Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι αντιδράσεις των κομμάτων για τις τηλεοπτικές άδειες
  • [02] Ν. Κοτζιάς: Ο ΟΑΣΕ χρειάζεται πραγματικό διάλογο και κουλτούρα συμβιβασμού
  • [03] Για «οβιδιακές μεταμορφώσεις» κατηγορεί τον Αλ. Τσίπρα η ΝΔ
  • [04] Στην... υγειά της ποιότητας του ελληνικού κρασιού πίνουν οι Έλληνες οινοποιοί
  • [05] Εκδηλώσεις μνήμης για τα 72 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη
  • [06] Πούτιν: Μόσχα και Ουάσινγκτον κοντά σε μια συμφωνία για τη Συρία
  • [07] Le Monde για δημοπρασία: Καμία κυβέρνηση δεν είχε υποχρεώσει τους καναλάρχες να πληρώσουν για τις άδειές τους
  • [08] Η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας κατέστρεψε θέσεις του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία
  • [09] Α. Τριανταφυλλίδης προς ΝΔ-ΠΑΣΟΚ: Ελάτε να συστήσουμε όλοι μαζί του ΕΣΡ. Πάψτε να λειτουργείτε ως οι μπάτλερ της διαπλοκής
  • [10] Π. Ρήγας: Μεγάλη νίκη της κυβέρνηση η έκβαση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες
  • [11] Έπεσε η «αυλαία» για έναν ηρωϊκό καταδρομέα στη Θεσσαλονίκη
  • [12] Το υπ. Εσωτερικών μελετά τη λειτουργία του κέντρου μεταναστών στην περιοχή Μερσινίδι της Χίου
  • [13] Η πρωθυπουργός Στέρτζον ανακοίνωσε νέα πρωτοβουλία για την ανεξαρτησία της Σκωτίας
  • [14] Πιθανόν να επηρεαστούν κυπριακά κανάλια από τις αλλαγές στην Ελλάδα, εκτιμά η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου

  • [01] Οι αντιδράσεις των κομμάτων για τις τηλεοπτικές άδειες

    ΠΑΣΟΚ: Ολιγοπώλιο στην ενημέρωση

    «Ή οι 4 άδειες είναι πολύ λίγες ή κάποιοι προσδοκούν να αξιοποιήσουν την άδεια για αλλότριους σκοπούς», τονίζει σε σχόλιό του το ΠΑΣΟΚ για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, επισημαίνοντας ότι ο κ. Τσίπρας πανηγυρίζει σήμερα που εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι πληρώνουν το μάρμαρο των κυβερνητικών επιλογών.

    «Η διαγωνιστική διαδικασία, δεν αναιρεί τα μεγάλα προβλήματα που ανακύπτουν από τις κυβερνητικές επιλογές» συμπληρώνει την ανακοίνωσή της η Χαριλάου Τρικούπη και υπογραμμίζει το ολιγοπώλιο στην ενημέρωση με τον αυθαίρετο αριθμό των 4 αδειών, καθώς και τα σοβαρά ζητήματα διαφάνειας, νομιμότητας και αξιοπιστίας, με την παράκαμψη του ΕΣΡ ως ανεξάρτητης αρχής που είχε η διαδικασία.

    Σχετικά με το υψηλό τίμημα που έδωσαν οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες, το ΠΑΣΟΚ δηλώνει βέβαιο ότι σε πολύ λίγο χρόνο οι σκοποί και τα μέσα τους θα είναι ορατά σε όλο τον ελληνικό λαό και δεν θα μπορούν να κρυφτούν.

    Ποτάμι: Για επτά λόγους δεν πρέπει να πανηγυρίζει η κυβέρνηση για τις τηλεοπτικές άδειες

    Να μην πανηγυρίζει η κυβέρνηση για την «τηλεοπτική λοταρία που απέδωσε τελικά 246 εκατομμύρια (για άδειες δεκαετίας συνολικού διαφημιστικού τζίρου -σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης- άνω των 2 δισ. ευρώ)», σχολίασε το Ποτάμι για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών.

    Σε ανακοίνωση του κόμματος επισημαίνεται πως «αν η κυβέρνηση είχε "μελετήσει"την πρόταση του Κινήματός μας για τουλάχιστον διπλάσιο αριθμό αδειών υπό την εποπτεία του ΕΣΡ:

    - Η συνταγματική τάξη δεν θα είχε παραβιαστεί

    - Το Δημόσιο θα είχε εισπράξει συνολικά περισσότερα λεφτά

    - Ο ανταγωνισμός θα ήταν μεγαλύτερος

    - Ο πλουραλισμός θα ήταν μεγαλύτερος

    - Οι εργαζόμενοι θα ήταν περισσότεροι

    - Η δυνατότητα ελέγχου της ενημέρωσης από την εκάστοτε κυβέρνηση θα ήταν μικρότερη

    - Θα είχαν αποκλειστεί από τη διαδικασία επιχειρήσεις που εξαρτώνται άμεσα από κρατικό χρήμα (εργολάβοι και προμηθευτές του Δημοσίου)».

    KKE: Η κυβέρνηση διαμόρφωσε ένα φιλικό γι' αυτήν τηλεοπτικό περιβάλλον

    «Η "νέα σελίδα" στο τηλεοπτικό τοπίο αφορά αποκλειστικά την εναλλαγή ιδιοκτητών των μέσων και όχι στον χαρακτήρα και το περιεχόμενό τους. Τα τηλεοπτικά κανάλια, με τους ίδιους και ορισμένους νέους επιχειρηματικούς παράγοντες, δεν πρόκειται να εξασφαλίσουν ούτε το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία, ούτε τα δικαιώματα των εργαζομένων στα ΜΜΕ, οι οποίοι θα συνεχίζουν να δέχονται το μεγαλύτερο χτύπημα, ενώ οι μεγαλομέτοχοι θα τη βγάλουν καθαρή» αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

    «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παίζοντας τον ρόλο του "τροχονόμου" παλιών και νέων επιχειρηματικών συμφερόντων επεδίωξε να ξαναμοιράσει την πίτα των καναλιών και να διαμορφώσει ένα φιλικό γι' αυτήν τηλεοπτικό περιβάλλον, όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο επικοινωνιακός αντιπερισπασμός που έστησε, δε μπορεί να κρύψει τη λαϊκή αγανάκτηση από την εκτόξευση των φόρων, το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, τις νέες μειώσεις στις συντάξεις, που δεν πρόκειται να καταργηθούν επειδή στα κρατικά ταμεία θα μπει το τίμημα των τηλεοπτικών αδειών» προσθέτει η ανακοίνωση.

    ΔΗΜΑΡ: Η κυβέρνηση αντί να λύσει ένα πρόβλημα, δημιούργησε πολύ περισσότερα

    Η κυβέρνηση αντί να λύσει ένα πρόβλημα δημιούργησε πολύ περισσότερα στην τηλεοπτική αγορά, σχολίασε η ΔΗΜΑΡ για την αδειοδότηση των τεσσάρων καναλιών προσθέτοντας ότι έπρεπε μεν να μπει τάξη στο άναρχο τηλεοπτικό πεδίο, όμως η κυβέρνηση με τις κινήσεις της δεν διασφάλισε τον στόχο αυτό.

    ΛΑΕ: Το νέο τηλεοπτικό τοπίο είναι συνέχεια του παλιού

    «Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση θριαμβολογεί ότι ΘΑ εισπράξει 246 εκατ. ευρώ από τις τηλεοπτικές άδειες, την ίδια ώρα οι συνταξιούχοι βλέπουν να περικόπτονται άγρια οι επικουρικές συντάξεις τους, ενώ συνολικά η ληστεία των συντάξεων στην τετραετία θα ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ, πέρα από τη βροχή των άλλων μέτρων λιτότητας». Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, ανακοίνωση της Λαϊκής Ενότητας με αφορμή το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

    ΚΙΔΟΙΣΟ: Περιορισμός της πολυφωνίας και της ενημέρωσης

    «Δημιουργία ολιγοπωλίου, καθώς δεν ρυθμίστηκε το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, το μαύρο χρήμα, η ορθή κρατική εποπτεία, η λειτουργία του ΕΣΡ, σε μία διαδικασία που δεν είχε το κριτήριο της ποιότητας», αναφέρει για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Όπως προσθέτει, αντιθέτως, μειώθηκαν τα κομμάτια της «πίτας» επ' ωφελεία των επιδιώξεων της κυβέρνησης, που σκοπό έχουν, αφενός τη μεγαλύτερη δυνατότητα χειραγώγησης και ελέγχου της πληροφόρησης, αφετέρου, την ικανοποίηση παρεοκρατικού χαρακτήρα σχέσεων.

    [02] Ν. Κοτζιάς: Ο ΟΑΣΕ χρειάζεται πραγματικό διάλογο και κουλτούρα συμβιβασμού

    Την ανάγκη πραγματικού διαλόγου, οικοδόμησης εμπιστοσύνης και κουλτούρας συμβιβασμού, που θα δώσει πνοή εκ νέου στην αναγκαία αρχιτεκτονική ασφάλειας στον ΟΑΣΕ, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στην άτυπη σύνοδο του Οργανισμού, που πραγματοποιήθηκε στο Πότσνταμ.

    Οι εργασίες διήρκεσαν επί μακρόν, αν λάβει κανείς υπόψη ότι ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη διαθέτει 57 μέλη και η πλειοψηφία των ομιλητών δεν τήρησε τα δύο λεπτά χρόνου παρέμβασης, αλλά επεκτάθηκε στην ανάγνωση μακροσκελών τοποθετήσεων, που έφθαναν και τα 15 λεπτά. Γεγονός που καυτηρίασε ο κ. Κοτζιάς, τηρώντας τον χρόνο του, και τονίζοντας στους συναδέλφους του ότι δεν νοείται διάλογος όταν παραθέτονται δηλώσεις αντί σκέψεων και προτάσεων ικανών να εγείρουν τον διάλογο στις συνόδους του ΟΑΣΕ. Διάλογος, που είναι το βασικό συστατικό του Οργανισμού.

    Κατ' αρχήν, ο υπουργός Εξωτερικών, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους, επεσήμανε ότι ο ΟΑΣΕ πρέπει να διαχωριστεί από τους διεθνείς οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, καθώς διαφέρει από αυτούς και δεν έχει κανένα νόημα να λέγονται τα ίδια και τα ίδια παντού, αλλά ακόμη κι αν τα θέματα είναι τα ίδια θα πρέπει να ειπωθούν από άλλη πλευρά.

    Ο ΟΑΣΕ, όπως είπε, «δουλεύει με τον διάλογο, με τον συμβιβασμό, αλλά, κυρίως, στοχεύει στο να περιορίσει τους εξοπλισμούς και να προχωρήσει στον αφοπλισμό», ενώ το ΝΑΤΟ είναι η σκληρή ισχύς για την άμυνα και τους εξοπλισμούς, και η ΕΕ είναι πιο πολύ ήπια και έξυπνη ισχύς και δουλεύει με τον κανόνα του δικαίου.

    Σε αντίθεση, λοιπόν, με το ΝΑΤΟ, όπως σημείωσε ο κ. Κοτζιάς, δουλειά του ΟΑΣΕ είναι να δει «εάν και πώς μπορεί να οικοδομηθεί μία αρχιτεκτονική ασφάλειας, με τη Ρωσία κομμάτι αυτής της ασφάλειας», υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει κανείς να ξεχνά «ότι ακόμα και στις πιο σκληρές μέρες του Ψυχρού Πολέμου και στη διαμάχη Σοβιετικής Ένωσης-Δύσης, πήγαμε στο Ελσίνκι και φτιάξαμε μία δομή αρχιτεκτονικής ασφάλειας, της οποίας προϊόν είναι ο ΟΑΣΕ».

    Παράλληλα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη ενός συστήματος εμπιστοσύνης και κουλτούρας συμβιβασμού στον ΟΑΣΕ, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να χτιστεί εμπιστοσύνη όταν δεν παρακολουθεί στις συνόδους του Οργανισμού ο ένας τις σκέψεις και τις προτάσεις του άλλου.

    Τέλος, ο κ. Κοτζιάς πρότεινε τη δημιουργία, μέσω της βοήθειας του ΟΑΣΕ, μίας αρχιτεκτονικής δομής, κατά τα πρότυπα του Οργανισμού, στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να μπορεί να υπάρξει κάποια μορφή ασφάλειας και ελέγχου των εξοπλισμών και των αφοπλισμών στην περιοχή.

    Από το μεσημέρι, ο υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στη Μπρατισλάβα, όπου συμμετέχει στη διήμερη άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ («Gymnich»). Στη σημερινή ημερήσια διάταξη της συνόδου περιλαμβάνονται η κατάσταση στην Ουκρανία, η καταπολέμηση του φαινομένου της τρομοκρατίας και η πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης, καθώς και η υλοποίηση της Παγκόσμιας Στρατηγικής της ΕΕ επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας.

    [03] Για «οβιδιακές μεταμορφώσεις» κατηγορεί τον Αλ. Τσίπρα η ΝΔ

    Για «οβιδιακές μεταμορφώσεις» κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα η ΝΔ, με αφορμή τα σημερινά εγκαίνια τμήματος της Ιονίας Οδού. Σε ενημερωτικό σημείωμα της ΝΔ επισημαίνεται πως ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη του κόμματός του είχαν κάνει, κατά το παρελθόν, σημαία το «δεν πληρώνω» και σήκωναν τις μπάρες στα διόδια, φωνάζοντας πως η κίνησή τους αποτελούσε πράξη αντίστασης και αξιοπρέπειας, ενώ κάνουν λόγο για μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου, αλλά και για «πανωπροίκια εκατοντάδων εκατομμυρίων που ετοιμάζεται να δώσει στους εργολάβους».

    Στο ενημερωτικό σημείωμα, η ΝΔ υπενθυμίζει πως «οι τέσσερις μεγάλοι οδικοί άξονες (Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου / Νέα Οδός / Κεντρική Οδός και Ολυμπία Οδός) έχουν συνολικό αρχικό προϋπολογισμού 5,5 δισ. ευρώ, πως τα έργα ξεκίνησαν το 2008 επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή, αλλά σταμάτησαν το 2011 επί κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, ενώ ξεκίνησαν και πάλι το 2013 μετά πολύμηνες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά με τους παραχωρησιούχους και τις 43 εμπλεκόμενες τράπεζες, καθώς τότε το υπουργείο Ανάπτυξης εξασφάλισε 650.000.000 ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων».

    Σύμφωνα με τη ΝΔ, το πρώτο εξάμηνο του 2015 τα έργα, ουσιαστικά, ξανασταμάτησαν λόγω των capital controls, της στάσης πληρωμών του Δημοσίου (ΠΔΕ) και της κατάρρευσης των εισροών κοινοτικών κονδυλίων από το ΕΣΠΑ, λόγω της δήθεν διαπραγμάτευσης Τσίπρα-Βαρουφάκη, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, ενώ μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, η ηυβέρνηση προσπάθησε - μέσω του ΕΣΠΑ - να δώσει κάποιες ενέσεις ρευστότητας στις κοινοπραξίες. Όμως, τα χρονοδιαγράμματα είχαν εκτροχιαστεί και δεν μπορούσε να καλυφθεί το χαμένο έδαφος, μέχρι το τέλος του χρόνου που έληγε το ΕΣΠΑ 2007-2013.

    [04] Στην... υγειά της ποιότητας του ελληνικού κρασιού πίνουν οι Έλληνες οινοποιοί

    Στην... υγειά της ποιότητας του ελληνικού κρασιού που με αφορμή την οικονομική κρίση ...κέρδισε έδαφος, πίνουν οι Έλληνες οινοποιοί, ενώ ακόμα και το Brexit φαίνεται ότι ευνοεί τον κλάδο, ο οποίος αποτελεί ένα από τα πιο πετυχημένα "success stories" στην Ελλάδα, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο οινοποιός του Κτήματος Κυρ-Γιάννη, Στέλιος Μπουτάρης, με αμπελώνες και οινοποιεία σε Νάουσα και Αμύνταιο και πρόεδρος της Ένωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος (ΕΝΟΑΒΕ) με τον διακριτικό τίτλο «Οίνοι Βορείου Ελλάδος».

    «Η κρίση έκανε καλό στο ελληνικό κρασί. Πλέον υπάρχει μια σαφής συμπάθεια για το ελληνικό προϊόν διεθνώς» τόνισε ο κ. Μπουτάρης, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι, τελικά είναι η υψηλή ποιότητα των ελληνικών κρασιών, αυτή που μετατρέπει σε θετικό επιχειρηματικό deal την ευκαιρία ή προτεραιότητα που αρχικά μάς δίνεται από το εξωτερικό. «Δοκιμάζουν για να μας βοηθήσουν, αλλά τους κερδίζουμε με το σπαθί μας, λόγω της υψηλής ποιότητας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Βέβαια, όπως τόνισε ο κ. Μπουτάρης, σημαντικό ρόλο στην ευόδωση των συνεργασιών εν μέσω και της οικονομικής κρίσης, διαδραμάτισε το γεγονός ότιοι Έλληνες οινοποιοί κινήθηκαν έγκαιρα και με ωριμότητα. Είπε:«Προχωρήσαμε άμεσα στον ορθολογισμό των τιμών μας, διατηρώντας το υψηλό επίπεδο της ποιότητας και φροντίζοντας με απόλυτη συνέπεια τις επιχειρηματικές μας κινήσεις και συνεργασίες».

    Σπέρνεις στο Ηνωμένο Βασίλειο ...θερίζεις σε ΗΠΑ και Γερμανία

    Μόλις ένα «κλικ» μακριά από το να απλώσει το άρωμά του ακόμα και στα πέρατα του κόσμου βρίσκεται το ελληνικό κρασί και το 2020 αποτελεί χρονιά ορόσημο για τον κλάδο, που αναμένεται να βρεθεί σ΄ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, επισήμανε.

    Χρησιμοποιώντας τη φράση «if you make it there, you make it everywhere» (αν τα καταφέρεις εκεί, θα τα καταφέρεις παντού), ο κ. Μπουτάρης αφού υπογράμμισε το ...άβατο του Ηνωμένου Βασιλείου, εξήγησε πως «όταν κάποιος το σπάσει, γίνεται το ...κλικ και το brand κι ευθύς αμέσως αποκτά παγκόσμια διάσταση».

    «Το να πετύχει ένας οινοποιός την εξαγωγή του προϊόντος του σε 30 χώρες είναι σχετικά εύκολο, αλλά με το ...κλικ, θα φτάσει τις 70 χωρίς να το προγραμματίσει, να τρέξει, να αγχωθεί» σημείωσε και πρόσθεσε: «Ενώ μπορεί σήμερα να μοιάζει ανύπαρκτη η παρουσία των ελληνικών κρασιών στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, ωστόσο την τελευταία τριετία έχουν γίνει πολλά θετικά βήματα και πιστεύω ότι το 2020 η τύχη μας θα αλλάξει εντελώς προς το καλύτερο στην αγορά αυτή».

    Και ενώ κάποιος θα έλεγε ότι οι αγορές-στοίχημα για τον επιχειρηματία είναι αυτές οι πολυπληθείς και μεγάλες, όπως, μεταξύ άλλων, οι ΗΠΑ, η Κίνα η και Ρωσία, ο κ. Μπουτάρης, χωρίς να μειώνει τη σπουδαιότητα και αξία τους, ανέφερε χαρακτηριστικά: «σπέρνεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και θερίζεις σε ΗΠΑ και Γερμανία. Φτάνεις μέχρι και τις Μπαχάμες».

    Όσο για το γιατί ο ίδιος χαρακτηρίζει χρονιά ορόσημο για τον κλάδο του οίνου το 2020, σχολίασε: «σε λιγότερο από μία πενταετία, οι Έλληνες οινοποιοί θα βρεθούν σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Από τη μία πλευρά έχουμε την απαγόρευση νέων φυτεύσεων, βάσει των επιταγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από την άλλη πλευρά οι πωλήσεις μας στο εξωτερικό αναμένω ότι θα παρουσιάσουν σημαντική άνοδο, όταν και εντός συνόρων οι πωλήσεις μας κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος».

    Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι θα πρέπει η Ελλάδα να «παλέψει για να κερδίσει μια εξαίρεση στην απαγόρευση της ΕΕ για τις νέες φυτεύσεις, έστω και για ορισμένες περιοχές, έστω και για λίγα χρόνια».

    «Στη Βόρεια Ελλάδα», πρόσθεσε, «τα διπλάσια στρέμματα να είχαμε για καλλιέργεια, θα τα αξιοποιούσαμε πλήρως, προσφέροντας και θέσεις εργασίας, αλλά και ενδυναμώνοντας τον κλάδο μας που είναι πολλά υποσχόμενος και δυναμικός».

    Μεγάλη ιστορία μεν, μικρή παράδοση δε... Απαιτούνται προσοχή & καλό μαρκετινγκ

    «Αυτό που λέω πάντα είναι ότι το ελληνικό κρασί έχει μια μεγάλη ιστορία και μια μικρή παράδοση. Το ελληνικό κρασί ξεκινά τη δεκαετία του ΄90, οπότε και πολλοί οινολόγοι επέστρεψαν και με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών προγραμμάτων έγιναν πολλά μικρά οινοποιεία που οδήγησαν στην αναγέννηση και αναβάθμιση του κλάδου» επισήμανε ο κ. Μπουτάρης, προσθέτοντας: «η ελληνική παραγωγή είναι μόλις το 1% της παγκόσμιας, άρα σκεφτείτε το πεδίο που έχει να δράσει, με δεδομένο μάλιστα ότι το όνομα των Ελλήνων οινοποιών είναι πραγματικά πολύ μεγαλύτερο».

    Στο πλαίσιο αυτό και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον εξαγωγικόπροσανατολισμό, το ελληνικό κρασί θα πρέπει να εστιάσει στο «κομμάτι της διάθεσης, της διανομής και του μάρκετινγκ. Πρέπει να δημιουργήσουμε το περιτύλιγμα για να μπορέσουμε να κάνουμε την υπέρβαση».

    Άλλωστε, όπως ανέφερε: «ας μην ξεχνάμε ότι η εικόνα μας στο εξωτερικό ήταν η ρετσίνα. Αυτό έχει αλλάξει πάρα πολύ με όλη την προσπάθεια που έχει γίνει από την Εθνική Διεπαγγελματική Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) και με τα προγράμματα που έχει τρέξει κυρίως σε τέσσερις αγορές: Αμερική, Καναδά, Αυστραλία και Κίνα. Βλέπουμε ότι υπάρχει μια μεταστροφή στο ελληνικό κρασί, μιλάμε για τις τοποποικιλίες, αρχίζουμε και συγκρινόμαστε με την Αυστρία, συγκρινόμαστε στο premium κομμάτι της αγοράς. Βλέπουμε σαφώς μια αλλαγή στο πώς βλέπει το ελληνικό κρασί ο ξένος καταναλωτής. Η δημοσιότητα που παίρνουμε είναι πολλαπλάσια των πωλήσεων που λαμβάνουμε, αλλά ακόμα και αυτό, με την άνοδο κατανάλωσης κυρίως στις Βόρειες χώρες μπορεί να ισοσκελιστεί».

    Σε ό,τι αφορά τις τιμές πώλησης των ελληνικών κρασιών, ο κ. Μπουτάρης επισήμανε ότι η «κρίση οδήγησε την αγορά στα δύο άκρα, με τη μεσαία τάξη να βάλλεται και πλέον να είναι αναγκαία η ενδυνάμωσή της» και πρόσθεσε: «μπορεί το ακριβό να μην είναι πάντα καλό, αλλά πάλι για να είναι ακριβό πρέπει να είναι καλό, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί και απαράβατο νόμο».

    Σημείωσε:«είμαι πάντα της άποψης και το έχω ξαναπεί, ότι τα ελληνικά κρασιά τα φθηνά είναι ακριβά και τα ακριβά φθηνά. Δηλαδή κρασιά των τεσσάρων/πέντε ευρώ θα έπρεπε να είναι δύο ευρώ, ώστε να υπάρχει και μια μεγαλύτερη κινητικότητα στον καταναλωτή, και κρασιά που κάνουν 20 και 30 ευρώ, θα μπορούσαν να κάνουν 50 και 60 ευρώ».

    Εξέφρασε, λοιπόν, την πεποίθηση ότι «πρέπει να ανοίξει η ψαλίδα, να μπουν πιο πολλά ακριβά ελληνικά κρασιά, τα οποία φυσικά πρέπει να είναι καλά, αλλά να έχουν και το περιτύλιγμα του marketing για να μπορούν να σταθούν εκεί ψηλά».

    «Γιατί δεν υπάρχει ελληνικό κρασί των 100 ευρώ, ενώ κάποιος θα έδινε το συγκεκριμένο ποσό για ένα γαλλικό χωρίς να το σκεφτεί;» αναρωτήθηκε και σχολίασε: «πρέπει να πιστέψουμεπερισσότερο στον εαυτό μας, να αλλάξουμε νοοτροπία και να μην φοβόμαστε να είμαστε επαγγελματίες αγρότες».

    «Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης έκανε ζημιά»

    Ο κ. Μπουτάρης χαρακτήρισε επιζήμιο τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί και εξήγησε: «είναι ένας φόρος άδικος και αντιαναπτυξιακός που μας έπιασε εξαπίνης. Σήμερα είναι 20 λεπτά, μπορεί αύριο να γίνει 40 λεπτά. Βάζουμε φόρο σε ένα αγροτικό προϊόν. Αυτό είναι απαράδεκτο».

    Η επιβολή του συγκεκριμένου φόρου «δημιουργεί λαθρεμπορία», γεγονός που προκύπτει και από σχετικές έρευνες, ενώ την ίδια στιγμή «και τα έσοδα από τον ΦΠΑ είναι πεσμένα, αφού στις περισσότερες περιοχές το περισσότερο χύμα που διακινείται, είναι χωρίς παραστατικά» υπογράμμισε.

    Αυτό που ζητούν οι Έλληνες οινοποιοί, σύμφωνα με τον κ. Μπουτάρη, είναι «τουλάχιστον ένα μέρος του φόρου να γυρίσει πίσω στον κλάδο και να δημιουργήσουμε τους μηχανισμούς εκείνους, ώστε να αυτοπροστατευτούμε».

    Αναφορικά δε με τα διαφυγόντα κέρδη από τη διακίνηση ελληνικού κρασιού χωρίς παραστατικά, ο κ. Μπουτάρης επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ως πρόεδρος της ΕΝΟΑΒΕ εντός του 2016 πρόκειται να αναθέσει σε ιδιωτική αρμόδια εταιρεία να τα μετρήσει και έτσι την άνοιξη του 2017 η Ελλάδα να μπορεί πλέον να μιλάει και με στοιχεία, τα οποία σήμερα δεν υπάρχουν.

    Το Κτήμα Κυρ - Γιάννη, οι εγκαταστάσεις στο Αμύνταιο και τα ...σχέδια

    Οι αμπελώνες του Κτήματος Κυρ-Γιάννη, που πέρασαν στα χέρια της οικογένειας Μπουτάρη το 1968, βρίσκονται στις δύο πλευρές του όρους Βερμίου, στη βορειοδυτική Ελλάδα. Στα ανατολικά του βουνού απλώνεται ο αμπελώνας της Νάουσας, σε έκταση 550 στρεμμάτων και υψόμετρο 250-350 μέτρων, εντός της ομώνυμης ζώνης ΠΟΠ. Στο έδαφος με την αργιλώδη και αμμοαργιλώδη σύσταση καλλιεργούνται διάφορες ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες, αλλά έμφαση δίνεται στο ντόπιο ξινόμαυρο. Το εκτεταμένο πρόγραμμα αναμπέλωσης που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στον αμπελώνα έχει ως στόχο την παραγωγή σταφυλιών άριστης ποιότητας, μέσα από την επιλογή των σωστών κλώνων του ξινόμαυρου για τον συγκεκριμένο τύπο εδάφους, την εφαρμογή των κατάλληλων συστημάτων διαμόρφωσης και σύγχρονων τεχνικών διευθέτησης του φυλλώματος.

    Αυτή τη στιγμή, όπως άλλωστε διαπίστωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ κατά την ξενάγησή του στον αμπελώνα, γίνονται έργα που θα καταστήσουν πλήρως επισκέψιμο τον αμπελώνα, έργα τα οποία θα ολοκληρωθούν στο πρώτο εξάμηνο του 2017 και αφορούν τη δημιουργία κάβας, 1.000 βαρελιών, κέντρο υποδοχής που θα παραπέμπει σε ένα μικρό χωριό, εστιατόριο, winebar και χώρο γευσιγνωσίας.

    Στη Νάουσα καλλιεργούνται οι ποικιλλίες των Ξινόμαυρο, Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon και σε πειραματικό στάδιο βρίσκονται οι Petit Verdot, Malbec και Μαυροδάφνη, ενώ όπως επισήμανε ο κ. Μπουτάρης η ετήσια παραγωγή φθάνει στις 1 εκατ. φιάλες, με τον ετήσιο τζίρο στα 5,600 εκατ. ευρώ και ποσοστό 20% να αφορά σε εξαγωγές. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι το 2025 στόχος είναι να είναι απο 50% η προέλευση του τζίρου απο το εσωτερικό και το εξωτερικό, ενώ αναφορικά με την εξαγωγική δραστηριότητα, ανέφερε ότι σήμερα έχουν παρουσία σε 30 χώρες και το 2020 θα βρίσκονται σε 50.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε:«εμείς έχουμε χωρίσει τις αγορές σε πιο καταξιωμένες, όπως η Γερμανία, όπου εκεί έχουμε μια διαφορετική στρατηγική, από ό,τι στην Αμερική ή τον Καναδά, που είναι αναπτυσσόμενες χώρες. Και μετά έχουμε στόχο την Αγγλία, το Βέλγιο, τις βόρειες χώρες. Μετά πάμε στην Άπω Ανατολή, Ιαπωνία, Κορέα και Κίνα κι ελπίζουμε να αποκτήσουμε και μια μικρή διανομή σε άλλες τέσσερις χώρες, που είναι η Μαλαισία, το Βιετνάμ, η Ταϊβάν και η Ταϊλάνδη».

    Στο Αμύνταιο -επίσης μία από τις ζώνης ΠΟΠ της Βόρειας Ελλάδας- ο αμπελώνας έχει συνολική έκταση 170 στρεμμάτων, ενώ η παραγωγή συμπληρώνεται μέσω συμβάσεων με περισσότερους από 40 επιλεγμένους παραγωγούς για συνολική έκταση 400 επιπλέον στρεμμάτων. Το σχεδόν ηπειρωτικό κλίμα της περιοχής γίνεται ηπιότερο χάρη στην παρουσία τεσσάρων λιμνών, οι οποίες δημιουργούν ένα μοναδικό μεσόκλιμα. Στα φτωχά, αμμώδη εδάφη του αμπελώνα και σε υψόμετρο 750 μέτρων, καλλιεργούνται πολλές ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες, αλλά έμφαση δίνεται και εδώ στις γηγενείς Ξινόμαυρο και Ροδίτη. Στο Αμύνταιο καλλιεργούνται οι ποικιλλίες των Chardonnay, Sauvignon Blanc, Μαλαγουζιά, Gewurztraminer, Ξινόμαυρο (Ροδίτη από τους συμβεβλημένους παραγωγούς).

    Όπως επισήμανε ο κ. Μπουτάρης, τέλος του 2017 θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα επέκτασης του οινοποιοίου στο Αμύνταιο, για τον διπλασιασμό του και αρχές του 2018 θα είναι πλήρως επισκέψιμο.

    Η ώρα του τρύγου έφτασε

    Θέρος, τρύγος και πόλεμος, έλεγαν τα παλιά χρόνια οι αμπελουργοί, προκειμένου να εκφράσουν την εργώδη προσπάθεια ολόκληρης της αγροτικής οικογένειας. Πράγματι, αυτές τις μέρες (ανάλογα με την περιοχή και το υψόμετρο από 10 Σεπτεμβρίου έως 15 Οκτωβρίου) δεν υπήρχε χρόνος για ανάπαυση, ενώ επισημαίνεται ότι η πρώτη δοκιμή, συνήθως γίνεται την ημέρα του Αγίου Δημήτριου, στις 26/10.

    Σε μια χώρα με μεγάλη αμπελοοινική παράδοση, όπως η Ελλάδα, είναι φυσικό να υπάρχουν και πολλά έθιμα γύρω από τον τρύγο και ενδεικτικά αναφέρεται η συνήθεια να αφήνουν ατρύγητη μια μικρή άκρη του αμπελιού, ως προσφορά και ευχαριστία στις θεότητες της γης. Το ίδιο γίνεται και στον θερισμό.

    Τα βασικά χαρακτηριστικά του φετινού τρύγου είναι καλή ποιότητα, παρά την πρωϊμότητα, και καλύτερες τιμές παραγωγού, ενώ η συνολική παραγωγή της χώρας αναμένεται αυξημένη συγκριτικά με πέρυσι, οπότε είχαμε την χαμηλότερη παραγωγή των τελευταίων ετών για τον ελληνικό αμπελώνα και η παραγωγή κρασιού ανήλθε μόλις στα 2,5 εκατ. εκατόλιτρα.

    [05] Εκδηλώσεις μνήμης για τα 72 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη

    Με το καθιερωμένο μνημόσυνο, με τρισάγιο στο μνημείο του Ολοκαυτώματος και με κατάθεση στεφάνων, τιμήθηκε σήμερα η μνήμη των 149 θυμάτων του ναζισμού, με αφορμή τη συμπλήρωση 72 χρόνων (2.9.1944) από τη σφαγή στο Χορτιάτη, παρουσία υπουργών, βουλευτών, εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και κατοίκων.

    Το αρχιερατικό μνημόσυνο τελέστηκε το πρωί στο ναό του Αγίου Γεωργίου στο Χορτιάτη, από τον μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Βαρνάβα και ακολούθησε τρισάγιο στο μνημείο των πεσόντων στο Χορτιάτη και η κατάθεση στεφάνων, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές.

    «Το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη δεν είναι μια στιγμή μνήμης του διπλανού χωριού, αλλά η ιστορική μνήμη όλων μας» είπε ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτετζίδης, τονίζοντας ότι αποτελεί χρέος η διατήρηση της μνήμης, ώστε στο μέλλον τέτοια φαινόμενα να μην επαναληφθούν.

    «Η ιστορία των μαρτυρικών Δήμων να μπει στα σχολικά βιβλία» τόνισε ο δήμαρχος, ενώ έθεσε επίσης και τη διάσταση της «έμπρακτης αναγνώρισης» και της «επανόρθωσης των εγκλημάτων της ιστορίας». Ο κ. Καϊτετζίδης υπογράμμισε ότι «η ηθική αναγνώριση κατακτήθηκε» τόσο από τη διεθνή κοινότητα, όσο και από τις ίδιες τις δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων και πρόσθεσε :

    «Μένει όμως μια μεγάλη οικονομική εκκρεμότητα με τις πολεμικές αποζημιώσεις. Είναι χρέος τιμής για όσους τις οφείλουν. Δεν μπορούν, ούτε να τις παραβλέπουν, ούτε να προσποιούνται πως δεν υπάρχουν». «Εμείς από τον ιερό αυτό χώρο του Χορτιάτη, λέμε σε όλους σήμερα, πως τίποτε δε διαγράφει τις αξιώσεις μας» πρόσθεσε ο κ. Καϊτετζίδης.

    Ο δήμαρχος σημείωσε ότι ο Δήμος, με ομόφωνες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, προχωρά στη δημιουργία Μουσείου του Ολοκαυτώματος στο Χορτιάτη και ήδη έχει επιλεγεί και αξιολογείται το ακίνητο για να στεγαστεί, το οποίο θα αγοραστεί με χρήματα του Δήμου.

    Στην ομιλία του, ο καθηγητής του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γιώργος Βοσκόπουλος, αναφέρθηκε στο ιστορικό της σφαγής και στα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο Χορτιάτη. «Η απώλεια όλων αυτών των ανθρώπων αποτελεί πυξίδα σε μία κρίσιμη για τη χώρα περίοδο. Ας τους τιμήσουμε όπως τους αξίζει και ας καταστήσουμε τον μαρτυρικό χαμό τους ένα συμβόλαιο δέσμευσης των νεότερων» σημείωσε.

    Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, ενώ παραβρέθηκαν η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, οι βουλευτές της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης και Θεόδωρος Καράογλου, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιώργος Αρβανιτίδης, του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής , του Ποταμιού, Κατερίνα Μάρκου, των ΑΝΕΛ, Γιώργος Λαζαρίδης και της Ένωσης Κεντρώων, Αριστείδης Φωκάς.

    Παραβρέθηκαν επίσης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης, Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Καλαβρύτων, Γιώργος Λαζουράς, εκ μέρους του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πυλαίας ? Χορτιάτη, Μιχάλης Γεράνης, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Λάζαρος Κυρίζογλου, ο δήμαρχος Νεάπολης ?Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, ο διοικητής του Γ'ΣΣ, Αλκιβιάδης Στεφανής, ξένοι πρόξενοι (ΗΠΑ, Γερμανίας, Αυστρίας), εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, αντιστασιακές οργανώσεις, τοπικοί σύλλογοι, κ.α.

    [06] Πούτιν: Μόσχα και Ουάσινγκτον κοντά σε μια συμφωνία για τη Συρία

    Η Ρωσία και οι ΗΠΑ βρίσκονται κοντά στην επίτευξη μιας συμφωνίας για τη Συρία, παρά τις διαφορές τους όσον αφορά το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για την επίλυση της σύγκρουσης, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στο Bloomberg.

    Στη συνέντευξη αυτή, που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων δύο ημέρες πριν από την έναρξη της συνόδου της G20 στην Κίνα, στην οποία θα συμμετάσχει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και άλλοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ο Πούτιν πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον για τη Συρία είναι πολύ δύσκολες, αλλά βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση.

    "Κατά την άποψή μου κινούμαστε σταδιακά προς τη σωστή κατεύθυνση", σημείωσε ο Πούτιν, σύμφωνα με το κείμενο της συνέντευξης που παραχώρησε στο Bloomberg, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα από το Κρεμλίνο.

    "Δεν αποκλείω ότι μπορεί στο εγγύς μέλλον να συμφωνήσουμε πάνω σε κάτι και να δείξουμε τη συμφωνία αυτή στην παγκόσμια κοινότητα", πρόσθεσε.

    [07] Le Monde για δημοπρασία: Καμία κυβέρνηση δεν είχε υποχρεώσει τους καναλάρχες να πληρώσουν για τις άδειές τους

    Με τίτλο «η μάχη των ολιγαρχών για την ελληνική τηλεόραση», η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Le Monde», αναφέρεται στην ολοκλήρωση της δημοπράτησης των αδειών για τα ιδιωτικά κανάλια, στην Ελλάδα.

    Χρειάστηκαν 63 ώρες αγωνίας, «σασπένς», για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, γράφει η ανταποκρίτρια στην Αθήνα, Αντεά Γκιγιό.

    Εξήντα τρεις ώρες, κατά τη διάρκεια των οποίων, οι οκτώ υποψήφιοι με τις ομάδες τους, από τους πλέον ισχυρούς επιχειρηματίες της χώρας, σε μια πρωτοφανή διαδικασία κεκλεισμένων των θυρών, παρέμειναν κλεισμένοι στο εσωτερικό του κτιρίου της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, κάτω από εξαιρετικά μέτρα ασφάλειας.

    «Η μάχη των εκατομμυρίων έδωσε το πλεονέκτημα σε 4 Έλληνες ολιγάρχες από τους πλέον ισχυρούς και τους λιγότερο αμφιλεγόμενους».

    Το δημοσίευμα δίνει τα ονόματα και μερικά βιογραφικά στοιχεία των: Βαγγέλη Μαρίνακη, Χρήστου Καλογρίτσα, Θεόδωρου Κυριακού και Γιάννη Αλαφούζου.

    Εκτιμά ότι οι δύο χαμένοι των Star και Alpha, θα μπορούσαν ίσως να συμμετέχουν σε πιθανή νέα δημοπρασία για θεματικά κανάλια.

    «Ήταν μια υπόσχεση της κυβέρνησης» υπογραμμίζει η Le Monde. Έως τώρα, καμία εκτελεστική εξουσία δεν είχε καταφέρει να υποχρεώσει τους καναλάρχες να πληρώσουν για τις άδειές τους.

    «Αυτή η σημαντική μεταρρύθμιση του οπτικοακουστικού ελληνικού τοπίου ήταν μια υπόσχεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ και μήνες ο Νίκος Παππάς, το δεξί χέρι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, διαχειρίζεται αυτό το τόσο αμφιλεγόμενο θέμα, για τον εξορθολογισμό της δυσανάλογης σχέσης με την αγορά, όπως ο ίδιος λέει, για τα 11 εκατομμύρια των κατοίκων της χώρας και από την άλλη πλευρά, για την αντιμετώπιση του περίφημου τρίγωνου των απαράδεκτων σχέσεων μεταξύ των πολιτικών, των ΜΜΕ και των Τραπεζών, που στα ελληνικά αποκαλούν ?διαπλοκή?».

    «Παρατηρώντας τα αποτελέσματα βλέπουμε περισσότερο μια ανανέωση στις γενιές, παρά μια πραγματική επιχείρηση καθαρά χέρια» λέει η Monde, κάνοντας στη συνέχεια αναφορά σε κυβερνητική δήλωση: «Για πρώτη φορά, αυτοί οι καπετάνιοι της βιομηχανίας, είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν για τη χρήση των αδειών και γίνεται πλέον σεβαστός ο νόμος».

    [08] Η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας κατέστρεψε θέσεις του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία

    Τουρκικά αεροπορικά πλήγματα κατέστρεψαν σήμερα τρία κτίρια που χρησιμοποιούσε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη βόρεια Συρία, ανέφερε ο στρατός, το πιο πρόσφατο επεισόδιο στη διασυνοριακή επίθεση που εξαπέλυσαν υποστηριζόμενες από την Τουρκία δυνάμεις με στόχο τζιχαντιστές και κούρδους μαχητές.

    Τα πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν την Άραμπ Έζα και την αλ-Γκουντούρα, η οποία βρίσκεται σε μικρή απόσταση νότια των συνόρων με την Τουρκία και δυτικά της πόλης Τζαραμπλούς, που ήταν η πρώτη περιοχή την οποία κατέλαβαν υποστηριζόμενες από την Τουρκία δυνάμεις όταν διέσχισαν τα σύνορα με τη Συρία στις 24 Αυγούστου.

    Η Τουρκία έχει πει ότι θέλει να εκκαθαρίσει μια λωρίδα εδάφους έκτασης 90 χλμ. κατά μήκος των συνόρων της με τη Συρία. Οι τοποθεσίες που επλήγησαν σήμερα βρίσκονται περίπου στο μέσον αυτής της λωρίδας που έχει θέσει στο στόχαστρο η Τουρκία.

    Στο μεταξύ, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ προειδοποίησε σήμερα την Τουρκία να μην διατηρήσει μακροπρόθεσμη στρατιωτική παρουσία στη Συρία.

    "Η Τουρκία έχει αναλάβει έναν πολύ πιο ενεργό ρόλο στη Συρία τις τελευταίες ημέρες, περιλαμβανομένης και της στρατιωτικής δράσης", δήλωσε ο Σταϊνμάιερ προς τους δημοσιογράφους στην Μπρατισλάβα. "Όμως όλοι έχουμε συμφέρον να αποτραπούν μακροπρόθεσμες στρατιωτικές αντιπαραθέσεις στο συριακό έδαφος".

    Σε μια άλλη εξέλιξη, τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν σήμερα δακρυγόνα και κανόνια νερού για να διαλύσουν μια ομάδα διαδηλωτών κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία, δήλωσαν τουρκικές στρατιωτικές πηγές, οι οποίες όμως αρνήθηκαν ότι άνοιξαν πυρ και ότι σκότωσαν τουλάχιστον έναν άμαχο.

    Οι διαδηλωτές διαδήλωναν κατά της κατασκευής από την Τουρκία ενός τείχους στη μεθόριο με τη Συρία, κοντά στην κουρδική συριακή πόλη Κομπάνι, δήλωσαν οι πηγές ασφαλείας.

    [09] Α. Τριανταφυλλίδης προς ΝΔ-ΠΑΣΟΚ: Ελάτε να συστήσουμε όλοι μαζί του ΕΣΡ. Πάψτε να λειτουργείτε ως οι μπάτλερ της διαπλοκής

    «Αυτοί (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) οπαδοί της ελεύθερης οικονομίας και του ανταγωνισμού. Εμείς οι "ιδεοληπτικοί και εμμονικοί οπαδοί του κρατισμού". Αυτοί δημοπράτησαν τη μεταφορά της ψηφιακής εικόνας που αφορούσε το ΣΥΝΟΛΟ των ΚΑΝΑΛΙΩΝ με έναν μόνο υποψήφιο, τη DIGEA, που πήρε για 15 χρόνια το προνόμιο αυτό έναντι τιμήματος 18 εκατ. ευρώ, όταν μελέτη που παρήγγειλαν και πληρώθηκε το 2012 επί Γενικού Γραμματέα Επικοινωνιών Μενέλαου Δασκαλάκη, στον διεθνή οίκο Analysis Mason, σημείωνε ότι το προσδοκώμενο όφελος από το διαγωνισμό ψηφιακής πλατφόρμας μεταφοράς εικόνας έπρεπε να φτάσει τα 718 εκατ. ευρώ και όχι τα 18 εκατ. ευρώ που τελικά εισέπραξαν, αν τα εισέπραξαν και αυτά». Αυτό δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Θεσσαλονίκης, Α. Τριανταφυλλίδης, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

    «Εμείς δημοπρατήσαμε μόνο τέσσερις τηλεοπτικές άδειες για 10 χρόνια, έναντι τιμήματος 246 εκατ. ευρώ, xρήματα που θα κατευθυνθούν στους άπορους, άνεργους και άστεγους. Ποια, άραγε, θα ήταν η απάντηση των μπάτλερ της διαπλοκής στο εύλογο ερώτημα των πολιτών: Οι κυβερνώντες έλαβαν 246 εκατ. ευρώ σε χρόνια μνημονιακά, όταν η διαφημιστική πίτα έχει πέσει στα 200 εκατ. ευρώ. Πόσα χρήματα, άραγε, θα μπορούσε να ωφεληθεί το ελληνικό Δημόσιο αν ο σημερινός διαγωνισμός πραγματοποιούνταν το 1995 ή το 2005, σε καιρούς ευμάρειας; Οι πολίτες κάνουν τις αναγωγές και βγάζουν τα συμπεράσματά τους και κυρίως αντιλαμβάνονται ποια είναι η απάντηση στο κορυφαίο ερώτημα "γιατί επί 27 χρόνια δεν έκαναν αυτοί το διαγωνισμό, που εμείς ολοκληρώσαμε σε 18 μήνες;"», προσθέτει ο κ. Τριανταφυλλίδης.

    [10] Π. Ρήγας: Μεγάλη νίκη της κυβέρνηση η έκβαση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες

    Μεγάλη νίκη της κυβέρνησης χαρακτήρισε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, την έκβαση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, σε εμφάνισή του στην πρωινή ενημερωτική ζώνη του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ.

    Ο κ. Ρήγας ανέφερε ότι «όπως αποδεικνύει και η πρωτοφανής δήλωση του κ. Ψυχάρη για τα δάνεια που έπαιρνε με αέρα, τα κανάλια λειτουργούσαν τόσα χρόνια σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος», και τόνισε την επιτακτική ανάγκη να αποκατασταθεί η νομιμότητα στο τηλεοπτικό τοπίο.

    Επίσης, χαρακτήρισε καθ' όλα «νόμιμη, δημοκρατική και διαφανή» τη διεξαγωγή του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες και χρησιμοποίησε ως παράδειγμα το κανάλι που τον φιλοξενούσε. Ειδικότερα, επεσήμανε πως το γεγονός ότι ο ΣΚΑΪ κατάφερε να πάρει τηλεοπτική άδεια, παρά την επιθετική στάση που είχε κρατήσει απέναντι στην κυβέρνηση, αποδεικνύει την απόλυτη διαφάνεια του διαγωνισμού. Επίσης, παρατήρησε ότι το ίδιο κανάλι που έβγαλε τηλεοπτικά σποτ καταλογίζοντας στην κυβέρνηση την πρόθεση να δημιουργήσει νέες σχέσεις διαπλοκής, πήρε την άδεια και θα συνεχίσει να εκπέμπει, ακριβώς επειδή δεν υπήρξε καμία διαπλοκή στον διαγωνισμό.

    Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τη ΝΔ να μη στηρίξει την κ. Βούλτεψη, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις της περί νομιμότητας της Χούντας, λέγοντας πως η παρουσία της στο ελληνικό Κοινοβούλιο αποτελεί προσβολή του θεσμού της Δημοκρατίας.

    [11] Έπεσε η «αυλαία» για έναν ηρωϊκό καταδρομέα στη Θεσσαλονίκη

    Όλα έγιναν σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Η άτρακτος, διάτρητη από τα αντιαεροπορικά βλήματα, είχε γεμίσει καπνούς. Φλόγες ξεπηδούσαν τους κινητήρες του αεροπλάνου, και οι κραυγές των χτυπημένων συμπολεμιστών έκαναν εφιαλτική την ατμόσφαιρα.

    Το βαρύ NORATLAS κατευθυνόταν με μεγάλη ταχύτητα προς το λόφο, και τη συντριβή, και ο καταδρομέας Θανάσης Ζαφειρίου, όρθιος στην πόρτα της ατράκτου, έπρεπε να "αποφασίσει" με ποιον τρόπο θα πεθάνει: κάρβουνο στα φλεγόμενα συντρίμμια του αεροπλάνου ή κομματιασμένος στο έδαφος από μια βουτιά στο κενό.

    Πολυτέλεια να σκεφθεί και να αποφασίσει δεν είχε φυσικά, καθώς έβλεπε με τρόμο το έδαφος να 'ρχεται κατά πάνω του και το αεροσκάφος ασυγκράτητο να σπεύδει να συναντήσει τη βραχώδη πλαγιά "καταπίνοντας" με ανατριχιαστική "βουλιμία" τα τελευταία μέτρα που χώριζαν τον ουρανό από τη γη. Και τους τριάντα τρεις επιβαίνοντες από τον θάνατο.

    Το ένστικτο, αυτό που στις πιο κρίσιμες στιγμές οδηγεί τον άνθρωπο, του "είπε": πήδα! Και το έκανε. Έκτοτε δεν θυμάται τίποτα. Δεν άκουσε τον τρομερό χτύπο από την πρόσκρουση και συντριβή, δεν είδε τα πτώματα των συμπολεμιστών του να εκτινάσσονται, ούτε τις φλόγες που τύλιξαν ένα μέρος του αεροπλάνου. Ξύπνησε πολλές μέρες αργότερα σε κάποιο νοσοκομείο, αλλά και πάλι είχε ένα τεράστιο κενό στη μνήμη του.

    Ως εκ θαύματος ο Θανάσης Ζαφειρίου θα επιζήσει, μόνος αυτός. Οι άλλοι, είκοσι οχτώ Έλληνες καταδρομείς και τέσσερα μέλη του πληρώματος, εκ των οποίων οι δυο πιλότοι, θα βρουν ακαριαίο θάνατο κατά την συντριβή.

    Θα χρειαστεί όμως πολύς καιρός και η βοήθεια γιατρών και άλλων ειδικών για να "συναρμολογήσει" στη μνήμη του ο τυχερός -πώς αλλιώς να τον χαρακτηρίσει κανείς;- καταδρομέας από τη Νεάπολη Θεσσαλονίκης τα συντρίμμια αυτής της τραγωδίας, η οποία θα τον ακολουθήσει, όχι με τον καλύτερο τρόπο, στην μετέπειτα ζωή του.

    Ήταν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της 21ης Ιουλίου του 1974, όταν δεκαπέντε μεταγωγικά στρατιωτικά αεροσκάφη NORATLAS απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο της Σούδας με προορισμό τη φλεγόμενη Κύπρο.

    Τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής προωθούνταν προς τα ενδότερα της νήσου και η στρατιωτική χούντα της Αθήνας αποφάσισε σε να στείλει δυνάμεις καταδρομών για να υπερασπιστούν το αεροδρόμιο της Λευκωσίας.

    Στην επιχείρηση δόθηκε η κωδική ονομασία ΝΙΚΗ και εντολή να πετούν με "σιγή ασυρμάτου", απόλυτης σιωπής δηλαδή, ενώ με το που απογειώθηκαν τα αεροσκάφη μεταφέροντας περισσότερους από τετρακόσιους καταδρομείς, από το αρχηγείο αεροπορίας στην Αθήνα εστάλη στην εθνοφρουρά στην Κύπρο κωδικοποιημένο μήνυμα ότι "έρχονται δεκαπέντε πορτοκάλια".

    Φτάνοντας στην Λευκωσία το σμήνος, και ξεκινώντας τη διαδικασία προσέγγισης και προσγείωσης, διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν ενημερωθεί όλες οι φρουρές για το σχέδιο, με αποτέλεσμα να υποδεχθούν τα αεροσκάφη με πολυβολισμούς.

    Τα δυο πρώτα NORATLAS θα καταφέρουν να προσγειωθούν, το τρίτο, όμως, στο οποίο επέβαινε και ο Ζαφειρίου, θα δεχθεί συντριπτικά πλήγματα και ακυβέρνητο θα καρφωθεί και θα συντριβεί στο λόφο της Μακεδονίτισσας, λίγα χιλιόμετρα από τον διάδρομο προσγείωσης.

    Με περιπετειώδη τρόπο θα καταφέρουν να προσγειωθούν και τα υπόλοιπα NORATLAS, η τραγωδία όμως της κατάρριψης θα σφραγίσει την ηρωική προσπάθεια των Κυπρίων και Ελλήνων στρατιωτών να αποκρούσουν τους εισβολείς.

    Εκσκαφείς και μπουλντόζες επιχωμάτωσαν τα συντρίμμια του αεροσκάφους, στα οποία βρίσκονταν θαμμένοι και οι σοροί των Ελλήνων στρατιωτών, καθώς υπήρχε ο κίνδυνος έκρηξης των πυρομαχικών που μετέφερε στην άτρακτό του.

    Χρειάστηκε να περάσουν σαράντα ένα χρόνια και να καταβληθούν ιδιαίτερα προσεκτικές προσπάθειες, ώστε να ανασκαφούν τα συντρίμμια και να ανασυρθούν τα ανθρώπινα οστά.

    Η όλη διαδικασία, που περιλάμβανε ταυτοποίηση και ενταφιασμό με μεγάλες τιμές, στον παρακείμενο Τύμβο της Μακεδονίτισσας, ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούνιο.

    Η αυλαία της τραγικής αυτής υπόθεσης θα πέσει, χθες το βράδυ, με τον θάνατο στο Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου νοσηλευόταν, του μοναδικού επιζήσαντα, καταδρομέα Θανάση Ζαφειρίου.

    [12] Το υπ. Εσωτερικών μελετά τη λειτουργία του κέντρου μεταναστών στην περιοχή Μερσινίδι της Χίου

    Επανέρχεται στο σχεδιασμό του υπουργείου Εσωτερικών η λειτουργία του κέντρου μεταναστών στο Μερσινίδι της Χίου, ως προσωρινού χώρου φύλαξης μεταναστών και προσφύγων που επιδεικνύουν παραβατική συμπεριφορά, τόνισε ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης, σε συνέντευξή του στο Ράδιο "Αλήθεια" της Χίου.

    Ο κ. Μιχαηλίδης δήλωσε ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες του κόσμου ενώ σημείωσε, ότι ο αριθμός των 3.500 προσφύγων που υπάρχει στο νησί δεν μπορεί να δικαιολογηθεί σε καμία περίπτωση - «Ο αριθμός που μπορούμε να δεχτούμε εδώ είναι 1.000 με 1.100 άτομα», ανέφερε χαρακτηριστικά - αλλά άμεση λύση στο πρόβλημα δεν υπάρχει, αφού όπως είπε για να φύγουν από το νησί πρέπει να έχουν δημιουργηθεί τα προαναχωρησιακά κέντρα, για τα οποία θεωρεί ότι η κυβέρνηση δουλεύει εντατικά.

    Ιδιαίτερα επικριτική ήταν η αναφορά του ως προς τις ευθύνες της κυβέρνησης και ειδικότερα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής στο ζήτημα της έλλειψης συντονιστή για το προσφυγικό στο νησί, ενώ έβαλε κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ασύλου, που δεν στήριξε, ως όφειλε, με προσωπικό, την υπηρεσία Ασύλου. «Ενώ ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε καθημερινά διεκπεραίωση 50 - 60 αιτημάτων, σήμερα διεκπεραιώνονται μόνο 15, αριθμός που το λιγότερο μπορεί να χαρακτηριστεί αστείος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Μιχαηλίδης.

    Κατά τ' άλλα δήλωσε ότι συμμερίζεται απόλυτα τις ανησυχίες του κόσμου, χαρακτήρισε την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε ανεξέλεγκτη, ενώ σε αναφορά του για το ρόλο των μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, εξέφρασε την προσωπική άποψη, ότι σ' ένα μεγάλο βαθμό δεν επιθυμούν την απομάκρυνση των προσφύγων από το νησί.

    [13] Η πρωθυπουργός Στέρτζον ανακοίνωσε νέα πρωτοβουλία για την ανεξαρτησία της Σκωτίας

    Η πρωθυπουργός της Σκωτίας και αρχηγός του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP) Νίκολα Στέρτζον ανακοίνωσε σήμερα πως αναλαμβάνει μια νέα πρωτοβουλία, με τη μορφή της διαβούλευσης, υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, εκτιμώντας ότι τα συμφέροντα των Σκωτσέζων απειλούνται από το Brexit.

    Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε με ποσοστό 52% υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, η Σκωτία τάχθηκε σε ποσοστό 62% υπέρ της παραμονής στην Ένωση και έκτοτε η Στέρτζον δεν έχει σταματήσει να επαναλαμβάνει πως η επιλογή να διεξαχθεί ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, έπειτα από εκείνο του Σεπτεμβρίου 2014, βρίσκεται "στο τραπέζι".

    "Τα συμφέροντα της Σκωτίας απειλούνται", δήλωσε σε ομιλία της στο Στέρλινγκ, έναν τόπο με συμβολική σημασία, καθώς ο Ουίλιαμ Ουάλας, ήρωας και σύμβολο της σκωτσέζικης ανεξαρτησίας, είχε κερδίσει εκεί το 1297 μια ιστορική μάχη εναντίον των Άγγλων.

    Το Brexit, εξήγησε, θα οδηγήσει όχι μόνο στην έξοδο της Σκωτίας "παρά τη θέλησή της" από την ΕΕ, αλλά επίσης στην έξοδο από την "ενιαία αγορά". "Δεν είμαι έτοιμη να μείνω με σταυρωμένα χέρια να κοιτάζω αυτό που θα συμβεί χωρίς να δώσω μάχη", πρόσθεσε η Στέρτζον, η οποία είναι επίσης αρχηγός του SNP που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας.

    [14] Πιθανόν να επηρεαστούν κυπριακά κανάλια από τις αλλαγές στην Ελλάδα, εκτιμά η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου

    Η αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου χαρακτηρίζει πρόωρο να εξαχθούν οποιαδήποτε συμπεράσματα αναφορικά με πιθανές επιπτώσεις στην Κύπρο, ως αποτέλεσμα της αλλαγής του τηλεοπτικού τοπίου στην Ελλάδα.

    Ο γενικός διευθυντής της αρχής, Νεόφυτος Επαμεινώνδας, διατύπωσε την εκτίμηση ότι δεν αποκλείεται να επηρεαστούν κυπριακά κανάλια, τα οποία διατηρούν πιο άμεση σχέση με ελληνικά κανάλια, που δεν εξασφάλισαν άδεια. Ιδιαίτερα, πρόκειται για το MEGA και τον ALPHA Κύπρου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 2 September 2016 - 14:32:36 UTC