Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μειώθηκαν οι τιμές του πετρελαίου στις ασιατικές αγορές
  • [02] Γ. Κατρούγκαλος στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Καμιά κύρια σύνταξη δεν θα μειωθεί
  • [03] Μπ. Ομπάμα: Οι ιστορικών διαστάσεων πλημμύρες "σάρωσαν" ζωές στη Λουιζιάνα
  • [04] Η Β. Κορέα εκτόξευσε υποβρύχιο πύραυλο που πέφτει στα ύδατα της Ιαπωνίας
  • [05] Διεθνής οργάνωση για τα παιδιά εγκαινιάζει πλοίο διάσωσης στη Μεσόγειο
  • [06] Ιταλία: Δεκατέσσερις πυρκαγιές ξέσπασαν στην Ρώμη και σαράντα στο Λάτσιο
  • [07] "Έφυγε" σε ηλικία 80 ετών ο Ανδρέας Μπάρκουλης. Την Πέμπτη η κηδεία του
  • [08] Δυο νεκροί από τον ισχυρό σεισμό 6 Ρίχτερ βόρεια της Ρώμης
  • [09] Τη συνεισφορά της Ελλάδας στο προσφυγικό επαίνεσε η Άγγελα Μέρκελ

  • [01] Μειώθηκαν οι τιμές του πετρελαίου στις ασιατικές αγορές

    Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στις ασιατικές αγορές, μετά την αύξηση των αμερικανικών πετρελαϊκών αποθεμάτων αργού πετρελαίου, αλλά και το ενδεχόμενο μείωσης της ζήτησης πετρελαίου από την Κίνα.

    Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης, τύπου Brent καταγράφηκαν στο 49,57 δολάρια το βαρέλι, μειωμένες κατά 39 σεντς ή 0,8% από το τελευταίο κλείσιμο.

    Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 46 σεντς ή 1% στα 47,64 δολάρια το βαρέλι.

    Πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζήτηση πετρελαίου της κινεζικής αγοράς έχουν τα ανεξάρτητα διυλιστήρια τα οποία είναι γνωστά ως ?teapots.? Τα διυλιστήρια αυτά, άρχισαν να εισάγουν αργό πετρέλαιο μετά τη χορήγηση ειδικών αδειών από την κυβέρνηση, τον Ιούνιο.

    Ωστόσο, η προσπάθεια του Πεκίνου να ελέγξει τη φοροδιαφυγή στον τομέα της διύλισης πετρελαίου με έμφαση στα παραπάνω διυλιστήρια, αναμένεται ότι ενδέχεται να περιορίσει τη ζήτηση πετρελαίου στην κινεζική αγορά.

    [02] Γ. Κατρούγκαλος στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Καμιά κύρια σύνταξη δεν θα μειωθεί

    Καμία κύρια σύνταξη δεν πρόκειται να μειωθεί, ακόμα και εκείνες που ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος μίλησε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» και εξήγησε σε ποιες επικουρικές θα γίνει μείωση, ενώ δήλωσε πως για την κυβέρνηση η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας αποτελεί την αιχμή του δόρατος στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

    «Είμαστε στο επίπεδο των δεσμεύσεων που είχαμε αναλάβει και προσπαθούμε να τις τηρήσουμε κατά γράμμα» είπε για το Ασφαλιστικό ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε: «Τι είχαμε πει; Ότι το Ασφαλιστικό μας σύστημα χρειαζόταν μια αναδιάρθρωση εκ βάθρων όχι μόνο γιατί αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, όχι μόνο λόγω της κρίσης ήταν πράγματι διαλυμένο. Οι μισοί αυτοαπασχολούμενοι δεν μπορούσαν να πληρώσουν τις εισφορές τους, το 1/4 των μισθωτών ήταν άνεργοι και προφανώς όχι μόνο δεν πλήρωναν εισφορές αλλά σε αυτούς καταβαλλόταν επιδόματα ανεργίας, είχε και το προπατορικό αμάρτημα των πολλών διαφορετικών ρυθμίσεων.

    Στο μέλλον όλοι οι Ελληνες θα παίρνουν συντάξεις με τους ίδιους κανόνες και όλοι οι Ελληνες θα είναι προστατευμένοι από τη φτώχεια με τον θεσμό της εθνικής σύνταξης που από αυτή την άποψη είναι πολύ πιο αποτελεσματικός από το ΕΚΑΣ που ήταν ένα προνοιακό επίδομα που κάθε χρόνο δινόταν ανάλογα με τα εισοδήματα που είχε ο καθένας.

    Η ρύθμιση προβλέπει μια ανακούφιση όσων έχασαν το ΕΚΑΣ που συνίσταται σε μέτρα γενικής εφαρμογής, όπως δεν θα πληρώνουν στο εξής καμιά συμμετοχή για τα φάρμακα τους, δεν θα πληρώνουν το 6% της σύνταξης υπέρ υγείας. Επιπλέον για το 2016 όσοι έχασαν το ΕΚΑΣ θα πάρουν μια κάρτα αλληλεγγύης με το ισόποσο του 30% της απώλειας του εισοδήματος που είχαν. Επιπλέον εάν έχουμε ζευγάρια συνταξιούχων που έχουν χάσει και οι δύο το ΕΚΑΣ ο ένας από τους δύο θα συνεχίσει να το παίρνει, όπως θα συνεχίσει να το παίρνει και όποιος είναι ανάπηρος σε ποσοστό άνω του 80%. Ορισμένα από αυτά τα μέτρα όπως η φαρμακευτική δαπάνη θα εφαρμοστούν άμεσα από το Σεπτέμβριο. Ορισμένα άλλα, όπως αυτά που αφορούν την κάρτα αλληλεγγύης θα εφαρμοστούν τον Οκτώβριο αλλά αναδρομικά από 1η Αυγούστου».

    Ως προς τους νυν συνταξιούχους ο υπουργός τόνισε γίνεται προσπάθεια να εφαρμοστεί ο ίδιος κανόνας ισονομίας. «Δηλαδή ξαναϋπολογίζουμε όλες τις συντάξεις με βάση τους κανόνες υπολογισμού, ώστε αυτή η ισονομία να μην ισχύει μεταξύ των νυν εργαζομένων αλλά και των συνταξιούχων. Θέλουμε όμως ταυτόχρονα να προστατεύσουμε και το εισόδημα των νυν συνταξιούχων γιατί έχουν φάει 12 συνεχόμενα χαστούκια, 12 μειώσεις τα χρόνια του Μνημονίου» επισήμανε και συνέχισε: «Γι αυτό είπαμε καμιά κύρια σύνταξη δεν θα μειωθεί. Για τις κύριες συντάξεις δεν υπάρχει όριο. Όλες οι κύριες συντάξεις. Ακόμα και εκείνες που ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ δεν πρόκειται να μειωθούν. Εχουμε βάλει μόνο δύο ανώτατα πλαφόν. Ένα ότι κανείς δεν μπορεί να παίρνει ως άθροισμα συντάξεων παραπάνω από 3.000 το μήνα (καθαρό ποσό) και κανείς δεν μπορεί να παίρνει μια κύρια σύνταξη άνω των 2.000 ευρώ. Αυτό το ποσό είναι μικτό και αντιστοιχεί περίπου σε 1.800 ευρώ καθαρό ποσό».

    Σε ό,τι αφορά στις επικουρικές σημείωσε: «Εκεί ισχύει ότι όποιος έχει άθροισμα συντάξεων πάνω από 1.300 ευρώ, σε αυτόν ο επαναϋπολογισμός της επικουρική σε όποιο ποσό καταλήξει να είναι η επικουρική σύνταξη, αυτό θα πάρει. Δεν εφαρμόζουμε όπως στο παρελθόν οριζόντιες μειώσεις γιατί είναι άδικες. Εμείς απλώς ξαναϋπολογίζουμε με το νέο κανόνα υπολογισμού τις επικουρικές. Εκεί που το άθροισμα της κύριας και της επικουρικής σύνταξης είναι κάτω από 1.300 ευρώ αυτός ο επαναϋπολογισμός δεν έχει νόημα για τον συνταξιούχο γιατί ακόμα κι αν θα έπαιρνε μικρότερη σύνταξη συνεχίζουμε να του καταβάλλουμε την παλιά επικουρική ως προσωπική διαφορά. Όταν όμως ένας συνταξιούχος έχει εισόδημα πάνω από 1.300 ευρώ -κύρια και επικουρική- και με τον νέο υπολογισμό η επικουρική του έχει βγει μικρότερη από ό,τι στο παρελθόν, θα του καταβληθεί μικρότερη επικουρική. Και πάλι όμως με όριο τα 1.300 ευρώ. Δηλαδή όποιος πέσει κάτω από 1.300 ευρώ μέχρι τα 1.300 ευρώ θα του τα εγγυηθούμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάρουν όλοι 1.300 ευρώ. Ένας συνταξιούχος για παράδειγμα που έχει 1.200 κύρια σύνταξη και 300 ευρώ επικουρική, παίρνει δηλαδή 1.500 ευρώ ως συνολικό εισόδημα, η σύνταξη η επικουρική των 300 ευρώ μπορεί να του βγει με το νέο σύστημα 200 ευρώ. Αυτός θα πάρει, επομένως, 1.400 ευρώ άθροισμα κύριας και επικουρικής. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει ένας απόλυτος κόφτης στα 1.300. Είναι απλώς μια εγγύηση ότι κανείς που παίρνει κάτω από 1.300 ευρώ δεν θα υποστεί μείωση και επιπλέον εγγύηση ότι και αυτοί που ξεπερνούν τα 1.300 δεν πρόκειται να πέσουν κάτω από αυτό το όριο μετά τον επαναϋπολογισμό. Για τις συντάξεις του Σεπτεμβρίου θα υπάρχει και μια δεύτερη αλλαγή. Υπολογίζουμε για πρώτη φορά την εισφορά υπέρ υγείας το 6% στο σύνολο του πραγματικά καταβαλλόμενου ποσού στον συνταξιούχο. Μέχρι ώρα υπολογιζόταν στο εικονικό ποσό στο οποίο αντιστοιχούσε η σύνταξη πριν τις περικοπές του Μνημονίου. Αυτό σημαίνει ότι για το 90% των συνταξιούχων που παίρνουν μια κύρια σύνταξη θα οδηγηθεί το καταβαλλόμενο ποσό σε μια μικρή αύξηση μια που η εισφορά θα είναι μικρότερη. Για το 10% των συνταξιούχων που παίρνουν και μια δεύτερη σύνταξη μια που τώρα το 6% υπολογίζεται και στη δεύτερη σύνταξη θα υπάρξει μια μικρή μείωση».

    Η κυβέρνηση θεωρεί ευρωπαϊκό ζήτημα το ζήτημα της ρύθμισης των εργασιακών θεμάτων, είπε ο υπουργός και υπογράμμισε: «Η εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων την περίοδο 2010-2015 συνιστούσε στην πραγματικότητα ένα εισιτήριο εξόδου της Ελλάδας από την κοινωνική Ευρώπη. Δεν υπάρχει χώρα στην Ευρώπη που να μην έχει συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αιχμή του δόρατος, λοιπόν, σε ότι μας αφορά σε αυτή τη διαπραγμάτευση είναι ακριβώς η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Και γι αυτό τον λόγο πέρα από την προσπάθεια που κάναμε να έχουμε ένα αρραγές εσωτερικό μέτωπο των κοινωνικών εταίρων επιδιώξαμε και πετύχαμε να έχουμε και ευρωπαϊκή και διεθνή συμπαράσταση στο αίτημα αυτό. Η διεθνής οργάνωση εργασίας πρόκειται να σχολιάσει το πόρισμα της επιτροπής ειδικών που έχει συγκροτηθεί για να υποβάλλει προτάσεις για το πως θα γυρίσουμε πίσω στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Και στις 16 και 17 του μηνός οργανώνουμε ένα διεθνές συνέδριο με την παρουσία της ηγεσίας των ευρωπαϊκών συνδικάτων, των άλλων ευρωπαϊκών κοινωνικών εταίρων, των υπουργών Εργασίας της Αυστρίας και της Πορτογαλίας ακριβώς για να εξασφαλίσουμε υποστήριξη στις εθνικές μας θέσεις αλλά και για να δείξουμε ότι ακραίες απόψεις νεοφιλελεύθερος που δεν θέλουν τα εργασιακά δικαιώματα δεν έχουν θέση στην Ευρώπη».

    Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης αυτή την περίοδο είναι πως θα μπορέσει να τονώσει την απασχόληση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι η ραχοκοκκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Ο ίδιος έχει καλέσει σε συνάντηση την επόμενη εβδομάδα του βασικούς εκπροσώπους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να δουν τι μέτρα μπορούν να ληφθούν.

    Ο υπουργός δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας, ότι βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης. «Κι αυτό δεν φαίνεται μόνο από το ότι η τουριστική περίοδος πήγε καλύτερα από πέρυσι. Φαίνεται, για παράδειγμα, και από το γεγονός ότι από τον Μάϊο μέχρι σήμερα έχουν επιστρέψει γύρω στα 4,5 δισ. ευρώ στις Τράπεζες, πράγμα που δείχνει ότι υπάρχει μια εμπιστοσύνη σε αυτές τις προοπτικές ανάκαμψης. Στο νέο ασφαλιστικό έχουν ρήτρα ανάπτυξης οι συντάξεις. Αυτό σημαίνει ότι στο μέλλον όταν θα αρχίσει να ανεβαίνει η οικονομία και οι συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους να ανεβαίνουν στο ποσοστό με το οποίο ανεβαίνει και το ΑΕΠ της χώρας» επισήμανε ο κ. Κατρούγκαλος.

    [03] Μπ. Ομπάμα: Οι ιστορικών διαστάσεων πλημμύρες "σάρωσαν" ζωές στη Λουιζιάνα

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι οι ζωές των κατοίκων της Λουιζιάνας "ανατράπηκαν" από τις ιστορικών διαστάσεων πλημμύρες που έπληξαν πολλές περιοχές της πολιτείας, ενώ επισήμανε ότι θα ζητήσει ενδεχομένως από το Κογκρέσο να εγκρίνει την εκταμίευση επιπλέον χρημάτων για την χρηματοδότηση των αναγκών που έχουν προκύψει μετά την θεομηνία.

    Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους συναντήθηκε με αξιωματούχους στο Μπατόν Ρουζ και συζήτησαν την ανταπόκριση των ομοσπονδιακών αρχών στις πλημμύρες που σάρωσαν τμήματα της Λουιζιάνας.

    [04] Η Β. Κορέα εκτόξευσε υποβρύχιο πύραυλο που πέφτει στα ύδατα της Ιαπωνίας

    Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν πύραυλο από υποβρύχιο από τις ανατολικές της ακτές νωρίς σήμερα, είπε ο στρατός της Νότιας Κορέας, στην πιο πρόσφατη από μια σειρά εκτοξεύσεων πυραύλων από την απομονωμένη χώρα που αψηφά τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε γύρω στις 5:30 π.μ. τοπικής ώρας (23:30 ώρα Ελλάδας) κοντά στην παραθαλάσσια πόλη Σίνπο, όπου δορυφορικές λήψεις δείχνουν πως βρίσκεται βάση υποβρυχίων, και διέσχισε περίπου 500 χιλιόμετρα, είπαν στο πρακτορείο Reuters αξιωματικοί του γενικού επιτελείου και του υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαίωσαν μέσω ενός αξιωματούχου του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας ότι παρατήρησαν την εκτόξευση, και ότι ο πύραυλος διέσχισε περίπου 480 χιλιόμετρα προτού πέσει στην Θάλασσα της Ιαπωνίας.

    Ο πύραυλος κατέληξε στην ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας της Ιαπωνίας, μια περιοχή ελέγχου που έχει οριοθετηθεί από άλλες χώρες για να διατηρηθεί η άμυνα αέρος, είπε το πρακτορείο Yonhap της Νότιας Κορέας.

    Η εκτόξευση έλαβε μέρος δύο μέρες από την έναρξη των ετήσιων στρατιωτικών ασκήσεων της Νότιας Κορέας και των Ηνωμένων Πολιτειών, τις οποίες η Βόρεια Κορέα καταδικάζει ως προετοιμασία για εισβολή, απειλώντας με αντίποινα.

    Περίπου 25.000 μέλη των αμερικανικών δυνάμεων συμμετέχουν στην άσκηση που ξεκίνησε τη Δευτέρα και θα λήξει στις 2 Σεπτεμβρίου. Οι ΗΠΑ είχαν ειδοποιήσει τον Βορειοκορεατικό στρατό μέσω επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών ότι οι ασκήσεις ήταν «μη προκλητικής» φύσης.

    Το γραφείο του προέδρου της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι είχε σκοπό να συγκαλέσει το εθνικό συμβούλιο ασφάλειας στις 7:30 π.μ. τοπικής ώρας για να συζητήσει το θέμα.

    Η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών στην κορεατική χερσόνησο χειροτέρεψαν από την πρόσφατη αυτομόληση του αναπληρωτή πρέσβη της Βόρειας Κορέας στο Λονδίνο στην Νότια Κορέα, που έφερε σε δύσκολη θέση τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιόνγκ Ουν.

    Επίσημα, η Βόρεια και η Νότια Κορέα βρίσκονται ακόμα σε εμπόλεμη κατάσταση γιατί η αντιπαράθεσή τους το 1950-53 κατέληξε σε ανακωχή, όχι σε συνθήκη ειρήνης.

    [05] Διεθνής οργάνωση για τα παιδιά εγκαινιάζει πλοίο διάσωσης στη Μεσόγειο

    Ο αριθμός των παιδιών που διασχίζουν τη Μεσόγειο έχει αυξηθεί πάνω από δύο-τρίτα σε σύγκριση με τα περυσινά δεδομένα, είπε σήμερα η οργάνωση Save the Children (Σώστε τα παιδιά), ενώ ανακοίνωσε τη δρομολόγηση του δικού της πλοίου για έρευνα και διάσωση των μεταναστών.

    Πάνω από 3.160 άτομα έχουν πνιγεί στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο για την Ευρώπη φέτος, σε σύγκριση με 2.656 θύματα τους πρώτους οκτώ μήνες του 2015, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Μετανάστευσης (IOM). Τα περισσότερα άτομα έχουν πεθάνει καθ' οδόν μεταξύ Βόρειας Αφρικής και Ιταλίας.

    Η οργάνωση Save the Children δήλωσε ότι η υπηρεσία διάσωσής της θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο και ότι το πλοίο θα μπορεί να μεταφέρει περίπου 300 άτομα ανά ταξίδι. Η ανθρωπιστική οργάνωση θα συνεργαστεί με την ιταλική ακτοφυλακή, η οποία συντονίζει τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή.

    "Τα παιδιά είναι παιδιά, πάνω απ' όλα. Από οτιδήποτε και να ξεφεύγουν, έχουν το δικαίωμα να είναι ασφαλή", είπε η επικεφαλής της διεθνούς οργάνωσης Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ. "Πρέπει να σταματήσουμε τον πνιγμό των παιδιών. (...) Η Μεσόγειος Θάλασσα δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι ένας ανώνυμος μαζικός τάφος για παιδιά", ανέφερε σε γραπτή δήλωσή της.

    Σύμφωνα με την οργάνωση, 90% των παιδιών που έφτασαν στην Ιταλία το 2016 δεν είχαν τους γονείς τους μαζί τους. Η οργάνωση δεν έδωσε εκτιμήσεις για τον αριθμό των παιδιών που έχουν πεθάνει στη Μεσόγειο.

    Το πλοίο θα έχει έδρα την Κατάνια της Σικελίας και θα είναι εφοδιασμένο με δύο φουσκωτές λέμβους διάσωσης. Στο πλοίο θα υπάρχουν ειδικοί που θα διαθέτουν τρόφιμα, νερό και ιατρική βοήθεια στους μετανάστες ενώ τους μεταφέρουν στην Ιταλία.

    Η Ιταλία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής κρίσης που βαίνει ήδη στο τρίτο έτος, με πάνω από 400.000 άτομα να έχουν φτάσει στη χώρα μέσω θαλάσσης από τις αρχές του 2014.

    [06] Ιταλία: Δεκατέσσερις πυρκαγιές ξέσπασαν στην Ρώμη και σαράντα στο Λάτσιο

    Δεκατέσσερις πυρκαγιές ξέσπασαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην ιταλική πρωτεύουσα, ενώ στο Λάτσιο, περιφέρεια της Ρώμης, ο συνολικός αριθμός τους έφτασε τις σαράντα.

    Οι φωτιές κατέστρεψαν μεγάλο μέρος του πευκώνα «Πινέτο», σε μικρή απόσταση από τον 'Αγιο Πέτρο και το Βατικανό, ενώ διεκόπη και η κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει την Αιώνια Πόλη με το διεθνές αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο-Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Οι εθελοντές της πολιτικής προστασίας συμβούλευσαν πολλούς κατοίκους να μη βγουν από τα σπίτια τους και να τοποθετήσουν βρεγμένα πανιά στις πόρτες και τα παράθυρα για να μειωθεί, κατά το δυνατόν, ο καπνός.

    Οι φλόγες έφτασαν σε μικρή απόσταση από σειρά πολυκατοικιών και στην περιοχή του λόφου Μόντε Μάριο, και κατέστη αναγκαία η εκκένωση ενός μοναστηριού και ενός οίκου ευγηρίας. Μία από τις πυρκαγιές απείλησε και το σημείο όπου βρίσκεται η πολυκλινική Αγκοστίνο Τζεμέλι, στην οποία μεταφέρεται ο ποντίφικας όταν κρίνεται αναγκαίο να εισαχθεί στο νοσοκομείο.

    Όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, θα πρέπει τώρα να εξακριβωθεί αν, εκτός από τον ισχυρό άνεμο που πνέει τις ώρες αυτές στην Ρώμη, πρόκειται και για συντονισμένους ή προμελετημένους εμπρησμούς.

    [07] "Έφυγε" σε ηλικία 80 ετών ο Ανδρέας Μπάρκουλης. Την Πέμπτη η κηδεία του

    Ο σημαντικός ηθοποιός του ελληνικού κινηματογράφου και θεάτρου πέθανε σήμερα σε ηλικία 80 ετών στο νοσοκομείο «Αγία Όλγα» όπου και νοσηλευόταν. Ο Ανδρέας Μπάρκουλης έφυγε έπειτα από μακρά νοσηλεία αντιμετωπίζοντας τα τελευταία χρόνια σοβαρά προβλήματα υγείας με εισαγωγές σε νοσοκομεία. Χθες το βράδυ η υγεία του επιδεινώθηκε ενώ πριν λίγες μέρες είχε βγει από την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου παρέμενε εξαιτίας της σοβαρής λοίμωξης του αναπνευστικού και της καρδιακής ανεπάρκειας που τον ταλαιπωρούσε.Η κηδεία του Ανδρέα Μπάρκουλη θα γίνει την Πέμπτη 25 Αυγούστου στο Κοιμητήριο της Μεταμόρφωσης στις 5.30 μμ.

    Γεννημένος στον Πειραιά στις 4 Αυγούστου του 1936, ο Ανδρέας Μπάρκουλης σπούδασε υποκριτική στη σχολή του Κώστα Μιχαηλίδη κι απέκτησε άδεια άσκησης επαγγέλματος ηθοποιού ως εξαιρετικό ταλέντο, το 1956. Πρώτη επαγγελματική εμφάνιση, την ίδια χρονιά, ήταν στο έργο του Ζ.Ανούιγ, «Κορυδαλλός» στο θέατρο «Κοτοπούλη-Ρεξ». Από τότε και για μία εικοσαετία περίπου (έως το 1973) υπηρέτησε τα περισσότερα θεατρικά είδη (εκτός από το αρχαίο δράμα), κλασικούς, σύγχρονους -Έλληνες και ξένους- συγγραφείς, υπήρξε θιασάρχης και συνθιασάρχης και συνεργάστηκε με μεγάλους πρωταγωνιστές της εποχής του (Ντ. Ηλιόπουλος, Β. Κύρου, Μ. Αρώνη, Χρ. Ευθυμίου, Δ. Παπαγιαννόπουλος, Σ. Γιούλη, Μ. Μυράτ, Γ. Φέρτης, Ξ. Καλογεροπούλου, Μ. Κοντού, Μ. Χρονοπούλου, Κ. Αναλυτή, Κ. Ρηγόπουλος, Αλ. Λαδικού κ.ά.).

    Ένα μεγάλο διάστημα της ζωής του το πέρασε στις ΗΠΑ, όπου ασχολήθηκε επαγγελματικά με το τραγούδι. Όταν επέστρεψε, κατέθεσε μερικές από τις σημαντικότερες θεατρικές ερμηνείες του. Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, μέσα σε τέσσερις δεκαετίες, εμφανίστηκε σε περίπου 80 θεατρικά έργα. Από τους σπουδαιότερους ρόλους του ήταν αυτός του «Κυρίου» του Μπ. Τσικληρόπουλου, στο θέατρο «Στοά» (1986) μαζί με το «Σλουθ» του Αν. Σάφερ (Μίλο Τιντλ) στο θέατρο «Αλάμπρα» (1988) και το «Σπίτι του σπαραγμού» του Μπ. Σω ως Έκτωρ Χασάμπαϊ (Εθνικό Θέατρο, 1983-84) . Η «Καρυδόπιτα» με την Κ. Αναλυτή στο θέατρο «Αναλυτή» ήταν από τις τελευταίες θεατρικές του εμφανίσεις, στα τέλη της δεκαετίας του ?80, καθώς τα προβλήματα της υγείας του του στέρησαν τις δύο τελευταίες δεκαετίες την επαφή του με το «σανίδι».

    Στον κινηματογράφο , από το 1957 που εμφανίστηκε στο πανί ως Δημήτρης Τουρκάκης, στην «Μαρία Πενταγιώτισσα» έως το 2001 («Αλέξανδρος και Αϊσέ») πρωταγωνίστησε ή συμμετείχε σε 115 ταινίες. Μερικές από τις ταινίες που έπαιξε ο Ανδρέας Μπάρκουλης είναι οι ακόλουθες: « Ο Μιμίκος και η Μαίρη», «Μουσίτσα», «Έγκλημα στο Κολωνάκι», «Η θεία μου, η χίπισσα», «Μια τρελή τρελή σαραντάρα», «Διακοπές στην Αίγινα», «Το τρελοκόριτσο», «Ο Θύμιος τα ?κανε θάλασσα», «Το παραστράτημα μιας αθώας»,«Ένας βλάκας και μισός», «Η σταχτοπούτα», «Χριστίνα», «Η Χιονάτη και τα εφτά γεροντοπαλίκαρα», «Έγκλημα στην Ομόνοια», «Το δόλωμα», «Κοντσέρτο για πολυβόλα», «Ένας άφραγκος Ωνάσης», «Κρίμα το μπόι σου», «Η εφοπλιστίνα», «Μ? αγαπάς;» κ.ά.

    Και στην τηλεόραση εμφανίστηκε στις σειρές: «Οι έμποροι των εθνών» (1973), «Το δίλημμα» (1986), «Το μυστικό του Άρη Μπονσαλέντη» (1990), «Το γαλάζιο διαμάντι» (1991), «Αμαρτίες γονέων»(1993), «Ο πύργος των Μοσκώφ», «Οι θησαυροί της Βέρμαχτ», καθώς και σε παραστάσεις του «Θεάτρου της Δευτέρας». Ακόμη συμμετείχε σε ραδιοφωνικές εκπομπές και συνέχειες.

    Υπήρξε ένας από τους γοητευτικότερους ζεν πρεμιέ της δεκαετίας του '60. Μια κοπέλα σε μια παρέλαση στο Καλλιμάρμαρο όταν τον είδε, φώναξε: «Κορίτσια, ο Μπάρκουλης». Η ατάκα έμεινε στο πέρασμα των χρόνων, μια και ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, Μίμης Στεφανάκος, την έκανε σλόγκαν, αφού την έλεγε στο γήπεδο όταν ετοιμαζόταν να σουτάρει.

    Ο ηθοποιός είχε κάνει τέσσερις γάμους. Ο πρώτος ήταν με την Αλέκα Στρατηγού και ο τελευταίος με την Μαίρη Μπάρκουλη, με την οποία απέκτησαν ένα γιο, τον Νικόλα.

    Διαβάστε επίσης:

    Δήλωση του υπουργού Πολιτισμού, Αρ. Μπαλτά για τον θάνατο του Ανδρέα Μπάρκουλη

    [08] Δυο νεκροί από τον ισχυρό σεισμό 6 Ρίχτερ βόρεια της Ρώμης

    Τουλάχιστον δυο είναι οι νεκροί απότον ισχυρό σιεσμό μεγέθους6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που χτύπησε στις 3:36 (τοπική ώρα) την Ιταλία Υπάρχουν καταρρεύσεις κτιρίωνστα χωριά Αματρίτσε και Ακκούμουλ,όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

    Μιλώντας στο ειδησεογραφικό κανάλι RaiΝews 24, o Σέρτζιο Πιρότσι, δήμαρχος του χωριού Αματρίτσε (την περιφέρεια της πόλης Ριέτι, δήλωσε ότι οι ζημιές είναι σοβαρές και χρησιμοποίησε την λέξη «δράμα» για να περιγράψει την κατάσταση, προσθέτοντας ότι «μεγάλος μέρος του χωριού δεν υπάρχει πιά». Οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

    Υπεύθυνοι της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας προσθέτουν ότι σημειώθηκαν καταρρεύσεις σε κατοικημένα κτίρια και αναφέρουν ότι πρόκειται για σεισμό που μπορεί να συγκριθεί με εκείνο της Λ' 'Ακουϊλα, του 2009, αλλά ο οποίος σημειώθηκε σε περιοχή λιγότερο πυκνοκατοικημένη.

    Η ιταλική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Υπηρεσία Προστασίας Πολιτών, μετά την σεισμική δόνηση των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην κεντρική Ιταλία, είπε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι στο Twitter.

    Ο ισχυρός σεισμός, έγινε αισθητός σε όλες τις κεντρικές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανόμενης και της Ρώμης.

    Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία από την δημόσια ραδιοφωνία RAI, το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται στο χωριό Ακούμολι στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Ριέτι, 90 περίπου χιλιόμετρα βόρεια της Ρώμης, ενώ το εστιακό του βάθος το οποίο είχε αρχικά αναφερθεί ως 14 χλμ, ήταν μόλις 4 χλμ.

    Ο σεισμός, ο οποίος διήρκεσε περίπου 20 δευτερόλεπτα, έγινε ιδιαίτερα αισθητός στις περιφέρειες Ούμπρια και Μάρκε.

    Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και η πυροσβεστική έχουν δεχθεί δεκάδες κλήσεις τρομαγμένων πολιτών, αλλά δεν έχει εξακριβωθεί μέχρι στιγμής αν υπάρχουν θύματα.

    Σύμφωνα με πηγές της Πολιτικής Προστασίας στην περιφέρεια Ούμπρια και την πρωτεύουσά της Περούτζια, δεν έχουν εξακριβωθεί μέχρι αυτή τη στιγμή σοβαρές υλικές ζημιές.

    Αντίθετα, ο δήμαρχος του χωριού Αματρίτσε, το οποίο βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Ριέτι, δήλωσε στην RAI ότι η σεισμική δόνηση προκάλεσε υλικές ζημιές και διέκοψε την πρόσβαση σε δρόμους του χωριού. 'Οπως είπε, πρόκειται να μεταβεί άμεσα στο νοσοκομείο της περιοχής για να εξακριβώσει αν υπάρχουν τραυματίες.

    [09] Τη συνεισφορά της Ελλάδας στο προσφυγικό επαίνεσε η Άγγελα Μέρκελ

    Την δυσαρέσκειά της για την εφαρμογή της ευρωπαϊκής προσφυγικής πολιτικής εξέφρασε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην περιορισμένη ανταπόκριση κάποιων κρατών - μελών. Επαίνεσε, ωστόσο, την Ελλάδα για τη μεγάλη συνεισφορά της στην υποδοχή μεγάλου αριθμού προσφύγων.

    Η Ευρώπη, «με μόλις 3.000 πρόσφυγες να έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα, δεν έχει υπό καμία έννοια κάνει αυτό που μπορεί κανείς να περιμένει από τα κράτη - μέλη», δήλωσε η Άγγελα Μέρκελ στην «Passauer Neue Presse», ενώ έσπευσε να υπερασπιστεί την συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, για την περαιτέρω εφαρμογή και αποτελεσματικότητα της οποίας η Ε.Ε. εργάζεται εντατικά, όπως είπε, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι και στο θέμα του ασύλου δεν βρισκόμαστε εκεί που θα επιθυμούσε. «Στην Ελλάδα, από την φάση του κλεισίματος των συνόρων της χώρας με την ΠΓΔΜ μέχρι να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία με την Τουρκία, έφτασαν περίπου 45.000 πρόσφυγες. Αυτό -σε σχέση με τον πληθυσμό- ισοδυναμεί με το να έφταναν στην Γερμανία μέσα σε λίγες εβδομάδες 360.000 πρόσφυγες» και δείχνει πόσο έχει συνεισφέρει η Ελλάδα, τόνισε η καγκελάριος.

    Στην ίδια συνέντευξη η Άγγελα Μέρκελ κάλεσε τους πολίτες τουρκικής καταγωγής που ζουν πολλά χρόνια στην Γερμανία «να αναπτύξουν υψηλό βαθμό αφοσίωσης» στην χώρα όπου διαμένουν και «σε αντάλλαγμα, θα προσπαθήσουμε να τείνουμε ευήκοον ους σε ό,τι αφορά τις ανησυχίες τους και να τις κατανοήσουμε».

    Οι δηλώσεις της καγκελαρίου προκάλεσαν, ωστόσο, αντιδράσεις τόσο από την τουρκική κοινότητα, όσο και από την αντιπολίτευση. «Είμαστε κομμάτι της Γερμανίας εδώ και δεκαετίες και ως τέτοιο θεωρούμε τον εαυτό μας», δήλωσε ο επικεφαλής της μεγαλύτερης τουρκικής κοινότητας TGD Γκιοκάι Σοφούογλου και εξέφρασε την απορία του για το γεγονός ότι ξαφνικά αμφισβητείται η αφοσίωση της τουρκικής κοινότητας και ταυτόχρονα το δικαίωμα στην διπλή υπηκοότητα, της οποίας την κατάργηση ζητούν τελευταία πολλά στελέχη του κόμματος της κυρίας Μέρκελ (CDU) και των Βαυαρών εταίρων της (CSU).

    Αντιδράσεις για τις δηλώσεις

    Η επίτροπος της γερμανικής κυβέρνησης για την ενσωμάτωση των μεταναστών Αϊντάν Εζογκιούζ, στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), τόνισε μιλώντας σε εφημερίδες του ομίλου ?Funke? ότι σημαντικός αριθμός Γερμανών τουρκικής καταγωγής αισθάνονται ότι ανήκουν στην Γερμανία και η εμπιστοσύνη τους στους γερμανικούς θεσμούς παραμένει αμείωτη. «Για αυτόν τον λόγο δεν πρέπει να γενικεύουμε και να κατηγορούμε αυτούς τους ανθρώπους ότι έχουν ζητήματα αφοσίωσης», δήλωσε η Αϊντάν Εζογκιούζ.

    Από την πλευρά των Πρασίνων, η συμπρόεδρος Κάτριν Γκέρινγκ - Έκαρτ, δήλωσε στον ίδιο όμιλο ΜΜΕ, ότι «η κυρία Μέρκελ προωθεί την αντίληψη ?φίλοι - εχθροί?, με τον ίδιο τρόπο που επιχειρηματολογεί και ο Ταγίπ Ερντογάν. Μια επιστροφή στην εποχή του ?εμείς? και ?αυτοί? θα αποτελούσε μεγάλη οπισθοδρόμηση για την ανοιχτή συμβίωση, η οποία καθιστά την Γερμανία τόσο ισχυρή», τόνισε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 24 August 2016 - 4:32:41 UTC