Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ικανοποίηση Δ. Βίτσα για το αποτέλεσμα της διαδικασίας παράχωρησης τηλεοπτικών αδειών
  • [02] Επανεντάσσονται στη ρύθμιση των 100 δόσεων όσοι την απώλεσαν χωρίς δική τους υπαιτιότητα
  • [03] Η Ιρλανδία θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης για την Apple
  • [04] Έπεσε η «αυλαία» για έναν ηρωϊκό καταδρομέα στη Θεσσαλονίκη
  • [05] Τεταμένη η κατάσταση στον καταυλισμό προσφύγων στον Κατσικά
  • [06] Εκδηλώσεις μνήμης για τα 72 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη
  • [07] ΚΕΔΕ: Να γίνει σύντομα πράξη η δέσμευση Τσίπρα για μέρισμα στις ευπαθείς ομάδες
  • [08] To φημισμένο «Saint Petersburg Theatre Season» στο Εθνικό Θέατρο
  • [09] Ένα γιγάντιο κρυοηφαίστειο ύψους τεσσάρων χιλιομέτρων υπάρχει στον νάνο πλανήτη Δήμητρα
  • [10] Ανάκληση των νέων Samsung Galaxy Note 7 λόγω προβλήματος στην μπαταρία
  • [11] Ο Αλ. Τσίπρας επισκέφθηκε τις δίδυμες σήραγγες της Κλόκοβας στην Ιονία Οδό
  • [12] Συνάντηση του Πάνου Σκουρλέτη με τον Μάικλ Δουκάκη

  • [01] Ικανοποίηση Δ. Βίτσα για το αποτέλεσμα της διαδικασίας παράχωρησης τηλεοπτικών αδειών

    Την ικανοποίηση του τόσο "γιατί υπάρχει πλέον μια βάση νομιμότητας στην λειτουργία των πανελλήνιας εμβέλειας καναλιών" όσο και για την "εξαγγελία του πρωθυπουργού ότι αυτά τα χρήματα θα πάνε σε στοχευμένες δραστηριότητες που αφορούν την κοινωνική προστασία", εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας μιλώντας στο ραδιοσταθμό Real Fm.

    Σχολίασε δε περαιτέρω ότι "βάσει του τι έγινε χθες, αν όλη αυτή η διαδικασία είχε ξεκινήσει από τότε που έπρεπε να είχε ξεκινήσει, έπρεπε στο δημόσιο ταμεία να είχαν μπει χρήματα και στις προηγούμενες δεκαετίες". "Όλα τα άλλα που λέγονται είναι εκ του περισσού και μερικές φορές και εκ του πονηρού. Για παράδειγμα, λένε, αν ήταν 100 τα κανάλια, επί 3 εκατομμύρια το καθένα μας κάνουν 300 εκατομμύρια. Αυτό όμως, δεν είναι βάση συζήτησης, είναι αριθμητική", ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Εξάλλου ο Δημήτρης Βίτσας εκτίμησε αναφέρθηκε στις προσπάθειες σταθεροποίησης της κατάστασης της οικονομίας περιλαμβάνοντας σε αυτές "την χθεσινή διαδικασία που αφορά τη νομιμότητα σε σχέση με τις τηλεοπτικές άδειες, τον αναπτυξιακό νόμο που έφερε ο Γιώργος Σταθάκης, την ανασυγκρότηση του κράτους με βάση τον νόμο που έχει φέρει ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, τις διαδικασίες αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας- και την περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων- και το χτύπημα των παθογενειών μας, που αφορά και τη φοροδιαφυγή, αλλά και τον τρόπο που λειτουργούμε σαν κράτος και σαν κοινωνία".

    [02] Επανεντάσσονται στη ρύθμιση των 100 δόσεων όσοι την απώλεσαν χωρίς δική τους υπαιτιότητα

    «Κατά πάγια τακτική, για το σύνολο των οφειλετών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και των οφειλετών που έχουν ενταχθεί στο Μητρώο Οφειλετών Κ.Ε.Α.Ο., σε κάθε περίπτωση όπου διαπιστώνεται απώλεια ρύθμισης, παρά την αποδεδειγμένη πρόθεση του οφειλέτη για τη διατήρησή της και οφειλόμενη σε γεγονός που δεν άπτεται των ευθυνών του, οι αρμόδιες υπηρεσίες προβαίνουν σε επαναφορά των εν λόγω ρυθμίσεων».

    Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σχετικά με τη ρύθμιση οφειλών του αρ. 28 του ν.4321/2015 (100 δόσεων).

    Όπως επισημαίνει, «από τις 08/04/2015, τέθηκε σε εφαρμογή μία σειρά ηλεκτρονικών υπηρεσιών, μέσω των οποίων δίνεται στους οφειλέτες που έχουν ενταχθεί στο Μητρώο Οφειλετών του Κ.Ε.Α.Ο. και στους οφειλέτες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ η δυνατότητα να προχωρήσουν σε διακανονισμό των οφειλών τους, μέσω διαδικτύου, να ενημερωθούν σε πραγματικό χρόνο για τα ποσά που έχουν πιστωθεί στην καρτέλα τους, καθώς και για τα ακριβή ποσά οφειλών (εντός ή εκτός ρύθμισης), που είναι απαιτητά τη δεδομένη χρονική στιγμή και, επιπλέον, να καταβάλλουν, μέσω πιστωτικών Ιδρυμάτων, τα απαιτητά ποσά από καθυστερούμενες οφειλές. Μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, η ηλεκτρονική ενημέρωση των οφειλετών είναι άμεση και σε 24ωρη βάση».

    Η διοίκηση του IKA-ETAM τονίζει ότι, «αναγνωρίζοντας τόσο τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικράτησαν το καλοκαίρι 2015, όσο και τη μη εξοικείωση της πλειονότητας των οφειλετών με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, εξέδωσε στις 27/08/2015 δελτίο Τύπου με το οποίο ενημέρωνε τους οφειλέτες ότι δύνανται να διατηρήσουν τη ρύθμιση που απώλεσαν, υπό την προϋπόθεση να καταβάλουν ορθά τα απαιτητά ποσά, μέχρι τις 30/09/2015. Ακολούθησε και σχετική εξατομικευμένη ενημέρωση των οφειλετών, μέσω e-mail, που απεστάλησαν στις 22/9/2015 στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του κάθε οφειλέτη». «Πέραν των ανωτέρω, ως συνεχής δράση για τη διασφάλιση της αρτιότερης ενημέρωσης των οφειλετών έχει τεθεί σε εφαρμογή η άμεση αποστολή σχετικού ηλεκτρονικού μηνύματος αυθημερόν σε κάθε οφειλέτη Κ.Ε.Α.Ο. και ΙΚΑ-ΕΤΑΜ εις βάρος του οποίου καταλογίζεται νεότερη οφειλή από τους αρμόδιους φορείς» διευκρινίζει η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

    [03] Η Ιρλανδία θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης για την Apple

    Η κυβέρνηση συνασπισμού της Ιρλανδίας συμφώνησε σήμερα να ασκήσει έφεση σε βάρος της απαίτησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την εταιρεία Apple να καταβάλει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ σε οφειλόμενους φόρους, παρά τις επιφυλάξεις μεταξύ των ανεξαρτήτων που υποστηρίζουν τον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό.

    Η απόφαση της Κομισιόν αυτή την εβδομάδα πως η γιγάντια αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας πρέπει να πληρώσει 13 δισεκ. ευρώ στο Δουβλίνο έχει προκαλέσει τον θυμό της Ουάσινγκτον, η οποία κατηγορεί την ΕΕ ότι προσπαθεί να αρπάξει εισόδημα από φόρους το οποίο θα έπρεπε να πάει στην αμερικανική κυβέρνηση.

    Καθώς οι διατλαντικές εντάσεις αυξάνονται, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα θέσει το θέμα της φοροαποφυγής από ορισμένες πολυεθνικές εταιρείες στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) αυτό το σαββατοκύριακο στην Κίνα.

    Παραδόξως η Ιρλανδία είναι αποφασισμένη να μην δεχθεί αυτό το φορολογικό μάννα, που αντιστοιχεί σε όσα ξόδεψε πέρυσι η χώρα για να χρηματοδοτήσει την υπηρεσία υγείας της.

    Ο υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν επέμενε πως το Δουβλίνο θα στραφεί εναντίον οποιασδήποτε αντίθετης απόφασης από τότε που η ΕΕ άρχισε να ερευνά τις φορολογικές υποθέσεις της Apple στην Ιρλανδία, το 2014, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να προστατεύσει ένα φορολογικό καθεστώς που έχει προσελκύσει μεγάλο αριθμό πολυεθνικών εργοδοτών.

    [04] Έπεσε η «αυλαία» για έναν ηρωϊκό καταδρομέα στη Θεσσαλονίκη

    Όλα έγιναν σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Η άτρακτος, διάτρητη από τα αντιαεροπορικά βλήματα, είχε γεμίσει καπνούς. Φλόγες ξεπηδούσαν τους κινητήρες του αεροπλάνου, και οι κραυγές των χτυπημένων συμπολεμιστών έκαναν εφιαλτική την ατμόσφαιρα.

    Το βαρύ NORATLAS κατευθυνόταν με μεγάλη ταχύτητα προς το λόφο, και τη συντριβή, και ο καταδρομέας Θανάσης Ζαφειρίου, όρθιος στην πόρτα της ατράκτου, έπρεπε να "αποφασίσει" με ποιον τρόπο θα πεθάνει: κάρβουνο στα φλεγόμενα συντρίμμια του αεροπλάνου ή κομματιασμένος στο έδαφος από μια βουτιά στο κενό.

    Πολυτέλεια να σκεφθεί και να αποφασίσει δεν είχε φυσικά, καθώς έβλεπε με τρόμο το έδαφος να 'ρχεται κατά πάνω του και το αεροσκάφος ασυγκράτητο να σπεύδει να συναντήσει τη βραχώδη πλαγιά "καταπίνοντας" με ανατριχιαστική "βουλιμία" τα τελευταία μέτρα που χώριζαν τον ουρανό από τη γη. Και τους τριάντα τρεις επιβαίνοντες από τον θάνατο.

    Το ένστικτο, αυτό που στις πιο κρίσιμες στιγμές οδηγεί τον άνθρωπο, του "είπε": πήδα! Και το έκανε. Έκτοτε δεν θυμάται τίποτα. Δεν άκουσε τον τρομερό χτύπο από την πρόσκρουση και συντριβή, δεν είδε τα πτώματα των συμπολεμιστών του να εκτινάσσονται, ούτε τις φλόγες που τύλιξαν ένα μέρος του αεροπλάνου. Ξύπνησε πολλές μέρες αργότερα σε κάποιο νοσοκομείο, αλλά και πάλι είχε ένα τεράστιο κενό στη μνήμη του.

    Ως εκ θαύματος ο Θανάσης Ζαφειρίου θα επιζήσει, μόνος αυτός. Οι άλλοι, είκοσι οχτώ Έλληνες καταδρομείς και τέσσερα μέλη του πληρώματος, εκ των οποίων οι δυο πιλότοι, θα βρουν ακαριαίο θάνατο κατά την συντριβή.

    Θα χρειαστεί όμως πολύς καιρός και η βοήθεια γιατρών και άλλων ειδικών για να "συναρμολογήσει" στη μνήμη του ο τυχερός -πώς αλλιώς να τον χαρακτηρίσει κανείς;- καταδρομέας από τη Νεάπολη Θεσσαλονίκης τα συντρίμμια αυτής της τραγωδίας, η οποία θα τον ακολουθήσει, όχι με τον καλύτερο τρόπο, στην μετέπειτα ζωή του.

    Ήταν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της 21ης Ιουλίου του 1974, όταν δεκαπέντε μεταγωγικά στρατιωτικά αεροσκάφη NORATLAS απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο της Σούδας με προορισμό τη φλεγόμενη Κύπρο.

    Τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής προωθούνταν προς τα ενδότερα της νήσου και η στρατιωτική χούντα της Αθήνας αποφάσισε σε να στείλει δυνάμεις καταδρομών για να υπερασπιστούν το αεροδρόμιο της Λευκωσίας.

    Στην επιχείρηση δόθηκε η κωδική ονομασία ΝΙΚΗ και εντολή να πετούν με "σιγή ασυρμάτου", απόλυτης σιωπής δηλαδή, ενώ με το που απογειώθηκαν τα αεροσκάφη μεταφέροντας περισσότερους από τετρακόσιους καταδρομείς, από το αρχηγείο αεροπορίας στην Αθήνα εστάλη στην εθνοφρουρά στην Κύπρο κωδικοποιημένο μήνυμα ότι "έρχονται δεκαπέντε πορτοκάλια".

    Φτάνοντας στην Λευκωσία το σμήνος, και ξεκινώντας τη διαδικασία προσέγγισης και προσγείωσης, διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν ενημερωθεί όλες οι φρουρές για το σχέδιο, με αποτέλεσμα να υποδεχθούν τα αεροσκάφη με πολυβολισμούς.

    Τα δυο πρώτα NORATLAS θα καταφέρουν να προσγειωθούν, το τρίτο, όμως, στο οποίο επέβαινε και ο Ζαφειρίου, θα δεχθεί συντριπτικά πλήγματα και ακυβέρνητο θα καρφωθεί και θα συντριβεί στο λόφο της Μακεδονίτισσας, λίγα χιλιόμετρα από τον διάδρομο προσγείωσης.

    Με περιπετειώδη τρόπο θα καταφέρουν να προσγειωθούν και τα υπόλοιπα NORATLAS, η τραγωδία όμως της κατάρριψης θα σφραγίσει την ηρωική προσπάθεια των Κυπρίων και Ελλήνων στρατιωτών να αποκρούσουν τους εισβολείς.

    Εκσκαφείς και μπουλντόζες επιχωμάτωσαν τα συντρίμμια του αεροσκάφους, στα οποία βρίσκονταν θαμμένοι και οι σοροί των Ελλήνων στρατιωτών, καθώς υπήρχε ο κίνδυνος έκρηξης των πυρομαχικών που μετέφερε στην άτρακτό του.

    Χρειάστηκε να περάσουν σαράντα ένα χρόνια και να καταβληθούν ιδιαίτερα προσεκτικές προσπάθειες, ώστε να ανασκαφούν τα συντρίμμια και να ανασυρθούν τα ανθρώπινα οστά.

    Η όλη διαδικασία, που περιλάμβανε ταυτοποίηση και ενταφιασμό με μεγάλες τιμές, στον παρακείμενο Τύμβο της Μακεδονίτισσας, ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούνιο.

    Η αυλαία της τραγικής αυτής υπόθεσης θα πέσει, χθες το βράδυ, με τον θάνατο στο Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου νοσηλευόταν, του μοναδικού επιζήσαντα, καταδρομέα Θανάση Ζαφειρίου.

    [05] Τεταμένη η κατάσταση στον καταυλισμό προσφύγων στον Κατσικά

    Πορεία διαμαρτυρίας από τον καταυλισμό του Κατσικά προς την πλατεία της περιοχής πραγματοποίησαν, στις 14:00, περίπου 300 πρόσφυγες, εκ των οποίων οι περισσότεροι οικογένειες με παιδιά, ζητώντας να μάθουν πότε θα γίνει η μεταφοράς τους σε στεγασμένους χώρους. Αυτήν την ώρα, ομάδες προσφύγων στήνουν σκηνές στην πλατεία του Κατσικά και εμφανίζονται αποφασισμένοι να κατασκηνώσουν εκεί.

    Τις τελευταίες ημέρες, η κατάσταση στον καταυλισμό είναι τεταμένη και οι πρόσφυγες, με ανακοινώσεις που έχουν αναρτήσει σε διάφορα σημεία του χώρου, ζητούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και άνοιγμα των συνόρων.

    [06] Εκδηλώσεις μνήμης για τα 72 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη

    Με το καθιερωμένο μνημόσυνο, με τρισάγιο στο μνημείο του Ολοκαυτώματος και με κατάθεση στεφάνων, τιμήθηκε σήμερα η μνήμη των 149 θυμάτων του ναζισμού, με αφορμή τη συμπλήρωση 72 χρόνων (2.9.1944) από τη σφαγή στο Χορτιάτη, παρουσία υπουργών, βουλευτών, εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και κατοίκων.

    Το αρχιερατικό μνημόσυνο τελέστηκε το πρωί στο ναό του Αγίου Γεωργίου στο Χορτιάτη, από τον μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Βαρνάβα και ακολούθησε τρισάγιο στο μνημείο των πεσόντων στο Χορτιάτη και η κατάθεση στεφάνων, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές.

    «Το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη δεν είναι μια στιγμή μνήμης του διπλανού χωριού, αλλά η ιστορική μνήμη όλων μας» είπε ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτετζίδης, τονίζοντας ότι αποτελεί χρέος η διατήρηση της μνήμης, ώστε στο μέλλον τέτοια φαινόμενα να μην επαναληφθούν.

    «Η ιστορία των μαρτυρικών Δήμων να μπει στα σχολικά βιβλία» τόνισε ο δήμαρχος, ενώ έθεσε επίσης και τη διάσταση της «έμπρακτης αναγνώρισης» και της «επανόρθωσης των εγκλημάτων της ιστορίας». Ο κ. Καϊτετζίδης υπογράμμισε ότι «η ηθική αναγνώριση κατακτήθηκε» τόσο από τη διεθνή κοινότητα, όσο και από τις ίδιες τις δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων και πρόσθεσε :

    «Μένει όμως μια μεγάλη οικονομική εκκρεμότητα με τις πολεμικές αποζημιώσεις. Είναι χρέος τιμής για όσους τις οφείλουν. Δεν μπορούν, ούτε να τις παραβλέπουν, ούτε να προσποιούνται πως δεν υπάρχουν». «Εμείς από τον ιερό αυτό χώρο του Χορτιάτη, λέμε σε όλους σήμερα, πως τίποτε δε διαγράφει τις αξιώσεις μας» πρόσθεσε ο κ. Καϊτετζίδης.

    Ο δήμαρχος σημείωσε ότι ο Δήμος, με ομόφωνες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, προχωρά στη δημιουργία Μουσείου του Ολοκαυτώματος στο Χορτιάτη και ήδη έχει επιλεγεί και αξιολογείται το ακίνητο για να στεγαστεί, το οποίο θα αγοραστεί με χρήματα του Δήμου.

    Στην ομιλία του, ο καθηγητής του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γιώργος Βοσκόπουλος, αναφέρθηκε στο ιστορικό της σφαγής και στα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο Χορτιάτη. «Η απώλεια όλων αυτών των ανθρώπων αποτελεί πυξίδα σε μία κρίσιμη για τη χώρα περίοδο. Ας τους τιμήσουμε όπως τους αξίζει και ας καταστήσουμε τον μαρτυρικό χαμό τους ένα συμβόλαιο δέσμευσης των νεότερων» σημείωσε.

    Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, ενώ παραβρέθηκαν η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, οι βουλευτές της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης και Θεόδωρος Καράογλου, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιώργος Αρβανιτίδης, του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής , του Ποταμιού, Κατερίνα Μάρκου, των ΑΝΕΛ, Γιώργος Λαζαρίδης και της Ένωσης Κεντρώων, Αριστείδης Φωκάς.

    Παραβρέθηκαν επίσης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης, Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Καλαβρύτων, Γιώργος Λαζουράς, εκ μέρους του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πυλαίας ? Χορτιάτη, Μιχάλης Γεράνης, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Λάζαρος Κυρίζογλου, ο δήμαρχος Νεάπολης ?Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, ο διοικητής του Γ'ΣΣ, Αλκιβιάδης Στεφανής, ξένοι πρόξενοι (ΗΠΑ, Γερμανίας, Αυστρίας), εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, αντιστασιακές οργανώσεις, τοπικοί σύλλογοι, κ.α.

    [07] ΚΕΔΕ: Να γίνει σύντομα πράξη η δέσμευση Τσίπρα για μέρισμα στις ευπαθείς ομάδες

    Τη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι θα επιστραφεί ως μέρισμα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, το ποσό που θα λάβει το κράτος από τους πλειοδότες του διαγωνισμού για την παραχώρηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών και το οποίο, μετά την ολοκλήρωση, σήμερα, της σχετικής διαδικασίας, ανέρχεται στα 243 εκατ. ευρώ, υπενθυμίζει με δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης.

    Ο κ. Πατούλης τονίζει, ότι είναι «σημαντικό το οικονομικό αντάλλαγμα που εξασφαλίστηκε για το Δημόσιο» και δηλώνει ότι ελπίζει η δέσμευση αυτή του πρωθυπουργού, «σύντομα να γίνει πράξη».

    Επίσης προτείνει, από το ποσό αυτό, να δοθούν τα 30.000.000 ευρώ που χρειάζονται, ώστε και την τρέχουσα περίοδο να μην μείνει εκτός παιδικών σταθμών, ούτε ένα παιδί.

    [08] To φημισμένο «Saint Petersburg Theatre Season» στο Εθνικό Θέατρο

    Τρεις παραστάσεις από το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ «Θεατρική σεζόν Αγίας Πετρούπολης» θα φιλοξενήσει το Εθνικό Θέατρο, από τις 19 έως τις 22 Σεπτεμβρίου, στη Κεντρική και στη Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» του Θεάτρου Rex.

    Οι παραστάσεις είναι ενταγμένες στο St Petersburg Theatre Season, το μεγαλύτερο καλλιτεχνικό γεγονός «εξαγωγής παραστάσεων» από την Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Είναι μία πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2007, προκειμένου να προωθηθούν οι πολιτιστικές, κοινωνικές και τουριστικές σχέσεις μεταξύ Αγίας Πετρούπολης και σημαντικών πόλεων του πλανήτη, που αποτελούν και μεγάλα πολιτιστικά κέντρα. Η ιδέα ήταν ενός σημαντικού ρωσικού θεατρικού σχήματος, των Neva Art και αμέσως κέρδισε την υποστήριξη της Διοίκησης της Αγίας Πετρούπολης, η οποία είναι και ο κύριος χρηματοδότης του, και του υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσίας.

    Το Φεστιβάλ, το οποίο παρουσιάζει κάθε χρόνο τις πιο ενδιαφέρουσες και δημοφιλείς παραγωγές της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ρωσίας, μέχρι τώρα έχει πραγματοποιηθεί με επιτυχία στις πόλεις: Πράγα (Τσεχία, 2007), Βερολίνο (Γερμανία, 2008), Ελσίνκι (Φινλανδία, 2009), Τελ Αβιβ (Ισραήλ, 2010), Μιλάνο (Ιταλία, 2011), Δρέσδη (Γερμανία, 2012), Μασσαλία (Γαλλία, 2013), Τιφλίδα (Γεωργία, 2014), ενώ το 2015 φιλοξενήθηκε από το Εθνικό Θέατρο της Σερβίας στο Βελιγράδι.

    Εκτός από τις παραστάσεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθούν επίσημες συναντήσεις εκπροσώπων της Αγίας Πετρούπολης και της πλευράς υποδοχής, με απώτερο στόχο τη σταθερή συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα του πολιτισμού και του τουρισμού. Οι Ευρωπαίοι αποκαλούν το συγκεκριμένο πρότζεκτ «Το πρόσωπο της θεατρικής Πετρούπολης», ενώ οι Ρώσοι δημοσιογράφοι «Θεατρικό παράθυρο στην Ευρώπη».

    [09] Ένα γιγάντιο κρυοηφαίστειο ύψους τεσσάρων χιλιομέτρων υπάρχει στον νάνο πλανήτη Δήμητρα

    Τα τελευταία στοιχεία για τον νάνο πλανήτη Δήμητρα που έστειλε στη Γη το διαστημικό σκάφος Dawn (Αυγή) της NASA και μελετήθηκαν από τους επιστήμονες, αποκαλύπτουν την ύπαρξη ενός τεράστιου κρυοηφαιστείου που ξερνά λιωμένο πάγο αντί για καυτή λάβα, καθώς επίσης πολλών μικρομεσαίων κρατήρων και αρκετών επιφανειακών ρωγμών. Όλα αυτά είναι ενδείξεις έντονων και πολυπλοκων εσωτερικών γεωλογικών διαδικασιών που θυμίζουν αντίστοιχες στη Γη.

    Για πρώτη φορά οι επιστήμονες παρουσίασαν, σε έξι ξεχωριστές επιστημονικές δημοσιεύσεις στο περιοδικό "Science", την πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα -και απρόσμενη- εικόνα για το μεγαλύτερο αντικείμενο στη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ 'Αρη και Δία. Η «Αυγή» συνεχίζει να βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Δήμητρα και να στέλνει νέα δεδομένα.

    Με βάση τα έως τώρα στοιχεία, η Δήμητρα διαθέτει ένα τουλάχιστον μεγάλο ηφαίστειο πάγου (γνωστό και ως κρυοηφαίστειο), το Αχούνα Μονς, το οποίο εκτιμάται ότι δημιουργήθηκε σχετικά πρόσφατα, πριν από περίπου 200 εκατομμύρια χρόνια. Δεν πιστεύεται ότι έκτοτε έχει γίνει άλλη έκρηξη του ηφαιστείου.

    Προς το παρόν παραμένει ασαφές με ποιά υλικά τροφοδοτείται το κρυομάγμα του εν λόγω ηφαιστείου, ύψους περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων, που είναι και το υψηλότερο όρος της Δήμητρας, περίπου το ήμισυ του Έβερεστ. Το κρυομάγμα πιθανώς αποτελείται από ένα μίγμα αλάτων χλωρίου ή αμμωνίας και παγωμένου νερού. Πιθανά - αλλά όχι σίγουρα- κρυοηφαίστεια έχουν εντοπισθει επίσης στον Πλούτωνα και ίσως στον δορυφόρο Τιτάνα του Κρόνου. Πάντως ορισμένοι πλανητικοί επιστήμονες δεν έχουν ακόμη πεισθεί ότι όντως το Αχούνα Μονς είναι κρυοηφαίστειο και περιμένουν περισσότερα στοιχεία επ' αυτού.

    'Αλλα στοιχεία δείχνουν ότι η επιφάνεια του νάνου πλανήτη, όπου η μέση θερμοκρασία είναι μείον 113 βαθμοί Κελσίου, αποτελείται από ένα παράξενο μίγμα βράχων και πάγου σε ποσοστό 60% και 40% αντίστοιχα, που οι επιστήμονες δεν έχουν δει αλλού στο ηλιακό μας σύστημα.

    Η Δήμητρα (Ceres), που έχει ηλικία 4,5 δισ. ετών, διαθέτει στην επιφάνειά της πολύ νερό σε μορφή πάγου, η προέλευση του οποίου παραμένει επίσης απροσδιόριστη. Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρχουν μεγάλες ποσότητες υπόγειου νερού ή και ένας υπόγειος ωκεανός, όπως στον δορυφόρο Εγκέλαδο, αν και το πιθανότερο είναι ότι αυτός υπήρξε κάποτε, αλλά όχι πια σήμερα. Ό,τι κι αν συμβαίνει, οι ερευνητές θεωρούν πιθανό ότι η Δήμητρα μπορεί ακόμη και τώρα να φιλοξενήσει (μικροβιακή) ζωή.

    Ακόμη, οι επιστήμονες ανακάλυψαν στο νάνο πλανήτη φορτισμένα ηλιακά σωματίδια, καθώς ο ηλιακός άνεμος αλληλεπιδρά με τη Δήμητρα, από το οποίο συμπεραίνεται ότι η τελευταία ίσως διαθέτει μια ασθενή ατμόσφαιρα.

    Η «Αυγή», μία αποστολή κόστους 467 εκατομμυρίων δολαρίων, εκτοξεύθηκε το το 2007. Μεταξύ Ιουλίου 2011-Σεπτεμβρίου 2012 τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον μεγάλο αστεροειδή Εστία (το δεύτερο μεγαλύτερη σώμα στη ζώνη αστεροειδών μεταξύ 'Αρη-Δία) και τον Μάρτιο του 2015 έφθασε στη Δήμητρα. Είναι η πρώτη διαστημοσυσκευή στην ιστορία που στο ίδιο ταξίδι τέθηκε σε τροχιά γύρω από δύο διαδοχικά ουράνια σώματα.

    Πρόσφατα η NASA επέκτεινε για μια διετία την αποστολή του Dawn και, παράλληλα, έδωσε εντολή στο σκάφος να ανέβει σε υψηλότερη τροχιά, στα 1.460 χιλιόμετρα, από τα 385 χλμ. που εκινείτο έως τώρα. Ο λόγος είναι για να εξοικονομηθούν καύσιμα (υδραζίνη), που θα επιτρέψουν την παράταση της αποστολής. Το σκάφος θα συνεχίσει να μελετά την μορφολογία της Δήμητρας και τις γεωλογικές διαδικασίες της.

    [10] Ανάκληση των νέων Samsung Galaxy Note 7 λόγω προβλήματος στην μπαταρία

    Στην ανάκληση των νέων smartphones της, Galaxy Note 7, προχώρησε η Samsung, μετά από περιστατικά που καταγράφηκαν όπου συσκευές αντιμετώπιζαν σοβαρό πρόβλημα με την μπαταρία.

    Συγκεκριμένα, μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου είχαν αναφερθεί 35 περιστατικά παγκοσμίως, με κοινό σημείο το σοβαρό πρόβλημα που επηρέαζε την μπαταρία του high-end κινητού τηλεφώνου. Σύμφωνα με τις αναφορές, οι οποίες καταγράφηκαν κυρίως στις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα, «μικρο-έκρηξη» προκλήθηκε κατά τη διάρκεια ή μετά την ολοκλήρωση της φόρτισης της μπαταρίας του smartphone.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η Samsung αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, η εταιρεία προτίθεται να αντικαταστήσει τις εν λόγω συσκευές για τους πελάτες που έχουν ήδη στην κατοχή τους ένα Galaxy Note 7. Για τον σκοπό αυτό, οι κάτοχοι του Galaxy Note 7 στην Ελλάδα και την Κύπρο καλούνται να επικοινωνήσουν άμεσα με το κέντρο εξυπηρέτησης πελατών της εταιρείας.

    [11] Ο Αλ. Τσίπρας επισκέφθηκε τις δίδυμες σήραγγες της Κλόκοβας στην Ιονία Οδό

    Με την επιθεώρηση των εργασιών στις δίδυμες σήραγγες της Κλόκοβας στη Ρίζα Ναυπακτίας ολοκλήρωσε τη σημερινή του επίσκεψη στο εργοτάξιο της Ιονίας Οδού, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

    Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη και στελέχη της κατασκευάστριας εταιρείας, είδε από κοντά το έργο της διάνοιξης και ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών σε όλο το μήκος του έργου, δηλαδή από το Αντίρριο μέχρι και τα Ιωάννινα.

    Επίσης, ο πρωθυπουργός συνομίλησε με εργαζόμενους στο εργοτάξιο, όπως επίσης και με εκπροσώπους τοπικών φορέων.

    Σχετικά με την πορεία των εργασιών στην Ιόνια Οδό, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «μέχρι το τέλος του χρόνου το μεγαλύτερο κομμάτι του νέου αυτοκινητόδρομου θα έχει παραδοθεί προς χρήση στους πολίτες».

    Επίσης, πρόσθεσε ότι «η Ιόνια Οδός θα έχει ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2017, εκτός από δύο σημεία, που έχουν συμπληρωτικά έργα, τα οποία αναμένεται να είναι έτοιμα μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού».

    Σημειώνεται ότι οι δίδυμες σήραγγες της Κλόκοβας έχουν μήκος περίπου τριών χιλιομέτρων ανά κλάδο και κατεύθυνση και οι εργασίες ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2015. Η διάνοιξη ξεκίνησε τον Μάιο του 2015 και οι εργασίες ολοκληρώθηκαν τον περασμένο Ιούνιο, και μάλιστα οκτώ μήνες νωρίτερα από το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα.

    Τον πρωθυπουργό συνόδευαν οι υπουργοί Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος και ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Δέδες.

    Επίσης, παρόντες στην επίσκεψη του πρωθυπουργού ήταν μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, η αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, ο δήμαρχος Ναυπακτίας Παναγιώτης Λουκόπουλος κ.ά.

    [12] Συνάντηση του Πάνου Σκουρλέτη με τον Μάικλ Δουκάκη

    Με τον πρώην Κυβερνήτη της Μασαχουσέτης και υποψήφιο για το αξίωμα του Προέδρου των ΗΠΑ το 1988 Μάικλ Δουκάκη, συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.

    Συζητήθηκαν, επίσης, τα νέα δεδομένα που προκύπτουν στις ΗΠΑ από την ανάπτυξη ενεργειακών έργων σε τοπική κλίμακα, με τέτοιο τρόπο ώστε να εστιάζουν με ακρίβεια στις ενεργειακές ανάγκες συγκεκριμένων περιοχών.

    Ο κ. Σκουρλέτης ενημέρωσε το συνομιλητή του για τις αντίστοιχες προτεραιότητες του ΥΠΕΝ προς αυτή την κατεύθυνση, ιδίως για τα ελληνικά νησιά, όπου η ανάπτυξη υβριδικών μονάδων και άλλων συστημάτων, με τη συμμετοχή και των τοπικών Αρχών, μπορεί να αντικαταστήσει τις ακριβές για τους καταναλωτές όλης της χώρας και επιζήμιες για το περιβάλλον πετρελαϊκές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 2 September 2016 - 16:32:39 UTC