Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν.Παππάς στο Euronews: Η Ελλάδα προχωρά για πρώτη φορά, την Τρίτη, στην αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών
  • [02] Όλγα Γεροβασίλη: Τα μέτρα πλέον βρίσκονται πίσω μας
  • [03] Π.Κουρουμπλής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: "Περίεργη" η στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΝΔ στην υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ
  • [04] Ταμείο Συμμετοχών δημιουργεί το υπουργείο Οικονομίας
  • [05] Χρ. Σταϊκούρας: Ρεαλιστικό, τεκμηριωμένο και κοστολογημένο, το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ
  • [06] Ένας νεκρός και ένας τραυματίας σε τροχαίο στο Περιστέρι
  • [07] Αλ. Φλαμπουράρης: Κάποιες φορές αλλάζεις "θέσεις" για να μην αλλάξεις αξίες
  • [08] Δ. Μάρδας στον ΣΚΑΙ: Οι στόχοι του αρχικού μας προγράμματος ισχύουν
  • [09] Γ. Πιτσιλής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Στόχευση μας οι σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής και όχι τα μικροποσά
  • [10] Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,55 δισ. ευρώ (αυξημένο κατά 2,676 δισ. ευρώ έναντι του στόχου)παρουσίασε το επτάμηνο ο προϋπολογισμός

  • [01] Ν.Παππάς στο Euronews: Η Ελλάδα προχωρά για πρώτη φορά, την Τρίτη, στην αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών

    «Την επόμενη Τρίτη, η Ελλάδα προχωρά για πρώτη φορά στην αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών και παύει να αποτελεί τη μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που ουδέποτε υλοποίησε τέτοια διαδικασία. Είναι μείζονα ηθική υποχρέωση προς τον ελληνικό λαό, αλλά και δέσμευση της χώρας στο πλαίσιο της Συμφωνίας με τους εταίρους της» δήλωσε στο Euronews ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, μετά και την απόρριψη όλων των αιτήσεων για προσωρινό «πάγωμα» της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

    Ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε στην συνέχεια ότι το Ανώτατο Δικαστήριο συνηγορεί υπέρ της άποψης ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να γίνει άμεσα ο διαγωνισμός.

    «Οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί λειτούργησαν επί 27 χρόνια χωρίς άδειες. Οι κυβερνήσεις τους έδωσαν 15 «παρατάσεις νόμιμης λειτουργίας». Έτσι γεννήθηκε, καλλιεργήθηκε και απλώθηκε παντού το σύστημα της διαπλοκής, με τους ιδιοκτήτες να προωθούν άλλα συμφέροντά τους με μοχλό την τηλεοπτική τους δύναμη και να συντηρούν μη βιώσιμες τηλεοπτικές επιχειρήσεις με θαλασσοδάνεια που εξασφάλιζαν από τις κυβερνήσεις, με αντάλλαγμα την πολική στήριξη. Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας, η ολομέλεια του ΣτΕ, απορρίπτοντας τις προσφυγές των καναλιών έκρινε ότι υπάρχουν επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος να προχωρήσει τάχιστα ο διαγωνισμός, τονίζοντας επίσης ?για μια ακόμα φορά- ότι τα κανάλια σήμερα λειτουργούν χωρίς άδεια», πρόσθεσε ο κ.Παππάς.

    Είναι η πρώτη φορά στα 27 χρόνια λειτουργίας της ιδιωτικής τηλεόρασης που διεξάγεται επίσημος διαγωνισμός αδειοδότησης, καθώς η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ η οποία από την πρώτη μέρα μέχρι και σήμερα διαιώνιζε ένα ιδιότυπο καθεστώς «προσωρινής νομιμότητας» στη χορήγηση και χρήση των αδειών με αλλεπάλληλους νόμους, προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις αλλά και προκήρυξη διαγωνισμών που ποτέ δεν τελεσφόρησαν, ανέφερε το Euronews υπογραμμίζοντας πως το τοπίο παρέμενε το ίδιο ακόμα και όταν το ΣτΕ έκρινε το 2010 ότι η «επ? αόριστον ανοχή της λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών οι οποίοι ιδρύθηκαν και λειτούργησαν παρανόμως αντίκειται προς το Σύνταγμα».

    [02] Όλγα Γεροβασίλη: Τα μέτρα πλέον βρίσκονται πίσω μας

    Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει την «πιο κρίσιμη καμπή» του προγράμματός της, εκφράζει η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Αγορά». «Τα μέτρα βρίσκονται πλέον πίσω μας, έχοντας παράλληλα τηρήσει το προεκλογικό μας πρόγραμμα και υπερκαλύψει κάθε μας υποχρέωση», αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Αναφερόμενη στις ανακοινώσεις που πρόκειται να κάνει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη ΔΕΘ, επισημαίνει ότι αυτές θα κινηθούν στο πλαίσιο της «δίκαιης ανάπτυξης», με δύο σημεία-σταθμούς: την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και «με τη δίκαιη συμμετοχή και στις υποχρεώσεις και στα οφέλη όλων των Ελλήνων πολιτών».

    Ακόμη, η κ. Γεροβασίλη χαρακτηρίζει τη Σύνοδο των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου «ένα ακόμη βήμα» προς τη διαμόρφωση μιας συμμαχίας για την αλλαγή της ευρωπαϊκής ατζέντας και αναφέρει ότι υπάρχει «εμφανής πλέον ρωγμή στην ιδεοληψία που επικράτησε όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης εντός της ΕΕ». Παράλληλα, η κυβερνητική εκπρόσωπος δεν παραλείπει να κατηγορήσει τη Νέα Δημοκρατία για την «αμφίσιμη στάση» της στο ζήτημα των εργασιακών.

    Επιπλέον, σχετικά με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, η κ. Γεροβασίλη ξεκαθαρίζει ότι ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών είναι οριστικός και χαρακτηρίζει τη διαδικασία «πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα αδιάβλητη μέθοδο», που θα αποτελέσει μοντέλο για παρόμοιας σημασίας μελλοντικούς διαγωνισμούς.

    Τέλος, η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρεται στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό και εκφράζει την αισιοδοξία της ότι η γείτονα χώρα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ευρώπη. «Το ενδεχόμενο παραβίασης της συμφωνίας περιορίζεται με το πέρασμα του χρόνου», δηλώνει. Προσθέτει ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει σταματήσει να ενισχύει τις δομές φιλοξενίας και τονίζει ότι από εδώ και πέρα, σημασία έχει να επιταχυνθεί η διαδικασία μετεγκατάστασης. «Κάτι που, επίσης, αναμένεται να συμβεί, όσο αυξάνονται οι πιέσεις και η αποφασιστικότητα της ΕΕ απέναντι στις χώρες που καθυστερούν να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους», καταλήγει.

    [03] Π.Κουρουμπλής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: "Περίεργη" η στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΝΔ στην υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ

    ?Περίεργη? χαρακτηρίζει ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ?ζητά από την κυβέρνηση να παρέμβει στον χώρο της Δικαιοσύνης? για την υπόθεση του κ. Γεωργίου και της ΕΛΣΤΑΤ. Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στον Γιώργο Ψύλλια, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής επισημαίνει ότι εξίσου ?περίεργη? είναι η στάση της Νέας Δημοκρατίας στην υπόθεση αυτή.

    Ο κ. Κουρουμπλής τονίζει ότι αυτή τη στιγμή προέχει η πολιτική σταθερότητα στη χώρα και ως εκ τούτου δεν υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών, ενώ αναφέρεται εκτενώς στις πρωτοβουλίες που παίρνει το υπουργείο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία και να διευκολυνθεί ο πολίτης στις συναλλαγές του με το κράτος.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης :

    -Κύριε υπουργέ πώς σχολιάζετε την τοποθέτηση της Κομισιόν για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ και του κ. Γεωργίου; Λένε πολλοί κυρίως από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ότι ήταν ένα χαστούκι για την κυβέρνηση.

    -Κοιτάξτε, εγώ συμμετείχα ως ανεξάρτητος βουλευτής όπως θα θυμάστε στην έρευνα στην υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ . Υπάρχουν πολλά σημαντικά ερωτηματικά αναπάντητα για το βιο και την πολιτεία του κ. Γεωργίου και για εκείνη την περίοδο χωρίς αυτό να απαλλάσσει από τις βαρύτατες ευθύνες και την προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Εκείνο όμως που θεωρώ περίεργο είναι ότι ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση από την κυβέρνηση να παρέμβει στα τεκταινόμενα στο χώρο της Δικαιοσύνης. Αυτά δεν γίνονται.

    -Ναι , γιατί όπως λένε πολλοί - όχι επισήμως- η κυβέρνηση "χάρηκε" από αυτή την ιστορία με την υπόθεση Γεωργίου και εν πάσει περιπτώσει αυτό έρχεται να προστεθεί σε μια στάση για την οποία σας κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ, ότι κάνετε "αβάντα" στην περίοδο Καραμανλή και δεν καταλαβαίνω για πιο λόγο το κάνετε αυτό, αν το κάνετε;

    -Ακούστε, απευθύνεστε σε έναν πολιτικό που είναι ο μόνος που σταθερά αναφέρεται σ΄αυτήν την περίοδο και στις ευθύνες που υπάρχουν και ας θυμηθεί ο μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ ότι στην περίοδο που κυβερνούσε με τη Νέα Δημοκρατία δεν έβγαζαν κιχ για την περίοδο αυτή. Ο μόνος που αναφερόμουν ήμουν εγώ.

    -Πώς σχολιάζετε επίσης ότι η Νέα Δημοκρατία δεν παίρνει επίσημα θέση για το θέμα Γεωργίου;

    -Ήταν πάντα περίεργη η θέση της Νέας Δημοκρατίας και τότε, όπως θα θυμάστε - μπορεί να το έχετε ξεχάσει- στην Επιτροπή της ΕΛΣΤΑΤ δεν συμμετείχε η Νέα Δημοκρατία. Είχε δεσμευτεί βέβαια ότι μόλις θα είναι στην κυβέρνηση θα ανοίξει αυτό το θέμα. Δεν το άνοιξε ποτέ. Είναι πάντοτε η μνήμη της Νέας Δημοκρατίας επιλεκτική σ΄αυτά τα ζητήματα.

    -Κύριε υπουργέ ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας συμμετείχε την Πέμπτη και την Παρασκευή στη σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών υπό τον πρόεδρο Ολάντ στο Παρίσι και μάλιστα το κάνει για δεύτερη φορά. Εσείς πιστεύετε κύριε Κουρουμπλή, με την εμπειρία σας, ότι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές έχουν περιθώρια να ενισχύσουν το κοινωνικό προφίλ της Ευρώπης;

    -Ακούστε, επειδή είμαι ένας άνθρωπος που έχω πιστέψει από τα πρώτα χρόνια των σκέψεών μου στο ευρωπαϊκό εγχείρημα ως έναν παγκόσμιο πόλο ικανό να δημιουργήσει μια όαση ανθρώπινης αξιοπρέπειας, που να εκπέμπει μηνύματα σε όλον τον κόσμο και να προκαλεί το ενδιαφέρον των λαών να αγωνίζονται για μια καλύτερη κοινωνία, σας λέω ότι σήμερα η Ευρώπη, με όσα έχουν διαδραματιστεί, είναι σε ένα κομβικό σημείο . Αν δεν οικοδομήσουμε -και προσέξτε το αυτό- μια Ευρώπη του συνανήκειν και του συναποφασίζειν, αν δεν περιορίσουμε το έλλειμμα εμπιστοσύνης, που διευρύνεται συνεχώς ανάμεσα στον Ευρωπαίο πολίτη και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αν δεν εξασφαλίσουμε μια ισορροπία ανάμεσα στο υπερτροφικό εγώ, που καλλιεργείται στους ανθρώπους και στα κράτη, και στο ανθρώπινο εμείς της αλληλεγγύης, τότε η Ευρώπη φοβούμαι από ρυμουλκό πρωτοβουλιών σε παγκόσμιο επίπεδο πολιτικά και ιδεολογικά θα γίνει μια ήπειρος που θα τη σέρνουν οι εξελίξεις. Σας λέω ένα απλό παράδειγμα, όταν πήγα ως υπουργός Υγείας στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Υγείας, τους είπα ότι για να προκαλέσουμε το ενδιαφέρον του Ευρωπαίου πολίτη για να αναστρέψουμε, δηλαδή, αυτή τη διεύρυνση του ελλείμματος εμπιστοσύνης, πρέπει να κάνουμε συγκεκριμένα πράγματα. Γιατί δηλαδή η Ευρώπη υπακούει στη λογική των λόμπι των φαρμακοβιομηχανιών και δεν μπορούμε τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο να διαπραγματευτούμε από κοινού την τιμή των καινοτόμων φαρμάκων, που είναι πανάκριβά και περιορίζουν την πρόσβαση όλων των ανθρώπων σε αυτά;

    -Γιατί δεν υπάρχουν ηγέτες μεγάλου βεληνεκούς, λένε πολλοί κύριε υπουργέ.

    -Λοιπόν η σοσιαλδημοκρατία και οι σοσιαλιστές για να απαντήσω και στο ερώτημα πιο στοχευμένα, έχουνε ευθύνες για όλη αυτή την εξέλιξη της Ευρώπης, γιατί δυστυχώς δεν άντεξαν στον πειρασμό και στην επίδραση των λύκων της αγοράς και θεώρησαν ότι προσχωρώντας σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές θα εξασφάλιζαν ανάπτυξη που θα αφορούσε όλους. Κοιτάξτε, μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη με αριθμούς, που όμως στην ουσία τους να μην αφορούν όλους τους ανθρώπους. Γιατί ακούτε πολλές φορές που λένε 5.000 ευρώ -λέω ένα νούμερο- κατά κεφαλήν εισόδημα και μπορεί εσείς να έχετε 30.0000, εγώ να έχω 100 ευρώ και στο τέλος να μοιράζεται και να φαίνεται ότι έχουμε ανάπτυξη, ενώ αυτό δεν αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας. Αν θέλουμε να οικοδομήσουμε μια κοινωνία όπου τελικά ο άνθρωπος θα ζει κάτω από ένα εργασιακό καθεστώς όπως ζούνε σήμερα πχ στην Κίνα, μπορούμε να πιάσουμε αυτή την ανάπτυξη για την οποία μιλούν πολλοί. Αν όμως θέλουμε μια ισόρροπη, κοινωνικά και οικονομικά, ανάπτυξη πρέπει η Ευρώπη να τολμήσει να μιλήσει για ένα άλλου είδους μοντέλο οικονομίας. Και εδώ οι σοσιαλιστές έχουν ιστορική ευθύνη επιτέλους να μην νομιμοποιούν συνεχώς πολιτικές επιλογές που ιστορικά έχουν την ευθύνη να ακυρώνουν.

    -Κύριε υπουργέ μια και μιλήσαμε γι αυτήν την κοινωνική Ευρώπη, μπροστά μας έχουμε τη δεύτερη αξιολόγηση και βεβαίως εδώ θα μπούνε ζητήματα σκληρά εκ μέρους κυρίως του ΔΝΤ αλλά και των υπολοίπων Ευρωπαίων, που θα έχουν να κάνουν με το ξήλωμα του κοινωνικού κράτους και βεβαίως των δικαιωμάτων στο συνδικαλιστικό χώρο και των εργασιακών ...

    -Εγώ νομίζω ότι η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη συνάντηση συνδέεται άρρηκτα και αρρήκτως με επιλογές που έχουν να κάνουν για μια κοινωνική Ευρώπη, όπου θα υπάρχει η μέριμνα ότι υπάρχει μια Ευρώπη για όλους και όχι μια Ευρώπη για τους λίγους και εδώ θα δοκιμαστούν -όπως είπα- και οι Σοσιαλιστές. Πιστεύω ότι ακόμα και στην πρωτοβουλία που πήρε ο Αλέξης Τσίπρας, την πάρα πολύ σημαντική, έστω όσο κι αν κάποιοι μικρόψυχοι κάθε φορά -δυστυχώς σ΄αυτήν την πατρίδα, αν δείτε την ιστορία, τι έγινε μετά τη συνθήκη των Σεβρών, τι έγινε δηλαδή μετά την πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου για τους έξι- είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία που έρχεται να συγκρουστεί με διεργασίες που συντελούνται μέσα στην Ευρώπη, που οδηγούν στην αυτοπεριθωριοποίηση των κρατών-μελών της Ευρώπης και την αυτοπεριχαράκωσή τους σε λογικές που νομίζουν ότι θα τους δώσουν προστασία. Ευρώπη χωρίς την έννοια αυτή που πιστέψαμε δεν υπάρχει. Λοιπόν εδώ πιστεύω ότι και η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται σε αυτού του είδους τις κινήσεις, που ο Αλέξης Τσίπρας αναλαμβάνει και που αποδεικνύονται στοχευμένες, που δεν αεροβατούν, που πατάνε, γι αυτό και βλέπετε ότι ανταποκρίθηκαν όλοι.

    -Λέτε, δηλαδή, κύριε υπουργέ ότι αυτό θα μας βοηθήσει και στην αξιολόγηση που έχουμε μπροστά μας;

    -Κοιτάξτε, εγώ πιστεύω ότι σε μια περίοδο και σε μια συγκυρία που αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση εξαντλεί όλα τα όρια των αντοχών της κοινωνίας και με επιλογή της, αν θέλετε, μπήκε πάνω στο τραπέζι και το θέμα των εργασιακών, επιτέλους θα υπάρξει η λογική και στους θεσμούς.

    Λοιπόν σε αυτό το πνεύμα πιστεύω θα πρέπει να κινηθούν, διότι τα λάθη που έχουνε διαπράξει μέχρι σήμερα στις πολιτικές που εφήρμοσαν εδώ στην Ελλάδα, είναι ζητήματα για τα οποία δεν είναι εύκολο να σφυρίζουν αδιάφορα. Ως εκ τούτου έχουμε επιχειρήματα για να πείσουμε και να ξεπεράσουμε και αυτή την δυσκολία και δυσκαψία.

    -Μακάρι κύριε υπουργέ. Πάντως, ο φίλος σας ο κ. Λεβέντης επανέρχεται σχεδόν κάθε εβδομάδα με το σενάριο των πρόωρων εκλογών. Κάτι ξέρει ο Λεβέντης ή γιατί το κάνει;

    -Κοιτάξτε, γιατί αναφέρεστε μόνο στον φίλο μου τον κ. Λεβέντη και δεν αναφέρεστε συλλήβδην στη Νέα Δημοκρατία; Όσοι εχέφρονες άνθρωποι, όσοι λογικοί άνθρωποι, όσοι πατριώτες -ας μου επιτραπεί- βλέπουν το τι συντελείται γύρω μας και βλέπουν να διευρύνεται αυτή η γεωστρατηγική ρευστότητα - βλέπετε ότι είχαμε γεγονότα - η Τουρκία μπήκε στη Συρία... Όταν λοιπόν, υπάρχουν όλα αυτά, ποιο είναι το κριτήριο που μπορεί η χώρα να κρατηθεί και να προχωρήσει; Η πολιτική σταθερότητα . Δεν είναι απλό θέμα. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα έβαζε, όπως τον έχω γνωρίσει , ποτέ -και το ξανατονίζω- ποτέ, το κομματικό συμφέρον πάνω από το πατριωτικό και το εθνικό συμφέρον. Συμφέρει κύριε Ψύλλια, αυτή τη στιγμή, να πέσει η κυβέρνηση ; Υπάρχει εναλλακτική πρόταση που θα διασφαλίσει πολιτική σταθερότητα, όπως έχουμε σήμερα; Υπάρχει σοβαρός άνθρωπος που το υποστηρίζει; Μόνο θερμοκέφαλοι, που -τολμώ να πω ότι- αν εξακολουθούν και το πιστεύουν, απεργάζονται την πολιτική αστάθεια στη χώρα και τη γενικότερη αστάθεια στη χώρα.

    -Κύριε υπουργέ χρησιμοποιήσατε προηγουμένως κάποιες σημαντικές λέξεις όπως "λογική , σταθερότητα." Τώρα εσείς είσαστε ο ρεαλιστής αυτής της κυβέρνησης ή από τους ρεαλιστές. Έχουμε μπροστά μας αυτή την εβδομάδα το μεγάλο θέμα των καναλιών . Υπάρχουν εργαζόμενοι στα κανάλια που σχεδόν κλαίνε , τηλεφωνούν δεξιά- αριστερά ότι «θα κλείσουν τα κανάλια»... Μήπως πρέπει να πάρει μια πρωτοβουλία της τελευταίας στιγμής ο κ. πρωθυπουργός;

    -Κοιτάξτε και μια θέση εργασίας να χάνεται είναι σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, πολύ περισσότερο όταν αυτό αφορά πάρα πολύ κόσμο. Όμως πρέπει να δεχτείτε και εσείς ότι εγώ σε ανύποπτο χρόνο μιλούσα για το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στα κανάλια, κινδυνεύοντας να έχω τις επιπτώσεις από επιλογές των καναλιών σε πολιτικά πρόσωπα. Πάρα ταύτα είμαι σταθερά τοποθετημένος σ αυτό το ζήτημα. Όλοι ξέρουμε το καθεστώς και ξέρουμε και το καθεστώς των θαλασσοδανείων που πλήρωνε ο ελληνικός λαός για να έχουνε κάποιοι κανάλια. Επιτέλους έρχεται μια κυβέρνηση και τολμά να εκκαθαρίσει το τοπίο. Ας δούμε, λοιπόν, αυτή η κυβέρνηση θα αντέξει στον πειρασμό να λειτουργήσει αντικειμενικά. Εγώ το πιστεύω - θα το αντέξει . Δεν έχει κανέναν λόγο να μη το κάνει. Κάποιοι λένε όχι θα παίξει. Θα το δούμε, ας μην προτρέχουμε. Εγώ είμαι υπέρ της άποψης ότι η κυβέρνηση δεν έχει να κερδίσει παίζοντας σε αυτό το χώρο, δεν έχει να κερδίσει . Η κυβέρνηση κερδίζει πάντα με το καθαρό βλέμμα του πρωθυπουργού και με τις καθαρές προτάσεις πάνω σε τέτοια ζητήματα. Η δημοκρατία μας δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση. Η δημοκρατία είναι όλων μας. Όλοι είμαστε δημοκράτες τα κόμματα είναι δημοκρατικά. Όλοι είμαστε πολίτες που θέλουμε μια δημοκρατία, όπου θα υπάρχει διαφάνεια θα υπάρχει αξιοκρατία, αξιολόγηση. Πιστεύω λοιπόν ότι έπαιξε η Νέα Δημοκρατία με αυτά τα ζητήματα, δεν ήρθε στη Βουλή να συναινέσει στη λειτουργία του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, τη στηρίξανε και ορισμένα κανάλια σε αυτή την ακραία -πώς να την πω- ρηχή πολιτική επιλογή και σήμερα πληρώνουν το επιτίμιο. Τι να κάνουμε, έτσι είναι η ζωή.

    -Εσείς πιστεύετε ότι πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα και στις θεματικές άδειες;

    -Η κυβέρνηση νομίζω ότι δεν έχει λογική που να οδηγεί τα πράγματα στον τοίχο. Εγώ πιστεύω ότι η κυβέρνηση έχει τη λογική να δώσει διέξοδο. Δεν την συμφέρει την κυβέρνηση -και το λέω δημόσια και με πολύ σαφή τρόπο- δεν την συμφέρει και δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να οδηγήσει τα πράγματα σε τυφλές συγκρούσεις. Υπάρχουν πάντα, μέσα από τη λογική των πραγμάτων , λύσεις και πρέπει να βρεθούν αυτές οι λύσεις.

    -Κύριε υπουργέ, αυτή την εβδομάδα υπήρξε ένα μεγάλο θέμα που ενέπλεξαν και εσάς- το θέμα των Ολυμπιονικών. Πώς σχολιάζετε την κριτική που ασκήθηκε στον Πύρρο Δήμα και σε άλλους Ολυμπιονίκες ;

    -Κοιτάξτε δεν νομίζω ότι πρέπει να δώσω εγώ συνέχεια σε αυτή την υπόθεση. Έκανα μια τοποθέτηση εντελώς καλοπροαίρετη, λοιπόν από εκεί και πέρα δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο για αυτό το ζήτημα. Εκείνο που έχω να πω είναι ότι έχουμε ανάγκη σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που ζούμε, της απαξίωσης των πάντων, και από σύμβολα που πραγματικά δείχνουν ότι η επιμονή ως όπλο στη ζωή ή το πείσμα ή η θέληση , είναι όπλα που μπορούν να αξιοποιηθούνε από τον κάθε νέο για να προσπαθήσει στη ζωή να αναμετρηθεί με τις δυσκολίες.

    -Κύριε υπουργέ να έρθω και στα δικά σας τώρα, τα οποία είναι αρκετά σημαντικά. Βλέπουμε μια αντιπαράθεση τις τελευταίες μέρες ανάμεσα στην ΚΕΔΕ τον κύριο Πατούλη και την Περιφέρεια. Ο κ. Πατούλης ξαφνικά αρχίζει και φωνάζει για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Τι λέτε;

    -Κοιτάξτε, εμείς ετοιμάζουμε ένα σχέδιο νόμου καινούργιο για τους ΦΟΣΔΑ για τους Φορείς Διαχείρισης Αποβλήτων. Υπάρχουν δυστυχώς πάρα πολύ μεγάλες στρεβλώσεις όλα αυτά τα χρόνια, δεν υπήρξε ποτέ ένας δημιουργικός διάλογος για να μπορέσουμε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε αυτό το πολύ μεγάλο ζήτημα. Ξέρετε, πίσω από αυτή την ιστορία υπάρχουν πάρα πολλά συμφέροντα, τα οποία κινούνται από εδώ από εκεί και από πιο πέρα . Εγώ πιστεύω ότι οι θεσμοί, όπως είναι η ΚΕΔΕ, όπως είναι οι περιφέρειες, όπως είμαστε το υπουργείο, πρέπει να ακολουθήσουμε αυτή την πολιτική που καθόρισε το υπουργείο: μέσα από το διάλογο να βρούμε τις λύσεις, γιατί είμαστε όλοι στην ίδια όχθη και δεν πρέπει να παρασυρόμαστε κανένας από διάφορες περίεργες ιστορίες που κινούνται σ΄αυτό το χώρο - γιατί κινούνται τέτοιες ιστορίες. Σε ένα τέτοιο πνεύμα πρέπει να προχωρήσουμε στο σχέδιο νόμου, το οποίο -σας πληροφορώ και προσωπικά- συζητώ. Προχθές είχα καλέσει τους μελετητές της ΚΕΔΕ για να κάνουμε μια τέτοια συζήτηση σε ένα τέτοιο πνεύμα και σε ένα τέτοιο πνεύμα προσπαθούμε να καθιερώσουμε το σχέδιο νόμου. Επίσης θα μου επιτρέψετε, αφού είπατε τα δικά μας, να σας πω ότι έχουμε ήδη ένα πολυνομοσχέδιο 140 άρθρων που έρχεται να λύσει καθημερινά, μεν, αλλά ουσιαστικά προβλήματα που ταλαιπωρούν τον πολίτη στη σχέση του με την αυτοδιοίκηση . Έχουμε ένα δεύτερο νομοσχέδιο που μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου και αυτό θέλουμε να το καταθέσουμε, που αφορά την καθιέρωση νέων θεσμών που θα κατοχυρώνουν το μητρώο πολιτών, δηλαδή η εκκαθάριση δημοτολογίου και ληξιαρχείου, ώστε με βάση αυτό επιτέλους να λειτουργήσει η περίφημη ηλεκτρονική διακυβέρνηση, για να μπορεί η χώρα να απαλλαγεί από αυτή την γάγγραινα της κυκλοφορίας 11 εκατομμυρίων έγχαρτων πληροφοριών και πιστοποιητικών και να λειτουργούν πλέον να κινείται η πληροφορία οίκοθεν θα είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση. Ξοδεύτηκαν 7 δισεκατομμύρια ευρώ σε προγράμματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης από το 2000 μέχρι σήμερα και εδώ είναι υπόλογοι όσοι κυβέρνησαν και σε κομματικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο, που ήταν υπουργοί. Διότι δυστυχώς η χώρα αυτή τη στιγμή -και τους προκαλώ αυτή τη στιγμή να μου απαντήσουν- έχει 280 βάσεις δεδομένων, μικρές και μεγάλες, όπως είναι το ΑΜΚΑ , το ΑΦΜ και δεν επικοινωνεί καμία. Και με επίμονες προσπάθειες, με πολύ σκληρή δουλειά, χωρίς να δαπανήσουμε ούτε ένα ευρώ, στην ουσία με τις υπηρεσίες από κοντά παλέψαμε και σήμερα είμαστε σε πολύ κρίσιμο σημείο, τον Δεκέμβριο να έχουμε ολοκληρώσει όλη αυτή την διαδικασία και να αρχίσει πλέον η μια με την άλλη βάση δεδομένων να διαλειτουργούν. Αυτή είναι η μεγάλη ανατροπή στην δημόσια διοίκηση. Και επίσης -σας τη δίνω την πληροφορία αυτή- χθες υπέγραψα υπουργική απόφαση με την οποία συγκροτείται μια πολυμελής επιτροπή για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας. Το όνειρο του Ροϊδη, που από τότε μιλούσε για την πολυνομία και τις επιπτώσεις της, το όνειρο να γίνει επιτέλους μια σοβαρή παρέμβαση . Πιστεύω ότι μέσα από αυτή την επιτροπή, όπου θα συμμετέχουν οι 3 νομικές σχολές της χώρας, θα συμμετέχουν φορείς ειδικοί, θα συμμετέχει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, καθηγητές πανεπιστημίων, μέσα σε μια τριετία η Ελλάδα θα απαλλαγεί και από αυτή τη γάγγραινα, από δυο σιαμαίες αδελφές- τη γραφειοκρατία μέσα από τη διαλειτουργικότητα και τον περιορισμό της πολυνομίας και την κωδικοποίηση της νομοθεσίας. Νομίζω ότι είναι δυο έργα ιστορικής σημασίας για τις εξελίξεις στο δημόσιο χώρο.

    [04] Ταμείο Συμμετοχών δημιουργεί το υπουργείο Οικονομίας

    Συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε διάφορα στάδια ανάπτυξης θα μπορεί να αποκτά το «Ταμείο Συμμετοχών» (Fund of Funds) που δημιουργεί το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, με στόχο τη συγκέντρωση επενδυτικών κεφαλαίων από δημόσιους πόρους, το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (EIF που θα έχει και τη διαχείριση του Fund) , ενδεχομένως άλλες επενδυτικές τράπεζες, καθώς και από εξειδικευμένα ιδιωτικά funds, τα οποία θα μπορούν να αναλάβουν την αξιολόγηση των επιχειρήσεων.

    Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου το Ταμείο θα απευθύνεται καταρχήν σε κάθε είδους επιχειρήσεις, με ιδιαίτερη όμως έμφαση στους οχτώ τομείς προτεραιότητας του ΕΠΑνΕΚ (Αγροδιατροφή / Βιομηχανία Τροφίμων, Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες, Υλικά / Κατασκευές, Εφοδιαστική Αλυσίδα, Ενέργεια, Περιβάλλον, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας ΤΠΕ, Υγεία) και προπάντων στον τομέα των νέων τεχνολογιών και της έρευνας.

    «Η ανάπτυξη υφιστάμενων και η σύσταση νέων επιχειρήσεων με τη στήριξη του Ταμείου θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στην ελληνική οικονομία», τονίζεται από το υπουργείο Οικονομίας. Αναφέρεται ακόμη ότι:

    -Η συνεισφορά του ελληνικού Δημοσίου στο Ταμείο μπορεί να ανέλθει μέχρι το ποσό των 200 εκ. ευρώ. Ως διαχειριστής του ταμείου επελέγη το EIF, με κριτήριο, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητά του να προσελκύσει επιπλέον πόρους, κυρίως από το εξωτερικό, λόγω της αξιοπιστίας που διαθέτει στη χρηματοοικονομική αγορά ως μέλος του ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Με τη χρηματοδοτική συνδρομή όσο το δυνατόν περισσότερων και αξιόπιστων συμμετεχόντων (εθνικών και διεθνών οργανισμών, ιδιωτικών επενδυτικών εταιρειών) επιδιώκεται να δημιουργηθεί μια χρηματοδοτική πλατφόρμα από την οποία, μέσω της δημιουργίας των διαφόρων επιμέρους ταμείων, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να αντλούν πόρους.

    -Τα επιμέρους υπο-ταμεία που θα δημιουργηθούν κάτω από την ομπρέλα του Fund of Funds, θα μπορούν να απευθύνονται σε επιχειρήσεις σε διαφορετικό επίπεδο ανάπτυξης: επιχειρήσεις σε αρχικό στάδιο (start-ups, early stage, seed capital), σε φάση μεγέθυνσης (scale up) ή ανάπτυξης (growth). Όσο μια επένδυση προχωρεί προς το στάδιο της ανάπτυξης, μειώνεται η ανάληψη επιχειρηματικού ρίσκου. Αντίστροφα, με τη μείωση του ρίσκου αυξάνεται η μόχλευση των πόρων που επιτυγχάνεται. Ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης της επιχείρησης, θα μπορούν να προσφέρονται και συμβουλευτικές υπηρεσίες.

    -Με τη δημιουργία του νέου δημόσιου αναπτυξιακού φορέα που θα προκύψει από την αναβάθμιση του ΕΤΕΑΝ το οποίο έχει ήδη συγχωνευθεί με το ΤΑΝΕΟ, επιτυγχάνεται η ουσιαστική εμπλοκή του δημοσίου στην επενδυτική πλατφόρμα του Ταμείου Συμμετοχών. Συγκεκριμένα, ο νέος αναπτυξιακός φορέας προβλέπεται να μαθητεύσει πλάι στο IEF και να εκπαιδευτεί (on the job training) στα πλέον σύνθετα χρηματοοικονομικά εργαλεία, ώστε σταδιακά να επωμιστεί αναβαθμισμένο ρόλο. Στόχος είναι ο νέος φορέας να αναλάβει στη συνέχεια εξ ολοκλήρου την επανεπένδυση των ανακυκλούμενων (revolving) πόρων, καθώς και όποια νέα πρωτοβουλία θα θέλει να εκκινήσει το ελληνικό Δημόσιο.

    [05] Χρ. Σταϊκούρας: Ρεαλιστικό, τεκμηριωμένο και κοστολογημένο, το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ

    Το οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας θα είναι ρεαλιστικό, τεκμηριωμένο και κοστολογημένο. Θα στοχεύει στη βιώσιμη ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την κοινωνική συνοχή. Θα συνδυάζει την οικονομική αποτελεσματικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη». Αυτό αναφέρει σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Αγορά», ο βουλευτής Φθιώτιδας της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας και προσδιορίζει τους άξονες για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών.

    Ο κ. Σταϊκούρας κατηγορεί την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της και επισημαίνει ότι «για να δείξει ότι επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς της στόχους, εφαρμόζει, μέχρι σήμερα, στο σκέλος των δαπανών έναν οριζόντιο και αυτόματο "κόφτη"». Παράλληλα, επισημαίνει ότι η ελληνική οικονομία είναι η μόνη στην Ευρώπη που παραμένει σε ύφεση τα τέσσερα τελευταία τρίμηνα. «Αυτό είναι το οδυνηρό "αποτύπωμα" των αριστερών εμμονών, του λανθασμένου μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, της εσωτερικής στάσης πληρωμών, των παλινωδιών και υστερήσεων στην πραγματοποίηση αποκρατικοποιήσεων, της καθυστερημένης ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος», προσθέτει.

    Μάλιστα, ο κ. Σταϊκούρας δεν θεωρεί απίθανο το ενδεχόμενο ο Αλ. Τσίπρας «να "μετακυλήσει" το πρόβλημα δια εκλογών στους πολίτες», «όταν η κυβέρνηση το φθινόπωρο έρθει αντιμέτωπη με τα ψεύδη και τη διαχειριστική της ανεπάρκεια».

    Τέλος, αναφορικά με την υπόθεση «Γεωργίου-ΕΛΣΤΑΤ», ο βουλευτής της ΝΔ επισημαίνει ότι το κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ζητήσει εξεταστική από το 2010. «Οι χειρισμοί της ΕΛΣΤΑΤ έχουν αποτελέσει αντικείμενο κριτικής από πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και σημερινούς θεσμικούς παράγοντες του οικονομικού συστήματος της χώρας», προσθέτει.

    [06] Ένας νεκρός και ένας τραυματίας σε τροχαίο στο Περιστέρι

    Τροχαίο δυστύχημα, με απολογισμό ένα νεκρό και ένα τραυματία, σημειώθηκε στη 01:00 τα ξημερώματα, στο Περιστέρι. Σύμφωνα με την αστυνομία, μηχανή που οδηγούσε 33χρονος εξετράπη της πορείας της και έπεσε σε κολώνα φωτισμού, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο οδηγός. Ο συνεπιβάτης, επίσης 33 ετών, τραυματίστηκε σοβαρά και διακομίστηκε στο νοσοκομείο «Αττικό».

    Η αστυνομία διενεργεί προανάκριση για το δυστύχημα.

    [07] Αλ. Φλαμπουράρης: Κάποιες φορές αλλάζεις "θέσεις" για να μην αλλάξεις αξίες

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται από μακριά και πάει μακριά. Συγκρούστηκε με τον εαυτό του και τις βεβαιότητές του και καλείται βιαίως να καταλάβει ότι κάποιες φορές αλλάζεις "θέσεις" για να μην αλλάξεις αξίες». Αυτό τονίζει σε συνέντευξη που παραχωρεί στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης και προσθέτει ότι το κυβερνόν κόμμα πρέπει «να ενισχυθεί πολλαπλώς» μέσα από το συνέδριο του Οκτωβρίου, ώστε να μπορέσει να επιτελέσει το «νέο ρόλο του: την κοινωνική γείωση της κυβερνητικής πολιτικής».

    Εξάλλου, ο κ. Φλαμπουράρης απορρίπτει τις πρόωρες εκλογές, εκτιμώντας ότι δεν θα ενεργοποιηθεί ο «κόφτης» και ότι οι διαπραγματεύσεις θα έχουν αίσιο τέλος και για τη δεύτερη δόση και για τη διευθέτηση του χρέους. Παράλληλα, επισημαίνει ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα γίνουν, αλλά με αξιοποίηση της ελληνικής περιουσίας και ότι με ξεπούλημά της και χαρακτηρίζει «καθημερινό στοίχημα» την προσέλκυση νέων επενδυτών.

    Ακόμη, σχετικά με την παρουσία του κ. Τσίπρα στη σύνοδο των σοσιαλδημοκρατών, ο κ. Φλαμπουράρης ξεκαθαρίζει ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για ανατροπή της πολιτικής λιτότητας είναι σαφής και ότι όποιος στοιχίζεται έμπρακτα σε αυτή την προσπάθεια είναι σύμμαχος και σημειώνει ότι ο Αλ. Τσίπρας καλεί τους σοσιαλδημοκράτες ηγέτες «να μετατοπιστούν αριστερά, αίροντας τη στήριξή τους στη νεοφιλελεύθερη πολιτική, ώστε η μετατόπισή τους, συναρτώμενη με τις κοινωνικές διεργασίες, να οδηγήσει σε αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων υπέρ των λαϊκών συμφερόντων», σημειώνει.

    Τέλος, ο κ. Φλαμπουράρης απαντώντας σε ερώτηση για τη φημολογία σχετικά με την πρόσφατη ναυτική τραγωδία στην Αίγινα, αναφέρει: «Η Αριστερά έχει δώσει μεγάλους αγώνες για την ελευθερία της γνώμης και την ελευθεροτυπία. Η Δικαιοσύνη καλείται και στην περίπτωσή μας (σ.σ. τραγωδία στην Αίγινα) να προστατεύσει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τη δημοκρατία. Αντίστοιχα, υποχρέωση του πολιτικού συστήματος είναι να προστατεύσει την ποιότητα του δημόσιου λόγου».

    [08] Δ. Μάρδας στον ΣΚΑΙ: Οι στόχοι του αρχικού μας προγράμματος ισχύουν

    Οι στόχοι του πρώτου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να υφίστανται παρά τις όποιες αποκλίσεις, δήλωσε στον ΣΚΑΪ, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας.Δύσκολα μπορεί να υποστηρίξει κανείς ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν διαπραγματεύτηκε, είπε ο υφυπουργός, υπογραμμίζοντας πως αν κάποιος συγκρίνει τα δύο τελευταία χρόνια διακυβέρνησης με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, θα διαπιστώσει πως η τωρινή κυβέρνηση έχει καλύτερες επιδόσεις.

    «Υπήρχε ένα πρόγραμμα. Από εκεί και πέρα σε ο,τι αφορά τη διαμόρφωση της πολιτικής δεν ήμασταν οι μόνοι παίχτες. Αναγκαστήκαμε να αποκλίνουμε από τους στόχους και εκεί οδηγηθήκαμε στις εκλογές», ανέφερε ο υφυπουργός..

    Για την επιβολή των επιπλέον φορο-μέτρων και του ΕΝΦΙΑ ο κ. Μάρδας διαβεβαίωσε ότι αυτά δεν θα είναι μόνιμα και θα έχουν βραχυχρόνια ισχύ καθώς «το ζητούμενο είναι «να αυξηθεί η πίτα της οικονομίας όπως θα γίνει από το 2017».«Σαφώς ο κόσμος κουράστηκε, αλλά για να σηκωθεί ένα τρένο και να μπει σε άλλη σιδηροτροχιά, θέλει χρόνο», ανέφερε.

    [09] Γ. Πιτσιλής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Στόχευση μας οι σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής και όχι τα μικροποσά

    Η εισπραξιμότητα αποτελεί βασικό στόχο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, όπως ανέφερε στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο και στο Γ.Ψύλλια, ο γενικός γραμματέας Γιώργος Πιτσιλής.

    «Σκοπός μας είναι να μην σπαταλούνται ανθρώπινοι πόροι και να είμαστε αποτελεσματικοί στην πάταξη της φοροδιαφυγής και τελικά να εισπράττονται έσοδα από τους ελέγχους» τόνισε ο κ. Πιτσιλής.

    Αναφερόμενος στους εντατικούς ελέγχους που πραγματοποιούνται ο κ. Πιτσιλής επισημαίνει ότι «για πρώτη φορά εφαρμόστηκε με συνέπεια το πλαίσιο των διατάξεων για την αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων.

    Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε με τέτοια έκταση και με τέτοια διασπορά και με στόχευση τις σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής και όχι τα μικροποσά. Αυτό λοιπόν πέρασε ένα μήνυμα ότι η φορολογική διοίκηση είναι παρούσα. Πολύ καλή συνεργασία επίσης υπήρξε και με άλλες ελεγκτικές και διωκτικές υπηρεσίες όπως με την οικονομική αστυνομία και είναι πολύ σημαντικό διότι πέρασε ένα μήνυμα ότι είμαστε εδώ και ότι δεν θα αφήνουμε τα πράγματα να γίνονται όπως γινόντουσαν».

    Στέλνοντας μήνυμα σε όσους δεν κόβουν αποδείξεις αλλά και σε όσους δέχονται να μην λαμβάνουν αποδείξεις, ο κ. Πιτσιλής δηλώνει «ό,τι νομίζουμε ότι γλιτώνουμε με τη μη έκδοση απόδειξης το πληρώνουμε διπλό και τρίδιπλο με άλλες φορολογικές επιβαρύνσεις. Έχει πολύ μεγάλη σημασία για όλους όσους ασχολούνται με την οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα να καταλάβουν την αξία της συμμόρφωσης και της εφαρμογής του νόμου. Η ισονομία και ο υγιής ανταγωνισμός είναι αυτός που θα επιτρέψει την ανάπτυξη με δίκαιους όρους τη χώρα».

    «Η έννοια μας είναι να λειτουργούμε με ισονομία και δικαιοσύνη» επισημαίνει ο κ. Πιτσιλής και συνεχίζει: «Να είμαστε αυστηροί στην παραβατικότητα. Να είμαστε όμως αρωγοί και στην επιχειρηματική προσπάθεια που είναι επίσης πολύ σημαντικό».

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης :

    - Μιλάμε με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργο Πιτσιλή. Κύριε γενικέ πήρατε μια σημαντική απόφαση πριν από λίγες μέρες αλλάζοντας το χάρτη ελέγχων που έχουν προγραμματιστεί μέχρι το τέλος του έτους. Σε ποιες υποθέσεις δίνετε πλέον μεγάλο βάρος; Τι εντολές έχετε δώσει και σε ποιες υποθέσεις θα επικεντρωθούν αυτοί οι έλεγχοι;

    - «Αυτό που μπορώ καταρχήν να σας πω και πρέπει να είναι γνωστό σε όλους, είναι ότι υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός εκκρεμών υποθέσεων και παράλληλα ένας περιορισμένος αριθμός ελεγκτικού δυναμικού.

    Γι' αυτό η αξιολόγηση των υποθέσεων υπήρξε επιτακτική και είναι καθοριστικής σημασίας για την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αλλά και στην αύξηση των φορολογικών εσόδων. Για το νέο σύστημα ακολουθήθηκαν τα διεθνή πρότυπα ελέγχου και χρησιμοποιήθηκε αυτοματοποιημένο αντικειμενικό μοντέλο βάση παραγόντων κινδύνου που αφορούν στην απώλεια φορολογικών εσόδων. Η στόχευσή μας δηλαδή είναι κατά κύριο λόγο η εισπραξιμότητα. Η αξιολόγηση όμως δεν ολοκληρώνεται μόνο με το αυτοματοποιημένο σύστημα αλλά και από τις προτάσεις που καλούνται άμεσα και τεκμηριωμένα να υποβάλλουν οι προϊστάμενοι των ελεγκτικών υπηρεσιών. Στο τέλος της διαδικασίας σκοπός είναι ο κάθε ελεγκτής να γνωρίζει με ποια σειρά θα ελέγξει υποθέσεις που έχουν χρεωθεί ποιες είναι σημαντικές και ποιες όχι. Σκοπός μας είναι να μην σπαταλούνται ανθρώπινοι πόροι και να είμαστε αποτελεσματικοί στην πάταξη της φοροδιαφυγής και τελικά να εισπράττονται έσοδα από τους ελέγχους. Τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για την προτεραιοποίηση των υποθέσεων για ευνόητους λόγους δεν δημοσιοποιούνται οπότε δεν μπορούμε να πούμε κάτι εδώ».

    - Κύριε Γενικέ μεταξύ των υποθέσεων είναι και αυτοί που παίρνουν επιστροφές φόρου. Είναι μεγάλες αυτές οι επιστροφές; Υπάρχει πρόβλημα;

    - «Κοιτάξτε. Ένα κομμάτι των ελεγκτικών διαδικασιών μας είναι οι επιστροφές φόρου. Ούτως ή άλλως δηλαδή πριν δώσουμε επιστροφές φόρου μεγάλου ποσού κάνουμε ελέγχους οπότε είναι μια από τις ελεγκτικές διαδικασίες».

    - Κύριε Γενικέ αυτό που συζητάει ο κόσμος είναι το θέμα των αποδείξεων. Κάθε μέρα έρχονται στο προσκήνιο διάφορα ευτράπελα. Πρόσφατα σε μια ελβετική εφημερίδα είχατε προτρέψει τους τουρίστες να ζητούν αποδείξεις. Πόσο τελικά διαπιστώνετε ότι έχει βρει αντίκρισμα αυτό το μέτρο, αυτή η προτροπή;

    - «Εμένα η δική μου αίσθηση είναι ότι η συμμόρφωση αυξήθηκε από τότε που εντατικοποιήσαμε τους ελέγχους. Αυτό είναι το μήνυμα που παίρνω από όλες τις επικοινωνίες που έχω σε όλη την Ελλάδα. Και αυτό γιατί για πρώτη φορά εφαρμόστηκε με συνέπεια το πλαίσιο των διατάξεων για την αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων. Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε με τέτοια έκταση και με τέτοια διασπορά και με στόχευση τις σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής και όχι τα μικροποσά. Αυτό λοιπόν πέρασε ένα μήνυμα ότι η φορολογική διοίκηση είναι παρούσα. Πολύ καλή συνεργασία επίσης υπήρξε και με άλλες ελεγκτικές και διωκτικές υπηρεσίες όπως με την οικονομική αστυνομία και είναι πολύ σημαντικό διότι πέρασε ένα μήνυμα ότι είμαστε εδώ και ότι δεν θα αφήνουμε τα πράγματα να γίνονται όπως γινόντουσαν».

    - Πάντως κάθε μέρα όλο και κάποιες καταστάσεις πολύ "εντυπωσιακές" με κομπίνες έρχονται στο φως όπως αυτή με το κυλικείο που στεγάζεται στο ΚΤΕΛ της Κέρκυρας. Είναι προχωρημένη περίπτωση ή έχετε συναντήσει και άλλες;

    - «Κοιτάξτε είναι κάποιες πληροφορίες που έχουμε εδώ και κάποιο καιρό και τις οποίες αξιολογούμε, οι οποίες αν θέλετε μας ανησυχούν σε σχέση και με την νομοθετική πρωτοβουλία που υπάρχει για την διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα συστήματα τα δικά μας με την αμεσότητα της πληροφορίας που έχουμε να παίρνουμε. Υπάρχουν τέτοια φαινόμενα. Οι υπηρεσίες τα γνωρίζουν και είναι σε εξέλιξη μια έρευνα για τα ζητήματα αυτά. Θα έχουμε περισσότερα να πούμε στο επόμενο διάστημα γι αυτό».

    - Ένα από τα ζητήματα που βάλατε φέτος το καλοκαίρι ήταν και η μετακίνηση κάποιων φοροελεγκτών γιατί λόγω του γνωστού ζητήματος με την εντοπιότητα καλύπτουν τα μαγαζιά. Υπήρξε κάτι τέτοιο; Κάνατε κάτι τέτοιο;

    - «Βεβαίως. Λειτούργησε πάρα πάρα πολύ καλά αυτή η παράμετρος που βάλαμε για πρώτη φορά. Από τις περιπτώσεις οι οποίες εντοπίστηκαν με παραβάσεις οι οποίες οδήγησαν σε αναστολή λειτουργίας στη συντριπτική πλειονότητα προήλθε από ελέγχους άλλων ΔΟΥ. Δηλαδή από ανθρώπους οι οποίοι δεν είχαν εντοπιότητα οι οποίοι λειτούργησαν χωρίς να ξέρουν πρόσωπα και καταστάσεις και εφάρμοσαν το νόμο χωρίς φόβο και πάθος».

    - Κύριε Γενικέ ποιο μήνυμα στέλνετε σε αυτούς που δεν κόβουν αποδείξεις;

    - «Και σε αυτούς που δεν κόβουν αποδείξεις και σε αυτούς που δέχονται να μην λαμβάνουν αποδείξεις, ό, τι νομίζουμε ότι γλιτώνουμε με τη μη έκδοση απόδειξης το πληρώνουμε διπλό και τρίδιπλο με άλλες φορολογικές επιβαρύνσεις. Έχει πολύ μεγάλη σημασία για όλους όσους ασχολούνται με την οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα να καταλάβουν την αξία της συμμόρφωσης και της εφαρμογής του νόμου. Η ισονομία και ο υγιής ανταγωνισμός είναι αυτός που θα επιτρέψει την ανάπτυξη με δίκαιους όρους τη χώρα».

    - Κύριε Γενικέ, σύμφωνα με δημοσιεύματα, μεταξύ των μέσων που θα χρησιμοποιήσετε είναι ακόμη και το facebook και το instagram και όλα αυτά τα διαδικτυακά για την άντληση στοιχείων. Ισχύει αυτό;

    - «Και εγώ στις εφημερίδες το διάβασα. Το βρήκα ενδιαφέρον. Από την άλλη πλευρά πρέπει να πω ότι υπάρχουν εξελιγμένα μοντέλα στο εξωτερικό τα οποία λαμβάνουν υπόψη κα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δε νομίζω όμως ότι αυτό που γράφτηκε στις εφημερίδες έχει να κάνει με τον τρόπο ελέγχου ο οποίος εφαρμόζεται διεθνώς με επιτυχία στα θέματα αυτά».

    - Κύριε Γενικέ στα πανηγύρια γίνονται έλεγχοι;

    - «Και πανηγύρια ελέγχουμε. Αλλά η στόχευση η δική μας είναι η συγκριτικά μεγαλύτερη φοροδιαφυγή. Δίνουμε δηλαδή βάρος και άμα δείτε και τις περιπτώσεις και των 48ωρων αλλά και της αναστολής λειτουργίας που θα έρθει με τις άλλες διατάξεις είναι τα πιο μεγάλα τα πιο σημαντικά που οι πηγές οι εστίες φοροδιαφυγής είναι μόνιμες και όχι συγκυριακές ή ευκαιριακές.

    - Κύριε Γενικέ να έρθουμε τώρα στις κατασχέσεις λογαριασμών. Ποιά είναι τα νούμερα για τις κατασχέσεις στο πρώτο επτάμηνο;

    - «Είναι νομίζω κοντά στις 856.000 ηλεκτρονικά κατασχετήρια στο πρώτο ετπάμηνο».

    - Λένε όμως ότι παρόλα αυτά δεν βρίσκετε λεφτά και το πολύ πολύ να βρείτε κανένα πεντακοσάρικο.

    - «Δεν είναι ακριβές αυτό, όχι. Από τις κατασχέσεις, τις ηλεκτρονικές κατασχέσεις που έχουν γίνει από την αρχή του έτους μέχρι τέλος Ιουνίου το ποσό απόδοσης πάνω από 3.000 ευρώ είναι πάνω από 70%. Δηλαδή αυτά που βρίσκουμε σε ποσοστό πάνω από 70% είναι ποσά πάνω από 3000 ευρώ. Άρα λοιπόν δεν είναι μικροποσά. Ακούω τη συζήτηση που γίνεται για τα θέματα αυτά. Πρέπει να σας πω ότι το 82% των οφειλετών του δημοσίου είναι οφειλέτες με ποσά κάτω από 3000 ευρώ ή μέχρι 3000 ευρώ και είναι και ένα ποσοστό αυτό το οποίο διαμεταβάλλεται διαρκώς γιατί ξέρετε κάποιος χρωστάει γίνεται μια κατάθεση εξοφλεί μετά μπαίνει κάποιος άλλος, δηλαδή δεν είναι οι ίδιοι άνθρωποι αυτοί. Οπότε είναι εύλογο αν θέλετε ένα μεγάλο κομμάτι των κατασχέσεων να αφορά αυτήν την μερίδα των οφειλετών η οποία όμως από την άλλη πλευρά είναι κοντά στο 30% δηλαδή σε μηνιαία βάση από τις ηλεκτρονικές κατασχέσεις που γίνονται περίπου το 30% αφορά οφειλές μέχρι 3.000 ευρώ».

    - Κύριε Γενικέ λένε πολλοί ότι ο στόχος που έχετε θέσει για εισπράξεις 2 δισ. ευρώ μέχρι τέλος του χρόνου από παλιές υποθέσεις μέσω 750.000 κατασχέσεων και πλειστηριασμών, είναι πολύ φιλόδοξος.

    - «Τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα δείχνουν ότι μάλλον θα το πετύχουμε το νούμερο αυτό. Αυτό δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία. Θα δούμε».

    - Και μέχρι το τέλος του χρόνου έχετε θέσει ένα στόχο να εισπράξετε περίπου 4 δισ. ευρώ;

    - «Από παλαιό ληξιπρόθεσμο;».

    - Ναι

    - «Από παλαιό ληξιπρόθεσμο ο στόχος είναι 2,050 δισ.ως ληξιπρόθεσμο και η εικόνα που υπάρχει είναι ότι δηλαδή είμαστε πάνω αν θέλετε από τους ενδιάμεσους στόχους της χρονιάς μέχρι στιγμής. Οπότε υπάρχει, αν θέλετε, μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι αυτό το κομμάτι θα πάει καλά. Να προσθέσω ότι από τον Απρίλιο υπάρχει ένα νέο σύστημα που εφαρμόζουμε σε σχέση με τις κατασχέσεις. Δεν γίνονται τυχαία οι κατασχέσεις. Γίνονται με μια πρόβλεψη εισπραξιμότητας και βεβαίως ξεκινάμε κάθε φορά κάθε μήνα με τις μεγαλύτερες οφειλές και κατεβαίνουμε προς τις μικρότερες. Γι αυτό και ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός το κομμάτι αυτό έχει καλά αποτελέσματα διότι δεν γίνονται κατασχέσεις για να γίνουν. Γίνονται κατασχέσεις σε πολύ μεγάλο βαθμό στοχευμένες».

    - Και ουσιαστικά δηλαδή λέτε ότι δεν "χτυπάτε" τον κόσμο με τα πολύ χαμηλά εισοδήματα, δεν στοχεύετε κατ? αρχήν σε αυτό;.

    - «Ούτως ή άλλως ξεκινάμε πάντα από τα μεγαλύτερα νούμερα. Αυτό είναι βασική εντολή και έχει δοθεί, αν θέλετε, σε κάθε μονάδα σε κάθε ΔΟΥ, ότι κάθε μήνα όταν ξεκινούν τις διαδικασίες πρώτα απ? όλα πρέπει να ξεκινούν από τις μεγάλες οφειλές και να κατεβαίνουν μετά προς τα κάτω. Αυτό είναι θεμελιώδες αλλά και όσο κατεβαίνουν υπάρχει μοντέλο το οποίο στοχεύει στην εισπραξιμότητα κάθε φορά δηλαδή μεταξύ των ενεργειών που πρέπει να λάβουμε και των οφειλετών που πρέπει να στραφούμε. Κοιτάμε αυτούς που με βάση το προφίλ τους έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να μας αποδώσουν τα χρήματα που οφείλουν.

    - Με το λαθρεμπόριο καυσίμων κύριε Γενικέ έχετε εντείνει τους ελέγχους;

    - «Κοιτάξτε για το λαθρεμπόριο κατ? αρχήν όπως ξέρετε ψηφίστηκε πρόσφατα ο νόμος ο οποίος προβλέπει την ίδρυση συντονιστικού επιχειρησιακού κέντρου για το λαθρεμπόριο ειδικών προϊόντων που υπόκεινται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα γιατί για πρώτη φορά κάθονται στο ίδιο επιχειρησιακό τραπέζι όλες οι διωκτικές αρχές που ασχολούνται με το λαθρεμπόριο. Η γγ δημοσίων εισόδων, τα τελωνεία δηλαδή, το ΣΔΟΕ, η γγ κατά της διαφθοράς, η οικονομική αστυνομία, το λιμενικό σώμα, ξεχνώ ενδεχομένως και κάποιες γιατί είναι μεγάλος ο κατάλογος αλλά δεν έχει σημασία, σημασία έχει ότι όλοι καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι. Αυτό λοιπόν τι σημαίνει; Σημαίνει ότι διαχειριζόμαστε τις από κοινού πληροφορίες που έχουμε. Προσωπικά πιστεύω ότι αυτή η εξέλιξη είναι πάρα πολύ σημαντική διότι θα οδηγήσει σε κοινή στόχευση, κοινή επιχειρησιακή δράση. Πολλές φορές είχαμε και σχετικά πρόσφατα ακόμα, επικαλύψεις. Δηλαδή μια υπηρεσία είχε μια πληροφορία πήγαινε κάπου μια άλλη υπηρεσία δεν το ήξερε και πολλές φορές, ας πούμε, δεν είχαμε τα αποτελέσματα που θέλαμε διότι δεν γινόντουσαν συντονισμένα αυτά τα πράγματα. Τώρα αυτός ο μηχανισμός δίνει την ευκαιρία για να μπορέσουμε να λειτουργούμε συντονισμένα και να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Από κει και πέρα το λαθρεμπόριο χρειάζεται κατά κύριο λόγο ενίσχυση προσωπικού και μέσων. Όπου αυτό έχει γίνει έχουμε δει αποτελέσματα. Να σας πω κάτι πολύ χαρακτηριστικό. Λίγα λεπτά πριν μιλήσουμε με πήρε ο προϊστάμενος τελωνείων Κήπων ο οποίος μου είπε ότι πιάσανε πακέτο 7,5 κιλών ηρωίνης μέσα σε λεωφορείο. Αυτό είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της απόδοσης της ενίσχυσης των ελεγκτικών μηχανισμών. Το τελωνείο Κήπων ενισχύθηκε σημαντικά με κόσμο από πέρσι και είχε καταφέρει μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα του μισού 2016 να είναι αν θέλετε ίσα περίπου με τα αποτελέσματα όλου του 2015. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να εργαστούμε όλοι μαζί έτσι ώστε να ενισχύσουμε με μέσα και προσωπικό τα τελωνεία».

    - Φαντάζομαι ότι από 1/1/2017 που θα γίνετε εντελώς ανεξάρτητη υπηρεσία με δικό της προϋπολογισμό θα έχετε να κάνετε πράγματα κ. Γενικέ, δε βοηθάει αυτό;

    - «Βοηθάει σίγουρα υπό την έννοια αν θέλετε ότι μειώνει ορισμένες γραφειοκρατικές διαδικασίες οι οποίες υπάρχουν τώρα διότι για να εκταμιευτούν πιστώσεις ή για να προβλεφτούν διάφορα τέτοια πράγματα χρειάζεται περισσότερη αλληλογραφία μεταξύ των υπηρεσιών. Γίνεται λίγο πιο ευέλικτη η διαδικασία. Από κει και πέρα η ουσία είναι ο προϋπολογισμός αυτός καθ? αυτός και η ενίσχυσή του, μέσα στα όρια που παρέχει η γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας, είναι κάτι το οποίο εργαζόμαστε αυτή την στιγμή συστηματικά με τις υπόλοιπες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έτσι ώστε να έχουμε έναν προϋπολογισμό ο οποίος θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα της φορολογικής διοίκησης και θα φέρει τα έσοδα που χρειάζεται το κράτος».

    - Από αυτές τις λίστες, τις περιβόητες λίστες Λαγκάρντ κ.ά πως πάνε οι εισπράξεις, οι έλεγχοι κλπ; Είστε ευχαριστημένος μέχρι τώρα;

    - «Οι έλεγχοι προχωρούν. Αυτό το κομμάτι το χειριζόμαστε σε συνεργασία με τους οικονομικούς εισαγγελείς οι οποίοι έχουν αν θέλετε και το πρόσταγμα των ελέγχων. Υπάρχει ένα ζήτημα ότι υπάρχουν πάρα πολλές υποθέσεις σε εξέλιξη και υπάρχει πίεση στις Υπηρεσίες να τελειώσουν όσο περισσότερες γίνεται από αυτές. Η εικόνα μέχρι στιγμής είναι μάλλον καλή ως προς το κομμάτι της πίεσης που υπάρχει και της αύξησης της δραστηριότητας είμαστε σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους έτσι ώστε να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα στο κομμάτι αυτό».

    - Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

    - «Να είστε καλά. Για μας αυτό είναι η έννοια μας να λειτουργούμε, αν θέλετε, με ισονομία και δικαιοσύνη. Να είμαστε αυστηροί στην παραβατικότητα. Να είμαστε όμως αρωγοί και στην επιχειρηματική προσπάθεια που είναι επίσης πολύ σημαντικό».

    [10] Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,55 δισ. ευρώ (αυξημένο κατά 2,676 δισ. ευρώ έναντι του στόχου)παρουσίασε το επτάμηνο ο προϋπολογισμός

    Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,55 δισ. ευρώ ή αυξημένο κατά 2,676 δισ. ευρώ έναντι του στόχου, παρουσίασε το επτάμηνο φέτος ο προϋπολογισμός. Παράλληλα, το ίδιο διάστημα αυξημένες κατά 220 εκατ. ευρώ ήταν και οι επιστροφές φόρων.

    Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2016 παρουσιάζεται μειωμένο έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 832 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 840 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015 και στόχου του προϋπολογισμού 2016 για έλλειμμα 3.486 εκατ. ευρώ. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 3.550 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 3.712 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2015 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 874 εκατ. ευρώ.

    Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 27.998 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 641 εκατ. ευρώ ή 2,2% έναντι του στόχου. Ενώ, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 25.951 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 401 εκατ. ευρώ ή 1,6% έναντι του στόχου.

    Ειδικότερα, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου αύξηση έναντι του στόχου παρατηρήθηκε στις εξής κύριες κατηγορίες εσόδων:

    α) Άμεσοι φόροι ΠΟΕ κατά 127 εκατ. ευρώ ή 12,1%,

    β) Λοιποί άμεσοι φόροι κατά 66 εκατ. ευρώ ή 4,3%,

    γ) ΦΠΑ καπνού κατά 79 εκατ. ευρώ ή 21,2%,

    δ) ΦΠΑ λοιπών κατά 251 εκατ. ευρώ ή 3,6%,

    ε) Τέλος ταξινόμησης οχημάτων κατά 38 εκατ. ευρώ ή 58,5%,

    στ) Λοιποί ΕΦΚ (καπνού κ.λπ.) κατά 244 εκατ. ευρώ ή 15,2%,

    ζ) Έμμεσοι φόροι ΠΟΕ κατά 241 εκατ. ευρώ ή 80,9%,

    η) Απολήψεις από την ΕΕ κατά 148 εκατ. ευρώ ή 164,0%,

    θ) Λοιπά μη φορολογικά έσοδα κατά 306 εκατ. ευρώ ή 13,7%.

    Μειωμένα έναντι του στόχου την ίδια περίοδο ήταν τα έσοδα στις κάτωθι βασικές κατηγορίες:

    α) Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων κατά 126 εκατ. ευρώ ή 2,8%,

    β) Φόρος εισοδήματος ειδικών κατηγοριών κατά 87 εκατ. ευρώ ή 11,6%,

    γ) ΦΠΑ πετρελαιοειδών κατά 160 εκατ. ευρώ ή 15,5%,

    δ) ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων κατά 33 εκατ. ευρώ ή 1,4%,

    ε) Λοιποί φόροι κατανάλωσης κατά 127 εκατ. ευρώ ή 43,4%,

    στ) Λοιποί έμμεσοι φόροι κατά 46 εκατ. ευρώ ή 18,8%,

    ζ) Τα έσοδα του προγράμματος ενίσχυσης της ρευστότητας λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης κατά 72 εκατ. ευρώ ή 46,5%,

    η) Τα έσοδα από ANFAs & SMPs κατά 225 εκατ. ευρώ, ή 37,5%.

    θ) Τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων κατά 87 εκατ. ευρώ, ή 61,2%.

    Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 1.720 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 220 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του προϋπολογισμού (1.500 εκατ. ευρώ).

    Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 2.047 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 1.043 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

    Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2016 ανήλθαν στα 28.830 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 3.295 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (32.126 εκατ. ευρώ).

    Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 27.125 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 2.395 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 2.003 εκατ. ευρώ. Ενώ, παρουσιάζονται αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015 κατά 609 εκατ. ευρώ, καθώς έχουν καταβληθεί επιπλέον 390 εκατ. ευρώ για επιχορηγήσεις νοσοκομείων, 122 εκατ. ευρώ για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, 162 εκατ. ευρώ για επιδοτήσεις γεωργίας και 46 εκατ. ευρώ για εξοπλιστικά προγράμματα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

    Οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 1.705 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 900 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

    Όσον αφορά στον Ιούλιο, το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 5.011 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 776 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 4.991 εκατ. ευρώ, μειωμένα έναντι του μηναίου στόχου κατά 375 εκατ. ευρώ.

    Η μείωση των εσόδων τον Ιούλιο οφείλεται κυρίως:

    α) στο φόρο εισοδήματος Φυσικών Προσώπων κατά 272 εκατ. ευρώ

    β) στο φόρο εισοδήματος ειδικών κατηγοριών κατά 55 εκατ. ευρώ

    γ) στους λοιπούς άμεσους φόρους κατά 45 εκατ. ευρώ

    δ) στον ΦΠΑ καπνού κατά 41 εκατ. ευρώ

    ε) στους λοιπούς ΕΦΚ (καπνού κ.λπ.) κατά 160 εκατ. ευρώ

    στ) στα λοιπά μη φορολογικά έσοδα κατά 132 εκατ. ευρώ.

    Αντίθετα, αυξημένα έναντι του στόχου ήταν κυρίως τα έσοδα:

    α) του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 295 εκατ. ευρώ

    β) των φόρων στην περιουσία κατά 42 εκατ. ευρώ

    γ) του ΦΠΑ λοιπών κατά 37 εκατ. ευρώ.

    Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν τον Ιούλιο σε 249 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 40 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου (209 εκατ. ευρώ).

    Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 19 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 401 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

    Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4.834 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 55 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου, ενώ οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4.431 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 72 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου. Οι δαπάνες του ΠΔΕ ανήλθαν σε 403 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 17 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 27 August 2016 - 10:32:44 UTC