Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το Σάββατο 10/9, στις 8 το βράδυ η ομιλία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, στα εγκαίνια της 81ης ΔΕΘ
  • [02] ΝΔ: Για «γκεμπελικές» μεθόδους στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών κατηγορεί την κυβέρνηση
  • [03] Όλ. Γεροβασίλη: Αντιφατική η στάση της ΝΔ. Σκοπεύει να επιστρέψει τα λεφτά σε όσους πληρώσουν για τις άδειες;
  • [04] ΠτΔ προς τους αθλητές των Παραολυμπιακών Αγώνων του Ρίο: Είμαστε και θα είμαστε πάντα υπερήφανοι για εσάς
  • [05] Γ. Μαντζουράνης στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Θα προχωρήσω σε αγωγές εναντίον όσων υποστηρίζουν ότι είμαι συνήγορος του κ. Μαρινάκη
  • [06] Τουρκία: Νέες συλλήψεις δημοσιογράφων για την απόπειρα πραξικοπήματος, σύμφωνα με τη Hurriyet
  • [07] Συνεχίζονται και τον Σεπτέμβριο οι εκδηλώσεις στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχος
  • [08] Ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου η δεύτερη φάση της έρευνας στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων
  • [09] Πρόγραμμα δράσεων της ΓΣΕΕ στη ΔΕΘ
  • [10] Ομαλά εξελίσσεται η διαδικασία δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών στη ΓΓΕΕ
  • [11] Θ. Φωτίου στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Περισσότερα παιδιά από πέρσι θα πάνε φέτος σε παιδικούς σταθμούς

  • [01] Το Σάββατο 10/9, στις 8 το βράδυ η ομιλία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, στα εγκαίνια της 81ης ΔΕΘ

    Στις 8 το βράδυ του Σαββάτου,10 Σεπτεμβρίου, θα γίνουν τα εγκαίνια της 81ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θα ακολουθήσει ομιλία του προς τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης". Το μεσημέρι της Κυριακής 11/9 ο κ. Τσίπρας θα δώσει συνέντευξη Τύπου. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μιλήσει στην 81η ΔΕΘ, στις 8 το βράδυ του Σαββάτου, 17 Σεπτεμβρίου, στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" και το μεσημέρι της επομένης θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα της ΔΕΘ στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας 12/9, θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο περίπτερο 8 της ΔΕΘ, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. Στις 4 το απόγευμα της Δευτέρας η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, θα συναντηθεί με τη διοίκηση της ΔΕΘ. Στις 5 το απόγευμα θα επισκεφθεί περίπτερα και στις 8 μ.μ. θα μιλήσει σε εκδήλωση στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης".

    Την Τρίτη 13/9, στις 12 το μεσημέρι, θα δώσει συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης, στο περίπτερο 8. Την Τετάρτη 14/9, στις 12 το μεσημέρι, θα δώσει συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης". Στις 6 το απόγευμα της Τετάρτης, θα επισκεφθεί τη ΔΕΘ ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος θα δώσει συνέντευξη Τύπου στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης 15/9, στο περίπτερο 8.

    Το μεσημέρι της Πέμπτης (1:30μ.μ.) θα δώσουν συνέντευξη Τύπου οι Οικολόγοι Πράσινοι, στο περίπτερο 8, και στις 6μ.μ. η Χρυσή Αυγή, στο περίπτερο 8. Στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής 16/9, θα δώσει συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, στο περίπτερο 8.

    [02] ΝΔ: Για «γκεμπελικές» μεθόδους στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών κατηγορεί την κυβέρνηση

    Για «γκεμπελικές» μεθόδους στην προσπάθεια ελέγχου της ενημέρωσης κατηγορεί η ΝΔ την κυβέρνηση, με αφορμή τον εν εξελίξει διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, και διευκρινίζει ότι όταν θα γίνει κυβέρνηση θα προκηρύξει διαγωνισμό για πρόσθετες άδειες.

    Σε ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, αναφέρει: «Μόνον ανελεύθερα καθεστώτα χειραγώγησης και ελέγχου της ενημέρωσης αποφασίζουν και διατάζουν πόσοι ακριβώς θα είναι οι τηλεοπτικοί σταθμοί σε μία χώρα, ενώ η τεχνολογία δεν βάζει κανέναν τέτοιο περιορισμό. Ένα τέτοιο "γκρίζο" καθεστώς προσπαθεί να χτίσει ο ΣΥΡΙΖΑ».

    Στη συνέχεια, ο κ. Κουμουτσάκος καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι «ο στρατηγικός στόχος είναι διπλός: Ολιγοπώλιο καναλιών και μονοπώλιο στην ενημέρωση των πολιτών» και σημειώνει ότι η ΝΔ ενδιαφέρεται μόνο για την προστασία της Δημοκρατίας και την αχειραγώγητη ενημέρωση των Ελλήνων και τίποτε άλλο.

    Ακολούθως, διευκρινίζει τη θέση της ΝΔ όσον αφορά το τηλεπτικό τοπίο:

    1. Η όλη διαδικασία της δημοπρασίας είναι ξεκρέμαστη. Είναι στον αέρα. Διότι το ΣτΕ δεν έχει αποφανθεί ακόμη για τη συνταγματικότητα του «νόμου Παππά». Εάν το ΣτΕ κρίνει τον νόμο αντισυνταγματικό, ο διαγωνισμός θα καταπέσει και όλα ξεκινούν από το σημείο μηδέν.

    2. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα καταργήσει τον «νόμο Παππά», αποκαθιστώντας τον ρόλο του ΕΣΡ, όπως, άλλωστε, επιβάλλει το Σύνταγμα. Και θα ανοίξει την αδειοδότηση των καναλιών στην ελεύθερη αγορά, γιατί ο περιορισμός των αδειών σε τέσσερις είναι βαθιά αντιδημοκρατική αυθαιρεσία. Θα προκηρυχθεί νέα διαδικασία αδειοδότησης για πρόσθετες άδειες, χωρίς περιορισμούς, με τρεις βασικές προϋποθέσεις:

    - Απόλυτη διαφάνεια στην προέλευση των χρημάτων.

    - Αυστηρά ποιοτικά κριτήρια.

    - Ενιαίο τίμημα άδειας.

    «Το σημερινό ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, πράγματι προβληματικό σε πολλά σημεία του, δεν θεραπεύεται με τις γκεμπελικές μεθόδους της κυβέρνησης. Αλλάζει μόνο με απόλυτο σεβασμό του Συντάγματος, της ελεύθερης ενημέρωσης και της ελεύθερης αγοράς», καταλήγει η ανακοίνωση του κ. Κουμουτσάκου.

    [03] Όλ. Γεροβασίλη: Αντιφατική η στάση της ΝΔ. Σκοπεύει να επιστρέψει τα λεφτά σε όσους πληρώσουν για τις άδειες;

    «Ο στόχος της κυβέρνησης εξαρχής ήταν, και εξακολουθεί να είναι, ένας: Αποκατάσταση της τάξης και της νομιμότητας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο». Αυτό τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό "ΒΗΜΑ FM", σημειώνοντας, ότι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, «έρχεται για να υλοποιήσει ακριβώς αυτή τη θέση της κυβέρνησης». Αποκρούοντας τις αιτιάσεις τις αντιπολίτευσης περί διαβλητής διαδικασίας, η κ. Γεροβασίλη υπογράμμισε, ότι είναι «ένας νόμιμος διαγωνισμός που εξασφαλίζει την αντικειμενικότητα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος, να παραχωρηθεί νομίμως ένα δημόσιο αγαθό και οι σταθμοί να έχουν νόμιμες άδειες. Και βεβαίως αυστηρούς όρους λειτουργίας, συμβατούς με τη νομιμότητα και τους κανόνες της χώρας».

    Άσκησε κριτική στη ΝΔ, καλώντας την να αλλάξει τη στάση της, την οποία χαρακτήρισε αντιφατική, θέτοντας και το ερώτημα εάν σκοπεύει να επιστρέψει λεφτά σε όσους πληρώσουν για τις άδειες. «Η ΝΔ θα πρέπει να κάνει και κριτική για το παρελθόν, να μας απαντήσει δηλαδή αν αναγνωρίζει και αν αποδέχεται εκείνη την ανομία και σήμερα την καλώ να αλλάξει θέση», σημείωσε.

    Ειδικότερα, είπε, ότι η ΝΔ προλαβαίνει να αλλάξει τη στάση της, να αναγνωρίσει τον διαγωνισμό, να αναγνωρίσει «ότι είναι απαράδεκτο το καθεστώς που επικράτησε 27 χρόνια και να προχωρήσουμε στην αλλαγή του τοπίου με νόμιμους όρους». Σχολίασε, ότι η ΝΔ οφείλει απαντήσεις στον ελληνικό λαό ως προς το τι σημαίνει η θέση της, πως δεν αναγνωρίζει τον διαγωνισμό. «Αν αύριο, ας πούμε, έρθει η ΝΔ και ακυρώσει τον διαγωνισμό, σε αυτούς που έχουν πληρώσει και έχουν πάρει τις άδειες θα τους δώσει τα χρήματα πίσω; Τι ακριβώς θα συμβεί; Και που θα βρει τα χρήματα; Να το πει στον ελληνικό λαό αυτό».

    Σχετικά με τη δήλωση του κ. Κουμουτσάκου, ότι η ΝΔ δεν αναγνωρίζει τον διαγωνισμό και ότι δεν μπορεί να πάρει τις άδειες πίσω, αλλά θα ανοίξει τον ανταγωνισμό, η κ. Γεροβασίλη σχολίασε ότι αυτό είναι ήδη αντιφατικό και ότι είναι μια διαβλητή θέση, επισημαίνοντας: «Δηλαδή, κάποιος - ας πούμε - έχει πληρώσει ένα «Χ» ποσό. Και βάλει η ΝΔ, ας πούμε, ένα σταθερό ποσό για όλους. Θα είναι μεγαλύτερο αυτό το ποσό από το «Χ»; Αν είναι μικρότερο θα του επιστρέψει τα χρήματα; Και από πού θα τα πάρει αυτά τα χρήματα για να τα επιστρέψει;». Πρόκειται, τόνισε, για «μια πλήρως διαβλητή θέση» καλώντας εκ νέου τη ΝΔ να προσχωρήσει στη νομιμότητα που έχει ανάγκη ο τόπος.

    Είπε ακόμη, ότι με τη στάση της η ΝΔ όλο αυτό το διάστημα, «δείχνει πως προσπαθεί να τορπιλίσει αυτό τον διαγωνισμό, λέγοντας και διαδίδοντας ακόμα και ψευδείς πληροφορίες» και υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να μην συγκαλύπτει το προηγούμενο καθεστώς ανομίας, αυθαιρεσίας θα το έλεγα, ή στα όρια της νομιμότητας για κάποια σημεία, αλλά σε κάθε περίπτωση ένα αυθαίρετο τηλεοπτικό τοπίο». Σε ερωτήσεις αναφορικά με το διαδικαστικό ζήτημα μετά την ολοκλήρωση της αδειοδότησης, είπε, ότι ο πάροχος, που αυτή τη στιγμή είναι η DIGEA, «μετά από έναν σκανδαλώδη διαγωνισμό», είναι η αρμόδια (και όχι η κυβέρνηση ούτε το ΕΣΡ) για να μεταφέρει την εικόνα από αδειοδοτημένα κανάλια.

    Τόνισε ότι η DIGEA θα πρέπει να μεταφέρει εικόνα από αδειοδοτημένα κανάλια, ενώ στο ερώτημα αν τα κανάλια που θα χάσουν στον διαγωνισμό, θα μπορούν να «ανέβουν» σε μια πλατφόρμα άλλου τύπου, απάντησε πως «εδώ μιλάμε για τους αδειοδοτημένους με αυτούς τους τρόπους σταθμούς και οι οποίοι μεταφέρουν το σήμα τους μέσω του παρόχου που είναι η DIGEA. Όλα τα υπόλοιπα είναι μία άλλη ιστορία». «Η DIGEA οφείλει να προσαρμοστεί στη νομιμότητα παρόλο που η DIGEA μέσα από ένα - όπως σας είπα - σκανδαλώδη διαγωνισμό, είναι ο συνασπισμός των ίδιων καναλαρχών οι οποίοι θα κληθούν να κατεβάσουν το σήμα στους εαυτούς τους. Έτσι είναι η πραγματικότητα», είπε. Επισήμανε ότι δεν έχει αλλάξει τίποτε στο τοπίο των περιφερειακών καναλιών, ότι αυτό είναι κάτι που θα συζητηθεί και θα ανοίξει ως θέμα αργότερα και πως αυτή τη στιγμή μιλάμε μόνο για τα πανελλήνιας εμβέλειας κανάλια και για τον διαγωνισμό.

    Τόνισε επίσης ότι «άλλα πανελλήνιας εμβέλειας, πέραν των τεσσάρων αδειών, δεν θα υπάρξουν». «Είναι σαφές αυτό. Αντιλαμβάνεστε ότι θα προκαλούσαμε ένα κακό προηγούμενο αν παρεμβαίναμε σε έναν υγιή ανταγωνισμό», συμπλήρωσε.

    Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ τόνισε, ότι δεν ήρθε η φοροκαταιγίδα που προαναγγελόταν όλο αυτό το διάστημα από τα ΜΜΕ και ότι «έχουμε σήμερα ένα αποτέλεσμα διαφορετικό από εκείνο που προαναγγελλόταν όλο αυτό το διάστημα από τα ΜΜΕ: Το 92% των φορολογουμένων θα πληρώσουν λιγότερο, το ίδιο, καθόλου ή αυξημένο έως 10 ευρώ φόρο». Επισήμανε, ότι η κυβέρνηση από παλιά τον θεωρούσε άδικο και υπερβολικό φόρο και πως στην πορεία παρέμεινε ως προϋπόθεση της συμφωνίας του περσινού καλοκαιριού, ενώ ψηφίστηκε και από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. «Μέσα σε αυτό το τοπίο», είπε, «το ανακατανείμαμε και βεβαίως μειώσαμε και τις αντικειμενικές αξίες, ούτως ώστε ο νόμος να είναι πιο δίκαιος και πιο αναλογικός με βάση σε ποιον πέφτει το μεγαλύτερο βάρος», τονίζοντας ότι αυτό δείχνει και τη σταθερή προσπάθεια της κυβέρνησης να ανακουφίσει τους οικονομικά αδύναμους.

    Ερωτηθείσα εάν θα τον αλλάξει η κυβέρνηση και αν επίκεινται ανακοινώσεις στη Θεσσαλονίκη, είπε ότι «είναι παλιά μας θέση, δεν είναι καινούργια θέση, ότι εμείς θα διαμορφώσουμε έναν φόρο ακίνητης περιουσίας, ο οποίος θα είναι δίκαιος και αντικειμενικός με βάση αυτά τα οποία, εκτιμώ, ότι θα πρέπει να πληρώνει ο καθένας μας». Στο ερώτημα αν θα έχουμε ΕΝΦΙΑ ή όχι το 2017, η κ. Γεροβασίλη είπε, ότι «αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σας απαντήσω πότε και με ποιον τρόπο θα ανταποκριθεί αυτός ο φόρος».

    Τέλος, αναφορικά με τη χθεσινή συνάντηση Τσακαλώτου - Σταθάκη με τον Π. Μοσκοβισί και την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ, η κ. Γεροβασίλη επισήμανε ότι «κανένα θέμα δεν μπήκε όπως προαναγγελλόταν και όπως κάθε φορά γίνεται από "μάντεις" του κακού». «Δεν έγινε καμία συζήτηση όσον αφορά την ΕΛΣΤΑΤ. Η ελληνική κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών έδωσαν την απάντηση στη συγκεκριμένη επιστολή και νομίζω ότι το θέμα έχει καλυφθεί», τόνισε. Για το εάν έχει κλείσει για την κυβέρνηση αυτό το θέμα, είπε, ότι δεν υπήρχε για την κυβέρνηση αυτό το θέμα, ότι δεν άνοιξε για να κλείσει και πως ήταν μία απάντηση σε ερωτήματα που έθεσε στην επιστολή της η Κομισιόν.

    [04] ΠτΔ προς τους αθλητές των Παραολυμπιακών Αγώνων του Ρίο: Είμαστε και θα είμαστε πάντα υπερήφανοι για εσάς

    Τους αθλητές και τις αθλήτριες που θα συμμετέχουν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στην επίσημη παρουσίαση της παραολυμπιακής ομάδας που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Βραζιλία. Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε πως όλοι έχουν κερδίσει την αναγνώριση του κόσμου με βάση τις επιτυχίες, αλλά και τον εμβληματικό τρόπο ζωής τους.

    «Οι ευχές όλων, σας συνοδεύουν στο Ρίο για μεγάλες επιτυχίες και είμαστε βέβαιοι ότι θα τα καταφέρετε με βάση το ήθος σας. Εκτός από τις ευχές έχετε κερδίσει ήδη την αναγνώριση όλων με τις επιτυχίες σας και το εμβληματικό τρόπο ζωής σας. Καλή επιτυχία. Είμαστε και θα είμαστε πάντα υπερήφανοι για σας».

    [05] Γ. Μαντζουράνης στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Θα προχωρήσω σε αγωγές εναντίον όσων υποστηρίζουν ότι είμαι συνήγορος του κ. Μαρινάκη

    Με αγωγές θα κινηθεί ο δικηγόρος Γιάννης Μαντζουράνης εναντίον αυτών που υποστηρίζουν ότι είναι συνήγορος του κ. Μαρινάκη και ταυτόχρονα εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.

    «Πρόκειται για συνειδητή αθλιότητα του αισχίστου είδους. Σήμερα θα πάρουν τα εξώδικα και αύριο-μεθαύριο θα προχωρήσω σε αγωγές. Δεν μπορούν να παίζουν έτσι. Όσο ισχυροί και να είναι κάποιοι, θα πρέπει να αντιληφθούν πως δεν υπάρχει κανένας Έλληνας πολίτης υπεράνω του νόμου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαντζουράνης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

    Επανέλαβε πως δεν έχει εκπροσωπήσει τον κ. Μαρινάκη «σε καμία δίκη, σε καμία διαδικαστική πράξη, ενώπιον κανενός δικαστηρίου, κανενός εισαγγελέα, καμιάς Αρχής» και πρόσθεσε: «Είμαι δικηγόρος ενός από τους πολλούς συγκατηγορούμενούς του στην υπόθεση των στημένων παιχνιδιών, του Θεόδωρου Κουρίδη, ο οποίος υπήρξε δικηγόρος της ΕΠΟ. Αυτό και τίποτα άλλο».

    «Αυτό» πρόσθεσε «αποδεικνύεται από έγγραφα και θα αποδειχθεί ενώπιον των δικαστηρίων, όπου θα προσφύγω. Διότι, όπως αντιλαμβάνεστε, ως δικηγόρος δεν έχω άλλο όπλο να αμυνθώ στη λάσπη και τη συκοφαντία παρά μόνο στα δικαστήρια».

    [06] Τουρκία: Νέες συλλήψεις δημοσιογράφων για την απόπειρα πραξικοπήματος, σύμφωνα με τη Hurriyet

    Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν έναν δημοσιογράφο της εφημερίδας Hurriyet στο πλαίσιο των τελευταίων συλλήψεων δημοσιογράφων και άλλων προσώπων που κατηγορούνται ότι σχετίζονται με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου μήνα, αναφέρεται σήμερα στην αγγλόφωνη έκδοση της Hurriyet.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ντιντσέρ Γκιοκτσέ, δημοσιογράφος της Hurriyet, τέθηκε υπό κράτηση μαζί με εννέα άλλους αφού ο εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης εξέδωσε εντάλματα σύλληψης σε βάρος 35 προσώπων στο πλαίσιο της έρευνας εναντίον υποστηρικτών του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ και οι τουρκικές αρχές υποστηρίζουν πως βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος.

    Η Hurriyet, μία από τις τουρκικές εφημερίδες με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία, η οποία υιοθετεί όλο και πιο φιλοκυβερνητική στάση, ανέφερε πως αρκετά από τα 35 εντάλματα ήταν σε βάρος δημοσιογράφων, αλλά δεν διευκρίνισε πόσα. Τουλάχιστον 18 πρόσωπα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο βρίσκονται στο εξωτερικό, πρόσθεσε.

    Η Τουρκία έχει κλείσει περισσότερα από 130 μέσα ενημέρωσης και έχει συλλάβει περισσότερους από 60 δημοσιογράφους αφότου κηρύχθηκε στη χώρα κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά την αποπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, που έχει την έδρα της στις Βρυξέλλες.

    [07] Συνεχίζονται και τον Σεπτέμβριο οι εκδηλώσεις στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχος

    Συνεχίζονται και τον Σεπτέμβριο οι εκδηλώσεις του Ιδρύματος Νιάρχος στο Κέντρο Πολιτισμού, με σκοπό να καταστεί το έργο άμεσα προσιτό για το κοινό καθ'όλη τη διαδικασία παράδοσής του στο ελληνικό Δημόσιο, που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως την έναρξη του νέου έτους.

    Το πρόγραμμα εκδηλώσεων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δραστηριότητες για παιδιά και οικογένειες, προγράμματα ευεξίας και αθλητισμού, συναυλίες, εκθέσεις και κινηματογραφικές προβολές.

    «Η άμεση ανταπόκριση του κόσμου, τόσο στις εκδηλώσεις του Ιουνίου, όσο και στις δύο αυτές εβδομάδες που το Κέντρο Πολιτισμού άνοιξε και πάλι τις πόρτες του, μας δίνουν την ώθηση και το κίνητρο να κάνουμε το καλύτερο δυνατό και να θέσουμε ακόμη υψηλότερα τον στόχο για το μέλλον του έργου», σημειώνει ο πρόεδρος του Ιδρύματος Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος, ενώ ο γενικός διευθυντής του Κέντρου Πολιτισμού, Δημήτρης Πρωτοψάλτου επισημαίνει: «Επιδιώκουμε το έργο να γίνει ένας προορισμός για όλους».

    Δύο αφιερώματα στην ελληνική παραδοσιακή μουσική και την κλασική μουσική θα φιλοξενήσει το πάρκο «Σταύρος Νιάρχος», στο πλαίσιο της σειράς συναυλιών Parklife. Στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί διήμερο αφιερωμένο στην παραδοσιακή μουσική με τη συμμετοχή των Ψαραντώνη, Κατερίνας Παπαδοπούλου, «Anastatica Project» και Σωκράτη Σινόπουλου (10/9) και των Πετρολούκα Χαλκιά και «Θρακόμελο» (11/9). Στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου θα πάρει τη «σκυτάλη» το αφιέρωμα στην κλασική μουσική με τους «MOYSA- Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης» και Γιώργο Εμμανουήλ Λαζαρίδη (24/9) και την ορχήστρα, τη χορωδία, την παιδική χορωδία και τους μονωδούς της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε μουσική διεύθυνση του Ηλία Βουδούρη (25/9). Επιπλέον, στο κέντρο επισκεπτών συνεχίζεται η σειρά συναυλιών «Music Escapades», ενώ κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή συνεχίζεται το πρόγραμμα υπαίθριων κινηματογραφικών προβολών «Park Your Cinema».

    Στο πλαίσιο των αθλητικών δραστηριοτήτων, η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Αναγέννηση & Πρόοδος» διοργανώνει αγώνες δρόμου για μικρούς και μεγάλους, πλαισιωμένους από δωρεάν εξετάσεις που προσφέρουν οι κινητές ιατρικές μονάδες της Εταιρείας, υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α' Πανεπιστημιακής Ορθοπεδικής Κλινικής. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν, μεταξύ άλλων, ιστιοπλοΐα στο κανάλι, εργαστήρια χορού και μαθήματα γιόγκα και πιλάτες.

    Από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου το Κέντρο Πολιτισμού, σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη, διοργανώνουν στον Φάρο έκθεση με έργα των Γιάννη Μόραλη και Χρήστου Καπράλου. Τέλος, συνεχίζονται καθημερινά οι ξεναγήσεις στις εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

    Το θερινό ωράριο λειτουργίας του Κέντρο Πολιτισμού είναι από τις 6:00 έως τα μεσάνυχτα, ενώ το χειμερινό ωράριο από τις 6:00 έως τις 20:00. Όλοι οι χώροι του Κέντρου Πολιτισμού είναι προσβάσιμοι σε άτομα με ειδικές ανάγκες, ενώ θα τοποθετηθούν, άμεσα, αμαξίδια που θα εξυπηρετούν τη μετακίνηση των ΑμΕΑ στον χώρο του πάρκου.

    Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Λόγω της μεγάλης προσέλευσης θα απαιτείται, πλέον, προεγγραφή μόνο για τις οργανωμένες ξεναγήσεις και για τις μεμονωμένες αθλητικές δραστηριότητες. Η συμμετοχή στα υπόλοιπα προγράμματα και στις καθημερινές εκδηλώσεις θα γίνεται με σειρά προτεραιότητας. Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Σεπτεμβρίου είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα www.SNFCC.org/events

    [08] Ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου η δεύτερη φάση της έρευνας στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων

    Ξεκινά μεθαύριο, Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου, η δεύτερη φάση των φετινών ερευνών στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων (1ος αι. πΧ), όπως πληροφόρησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ η προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και διευθύντρια των ερευνών, δρ. Αγγελική Σίμωσι. «Αυτήν τη στιγμή στήνονται τα μηχανήματα», ανέφερε η κ. Σίμωσι, ενώ όπως έγινε γνωστό από την επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος «Return to Antikythera» («Επιστροφή στα Αντικύθηρα»), η ερευνητική ομάδα καταφθάνει στο νησί από διάφορες περιοχές του κόσμου για τη συμμετοχή στη συγκεκριμένη αποστολή.

    Η πρώτη φάση των ερευνών διενεργήθηκε μεταξύ 22 Μαΐου και 11 Ιουνίου 2016 από την επιστημονική ομάδα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του αμερικανικού Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole, φέρνοντας στην επιφάνεια δεκάδες νέα ευρήματα, όπως ένα δεύτερο χάλκινο δόρυ με την αιχμή (το πρώτο εντοπίστηκε το 2014), θραύσματα μαρμάρινων αγαλμάτων, από τα οποία ξεχωρίζει ένας καρπός αριστερού χεριού, η απόληξη ενός ποδιού από ξύλινο έπιπλο με χάλκινη επένδυση, θραύσματα από γυάλινα αγγεία και άλλα από φυσητό γυαλί τύπου millefiori, αμφορείς, μία λάγυνος (τύπος αγγείου), μία οινοχόη και ένα χρυσό δακτυλίδι.

    Επίσης, εντοπίστηκαν στοιχεία του ίδιου του πλοίου, όπως καρφιά διαφόρων τύπων, μάζα ρητίνης, φύλλα από την επιμολύβδωση του σκάφους, τυλιγμένα ή διπλωμένα μολύβδινα ελάσματα, ένας μολύβδινος σωλήνας, πιθανόν από την αντλία υδάτων (σεντίνες) του πλοίου και ένα μολύβδινο βάρος περίπου 100 κιλών. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν πιθανότατα και οι μάζες από σκωρίεςσιδήρου, οι οποίες διατηρούν στο εσωτερικό τους το σχήμα του αντικειμένου.

    Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι βάσιμες, πλέον, ενδείξεις για την ύπαρξη και δεύτερου ναυαγίου στον χώρο: Ένας μολύβδινος σωλήνας διαφορετικού διαμετρήματος, καρφιά, κέραμοι, αμφορείς και λάγυνοι, όλα διαφορετικού τύπου.

    Η έρευνα, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλου, διενεργείται από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, με την υποστήριξη του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole και τη συμμετοχή αρχαιολόγων και ειδικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Περισσότερες πληροφορίες για την έρευνα, το Ναυάγιο και τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων στην επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος«Επιστροφή στα Αντικύθηρα» (http://antikythera.whoi.edu)που είναι στα αγγλικά (έως τον Δεκέμβριο θα είναι έτοιμη και στα ελληνικά), καθώς και στις ηλεκτρονικές διευθύνσειςwww.antikythera-mechanism.gr/el(αγγλικά και ελληνικά) καιwww.youtube.com/user/antikythera2012.

    [09] Πρόγραμμα δράσεων της ΓΣΕΕ στη ΔΕΘ

    Σειρά παρεμβάσεων διοργανώνει η ΓΣΕΕ, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, από κοινού με το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

    Συγκεκριμένα:

    α) Την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου, στις 11:00, στην αίθουσα του ΕΚ Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλους 32), θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη συνδικαλιστικών στελεχών των Εργατικών Κέντρων και των Ομοσπονδιών Μακεδονίας και Θράκης.

    β) Την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, στις 11:00, στην αίθουσα του ΕΚ Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλους 32), θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση, με θέμα: «Νέα μέτρα για τις ομαδικές απολύσεις, την απεργία, την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση-Η απάντηση του κόσμου της εργασίας». Στην εκδήλωση θα πάρουν μέρος και θα τοποθετηθούν έγκριτοι νομικοί και συνδικαλιστικά στελέχη των Εργατικών Κέντρων και των Ομοσπονδιών Μακεδονίας και Θράκης.

    γ) Την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, στις 12:00, στο ξενοδοχείο A.D. Imperial Palace, θα δοθεί συνέντευξη Τύπου.

    δ) Το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, στις 18:00, στο άγαλμα του Βενιζέλου, θα πραγματοποιηθεί αγωνιστικό συλλαλητήριο και πορεία.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, για τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των συνδικάτων εκδόθηκε διακήρυξη-ανακοίνωση, αφίσες, ετοιμάζεται ραδιοφωνικό και διαδικτυακό σποτ, τα οποία θα αποσταλούν στα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες για την ενημέρωση, την κινητοποίηση και τη συμμετοχή των εργαζομένων στο συλλαλητήριο.

    [10] Ομαλά εξελίσσεται η διαδικασία δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών στη ΓΓΕΕ

    Ομαλά συνεχίζεται η διαδικασία της δημοπρασίας των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, η οποία ξεκίνησε το πρωί στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

    Νωρίς το πρωί, τα γραφεία της ΓΓΕΕ επισκέφθηκε ο ίδιος ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς, συνοδευόμενος από τον γγ Επικοινωνίας Λ. Κρέτσο, οι οποίοι ενημερώθηκαν από ταξίαρχο της ΕΛΑΣ για τη διαδικασία και τα μέτρα ασφαλείας.

    Οι υποψήφιοι επιχειρηματίες προσήλθαν νωρίς το πρωί στη ΓΓΕΕ, φέροντας μαζί τους βαλίτσες με προσωπικά τους είδη, ακόμα και υπνόσακους, καθώς η διαδικασία αναμένεται χρονοβόρα ενώ «λευκός καπνός» αναμένεται να βγει από τα γραφεία της ΓΓΕΕ μετά από περίπου 48 ώρες. Σημειώνεται ότι το επιχειρηματικό σχήμα που θα λάβει την πρώτη άδεια, είναι υποχρεωμένο να παραμείνει εντός του κτιρίου έως ότου ολοκληρωθεί για όλους η διαδικασία, ώστε να μην υπάρξει καμία διαρροή πληροφόρησης.

    Νωρίτερα, εξήλθε των γραφείων της ΓΓΕΕ ασθενοφόρο ιδιωτικής κλινικής, το οποίο το πρωί είχε μεταφέρει μέλος του διαγωνισμού, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν πληροφορίες για το όνομά του ή αν το άτομο θα αντικατασταθεί.

    Το κτίριο της ΓΓΕΕ είναι «περικυκλωμένο» από ισχυρότατες μονάδες της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ και μία κλούβα της αστυνομίας είναι παρκαρισμένη έξω από την είσοδο του γκαράζ. Κανείς δεν μπορεί να παρκάρει πλησίον του κτιρίου, ενώ ήδη άλλαξε η πρωινή βάρδια των φρουρών που είναι επιτετραμμένοι με τη φύλαξη των προσώπων εντός του κτιρίου. Τέλος, οι δημοσιογράφοι και οι κάμερες βρίσκονται αυστηρά σε απόσταση του κτιρίου.

    [11] Θ. Φωτίου στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Περισσότερα παιδιά από πέρσι θα πάνε φέτος σε παιδικούς σταθμούς

    Στη διαδικασία πλήρωσης των θέσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, φέτος, την οποία χαρακτήρισε «καινοτόμα», αναφέρθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, σε συνέντευξή της στο «Πρακτορείο 104,9 FM».

    H κ. Φωτίου επισήμανε ότι φέτος θα φιλοξενηθεί μεγαλύτερος αριθμός παιδιών σε σταθμούς και απαρίθμησε τις αλλαγές στις οποίες προχώρησαν και θα ολοκληρώσουν, όπως είπε, τα αρμόδια υπουργεία στο καθεστώς που επικρατούσε χρόνια.

    «Για πρώτη φορά έχουμε σπάσει τα νούμερα σε σχέση με τα παιδιά που θα πάνε σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Ογδόντα πέντε χιλιάδες (85.000) παιδιά έναντι ογδόντα μίας χιλιάδων (81.000 χιλιάδων) πέρυσι, θα πάνε σε παιδικούς σταθμούς. Οι αιτήσεις που έγιναν ήταν ενενήντα πέντε χιλιάδες (95.000) και αφορούσαν 125.000 παιδιά. Επομένως υπάρχει ένα ποσοστό παιδιών που μένουν εκτός παιδικών σταθμών, διότι δεν υπάρχουν παιδικοί σταθμοί, ούτε δημοτικοί, ούτε ιδιωτικοί» είπε και συμπλήρωσε: «Η διαδικασία είναι καινοτόμα, διότι εκτός της εργαζόμενης μητέρας, την οποία επιδοτεί το ΕΣΠΑ, εμείς επιδοτήσαμε 18 χιλιάδες οικογένειες οι οποίες είναι άπορες, με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κι ενώ ξεκινήσαμε με 18 εκατ. ευρώ για αυτές τις επιδοτήσεις, σήμερα θα φτάσουμε στα 23 εκατ. Και είμαστε αποφασισμένοι να τα διαθέσουμε, όσες δυσκολίες κι αν έχουμε από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δίνουμε έμφαση, όχι μόνο στην εργαζόμενη μητέρα, αλλά και στην άνεργη μητέρα».

    Εκτός από την αύξηση του προϋπολογισμού για τις άπορες οικογένειες, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αναφέρθηκε και στη ρύθμιση που έγινε για πρώτη φορά φέτος, προκειμένου να πληρώνονται οι εργαζόμενοι στις δομές κάθε μήνα και όχι ανά 6μηνο, αλλά και στην απόφαση να διευθετηθεί το καθεστώς υποδοχής παιδιών ΑΜΕΑ στους παιδικούς σταθμούς με διαφάνεια και ευαισθησία. «Από φέτος, αλλάξαμε το σύστημα προκειμένου οι εργαζόμενοι να πληρώνονται κάθε μήνα και όχι κάθε έξι μήνες που πληρώνει το ΕΣΠΑ» είπε η κ. Φωτίου και συμπλήρωσε: «Να πούμε πώς γινόταν μέχρι τώρα με τα ΑΜΕΑ. Δηλώνονταν ως υγιή, παρανόμως, για να τα παίρνουν στους παιδικούς. Αυτό το καταργήσαμε. Δηλώνουν ευθαρσώς ότι το παιδί είναι ΑΜΕΑ και επειδή δεν υπάρχουν πάρα πολλές δομές κατάλληλες, θα πάει σε παιδικό σταθμό, αφού έχουμε φροντίσει να υπάρχει μία επιπλέον μέριμνα όπως αύξηση του προσωπικού».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 30 August 2016 - 14:32:44 UTC