Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαψεύδει η Προεδρία της Δημοκρατίας ότι δεν προσκλήθηκε η ¶. Κορακάκη
  • [02] Δ. Παπαγγελόπουλος: Η επιστολή της ΕΕ παραβιάζει το Σύνταγμα
  • [03] Το χρονοδιάγραμμα έκδοσης και αποστολής εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ
  • [04] Die Welt: H εποχή της παγκοσμιοποίησης πλησιάζει στο τέλος της
  • [05] Στη ΓΓΕΕ, η ενημέρωση για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες
  • [06] Αύριο στο ΣτΕ η συζήτηση των αιτήσεων επτά τηλεοπτικών σταθμών
  • [07] Ο Χρ. Βερναρδάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Με τον διορισμό των επιτυχόντων, μέσω ΑΣΕΠ, αποκαταστήσαμε μια αδικία
  • [08] Στους 247 οι νεκροί από το σεισμό στην Ιταλία
  • [09] «Η αρχαία Ελλάδα και ο σύγχρονος κόσμος», σε συνέδριο στην Αρχαία Ολυμπία
  • [10] Πέθανε η γαλλίδα σχεδιάστρια μόδας Sonia Rykiel

  • [01] Διαψεύδει η Προεδρία της Δημοκρατίας ότι δεν προσκλήθηκε η ¶. Κορακάκη

    Πηγές του Προεδρικού Μεγάρου διέψευσαν τα δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό Τύπο σύμφωνα με τα οποία η χρυσή ολυμπιονίκης στην σκοποβολή δεν προσκλήθηκε στην σημερινή βράβευση των Ολυμπιονικών από τον Προκόπη Παυλόπουλο.

    Οπως αναφέρθηκε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικοινώνησε προσωπικά με τον πατέρα της αθλήτριας, ο οποίος και τον ενημέρωσε ότι η Αννα Κορακάκη δεν μπορεί να παραστεί, καθώς βρίσκεται εκτός Ελλάδας και συγκεκριμένα στη Γαλλία.

    Για το λόγο αυτό η βράβευσή της θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα, σε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον κ.Παυλόπουλο, μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα.

    [02] Δ. Παπαγγελόπουλος: Η επιστολή της ΕΕ παραβιάζει το Σύνταγμα

    «Η επιστολή των κ.Ντομπρόβσκις, Μοσκοβισί και Τίσεν παραβιάζει ευθέως,όχι μόνο το Σύνταγμα της Ελλάδος αλλά και το Ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο», αναφέρει σε δήλωση του ο αναπληρωτής υπουργός ΔικαιοσύνηςΔημήτρης Παπαγγελόπουλος.

    «Οι τρείς Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ουσιαστικά ζητούν από τη Ελληνική κυβέρνηση να παρέμβει στην ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη υπέρ του κ. Γεωργίου, ο οποίος ερευνάται για τυχόν τέλεση αξιόποινων πράξεων.ΚΡΙΜΑ», καταλήγει η δήλωση του κ. Παπαγγελόπουλου.

    [03] Το χρονοδιάγραμμα έκδοσης και αποστολής εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ

    Το χρονοδιάγραμμα της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Οικονομικών για την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ εξασφάλισε και δημοσιοποιεί σήμερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Όπως προκύπτει από τον πίνακα, από τις 18 Αυγούστου έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση του φόρου ενώ από την προσεχή Δευτέρα 29 Αυγούστου, ξεκινά η έκδοση ταυτοτήτων πληρωμής για τον ΕΝΦΙΑ.

    Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί σε πέντε δόσεις - η πρώτη έως το τέλος του Σεπτεμβρίου εφέτος και η τελευταία έως το τέλος Ιανουαρίου 2017.

    Ακολουθεί συνημμένος πίνακας στον οποίο παρουσιάζονται αναλυτικά οι ημερομηνίες έκδοσης - αποστολής εκκαθαριστικών

    [04] Die Welt: H εποχή της παγκοσμιοποίησης πλησιάζει στο τέλος της

    O κόσμος δεν αποκλίνει μόνο πολιτικά. Νεώτερα στοιχεία αποδεικνύουν ότι και η οικονομική αλληλοσύνδεση υποχωρεί. Η δε τεχνολογική εξέλιξη θα μπορούσε να δώσει τη χαριστική βολή στην παγκοσμιοποίηση, όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα.

    Κάποτε η Adidas ήταν πρωτοπόρος. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 η γερμανική εταιρεία μετέφερε σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή της στην Κίνα μέχρι και την Ινδονησία και από το Βιετνάμ μέχρι την Αργεντινή και το Μεξικό. Τώρα όμως η εταιρεία αθλητικών ειδών θέλει να επιστρέψει στη Γερμανία. Από αυτό το φθινόπωρο θα κυκλοφορήσουν στο εμπόριο αθλητικά παπούτσια Made in Germany.

    Η εταιρεία αυτή θα μπορούσε να γίνει και πάλι πρωτοπόρος, διότι φαίνεται πως πλησιάζει το τέλος της παγκοσμιοποίησης. Οι οικονομικές δοσοληψίες μεταξύ των κρατών xωλαίνουν, μερικώς μάλιστα έχουν σταματήσει. Αυτό οφείλεται αφενός στις πολιτικές εξελίξεις και αφετέρου στις νέες δυνατότητες της τεχνολογίας.

    "Από την αρχή της οικονομικής κρίσης έχει επιβραδυνθεί όχι μόνο η παγκόσμια ανάπτυξη, αλλά και η αύξηση του διεθνούς εμπορίου", όπως είπε στην συντηρητική Welt ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Zentral-Genossenschaftsbank (DZ), της τέταρτης μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, Στέφαν Μπίλμαϊερ. Από τα στατιστικά στοιχεία προκύπτει ότι βρισκόμαστε στα επίπεδα της δεκαετίας του 1990.

    Μία αιτία γι αυτήν την καθοδική, με ενδιάμεσες διακυμάνσεις, πορεία, ο Μπίλμαϊερ υποθέτει ότι είναι ένας "κορεσμός" σε κάποιο βαθμό. Οι περισσότερες επιχειρήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αποκομίσουν οφέλη από τις χώρες με φθηνό εργατικό δυναμικό έχουν εδώ και καιρό μεταφέρει την παραγωγή τους σε χώρες με αναδυόμενη οικονομία.

    Από την άλλη μεριά πολλές αναδυόμενες οικονομίες περνούν εδώ και μερικά χρόνια κρίση, από τις στρατιωτικές συγκρούσεις με τη Ρωσία μέχρι την κρίση διαφθοράς στη Βραζιλία και την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα έως την πρόσφατη πολιτική κρίση της Τουρκίας. Αυτό κάνει πολλές εταιρείες να διστάζουν να δραστηριοποιηθούν περαιτέρω στις χώρες αυτές.

    Κυρίως γιατί λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων συχνά αυτό δεν είναι αναγκαίο, όπως αποδεικνύεται και από το παράδειγμα της Adidas. Διότι η παραγωγή στη Γερμανία, η οποία ξεκίνησε και πάλι, μπορεί να γίνει αποκλειστικά χωρίς εργάτες. Τα παπούτσια παράγονται εξ ολοκλήρου από ρομπότ.

    Aυτό συμπίπτει με μια πολιτική εξέλιξη: την αυξανόμενη αντίσταση κατά της παγκοσμιοποίησης στις δυτικές κοινωνίες. Αυτό είναι κάτι ακατανόητο για τους περισσότερους οικονομολόγους. ''Η βασική θεωρία της οικονομίας διδάσκει ότι το ελεύθερο εμπόριο είναι θετικό για όλες τις περιοχές οι οποίες συμμετέχουν", λέει στην γερμανική εφημερίδα ο οικονομολόγος Βίλεμ Φερχάγκεν της επενδυτικής εταιρείας NN Investment Partners. Αυτό ήταν άλλωστε και το αποφασιστικό επιχείρημα υπέρ της παγκοσμιοποίησης. "Φαίνεται, όμως, πως ξεχνάμε ότι αυτές οι θεωρίες λένε επίσης ότι εντός των περιοχών αυτών υπάρχουν κερδισμένοι και χαμένοι", προσθέτει. Βέβαια σύμφωνα με τη θεωρία επέρχεται και μια εξισορρόπηση μεταξύ των ομάδων αυτών. "Κάτι όμως που δεν συμβαίνει". Στις περισσότερες δυτικές κοινωνίες οι χαμένοι αφέθηκαν στη μοίρα τους.

    Η παράλειψη αυτή τώρα εκδικείται με το να αναπτύσσονται κινήματα λαϊκιστικά και αυταρχικά παγκοσμίως. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη διεθνή συνεργασία είναι αυτή τη στιγμή ο Ντόναλντ Τραμπ.

    Ως αντίπαλος της παγκοσμιοποίησης, ο υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ θα προκαλούσε ζημιά όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στο Μεξικό, τον Καναδά ή την Κίνα", λέει ο Μάρτιν Μόρισον, επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Sal. Oppenheim. ''Επιπλέον πολλές χώρες θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και να λάβουν προστατευτικά μέτρα".

    Τυχόν νίκη του Τραμπ θα μπορούσε να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις με αποτέλεσμα τη σταδιακή απορρύθμιση της παγκοσμιοποίησης, με όλα τα προβλήματα τα οποία αυτό συνεπάγεται, επισημαίνει ο Φερχάγκεν. Διότι θα χαθούν μαζί της και τα θετικά αποτελέσματα που αναμφίβολα είχε, όπως λ.χ. το γεγονός ότι εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο ξέφυγαν από την φτώχια και στις βιομηχανικές χώρες πολλά προϊόντα έγιναν φτηνότερα και προσιτά.

    [05] Στη ΓΓΕΕ, η ενημέρωση για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες

    Την επίσημη διαδικασία που θα ακολουθηθεί την ερχόμενη Τρίτη 30 Αυγούστου κατά τη δημοπρασία για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες καναλιών εθνικής εμβέλειας παρουσιάζει αυτή την ώρα η Επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού, στην κεντρική αίθουσα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

    Στην αίθουσα παραβρίσκονται μόνο οι εκπρόσωποι των υποψηφίων, ενώ λίγο πριν την έναρξη της ενημέρωσης, αποχώρησαν από την αίθουσα κάμερες, φωτογράφοι και δημοσιογράφοι.

    [06] Αύριο στο ΣτΕ η συζήτηση των αιτήσεων επτά τηλεοπτικών σταθμών

    Ενώπιον του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), έχουν κλήθει για αύριο στις 10 το πρωί οι νομικοί παραστάτες επτά τηλεοπτικών σταθμών που έχουν περάσει το στάδιο της προεπιλογής για την χορήγηση των τεσσάρων αδειών εθνικής εμβέλειας.

    Επίσης, ενώπιον του προέδρου του ΣτΕ έχουν κληθεί για αύριο και οι συνήγοροι των υπουργών Οικονομικών και Επικρατείας για να εκθέσουν τις θέσεις και τους ισχυρισμούς τους επί των αιτήσεων προσωρινών διαταγών που έχουν καταθέσει οι τηλεοπτικοί σταθμοί.

    Ειδικότερα, με τις αιτήσεις τους, οι επτά ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί στρέφονται ο ένας κατά του άλλου. Και τα επτά ιδιωτικά κανάλια, που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ πέρασαν το στάδιο της προεπιλογής της διαγωνιστικής διαδικασίας για την χορήγηση των τεσσάρων αδειών «επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition)». Επιπλέόν, οι επτά τηλεοπτικοί σταθμοί στρέφονται τόσο κατά του υπουργού Επικρατείας όσο και κατά του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

    Με τις αιτήσεις τους ζητούν να «παγώσει» η υπ΄ αριθμ. 178/19.7.2016 απόφαση του εν λόγω γενικού γραμματέα, με την οποία εγκρίθηκε το πρακτικό της 5μελούς επιτροπής διενέργειας του διαγωνισμού για την χορήγηση των τεσσάρων αδειών και προεπελέγησαν οι επτά υποψήφιοι τηλεοπτικοί σταθμοί.

    Κατά την αυριανή συζήτηση στο ΣτΕ σκοπός των νομικών παραστατών των επτά καναλιών, θα είναι να πείσουν τον πρόεδρο του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου να τους χορηγήσει τις προσωρινές διαταγές που ζητούν.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν καταθέσει μαζί με τα αιτήματα προσωρινών διαταγών και αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων. Ωστόσο για τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων μέχρι στιγμής δεν έχει προσδιοριστεί ημερομηνία συζήτησής τους, αλλά ούτε έχει οριστεί και εισηγητής.

    Ο κάθε τηλεοπτικός σταθμός στη πολυσέλιδη αίτηση που έχει καταθέσει στο ΣτΕ αναζητεί την «Αχίλλειο πτέρνα» του άλλου σταθμού κατά το στάδιο της προεπιλογής και ειδικά για παραβάσεις των όρων της προκήρυξης του επίμαχου διαγωνισμού. Παράλληλα, εκθέτουν την οικονομική, φορολογική, διαχειριστική, κ.λπ. κατάσταση των σταθμών τους.

    Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι τηλεοπτικοί σταθμοί που προεπελέγησαν είναι: 1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΙ ΑΕ) 2. ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (N.T.V.) 3. ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ 4. ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA) 5. ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Τ.Π.Κ. μ.α.ε.) 6. ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ Α.Ε. (E RADIO-TV) 7. ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.).

    Πάντως, δεν αποκλείεται ο πρόεδρος του ΣτΕ να αποφασίσει αυθημερόν έαν θα χορηγήσει προσωρινή διαταγή ή όχι.

    [07] Ο Χρ. Βερναρδάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Με τον διορισμό των επιτυχόντων, μέσω ΑΣΕΠ, αποκαταστήσαμε μια αδικία

    «Ήταν ηθική υποχρέωση της πολιτείας να αποκαταστήσει τους ανθρώπους που είχαν πετύχει μέσω ΑΣΕΠ στο Δημόσιο το 1998 και μέχρι σήμερα παρέμεναν αδιόριστοι» τονίζει σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, προσθέτοντας ότι «επρόκειτο για μία από τις μεγαλύτερες αδικίες που έγιναν ιστορικά στην Ελλάδα».

    Υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα δημιουργήθηκε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ το 1998 και ανακοινώνει ότι μέσα στον Σεπτέμβριο θα έχουν διοριστεί και οι τελευταίοι που έχουν επιτύχει σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και παρέμεναν αδιόριστοι.

    Τέλος, προαναγγέλλει ότι εντός των ημερών θα ξεκινήσουν προσλήψεις στα νησιά, κυρίως εκεί, που υπάρχουν «τρομακτικά προβλήματα καθημερινότητας».

    [08] Στους 247 οι νεκροί από το σεισμό στην Ιταλία

    Τουλάχιστον 247 είναι οι νεκροί απότο σεισμό που χτύπησε την κεντρική Ιταλία όπως ανακοίνωσετις πρωινές ώρες της Πέμπτης, η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της χώρας.

    Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του τμήματος Πολιτικής Προστασίας στη Ρώμη, ανέφερε ότι 190 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επαρχία Ριέτι και 57 στην επαρχία ¶σκολι Πιτσένο.

    Οι τραυματίες είναι μέχρι στιγμής δεκάδεςμε τις εκτιμήσεις να τους ανεβάζουν σε περίπου 400. Οι εκπρόσωποι της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας προσθέτουν ότι υπάρχουν ακόμη αγνοούμενοι και άνθρωποι παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια, κάτι που σημαίνει ότι ο τελικός απολογισμός θα είναι πιθανότατα ακόμη βαρύτερος.

    Μετά από δεκαεπτά ώρες απεγκλωβίσθηκε ζωντανό ένα κοριτσάκι δέκα ετών

    Μετά από δεκαεπτά ώρες απεγκλωβίσθηκε ζωντανό ένα κοριτσάκι δέκα ετών στην Πεσκάρα Ντελ Τρόντο στην περιφέρεια Μάρκε, η οποία επλήγη από τον φονικό σεισμό που σημειώθηκε την περασμένη νύχτα στις 3:36 π.μ. τοπικής ώρας (4:36 πμ ώρα Ελλάδας).

    Στο χωριό Αματρίτσε, όμως, σχεδόν την ίδια ώρα ένα αγοράκι έντεκα ετών, το οποίο νωρίτερα είχε καλέσει σε βοήθεια τους άνδρες της Πολιτικής Προστασίας, ανασύρθηκε νεκρό.

    Στις περισσότερες τοποθεσίες που χτύπησε ο Εγκέλαδος, και ιδίως στην Αματρίτσε και στο Ακούμουλι, οι διασώστες συνεχίζουν τις προσπάθειες εντοπισμού επιζώντων και τις ώρες αυτές συνεχίζουν να σκάβουν, παρά το σκοτάδι, με την βοήθεια μεγάλων φακών και γεννητριών ηλεκτρικού ρεύματος.

    Μόνον σε ότι αφορά το σώμα της Πυροσβεστικής, πάνω από οκτακόσια μέλη της βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές.

    Αύριο αναμένονται τα πρώτα ουσιαστικά μέτρα στήριξης των σεισμοπαθών, που θα υιοθετηθούν κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Ρέντσι.

    Θύματα του εγκέλαδου μικρά παιδιά

    Όπως αναφέρει η η ιταλική εφημερίδα,Corriere della Sera, μεταξύ των θυμάτων του σεισμού βρίσκονται πολλά παιδιά.Μικρότερο θύμα του καταστροφικούσεισμού στο Αματρίτσε, ένα κοριτσάκι μόλις 8 μηνών, το παιχνίδι του οποίου βρέθηκε στα συντρίμμια.

    Στους διασωθέντες περιλαμβάνονται δύο αδελφάκια 4 και 6 ετών ο Σαμουέλε και ο Λεόνε, που κατάφεραν να σωθούν χάρη στη γιαγιάτους που τα έβαλε κάτω απότο κρεβάτι μόλις η γη άρχισε να τρέμει.

    Μετά από δεκαεπτά ώρες απεγκλωβίσθηκε ζωντανό ένα κοριτσάκι δέκα ετών στην Πεσκάρα Ντελ Τρόντο στην περιφέρεια Μάρκε, η οποία επλήγη από τον φονικό σεισμό.

    Στο χωριό Αματρίτσε, όμως, σχεδόν την ίδια ώρα ένα αγοράκι έντεκα ετών, το οποίο νωρίτερα είχε καλέσει σε βοήθεια τους άνδρες της Πολιτικής Προστασίας, ανασύρθηκε νεκρό.

    «Δεκάδες άνθρωποι παραμένουν κάτω από τα ερείπια και ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί»

    Ο σεισμός έχει ισοπεδώσει πολλά κτήρια σε χωριά της επαρχίας Ριέτι, στακεντρικά της χώρας.

    Σε δηλώσεις του στην δημόσια τηλεόραση της Rai, o δήμαρχος του χωριού Αματρίτσε, βόρεια του Ριέτι, υπογράμμισε ότι μέρος των κτιρίων έχει καταρρεύσει και ζήτησε να αποσταλούν ειδικά οχήματα για να μπορέσουν να ανοίξουν οι δρόμοι που οδηγούν στον δήμο του ώστε να διευκολυνθεί η παροχή πρώτων βοηθειών.Ο Σέρτζιο Πιρότσι, δήμαρχος του χωριού Αματρίτσε (την περιφέρεια της πόλης Ριέτι, δήλωσε ότι οι ζημιές είναι σοβαρές και χρησιμοποίησε την λέξη «δράμα» για να περιγράψει την κατάσταση, προσθέτοντας ότι «μεγάλος μέρος του χωριού δεν υπάρχει πιά». Οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

    ¶λλες δύο ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις καταγράφηκαν περίπου μία ώρα αργότερα, σε διάστημα μόλις ενός λεπτού μεταξύ τους, ενώ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες είχαν καταγραφεί άλλοι 50 μετασεισμοί, μικρότερης έντασης.

    Σημαντικές ζημιές έχουν υποστεί οι κοινότητες Ακούμολι, Αρκουάτα ντελ Τρόντο και Αματρίτσε, σε απόσταση λίγων χλμ. από το επίκεντρο. Με την πάροδο του χρόνου, πολίτες, συνεργεία και δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, ανέσυραν κι άλλες σορούς, ενώ άγνωστος είναι ακόμη ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται παγιδευμένοι στα χαλάσματα.

    Στην πόλη Αματρίτσε έχουν σημειωθεί οι σημαντικότερες ζημιές, καθώς η κύρια οδός της πόλης έχει ισοπεδωθεί κυρίως. Εντατικές προσπάθειες καταβάλλονται για να διασωθούν άνθρωποι εγκλωβισμένοι κάτω από ερείπια ύψους τουλάχιστον 10 μ., σύμφωνα με το πρακτορείο ANSA και τα άλλα μέσα ενημέρωσης. Με σπασμένη τη φωνή, ο δήμαρχος της πόλης Σέρτζο Πιρότσι τονίζει: "είναι ένα δράμα. Το μισό χωριό εξαφανίσθηκε, οι δίοδοι πρόσβασης σ' αυτό είναι αποκλεισμένες".

    Στο νοσοκομείο της πόλης επικρατεί το αδιαχώρητο, οι τραυματίες στοιβάζονται σε φορεία στους διαδρόμους, ακόμη κι έξω από το κτήριο. ¶λλοι τραυματίες μεταφέρονται στην πρωτεύουσα της επαρχίας, το Ριέτι, ενώ οι ήδη νοσηλευόμενοι ασθενείς διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία.

    Η πρόσβαση στην πόλη είναι δύσκολη, η γέφυρα πάνω από τον χείμαρρο Καστελάνο έχει καταστεί επικίνδυνη, ενώ και στα άλλα χωριά της περιοχής, όπου οι ζημιές είναι μικρότερες, οι κάτοικοι παραμένουν έξω από τα σπίτια τους.

    Το ξενοδοχείο Roma, στο χωριό Αματρίτσε, σύμβολο της τραγωδίας του σεισμού

    Όπως γράφει ο ιταλικός τύπος, ένα από τα σύμβολα της τραγωδίας αυτής είναι το ξενοδοχείο Roma, στο χωριό Αματρίτσε.

    Πρόκειται για ξενοδοχείο με ιστορία εκατόν είκοσι χρόνων και χωρητικότητα σαράντα δωμάτια, τα οποία τις ημέρες αυτές ήταν πλήρη. Φημισμένο για την παραδοσιακή κουζίνα του, το μεγαλύτερο μέρος του ξενοδοχείου κατέρρευσε την περασμένη νύχτα. Όπως αναφέρει και η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, δεκάδες τουρίστες που βρίσκονταν στο Hotel Roma δεν έχουν ακόμη εντοπισθεί.

    Κανείς δεν ξέρει αν και πότε η Αματρίτσε θα ξαναγεννηθεί, και αν το ιστορικό αυτό ξενοδοχείο, με θέα στην εντυπωσιακή ορεινή περιοχή του βόρειου Λατίου, θα μπορέσει να ξαναγίνει πραγματικότητα.

    Διαβάστε επίσης:

    Συλλυπηρήριο μήνυμα του ΠτΔ για τα θύματα του σεισμού στην Ιταλία

    Γ. Χουλιάρας: Είναι νωρίς να πούμε αν ο σεισμός στην Ιταλία ήταν ο κύριος

    Μ. Λυμπερόπουλος: Κανείς Έλληνας μεταξύ των θυμάτων ή των αγνοουμένων από τον καταστροφικό σεισμό

    Μήνυμα συμπαράστασης του Αλ. Τσίπρα στον Μ. Ρέντσι για τα θύματα του φονικού σεισμού

    Η ΕΕ είναι έτοιμη να βοηθήσει «με όποιον τρόπο μπορεί», τονίζουν Γιούνκερ και Στυλιανίδης

    Ιταλία: Με γυμνά χέρια, διασώστες και εθελοντές αναζητούν επιζώντες στα συντρίμμια του Αματρίτσε

    ΓΓ Πολιτικής Προστασίας: Σε αυξημένη ετοιμότητα η Ελλάδα για προσφορά βοήθειας στην Ιταλία

    Α. Μέρκελ: Το Βερολίνο είναι έτοιμο να παράσχει βοήθεια στην Ιταλία

    Συλλυπητήρια Κυρ. Μητσοτάκησε Μ.Ρέντσι για τα θύματα του σεισμού στην Ιταλία

    Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν, διαβεβαίωσε τον Ιταλό ΥΠΕΞ Τζεντιλόνι ο αμερικανός ομόλογός του Κέρι

    [09] «Η αρχαία Ελλάδα και ο σύγχρονος κόσμος», σε συνέδριο στην Αρχαία Ολυμπία

    Μπορεί ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός να απαντήσει σε σύγχρονα επιστημονικά ερωτήματα; Είναι δυνατόν να δώσει λύση στην κρίση αξιών που διανύουμε; Στο συνέδριο με τίτλο «Η αρχαία Ελλάδα και ο σύγχρονος κόσμος», που διοργανώνεται από 28 ως 31 Αυγούστου στην Αρχαία Ολυμπία, στο Συνεδριακό Κέντρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, υπό την αιγίδα της προεδρίας της Δημοκρατίας, ο στόχος είναι σαφής: Να καταδειχτεί, μέσα από τη διεπιστημονική προσέγγιση (στο συνέδριο θα συμμετέχουν 180 επίλεκτα μέλη της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας από όλες τις επιστημονικές περιοχές), ότι ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός δεν αποτελεί μόνο πολιτισμική μήτρα που εκκόλαψε το τεχνολογικό θαύμα του 21ου αιώνα, αλλά μπορεί να απαντήσει σε σύγχρονα επιστημονικά ερωτήματα και να δώσει λύση στην αξιακή κρίση.

    Με άλλα λόγια, στόχος του συνεδρίου είναι να γίνει παγκόσμια γνωστή κάθε «αδιάβαστη γραμμή» της αρχαιοελληνικής γραμματείας και να προβληθεί η «κρυμμένη» ακόμη γνώση των αρχαιοελληνικών επιτευγμάτων που φαίνεται ότι αποτελούν τη λύση των παντός τύπου σύγχρονων προβλημάτων, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές του. Παράλληλα, οι εργασίες του συνεδρίου στοχεύουν να τεκμηριώσουν πώς ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός μετασχηματιζόμενος προοδευτικά μπορεί να επιδράσει σ' όλη τη γνωσιακή πλατφόρμα, όχι μόνο στο στενό πλαίσιο της επιστημονικής κοινότητας αλλά στο ευρύτερο κοινωνικό πλέγμα.

    Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στις 29 Αυγούστου και ώρα 10:30 π.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα προσφωνήσουν ο πρόεδρος του Συνεδρίου Καθηγητής Στέφανος Παϊπέτης, ο Α' Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, η Πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσάνα Κυριαζοπούλου και ο Ακαδημαϊκός Αντώνης Κουνάδης.

    Οι προσφωνήσεις θα ολοκληρωθούν με την προσφώνηση της Εθνικής Πρέσβεως της Ελλάδος στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Κατερίνας Παναγοπούλου, η οποία θα αναγγείλει την ίδρυση "Διεθνούς Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών" που θα επικυρωθεί με την υπογραφή του Ιδρυτικού Χάρτου του εν λόγω Κέντρου από τους Θύμιο Κοτζά, Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας, Γεώργιο Γεωργιόπουλο, Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και Χρήστο Χριστοδουλόπουλο, Δήμαρχο Ήλιδας, οι οποίοι και θα απευθύνουν συμβολικούς χαιρετισμούς. Με την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας θα κηρυχθεί επίσημα η έναρξη των εργασιών του συνεδρίου. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η συμβολική υπογραφή του Ιδρυτικού Χάρτη από τους συνέδρους.

    Οργανωτικός φορέας του συνεδρίου είναι το Πανεπιστήμιο Πατρών.

    [10] Πέθανε η γαλλίδα σχεδιάστρια μόδας Sonia Rykiel

    Η γαλλίδα σχεδιάστρια μόδας Σόνια Ρικέλ πέθανε σε ηλικία 86 ετών, έγινε γνωστό από την οικογένειά της.

    Η ιδρύτρια του ομώνυμου οίκου μόδας, που αποκαλούνταν η "Βασίλισσα των πλεκτών", πέθανε σήμερα στο Παρίσι σε ηλικία 86 ετών, ανακοίνωσε η κόρη της, η Ναταλί, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    "H μητέρα μου πέθανε τη νύχτα στο Παρίσι, στο σπίτι της, στις 05.00 το πρωί, από επιπλοκές της νόσου του Πάρκινσον", δήλωσε η Ναταλί Ρικέλ, η οποία δραστηριοποιείται επίσης στο χώρο της μόδας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 25 August 2016 - 10:32:38 UTC