον καλές στην ιστορία του ροδιακού τουρισμού σε επίπεδο αφίξεων. Την ευημερία των αριθμών πάντως ενστερνίζεται η συντριπτική πλειοψηφία των καταστηματαρχών και των επαγγελματιών οι οποίοι υποστηρίζουν ότι φέτος έχουν υποστεί σημαντική υστέρηση εσόδων σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

    [04] Η καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων του ΟΑΣΘ στο επίκεντρο της τριμερούς συνάντησης στις 25/8 στο υπ. Εργασίας

    Σε σύσκεψη κάλεσε το υπουργείο Εργασίας τους εργαζομένους και τη διοίκηση του ΟΑΣΘ, την Πέμπτη 25/8/2016 στις 12.00, στο γραφείο του γενικού γραμματέα του υπουργείου Ανδρέα Νεφελούδη.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στόχος της σύσκεψης είναι να δοθεί ένα σαφές πρόγραμμα από τη διοίκηση του ΟΑΣΘ για την πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων. Στη σύσκεψη θα πάρει μέρος και η γενική γραμματέας του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Θεοπίστη Πέρκα.

    [05] Καλαμάτα: Σε ύφεση η πυρκαγιά στον Ταΰγετο

    Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά στον Ταΰγετο και συγκεκριμένα στην τοποθεσία Πηγάδια - που εκδηλώθηκε μια ώρα περίπου πριν τα μεσάνυχτα σε δύσβατη περιοχή - ύστερα από υπεράνθρωπες προσπάθειες των δυνάμεων κατάσβεσης της Πυροσβεστικής υπηρεσίας.

    Καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση του πύρινου μετώπου διαδρμάτισαν τα πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής και τα εναέρια μέσα, που από νωρίς το πρωί έκαναν συνεχείς ρίψεις νερού και περιόρισαν τη φωτιά.

    Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι, η φωτιά είναι σε ύφεση και σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει, δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο που να εμπνέει ανησυχία, ενώ τόνισε ότι βοήθησαν πολύ οι καιρικές συνθήκες προκειμένου να οριοθετηθεί η φωτιά.

    Στο σημείο συνεχίζουν να επιχειρούν, για πλήρη έλεγχο και κατάσβεση, ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, που ξεπερνούν τους 60 πυροσβέστες, δύο αεροσκάφη Canadair κι ένα ελικόπτερο Super Puma.

    [06] Φανταστική ιστορία, σύμφωνα με την αστυνομία, η απόπειρα απαγωγής δύο παιδιών στη Γλυφάδα

    Ευτυχώς δεν είχε βάση, σύμφωνα με την αστυνομία, η καταγγελία για απόπειρα απαγωγής τους που έκαναν, χθες το μεσημέρι, δύο αδελφάκια, 9 και 12 ετών. Συγκεκριμένα, τα παιδιά ισχυρίστηκαν ότι ενώ πήγαιναν σε σπίτι φίλου τους στη Γλυφάδα, για να παίξουν, τα πλησίασε μια ηλικιωμένη γυναίκα που κατέβηκε από φορτηγάκι τύπου βαν και προσπάθησε να αρπάξει το ένα από αυτά. Τα δύο αδελφάκια πρόσθεσαν ότι έβαλαν τότε τις φωνές και η γυναίκα εγκατέλειψε την προσπάθειά της και διέφυγε με το βαν.

    Τα παιδιά εξετάστηκαν από ειδικό παιδοψυχολόγο του Τμήματος Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ενώ παράλληλα οι αστυνομικοί, μετά από έρευνες που έκαναν, αποφάνθηκαν ότι η απόπειρα απαγωγής ήταν μια φανταστική ιστορία που έπλασαν τα δύο αδελφάκια.

    [07] Μήνυση κατά της εφημερίδας και του δικτυακού τόπου «Μακελειό» κατέθεσαν οι υπουργοί Αλ. Φλαμπουράρης, Γ. Σταθάκης και Θ. Δρίτσας

    Μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση και εξύβριση για πλήθος δημοσιευμάτων της εφημερίδας και του δικτυακού τόπου «Μακελειό» κατέθεσαν οι υπουργοί Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας.

    Η μήνυση στρέφεται κατά του Γεωργίου Γκασιάμη, διαχειριστή και νόμιμου εκπρόσωπου του «Μακελειού», του Στέφανου Χίου, που υπογράφει τα επίμαχα δημοσιεύματα και κατά παντός άλλου υπευθύνου.

    Με τη μήνυση ζητείται η ποινική δίωξη και τιμωρία τους και η ενεργοποίηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

    [08] Tρεις καπετάνιοι στο τάνκερ Ευρώπη

    Ο τόπος και το τοπίο δεν επελέγησαν τυχαία: Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι κάλεσε την Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο πάνω σε ένα αεροπλανοφόρο κοντά στο νησί Βεντοτένε. Ο Ρέντσι θέλει να σφυρηλατήσουν μια «συμφωνία για την Ευρώπη». Θα ακολουθήσουν άραγε οι άλλοι, αναρωτιέται το πρώτο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο της Γερμανίας ARD.

    Ήταν καλή η ιδέα; Το αεροπλανοφόρο και τα μεγάλα πολιτικά μηνύματα θυμίζουν τον Τζορτζ Μπους: το περίφημο σύνθημα του Τζορτζ Μπους του νεώτερου μετά την εισβολή στο Ιράκ το 2003 "αποστολή εξετελέσθη". Ένα μήνυμα το οποίο σύντομα αποδείχθηκε ότι ειπώθηκε πολύ βιαστικά.

    Πάνω στο αεροπλανοφόρο Τζουζέπε Γκαριμπάλντι θα τεθεί ο θεμέλιος λίθος, όπως προδοκά η Ιταλία, για τη συμφωνία της Ευρώπης, για μια νέα αρχή μετά το Brexit. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μεταρρυθμιστεί έως το 2017 ή θα χάσουμε», όπως έκανε έκκληση πρόσφατα ο Ρέντσι.

    Προς τα πού όμως πρέπει να πάει το τάνκερ Ευρώπη, δεδομένου ότι οι απόψεις των καπετάνιων διίστανται; Δεν έχουν κουραστεί οι πολίτες από τις Βρυξέλλες; 'Η είναι ακριβώς η άτολμη, διστακτική στάση το πρόβλημα; Ο Ρέντσι θεωρεί ότι «Επιστρέφουμε στο Βεντοτένε για να ξεκινήσουμε και πάλι με την Ευρώπη των αξιών και του πολιτισμού. Η αποστολή της Ευρώπης είναι να βελτιώσει τον κόσμο».

    Το Βεντοτένε έχει για τους Ιταλούς μεγάλη συμβολική αξία: Στο Β΄Παγκόσμιο πόλεμο είχε φυλακιστεί ο αντιφασίστας και πρωτοπόρος της Ευρώπης Αλτιέρο Σπινέλι. Το 1941 συνέγραψε στο Βεντοτένε το μανιφέστο του «Για μια ελεύθερη και ενωμένη Ευρώπη».

    Επρόκειτο για ένα είδος οράματος για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Τόσο μακριά φυσικά δεν θέλει να φτάσει ο Ρέντσι. Αυτό που η Ιταλία έχει κατά νουν το σκιαγράφησε πρόσφατα ο υφυπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων Σάντρο Γκότσι στους Finacial Times: Θέλει μεγαλύτερη εκχώρηση εθνικής κυριαρχία στις Βρυξέλλες στους τομείς του προϋπολογισμού, της οικονομικής πολιτικής, της ασφάλειας και των προσφύγων. Περισσότερες κοινές, δεσμευτικές αποφάσεις δηλαδή σε εθνικά θέματα, τα οποία στην πραγματικότητα ήταν ανέκαθεν της απόλυτης αρμοδιότητας κάθε χώρας. Ζήτησε δε και περισσότερα πανευρωπαϊκά σχέδια για τις υποδομές.

    Πηγή: ARD

    [09] Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες στην Καλιφόρνια

    O πύργος του θρυλικού μεγιστάνα τoυ Tύπου Γουίλιαμ Ράντολφ Χιρστ, στην ακτή του Ειρηνικού, έκλεισε για προληπτικούς λόγους, ενώ οι πυροσβέστες δίνουν μάχη για την κατάσβεση των γιγάντιων πυρκαγιών που έχουν κάνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα γης στην Καλιφόρνια τις τελευταίες ημέρες.

    Ο πύργος Χιρστ που κατασκευάστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, έκλεισε μέχρι νεωτέρας λόγω των πυρκαγιών που μαίνονται στην περιοχή, εξηγούν οι διαχειριστές του στην ιστοσελίδα του.

    Ο πύργος, ο οποίος κυρίως χρησίμευσε ως μοντέλο για τον πύργο "Ξαναντού" του "Πολίτη Κέιν" του 'Ορσον Γουέλς, βρίσκεται πάνω σε λόφο, σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από τον Ειρηνικό. Από τον πύργο, που διαθέτει 115 δωμάτια, δύο πισίνες και ένα θέατρο, παρέλασε όλο το Χόλιγουντ της δεκαετίας του 1920 και του 1930, ενώ σήμερα προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες.

    Οι υπεύθυνοι προτιμούν να "αποτιμούν την κατάσταση στο μέτωπο των πυρκαγιών κάθε μέρα" πριν ανοίξουν ξανά τις πύλες του, καθώς, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η φωτιά μαίνεται μόλις τρία χιλιόμετρα από τον πύργο.

    Η σοβαρή ξηρασία που μαστίζει την Καλιφόρνια εδώ και χρόνια ευνοεί τις πυρκαγιές που πλήττουν την πολιτεία αυτή στη δυτική ακτή των ΗΠΑ. Οι πυροσβέστες προσπαθούν τώρα να θέσουν υπό έλεγχο έξι εστίες φωτιάς που μαίνονται σε όλη την πολιτεία.

    Η φωτιά "Chimney", όπως ονομάστηκε αυτή που απειλεί τον πύργο, έχει τεθεί υπό έλεγχο σε ποσοστό 35%, σύμφωνα με τις αρχές της Καλιφόρνιας. Αντίθετα η "Clayton Fire", βορείως του Σαν Φρανσκίσκο, έχει τεθεί κατά 95% υπό έλεγχο και η "Bluecut Fire", ανατολικά του Λος Άντζελες, που έκανε στάχτη 150.000 στρέμματα, έχει τεθεί υπό έλεγχο κατά 85%.

    ΑΓ

    [10] Ιαπωνία: Ισχυρός τυφώνας κατευθύνεται στο Τόκιο

    Ο τυφώνας Mindulle, ο ένατος της εποχής αυτής στην Ασία, κατευθύνεται σήμερα στο Τόκιο, με ισχυρές ριπές ανέμου και κατακλυσμιαίες βροχές, αναγκάζοντας τις αεροπορικές εταιρίες να ακυρώσουν εκατοντάδες πτήσεις και διαταράσσοντας την κυκλοφορία στους δρόμους καθώς και τα δρομολόγια των σιδηροδρόμων.

    Ο τυφώνας, του οποίου οι άνεμοι μπορούν να φθάσουν τα 180 χλμ. την ώρα, έφθασε γύρω στις 08.00 τοπική ώρα (04.00 ώρα Ελλάδας) στη χερσόνησο 'Ιζου, νοτίως του Τόκιο, και κατευθύνεται στην ιαπωνική πρωτεύουσα.

    Προειδοποιήσεις για την εκκένωση δεκάδων χιλιάδων νοικοκυριών έχουν εκδώσει διάφορες κοινότητες που απειλούνται από πλημμύρες και κατολισθήσεις.

    Τραίνα ακινητοποιήθηκαν, άλλα πραγματοποίησαν με καθυστερήσεις την αναχώρηση ή την άφιξη κατά τις ώρες αιχμής της κυκλοφορίας και όσα πραγματοποιούσαν δρομολόγια, κινούνταν αργά και ήταν κατάμεστα από κόσμο.

    Τουλάχιστον 387 πτήσεις ακυρώθηκαν από τις αεροπορικές εταιρίες, ανάμεσά τους 145 της Japan Airlines (JAL) και 96 της All Nippon Airways (ANA). Και άλλες πτήσεις μπορεί να ακυρωθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

    "Φοβερές βροχοπτώσεις απειλούν όλο το ανατολικό τμήμα της χώρας, συνοδευόμενες από εξαιρετικά σφοδρούς ανέμους", μετέδωσε το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ, του οποίου οι δημοσιογράφοι περιγράφουν σε απευθείας μετάδοση την εικόνα που επικρατεί σε διάφορες περιοχές λόγω της έλευσης του τυφώνα.

    [11] Καθοριστικής σημασίας οι συναντήσεις Αναστασιάδη-Ακιντζί

    Οι επόμενες επτά συναντήσεις του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζί, στο πλαίσιο του νέου κύκλου εντατικών συνομιλιών που αρχίζουν αύριο, θα κρίνουν πολλά για το μέλλον της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

    Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι κατά την αυριανή συνάντηση των δύο ηγετών θα συζητηθεί ο καθορισμός της ημερήσιας διάταξης των επόμενων συναντήσεων και πρόσθεσε πως αναλόγως της προόδου που θα σημειωθεί μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου, θα ληφθούν αποφάσεις αναφορικά με ενδεχόμενη κοινή συνάντηση του κ. Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί, με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ.

    Ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση την εβδομάδα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, ως αρχηγός του κράτους.

    Αναφερόμενος στο θέμα της ασφάλειας, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι μετά τη λύση δεν μπορούν να παραμείνουν τουρκικά στρατεύματα στην Κύπρο ή τουρκικές εγγυήσεις.

    Σε ότι αφορά το εδαφικό, είπε ότι πιθανόν η διαπραγμάτευση να μην φτάσει σε επίπεδο κατάθεσης χαρτών, θα γίνει όμως συζήτηση επί των κριτηρίων, που είναι και η πιο σημαντική πτυχή ως προς τις εδαφικές αναπροσαρμογές που θα γίνουν επί χάρτη.

    [12] Το ελληνικό βιβλίο ταξιδεύει στην Κίνα. Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στην 23η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου του Πεκίνου

    Με πλούσιο υλικό από την πρόσφατη εκδοτική παραγωγή και μία εκδήλωση για τον Καζαντζάκη, συμμετέχει η Ελλάδα στην 23η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου του Πεκίνου (Beijing International Book Fair), που θα διαρκέσει από τις 24 έως και τις 28 Αυγούστου 2016. Την ελληνική συμμετοχή οργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ελλάδος και το γραφείο του ΕΟΤ στο Πεκίνο και με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού. Το εθνικό περίπτερο, μεγέθους 18 τ.μ., περιλαμβάνει πάνω από 100 τίτλους ελληνικών βιβλίων, στην ελληνική, αγγλική και κινεζική γλώσσα, όπως πεζογραφικά και ποιητικά έργα, λευκώματα, ταξιδιωτικούς και περιηγητικούς οδηγούς της Ελλάδας, μελέτες, παιδικά βιβλία και κόμικς, καθώς και καταλόγους μεταφρασμένων και βραβευμένων βιβλίων.

    Στο πλαίσιο της ελληνικής συμμετοχής, το ΕΙΠ σε συνεργασία με το τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Πεκίνου και της καθηγήτριας Ελένης Αβραμίδου, οργανώνει εκδήλωση με θέμα «Ο Ζορμπάς στην Κίνα - Μεταφράζοντας Καζαντζάκη», με ομιλητές τον μεταφραστή του Καζαντζάκη, LI Chenggui και την ιστορικό, Que Jianrong. Την εκδήλωση θα χαιρετήσει η Ελισάβετ Φωτιάδου, Πρεσβευτής - Σύμβουλος, Επιτετραμμένη Πρεσβείας Πεκίνου. Αξίζει να αναφερθεί, ότι, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, σε συνάντησή του με τον υφυπουργό Τύπου και ΜΜΕ Κίνας WuShangzhi, στο πλαίσιο της 13ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ), «η πρόσκληση της Κίνας, ως τιμώμενης χώρας στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης το 2010, αποτέλεσε συνέχεια των διαπολιτισμικών σχέσεων που ξεκίνησαν επίσημα με την παρουσία της Ελλάδας ως τιμώμενη χώρα στην Έκθεση Βιβλίου του Πεκίνου το 2008, αναπτύσσοντας στη συνέχεια ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας, μεταξύ δύο μεγάλων πολιτισμών που μετρούν 3.000 χρόνια διαχρονικής παρουσίας».

    Από το 2010 έως σήμερα η Κίνα συμμετέχει σταθερά, κάθε χρόνο στην ΔΕΒΘ, μέσα από το πρόγραμμα ανταλλαγής περιπτέρων 18 τ.μ., όπως έχουν συμφωνήσει οι δύο χώρες. Εφέτος, όμως, η Κίνα έκανε μία ξεχωριστή, δυναμική εμφάνιση με περίπτερο 80 τ.μ. και συμμετοχή 40 εκδοτών καθώς και την παρουσία του Κινέζου υφυπουργού, δίνοντας νέα ώθηση στην καλλιέργεια και ανάπτυξη των εκδοτικών σχέσεων Ελλάδας και Κίνας. Ως προς τις μεταφραστικές ανταλλαγές, το αρχείο του ΕΚΕΒΙ έχει καταγράψει πάνω από 200 ελληνικούς τίτλους μεταφρασμένους στα κινεζικά, 36 από τους οποίους εκδόθηκαν μετά το 2008 (βιβλία αρχαίας ελληνικής γραμματείας ως επί το πλείστον αλλά και Καζαντζάκης, Καβάφης, Ελύτης, ενώ από σύγχρονους οι Απόστολος Δοξιάδης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Μάρω Βαμβουνάκη και οι συγγραφείς παιδικού βιβλίου Ευγένιος Τριβιζάς, Ζαραμπούκα Σοφία και Ρουσάκη Μαρία, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Ροδούλα Παπά κ.ά.).

    [13] Στη Σύνοδο Κορυφής των Αθηνών ο Φρανσουά Ολάντ

    Η Γαλλία επιβεβαίωσε σήμερα τη διεξαγωγή "στις αρχές Σεπτεμβρίου" στην Ελλάδα μιας "συνόδου της Νότιας Ευρώπης" με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στην οποία θα συμμετάσχει ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

    "Θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου μια σύνοδος της Νότιας Ευρώπης, η οποία έχει προταθεί από τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την οποία ο Φρανσουά Ολάντ αποδέχθηκε", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στεφάν Λε Φολ.

    Ελληνική κυβερνητική πηγή είχε δηλώσει στις αρχές Αυγούστου στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η Ελλάδα ετοιμάζει μια σύνοδο κορυφής των χωρών της νότιας Ευρώπης για να συζητηθούν τα οικονομικά και τα μεταναστευτικά προβλήματα. Η σύνοδος αυτή ενδέχεται να πραγματοποιηθεί στις 9 Σεπτεμβρίου. Έχουν προσκληθεί σ' αυτή η Κύπρος, η Γαλλία, η Μάλτα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία.

    Η Ελλάδα αντιμετωπίζει εδώ και έξι χρόνια μια οικονομική κρίση και επιβιώνει χάρη στα δάνεια των πιστωτών της. Η χώρα χρειάσθηκε πρόσφατα να διαχειριστεί μια χωρίς προηγούμενο μεταναστευτική ροή που την οδήγησε να ζητήσει επίσης τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο Αλέξης Τσίπρας ζητάει μια οικονομική πολιτική στραμμένη προς την ανάπτυξη και λιγότερη λιτότητα στη διαχείριση των δημόσιων δαπανών.

    Η Αθήνα έχει εξάλλου καταγγείλει επανειλημμένα την έλλειψη βοήθειας από τις άλλες χώρες της ΕΕ για τη διαχείριση της κρίσης των προσφύγων.

    [14] Το Παρίσι επιβεβαιώνει τη διεξαγωγή της "συνόδου της Νότιας Ευρώπης" το Σεπτέμβρη στην Ελλάδα

    Η Γαλλία επιβεβαίωσε σήμερα τη διεξαγωγή "στις αρχές Σεπτεμβρίου" στην Ελλάδα μιας "συνόδου της Νότιας Ευρώπης" με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στην οποία θα συμμετάσχει ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

    "Θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου μια σύνοδος της Νότιας Ευρώπης, η οποία έχει προταθεί από τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την οποία ο Φρανσουά Ολάντ αποδέχθηκε", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στεφάν Λε Φολ.

    Ελληνική κυβερνητική πηγή είχε δηλώσει στις αρχές Αυγούστου στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η Ελλάδα ετοιμάζει μια σύνοδο κορυφής των χωρών της νότιας Ευρώπης για να συζητηθούν τα οικονομικά και τα μεταναστευτικά προβλήματα. Η σύνοδος αυτή ενδέχεται να πραγματοποιηθεί στις 9 Σεπτεμβρίου. Έχουν προσκληθεί σ' αυτή η Κύπρος, η Γαλλία, η Μάλτα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία.

    Η Ελλάδα αντιμετωπίζει εδώ και έξι χρόνια μια οικονομική κρίση και επιβιώνει χάρη στα δάνεια των πιστωτών της. Η χώρα χρειάσθηκε πρόσφατα να διαχειριστεί μια χωρίς προηγούμενο μεταναστευτική ροή που την οδήγησε να ζητήσει επίσης τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο Αλέξης Τσίπρας ζητάει μια οικονομική πολιτική στραμμένη προς την ανάπτυξη και λιγότερη λιτότητα στη διαχείριση των δημόσιων δαπανών.

    Η Αθήνα έχει εξάλλου καταγγείλει επανειλημμένα την έλλειψη βοήθειας από τις άλλες χώρες της ΕΕ για τη διαχείριση της κρίσης των προσφύγων.

    [15] Στην Αθήνα αύριο ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες-Συναντήσεις με ΠτΔ και πρωθυπουργό

    Στην Ελλάδα θα βρίσκεται από αύριο έως και τις 25 Αυγούστου ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι, για να εκτιμήσει τις ανθρωπιστικές ανάγκες προσφύγων και μεταναστών, καθώς και τον τρόπο που η Ύπατη Αρμοστεία θα συνεισφέρει περαιτέρω στην ανθρωπιστική ανταπόκριση. Ο Ύπατος Αρμοστής θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, καθώς και με μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Επίσης, θα συναντήσει πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο σε χώρους προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στην Αττική και την Κεντρική Μακεδονία, και θα συναντηθεί με εκπροσώπους των τοπικών Αρχών, της κοινωνίας των πολιτών και άλλους εταίρους.

    [16] Κώς: Σύσκεψη για τη νησιωτική πολιτική

    Σύσκεψη των τοπικών αρχών και φορέων της Κω με θέμα τη νησιωτικότητα και τη διαμόρφωση ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για τη νησιωτική πολιτική πραγματοποιείται την Τετάρτη στις 7 μμ στο Επιμελητήριο της Κω. Εισηγητής στη συνάντηση θα είναι ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ηλίας Καματερός, υπεύθυνος της Επιτροπής Παρακολούθησης και Ελέγχου του κυβερνητικού έργου για το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

    [17] Γ. Κατρούγκαλος: Δεν θα πληγούν κύριες και επικουρικές συντάξεις που δεν υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ

    Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα πληγούν κύριες και επικουρικές συντάξεις που δεν υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ, έδωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στην ΕΡΤ.

    Όπως ανέφερε, «στην περίπτωση που το άθροισμα είναι μεγαλύτερο, η κύρια σύνταξη δεν θα πληγεί, ενώ θα γίνει επανυπολογισμός της επικουρικής, αλλά με βάση τα χρόνια ασφάλισης και τις εισφορές που έχουν καταβληθεί». Ως εκ τούτου, τόνισε πως δεν θα γίνουν οριζόντιες περικοπές στις επικουρικές. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι με βάση τους υπολογισμούς που έγιναν, οι περικοπές στις συντάξεις του Δημοσίου ήταν μεσοσταθμικά 8-10% για το 20% των συνταξιούχων. Ανάλογη θα είναι, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η περικοπή για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα. Μεταξύ άλλων, ο κ. Κατρούγκαλος διαβεβαίωσε πως δεν θα περικοπεί καμία κύρια σύνταξη, ενώ σημείωσε πως θα υπάρξουν και μικρές αυξήσεις λίγων ευρώ, λόγω επανυπολογισμού των εισφορών υγείας.

    Ο υπουργός Εργασίας συμπλήρωσε, επίσης, ότι στόχος της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση είναι να αποτραπεί η γενικευμένη απορρύθμιση στην αγορά εργασίας, τονίζοντας πως το θέμα των ομαδικών απολύσεων αποτελεί «κόκκινη» γραμμή. Πρόσθεσε, δε, ότι στη διαπραγμάτευση η κυβέρνηση δεν προσέρχεται αμυντικά, αλλά θέτει ζητήματα, όπως η επαναφορά των συλλογικών διαπαραγματεύσεων, μέσω των οποίων θα καθορίζεται και ο κατώτατος μισθός, «όπως γινόταν πάντα».

    [18] Βρετανία: Ξεκίνησε η διαδικασία εκλογής του νέου ηγέτη των Εργατικών σε τεταμένο κλίμα

    Τζέρεμι Κόρμπιν ή Όουεν Σμιθ; Τα στελέχη του Εργατικού Κόμματος έχουν στην διάθεσή τους έναν μήνα από σήμερα προκειμένου να εκλέξουν τον νέο τους ηγέτη κι ενώ η ατμόσφαιρα είναι δηλητηριώδης, σε τέτοιο βαθμό που απειλείται ακόμα και η ίδια η ύπαρξη του κόμματος των Εργατικών της Βρετανίας που ιδρύθηκε το 1900.

    Στη δίνη μιας εσωτερικής κρίσης μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης βίωσε ένα καλοκαίρι γεμάτο διαμάχες κι αντιπαραθέσεις όπου τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα εμφανίστηκαν διχασμένα.

    Με την έναρξη της ψηφοφορίας μέσω επιστολικής ψήφου σήμερα, περίπου 640.000 μέλη και υποστηρικτές μπορούν να ψηφίσουν έως την 21η Σεπτεμβρίου. Το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί τρεις ημέρες αργότερα κατά την διάρκεια ενός εκτάκτου συνεδρίου στο Λίβερπουλ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 22 August 2016 - 14:32:41 UTC