Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Όλ. Γεροβασίλη: Η ΝΔ προσπαθεί να μειώσει το τίμημα για τις τηλεοπτικές άδειες αλλά... «το τζάμπα πέθανε»
  • [02] ΚΚΕ: Οσο τα κανάλια ανήκουν σε μεγαλοεπιχειρηματίες, θα ζουν και θα βασιλεύουν η διαπλοκή και τα πολιτικά παιχνίδια
  • [03] Το Σάββατο 10/9, στις 8 το βράδυ η ομιλία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, στα εγκαίνια της 81ης ΔΕΘ
  • [04] Στα 400,84 ευρώ ο μέσος μισθός για μερική απασχόληση, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΚΑ
  • [05] Ρ. Αντωνοπούλου στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ανέργων
  • [06] «Δεν είμαι δικηγόρος του κ. Μαρινάκη» δηλώνει ο Γιάννης Μαντζουράνης
  • [07] Περίπου 5.000 αιτούντες άσυλο μετανάστες και πρόσφυγες στη Λέσβο
  • [08] Ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου η δεύτερη φάση της έρευνας στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων
  • [09] Το Σάββατο 10/9 τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης «Άλογα, θώρακες et in Messenia ego»
  • [10] «Ο διαγωνισμός διασφαλίζει ότι θα μεγιστοποιηθεί το τίμημα για το ελληνικό Δημόσιο»
  • [11] ΣΥΡΙΖΑ: Δικαιώνεται η προσπάθεια για την αναβάθμιση του Ελληνικού Ποδοσφαίρου
  • [12] Ρ. Αντωνοπούλου στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ανέργων
  • [13] Βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Αύγουστο, βλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

  • [01] Όλ. Γεροβασίλη: Η ΝΔ προσπαθεί να μειώσει το τίμημα για τις τηλεοπτικές άδειες αλλά... «το τζάμπα πέθανε»

    Την βαρύτατη καταγγελία ότι ο ΝΔ επιχειρεί να επηρεάσει το ύψος των προσφορών για τις τηλεοπτικές άδειες διατύπωσε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, η οποία, με δήλωσή της, κατηγορεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι με τη στάση του υπερασπίζεται μέχρις εσχάτων τη διαπλοκή και το καλεί να κατανοήσει ότι... «το τζάμπα πέθανε».

    «Ο κ. Κουμουτσάκος και η ΝΔ, αφού δεν κατάφεραν να ματαιώσουν τον διαγωνισμό, κάνουν, ακόμα και την ύστατη ώρα, ό,τι περνάει από το χέρι τους, προκειμένου να μειώσουν το τίμημα για τις τηλεοπτικές άδειες, προς όφελος των καναλαρχών και σε βάρος του Δημοσίου», δήλωσε η κ. Γεροβασίλη και κατήγγειλε: «Δεν φτάνει που επί 27 χρόνια δεν ζήτησαν ούτε ευρώ για τη χρήση των δημοσίων συχνοτήτων, έχουν τώρα το θράσος, την ώρα που η δημοπράτηση των αδειών βρίσκεται, επιτέλους, σε εξέλιξη, να υπόσχονται άνοιγμα των συχνοτήτων, επιδιώκοντας, έτσι, να επηρεάσουν το ύψος των προσφορών».

    «Ας το πάρουν απόφαση: Το μόνο που καταφέρνουν με τέτοιες δηλώσεις, είναι να εκτίθενται ανεπανόρθωτα στα μάτια του ελληνικού λαού», πρόσθεσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, προτρέποντας τη ΝΔ και τον πρόεδρό της, Κυριάκο Μητσοτάκη, να κατανοήσουν ότι «το τζάμπα πέθανε».

    «Αν η Νέα Δημοκρατία θέλει να υπόσχεται την ακύρωση του διαγωνισμού, θα πρέπει να μας πει πού θα βρει το ποσόν, που σήμερα θα εισρεύσει στα δημόσια ταμεία, για να το επιστρέψει στους καναλάρχες, τη στιγμή, μάλιστα, που χρωστά πάνω από 210 εκατομμύρια από τα θαλασσοδάνεια. Ας υπενθυμίσει κάποιος στον κ. Μητσοτάκη ότι "το τζάμπα πέθανε". Ο ελληνικός λαός δεν θα πληρώνει τις διαπλοκές της παράταξής του», τόνισε η κ. Γεροβασίλη.

    [02] ΚΚΕ: Οσο τα κανάλια ανήκουν σε μεγαλοεπιχειρηματίες, θα ζουν και θα βασιλεύουν η διαπλοκή και τα πολιτικά παιχνίδια

    «Απ? τη στιγμή που τα κανάλια και οι συχνότητες θα συνεχίσουν να ανήκουν σε μεγαλοεπιχειρηματίες, θα ζουν και θα βασιλεύουν η διαπλοκή, τα πολιτικά παιχνίδια και πάνω απ? όλα η ?ενημέρωση? θα είναι σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων και προς όφελος των ιδιοκτητών των καναλιών και των επιχειρηματικών τους συμφερόντων» αναφέρει σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

    «Όπως δεν αντιμετωπίστηκε η διαπλοκή σε άλλους τομείς, π.χ. ιδιωτικοποιήσεις, προμήθειες του δημοσίου, δημόσια έργα, που γίνονται παρόμοιοι διαγωνισμοί, έτσι δεν πρόκειται να μπει τέλος στη διαπλοκή και με το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, όπως κοροϊδεύει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ» καταλήγει το σχόλιο του κόμματος.

    [03] Το Σάββατο 10/9, στις 8 το βράδυ η ομιλία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, στα εγκαίνια της 81ης ΔΕΘ

    Στις 8 το βράδυ του Σαββάτου,10 Σεπτεμβρίου, θα γίνουν τα εγκαίνια της 81ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θα ακολουθήσει ομιλία του προς τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης". Το μεσημέρι της Κυριακής 11/9 ο κ. Τσίπρας θα δώσει συνέντευξη Τύπου. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μιλήσει στην 81η ΔΕΘ, στις 8 το βράδυ του Σαββάτου, 17 Σεπτεμβρίου, στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" και το μεσημέρι της επομένης θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα της ΔΕΘ στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας 12/9, θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο περίπτερο 8 της ΔΕΘ, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. Στις 4 το απόγευμα της Δευτέρας η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, θα συναντηθεί με τη διοίκηση της ΔΕΘ. Στις 5 το απόγευμα θα επισκεφθεί περίπτερα και στις 8 μ.μ. θα μιλήσει σε εκδήλωση στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης".

    Την Τρίτη 13/9, στις 12 το μεσημέρι, θα δώσει συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης, στο περίπτερο 8. Την Τετάρτη 14/9, στις 12 το μεσημέρι, θα δώσει συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης". Στις 6 το απόγευμα της Τετάρτης, θα επισκεφθεί τη ΔΕΘ ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος θα δώσει συνέντευξη Τύπου στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης 15/9, στο περίπτερο 8.

    Το μεσημέρι της Πέμπτης (1:30μ.μ.) θα δώσουν συνέντευξη Τύπου οι Οικολόγοι Πράσινοι, στο περίπτερο 8, και στις 6μ.μ. η Χρυσή Αυγή, στο περίπτερο 8. Στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής 16/9, θα δώσει συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, στο περίπτερο 8.

    [04] Στα 400,84 ευρώ ο μέσος μισθός για μερική απασχόληση, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΚΑ

    Σε 52,25 ευρώ ανέρχεται το μέσο ημερομίσθιο στο σύνολο των κοινών επιχειρήσεων, σε ασφαλισμένους με πλήρη απασχόληση και ο μέσος μισθός σε 1.219,69 ευρώ, ενώ στη μερική απασχόληση ανέρχονται σε 23,58 ευρώ και 400,84 ευρώ, αντίστοιχα. Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από την επεξεργασία των «Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων» (ΑΠΔ) του ΙΚΑ, που υποβλήθηκαν για τον Ιανουάριο του 2016 και από τις εγγραφές, οι οποίες έχουν ελεγχθεί κατά τον χρόνο επεξεργασίας.

    Συγκεκριμένα, στο σύνολο των ασφαλισμένων, η μέση απασχόληση είναι 21,38 ημέρες, στους ασφαλισμένους στις κοινές επιχειρήσεις 21,54 και στους ασφαλισμένους στα οικοδομοτεχνικά έργα 12,22.

    Στα οικοδομοτεχνικά έργα, το μέσο ημερομίσθιο είναι 41,19 ευρώ και ο μέσος μισθός 503,34 ευρώ. Επισημαίνεται, ότι στις κοινές επιχειρήσεις η μέση απασχόληση και το μέσο ημερομίσθιο έχουν υπολογιστεί για τις ασφαλιστέες ημέρες, ενώ στα οικοδομοτεχνικά έργα για τις πραγματοποιηθείσες ημέρες. Στις επιχειρήσεις με λιγότερους από δέκα μισθωτούς, το μέσο ημερομίσθιο πλήρους απασχόλησης ανέρχεται στο 62,76% του μέσου ημερομισθίου των ασφαλισμένων σε επιχειρήσεις με πάνω από δέκα μισθωτούς, ενώ ο μέσος μισθός ανέρχεται σε 59,78%. Το μέσο ημερομίσθιο των γυναικών στις κοινές επιχειρήσεις με πλήρη απασχόληση αντιπροσωπεύει το 84,45% του αντίστοιχου ημερομισθίου των ανδρών, ενώ στη μερική απασχόληση το 95,14%.

    [05] Ρ. Αντωνοπούλου στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ανέργων

    Την ανάγκη υποστήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον μέγιστο δυνατό βαθμό «ώστε να συγκρατούν τις θέσεις εργασίας που έχουν και να κάνουν καινούργιες προσλήψεις» αλλά και σωστού και ορθολογικού προγραμματισμού «ώστε να μην χάνεται ούτε ένα ευρώ όσον αφορά την υποστήριξη των ανέργων» υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM».

    «Να μην χαϊδεύουμε απλώς τους ανέργους αλλά να δίνουμε τέτοιες κατευθύνσεις όσον αφορά τα προγράμματα υλοποίησης που υποστηρίζουν τους ανέργους, που να έχουν στόχο την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, όταν και όπως προκύπτουν οι θέσεις εργασίας» σημείωσε -μεταξύ άλλων- η κ. Αντωνοπούλου.

    Εξηγώντας τις παραμέτρους του νέου προγράμματος του υπουργείου Εργασίας για την απασχόληση ανέργων, η αναπληρώτρια υπουργός εξήγησε πως αυτό που επιδιώκεται είναι «όσο μπορούμε περισσότερο να υποστηρίξουμε τον άνεργο να έχει επιλογές» και πρόσθεσε:

    «Απευθυνόμαστε στους ανέργους που παίρνουν το επίδομα ανεργίας για να τους δώσουμε την επιλογή, αν θέλουν να προσληφθούν άμεσα, ο ΟΑΕΔ παίρνει ακριβώς τα τριακόσια εξήντα ευρώ που μέχρι τώρα έδινε σαν επίδομα ανεργίας, το μετατρέπει σε μια επιταγή επανένταξης στο χώρο της εργασίας, υποστηρίζει τα 360 ευρώ ο εργοδότης που προσλαμβάνει από έναν μέχρι δέκα εργαζόμενους (δηλαδή οι πολύ μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, η ραχοκοκκαλιά της χώρας). Θα βάλει λοιπόν ο μικρομεσαίος που θα κάνει την πρόσληψη αλλά επίσης και ο επαγγελματίας που μόλις τώρα ξεκινά σαν αυτοαπασχολούμενος αλλά έχει δηλώσει ότι έχει έδρα, και θα μπορέσει να κάνει την πρόσληψη, θα βάλει το υπόλοιπο ποσό για το χρόνο που ο άνεργος δικαιούται να παίρνει το επίδομα ανεργίας» εξήγησε η κ. Αντωνοπούλου, επισημαίνοντας πως η συνολική απασχόληση είναι 12 μήνες.

    [06] «Δεν είμαι δικηγόρος του κ. Μαρινάκη» δηλώνει ο Γιάννης Μαντζουράνης

    «Είναι απολύτως ψευδές και συκοφαντικό ότι είμαι δικηγόρος του κ. Μαρινάκη. Είμαι δικηγόρος του δικηγόρου της ΕΠΟ, Θεόδωρου Κουρίδη, συγκατηγορουμένου του κ. Μαρινάκη, και ουδέποτε έχω εκπροσωπήσει τον κ. Μαρινάκη σε καμία δίκη. Τουναντίον, είμαι δικηγόρος του Δ. Κοντομηνά στην υπόθεση του Ταμιευτηρίου και στο φορολογικό ποινικό του, ο σταθμός του οποίου διέπραξε αυτή την αθλιότητα εις βάρος μου» δήλωσε ο Γιάννης Μαντζουράνης, διαψεύδοντας πληροφορίες ότι είναι συνήγορος του κ. Μαρινάκη και ταυτόχρονα εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.

    Ο κ. Μαντζουράνης ανέφερε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη σε βάρος και των τηλεοπτικών σταθμών Alpha και ΣΚΑΙ, διότι -όπως είπε- ανέφεραν ψευδείς ειδήσεις, που θίγουν την υπόληψή του. «Θα τα πούμε στις δικαστικές αίθουσες, θα κάνω αγωγή σε βάρος και των δυο, είναι ψευδείς οι αναφορές τους και αυτό προσβάλλει την επαγγελματική μου υπόληψη» ανέφερε.

    [07] Περίπου 5.000 αιτούντες άσυλο μετανάστες και πρόσφυγες στη Λέσβο

    Κι άλλες αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο με τοναριθμό πλέον των αιτούντων άσυλο που είναι εγκλωβισμένοιστο νησί να αγγίζει τις 5.000. Αριθμός που σε ποσοστό ξεπερνάτο 15% των κατοίκων της πόλης της Μυτιλήνης.Σήμερα το πρωί από τη θαλάσσια περιοχή ανοικτά τουαεροδρομίου νότια της Μυτιλήνης περισυλλέχτηκαν 90πρόσφυγες. Όλη μέρα χθες στη Λέσβο έφτασαν 175 πρόσφυγεςκαι μετανάστες, στη Λήμνο 88 και στη Σάμο οι ροές συνέχισαννα είναι μηδενικές.

    Χωρίς τους σημερινούς εισερχόμενους στη Λέσβο βρίσκονται4.846 πρόσφυγες και μετανάστες, στη Χίο παραμένουν 3.309άτομα και στη Σάμο 1.002. Συνολικά στα νησιά του βορείουΑιγαίου παραμένουν σήμερα 9.157 πρόσφυγες και μετανάστες.

    Δεν συνεννοούνται

    Οι αυξημένες ροές μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβοπροκάλεσαν χθες «μπλακ άουτ» στις καταγραφές στο χοτ σποττης Μόριας. Αποτέλεσμα περίπου 150νεοαφιχθέντες στηΛέσβο να παραμείνουν επί ώρες πίσω από το παλιόκολυμβητήριο στο λιμάνι της Μυτιλήνης, υπό αστυνομικήεπιτήρηση και έως ότου αδειάσει η πτέρυγα καταγραφής στοχοτ σποτ!

    Το περιστατικό αυτό το οποίο επαναλαμβάνεται σήμερα με τους90 νέους νεοεισερχόμενους, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίεςαποδίδεται όχι τόσο στην έλλειψη χώρου στη Μόρια, όσο σεαδυναμία συνεργασίας του Λιμεναρχείου με τους επικεφαλήςτης υπηρεσίας πρώτης υποδοχής στη Μόρια. Όπως αναφέρουνοι ίδιες πληροφορίες, οι επικεφαλής αυτοί, επικαλούμενοιέλλειψη προσωπικού, λειτουργούν με ωράρια δημοσίου καιαφήνουν το Λιμενικό να βρει λύσεις για αυτούς που δεν χωράνεστους χώρους καταγραφής του χοτ σποτ.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι λεωφορεία με πρόσφυγες περιμένουνγια ώρες στη Μόρια ενώ όπως καταγγέλλεται δεν επιτρέπεται ηείσοδος ακόμα και σε όσους ζητάνε να πάνε στην τουαλέτα!

    Κορύφωση όλων των παραπάνω το ότι μετά από«διαπραγματεύσεις» χωρίς αποτέλεσμα, σήμερα υποχρεώθηκετο λιμενικό να μεταφέρει τους 175 πρόσφυγες που έφθασαν στονησί στο χώρο του λιμανιού πίσω από το Κολυμβητήριο μέχρινα τους δεχθούν στη Μόρια για καταγραφή.Το περιστατικό σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες προκάλεσετην οργή του Λιμενάρχη Μυτιλήνης Πλοίαρχο ΝικόλαοΠασσάδη ο οποίος χθες με έγγραφό του στον ΥπουργόΝαυτιλίας το οποίο κοινοποίησε στον Εισαγγελέα ΠρωτοδικώνΜυτιλήνης κατήγγειλε την παρουσία των μεταναστών στολιμάνι. «Δεν έχω πού να τους πάω» φέρεται να αναφέρει στηναγωνιώδη επιστολή του ο Λιμενάρχης.

    [08] Ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου η δεύτερη φάση της έρευνας στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων

    Ξεκινά μεθαύριο, Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου, η δεύτερη φάση των φετινών ερευνών στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων (1ος αι. πΧ), όπως πληροφόρησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ η προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και διευθύντρια των ερευνών, δρ. Αγγελική Σίμωσι. «Αυτήν τη στιγμή στήνονται τα μηχανήματα», ανέφερε η κ. Σίμωσι, ενώ όπως έγινε γνωστό από την επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος «Return to Antikythera» («Επιστροφή στα Αντικύθηρα»), η ερευνητική ομάδα καταφθάνει στο νησί από διάφορες περιοχές του κόσμου για τη συμμετοχή στη συγκεκριμένη αποστολή.

    Η πρώτη φάση των ερευνών διενεργήθηκε μεταξύ 22 Μαΐου και 11 Ιουνίου 2016 από την επιστημονική ομάδα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του αμερικανικού Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole, φέρνοντας στην επιφάνεια δεκάδες νέα ευρήματα, όπως ένα δεύτερο χάλκινο δόρυ με την αιχμή (το πρώτο εντοπίστηκε το 2014), θραύσματα μαρμάρινων αγαλμάτων, από τα οποία ξεχωρίζει ένας καρπός αριστερού χεριού, η απόληξη ενός ποδιού από ξύλινο έπιπλο με χάλκινη επένδυση, θραύσματα από γυάλινα αγγεία και άλλα από φυσητό γυαλί τύπου millefiori, αμφορείς, μία λάγυνος (τύπος αγγείου), μία οινοχόη και ένα χρυσό δακτυλίδι.

    Επίσης, εντοπίστηκαν στοιχεία του ίδιου του πλοίου, όπως καρφιά διαφόρων τύπων, μάζα ρητίνης, φύλλα από την επιμολύβδωση του σκάφους, τυλιγμένα ή διπλωμένα μολύβδινα ελάσματα, ένας μολύβδινος σωλήνας, πιθανόν από την αντλία υδάτων (σεντίνες) του πλοίου και ένα μολύβδινο βάρος περίπου 100 κιλών. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν πιθανότατα και οι μάζες από σκωρίεςσιδήρου, οι οποίες διατηρούν στο εσωτερικό τους το σχήμα του αντικειμένου.

    Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι βάσιμες, πλέον, ενδείξεις για την ύπαρξη και δεύτερου ναυαγίου στον χώρο: Ένας μολύβδινος σωλήνας διαφορετικού διαμετρήματος, καρφιά, κέραμοι, αμφορείς και λάγυνοι, όλα διαφορετικού τύπου.

    Η έρευνα, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλου, διενεργείται από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, με την υποστήριξη του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole και τη συμμετοχή αρχαιολόγων και ειδικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Περισσότερες πληροφορίες για την έρευνα, το Ναυάγιο και τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων στην επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος«Επιστροφή στα Αντικύθηρα» (http://antikythera.whoi.edu)που είναι στα αγγλικά (έως τον Δεκέμβριο θα είναι έτοιμη και στα ελληνικά), καθώς και στις ηλεκτρονικές διευθύνσειςwww.antikythera-mechanism.gr/el(αγγλικά και ελληνικά) καιwww.youtube.com/user/antikythera2012.

    [09] Το Σάββατο 10/9 τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης «Άλογα, θώρακες et in Messenia ego»

    Αν και έχει ξεκινήσει από τον Αύγουστο, η εικαστική έκθεση «Άλογα, θώρακες et in Messenia ego» με γλυπτά της Αλεξάνδρας Αθανασιάδη και νωπογραφίες της Ιόλης Ξιφαρά, μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Μεσσήνης, τα εγκαίνια θα γίνουν το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016, ώρα 18:30.

    Η αισθητική των γλυπτών έργων της Αλεξάνδρας Αθανασιάδη, από ξύλο, σίδηρο και ορείχαλκο, είναι απόλυτα συνυφασμένη με την αρχαιότητα, αφού παραπέμπει εμφανώς στα υλικά κατάλοιπα του παρελθόντος, αλλά πάντα παρόντος ελληνικού πολιτισμού, τόσο με τις θεματικές της επιλογές «θώρακες και άλογα», όσο και με τις μνημειακές διαστάσεις των γλυπτών της. Από την άλλη, οι νωπογραφίες της Ιόλης Ξιφαρά παραπέμπουν σε μνημοσύνες παρελθόντων πολιτισμών, αφού μέσα από τις συνθέσεις της και τους εικονογραφικούς της υπαινιγμούς αντανακλώνται μύθοι και ιστορίες τόπων και ανθρώπων. Χρησιμοποιώντας την τεχνική του fresco, με την ιδιαίτερη υφή και την ονειρική απόδοση των χρωμάτων, μας ταξιδεύει σε άλλους κόσμους, αυτούς της ποίησης, της μουσικής, της ιστορίας, των θρύλων.

    Ο καθηγητής αρχαιολογίας και διευθυντής του ανασκαφικού και αναστηλωτικού έργου στην Αρχαία Μεσσήνη, Πέτρος Θέμελης, μεταξύ άλλων έχει γράψει χαρακτηριστικά: «Η έκθεση έργων τέχνης δύο γυναικών εικαστικών, της γλύπτριας Αλεξάνδρας Αθανασιάδη και της ζωγράφου Ιόλης Ξιφαρά, στο μνημειώδες Γυμνάσιο της αρχαίας Μεσσήνης, όπου τα νιάτα της μεσσηνιακής επικράτειας ασκούνταν σε γυμνικά και ιππικά αγωνίσματα, θα προσφέρει στον επισκέπτη του αρχαιολογικού χώρου μια μοναδική εμπειρία μετάβασης από τον σύγχρονο στον αρχαίο κόσμο της δημιουργίας, της θέασης και της ακρόασης».

    Από τη μεριά της, η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης Λουϊζα Καραπιδάκη, μεταξύ άλλων, έχει σημειώσει: «Οι δυο καλλιτέχνες με ένα απόλυτα σύγχρονο λεξιλόγιο στον τρόπο της εικαστικής τους έκφρασης παραπέμπουν στη μνήμη, στην ιστορία, στην τέχνη του αρχαίου πολιτισμού χρησιμοποιώντας υλικά και τεχνικές της αρχαίας τεχνολογίας καθώς και ποικίλες σημασιολογικές αναφορές».

    Η έκθεση, που οργανώνει η Εταιρία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών και θα διαρκέσει ως τα τέλη Σεπτεμβρίου, είναι ανοιχτή στο κοινό από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ.

    [10] «Ο διαγωνισμός διασφαλίζει ότι θα μεγιστοποιηθεί το τίμημα για το ελληνικό Δημόσιο»

    «Για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Δημοσίου σε έναν διαγωνισμό πρέπει να αποτραπεί η ροή πληροφοριών μεταξύ των διαγωνιζομένων. Αυτήν την πρόνοια είχαμε και γι' αυτό σχεδιάσαμε τον διαγωνισμό με αυτόν τον τρόπο», ανέφερε, σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα στην ΕΡΤ, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.

    Ο κ. Παππάς ερωτηθείς για την κριτική που ασκείται αναφορικά με τα δρακόντεια μέτρα της δημοπρασίας υπογράμμισε ότι η σημερινή διαδικασία βρίσκεται σε αντιπαραβολή και σε αντίθεση με τον διαγωνισμό για τον ψηφιακό πάροχο- με τον οποίο δόθηκε σε πάρα πολύ χαμηλή τιμή για 15 χρόνια όλο το ψηφιακό φάσμα- όταν οι συμμετέχοντες λειτουργούντες τηλεοπτικοί σταθμοί, εκείνον τον καιρό, είχαν τη δυνατότητα, όχι μόνο να ανταλλάξουν πληροφορίες, αλλά είχαν και τον χρόνο να συνασπιστούν σε ένα επιχειρηματικό σχήμα. «Σε αντίθεση με τις τακτικές αυτές, ο σημερινός διαγωνισμός, κατ' εφαρμογή του Συντάγματος, διασφαλίζει ακριβώς ότι θα μεγιστοποιηθεί το τίμημα για το ελληνικό Δημόσιο και ότι θα είναι καθαροί οι όροι», σημείωσε.

    Κληθείς να σχολιάσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν αναγνωρίζει τον διαγωνισμό, ο υπουργός Επικρατείας τνισε ότι «η ΝΔ οφείλει να αλλάξει αυτήν τη θέση σήμερα».

    «Είναι νομίζω προσβολή στη νοημοσύνη του Έλληνα πολίτη και οφείλει σήμερα να βγει και να διατυπώσει τη θέση ότι θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ο διαγωνισμός αυτός είναι ο διαγωνισμός, ο οποίος για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα απονείμει νόμιμες άδειες και η ταύτιση της ΝΔ με ορισμένα πάρα πολύ συγκεκριμένα και ιδιαίτερα συμφέροντα είναι, νομίζω, ένα πάρα πολύ αρνητικό γεγονός».

    Για όσους ασκούν κριτική στην κυβέρνηση ότι δεν περίμενε την απόφαση του ΣτΕ, ο κ. Παππάς επεσήμανε: «Εμείς σεβόμαστε τη δικαιοσύνη και κατ' εφαρμογή του Συντάγματος κάνουμε τον διαγωνισμό». Σε αυτό το σημείο έσπευσε να υπογραμμίσει ότι το ΣτΕ, από το 2010, έχει υπογραμμίσει ότι το καθεστώς λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών, χωρίς άδεια, αντιβαίνει το Σύνταγμα. Όπως συμπλήρωσε, σύμφωνα με το άρθρο 15 του Συντάγματος, είναι προαπαιτούμενο να υπάρχει άδεια για να λειτουργεί και να εκπέμπει ένας τηλεοπτικός σταθμός. «Στην παρούσα φάση εξάντλησαν κάθε νομική δυνατότητα οι λειτουργούντες τηλεοπτικοί σταθμοί και τώρα συμμετέχοντες στο διαγωνισμό», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας στο απόσπασμα της συνέντευξης που μεταδόθηκε από την ΕΡΤ, η οποία αναμένεται να μεταδοθεί ολόκληρη αργότερα σήμερα.

    [11] ΣΥΡΙΖΑ: Δικαιώνεται η προσπάθεια για την αναβάθμιση του Ελληνικού Ποδοσφαίρου

    «Η ανεξέλεγκτη και ασύδοτη δράση μερίδας των διοικούντων του Ελληνικού ποδοσφαίρου ολοκληρώνει τον κύκλο της έπειτα από την αποφασιστική παρέμβαση της Κυβέρνησης», τονίζει το Τμήμα Αθλητισμού και Φυσικής Αγωγής του ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνει, ότι έπειτα από τις σημερινές εξελίξεις στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τους εκπροσώπους των Διεθνών Ομοσπονδιών του αθλήματος, δικαιώνεται «η προσπάθεια για την αναβάθμιση του Ελληνικού Ποδοσφαίρου, όπως αυτή εκφράζεται μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 με μια σειρά από νομικές και διοικητικές πρωτοβουλίες».

    Στην ανακοίνωσή του για τις εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο, το Τμήμα Αθλητισμού και Φυσικής Αγωγής του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει, ότι «παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες των στελεχών της Ε.Π.Ο., ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, υλοποιεί το πάγιο αίτημα της κοινωνίας και του φίλαθλου κόσμου, αποκαθιστά τη νομιμότητα και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ισότιμη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών».

    Αναφέρει επίσης, ότι οι σημερινές εξελίξεις επιβεβαιώνουν, ότι «ο αγώνας για την εμπέδωση της δικαιοσύνης και της ισονομίας, όταν συνδυάζεται με επιμονή και συστηματικότητα μπορούν να φέρουν απτά αποτελέσματα στον χώρο του αθλητισμού». «Κάθε φίλαθλος, κάθε πολίτης», τονίζεται τέλος, «οφείλει να συμπαραταχτεί στον αγώνα για διαφάνεια και εκδημοκρατισμό στο ποδόσφαιρο ώστε το δημοφιλέστερο άθλημα να ξαναβρεί την χαμένη κοινωνική του δυναμική και αξιοπιστία».

    [12] Ρ. Αντωνοπούλου στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ανέργων

    Την ανάγκη υποστήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον μέγιστο δυνατό βαθμό «ώστε να συγκρατούν τις θέσεις εργασίας που έχουν και να κάνουν καινούργιες προσλήψεις» αλλά και σωστού και ορθολογικού προγραμματισμού «ώστε να μην χάνεται ούτε ένα ευρώ όσον αφορά την υποστήριξη των ανέργων» υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM».

    «Να μην χαϊδεύουμε απλώς τους ανέργους αλλά να δίνουμε τέτοιες κατευθύνσεις όσον αφορά τα προγράμματα υλοποίησης που υποστηρίζουν τους ανέργους, που να έχουν στόχο την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, όταν και όπως προκύπτουν οι θέσεις εργασίας» σημείωσε -μεταξύ άλλων- η κ. Αντωνοπούλου.

    Εξηγώντας τις παραμέτρους του νέου προγράμματος του υπουργείου Εργασίας για την απασχόληση ανέργων, η αναπληρώτρια υπουργός εξήγησε πως αυτό που επιδιώκεται είναι «όσο μπορούμε περισσότερο να υποστηρίξουμε τον άνεργο να έχει επιλογές» και πρόσθεσε:

    «Απευθυνόμαστε στους ανέργους που παίρνουν το επίδομα ανεργίας για να τους δώσουμε την επιλογή, αν θέλουν να προσληφθούν άμεσα, ο ΟΑΕΔ παίρνει ακριβώς τα τριακόσια εξήντα ευρώ που μέχρι τώρα έδινε σαν επίδομα ανεργίας, το μετατρέπει σε μια επιταγή επανένταξης στο χώρο της εργασίας, υποστηρίζει τα 360 ευρώ ο εργοδότης που προσλαμβάνει από έναν μέχρι δέκα εργαζόμενους (δηλαδή οι πολύ μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, η ραχοκοκκαλιά της χώρας). Θα βάλει λοιπόν ο μικρομεσαίος που θα κάνει την πρόσληψη αλλά επίσης και ο επαγγελματίας που μόλις τώρα ξεκινά σαν αυτοαπασχολούμενος αλλά έχει δηλώσει ότι έχει έδρα, και θα μπορέσει να κάνει την πρόσληψη, θα βάλει το υπόλοιπο ποσό για το χρόνο που ο άνεργος δικαιούται να παίρνει το επίδομα ανεργίας» εξήγησε η κ. Αντωνοπούλου, επισημαίνοντας πως η συνολική απασχόληση είναι 12 μήνες.

    [13] Βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Αύγουστο, βλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    Νέα βελτίωση, μετά από αυτή του περασμένου μήνα, σημείωσε το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μηνιαίας έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος (economic sentiment indicator, ESI) αυξήθηκε στις 92,5 μονάδες από 90,9 τον Ιούλιο και 89,7 τον Ιούνιο, καταγράφοντας την υψηλότερη τιμή του τελευταίου 12μήνου.

    Αντίθετα, στην Ευρωζώνη σημειώθηκε επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, με τον ESI να μειώνεται στις 103,5 μονάδες από 104,5 τον Ιούλιο. Αντίστοιχη μείωση σημειώθηκε και στην ΕΕ, όπου ο ESI υποχώρησε στις 103,8 μονάδες από 104,7 τον περασμένο μήνα.

    Η βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα προέκυψε από όλους τους κλάδους της οικονομίας, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη μειώθηκε στις -70,1 μονάδες από -69,2 μονάδες τον περασμένο μήνα. Στη βιομηχανία, ο δείκτης διαμορφώθηκε στις -5,1 μονάδες από -7,3 τον Ιούλιο, στις υπηρεσίες στο -4,0 από -8,3 και στις κατασκευές στο -52,5 από -55,6. Στο λιανικό εμπόριο, σημειώθηκε αύξηση του δείκτη στις 9,3 από 8,2 μονάδες τον Ιούλιο.

    Η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη ήρθε ως αποτέλεσμα της εξασθένησης της εμπιστοσύνης των επιχειρηματικών κλάδων, με εξαίρεση του κατασκευαστικού, καθώς και, σε μικρότερο βαθμό, της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Ο ESI υποχώρησε στις τέσσερις από τις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης - στην Ολλανδία (-3,6), στην Ιταλία (-2,1), στην Ισπανία (-1,5) και τη Γερμανία (-1,1), ενώ αυξήθηκε στη Γαλλία (+0,8).

    Δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg αναφέρει ότι η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη ήταν μεγαλύτερη από αυτή που προέβλεπαν οι αναλυτές και ότι αποτελεί ένδειξη πως οι συνέπειες από την απόφαση της Βρετανίας να φύγει από την ΕΕ μπορεί να φθάνει στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 30 August 2016 - 12:32:45 UTC