Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Χρειαζόμαστε νέο όραμα για την Ευρώπη
  • [02] Η Τουρκία αντιλαμβάνεται τα οφέλη από μια λύση του Κυπριακού, διαβεβαιώνει ο Τζο Μπάιντεν
  • [03] «Ένοχη σιωπή Τσίπρα για τις καταγγελίες Καμμένου» καταγγέλει η ΝΔ
  • [04] Ισχυρό μήνυμα ενότητας του Πρόεδρου της Δημοκρατίας
  • [05] Παρουσία του υπ. Παιδείας, Ν Φίλη, ολοκληρώνεται η 1η Πανελλήνια Κατασκήνωση λυκόπουλων
  • [06] Δεκατρείς πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν στην Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο
  • [07] Σειρά πρωτοβουλιών για την πυρόπληκτη βόρεια Εύβοια. Δηλώσεις Αποστόλου, Κουντουρά Μπακογιάννη
  • [08] Πυρκαγιές σε Χίο, Μενίδι και Ασπρόπυργο
  • [09] Ισπανία: Καρδιά και 45 εγκέφαλοι θυμάτων του Φρανκισμού σε ομαδικό τάφο του 1936
  • [10] Τουρκία: Σε 11 ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην Σιζρέ
  • [11] Ταξίδι στους παραμυθένιους κόσμους του Ευγένιου Τριβιζά στη ΔΕΘ-Helexpo
  • [12] Ισχυρό μήνυμα ενότητας του Πρόεδρου της Δημοκρατίας

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Χρειαζόμαστε νέο όραμα για την Ευρώπη

    Σε μια νέα πολιτική ατζέντα για την εργασία, την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη συνάντηση των Σοσιαλιστών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στο Παρίσι και πρότεινε τη δημιουργία ενός forum διαλόγου των δυνάμεων της ευρωπαϊκής Αριστεράς, με στόχο να διατυπωθούν εναλλακτικές απαντήσεις στα κρίσιμα ζητήματα για την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

    «Χρειαζόμαστε επειγόντως ένα νέο όραμα για την Ευρώπη, μια νέα στρατηγική των προοδευτικών δυνάμεων και την προώθηση μιας ατζέντας εναλλακτικής προς τη συντηρητική και νεοφιλελεύθερη, η οποία ευθύνεται για την κρίση. Μια νέα πολιτική ατζέντα για την εργασία, την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

    «Χρειαζόμαστε, όμως, και μια πολιτική αποτίμηση της μέχρι σήμερα πορείας της σοσιαλδημοκρατίας: η συνεργασία της με τις συντηρητικές δυνάμεις σε κυβερνητικό επίπεδο έβλαψε και τη σοσιαλδημοκρατία και την Ευρώπη.

    Το στρατηγικό αδιέξοδο της Ευρώπης είναι εν πολλοίς αντανάκλαση και του στρατηγικού αδιεξόδου της ευρωπαϊκής Αριστεράς και σοσιαλδημοκρατίας. Αυτό που χρειαζόμαστε, λοιπόν, δεν είναι ούτε συμπόρευση με τη δεξιά, ούτε κατακερματισμό και εθνική αναδίπλωση, αλλά πρωτοβουλίες για στρατηγική ανασύνταξη και ανασυγκρότηση» υπογράμμισε και πρότεινε «τη δημιουργία ενός forum διαλόγου των δυνάμεων της ευρωπαϊκής Αριστεράς, που θα εκτείνεται από τη ριζοσπαστική Αριστερά, στην πολιτική οικολογία και τη σοσιαλδημοκρατία, με στόχο να διατυπώσουμε εναλλακτικές απαντήσεις στα κρίσιμα ζητήματα για την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και την έξοδο από την κρίση με κοινωνική δικαιοσύνη».

    «Το ερώτημα δεν είναι περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη, αλλά ποια Ευρώπη. Τι έχουμε σήμερα; Μια Ευρώπη παράλυτη από την κρίση, μια ΕΚΤ που δεν παίζει το ρόλο κεντρικής τράπεζας, έναν ευρωπαϊκό Βορρά με παγωμένους μισθούς και υπερβολικά πλεονάσματα που λειτουργούν ως ευρωπαϊκό ταμιευτήριο μεταφοράς πόρων από το Νότο στο Βορρά, και έναν ελλειμματικό Νότο με έκρηξη ανισοτήτων και ανεργίας. Και απέναντι σε αυτά έχουμε αδύναμα αναπτυξιακά εργαλεία» ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρότεινε την ενίσχυση αυτών των εργαλείων, μεταφέροντας πόρους προς το Νότο και την περιφέρεια.

    Πιο συγκεκριμένα, στην Μπρατισλάβα, όπως επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, θα πρέπει κατά προτεραιότητα:

    -Να έχουμε κοινή στάση με έναν νομικά δεσμευτικό ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων.

    -Να απαιτήσουμε το διπλασιασμό του ταμείου Γιούνκερ, την υποχρεωτική κατανομή των πόρων του με προτεραιότητα στις πιο αδύναμες χώρες και περιοχές, και, αφού δεν είμαστε σε θέση να καταργήσουμε τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, τουλάχιστον ας απαιτήσουμε εποικοδομητικές εξαιρέσεις για τις επενδύσεις, την απασχόληση και την ανάπτυξη. Και, πιο συγκεκριμένα, εξαίρεση από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος της εθνικής συμμετοχής στα επενδυτικά σχέδια που συγχρηματοδοτούνται από το ταμείο Γιούνκερ και το ΕΣΠΑ. Επίσης, για τις χώρες με υψηλή ανεργία, εξαίρεση από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος των εθνικών δαπανών σε προγράμματα απασχόλησης και κοινωφελούς εργασίας.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο προσφυγικό υπογραμμίζοντας πως «πρέπει να ενισχύσουμε την αξιοπιστία των αποφάσεών μας για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Με μηχανισμό διασφάλισης του επιμερισμού των βαρών και της ευθύνης στο επίπεδο της ΕΕ».

    Ασφάλεια, επενδύσεις, αρμονική συνύπαρξη, χωρίς προκλήσεις και στιγματισμό, τα βασικά συμπεράσματα των σοσιαλδημοκρατών

    Το τρίπτυχο, «Ασφάλεια, Προστασία και Άμυνα» για την Ευρώπη, αποτελεί τον πρώτο άξονα των επιδιώξεων των σοσιαλδημοκρατών, όπως εξήγησε ο Φρανσουά Ολάντ κατά τη συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνάντησης στο Σατώ Σελ Σεν - Κλού.

    Οι επενδύσεις για το μέλλον, και ο διεθνής ρόλος της Ευρώπης είναι τα δύο άλλα μεγάλα κεφάλαια που απασχόλησαν τους σοσιαλδημοκράτες.

    Σχετικά με την ασφάλεια, ο Φρανσουά Ολάντ μίλησε για την ασφάλεια των συνόρων της Ένωσης, και την ανάγκη συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες με ανταλλαγή πληροφοριών.

    Έκανε ειδική αναφορά στην συμφωνία για ανταλλαγή αρχείων ανάμεσα σε Γαλλία και Γερμανία.

    «Το να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια, ισοδυναμεί με το να παράσχουμε στην Ευρώπη τις ικανότητες δράσης σε διπλωματικό επίπεδο» υπογράμμισε.

    «Η ασφάλεια οφείλει να είναι και οικονομική» πρόσθεσε και αναφέρθηκε στις πολυεθνικές που θα πρέπει να σέβονται το γαλλικό και ευρωπαϊκό δίκαιο.

    Ο Φρ. Ολάντ υποστήριξε ότι θα πρέπει να οικοδομηθεί εκ νέου η εμπιστοσύνη στην Ευρώπη, μέσω νέων επενδύσεων απαραίτητων για το μέλλον. Οι επενδύσεις αυτές θα πρέπει να είναι στους τομείς της ψηφιακής οικονομίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και των υποδομών στις μεταφορές. Πρόσθεσε επίσης, ότι θα πρέπει να διπλασιασθούν οι επενδύσεις του πακέτου Γιούνκερ.

    Διαβάστε ακόμη:

    Τέσσερις προτάσεις του Αλ. Τσίπρα στη συνάντηση των ηγετών των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων στο Παρίσι

    Ολάντ: Όλες οι προοδευτικές δυνάμεις μέχρι και τον Αλ. Τσίπρα είμαστε εδώ για να υπερασπισθούμε το ευρωπαϊκό εγχείρημα

    [00]

    [02] Η Τουρκία αντιλαμβάνεται τα οφέλη από μια λύση του Κυπριακού, διαβεβαιώνει ο Τζο Μπάιντεν

    Η εκτίμηση του Αμερικανού Αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν είναι ότι η Τουρκία αντιλαμβάνεται τα οφέλη τα οποία θα προκύψουν για την ίδια μέσα από τη λύση του Κυπριακού, ιδιαίτερα στον πολιτικό και στον οικονομικό τομέα, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

    Ο εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος πληροφόρησε τον κ. Αναστασιάδη, μετά τις συνομιλίες του στην Αγκυρα με την Τουρκική κυβέρνηση, ότι η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι χωρίς την επίλυση του Κυπριακού πολλά οφέλη στον ενεργειακό τομέα δεν μπορούν καν να διερευνηθούν για την ίδια.

    Το σχόλιο του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον κ. Μπάιντεν, πρόσθεσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ήταν ότι «τα ψέματα έχουν τελειώσει». «Του επισήμανε, ότι στο πλαίσιο των έξι συναντήσεων που ακολουθούν θα ξεκαθαρίσουν πολλές θέσεις και προθέσεις και κατά πόσον η διαδικασία μπορεί να προχωρήσει», ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    Ο κ. Χριστοδουλίδης επανέλαβε ότι ο Τζο Μπάιντεν μετέφερε την θέση της Λευκωσίας στο θέμα των εγγυήσεων, προσθέτοντας ότι αποτελεί και δική του εκτίμηση ότι είναι δυνατόν να βρεθεί εκείνος ο μηχανισμός εγγυήσεων που να προσφέρει ασφάλεια στο σύνολο του Κυπριακού λαού.

    Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο πραγματοποίησης τριμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, είπε ότι αν πραγματοποιηθεί τέτοια συνάντησης, δεν θα γίνει πριν από τις 24 Σεπτεμβρίου και εν όσο συνεχίζονται οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

    Επισήμανε παράλληλα ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν ανησυχεί για το ενδεχόμενο μιας τέτοιας συνάντησης, καθότι έχει ξεκάθαρες θέσεις. Αντίθετα, είπε, τέτοιες συναντήσεις δίνουν την ευκαιρία να ξεκαθαριστούν τα πραγματικά δεδομένα.

    [03] «Ένοχη σιωπή Τσίπρα για τις καταγγελίες Καμμένου» καταγγέλει η ΝΔ

    Αιχμές κατά του Μεγάρου Μαξίμου για την "σιωπή" που τηρούν μετά τις καταγγελίες Καμμένου "για μαύρο χρήμα σε sites", εξαπολύει η ΝΔ. Σε σημερινή της ανακοίνωση αναφέρει: «48 ώρες μετά, ο κ. Τσίπρας, ο κ. Παππάς και η κυρία Γεροβασίλη συνεχίζουν να σιωπούν για τις δημόσιες καταγγελίες του Υπουργού Εθνικής 'Αμυνας για "μαύρο χρήμα σε sites" από υποψήφιο καναλάρχη. Δεν φαίνεται να βοήθησε τον κ. Τσίπρα ούτε ο παριζιάνικος αέρας".

    Κλείνοντας, η ανακοίνωση υπαινίσεται σχέσεις διαπλοκής και προσπάθεια ελέγχου των Μέσων Ενημέρωσης: "Είναι, προφανώς, βραχυκυκλωμένος ανάμεσα στους Υπουργούς του, που μπλέκουν τις γραμμές τους στις "γέφυρες της διαπλοκής" για τον έλεγχο των Μ.Μ.Ε.", αναφέρει χαρακτηριστικά.

    «Με ευθύνη της Κυβέρνησης 37.000 παιδιά εκτός βρεφονηπιακών σταθμών» καταγγέλλει η ΝΔ

    Ευθύνες στην κυβέρνηση για τις ελλείψεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, επιρρίπτει με σημερινή της ανακοίνωση η ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι 37.000 παιδιά θα μείνουν εκτός κατά τη νέα σχολική χρονιά.

    Στην ανακοίνωσή της η ΝΔ αναφέρει: «Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. το πέτυχε και αυτό. Περίπου 37.000 παιδιά θα μείνουν, κατά τη νέα σχολική χρονιά, εκτός δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών».

    Στην ίδια ανακοίνωση η παράταξη κατηγορεί τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι «οι υποσχέσεις για κοινωνική ευαισθησία αποδεικνύονται -όπως κι όλες οι άλλες- κάλπικες» και καταλήγει: «Η στενή συνεργασία και η στήριξη των Δήμων, ώστε να δημιουργήσουν, έστω και την τελευταία στιγμή, επαρκείς δομές φύλαξης παιδιών είναι υποχρέωση της Κυβέρνησης και απαίτηση της ελληνικής οικογένειας.Ας ακούσουν, επιτέλους, τους πολίτες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».

    [04] Ισχυρό μήνυμα ενότητας του Πρόεδρου της Δημοκρατίας

    Ηχηρό μήνυμα για ενότητα κι ομόνοια απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος από τη Λίμνη Ευβοίας όπου βρίσκεται, μια περιοχή η οποία υπέστη σημαντικές καταστροφές από την πρόσφατη πυρκαγιά.

    «Θα προτιμούσα να έχω έρθει υπό άλλες συνθήκες, αλλά νομίζω ότι αυτός ο τόπος μας διδάσκει πολλά μέσα σε αυτήν την συγκυρία. Στη διαδρομή είχα την δυνατότητα να δω την καταστροφή, οικολογική κι όχι μόνο. Ήρθα στη Λίμνη κι είδα πρόσωπα ανθρώπων να αναδίδουν αισιοδοξία κι αποφασιστικότητα». Αυτό τόνισε κατά την αντιφώνηση του ο κ. Παυλόπουλος στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης υπογραμμίζοντας ότι «στην ουσία παίρνω δύναμη από αυτήν την περιοχή. Όλα αυτά τα έχετε επιτύχει ενωμένοι στα δύσκολα κι άλλοτε και τώρα και με αυτόν τον τρόπο μας διδάσκετε πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε την βαθιά κρίση η οποία διαπερνά τον τόπο, η οποία κινδυνεύει να οδηγήσει σε ρήξη του κοινωνικού ιστού».

    «Μόνο με ομόνοια» επεσήμανε ο κ. Παυλόπουλος, «μπορεί να το επιτύχει. Όχι ότι υποτιμά κανείς τις επιμέρους διαφορές των δημοκρατικών δυνάμεων. Πρέπει να τις αναγνωρίζουμε και να τις σεβόμαστε. Μπροστά όμως στα σημαντικά δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε τη συμβολή των ανθρώπων της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του Λιμενικού, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και των εθελοντών, καθώς όπως είπε στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων.

    «Η συνεργασία αυτή δείχνει τι μπορούμε να καταφέρουμε», είπε ο κ. Παυλόπουλος, ενώ δεσμεύτηκε προσωπικά ότι στο μέτρο που του αναλογεί και σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τον αρμόδιο υπουργό θα συνδράμει στην προσπάθεια αποκατάστασης του περιβάλλοντος στην βόρεια Εύβοια.

    Ο κ. Παυλόπουλος, στη συνέχεια, απένειμε βραβεία σε εκπροσώπους της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του Λιμενικού, ενώ τίμησε τον εθελοντισμό στο πρόσωπο του ιερέα Ιωάννη Σεφέρη σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «ο εθελοντισμός με όρους σχήματος δείχνει την συμβολή της εκκλησίας».

    Στην έναρξη της εκδήλωσης ο δήμαρχος του δήμου Ελυμνίων-Αγίας Άννας?Μαντουδίου, Χρήστος Καλυβιώτης ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερη τιμή που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέπτεται την περιοχή και ειδικότερα που αποδέχτηκε να επιδώσει τιμητικές διακρίσεις σε όσους συνέβαλλαν στην κατάσβεσης της πυρκαγιάς. Σημείωσε, προς τούτο, τη σημασία της συμβολής του κρατικού μηχανισμού, ευχαριστώντας όλες τις υπηρεσίες και τους εθελοντές.

    Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας Κώστας Μπακογιάννης στον χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι η παρουσία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας σήμερα στην Λίμνη σε συμβολικό επίπεδο δείχνει ότι κάτι αλλάζει. «Έχουμε ανάγκη κάθε βοήθεια» δήλωσε ο κ. Μπακογιάννης και υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια σε συνεργασία με τον δήμο ανταποκρίθηκε άμεσα ενώ η Διεύθυνση Δασών ήδη προχωρά τις μελέτες για τα αντιπλημμυρικά έργα.

    Το ζήτημα που απασχολεί ιδιαιτέρως την Περιφέρεια είναι η ρητινοκαλλιέργεια και η άμεση καταβολή των αποζημιώσεων στους ρητινοσυλλέκτες που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφτηκε την Ιερά Μονή Γαλατάκη ενώ στηΛίμνη θα κηρύξει την έναρξη της διοργάνωσης Σκυλλίας 2016 δίνοντας την εκκίνηση στην κολυμβητική διαδρομή των 500 μέτρων όπου θα συμμετάσχουν νέοι έως 16 ετών.

    [05] Παρουσία του υπ. Παιδείας, Ν Φίλη, ολοκληρώνεται η 1η Πανελλήνια Κατασκήνωση λυκόπουλων

    Το "Παγκόσμιο Συμβούλιο των κακών" και τα όσα κακά αυτοί σχεδιάζουν για τον κόσμο και την Ελλάδα μπορούν να ηττηθούν. Φτάνει όλοι όσοι θέλουν το καλό να συνεργαστούν, να δουλέψουν και να φωνάξουν όλοι μαζί «φτου ξελευθερία»! Το χαρμόσυνο αυτό μήνυμα θα στείλουν απόψε στις 9 το βράδυ από το χώρο της εκκίνησης της κλασικής διαδρομής του μαραθωνίου δρόμου, στο Μαραθώνα, 1100 λυκόπουλα και 400 ενήλικοι εθελοντές βαθμοφόροι πρόσκοποι. Μαζί τους και ο Υπουργός παιδείας, έρευνας και θρησκευμάτων Νίκος Φίλης που θα παραβρεθεί στην εκδήλωση των παιδιών από όλη την Ελλάδα, που συμμετείχαν στην 1η πανελλήνια κατασκήνωση λυκόπουλων.

    Ένα μοναδικό πανηγύρι παιχνιδιού και γνώσης που εξελίχθηκε στη Νέα Μάκρη και στον Πόρο, στις κατασκηνώσεις του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού και στις παιδικές κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων, του Υπουργείου Παιδείας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά και στο Κέντρο Εκπαίδευσης του Πολεμικού ναυτικού όπου διέμειναν και ανέπτυξαν μια σειρά ζώνες δραστηριοτήτων.

    «Ήταν μια μοναδική εβδομάδα» λέει στο ΑΠΕ ? ΜΠΕ ο 11χρονος Έσδρα. Με Έλληνα πατέρα και μητέρα από την Καραϊβική ο Έσδρα, έπαιξε, έμαθε, γνώρισε παιδιά από όλη την Ελλάδα. «Δε θέλω να τελειώσει ποτέ όλο αυτό που ζω» λέει ο Ομάρ, παιδί Αιγυπτίων μεταναστών στην Αθήνα. Αλλά κι ο Νικόλας, ένα 10χρονο παιδί στο φάσμα του αυτισμού, έχει ενταχθεί και λειτουργεί απόλυτα ενταγμένο στη μεγάλη αυτή πανελλήνια αγέλη των λυκόπουλων που μάχονται το κακό.

    Από αύριο το πρωί τα παιδιά της Ελλάδας με σακίδια γεμάτα μνήμες και υποσχέσεις ζωής για το καλύτερο στον τόπο μας με κάθε μεταφορικό μέσο θα αρχίσουν να επιστρέφουν στους τόπους καταγωγής τους. Η 1η πανελλήνια κατασκήνωση λυκόπουλων θα περάσει στην ιστορία των 80 χρόνων λυκόπουλων στην Ελλάδα, των 106 χρόνων του Ελληνικού προσκοπισμού.

    Στρατής Μπαλάσκας

    [06] Δεκατρείς πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν στην Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο

    Δεκατρείς πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα από την Πυροσβεστική υπηρεσία στην Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα, από χθες το μεσημέρι.

    Οι φωτιές προκλήθηκαν από άγνωστη αιτία και δεν προκάλεσαν μεγάλες ζημιές, λόγω της άμεσης επέμβασης των πυροσβεστικών δυνάμεων, που κατόρθωσαν να τις περιορίσουν και να τις κατασβέσουν. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι καιρικές συνθήκες, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις η άπνοια βοήθησε να μην πάρουν έκταση, ενώ σημειώνεται ότι πολλές φωτιές εκδηλώθηκαν κατά την διάρκεια της νύχτας.

    Ειδικότερα, υπό έλεγχο τέθηκαν εγκαίρως πυρκαγιές σε: Βελίκα Μεσσηνίας, Δραγώλενα Πατρών, Οχιά Μάνης, Καλονιοί Μάνης, Μαλάματα Ναυπάκτου, Καλλιθέα Ανδρίτσαινας, Κουτσοχέρι Αιτωλοακαρνανίας, Πύρριχο Μάνης, Νέα Μανολάδα Ηλείας, Σαγαίϊκα Αχαϊας, Γερολιμένα Μάνης, Πάλιρο Μάνης και στην Τροιζήνα.

    [07] Σειρά πρωτοβουλιών για την πυρόπληκτη βόρεια Εύβοια. Δηλώσεις Αποστόλου, Κουντουρά Μπακογιάννη

    Σειρά πρωτοβουλιών για την περιοχή της Λίμνης Ευβοίας -η οποία και επλήγη από την πρόσφατη πυρκαγιά- που αποσκοπούν στην υποστήριξη της οικονομικής δραστηριότητας, στην πρόληψη αντίστοιχων συμβάντων, αλλά και στην αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, δρομολογούν συναρμόδια υπουργεία και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας-Εύβοιας.

    Ευ. Αποστόλου: «Άμεση στήριξη αγροτών και ρητινοκαλλιεργητών»

    «Όλοι αναγνωρίζουν ότι το κράτος ήταν παρόν, με όλο το μηχανισμό και όλα τα διαθέσιμα μέσα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Αντίστοιχα, γίνεται ήδη κάθε προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε πλέον τις συνέπειες από τις πυρκαγιές». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο της σημερινής εκδήλωσης, που τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ο κ. Αποστόλου υπογράμμισε ότι «σε πρώτη φάση θα δοθεί ενίσχυση στους κτηνοτρόφους που επλήγησαν ώστε να προμηθευτούν ζωοτροφές για τα κοπάδια τους, ενώ θα συνταχθούν επίσης μελέτες για την αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών που χρειάζεται».

    Σε ότι αφορά στις αποζημιώσεις κατεστραμμένων αγροτικών καλλιεργειών, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε ότι «θα συνταχθεί φάκελος για υποβολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τόσο για την απώλεια εισοδήματος, όσο και για την καταστροφή του φυτικού κεφαλαίου».

    Ειδικότερα για τους ρητινοκαλλιεργητές, δεδομένου ότι η περιοχή έχει συνδεθεί με τη ρητινοκαλλιέργεια, ο κ. Αποστόλου επισήμανε ότι «θα διασφαλιστεί, τόσο η καταβολή του ποσού της ενίσχυσης που δίνεται κάθε χρόνο από κρατικούς πόρους, όσο και η απώλεια του εισοδήματος για την περίοδο μέχρι να αντικατασταθούν οι καμένες εκτάσεις εκμετάλλευσης με άλλες».

    Έλενα Κουντουρά: «Στηρίζουμε όλους τους προορισμούς που δέχθηκαν πιέσεις»

    «Η Εύβοια αποτελεί έναν ιδιαίτερα ελκυστικό τόπο και πολύ δημοφιλή τουριστικό προορισμό διακοπών. Η περιοχή της Βόρειας Εύβοιας, στην αιχμή της φετινής τουριστικής περιόδου, αντιμετώπισε δυσκολίες εξαιτίας της καταστροφικής πυρκαγιάς. Το υπουργείο στηρίζει όλους τους προορισμούς που δέχθηκαν πιέσεις από αστάθμητους παράγοντες και φυσικές καταστροφές τη φετινή χρονιά, με προγράμματα δράσεων που έχει σχεδιάσει για την τουριστική προώθηση και τη δυναμική προβολή τους». Αυτό δήλωσε από την πλευρά της η αν. υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, σε επικοινωνία που είχε μαζί της το ΑΠΕ-ΜΠΕ και υπογράμμισε: «Ο ΕΟΤ υλοποιεί τις δράσεις και ενέργειες στήριξης και προβολής με βάση τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και χαρακτηριστικά της περιοχής, σε συνεργασία με τις περιφέρειες, τους δήμους, τους αναπτυξιακούς τουριστικούς φορείς και τον ιδιωτικό τομέα».

    «Ο τουρισμός», υπογράμμισε, «αποτελεί κινητήρια δύναμη για τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες, και συνεισφέρει καθοριστικά στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και της χώρας. Στηρίζουμε και προβάλλουμε πανέμορφους προορισμούς μας και είμαστε αρωγοί σε κάθε δράση και συνεργασία για την τόνωση της τουριστικής δραστηριότητας και την ενίσχυση του τουρισμού μας σε τοπικό και εθνικό επίπεδο».

    Κ. Μπακογιάννης: «Η Β. Εύβοια μπορεί να αναγεννηθεί. Αρκεί όλοι να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας»

    «Το ελληνικό κράτος έχει μνήμη χρυσόψαρου. Ξεχνάει εύκολα τις φυσικές καταστροφές και τις πληγές που ανοίγουν. Συνήθως, μια φωτιά συνοδεύεται από ουκ ολίγες δηλώσεις ευαισθησίας των υπευθύνων, βαρύγδουπες εξαγγελίες ή μεγάλα λόγια. Και μετά σιωπή», θα πει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, Κώστας Μπακογιάννης και θα σημειώσει : «Η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Λίμνη, ένα μήνα μετά τη πυρκαγιά, δείχνει πως τουλάχιστον σε συμβολικό επίπεδο κάτι πάει να αλλάξει. Τον καλωσορίζουμε και τον ευχαριστούμε για την ευαισθησία που επιδεικνύει έμπρακτα».

    «Έχουμε μεγάλη ανάγκη κάθε βοήθεια», ανέφερε, «γιατί ζήσαμε μια πραγματική οικολογική καταστροφή. Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους παραδόθηκαν στις φλόγες, οι οποίες απείλησαν ακόμα και την ίδια την Λίμνη, έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Περιφέρειας μας». Όπως είπε ο κ. Μπακογιάννης «η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ανταποκρίθηκε άμεσα και αποτελεσματικά. Από τη πρώτη στιγμή στηρίξαμε με όλες μας τις δυνάμεις το έργο της Πυροσβεστικής και κηρύξαμε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μέσα σε λίγες ώρες σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε μια εκστρατεία τουριστικής προβολής για να προβάλουμε, αλλά και να θυμίσουμε, ότι η Λίμνη εξακολουθεί να έχει χρώμα, εξακολουθεί να έχει χαρακτήρα, παραμένει φιλόξενη και είναι έτοιμη, παρά τις πρόσφατες δοκιμασίες, να υποδεχθεί ξανά τόσο τους πιστούς επισκέπτες της, όσο και αυτούς που έχουν την επιθυμία να τη γνωρίσουν για πρώτη φορά».

    Η Διεύθυνση Δασών, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπακογιάννης, προχωράει με γρήγορους ρυθμούς τις αναγκαίες μελέτες για την αντιπλημμυρική θωράκιση της πληγείσας περιοχής. «Προχθές», θα πει, «εγκρίθηκε η πρώτη μελέτη, σχετικά με τα κορμοδέματα, και προχωράει η δεύτερη, με τα φράγματα βάρους. Θα απαιτηθεί, ασφαλώς, χρηματοδότηση για την υλοποίηση των έργων πριν αρχίσουν οι βροχές».

    Ο κ. Μπακογιάννης, σημειώνει ότι την Περιφέρεια απασχολεί ιδιαίτερα το ζήτημα της αποζημίωσης των ρητινοπαραγωγών, «οι οποίοι έχασαν κυριολεκτικά το βιός τους». «Σε αυτή την κατεύθυνση», τόνισε, «περιμένουμε άμεσα από το κράτος να δοθούν αποζημιώσεις, ενώ εμείς από τη πλευρά μας έχουμε, ήδη, ξεκινήσει επαφές με μεγαλοϊδιοκτήτες πευκοδάσους της περιοχής για σύναψη συμφωνιών ρητινοεκμετάλλευσης».

    «Η Βόρεια Εύβοια», υπογράμμισε, «μπορεί και πρέπει να αναγεννηθεί. Αρκεί να κάνουμε όλοι τη δουλειά μας σωστά και να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος».

    [08] Πυρκαγιές σε Χίο, Μενίδι και Ασπρόπυργο

    Δασικές και αγροτικές εκτάσεις στην περιοχή της Σιδηρούντας καταστρέφουν τα πύρινα μέτωπα που βρίσκονται σε εξέλιξη από τα ξημερώματα στο βόρειο τμήμα της Χίου. Η φωτιά έχει επεκταθεί με τη βοήθεια των θυελλωδών ανέμων.

    Η αστυνομία διέταξε την εκκένωση του οικισμού της Σιδηρούντας καθώς οι φλόγες έφτασαν μέσα στο χωριό και κρίθηκε αναγκαία η απομάκρυνση των κατοίκων. Μία γυναίκα υπέστη σοβαρά εγκαύματα σε όλο το σώμα της και άλλη μία τραυματίστηκε στο πόδι.

    Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό, στη Σιδηρούντα έχουν υποστεί ζημιές αρκετά σπίτια, ενώ κάηκε ολοσχερώς ένα όχημα.

    Στην επιχείρηση για τον έλεγχο των πύρινων μετώπων συμμετέχουν εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής.

    Μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με τις φλόγες και τον δυνατό άνεμο στον Ασπρόπυργο

    Σε εξέλιξη είναι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε αργά χθες το βράδυ σε πευκόφυτη περιοχή στο Ρουπάκι Ασπροπύργου Αττικής, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις, που έχουν ενισχυθεί με αεροσκάφη και ελικόπτερα, να δίνουν μάχη με τις φλόγες και τον δυνατό άνεμο.

    Όπως τόνισε, πριν από λίγο, εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δεν υπάρχει κίνδυνος έως αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, για κατοικημένες περιοχές.

    Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν αυτή την ώρα 70 πυροσβέστες με 35 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 26 ατόμων, 2 υδροφόρα οχήματα, 3 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

    Σε ύφεση η φωτιά στο Μενίδι

    Σε ύφεση είναι πλέον η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 3 τα ξημερώματα στο Μενίδι, στη θέση Πλάτωνας, κοντά στο νεκροταφείο της περιοχής και πλησίασε κατοικημένες περιοχές. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν τώρα 32 πυροσβέστες με 16 οχήματα.

    [09] Ισπανία: Καρδιά και 45 εγκέφαλοι θυμάτων του Φρανκισμού σε ομαδικό τάφο του 1936

    «Και στο τέρμα ενός ωκεανού από αγιάτρευτα κόκκαλα, η καρδιά σου κι η δική μου θα ναυαγήσουν», έγραφε ο τραγικά ηρωϊκός, μα πάντοτε λυρικός ακόμη και στις δυσκολίες, Ισπανός ποιητής Μιγέλ Ερνάντεθ στη γυναίκα του από τα χαρακώματα του Εμφυλίου Πολεμου, χωρίς να μπορούσε τότε να μαντέψει πως η πραγματικότητα έμελλε να επαληθεύσει την ποιητική αδεία φράση?

    Γιατί ο ιατροδικαστικός ανθρωπολόγος Φερνάνδο Σερούλια, που από το 2010 διεξάγει έρευνες σε έναν από τους μεγαλύτερους ομαδικούς τάφους θυμάτων του Φρανκισμού στην Λα Πεδράχα ο όρος του Μπούργος, ανακάλυψε πως μέσα στον σωρό των οστών των δολοφονημένων δημοκρατικών, 45 εγκέφαλοι εξακολουθούσαν να διατηρούνται σε ανεξήγητα καλή κατάσταση, και το κυριώτερο εύρημα, διασωζόταν και μία καρδιά, που είχε πάψει να κτυπά από το μακρινό κι οδυνηρό έτος του 1936.

    «Όταν έφθασα στην τάφρο έμεινα εμβρόντητος. Ασκώ την ιατροδικαστική επί 30 χρόνια και ποτέ στη ζωή μου δεν είδα κάτι παρόμοιο», εκμυστηρεύεται στην εφημερίδα o Φερνάνδο Σερούλια, που εργάζεται στο Ίδρυμα Ιατροδικαστικής της Γαλικίας. Σε εκείνον τον μαζικό τάφο, οι εθνικιστές κι ακροδεξιοί πραξικοπηματίες από τον Ιούλιο ίσαμε τον Νοέμβριο του 1936 στοίβαζαν στα κρυφά συνολικά 104 πτώματα εκτελεσμένων. Κι άλλα 36 ανακαλύφθηκαν σε γειτονική τάφρο. Τα θύματα ήσαν δημοκρατικοί που είχαν συλΛάβει οι Φρανκιστές από τα γειτονικά χωριά της Μπριβιέσα, Μιράνδα ντελ Έβρο και Σαν Ντομίνγο ντε λα Καλθάδα. Οι ?γλαυκοχίτωνες? τους συνελάμβαναν, συχνά εν μεση οδώ, τους οδηγούσαν στα κρυφά κολαστήρια (cascas) και κάποια μέρα τους φόρτωναν στα καμιόνια προς το βουνό, όπου κι εκτελούνταν και συχνά τους δινόταν κι η χαριστική βολή στο κεφάλι.

    Μετά 80 χρόνια, 45 εγκέφαλοι και μία καρδιά από τους εκτελεσμένους, διατηρούνται ανεξήγητα σε καλή κατάσταση για να καταμαρτυρήσουν τις φρικαλεότητες, στις οποίες, φευ, οδηγεί ένας εμφύλιος. «Μεταξύ τους υπάρχουν και δύο εγκέφαλοι όπου υπάρχει ακόμη η βολίδα από τη σφαίρα της χαριστικής βολής», τονίζει στην El Pa?s κι ο ιατροδικαστής Φρανθίσκο Ετσεβερία, προσθέτοντας «είναι οι μοναδικές γνωστές περιπτώσεις».

    Ο λόγος που διατηρήθηκαν τα όργανα τούτα σε καλή κατάσταση έχει επιστημονική εξήγηση: όπως τονίζει ο Σερούλια, ο τάφος είχε σκαφθεί σε αργιλώδες, εξαιρετικά υδατοστεγές κι οξύτατο έδαφος. Εκείνο τα καλοκαίρι του ?36 (ειμαρμένα;) ήταν ιδιαίτερα κρύο και βροχερό. Τα περισσότερα από τα θύματα είχαν εκτελεσθεί με μία σφαίρα στον αυχένα, επιτρέποντας έτσι στο νερό της βροχής να εισέλθει στην κρανιακή κοιλότητα. Το νερό έχει την ιδιότητα να αποτρέπει την ανάπτυξη μικροβίων που δημιουργούν σήψη κι οι λιπαροί εγκέφαλοι σαπωνοποιήθηκαν, προσθέτει ο Σερούλια που έχει δημοσιεύσει τα ευρήματά του στην έγκυρη περιοδική έκδοση Science and Justice.

    Οι εγκέφαλοι αυτοί, που σήμερα συντηρούνται στα ψυγεία του Νοσοκομείου του Βερίν, είναι η μεγαλύτερη γνωστή συλλογή σαπωνοποιημένων εγκεφάλων. Το μέγεθός τους είναι το ένα έκτο της κανονικής διάπλασης ενός εγκεφάλου, που εν ζωή ζυγίζει ενάμιση κιλό, ενώ τώρα έχουν το μέγεθος ενός μήλου. Ωστόσο, ο κύριος της διατηρημένης καρδιάς δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό ποιος είναι?.

    Ο Ραφαέλ Μαρτίνεθ Μόρο, εργολάβος δημοσίων έργων, όπως πέτρινες γέφυρες, ήταν ένας από τους εκτελεσμένους και θαμμένους στην Λα Πεδράχα. Τον εκτέλεσαν στις 3 Οκτωβρίου 1936 και το μοναδικό του έγκλημα ήταν πως είχε εκλεγεί πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Ομίλου της Μπριβιέσκα, ένα χωριό που τότε αριθμούσε 3.500 κατοίκους. Η δική του είναι μία από τις μόλις 15 σορούς που έως τώρα έχει γίνει κατορθωτό να της αποδώσουν όνομα κι επώνυμο, χάρις στο διασωθέν DNA. Ο γιός του Ραφαέλ Μαρτίνεθ Μαρτίνεθ ήταν μόλις 14 ετών όταν σκοτώσαν τον πατέρα του και 90 όταν ανέσυραν τη σορό του μαζύ με δεκάδες άλλες.

    «Είναι αναξιοπρεπές να σου λέει κάποιος πως πρέπει να ξεχάσεις ότι σου σκότωσαν τον πατέρα, όπως μας πρότεινε ο (Ισπανός πρωθυπουργός) Μαριάνο Ραχόι, τονίζει στην εφημερίδα ο Μιγέλ Άνχελ Μαρτίνεθ Μοβίγια, εγγονός του Μαρτίνεθ Μόρα κι εκπρόσωπος του Ομίλου Συγγενών Εκτελεσθέντων στα όρη Πεδράχα.

    Ο ίδιος θυμάται πως οι ερευνητές λίγο λίγο ανέσυραν από τον ομαδικό τάφο προσωπικά αντικείμενα ανακατεμμένα με διάσπαρτα κόκκαλα: χρυσά δόντια, γυαλιά, σακκάκια, κάποια πορτοφόλια» «Κι αίφνης εμφανίσθηκε ο πρώτος εγκέφαλος. Αυτές ήσαν συγκινήσεις πολύ συγκλονιστικές για όλους τους συγγενείς που βρισκόμασταν εκεί», αφηγείται.

    Ο Σερούλια υπενθυμίζει πως ο εισηγητής του ΟΗΕ Πάβλο ντε Γκριέφ είχε προτρέψει τον Ραχόι να καταργήσει τον Νόμο περί Αμνηστίας του 1977 και να επιτρέψει την έναρξη ερευνών για την απόδοση ευθυνών για τα εγκλήματα επί Φρανκισμού. Οι εγκέφαλοι της Λα Πεδράχα θα μπορούσαν κάλλιστα να χρησιμεύσουν ως αδιάσειστο τεκμήριο?.

    «Οι δολοφόνοι ήθελαν να εξαφανίσουν από προσώπου γης τα θύματά τους, αλλά δεν μπόρεσαν να σβήσουν τις ιδέες του. Ούτε καν τους εγκεφάλους τους», αποφαίνεται ο Σερούλια.

    [10] Τουρκία: Σε 11 ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην Σιζρέ

    Σε 11 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών και σε 78 των τραυματιών από την έκρηξη σήμερα το πρωί παγιδευμένου αυτοκινήτου στην πόλη Τσίζρε, στη νοτιοανατολική Τουρκία, μετέδωσε πριν από λίγο το δίκτυο NTV.

    Νωρίτερα το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu είχε μεταδώσει ότι τουλάχιστον 8 αστυνομικοί βρίσκονται μεταξύ των νεκρών και είχε αποδώσει την επίθεση στους κούρδους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ).

    Δύο τραυματίες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση μετά την έκρηξη, είχε προσθέσει.

    Παράλληλα ο υπουργός Υγείας Ρετζέπ Ακντάγκ είχε δηλώσει νωρίτερα σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη ότι οι τραυματίες ξεπερνούν τους 70, αλλά ο αριθμός των νεκρών παραμένει αδιευκρίνιστος.

    Προηγουμένως το πρακτορείο Reuters είχε μεταδώσει επικαλούμενο νοσοκομειακές πηγές, ότι 9 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 64 τραυματίστηκαν.

    Η επίθεση κατέστρεψε το αρχηγείο της μονάδας της αστυνομίας για την αντιμετώπιση των ταραχών και πυκνοί καπνοί έχουν καλύψει τον ουρανό στην περιοχή, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.

    Το παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη σε απόσταση 50 μέτρων από το κτίριο της αστυνομίας, κοντά σε σημείο ελέγχου, σύμφωνα με το Anadolu.

    Δώδεκα ασθενοφόρα και δύο ελικόπτερα έχουν σταλεί στην περιοχή, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

    Η επίθεση για την οποία μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης, έγινε δύο ημέρες μετά την έναρξη της επιχείρησης των τουρκικών δυνάμεων στη γειτονική Συρία, στόχος της οποίας είναι ταυτόχρονα να πλήξει τους κούρδους πολιτοφύλακες και τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

    Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας αποτελούν συχνά στόχο των επιθέσεων που πραγματοποιεί το ΡΚΚ, μετά την κατάρρευση το 2015 της εκεχειρίας, στις οποίες δεκάδες στρατιώτες και αστυνομικοί έχουν χάσει τη ζωή τους.

    Το ΡΚΚ έχει αυξήσει τις επιθέσεις του τις τελευταίες εβδομάδες, μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα κατά του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 15 Ιουλίου.

    [11] Ταξίδι στους παραμυθένιους κόσμους του Ευγένιου Τριβιζά στη ΔΕΘ-Helexpo

    Με το «Εξπρές των Ονείρων» θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στους μαγευτικούς κόσμους του Ευγένιου Τριβιζά, οι επισκέπτες της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (10-18/9). Μετά τη συνεργασία της διοργανώτριας Helexpo με τον αγαπημένο παραμυθά μικρών και μεγάλων, η 81η ΔΕΘ θα φιλοξενήσει ένα φαντασμαγορικό, θεματικό πάρκο, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, εμπνευσμένο από τα δημοφιλέστερα παραμύθια και τους γνωστότερους ήρωές του.

    Με υψηλά εκπαιδευτικά στάνταρ και έντονο διαδραστικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα «Οι μυστικοί κόσμοι του Ευγένιου Τριβιζά» θα αποκαλύψουν στην αρχή ένα μικρό μέρος από τα σπαρταριστά μυστικά τους κατά τη διάρκεια της 81ης ΔΕΘ, πριν κάνουν το επίσημο ντεμπούτο τους στις 24 Οκτωβρίου.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική σημερινή ανακοίνωση, στο περίπτερο 1 της 81ης ΔΕΘ, οι μικροί και μεγάλοι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν την εντατική προετοιμασία του πρωτότυπου αυτού θεματικού πάρκου και την αγωνία της δημιουργίας ενός μαγικού σύμπαντος.

    Οι λάτρεις των παραμυθιών του Τριβιζά, ανεξαρτήτως ηλικίας, με το «Τρένο που πάει παντού» και με συνεπιβάτες τον δαιμόνιο δημοσιογράφο Πίκο Απίκο, την Πουπού την αλεπού, την Καιτούλα την κοκέτα κοτούλα, τη Λιλή την παρδαλή λεοπάρδαλη και άλλους, θα απολαύσουν μια καταιγιστική διαδρομή σε χώρες άγνωστες και ζούγκλες μακρινές, θα ακούσουν συναρπαστικές ιστορίες, θα λύσουν αξεδιάλυτα μυστήρια και θα αψηφήσουν τις ραδιουργίες της Δόνας Τερηδόνας, τις απειλές της μάγισσας Φρικαντέλας και τις παγίδες που στήνει, σε κάθε τους βήμα, ο Ρούνι Ρούνι το ύπουλο, κακό γουρούνι.

    Η ΔΕΘ-Helexpo, μετά την επιτυχημένη διοργάνωση τα προηγούμενα χρόνια δύο θεματικών πάρκων, των οποίων οι επισκέπτες ξεπέρασαν το 1 εκατ., πρωτοτυπεί και πάλι, φιλοδοξώντας να μοιραστεί λίγη μόνο από την ανεπανάληπτη μαγεία των παραμυθιών του Ευγένιου Τριβιζά με το παιδικό και όχι μόνο κοινό.

    [12] Ισχυρό μήνυμα ενότητας του Πρόεδρου της Δημοκρατίας

    Ισχυρό μήνυμα ενότητας απηύθυνε από τη Λίμνη Ευβοίας, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Στην αντιφώνησή του, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης με αφορμή τις προσπάθειες των αρχών και των πολιτών στην αντιμετώπιση των πρόσφατων πυρκαγιών στην περιοχή, ο κ. Παυλόπουλος είπε χαρακτηριστικά: Μας διδάσκετε πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε τούτη τη βαθειά κρίση, η οποία διαπερνά τον τόπο και η οποία κινδυνεύει να οδηγήσει σε ρήξη του κοινωνικού ιστού. Μόνο με την ομόνοια μπορούμε να το πετύχουμε. Όχι ότι υποτιμά κανείς τις επιμέρους διαφορές των δημοκρατικών δυνάμεων. Πρέπει να τις αναγνωρίζουμε και να τις σεβόμαστε. Αλλά μπροστά στα σημαντικά, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι η συνεργασία που επέδειξαν όλα τα μέρη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, και οι προσπάθειες για την ανάπλαση της περιοχής, μας δείχνει ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

    Ο κ. Παυλόπουλος δεσμεύτηκε προσωπικά, στο μέτρο που του αναλογεί, και σε συνεργασία με τον αρμόδιο υπουργό και την Αυτοδιοίκηση, ότι θα συμβάλει στην προσπάθεια αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος.

    Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο κ. Παυλόπουλος βράβευσε για τις προσπάθειές τους στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στη βόρεια Εύβοια, στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της ΕΛΑΣ και εθελοντές.

    Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατευθύνθηκε στη Ιερά Μονή Γαλατάκη.

    Διαβάστε επίσης:

    Σειρά πρωτοβουλιών για την πυρόπληκτη βόρεια Εύβοια. Δηλώσεις Αποστόλου, Κουντουρά Μπακογιάννη


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 26 August 2016 - 10:32:49 UTC