Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Ένοχη σιωπή Τσίπρα για τις καταγγελίες Καμμένου» καταγγέλλει η ΝΔ
  • [02] Ισχυρό μήνυμα ενότητας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
  • [03] Τη Δευτέρα 29 Αυγούστου, θα γίνει η καταβολή επιδομάτων και παροχών του ΟΑΕΔ προς τους δικαιούχους
  • [04] Σειρά πρωτοβουλιών για την πυρόπληκτη βόρεια Εύβοια. Δηλώσεις Αποστόλου, Κουντουρά, Μπακογιάννη
  • [05] Το σήμα της εκκίνησης του 6ου Διάπλου Βόρειου Ευβοϊκού "Σκυλλίας 2016" έδωσε ο Πρ. Παυλόπουλος
  • [06] Αντί για Πόκεμον, οι Βέλγοι "κυνηγούν" βιβλία
  • [07] ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - Πέτρινη σιωπή - Άρθρο της διευθύντριας ερευνών του ΕΚΚΕ Ιωάννας Παπαθανασίου
  • [08] Δύο σοβαρά μέτωπα φωτιάς σε πλήρη εξέλιξη στο βόρειο τμήμα της Χίου
  • [09] Τουρκία: Σε 11 ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην Σιζρέ

  • [01] «Ένοχη σιωπή Τσίπρα για τις καταγγελίες Καμμένου» καταγγέλλει η ΝΔ

    Αιχμές κατά του Μεγάρου Μαξίμου για την "σιωπή" που τηρούν μετά τις καταγγελίες Καμμένου "για μαύρο χρήμα σε sites", εξαπολύει η ΝΔ. Σε σημερινή της ανακοίνωση αναφέρει: «48 ώρες μετά, ο κ. Τσίπρας, ο κ. Παππάς και η κυρία Γεροβασίλη συνεχίζουν να σιωπούν για τις δημόσιες καταγγελίες του Υπουργού Εθνικής 'Αμυνας για "μαύρο χρήμα σε sites" από υποψήφιο καναλάρχη. Δεν φαίνεται να βοήθησε τον κ. Τσίπρα ούτε ο παριζιάνικος αέρας".

    Κλείνοντας, η ανακοίνωση υπαινίσεται σχέσεις διαπλοκής και προσπάθεια ελέγχου των Μέσων Ενημέρωσης: "Είναι, προφανώς, βραχυκυκλωμένος ανάμεσα στους Υπουργούς του, που μπλέκουν τις γραμμές τους στις "γέφυρες της διαπλοκής" για τον έλεγχο των Μ.Μ.Ε.", αναφέρει χαρακτηριστικά.

    «Με ευθύνη της Κυβέρνησης 37.000 παιδιά εκτός βρεφονηπιακών σταθμών» καταγγέλλει η ΝΔ

    Ευθύνες στην κυβέρνηση για τις ελλείψεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, επιρρίπτει με σημερινή της ανακοίνωση η ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι 37.000 παιδιά θα μείνουν εκτός κατά τη νέα σχολική χρονιά.

    Στην ανακοίνωσή της η ΝΔ αναφέρει: «Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. το πέτυχε και αυτό. Περίπου 37.000 παιδιά θα μείνουν, κατά τη νέα σχολική χρονιά, εκτός δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών».

    Στην ίδια ανακοίνωση η παράταξη κατηγορεί τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι «οι υποσχέσεις για κοινωνική ευαισθησία αποδεικνύονται -όπως κι όλες οι άλλες- κάλπικες» και καταλήγει: «Η στενή συνεργασία και η στήριξη των Δήμων, ώστε να δημιουργήσουν, έστω και την τελευταία στιγμή, επαρκείς δομές φύλαξης παιδιών είναι υποχρέωση της Κυβέρνησης και απαίτηση της ελληνικής οικογένειας.Ας ακούσουν, επιτέλους, τους πολίτες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».

    [02] Ισχυρό μήνυμα ενότητας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

    Ηχηρό μήνυμα για ενότητα κι ομόνοια απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος από τη Λίμνη Ευβοίας όπου βρίσκεται, μια περιοχή η οποία υπέστη σημαντικές καταστροφές από την πρόσφατη πυρκαγιά.

    «Θα προτιμούσα να έχω έρθει υπό άλλες συνθήκες, αλλά νομίζω ότι αυτός ο τόπος μας διδάσκει πολλά μέσα σε αυτήν την συγκυρία. Στη διαδρομή είχα την δυνατότητα να δω την καταστροφή, οικολογική κι όχι μόνο. Ήρθα στη Λίμνη κι είδα πρόσωπα ανθρώπων να αναδίδουν αισιοδοξία κι αποφασιστικότητα». Αυτό τόνισε κατά την αντιφώνηση του ο κ. Παυλόπουλος στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης υπογραμμίζοντας ότι «στην ουσία παίρνω δύναμη από αυτήν την περιοχή. Όλα αυτά τα έχετε επιτύχει ενωμένοι στα δύσκολα κι άλλοτε και τώρα και με αυτόν τον τρόπο μας διδάσκετε πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε την βαθιά κρίση η οποία διαπερνά τον τόπο, η οποία κινδυνεύει να οδηγήσει σε ρήξη του κοινωνικού ιστού».

    «Μόνο με ομόνοια» επεσήμανε ο κ. Παυλόπουλος, «μπορεί να το επιτύχει. Όχι ότι υποτιμά κανείς τις επιμέρους διαφορές των δημοκρατικών δυνάμεων. Πρέπει να τις αναγνωρίζουμε και να τις σεβόμαστε. Μπροστά όμως στα σημαντικά δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε τη συμβολή των ανθρώπων της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του Λιμενικού, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και των εθελοντών, καθώς όπως είπε στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων.

    «Η συνεργασία αυτή δείχνει τι μπορούμε να καταφέρουμε», είπε ο κ. Παυλόπουλος, ενώ δεσμεύτηκε προσωπικά ότι στο μέτρο που του αναλογεί και σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τον αρμόδιο υπουργό θα συνδράμει στην προσπάθεια αποκατάστασης του περιβάλλοντος στην βόρεια Εύβοια.

    Ο κ. Παυλόπουλος, στη συνέχεια, απένειμε βραβεία σε εκπροσώπους της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του Λιμενικού, ενώ τίμησε τον εθελοντισμό στο πρόσωπο του ιερέα Ιωάννη Σεφέρη σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «ο εθελοντισμός με όρους σχήματος δείχνει την συμβολή της εκκλησίας».

    Στην έναρξη της εκδήλωσης ο δήμαρχος του δήμου Ελυμνίων-Αγίας Άννας?Μαντουδίου, Χρήστος Καλυβιώτης ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερη τιμή που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέπτεται την περιοχή και ειδικότερα που αποδέχτηκε να επιδώσει τιμητικές διακρίσεις σε όσους συνέβαλλαν στην κατάσβεσης της πυρκαγιάς. Σημείωσε, προς τούτο, τη σημασία της συμβολής του κρατικού μηχανισμού, ευχαριστώντας όλες τις υπηρεσίες και τους εθελοντές.

    Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας Κώστας Μπακογιάννης στον χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι η παρουσία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας σήμερα στην Λίμνη σε συμβολικό επίπεδο δείχνει ότι κάτι αλλάζει. «Έχουμε ανάγκη κάθε βοήθεια» δήλωσε ο κ. Μπακογιάννης και υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια σε συνεργασία με τον δήμο ανταποκρίθηκε άμεσα ενώ η Διεύθυνση Δασών ήδη προχωρά τις μελέτες για τα αντιπλημμυρικά έργα.

    Το ζήτημα που απασχολεί ιδιαιτέρως την Περιφέρεια είναι η ρητινοκαλλιέργεια και η άμεση καταβολή των αποζημιώσεων στους ρητινοσυλλέκτες που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφτηκε την Ιερά Μονή Γαλατάκη ενώ στηΛίμνη θα κηρύξει την έναρξη της διοργάνωσης Σκυλλίας 2016 δίνοντας την εκκίνηση στην κολυμβητική διαδρομή των 500 μέτρων όπου θα συμμετάσχουν νέοι έως 16 ετών.

    Διαβάστε επίσης:

    Το σήμα της εκκίνησης του 6ου Διάπλου Βόρειου Ευβοϊκού "Σκυλλίας 2016" έδωσε ο Πρ. Παυλόπουλος

    [03] Τη Δευτέρα 29 Αυγούστου, θα γίνει η καταβολή επιδομάτων και παροχών του ΟΑΕΔ προς τους δικαιούχους

    Η προγραμματισμένη για σήμερα 26/8 καταβολή επιδομάτων και παροχών του ΟΑΕΔ προς τους δικαιούχους, δεν θα γίνει, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού. Συγκεκριμένα, ο ΟΑΕΔ εξηγεί ότι αυτό συνέβη, λόγω τεχνικού προβλήματος, η αντιμετώπιση του οποίου θα ολοκληρωθεί μέχρι το βράδυ. Ο ΟΑΕΔ αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι οι πιστώσεις των τραπεζικών λογαριασμών θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 29/8.

    [04] Σειρά πρωτοβουλιών για την πυρόπληκτη βόρεια Εύβοια. Δηλώσεις Αποστόλου, Κουντουρά, Μπακογιάννη

    Σειρά πρωτοβουλιών για την περιοχή της Λίμνης Ευβοίας -η οποία και επλήγη από την πρόσφατη πυρκαγιά- που αποσκοπούν στην υποστήριξη της οικονομικής δραστηριότητας, στην πρόληψη αντίστοιχων συμβάντων, αλλά και στην αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, δρομολογούν συναρμόδια υπουργεία και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας-Εύβοιας.

    Ευ. Αποστόλου: «Άμεση στήριξη αγροτών και ρητινοκαλλιεργητών»

    «Όλοι αναγνωρίζουν ότι το κράτος ήταν παρόν, με όλο το μηχανισμό και όλα τα διαθέσιμα μέσα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Αντίστοιχα, γίνεται ήδη κάθε προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε πλέον τις συνέπειες από τις πυρκαγιές». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο της σημερινής εκδήλωσης, που τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ο κ. Αποστόλου υπογράμμισε ότι «σε πρώτη φάση θα δοθεί ενίσχυση στους κτηνοτρόφους που επλήγησαν ώστε να προμηθευτούν ζωοτροφές για τα κοπάδια τους, ενώ θα συνταχθούν επίσης μελέτες για την αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών που χρειάζεται».

    Σε ότι αφορά στις αποζημιώσεις κατεστραμμένων αγροτικών καλλιεργειών, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε ότι «θα συνταχθεί φάκελος για υποβολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τόσο για την απώλεια εισοδήματος, όσο και για την καταστροφή του φυτικού κεφαλαίου».

    Ειδικότερα για τους ρητινοκαλλιεργητές, δεδομένου ότι η περιοχή έχει συνδεθεί με τη ρητινοκαλλιέργεια, ο κ. Αποστόλου επισήμανε ότι «θα διασφαλιστεί, τόσο η καταβολή του ποσού της ενίσχυσης που δίνεται κάθε χρόνο από κρατικούς πόρους, όσο και η απώλεια του εισοδήματος για την περίοδο μέχρι να αντικατασταθούν οι καμένες εκτάσεις εκμετάλλευσης με άλλες».

    Έλενα Κουντουρά: «Στηρίζουμε όλους τους προορισμούς που δέχθηκαν πιέσεις»

    «Η Εύβοια αποτελεί έναν ιδιαίτερα ελκυστικό τόπο και πολύ δημοφιλή τουριστικό προορισμό διακοπών. Η περιοχή της Βόρειας Εύβοιας, στην αιχμή της φετινής τουριστικής περιόδου, αντιμετώπισε δυσκολίες εξαιτίας της καταστροφικής πυρκαγιάς. Το υπουργείο στηρίζει όλους τους προορισμούς που δέχθηκαν πιέσεις από αστάθμητους παράγοντες και φυσικές καταστροφές τη φετινή χρονιά, με προγράμματα δράσεων που έχει σχεδιάσει για την τουριστική προώθηση και τη δυναμική προβολή τους». Αυτό δήλωσε από την πλευρά της η αν. υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, σε επικοινωνία που είχε μαζί της το ΑΠΕ-ΜΠΕ και υπογράμμισε: «Ο ΕΟΤ υλοποιεί τις δράσεις και ενέργειες στήριξης και προβολής με βάση τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και χαρακτηριστικά της περιοχής, σε συνεργασία με τις περιφέρειες, τους δήμους, τους αναπτυξιακούς τουριστικούς φορείς και τον ιδιωτικό τομέα».

    «Ο τουρισμός», υπογράμμισε, «αποτελεί κινητήρια δύναμη για τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες, και συνεισφέρει καθοριστικά στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και της χώρας. Στηρίζουμε και προβάλλουμε πανέμορφους προορισμούς μας και είμαστε αρωγοί σε κάθε δράση και συνεργασία για την τόνωση της τουριστικής δραστηριότητας και την ενίσχυση του τουρισμού μας σε τοπικό και εθνικό επίπεδο».

    Κ. Μπακογιάννης: «Η Β. Εύβοια μπορεί να αναγεννηθεί. Αρκεί όλοι να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας»

    «Το ελληνικό κράτος έχει μνήμη χρυσόψαρου. Ξεχνάει εύκολα τις φυσικές καταστροφές και τις πληγές που ανοίγουν. Συνήθως, μια φωτιά συνοδεύεται από ουκ ολίγες δηλώσεις ευαισθησίας των υπευθύνων, βαρύγδουπες εξαγγελίες ή μεγάλα λόγια. Και μετά σιωπή», θα πει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, Κώστας Μπακογιάννης και θα σημειώσει : «Η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Λίμνη, ένα μήνα μετά τη πυρκαγιά, δείχνει πως τουλάχιστον σε συμβολικό επίπεδο κάτι πάει να αλλάξει. Τον καλωσορίζουμε και τον ευχαριστούμε για την ευαισθησία που επιδεικνύει έμπρακτα».

    «Έχουμε μεγάλη ανάγκη κάθε βοήθεια», ανέφερε, «γιατί ζήσαμε μια πραγματική οικολογική καταστροφή. Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους παραδόθηκαν στις φλόγες, οι οποίες απείλησαν ακόμα και την ίδια την Λίμνη, έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Περιφέρειας μας». Όπως είπε ο κ. Μπακογιάννης «η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ανταποκρίθηκε άμεσα και αποτελεσματικά. Από τη πρώτη στιγμή στηρίξαμε με όλες μας τις δυνάμεις το έργο της Πυροσβεστικής και κηρύξαμε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μέσα σε λίγες ώρες σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε μια εκστρατεία τουριστικής προβολής για να προβάλουμε, αλλά και να θυμίσουμε, ότι η Λίμνη εξακολουθεί να έχει χρώμα, εξακολουθεί να έχει χαρακτήρα, παραμένει φιλόξενη και είναι έτοιμη, παρά τις πρόσφατες δοκιμασίες, να υποδεχθεί ξανά τόσο τους πιστούς επισκέπτες της, όσο και αυτούς που έχουν την επιθυμία να τη γνωρίσουν για πρώτη φορά».

    Η Διεύθυνση Δασών, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπακογιάννης, προχωράει με γρήγορους ρυθμούς τις αναγκαίες μελέτες για την αντιπλημμυρική θωράκιση της πληγείσας περιοχής. «Προχθές», θα πει, «εγκρίθηκε η πρώτη μελέτη, σχετικά με τα κορμοδέματα, και προχωράει η δεύτερη, με τα φράγματα βάρους. Θα απαιτηθεί, ασφαλώς, χρηματοδότηση για την υλοποίηση των έργων πριν αρχίσουν οι βροχές».

    Ο κ. Μπακογιάννης, σημειώνει ότι την Περιφέρεια απασχολεί ιδιαίτερα το ζήτημα της αποζημίωσης των ρητινοπαραγωγών, «οι οποίοι έχασαν κυριολεκτικά το βιός τους». «Σε αυτή την κατεύθυνση», τόνισε, «περιμένουμε άμεσα από το κράτος να δοθούν αποζημιώσεις, ενώ εμείς από τη πλευρά μας έχουμε, ήδη, ξεκινήσει επαφές με μεγαλοϊδιοκτήτες πευκοδάσους της περιοχής για σύναψη συμφωνιών ρητινοεκμετάλλευσης».

    «Η Βόρεια Εύβοια», υπογράμμισε, «μπορεί και πρέπει να αναγεννηθεί. Αρκεί να κάνουμε όλοι τη δουλειά μας σωστά και να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος».

    [05] Το σήμα της εκκίνησης του 6ου Διάπλου Βόρειου Ευβοϊκού "Σκυλλίας 2016" έδωσε ο Πρ. Παυλόπουλος

    «Πέρα από το άθλημα, ο αγώνας αυτός συμβολίζει και τον τρόπο ζωής. Τον αγώνα για την ζωή που είναι μαραθώνιος κυρίως για την δική σας γενιά που βιώνει την κρίση. Αλλά να ξέρετε ότι όταν φτάσει η στιγμή να προσφέρετε, η Ελλάδα θα είναι μπροστά».

    Με αυτά τα λόγια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε το σήμα εκκίνησης του συμβολικού αγώνα κολύμβησης "Σκυλλίας 2016", απευθυνόμενος στα παιδιά ηλικίας έως 16 ετών που συμμετείχαν.

    Μάλιστα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Ολυμπιονίκη, Σπύρο Γιαννιώτη λέγοντας χαρακτηριστικά «να εμπνευστείτε από τις επιδόσεις και το ήθος του Σπύρου Γιαννιώτη. Ο αθλητισμός είναι τρόπος ζωής και ήθους όπως απαιτεί το ολυμπιακό πνεύμα».

    Προηγουμένως, ο πρόεδρος του Ομίλου Ερασιτεχνών Αλιέων Λίμνης «Ο Ποσειδών», και διευθυντής του ΓΕΛ, Ιωάννης Παλάντζας προσέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναμνηστική πλακέτα και αναφέρθηκε στην ιστορία της διοργάνωσης η οποία φέτος λαμβάνει χώρα για έκτη συνεχή χρονιά. Πρόκειται για μια διοργάνωση μαραθώνιας κολύμβησης που εντάσσεται στο πλαίσιο του μακροβιότερου περιφερειακού φεστιβάλ με την επωνυμία «Ελύμνια». Είναι ο κολυμβητικός διάπλους του βόρειου Ευβοϊκού ο οποίος αναπαριστά στην ίδια απόσταση των 80 σταδίων, την πρώτη μαραθώνια κολυμβητική διαδρομή, που επιχείρησε ο θρυλικός Σκυλλίας στη ναυμαχία του Αρτεμισίου το 480 π.Χ. στην βόρεια Εύβοια.

    Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος επισκέφτηκε την Ιερά Μονή Γαλατάκη, όπου προς τιμήν του τελέστηκε δοξολογία, χοροσταντούντος του Μητροπολίτη Χαλκίδος και Βορείων Σποράδων, Χρυσοστόμου. Ο μητροπολίτης, κατά την άφιξη του κ. Παυλόπουλου, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Υποδέχομαι τον πρώτο πολίτη της χώρας που κρατά το πηδάλιο που θα οδηγήσει την χώρα μέσα από αλμυρά και ταραχώδη νερά».

    Εν συνεχεία, ο κ. Παυλόπουλος έδωσε το έναυσμα για την αναγέννηση του περιβάλλοντος από την καταστροφή που υπέστη, φυτεύοντας μία κουκουναριά.

    Αποκάλυψε επίσης το έργο τέχνης που φιλοτέχνησε ειδικά για την περίσταση η διάσημη γλύπτρια, Βάνα Ξένου, η οποία μεταξύ άλλων σημείωσε ότι το έργο της «συμβολίζει την πρώτη επίσκεψη εδώ και δεκαετίες Προέδρου της Δημοκρατίας στην περιοχή που δίνει νέα ώθηση και κουράγιο στους κατοίκους».

    Σημειώνεται ότι η Ιερά Μονή Γαλατάκη -γυναικεία από το 1946- είναι αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο. Κατά την επικρατέστερη εκδοχή, το όνομά της προέρχεται από τον πρώτο μετά τον 16ο αι. μ.Χ. κτήτορά της, ο οποίος καταγόταν από τον Γαλατά της Κωνσταντινούπολης. Φαίνεται να προϋπήρχε όμως από τον 8ο αι. μ.Χ. και είναι χτισμένη επάνω σε ερείπια αρχαιοελληνικού ναού του Ποσειδώνα.

    [06] Αντί για Πόκεμον, οι Βέλγοι "κυνηγούν" βιβλία

    Η επιτυχία που έχει ανά τον κόσμο το Pokemon Go έδωσε σε μια διευθύντρια δημοτικού σχολείου στο Βέλγιο την ιδέα να δημιουργήσει ένα διαδικτυακό "κυνήγι βιβλίων" αντί για το κυνήγι των χαριτωμένων τεράτων του παιγνιδιού αυτού επαυξημένης πραγματικότητας. Το παιγνίδι της έχει ήδη προσελκύσει δεκάδες χιλιάδες παίκτες μέσα σε λίγες εβδομάδες.

    Ενώ οι παίκτες του Pokemon Go χρησιμοποιούν το GPS μιας κινητής συσκευής και την κάμερά της για να εντοπίζουν τα εικονικά αυτά πλάσματα που βρίσκονται κρυμμένα στην πόλη, η εκδοχή της Αβελίν Γκρεγκουάρ παίζεται μέσω μιας ομάδας στο Facebook που ονομάζεται "Chasseurs de livres" (Κυνηγοί Βιβλίων).

    Οι παίκτες αναρτούν φωτογραφίες και στοιχεία για το μέρος στο οποίο έχουν κρύψει ένα βιβλίο και οι συμπαίκτες τους πηγαίνουν και ψάχνουν να το βρουν. Αφού κάποιος ολοκληρώσει την ανάγνωση του βιβλίου που βρήκε, το "απελευθερώνει" ξανά στη φύση.

    "Όπως τακτοποιούσα τη βιβλιοθήκη μου, συνειδητοποίησα ότι δεν είχα αρκετό χώρο για όλα μου τα βιβλία. Καθώς είχα παίξει Pokemon Go με τα παιδιά μου, μου ήρθε η ιδέα να 'απελευθερώσω' τα βιβλία στη φύση", δήλωσε η Γκρεγκουάρ στο Reuters.

    Αν και το κυνήγι του θησαυρού με βιβλία δημιουργήθηκε μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, ήδη περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν εγγραφεί στην ομάδα της Γκρεγκουάρ στο Facebook.

    Οι κρυμμένοι τίτλοι, που κυμαίνονται από βιβλία για νήπια έως βιβλία τρόμου του Στίβεν Κινγκ, τοποθετούνται σε διάφορες πόλεις και στην ύπαιθρο του Βελγίου, συχνά τυλιγμένα με πλαστικό για να προφυλάσσονται από τη βροχή.

    Η οικογένεια Ντετουρνέ από την πόλη Μποντούρ στο νότιο Βέλγιο δηλώνει ότι το παιγνίδι αυτό αποτελεί πλέον μέρος των πρωινών της περιπάτων. Η οικογένεια βρήκε ένα βιβλίο και άφησε πίσω της τέσσερα άλλα για να τα βρουν οι συμπαίκτες της.

    "Η κόρη μου είπε ότι είναι σαν το κυνήγι των πασχαλινών αυγών, αλλά με βιβλία", δήλωσε η Τζεσικά Ντετουρνέ.

    Όταν επέστρεψαν στο σπίτι τους από έναν περίπατο, είχε έρθει ειδοποίηση στο Facebook που τους ενημέρωνε ότι κάποιος είχε ήδη βρει δύο από τα βιβλία τους.

    Η Γκρεγκουάρ σκέφτεται τώρα να προχωρήσει κι άλλο την ιδέα της και να δημιουργήσει μια εφαρμογή για το παιγνίδι της.

    [07] ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - Πέτρινη σιωπή - Άρθρο της διευθύντριας ερευνών του ΕΚΚΕ Ιωάννας Παπαθανασίου

    της Ιωάννας Παπαθανασίου*

    «Δεν έχω συναντήσει χειρότερο βουνό από τον Γράμμο [...] σχεδόν αδιάβατα τα φαράγγια του, αλλού υψώνονται πέτρινες βελόνες αετοφωλιές απάτητες και άλλες στενότατες ράχες σε ξεγελούν. Νομίζεις ότι βρήκες την κύρια ράχη, την δεσπόζουσαν οδό και σε λίγο βρίσκεσαι από κάτω.

    Κάπου-κάπου βλέπεις έναν ομαλό τρούλο - η τούμπα περιβάλλεται στη βάση της από γκρεμούς [...]. Αδιάβατες οι λόχμες. Τόσο απανωτά είναι τα βουνά που νομίζεις ότι εδώ ξέχασε ο Ζεύς να τα ξαναβάλη στη θέση τους μετά την Τιτανομαχία. Από τα σύνορα κατεβαίνει προς τον Αλιάκμονα το ρέμα της Κελαρίνας, ανατολικά της Σλήμνιτσας κι όπως στα παλιά κάστρα σχηματίζει την τάφρο του Κονοπιάτσε και του Πιού. Κοντά στο Μονόπυλο, νότια από τον Αλιάκμονα υψώνονται τα φοβερά Ψωριάρικα, πέτρινος τοίχος, απότομος, δυόμιση χιλιόμετρα μακρύς. [...] Λίγο δυτικώτερα από τη στενή κορυφογραμμή του Παπούλη-Τσάρνο κατεβαίνουν ανατολικά μέσα στη λόχμη αναρίθμητες χαραβδώσεις, φυσικές βληματοδόχες. Στενότατες είναι και οι ράχες που τις χωρίζουν.[...]. Παραπίσω ως την κορυφογραμμή της βορειοτάτης Πίνδου, ως την κορυφογραμμή του Γράμμου που ακολουθεί τα σύνορα, σηκώνονται άλλα υψώματα, απίθανα στη μορφή και την κατεύθυνση». («Πώς εκερδήθη η μάχη», εφημερίδα Ελευθερία, 30.08.1949).

    «Φυσικό οχυρό» ο Γράμμος, όπως τον περιέγραφαν οι στρατιωτικές αρχές και οι πολεμικοί ανταποκριτές«απόρθητο φρούριο της λευτεριάς», όπως τον χαρακτήρισε η πολιτικο-στρατιωτική ηγεσία του ΚΚΕ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ), είχε γίνει γνωστός με τ' όνομά του σ' ολόκληρο τον ψυχροπολεμικό κόσμο, σε Δύση και Ανατολή. Η μέχρις εσχάτων αντιπαράθεση ανάμεσα στο «καλό» και στο «κακό», ανάμεσα στην «δημοκρατία» και στον «φασισμό» ή τον «κομμουνισμό», σύμφωνα με το περιεχόμενο που έδιναν στις λέξεις τα αντίπαλα στρατόπεδα και τα αφυπνισμένα μανιχαϊστικά δίπολα, τον έφεραν από νωρίς στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, ενδιαφέροντος που κορυφώθηκε στην τελευταία φάση του ελληνικού εμφυλίου πολέμου.

    Αυτός ο παραμεθόριος ορεινός όγκος είχε συμβολικά επωμιστεί ένα ιδιαίτερο βάρος και ταυτόχρονα είχε απολέσει, για τρία τουλάχιστον χρόνια, την αδιασάλευτη στους αιώνες πέτρινη σιωπή του. Πριν ακόμη εκλείψουν οριστικά οι δυνατότητες για τη δημιουργία μιας «ελεύθερης περιοχής» σε ομαλότερα εδάφη στο βορεινό τμήμα της χώρας, ο Γράμμος είχε καθιερωθεί στις αριστερές συνειδήσεις ως ο τόπος όπου χτυπούσε ο σφυγμός της «Ελεύθερης Ελλάδας» και της «προσωρινής δημοκρατικής κυβέρνησής» της. Για τους αντιπάλους της, όσοι είχαν γίνει κοινωνοί του «τρίτου γύρου της κομμουνιστικής ανταρσίας» αποδεχόμενοι την νομιμότητα του «μοναρχοφασιστικού κράτους και της κυβέρνησης των Αθηνών», εκείνη η απώτατη γωνιά της ελληνικής μεθορίου δεν εκπροσωπούσε παρά τη «φωλεά των κομμουνιστοσυμμοριτών», το «άνδρον όπου, συνεργία των βορείων γειτόνων, εξυφαίνετο η κομμουνιστική συνωμοσία εναντίον του έθνους».

    Οι συμβολισμοί βρίσκονται πάντα σε συνάρτηση με τις πραγματικότητες. Βεβαίως, δεν επρόκειτο μόνο για τον Γράμμο, αλλά για μια ευρύτερη έκταση, ένα νοητό τετράπλευρο και ανισομερές σχήμα που διαμορφώνεται βασικά από τους όγκους του Γράμμου και του Βίτσι και οροθετείται στον βορρά από τα τότε ελληνο-γιουγκοσλαβικά σύνορα και δυτικά από μια στενή ζώνη στην ελληνο-αλβανική μεθόριο. Ο ΔΣΕ, με τις υποδομές και τις εγκαταστάσεις του, η παρουσία και της πολιτικής ηγεσίας του ΚΚΕ, έθεσαν τις βάσεις για ένα νέο πλαίσιο που άρχισε να οργανώνεται συστηματικά από το φθινόπωρο του 1947. Στο σχέδιο αυτό ενεπλάκησαν -τις περισσότερες φορές οικειοθελώς- οι τοπικές μικρο-κοινωνίες. Μια άτυπη ελληνική «λαϊκή δημοκρατία» άρχισε να λειτουργεί στα πρότυπα και με την ενίσχυση των ιδεολογικά συγγενών με το ΚΚΕ, κομμάτων-κρατών. Αγροτικοί και κτηνοτροφικοί πληθυσμοί, Έλληνες, πρόσφυγες του '22 και μειονοτικοί, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, διασταυρώθηκαν με εξεγερμένους αγρότες της ηπειρωτικής ενδοχώρας και κατοίκους κυρίως των μικρών αστικών κέντρων, όσοι είχαν ενταχθεί στις γραμμές του ΔΣΕ για να κατακτήσουν από κοινού την κοινωνική επανάσταση και την πολιτική ανατροπή, αυτά που δεν κατέστησαν εφικτά στη χώρα μετά το τέλος της «πρώτης Κατοχής».

    Τα αδιέξοδα στα οποία οδήγησε η προδιαγεγραμμένη από το τέλος του 1948 ήττα, οι εντάσεις που προκάλεσαν οι εσωτερικοί κραδασμοί στο «κομμουνιστικό στρατόπεδο», ιδιαιτέρως μετά την ρήξη του Τίτο με τον Στάλιν και την Κομινφόρμ, επέφεραν δυσλειτουργίες στη λαϊκο-δημοκρατική Ελλάδα, στο κόμμα και τον στρατό του. Παραμορφώσεις και ακρότητες δεν ήταν ξένες από το κλίμα περιχαράκωσης, όπως το καλλιέργησαν οι ψυχροπολεμικές καχυποψίες και το ενίσχυσε η σταλινική ορθοδοξία και ο φανατισμός. Οι δυσλειτουργίες έγιναν γνωστές και πολυ-συζητήθηκαν στα χρόνια που ακολούθησαν την στρατιωτική και πολιτική ήττα της ελληνικής κομμουνιστικής Αριστεράς. Όμως, όσο τα πράγματα ήταν σε εξέλιξη, δεν ανέστειλαν τις νέες πραγματικότητες. Το αντίθετο μάλιστα, μάς επέτρεψαν να αποτιμήσουμε εκ των υστέρων το μέγεθος της αυταπάρνησης απέναντι στον φόβο και τον θάνατο, την πίστη στον αγώνα και την γενναιότητα απέναντι στην υπεροπλία του αντιπάλου, την ανάγκη για αντίσταση των μάχιμων του ΔΣΕ όπως και των τοπικών πληθυσμών που στήριξαν τα εξαιρετικά εκτεθειμένα μετόπισθέν του.

    Τον Αύγουστο του 1949 οι ουρανοί «έβρεξαν» φωτιά και σίδερο στο νοητό τετράπλευρο της «Ελεύθερης Ελλάδας». Φωτιά και σίδερο! Μετά τις πετυχημένες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην Πελοπόννησο και τη νότια Ελλάδα, το ενδιαφέρον των επιτελών του Εθνικού Στρατού (ΕΣ) και των Αμερικανών αξιωματούχων-συμβούλων στράφηκε στο Βίτσι και τον Γράμμο. Εκτός των άλλων, η αποτυχία των κυβερνητικών δυνάμεων στην περιοχή την περασμένη χρονιά, τον Αύγουστο του 1948, με τον περίφημο ελιγμό του ΔΣΕ, δεν άφηνε περιθώρια επιλογών. Η επιχείρηση με το κωδικό όνομα «Πυρσός» σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε σε τρείς φάσεις. Η πρώτη, από τις 2 έως στις 8 Αυγούστου, προέβλεπε παραπλανητικές επιθέσεις στον Γράμμο, με σκοπό την δημιουργία της εντύπωσης ότι εκεί θα ξεδιπλωνόταν η κύρια επίθεση. Η δεύτερη, από τις 10 έως τις 16 Αυγούστου, έστρεφε τις ενέργειες του κυβερνητικού στρατού στην ευρύτερη περιοχή του Βίτσι, την κατάληψή της και την εξόντωση των ανταρτών. Στην τρίτη και αποφασιστική φάση, από τις 24 ως τις 30 Αυγούστου, ο ΕΣ στράφηκε και πάλι στον Γράμμο, με σκοπό την κατάληψή του και την πλήρη καταστροφή των ανταρτικών δυνάμεων. Μετά την διείσδυση, ο αποκλεισμός των αλβανικών συνόρων θα στερούσε κάθε δυνατότητα διαφυγής στις δυνάμεις του ΔΣΕ.

    «Ο Γράμμος έπεσε»! «Ο Γράμμος απηλευθερώθη»! Στις 29 Αυγούστου 1949, με την οπισθοχώρηση των τμημάτων του ΔΣΕ στην Αλβανία, η μάχη του Γράμμου έληξε νικηφόρα για τον ΕΣ και «σύσσωμον το έθνος». Στην «πλήρη κατάρρευσιν του συμμοριτισμού» απάντησε το «όπλο παρά πόδα» δίνοντας συνέχεια στη μάχη των συμβόλων. Πληγή αιμάσσουσα ο εμφύλιος δεν κλείνει όσο το μίσος συντηρείται από ιδεολογικές χρησιμοθηρίες.

  • Η Ιωάννα Παπαθανασίου είναι ιστορικός, διευθύντρια ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (EKKE).

    ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: επιμέλεια Νατάσσα Δομνάκη

    [08] Δύο σοβαρά μέτωπα φωτιάς σε πλήρη εξέλιξη στο βόρειο τμήμα της Χίου

    Συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις στα πύρινα μέτωπα στη βόρεια Χίο λόγω των ισχυρών βορειοανατολικών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες τα κύρια μέτωπα είναι δύο : το ένα μεταξύ του χωριού Σιδηρούντα και της περιοχής Μετόχι και το άλλο στη δασική έκταση Αψηλές.

    Τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα εστιάζουν τις προσπάθειές τους στον έλεγχο της φωτιάς στις Αψηλές, ώστε να αποφευχθεί η επέκτασή της σε ένα πευκόφυτο βουνό που μέχρι τώρα δεν έχει υποστεί καταστροφές.

    Στο άλλο μέτωπο οι αναζωπυρώσεις είναι δεκάδες. Τα ξημερώματα η φωτιά απείλησε το χωριό Σιδηρούντα, όπου τραυματίστηκαν τρεις γυναίκες, που μεταφέρθηκαν ήδη για νοσηλεία στην Αθήνα. Άλλα τρία άτομα υπέστησαν μικροτραύματα και χρειάστηκε να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

    Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις στη βόρεια Χίο, όπου από τα ξημερώματα έχουν ξεσπάσει φωτιές με συνέπεια μάλιστα να τραυματιστεί σοβαρά μία γυναίκα, η οποία υπέστη εγκαύματα σε όλο της το σώμα.

    Ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης, μιλώντας στον "Πολίτη Χίου", ανέφερε ότι "αρκετά μέτωπα έχουν ελεγχθεί", αλλά πρόσθεσε ότι "εκείνο που είναι επικίνδυνο είναι οι συνεχείς αναζωπυρώσεις λόγω των ανέμων".

    "Έχουμε δύο σοβαρά μέτωπα αυτή την ώρα στην περιοχή μεταξύ Βολισσού και Κατάβασης, όπου επιχειρούν εναέρια μέσα", πρόσθεσε ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, επισημαίνοντας τον κίνδυνο που υπάρχει για τα πεζοπόρα τμήματα από τα ρεύματα που προκαλούνται από τις φωτιές, πέρα από τους ισχυρούς βορειοανατολικούς ανέμους, οι οποίοι δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών.

    Σύμφωνα με τον ιστότοπο http://www.politischios.gr οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς περιμετρικά της Σιδηρούντας και στην περιοχή Μετόχι. Τα εναέρια μέσα επιχειρούν στην περιοχή Αψιλές για να την περιορίσουν ώστε να μην απειληθεί το πευκοδάσος.

    [09] Τουρκία: Σε 11 ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην Σιζρέ

    Σε 11 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών και σε 78 των τραυματιών από την έκρηξη σήμερα το πρωί παγιδευμένου αυτοκινήτου στην πόλη Τσίζρε, στη νοτιοανατολική Τουρκία, μετέδωσε πριν από λίγο το δίκτυο NTV.

    Νωρίτερα το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu είχε μεταδώσει ότι τουλάχιστον 8 αστυνομικοί βρίσκονται μεταξύ των νεκρών και είχε αποδώσει την επίθεση στους κούρδους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ).

    Δύο τραυματίες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση μετά την έκρηξη, είχε προσθέσει.

    Παράλληλα ο υπουργός Υγείας Ρετζέπ Ακντάγκ είχε δηλώσει νωρίτερα σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη ότι οι τραυματίες ξεπερνούν τους 70, αλλά ο αριθμός των νεκρών παραμένει αδιευκρίνιστος.

    Προηγουμένως το πρακτορείο Reuters είχε μεταδώσει επικαλούμενο νοσοκομειακές πηγές, ότι 9 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 64 τραυματίστηκαν.

    Η επίθεση κατέστρεψε το αρχηγείο της μονάδας της αστυνομίας για την αντιμετώπιση των ταραχών και πυκνοί καπνοί έχουν καλύψει τον ουρανό στην περιοχή, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.

    Το παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη σε απόσταση 50 μέτρων από το κτίριο της αστυνομίας, κοντά σε σημείο ελέγχου, σύμφωνα με το Anadolu.

    Δώδεκα ασθενοφόρα και δύο ελικόπτερα έχουν σταλεί στην περιοχή, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

    Η επίθεση για την οποία μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης, έγινε δύο ημέρες μετά την έναρξη της επιχείρησης των τουρκικών δυνάμεων στη γειτονική Συρία, στόχος της οποίας είναι ταυτόχρονα να πλήξει τους κούρδους πολιτοφύλακες και τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

    Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας αποτελούν συχνά στόχο των επιθέσεων που πραγματοποιεί το ΡΚΚ, μετά την κατάρρευση το 2015 της εκεχειρίας, στις οποίες δεκάδες στρατιώτες και αστυνομικοί έχουν χάσει τη ζωή τους.

    Το ΡΚΚ έχει αυξήσει τις επιθέσεις του τις τελευταίες εβδομάδες, μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα κατά του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 15 Ιουλίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 26 August 2016 - 12:32:51 UTC