Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας ενόψει ΔΕΘ
  • [02] Όλγα Γεροβασίλη: «Η ΝΔ χρωστάει στο καθεστώς των καναλαρχών»
  • [03] Η απόφαση της ΕΕ έχει πολιτική χροιά, λέει η Apple
  • [04] Στο "μικροσκόπιο" Τσακαλώτου - Νουί το τραπεζικό σύστημα και τα "κόκκινα δάνεια"
  • [05] Σιγκαπούρη: Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν
  • [06] Β. Κορκίδης στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: «Δεν ζητάμε αμνηστία χρεών, ζητάμε μια βοήθεια για την αποπληρωμή των οφειλών μας»
  • [07] Η μανία του pokemon GO και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, στο περιοδικό Πρακτορείο
  • [08] Επίσκεψη του Πρ. Παυλόπουλου στη Χίο στις 13 Σεπτεμβρίου
  • [09] Πρ. Παυλόπουλος: Η πολιτική λιτότητας είναι αδιέξοδη
  • [10] Εγκαίνια και επιθεώρηση εργασιών της Ολυμπίας και Ιονίας οδού, από τον Αλ. Τσίπρα, αύριο
  • [11] Μαραθώνια δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες
  • [12] Β. Αποστόλου: Ένεση ρευστότητας 1,5 δισ. στον αγροτικό χώρο
  • [13] Σταθερό στο 23,5% παρέμεινε το επίπεδο της ανεργίας στην Ελλάδα τον Μάιο σύμφωνα με τη Eurostat

  • [01] Συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας ενόψει ΔΕΘ

    Σε εξέλιξη είναι η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, ενόψει των εγκαινίων και της επίσκεψής του στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου.

    Στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου, εκπροσωπούνται το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, καθώς και η διοίκηση της ΔΕΘ HELEXPO.

    [02] Όλγα Γεροβασίλη: «Η ΝΔ χρωστάει στο καθεστώς των καναλαρχών»

    Η ΝΔ χρωστάει στο καθεστώς των καναλιών και σήμερα, με τη στάση της απέναντι στον διαγωνισμό αδειοδότησης, βρίσκεται πλέον σε πλήρες αδιέξοδο, ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη η οποία, μιλώντας νωρίτερα στο Ρ/Σ «στο Κόκκινο», κλήθηκε να σχολιάσει τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση, για την κυβέρνηση, η προώθηση ριζικών μεταρρυθμίσεων αν και γνωρίζει τον πόλεμο που θα αντιμετωπίσει από εκείνους που επί χρόνια ήθελαν τον έλεγχο του πολιτικού και του οικονομικού συστήματος, παραπέμποντας μάλιστα στα μέτωπα που άνοιξαν και στο χώρο του ποδοσφαίρου και στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

    «Η ΝΔ εξυπηρετείται από την ποιότητα ενημέρωσης όλων των προηγούμενων χρόνων και θέλει το ίδιο: να εξυπηρετείται» ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, η οποία σχολίασε ότι η ΝΔ ενώ αρχικά είπε ότι θα καταργήσει τον διαγωνισμό, στη συνέχεια άλλαξε στάση και είπε ότι δεν θα καταργήσει τον διαγωνισμό αλλά θα συμπληρώσει με άδειες.

    «Προκύπτουν πολλά ερωτηματικά, βλέπουμε δηλώσεις στελεχών της ΝΔ πολύ διαφορετικές, αντικρουόμενες μεταξύ τους. Νομίζω ότι βρίσκεται σε ένα πλήρες αδιέξοδο απέναντι σε αυτό διότι δεν μπορεί να πει απλά και καθαρά ότι εγώ δεν θέλω να αλλάξει τίποτε, δεν θέλω να μπει καμία τάξη, χρωστάω στο καθεστώς αυτό με εξυπηρέτησε τόσα χρόνια, επομένως θέλω να παραμείνει το ίδιο» σημείωσε για να σχολιάσει ότι «αυτό δεν μπορεί προφανώς, με τοναντίστοιχο κυνισμό του κυρίου Ψυχάρη (που ακούσαμε χθες στη Εξεταστική Επιτροπή) να το κάνει και έτσι τα στελέχη της δίνουν διαφορετικές και ελλιπείς απαντήσεις».

    [03] Η απόφαση της ΕΕ έχει πολιτική χροιά, λέει η Apple

    Η επιβολή αναδρομικού φόρου ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Apple είναι «απόλυτα πολιτικά σκ...», στην οποία «κάποιο ρόλο πρέπει να έπαιξε μία αντιαμερικανική τάση», δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Τιμ Κουκ σε αποκλειστική του συνέντευξη στην εφημερίδα Irish Independent, προσθέτοντας ότι θα συνεργασθεί με την κυβέρνηση της Ιρλανδίας για την ανατροπή της απόφασης, η οποία «στερείται νομικής ή ουσιαστικής βάσης».

    «Δεν υπάρχει αδικοπραξία εδώ και πιστεύω ότι το αντιαμερικανικό αίσθημα μπορεί να ήταν ένας παράγων στην απόφαση για την επιβολή του φόρου αυτού. Πιστεύω ότι υπάρχει βούληση για τον επαναπροσανατολισμό προς την Ευρωπαϊκή Ενωση των φόρων που πρέπει να καταβληθούν στις ΗΠΑ ».

    Ο Τιμ Κουκ απέρριψε την κατηγορία που απηύθυνε στην Apple η ευρωπαία επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, σύμφωνα με την οποία η εταιρεία κατέβαλε μόλις το 0,005% του αναλογούντος φόρου στην Ιρλανδία το 2014.

    «Απλώς βρήκαν έναν αριθμό ούτε ξέρω από πού», λέει προσθέτοντας ότι η Apple καταβάλλει το 26% των συνολικών της κερδών ετησίως.

    Ο Τιμ Κουκ τονίζει ότι, παρά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Apple θα παραμείνει προσηλωμένη στα σχέδιά της για επέκταση στην Ιρλανδία.

    [04] Στο "μικροσκόπιο" Τσακαλώτου - Νουί το τραπεζικό σύστημα και τα "κόκκινα δάνεια"

    Η πορεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και τα «κόκκινα δάνεια» θα αποτελέσουν το αντικείμενο συνάντησης μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και της προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), Ντανιέλ Νουί, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

    Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Πέμπτη, 1η Σεπτεμβρίου 2016, στις 13.00 (τοπική ώρα) στη Φρανκφούρτη, στα γραφεία της ΕΚΤ.

    [05] Σιγκαπούρη: Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν

    Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν στις ασιατικές αγορές, μετά τη μείωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου, έναντι των άλλων διεθνών νομισμάτων.

    Αναλυτές της αγοράς πετρελαίου εξηγούν ότι η πορεία των τιμών του πετρελαίου, καθορίζεται τόσο από την προσφορά και τη ζήτησή του στις διεθνείς αγορές, όσο και από την ισοτιμία του αμερικανικού νομίσματος.

    Οι δείκτης τιμών της ισοτιμίας του αμερικανικού νομίσματος μειώθηκε σήμερα, με τις τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου, να αυξάνονται κατά 12 σεντς στα 44,82 δολάρια το βαρέλι, μετά τη μείωσή τους κατά 1,65 δολάρια ή 3,6% στην προηγούμενη συνεδρίαση.

    Οι τιμές του πετρελαίου τύπου Brent, διεθνούς προέλευσης αυξήθηκαν κατά 10 σεντς στα 46,99 δολάρια το βαρέλι, μετά τη μείωσή τους κατά 1,33 δολάρια ή 2,8% στην προηγούμενη συνεδρίαση.

    [06] Β. Κορκίδης στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: «Δεν ζητάμε αμνηστία χρεών, ζητάμε μια βοήθεια για την αποπληρωμή των οφειλών μας»

    «Δεν ζητάμε αμνηστία χρεών, ζητάμε μια βοήθεια για την αποπληρωμή των οφειλών μας» δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Βασίλης Κορκίδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» και εξηγεί πως ο εμπορικός θέσμος περιμένει τη συμφωνία μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης, προκειμένου να «κλείσει» το θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού επιχειρήσεων.

    «Συμφωνία εμπορικού κόσμου και γενικότερα επιχειρηματικού κόσμου και μικρομεσαίων με την κυβέρνηση νομίζω ότι υπήρχε επάνω σ' αυτό το θέμα. Το μεγάλο διακύβευμα είναι να υπάρξει συμφωνία μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κορκίδης.

    Σημείωσε ακόμη πως πρόκειται κατ' ουσίαν για έναν τροφοδότη λογαριασμό, «που θα μπορεί η επιχείρηση, από χρήματα τα οποία παίρνει μέσω πλαστικού χρήματος -τα εισπράττει μέσω πλαστικού χρήματος και e-banking- να τα δίνει κατά σειρά προτεραιότητας στο Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ, τους μισθούς και τους προμηθευτές".

    [07] Η μανία του pokemon GO και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, στο περιοδικό Πρακτορείο

    Δυο θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, που κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού βρέθηκαν στο προσκήνιο για διαφορετικούς λόγους, παρουσιάζει το νέο τεύχος του περιοδικού Πρακτορείο που κυκλοφορεί σήμερα: Τη νέα μανία του pokemon GO και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

    Τον Ιούλιο κυκλοφόρησε το βιντεοπαιχνίδι pokemon GO και απέκτησε ακαριαία φανατικούς λάτρεις. Το παιχνίδι που αρχικά ήταν διαθέσιμο στη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία, κατέκτησε την αμερικανική αγορά και στη συνέχεια εξαπλώθηκε στη Μεγάλη Βρετανία και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οι φανατικοί παίκτες, οι λεγόμενοι gamers, ανέμεναν την κυκλοφορία του, επειδή είναι πρωτοποριακό, καθώς βασίζεται στην επαυξημένη πραγματικότητα. Ωστόσο, το παιχνίδι προκαλεί σε κάποιους ανησυχίες, για τις διαστάσεις που μπορεί να πάρει στο μέλλον η χρήση μιας τέτοιας τεχνολογίας, δηλαδή η ευρύτερη χρήση της επαυξημένης πραγματικότητας. Οι απόψεις διίστανται αλλά πρέπει να λέγονται όλες.

    Το δεύτερο θέμα του περιοδικού είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο, από τους οποίους οι Έλληνες αθλητές επέστρεψαν με 6 μετάλλια εκ των οποίων 3 χρυσά.

    Η νέα μανία του Πόκεμον

    Πάνω που ο περισσότερος κόσμος φαινόταν να έχει αρχίσει να βαριέται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (τα οποία χρησιμοποιεί πλέον παθητικά, όπως την τηλεόραση) ήρθε το βιντεοπαιχνίδι Pokemon Go της Nintendo για να δώσει ένα νέο ενδιαφέρον στη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων?

    Πρόκειται για ένα -μέσω «έξυπνου» κινητού τηλεφώνου- «κυνήγι» εικονικών πλασμάτων στον πραγματικό κόσμο (π.χ. σε δρόμους, πλατείες και πάρκα). Το «Pokemon Go» έχει ήδη φανατικούς φίλους σε όλο τον κόσμο αλλά και εχθρούς: Έγινε πολύ γρήγορα, μέσα σε λίγες ημέρες, μόδα και για πολλούς μανία.

    Οι πολέμιοι της νέας μόδας υποστηρίζουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ασχολούνται πλέον με σοβαρά θέματα, τα ενδιαφέροντά τους περιορίζονται στα εξής: να παίζουν πόκεμον και να βγάζουν σέλφις.

    Κυρίως όμως, τονίζουν ότι οι κίνδυνοι στους δρόμους έχουν πολλαπλασιαστεί καθώς πολλοί παίζουν πόκεμον ενώ περπατούν ή οδηγούν και ήδη, λένε, έχουν συμβεί, εξαιτίας του παιχνιδιού, πολλά ατυχήματα. Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι ένας χρήστης έπεσε με το αυτοκίνητό του πάνω σε δέντρο, ενώ δύο παίκτες έπεσαν σε γκρεμό στη διάρκεια της εξερεύνησης μιας περιοχής.

    Θέτουν όμως και ερωτήματα νομικής φύσης. Για παράδειγμα: Επιτρέπεται οι παίκτες να παίζουν σε οποιονδήποτε χώρο; Εάν η Niantic, η εταιρεία που έχει τη βάση δεδομένων και τοποθετεί τα εικονικά πλάσματα στα σημεία συλλογής τους, τοποθετήσει ορισμένα στο διαμέρισμα κάποιου και μαζευτούν εκεί δεκάδες παίκτες, εναντίον τίνος θα πρέπει να στραφεί ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος;

    Απάντηση στο παραπάνω ερώτημα θα δοθεί με δικαστική απόφαση καθώς ένας Αμερικανός κατέθεσε, πριν από λίγες ημέρες, την πρώτη παγκοσμίως αγωγή κατά των δημιουργών του «Pokemon Go» για καταπάτηση ιδιωτικής περιουσίας. Σύμφωνα με τον ενάγοντα, άγνωστοι άρχισαν να περιφέρονται έξω από την πόρτα του σπιτιού του «κυνηγώντας» εικονικά πλάσματα και τουλάχιστον πέντε από τους «κυνηγούς» τού χτύπησαν και την πόρτα ζητώντας του να περάσουν στην αυλή για να πιάσουν τα εικονικά ζωάκια που είχαν βρει «καταφύγιο» εκεί.

    Εξάλλου, είναι πολλοί αυτοί που δεν συμπαθούν το πόκεμον και εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για παραβίαση της ιδιωτικής ζωής κατά την αναζήτηση εικονικών πλασμάτων. Ο Αμερικανός σκηνοθέτης Όλιβερ Στόουν χαρακτήρισε τη νέα μανία που έχει κυριεύσει τον κόσμο, το «Pokemon Go», ως «ένα νέο είδος εισβολής» στην ιδιωτική ζωή των ατόμων που μπορεί, όπως είπε, να οδηγήσει σε ολοκληρωτισμό.

    Ο Στόουν είπε ακόμη ότι οι εταιρείες οδηγούν τις κοινωνίες σε έναν καπιταλισμό επιτήρησης που παρακολουθεί και καταγράφει τις συμπεριφορές των ατόμων.

    Από την πλευρά τους, οι φίλοι του παιχνιδιού λένε ότι το Πόκεμον βοηθάει τους ανθρώπους να παραμένουν σε φόρμα, κυρίως τούς κάνει να σηκώνονται από τον καναπέ, να βγαίνουν από το σπίτι, να κοινωνικοποιούνται, να διασκεδάζουν και να εξερευνούν τις πόλεις. Συχνά, λένε, οι παίκτες ανακαλύπτουν δρόμους, πάρκα, μνημεία που δεν γνώριζαν και γενικά μαθαίνουν πράγματα, ή τουλάχιστον έχουν την ευκαιρία να μάθουν κάποια πράγματα. Εάν, τονίζουν οι υποστηρικτές του παιχνιδιού, κάποιοι παίκτες είναι τόσο χαζοί ώστε να καταλήξουν κάτω από ένα αυτοκίνητο με το πρόσωπο κολλημένο στην οθόνη του κινητού, γι? αυτό δεν φταίει το παιχνίδι αλλά οι παίκτες.

    Οπαδοί και εχθροί του πόκεμον έχουν τα επιχειρήματά τους. Μένει να δούμε τι θα συμβεί στα σχολεία και στους χώρους εργασίας, όπου προφανώς το παιχνίδι θα απαγορεύεται. Πάντως, σε πολλούς δημόσιους χώρους ανά την υφήλιο έχει απαγορευθεί, όπως είναι λογικό, το εικονικό κυνήγι των πόκεμον.

    Πέρα όμως από τις υπέρ ή κατά απόψεις και τις απαγορεύσεις, πρέπει να τονιστεί ότι το Pok?mon Go είναι το παιχνίδι με την ταχύτερη εξάπλωση και βρίσκεται στην κορυφή της λίστας προτίμησης τόσο της Apple όσο και της Google. Επίσης, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι με την κυκλοφορία του παιχνιδιού, στις 8 Ιουλίου, στις ΗΠΑ, η Nintendo είδε την τιμή της μετοχής της να αυξάνεται κατά 25%.

    Παρόλα αυτά υπάρχει ένα θέμα οικονομικής υποστήριξης. Για τη Nintendo το παιχνίδι θα πρέπει να αποφέρει έσοδα 150-200 εκατομμυρίων δολαρίων τον μήνα για να υπάρχει κέρδος και γι? αυτό φαίνεται αναγκαία η ένθεση διαφημίσεων.

    Πρέπει να τονιστεί ακόμη ότι έχει ήδη δημιουργηθεί μια μαύρη αγορά γύρω από το πόκεμον. Σε έναν από τους γνωστότερους παγκοσμίως διαφημιστικούς ιστότοπους, ένας χρήστης ανακοίνωσε ότι πουλάει για 100 δολάρια τον λογαριασμό του, ενώ βρίσκεται πάνω από το επίπεδο 20 και αφού «έπιασε» 75 πόκεμον, 9 αυγά και μερικές χιλιάδες αντικείμενα. Κανείς μέχρι τώρα δεν έχει αγοράσει τον λογαριασμό, αλλά είχαμε καιρό να δούμε να δημιουργείται μαύρη αγορά για ψηφιακά παιχνίδια.

    Μέσα σε λίγες ημέρες από την εμφάνισή του το Pokemon Go έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις και μάλλον θα συνεχίσει να προκαλεί. Εμείς σημειώνουμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να ζει όπως του αρέσει, π.χ. παίζοντας πόκεμον ή/και βγάζοντας σέλφις. Καλό είναι πάντως όταν κάποιος διασχίζει έναν δρόμο με τα πόδια ή οδηγεί να σηκώνει τουλάχιστον τα μάτια από την οθόνη του κινητού του τηλεφώνου.

    [08] Επίσκεψη του Πρ. Παυλόπουλου στη Χίο στις 13 Σεπτεμβρίου

    Επίσκεψη στη Χίο θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στις 13 Σεπτεμβρίου.

    Ο κ. Παυλόπουλος θα φθάσει στο νησί με ελικόπτερο στο οποίο πιθανά θα επιβαίνει και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Αρχικά θα μεταβεί στα νοτιόχωρα, προκειμένου να δει από κοντά τις καταστροφές που προκάλεσαν οι δύο τελευταίες πυρκαγιές και να συναντηθεί με μαστιχοπαραγωγούς.

    Στη συνέχεια θα επισκεφθεί τα Καρδάμυλα, στο βόρειο τμήμα του νησιού. Στις 11:45 θα παραστεί σε Δοξολογία στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού, θα καταθέσει στεφάνι στο άγαλμα του Καρδαμυλίτη ναυτικού στο Μάρμαρο και στις 12:45 θα παρευρεθεί στον αγιασμό της νέας σχολικής χρονιάς στη «Στέγη της Μαρίας» το γνωστό Οικοτροφείο του Ιδρύματος Μ. Τσάκου.

    Μετά το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιστρέψει στην Αθήνα.

    [09] Πρ. Παυλόπουλος: Η πολιτική λιτότητας είναι αδιέξοδη

    Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του, νωρίτερα σήμερα, με τον πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης και υποψήφιο Πρόεδρο των ΗΠΑ στις εκλογές του 1988, Μάικλ Δουκάκη στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ο κ. Παυλόπουλος απαντώντας σε επισήμανση του κ. Δουκάκη για την ανάγκη τροποποίησης της πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της κρίσης, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ξαναβλέπει την ανάγκη αλλαγής της πολιτικής της και προσέθεσε ότι η επιβολή της λιτότητας βαθαίνει το χάσμα μεταξύ φτωχών και πλουσίων και αναδεικνύει τα κοινωνικά αδιέξοδα.

    Όπως προέβλεψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Ελλάδα θα υπερβεί την κρίση και εκτίμησε ότι αυτή την προσπάθεια θα την στηρίξουν όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις ενωμένες, πέρα και έξω από τις επιμέρους διαφορές. Άλλωστε, σημείωσε, το οφείλουμε στον ελληνικό λαό το γρηγορότερο δυνατό να βγούμε απ' αυτό το αδιέξοδο και κυρίως στη νέα γενιά, η οποία τόσα έχει υποφέρει αυτόν τον καιρό.

    Απευθυνόμενος στον κ. Δουκάκη, ο κ. Παυλόπουλος τον χαρακτήρισε κορυφαίο πολιτικό των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και κορυφαίο Έλληνα, ενώ τον προσφώνησε με τον τίτλο του Προέδρου, υπογραμμίζοντας, ότι θα του άξιζε πραγματικά να τον είχε κατακτήσει. Επίσης, σημείωσε ότι, ως βουλευτής και κυβερνήτης της Μασαχουσέτης αλλά, κυρίως, ως υποψήφιος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής απέδειξε και ανέδειξε το υψηλό ήθος του, που είναι αντάξιο των αρχών και των αξιών του μεγάλου αμερικανικού έθνους και της δημοκρατίας που αυτό εκφράζει.

    Παράλληλα, προσέθεσε ότι και ως Έλληνας της Διασποράς ο Μάικλ Δουκάκης στάθηκε δίπλα στην ομογένεια, δίπλα στην Ελλάδα και το απέδειξε εμπράκτως.

    Από την πλευρά του ο Μάικλ Δουκάκης, αφού εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του, που για μια ακόμη φορά βρίσκεται στην Ελλάδα, μετά από την τελευταία του επίσκεψη πριν από τρία χρόνια, τόνισε ότι οι Ελληνοαμερικανοί θέλουν πάντα να βοηθούν την Ελλάδα και στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη αλλαγής της ευρωπαϊκής πολιτικής έναντι της κρίσης, σημειώνοντας ότι η παρατεταμένη λιτότητα δεν βοηθάει στην ανάκαμψη της οικονομίας, ενώ μιλώντας ειδικότερα για την ελληνική οικονομία, τόνισε την ανάγκη να δοθούν περαιτέρω κίνητρα για ανάπτυξη.

    [10] Εγκαίνια και επιθεώρηση εργασιών της Ολυμπίας και Ιονίας οδού, από τον Αλ. Τσίπρα, αύριο

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα επιθεωρήσει, αύριο Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου, τις εργασίες ολοκλήρωσης των διδύμων σηράγγων Κλόκοβας Αιτωλοακαρνανίας, της Ιονίας Οδού, έργο που θα παραδοθεί στην κυκλοφορία έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

    Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός θα απευθύνει χαιρετισμό κατά την παράδοση στην κυκλοφορία του τμήματος της Ολυμπίας Οδού, Αρχαία Κόρινθος-Κιάτο, και θα εγκαινιάσει τις δύο σήραγγες παράκαμψης Δερβενίου Κορινθίας και τη νέα γέφυρα διέλευσης νοτίου κλάδου της «Ολυμπίας Οδού», από τον ποταμό Δερβένι.

    Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

    11:00: Χαιρετισμός κατά την παράδοση στην κυκλοφορία, του τμήματος Αρχαίας Κορίνθου-Κιάτου του οδικού άξονα «Ολυμπία Οδός» (Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων Κιάτου, 16ο χλμ. στο ρεύμα Κορίνθου-Πατρών).

    13:00: Εγκαίνια και παράδοση στην κυκλοφορία των δύο σηράγγων παράκαμψης Δερβενίου Κορινθίας και της νέας γέφυρας διέλευσης από τον ποταμό Δερβένι, του οδικού άξονα «Ολυμπία Οδός» (είσοδος της πρώτης σήραγγας Δερβενίου, κατεύθυνση από Πάτρα προς Κόρινθο).

    13:00-16:00: Επιθεώρηση εργοταξίων κατά μήκος της Ολυμπίας Οδού.

    16:00: Επιθεώρηση των εργασιών ολοκλήρωσης των διδύμων σηράγγων Κλόκοβας Αιτωλοακαρνανίας, του οδικού άξονα «Ιόνια Οδός» (περιοχή Ριζά Αιτωλοακαρνανίας).

    [11] Μαραθώνια δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες

    Άλλη μια ημέρα αγωνίας ξημέρωσε, έξω από τα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, όπου πλήθος δημοσιογράφων αναμένουν τα αποτελέσματα της δημοπρασίας των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, μιας διαδικασίας η οποία συμπληρώνει 48 ώρες.

    Τα ερμητικά κλειστά γραφεία της ΓΓΕΕ αναμένεται σήμερα να ανοίξουν, μιας και η διαδικασία τυπικά θα φθάσει στο τέλος της και οι τέσσερις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας θα έχουν πλειοδοτηθεί στους δικαιούχους τους.

    Παρά τα σενάρια τα οποία κυκλοφορούν από τα πηγαδάκια των δημοσιογράφων έξω από το κτίριο της ΓΓΕΕ, αλλά και γενικότερα, καμία ενημέρωση ή είδηση υπάρχει«από μέσα προς τα έξω»,καθώς έχουν ληφθεί όλα τα κατάλληλα μέτρα ώστε να μην υπάρξει καμία διαρροή.

    Οι επιχειρηματίες και οι εκπρόσωποί τους διανυκτέρευσαν για μία ακόμη νύχτα στα ράντζα που έχουν στηθεί σε ειδικά διαμορφωμένους θαλάμους, χωρίς να έχουν επικοινωνία ο ένας με τον άλλον.

    Νικητές και ηττημένοι αναμένεται μέσα στην ημέρα να εξέλθουν από την πύλη της ΓΓΕΕ, ώστε να γίνει γνωστό το αποτέλεσμα της δημοπρασίας. Κυβερνητικοί κύκλοι επιβεβαίωσαν την ομαλή εξέλιξη της διαδικασίας, η οποία είχε πυροδοτήσει πολιτική αντιπαράθεση. Ωστόσο, έξω από τα γραφεία της ΓΓΕΕ επικρατεί ηρεμία, το κτίριο για δεύτερη μέρα θυμίζει«αστακό»από το πλήθος των αστυνομικών δυνάμεων που το φρουρούν και οι δημοσιογράφοι ελπίζουν ότι σε λίγη ώρα θα έχουν την είδηση και τα πλάνα με τους επιχειρηματίες και τους εκπροσώπους σχημάτων να εξέρχονται της πύλης, με ένα νέο τηλεοπτικό τοπίο να διαγράφεται.

    [12] Β. Αποστόλου: Ένεση ρευστότητας 1,5 δισ. στον αγροτικό χώρο

    Έως το τέλος του χρόνου θα προκηρυχθούν σημαντικής χρηματοδοτικής βαρύτητας μέτρα του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, τα οποία θα κινητοποιήσουν πόρους της τάξης των 1,5 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, τονίζοντας ότι «μπορούν να αποτελέσουν την ατμομηχανή για μία νέα αναπτυξιακή ώθηση στην ελληνική ύπαιθρο και ειδικά στον αγροτικό τομέα».

    Ειδικότερα, όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο σημερινής συνέντευξης Τύπου, θα προκηρυχθεί το μέτρο για τους νέους αγρότες, το οποίο, όπως εκτιμάται, θα συμβάλλει στη δημογραφική ανανέωση του πληθυσμού της υπαίθρου. Είναι προϋπολογισμού περίπου 300 εκατ. ευρώ και θα προσφέρει εργασία σε συνολικά 24.000 νέους αγρότες. Για το μέτρο έχει, ήδη, γίνει προδημοσίευση.

    Το ποσό ενίσχυσης, το οποίο δεν συνδέεται με συγκεκριμένες δαπάνες, ανέρχεται σε 17.000 ευρώ, που, όμως, μπορεί να προσαυξάνεται αθροιστικά:

    - Κατά 2.500 ευρώ, εφόσον η περιοχή μόνιμης κατοικίας των νέων γεωργών βρίσκεται σε περιοχές ορεινές ή μειονεκτικές ή σε μικρά νησιά (νησιά μέχρι και 3.000 κατοίκους πληθυσμό) ή συνδυασμό αυτών των κατηγοριών περιοχών.

    - Κατά 2.500 ευρώ για ζωική παραγωγική κατεύθυνση (στη μελλοντική κατάσταση) της εκμετάλλευσης.

    Συνεπώς το ποσό ενίσχυσης διαμορφώνεται, ανάλογα με τους ανωτέρω συνδυασμούς από 17.000 ευρώ έως 22.000 ευρώ.

    Δικαιούχοι της προκήρυξης του μέτρου έτους 2016 είναι νέοι γεωργοί, ηλικίας κάτω των 40 ετών, που έχουν υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ τουλάχιστον για το έτος 2016 και οι οποίοι έχουν τις προϋποθέσεις να εγγραφούν στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων ως νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα επαγγελματίες γεωργοί, ενώ αναλαμβάνουν τη δέσμευση να ασφαλιστούν στον ΟΓΑ. Επιπλέον, οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν γεωργική εκμετάλλευση με ελάχιστο μέγεθος παραγωγικής δυναμικότητας (εκφρασμένη ως τυπική απόδοση) 8.000 ευρώ.

    Το δεύτερο μέτρο που θα προκηρυχθεί είναι αυτό της μεταποίησης, ώστε να ενισχυθεί η προστιθέμενη αξία των γεωργικών προϊόντων, καθώς και ο εξαγωγικός προσανατολισμός τους.

    Ο διαθέσιμος για νέες προσκλήσεις προϋπολογισμός του μέτρου ανέρχεται σε 170 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ενισχυθούν περίπου 400 νέα επενδυτικά σχέδια.

    Το μέτρο αφορά την ενίσχυση όλων των τομέων μεταποίησης και εμπορίας γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων και για πρώτη φορά περιλαμβάνει ξεχωριστή δράση για δικαιούχους επαγγελματίες αγρότες, που επιθυμούν να επενδύσουν στη μεταποίηση της παραγωγής τους.

    Οι αιτήσεις στήριξης μπορούν να ανέλθουν έως 10 εκατ. ευρώ, ενώ τα ποσοστά ενίσχυσης από 40% έως 75%, ανάλογα με την περιοχή υλοποίησης της επένδυσης.

    Το τρίτο μέτρο αφορά τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, ώστε να ενθαρρυνθεί η στροφή σε βιολογικά ποιοτικά προϊόντα προς όφελος, τόσο των παραγωγών, όσο και του περιβάλλοντος. Ο διαθέσιμος προϋπολογισμός του μέτρου ανέρχεται σε 555 εκατ. ευρώ.

    Οι ενισχύσεις χορηγούνται ετησίως, ανά εκτάριο γεωργικής έκτασης για να αποζημιώνουν τους δικαιούχους για το διαφυγόν εισόδημα και τις πρόσθετες δαπάνες, ως αποτέλεσμα των δεσμεύσεων που αναλήφθησαν.

    Η τέταρτη προκήρυξη αφορά το μέτρο των σχεδίων βελτίωσης, που θα ακολουθήσουν την ένταξη των νέων γεωργών, ώστε να αξιοποιηθεί με επενδύσεις το δυναμικό των νέων ανθρώπων που θα εγκατασταθούν στη γεωργία. Ο διαθέσιμος προϋπολογισμός του μέτρου ανέρχεται σε 360 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ενισχυθούν περίπου 5.000 νέα επενδυτικά σχέδια.

    Το μέτρο αφορά την ενίσχυση επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό γεωργικών εκμεταλλεύσεων (κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, άρδευση, ΑΠΕ, κ.λπ.). Το ύψος του επενδυτικού σχεδίου μπορεί να ανέλθει έως 500.000 ευρώ, ενώ για συλλογικές επενδύσεις από ομάδες παραγωγών έως 2 εκατ. ευρώ.

    Τα ποσοστά ενίσχυσης κυμαίνονται από 40% έως 75%, ανάλογα με την περιοχή υλοποίησης της επένδυσης και προσαυξάνονται κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες (και έως το 75%) στις περιπτώσεις που δικαιούχοι των επενδύσεων είναι νέοι γεωργοί ή ομάδες παραγωγών.

    Τέλος, θα προκηρυχθεί και το μέτρο για την κατάρτιση των νέων γεωργών, ώστε να διασφαλιστεί η επαγγελματική ικανότητα και επάρκεια των νέων απασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα. Ο διαθέσιμος προϋπολογισμός του μέτρου ανέρχεται σε 70 εκατ. ευρώ και θα διατεθούν, κατά προτεραιότητα, στην κατάρτιση των ενταγμένων στο πρόγραμμα των νέων γεωργών δικαιούχων, που εκτιμάται ότι θα φτάσουν μαζί με τις ανειλημμένες υποχρεώσεις τους 24.000 καταρτιζόμενους.

    [13] Σταθερό στο 23,5% παρέμεινε το επίπεδο της ανεργίας στην Ελλάδα τον Μάιο σύμφωνα με τη Eurostat

    Σταθερό στο 23,5% παρέμεινε το επίπεδο της ανεργίας στην Ελλάδα τον Μάιο, σε σχέση με τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

    Στην Ευρωζώνη και στην «ΕΕ των 28», η ανεργία παρέμεινε σταθερή τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο, στο 10,1% και στο 8,6% αντίστοιχα. Συνολικά, τον Ιούλιο καταγράφονται 21,063 εκατομμύρια άνεργοι στην ΕΕ και 16,3 εκατομμύρια άνεργοι στην Ευρωζώνη.

    Τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας στην ΕΕ καταγράφονται στην Ελλάδα (23,5% τον Μάιο) και την Ισπανία (19,6%). Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας σημειώθηκαν στη Μάλτα (3,9%), την Τσεχία και τη Γερμανία (4,2%).

    Ειδικότερα στην Ελλάδα, ο αριθμός των ανέργων τον Μάιο διαμορφώθηκε στα 1,12 εκατομμύρια. Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες διαμορφώθηκε στο 19,5% και στις γυναίκες στο 28,5%.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 1 September 2016 - 10:32:51 UTC