Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΝΔ προτείνει συμφωνία αλήθειας υπογράμμισε ο Κυρ. Μητσοτάκης
  • [02] Στο Πότσνταμ αύριο ο Ν. Κοτζιάς για την έκτακτη Σύνοδο του ΟΑΣΕ
  • [03] Κ. Καραγκούνης: «Αντισυνταγματική και άκυρη» η διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες
  • [04] Ξεκινά η διαδικασία συμψηφισμού του ΕΝΦΙΑ φόρου με τυχόν επιστροφές φόρου εισοδήματος
  • [05] Στο "μικροσκόπιο" του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ο "ακατάσχετος λογαριασμός" των επιχειρήσεων
  • [06] Βελτιωμένη εικόνα προκύπτει από την έρευνα της ΕΣΕΕ για τις θερινές εκπτώσεις
  • [07] Κύπρος: Υπογράφεται με την Αίγυπτο η μεταφορά αερίου μέσω υποθαλάσσιου αγωγού
  • [08] Ανάκληση αυτοκινήτων Ford ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας
  • [09] Στους 4.926 οι πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέσβο
  • [10] Ξεκινά το 73ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας
  • [11] Ο «Don Giovanni» στο 18ο Φεστιβάλ Αφροδίτης της Πάφου
  • [12] Συνεχίζονται και τον Σεπτέμβριο οι εκδηλώσεις στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχος
  • [13] Ερωτόκριτος Κατσαβουνίδης: Ο ερευνητής του ΜΙΤ που συνέβαλε στην παγκόσμια ανακάλυψη των βαρυτικών κυμάτων
  • [14] Προς πώληση το Νόμπελ του Τζον Νας σε δημοπρασία του Σόθμπις
  • [15] Ένα μυστηριώδες «εξωγήινο» σήμα λένε ότι ανίχνευσαν Ρώσοι αστρονόμοι
  • [16] Ενδείξεις ότι ο διάβολος της Τασμανίας αναπτύσσει γενετική αντίσταση στον καρκίνο
  • [17] Συνεχίζεται η δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών στη ΓΓΕΕ

  • [01] Η ΝΔ προτείνει συμφωνία αλήθειας υπογράμμισε ο Κυρ. Μητσοτάκης

    Η πολιτική αλλαγή είναι προϋπόθεση για εθνική ανάταξη της χώρας και η Νέα Δημοκρατία προτείνει συμφωνία αλήθειας, υπογράμμισε ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την συνάντηση που είχε πριν από λίγο με τον δήμαρχο Νεμέας Κώστα Καλαντζή, στο δημαρχείο της πόλης.

    Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι το φθινόπωρο έρχεται με κακούς οιωνούς για την χώρα και τους πολίτες και σημείωσε ότι η χώρα βουλιάζει θεσμικά και οι πολίτες αισθάνονται ανασφαλείς, αναφέροντας ως παράδειγμα τον ξυλοδαρμό του διοικητή της τροχαίας στην Αθήνα.

    Αυτή την ώρα ο πρόεδρος της ΝΔ συναντάται με κατοίκους της Νεμέας και αγρότες σε καφενείο της πόλης.

    [02] Στο Πότσνταμ αύριο ο Ν. Κοτζιάς για την έκτακτη Σύνοδο του ΟΑΣΕ

    Για το Πότσνταμ αναχωρεί ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, προκειμένου να συμμετάσχει, αύριο, στην έκτακτη υπουργική Σύνοδο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

    Κύρια θέματα της Συνόδου είναι η μετανάστευση, η ευρωπαϊκή ασφάλεια, ο έλεγχος των εξοπλισμών, η κατάσταση στην Ουκρανία και η προετοιμασία της υπουργικής Συνόδου στο Αμβούργο, τον προσεχή Δεκέμβριο, με την οποία θα ολοκληρωθεί η γερμανική προεδρία στον Οργανισμό.

    Την Παρασκευή, ο κ. Κοτζιάς θα μεταβεί στην Μπρατισλάβα, για να συμμετάσχει στη διήμερη Άτυπη Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ («Gymnich»).

    Η ημερήσια διάταξη της πρώτης ημέρας της Συνόδου περιλαμβάνει την κατάσταση στην Ουκρανία, την καταπολέμηση του φαινομένου της τρομοκρατίας και την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης, καθώς και την υλοποίηση της Παγκόσμιας Στρατηγικής της ΕΕ επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας.

    Ο υπουργός θα συμμετάσχει, επίσης, σε γεύμα εργασίας με θέμα τις εξελίξεις στην Τουρκία και, το Σάββατο, θα λάβει μέρος στη συνάντηση των υπουργών με τον Τούρκο υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ.

    Τέλος, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα έχουν συνάντηση με τους ομολόγους τους των κρατών της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Μολδαβία, Ουκρανία, Λευκορωσία, Γεωργία), προκειμένου να συζητήσουν τις προοπτικές εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και των ανατολικών εταίρων.

    [03] Κ. Καραγκούνης: «Αντισυνταγματική και άκυρη» η διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες

    "Αντισυνταγματική και άκυρη" χαρακτήρισε τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM".

    Παραδέχθηκε πως χρειαζόταν βελτιώσεις, αλλά, όπως είπε, θα έπρεπε "να συμφωνήσουμε όλα τα κόμματα και να αναλάβει τον διαγωνισμό το ΕΣΡ". "Η κυβέρνηση είχε άλλους σκοπούς. Ήθελε να φέρει τη δική της διαπλοκή, ήθελε να ευνοήσει τους δικούς της ανθρώπους ή τέλος πάντων να προσπαθήσει να ελέγξει το τηλεοπτικό τοπίο"τόνισε ο κ. Καραγκούνης, αναφερόμενος στην εν εξελίξει διαδικασία.

    "Στην ουσία θεσμοθέτησε μία διαδικασία αντισυνταγματική, η οποία βασίζεται σ' έναν νόμο, ο οποίος είναι επίσης αντισυνταγματικός, διότι τα επιχειρήματα είναι πολύ συγκεκριμένα. Δεν μπορεί να διενεργείται αυτός ο διαγωνισμός όχι από το ΕΣΡ" είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, επισημαίνοντας πως αυτό συνιστά παγκόσμια πρωτοτυπία, καθώς "δεν ισχύει πουθενά στον κόσμο και σίγουρα όχι πουθενά στην Ευρώπη".

    Αναρωτήθηκε γιατί δεν περιμένει η κυβέρνηση να έχει μια τελική κρίση του ΣτΕ επί της συνταγματικότητας, αλλά και ποιος "θα πληρώσει το μάρμαρο", αν ακυρωθεί αυτή η διαδικασία. "Γιατί δεν περιμένει η κυβέρνηση να υπάρχει απόφαση από το ΣτΕ και να προχωρήσει στον διαγωνισμό; Γιατί μετά (ενν. σε περίπτωση ακύρωσης) θα υπάρχουν αγώγιμες αξιώσεις και σωστώς απ' αυτούς που θα πάρουν τώρα τις άδειες και αυτούς που θα αποκλειστούν ή συμμετείχαν. Σε αυτή την περίπτωση το μάρμαρο θα το πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος. Θα τιναχθεί όλη η διαδικασία στον αέρα και θα ξανακάνουμε πάλι διαγωνισμούς" υπογράμμισε -μεταξύ άλλων- ο κ. Καραγκούνης.

    Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε ακόμη και στο θέμα των εκλογών, λέγοντας πως "οι εκλογές πρέπει να γίνουν χθες, όχι σήμερα, ούτε αύριο" και πρόσθεσε πως "όσο παραμένει αυτή η κυβέρνηση, δημιουργείται ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα" και "όσο συνεχίζει αυτή η πολιτική, θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδα".

    [04] Ξεκινά η διαδικασία συμψηφισμού του ΕΝΦΙΑ φόρου με τυχόν επιστροφές φόρου εισοδήματος

    Μετά την αποστολή των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ ξεκινά και η διαδικασία συμψηφισμού του φόρου με τυχόν επιστροφές φόρου εισοδήματος.

    Πρόκειται για πάγια διαδικασία την οποία προβλέπει η νομοθεσία, βάση της οποίας, αν ένας φορολογούμενος δικαιούται επιστροφή φόρου εισοδήματος αυτή θα συμψηφισθεί με τον ΕΝΦΙΑ που πρέπει να καταβάλει στην εφορία.

    Με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες, ο συμψηφισμός θα πρέπει να γίνεται χωρίς την υποβολή αίτησης από τον φορολογούμενο.

    Ωστόσο, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, η υποβολή αίτησης μπορεί να επισπεύσει τις διαδικασίες του συμψηφισμού με αποτέλεσμα την ταχύτερη επιστροφή του φόρου εισοδήματος που θα απομείνει.

    Ειδικότερα αν ένας φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει ΕΝΦΙΑ 100 ευρώ και ταυτόχρονα δικαιούται επιστροφή φόρου εισοδήματος 150 ευρώ τότε το ποσό που θα του επιστραφεί θα είναι 50 ευρώ αφού προηγηθεί ο συμψηφισμός του φόρου.

    Αν μετά τις διαδικασίες συμψηφισμού απομένει να καταβληθεί ΕΝΦΙΑ τότε το ποσό αυτό εξοφλείται σε πέντε μηνιαίες δόσεις όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

    Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΝΦΙΑ εξοφλείται σε πέντε μηνιαίες δόσεις η πρώτη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως το τέλος Ιανουαρίου

    [05] Στο "μικροσκόπιο" του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ο "ακατάσχετος λογαριασμός" των επιχειρήσεων

    Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των εκπροσώπων της αγοράς τίθεται σήμερα προς συζήτηση το θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού πληρωμών μέσω POS το οποίο θεωρείται κομβικό στην προσπάθεια επέκτασης των συναλλαγών μέσω καρτών.

    Στόχος της κυβέρνησης είναι η συμφωνία με τους φορείς της αγοράς σε μία κοινή πρόταση για το θέμα που θα τεθεί στη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς. Μάλιστα όπως διαπιστώνουν αρμόδιες πηγές υπάρχει κοινός τόπος στις προτάσεις του υπουργείου Οικονομιών και των εκπροσώπων των εμπόρων που έχουν υποβάλει σχετικό υπόμνημα.

    Το μεσημέρι αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομιών Τρύφωνα Αλεξιάδη και του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή με τους εκπροσώπους τω εμπόρων (ΕΣΕΕ) και άλλων επαγγελματικών φορέων με κύριο αντικείμενο την διαμόρφωση κοινής θέσης στο θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού καθώς και των κινήτρων για την επέκταση των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα ή μέσω Ιντερνέτ που θα προβλέπει το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

    Το νομοσχέδιο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή το προσεχές διάστημα καθώς αποτελεί προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής. Εκτιμάται ότι τελικά θα βρεθεί φόρμουλα συνεννόησης με τους εκπροσώπους των Θεσμών οι οποίοι έως τώρα εκφράζουν αντιρρήσεις για το θέμα του ακατάσχετου.

    Το σχέδιο που έχει επεξεργασθεί το επιτελείο του Τρύφωνα Αλεξιάδη προβλέπει τη δημιουργία ενός λογαριασμού για κάθε επαγγελματία στον οποίο θα εισέρχονται οι εισπράξεις από τις συναλλαγές μέσω καρτών ( POS), από συναλλαγές μέσω Ιντερνέτ καθώς και καταθέσεις μετρητών από τον ίδιο για κάλυψη υποχρεώσεων του.

    Από τον λογαριασμό αυτόν θα πληρώνεται αυτόματα ο φόρος εισοδήματος, ο ΦΠΑ, ο Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών καθώς και οι ασφαλιστικές εισφορές του επαγγελματία.

    [06] Βελτιωμένη εικόνα προκύπτει από την έρευνα της ΕΣΕΕ για τις θερινές εκπτώσεις

    Βελτιωμένη εικόνα σε σχέση με την περυσινή προκύπτει από την έρευνα της ΕΣΕΕ για τις θερινές εκπτώσεις, ωστόσο οι προσδοκίες του εμπορικού κόσμου εκπτώσεων περί ουσιαστικότερης ανάκαμψης δεν επαληθεύτηκαν καθώς συνολικά η έρευνα (πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 200 επιχειρήσεων) καταγράφει πτώση του τζίρου κατά 9,7% σε σύγκριση με πέρυσι.

    Δεν πρέπει επίσης να διαφεύγει της προσοχής ότι το καλοκαίρι του 2015 διαδραματίστηκαν πρωτόγνωρα γεγονότα όπως η επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων και της τραπεζικής αργίας, που είχαν καταλυτική επίδραση στο επίπεδο των εμπορικών συναλλαγών.

    Τα αποτελέσματα της έρευνας που ανακοινώθηκαν σήμερα από την ΕΣΕΕ αναφέρουν ακόμη ότι σχετικά καλύτερη εικόνα σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά καταγράφεται στις εμπορικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν στα Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου.

    Υψηλότερο ήταν εφέτος το μέσο ποσοστό έκπτωσης καθώς στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων (60%) το ποσοστό της έκπτωσης κυμάνθηκε μεταξύ 21% και 40%, όταν την αντίστοιχη περυσινή περίοδο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 39%. Παράλληλα, στη διάρκεια της φετινής θερινής εκπτωτικής περιόδου περίπου μία στις πέντε επιχειρήσεις πραγματοποίησε πωλήσεις με ποσοστό έκπτωσης άνω του 40%, όταν πέρυσι στην αντίστοιχη επιλογή οδηγούνταν μία στις τρεις επιχειρήσεις.

    Όσον αφορά στην εξέλιξη των πωλήσεων διαπιστώθηκε ότι πάνω από μία στις δύο επιχειρήσεις (53%) εμφάνισε υποχώρηση στις πωλήσεις σε σύγκριση με το 2015, ενώ στασιμότητα δήλωσε το 1/3. Αντίθετα, το ποσοστό αυτών που δήλωσαν ότι οι εκπτώσεις του 2016 ήταν καλύτερες σε σύγκριση με την περσινή περίοδο ανέρχεται στο 14% (5% στις θερινές εκπτώσεις του 2015).

    Για τα καταστήματα που άνοιξαν την Κυριακή 17 Ιουλίου (το 27% των συμμετεχόντων στην έρευνα) παρατηρείται ότι η πλειονότητα των επιχειρηματιών, της τάξης του 80%, πιστεύει ότι το άνοιγμα του καταστήματος την Κυριακή δεν επηρέασε τον συνολικό τζίρο της χειμερινής εκπτωτικής περιόδου και μόλις ένας στους πέντε δηλώνει ότι κατέγραψε αύξηση των πωλήσεών του.

    Για τις επιχειρήσεις των Ανοιχτών Κέντρων Εμπορίου οι πωλήσεις των φετινών θερινών εκπτώσεων σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος κυμάνθηκαν στα ίδια επίπεδα ή κατέγραψαν αυξητική τάση σε ποσοστά υψηλότερα σε σχέση με τις επιχειρήσεις του γενικού πληθυσμού. Από το 20% των ερωτηθέντων που δήλωσαν αύξηση των πωλήσεών τους, η πλειονότητα (42%) υποστήριξε πως η τόνωση του τζίρου τους κυμάνθηκε σε επίπεδα έως 10%.

    "Η αυξημένη τουριστική κίνηση στη διάρκεια του Ιουλίου και του Αυγούστου δεν κατάφερε να αποφέρει τα αναμενόμενα έσοδα στον κλάδο του Εμπορίου και να τονώσει τον τζίρο στις περιοχές υψηλής επισκεψιμότητας", αναφέρει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης. "Οι υφιστάμενες αλλά και οι επικείμενες φορολογικές υποχρεώσεις, προσθέτει, φαίνεται πως διαδραμάτισαν καθοριστικό παράγοντα στην αδυναμία και διστακτικότητα που επέδειξε το καταναλωτικό κοινό στα κοινώς ομολογουμένως υψηλά ποσοστά εκπτώσεων που προέβησαν οι εμπορικές επιχειρήσεις."

    [07] Κύπρος: Υπογράφεται με την Αίγυπτο η μεταφορά αερίου μέσω υποθαλάσσιου αγωγού

    Συμφωνία για τη μεταφορά φυσικού αερίου, μέσω υποθαλάσσιου αγωγού από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου προς την Αίγυπτο, θα υπογράψουν ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, και ο υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου, Τάρεκ Ελ Μόλα.

    Η συμφωνία θεωρείται εξαιρετικά σημαντική, αφού εμβαθύνει ακόμη περισσότερο τη συνεργασία Κυπριακής Δημοκρατίας και Αιγύπτου στον ενεργειακό τομέα.

    Ο Αιγύπτιος υπουργός θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη

    [08] Ανάκληση αυτοκινήτων Ford ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας

    Ανάκληση αυτοκινήτων Ford μοντέλα Fiesta Diesel με κινητήρες 1.4 & 1.6 λίτρων ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας.

    Η ανάκληση αφορά 1104 αυτοκίνητα που παρήχθησαν από 1/1/2012 μέχρι 29/8/2013 στα οποία η μονάδα ελέγχου προθερμαντήρων πετρελαιοκινητήρα μπορεί να επηρεαστεί από υγρές καιρικές συνθήκες και μπορεί να προκαλέσει υπερθέρμανση, με πιθανό κίνδυνο πυρκαγιάς σε περίπτωση μη επίβλεψης του οχήματος.

    Περισσότερες πληροφορίες στον τηλεφωνικό αριθμό: 210-4805620, καθώς και στην ηλεκτρονική διεύθυνση: info11@ford.com.

    Ανάκληση μοτοσυκλετών Honda ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας

    Σε ανάκληση μοτοσυκλετών μάρκας Honda, μοντέλο CBR300RA (Κωδικός Μοντέλου: NC51, Έτος Μοντέλου: 2015 & 2016 προχωρά ο επίσημος εισαγωγέας (εταιρεία Αδελφοί Σαρακάκη), ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας.

    Η ανάκληση αφορά 64 δίκυκλα, με ημερομηνία κατασκευής από 23 Μαΐου 2014 έως 2 Απριλίου 2016 στα οποία ενδέχεται να διαβρωθεί η επίστρωση της βάσης του ρουλεμάν λόγω του υδρόθειου που παράγεται από το θείο που υπάρχει στο λάδι του κινητήρα. Με την πάροδο του χρόνου αυτό μπορεί να προκαλέσει σβήσιμο και αδυναμία επανεκκίνησης του κινητήρα.

    Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210-3483624 και 797.

    [09] Στους 4.926 οι πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέσβο

    Στους 4.926 έφτασαν σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομικής Περιφέρειας βορείου Αιγαίου ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που είναι εγκλωβισμένοι στη Λέσβο. Την ίδια ώρα στη Χίο παραμένουν 3.317 άτομα και στη Σάμο 1.002. Συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου παραμένουν σήμερα 9.245 πρόσφυγες και μετανάστες.

    Το τελευταίο 24ωρο, και μέχρι σήμερα το πρωί, στη Λέσβο πέρασαν 89 άτομα, στη Χίο οκτώ, ενώ στη Σάμο εδώ και πολλές μέρες οι ροές είναι μηδενικές.

    [10] Ξεκινά το 73ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας

    Με μια σεμνή τελετή στη σκιά του φονικού σεισμού, σηκώνει σήμερα αυλαία το 73ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας που πενθεί για τα θύματα του Αματρίτσε. Την βενετσιάνικη Μόστρα θα ανοίξει η παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας «La La Land» του Ντέμιεν Σαζέλ (σκηνοθέτη του «Whiplash»), ένα μιούζικαλ «όπως τα έφτιαχναν παλιά».

    Σε ανακοίνωσή τους ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Αλμπέρτο Μπαρμπέρα, ο πρόεδρος Πάολο Μπαράτα και οι διοργανωτές της Μπιενάλε της Βενετίας, ενημέρωσαν πως πρόκειται να ακυρώσουν το παραδοσιακό επίσημο δείπνο της έναρξης και το γκαλά δίπλα στο νερό, σε ένδειξη πένθους στα θύματα του σεισμού που έπληξε την κεντρική Ιταλία. «Η Μπιενάλε της Βενετίας πενθεί και εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήρια της για τα θύματα και την απόλυτη αλληλεγγύη και στήριξη στις κοινότητες που επλήγησαν από το σεισμό», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

    Παρότι η έναρξη δεν θα έχει τον πανηγυρικό χαρακτήρα που έχουμε συνηθίσει, οι αφίξεις των σταρ στο κόκκινο χαλί θα πραγματοποιηθούν κανονικά. Έτσι, θα δούμε τον Ράιαν Γκόσλινγκ και την Έμα Στόουν, τους δύο λαμπερούς πρωταγωνιστές του «La La Land» καθώς και την κριτική επιτροπή με πρόεδρο τον Σαμ Μέντες να φτάνουν στο Λίντο.

    «Δυνατά» ονόματα της διεθνούς κινηματογραφίας (όπως Βιμ Βέντερς, Τέρενς Μάλικ, Φρανσουά Οζόν, Εμίρ Κουστουρίτσα) και πολυαναμενόμενους τίτλους, περιλαμβάνει τόσο στο επίσημο όσο και στο εκτός διαγωνιστικού τμήματος πρόγραμμά της η 73η διοργάνωση του Φεστιβάλ που ολοκληρώνεται στις 10 Σεπτεμβρίου.

    Στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα συμμετέχουν είκοσι ταινίες. Ανάμεσά τους και η ταινία έναρξης του Ντέμιεν Σαζέλ. Τοποθετημένο στο τώρα αλλά εμπνευσμένο από τη χρυσή εποχή του Χόλιγουντ, το «La La Land» αφηγείται τον έρωτα ενός πιανίστα της τζαζ (Ράιαν Γκόσλινγκ) με μία νεαρή ηθοποιό (Έμα Στόουν).

    Ο Βιμ Βέντερς έρχεται στη Μόστρα με το «Les Beaux Jours D'Aranjuez» ένα ρομαντικό δράμα βασισμένο σε θεατρικό του Πέτερ Χάντκε για ένα ζευγάρι (Ρεντά Κατέμπ και Σοφί Σεμάν) που μιλά για τη ζωή και τον έρωτα στη διάρκεια μιας καλοκαιρινής νύχτας.

    Ο Φρανσουά Οζόν σκηνοθετεί το «Frantz» (ένα ασπρόμαυρο δράμα στη Γερμανία του μεσοπολέμου,) ο Εμίρ Κουστουρίτσα, επιστρέφει μετά από χρόνια με νέα ταινία, το «On the Milky Road» (η ιστορία ενός άντρα σε τρεις στιγμές της ζωής του) και πρωταγωνιστές τον ίδιο και τη Μόνικα Μπελούτσι, ενώ ο Τέρενς Μάλικ θα παρουσιάσει ένα ντοκιμαντέρ για τη δημιουργία και το τέλος του σύμπαντος με τίτλο «Voyage of Time» με τις φωνές των Μπραντ Πιτ και Κέιτ Μπλάνσετ. Πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας δουλειάς που ο ίδιος ο Μάλικ το περιγράφει σαν «ένα από τα μεγαλύτερά του όνειρα».

    Στο διεθνές διαγωνιστικό συναντάμε, επίσης, το «The Light Between Oceans» του Ντέρεκ Σιαφράνς, που ενώνει και στην οθόνη το ζεύγος Μάικλ Φασμπέντερ και Αλίσια Βικάντερ, καθώς και το «Brimstone» του Ολλανδού Μάρτιν Κουλχόβεν, ένα αγγλόφωνο γουέστερν με την Ντακότα Φάνινγκ στο ρόλο μιας γυναίκας που κατηγορείται άδικα για φόνο.

    Μετά το «Ένας Άνδρας Μόνος», ο Τομ Φορντ θα παρουσιάσει στη Μόστρα τη δεύτερη ταινία του με τίτλο «Nocturnal Animals», ενώ ο Χιλιανός Πάμπλο Λαρέν στην πρώτη αμερικάνικη ταινία του με τίτλο «Jackie» σκηνοθετεί ένα πορτρέτο της Τζάκι Κένεντι-Ωνάση με την Νάταλι Πόρτμαν στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

    Ο Βρετανός σκηνοθέτης και των τελευταίων ταινιών του Τζέιμς Μποντ, Σαμ Μέντες είναι επικεφαλής της κριτικής επιτροπής που θα αποφασίσει για τα βραβεία της φετινής διοργάνωσης, με μέλη την Αμερικανίδα μουσικό και σκηνοθέτιδα Λόρι Αντερσον, την Βρετανίδα ηθοποιό Τζέμα Άρτερτον, τον Ιταλό συγγραφέα και σεναριογράφο Τζιανκάρλο Ντε Κατάλντο, τον Αμερικανό ντοκιμαντερίστα Τζόσουα Οπενχάιμερ, την Κινέζα ηθοποιό Ζάο Γουέι, την Γερμανίδα ηθοποιό Νίνα Χος, τον Βενεζουελανό σκηνοθέτη και νικητή του περσινού Χρυσού Λέοντα, Λορέντζο Βίγας και την ηθοποιό Κιάρα Μαστρογιάνι, κόρη του Μαρτσέλο Μαστρογιάνι και της Κατρίν Ντενέβ.

    Αναλυτικά οι ταινίες που συμμετέχουν στο διεθνές διαγωνιστικό:

    The Bad Batch, Άνα Λίλι Αμιπούρ (ΗΠΑ)

    Une Vie, Στεφάν Μπριζέ (Γαλλία/Βέλγιο)

    La La Land, Νταμιέν Σαζέλ (ΗΠΑ)

    The Light Between Oceans, Ντέρεκ Σιαφράνς (ΗΠΑ/Αυστραλία/Νέα Ζηλανδία)

    El Ciudadano Ilustre, Μαριάνο Κον, Καστόν Ντιπράτ (Αργεντινή/Ισπανία)

    Spira Mirabilis, Μάσιμο Ντ' Ανόλφι, Μαρτίνα Παρέντι (Ιταλία/ Ελβετία)

    The Woman Who Left, Λαβ Ντιάζ (Φιλιππίνες)

    La Region Salvaje, Αμάτ Εσκαλάντε (Μεξικό)

    Nocturnal Animals, Τομ Φορντ (ΗΠΑ)

    Piuma, Ρόαν Τζόνσον (Ιταλία)

    Paradise, Αντρέι Κοντσαλόβσκι (Ρωσία/Γερμανία)

    Brimstone, Μάρτιν Κουλχόβεν (Ολλανδία/Γερμανία/Βέλγιο/Γαλλία/Βρετανία/Σουηδία)

    On The Milky Road, Εμίρ Κουστουρίτσα (Σερβία/Βρετανία/ΗΠΑ)

    Jackie, Πάμπλο Λαρέν (ΗΠΑ/Χιλή)

    Voyage Of Time, Τέρενς Μάλικ (ΗΠΑ/Γερμανία)

    El Cristo Ciego, Κρίστοφερ Μάρεϊ (Χιλή/Γαλλία)

    Frantz, Φρανσουά Οζόν (Γαλλία)

    Questi Giorni, Τζουζέπε Πιτσιόνι (Ιταλία)

    Arrival, Ντενί Βιλνέβ (ΗΠΑ)

    Les Beaux Jours D' Aranjuez, Βιμ Βέντερς (Γαλλία/Γερμανία)

    [11] Ο «Don Giovanni» στο 18ο Φεστιβάλ Αφροδίτης της Πάφου

    Με ένα από τα σπουδαιότερα έργα του οπερατικού ρεπερτορίου και μία από τις κορυφαίες δημιουργίες της λυρικής τέχνης όλων των εποχών, τον αριστουργηματικό «Don Giovanni» του Mozart ανοίγει μεθαύριο το 18o Φεστιβάλ Αφροδίτης της Πάφου (Pafos Aphrodite Festival) στο Μεσαιωνικό Κάστρο της πόλης. Παραστάσεις θα δοθούν επίσης στις 3 και 4 του μηνός. Και στις τρεις παραστάσεις θα υπάρχει μετάφραση στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα μέσω υποτίτλων.

    Ο δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, δήλωσε ότι η φετινή παραγωγή υπό την καθοδήγηση του διάσημου Ιταλού σκηνοθέτη Marcello Lippi και του μαέστρου Matteo Beltrami «επιφυλάσσει μεγάλες αισθητικές απολαύσεις». Ο μαγευτικός χώρος της πλατείας του Μεσαιωνικού Κάστρου της Πάφου πρόσθεσε, θα αποτελέσει ένα μοναδικό σκηνικό στο οποίο θα διαδραματιστεί το φημισμένο έργο «Don Giovanni», που είναι μια συμπαραγωγή του Pafos Aphrodite Festival και του λυρικού οργανισμού Parma Opera Organization CEFAC με τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, της λυρικής χορωδίας του Pafos Aphrodite Festival και της χορωδίας «Coro Giuseppe Verdi di Parma».

    O πρεσβευτής της Ιταλίας Γκουίντο Σερμπόνι δήλωσε ότι η πολιτιστική συνεργασία φέρνει σε επαφή επαγγελματίες υψηλής ποιότητας στον τομέα της όπερας από την Ιταλία και την Κύπρο σε ένα όμορφο περιβάλλον και «με έργα που είναι πραγματικά ορόσημα στην ιστορία της όπερας». Ναι, η Όπερα «μιλά» ιταλικά σημείωσε ο Ιταλός πρέσβης και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σε διπλωματικό επίπεδο, υποστηρίζουμε την προώθηση αυτής της μορφής τέχνης.

    Ο εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, Νενάντ Μπογκτάνοβιτς ανέφερε ότι η όπερα αποτελεί ένα ιδιαίτερο τομέα της τέχνης, για τον οποίο σήμερα στην Κύπρο υπάρχει σημαντική προοπτική ανάπτυξης, τόσο από πλευράς ταλαντούχων καλλιτεχνών όσο και άλλων επαγγελματιών που εμπλέκονται στη δημιουργική πορεία.

    [12] Συνεχίζονται και τον Σεπτέμβριο οι εκδηλώσεις στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχος

    Συνεχίζονται και τον Σεπτέμβριο οι εκδηλώσεις του Ιδρύματος Νιάρχος στο Κέντρο Πολιτισμού, με σκοπό να καταστεί το έργο άμεσα προσιτό για το κοινό καθ'όλη τη διαδικασία παράδοσής του στο ελληνικό Δημόσιο, που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως την έναρξη του νέου έτους.

    Το πρόγραμμα εκδηλώσεων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δραστηριότητες για παιδιά και οικογένειες, προγράμματα ευεξίας και αθλητισμού, συναυλίες, εκθέσεις και κινηματογραφικές προβολές.

    «Η άμεση ανταπόκριση του κόσμου, τόσο στις εκδηλώσεις του Ιουνίου, όσο και στις δύο αυτές εβδομάδες που το Κέντρο Πολιτισμού άνοιξε και πάλι τις πόρτες του, μας δίνουν την ώθηση και το κίνητρο να κάνουμε το καλύτερο δυνατό και να θέσουμε ακόμη υψηλότερα τον στόχο για το μέλλον του έργου», σημειώνει ο πρόεδρος του Ιδρύματος Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος, ενώ ο γενικός διευθυντής του Κέντρου Πολιτισμού, Δημήτρης Πρωτοψάλτου επισημαίνει: «Επιδιώκουμε το έργο να γίνει ένας προορισμός για όλους».

    Δύο αφιερώματα στην ελληνική παραδοσιακή μουσική και την κλασική μουσική θα φιλοξενήσει το πάρκο «Σταύρος Νιάρχος», στο πλαίσιο της σειράς συναυλιών Parklife. Στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί διήμερο αφιερωμένο στην παραδοσιακή μουσική με τη συμμετοχή των Ψαραντώνη, Κατερίνας Παπαδοπούλου, «Anastatica Project» και Σωκράτη Σινόπουλου (10/9) και των Πετρολούκα Χαλκιά και «Θρακόμελο» (11/9). Στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου θα πάρει τη «σκυτάλη» το αφιέρωμα στην κλασική μουσική με τους «MOYSA- Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης» και Γιώργο Εμμανουήλ Λαζαρίδη (24/9) και την ορχήστρα, τη χορωδία, την παιδική χορωδία και τους μονωδούς της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε μουσική διεύθυνση του Ηλία Βουδούρη (25/9). Επιπλέον, στο κέντρο επισκεπτών συνεχίζεται η σειρά συναυλιών «Music Escapades», ενώ κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή συνεχίζεται το πρόγραμμα υπαίθριων κινηματογραφικών προβολών «Park Your Cinema».

    Στο πλαίσιο των αθλητικών δραστηριοτήτων, η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Αναγέννηση & Πρόοδος» διοργανώνει αγώνες δρόμου για μικρούς και μεγάλους, πλαισιωμένους από δωρεάν εξετάσεις που προσφέρουν οι κινητές ιατρικές μονάδες της Εταιρείας, υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α' Πανεπιστημιακής Ορθοπεδικής Κλινικής. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν, μεταξύ άλλων, ιστιοπλοΐα στο κανάλι, εργαστήρια χορού και μαθήματα γιόγκα και πιλάτες.

    Από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου το Κέντρο Πολιτισμού, σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη, διοργανώνουν στον Φάρο έκθεση με έργα των Γιάννη Μόραλη και Χρήστου Καπράλου. Τέλος, συνεχίζονται καθημερινά οι ξεναγήσεις στις εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

    Το θερινό ωράριο λειτουργίας του Κέντρο Πολιτισμού είναι από τις 6:00 έως τα μεσάνυχτα, ενώ το χειμερινό ωράριο από τις 6:00 έως τις 20:00. Όλοι οι χώροι του Κέντρου Πολιτισμού είναι προσβάσιμοι σε άτομα με ειδικές ανάγκες, ενώ θα τοποθετηθούν, άμεσα, αμαξίδια που θα εξυπηρετούν τη μετακίνηση των ΑμΕΑ στον χώρο του πάρκου.

    Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Λόγω της μεγάλης προσέλευσης θα απαιτείται, πλέον, προεγγραφή μόνο για τις οργανωμένες ξεναγήσεις και για τις μεμονωμένες αθλητικές δραστηριότητες. Η συμμετοχή στα υπόλοιπα προγράμματα και στις καθημερινές εκδηλώσεις θα γίνεται με σειρά προτεραιότητας. Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Σεπτεμβρίου είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα www.SNFCC.org/events

    Διαβάστε επίσης:

    Συνεδριάζει αύριο υπό τον Αλ. Τσίπρα η Ειδική Συμβουλευτική Επιτροπή για το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

    [13] Ερωτόκριτος Κατσαβουνίδης: Ο ερευνητής του ΜΙΤ που συνέβαλε στην παγκόσμια ανακάλυψη των βαρυτικών κυμάτων

    Ανήκει στη διεθνή ομάδα επιστημόνων, που έκανε την παγκόσμια ανακάλυψη των βαρυτικών κυμάτων, την οποία μάλιστα παρομοιάζει σαν "τον ήχο που ξαφνικά μπήκε στη βωβή ταινία του σύμπαντος". Ο Έλληνας ερευνητής του Αμερικανικού Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), Ερωτόκριτος Κατσαβουνίδης συμμετείχε ως ερευνητής στη σημαντική ανακάλυψη, αναπτύσσοντας μάλιστα, μαζί με τους φοιτητές και μεταδιδακτορικούς υπότροφους στο ΜΙΤ, και έναν από τους δύο αλγόριθμους, στους οποίους βασίστηκε η αρχική αναγνώριση του σήματος σε πραγματικό χρόνο (real time).

    Αυτές τις μέρες βρίσκεται στην Ελλάδα, προσκεκλημένος του "Εκκοκκιστηρίου Ιδεών" στη Βέροια, τον τόπο καταγωγής του, προκειμένου να μιλήσει για τη συμβολή του στην ανίχνευση των βαρυτικών κυμάτων και παραχώρησε συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    "Μέχρι τώρα παρατηρούσαμε το σύμπαν, κοντινό και μακρινό, σαν να έρχεται καρέ καρέ με την ταχύτητα του φωτός, σαν να βλέπουμε βωβό κινηματογράφο. Φανταστείτε τώρα τι σήμαινε όταν έγιναν οι ομιλούσες ταινίες και, κατ' αναλογία, σαν να έβαλες ξαφνικά ήχο στη βουβή ταινία του σύμπαντος" εξηγεί ο 50χρονοςΔιευθυντής Έρευνας στο ΜΙΤ.

    Διευκρινίζει, ωστόσο, το πιο σημαντικό, όπως λέει για αποφυγή παρεξηγήσεων, ότι δηλαδή "δεν πρόκειται για ακουστικά κύματα που μεταδίδουν τον ήχο" αλλά η παρομοίωση με τη μουσική γίνεται γιατί "τα βαρυτικά κύματα δημιουργούν μια κυματοσειρά σαν αυτή που έχουν τα ΜP3 player και αντιστοιχούν σε ακουστικές συχνότητες"!

    Ο κ. Κατσαβουνίδης συμμετέχει από το 2000 στη διεθνή επιστημονική κοινοπραξία LIGO (Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory), που έκανε τη βαρυσήμαντη ανακοίνωση για την ανακάλυψη των βαρυτικών κυμάτων και περιλαμβάνει περισσότερους από 1.000 φυσικούς, αστροφυσικούς και μηχανικούςαπό 83 πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα 15 χωρών. Αν και η Ελλάδα δεν συμμετέχει στην κοινοπραξία, εντούτοις εργάζονται σ' αυτή ελληνικής καταγωγής επιστήμονες, ανάμεσά τους και ο κ. Κατσαβουνίδης.

    Παρά την κυριαρχούσα προσδοκία ότι τα πρώτα βαρυτικά κύματαπου θα καταγράφονταν θα προέρχονταν από δίδυμους (διπλούς) αστέρες νετρονίων, η ανακάλυψη έγινε από τη σύγκρουση δίδυμων μαύρων τρυπών.

    "Είναι σαν να προσπαθούμε να ακούσουμε τον τελευταίο χορό αυτού του ζευγαριού μαύρων τρυπών, του δίδυμου αστέρα νετρονίων, του σούπερνοβα αλλά το κάνουμε πάνω στη γη, πασχίζοντας να απομονώσουμε οποιαδήποτε διαταραχή" αναφέρει ο επιστήμονας κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην τεχνολογία που αναπτύχθηκε για να γίνει το πείραμα το οποία στοίχισε συνολικά μέχρι σήμερα, σχεδόν ένα δισεκατομμύριο δολάρια και χρηματοδοτήθηκε, στο μεγαλύτερο μέρος του, από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών της Αμερικής (Νational Science Foundation).

    "Για να γίνει το πείραμα, αναπτύχθηκε πρωτόγνωρη τεχνολογία προκειμένου να δημιουργηθεί το πιο τέλειο μέτρο που έχει φτιαχτεί ποτέ. Αν σκεφτείς μάλιστα την τάξη μεγέθους για την μέτρηση,είναι εξωφρενική, γιατί έπρεπε να κατασκευασθούν διατάξεις που θα μπορούσαν να απομονωθούν από οποιαδήποτε κίνηση, 10 τάξεις μεγέθους στις χαμηλές συχνότητες και κυρίως από την κίνηση του εδάφους".

    [14] Προς πώληση το Νόμπελ του Τζον Νας σε δημοπρασία του Σόθμπις

    Το μετάλλιο Νόμπελ που είχε απονεμηθεί στον μαθηματικό Τζον Νας το 1994, για τη θεμελιώδη συνεισφορά του στη θεωρία των παιγνίων στα οικονομικά, θα δημοπρατηθεί στις 17 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη, σε δημοπρασία του οίκου Σόθμπις.

    Ο Νας, που δίδαξε στο πανεπιστήμιο του Πρίνστον, είχε σκοτωθεί πέρυσι τον Μάιο μαζί με τη σύζυγό του Αλίσια, σε ηλικία 87 ετών, σε τροχαίο δυστύχημα στο Νιου Τζέρσι.

    Ο Αμερικανός επιστήμονας είχε γίνει ευρύτερα γνωστός χάρη στη βραβευμένη με Όσκαρ κινηματογραφική ταινία «Ένας υπέροχος άνθρωπος» του 2001, με πρωταγωνιστή τον Ράσελ Κρόου, η οποία είχε βασιστεί στη ζωή του Νας και στον αγώνα που έδινε επί χρόνια με τη σχιζοφρένεια από την οποία έπασχε.

    Το Νόμπελ του Νας εκτιμάται ότι έχει αξία 2,5 έως 4 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης». Το Νόμπελ ενός άλλου διάσημου επιστήμονα, του Αμερικανού βιολόγου Τζέιμς Γουότσον που ανακάλυψε τη διπλή έλικα του DNA μαζί με τον Βρετανό Φράνσις Κρικ, είχε δημοπρατηθεί αντί του ποσού-ρεκόρ των 4,76 εκατ.δολ. το 2014. Το μετάλλιο του Κρικ είχε πωληθεί αντί 2,2 εκατ,το 2012.

    [15] Ένα μυστηριώδες «εξωγήινο» σήμα λένε ότι ανίχνευσαν Ρώσοι αστρονόμοι

    Ρώσοι ραδιοαστρονόμοι «έπιασαν» ένα μυστηριώδες σήμα που προερχόταν από την περιοχή του άστρου HD-164595, σε απόσταση 95 ετών φωτός από τη Γη. Το περιστατικό συνέβη πέρυσι τον Μάιο, αλλά μόλις τώρα ενημερώθηκαν οι αστρονόμοι στον υπόλοιπο κόσμο.

    Εξ αρχής δημιουργήθηκε μια έξαψη, καθώς δεν αποκλείσθηκε η πιθανότητα το σήμα να προήλθε από κάποιο εξωγήινο πολιτισμό. Όμως οι αναζητήσεις που έκαναν τα αμερικανικά ραδιοτηλεσκόπια των προγραμμάτων SETI και Breakthrough, που αναζητούν ίχνη εξωγήινης νοημοσύνης, δεν κατάφεραν να βρουν κάτι - προς το παρόν τουλάχιστον.

    Το άστρο HD-164595 βρίσκεται στον αστερισμό του Ηρακλή και είναι γνωστό ότι έχει τουλάχιστον έναν εξωπλανήτη γύρω του, χωρίς να αποκλείεται η ύπαρξη και άλλων. Το ρωσικό ραδιοτηλεσκόπιο RATAN-600, διαμέτρου 577 μέτρων, που έκανε την ανακάλυψη, βρίσκεται στον βόρειο Καύκασο και στελεχώνεται από επιστήμονες της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

    Οι Ρώσοι ερευνητές θεωρούνται σοβαροί, παρόλο που αδικαιολόγητα, σύμφωνα με δυτικούς συναδέλφους τους, άργησαν υπερβολικά να ενημερώσουν για το τι παρατήρησαν. Όμως η αδυναμία να ανιχνευθεί κάτι ανάλογο από τα ραδιοτηλεσκόπια στις ΗΠΑ, σημαίνει ότι είτε οι Ρώσοι ήσαν πολύ τυχεροί εκείνη τη στιγμή (παραδέχθηκαν ότι, παρά τις 39 προσπάθειές τους, δεν «έπιασαν» ξανά το σήμα), είτε ότι επρόκειτο για κάποια γήινη παρεμβολή, π.χ. από κάποιο δορυφόρο, που παραπλάνησε τους Ρώσους αστρονόμους.

    Η υπόθεση του ραδιοσήματος θα συζητηθεί τον επόμενο μήνα σε διεθνές αστρονομικό συνέδριο στο Μεξικό, ενώ αναμένεται και σχετική επιστημονική δημοσίευση.

    Στο μεταξύ διάφορα ραδιοτηλεσκόπια συνεχίζουν να «χτενίζουν» τον ουρανό. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη έξαψη είχε δημιουργήσει ένα μυστηριώδες ραδιοσήμα -γνωστό ως «Ουάου»- που είχε εντοπιστεί το 1977, αλλά και εκείνο δεν είχε ανιχνευθεί ξανά στη συνέχεια.

    [16] Ενδείξεις ότι ο διάβολος της Τασμανίας αναπτύσσει γενετική αντίσταση στον καρκίνο

    Ο διάβολος της Τασμανίας, το μεγαλύτερο σαρκοβόρο μαρσιποφόρο στον κόσμο, που απειλείται με εξαφάνιση εξαιτίας μιας θανατηφόρας και μολυσματικής μορφής καρκίνου που κατατρώει το πρόσωπό του, φαίνεται πως αντιστέκεται πλέον, αναπτύσσοντας γενετική αντίσταση στην ασθένειά του, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

    Οι ερευνητές -με επικεφαλής τον καθηγητή εξελικτικής βιολογίας και γενετικής Άντριου Στόρφερ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον- που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», ανέλυσαν δείγματα ιστών από τα εν λόγω ζώα, τόσο προτού εμφανισθεί ο καρκίνος στο είδος τους όσο και μετά.

    Διαπίστωσαν ότι στο γονιδίωμα ορισμένων ζώων εμφανίζονται πλέον γενετικές μεταλλάξεις που τους επιτρέπουν να αντιστέκονται καλύτερα στον καρκίνο τους, πράγμα που δίνει ελπίδες ότι δεν θα εξαφανισθούν από προσώπου Γης μέσα σε λίγες δεκαετίες. Είναι μάλιστα πολύ σπάνιο να εμφανισθούν προστατευτικές μεταλλάξεις στο DNA ζώων μέσα σε τόσο λίγες γενιές.

    Ο καρκίνος του προσώπου ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στους διαβόλους της Τασμανίας το 1996. Είναι σχεδόν 100% θανατηφόρος και, μέσα σε μια εικοσαετία, έχει εξολοθρεύσει περίπου το 80% του πληθυσμού τους.

    Οι διάβολοι είναι πολύ επιθετικοί μεταξύ τους και συχνά δαγκώνονται στο πρόσωπο, με συνέπεια να κολλάνε τον καρκίνο. Πρόκειται για μία από τις μόνο τρεις γνωστές μορφές μεταδοτικού καρκίνου και, με διαφορά, η πιο θανατηφόρα. Μεταδοτικός καρκίνος -σεξουαλικά μεταδιδόμενος- υπάρχει και στους σκύλους, εδώ και τουλάχιστον 11.000 χρόνια, αλλά συνήθως δεν οδηγεί στο θάνατό τους.

    [17] Συνεχίζεται η δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών στη ΓΓΕΕ

    Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η διαδικασία πλειοδοτικής δημοπρασίας των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

    Νωρίτερα, δικαστικός επιμελητής θυροκόλλησε ασφαλιστικά μέτρα εκ μέρους του STAR και του ALPHA, ενώ αντίστοιχοι φάκελοι αναμένεται να θηροκολληθούν εκ μέρους και άλλων τηλεοπτικών σταθμών, που συμμετέχουν στη διαδικασία.

    Οι εκπρόσωποι των οκτώ επιχειρηματικών σχημάτων που διεκδικούν τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες βρίσκονται στα ερμητικά κλειστά γραφεία της ΓΓΕΕ από χθες το πρωί, συμμετέχοντας σε μία χρονοβόρα διαδικασία δημοπρασίας, τα αποτελέσματα της οποίας ίσως ανακοινωθούν απόψε ή τα ξημερώματα της Πέμπτης. Κανείς από τους συμμετέχοντες δεν θα θα βγει από το κτίριο της ΓΓΕΕ πριν και οι τέσσερις άδειες να κατοχυρωθούν στους νικητές, ενώ δεν υπάρχει και δυνατότητα ροής πληροφόρησης από «μέσα προς τα έξω», καθώς ουδείς διαθέτει κινητό τηλέφωνο ή υπολογιστή με σύνδεση στο διαδίκτυο.

    Αμετακίνητοι παραμένουν από νωρίς το πρωί, στις θέσεις τους έξω από τη Γραμματεία, και οι δημοσιογράφοι, αναμένοντας «λευκό καπνό» από τη δημοπρασία. Και σήμερα το κτίριο περιφρουρείται από ισχυρότατες δυνάμεις της αστυνομίας, ενώ μία κλούβα αποτρέπει τη θέση και στάθμευση έξω από τα γκαράζ της ΓΓΕΕ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 31 August 2016 - 8:32:45 UTC