Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παπαγγελόπουλος: Η επιστολή της ΕΕ παραβιάζει το Σύνταγμα
  • [02] «H ΝΔ δεν αναγνωρίζει, δεν νομιμοποιεί και δεν αποδέχεται το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες»
  • [03] "Σας ευχαριστούμε γιατί μας κάνατε όλους υπερήφανους"
  • [04] Θέλουμε ένα τραπεζικό σύστημα που να υπηρετεί την κοινωνία και την ανάπτυξη, τόνισε ο Γ. Δραγασάκης κατά τη συνάντησή του με το προεδρείο
  • [05] Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση των εκπροσώπων των υποψηφίων του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, στα γραφεία της ΓΓΕΕ
  • [06] Ισ. Κούβελος, Μ. Κολυμπάδης και Τ. Κορακάκης μιλάνε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την απουσία της Α. Κορακάκη από την εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο
  • [07] Η Ελλάδα είναι υγειονομικά ασφαλής και έχει επάρκεια σε αίμα
  • [08] Πολλά τα ερωτήματα και οι επικρίσεις που διατυπώνονται την επομένη του φονικού σεισμού στην Ιταλία
  • [09] Επικοινωνία Τζο Μπάϊτεν με Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί για το Κυπριακό
  • [10] Άντόνιο Κόστα: «Πρέπει να δώσουμε σαφείς απαντήσεις στα αιτήματα των Ευρωπαίων πολιτών"
  • [11] Στο Κοιμητήριο Μεταμόρφωσης αναπαύεται πλέον ο Ανδρέας Μπάρκουλης
  • [12] Ολάντ: Όλες οι προοδευτικές δυνάμεις μέχρι και τον Αλ. Τσίπρα είμαστε εδώ για να υπερασπισθούμε το ευρωπαϊκό εγχείρημα

  • [01] Παπαγγελόπουλος: Η επιστολή της ΕΕ παραβιάζει το Σύνταγμα

    «Η επιστολή των κ.Ντομπρόβσκις, Μοσκοβισί και Τίσεν παραβιάζει ευθέως,όχι μόνο το Σύνταγμα της Ελλάδος αλλά και το Ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο», αναφέρει σε δήλωση του ο αναπληρωτής υπουργός ΔικαιοσύνηςΔημήτρης Παπαγγελόπουλος.

    «Οι τρείς Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ουσιαστικά ζητούν από τη Ελληνική κυβέρνηση να παρέμβει στην ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη υπέρ του κ. Γεωργίου, ο οποίος ερευνάται για τυχόν τέλεση αξιόποινων πράξεων.ΚΡΙΜΑ», καταλήγει η δήλωση του κ. Παπαγγελόπουλου.

    Εν τω μεταξύ σε συνέντευξη της στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ η επίτροπος Απασχόλησης της ΕΕ Μαριάνε Τίσεν, (στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία Eurostat) εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τις δηλώσεις που αμφισβητούν την εγκυρότητα των στοιχείων πάνω στα οποία βασίζεται το Πρόγραμμα Σταθερότητας της Ελλάδας.

    -Ο Κ Γκιουλέκας

    Θέμα της ελληνικής Δικαιοσύνης είναι η παραπομπή του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, στη Δικαιοσύνη «και δεν έχει σχέση κανείς αξιωματούχος να εμπλέκεται σε αυτό» δήλωσε στον ραδιοσταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας.

    Σχολιάζοντας την επιστολή-παρέμβαση της Κομισιόν στο θέμα, ο βουλευτής της ΝΔ τόνισε: «Πρώτη φορά βλέπω αξιωματούχους της ΕΕ να εμπλέκονται σ' ένα θέμα που βρίσκεται στη δικαστική του διερεύνηση. Ξανά παραπέμπεται για κακούργημα ο κ. Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ για παραποίηση των στοιχείων του ελλείμματος και αυτό αφορά την ελληνική Δικαιοσύνη και δεν έχει σχέση κανείς αξιωματούχος να εμπλέκεται σε αυτό».

    Για τη θέση της ΝΔ στο συγκεκριμένο ζήτημα, ο κ. Γκιουλέκας υπογράμμισε: «Περιμένουμε τη διαλεύκανση της Δικαιοσύνης. Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα φανεί τι τραγικό έγινε εκείνη την περίοδο και πώς οδηγηθήκαμε υπό τη διακυβέρνηση του τόπου από τον Γιώργο Παπανδρέου στο ΔΝΤ. Ήταν ουσιαστικά η αρχή του τέλους, μπαίνοντας σε μια μακρά περίοδο, μιας πρωτοφανούς οικονομικά κρίσης που έχει πολτοποιηθεί η ζωή του κάθε Έλληνα πολίτη».

    Σε ό,τι αφορά την παρουσία του πρωθυπουργού στην επικείμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο βουλευτής της ΝΔ σημείωσε: «Το ζητούμενο πλέον δεν είναι τι θα πει και τι θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, αλλά το πόση αξιοπιστία έχει απομείνει στον κ. Τσίπρα και τη σημερινή κυβέρνηση. Ένας άνθρωπος που ήρθε στην εξουσία υποσχόμενος τα πάντα σε όλους και διαψεύστηκε οικτρά οποιοσδήποτε τον πίστεψε».

    Ο κ. Γκιουλέκας, μιλώντας στην εκπομπή «ΑΠΕριττα», για την «ατζέντα» με την οποία θα προσέλθει ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη ΔΕΘ, είπε πως «η ΝΔ δεν θα πει τίποτα περισσότερο από αυτά που μπορεί να πράξει. Γι αυτό και ο λόγος του αρχηγού στην έκθεση θα είναι ένας λόγος μεστός, που θα περιλαμβάνει τους κύριους άξονες του προγράμματος στο οποίο θα κινηθεί η ΝΔ, μέσα στις δυνατότητες που υπάρχουν».

    Ο κ. Γκιουλέκας πρόσθεσε επίσης πως «δεν υπάρχει θέμα ενότητας στη ΝΔ» και πως «όλοι μαζί σαν μια γροθιά αγωνιζόμαστε στο Κοινοβούλιο και την κοινωνία».

    Αναφερόμενος στο θέμα των συντάξεων υπογράμμισε: «Ο κ. Κατρούγκαλος διαβεβαίωνε ότι δεν θα θιγούν συντάξεις, και, όμως, είδαμε ξαφνικά να κόβονται επικουρικές. Είδαμε να κόβονται και οι κύριες με την αύξηση των εισφορών της υγείας, να περικόπτεται το ΕΚΑΣ. Και έχει ακόμη το θάρρος -για μένα είναι θράσος πολιτικό- να δηλώνει υπερήφανος για την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ;».

    [02] «H ΝΔ δεν αναγνωρίζει, δεν νομιμοποιεί και δεν αποδέχεται το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες»

    Για σχέδιο ελέγχου των Μέσων Ενημέρωσης και γέφυρες διαπλοκής με παλιούς και νέους καναλάρχες κατηγορεί την "κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου" η ΝΔ, με αφορμή τηνπαρουσίαση του πληροφοριακού συστήματος υποβολής προσφορών σε όλους τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες .

    Η ΝΔ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση ουδόλως ενδιαφέρεται για την τήρηση της νομιμότητας αλλά επιχειρεί τη χειραγώγηση των Μέσων Ενημέρωσης.

    Προειδοποιεί ότι η "Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει, ούτε να νομιμοποιήσει, ούτε να αποδεχθεί ένα διαγωνισμό στον οποίο δεν εμπλέκεται το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), παραβιάζοντας ευθέως το Σύνταγμα. Είναι τέτοια η αγωνία του κ. Παππά που δεν περιμένει καν την οριστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας". (ΣτΕ).

    Η ΝΔ απορρίπτει την διαδικασία που επελέγη σημειώνοντας ότι "η λογική του "όποιος δώσει τα περισσότερα θα πάρει άδεια", χωρίς να αξιολογούνται τα πραγματικά κίνητρα της συμμετοχής των υποψηφίων και η τεχνογνωσία τους, οδηγεί σε έξαρση της διαπλοκής".

    Επαναλαμβάνει την βασική της θέση ότι " ο περιορισμός των τηλεοπτικών αδειών δημιουργεί συνθήκες ενός ολιγοπωλίου που στρεβλώνει τον ανταγωνισμό και δεν διασφαλίζει την αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών. Οικοδομεί μια ολιγαρχία στα Μέσα Ενημέρωσης, περιορίζοντας την πολυφωνία και τον πλουραλισμό των απόψεων και στρέφεται ουσιαστικά κατά της ίδια της Δημοκρατίας.

    Τέλος σημειώνει ότι "εντύπωση προκαλεί η σιωπή των κ. Τσίπρα, Παππά και Γεροβασίλη στις δημόσιες καταγγελίες του κυβερνητικού εταίρου κ. Καμμένου. Σύμφωνα με τις οποίες υποψήφιος καναλάρχης, "Με τα μαύρα λεφτά στα σάιτ και τις ψευδείς αναρτήσεις ο Καλογρίτσας νομίζει ότι θα πιέσει για κανάλι..."».

    [03] "Σας ευχαριστούμε γιατί μας κάνατε όλους υπερήφανους"

    Τους Ολυμπιονίκες τίμησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, τους οποίους υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο κ. Παυλόπουλος, αφού ευχαρίστησε όλη την ελληνική αποστολή που ήρθε κατευθείαν από το αεροδρόμιο, σχολίασε: «Σας ευχαριστούμε γιατί μας κάνατε όλους υπερήφανους. Το μετάλλιό σας ανήκει σε σας γιατί η προσπάθεια σας είναι μοναχική. Να μην ξεχνάτε ότι η ζωή για έναν αθλητή δεν είναι αγώνας δρόμου, αλλά αγώνας αντοχής. Σας ευχαριστούμε γιατί μας κάνατε όλους υπερήφανους».

    Ο αρχηγός της ελληνικής αποστολής στο Ρίο, Ισίδωρος Κούβελος, χάρισε στον κ. Παυλόπουλο μία σημαία με όλες τις υπογραφές των αθλητών.

    Στο Προεδρικό Μέγαρο βρέθηκαν επίσης ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, ο υπαρχηγός της ελληνικής αποστολής στο Ρίο, Μανώλης Κολυμπάδης, και ο γενικός γραμματέας της ΕΟΕ, Μανώλης Κατσιαδάκης.

    [04] Θέλουμε ένα τραπεζικό σύστημα που να υπηρετεί την κοινωνία και την ανάπτυξη, τόνισε ο Γ. Δραγασάκης κατά τη συνάντησή του με το προεδρείο της ΟΤΟΕ

    Στόχος και επιδίωξη της κυβέρνησης είναι ένα τραπεζικό σύστημα που να υπηρετεί την κοινωνία και την ανάπτυξη, συμβάλλοντας έμπρακτα, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία, στην υλοποίηση του μεγάλου συλλογικού στόχου που δεν είναι άλλος από τη στήριξη της απασχόλησης, τη μείωση της ανεργίας και τη δημιουργία συνθηκών που θα ενθαρρύνουν την επιστροφή στη χώρα μας των χιλιάδων νέων επιστημόνων που έφυγαν στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της κρίσης, επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, στον προεδρείο της ΟΤΟΕ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

    Ο κ. Δραγασάκης ενημέρωσε τη συνδικαλιστική ηγεσία των τραπεζοϋπαλλήλων για τις εξελίξεις καθώς και για την κυβερνητική πολιτική στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

    Η κυβέρνηση με την πολιτική της επιδιώκει τη δημιουργία εκείνων ακριβώς των προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα να διαδραματίσει τον αναπτυξιακό και κοινωνικό του ρόλο. Μεταξύ των προϋποθέσεων αυτών, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Αντιπροεδρίας, είναι:

    I. Η ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων». Αυτό σήμερα είναι απολύτως εφικτό, καθώς για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης διαμορφώνεται το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο. Με αφορμή μάλιστα τις πρόσφατες εξελίξεις στην αλυσίδα Μαρινόπουλος, ο κ. Δραγασάκης εξέφρασε την ελπίδα οι σχετικές διαδικασίες να ολοκληρωθούν θετικά χωρίς άλλες καθυστερήσεις, σημειώνοντας πως η περίπτωση αυτή δείχνει πως, όταν υπάρχει βούληση και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, τότε μπορούν να βρεθούν λύσεις ελαχιστοποιώντας, κατά το δυνατόν, το κοινωνικό κόστος.

    II. Η ισχυροποίηση της κεφαλαιακής και καταθετικής βάσης των τραπεζών.

    III. Η αντιμετώπιση των παθογενειών, των κάθε λογής εξαρτήσεων και της γενικότερης αδιαφάνειας που επικρατούσε στον τραπεζικό χώρο, όπως καταδεικνύουν και οι τελευταίες αποκαλύψεις που έγιναν κατά τη διάρκεια των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης πολιτικών κομμάτων και εταιρειών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, ως πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θεσπίστηκε η υποχρέωση των τραπεζών να δημοσιοποιούν λεπτομερώς τις διαφημιστικές τους δαπάνες. Ζήτησε δε τη συνεργασία και τη στήριξη της ΟΤΟΕ ώστε, όχι μόνο να ξεπεραστούν προβλήματα του παρελθόντος, αλλά και να αποκλεισθεί η επανάληψή τους στο μέλλον, διαμορφώνοντας συνθήκες διαφάνειας και αξιοκρατίας σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας των τραπεζών.

    IV. Πέραν της εξυγίανσης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών οι ανάγκες της ανασυγκρότησης της οικονομίας επιβάλλουν τη διαμόρφωση κι ενός συμπληρωματικού παράλληλου συστήματος χρηματοπιστωτικών φορέων και εναλλακτικών χρηματοδοτικών εργαλείων που θα μπορέσουν να κινητοποιήσουν αναπτυξιακούς πόρους, κυρίως σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, και θα διευκολύνουν την πρόσβαση στη διεθνή ρευστότητα. Στην κατεύθυνση αυτή βρίσκονται οι προσπάθειες της κυβέρνησης, που αποσκοπούν στο μετασχηματισμό του ΕΤΕΑΝ σε αναπτυξιακό Ταμείο με λειτουργίες αναπτυξιακής τράπεζας, και οι οποίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

    Όσον αφορά τις εξελίξεις στον τραπεζικό χώρο και τη διαδικασία αξιολόγησης των μελών των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών, με αφορμή ερωτήματα του προεδρείου της ΟΤΟΕ, ο κ. Δραγασάκης αναγνώρισε πως σε ορισμένες περιπτώσεις είναι υπαρκτές προσπάθειες ξένων κέντρων και ομάδων συμφερόντων να ενισχύσουν τις θέσεις και την επιρροή τους στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Υπάρχουν περιπτώσεις, όπως ανέφερε, που κάποιοι διεκδικούν ρόλο μεγαλύτερο από αυτόν που τους αναλογεί ή προσπαθούν να αγνοούν τη θέση της κυβέρνησης, όταν ο ελληνικός λαός έχει διαθέσει και χρεωθεί σχεδόν 50 δισεκ. ευρώ για τη διάσωση των τραπεζών.

    Παράλληλα, όμως, τόνισε πως η επίκληση του κινδύνου του «αφελληνισμού» δεν μπορεί να γίνει άλλοθι για να δικαιολογούνται πρακτικές του παρελθόντος ή να μη γίνονται οι αναγκαίες αλλαγές. Αντίθετα η καλύτερη απάντηση σε αυτές τις επιδιώξεις είναι η διαφάνεια, η δημόσια λογοδοσία, ο ανοιχτός δημόσιος και κοινωνικός έλεγχος, καθώς και η διαμόρφωση ενός θεσμικού πλαισίου που θα επιτρέπει σε όλους τους παράγοντες, το Δημόσιο, τους μετόχους, τους εργαζόμενους, τις εποπτικές αρχές, να έχουν το ρόλο που τους αναλογεί. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση έχει σταθερή θέση υπέρ της συμμετοχής των εκπροσώπων του Δημοσίου, αλλά και των εκλεγμένων εκπροσώπων των εργαζομένων, στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζικών ιδρυμάτων.

    Σχετικά με το πρόβλημα που αφορά τους απολυμένους από τις συνεταιριστικές τράπεζες, ο κ. Δραγασάκης ανέφερε πως όσον αφορά τις δυο συνεταιριστικές τράπεζες που έκλεισαν στη διάρκεια της θητείας της παρούσας κυβέρνησης, εξασφαλίσθηκε η απασχόληση των εργαζομένων τους κυρίως από τις τράπεζες που απέκτησαν τα περιουσιακά στοιχεία τους. Δυστυχώς δεν συνέβη το ίδιο με τους εργαζόμενους σε τράπεζες που έκλεισαν πριν από το 2014 καθώς και με τους εργαζόμενους στη BNP Paribas. Για τις περιπτώσεις αυτές συμφωνήθηκε να συνεχιστούν από κοινού οι προσπάθειες ώστε σε συνεργασία και με τους ίδιους τους εργαζόμενους να διερευνηθεί κάθε δυνατότητα που θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

    [05] Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση των εκπροσώπων των υποψηφίων του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, στα γραφεία της ΓΓΕΕ

    Ολοκληρώθηκε στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, η μαραθώνια ενημέρωση των εκπροσώπων των υποψήφιων του διαγωνισμού για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες. Οι εκπρόσωποι των υποψηφίων και οι νομικοί τους σύμβουλοι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική αίθουσα της ΓΓΕΕ στις 11 το πρωί και υπέβαλαν ερωτήματα προς την αρμόδια Επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού, ενώ εξέφρασαν και ενστάσεις για τη διαδικασία.

    Εκ μέρους του κυβερνητικού σχεδιασμού, όλα είναι έτοιμα για τη διεξαγωγή της δημοπρασίας την ερχόμενη Τρίτη, ενώ και κατά την σημερινή μέρα, διεξάγονταν εργασίες στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, καθώς η δημοπρασία θα διεξαχθεί σε μία κλειστή και καλά φυλασσόμενη ΓΓΕΕ.

    Την Παρασκευή,ενώπιον του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας θα παρουσιαστούν οι νομικοί παραστάτες επτά τηλεοπτικών σταθμών που έχουν περάσει το στάδιο της προεπιλογής ενώ τις θέσεις τους θα παρουσιάσουν και οι συνήγοροι των υπουργών Οικονομικών και Επικρατείας επί των αιτήσεων προσωρινών διαταγών που έχουν καταθέσει οι τηλεοπτικοί σταθμοί.

    [06] Ισ. Κούβελος, Μ. Κολυμπάδης και Τ. Κορακάκης μιλάνε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την απουσία της Α. Κορακάκη από την εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο

    Αναστάτωση στους κόλπους της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής έχει δημιουργήσει η απουσία της Άννας Κορακάκη στην εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο, καθώς δεν είναι ξεκάθαρο ποιός παράγοντάς της είχε την ευθύνη για την πρόσκλησή της. Τόσο η αθλήτρια όσο και ο πατέρας της εξέφρασαν έντονα παράπονα για το ατυχές περιστατικό, με την Κορακάκη με ανάρτησή της σε facebook να δηλώνει ότι ουδέποτε προσκλήθηκε και τον πατέρα της Τάσο να δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν υπήρξε καμία επίσημη ενημέρωση από κανέναν.

    Όλα ξεκίνησαν όταν η χρυσή Ολυμπιονίκης σε ανάρτησή της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης σχολίασε μεταξύ άλλων: «Πριν την επιστροφή μου από τη Βραζιλία στην Ελλάδα και κατόπιν συνεννόησης με το αρχηγείο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ειπώθηκε ότι η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τις πρώτες ημέρες του Σεπτέμβρη. Στην περίπτωση όμως που θα πραγματοποιούνταν νωρίτερα, συμφωνήσαμε στο να με ενημερώσουν μία, δύο ημέρες πριν την ημερομηνία που αποφασίστηκε η συνάντηση, ώστε να αλλάξω τα εισιτήριά μου και να επιστρέψω για να είμαι εκεί μαζί με τους υπόλοιπους αθλητές. Με απογοήτευσε τρομερά το ότι κανένας -απολύτως κανένας- τελικά δεν με ενημέρωσε -πληροφόρησε- ρώτησε καν, όπως είχε συμφωνηθεί. Και αυτό έρχεται να προστεθεί σε δεκάδες ανάλογες συμπεριφορές εις βάρος μου μέχρι σήμερα. Η Κορακάκη δεν υπάρχει, δεν πήγε στο Ρίο, οι επιτυχίες της είναι φαντάσματα, δεν υπάρχουν. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά...»

    Με αυτή την αφορμή το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων επικοινώνησε με όλους τους εμπλεκόμενους της υπόθεσης. Μας μίλησε ο προπονητής και πατέρας της Αννας, Τάσος Κορακάκης, ο αρχηγός της ελληνικής αποστολής στο Ρίο Ισίδωρος Κούβελος και ο υπαρχηγός της ελληνικής αποστολής στη Βραζιλία Μανώλης Κολυμπάδης.

    Τάσος Κορακάκης: Δεν εμπλέκεται ο ΠτΔ στο θέμα της πρόσκλησης της Άννας

    Ο πατέρας και προπονητής της Αννας, Τάσος Κορακάκης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ περιέγραψε όλα όσα έχουν συμβεί από την Τετάρτη το βράδυ: «Δεν μας ενημέρωσε κανείς. Αν θα πάμε στο Προεδρικό Μέγαρο και πότε θα πάμε. Το μάθαμε από 3-4 δημοσιογράφους που με πήραν τηλέφωνο. Εως τις 22:00 δεν με είχε πάρει κανείς. Αργά το βράδυ πήρα τον κ. Καπράλο και μου είπε ότι έπρεπε να είχα ειδοποιηθεί και ότι δεν έκανε αυτός τις προσκλήσεις», τόνισε ο Τάσος Κορακάκης και συνέχισε:

    «Πριν φύγουμε από τη Βραζιλία, είχαμε μιλήσει με το αρχηγείο της Ολυμπιακής Επιτροπής. Τους εξηγήσαμε ότι η Αννα θα πάει διακοπές. Αν η επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γινόταν πριν τις 30 του μηνός θα θέλαμε να μας ενημερώσουν 1-2 μέρες πριν, για να αλλάξει η Αννα τα εισιτήρια. Δεν με πήρε τηλέφωνο ούτε ο κ. Κούβελος, ούτε ο κ. Κολυμπάδης».

    Οσον αφορά την επικοινωνία του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο προπονητής της Αννας είπε: «Στις 12 το βράδυ με πήρε ο Πρόεδρος. Κατάλαβε ότι αυτό που έγινε ήταν λάθος. Ένα λάθος που δεν εμπλέκεται ο ίδιος. Μας είπε ότι όταν επιστρέψει η Αννα θα μας υποδεχτεί στο Προεδρικό Μέγαρο».

    Ο Τάσος Κορακάκης επεσήμανε πως έπεσαν από τα σύννεφα: «Πραγματικά πέσαμε από τα σύννεφα. Δεν μας έχουν πάρει ούτε να μας ζητήσουν μία συγγνώμη. Ακόμη και στην περίπτωση που ήταν ανθρώπινο λάθος-όσο μεγάλο κι αν είναι- δεν μας πήρε κανείς να μας ζητήσει συγγνώμη. Εκτός από τον κ. Καπράλο δεν μας πήρε κανείς τηλέφωνο».

    Ισίδωρος Κούβελος: «Δεν ενημέρωσα εγώ τους αθλητές»

    Ο αρχηγός της ελληνικής αποστολής στο Ρίο, Ισίδωρος Κούβελος μίλησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και αναφέρθηκε στο θέμα. «Ενημερώθηκα για την εκδήλωση όταν έμπαινα στο αεροπλάνο. Πώς να πάρω κάποιον τηλέφωνο και ποιον να ενημερώσω; Εστειλα μήνυμα στο γραμματέα της ΕΟΕ να προσκαλέσει όλους τους αθλητές. Τους ανέφερα ονομαστικά. Εγώ ενημέρωσα μόνο τους αθλητές που ήμασταν μαζί στο αεροπλάνο. Πώς να έπαιρνα τηλέφωνο μέσα από το αεροπλάνο. Μην τρελαθούμε τελείως. Εχουμε προηγούμενα με την κοπέλα; Είναι τρελό πράγμα αυτό»

    Μανώλης Κολυμπάδης: «Δεν μου δόθηκε καμία τέτοια εντολή»

    Ο υπαρχηγός της ελληνικής αποστολής στο Ρίο Μανώλης Κολυμπάδης τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως δεν πήρε καμία εντολή να ενημερώσει αθλητές: «Η συνάντηση οριστικοποιήθηκε την Τετάρτη 7:30- 8:00 το βράδυ. Από το αρχηγείο δεν πήρα καμία εντολή να ενημερώσω τους αθλητές. Δεν ανέλαβα καμία τέτοια ευθύνη. Αλλά πρέπει να τονίσουμε ότι η συνάντηση κανονίστηκε χθες το βράδυ».

    [07] Η Ελλάδα είναι υγειονομικά ασφαλής και έχει επάρκεια σε αίμα

    Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, η χώρα είναι υγειονομικά ασφαλής, όπως προκύπτει από τις επιστημονικές γνωμοδοτήσεις και αξιολογήσεις, η αιμοδοσία είναι απολύτως ασφαλής και έχουμε επάρκεια σε αίμα, τονίστηκε κατά την σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, για τις αυξημένες απαιτήσεις σε αίμα που παρατηρούνται αυτή την περίοδο, λόγω της μειωμένης προσέλευσης αιμοδοτών -όπως κάθε καλοκαίρι- σε συνδυασμό με τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την πρόληψη κρουσμάτων ελονοσίας.

    Στην σύσκεψη, συμμετείχαν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, η διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), οι Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ), το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) και η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ).

    Αναφερόμενος στο θέμα της ελονοσίας, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, δήλωσε ότι «είναι ελεγχόμενα τα σποραδικά κρούσματα, τα οποία δεν δημιουργούν κίνδυνο Δημόσιας Υγείας», υπογραμμίζοντας ότι η χώρα είναι υγειονομικά ασφαλής, «ούτε υγειονομική βόμβα υπάρχει στη χώρα, ούτε υγειονομικό ναρκοπέδιο».

    Όπως είπε ο υπουργός «διαχειριστήκαμε ένα τεράστιο, πρωτοφανές για τα μεταπολεμικά χρονικά, ρεύμα μετακίνησης πληθυσμών», παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες που υπήρξαν και «είπαμε από την αρχή ότι δεν θα επιτρέψουμε το προσφυγικό ζήτημα να μετατραπεί σε ζήτημα δημόσιας υγείας. Και αυτό το πράγμα το έχουμε καταφέρει».

    Η δημόσια υγεία, συνέχισε ο Ανδρέας Ξανθός, δεν μπορεί να είναι «αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης, δεν μπορεί να μπαίνει στο πεδίο της μικροπολιτικής αντιπαράθεσης», υπογραμμίζοντας ότι είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και πρέπει να μένει απ? έξω από τις φωνές του «ακραίου λαϊκισμού και της ανεύθυνης αντιπολίτευσης». Εξέφρασε επίσης, την στήριξη της ηγεσίας του υπουργείου, στο γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζο, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες έχει δεχθεί τα πυρά του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

    Εθνικό σχέδιο ενίσχυσης εθελοντικής αιμοδοσίας

    Ο Ανδρέας Ξανθός ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει ένα πιο συστηματικό σχέδιο εξορμήσεων και εξωστρεφών δράσεων των αιμοδοσιών, ώστε να ενισχυθεί η εθελοντική αιμοδοσία και το εθνικό απόθεμα της χώρας να καλύπτεται κυρίως από εκεί και όχι μόνο από τους συγγενείς. «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να έχουμε ένα επικαιροποιημένο εθνικό σχέδιο ενίσχυσης της εθελοντικής αιμοδοσίας, καλύτερου συντονισμού των αιμοδοσιών με το ΕΚΕΑ, ολοκλήρωση του πληροφοριακού συστήματος που περιλαμβάνει το εθνικό μητρώο εθελοντών αιμοδοτών και την ιχνηλασιμότητα των ομάδων αίματος από τη φλέβα του δότη στη φλέβα του λήπτη». Όπως είπε, είναι ένα πληροφοριακό σύστημα το οποίο είναι σε εξέλιξη και με την ολοκλήρωσή του θα μπορεί το ΕΚΕΑ, να ξέρει σε real time χρόνο, τις ανάγκες, τις δυνατότητες και τις ελλείψεις και να παρεμβαίνει και να καλύπτει τα κενά σε ολόκληρη την χώρα.

    Ελονοσία και αυστηρά μέτρα πρόληψης για την ασφάλεια του αίματος

    «Βεβαίως, υπάρχει σχέδιο στο θέμα του αίματος και μάλιστα με ακραία συνέπεια, γιατί η πρόληψη είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της Δημόσιας Υγείας», δήλωσε ο Γιάννης Μπασκόζος, υπογραμμίζοντας όμως, ότι «κανένα μέτρο πρόληψης δεν δικαιολογεί ακραίες εκφράσεις, όπως ο όρος "καραντίνα". Είναι απαράδεκτο επιστήμονες να χρησιμοποιούν τη λέξη "καραντίνα"». Πρόκειται όπως είπε για προσωρινό αποκλεισμό αιμοδοσίας και τίποτε άλλο.

    Ένα από τα μέτρα πρόληψης που λαμβάνονται είναι ο αποκλεισμός από αιμοδοσία των λεγόμενων "επηρεαζόμενων περιοχών", δηλαδή περιοχών όπου έχει ανιχνευθεί τουλάχιστον ένα κρούσμα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης, καθώς η ασθένεια "είναι δυνατόν να μεταδοθεί μέσω μετάγγισης αίματος από ασθενή που φέρει στο αίμα το παράσιτο της ελονοσίας".

    Επιπλέον, για την ακόμα πιο σχολαστική ασφάλεια του αίματος, σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ, η διάρκεια του χαρακτηρισμού της κάθε "επηρεαζόμενης περιοχής"είναι πάνω από ένα έτος και ο "αποχαρακτηρισμός"γίνεται εφόσον δεν υπάρχουν περαιτέρω ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης για δύο περιόδους κυκλοφορίας κουνουπιών.

    «Τα μέτρα που λαμβάνονται στην αιμοδοσία ενόψει μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων δια του αίματος -και πιο συγκεκριμένα για τα νοσήματα που μεταδίδονται με τα κουνούπια όπως η ελονοσία- είναι μέτρα πολύ αυστηρότερα σε σχέση με τον πραγματικό κίνδυνο που υπάρχει για τη διασπορά του νοσήματος», δήλωσε η πρόεδρος του ΕΚΕΑ Χάρις Ματσούκα. Πρόσθεσε δε, ότι η αιμοδοσία είναι απολύτως ασφαλής και έχουμε επάρκεια σε αίμα. Ακόμα, όπως είπε και μέσα στον Αύγουστο, που είναι πολύ δύσκολος για την αιμοδοσία, δεν είχαμε καμία έλλειψη. Ωστόσο, τόνισε, επειδή τα μέτρα αποκλεισμού θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κάποια προβλήματα στο μέλλον, πραγματοποιήθηκε αυτή η σύσκεψη προληπτικού χαρακτήρα «για να είμαστε απολύτως έτοιμοι, εφόσον παραστεί ανάγκη να τα αντιμετωπίσουμε». Αυτά τα μέτρα δεν θέτουν σε "καραντίνα"-είναι απόλυτα λανθασμένος ο όρος- αλλά αποκλείουν από την αιμοδοσία κάποιες περιοχές.

    «Όσον αφορά τα μέτρα, στο αίμα είμαστε ακραία σχολαστικοί. Ο αποκλεισμός των περιοχών είναι έκφραση της ακραίας σχολαστικότητας για την ασφάλεια του αίματος. Δεν αφορά δήμους, αλλά ορισμένες κοινότητες και έχει γίνει παρανόηση ότι αφορά ολόκληρους τους δήμους. Δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση θέμα ?καραντίνας?, είναι μέτρα ρουτίνας που λαμβάνονται από το 2009», ανέφερε σε δηλώσεις του ο καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) Τάκης Παναγιωτόπουλος, επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ. Εξέφρασε παράλληλα, την απορία του για το θόρυβο που έχει ξεσπάσει για τα 4 περιστατικά εγχώριας μετάδοσης, επισημαίνοντας ότι από το 2009 και μετά έχουμε κάθε χρόνο κρούσματα. Υπήρχαν χρονιές με 20 ή και 40 περιστατικά, είπε και πρόσθεσε: «Αναμένουμε να αυξηθούν, να είμαστε ξεκάθαροι. Στο επόμενο διάστημα ενδέχεται να έχουμε περισσότερα κρούσματα, είναι στην αναμενόμενη εξέλιξη των πραγμάτων». Ξεκαθάρισε ότι τα εισαγόμενα κρούσματα- αυτά δηλαδή που προέρχονται από άλλες χώρες και διαγνώστηκαν στην Ελλάδα -δεν έχουν καμία σημασία και επίπτωση στην Δημόσια Υγεία, καθώς αυτός που διαγιγνώσκεται, λαμβάνει την φαρμακευτική αγωγή και δεν μπορεί να μεταδώσει την νόσο, δηλαδή να μολύνει κουνούπια (η ελονοσία όπως είναι γνωστό δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο).

    Ψεκασμοί

    «Οι ψεκασμοί έγιναν με μεγαλύτερη επάρκεια φέτος σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, όμως δεν είμαστε στο σημείο που πρέπει να είμαστε», δήλωσε ο Γιάννης Μπασκόζος, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται ο συντονισμός να είναι καλύτερος με τις περιφέρειες.

    «Η περιφέρεια έχει την ευθύνη και βλέπετε ότι και η περιφέρεια έχει την ευαισθησία να απαντήσει και δια του κ. Μπακογιάννη και δια του κ. Αγοραστού. Δεν λέω ότι έγιναν όλα τέλεια. Γιατί υπάρχουν και εταιρείες που κάνουν ενστάσεις η μια στην άλλη και εμποδίζουν τις περιφέρειες. Επίσης, θα μπορούσαν τα προγράμματα αεροψεκασμού να είναι πιο μακροχρόνια, για δύο ή τρία έτη, έτσι ώστε να μην έχουμε διαγωνισμούς κάθε χρόνο», κατέληξε.

    [08] Πολλά τα ερωτήματα και οι επικρίσεις που διατυπώνονται την επομένη του φονικού σεισμού στην Ιταλία

    Τα ερωτήματα και οι επικρίσεις πολλαπλασιάζονται την επομένη του σεισμού που έπληξε την κεντρική Ιταλία προκαλώντας 250νεκρούς και ο ιταλικός Τύπος διερωτάται, όχι χωρίς αγανάκτηση, γιατί αυτή η προβλέψιμη ανθρώπινη καταστροφή δεν κατέστη δυνατό να αποφευχθεί.

    Μετά την καταστροφή, ο αριθμός των νεκρών δεν έπαψε να αυξάνεται καθώς η χώρα διαπίστωνε την έκταση των ζημιών, σημειώνει στο ρεπορτάζ του από τη σεισμόπληκτη περιοχή το γαλλικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο BFM. Και τίποτε δεν δείχνει πως ο απολογισμός των 250νεκρών δεν θα αυξηθεί.

    Ο ιταλικός Τύπος κάνει λόγο για εικόνες πολέμου και οι ανταποκριτές στον τόπο της καταστροφής συγκρίνουν τα σεισμόπληκτα χωριά με βομβαρδισμένες πόλεις. Τέτοια είναι η καταστροφή που δείχνουν οι φωτογραφίες ώστε οι αναγνώστες τούς συγχωρούν τις υπερβολές αυτές. Αματρίτσε, Ακουμόλι, Πεσκάρα ντελ Τρόντο... Τα ονόματα των χωριών που σχεδόν σβήστηκαν από τον χάρτη επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά στους ενημερωτικούς ιστότοπους και τα τηλεοπτικά κανάλια.

    Όμως πολλά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν. Στα κύρια άρθρα των εφημερίδων, τους τίτλους των άρθρων και τις συνεντεύξεις των ειδικών διακρίνεται μια αναμφισβήτητη αγανάκτηση, ιδιαίτερα για τον μεγάλο αριθμό των νεκρών. Για να αντιμετωπίσει αυτές τις επικρίσεις, ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οποίος ερωτήθηκε για το θέμα, αναφέρθηκε κατ' αρχάς στο μεγάλο αριθμό των τουριστών που επισκέπτονταν τα μικρά γραφικά χωριά όταν αυτά επλήγησαν από την καταστροφή. Στο Αματρίτσε, για παράδειγμα, οι τουρίστες είχαν φθάσει μαζικά τις τελευταίες ημέρες, ενόψει του 50ού φεστιβάλ της Αματριτσιάνα, αυτής της χαρακτηριστικής της ιταλικής γαστρονομίας συνταγής για μακαρόνια που προέρχεται από το χωριό. Στη συνέχεια ο ιταλός πρωθυπουργός υπενθύμισε πως όλα αυτά τα χωριά είναι κτισμένα γύρω από ιστορικά κέντρα περασμένων αιώνων, "πολύ ωραία, αλλά τα οποία κινδυνεύουν πολύ περισσότερο" να καταρρεύσουν από έναν σεισμό.

    Για πολλούς σχολιαστές, οι φτωχές αυτές εξηγήσεις δεν αρκούν και ο πολύ βαρύς απολογισμός ήταν κάτι που μπορούσε να προβλεφθεί, αντίθετα από τον ίδιο τον σεισμό. Η Ιταλία είναι μία από τις πιο σεισμογενείς χώρες της Ευρώπης και αυτή η ιδιαιτερότητά της είναι πασίγνωστη.

    "Η Ιταλία είναι κατά κάποιον τρόπο προορισμένη να έχει σεισμούς και αυτό το ξέραμε ανέκαθεν", γράφει η ηλεκτρονική εφημερίδα Linkiesta. "Περισσότεροι από το ένα τρίτο των 1.300 πιο καταστροφικών σεισμών που έχουν σημειωθεί κατά τη δεύτερη χιλιετία στη Μεσόγειο έχουν καταγραφεί στην Ιταλία", συνεχίζει ο ενημερωτικός ιστότοπος. Το ζήτημα δεν είναι να γίνουμε μοιρολάτρες, εξηγεί, αλλά να επισημάνουμε το γεγονός ότι διαδοχικές κυβερνήσεις απέτυχαν να εμφυσήσουν στη χώρα μια αληθινή κουλτούρα για την πρόληψη των καταστροφών από τους σεισμούς. "Απέχουμε πολύ ακόμη απ' αυτό", επιβεβαίωσε ο Φραντσέσκο Περντούτο, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ιταλών Γεωλόγων.

    Για να εξηγηθεί αυτή η τρομερή διαπίστωση, πρέπει να ληφθούν υπόψη πολλοί παράγοντες. Υπάρχει κατ' αρχάς η ίδια η γεωγραφική θέση της Ιταλίας, ανάμεσα σε δύο τεκτονικές πλάκες, που έχει ως αποτέλεσμα, όπως υπενθυμίζει η Il Fatto Quotidiano, 24 εκατ. άνθρωποι να ζουν σε σεισμική ζώνη 1, που έχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο (η κλίμακα πηγαίνει από το 1 έως το 4). Αυτή η επικίνδυνη ζώνη διασχίζει ολόκληρη τη χώρα από τον βορρά στον νότο (από τη βόρεια Τοσκάνη έως τη Σικελία).

    Παρά τα στοιχεία αυτά, εξακολουθεί να μην υπάρχει ένας χάρτης που να καταγράφει τα κτίρια τα οποία βρίσκονται σ' αυτές τις επικίνδυνες περιοχές. Έναν τέτοιο χάρτη ζητούν επίμονα οι γεωλόγοι, αλλά η κυβέρνηση ουδέποτε ανταποκρίθηκε, υπενθυμίζει η Il Fatto Quotidiano, η οποία δημοσιεύει σήμερα έναν φάκελο για τις πολιτικές ευθύνες στην ανθρώπινη καταστροφή που προκάλεσε ο σεισμός.

    "Το 80% των κτιρίων στις ζώνες υψηλού κινδύνου δεν θα άντεχαν σ' έναν σεισμό όπως αυτός της περασμένης νύκτας", τονίζει από τις στήλες της εφημερίδας ο Αλεσάντρο Μαρτέλι, πολιτικός μηχανικός εξειδικευμένος στη σεισμική μηχανική και ερευνητής.

    Σ' ολόκληρη την Ιταλία, 80% των κτιρίων είναι ιστορικές κατασκευές που χρονολογούνται πριν από το 1981, υπενθυμίζει ο Μαρτέλι στο BFM. Το 1981 ήταν μια σημαντική χρονιά διότι τότε, μετά τον καταστροφικό σεισμό της Ιρπίνια, τον Νοέμβριο του 1980, που είχε στοιχίσει τη ζωή σχεδόν 3.000 ανθρώπων στην Καμπανία, ήταν που επιβλήθηκαν υποχρεωτικά οι αντισεισμικές προδιαγραφές σε όλες τις κατασκευές. Κατά συνέπεια σήμερα κινδυνεύουν πολλά δημόσια κτίρια, όπως σχολεία ή νοσοκομεία, επειδή, μόνο από τα σχολεία, για παράδειγμα, το 50% έχει κατασκευαστεί πριν από το 1981.

    Ο σεισμολόγος Μάσιμο Κόκο υπογραμμίζει στο άρθρο της Fatto Quotidiano πως η νομοθεσία δεν επιβάλλει την προσαρμογή αυτών των κτιρίων στις αντισεισμικές προδιαγραφές πέραν των δομικών μερών τους. Οι δήμοι και οι περιφέρειες οφείλουν μόνο να πραγματοποιήσουν μελέτες για το κατά πόσο είναι ευάλωτα τα κτίρια που διαθέτουν. Και μετά μπορούν, αν θέλουν, να τα ενισχύσουν ή όχι.

    Η Corriere della Sera επισημαίνει, σαν για να αμφισβητήσει το επιχείρημα του Ματέο Ρέντσι περί των κινδύνων που απειλούν τα ιστορικά κέντρα ως εκ της φύσεώς τους, πως στη Λ' Άκουιλα το 2009 είχαν καταρρεύσει εξίσου παλιά και νέα κτίρια. Δεν είναι λοιπόν τόσο η ηλικία τους που μετράει, όσο το αν έχουν επισκευαστεί ή όχι.

    Μετά τον σεισμό στη Λ' Άκουιλα, 2 εκατ. ευρώ είχαν διατεθεί για την ανακαίνιση του νοσοκομείου του Αματρίτσε, ένα ίδρυμα που η στρατηγική θέση του, μέσα στη σεισμογενή ζώνη, το είχε εξάλλου σώσει από το κλείσιμο. Όμως τα κεφάλαια αυτά ουδέποτε χρησιμοποιήθηκαν, αποκαλύπτει η Il Fatto Quotidiano. Και τη νύκτα της Τρίτης προς την Τετάρτη, το νοσοκομείο απλούστατα κατέρρευσε.

    Αντίθετα πολλές εφημερίδες, μεταξύ των οποίων η La Repubblica, χαιρετίζουν σήμερα τα έργα που έγιναν στη Νόρτσα, πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, και επέτρεψαν στην πόλη να γλιτώσει το χειρότερο.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές που ερωτήθηκαν από την Il Fatto Quotidiano, η προτεραιότητα είναι να αυξηθούν οι χρηματοδοτήσεις και η εκπαίδευση στην πρόληψη.

    "Η κυβέρνηση θα έπρεπε να διαθέτει κάθε χρόνο ένα ποσό στον προϋπολογισμό της με στόχο να επιτευχθεί η ασφάλεια από τους σεισμούς σε διάστημα μιας δεκαετίας", λέει ο Αλεσάντρο Μαρτέλι. "Αντιθέτως κάθε χρόνο μας λένε πως δεν υπάρχουν χρήματα, πράγμα που επιδεινώνει την κατάσταση".

    Σύμφωνα με τη Linkiesta, τα κεφάλαια που προορίζονται για την αντισεισμική πρόληψη μειώθηκαν από τα 145 εκατ. ευρώ το 2015 στα 44 εκατ. ευρώ φέτος.

    "Θα πρέπει να αρχίσουμε μια σοβαρή επιχείρηση εκπαίδευσης που θα κάνει τον πληθυσμό να συνειδητοποιήσει περισσότερο τους κινδύνους που υπάρχουν στα εδάφη που κατοικεί", καταλήγει από την πλευρά του ο Φραντσέσκο Περντούτο, απαντώντας στην Il Fatto Quotidiano.

    Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ιταλών Γεωλόγων προσθέτει πως, σύμφωνα με πολλές μελέτες, 20% έως 50% των θανάτων στη διάρκεια ενός σεισμού στις σεισμογενείς ζώνες οφείλονται σε εσφαλμένες συμπεριφοράς.

    Διαβάστε ακόμη:

    Στους 250 οι νεκροί από το σεισμό στην Ιταλία

    [09] Επικοινωνία Τζο Μπάϊτεν με Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί για το Κυπριακό

    Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάϊτεν επικοινώνησε, με δική του πρωτοβουλία, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, προκειμένου να του διαβιβάσει τις εντυπώσεις του από τις συνομιλίες που είχε με την Τουρκική κυβέρνηση για το Κυπριακό.

    Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση του ΡΙΚ, ο Τζο Μπάϊτεν διαβίβασε στον Νίκο Αναστασιάδη την θέση ότι η Τουρκία αντιλαμβάνεται την ανάγκη λύσης του Κυπριακού και ότι στηρίζει τη διαπραγματευτική διαδικασία.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δηλώσει ότι ζήτησε από τον Αμερικανό αντιπρόεδρο να διαβιβάσει τις απόψεις της Ελληνοκυπριακής πλευράς για τα προαπαιτούμενα για μια συμφωνία λύσης στο Κυπριακό.

    Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος επικοινώνησε επίσης και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

    Τέλος, το Κυπριακό, ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζήτησε ο Τζο Μπάϊτεν κατά τις επαφές του, χθες, με την Τουρκική κυβέρνηση στην Άγκυρα.

    [10] Άντόνιο Κόστα: «Πρέπει να δώσουμε σαφείς απαντήσεις στα αιτήματα των Ευρωπαίων πολιτών"

    "Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να δώσουν σαφείς απαντήσεις στα αιτήματα των πολιτών", τόνισε ο σοσιαλιστής Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα μετά το τέλος της συνάντησης των σοσιαλιστών και σοσιαλδημοκρατών ηγετών στο Παρίσι, παρουσία και του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ως παρατηρητή.

    Ο Αντόνιο Κόστα υπογράμμισε τη σημασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης "στην αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής, την ανάγκη για κοινή διαχείριση της ροής των προσφύγων και τον τερματισμό των συγκρούσεων στο κατώφλι της Ευρώπης".

    "Όπως συνέβη εδώ και 50 χρόνια, με την Ευρώπη μπορεί να έχουμε καλύτερες λύσεις για κάθε μία από αυτές τις απειλές. Χωρίς την Ευρώπη όλοι θα είμαστε πιο αδύναμοι για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις", δήλωσε ο Αντόνιο Κόστα.

    Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες "πρέπει να δώσουν μια σαφή απάντηση" στα αιτήματα και τις επιθυμίες των πολιτών. "Η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να αναλάβει στα χέρια της τη μοίρα των πολιτών της στην ασφάλεια, στην οικονομική ανάπτυξη, και τη διασφάλιση κοινωνικού μοντέλου. Η Ευρώπη είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις μεγάλες προκλήσεις της σημερινής οικονομίας", υπογράμμισε.

    Ο Αντόνιο Κόστα προειδοποίησε ότι "χωριστά, είμαστε όλοι πιο εύθραυστοι για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις" ενώ πρόσθεσε, "Δεν είναι πάντα εύκολο να είμαστε μαζί, όλοι το γνωρίζουμε, αλλά χωριστά ο καθένας από εμάς σίγουρα θα είναι σε χειρότερες συνθήκες για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής, την ανάγκη για κοινή διαχείριση της ροής προσφύγων. Η προσπάθεια πρεπει να είναι κοινή για να συμβάλλουμε στην επίλυση των διαφόρων συγκρούσεων που υπάρχουν στα σύνορα της Ευρώπης».

    Ο πρωθυπουργός Κόστα, που είναι επίσης και γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), μίλησε επίσης για την ανάγκη «να στηρίξει η ΕΕ την ανάπτυξη και να δώσει κοινή απάντηση σε μια εσωτερική αγορά που δεν θα δημιουργεί ανισορροπίες αλλά θα προωθεί την κοινή ευημερία για όλους. "

    Ο επικεφαλής της κυβέρνησης δήλωσε ότι η συνάντηση του Παρισιού χρησίμευσε ώστε οι ηγέτες να περάσουν το μήνυμα ότι «οι πολίτες αισθάνονται πώς υπάρχει πρόβλημα είτε με την ασφάλεια ή με την απασχόληση, ή τις προσδοκίες για το μέλλον, είτε με την υπεράσπιση του κοινωνικού μοντέλου, καθώς η Ευρώπη δεν έχει εκπληρώσει τη θεμελιώδη υπόσχεσή της για την προστασία των πολιτών". Προειδοποίησε δε ότι "αυτή η κατάσταση ώθησε τους Βρετανούς να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ενισχύει τους δεξιούς λαϊκιστές σε πολλές χώρες της Ευρώπης."

    [11] Στο Κοιμητήριο Μεταμόρφωσης αναπαύεται πλέον ο Ανδρέας Μπάρκουλης

    Κρατώντας λουλούδια στα χέρια και πολλές αναμνήσεις στο μυαλό και την καρδιά, φίλοι και συνάδελφοι του Ανδρέα Μπάρκουλη, αποχαιρέτησαν τον ζεν πρεμιέ της ελληνικής οθόνης, στην τελευταία του κατοικία στο Κοιμητήριο Μεταμόρφωσης.

    Ο γόης του ελληνικού σινεμά, για τον οποίον γεννήθηκε το διαχρονικό σλόγκαν «κορίτσια, ο Μπάρκουλης» απεβίωσε την Τρίτη, λίγες μέρες μετά τα 80α του γενέθλια, στο νοσοκομείο «Αγία Όλγα» όπου νοσηλευόταν με σοβαρά και μακροχρόνια προβλήματα υγείας.

    «Ήσουν σπουδαίος, αποτύπωσες την ομορφιά χωρίς να την προδώσεις. Κι αν είπαν ότι στα στερνά σε ξέχασαν όλοι, δεν είναι αλήθεια... Πάλεψες με αξιοπρέπεια ως την ύστατη ώρα, κέρδισες την καρδιά πολλών ανθρώπων» είπε ο Κώστας Πρέκας αποχαιρετώντας τον φίλο και συνάδελφό του, στον επικήδειο που εκφώνησε.

    Εκ μέρους του κοινωφελούς ιδρύματος «Σπίτι του Ηθοποιού», που στήριξε τον Ανδρέα Μπάρκουλη σε δύσκολες στιγμές, ο ηθοποιός Τρύφων Παπουτσής είπε στον επικήδειο του με συγκίνηση: «Αγαπήθηκες και από τον κόσμο και από τους ηθοποιούς, αγαπημένε φίλε, μέχρι και σύνθημα έγινες. Ήσουν πολύ προσεκτικός στους ρόλους σου γιατί πάντα σεβόσουν το κοινό σου. Θα μας λείψει το ταλέντο σου, η λάμψη σου, η ευθύτητα του χαρακτήρα σου».

    Στην κηδεία του Ανδρέα Μπάρκουλη παραβρέθηκε η Άννα Φόνσου, η Ζωή Λάσκαρη, ο Ανέστης Βλάχος, ο Ντίνος Καρύδης, η Μαίρη Βιδάλη, ο Νίκος Βερλέκης, ο δήμαρχος Σπετσών Παναγιώτης Λυράκης. «Πολύ σημαντικός άνθρωπος και ηθοποιός, τα τελευταία χρόνια δεν του άξιζε αυτή τύχη. Ελπίζω στην αγκαλιά του Θεού να βρει την γαλήνη» είπε ο Γιώργος Μεσσάλας.

    Σε κλίμα οδύνης η σύζυγος του Ανδρέα Μπάρκουλη, Μαίρη, είπε στους δημοσιογράφους: «Είναι κρίμα στον θάνατο του Ανδρέα να τον εκμεταλλεύονται κάποιοι και να τον ξεφτιλίζουν. Είναι ψέμα αισχρό ότι έκανα έρανο για την κηδεία του Ανδρέα Μπάρκουλη. Το ΥΠΠΟ έχει αναλάβει να καλύψει τα έξοδα του τάφου. Η τελευταία του επιθυμία ήταν να ταφεί στον Πειραιά επειδή ήταν Πειραιώτης. Επικοινώνησα με τον δήμαρχο Πειραιά Γ. Μώραλη αλλά εκείνος αντιπρότεινε να ταφεί στο Σχιστό. Όχι ένας Μπάρκουλης στο Σχιστό».

    [12] Ολάντ: Όλες οι προοδευτικές δυνάμεις μέχρι και τον Αλ. Τσίπρα είμαστε εδώ για να υπερασπισθούμε το ευρωπαϊκό εγχείρημα

    Με μήνυμα αλληλεγγύης από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες προς τον ιταλικό λαό και τον Ματέο Ρέντσι, ξεκίνησε τη συνέντευξη Τύπου ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνάντησης των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών στο Σατώ Σεν Κλού.

    «Θέλω να του πω, ότι εφ' όσον ζητήσει βοήθεια η Ιταλία, όλα τα μέσα που διαθέτουμε θα τεθούν στη διάθεσή τους για να σωθούν περαιτέρω ζωές».

    «Μίλησα με τον Ματέο Ρέντσι.Πάνω από 240 είναι οι νεκροί, πολλοί τραυματίες και σίγουρα κάποιοι αγνοούμενοι ακόμα. Είναι πολύ σημαντικό επομένως να μιλήσουμε και να δείξουμε ότι υπάρχει η αλληλεγγύη» υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος.

    Μιλώντας για την Ευρώπη και για τις απειλές που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει σήμερα, ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε πως «θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι κάτι που μας φαίνεται σήμερα αυτονόητο, όπως η Ευρώπη, είναι και ευάλωτο. Υπάρχουν σήμερα γεγονότα που μπορούν να έχουν συνέπειες και να καταστρέψουν τη βάση αυτών που θεωρούμε αυτονόητα».

    Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του για τη σημερινή συνάντηση στο Παρίσι, καθώς και την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού εξήγησε πως «όλες οι προοδευτικές δυνάμεις μέχρι τον Αλέξη Τσίπρα ήτανεδώ, και συνειδητοποιούμε ότι έχουμε κοινή ευθύνη να υπερασπισθούμε αυτό το οικοδόμημα».

    «Όλοι θελήσαμε την Ευρώπη και θα πρέπει εμείς σήμερα να ξεπεράσουμε τα όρια των εθνικών μας κρατών και να προασπισθούμε το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Θέλησα λοιπόν αυτήν τη συνάντηση εδώ, γιατί μετά το Brexit και ενόψει των λαϊκιστικών και των εθνικιστικών τάσεων που ενισχύονται, βλέπουμε καθημερινά τα φαινόμενα μισαλλοδοξίας και τα στερεότυπα, τις δημαγωγικές δηλώσεις σε όλη την Ευρώπη να αμφισβητούν τις ευρωπαϊκές αξίες» σημείωσε ο κ. Ολάντ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 25 August 2016 - 22:32:42 UTC