Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μ. Βαρβιτσιώτης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η κοινωνία και η δημοκρατία μας δεν αποδέχονται υπουργούς καναλάρχες
  • [02] Ά. Διαμαντοπούλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ο Κώστας Σημίτης θα ήταν ενδεδειγμένος Πρόεδρος Δημοκρατίας το 2019
  • [03] Ανοίγει ο δρόμος για τη συμπόρευση ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού
  • [04] Δ. Κουτσούμπας: Ο ελληνικός λαός πρέπει να ανασκουμπωθεί
  • [05] Έκλεισε η συμφωνία Σκλαβενίτη - Μαρινόπουλου
  • [06] Το μάθημα των Θρησκευτικών ανανεώνεται και ανοίγεται σε διάλογο
  • [07] Σ. Αναγνωστοπούλου: Όλα έτοιμα για να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία στις 12 Σεπτεμβρίου
  • [08] Μειωμένη η ροή μεταναστών και προσφύγων προς τη Λέσβο
  • [09] Μ. Σουλτς: Σύντομα λύση του Κυπριακού
  • [10] Δεύτερο «όχι» της ισπανικής Βουλής σε Ραχόι
  • [11] Επίσκεψη Γερμανών βουλευτών στο Ιντσιρλίκ στις αρχές Οκτωβρίου
  • [12] Liberation: Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε το στοίχημα με τις τηλεοπτικές άδειες
  • [13] Το Juno τράβηξε τις πρώτες θεαματικές φωτογραφίες του βορείου πόλου του Δία
  • [14] Β. Λεβέντης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Θα παραστώ στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ
  • [15] Μ. Ακιντζί: Η ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων διασφαλίζεται από την Τουρκία και όχι από διεθνείς εγγυήσεις
  • [16] Κίνα-G20: Πεκίνο και Άγκυρα συμφώνησαν να εμβαθύνουν την αντιτρομοκρατική συνεργασία

  • [01] Μ. Βαρβιτσιώτης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η κοινωνία και η δημοκρατία μας δεν αποδέχονται υπουργούς καναλάρχες

    Η επιχείρηση φίμωσης της κοινωνίας θα γίνει μπούμερανγκ για την κυβέρνηση, εκτιμά ο βουλευτής Β΄Αθηνών της ΝΔ, και πρώην υπουργός, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στην συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και προσθέτει ότι η ΝΔ «δεν αναγνωρίζει τις απόπειρες χειραγώγησης της ενημέρωσης». Διευκρινίζει ότι ως κυβέρνηση η ΝΔ θα επαναφέρει τον ρόλο του ΕΣΡ, ωστόσο τα τέσσερα κανάλια που πήραν τώρα άδεια θα συνεχίσουν να εκπέμπουν.

    Υποστηρίζει ότι το αίτημα για εκλογές είναι αυτονόητη εθνική αναγκαιότητα και προσθέτει ότι «Επιδιώκουμε με τους πιστωτές μια νέα συμφωνία. Με ίδιο περιεχόμενο, αλλά με διαφορετικούς στόχους». Προβλέπει ότι στο εργασιακό οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση δε θα πηγάζουν από την αντιπολίτευση, αλλά από τον ίδιο της τον εαυτό.

    Τέλος, για το κρίσιμο ζήτημα της παραποίησης των στοιχείων του ελλείμματος του 2009 αναφέρει ότι «ο κ. Παπανδρέου και η καταστροφική κομπανία του θα μπορούσαν να έχουν αποφύγει το οδυνηρό για την χώρα μας μνημόνιο».

    Πώς σχολιάζετε το καινούργιο τηλεοπτικό τοπίο; Θα πετύχει η κυβέρνηση τον στόχο της να "ελέγξει την ενημέρωση και να φιμώσει την κοινωνία", όπως καταγγείλατε ότι είναι ο στόχος της;

    «Νομίζω πως η επιχείρηση φίμωσης θα γυρίσει «μπούμερανκ» απέναντι στη Κυβέρνηση. Η κοινωνία και η Δημοκρατία μας είναι αρκετά ώριμες για να αποδεχθούν υπουργούς «καναλάρχες» και να είναι ανεκτικές απέναντι στην προπαγάνδα. Το τελευταίο, αποδείχθηκε, άλλωστε, από την αντίδραση του κόσμου και κατά το πρόσφατο δημοψήφισμα, όταν -σε μεγάλο βαθμό- η υπερπροβολή της καμπάνιας του «ΝΑΙ» από τα μέσα, επέφερε τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα»

    Πέρα από τις ενστάσεις -νομικές και πολιτικές που μπορεί να υπάρχουν- για πρώτη φορά δίνονται κανονικές άδειες στα κανάλια και οι ιδιοκτήτες τους πληρώνουν το αντίτιμο.

    «Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται στη χώρα μας μια προσπάθεια να μπει μια τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Ούτε, βέβαια, στο κομμάτι των συχνοτήτων, γενικότερα. Σας θυμίζω, για παράδειγμα, το «βασικό μέτοχο» και το διαγωνισμό για τις συχνότητες των κινητών τηλεφώνων που διενεργήθηκε με διαφάνεια, με ηλεκτρονικό τρόπο και απέφερε στο ελληνικό Δημόσιο 381 εκατομμύρια ευρώ.

    Εκείνο που συμβαίνει για πρώτη φορά, όμως, είναι να διεξάγεται μια διαγωνιστική διαδικασία με όρους «ριάλιτι» και φθηνά επικοινωνιακά τεχνάσματα, ώστε να ενισχυθεί το τραυματισμένο κυβερνητικό προφίλ. Γιατί είναι φανερό ότι ο κ. Τσίπρας μέσα από αυτή τη διαδικασία επένδυσε σε 2 πράγματα: Πρώτον, να αποπροσανατολίσει τη κοινή γνώμη από την ταυτόχρονη περικοπή 150.000 συντάξεων και την επιβολή του αυξημένου ΕΝΦΙΑ -που θα καταργούσε- και, δεύτερον, να υπηρετήσει την παραπαίουσα δημοφιλία του».

    Η ΝΔ αναγνωρίζει τελικά το αποτέλεσμα του διαγωνισμού; Τι θα κάνετε εάν γίνετε κυβέρνηση;

    «Η Νέα Δημοκρατία δεν αναγνωρίζει τις απόπειρες χειραγώγησης στην ενημέρωση. Ήταν και είναι, άλλωστε, η μόνη παράταξη που από τα μέσα τις δεκαετίας του '80 αγωνίζεται με συνέπεια για τον πλουραλισμό και την ελευθερία στην ενημέρωση.Γι' αυτό και θα καταργήσει το «νόμο Παππά» που συμπυκνώνει τα καθεστωτικά απωθημένα που έχει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Γιατί ο διαγωνισμός, με τον τρόπο που έγινε, ούτε διαφανείς διαδικασίες είχε, ούτε καταπολεμά στην πράξη τη διαπλοκή, αφού τα υπερβολικά ποσά που κατατέθηκαν ανοίγουν αναπόφευκτα «υπόγειες διαδρομές» χρήματος. Το δημόσιο κέρδος από αυτήν τη διαδικασία, εξάλλου, είναι μηδαμινό, αφού τα έσοδα των προσφορών θα πρέπει τώρα να διατεθούν σχεδόν όλα στα χιλιάδες επιδόματα ανεργίας των εργαζομένων που χάνουν τη δουλειά τους. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα επαναφέρει τον κεντρικό - αποφασιστικό ρόλο του ΕΣΡ στη διαγωνιστική διαδικασία και θα αξιοποιήσει το σύνολο του ψηφιακού φάσματος με νέες τηλεοπτικές άδειες, με αυστηρά ποιοτικά κριτήρια, με απολύτως διαφανή προέλευση των χρημάτων και ενιαίο τίμημα για όλους τους συμμετέχοντες.

    Τα κανάλια που πήραν τώρα άδεια θα συνεχίσουν να εκπέμπουν;

    «Σαφέστατα. Όποιος λειτουργεί με διαφάνεια, έχει ξεκάθαρη προέλευση χρημάτων και πληροί όλες τις προϋποθέσεις του νόμου, θα συνεχίσει να εκπέμπει κανονικά. 'Αλλωστε, οι κυβερνήσεις που λειτουργούν δημοκρατικά δε φοβούνται την πολυφωνία. Την πολυφωνία τη φοβούνται μόνο οι Κυβερνήσεις που λειτουργούν «καθεστωτικά».

    Επιμένετε στο αίτημά σας για εκλογές;

    «Το αίτημα των εκλογών που εκφράζουμε δεν αποτελεί έναν κοινότυπο αντιπολιτευτικό ελιγμό, αλλά αυτονόητη εθνική αναγκαιότητα. Σύντομα, με τη φοροκαταιγίδα που έρχεται, δε θα είμαστε μόνο εμείς που θα ζητάμε εκλογές, αλλά ολόκληρη η κοινωνία.Το βασικό προαπαιτούμενο σήμερα για να ανακάμψει η χώρα είναι ένα, να απομακρυνθεί ο θίασος που την κυβερνά».

    Νομίζετεότι η κυβέρνηση θα έχει πρόβλημα με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης;

    «Νομίζω πως όχι. Σε μια διαπραγμάτευση όταν δε διεκδικείς, δε διαφωνείς δεν αντιπροτείνεις, παρά μόνο στο τέλος υπογράφεις απλά ό,τι σου πούνε, λογικά δεν αντιμετωπίζεις πρόβλημα. 'Αλλωστε, η Κυβέρνηση έτσι λειτούργησε και στην πρώτη αξιολόγηση, δίδοντας εν λευκώ στους δανειστές τη διαχείριση του συνόλου της δημόσιας περιουσίας και υποθηκεύοντας τη χώρα μας για 99 έτη»

    Έχετε πρόταση για την έξοδο από την κρίση και την επιστροφή στην ανάπτυξη;

    «Έχουμε σαφέστατη πρόταση την οποία και θα παρουσιάσουμε στη ΔΕΘ. Μία πρόταση βασισμένη στην αλήθεια, τις μειωμένες δαπάνες, τη λιγότερη φορολογία, τις περισσότερες δουλειές και επενδύσεις. Γιατί αυτά έχει ανάγκηνα ακούσει σήμερα η κοινωνία.

    Η ανάπτυξη δεν έρχεται με ευχολόγια. Η ανάπτυξη έρχεται μόνο με επενδύσεις. Και οι επενδύσεις προϋποθέτουν κλίμα σταθερότητας. Όχι κλίμα αστάθειας και εκφοβισμού των επενδυτών. Αυτός ήταν και ο λόγος που, ενόψει της επερχόμενης Συνταγματικής Αναθεώρησης, έχω προτείνει την επαναφορά της διάταξης του Συντάγματος του 1952, που δημιουργούσε το απαραίτητο καθεστώς προστασίας για τα κεφάλαια που επενδύονταν στην Ελλάδα. και απετέλεσε τη νομική βάση πάνω στην οποία στηρίχθηκε το θαύμα της εκβιομηχάνισης στη χώρα μας τις δεκαετίες του '50 και του '60.Μην ξεχνάτε, άλλωστε, ότι η ελληνική Ναυτιλία, υπαγόμενη στο ίδιο νομικό καθεστώς, γνώρισε μια πρωτοφανή άνθηση και θεμελίωσε την παγκόσμια κυριαρχία της. Σήμερα, επομένως, η χώρα έχει ανάγκη από μια αντίστοιχη πρόβλεψη. Από μια νέα συνταγματική διάταξη που θα την καταστήσει ασφαλή προορισμό για τα ξένα κεφάλαια και θα τη μετατρέψει σε υποδοχέα μεγάλων επενδύσεων»

    Θα ζητήσετε επαναδιαπραγμάτευση; Γιατί τιάλλο είναι η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος που προαναγγέλλετε;

    «Επιδιώκουμε με τους πιστωτές μια νέα συμφωνία. Με ίδιο περιεχόμενο, αλλά με διαφορετικούς στόχους. Γιατί από την Ελλάδα που κατέγραφε ανάπτυξη το 2014, οδηγηθήκαμε σήμερα σε μια Ελλάδα που αποτελεί στην Ευρωζώνη τη μόνη χώρα με ύφεση.Η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι το κλειδί για να ξεφύγει η οικονομία μας από τον υφεσιακό κύκλο στον οποίο τον έχει περιέλθει, εξαιτίας του κ. Τσίπρα και της καταστροφικής για τον τόπο παρέας του. Είναι, όμως, απαραίτητο η συμφωνία αυτή να συνοδευτεί, παράλληλα, από ένα φιλόδοξο πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα τονώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας».

    Προβλέπετε ότι η κυβέρνηση θα έχει δυσκολίες με τα εργασιακά. Εσείς είσαστε εναντίον της εργασιακής μεταρρύθμισης; Πχ δεν συμφωνείτε με την αλλαγή του εκλογικού νόμου και με το λοκ άουτ, με την αλλαγή της απόφασης για προκήρυξη απεργίας;

    «Οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση στα εργασιακά δε θα πηγάζουν από την αντιπολίτευση, αλλά από τον ίδιο της τον εαυτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ πορεύτηκε για χρόνια με «παντιέρα» τον απεργιακό νόμο, ενώ σχεδόν όλα της στελέχη του είναι γαλουχημένα στις καταλήψεις καιτις απεργίες. Περιμένουμε, επομένως, από τα μέλη της Κυβέρνησης να αφήσουν τώρα τη γνώριμη για αυτούς ντουντούκα και να μιλήσουν από μικροφώνου της Βουλής για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο. Όταν παρουσιάσουν κάτι συγκεκριμένο, τότε θα τοποθετηθούμε και εμείς»

    Εν τέλει ποια είναι η δική σας πολιτική θέση, υπήρξε ή όχι παραποίηση των στοιχείων για το έλλειμμα του 2009;

    «Η θέση μας είναι ότι ο κ. Παπανδρέου και η καταστροφική κομπανία του θα μπορούσαν να έχουν αποφύγει το οδυνηρό για την χώρα μας μνημόνιο. Εάν, πρώτον, έπαιρνε έγκαιρα τα απαιτούμενα μέτρα που όφειλε. Και τέλος, εάν, δεύτερον, δεν διατράνωνε ό ίδιος διεθνώς ότι η χώρα μας «ψεύδεται» για τα στοιχεία της, διαπομπεύοντάς την»

    Υπάρχει διάσταση μεταξύ της νέας ηγεσίας και των "καραμανλικών";

    «Η Νέα Δημοκρατία είναι μία, ανήκει στον κόσμο της, δε χωρίζεται σε «ικούς» και σήμερα είναι ενωμένη και ανανεωμένη»

    Νομίζετε ότι θα πρέπει να υπάρξει διεύρυνση της ΝΔ; Θα περιλαμβάνει γνωστά πρόσωπα από άλλους πολιτικούς χώρους;

    «Αυτό που ξέρω και ήδη γίνεται είναι διεύρυνση στην κοινωνία και διεύρυνση στις πολιτικές μας. Μας ενδιαφέρει να αγκαλιάσουμε την κοινωνία και όχι απλά να κάνουμε πολιτικές μεταγραφές, με προσωπικά χαρακτηριστικά. Γι' αυτό και έχουμε ήδη ανοίξει τον διάλογο μαζί της».

    Νομίζετε ότι οι Ευρωπαίοι θα απελευθερώσουν τη βίζα για τους Τούρκους πολίτες; Σε διαφορετική περίπτωση εκτιμάτε ότι θα υλοποιήσει ο Ερντογάν στην απειλή του για μη τήρηση της συμφωνίας στο προσφυγικό;

    «Από τον περασμένο Μάρτιο υπάρχει με την Τουρκία μια συμφωνία σε εξέλιξη για το Προσφυγικό. Σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίσει μονομερώς να αλλάξει θέση, τότε θα διαπράξει ένα ακόμα κεφάλαιο πολιτικής ανευθυνότητας απέναντι στο ζήτημα αυτό. Και, βέβαια, η Ελλάδα θα είναι, για ακόμη μία φορά, η χώρα που -εν ονόματι όλης της Ευρώπης- θα «φορτωθεί» το πρόβλημα εξ' ολοκλήρου στις πλάτες της».

    Τη συνέντευξη πήρε ο Σπύρος Γκουτζάνης

    [02] Ά. Διαμαντοπούλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ο Κώστας Σημίτης θα ήταν ενδεδειγμένος Πρόεδρος Δημοκρατίας το 2019

    «Δεν είναι ορατό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών γιατί οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απέδειξαν ότι μπορεί να ψηφίζουν τα απολύτως αντίθετα από αυτά που πιστεύουν», δηλώνει στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο, η πρώην υπουργός και πρώην Επίτροπος Άννα Διαμαντοπούλου.

    Η κ.Διαμαντοπούλου επιβεβαιώνει, για πρώτη φορά, ότι συμμετείχε στην συνάντηση, που είχε δει το φως της δημοσιότητας, στην οποία μετείχε και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αλλά και ο Γιάννης Στουρνάρας. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι επρόκειτο για μία από τις δεκάδες ανάλογες συναντήσεις ανάμεσα σε διαχρονικούς φίλους, χωρίς να έχει το περιεχόμενό της σχέσης με ό,τι διακινήθηκε στον τύπο.

    Για το ενδεχόμενο να ηγηθεί της Κεντροαριστεράς ο Γιάννης Στουρνάρας, η Άννα Διαμαντοπούλου απαντά στα σενάρια «Στην παρούσα φάση πρέπει να μείνει μακριά από τέτοια σενάρια. Για το καλό της χώρας και το δικό του».

    Η πρόεδρος του Δικτύου για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, Άννα Διαμαντοπούλου υπογραμμίζει στη συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου κόμματος που θα εκφράζει τον «λαϊκό μεταρρυθμισμό».

    Αναφορικά με τα σενάρια που την φέρουν να βολιδοσκοπείται από τη ΝΔ απαντά:«Εμένα με ενδιαφέρει η δημιουργία ενός προοδευτικού πόλου».

    Σχετικά με το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ-Γεωργίου δηλώνει ότι η ανάδευση του θέματος καταδεικνύει τον παραλογισμό, την κοινωνική άρνηση αποδοχής του προβλήματος, την έλξη της λαϊκίστικης θωπείας και την έφεση στην συνωμοσία.

    Τέλος, για το νομοσχέδιο του Νίκου Φίλη και το θέμα των «αιώνιων φοιτητών» υπογραμμίζει ότι «η μόνη πολιτική της κυβέρνησης είναι το ξήλωμα της ολοκληρωμένης μεταρρύθμισης του 2011» ενώ εν γένει για τις τροπολογίες του νομοσχεδίου δηλώνει ότι:« λειτουργούν για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα μικρών ομάδων ή σαν... μολότοφ που ανατινάζουν άρθρα και υπάρχουσες δομές».

    Κυρία Διαμαντοπούλου ο Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης διευκρίνισε πως η απόφαση για τους φοιτητές δεν αφορά τους «αιώνιους» αλλά τους «ενεργούς». Δηλαδή, αυτούς που για δύο συνεχή εξάμηνα δεν πήγαν να γραφούν. Αυτή η απόφαση συνιστά κατάργηση του δικού σας Νόμου;

    «Δεν υπάρχει χώρα σε Ευρώπη, Αμερική ή Ασία που να μην είναι συγκεκριμένος ο χρόνος σπουδών και που τα πανεπιστήμια να μην έχουν την ευθύνη των κανόνων για τη φοίτηση των σπουδαστών τους. Αυτό όμως συνέβαινε στην Ελλάδα και αποτελεί πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί βήμα-βήμα να το επαναφέρει.

    Δυστυχώς η μόνη πολιτική της Κυβέρνησης για την παιδεία είναι το ξήλωμα, της ολοκληρωμένης μεταρρύθμισης του 2011 με τροπολογίες που θεωρεί ότι εξυπηρετούν τις ευκαιριακές πελατειακές της ανάγκες, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην συνολική λειτουργία του δημοσίου Πανεπιστημίου και την ποιότητα των σπουδών των παιδιών μας»

    Πέραν αυτού, το εν λόγω νομοσχέδιο το οποίο έχει και μία σειρά τροπολογιών κοντά 20 των αριθμό είναι στη σωστή κατεύθυνση;

    «Η κυβερνητική πολιτική κρίνεται από ολοκληρωμένα νομοσχέδια που καταγράφουν το όραμα και το σχέδιο για συγκεκριμένους τομείς. Ο ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της παιδείας δεν έχει δικό του νομοθετικό έργο. Οι τροπολογίες λειτουργούν για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα μικρών ομάδων, ή σαν μολότοφ που ανατινάζουν άρθρα και υπάρχουσες δομές, χωρίς να θέτουν τίποτα στη θέση τους. Ως εκ τούτου δεν κατανοώ τη σημασία του να συμφωνήσει κανείς σε επιμέρους τροπολογίες. Η άποψη ΣΥΡΙΖΑ στη Παιδεία εκπροσωπεί έναν άλλο, παρωχημένο και κλειστό κόσμο»

    Γιατί η κυβέρνηση και προσωπικά ο Νίκος Φίλης αποφάσισαν την κατάργηση του Θεσμού του συμβουλίου Ιδρύματος στα ΑΕΙ (που θεσπίστηκε με τον δικό σας Νόμο το γνωστό ως Νόμο «Διαμαντοπούλου») η οποία και οδήγησε αφενός στην παραίτηση 6 καθηγητών του Συμβουλίου του Ιδρύματος του ΕΜΠ και αφετέρου προκάλεσε την μήνιν της ΝΔ;

    «Καθηγητές και μυαλά φεύγουν. Οι αιώνιοι φοιτητές έρχονται.Τα συμβούλια Ιδρυμάτων, ο οργανισμός κάθε ιδρύματος, ο κανονισμός λειτουργίας και η συνεχής αξιολόγηση ενισχύουν το αυτοδιοίκητο και ανοίγουν τα δημόσια ΑΕΙ στον κόσμο στην κοινωνία και στην οικονομία. Το αντίθετο δηλαδή από το κρατικό κλειστό ΑΕΙ που ονειρεύεται ο κ. Φίλης. Σας θυμίζω τμήμα της ανακοίνωσης του ΕΜΠ:

    Από την αρχή, ο θεσμός των Συμβουλίων, ενώ βρήκε αποδοχή από την μεγάλη πλειοψηφία των καθηγητών, αντιμετωπίσθηκε εχθρικά από μια μερίδα φοιτητών και καθηγητών για διαφόρους λόγους. Ο πιο ευδιάκριτος από τους λόγους αυτούς ήταν ότι η λειτουργία του Συμβουλίου Ιδρύματος, απειλούσε μια ισορροπία κέντρων εξουσίας που είχαν εγκατασταθεί για χρόνια στα πανεπιστήμια. Σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης οι πραγματικές αντιθέσεις καλύφθηκαν πίσω από ένα μανδύα ψευδεπίγραφης "δημοκρατικής"αντίστασης στη λειτουργία του Συμβουλίου Iδρύματος που στοχοποιη?θηκε ως «ξενόφερτος» θεσμός και απότοκο του μνημονίου...»

    Κυρία Διαμαντοπούλου συμφωνείτε με την πρόταση της επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία για την κατάργηση των πανελληνίων εξετάσεων και την θέσπιση νέου συστήματος χωρίς εξετάσεις;

    «Το σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων πρέπει να αλλάξει. Αυτό όμως προϋποθέτει αξιολόγηση όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης ώστε οι βαθμοί του σχολείου να αποτυπώνουν αξιοκρατία και αντικειμενικότητα και τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να είναι αξιόπιστοι οργανισμοί (αντικειμενικά αξιολογημένοι) ώστε να θέτουν όρους και προϋποθέσεις για τους φοιτητές που θα επιλέγουν. Αυτή η διαδικασία είχε ξεκινήσει με το Νέο Σχολείο το 2010 και με την μεταρρύθμιση των ΑΕΙ το 2011 έτσι ώστε το 2015 να είχαμε το πρώτο βήμα προς την αλλαγή της επιλογής των φοιτητών. Αντί να διορθώσουν, να χτίσουν πάνω σε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο, σταμάτησαν τα πάντα, ξεκίνησαν έναν «εθνικό διάλογο» από το μηδέν και βέβαια ο υπουργός «πετάει» ιδέες χωρίς επεξεργασία, χωρίς τεκμηρίωση και αγνοώντας τις επιτροπές για τον διάλογο στη παιδεία, που ο ίδιος είχε συστήσει»

    Υποψιάζεστε ότι υπάρχει σκοπιμότητα στη συγκεκριμένη πρόταση σε συνδυασμό με την ψήφο στα 17;

    «Δεν έχω καταλάβει αν υπάρχει πρόταση!! Τα περί αντιγραφής του Μπακαλορεά ή της ελεύθερης πρόσβασης είναι πυροτεχνήματα.

    Αλλά πρώτη και βασική επιλογή της Κυβέρνησης, επιβεβαιώνεται καθημερινά ότι είναι η εξασφάλιση μιας σταθερής εκλογικής βάσης και η εγκαθίδρυση καθεστώτος σε βάση πελατειακή. Σε αυτό απέβλεπε και η εσπευσμένη ψήφιση ενός νέου εκλογικού νόμου και οι κάθε λογής τροπολογίες φωτογραφικού χαρακτήρα»

    Κυρία Διαμαντοπούλου γίνεται πολύ λόγος για τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου και την παραπομπή για κακούργημα για παραποίηση στοιχείων. Ποια είναι η γνώμη σας;

    «Το ζήτημα αυτό έχει ξεκαθαρίσει, μέσα από την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την είσοδο της Ελλάδας στα προγράμματα στήριξης καθώς και μέσα από τις αποφάσεις της Ελληνικής Βουλής και τους Προϋπολογισμούς (ψηφισμένους καθολικά και μαζικά από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ), όπου το πραγματικό ύψος του ελλείμματος του 2009 καθώς και οι ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας αναφέρονται αναλυτικά και αναμφισβήτητα.

    Η πολιτική ανάδευση του θέματος καταδεικνύει τον παραλογισμό, την κοινωνική άρνηση αποδοχής του προβλήματος, την έλξη της λαϊκιστικής θωπείας και την έφεση στη συνωμοσία»

    Πως κρίνετε, όμως, την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ένα θέμα που αφορά την χώρα και ερευνάται από την ελληνική δικαιοσύνη;

    «Η παρέμβαση δεν αφορά στην Ελλάδα!

    Η ΕΕ παρενέβη για να καθησυχάσει τις κυβερνήσεις των άλλων χωρών που βλέπουν ότι ενώ δάνεισαν χρήματα με βάση ένα σχέδιο και συγκεκριμένα στοιχεί, αυτά πάλι αμφισβητούνται. Η ζημιά για τη χώρα από αυτά τα μικρόνοα και μικροκομματικά παιγνίδια είναι τεράστια»

    Το όνομά σας έχει ακουστεί ως ένα από τα πρόσωπα που θα επιθυμούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να συνεργαστεί με τη ΝΔ. Θα βλέπατε θετικά μία συνεργασία με τη ΝΔ ίσως και την ένταξή σας στα ψηφοδέλτια της;

    «Ο κ. Μητσοτάκης έχει μπροστά του το δύσκολο και αναγκαίο έργο του εκσυγχρονισμού και επαναπροσανατολισμού της συντηρητικής παράταξης. Εμένα με ενδιαφέρει η δημιουργία του προοδευτικού πόλου, που θα συνεισφέρει στην ανασύσταση ενός εθνικά υπευθύνου και σύγχρονου πολιτικού συστήματος»

    Και σας ρωτώ. Η προσπάθεια για την ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς θα αποδώσει τελικά καρπούς; Ή μήπως είναι αφενός δύσκολο το εγχείρημα αφετέρου πολλοί οι μνηστήρες για να ηγηθούν ενός νέου κόμματος;

    «Η δημιουργία ενός νέου κόμματος που θα εκφράζει τον «λαϊκό μεταρρυθμισμό», είναι ανάγκη για τη χώρα και τον κόσμο της παράταξης.

    Δύσκολο εγχείρημα, "άλμα μεγαλύτερο από τη φθορά"! Αυτό σημαίνει αξιοπρεπές τέλος στα υπάρχοντα κόμματα του χώρου, σύσταση νέου φορέα και επιλογή αρχηγού από τη βάση με δέσμευση για συλλογικότητα. Η εμμονή στα υπάρχοντα δεν προκαλεί ενδιαφέρον ούτε στον «ανενεργό» κόσμο της παράταξης ούτε στους πολίτες»

    Δημοσιογραφικές πληροφορίες σας έφεραν να συμμετέχετε σε μία συνάντηση στην οποία ήταν και ο πρώην πρωθυπουργός ο κ. Σημίτης αλλά και ο Γιάννης Στουρνάρας όπου του προτάθηκε να ηγηθεί νέας κίνησης; Έγινε τέτοια συνάντηση;

    «Μία από τις δεκάδες και συνηθισμένες ανάλογες συναντήσεις ανάμεσα σε διαχρονικούς φίλους και πρώην ή νυν συνεργάτες. Καμία σχέση το περιεχόμενο της με ότι διακινήθηκε στον τύπο»

    Ο Γιάννης Στουρνάρας είναι ένα από τα πρόσωπα για να ηγηθεί της Κεντροαριστεράς;

    «Ο Γιάννης Στουρνάρας είναι ο κεντρικός Τραπεζίτης της χώρας και είναι εξαιρετικός στο έργο του. Στην παρούσα φάση πρέπει να μείνει μακριά από τέτοια σενάρια. Για το καλό της χώρας και το δικό του»

    Κυρία Διαμαντοπούλου ο Πρόεδρος Δημοκρατίας πρέπει να εκλέγεται από το λαό;

    «Είναι μια πρόταση που έχει ενδιαφέρον αλλά σημαίνει θεμελιώδη αλλαγή του Πολιτεύματος. Δεν γίνεται να διατηρήσουμε το υπάρχον πρωθυπουργό-κεντρικό σύστημα και να εκλέγουμε πρόεδρο. Η δυαρχία, ιδίως στη χώρα μας, θα είναι καταστροφική»

    Ο Κώστας Σημίτης θα ήταν ένας ενδεδειγμένος υποψήφιος για την Προεδρία το 2019;

    «Απολύτως! Ο Κ. Σημίτης έχει ήθος, έργο, μόρφωση και διεθνή αποδοχή. Δεν μοιράζει βέβαια χαιρετούρες και παχιά λόγια, δεν αλλάζει απόψεις για να τον προτιμήσουν ...αλλά εκτιμώ ότι έρχεται η εποχή της αναζήτησης της σοβαρότητας»

    Βλέπετε ορατό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών;

    «Όχι γιατί οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ απέδειξαν ότι μπορούν να ψηφίζουν τα απολύτως αντίθετα από αυτά που πιστεύουν χωρίς κανένα πρόβλημα, χωρίς να επηρεάζονται από την αυξανόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια»

    Τη συνέντευξη πήρε η Ευτυχία Αδηλίνη

    [03] Ανοίγει ο δρόμος για τη συμπόρευση ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού

    Ανοίγει ο δρόμος για τη συγκρότηση ενιαίου πολιτικού φορέα στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς και των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων, καθώς στην χθεσινή συνάντηση των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ και του ΠΟΤΑΜΙΟΥ προέκυψε σύμπτωση σε σχεδόν όλα τα σημεία.

    Οι Χρ. Πρωτόπαπας και Δ. Τσιόδρας και Π.Αβραμίδης συμφώνησαν εντός του επόμενου τριμήνου και μέχρι το τέλος του χρόνου να εκλεγεί με ανοιχτή ψηφοφορία νέα ηγεσία.

    Στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα στις αρχές του 2017. Τεχνικές και οργανωτικές λεπτομέρειες για την ψηφοφορία του νέου αρχηγού πρόκειται να συζητηθούν σε νέα συνάντηση των δύο πλευρών εντός των επόμενων εβδομάδων και εφόσον καταλήξουν, θα ορισθεί το ραντεβού της Φ. Γεννηματά και του Στ. Θεοδωράκη για να επικυρώσουν τα συμφωνηθέντα.

    [04] Δ. Κουτσούμπας: Ο ελληνικός λαός πρέπει να ανασκουμπωθεί

    Η φοροαφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων, καθώς κυρίως τους έμμεσους φόρους πληρώνει η λαϊκή οικογένεια, η μείωση συντάξεων και άλλα αντιλαϊκά μέτρα θα συνεχιστούν και υπεύθυνο γι' αυτό δεν είναι μόνο το μνημόνιο, αλλά και η πολιτική της κυβέρνησης που οδηγεί στα τάρταρα τον ελληνικό λαό, επισήμανε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

    "Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχουν εντολή να κάνουν την βρώμικη δουλειά, (να υλοποιήσουν) ότι δεν έκαναν οι προηγούμενοι" πρόσθεσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι "ο ελληνικός λαός πρέπει να ανασκουμπωθεί".

    Χαρακτήρισε τον ΕΝΦΙΑ "αισχρό και βάρβαρο φόρο", και πρόσθεσε ότι δεν βελτιώνεται, αλλά μόνο καταργείται.

    Σε ότι αφορά τον ΦΠΑ, πρότεινε την κατάργησή του σε είδη πλατιάς κατανάλωσης και υπενθύμισε ότι ενώ το ΚΚΕ είχε προτείνει, καταθέτοντας σχετική πρόταση νόμου "μηδενικό φόρο σε 20 είδη καθημερινότητας", εντούτοις τόσο αυτή η πρόταση, όσο και άλλες που έχει καταθέσει το ΚΚΕ, "ελάχιστες εκ των οποίων έρχονται στην βουλή, καθώς η κυβέρνηση τις κρατά στα συρτάρια", καταψηφίστηκε "από τους 153 της κυβερνητικής πλειοψηφίας".

    Ενόψει της παρουσίας του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι το μήνυμα του κ. Τσίπρα "επί της ουσίας θα είναι τίποτα".

    Υπενθύμισε ότι από διάφορους πρωθυπουργούς έχουν ακουστεί στην ΔΕΘ υποσχέσεις και μηνύματα που δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ και πρόσθεσε "ο κ. Τσίπρας έχει πάρει τα μαθήματά του, έχει περάσει τις εξετάσεις, από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, γι' αυτό και τον στηρίζει το κεφάλαιο".

    Αναφορικά με την δέσμευση του πρωθυπουργού χθες για την διοχέτευση των 246 εκ ευρώ από την δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών, σε πολιτικές για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι πρόκειται για "μέγιστη κοροιδία", καθώς καταρχήν "σε συνθήκες επιτήρησης και μνημονίου και ο κ. Τσίπρας το έχει υπογράψει αυτό, κάθε ευρώ που μπαίνει στο δημόσιο ταμείο πηγαίνει πρώτα στους δανειστές".

    [05] Έκλεισε η συμφωνία Σκλαβενίτη - Μαρινόπουλου

    Υπεγράφη σήμερα μεταξύ της Σκλαβενίτης, των Τραπεζών και της Μαρινόπουλος, η συμφωνία των όρων του σχεδίου εξυγίανσης της τελευταίας.

    Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Σκλαβενίτης "είναι το πρώτο από μία σειρά σημαντικών βημάτων που απαιτούνται να πραγματοποιηθούν έως την πλήρη υλοποίησή του. Ωστόσο, δίνεται πλέον η δυνατότητα να παρασχεθεί η αναγκαία χρηματοδότηση από τις Τράπεζες και την Σκλαβενίτης, προκειμένου να αρχίσει σταδιακά να αποκαθίσταται η ομαλή λειτουργία της εταιρείας, ιδιαίτερα δε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη μισθοδοσία των Εργαζομένων, η ομαλή καταβολή των μισθωμάτων στους ιδιοκτήτες των ακινήτων και η κάλυψη βασικών λειτουργικών εξόδων, ώστε να διατηρηθεί η συνεκτικότητα του δικτύου καταστημάτων έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας".

    Το σχέδιο εξυγίανσης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, θα τεθεί υπ? όψιν των πιστωτών, προκειμένου να τύχει της έγκρισής τους πριν την υποβολή του στο πτωχευτικό δικαστήριο για επικύρωση.

    Η Σκλαβενίτης ανέλαβε την πρωτοβουλία να συμμετάσχει στο σχέδιο εξυγίανσης, έχοντας ως κύριους στόχους τη διάσωση των περίπου 11.000 θέσεων εργασίας, τη στήριξη των προμηθευτών και την ενίσχυση του κλάδου του λιανικού εμπορίου.

    Η Μαρινόπουλος σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνει ότι σήμερα προχώρησε στην υπογραφή των βασικών όρων της συμφωνίας με την Σκλαβενίτης και τις τέσσερις Τράπεζες για την εξυγίανσή της.

    [06] Το μάθημα των Θρησκευτικών ανανεώνεται και ανοίγεται σε διάλογο

    Οδυσσέας Ελύτης, Νίκος Γκάτσος, Μάνος Χατζηδάκης, Γιάννης Ρίτσος, Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Λοϊζος, Γιάννης Μαρκόπουλος, Γιώργος Χατζηνάσιος, Διονύσης Σαββόπουλος, Αλκίνοος Ιωαννίδης, και άλλοι πολλοί, Κάλαντα, εγκώμια, δημοτικά τραγούδια, ντοκιμαντέρ, ταινίες (Κιαροστάμι, Ταρκόφσκι, Γιάννης Σμαραγδής κ.ά.) έργα τέχνης, πολυτροπικά κείμενα? ανανεώνουν και εκσυγχρονίζουν το διδακτικό υλικό που θα έχουν τη νέα σχολική χρονιά, στη διάθεσή τους οι εκπαιδευτικοί σε δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο, για να διδάξουν το μάθημα των Θρησκευτικών (ΜτΘ). Για τις αλλαγές που θα ισχύσουν για το ΜτΘ, με «θεμελιώδη αρχή, στο εξής, την προσέγγιση των άλλων θρησκευτικών παραδόσεων και το σεβασμό στη θρησκευτική ετερότητα» μιλάει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Σταύρος Γιαγκάζογλου, σύμβουλος του υπουργείου Παιδείας και προϊστάμενος του Γραφείου Έρευνας, Σχεδιασμού και Εφαρμογών Α΄ του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).

    «Αφετηρία για το νέο μάθημα είναι η κεντρική θρησκευτική παράδοση του τόπου, η ορθοδοξία» ξεκαθαρίζει και σημειώνει: «Αυτό που είναι καινούργιο είναι ότι η ορθοδοξία μπαίνει σε διάλογο με τις άλλες θρησκευτικές παραδόσεις. Αυτό το στοιχείο, το άνοιγμα της ορθοδοξίας, να συζητάει και να διαλέγεται με τις άλλες χριστιανικές παραδόσεις της Ευρώπης και τις άλλες θρησκείες, είναι αίτημα των καιρών μας. Επίσης, όχι απλώς ανανεώνεται το ΜτΘ αλλά εκσυγχρονίζεται διπλά, δηλαδή και ως προς την εισαγωγή νέων εκπαιδευτικών μεθόδων. Η διδασκαλία θα γίνεται με τη χρήση νέων τεχνικών μάθησης, με έμφαση στη βιωματική και διερευνητική προσέγγιση». Ο κ Γιαγκάζογλου ήταν μέλος της επιτροπής του ΙΕΠ που υπό την προεδρία του προέδρου του Ινστιτούτου Γεράσιμου Κουζέλη εργάστηκε για την αναβάθμιση του μαθήματος των Θρησκευτικών και όπως μεταφέρει: «ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης είχε διατυπώσει από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία του υπουργείου, τη θέση ότι τα θρησκευτικά δεν μπορεί να είναι ένα υποχρεωτικό μάθημα στο σχολείο εάν δεν ανανεωθούν, αν δεν ξεπεράσουν τον κατηχητικό τους χαρακτήρα».

    Όπως εξηγεί ο κ.Γιαγκάζογλου οι αλλαγές είναι οι εξής:

    «Πρώτον, θα είναι ένα μάθημα που υπερβαίνει την κατήχηση και την ομολογιακή ταυτολογία. Μέχρι σήμερα τα βιβλία Θρησκευτικών σε Γ' και Δ' δημοτικού έχουν έναν κατηχητικό τόνο. Στο γυμνάσιο, τα τρία εγχειρίδια δεν έχουν αναφορές σε άλλα θρησκεύματα. Δεν μπορούμε να λέμε ότι ο μαθητής θα φτάσει στη Β' Λυκείου για να κάνει κάποια κεφάλαια για άλλες θρησκείες, όταν ένα παιδί ήδη από την Α' δημοτικού ή και πιο μικρό, βλέπει και παρακολουθεί τον θρησκευτικά άλλον.

    Δεύτερον, γίνεται εισαγωγή και εφαρμογή νέων τεχνικών μάθησης ώστε η τάξη να είναι κοινότητα μάθησης και όχι απλώς διδασκαλία μετωπική και από καθέδρας.

    Τρίτον, με αυτές τις αλλαγές το μάθημα δεν καθίσταται θρησκειολογία αλλά μπαίνει σε διάλογο με τη θρησκευτική ετερότητα. Έχει θρησκειολογικές αναφορές αλλά δεν γίνεται θρησκειολογία. Θρησκειολογία σημαίνει να αφιερώνει κανείς ίσο χρόνο σε ορθοδοξία, ρωμαιοκαθολικισμό , προτεσταντισμό , ισλάμ, ιουδαϊσμό , βουδισμό κλπ. Έχουμε κέντρο την κεντρική θρησκευτική παράδοση, την ορθοδοξία, αυτή είναι η βάση μας, αυτός είναι ο δικός μας θρησκευτικός πολιτισμός είτε κανείς θρησκεύει είτε όχι. Το μάθημα δεν εξετάζει την πίστη ή την απιστία των παιδιών, είναι ένα μορφωτικό αγαθό».

    [07] Σ. Αναγνωστοπούλου: Όλα έτοιμα για να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία στις 12 Σεπτεμβρίου

    Όλα είναι έτοιμα για να ανοίξουν τα σχολεία στις 12 Σεπτεμβρίου κανονικά, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από την Κόρινθο όπου βρέθηκε σήμερα, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας - Έρευνας και Θρησκευμάτων, Σία Αναγνωστοπούλου.

    Συγκεκριμένα η υπουργός υπογράμμισε ότι, «έχουμε κάνει όλη την προετοιμασία για να ανοίξουν τα σχολεία στις 12 Σεπτεμβρίου κανονικά, αυτή είναι απόλυτη δέσμευση του υπουργείου συλλογικά και του υπουργού Παιδείας του κ. Φίλη προσωπικά».

    Ακόμη πρόσθεσε πως, «ήδη τα βιβλία βρίσκονται στις θέσεις τους, οι αποσπάσεις έχουν ολοκληρωθεί, ο πίνακας των αναπληρωτών, άρα πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα κι όλα τα σχολεία θα ανοίξουνε».

    Αναφορικά με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, η αναπληρώτρια υπουργός δήλωσε ότι, «επιτέλους μετά από 27 χρόνια μια κυβέρνηση, αυτό για το οποίο δεσμεύτηκε στον ελληνικό λαό το έκανε πραγματικότητα. Δηλαδή να αποκατασταθεί η νομιμότητα και να εισρεύσουν στο δημόσιο ταμείο 246 εκατ. ευρώ, κάτι που έχει ανάγκη ο κόσμος».

    Διαβάστε επίσης:

    Ηλεκτρονικά οι εγγραφές φοιτητών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ από 5 έως 12 Σεπτεμβρίου

    [08] Μειωμένη η ροή μεταναστών και προσφύγων προς τη Λέσβο

    Μειώθηκε σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες η ροή μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο ενώ μηδενικές ήταν οι ροές στη Χίο και στη Σάμο.Το 24ωρο που πέρασε, από χθες Παρασκευή μέχρι και σήμερα Σάββατο το πρωί, μόνο 20 μετανάστες και πρόσφυγες πέρασαν στη Λέσβο.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομικής Περιφέρειας βορείου Αιγαίου ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που είναι εγκλωβισμένοι στη Λέσβο ανέρχεται στους 4981. Την ίδια ώρα στη Χίο παραμένουν 3323 άτομα και στη Σάμο 955.Συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου παραμένουν σήμερα 9.259 πρόσφυγες και μετανάστες.

    [09] Μ. Σουλτς: Σύντομα λύση του Κυπριακού

    O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, αναμένει σύντομα επανένωση της Κύπρου: «Διαπίστωσα στην Αγκυρα για πρώτη φορά μια ειλικρινή διάθεση για την επίλυση του Κυπριακού μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», είπε, μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Άγκυρα, σε συνέντευξή του στην σαββατιάτικη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Rheinische Post.

    Διαπίστωσε επίσης, ότι οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών και του ΟΗΕ εκφράζονται με αισιοδοξία στο θέμα της επανένωσης. Επομένως, διαγράφεται μια σημαντική εξέλιξη τώρα, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί τα συντομότερο δυνατό. «Η λύση του Κυπριακού θα ήταν ένα καταπληκτικό μήνυμα σε μια εποχή δύσκολων ευρωπαϊκών κρίσεων»,πρόσθεσε ο Μάρτιν Σούλτς και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να βοηθήσει και οικονομικά. «Στο τέλος η Ε.Ε. πρέπει να αναγνωρίσει και να φροντίσει πως θα συμμετάσχει και οικονομικά στην επανένωση της Κύπρου λ.χ. πώς θα πρέπει να αποζημιωθούν οι περιουσίες που απαλλοτριώθηκαν (ενν. στα κατεχόμενα)»

    [10] Δεύτερο «όχι» της ισπανικής Βουλής σε Ραχόι

    Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι δεν κατάφερε ούτε και σήμερα να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση, γεγονός που πιθανότατα σηματοδοτεί ότι ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για τη διεξαγωγή τρίτων βουλευτικών εκλογών μέσα σε έναν χρόνο.

    Για να μην προσφύγει και πάλι στις κάλπες η χώρα θα πρέπει να επιτευχθεί μια συμφωνία μεταξύ των κομμάτων μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

    Όπως και την Τετάρτη, ο Ραχόι εξασφάλισε την υποστήριξη 170 βουλευτών στο 350μελές κοινοβούλιο. Υπέρ του Ραχόι ψήφισαν οι βουλευτές του Λαϊκού Κόμματος (PP), εκείνοι του κεντρώου, φιλελεύθερου Ciudadanos και μία βουλευτίνα από ένα μικρό, τοπικό κόμμα των Κανάριων Νήσων. Οι Σοσιαλιστές, η αριστερή συμμαχία Unidos Podemos και τα κόμματα της Χώρας των Βάσκων και της Καταλονίας τον καταψήφισαν.

    Το αποτέλεσμα ήταν ακριβώς το ίδιο με την ψηφοφορία της Τετάρτης, καθώς δεν υπήρξαν αποχές από το κοινοβούλιο.

    [11] Επίσκεψη Γερμανών βουλευτών στο Ιντσιρλίκ στις αρχές Οκτωβρίου

    Η τουρκική πρεσβεία του Βερολίνου χαιρέτισε τις χθεσινές δηλώσεις της γερμανικής κυβέρνησης για το ψήφισμα της γενοκτονίας των Αρμενίων.Γερμανοί βουλευτές προτίθενται να επισκεφτούν το Ιντσιρλίκ στις 4 Οκτωβρίου.

    Η τουρκική κυβέρνηση είναι προφανώς ικανοποιημένη με τις χτεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ για το θέμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων από το γερμανικό Κοινοβούλιο. «Τις βλέπουμε σε γενικές γραμμές θετικά», είπε ο εκπρόσωπος της πρεσβείας Ρεφίκ Σοκούλογλου στις εφημερίδες του δημοσιογραφικού ομίλου Funke (Westdeutsche Allgemeine, Hamburger Abendblatt, Berliner Morgenpost κ.α.).

    Ο Τούρκος διπλωμάτης παρέπεμψε ιδίως σε δύο παρατηρήσεις του Στέφεν Ζάιμπερτ.«Εκτιμούμε την δήλωση ότι εναπόκειται στα δικαστήρια να αποφασίσουν τι είναι γενοκτονία και όχι στο κοινοβούλιο» και «Πέραν τούτου συμφωνούμε με την εκτίμηση του Ζάιμπερτ ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν πρέπει να έχει πάντα την ίδια γνώμη με το Κοινοβούλιο».

    Η αναγνώριση της σφαγής 1,5 εκατ. Αρμενίων ως γενοκτονίας, από το γερμανικό κοινοβούλιο, επιβάρυνε πάρα πολύ της γερμανοτουρκικές σχέσεις με αποτέλεσμα η Άγκυρα να απαγορεύσει την επίσκεψη Γερμανών βουλευτών στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ.

    [12] Liberation: Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε το στοίχημα με τις τηλεοπτικές άδειες

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται σε κάθε περίπτωση πως κέρδισε ένα στοίχημα: αυτό της μεταμόρφωσης του ελληνικού οπτικοακουστικού τοπίου», καταλήγει δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Liberation που αναφέρεται στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

    Η εφημερίδα αναφέρει πως, έπειτα από έναν πλειστηριασμό που διεξήχθη σε «απίθανες» συνθήκες, η δημοπρασία για τα κανάλια απέφερε στην Ελλάδα 246 εκατ. ευρώ. «Μέχρι τώρα», επισημαίνει, «έξι κανάλια εκμεταλλεύονταν τις συχνότητες με τρόπο σχεδόν αναρχικό και παράνομο. Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και το κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ, είχαν υποσχεθεί ότι θα προχωρήσουν σε κανονιστική ρύθμιση του τομέα. Το έκαναν πρώτα νομοθετώντας και μετά περιορίζοντας σε τέσσερις τον αριθμό των συχνοτήτων για την ιδιωτική τηλεόραση, επιπλέον αυτών που εκμεταλλεύεται η δημόσια ΕΡΤ. Για την κυβέρνηση, η μάχη είναι επίσης ιδεολογικήΒ· έγκειται στον τερματισμό της "διαπλοκής", του τριγώνου πολιτικοί-μέσα ενημέρωσης-τράπεζες, στην καρδιά του οποίου βρίσκονται Έλληνες επιχειρηματίες και μεγάλες οικογένειες, που είναι επίσης επικεφαλής ναυτιλιακών και πετρελαϊκών εταιρειών».

    Άραγε ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε; ρωτάει η Liberation, επισημαίνοντας πως ορισμένοι ήδη διατυπώνουν αμφιβολίες, ακόμη και ανησυχίες. «Η τιμή των 3 εκατ. ευρώ που ορίσθηκε για τις άδειες δεν επέτρεπε να περιληφθούν στους διεκδικητές των συχνοτήτων συνδικάτα, ενώσεις της κοινωνίας των πολιτών...», λέει στη γαλλική εφημερίδα ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο της Αθήνας. «Άλλοι παρατηρητές ειρωνεύονται: "ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί τη δική του διαπλοκή"», σημειώνει η εφημερίδα.

    [13] Το Juno τράβηξε τις πρώτες θεαματικές φωτογραφίες του βορείου πόλου του Δία

    Το διαστημικό σκάφος Juno (Ήρα) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) έστειλε στη Γη τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί ποτέ από το βόρειο πόλο του Δία.

    Οι θεαματικές εικόνες αποκαλύπτουν νέφη, καταιγίδες και μετωρολογικές συνθήκες που δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ σε κανέναν άλλο από τους αέριους γίγαντες πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, από τους οποίους ο Δίας είναι ο μεγαλύτερος.

    Το σκάφος πραγματοποίησε το πρώτο κοντινό πέρασμά του από τον Δία (θα ακολουθήσουν άλλα 35), κατεβαίνοντας σε ύψος περίπου 4.200 χιλομέτρων πάνω από τα περιδινούμενα πολύχρωμα πυκνά σύννεφα του πλανήτη.

    «Η πρώτη εικόνα που έχουμε από τον βόρειο πόλο του Δία, δεν μοιάζει με τίποτε που έχουμε δει ή φανταστεί έως τώρα», δήλωσε ο επικεφαλής επιστήμων της αποστολής Σκοτ Μπόλτον του Νοτιοδυτικού Ινστιτούτου Ερευνών στο Σαν Αντόντιο του Τέξας. «Ο βόρειος πόλος είναι πιο μπλε από τα άλλα μέρη του πλανήτη και μαίνονται εκεί πολλές καταιγίδες. Δεν διακρίνονται καθόλου οι συνηθεις διαμήκεις ζώνες και λωρίδες, έτσι η όλη εικόνα δύσκολα αναγνωρίζεται ως Δίας. Βλέπουμε επίσης ενδείξεις σκιών που δημιουργούν τα νέφη», πρόσθεσε.

    Ακόμη, τα υπέρυθρα όργανα του Juno ανίχνευσαν μυστηριώδη θερμά και ψυχρά σημεία τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο πόλο, που δεν έχουν ξαναπαρητηρηθεί. Επίσης, για πρώτη φορά οι επιστήμονες είδαν σε όλο το μεγαλείο του το πολύ φωτεινό σέλας του νοτίου πόλου του Δία.

    Το Juno, κόστους 1,1 δισ. δολαρίων, εκτοξεύθηκε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα το 2011 και έφθασε στον Δία στις 4 Ιουλίου 2016. Το σκάφος διαγράφει πλέον μια ελλειπτική τροχιά γύρω από τον πλανήτη, η οποία ολοκληρώνεται σε 53 μέρες. Η επόμενη στενή προσέγγιση του Δία θα συμβεί στις 19 Οκτωβρίου, οπότε το σκάφος θα τεθεί σε ακόμα πιο κοντινή τροχιά διάρκειας 14 ημερών. Τον Φεβρουάριο του 2018 θα αυτοκαταστραφεί «βουτώντας» στον γιγάντιο πλανήτη.

    [14] Β. Λεβέντης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Θα παραστώ στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ

    Τη βούλησή του να συμμετέχει στη συγκρότηση του ΕΣΡ, αν ο πρόεδρος της Βουλής βάλει άτομα κύρους, εκφράζει με συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης. Ο κ.Λεβέντης θα παραστεί στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, καθώς, όπως λέει, ο πρωθυπουργός είναι θεσμός, αλλά αρνείται ότι θα μπει σε κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα καθώς συνεχίζει να υποστηρίζει τη λύση της οικουμενικής κυβέρνησης.

    Αναφορικά με το διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών υπογραμμίζει ότι σέβεται το αποτέλεσμα και συγχαίρει τους νικητές.

    Για το ταξίδι του στην Αμερική και τη ενδεχόμενη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα διευκρινίζει ότι δεν έχει καμία σχέση το δικό του ταξίδι με τον πρωθυπουργό.

    Αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη υπογραμμίζει ότι θα είναι Δεξιά παρένθεση καθώς δεν θα καταφέρει να βρει 150 βουλευτές και η χώρα θα οδηγηθεί ξανά σε εκλογές με απλή αναλογική.

    Τέλος, μιλώντας για τον κ. Καλλιάνο ο οποίος και αποχώρησε πρόσφατα από την Ένωση Κεντρώων υποστηρίζει ότι «επειδή έχει μεγάλη καρδιά» θα τον δεχόταν πίσω αν και ο ίδιος ζητούσε συγνώμη γι' αυτά που είπε.

    Κύριε πρόεδρε , πώς σχολιάζετε το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες;

    «Ο διαγωνισμός τελείωσε και εμείς σεβόμεθα το αποτέλεσμα και συγχαίρουμε τους τέσσερις νικητές. Όμως τώρα πρέπει να καταλάβει και ο υπουργός κ. Παππάς αλλά και οι νικητές ότι ο λαός ενδιαφέρεται για να μπουν κανόνες πλουραρισμού, ισοτιμίας και ελέγχου για το αν πληρώνονται οι εργαζόμενοι, ασφαλιστικές εισφορές και όλα αυτά»

    Εσείς θα συμμετάσχετε στη συγκρότηση του ΕΣΡ;

    «Ναι, εγώ θα συμμετάσχω αρκεί η κυβέρνηση να μη βάλει δικούς της. Ο λόγος για τον οποίο δεν είχα συμμετάσχει, προ πενταμήνου που είχε ξαναζητήσει ο κ. Βούτσης, είναι γιατί τότε η Νέα Δημοκρατία είχε πει ότιο ΣΥΡΙΖΑ θα βάλει δικούς του και στη συνέχεια αυτοί θα δώσουν τις άδειες όπου θέλουν. Γι' αυτό είχα αρνηθεί. Αν όμως ο κ. Βούτσης βάλειάτομα κύρουςπου να εγγυώνται την αμεροληψία των διαδικασιών εγώ θα συμβάλω. Γιατί και που δεν συγκροτήσαμε το ΕΣΡ δεν κερδίσαμε τίποτα. Μετεφέρθησαν οι αρμοδιότητες στον υπουργό και άρχισαν ουσιαστικά οι παρανομίες.Γιατί το Σύνταγμα επιβάλλει ΕΣΡ . Το ΕΣΡ είναι το παν και αυτό φώναζα συνέχεια».

    Κύριε πρόεδρε θα πάτε τελικά στην Αμερική;Θα έχετε τελικά αυτό το ραντεβού με τον κ. Τσίπρα όπως ελέχθη;

    «Στην Αμερική δεν πάω για τον Τσίπρα. Στην Αμερική πάω καλεσμένος του φόρουμ των ομογενών οι οποίοι κάνουν μια μεγάλη συνάντηση που θα είναι 40 ξένοι ηγέτες και βεβαίως υπάρχει μέσα και η Χίλαρι Κλίντον, η οποία τη φορά αυτή θα πάρει όλους τους Έλληνες εκεί τους ψηφοφόρους. Εγώ ήμουν καλεσμένος εδώ και δύο μήνες σ αυτό το φόρουμ και είμαι βασικός ομιλητής, τώρα πληροφορήθηκα -προ πενθημέρου- ότι θα είναι και ο πρωθυπουργός καλεσμένος σαν ηγέτης γιατί μέσα στους 40 ηγέτες προφανώς κάλεσαν και τον Έλληνα πρωθυπουργό. Καμία σχέση δεν έχει το δικό μου ταξίδι με του κ. Τσίπρα. Τώρα αν δώσουμε τα χέρια και στη Θεσσαλονίκη που θα πάω μπορεί να δώσω τα χέρια. ΟΤσίπρας με κάλεσε στη Θεσσαλονίκη»

    Θα είστε στα εγκαίνια της ΔΕΘ δηλαδή στο ακροατήριο του Τσίπρα ;

    «Ναι θα είμαι. Ξέρετε γιατί; Γιατί η λέξη «πρωθυπουργός» είναι θεσμός.Αν έκανε την ομιλία του σαν αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχα καμία δουλειά. Αν όμως είναι ο θεσμός του πρωθυπουργού πρέπει να πάμε όλοι όσοικαλούμεθα να ακούσουμε έναν πρωθυπουργό μήπως πει κάτι. Εγώ έτσι το βλέπω. Έτσι πήγα και έξω από τη Βουλή όταν μιλούσε για το Σύνταγμα, δεν πήγα να συμπαρασταθώ στον Τσίπρα, με κάλεσε τον ρώτησα μάλιστα «θα έρθουν οι άλλοι;» μου λέει « ο καθένας αντιμετωπίζει το θέμα με τη δική του διάθεση». Δεν ήξερε . Το ότι θαπαραστώ στη Θεσσαλονίκη σημαίνει ότι είμαι με τον Τσίπρα; Εγώ δήλωσα σήμερα στην ΕΡΤ το εξής «και στο σπίτι μου να έρθει να κοιμάται από εδώ και πέρα ο κ. Τσίπρας η Ένωση Κεντρώων δεν πρόκειται να συνεργαστεί ποτέ μαζί του. Γιατί η εντολή των ψηφοφόρων της Ένωσης Κεντρώων, η εντολή προς εμένα, είναι το 4% να το κάνουμε 14%»

    Αν σας καλέσει ο κ. Τσίπρας για εθνικούς λόγους, αν αύριο υπάρχει κίνδυνος να μπει ο δημοσιονομικός κόφττης, θα λέτε «οχυρώνομαι πίσω από το κομματικό μου συμφέρον»»;

    «Αν υπάρξει τέτοιο ενδεχόμενο, τι να του κάνει η Ένωση Κεντρώων; Αυτή θα τον σώσει; Να ανταποκριθεί στο αίτημά μου, που έχω εδώ και 10 μήνες διατυπώσει, για συγκρότηση Οικουμενικής.Αν έρθουν τα πράγματα πια στο «σώσον ελέησον» δεν είναι ο Λεβέντης που θα σώσει τη χώρα . Γιατί, όπως λέω, υπάρχει μια Νέα Δημοκρατία που τα έχει κάνει πλακάκια με τη Φώφη και τον Σταύρο με σκοπό να ρίξουν την κυβέρνηση. Εγώ δεν συμμετέχω σε τέτοιου είδους συνωμοσίες. Εγώ δεν θέλω να πέσει ανέντιμα η κυβέρνηση. Αν πέσει θα πέσει από την ανικανότητά της».

    Ωστόσο, έχει ακουστεί από πολλούς ότι γοητεύεστε με την ιδέα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης...

    «Και απαντώ. Είχα τη δυνατότητα την πρώτη μέρα από τον Σεπτέμβρη που έγιναν οι εκλογές να πάρω πέντε υπουργεία. Είμαι αντίθετος με τα λάφυρα . Δεν μπήκα στη Βουλή ονειρευόμενος καρέκλες. Εγώ ονειρεύομαι να κάτσουμε οι πολιτικοί αρχηγοί σε ένα τραπέζι 20 μέρες να καταστρώσουμε ένα σχέδιο εθνικό για τη χώρα, να σωθεί η οικονομία, να σωθεί ο λαός. Να πάω να διαπραγματευτώ για να πάρω υπουργεία το έκανε ο Καμμένος ο Λεβέντης έχει άλλη ποιότητα. Εγώ ονειρεύομαι αλλιώς».

    Αυτό που έκανε ο Καμμένος ήταν κακό, ήταν ανέντιμο πρόεδρε;

    «Ναι ήταν κακό γιατίδεν βασίστηκε σε σχέδιο αλλά σε νομήλαφύρων.Ήταν κακό και αυτό που έκανε και ο Τσίπρας γιατί και ο Τσίπρας σήμερα είναι πρωθυπουργός με 50 έδρες μπόνους. Αυτό που κατηγορώ τον Μητσοτάκη. Ότι θέλει να εκλεγεί με κλεμμένες έδρες»

    Σας άκουσανα λέτε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «θα τα κάνει μαντάρα μέσα σε τρεις μήνες».

    «Ναι. Ακούστε αν γίνουν εκλογές αύριο το πρωί θα βγει ο Μητσοτάκης πρώτος. Με ποιον θα κάνει κυβέρνησηδιότι δεν θα έχει 150 βουλευτές; Όχι με μας»

    Το πιο κοντινό του κόμμα δεν είσαστε;

    «Το πιο κοντινό του κόμμα είναι η Φώφη. Είναι θυγατρική της ΝΔ .Με όποιον όμως και να κάνει κυβέρνηση θα τα κάνει μαντάρα διότι αυτά που υπόσχεται ότι έχει άλλες λύσεις ότι θα έρθουν επενδύσεις είναι απατηλά όνειρα. Οπότε θα καταρρεύσει γρήγορα και θα έχει μπροστά του εκλογές χωρίς μπόνους γιατί στις μεθεπόμενες ισχύει η απλή αναλογική . Άρα θα είναι δεξιά παρένθεση. Δεν το έχει καταλάβει ο Μητσοτάκης πάνω στην αρχομανία του. Επιμένει να ζητάει εκλογές ενώ στο τέλος θα την πατήσει. Και θα κάψει το χαρτί του σε τρεις μήνες μέσα. Θα είμαι έντιμος. Αν χρειάζεται η χώρα κυβέρνηση εγώ δεν θα αφήσω τη χώρα ακυβέρνητη. Αλλά και ο Μητσοτάκης θα σεβαστεί τα 9 σημεία που έδωσα και στον Τσίπρα. Γιατί τα 9 σημεία είναι προϊόν μελέτης και έχω ερευνήσει ότι αυτά σώζουν τη χώρα. Και γι' αυτό επιμένω»

    Κύριε πρόεδρε λένε πολλοί ότι μετά τον κ. Καλλιάνο ίσωςκαι άλλα στελέχη του κόμματός σας κυρίως βουλευτές κλείνουν το μάτι προς τον κ. Μητσοτάκη διότι είσαστε πολύ φιλικός προς τον κ. Τσίπρα.

    «Ακούστε, η απάντησή μου είναι η εξής: «ότι ο κ. Καλλιάνος την πάτησε γιατί στον Μητσοτάκη που θα πάει, όπως είναι η μεγαλύτερη πιθανότητα, τον πρώτο μήνα θα τον χαϊδεύουν, τον επόμενο μήνα θα τον πετάξουν στα σκουπίδια γιατί εκεί προηγούνται άλλα τζάκια. Μη νομίζει ο Καλλιάνος ότι τη δύναμη που είχε στην Ένωση Κεντρώων θα την έχει εκεί. Εκεί θα είναι ουραγός»

    Αν το μετανιώσει θα τον δεχτείτε πίσω, θα τον συγχωρήσετε κύριε πρόεδρε;

    «Δεν ξέρω, εγώ έχω μεγάλη καρδιά. Μεγάλη καρδιά. Αρκεί να ζητήσει συγγνώμη και να βγει στο λαό να πει «όλα αυτά που είπα ήταν ψευδή» . Αν το κάνει αυτό, γιατί με παρουσίασε ότι του είπα «αν ξανακάνεις κριτική στον Τσίπρα θα σε διώξω» ενώ εγώ του είπα«αν δεν μπορείς την πολιτική του κόμματος που είναι πολιτική μέτρου κέντρου ίσων αποστάσεων αυτή την πολιτική να εκφράσεις τότε να φεύγεις από το κόμμα». Γιατί δεν μπορεί ο εκπρόσωπος του κόμματος να πιστεύει άλλα και ο πρόεδρος άλλα»

    Τη συνέντευξη πήρε ο Γιώργος Ψύλλιας

    [15] Μ. Ακιντζί: Η ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων διασφαλίζεται από την Τουρκία και όχι από διεθνείς εγγυήσεις

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, εμμένει στην θέση ότι η Τουρκία πρέπει να παραμείνει εγγυήτρια δύναμη. Για το θέμα της ασφάλειας- εγγυήσεων έγινε χθες ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των κυρίων Ακιντζί και Αναστασιάδη. Επίσης, ο Ακιντζί δήλωσε ότι Ελλάδα και Τουρκία ξεκίνησαν σε ανεπίσημο επίπεδο να συζητούν το κεφάλαιο των εγγυήσεων.

    «Δεν θα πρέπει να αγνοείται το γεγονός ότι ο τουρκοκυπριακός λαός σχετίζει την ασφάλεια του όχι με τις διεθνείς δυνάμεις, αλλά με την Τουρκία», δήλωσε ο κ. Ακιντζί.

    Ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας δήλωσε ότι συζήτησαν το ζήτημα των εγγυήσεων δίχως δεσμευτικές αποφάσεις και προσεγγίσεις. Επίσης, επανέλαβε ότι το ζήτημα των εγγυήσεων θα διευθετηθεί στην πενταμερή διάσκεψη με την συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων (Τουρκία, Ελλάδα, Βρετανία και των δύο κοινοτήτων της Κύπρου) της Συνθήκης του 1960.

    «Η νέα δομή, που θα δημιουργήσουμε, θα αποτελείται από δυο ίσα ιδρυτικά κράτη. Η διζωνική, δικοινοτική ομόσπονδη Κύπρος θα αποτελέσουν (την βάση της νέας δομής). Οπωσδήποτε το σύστημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων θα προσαρμοστεί σε αυτή την νέα κατάσταση», είπε ο κ. Ακιντζί.

    [16] Κίνα-G20: Πεκίνο και Άγκυρα συμφώνησαν να εμβαθύνουν την αντιτρομοκρατική συνεργασία

    Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν σήμερα να εμβαθύνουν την αντιτρομοκρατική συνεργασία, παραμερίζοντας προηγούμενες διαφωνίες σχετικά με τη μεταχείριση από τη Κίνα μιας τουρκόφωνης μουσουλμανικής μειονότητας.

    Εκατοντάδες, ενδεχομένως χιλιαδες Ουιγούροι, που προσπαθούν να διαφύγουν από την αναταραχή στη δυτική κινεζική περιφέρεια Σιντζιάνγκ, ταξίδευσαν λαθραία μέσω της νοτιοανατολικής Ασίας προς την Τουρκία, με την οποία πολλοί από τους Ουιγούρους θεωρούν πως έχουν κοινούς θρησκευτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς.

    Το Πεκίνο υποστηρίζει πως μερικοί από τους Ουιγούρους στη συνέχεια κατέληξαν να πολεμούν στο πλευρό ισλαμιστών στο Ιράκ και τη Συρία.

    Όμως η Άγκυρα δήλωσε πέρυσι ότι θα κρατήσει τις πόρτες της ανοικτές για τους Ουιγούρους μετανάστες που διαφεύγουν από αυτό που ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν αποκαλέσει θρησκευτικό διωγμό στην Κίνα. Το Πεκίνο αρνείται τις κατηγορίες ότι περιορίζει τις θρησκευτικές ελευθερίες των Ουιγούρων.

    Σε συνάντησή τους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην πόλη Χανγκτζόου της ανατολικής Κίνας, ο Σι είπε στον Ερντογάν ότι εκτιμά το γεγονός πως η Τουρκία υπογράμμισε ότι δεν θα επιτρέψει το έδαφός της να χρησιμοποιηθεί για ενέργειες που βλάπτουν την ασφάλεια της Κίνας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 3 September 2016 - 8:32:46 UTC