Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Σας ευχαριστούμε γιατί μας κάνατε όλους υπερήφανους"
  • [02] Κάλεσμα σε Φ. Γεννηματά και Στ. Θεοδωράκη για τη δημιουργία ενιαίου σοσιαλδημοκρατικού φορέα, απηύθυνε ο Θ. Θεοχαρόπουλος
  • [03] Τέσσερις προτάσεις του Αλ. Τσίπρα στη συνάντηση των ηγετών των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων στο Παρίσι
  • [04] Θέλουμε ένα τραπεζικό σύστημα που να υπηρετεί την κοινωνία και την ανάπτυξη, τόνισε ο Γ. Δραγασάκης κατά τη συνάντησή του με το προεδρείο
  • [05] Δ. Βιτσας: Δεν θα αλλάξει τίποτα στο θέμα των χρημάτων που λαμβάνουν οι στρατιωτικοί και μετά το ενιαίο μισθολόγιο
  • [06] Το χρονοδιάγραμμα έκδοσης και αποστολής εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ
  • [07] Δ. Καλαματιανός (διοικητής ΙΚΑ): Η απασχόληση βελτιώνεται
  • [08] Με συμφωνία ολοκληρώθηκε η τριμερής συνάντηση για τον ΟΑΣΘ.
  • [09] Αύριο στο ΣτΕ η συζήτηση των αιτήσεων επτά τηλεοπτικών σταθμών
  • [10] Στους 241 οι νεκροί από τον σεισμό. Οι Ιταλικές αρχές αναθεώρησαν προς τα κάτω τον αριθμό τους
  • [11] Βασικός στόχος της επιχείρησης της Άγκυρας στη Συρία είναι να εμποδιστεί η δημιουργία κουρδικής ζώνης στα τουρκοσυριακά σύνορα
  • [12] Κολομβία: Ιστορική ειρηνευτική συμφωνία με τους αντάρτες FARC
  • [13] Ο εικαστικός και σκηνοθέτης Γιώργος Δρίβας θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 57η Μπιενάλε Βενετίας
  • [14] «Ευτυχισμένες Μέρες» του Μπέκετ από 18 Νοεμβρίου στο Bios Main
  • [15] Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έχουν αποτύχει συνειδητά να "καταπολεμήσουν" την τρομοκρατία, υποστηρίζουν Βρετανοί βουλευτές
  • [16] Η Apple κατηγορείται ότι ένα εργοστασιακό ελάττωμα στα iPhone 6 έχει προκαλέσει προβλήματα σε χιλιάδες συσκευές
  • [17] Σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας-ΠΓΔΜ έδωσε η υλοποίηση των ΜΟΕ, δήλωσαν οι Ν. Κοτζιάς και Ν. Πόποσκι
  • [18] «Εκπτώσεις στην δημοκρατία δεν ανεχόμαστε», σχολίασε η Φώφη Γεννηματά για τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών

  • [01] "Σας ευχαριστούμε γιατί μας κάνατε όλους υπερήφανους"

    Τους Ολυμπιονίκες τίμησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, τους οποίους υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο κ. Παυλόπουλος, αφού ευχαρίστησε όλη την ελληνική αποστολή που ήρθε κατευθείαν από το αεροδρόμιο, σχολίασε: «Σας ευχαριστούμε γιατί μας κάνατε όλους υπερήφανους. Το μετάλλιό σας ανήκει σε σας γιατί η προσπάθεια σας είναι μοναχική. Να μην ξεχνάτε ότι η ζωή για έναν αθλητή δεν είναι αγώνας δρόμου, αλλά αγώνας αντοχής. Σας ευχαριστούμε γιατί μας κάνατε όλους υπερήφανους».

    Ο αρχηγός της ελληνικής αποστολής στο Ρίο, Ισίδωρος Κούβελος, χάρισε στον κ. Παυλόπουλο μία σημαία με όλες τις υπογραφές των αθλητών.

    Στο Προεδρικό Μέγαρο βρέθηκαν επίσης ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, ο υπαρχηγός της ελληνικής αποστολής στο Ρίο, Μανώλης Κολυμπάδης, και ο γενικός γραμματέας της ΕΟΕ, Μανώλης Κατσιαδάκης.

    [02] Κάλεσμα σε Φ. Γεννηματά και Στ. Θεοδωράκη για τη δημιουργία ενιαίου σοσιαλδημοκρατικού φορέα, απηύθυνε ο Θ. Θεοχαρόπουλος

    Κάλεσμα στη Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη να προχωρήσουν μαζί για το φορέα της προοδευτικής παράταξης και τις εκλογές για τον επικεφαλής από τη βάση, διατύπωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μιλώντας στον Σκάι. Προσέθεσε ότι αυτό πρέπει να γίνει χωρίς μικροκομματικές περιχαρακώσεις, εγωισμούς και προσχηματικές δικαιολογίες, αφήνοντας στην άκρη συλλογικές και προσωπικές ανασφάλειες με στόχο μία ισχυρή προοδευτική παράταξη.

    Ο κ. Θεοχαρόπουλος τάχθηκε υπέρ ενός ενιαίου σοσιαλδημοκρατικού φορέα κι έθεσε ως ελάχιστη προϋπόθεση να δεσμευθούν όλοι οι υποψήφιοι ότι την επόμενη ημέρα, όποιος κι αν εκλεγεί, θα είναι ενεργά μέλη της ευρύτερης παράταξης. «Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, θα το αποδεχθούμε. Προσωπικά δεσμεύομαι για αυτό», είπε.

    Σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες δήλωσε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί λογικές Big Brother και δεν τιμούν κανέναν στην κυβέρνηση. «Δεν μπορώ να καταλάβω πώς στην ψηφιακή εποχή μιλάμε μόνο για 4 άδειες. Όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις, θα έπρεπε να μπουν στη διαδικασία με την κρατική εποπτεία, όχι όμως τον σφιχτό εναγκαλισμό, για να μην υπάρχει χειραγώγηση της ενημέρωσης, και θα φανεί στην πορεία πόσοι μπορούν να αντέξουν. Δεν μπορεί επίσης το χρήμα να είναι το μόνο κριτήριο σε αυτή την διαδικασία», επεσήμανε.

    [03] Τέσσερις προτάσεις του Αλ. Τσίπρα στη συνάντηση των ηγετών των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων στο Παρίσι

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών ηγετών, που διεξάγεται στο Παρίσι, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που συμμετέχει ως παρατηρητής, διατύπωσε τέσσερις άξονες προτάσεων:

    Πρώτον, να υπάρξει αύξηση του πακέτου Γιούνκερ.

    Δεύτερον, να δοθεί προτεραιότητα μεταφοράς πόρων από το κέντρο της Ευρώπης στην περιφέρεια και τις φτωχότερες περιοχές, αυτές που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

    Τρίτον, πρότεινε να μην υπολογίζονται στα ελλείμματα πόροι που διατίθενται για την αντιμετώπιση της κρίσης και για την ανεργία.

    Τέλος, πρότεινε τη σύσταση ενός κοινού φόρουμ διαλόγου σοσιαλδημοκρατικών και αριστερών δυνάμεων στην Ευρώπη.

    [04] Θέλουμε ένα τραπεζικό σύστημα που να υπηρετεί την κοινωνία και την ανάπτυξη, τόνισε ο Γ. Δραγασάκης κατά τη συνάντησή του με το προεδρείο της ΟΤΟΕ

    Στόχος και επιδίωξη της κυβέρνησης είναι ένα τραπεζικό σύστημα που να υπηρετεί την κοινωνία και την ανάπτυξη, συμβάλλοντας έμπρακτα, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία, στην υλοποίηση του μεγάλου συλλογικού στόχου που δεν είναι άλλος από τη στήριξη της απασχόλησης, τη μείωση της ανεργίας και τη δημιουργία συνθηκών που θα ενθαρρύνουν την επιστροφή στη χώρα μας των χιλιάδων νέων επιστημόνων που έφυγαν στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της κρίσης, επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, στον προεδρείο της ΟΤΟΕ, κατά τη διάρκεια της σημερινής τους συνάντησης.

    Ο κ. Δραγασάκης ενημέρωσε τη συνδικαλιστική ηγεσία των τραπεζοϋπαλλήλων για τις εξελίξεις καθώς και για την κυβερνητική πολιτική στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

    Η κυβέρνηση με την πολιτική της επιδιώκει τη δημιουργία εκείνων ακριβώς των προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα να διαδραματίσει τον αναπτυξιακό και κοινωνικό του ρόλο. Μεταξύ των προϋποθέσεων αυτών, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Αντιπροεδρίας, είναι:

    I. Η ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων». Αυτό σήμερα είναι απολύτως εφικτό, καθώς για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης διαμορφώνεται το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο. Με αφορμή μάλιστα τις πρόσφατες εξελίξεις στην αλυσίδα Μαρινόπουλος, ο κ. Δραγασάκης εξέφρασε την ελπίδα οι σχετικές διαδικασίες να ολοκληρωθούν θετικά χωρίς άλλες καθυστερήσεις, σημειώνοντας πως η περίπτωση αυτή δείχνει πως, όταν υπάρχει βούληση και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, τότε μπορούν να βρεθούν λύσεις ελαχιστοποιώντας, κατά το δυνατόν, το κοινωνικό κόστος.

    II. Η ισχυροποίηση της κεφαλαιακής και καταθετικής βάσης των τραπεζών.

    III. Η αντιμετώπιση των παθογενειών, των κάθε λογής εξαρτήσεων και της γενικότερης αδιαφάνειας που επικρατούσε στον τραπεζικό χώρο, όπως καταδεικνύουν και οι τελευταίες αποκαλύψεις που έγιναν κατά τη διάρκεια των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης πολιτικών κομμάτων και εταιρειών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, ως πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θεσπίστηκε η υποχρέωση των τραπεζών να δημοσιοποιούν λεπτομερώς τις διαφημιστικές τους δαπάνες. Ζήτησε δε τη συνεργασία και τη στήριξη της ΟΤΟΕ ώστε, όχι μόνο να ξεπεραστούν προβλήματα του παρελθόντος, αλλά και να αποκλεισθεί η επανάληψή τους στο μέλλον, διαμορφώνοντας συνθήκες διαφάνειας και αξιοκρατίας σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας των τραπεζών.

    IV. Πέραν της εξυγίανσης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών οι ανάγκες της ανασυγκρότησης της οικονομίας επιβάλλουν τη διαμόρφωση κι ενός συμπληρωματικού παράλληλου συστήματος χρηματοπιστωτικών φορέων και εναλλακτικών χρηματοδοτικών εργαλείων που θα μπορέσουν να κινητοποιήσουν αναπτυξιακούς πόρους, κυρίως σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, και θα διευκολύνουν την πρόσβαση στη διεθνή ρευστότητα. Στην κατεύθυνση αυτή βρίσκονται οι προσπάθειες της κυβέρνησης, που αποσκοπούν στο μετασχηματισμό του ΕΤΕΑΝ σε αναπτυξιακό Ταμείο με λειτουργίες αναπτυξιακής τράπεζας, και οι οποίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

    [05] Δ. Βιτσας: Δεν θα αλλάξει τίποτα στο θέμα των χρημάτων που λαμβάνουν οι στρατιωτικοί και μετά το ενιαίο μισθολόγιο

    Δεν θα αλλάξει τίποτα στο θέμα των χρημάτων που λαμβάνουν αυτή την περίοδο οι στρατιωτικοί και μετά τη διαμόρφωση του ενιαίου μισθολογίου, ξεκαθάρισε εκ νέου ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ. Διευκρίνισε δε, ότι «η διαδικασία των επιδομάτων θα εξεταστεί με το όλο ζήτημα των ειδικών μισθολογίων. Η δική μας η γνώμη είναι πως αυτό το επίδομα - της παραμεθορίου -, όπως και ορισμένα άλλα ειδικά επιδόματα, δεν πρέπει να καταργηθούν, αντίθετα πρέπει να καταργηθούν κάποια άλλα. Τα επιδόματα είτε θα ενταχθούν στο ειδικό μισθολόγιο στις βασικές αποδοχές είτε θα υπάρχουν αυτόνομα» πρόσθεσε.

    «Η επιδοματική πολιτική, πολλά χρόνια χρησιμοποιήθηκε σαν το τυράκι στη φάκα. Δίνονταν στους δημοσίους υπαλλήλους διάφορα επιδόματα, δεν ενσωματώνονταν στο μισθό τους, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή, ιδιαίτερα στην περίοδο των μνημονίων να δουν ότι ο πραγματικός τους μισθός είναι πάρα πολύ μικρός», ανέφερε περαιτέρω. Για τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών ο κ. Βίτσας σχολίασε, ότι «η κυβέρνηση καταλαβαίνει πολύ καλά ότι έχει απέναντι της, πολιτικά, οικονομικά και επικοινωνιακά συμφέροντα. Αν κάποιοι θεωρούν ότι μπορούν να πιέσουν την απόφαση, που αφορά τις αδειοδοτήσεις, η οποία δεν είναι πολιτική αλλά είναι διαγωνιστική, κοιμούνται ύπνο βαθύ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Χαρακτήρισε δε προβληματικό «να χρησιμοποιείται ένα δημόσιο αγαθό από ιδιώτες χωρίς την ανάλογη καταβολή της υποχρέωσής τους». Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου για το θέμα, ο κ. Βίτσας παρατήρησε ότι «ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είναι και αρχηγός πολιτικού κόμματος, είναι και πολιτικός με αρκετά χρόνια στην πολιτική. Υπάρχουν θέματα που γνωρίζει και εκφράζει την άποψή του. Στο βαθμό που κάποια δημοσιεύματα προσπαθούν να επηρεάσουν την ανεπηρέαστη, έτσι κι αλλιώς, κρίση της επιτροπής που θα κρίνει τις άδειες, ορθώς ο υπουργός λέει πως δεν πρόκειται να επηρεαστεί αυτή η διαδικασία». Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των 8 Τούρκων στρατιωτικών που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο ο κ. Βίτσας επανέλαβε ότι η υπόθεση είναι στη δικαιοσύνη.

    «Όσο διαρκούν αυτές οι διαδικασίες, οι οποίες υπόκεινται σαφώς στο διεθνές δίκαιο και στο εθνικό δίκαιο, νομίζω ότι περιττεύει οποιοσδήποτε άλλος σχολιασμός», πρόσθεσε. «Στα ζητήματα διεθνούς δικαίου, όπως και στα ζητήματα εθνικού δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν υπάρχουν πολιτικές πιέσεις, δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές. Άλλωστε η χρονική στιγμή στην οποία βρισκόμαστε, η ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής αλλά και η κατάσταση της Τουρκίας, που δεν μπορεί κανείς να την πει ομαλή, δεν θα βοηθούσαν οποιονδήποτε έχει στο μυαλό του πολιτικές ή άλλες πιέσεις», εκτίμησε περαιτέρω.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας κατέστησε εκ νέου σαφές, ότι δεν πρόκειται να γίνουν κέντρα φιλοξενίας στη Θράκη, «για τους ειδικούς λόγους που όλοι αναγνωρίζουμε». Επανέλαβε δε, ότι στον προγραμματισμό της κυβέρνησης είναι η μείωση των κέντρων, η αύξηση της φιλοξενίας προσφύγων - μεταναστών σε σπίτια και η μετεγκατάσταση τους σε σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέλος αναφέρθηκε στην εθνική αμυντική βιομηχανική στρατηγική - που οριστικοποιήθηκε - με βάση την οποία «όλοι αυτοί που συνεργάζονταν με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, έχουν πάρει το μήνυμα ότι η συνεργασία θα συνδέεται με την αναβάθμιση και τη συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και την αναβάθμιση των οπλικών μας και άλλων συστημάτων».

    [06] Το χρονοδιάγραμμα έκδοσης και αποστολής εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ

    Το χρονοδιάγραμμα της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Οικονομικών για την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ εξασφάλισε και δημοσιοποιεί σήμερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Όπως προκύπτει από τον πίνακα, από τις 18 Αυγούστου έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση του φόρου ενώ από την προσεχή Δευτέρα 29 Αυγούστου, ξεκινά η έκδοση ταυτοτήτων πληρωμής για τον ΕΝΦΙΑ.

    Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί σε πέντε δόσεις - η πρώτη έως το τέλος του Σεπτεμβρίου εφέτος και η τελευταία έως το τέλος Ιανουαρίου 2017.

    Ακολουθεί συνημμένος πίνακας στον οποίο παρουσιάζονται αναλυτικά οι ημερομηνίες έκδοσης - αποστολής εκκαθαριστικών

    [07] Δ. Καλαματιανός (διοικητής ΙΚΑ): Η απασχόληση βελτιώνεται

    Με την έκθεση που αναρτήθηκε στο ΙΚΑ υπάρχει αύξηση της απασχόλησης, αύξηση της μερικής απασχόλησης και της εκ περιτροπής απασχόλησης, υπάρχει, όμως αύξηση, και της πλήρους απασχόλησης, ανέφερε ο διοικητής του ΙΚΑ, Διονύσης Καλαματιανός, μιλώντας στο ραδιοσταθμό "στο Κόκκινο", σημειώνοντας, όμως, ότι η μεγαλύτερη παρατηρείται στις ελαστικές μορφές εργασίας.

    Ο κ. Καλαματιανός, αφού τόνισε ότι η απασχόληση βελτιώνεται, υπογράμμισε πως πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι της επιθεώρησης εργασίας «για να διαπιστώσει σε ποιες περιπτώσεις, ενώ δηλώνεται ωράριο 4ωρο, στην πραγματικότητα οι εργαζόμενοι αυτοί να δουλεύουν 8 και πλέον ώρες». Τούτο έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει αιμορραγία και στις εισφορές, ενώ οι εργαζόμενοι αποδέχονται την λιγότερη αμοιβή για να έχουν εργασίας.Επίσης, πρόσθεσε ότι αντλείται ένα επιχείρημα μέσα από αυτή τη συζήτηση για την αναβίωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, που δυστυχώς έχουν υπονομευτεί τα τελευταία χρόνια.

    Σε σχέση με τα δάνεια που έπαιρνε το ΙΚΑ για να καταβάλει τις συντάξεις, ανέφερε ότι «καταβάλλουμε προσπάθεια για να βελτιώσουμε τα οικονομικά του ΙΚΑ και να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες. Το τελευταίο εξάμηνο τα οικονομικά του ΙΚΑ είναι βελτιωμένα σε σχέση με το 2015".

    [08] Με συμφωνία ολοκληρώθηκε η τριμερής συνάντηση για τον ΟΑΣΘ.

    Με επίτευξη συμφωνίας που αποκαθιστά τη δημόσια υπηρεσία μεταφοράς στη συμπρωτεύουσα, ολοκληρώθηκε η τριμερής συνάντηση μεταξύ των εργαζομένων του ΟΑΣΘ και εκπροσώπων της διοίκησης του Οργανισμού, παρουσία του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, του γενικού γραμματέα Ανδρέα Νεφελούδη και της γενικής γραμματέως του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Θεοπίστη Πέρκα.

    H συμφωνία περιλαμβάνει τέσσερα σημεία:

    - Η διοίκηση του ΟΑΣΘ δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλει μίνιμουμ το 18% των μηνιαίων εσόδων από τα κόμιστρα έναντι της αποπληρωμής των δεδουλευμένων των εργαζομένων.

    - Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων θα προκαταβάλει, μαζί με την επιδότηση του Σεπτεμβρίου και τα αντίστοιχα ποσά του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου, με την προϋπόθεση ότι με τα ποσά αυτά θα εξοφληθούν οι οφειλές προς τους εργαζόμενους, πράγμα που συμφωνήθηκε από τα δύο μέρη (εργοδοσία, εργαζόμενοι).

    - Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα καταβάλει σε σύντομο χρονικό διάστημα το ποσό των 2.400.00 ευρώ για την κάλυψη της μετακίνησης πολυτέκνων και άλλων κοινωνικών κατηγοριών για το 2016.

    - Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων θα οργανώσει άμεσα διαδικασίες διαλόγου με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (διοίκηση ΟΑΣΘ, εργαζόμενων ΟΑΣΘ και υπουργεία) για το μέλλον του ΟΑΣΘ, ο οποίος διάλογος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί, μέχρι τις 31.10.2016.

    Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης, μετά τη συνάντηση, δήλωσε: «Επιδιώκαμε να βγει λευκός καπνός σήμερα, νομίζω βγήκε ο πιο όμορφος λευκός καπνός, γιατί νομίζω ότι ήταν η καλύτερη δυνατή συμφωνία με τις παρούσες συνθήκες που μπορούσε να επιτευχθεί. Αυτό περιλαμβάνει τέσσερα μέρη: Το πρώτο είναι η δέσμευση της διοίκησης του ΟΑΣΘ να καταβάλλει από τώρα και στο εξής μίνιμουμ το 18% των εσόδων από τα κόμιστρα, για να εξοφλήσει σταδιακά και συστηματικά τα δεδουλευμένα που χρωστάει. Το δεύτερο με τη δέσμευση που αναλήφθηκε από το υπουργείο Υποδομών να γίνουν προκαταβολές σε σύντομο χρονικό διάστημα των δόσεων για τις αντισταθμιστικές εισφορές του υπουργείου προς τον ΟΑΣΘ, με την προϋπόθεση ότι αυτά θα πάνε στους εργαζόμενους. Το τρίτο είναι ότι και εμείς από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας δεσμευθήκαμε για την άμεση καταβολή περίπου 2,5 εκατ. ευρώ για τη μετακίνηση πολυτέκνων και άλλων που έχουν ανάγκες. Και το τέταρτο, πιο σημαντικό, μπήκε ένα χρονοδιάγραμμα, για να γίνει μία σε βάθος συζήτηση που θα λύσει όλα τα προβλήματα που υπάρχουν σε σχέση με τη μετακίνηση των ανθρώπων και το μέλλον του ΟΑΣΘ. Είναι η σημερινή ημέρα μία πολύ καλή ημέρα, γιατί διασφαλίζουμε το μέλλον, τη διάρκεια και τη συνέχεια του συγκοινωνιακού έργου στη Θεσσαλονίκη, για να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες».

    Η γενική γραμματέας του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Θεοπίστη Πέρκα, υπογράμμισε: «Έγινε μία αρκετά αναλυτική συζήτηση για όλα τα θέματα. Το μείζον θέμα ήταν τα δεδουλευμένα, τα οποία, βεβαίως, πρέπει να πάρουν οι εργαζόμενοι. Με αυτή την έννοια, προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε σε αυτό το σημείο. Εμείς ως υπουργείο θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά, θα προσπαθήσουμε να δοθεί ως προκαταβολή η τακτική επιχορήγηση δύο μηνών, βεβαίως με την προϋπόθεση ότι αυτά θα πάνε για την πληρωμή των εργαζομένων. Από εκεί και πέρα, έχουμε να κάνουμε αρκετές κουβέντες και, βεβαίως, ως αρμόδιο υπουργείο θα πάρουμε τις πρωτοβουλίες εκείνες, ώστε να ανοίξει αυτή η κουβέντα, για να μπει ένα πλαίσιο στη λειτουργία του ΟΑΣΘ, για το δημόσιο συμφέρον και για το καλό της πόλης, η οποία είναι πολύ εξαρτημένη από τα λεωφορεία, το μοναδικό μέσο μεταφοράς που έχει».

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του συνδικάτου εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης Δημήτρης Τσερμενίδης, σημείωσε ότι δεν τίθεται θέμα κινητοποιήσεων στις αστικές συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης, «εφόσον αυτά τα οποία δεσμευθήκαμε και υπογράψαμε, γίνουν πράξη».

    [09] Αύριο στο ΣτΕ η συζήτηση των αιτήσεων επτά τηλεοπτικών σταθμών

    Ενώπιον του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), έχουν κλήθει για αύριο στις 10 το πρωί οι νομικοί παραστάτες επτά τηλεοπτικών σταθμών που έχουν περάσει το στάδιο της προεπιλογής για την χορήγηση των τεσσάρων αδειών εθνικής εμβέλειας.

    Επίσης, ενώπιον του προέδρου του ΣτΕ έχουν κληθεί για αύριο και οι συνήγοροι των υπουργών Οικονομικών και Επικρατείας για να εκθέσουν τις θέσεις και τους ισχυρισμούς τους επί των αιτήσεων προσωρινών διαταγών που έχουν καταθέσει οι τηλεοπτικοί σταθμοί.

    Ειδικότερα, με τις αιτήσεις τους, οι επτά ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί στρέφονται ο ένας κατά του άλλου. Και τα επτά ιδιωτικά κανάλια, που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ πέρασαν το στάδιο της προεπιλογής της διαγωνιστικής διαδικασίας για την χορήγηση των τεσσάρων αδειών «επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition)». Επιπλέόν, οι επτά τηλεοπτικοί σταθμοί στρέφονται τόσο κατά του υπουργού Επικρατείας όσο και κατά του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

    Με τις αιτήσεις τους ζητούν να «παγώσει» η υπ΄ αριθμ. 178/19.7.2016 απόφαση του εν λόγω γενικού γραμματέα, με την οποία εγκρίθηκε το πρακτικό της 5μελούς επιτροπής διενέργειας του διαγωνισμού για την χορήγηση των τεσσάρων αδειών και προεπελέγησαν οι επτά υποψήφιοι τηλεοπτικοί σταθμοί.

    Κατά την αυριανή συζήτηση στο ΣτΕ σκοπός των νομικών παραστατών των επτά καναλιών, θα είναι να πείσουν τον πρόεδρο του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου να τους χορηγήσει τις προσωρινές διαταγές που ζητούν.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν καταθέσει μαζί με τα αιτήματα προσωρινών διαταγών και αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων. Ωστόσο για τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων μέχρι στιγμής δεν έχει προσδιοριστεί ημερομηνία συζήτησής τους, αλλά ούτε έχει οριστεί και εισηγητής.

    Ο κάθε τηλεοπτικός σταθμός στη πολυσέλιδη αίτηση που έχει καταθέσει στο ΣτΕ αναζητεί την «Αχίλλειο πτέρνα» του άλλου σταθμού κατά το στάδιο της προεπιλογής και ειδικά για παραβάσεις των όρων της προκήρυξης του επίμαχου διαγωνισμού. Παράλληλα, εκθέτουν την οικονομική, φορολογική, διαχειριστική, κ.λπ. κατάσταση των σταθμών τους.

    Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι τηλεοπτικοί σταθμοί που προεπελέγησαν είναι: 1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΙ ΑΕ) 2. ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (N.T.V.) 3. ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ 4. ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA) 5. ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Τ.Π.Κ. μ.α.ε.) 6. ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ Α.Ε. (E RADIO-TV) 7. ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.).

    Πάντως, δεν αποκλείεται ο πρόεδρος του ΣτΕ να αποφασίσει αυθημερόν έαν θα χορηγήσει προσωρινή διαταγή ή όχι.

    [10] Στους 241 οι νεκροί από τον σεισμό. Οι Ιταλικές αρχές αναθεώρησαν προς τα κάτω τον αριθμό τους

    Στους 241 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών στον φονικό σεισμό που συγκλόνισε την Ιταλία και ισοπέδωσε πολλά χωριά στο κεντρικό τμήμα της χώρας, καθώς οι ιταλικές αρχές αναθεώρησαν προς τα κάτω τον επίσημο απολογισμό.

    Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας ανακοίνωσε ότι 241 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από το χτύπημα του Εγκέλαδου, έξι λιγότεροι σε σύγκριση με τον προηγούμενο απολογισμό των 247 νεκρών, προειδοποιώντας σε κάθε περίπτωση ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί.

    Επιπλέον, η υπεύθυνη της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών της αρχής πολιτικής προστασίας της Ιταλίας, Ιματσολάτα Ποστιλιόνε, δήλωσε σήμερα ότι 270 άνθρωποι που τραυματίστηκαν νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.

    Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του τμήματος Πολιτικής Προστασίας στη Ρώμη, ανέφερε ότι 190 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επαρχία Ριέτι και 57 στην επαρχία Άσκολι Πιτσένο.

    Μετά από δεκαεπτά ώρες απεγκλωβίσθηκε ζωντανό ένα κοριτσάκι δέκα ετών

    Μετά από δεκαεπτά ώρες απεγκλωβίσθηκε ζωντανό ένα κοριτσάκι δέκα ετών στην Πεσκάρα Ντελ Τρόντο στην περιφέρεια Μάρκε, η οποία επλήγη από τον φονικό σεισμό που σημειώθηκε την περασμένη νύχτα στις 3:36 π.μ. τοπικής ώρας (4:36 πμ ώρα Ελλάδας).

    Στο χωριό Αματρίτσε, όμως, σχεδόν την ίδια ώρα ένα αγοράκι έντεκα ετών, το οποίο νωρίτερα είχε καλέσει σε βοήθεια τους άνδρες της Πολιτικής Προστασίας, ανασύρθηκε νεκρό.

    Στις περισσότερες τοποθεσίες που χτύπησε ο Εγκέλαδος, και ιδίως στην Αματρίτσε και στο Ακούμουλι, οι διασώστες συνεχίζουν τις προσπάθειες εντοπισμού επιζώντων και τις ώρες αυτές συνεχίζουν να σκάβουν, παρά το σκοτάδι, με την βοήθεια μεγάλων φακών και γεννητριών ηλεκτρικού ρεύματος.

    Μόνον σε ότι αφορά το σώμα της Πυροσβεστικής, πάνω από οκτακόσια μέλη της βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές.

    Αύριο αναμένονται τα πρώτα ουσιαστικά μέτρα στήριξης των σεισμοπαθών, που θα υιοθετηθούν κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Ρέντσι.

    Θύματα του εγκέλαδου μικρά παιδιά

    Όπως αναφέρει η η ιταλική εφημερίδα,Corriere della Sera, μεταξύ των θυμάτων του σεισμού βρίσκονται πολλά παιδιά.Μικρότερο θύμα του καταστροφικούσεισμού στο Αματρίτσε, ένα κοριτσάκι μόλις 8 μηνών, το παιχνίδι του οποίου βρέθηκε στα συντρίμμια.

    Στους διασωθέντες περιλαμβάνονται δύο αδελφάκια 4 και 6 ετών ο Σαμουέλε και ο Λεόνε, που κατάφεραν να σωθούν χάρη στη γιαγιάτους που τα έβαλε κάτω απότο κρεβάτι μόλις η γη άρχισε να τρέμει.

    Μετά από δεκαεπτά ώρες απεγκλωβίσθηκε ζωντανό ένα κοριτσάκι δέκα ετών στην Πεσκάρα Ντελ Τρόντο στην περιφέρεια Μάρκε, η οποία επλήγη από τον φονικό σεισμό.

    Στο χωριό Αματρίτσε, όμως, σχεδόν την ίδια ώρα ένα αγοράκι έντεκα ετών, το οποίο νωρίτερα είχε καλέσει σε βοήθεια τους άνδρες της Πολιτικής Προστασίας, ανασύρθηκε νεκρό.

    «Δεκάδες άνθρωποι παραμένουν κάτω από τα ερείπια και ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί»

    Ο σεισμός έχει ισοπεδώσει πολλά κτήρια σε χωριά της επαρχίας Ριέτι, στακεντρικά της χώρας.

    Σε δηλώσεις του στην δημόσια τηλεόραση της Rai, o δήμαρχος του χωριού Αματρίτσε, βόρεια του Ριέτι, υπογράμμισε ότι μέρος των κτιρίων έχει καταρρεύσει και ζήτησε να αποσταλούν ειδικά οχήματα για να μπορέσουν να ανοίξουν οι δρόμοι που οδηγούν στον δήμο του ώστε να διευκολυνθεί η παροχή πρώτων βοηθειών.Ο Σέρτζιο Πιρότσι, δήμαρχος του χωριού Αματρίτσε (την περιφέρεια της πόλης Ριέτι, δήλωσε ότι οι ζημιές είναι σοβαρές και χρησιμοποίησε την λέξη «δράμα» για να περιγράψει την κατάσταση, προσθέτοντας ότι «μεγάλος μέρος του χωριού δεν υπάρχει πιά». Οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

    Άλλες δύο ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις καταγράφηκαν περίπου μία ώρα αργότερα, σε διάστημα μόλις ενός λεπτού μεταξύ τους, ενώ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες είχαν καταγραφεί άλλοι 50 μετασεισμοί, μικρότερης έντασης.

    Σημαντικές ζημιές έχουν υποστεί οι κοινότητες Ακούμολι, Αρκουάτα ντελ Τρόντο και Αματρίτσε, σε απόσταση λίγων χλμ. από το επίκεντρο. Με την πάροδο του χρόνου, πολίτες, συνεργεία και δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, ανέσυραν κι άλλες σορούς, ενώ άγνωστος είναι ακόμη ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται παγιδευμένοι στα χαλάσματα.

    Στην πόλη Αματρίτσε έχουν σημειωθεί οι σημαντικότερες ζημιές, καθώς η κύρια οδός της πόλης έχει ισοπεδωθεί κυρίως. Εντατικές προσπάθειες καταβάλλονται για να διασωθούν άνθρωποι εγκλωβισμένοι κάτω από ερείπια ύψους τουλάχιστον 10 μ., σύμφωνα με το πρακτορείο ANSA και τα άλλα μέσα ενημέρωσης. Με σπασμένη τη φωνή, ο δήμαρχος της πόλης Σέρτζο Πιρότσι τονίζει: "είναι ένα δράμα. Το μισό χωριό εξαφανίσθηκε, οι δίοδοι πρόσβασης σ' αυτό είναι αποκλεισμένες".

    Στο νοσοκομείο της πόλης επικρατεί το αδιαχώρητο, οι τραυματίες στοιβάζονται σε φορεία στους διαδρόμους, ακόμη κι έξω από το κτήριο. Άλλοι τραυματίες μεταφέρονται στην πρωτεύουσα της επαρχίας, το Ριέτι, ενώ οι ήδη νοσηλευόμενοι ασθενείς διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία.

    Η πρόσβαση στην πόλη είναι δύσκολη, η γέφυρα πάνω από τον χείμαρρο Καστελάνο έχει καταστεί επικίνδυνη, ενώ και στα άλλα χωριά της περιοχής, όπου οι ζημιές είναι μικρότερες, οι κάτοικοι παραμένουν έξω από τα σπίτια τους.

    Το ξενοδοχείο Roma, στο χωριό Αματρίτσε, σύμβολο της τραγωδίας του σεισμού

    Όπως γράφει ο ιταλικός τύπος, ένα από τα σύμβολα της τραγωδίας αυτής είναι το ξενοδοχείο Roma, στο χωριό Αματρίτσε.

    Πρόκειται για ξενοδοχείο με ιστορία εκατόν είκοσι χρόνων και χωρητικότητα σαράντα δωμάτια, τα οποία τις ημέρες αυτές ήταν πλήρη. Φημισμένο για την παραδοσιακή κουζίνα του, το μεγαλύτερο μέρος του ξενοδοχείου κατέρρευσε την περασμένη νύχτα. Όπως αναφέρει και η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, δεκάδες τουρίστες που βρίσκονταν στο Hotel Roma δεν έχουν ακόμη εντοπισθεί.

    Κανείς δεν ξέρει αν και πότε η Αματρίτσε θα ξαναγεννηθεί, και αν το ιστορικό αυτό ξενοδοχείο, με θέα στην εντυπωσιακή ορεινή περιοχή του βόρειου Λατίου, θα μπορέσει να ξαναγίνει πραγματικότητα.

    Διαβάστε επίσης:

    Συλλυπηρήριο μήνυμα του ΠτΔ για τα θύματα του σεισμού στην Ιταλία

    Γ. Χουλιάρας: Είναι νωρίς να πούμε αν ο σεισμός στην Ιταλία ήταν ο κύριος

    Μ. Λυμπερόπουλος: Κανείς Έλληνας μεταξύ των θυμάτων ή των αγνοουμένων από τον καταστροφικό σεισμό

    Μήνυμα συμπαράστασης του Αλ. Τσίπρα στον Μ. Ρέντσι για τα θύματα του φονικού σεισμού

    Η ΕΕ είναι έτοιμη να βοηθήσει «με όποιον τρόπο μπορεί», τονίζουν Γιούνκερ και Στυλιανίδης

    Ιταλία: Με γυμνά χέρια, διασώστες και εθελοντές αναζητούν επιζώντες στα συντρίμμια του Αματρίτσε

    ΓΓ Πολιτικής Προστασίας: Σε αυξημένη ετοιμότητα η Ελλάδα για προσφορά βοήθειας στην Ιταλία

    Α. Μέρκελ: Το Βερολίνο είναι έτοιμο να παράσχει βοήθεια στην Ιταλία

    Συλλυπητήρια Κυρ. Μητσοτάκησε Μ.Ρέντσι για τα θύματα του σεισμού στην Ιταλία

    Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν, διαβεβαίωσε τον Ιταλό ΥΠΕΞ Τζεντιλόνι ο αμερικανός ομόλογός του Κέρι

    [11] Βασικός στόχος της επιχείρησης της Άγκυρας στη Συρία είναι να εμποδιστεί η δημιουργία κουρδικής ζώνης στα τουρκοσυριακά σύνορα

    Ανεξάρτητα από την τροπή που μπορεί να πάρει τις επόμενες μέρες η επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία, τουλάχιστον για τη φάση στην οποία βρίσκεται η επιχείρηση αυτή τη στιγμή, ειδικοί στην Τουρκία υπογραμμίζουν ότι βασικός στόχος της Τουρκίας είναι να εμποδιστεί η δημιουργία κουρδικής ζώνης κατά μήκος των συνόρων της με τη Συρία, δηλαδή σε μια ζώνη από το Ιράκ μέχρι την Αντιόχεια της Τουρκίας.

    Ένα δεύτερο στοιχείο είναι η διαπίστωση του Τούρκου διεθνολόγου Ιλτέρ Τουράν ότι, «εάν εξαιρεθούν οι περιπτώσεις της Κύπρου το 1974 και της Κορέας το 1950, είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία προβαίνει σε τέτοιας μορφής στρατιωτική επιχείρηση, πράγμα που σηματοδοτεί αλλαγή πολιτικής».

    Κατά τα άλλα, ο διεθνολόγος Μπεχλούλ Οζκάν θεωρεί πως, «μπορεί η επιχείρηση να φαίνεται ότι γίνεται εναντίον του ISIS, όμως η οργάνωση αυτή διέθετε μηδαμινή στρατιωτική δύναμη στην περιοχή αυτή. Δεν πρόκειται για μεγάλη επιχείρηση εναντίον του ISIS, το οποίο εξ άλλου βρισκόταν εδώ και πολύ καιρό στην περιοχή. Πρέπει να διατυπωθεί το ερώτημα, για ποιο λόγο δεν είχε πραγματοποιηθεί όλο αυτό το διάστημα η επιχείρηση εναντίον του ISIS. Η απάντηση είναι ότι μόλις τώρα το PYD μετακινήθηκε προς δυσμάς του Ευφράτη». Η μετακίνηση αυτή πρακτικά ισοδυναμεί με την απελευθέρωση της πόλης Μάμπιτζ από τους Κούρδους.

    Ο Χούσνι Μάχλι, Σύρος δημοσιογράφος με καταγωγή μάλιστα από την Τζαραμπλούς, ο οποίος ζει και εργάζεται εδώ και πάνω από 30 χρόνια στην Τουρκία, σημειώνει ότι «δεν πρόκειται για μεγάλη επιχείρηση. Το ISIS διέθετε στη Τζαραμπλούς περίπου 200-300 άντρες. Η Τζαραμπλούς είχε πληθυσμό δέκα χιλιάδων και το 90% αυτού του πληθυσμού, όταν τον Ιούλιο του 2012 κατέλαβε την πόλη το ISIS, είχε μετακινηθεί προς το Χαλέπι και το Γκαζιάντεπ. Υπό αυτή την έννοια δεν είναι τόσο σημαντική η Τζαραμπλούς. Η επιχείρηση είναι ουσιαστικά μήνυμα προς το PYD».

    [12] Κολομβία: Ιστορική ειρηνευτική συμφωνία με τους αντάρτες FARC

    Η κυβέρνηση της Κολομβίας και οι αντάρτες FARC (Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας) σύναψαν στην Κούβα μια ιστορική συμφωνία με στόχο τον οριστικό τερματισμό μιας σύγκρουσης 52 χρόνων που άφησε πίσω της εκατοντάδες χιλιάδες θύματα.

    Έπειτα από σχεδόν τέσσερα χρόνια ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στην Αβάνα, οι πλευρές συμφώνησαν σε μια τελική, συνολική και οριστική συμφωνία" που θα τεθεί σε δημοψήφισμα στις 2 Οκτωβρίου πριν τεθεί σε ισχύ.

    Η συμφωνία επί των έξι σημείων της ατζέντας των διαπραγματεύσεων έχει στόχο να "θέσει οριστικά τέλος σε μια ένοπλη σύγκρουση 50 και πλέον ετών", αναφέρεται σε κείμενο που υπογράφουν οι διαπραγματευτές. Σηματοδοτεί επίσης την επίσημη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων που διεξάγονταν από το 2012 στην Αβάνα υπό την αιγίδα της Κούβας και της Νορβηγίας.

    "Μπορούμε τώρα να διακηρύξουμε ότι η μάχη των όπλων τελείωσε και αρχίζει αυτή των ιδεών", δήλωσε μετά την ανακοίνωση ο επικεφαλής διαπραγματευτής και δεύτερος στην ιεραρχία των FARC Ιβάν Μάρκες, αναφέροντας τη μελλοντική μετατροπή της ανταρτικής οργάνωσης σε πολιτικό κίνημα.

    Από τη Μπογκοτά, ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος χαιρέτισε με "βαθιά συγκίνηση και μεγάλη χαρά" τη σύναψη της συμφωνίας και το τέλος της "τραγωδίας του πολέμου".

    "Κολομβιανοί, η απόφαση είναι στα χέρια σας", δήλωσε διαβεβαιώνοντας τους συμπατριώτες του ότι το δημοψήφισμα θα είναι "η σημαντικότερη" ψήφος της ζωής τους.

    Στην Κολομβία, η ανακοίνωση που έγινε στην Κούβα συνοδεύτηκε από εκδηλώσεις χαράς. "Το καταφέραμε! Το καταφέραμε!", φώναζαν με ενθουσιασμό κάτοικοι της Μπογκοτά που είχαν βγει στους δρόμους.

    [13] Ο εικαστικός και σκηνοθέτης Γιώργος Δρίβας θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 57η Μπιενάλε Βενετίας

    Ο εικαστικός και σκηνοθέτης Γιώργος Δρίβας θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 57η Διεθνή Έκθεση Τέχνης της Μπιενάλε Βενετίας, τον Μάϊο του 2017, με επιμελητή τον διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ορέστη Ανδρεαδάκη, ανακοίνωσε σήμερα και επίσημα το υπουργείο Πολιτισμού. Η εικαστική εγκατάσταση του Γιώργου Δρίβα με τίτλο «Εργαστήριο Διλημμάτων» είναι μια αφηγηματική εγκατάσταση, βασισμένη στην τραγωδία του Αισχύλου «Ικέτιδες», η οποία επιχειρεί - με αφορμή το δίλημμα που η τραγωδία θέτει μεταξύ της σωτηρίας του Ξένου και της διατήρησης της όποιας ασφάλειας του Εγχώριου - να εκθέσει την αγωνία, την απορία και τη σύγχυση ατόμων και κοινωνικών ομάδων όταν καλούνται να διαχειρισθούν παρόμοια διλήμματα. Πόσο έτοιμοι είμαστε να αποδεχθούμε στο πολιτικό και κοινωνικό μας σύστημα κάποιον που έξω από αυτό κινδυνεύει με αφανισμό; Και μέχρι πού θα φθάναμε για να τον διασώσουμε;

    Την ευθύνη για την υλοποίηση της ελληνικής συμμετοχής θα έχει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, με την ιδιότητα του Επιτρόπου της εθνικής εκπροσώπησης. Η πρόταση επελέγη ανάμεσα σε 30, συνολικά, υποψηφιότητες, από την συγκροτηθείσα γνωμοδοτική επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού κατά πλειοψηφία και, όπως τονίζει στην ανακοίνωση του το υπουργείο «για πρώτη φορά οι καλλιτέχνες είχαν τη δυνατότητα να καταθέσουν και απευθείας τις προτάσεις τους χωρίς τη διαμεσολάβηση επιμελητών» ενώ η επταμελής γνωμοδοτική επιτροπή συγκροτήθηκε «με κριτήριο τα μέλη της να εκπροσωπούν θεσμούς των εικαστικών τεχνών».

    Τέλος, «αποφασίστηκε οι εργασίες προετοιμασίας και παρουσίασης της εκάστοτε ελληνικής συμμετοχής να ανατίθενται εκ περιτροπής σε εποπτευόμενους μουσειακούς φορείς του ΥΠ.ΠΟ.Α. που έχουν ως αντικείμενο τη σύγχρονη τέχνη. Το υπουργείο και οι αρμόδιες υπηρεσίες του, θα έχουν την ευθύνη για τη διαδικασία επιλογής, τον ορισμό συντελεστών και φορέα υλοποίησης, καθώς και την έγκριση του προϋπολογισμού της ελληνικής συμμετοχής». Η 57η Διεθνής Έκθεση Τέχνης της Μπιενάλε Βενετίας, θα πραγματοποιηθεί από 13 Μαΐου έως 26 Νοεμβρίου 2017.

    [14] «Ευτυχισμένες Μέρες» του Μπέκετ από 18 Νοεμβρίου στο Bios Main

    Η Σύλβια Λιούλιου και η Όλια Λαζαρίδου ενώνουν τις δυνάμεις τους αυτό το χειμώνα, παρουσιάζοντας τις «Ευτυχισμένες Μέρες» του Σάμιουελ Μπέκετ. Η νεαρή δημιουργός θα σκηνοθετήσει την ηθοποιό στο έργο του Ιρλανδού συγγραφέα, το οποίο γράφτηκε στα 1960 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Cherry Lane Theater της Νέας Υόρκης, στις 17 Σεπτεμβρίου 1961.

    Η Όλια Λαζαρίδου θα αναμετρηθεί με τον ρόλο της Γουίνυ, της ηρωίδας των «Ευτυχισμένων Ημερών» που διάγει τον βίο της ενταφιασμένη στο κέντρο ενός τύμβου, μονολογώντας ακατάπαυστα και αναζητώντας διαρκώς μια επιβεβαίωση από τον σύντροφό της, τον Γουίλυ πως είναι εκεί και την ακούει. «Η Γουίνυ και ο Γουίλυ, λοξά ιδωμένοι, είναι το ποιητικό δίπολο των ?Ευτυχισμένων Ημερών?, που συνθέτει την ενότητά του μέσα σ? έναν χώρο επινοημένο από τον συγγραφέα στην προσπάθειά του να αποτυπώσει ?το πιο τρομερό πράγμα που θα μπορούσε να σου συμβεί?. Όμως η Γουίνυ επινοεί διαρκώς τρόπους ?για να βγάλει τη μέρα της?. Κι όταν νιώθει πως η γη τη ρουφά προς τα κάτω εκείνη τραγουδά» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σημείωμα της παράστασης της Σ. Λιούλιου, που θα κάνει πρεμιέρα στις 18 Νοεμβρίου στο Bios Main. Στο πλευρό της Όλιας Λαζαρίδου, θα δούμε τον Νίκο Φλέσσα, στο ρόλο του Γουίλυ.

    Η Σύλβια Λιούλιου αποφάσισε να εξαντλήσει όλα τα εργαλεία σκηνικής έρευνας που έχει στη διάθεσή της, για να αναδείξει την ποίηση στην δραματουργία του Μπέκετ, να «κάνει μια καινούργια αρχή σε έναν καινούργιο χώρο». Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η λειτουργία του εργαστηρίου «9 Ευτυχισμένες Μέρες με τον Μπέκετ» που θα πραγματοποιηθεί από 16 Σεπτεμβρίου στο BIOS.

    [15] Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έχουν αποτύχει συνειδητά να "καταπολεμήσουν" την τρομοκρατία, υποστηρίζουν Βρετανοί βουλευτές

    Έντονες αιχμές εναντίον του Facebook, του YouTube και του Twitter εξαπέλυσαν πρόσφατα βουλευτές της Βρετανίας κατηγορώντας τις διαδικτυακές εταιρείες ότι έχουν «αποτύχει συνειδητά» να καταπολεμήσουν τη χρήση των ιστοσελίδων τους ως εργαλείο για την προώθηση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού. Συγκεκριμένα, σε έκθεση της επιτροπής του Κοινοβουλίου της Βρετανίας αναφέρεται ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει το «όχημα για την προώθηση προπαγάνδας και η πλατφόρμα για την προβολή της τρομοκρατίας».

    Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, η αποτυχία των εταιρειών να αντιμετωπίσουν τη συγκεκριμένη απειλή έχει ως αποτέλεσμα ορισμένα τμήματα του Διαδικτύου να μένουν «ακυβέρνητα, ανεξέλεγκτα και άναρχα», δήλωσε ο βουλευτής Κιθ Βαζ, πρόεδρος της επιτροπής. Ο ίδιος εξέφρασε στις εταιρείες την απαίτησή του ότι θα πρέπει να συνεργάζονται στενά με την αστυνομία προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στην τρομοκρατική δραστηριότητα στο Διαδίκτυο.

    Την περασμένη εβδομάδα ήρθαν στην επιφάνεια αναφορές ότι οι αρχές βρήκαν σοβαρά εμπόδια στην προσπάθειά τους να κατεβάσουν αναρτήσεις του ριζοσπάστη κληρικού Αντζέμ Τσουνταρί, ο οποίος συνελήφθη κατηγορούμενος πως προσκαλούσε τους πολίτες να δείξουν τη στήριξή τους στην εξτρεμιστική ομάδα Ισλαμικό Κράτος.

    Από την πλευρά τους οι εν λόγω διαδικτυακές εταιρείες αντέδρασαν έντονα στις αιχμές των Βρετανών βουλευτών. Υποστήριξαν ότι παίρνουν πολύ σοβαρά το ρόλο τους στην καταπολέμηση της προώθησης εξτρεμιστικού περιεχομένου.

    Την περασμένη Πέμπτη, το Twitter σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι έχει καταφέρει μέσα σε 6 μήνες, από τον Φεβρουάριο, να διαγράψει τουλάχιστον 235.000 ύποπτους λογαριασμούς. Για τον αγώνα του κατά της τρομοκρατίας έκανε λόγο και το Facebook σε σχετική ανακοίνωση, αναφέροντας ότι γίνονται «ταχείες και δυναμικές» προσπάθειες στην αφαίρεση περιεχομένου που σχετίζονται με την τρομοκρατία.

    Ωστόσο, στην έκθεση αναφέρεται ότι η διαγραφή 350.000 λογαριασμών στο Twitter, από τα μέσα του 2015 και η αφαίρεση 14 εκατομμυρίων βίντεο από το Google το 2014 που αφορούσαν σε κάθε είδος κακοποίησης είναι «στην πραγματικότητα απλά μια σταγόνα στον ωκεανό».

    [16] Η Apple κατηγορείται ότι ένα εργοστασιακό ελάττωμα στα iPhone 6 έχει προκαλέσει προβλήματα σε χιλιάδες συσκευές

    Απέναντι σε σωρεία κατηγοριών βρίσκεται η Apple, η οποία φαίνεται πως αρνείται να παραδεχτεί ότι ένα «ελάττωμα στον σχεδιασμό» του iPhone 6 και iPhone 6 Plus έχει προκαλέσει προβλήματα σε πολλές συσκευές. Συγκεκριμένα, το πρόβλημα έγκειται στην οθόνη, η οποία φαίνεται να τρεμοπαίζει και εντέλει σταματά να ανταποκρίνεται στην αφή.

    Η υπηρεσία iFixit , η οποία βοηθά ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να διορθώσουν τις συσκευές τους, δημοσίευσε πρόσφατα μια εκτενή αναφορά παρέχοντας αναλυτικές λεπτομέρειες σχετικά με το θέμα, την οποία και απέστειλε μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στα χιλιάδες μέλη της.

    Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC επικαλούμενο τα στοιχεία της αναφοράς, το πρόβλημα έγκειται στην αποσύνδεση δύο chip από ένα κύκλωμα.

    Η iFixit ισχυρίζεται ότι ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός iPhone 6 Plus συσκευών αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα καθώς και ένα μικρότερο ποσοστό iPhone 6 μοντέλων. Και τα δύο είχαν κυκλοφορήσει το 2014.

    «Οποιαδήποτε εταιρεία επισκευών κι αν ρωτήσαμε όλες μας είπαν ότι το πρόβλημα είναι πολύ κοινό», αναφέρει η iFixit.

    Η εταιρεία υποστηρίζει ότι ένα σπάσιμο στα σημεία συγκόλλησης που χρησιμεύει για τη σύνδεση των δύο chip έχει ως αποτέλεσμα αυτά να χάνουν την επαφή. Τα chip αυτά χρησιμοποιούνται ώστε η συσκευή να «αντιλαμβάνεται» τις κινήσεις αφής που γίνονται στην οθόνη.

    Η iFixit προτείνει ότι οι κάτοχοι των συγκεκριμένων συσκευών που αντιμετωπίζουν το εν λόγω πρόβλημα μπορούν να διορθώσουν μόνοι τους τη δυσλειτουργία πιέζοντας προς τα κάτω την οθόνη ή περιστρέφοντας τη συσκευή, προκαλώντας έτσι την επανασύνδεση των chip. Ωστόσο, αναφέρεται ότι ακόμα και αυτό κάποια στιγμή σταματά να είναι αποτελεσματικό.

    Μέχρι στιγμής η Apple δεν έχει προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με τις κατηγορίες.

    [17] Σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας-ΠΓΔΜ έδωσε η υλοποίηση των ΜΟΕ, δήλωσαν οι Ν. Κοτζιάς και Ν. Πόποσκι

    Σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας-ΠΓΔΜ έδωσε η υλοποίηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), όπως δήλωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Πόποσκι, αμέσως μετά τη συνάντησή τους που είχαν στα Σκόπια, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Έλληνα υπουργού για να μιλήσει στην ετήσια συνάντηση των διπλωματών της ΠΓΔΜ σε όλο τον κόσμο.

    Και οι δύο υπουργοί ξεκαθάρισαν ότι η διαδικασία των ΜΟΕ δεν συνδυάζεται με κανέναν τρόπο με το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ωστόσο παρατήρησαν ότι είναι σημαντική η συμβολή τους στη βελτίωση των διμερών σχέσεων και στη δημιουργία κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

    Οι κ.κ. Κοτζιάς και Πόποσκι συζήτησαν επίσης στο πλαίσιο της συνάντησής τους, για περαιτέρω συνεργασία σε θέματα παιδείας, ενέργειας και μεταφορών.

    Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε ότι συζήτησαν για την κατασκευή ενός αγωγού πετρελαίου στην αρχή και φυσικού αερίου αργότερα, που θα συνδέει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με τα Σκόπια και επισήμανε τη μεγάλη σημασία που έχει η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Φλώρινας-Μοναστηρίου.

    Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ακόμη να συστηματοποιήσουν τη συνεργασία στον τομέα της οικονομίας και της χρηματοδότησης και να δουν τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να πάρουν κοινά έργα Ελλάδα και ΠΓΔΜ με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Από την πλευρά του, ο κ. Πόποσκι τόνισε την ανάγκη να υπάρξει και νέος διασυνοριακός δίαυλος εκτός από τη Γευγελή και τη Φλώρινα.

    "Όταν πέρυσι ερχόμουν στα Σκόπια από το Λουξεμβούργο, όπως συνήθιζαν προηγούμενα οι συνάδελφοί μου στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ, δεν με πίστευαν. Μού έλεγαν, 'θα πας στα Σκόπια'; 'Θα μιλάτε με τα Σκόπια; Θα συζητήσετε με τον κ. Πόποσκι; Τους φαινόταν κάτι το εντελώς παράξενο και περίεργο. Σήμερα θεωρείται φυσιολογικό" δήλωσε ο κ. Κοτζιάς.

    "Όταν πρωτομίλησα για τα ΜΟΕ", επισήμανε, "φάνηκε σε πάρα πολλούς κάτι εξωτικό, που δεν πρόκειται να γίνει ποτέ και ακόμη πιο εξωτικό φάνηκε στους συναδέλφους μου στο Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ, όταν έβαλα βέτο στις προτάσεις που υπήρχαν για κυρώσεις στη χώρα που με φιλοξενεί σήμερα. Θέλω να πω ότι στον έναν και πάνω χρόνο που πέρασε και στο διάστημα στο οποίο έχουμε κάνει πάρα πολλές συναντήσεις με τον ομόλογό μου, οι σχέσεις Ελλάδας και της φίλης βόρειας γείτονας έχουν αλλάξει. Έχουν αναπτυχθεί σχέσεις ανάμεσα στα υπουργεία μας, ανάμεσα σε άλλα υπουργεία, στην κοινωνία μας. Οι οικονομικές μας σχέσεις αναπτύσσονται και έχουμε συμφωνήσει στο πλαίσιο των ΜΟΕ επαφές ανάμεσα σε πανεπιστήμια. Έχουμε αποτελεσματική συνεργασία παρά τα αρχικά της προβλήματα στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και ο καθένας δίνει στον άλλον όση βοήθεια μπορεί".

    Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ονομασίας, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε: "Δεν μιλήσαμε για το όνομα. Είπαμε για μια φορά να μιλήσουμε για τη συνεργασία μας. Και επίσης νομίζω το να μιλούσαμε για το όνομα ενόψει των εκλογών δεν θα ήταν η κατάλληλη στιγμή. Πρώτον είμαι οπαδός των συμβιβασμών, αλλά όπως λέω, των καλών συμβιβασμών και όχι των χαλασμένων. Συμβιβασμών που μας απελευθερώνουν από τις φυλακές της Ιστορίας. Δεν μπορείς να αγνοήσεις την Ιστορία αλλά δεν μπορείς και να μην προχωρήσεις και να γράψεις ιστορία".

    Σε ερώτηση αν η Ελλάδα έχει "κόκκινες γραμμές" στο θέμα της ονομασίας, ο κ. Κοτζιάς απάντησε: "Σε κάθε συμβιβασμό έχεις κόκκινες γραμμές γιατί αν δεν είχες θα ήταν ένας κακός συμβιβασμός, σάπιος".

    Σε άλλη ερώτηση, αν συνδυάζονται τα ΜΟΕ με το θέμα της ονομασίας, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σημείωσε: "Τα ΜΟΕ, με κανέναν τρόπο δεν συνδέονται με την ονομασία της ΠΓΔΜ. Αυτό όμως που είναι πραγματικό είναι ότι όταν αυξάνει η εμπιστοσύνη -στα προβλήματα που δεν υπάρχει εμπιστοσύνη δεν υπάρχουν άμεσες λύσεις- το πλαίσιο γίνεται καλύτερο και μπορεί να διευκολυνθεί μία λύση".

    Ανέφερε ακόμη ότι "εμείς θέλουμε τη γείτονα χώρα μας να είναι σταθερή, να ζει ο λαός της σε ευμάρεια, σε ειρήνη, να μπορούμε να συνομιλούμε, να συνεννοούμαστε με τις συνεργασίες μας, με τις διαφωνίες μας και να βρίσκουμε λύση στα προβλήματα".

    Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε ακόμη στη βοήθεια που πρόσφερε η Ελλάδα στην ΠΓΔΜ για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις πρόσφατες πλημμύρες και εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην Ιταλία και το πλήγμα που δέχθηκε από τον σεισμό.

    Από την πλευρά του, ο κ. Πόποσκι δήλωσε σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας: "Έχουμε τις διαφορές μας, οι οποίες είναι γνωστές, αλλά πρέπει να εργαστούμε σε ένα πλαίσιο που θα αλλάξει την προσέγγιση των δύο χωρών".

    Πρόσθεσε ότι η ένταξη της χώρας του στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ θα αργήσει λόγω ακριβώς του προβλήματος για το όνομα και σημείωσε πως προτιμάει την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με την Ελλάδα. Είπε χαρακτηριστικά ότι η κοινωνία της χώρας του πρέπει να αισθανθεί την Ελλάδα ως εταίρο και όχι ως μία χώρα που δεν θέλει την ύπαρξη του κράτους της ΠΓΔΜ, όπως υπάρχει σήμερα η αίσθηση. "Θέλουμε να χαράξουμε το μέλλον μας σε συνεργασία με τους γείτονές μας. Να διαλέξουμε εμείς τη μοίρα μας και όχι να περιμένουμε με σταυρωμένα χέρια" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πόποσκι και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι περισσότερο κοντά στη χώρα του.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι δεν επισκέφθηκε την ΠΓΔΜ για να προσφέρει στήριξη στην κυβέρνηση της χώρας, αλλά για να μιλήσει ύστερα από σχετική πρόσκληση στην ετήσια συνάντηση των διπλωματών. Ο ίδιος δήλωσε ότι είναι εχθρός των επεμβάσεων στα εσωτερικά άλλων χωρών και είναι εχθρός των κυρώσεων.

    Ο κ. Κοτζιάς εξήρε ακόμη τη συνεργασία που ξεκίνησε ανάμεσα σε τέσσερις χώρες της Βαλκανικής (Ελλάδα, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία, Αλβανία) με τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών, που έγινε την άνοιξη, στη Θεσσαλονίκη και είπε πως η επόμενη συνάντηση θα γίνει τον Νοέμβριο, επίσης στη Θεσσαλονίκη και οι υπουργοί των τεσσάρων χωρών θα πραγματοποιήσουν κοινή επίσκεψη στο Άγιον Όρος.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τους οχτώ Τούρκους στρατιωτικούς που ήρθαν στην Ελλάδα και ζήτησαν πολιτικό άσυλο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι η τύχη τους θα κριθεί στα ελληνικά δικαστήρια με βάση την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία και σημείωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα δεχθεί στην Αθήνα τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. "Ευτυχώς που δεν πέτυχε το πραξικόπημα στην Τουρκία" ανέφερε και σημείωσε ότι με την κυβέρνηση Ερντογάν δεν είχαμε κανένα θερμό επεισόδιο εκτός από τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.

    Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έγινε επίσης δεκτός από τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Εμίλ Ντιμιτρίεφ. Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και επισημάνθηκε και από τις δύο πλευρές η μεγάλη πρόοδος στα ΜΟΕ και η κοινή βούληση για περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας.

    Ο κ. Κοτζιάς μίλησε στην ετήσια συνάντηση των διπλωματών της ΠΓΔΜ και το υπόλοιπο πρόγραμμά του περιλαμβάνει συνάντηση με τον πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ και γεύμα εργασίας με τον ομόλογό του Νίκολα Πόποσκι, με το οποίο θα ολοκληρωθεί και η επίσκεψή του.

    [18] «Εκπτώσεις στην δημοκρατία δεν ανεχόμαστε», σχολίασε η Φώφη Γεννηματά για τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών

    Πρόβα τζενεράλε για την "αριστερή διαπλοκή" σήμερα. H χώρα κλυδωνίζεται και αυτοί "παίζουν" τον παπά. Εκπτώσεις στην δημοκρατία δεν ανεχόμαστε. O καθεστωτισμός τους δεν θα περάσει». Με αυτή την ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα σχολίασε η Φώφη Γεννηματά τη διαδικασία για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 25 August 2016 - 14:32:55 UTC