Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ξεκίνησε από χθες η διαδικασία ενημέρωσης από τις τράπεζες προς τους δικαιούχους ένταξης στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οίκον»
  • [02] Η λειτουργία του φράγματος της Μεσοχώρας είναι απόφαση της κυβέρνησης είπε η Ο. Γεροβασίλη
  • [03] Ινδία: Αστυνομικοί θα βάψουν τα κέρατα των αγελάδων με φωσφοριζέ μπογιά για να μειώσουν τα τροχαία δυστυχήματα
  • [04] Το Θέατρο Παλλάς περνάει στα χέρια των «Θεατρικών Σκηνών»
  • [05] Συμπαραγωγή της ΕΡΤ υποψήφια στα ευρωπαϊκά κινηματογραφικά βραβεία
  • [06] Γνωστοί καλλιτέχνες από 10-18 Σεπτεμβρίου στη μουσική σκηνή της 81ης ΔΕΘ
  • [07] Έως το τέλος Αυγούστου οι δηλώσεις συμμετοχής στην πρώτη δημόσια συζήτηση πολιτών για το Διάστημα
  • [08] Η δίκαιη ανάπτυξη αντικείμενο της σύσκεψης υπό τον Αλ. Τσίπρα

  • [01] Ξεκίνησε από χθες η διαδικασία ενημέρωσης από τις τράπεζες προς τους δικαιούχους ένταξης στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οίκον»

    Ξεκίνησε από χθες Δευτέρα η διαδικασία ενημέρωσης από τις τράπεζες προς τους δικαιούχους ένταξης στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οίκον» που σε πρώτη φάση αφορούν 5.046 νοικοκυριά (συν 972 επιλαχόντες).

    Το ΕΤΕΑΝ, που είναι ο διαχειριστής του Ταμείου, υπενθυμίζει με σημερινή ανακοίνωση ότι οι ωφελούμενοι πρέπει να προβούν στην υπογραφή των σχετικών συμβάσεων εντός 45 ημερών από τη χθεσινή ημερομηνία, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η αίτηση τίθεται αυτοδίκαια εκτός απόφασης υπαγωγής, ώστε να δοθεί δυνατότητα υπαγωγής σε επόμενες στη σειρά από τις επιλαχούσες αιτήσεις. Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο τελικός αριθμός των πρόσθετων δικαιούχων που θα υπαχθούν στο πρόγραμμα, αναμένεται να φθάσει περίπου τους 8.000, καθώς πρόκειται να εκταμιευθούν πρόσθετοι πόροι στο επόμενο χρονικό διάστημα.

    [02] Η λειτουργία του φράγματος της Μεσοχώρας είναι απόφαση της κυβέρνησης είπε η Ο. Γεροβασίλη

    «Ο αγώνας για τη δημοκρατία και την ελευθερία είναι διαρκής» υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σε δηλώσεις της από τη μονή Σέλτσου στην κοιλάδα του Αχελώου, όπου εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις μνήμης για το ολοκαύτωμα των Σουλιωτών το 1804.

    Η κ. Γεροβασίλη απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, είπε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσει το φράγμα της Μεσοχώρας, το οποίο θα παρέχει φθηνή ενέργεια στη χώρα, αλλά ταυτόχρονα θα δώσει ζωή σε μία πανέμορφη περιοχή που αξίζει να αξιοποιηθεί.

    Ειδικότερα, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, που αποτελεί αίτημα για την Ήπειρο και τη Θεσσαλία και το οποίο, αν και έχει ολοκληρωθεί, δεν λειτούργησε ποτέ.

    «Η απόφαση της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσει και στο αμέσως επόμενο διάστημα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες» είπε και πρόσθεσε σχετικά με το ζήτημα που αντιμετώπισε ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης, ότι βρέθηκε απέναντι σε αντιφατικές μελέτες αναφορικά με τον οικισμό, αν δηλαδή θα πρέπει να εκκενωθεί στο σύνολό του ή ένα τμήμα του, αφού στην περιοχή θα υπάρχει τεχνητή λίμνη.

    Ανέφερε μάλιστα. ότι το υπουργείο έχει αναθέσει σε πανεπιστήμιο την εκπόνηση νέας μελέτης, η οποία θα δώσει οριστική λύση στο ζήτημα, ώστε αμέσως μετά, να δρομολογηθούν οι εξελίξεις.

    Όπως είπε η κ. Γεροβασίλη, το έργο θα δώσει φθηνή ενέργεια στη χώρα και παράλληλα, θα αξιοποιηθεί το ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής, τονίζοντας ότι είναι απόφαση της κυβέρνησης.

    Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι στη σωστή κατεύθυνση και υπογράμμισε ότι η Θεσσαλία έχει δώσει αγώνα για το έργο, που θα προσφέρει στην εθνική οικονομία και στη ΔΕΗ 25 εκατ. ετησίως και παράλληλα θα λειτουργήσει αντιπλημμυρικά για την περιοχή.

    [03] Ινδία: Αστυνομικοί θα βάψουν τα κέρατα των αγελάδων με φωσφοριζέ μπογιά για να μειώσουν τα τροχαία δυστυχήματα

    Με φωσφορίζουσες ταινίες που κολλάνε στα κέρατα των αδέσποτων αγελάδων προσπαθούν οι Ινδοί αστυνομικοί να μειώσουν τον αριθμό των τροχαίων δυστυχημάτων που σημειώνονται τις νύχτες στους δρόμους της κεντρικής Ινδίας.

    Μετά από αλλεπάλληλα δυστυχήματα στα οποία εμπλέκονταν ζώα, άνδρες της τροχαίας μιας περιφέρειας του κρατιδίου Μάντια Πραντές τοποθέτησαν φωσφορίζουσες πορτοκαλί ταινίες στα κέρατα 300 αγελάδων και ταύρων ώστε να διακρίνονται από τους οδηγούς όταν πέφτει το σκοτάδι.

    Εκατοντάδες βοοειδή περιφέρονται στους οδικούς άξονες της Ινδίας και συνιστούν μεγάλο κίνδυνο για τους οδηγούς αυτοκινήτων και μοτοσικλετών.

    "Πολλοί οδηγοί τραυματίστηκαν ή σκότωσαν ζώα με τα οποία συγκρούστηκαν τη νύχτα", εξήγησε ο Καϊλάς Σοχάν, επιθεωρητής της τροχαίας της περιφέρειας Μπαλαγκάτ. "Έπρεπε να επέμβουμε κατεπειγόντως για να αποτρέψουμε αυτά τα δυστυχήματα", τόνισε.

    Τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα έπεισαν τους αστυνομικούς ότι η μέθοδός τους αποδίδει. Έτσι, αγόρασαν ανεξίτηλη φωσφορίζουσα μπογιά για να βάψουν τα κέρατα των αγελάδων καθώς οι αυτοκόλλητες ταινίες δυστυχώς ξεκολλάνε μετά από μερικές εβδομάδες.

    Πέρσι περίπου 550 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Ινδία σε τροχαία δυστυχήματα στα οποία ενεπλάκησαν αδέσποτα ζώα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

    [04] Το Θέατρο Παλλάς περνάει στα χέρια των «Θεατρικών Σκηνών»

    Αλλαγή σελίδας για το Θέατρο Παλλάς, καθώς από τον Σεπτέμβριο του 2017 και για τα επόμενα δέκα χρόνια, η ιστορική σκηνή της οδού Βουκουρεστίου θα βρίσκεται στα χέρια των «Θεατρικών Σκηνών», της νέας εταιρείας θεατρικών παραγωγών του επιχειρηματία Πάνου Κατσαρίδη. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, στόχος είναι να «παρουσιάσουν ένα πλούσιο πρόγραμμα με θεατρικά έργα του διεθνούς και ελληνικού ρεπερτορίου, οικογενειακά θεάματα, μουσικές παραστάσεις και πολλές εκπλήξεις».

    Ήδη από τον προσεχή Φεβρουάριο οι «Θεατρικές Σκηνές» αναλαμβάνουν την παραγωγή μιας φιλόδοξης μουσικής παράστασης - αφιερωμένης στη ζωή και τα τραγούδια της Τζένης Βάνου, η οποία θα ανέβει στο Θέατρο Παλλάς. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιώργος Κιμούλης, ενώ την θρυλική ερμηνεύτρια θα υποδυθεί η Φωτεινή Δάρρα. Παράλληλα, οι «Θεατρικές Σκηνές» ανακοίνωσαν το πρόγραμμά τους για την προσεχή σεζόν 2016 - 2017, το οποίο θα περιλαμβάνει ακόμα τρεις παραγωγές.

    Ειδικότερα, τον Οκτώβριο, οι «Θεατρικές Σκηνές» παρουσιάζουν στο θέατρο Άλμα δύο δημοφιλή θεατρικά έργα. Στην κεντρική σκηνή, ο Γιώργος Κιμούλης ανεβάζει το τολμηρό έργο του Σοντερλό ντε Λακλό «Επικίνδυνες Σχέσεις», κρατώντας παράλληλα τον πρωταγωνιστικό ρόλο του ερωτύλου υποκόμη Βαλμόν. Μαζί του επί σκηνής, θα δούμε τις Εβελίνα Παπούλια, Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, Μάρα Δαμουρσλή και Μάρω Κοντού. Στη Β' σκηνή του θεάτρου Άλμα, η Πέμυ Ζούνη σκηνοθετεί την Ελένη Καστάνη στο έργο του Γουίλι Ράσελ, «Σίρλεϊ Βαλεντάιν» σε μετάφραση Αλέξανδρου Ρήγα.

    Τον Δεκέμβριο, η εταιρεία «Θεατρικών Σκηνών» θα παρουσιάσει στο Θέατρο Πάνθεον, το έργο του Μπέρναρντ Σω «Πυγμαλίων - Ωραία μου Κυρία», σε μετάφραση και σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Ρήγα, σκηνικά του Μανόλη Παντελιδάκη και κοστούμια του Απόλλωνα Παπαθεοχάρη. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο κρατά η Δήμητρα Ματσούκα, ενώ τον υπόλοιπο θίασο συμπληρώνουν οι: Κώστας Κόκλας, Παύλος Χαϊκάλης, Αντώνης Καφετζόπουλος, Ορέστης Τζιόβας, Ησαϊας Ματιάμπα και η Μάρθα Βούρτση. Η παράσταση θα παρουσιαστεί την άνοιξη και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

    [05] Συμπαραγωγή της ΕΡΤ υποψήφια στα ευρωπαϊκά κινηματογραφικά βραβεία

    Υποψηφιότητα για την καλύτερη ευρωπαϊκή ταινία μικρού μήκους στα Ευρωπαϊκά Κινηματογραφικά Βραβεία 2016 (European Film Awards) εξασφάλισε η μικρού μήκους ταινία «Limbo» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη, στην οποία συμπαραγωγός είναι η ΕΡΤ. H ταινία έχει ήδη κερδίσει το EFA Nomination Award στα βραβεία του φεστιβάλ του Σαράγιεβο, στις 20 Αυγούστου 2016.

    Διακρίσεις και βραβεία επίσης έλαβε στο Palm Springs Shortfest 2016 με το Future Filmmaker Award καθώς και με το βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μυθοπλασίας στο φεστιβάλ Curtas Vila do Conde, στην Πορτογαλία. Τέλος, η συμπαραγωγή της ΕΡΤ συμμετείχε στα διαγωνιστικά των μεγαλύτερων διεθνών φεστιβάλ μικρού μήκους, μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της στις Κάννες.

    [06] Γνωστοί καλλιτέχνες από 10-18 Σεπτεμβρίου στη μουσική σκηνή της 81ης ΔΕΘ

    Από παλμό και διασκέδαση θα "πλημμυρίσουν" οι νύχτες της 81ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιείται φέτος από 10 έως 18 Σεπτεμβρίου, καθώς ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής θα "πρωταγωνιστήσουν" στα Music Events Live.

    Κάθε βράδυ, στις 21:30, στη μεγάλη σκηνή κάτω από το Τόξο της ΔΕΘ, τα Music Events Live θα αποτελέσουν πόλο έλξης για τους επισκέπτες και τους θαυμαστές των καλλιτεχνών, ικανοποιώντας τις μουσικές προτιμήσεις όλων των ηλικιών.

    Την αρχή θα κάνουν, στις 10 Σεπτεμβρίου, η Ελευθερία Αρβανιτάκη και ο Νίκος Πορτοκάλογλου, ενώ τη "σκυτάλη" παίρνουν στις 11 του μηνός η Δέσποινα Βανδή και οι Μέλισσες.

    Τη Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου, τραγουδούν ο Στέλιος Ρόκκος και η Μαλού και την επόμενη ημέρα οι Κωνσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης. Κατά τη διάρκεια της συναυλίας των αδελφών Τσαχουρίδη θα διεκδικηθεί μία θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες καθώς επιδίωξη είναι να σχηματιστεί ο μεγαλύτερος σε μήκος και σε αριθμό συμμετεχόντων ποντιακός χορός "Ομάλ".

    Στις 14 Σεπτεμβρίου, ο Σταύρος Κουγιουμτζής συναντά τον Βασίλη Τσιτσάνη μέσα από το μπουζούκι του Θανάση Πολυκανδριώτη, που δένει με τις φωνές του Κώστα Μακεδόνα, της Κατερίνας Κόρου και της Αιμιλίας Κουγιουμτζή.

    Την Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου, στη σκηνή της ΔΕΘ θα ανέβει ο Γιάννης Πλούταρχος, ενώ θα έχουν προηγηθεί οι Kings, αλλά και την Παρασκευή θα ακολουθήσει η Πέγκυ Ζήνα.

    Το Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου, θα πάρουν σειρά ο Γιώργος Παπαδόπουλος, ο Κώστας Μαρτάκης και η Demy με τον Βαγγέλη Κακουριώτη και τους Panik Live να ανοίγουν το πρόγραμμα, ενώ την αυλαία των μουσικών συναυλιών της 81ης ΔΕΘ θα ρίξει η Πάολα, με τους Rec.

    Σημειώνεται πως τις συναυλίες τις παρακολουθούν όλοι μόνο με το εισιτήριο της 81ης ΔΕΘ.

    [07] Έως το τέλος Αυγούστου οι δηλώσεις συμμετοχής στην πρώτη δημόσια συζήτηση πολιτών για το Διάστημα

    Εκατό Έλληνες πολίτες που θέλουν να συμβάλουν στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού διαστημικού προγράμματος, θα έχουν την ευκαιρία να το κάνουν. Στις 10 Σεπτεμβρίου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) διοργανώνει ταυτόχρονα σε 22 ευρωπαϊκές χώρες, την πρώτη δημόσια συζήτηση πολιτών για το Διάστημα στην Ευρώπη (Citizens' Debate on Space for Europe). Συνολικά αναμένεται να συμμετάσχουν περίπου 2.000 ευρωπαίοι πολίτες. Στην Ελλάδα, η δημόσια συζήτηση θα φιλοξενηθεί στο α2-innohub στo Μαρούσι, με διοργανωτή το si-Cluster και με την υποστήριξη του Corallia και της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ). Η δήλωση συμμετοχής μπορεί να υποβληθεί έως τις 28 Αυγούστου στη διεύθυνση https://citizensdebateonspaceforeurope.eventbrite.com, ενώ η επιλογή και η επιβεβαίωση των συμμετεχόντων θα γίνει έως τις 2 Σεπτεμβρίου.

    Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος δίνει για πρώτη φορά την ευκαιρία σε 100 Έλληνες πολίτες από ολόκληρη τη χώρα να εκφράσουν την άποψή τους για θέματα σχετικά με το Διάστημα, όπως τις διαστημικές πτήσεις, την εξερεύνηση του διαστήματος και τις διαστημικές τεχνολογίες και έτσι, να συμβάλουν στον καθορισμό των προτεραιοτήτων της ESA. Για να πάρει μέρος κάποιος στη δημόσια συζήτηση, δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις για το Διάστημα. Δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να υποβάλλουν άτομα ηλικίας από 16 ετών και άνω, από όλη τη χώρα και με οποιοδήποτε επίπεδο σπουδών. Βασικό κριτήριο επιλογής αποτελεί η επίτευξη αντιπροσωπευτικότητας του πληθυσμού κάθε χώρας, γι' αυτό θα ληφθούν υπόψη κοινωνικο -δημογραφικά κριτήρια όπως ηλικία, φύλο, γεωγραφική περιοχή, επάγγελμα, κ.ά. Ο δημόσιος διάλογος θα διαρκέσει μία ολόκληρη μέρα (09:00 - 17:00) και περισσότερες πληροφορίες δίνονται στην ιστοσελίδα: http://www.citizensdebate.space.

    To si-Cluster, που έχει αναλάβει τη διοργάνωση στη χώρα μας, είναι το πρώτο και μοναδικό οικοσύστημα καινοτομίας που δραστηριοποιείται στον τομέα των αεροδιαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών στην Ελλάδα, με την υποστήριξη του Corallia ως φορέα αρωγού και της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ).

    [08] Η δίκαιη ανάπτυξη αντικείμενο της σύσκεψης υπό τον Αλ. Τσίπρα

    Με κεντρική θέση τη δίκαιη ανάπτυξη θα διαμορφωθεί η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα, ενώ τόσο αυτή (η δίκαιη ανάπτυξη) όσο και εν γένει ο συντονισμός και προγραμματισμός του κυβερνητικού έργου, αποτέλεσαν το αντικείμενο της υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ενόψει της ΔΕΘ, κάθε υπουργείο θα ετοιμάσει απολογισμό και προγραμματισμό προκειμένου να οργανωθεί η παρέμβαση του πρωθυπουργού ο οποίος θα παρουσιάσει αναλυτικά την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

    Ο κ. Τσίπρας θα προβεί και σε αποτίμηση του κυβερνητικού έργου, ενώ οι πυλώνες της οικονομικής πολιτικής θα είναι η ανάπτυξη και η κοινωνία.

    Στη σύσκεψη συζητήθηκε επίσης το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα με τα νομοσχέδια των υπουργείων Παιδείας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Βιομηχανίας και Δικαιοσύνης.

    Συζητήθηκαν ακόμα ζητήματα που αφορούν στη δεύτερη αξιολόγηση και την προετοιμασία της διαπραγμάτευσης, καθώς και ζητήματα σχετικά με την επιτάχυνση και τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου στον τομέα των επενδύσεων.

    Ειδικά για τη δεύτερη αξιολόγηση, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, εκτιμάται ότι αυτή θα είναι ευκολότερη από την πρώτη και εντός χρονοδιαγράμματος, ενώ σε ότι αφορά τα προαπαιτούμενα οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι αυτά αφορούν εκκρεμότητες της πρώτης αξιολόγησης.

    Στη σύσκεψη έγινε επίσης ενημέρωση για τις διεθνείς επαφές του πρωθυπουργού, τόσο σε ότι αφορά τη στρατηγική για την αξιολόγηση και την διαπραγμάτευση, όσο και σε ότι αφορά τη Σύνοδο των Μεσογειακών χωρών και τη Συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών ηγετών στο Παρίσι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 23 August 2016 - 18:32:47 UTC