Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρώτη φορά Έλληνας υπ. Εξωτερικών θα μιλήσει στην ετήσια Συνάντηση Διπλωματών στα Σκόπια
  • [02] Σχόλιο της Όλ. Γεροβασίλη για την επιστολή Κομισιόν προς τον Ευκ. Τσακαλώτο για την παραπομπή του Α. Γεωργίου
  • [03] Ν. Παππάς: Οι τηλεοπτικές άδειες θα είναι τέσσερις με απόφαση της Βουλής
  • [04] Συλλυπητήρια Κυρ. Μητσοτάκη σε Μ. Ρέντσι για τα θύματα του σεισμού στην Ιταλία
  • [05] Από τις 29 Αυγούστου, θα αρχίσουν να αναρτώνται στο TAXIS τα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ
  • [06] Οι δράσεις υποστήριξης φορέων της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας στο επίκεντρο κοινής σύσκεψης στο υπ. Εργασίας
  • [07] Οικογένεια προσφύγων στη Δάφνη επισκέφθηκε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ, Φ. Γκράντι
  • [08] Οι άριστοι των πανελλαδικών μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • [09] Φοιτητές είναι παγιδευμένοι στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Καμπούλ, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη επίθεση ενόπλων
  • [10] Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν, διαβεβαίωσε τον Ιταλό ΥΠΕΞ Τζεντιλόνι ο αμερικανός ομόλογός του Κέρι
  • [11] Κύπρος: Ενδεχόμενη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί μόνο μετά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, λέει η κυβέρνηση
  • [12] Α. Μέρκελ: Το Βερολίνο είναι έτοιμο να παράσχει βοήθεια στην Ιταλία

  • [01] Πρώτη φορά Έλληνας υπ. Εξωτερικών θα μιλήσει στην ετήσια Συνάντηση Διπλωματών στα Σκόπια

    Στις σχέσεις της Ελλάδας με την πΓΔΜ, την ευρωπαϊκή προοπτική της, το μέλλον της Ευρώπης και τη θέση των Βαλκανίων σε αυτή, αλλά και στα διμερή θέματα, στο θέμα της ονομασίας και τη συνεργασία, αναμένεται να αναφερθεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στην ομιλία που θα κάνει αύριο το μεσημέρι στην ετήσια ημερίδα των Διπλωματών στα Σκόπια, ύστερα από σχετική πρόσκληση του αντιπροέδρου και υπουργού Εξωτερικών της πΓΔΜ Νικόλα Πόποσκι.Είναι η πρώτη φορά που Ελληνας υπουργός Εξωτερικών θα μιλήσει στους διπλωμάτες που είναι διαπιστευμένοι στα Σκόπια κι αυτό το γεγονός έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία για τις περίπλοκες σχέσεις Αθήνας-Σκοπίων.

    Ο κ. Κοτζιάς αναμένεται να καταστήσει σαφές ότι είναι επείγουσα η ανάγκη μιας συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης υπό το φως των νέων δεδομένων και εξελίξεων, μετά την οικονομική κρίση και το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

    Μέσα σε αυτό το πλαίσιο σταθερός στόχος της Ελλάδας είναι η σταθεροποίηση της ευρύτερης γειτονιάς της γι αυτό και στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

    Παράλληλα προωθεί νέους θεσμούς συνεργασίας στα Βαλκάνια, με παράδειγμα τη Συνάντηση υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών της Ελλάδας, της πΓΔΜ, της Βουλγαρίας και της Αλβανίας, που έγινε την άνοιξη στη Θεσσαλονίκη και απέκτησε μόνιμο χαρακτήρα.

    Σε ότι αφορά στις σχέσεις Ελλάδας-πΓΔΜ αναμένεται να δώσει σημασία στην ανάπτυξη της συνεργασίας σε επίπεδο πολιτικό, οικονομικό και ακαδημαϊκό, ως συνέχεια της υιοθέτησης και εφαρμογής των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που ήταν το αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας την οποία ανέλαβε ο κ. Κοτζιάς, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, με στόχο την υπέρβαση του αδιεξόδου και της αμοιβαίας καχυποψίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.

    Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που συμφωνήθηκαν έχουν αναδειχθεί σε χρήσιμα εργαλεία διμερούς συνεργασίας και αφορούν στους τομείς των πολιτικών και ευρωπαϊκών υποθέσεων, των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, του εμπορίου, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, της δημόσιας διοίκησης, της διασυνοριακής συνεργασίας, της πολιτικής προστασίας, της συνδεσιμότητας, της ενέργειας, των εσωτερικών υποθέσεων και δικαιοσύνης, καθώς και της υγείας. Είναι κοινός ο στόχος να συνεχίσει η συνεργασία στον τομέα της καταπολέμησης του traffickingκαι της παραχάραξης των πλαστών δημοσίων εγγράφων (διαβατηρίων, ταυτοτήτων κλπ), η προώθηση της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, καθώς και σε θέματα ανώτατης εκπαίδευσης.

    Για την ελληνική πλευρά τα ΜΟΕ δεν είναι απλώς μια ευκαιρία για να καθίσουν οι δύο πλευρές και πάλι στο ίδιο τραπέζι. Πέραν του ότι επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο, απαραίτητο για οποιουδήποτε επιπέδου συνεργασία, έχουν και απτά, πρακτικά οφέλη για τους δύο λαούς μέσα από την ανάπτυξη και εντατικοποίηση των διασυνοριακών επαφών αλλά και την επίλυση θεμάτων που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών των δύο χωρών.

    Ωστόσο η ελληνική πρωτοβουλία για τα ΜΟΕ προφανώς και δεν υποκαθιστά την διαδικασία υπό τον Προσωπικό Απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών αλλά αποσκοπεί μεταξύ άλλων στη δημιουργία ενός καλύτερου κλίματος και κατάλληλων συνθηκών που θα επιτρέψουν την επίτευξη ενός αμοιβαίου συμβιβασμού στο ονοματολογικό και την πλήρη αποκατάσταση των διμερών σχέσεων.

    Ως προς το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ η Ελλάδα επιδιώκει με ειλικρίνεια, πολιτική βούληση και ετοιμότητα την οριστική επίλυση του θέματος της ονομασίας, το συντομότερο δυνατόν. Δυστυχώς, όμως, από την ηγεσία της πΓΔΜ διαπιστώνεται μία εμμονή σε ρητορική του παρελθόντος που δεν συμβάλλει στην εξεύρεση λύσης. Το γεγονός ότι τα Σκόπια έχουν αποφύγει να καταθέσουν αξιόπιστες προτάσεις για έναν αποδεκτό συμβιβασμό στο θέμα της ονομασίας σε συνδυασμό με το ότι δεν έχει γίνει καμία προετοιμασία της κοινής τους γνώμης για την ανάγκη εξεύρεσης μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης δείχνει ότι η ηγεσία της πΓΔΜ δεν έχει επαρκή βούληση να εργασθεί για μια ρεαλιστική λύση στο θέμα της ονομασίας.

    [02] Σχόλιο της Όλ. Γεροβασίλη για την επιστολή Κομισιόν προς τον Ευκ. Τσακαλώτο για την παραπομπή του Α. Γεωργίου

    Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, αναφερόμενη στην επιστολή της Κομισιόν προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, για την παραπομπή του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, δήλωσε χαρακτηριστικά:

    «Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έλαβε χθες το απόγευμα επιστολή από την Κομισιόν, στην οποία εκφράζεται η ανησυχία για την εκ νέου παραπομπή για κρίση στο Συμβούλιο Εφετών του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου.

    Ο υπουργός Οικονομικών ανταπάντησε σήμερα με επιστολή προς την Κομισιόν στην οποία εκφράζει την έκπληξή του, για τον λόγο που εστάλη σε αυτόν, επιστολή που αφορά υπόθεση από το 2010 και εξετάζεται από την ελληνική Δικαιοσύνη.

    Στην επιστολή, η Κομισιόν διατυπώνει την πάγια αρχή της, να μην σχολιάζει υποθέσεις που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη. Μια αρχή την οποία και συμμερίζεται και ακολουθεί η ελληνική Κυβέρνηση. Εντούτοις, παρατηρείται μια αντίφαση μεταξύ αυτής της αρχής και της προτροπής στην ελληνική κυβέρνηση να πάρει θέση για το εάν τα στατιστικά στοιχεία του 2010 ήταν ή όχι έγκυρα.

    Ο υπουργός Οικονομικών, στην επιστολή του, εξέφρασε την άποψη ότι αν η Κομισιόν έχει προνομιακή επιστημολογική θέση να κρίνει την υπόθεση (κάτι που δεν διεκδικεί ο ίδιος ο υπουργός), τότε έχει την ηθική υποχρέωση να την καταθέσει στην ελληνική Δικαιοσύνη για να διευκολύνει το έργο της. Ο υπουργός Οικονομικών, καθ? όλη τη διάρκεια της θητείας του, δεν έχει λάβει από την Κομισιόν έκθεση που να τεκμηριώνει πρόβλημα σε σχέση με την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ. Ο υπουργός Οικονομικών και η κυβέρνηση παραμένουν προσηλωμένοι στην αποπολιτικοποίηση του δημοσίου τομέα, σέβονται τη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών και της Δικαιοσύνης.

    Όσον αφορά συγκεκριμένα την ΕΛΣΤΑΤ, όλοι έχουν αξιολογήσει θετικά και τη διαδικασία επιλογής του νέου προέδρου και την ανεξάρτητη λειτουργία του μετά την τοποθέτησή του».

    [03] Ν. Παππάς: Οι τηλεοπτικές άδειες θα είναι τέσσερις με απόφαση της Βουλής

    Οι τηλεοπτικές άδειες θα είναι τέσσερις καθώς αυτό αποφάσισε η βουλή με ευρεία πλειοψηφία ,τόνισε ο υπουργός ΕπικρατείαςΝίκος Παππάς, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και στον δημοσιογράφο Κώστα Αρβανίτη.

    Hαδειοδότηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων θα οδηγήσει την τηλεόραση σε νέα εποχή και σε πιο ισορροπημένες σχέσεις των επιχειρηματιών με την πολιτεία σημείωσε ο υπουργός επικρατείας. Βάσει του νόμου τόνισε- οι άδειες είναι 4 προσθέτοντας ότι η συζήτηση για περισσότερες άδειες αν ανοίξει, θα αφορά το απώτερο μέλλον.

    Η μετάβαση θα είναι ομαλή και θα ολοκληρωθεί μετά από 90 ημέρες, όσες προβλέπει ο νόμος,τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.

    «Η κυβέρνηση μας είναι η πρώτη που αδειοδοτεί»υπογράμμισε ο κ. Παππάς σημειώνοντας ότι «στην προηγούμενη κατάσταση είχε παγιωθεί η εκτίμηση ότι δεν θα έρθει ποτέ κανείς να βάλει το δάχτυλο στη πληγή»

    Oκ.Παππάς έκανε λόγο για ιδιότυπη ντε φάκτο χρησικτησία ενός δημόσιου αγαθού και αναφερόμενος στις αντιδράσεις μίλησε για σχέσεις διαπλοκής και ερμηνεία κατά το δοκούν του συντάγματος. Αναφερόμενος στους υποψήφιους του διαγωνισμού σημείωσε ότι όσοι έχουν καταδίκες δεν μπορούν να είναι κύριοι μέτοχοι.

    Αναφερόμενος στο κυβερνητικό έργο ,ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι έχουν μπει τα θεμέλια για μια δίκαιη ανάπτυξη και την Ελλάδα των επομένων ετών,τόνισε Το θέμα είναινα αντιμετωπίσουμε τις ανισότητες που υπάρχουν και αυτό θα γίνει μέσα από μια μακροχρόνια αριστερή διακυβέρνηση,συμπλήρωσε.

    Ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι δημιουργήθηκαν 250.000 νέες θέσεις εργασίας ,έχει επιτευχθεί δημοσιονομική εξισορρόπηση και όλοι οι πολίτες έχουν πλέον πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αναφορικά με το ΕΚΑΣ ,ο Νίκος Παππάςτόνισε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά είχε συμφωνήσει την πλήρη κατάργησή του ενώ η σημερινή κυβέρνηση έλαβε άμεσα μέτρα για όσους χάνουν το ΕΚΑΣ, όπως η κάρτα σίτισης κλπ και εξασφάλισε μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία το ΕΚΑΣ θα αναπληρωθεί με την ανάπτυξη.

    Ερωτηθείς για το τραπεζικό σύστημα ο κ. Παππάς τόνισε ότι πρέπει να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα ώστε οι τράπεζες να παίξουν το ρόλο τους για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας .

    Αναφορικά με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην αυριανή σύνοδο των σοσιαλιστών ηγετών στο Παρίσι, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι ο χώρος της Σοσιαλδημοκρατίας είναι όμορος για την Αριστερά και ο πρωθυπουργός θα βάλει στο τραπέζι την ατζέντα με την οποία ήταν υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν για μια δίκαιη και κοινωνική Ευρώπη.

    "Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των πανελλαδικών αδειών προχωράμε στη διαδικασία για τις άδειες θεματικών καιπεριφερειακών καναλιών", ανέφερε ο κ. Παππάς με ανάρτησή του στο twitter.

    [04] Συλλυπητήρια Κυρ. Μητσοτάκη σε Μ. Ρέντσι για τα θύματα του σεισμού στην Ιταλία

    Τα συλλυπητήριά του προς τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, για τα θύματα του σεισμού, έστειλε από την Ζάκυνθο όπου περιοδεύει, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Στην επιστολή του αναφέρει: "Από τη Ζάκυνθο, όπου βρίσκομαι, ένα νησί και μια περιοχή της Ελλάδας που έχει πληγεί επανειλημμένα από καταστροφικούς σεισμούς, θα ήθελα να σας απευθύνω τα συλλυπητήριά μου για τα θύματα του σεισμού της 24ης Αυγούστου στη χώρα σας. Ευελπιστώ η πορεία των ερευνών για τη διάσωση όσων αγνοούνται να έχει την καλύτερη το δυνατόν έκβαση. Είμαι βέβαιος ότι οι τοπικές κοινωνίες που επλήγησαν και σύσσωμος ο ιταλικός λαός θα αντιμετωπίσουν το ατυχές αυτό συμβάν με τη δύναμη που διαθέτουν".

    [05] Από τις 29 Αυγούστου, θα αρχίσουν να αναρτώνται στο TAXIS τα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ

    Από την προσεχή Δευτέρα 29 Αυγούστου, θα αρχίσουν να αναρτώνται στο TAXIS τα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα καταβληθεί σε πέντε δόσεις- η πρώτη έως το τέλος του Σεπτεμβρίου εφέτος και η τελευταία έως το τέλος Ιανουαρίου 2017.

    Ήδη, από τις 18 Αυγούστου, έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση του φόρου και ακολούθησε όλη η διαδικασία, προκειμένου το σύστημα να είναι καθ' όλα έτοιμο για την ανάρτηση των Ταυτοτήτων Οφειλής για περίπου 7 εκατομμύρια πολίτες. Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι από το φόρο θα εισπράξει, όπως και πέρυσι, 2,65 δισ. ευρώ. Καθώς εφέτος υπήρξε μείωση αντικειμενικών αξιών σε όλη σχεδόν την επικράτεια, αλλά και δεν εντάσσονται τα αγροτεμάχια στο συμπληρωματικό φόρο, λόγω των πολλών λαθών στο έντυπο Ε9, περίπου 2,4 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο και περίπου 2,5 εκατομμύρια πολίτες θα καταβάλουν το ίδιο ποσό σε σχέση με το 2015.

    Η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 σχεδιάζεται να ανοίξει αμέσως μετά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών. Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, κατοικιών και αγροτεμαχίων, θα έχουν τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής τροποποιητικών- διορθωτικών δηλώσεων Ε9 για την περίοδο 2010-2016, έως το τέλος του Νοεμβρίου εφέτος και θα ωφεληθούν από την κατά 50% μείωση των προστίμων. Στην περίπτωση κατά την οποία, λόγω των διορθώσεων, προκύπτει μείωση φόρου άνω των 300 ευρώ, για να εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό, θα πρέπει να υποβληθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην εφορία και, έως ότου γίνει η νέα εκκαθάριση, οι προηγούμενες δόσεις θα συνεχίσουν να είναι απαιτητές.

    [06] Οι δράσεις υποστήριξης φορέων της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας στο επίκεντρο κοινής σύσκεψης στο υπ. Εργασίας

    Ο συντονισμός των δράσεων υποστήριξης φορέων της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας στη βάση του νέου θεσμικού πλαισίου που εισάγει το προς ψήφιση σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για την ανάπτυξη της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, απασχόλησε την κοινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας.

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Παναγιώτης Κορκολής, η γενική γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του υπουργείου Εργασίας Δήμητρα Χαλκιά, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Νίκος Αντώνογλου και η ειδική γραμματέας ΕΤΠΑ Ευγενία Φωτονιάτα.

    Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, η λειτουργία του Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας, το οποίο ιδρύεται με την ψήφιση του νέου νόμου, η υλοποίηση κοινών προγραμμάτων στήριξης των εγχειρημάτων της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, καθώς και ο επανασχεδιασμός των δράσεων που χρηματοδοτούνται από το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020», προκειμένου να μπορούν να συμμετέχουν σε αυτές όλοι οι φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, αφού με το νέο θεσμικό πλαίσιο διευρύνονται τα νομικά πρόσωπα που μπορούν να θεωρηθούν ότι δραστηριοποιούνται στο πεδίο της κοινωνικής οικονομίας.

    [07] Οικογένεια προσφύγων στη Δάφνη επισκέφθηκε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ, Φ. Γκράντι

    Τη συμπαράστασή του σε μια επταμελή οικογένεια από το Χαλέπι της Συρίας, που φιλοξενείται σε διαμέρισμα με το Πρόγραμμα Προσωρινής Μετεγκατάστασης Προσφύγων, και, διαμέσου αυτής, σε όλους του πρόσφυγες, εξέφρασε ο Ύπατης Αρμοστής του ΟΗΕ Φίλιππο Γκράντι στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στην Ελλάδα, όταν τους συνάντησε στο σπίτι που διαμένουν στη Δάφνη. Τον κ. Γκράντι συνόδεψαν ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ο αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ, και ο αντιδήμαρχος Αθηναίων με αρμοδιότητες τα θέματα των Μεταναστών και Προσφύγων, Λευτέρης Παπαγιαννάκης.

    Ο κ. Γκράντι, με επιτελείο της Ύπατης Αρμοστείας, συζήτησε με την οικογένεια για την προοπτική μετεγκατάστασής τους, τις συνθήκες διαβίωσής τους και άλλα θέματα. Προηγουμένως ο κ. Γκράντι είχε επισκεφθεί ξενώνα ασυνόδευτων ανηλίκων στα Πετράλωνα, αργότερα θα είχε συναντήσεις εργασίας με κυβερνητικά στελέχη, ενώ το απόγευμα αναμένεται να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη και να δει αύριο Κέντρα Φιλοξενίας εκεί.

    Η οικογένεια, που αποτελείται από τον 58χρονο Μοχάμεντ, τη συνομήλικη γυναίκα του Φατίμα, τις κόρες τους Σαμάρ και Ράσα, 30 και 26 χρονών αντίστοιχα, και τα τρία παιδιά της Ράσα, τον Ραφίφ, 7 ετών, τη Φατίμα 6 ετών και τον πιο μικρό Αχμέτ, ήρθε στο διαμέρισμα αρχές Ιουνίου, μετά από τρισήμιση χρόνια περιπλάνησης πρώτα σε καταυλισμό στο εσωτερικό της Συρίας, μετά στην Τουρκία από όπου πέρασαν στη Λέσβο, στον Πειραιά, στην Καβάλα, τον Ελαιώνα Αθηνών και τελικά στο προσωρινό, αλλά "ζεστό", όπως λένε οι ίδιοι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σπίτι τους στη Δάφνη.

    Την πρωτοβουλία για τη στέγασή τους πήραν ο 'Αρης και η Σοφία, οι οποίοι μένουν στην ίδια μικρή πολυκατοικία με τον γιο τους, τους γονείς του 'Αρη και την οικογένεια του αδερφού του, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ρίτα, η μητέρα του 'Αρη. "Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τους ανθρώπους, ίσα-ίσα είναι πολύ ευγενικοί και ήσυχοι. Όταν τους δώσεις κάτι πάντα στο ανταποδίδουν, συχνά μας κερνούν φαγητά, γλυκά κλπ. Είναι ήσυχοι και καθαροί, πολύ καλοί γείτονες", προσθέτει. Η Σοφία διδάσκει στη Ράσα και τα παιδιά αγγλικά και έτσι σιγά-σιγά συνεννοούνται.

    Ο Μοχάμεντ, η Φατίμα και μια τρίτη κόρη τους με το σύζυγό της και τα παιδιά τους, που μένουν σε άλλο μέρος, έλαβαν προκαταρκτική αποδοχή από τη Γαλλία και περιμένουν τελική απάντηση για τη μετεγκατάστασή τους εκεί. Από την άλλη, οι Ράσα και τα παιδιά της προσπαθούν να γίνουν δεκτοί στη Γερμανία, όπου βρίσκεται ο άντρας της Ράσα, αλλά όπως περιγράφει η Ράσα, η επανένωση των οικογενειών είναι δύσκολη και χρονοβόρα, οπότε μόνο ελπίζουν. Στενοχωριούνται που, όπως φαίνεται, θα χωριστούν προσπαθούν να είναι όλοι μαζί, αλλά από την άλλη είναι ευγνώμονες που είναι σώοι και ανάμεσα "σε τόσο καλούς ανθρώπους". Οι άνθρωποι των οργανώσεων στάθηκαν από την πρώτη στιγμή δίπλα τους, αναφέρει η Ράσα, με είδη πρώτης ανάγκης, εισιτήρια, φάρμακα, ενώ κάθε δυο-τρεις μέρες τους επισκέπτεται υπάλληλος του προγράμματος να δει τι χρειάζονται.

    Η ίδια εργαζόταν ως κομμώτρια και ο άνδρας της είχε φούρνο στο Χαλέπι και ζούσαν " μια πολύ καλή ζωή", μέχρι που εξαναγκάστηκαν να φύγουν. "Μια ιστορία σαν πολλές άλλες, τι να σου λέω", διηγείται και δε θέλω να την πιέσω να πει πράγματα που την πονάνε. Η Ελλάδα και οι άνθρωποί της της αρέσουν. "Μπορεί πολιτισμικά να είμαστε διαφορετικοί, αλλά η φύση, η θάλασσα είναι τα ίδια, οι άνθρωποι ανοιχτοί και φιλόξενοι."

    Το Πρόγραμμα Προσωρινής Μετεγκατάστασης Προσφύγων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ένας από τους φορείς υλοποίησής του είναι ο δήμος Αθηναίων. "Είχαμε βάλει στόχο να βρούμε 200 διαμερίσματα στην Αθήνα, να τα εξοπλίσουμε και να βοηθήσουμε τους ωφελούμενους πρόσφυγες για όλη τη διάρκεια της διαμονής τους. Ο στόχος επετεύχθη και πάμε να τον ξεπεράσουμε. Η ανταπόκριση του κόσμου, ιδιοκτητών και γειτονιάς, είναι θετική, περισσότερο από όσο περιμέναμε", επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Σάνυ Παρασκευοπούλου, υπεύθυνη του Προγράμματος για τον δήμο Αθηναίων. Ο κόσμος αυτός είναι σε κίνηση και η μια οικογένεια διαδέχεται την άλλη, όταν η πρώτη φεύγει για άλλη ευρωπαϊκή χώρα, αναφέρει. Συμπληρώνει πως οι μετεγκαταστάσεις γίνονται, αλλά με πολύ αργούς ρυθμούς, καθότι "οι χώρες που συμμετέχουν δηλώνουν κάθε μήνα πόσες θέσεις διαθέτουν".

    Διαβάστε επίσης:

    Φ. Γκράντι: Η Ελλάδα έδωσε το παράδειγμα της αλληλεγγύης

    [08] Οι άριστοι των πανελλαδικών μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Οι επιδόσεις τους μιλούν από μόνες τους: είναι οι άριστοι που πέρασαν πρώτοι στις σχολές τους ή τον πήχη των 19.000 μορίων. Γεύτηκαν μια επιτυχία που δεν περίμενε σχεδόν κανείς τους. Και ξεδιπλώνουν στο ΑΠΕ τα συναισθήματά τους καθώς και τη μέθοδο που ακολούθησαν για να φτάσουν στον στόχο τους.

    Γιάννης Θεοδοσόπουλος, 19.530 μόρια, Οδοντιατρική Αθήνας (1ος)

    «Όταν είδα ότι πέρασα πρώτος ένιωσα μεγάλη έκπληξη και φυσικά μεγάλη ικανοποίηση. Περίμενα μια επίδοση γύρω στα 18.000 μόρια αλλά σε καμία περίπτωση αυτό το αποτέλεσμα. Θα έλεγα πάντως ότι η επιτυχία μου ήταν αντίστοιχη της δουλειάς μου. Πέρασα όλη τη χρονιά ανάμεσα στο σχολείο και το φροντιστήριο, με πολύ διάβασμα και ελάχιστες εξόδους».

    Kωνσταντίνα Καπνιάρη, 18.496 μόρια, Στρατιωτική Ιατρική Αθήνας (1η)

    «Δεν περίμενα σε καμία περίπτωση να εισαχθώ πρώτη στην Στρατιωτική Ιατρική. Αυτή ήταν η δεύτερη χρονιά που έδινα εξετάσεις. Επέλεξα αυτή στη σχολή καθώς με την οικονομική κρίση σκέφθηκα ότι θα μου εξασφάλιζε κάποια πράγματα. Θεωρώ ότι η επιτυχία μου οφείλεται στην οργάνωση που είχα φέτος στο πρόγραμμα και το διάβασμά μου. Διάβαζα περίπου οκτώ ώρες κάθε μέρα αλλά δεν στερήθηκα και τις εξόδους μου».

    Απόστολος Καρβούνης, 19.119 μόρια, Αρχιτεκτονική Αθήνας (3ος)

    «Όταν ξεκίνησε η χρονιά δεν ήξερα καν εάν θα περάσω στην Αρχιτεκτονική, επομένως δεν υπήρχε η παραμικρή σκέψη για μια τέτοια επίδοση. Μετά τις εξετάσεις αισθανόμουν πιο ασφαλής, όταν βγήκαν οι βαθμοί σιγουρεύτηκα. Όταν είδα την τρίτη θέση δεν σας κρύβω ότι πανηγύρισα. Συγχρόνως όμως σκέφτηκα πως δεν έχει και πολλή σημασία. Σημασία είχε από την αρχή της χρονιάς ότι ήμουν διατεθειμένος να διαβάσω πολύ για να πετύχω τον στόχο μου».

    Αφροδίτη Ζιώγου, 19.354 μόρια, Ιατρική Αθήνας

    «Κανείς δε νομίζω πως περιμένει να φτάσει τόσο ψηλά. Στο τελικό αποτέλεσμα με βοήθησε πολύ το σχολείο μου, οι καθηγητές μου, αλλά και τα θέματα που εμένα τουλάχιστον μου φάνηκαν βατά. Ο μεγαλύτερος όγκος δουλειάς έγινε από το περασμένο καλοκαίρι ως τον χειμώνα. Μετά έκανα κυρίως επαναλήψεις και κατέβασα ρυθμούς».

    Βαγγέλης Γεωργακίλας, 19.186 μόρια, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Αθήνας

    «Είχα κάνει πολύ καλή προετοιμασία αλλά σε καμία περίπτωση δεν περίμενα αυτήν την επίδοση. Σε αυτή συνέβαλε πολύ το σχολείο μου και οι καθηγητές μου. Είχαμε πολύ καλό πρόγραμμα οπότε δεν χρειάστηκε να πάω φροντιστήριο. Το διάβασμά μου δεν ήταν σταθερό σε ώρες. Υπήρχαν μέρες που διάβαζα οκτώ ώρες και άλλες ημέρες δύο. Εβγαινα κάθε σαββατοκύριακο και, μολονότι μπορεί να φανεί περίεργο, περισσότερο προς το τέλος κυρίως για να παίξω μπάσκετ».

    Κωνσταντίνα Κουτσαρδάκη, 19.111 μόρια, Ιατρική Αθήνας

    «Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που έδινα εξετάσεις, την πρώτη είχα περάσει στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ αλλά ήθελα πολύ να γίνω γιατρός. Για μένα ήταν πιο εύκολα τα πράγματα χωρίς το σχολείο. Διάβαζα συστηματικά, το πρόγραμμά μου περιελάμβανε και εξόδους. Στις εξετάσεις αισθανόμουν πιο πολύ αγχωμένη παρά κουρασμένη από τη προσπάθεια της χρονιάς. Τώρα νιώθω πολύ χαρούμενη, αισθάνομαι ότι ανταμείφθηκαν οι κόποι μου».

    Κατερίνα Ντρε, 18.929 μόρια, Νομική Αθήνας

    «Διάβαζα πολύ αλλά δεν περίμενα ότι θα πήγαινα τόσο ψηλά. Στη διάρκεια της χρονιάς προσπαθούσα το διάβασμά μου να είναι παραγωγικό. Στις εξετάσεις ξεκίνησα αγχωμένη, αλλά μετά το πρώτο μάθημα ένιωθα ήρεμη. Το σχολείο με βοήθησε αρκετά, αλλά πρέπει να πω ότι το σχολείο με βοήθησε περισσότερο».

    [09] Φοιτητές είναι παγιδευμένοι στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Καμπούλ, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη επίθεση ενόπλων

    Ένοπλοι επιτέθηκαν στο Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο του Αφγανιστάν στην Καμπούλ σήμερα και ακούστηκαν εκρήξεις και πυρά όπλων μέσα στις εγκαταστάσεις του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος, όπως δήλωσαν ένας εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείου Εσωτερικών και ένας φοιτητής.

    «Πολλοί ένοπλοι επιτέθηκαν στο Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο στην Καμπούλ κι υπάρχουν αναφορές περί πυρών όπλων και εκρήξεων», ανέφερε ο εκπρόσωπος. Οι δράστες της επίθεσης «μπήκαν μέσα στο κτιριακό συγκρότημα» στο οποίο βρίσκονταν «ξένοι καθηγητές και εκατοντάδες φοιτητές», διευκρίνισε ο ίδιος.

    Ο Άχμαντ Σαχίρ, φοιτητής στο Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο, είπε τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως οι φοιτητές έχουν παγιδευτεί.

    «Είμαστε καθηλωμένοι μέσα στην τάξη μας κι ακούγονται ριπές πυρών», ανέφερε.

    Ένας φοιτητής ο οποίος μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ανέφερε επίσης πως ο ίδιος και συμφοιτητές του είναι κλεισμένοι μέσα σε μια τάξη και ακούει «εκρήξεις και πυρά κοντά».

    [10] Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν, διαβεβαίωσε τον Ιταλό ΥΠΕΞ Τζεντιλόνι ο αμερικανός ομόλογός του Κέρι

    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον ομόλογό του της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι εξέφρασε τα συλλυπητήρια της Ουάσινγκτον στην ιταλική κυβέρνηση και στις οικογένειες που θρηνούν θύματα μετά τον σεισμό των 6 βαθμών ο οποίος έπληξε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα την κεντρική Ιταλία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 75 άνθρωποι.

    Ο Κέρι δήλωσε ότι τον συγκλόνισε ο βαρύς απολογισμός και διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να ανταποκριθούν σε οποιοδήποτε ιταλικό αίτημα για βοήθεια τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, μετέδωσε πριν από λίγο το ιταλικό δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

    [11] Κύπρος: Ενδεχόμενη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί μόνο μετά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, λέει η κυβέρνηση

    Καμιά συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, του γγ του ΟΗΕ και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί δεν πρόκειται να γίνει κατά την περίοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε σήμερα σε γραπτή απάντησή του ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

    Η ανακοίνωση αποτελεί απάντηση σε κόμματα της αντιπολίτευσης που διατυπώνουν διάφορες απόψεις για μια τέτοια συνάντηση και για την, κατά την άποψή τους, σημασία της.

    Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει ότι ενδεχόμενη συνάντηση των τριών θα εξεταστεί μετά το πέρας της παρούσης φάσης των απευθείας συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κ. Ακιντζί και εάν και εφόσον κριθεί ότι θα πρέπει να γίνει.

    Τότε, ανέφερε, θα γίνει σε ημερομηνία που θα προσδιοριστεί μετά το πέρας των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    «Σε όσους τώρα επικρίνουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι τάχα με μια ενδεχόμενη συνάντησή του με τον γγ του ΟΗΕ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη θα αναβάθμιζε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού γίνονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.

    Επισήμανε επίσης ότι από την εισβολή και μετά όλοι οι Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο πλαίσιο των συνομιλιών που διεξάγονταν, είχαν παρόμοιου είδους συναντήσεις, χωρίς ποτέ να θεωρηθεί ότι αναβαθμίζεται είτε το ψευδοκράτος είτε ο εκάστοτε Τουρκοκύπριος ηγέτης.

    Στην ανακοίνωση παρατίθεται κατάλογος 26 συναντήσεων που είχαν οι κατά καιρούς Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον εκάστοτε Τουρκοκύπριο ηγέτη, παρουσία του γγ του ΟΗΕ.

    [12] Α. Μέρκελ: Το Βερολίνο είναι έτοιμο να παράσχει βοήθεια στην Ιταλία

    Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα πως η Γερμανία είναι έτοιμη να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια χρειάζεται η Ιταλία έπειτα από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τρεις κεντρικές περιοχές της χώρας νωρίς το πρωί, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 73 ανθρώπων.

    «Οι εικόνες που βλέπουμε είναι φρικτές. Θα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε την Ιταλία αν χρειαστεί και οι σκέψεις μας βρίσκονται σήμερα στους ανθρώπους της περιοχής», τόνισε η Μέρκελ σε μια συνέντευξη Τύπου στην Εσθονία.

    Ο ισχυρός σεισμός έπληξε σήμερα τα ξημερώματα την κεντρική Ιταλία όταν οι περισσότεροι κάτοικοι κοιμόντουσαν, ισοπεδώνοντας σπίτια, καταστρέφοντας δρόμους σε ένα σύμπλεγμα κοινοτήτων περίπου 140 χλμ. ανατολικά της Ρώμης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 24 August 2016 - 16:32:40 UTC