Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Β. Λεβέντης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Θα παραστώ στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ
  • [02] Ν. Κοτζιάς: Αλληλεγγύη στον τουρκικό λαό και έκκληση για νηφαλιότητα
  • [03] Γ. Πεταλωτής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Το success story του ΣΥΡΙΖΑ φαντάζει ουτοπία
  • [04] Συνάντηση Παππά, Γεροβασίλη, Κρέτσου με εκπροσώπους των 4 νέων καναλαρχών
  • [05] Γ. Σταθάκης: Η Ελλάδα σταθεροποιήθηκε, τώρα χρειάζεται ευελιξία
  • [06] Κλάους Ρέγκλινγκ: Έξοδος της Ελλάδας στις αγορές το 2017
  • [07] ΥΠΟΙΚ: Υπερκάλυψη του στόχου για τις εισπράξεις ΦΠΑ τον μήνα Ιούλιο κατά 3,5%
  • [08] Έκλεισε η συμφωνία Σκλαβενίτη - Μαρινόπουλου
  • [09] Πρ. Παυλόπουλος: Ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος αποτελεί δείκτη πορείας στην άσκηση των καθηκόντων μου
  • [10] Το μάθημα των Θρησκευτικών ανανεώνεται και ανοίγεται σε διάλογο
  • [11] Σ. Αναγνωστοπούλου: Όλα έτοιμα για να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία στις 12 Σεπτεμβρίου
  • [12] Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον θάνατο του Θάνου Ανεστόπουλου
  • [13] G20: Συνάντηση Γιούνκερ και Τουσκ με Ερντογάν για το προσφυγικό και τη βίζα
  • [14] Ο Ρομέο, το τελευταίο «θαύμα» του σεισμού στην Ιταλία
  • [15] Φ. Μογκερίνι: Η Άγκυρα θα τηρήσει τη συμφωνία για το μεταναστευτικό
  • [16] Έφυγε από τη ζωή ο τραγουδιστής των «Διάφανων Κρίνων» Θάνος Ανεστόπουλος
  • [17] Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Ραχόι
  • [18] G20: Πεκίνο και Ουάσινγκτον επικύρωσαν τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή
  • [19] G20: Κινέζος αξιωματούχος προσπάθησε να εμποδίσει τη σύμβουλο του προέδρου Ομπάμα

  • [01] Β. Λεβέντης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Θα παραστώ στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ

    Τη βούλησή του να συμμετέχει στη συγκρότηση του ΕΣΡ, αν ο πρόεδρος της Βουλής βάλει άτομα κύρους, εκφράζει με συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης. Ο κ.Λεβέντης θα παραστεί στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, καθώς, όπως λέει, ο πρωθυπουργός είναι θεσμός, αλλά αρνείται ότι θα μπει σε κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα καθώς συνεχίζει να υποστηρίζει τη λύση της οικουμενικής κυβέρνησης.

    Αναφορικά με το διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών υπογραμμίζει ότι σέβεται το αποτέλεσμα και συγχαίρει τους νικητές.

    Για το ταξίδι του στην Αμερική και τη ενδεχόμενη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα διευκρινίζει ότι δεν έχει καμία σχέση το δικό του ταξίδι με τον πρωθυπουργό.

    Αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη υπογραμμίζει ότι θα είναι Δεξιά παρένθεση καθώς δεν θα καταφέρει να βρει 150 βουλευτές και η χώρα θα οδηγηθεί ξανά σε εκλογές με απλή αναλογική.

    Τέλος, μιλώντας για τον κ. Καλλιάνο ο οποίος και αποχώρησε πρόσφατα από την Ένωση Κεντρώων υποστηρίζει ότι «επειδή έχει μεγάλη καρδιά» θα τον δεχόταν πίσω αν και ο ίδιος ζητούσε συγνώμη γι' αυτά που είπε.

    Κύριε πρόεδρε , πώς σχολιάζετε το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες;

    «Ο διαγωνισμός τελείωσε και εμείς σεβόμεθα το αποτέλεσμα και συγχαίρουμε τους τέσσερις νικητές. Όμως τώρα πρέπει να καταλάβει και ο υπουργός κ. Παππάς αλλά και οι νικητές ότι ο λαός ενδιαφέρεται για να μπουν κανόνες πλουραρισμού, ισοτιμίας και ελέγχου για το αν πληρώνονται οι εργαζόμενοι, ασφαλιστικές εισφορές και όλα αυτά»

    Εσείς θα συμμετάσχετε στη συγκρότηση του ΕΣΡ;

    «Ναι, εγώ θα συμμετάσχω αρκεί η κυβέρνηση να μη βάλει δικούς της. Ο λόγος για τον οποίο δεν είχα συμμετάσχει, προ πενταμήνου που είχε ξαναζητήσει ο κ. Βούτσης, είναι γιατί τότε η Νέα Δημοκρατία είχε πει ότιο ΣΥΡΙΖΑ θα βάλει δικούς του και στη συνέχεια αυτοί θα δώσουν τις άδειες όπου θέλουν. Γι' αυτό είχα αρνηθεί. Αν όμως ο κ. Βούτσης βάλειάτομα κύρουςπου να εγγυώνται την αμεροληψία των διαδικασιών εγώ θα συμβάλω. Γιατί και που δεν συγκροτήσαμε το ΕΣΡ δεν κερδίσαμε τίποτα. Μετεφέρθησαν οι αρμοδιότητες στον υπουργό και άρχισαν ουσιαστικά οι παρανομίες.Γιατί το Σύνταγμα επιβάλλει ΕΣΡ . Το ΕΣΡ είναι το παν και αυτό φώναζα συνέχεια».

    Κύριε πρόεδρε θα πάτε τελικά στην Αμερική;Θα έχετε τελικά αυτό το ραντεβού με τον κ. Τσίπρα όπως ελέχθη;

    «Στην Αμερική δεν πάω για τον Τσίπρα. Στην Αμερική πάω καλεσμένος του φόρουμ των ομογενών οι οποίοι κάνουν μια μεγάλη συνάντηση που θα είναι 40 ξένοι ηγέτες και βεβαίως υπάρχει μέσα και η Χίλαρι Κλίντον, η οποία τη φορά αυτή θα πάρει όλους τους Έλληνες εκεί τους ψηφοφόρους. Εγώ ήμουν καλεσμένος εδώ και δύο μήνες σ αυτό το φόρουμ και είμαι βασικός ομιλητής, τώρα πληροφορήθηκα -προ πενθημέρου- ότι θα είναι και ο πρωθυπουργός καλεσμένος σαν ηγέτης γιατί μέσα στους 40 ηγέτες προφανώς κάλεσαν και τον Έλληνα πρωθυπουργό. Καμία σχέση δεν έχει το δικό μου ταξίδι με του κ. Τσίπρα. Τώρα αν δώσουμε τα χέρια και στη Θεσσαλονίκη που θα πάω μπορεί να δώσω τα χέρια. ΟΤσίπρας με κάλεσε στη Θεσσαλονίκη»

    Θα είστε στα εγκαίνια της ΔΕΘ δηλαδή στο ακροατήριο του Τσίπρα ;

    «Ναι θα είμαι. Ξέρετε γιατί; Γιατί η λέξη «πρωθυπουργός» είναι θεσμός.Αν έκανε την ομιλία του σαν αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχα καμία δουλειά. Αν όμως είναι ο θεσμός του πρωθυπουργού πρέπει να πάμε όλοι όσοικαλούμεθα να ακούσουμε έναν πρωθυπουργό μήπως πει κάτι. Εγώ έτσι το βλέπω. Έτσι πήγα και έξω από τη Βουλή όταν μιλούσε για το Σύνταγμα, δεν πήγα να συμπαρασταθώ στον Τσίπρα, με κάλεσε τον ρώτησα μάλιστα «θα έρθουν οι άλλοι;» μου λέει « ο καθένας αντιμετωπίζει το θέμα με τη δική του διάθεση». Δεν ήξερε . Το ότι θαπαραστώ στη Θεσσαλονίκη σημαίνει ότι είμαι με τον Τσίπρα; Εγώ δήλωσα σήμερα στην ΕΡΤ το εξής «και στο σπίτι μου να έρθει να κοιμάται από εδώ και πέρα ο κ. Τσίπρας η Ένωση Κεντρώων δεν πρόκειται να συνεργαστεί ποτέ μαζί του. Γιατί η εντολή των ψηφοφόρων της Ένωσης Κεντρώων, η εντολή προς εμένα, είναι το 4% να το κάνουμε 14%»

    Αν σας καλέσει ο κ. Τσίπρας για εθνικούς λόγους, αν αύριο υπάρχει κίνδυνος να μπει ο δημοσιονομικός κόφττης, θα λέτε «οχυρώνομαι πίσω από το κομματικό μου συμφέρον»»;

    «Αν υπάρξει τέτοιο ενδεχόμενο, τι να του κάνει η Ένωση Κεντρώων; Αυτή θα τον σώσει; Να ανταποκριθεί στο αίτημά μου, που έχω εδώ και 10 μήνες διατυπώσει, για συγκρότηση Οικουμενικής.Αν έρθουν τα πράγματα πια στο «σώσον ελέησον» δεν είναι ο Λεβέντης που θα σώσει τη χώρα . Γιατί, όπως λέω, υπάρχει μια Νέα Δημοκρατία που τα έχει κάνει πλακάκια με τη Φώφη και τον Σταύρο με σκοπό να ρίξουν την κυβέρνηση. Εγώ δεν συμμετέχω σε τέτοιου είδους συνωμοσίες. Εγώ δεν θέλω να πέσει ανέντιμα η κυβέρνηση. Αν πέσει θα πέσει από την ανικανότητά της».

    Ωστόσο, έχει ακουστεί από πολλούς ότι γοητεύεστε με την ιδέα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης...

    «Και απαντώ. Είχα τη δυνατότητα την πρώτη μέρα από τον Σεπτέμβρη που έγιναν οι εκλογές να πάρω πέντε υπουργεία. Είμαι αντίθετος με τα λάφυρα . Δεν μπήκα στη Βουλή ονειρευόμενος καρέκλες. Εγώ ονειρεύομαι να κάτσουμε οι πολιτικοί αρχηγοί σε ένα τραπέζι 20 μέρες να καταστρώσουμε ένα σχέδιο εθνικό για τη χώρα, να σωθεί η οικονομία, να σωθεί ο λαός. Να πάω να διαπραγματευτώ για να πάρω υπουργεία το έκανε ο Καμμένος ο Λεβέντης έχει άλλη ποιότητα. Εγώ ονειρεύομαι αλλιώς».

    Αυτό που έκανε ο Καμμένος ήταν κακό, ήταν ανέντιμο πρόεδρε;

    «Ναι ήταν κακό γιατίδεν βασίστηκε σε σχέδιο αλλά σε νομήλαφύρων.Ήταν κακό και αυτό που έκανε και ο Τσίπρας γιατί και ο Τσίπρας σήμερα είναι πρωθυπουργός με 50 έδρες μπόνους. Αυτό που κατηγορώ τον Μητσοτάκη. Ότι θέλει να εκλεγεί με κλεμμένες έδρες»

    Σας άκουσανα λέτε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «θα τα κάνει μαντάρα μέσα σε τρεις μήνες».

    «Ναι. Ακούστε αν γίνουν εκλογές αύριο το πρωί θα βγει ο Μητσοτάκης πρώτος. Με ποιον θα κάνει κυβέρνησηδιότι δεν θα έχει 150 βουλευτές; Όχι με μας»

    Το πιο κοντινό του κόμμα δεν είσαστε;

    «Το πιο κοντινό του κόμμα είναι η Φώφη. Είναι θυγατρική της ΝΔ .Με όποιον όμως και να κάνει κυβέρνηση θα τα κάνει μαντάρα διότι αυτά που υπόσχεται ότι έχει άλλες λύσεις ότι θα έρθουν επενδύσεις είναι απατηλά όνειρα. Οπότε θα καταρρεύσει γρήγορα και θα έχει μπροστά του εκλογές χωρίς μπόνους γιατί στις μεθεπόμενες ισχύει η απλή αναλογική . Άρα θα είναι δεξιά παρένθεση. Δεν το έχει καταλάβει ο Μητσοτάκης πάνω στην αρχομανία του. Επιμένει να ζητάει εκλογές ενώ στο τέλος θα την πατήσει. Και θα κάψει το χαρτί του σε τρεις μήνες μέσα. Θα είμαι έντιμος. Αν χρειάζεται η χώρα κυβέρνηση εγώ δεν θα αφήσω τη χώρα ακυβέρνητη. Αλλά και ο Μητσοτάκης θα σεβαστεί τα 9 σημεία που έδωσα και στον Τσίπρα. Γιατί τα 9 σημεία είναι προϊόν μελέτης και έχω ερευνήσει ότι αυτά σώζουν τη χώρα. Και γι' αυτό επιμένω»

    Κύριε πρόεδρε λένε πολλοί ότι μετά τον κ. Καλλιάνο ίσωςκαι άλλα στελέχη του κόμματός σας κυρίως βουλευτές κλείνουν το μάτι προς τον κ. Μητσοτάκη διότι είσαστε πολύ φιλικός προς τον κ. Τσίπρα.

    «Ακούστε, η απάντησή μου είναι η εξής: «ότι ο κ. Καλλιάνος την πάτησε γιατί στον Μητσοτάκη που θα πάει, όπως είναι η μεγαλύτερη πιθανότητα, τον πρώτο μήνα θα τον χαϊδεύουν, τον επόμενο μήνα θα τον πετάξουν στα σκουπίδια γιατί εκεί προηγούνται άλλα τζάκια. Μη νομίζει ο Καλλιάνος ότι τη δύναμη που είχε στην Ένωση Κεντρώων θα την έχει εκεί. Εκεί θα είναι ουραγός»

    Αν το μετανιώσει θα τον δεχτείτε πίσω, θα τον συγχωρήσετε κύριε πρόεδρε;

    «Δεν ξέρω, εγώ έχω μεγάλη καρδιά. Μεγάλη καρδιά. Αρκεί να ζητήσει συγγνώμη και να βγει στο λαό να πει «όλα αυτά που είπα ήταν ψευδή» . Αν το κάνει αυτό, γιατί με παρουσίασε ότι του είπα «αν ξανακάνεις κριτική στον Τσίπρα θα σε διώξω» ενώ εγώ του είπα«αν δεν μπορείς την πολιτική του κόμματος που είναι πολιτική μέτρου κέντρου ίσων αποστάσεων αυτή την πολιτική να εκφράσεις τότε να φεύγεις από το κόμμα». Γιατί δεν μπορεί ο εκπρόσωπος του κόμματος να πιστεύει άλλα και ο πρόεδρος άλλα»

    Τη συνέντευξη πήρε ο Γιώργος Ψύλλιας

    [02] Ν. Κοτζιάς: Αλληλεγγύη στον τουρκικό λαό και έκκληση για νηφαλιότητα

    Την αλληλεγγυη της Ελλαδας προς τον τουρκικό λαό αλλά και την ανάγκη για ψυχραιμία και νηφαλιότητα στην αντιμετώπιση των πραξικοπηματιών και γενικότερα της κατάστασης που επικρατεί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία επεσημανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την παρέμβασή του σήμερα το πρωί στη άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τον Τούρκο υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ στην Μπρατισλάβα.

    Ο κ. Κοτζιάς ανέλυσε τις συνέπειες που θα είχε εάν πετύχαινε το πραξικόπημα το οποιο η Ελληνικη κυβερνηση εξαρχης καταδικασε. Παράλληλα υπογράμμισε- με βάση και τη δική μας εμπειρία και αυτό που διδαχτήκαμε, όπως είπε, από την ελληνική περίπτωση του 1974- την σημασία που έχουν αυτή τη στιγμή τα δημοκρατικά μέσα και η τηρηση του κρατους δικαιου ώστε «να μην δημιουργηθούν καινούργια χάσματα που θα τα βρούμε μπροστά μας στο μέλλον».

    «Αυτό που χρειάζεται όταν γίνεται ένα πραξικόπημα», εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών «είναι να το αντιμετωπίζει κανείς από τη σκοπιά της υπεράσπισης της Δημοκρατίας, των δημοκρατικών θεσμών και όχι από τη σκοπιά της τιμωρίας και της διατήρησης της εξουσίας γιατί μπορεί να οδηγηθεί κανείς επίσης σε αυταρχικες μεθόδους».

    Ο κ Κοτζιάς χαιρέτησε την δρομολόγηση μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία, όσον αφορά την στρατο-χωροφυλακή, και το ρόλο του στρατού ώστε να μην υπάρχει έδαφος για πραξικοπήματα στο μελλον και πρόσθεσε, αναφερόμενος στον Γκιουλέν, ότι «μάλλον νικήθηκαν σε ένα βαθμό και οι προσπάθειες για επιβολή θρησκευτικών αντιλήψεων πάνω στο κράτος».

    [03] Γ. Πεταλωτής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Το success story του ΣΥΡΙΖΑ φαντάζει ουτοπία

    Δυσχεραίνει η κατάσταση στη χώρα αντί να ξεκαθαρίζει, κλείνουν οι προοπτικές εξόδου από την κρίση, η δε κοινωνία βαθιά απογοητευμένη είτε παραιτείται είτε εθίζεται στην πρόκριση ακραίων λύσεων, τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργος Πεταλωτής, σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο. Ο κ. Πεταλωτής υπογραμίζει ότιτο 2009 επί κυβέρνησης Καραμανλή η Ελλάδα έστελνε πλαστά στοιχεία και η ευθύνη στο σημείο αυτό επιμερίζεται και στην Ευρωπαϊκή Ένωση που τα δεχόταν χωρίς έλεγχο.

    Επισημαίνει ότι η αξιοπιστία της χώρας με τα greek statistics και την αποκάλυψη ότι το έλλειμμα δεν ήταν 3%, αλλά περίπου 16%, δημιούργησε τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η χρηματοδότηση από τις αγορές. "Τώρα, το πώς βρίσκεται κατηγορούμενος ο κ. Γεωργίου ως επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που δημιούργησε η κυβέρνηση Παπανδρέου για να επανέλθει η εμπιστοσύνη στα οικονομικά της χώρας με την πλήρη συναίνεση και συνεργασία με την ΕΕ και όχι όσοι εξαπατούσαν με τα στοιχεία και τους εταίρους και τον ελληνικό λαό με τραγικά αποτελέσματα για τη χώρα, μόνον όσοι μεθόδευσαν την παραδοξότητα αυτή θα πρέπει να μας εξηγήσουν σε μια διαδικασία που θα τους γυρίσει μπούμερανγκ" επισημαίνει σε άλλο σημείο τηςσυνέντευξης του ο εκπρόσωπος του ΚΙΔΗΣΟ. Σε ό,τι αφορά τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες ο κ. Πεταλωτής τον χαρακτηρίζει ως άλλη μια χαμένη ευκαιρία σε έναν ευαίσθητο τομέα για ένδειξη σοβαρότητας και αντίληψης της κατάστασης που βρισκόμαστε.

    Κύριε Πεταλωτή, πώς βλέπετε την κατάσταση στη χώρα τους επόμενους μήνες; Έχουμε μπροστά μας μια πολύ κρίσιμη αξιολόγηση και πάνω απ' όλα «την καρμανιόλα» του δημοσιονομικού κόφτη. Η κυβέρνηση λέει ότι θα τον αποφύγουμε. Τι λέτε;

    «Δυστυχώς, η κατάσταση στη χώρα αντί να ξεκαθαρίζει μετά από οχτώ χρόνια κρίσης και την ανάληψη της εξουσίας τόσο από τη ΝΔ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ που ευαγγελιζόταν μαγικές λύσεις, συνεχώς δυσχεραίνει, ολοένα και κλείνουν οι προοπτικές εξόδου από την κρίση, η δε κοινωνία βαθιά απογοητευμένη είτε παραιτείται είτε εθίζεται στην πρόκριση ακραίων λύσεων. Η αξιολόγηση ενόψει και της μεγάλης κυβερνητικής δυσχέρειας να σταθεροποιήσει την πορεία της χώρας παρά την πρωτοφανή φοροκαταιγίδα κάθε άλλο παρά περίπατος αποδεικνύεται όπως ευελπιστούσε η ίδια. Η ύφεση αναθεωρείται προς τα επάνω και το success story του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη φορά, δυστυχώς, φαντάζει ουτοπία. Η κυβέρνηση μετά την πρώτη αξιολόγηση ανέμενε «τις επόμενες μέρες» ποσοτική χαλάρωση, κλείσιμο της β' αξιολόγησης, ένταξη στο QE (πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης), συζήτηση για το χρέος και μιλούσε για έξοδο στις αγορές. Παρόλα αυτά η πραγματικότητα δείχνει ότι όλα αυτά απέχουν πολύ από το να γίνουν. Ενδεικτική είναι η δήλωση του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ότι δεν βιάζεται καθόλου να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο QE, που σημαίνει ότι η έξοδος στις αγορές απομακρύνεται ακόμη περισσότερο. Εργασιακές σχέσεις και «κόκκινα δάνεια» συνθέτουν την πραγματικότητα, η οποία δεν αντιμετωπίζεται με τακτικισμούς και εντυπωσιασμούς, ενώ ο δημοσιονομικός κόφτης μάς περιμένει στη γωνία όσο κι αν θέλουμε να τον κρύψουμε»

    Θεωρείτε ότι σας δικαίωσε η στάση της ΕΕ στην υπόθεση Γεωργίου; Και πώς κρίνετε τη στάση κυβερνητικών στελεχών απέναντι σ' αυτή την υπόθεση;

    «Μέχρι το 2009 επί κυβέρνησης Καραμανλή η Ελλάδα έστελνε πλαστά στοιχεία και η ευθύνη στο σημείο αυτό επιμερίζεται και στην Ευρωπαϊκή Ένωση που τα δεχόταν χωρίς έλεγχο. Η αξιοπιστία της χώρας με τα greek statistics και την αποκάλυψη ότι το έλλειμμα δεν ήταν 3%, αλλά περίπου 16%, δημιούργησε τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η χρηματοδότηση από τις αγορές. Τώρα, το πώς βρίσκεται κατηγορούμενος ο κ. Γεωργίου ως επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που δημιούργησε η κυβέρνηση Παπανδρέου για να επανέλθει η εμπιστοσύνη στα οικονομικά της χώρας με την πλήρη συναίνεση και συνεργασία με την ΕΕ και όχι όσοι εξαπατούσαν με τα στοιχεία και τους εταίρους και τον ελληνικό λαό με τραγικά αποτελέσματα για τη χώρα, μόνον όσοι μεθόδευσαν την παραδοξότητα αυτή θα πρέπει να μας εξηγήσουν σε μια διαδικασία που θα τους γυρίσει μπούμερανγκ. Εξάλλου μόλις χθες μετά το Γιουρογκρούπ ο κ. Χουλιαράκης βγήκε υπό την ευρωπαϊκή κατακραυγή και δήλωσε ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δεν τα αμφισβητεί η κυβέρνηση. Αφού όμως με τόση ευκολία μέσα από μια ανίερη συμμαχία μεθόδευσαν την αντιστροφή των ευθυνών, απαλλάσσοντας τα πεπραγμένα Καραμανλή, θα υποστούν και τη βάσανο της απόδειξης της απαράδεκτης αυτής μεθόδευσης συσκοτισμού και σπίλωσης. Ούτε φυσικά η εκτός τόπου προτροπή της κυβερνητικής εκπροσώπου προς την Κομισιόν να στείλει τα στοιχεία στον Εισαγγελέα μπορεί να παρέλθει σε χρόνο ανάλογο της ελαφρύτητας. Γιατί πρέπει να αντιληφθεί η κυβέρνηση ότι απαιτείται μια στοιχειώδης σοβαρότητα όταν ανακατεύει απαράδεκτους τακτικισμούς στην πορεία της χώρας».

    Κάποιοι ασκούν κριτική στη σημερινή ηγετική ομάδα της ΝΔ ότι δεν παίρνει θέση στο θέμαΓεωργίου, όμως εσάς, σας είδαμε, να τους επιτίθεστε;

    «Η ΝΔ με τη νέα της ηγεσία, όμηρος τωνβαρονικών ισορροπιών της, με τη σιωπή της στο μείζον αυτό ζήτημα για την αξιοπιστία της χώρας και της θέσης της στην ΕΕ, ακολουθεί την τακτική αφωνίας του κ. Σαμαρά της αντιπολίτευσης, ο οποίος ακόμη και στις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου συμμετείχαν η κ. Μέρκελ και πολλοί Ευρωπαίοι πρωθυπουργοί, από τη στάση των οποίων εξαρτιόταν η μη χρεοκοπία μας, δεν έπαιρνε καν τον λόγο γιατί δεν μπορούσε σε ένα τόσο σοβαρό ακροατήριο να δικαιολογήσει τον άκρατο λαϊκισμό του. Η αμήχανη όμως συμπεριφορά του κ. Μητσοτάκη και στο θέμα αυτό, ο οποίος αρνείται να αρθρώσει αυταπόδεικτα αληθή λόγο συγκαλύπτοντας τις ευθύνες Καραμανλή, εξηγεί και τη γενικότερη ανυπαρξία της ΝΔ ως αξιωματικής αντιπολίτευσης και ως προβολή εναλλακτικής λύσης απέναντι στην αλλοπρόσαλλη πολιτική της κυβέρνησης. Δυστυχώς και στη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη το 'νέο' αποδεικνύεται άτολμο, βαθιά συντηρητικό και εντέλει πολύ 'παλιό'».

    Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση παίζει παιχνίδια με τον Κώστα Καραμανλή, κι αν ναι γιατί το κάνει;

    «Η φαινομενική εκ πρώτης όψεως αυτή παραδοξότητα άρχισε να υλοποιείται με τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ του κ. Καμμένου, τη στελέχωση της κυβέρνησης με κομβικά στελέχη της καραμανλικής περιόδου και φυσικά με αποκορύφωμα την επιλογή του κ. Παυλόπουλου για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά φανών και λαμπάδων. Η προσωπική μου εξήγησή είναι ότι εντάσσει στελεχιακά και πριμοδοτεί το καραμανλικό κομμάτι της ΝΔ, αφενός μεν για να διασπά τη ΝΔ και αφετέρου γιατί δυστυχώς το δόγμα του υπέρ πάντων η εξουσία κυριαρχεί όλων των λοιπών θεωρήσεων. Είναι σαφές ότι υλοποιείται αυτή η στρατηγική βάσει σχεδίου κι ας ευτελίζεται οποιαδήποτε έννοια «αριστερής» στάσης».

    Πριν ανακύψει το θέμα Γεωργίου είδαμε τον κ. Παπανδρέου να συναντάται και να συζητά επί 2,5 ώρες με τον κύριο Τσίπρα. Κάποιοι από τους πρώην συντρόφους σας άφηναν μάλιστα και δημόσιους υπαινιγμούς. «Τι έλεγαν τόσες ώρες» τόνιζαν με νόημα...

    «Αυτοί που τα έλεγαν έμειναν στην τυπική και θεσμική υποχρέωση ενός πρώην πρωθυπουργού και προέδρου κόμματος να συναντάται με τον πρωθυπουργό, όποιος κι αν είναι αυτός, όσες διαφορές και να έχει. Και τα λένε διανθίζοντας τα με υπονοούμενα και διαρροές ότι ο Παπανδρέου κλείνει υπουργικούς θώκους, εν γνώσει τους ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Γιατί τους βολεύουν αυτές οι μικροπολιτικές λογικές. Και το παράξενο είναι ότι τα λένε αυτοί που ως υπουργοί του κ. Σαμαρά αισθανόταν πιο ευτυχείς από το όταν ήταν υπουργοί του κόμματός τους, του ΠΑΣΟΚ, επί πρωθυπουργίας Παπανδρέου. Ας τα αφήσουμε πλέον αυτά κι ας αντιληφθούμε όλοι ότι αυτές οι μικρότητες μάς μικραίνουν όλους. Και κυρίως το χώρο που διατεινόμεθα ότι εκπροσωπούμε».

    Είπε πρόσφατα ο πρόεδρος, ο κ. Παπανδρέου, ότι η σημερινή Ευρώπη είναι στα όρια του κατακερματισμού. Πιστεύετε ότι μπορεί πια να γίνει κάτι;

    «Αυτή η αντίληψη άρχισε να κυριαρχεί και στις ηγεσίες και στις κοινωνίες της Ευρώπης. Το 2009 όταν οι ηγεσίες της καλούνταν να αρθρώσουν το πλέον ευρωπαϊκό, όχι τον τυπικό απλώς λόγο της αλληλεγγύης, αλλά τον βαθιά πολιτικό που πρόσταζε να αντιληφθούν ότι η κρίση της Ελλάδος δεν αφορά μόνον την ίδια κι ότι θα έπρεπε να αναθεωρηθεί η υποκατάσταση των ευρωπαϊκών θεσμών από δύο ή μία ευρωπαϊκή χώρα κι ότι οι κανόνες έπρεπε να ισχύουν γι' όλους, τότε αυτό δεν έγινε. Η κατανόηση του προβλήματος γίνεται με ανεπίτρεπτα αργούς ρυθμούς και παραδίδεται η Ευρώπη σε λαϊκισμούς και ακρότητες, στοιχεία που μετατρέπονται και σε εκλογικές επιλογές των λαών της. Και εκεί φυσικά κρύβεται ο μεγάλος κίνδυνος με επιπτώσεις μη αναστρέψιμες για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Υπάρχουν πιστεύω ακόμη περιθώρια αντιστροφής, αυτό όμως απαιτεί άμεση δράση των δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων και πολιτών ώστε να μην επιτραπεί τέτοια εκτροπή».

    Πώς σχολιάζετε τις πρωτοβουλίες του κυρίου Τσίπρα για το «μέτωπο των χωρών του νότου» και τις φιλίες που αναπτύσσει όλο και περισσότερο τελευταία με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές. Ποιοι είναι οι πραγματικοί στόχοι του;

    «Το μέτωπο των χωρών του νότου δεν λειτούργησε όταν η Ελλάδα το χρειαζόταν, και προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσει όταν οι χώρες αυτές κινδυνεύουν μέσα στην κρίση να ακολουθήσουν πορεία δυσάρεστη ανάλογη της Ελλάδας. Εξάλλου τι σημαίνει άραγε "χώρες του νότου" χωρίς πολιτικό πρόσημο πέρα από τη γεωγραφική τους θέση; Είναι θεμιτό και επιβεβλημένο να χτίζουμε συμμαχίες ακόμη και μέσα στην ΕΕ, αλλά με κάποιο κριτήριο, όχι απλώς με τη θέση τους. Φοβάμαι οτι ακόμη και στο σημείο αυτό ο κ. Τσίπρας μιμείται στρεβλά παλιότερη άποψη του Ανδρέα Παπανδρέου, όπου όμως στην περίπτωση εκείνη βασιζόταν μια ολόκληρη ιδεολογική θεώρηση και συνεπής πρακτική συμμαχίας με καθαρά πολιτικά χαρακτηριστικά και όχι με βάση την υποχρέωση απλώς των «βόρειων» να μας χρηματοδοτούν ανεξέλεγκτα. Για τη συμμετοχή του κ. Τσίπρα ως συστηματικά προσκεκλημένος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, προφανώς έχει περάσει πολύς χρόνος από την εποχή του Ολλαντρέου και είναι σίγουρα θετική η όποια διολίσθησή του στην πραγματικότητα. Θα περίμενε όμως κανείς να μας πούνε και οι εγχώριες σοσιαλιστικές πολιτικές δυνάμεις που αφενός μεν ψιθυρίζουν για την επίσκεψη Παπανδρέου στο Μαξίμου, αφετέρου πώς αλήθεια συναινούν στην καθιέρωση πλέον της παρουσίας του κ.Τσίπρα στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος έστω και ως προσκεκλημένου;».

    Πώς βλέπετε την εξέλιξη των διεργασιών για την κεντροαριστερά; Θα καταλήξει σε γάμο; Εσείς θα συμμετέχετε;

    «Και εγώ προσωπικά αλλά και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ) ήμασταν και είμαστε ανοιχτοί σε μια πραγματική, ειλικρινή και σε πολιτική βάση των δυνάμεων που προσδιορίζονται ως κεντροαριστερές. Δεν αρκεί κανείς μόνος του, είναι σαφές. Αρκεί να μην επαναλαμβάνουμε τις αστοχίες, τους μικρομεγαλισμούς, τους απολίτικους ελιτισμούς και συμπλεγματισμούς του πρόσφατου παρελθόντος δημιουργώντας κελύφη χωρίς κοινωνική και πολιτική αναφορά , με μόνο συνδετικό ιστό την αγωνία μας να υπάρχουμε. Προσωπικά όσο δεν με αφορούν τέτοιες λογικές και κινήσεις , άλλο τόσο πιστεύω ότι ο χώρος μας διαθέτει πλήθος σοβαρών και έντιμων πολιτικών στελεχών που τα περισσότερα από επιλογή είτε είναι ανενεργά, είτε βρίσκονται διάσπαρτα μέσα στα υπάρχοντα σχήματα . Αυτοί όλοι πρέπει να βρούμε τρόπο να συναντηθούμε και να κυριαρχήσουμε πολιτικά. Το σοβαρότερο και χρησιμότερο πολιτικό δυναμικό της χώρας δυστυχώς απέχει είτε ως "τιμωρημένο" είτε ως παραιτημένο. Έτσι βρίσκουν περιθώριο και κυριαρχούν πολλοί αναποτελεσματικοί έως και πολλοί πλέον γραφικοί σε μια χώρα που οδεύει προς τα χειρότερα».

    Κύριε υπουργέ, θέλω και ένα σχόλιο για την πρόσφατη δήλωση του κ. Βενιζέλου ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν είναι πια ΠΑΣΟΚ.

    «Θα μου επιτρέψετε να απαντήσω με δύο λέξεις μόνον 'μεγάλη ιστορία'».

    Θεωρείτε ότι προσπαθεί να υπονομεύσει κάθε προσπάθεια προσέγγισης;

    «Θεωρώ ότι η προσέγγιση ούτε πρέπει ούτε όμως μπορεί να υπονομευθεί από ένα πρόσωπο. Υπάρχουν ηγεσίες που έχουν την ευθύνη των συγκλίσεων. Ας μην χρησιμοποιούμε δικαιολογίες».

    Πώς σχολιάζετε όσα έγιναν στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες;

    «Ένα τοπίο που ξεκίνησε ως θολό από τη συγκυβέρνηση της «κάθαρσης» ΝΔ-ΣΥΝ το 1989, παρατεινόταν μέχρι σήμερα με τις ευλογίες όλων μέχρι τώρα, θα μπορούσε να αποτελέσει πράγματι θετικό πεδίο δράσης για την οποιαδήποτε κυβέρνηση ήθελε να βάλει κανόνες. Δυστυχώς ο τρόπος που έγινε, που προετοιμάστηκε ώστε να προκύψουν τα αποτελέσματα αυτά, ούτε το δημόσιο συμφέρον εξυπηρέτησε, ούτε την πολυφωνία, ούτε την ποιότητα βάζοντας ως μοναδικό κριτήριο τα χρήματα. Για το σπάσιμο δε της διαπλοκής, ούτε λόγος. Άλλη μια χαμένη ευκαιρία σε έναν ευαίσθητο τομέα για ένδειξη σοβαρότητας και αντίληψης της κατάστασης που βρισκόμαστε».

    Τη συνέντευξη πήρε ο Γιώργος Ψύλλιας

    [04] Συνάντηση Παππά, Γεροβασίλη, Κρέτσου με εκπροσώπους των 4 νέων καναλαρχών

    Συνάντηση με τους εκπροσώπους των τεσσάρων προσωρινών υπερθεματιστών, προκειμένου να συζητήσουν τα επόμενα διαδικαστικά βήματα, θα έχουν την ερχόμενη Δευτέρα, στις 3 μ.μ. ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη και ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

    Στο ζήτημα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών αναφέρεται η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξη, εφ΄όλης της ύλης, που έχει παραχωρήσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και θα δημοσιευθεί αύριο Κυριακή.

    «Αν έχετε χτίσει αυθαίρετη επιχείρηση, χωρίς άδεια λειτουργίας σε δασική έκταση και σας αποβάλλουν απ' αυτήν μπορείτε να πείσετε στ' αλήθεια ότι διώκεστε, ότι σας ξεσπιτώνουν;», αναφέρει μεταξύ άλλων η κυβερνητική εκπρόσωπος.

    [05] Γ. Σταθάκης: Η Ελλάδα σταθεροποιήθηκε, τώρα χρειάζεται ευελιξία

    «Η Ελλάδα σταθεροποιήθηκε, τώρα χρειάζεται ευελιξία», δηλώνει ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξή του στην ιταλική οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore.

    «Η ελληνική οικονομία σταθεροποιήθηκε. Είχαμε ύφεση, πέρυσι, χαμηλότερη από ότι αναμενόταν (λιγότερο από το 1%) και φέτος το πρώτο τρίμηνο ήταν εν μέρει αρνητικό, το δεύτερο με θετικό πρόσημο και ελπίζουμε το τρίτο και το τέταρτο να είναι άλλο τόσο θετικά. Όλα αυτά υπογραμμίζουν ότι η κατεύθυνση της ελληνικής οικονομίας αλλάζει, και ότι η νέα αυτή κατεύθυνση θα οδηγήσει σε εν δυνάμει ανάπτυξη, το 2017, της τάξης του 2,5%», δηλώνει ο Γιώργος Σταθάκης, από το οικονομικό φόρουμ του ιδρύματος Αμπροζέτι, στο Κόμο.

    Σε ό,τι αφορά την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, ο κ. Σταθάκης υπογραμμίζει: «προχωρούν όπως είχε προβλεφθεί με τους δανειστές στην τελευταία συμφωνία που υπεγράφη τον περασμένο Ιούλιο και μπορώ να προσθέσω πως σε ότι αφορά την διάθεση στην ελεύθερη αγορά των ελληνικών σιδηροδρόμων, μια από τις ιδιωτικοποιήσεις στην οποία δόθηκε ώθηση, υπάρχει σημαντικό ιταλικό ενδιαφέρον και εμείς είμαστε ευτυχείς για το ενδιαφέρον αυτό».

    Αναφορικά με την κατάσταση στην Τουρκία και το Brexit o υπουργός Οικονομίας τονίζει:

    «Η Τουρκία είναι μια όμορη χώρα η οποία βρίσκεται πολύ κοντά και εμείς τασσόμαστε υπέρ της σταθερότητας της χώρας και στηρίζουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της 'Αγκυρας. Σήμερα η Τουρκία είναι μια ασταθής χώρα μετά από τις τελευταίες εξελίξεις και εμείς στηρίζουμε κάθε προσπάθεια ενίσχυσης της τουρκικής δημοκρατίας. Σε ότι αφορά το Brexit προσωπικά θεωρώ ότι θα έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στην βρετανική οικονομία. Η μεγαλύτερη ανατάραξη προκαλείται από το ότι η Μεγάλη Βρετανία είναι η μεγαλύτερη χρηματιστική αγορά της ΕΕ και έχει στρατηγικό ρόλο στην ευρωπαϊκή οικονομία».

    Απαντώντας σε ερώτηση της «Ιλ Σόλε» σχετικά με τις υποχρεώσεις προς τους δανειστές ο Γιώργος Σταθάκης δηλώνει:«Ολοκληρώσαμε σημαντικές διαπραγματεύσεις μετά την συνολική συμφωνία του Ιουλίου του 2015 και τώρα πρέπει να εφαρμόσουμε όσα εγκρίναμε τον περασμένο Δεκέμβριο. Η θετική έκβαση της πρώτης αξιολόγησης ήταν ιδιαίτερα σημαντική διότι αποτελούσε το 70% όλης της συμφωνημένης δέσμης. Θεωρώ ότι η δεύτερη αξιολόγηση που θα αρχίσει την ερχόμενη εβδομάδα και η οποία προβλέπει πολλά θέματα επί τάπητος θα επικεντρωθεί στην μεταρρύθμιση της αγοράς της εργασίας».

    Σε ό,τι αφορά το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου Βιτόριο Ντα Ρολντ, προσθέτει: «αποφασίσθηκε να χωριστεί, το θέμα, σε τρεις φάσεις: η πρώτη, άμεση, είναι εκείνη στην οποία υπάρχουν πολύ χαμηλά επιτόκια για μια πρώτη σειρά υποχρεώσεων που αφορούν το 2020. Στην συνέχεια έχουμε τις οικονομικές υποχρεώσεις και τις λήξεις μεσοπρόθεσμης περιόδου, και το θέμα αυτό θα συζητηθεί μετά το τέλος της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος. Τέλος, στην τρίτη σειρά υποχρεώσεων που αφορά την ερώτησή σας έχουμε μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις στις οποίες το ΔΝΤ ζητά να αρχίσει όσο πιο γρήγορα γίνεται η συζήτηση, και όχι το 2020. Σε ότι αφορά το σημείο αυτό το ΔΝΤ έχει επιφυλαχθεί σχετικά με το αν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα».

    [06] Κλάους Ρέγκλινγκ: Έξοδος της Ελλάδας στις αγορές το 2017

    Έξοδο της Ελλάδας στις αγορές από το 2017 και τέλος του προγράμματος και της χρηματοδότησης από το ESM στα μέσα του 2018 βλέπει ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, υπό την προϋπόθεση πλήρους εφαρμογής του προγράμματος.

    Με τη βοήθεια των κεφαλαίων με πολύ χαμηλά επιτόκια που χορηγούν ο EFSF και ο ESM, η Ελλάδα πρέπει έως το 2018 να είναι σε καλό δρόμο και να μην χρειάζεται πρόσθετη βοήθεια, τονίζει σε συνέντευξή του στα «Νέα» και προσθέτει ότι χάρη στη φθηνή χρηματοδότηση η εξοικονόμηση για τον ελληνικό προϋπολογισμό είναι της τάξης των 8 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, δηλαδή περίπου στο 4,5% του ΑΕΠ.

    Εξηγεί ότι δύο «επώδυνες διαδικασίες», η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας κόστους, «έγιναν και δεν χρειάζεται να επαναληφθούν», ενώ ενθαρρύνει την κυβέρνηση να συνεχίσει με τα εναπομείναντα θέματα των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, στην ενέργεια και στην κοινή ωφέλεια «ώστε να δρέψει τους καρπούς της υψηλότερης ανάπτυξης στο μέλλον». «Αν αυτό συμβεί, όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα, δεν βλέπω καμία ανάγκη για νέο πρόγραμμα μετά το 2018», συμπληρώνει.

    Αναφερόμενος στην επιδίωξη της κυβέρνησης για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, ο κ. Ρέγκλινγκ αναφέρει ότι αυτός ο στόχος συμφωνήθηκε από τον πρωθυπουργό τον περασμένο Ιούλιο. «Το κείμενο είναι πολύ σαφές, αναφέρεται σε 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και στον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Είναι γεγονός ότι ο μεσοπρόθεσμος ορίζοντας δεν προσδιορίζεται σαφώς, αλλά νομίζω ότι οι περισσότεροι θα συμφωνούσαν ότι σημαίνει περισσότερο από έναν χρόνο. Επίσης δεν σημαίνει για πάντα», τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «δεν βλέπω να υπάρχει καμία διάθεση να εγκαταλείψουμε αυτή τη συμφωνία και δεν πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να αμφισβητήσει τη συμφωνία του περασμένου χρόνου».

    Ο ίδιος βάζει φρένο και στις προσδοκίες και για την έγκαιρη εξειδίκευση των μέτρων μείωσης του χρέους, παραπέμποντας στο τέλος του προγράμματος το 2018 για τα μεσομακροπρόθεσμα μέτρα.

    [07] ΥΠΟΙΚ: Υπερκάλυψη του στόχου για τις εισπράξεις ΦΠΑ τον μήνα Ιούλιο κατά 3,5%

    Σημαντική ανάκαμψη σημείωσαν τα έσοδα απο τον ΦΠΑ τον Ιούλιο σε σχέση με τις επιδόσεις του Ιουνίου και υπερκάλυψαν τον στόχο, ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιχές όπου συγκεντρώνεται ένα μεγάλο ποσοστό του τζίρου την καλοκαιρινή περίοδο. Η εξέλιξη αυτή αντιστέφει την εικόνα του Ιουνίου και προκαλεί αισιοδοξία στο υπουργείο Οικονομικών και στην γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για την πορεία των εσόδων τον Αύγουστο και τους επόμενους μήνες του έτους.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες απο το υπουργείο Οικονομικών μεγάλη υπέρβαση κατά 82,8% απο τον στόχο παρουσίασαν τον Ιουλιο τα έσοδα απο τον ΦΠΑ στη Σαντορίνη, ενώ στη Μύκονο υπερκαλύψθηκε ο στόχος κατά 45,6%. Στα δύο αυτά νησιά, τον Ιούνιο είχε σημειωθεί υστέρηση από τον στόχο 58% και 60% αντίστοιχα. Οι εξαγγελίες και η υλοποίηση του προγράμματος εντατικών ελέγχων της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, έφεραν αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά τις εισπράξεις του ΦΠΑ στα δημόσια ταμεία. Ετσι, στη Σύρο τα έσοδα απο τον ΦΠΑ υπερκάλυψαν τον στόχο κατά 37% , στην Πάρο 35% , στη Ρόδο 36% στην Κέρκυρα 25%, στα Χανιά 24,6%, στη Μυτιλήνη 13% και στο Ηράκλειο 12%.

    Η αύξηση των εισπράξεων απο τον ΦΠΑ τον Ιούλιο, είχε σαν αποτέλεσμα το επτάμηνο σε ολόκληρη τη χώρα να παρουσιάσουν υπέρβαση απο τον στόχο κατά 3,5%.

    [08] Έκλεισε η συμφωνία Σκλαβενίτη - Μαρινόπουλου

    Υπεγράφη σήμερα μεταξύ της Σκλαβενίτης, των Τραπεζών και της Μαρινόπουλος, η συμφωνία των όρων του σχεδίου εξυγίανσης της τελευταίας.

    Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Σκλαβενίτης "είναι το πρώτο από μία σειρά σημαντικών βημάτων που απαιτούνται να πραγματοποιηθούν έως την πλήρη υλοποίησή του. Ωστόσο, δίνεται πλέον η δυνατότητα να παρασχεθεί η αναγκαία χρηματοδότηση από τις Τράπεζες και την Σκλαβενίτης, προκειμένου να αρχίσει σταδιακά να αποκαθίσταται η ομαλή λειτουργία της εταιρείας, ιδιαίτερα δε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη μισθοδοσία των Εργαζομένων, η ομαλή καταβολή των μισθωμάτων στους ιδιοκτήτες των ακινήτων και η κάλυψη βασικών λειτουργικών εξόδων, ώστε να διατηρηθεί η συνεκτικότητα του δικτύου καταστημάτων έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας".

    Το σχέδιο εξυγίανσης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, θα τεθεί υπ? όψιν των πιστωτών, προκειμένου να τύχει της έγκρισής τους πριν την υποβολή του στο πτωχευτικό δικαστήριο για επικύρωση.

    Η Σκλαβενίτης ανέλαβε την πρωτοβουλία να συμμετάσχει στο σχέδιο εξυγίανσης, έχοντας ως κύριους στόχους τη διάσωση των περίπου 11.000 θέσεων εργασίας, τη στήριξη των προμηθευτών και την ενίσχυση του κλάδου του λιανικού εμπορίου.

    Η Μαρινόπουλος σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνει ότι σήμερα προχώρησε στην υπογραφή των βασικών όρων της συμφωνίας με την Σκλαβενίτης και τις τέσσερις Τράπεζες για την εξυγίανσή της.

    [09] Πρ. Παυλόπουλος: Ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος αποτελεί δείκτη πορείας στην άσκηση των καθηκόντων μου

    Ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος αποτελεί δείκτη πορείας στην άσκηση των καθηκόντων μου, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, αποκαλύπτοντας την προτομή του Μανιάτη και Μεσσήνιου πολιτικού, στην πλατεία Όθωνος στην Καλαμάτα.

    Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δήλωσή του με το πέρας της τελετής των αποκαλυπτηρίων σημείωσε ότι,«ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος υπήρξε ένα από τα ευγενέστερα τέκνα της Μεσσηνίας, με αφετηρία την γενέτειρά του τον Κάμπο. Πριν απ' όλα, στα νεανικά του χρόνια αγωνίστηκε κατά την εθνεγερσία για την απελευθέρωση του γένους από τους Τούρκους. Έγκριτος νομικός υπηρέτησε την Θέμιδα, ως δικηγόρος και αντιεισαγγελέας στην Καλαμάτα. Μπήκε στην πολιτική και πριν απ' όλα υπηρέτησε τη Βουλή των Ελλήνων ως βουλευτής, αλλά και ως Πρόεδρος στη Βουλή των Ελλήνων. Διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών, εξωτερικών, Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Παιδείας, ενώ επί δέκα φορές διετέλεσε Πρόεδρος του Οικουμενικού Συμβουλίου της εποχής, μεταξύ 1865 - 1882».

    Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε, «αποτίοντας τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον Αλέξανδρο Κουμουνδούρο, προσθέτω ότι το μεγάλο παράδειγμά του αποτελεί δείκτη πορείας για μένα κατά την άσκηση των καθηκόντων μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας».

    Κατά την τελετή των αποκαλυπτηρίων και μετά την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης από το μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο, ο δήμαρχος της Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, καλωσόρισε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σημείωσε πως, με την ανέγερση της προτομής του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου, εκπληρώνεται η οφειλόμενη τιμή προς τον μανιάτη και μεσσήνιο πολιτικό, που πολλά ωφέλησε την πατρίδα μας. Προσθέτοντας ότι, στην Καλαμάτα θυμόμαστε αυτούς που ευεργέτησαν το έθνος και προσέφεραν υψηλές και σπουδαίες υπηρεσίες στην πατρίδα.

    Βασικός ομιλητής στην εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων ήταν ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας, ο οποίος στην ομιλία του σημείωσε μεταξύ άλλων ότι, ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος άλλαξε την πορεία της χώρας«παρέλαβε μια διαλυμένη χώρα και παρέδωσε οργανωμένη χώρα».

    Πρόσθεσε πως ήταν ο πολιτικός που καθιέρωσε την καθολική ψήφο, πίστευε στον διαχωρισμό των εξουσιών, εισήγαγε τη βάση της αρχής των ίσων ευκαιριών και ετοίμασε είπε, σε πρώιμο στάδιο την είσοδο της χώρας στην ευρωπαϊκή κοινότητα, φέρνοντας την χώρα πιο κοντά στην Ευρώπη.

    Επιπλέον τόνισε πως ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος, «δεν χρημάτισε απλά πρωθυπουργός, αλλά υπήρξε ο πρωθυπουργός του οικουμενικού ελληνισμού. Οι αλύτρωτοι Έλληνες έβλεπαν στο πρόσωπό του τον ελευθερωτή τους. Ενεργούσε ως η Ελλάς να ήταν ο μοναδικός εκπρόσωπος της Ορθοδοξίας και ο νόμιμος διεκδικητής της Οθωμανικής κληρονομιάς στα πλαίσια βέβαια του ανατολικού ζητήματος».

    Στην τελετή των αποκαλυπτηρίων παρόντες ήταν, οι βουλευτές Μεσσηνίας Πέτρος Κωνσταντινέας και Δημήτρης Κουκούτσης, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, ο πρώην υφυπουργός Γιάννης Λαμπρόπουλος, οι στρατιωτικές και λοιπές αρχές της Μεσσηνίας και της Περιφέρειας και πλήθος κόσμου που υποδέχτηκαν με υποδέχτηκαν με παρατεταμένα χειροκροτήματα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την είσοδό του στην πλατεία.

    Νωρίτερα σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε την Αρχαία Μεσσήνη και τον ξενάγησε στον αρχαιολογικό χώρο και την ανασκαφή ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δήλωσή του σημείωσε πως είναι χρέος της Πολιτείας απέναντι στην πολιτιστική μας κληρονομιά, αλλά και τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη να οργανωθεί το ανάλογο μουσείο και ο ίδιος τόνισε θα καταβάλει τις προσπάθειες που εκ της θέσεώς του, του αναλογούν.

    Συγκεκριμένα ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι, «εδώ και 30 χρόνια, ο κορυφαίος αρχαιολόγος μας κ. Πέτρος Θέμελης φέρνει στο φως, με τη μοναδική επιστημονική του κατάρτιση αλλά και την υποδειγματική επιμονή του, την Αρχαία Μεσσήνη».

    Πρόσθεσε πως, «έτσι αναδύεται η πορεία της Αρχαίας Μεσσήνης από την εποχή του 7ου αιώνα π.Χ -όταν διαμορφώθηκαν τα οχυρά των Μεσσηνίων στην Ιθώμη, το άντρο του Ιθωμάτα Δία- ως το 370 π.Χ., όταν ο Επαμεινώνδας, μετά τη μάχη των Λεύκτρων, ίδρυσε την Αρχαία Μεσσήνη. Κάπως έτσι ο κ. Πέτρος Θέμελης αναδεικνύει την Αρχαία Μεσσήνη ως ένα από τα πιο εμβληματικά κέντρα της ελληνικής Αρχαιότητας».

    Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως, «είναι χρέος της Πολιτείας, απέναντι στην πολιτισμική μας κληρονομιά αλλά και ανταποδίδοντας στον κ. Πέτρο Θέμελη αυτό που πραγματικά του αναλογεί, να οργανωθεί το ανάλογο Μουσείο. Από την πλευρά μου, και υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, θα πράξω ό,τι μου αναλογεί, για την εκπλήρωση αυτού του χρέους».

    [10] Το μάθημα των Θρησκευτικών ανανεώνεται και ανοίγεται σε διάλογο

    Οδυσσέας Ελύτης, Νίκος Γκάτσος, Μάνος Χατζηδάκης, Γιάννης Ρίτσος, Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Λοϊζος, Γιάννης Μαρκόπουλος, Γιώργος Χατζηνάσιος, Διονύσης Σαββόπουλος, Αλκίνοος Ιωαννίδης, και άλλοι πολλοί, Κάλαντα, εγκώμια, δημοτικά τραγούδια, ντοκιμαντέρ, ταινίες (Κιαροστάμι, Ταρκόφσκι, Γιάννης Σμαραγδής κ.ά.) έργα τέχνης, πολυτροπικά κείμενα? ανανεώνουν και εκσυγχρονίζουν το διδακτικό υλικό που θα έχουν τη νέα σχολική χρονιά, στη διάθεσή τους οι εκπαιδευτικοί σε δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο, για να διδάξουν το μάθημα των Θρησκευτικών (ΜτΘ). Για τις αλλαγές που θα ισχύσουν για το ΜτΘ, με «θεμελιώδη αρχή, στο εξής, την προσέγγιση των άλλων θρησκευτικών παραδόσεων και το σεβασμό στη θρησκευτική ετερότητα» μιλάει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Σταύρος Γιαγκάζογλου, σύμβουλος του υπουργείου Παιδείας και προϊστάμενος του Γραφείου Έρευνας, Σχεδιασμού και Εφαρμογών Α΄ του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).

    «Αφετηρία για το νέο μάθημα είναι η κεντρική θρησκευτική παράδοση του τόπου, η ορθοδοξία» ξεκαθαρίζει και σημειώνει: «Αυτό που είναι καινούργιο είναι ότι η ορθοδοξία μπαίνει σε διάλογο με τις άλλες θρησκευτικές παραδόσεις. Αυτό το στοιχείο, το άνοιγμα της ορθοδοξίας, να συζητάει και να διαλέγεται με τις άλλες χριστιανικές παραδόσεις της Ευρώπης και τις άλλες θρησκείες, είναι αίτημα των καιρών μας. Επίσης, όχι απλώς ανανεώνεται το ΜτΘ αλλά εκσυγχρονίζεται διπλά, δηλαδή και ως προς την εισαγωγή νέων εκπαιδευτικών μεθόδων. Η διδασκαλία θα γίνεται με τη χρήση νέων τεχνικών μάθησης, με έμφαση στη βιωματική και διερευνητική προσέγγιση». Ο κ Γιαγκάζογλου ήταν μέλος της επιτροπής του ΙΕΠ που υπό την προεδρία του προέδρου του Ινστιτούτου Γεράσιμου Κουζέλη εργάστηκε για την αναβάθμιση του μαθήματος των Θρησκευτικών και όπως μεταφέρει: «ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης είχε διατυπώσει από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία του υπουργείου, τη θέση ότι τα θρησκευτικά δεν μπορεί να είναι ένα υποχρεωτικό μάθημα στο σχολείο εάν δεν ανανεωθούν, αν δεν ξεπεράσουν τον κατηχητικό τους χαρακτήρα».

    Όπως εξηγεί ο κ.Γιαγκάζογλου οι αλλαγές είναι οι εξής:

    «Πρώτον, θα είναι ένα μάθημα που υπερβαίνει την κατήχηση και την ομολογιακή ταυτολογία. Μέχρι σήμερα τα βιβλία Θρησκευτικών σε Γ' και Δ' δημοτικού έχουν έναν κατηχητικό τόνο. Στο γυμνάσιο, τα τρία εγχειρίδια δεν έχουν αναφορές σε άλλα θρησκεύματα. Δεν μπορούμε να λέμε ότι ο μαθητής θα φτάσει στη Β' Λυκείου για να κάνει κάποια κεφάλαια για άλλες θρησκείες, όταν ένα παιδί ήδη από την Α' δημοτικού ή και πιο μικρό, βλέπει και παρακολουθεί τον θρησκευτικά άλλον.

    Δεύτερον, γίνεται εισαγωγή και εφαρμογή νέων τεχνικών μάθησης ώστε η τάξη να είναι κοινότητα μάθησης και όχι απλώς διδασκαλία μετωπική και από καθέδρας.

    Τρίτον, με αυτές τις αλλαγές το μάθημα δεν καθίσταται θρησκειολογία αλλά μπαίνει σε διάλογο με τη θρησκευτική ετερότητα. Έχει θρησκειολογικές αναφορές αλλά δεν γίνεται θρησκειολογία. Θρησκειολογία σημαίνει να αφιερώνει κανείς ίσο χρόνο σε ορθοδοξία, ρωμαιοκαθολικισμό , προτεσταντισμό , ισλάμ, ιουδαϊσμό , βουδισμό κλπ. Έχουμε κέντρο την κεντρική θρησκευτική παράδοση, την ορθοδοξία, αυτή είναι η βάση μας, αυτός είναι ο δικός μας θρησκευτικός πολιτισμός είτε κανείς θρησκεύει είτε όχι. Το μάθημα δεν εξετάζει την πίστη ή την απιστία των παιδιών, είναι ένα μορφωτικό αγαθό».

    [11] Σ. Αναγνωστοπούλου: Όλα έτοιμα για να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία στις 12 Σεπτεμβρίου

    Όλα είναι έτοιμα για να ανοίξουν τα σχολεία στις 12 Σεπτεμβρίου κανονικά, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από την Κόρινθο όπου βρέθηκε σήμερα, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας - Έρευνας και Θρησκευμάτων, Σία Αναγνωστοπούλου.

    Συγκεκριμένα η υπουργός υπογράμμισε ότι, «έχουμε κάνει όλη την προετοιμασία για να ανοίξουν τα σχολεία στις 12 Σεπτεμβρίου κανονικά, αυτή είναι απόλυτη δέσμευση του υπουργείου συλλογικά και του υπουργού Παιδείας του κ. Φίλη προσωπικά».

    Ακόμη πρόσθεσε πως, «ήδη τα βιβλία βρίσκονται στις θέσεις τους, οι αποσπάσεις έχουν ολοκληρωθεί, ο πίνακας των αναπληρωτών, άρα πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα κι όλα τα σχολεία θα ανοίξουνε».

    Αναφορικά με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, η αναπληρώτρια υπουργός δήλωσε ότι, «επιτέλους μετά από 27 χρόνια μια κυβέρνηση, αυτό για το οποίο δεσμεύτηκε στον ελληνικό λαό το έκανε πραγματικότητα. Δηλαδή να αποκατασταθεί η νομιμότητα και να εισρεύσουν στο δημόσιο ταμείο 246 εκατ. ευρώ, κάτι που έχει ανάγκη ο κόσμος».

    Διαβάστε επίσης:

    Ηλεκτρονικά οι εγγραφές φοιτητών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ από 5 έως 12 Σεπτεμβρίου

    [12] Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον θάνατο του Θάνου Ανεστόπουλου

    Τη θλίψη του για τον θάνατο του Θάνου Ανεστόπουλου, «ενός από τους πιο σημαντικούς δημιουργούς της γενιάς του», εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ με συλλυπητήριο μήνυμά του.

    «Τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός, συνιδρυτής του συγκροτήματος «Διάφανα Κρίνα», αλλά και άνθρωπος με κοινωνικές ανησυχίες, ο οποίος ποτέ δεν δίστασε να πάρει θέση, να βοηθήσει, με τη συμμετοχή του, σε αντιφασιστικές, αντιρατσιστικές συναυλίες, συναυλίες συμπαράστασης, ο Θάνος Ανεστόπουλος θα λείψει πραγματικά από την μουσική και καλλιτεχνική σκηνή της χώρας μας», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια του στους οικείους του.

    [13] G20: Συνάντηση Γιούνκερ και Τουσκ με Ερντογάν για το προσφυγικό και τη βίζα

    Συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στη διαχείριση του προσφυγικού, αλλά και για το θέμα της βίζας, θα έχουν στο περιθώριο της Συνόδου του G20 στην Κίνα (4 και 5 Σεπτεμρίου) ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλιου, Ντόναλντ Τουσκ και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    Αυτό ανέφεραν στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο καλά πληροφορημένες κοινοτικές πηγές, επισημαίνοντας ότι οι συζητήσεις μεταξύ ΕΕ και Άγκυρας συνεχίζονται, μετά τις πρόσφατες «εποικοδομητικές» επισκέψεις στην Άγκυρα του επιτρόπου μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλου, αλλά και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σιουλτς. Οι ίδιες πηγές τονίζουν, άλλωστε, ότι και οι δύο πλευρές έχουν κοινό συμφέρον να αποτρέψουν την κατάρρευση της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου και προσθέτουν ότι παρά τα όσα ακούγονται δεν υπάρχει κανένα σημείο ρήξης όσον αφορά την προοπτική μιας συμφωνίας για τη βίζα σε Τούρκους πολίτες. Το βασικό αγκάθι που έχει απομείνει προς την εκπλήρωση των κριτηρίων, από την πλευρά της Άγκυρας, για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων (βίζα) για τους Τούρκους πολίτες, είναι η αντιτρομοκρατική νομοθεσία στην Τουρκία, επισημαίνουν ευρωπαϊκές πηγές.

    Διαβάστε επίσης:

    G20: Πεκίνο και Ουάσινγκτον επικύρωσαν τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή

    G20: Κινέζος αξιωματούχος προσπάθησε να εμποδίσει τη σύμβουλο του προέδρου Ομπάμα

    G20: «Όλες οι χώρες θα πρέπει να απολαμβάνουν τα ωφελήματα της ανάπτυξης», τόνισε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ

    [14] Ο Ρομέο, το τελευταίο «θαύμα» του σεισμού στην Ιταλία

    Ο Ρομέο, ένας σκύλος ράτσας γκόλντεν ριτρίβερ, είναι το τελευταίο "θαύμα" του σεισμού της 24ης Αυγούστου στην Ιταλία καθώς ανασύρθηκε ζωντανός το βράδυ της Παρασκευής από τα χαλάσματα του σπιτιού των αφεντικών του, εννέα μέρες μετά την καταστροφική δόνηση.

    Ο Ρομέο εγκλωβίστηκε στο σπίτι αλλά σώθηκε καθώς ένα μεταλλικό δοκάρι εμπόδισε τα συντρίμμια να τον καταπλακώσουν. Κρίνοντας από το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο πυροσβέστης που τον έσωσε, έδειχνε μάλιστα να είναι σε πολύ καλή κατάσταση ενώ έπινε με λαχτάρα τις πρώτες γουλιές νερού μετά από 230 ώρες.

    Όταν χτύπησε ο σεισμός, τις πρώτες πρωινές ώρες της 24ης Αυγούστου, στο μεσαιωνικό χωριουδάκι Σαν Λορέντσο α Φλαβιάνο, κοντά στο Αματρίτσε, οι ιδιοκτήτες του Ρομέο, ένα αντρόγυνο, κοιμόντουσαν στον δεύτερο όροφο του σπιτιού. Εκείνοι πρόλαβαν να βγουν έξω αλλά ο σκύλος τους, που βρισκόταν στον πρώτο όροφο, εγκλωβίστηκε. Μετά από πολύωρη αναζήτηση, οι ιδιοκτήτες δέχτηκαν τελικά να φύγουν από το κατεστραμμένο χωριό τους για να μην κινδυνεύσουν κι άλλο.

    [15] Φ. Μογκερίνι: Η Άγκυρα θα τηρήσει τη συμφωνία για το μεταναστευτικό

    Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε σήμερα από την Μπρατισλάβα ότι η Τουρκία συμφώνησε να συνεχίσει να εφαρμόζει τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης και ότι οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν να εργάζονται πάνω στο θέμα της κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στην Ευρώπη.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ ανακοίνωσε ότι ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα επισκεφθεί το Στρασβούργο την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να συζητήσει τι ρόλο θα μπορούσε να διαδραματίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην προετοιμασία των ποινικών διώξεων για τους υπεύθυνους της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

    Ο Στάινμαϊερ είπε στους δημοσιογράφους που κάλυπταν την άτυπη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ στην Μπρατισλάβα ότι το Βερολίνο στάθηκε στο πλευρό της Τουρκίας μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και σέβεται βαθύτατα τον τουρκικό λαό που ξεσηκώθηκε για να αποτρέψει την ανατροπή της κυβέρνησής του. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι στις ανακοινώσεις που έγιναν από τη γερμανική πλευρά μάλλον έλειπε η έκφραση συμπάθειας που θα ανέμενε η Άγκυρα.

    [16] Έφυγε από τη ζωή ο τραγουδιστής των «Διάφανων Κρίνων» Θάνος Ανεστόπουλος

    Πέθανε μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο ο τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός και συνιδρυτής του ροκ συγκροτήματος «Διάφανα Κρίνα», Θάνος Ανεστόπουλος.

    Την είδηση του θανάτου του, ανακοίνωσαν στο facebook οι συνεργάτες του.

    «Ζήστε την κάθε σας μέρα με αλήθεια, έρωτα, αγώνα και δημιουργία.Ζήστε την κάθε ημέρα σας σαν να ήταν η τελευταία σας. Γιατί συχνά στην καθημερινότητα μας μεγεθύνουμε μικρά προβλήματα παραμερίζοντας και ξεχνώντας τι σπουδαίο και μεγάλο δώρο είναι η ζωή που μας δόθηκε», έγραφε το 2015 ο Θάνος Ανεστόπουλος, όταν είχε αποκαλύψει ο ίδιος ότι έπασχε από μεταστατικό καρκίνο των οστών.

    Διαβάστε επίσης:

    Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον θάνατο του Θάνου Ανεστόπουλου

    [17] Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Ραχόι

    Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν σήμερα Αλέξης Τσίπρας και Μαριάνο Ραχόι, με πρωτοβουλία του Ισπανού πρωθυπουργού και με αντικείμενο τη Σύνοδο των Μεσογειακών Ευρωπαϊκών Χωρών, που θα διεξαχθεί στην Αθήνα στις 9 Σεπτεμβρίου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, ο κ. Ραχόι ενημέρωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι η παρουσία του στην Αθήνα δεν είναι εφικτή, καθώς μετά τις χθεσινές εξελίξεις στο ισπανικό κοινοβούλιο, ο χαρακτήρας της κυβέρνησής του παραμένει υπηρεσιακός. Ταυτόχρονα επανέλαβε στον Αλέξη Τσίπρα την στήριξή του στη διοργάνωση, τονίζοντας τη σημασία που έχει η ανάληψη της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας από την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίστηκε από κοινού η ανάγκη να εκπροσωπηθεί στη Σύνοδο η Ισπανία, από υψηλόβαθμο στέλεχος της Ισπανικής Κυβέρνησης.

    Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε τη σημασία που έχει η παρουσία της Ισπανίας στη σύνοδο της 9ης Σεπτεμβρίου, με δεδομένη την κρισιμότητα των ζητημάτων που θα συζητηθούν σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, καθώς και της περιοχής της Μεσογείου.

    [18] G20: Πεκίνο και Ουάσινγκτον επικύρωσαν τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή

    Μετά την Κίνα, Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σήμερα ότι επικυρώνουν την παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα που συνήφθη στις 12 Δεκεμβρίου στο Παρίσι στο τέλος της 21ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (COP21).

    Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Κίνας, Μπαράκ Ομπάμα και Σι Τζινπίνγκ, συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των 20 (G20) στο Χανγκτζόου και υπέβαλαν από κοινού το σχέδιό τους για την ένταξή τους στη συμφωνία στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.

    Η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα θα μπορούσε να θεωρηθεί από τις επόμενες γενιές ως "η στιγμή που αποφασίσαμε επιτέλους να σώσουμε τον πλανήτη μας", τόνισε ο Ομπάμα. "Σε τελική ανάλυση, θα αποτελέσει ένα σημείο καμπής για τον πλανήτη μας", επέμεινε.

    Ο Μπαν από την πλευρά του εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η συμφωνία θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή μέχρι τα τέλη του έτους. "Δώσατε μια ισχυρή ώθηση για την εφαρμογή της. Αισιοδοξώ ότι θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο πριν από το τέλος του χρόνου", είπε απευθυνόμενος τους δύο προέδρους.

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ανακοίνωσε επίσης ότι θα οργανώσει μια εκδήλωση στη Νέα Υόρκη και θα καλέσει τους ηγέτες και άλλων χωρών να επικυρώσουν και αυτοί με τη σειρά τους την παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα.

    Ο σύμβουλος του προέδρου Ομπάμα Μπράιαν Ντιζ συμφώνησε ότι η κοινή διακήρυξη θα ωθήσει και άλλες χώρες να επικυρώσουν τη συμφωνία αυτή. Η Ινδία ενδέχεται να είναι μία από αυτές, συνέχισε, προσθέτοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος πρόκειται να συναντηθεί με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι στο περιθώριο της G20.

    Διαβάστε επίσης:

    G20: Κινέζος αξιωματούχος προσπάθησε να εμποδίσει τη σύμβουλο του προέδρου Ομπάμα

    G20: «Όλες οι χώρες θα πρέπει να απολαμβάνουν τα ωφελήματα της ανάπτυξης», τόνισε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ

    [19] G20: Κινέζος αξιωματούχος προσπάθησε να εμποδίσει τη σύμβουλο του προέδρου Ομπάμα

    Ένας Κινέζος αξιωματούχος ήρθε σε αντιπαράθεση με τη σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για θέματα εθνικής ασφάλειας στο αεροδρόμιο του Χανγκτζόου, αναγκάζοντας τους άνδρες της Μυστικής Υπηρεσίας να παρέμβουν, σε έναν ασυνήθιστο διαπληκτισμό, την ώρα που η Κίνα εφαρμόζει πολύ αυστηρά μέτρα ενόψει της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 (G20).

    Λίγη ώρα μετά την προσγείωση του αεροσκάφους που μετέφερε τον Αμερικανό πρόεδρο στην Κίνα, ένας Κινέζος αξιωματούχος προσπάθησε να εμποδίσει την Σούζαν Ράις, τη σύμβουλο του Λευκού Οίκου σε θέματα εθνικής ασφάλειας, να πλησιάσει στην αυτοκινητοπομπή του Ομπάμα. Της μίλησε μάλιστα με θυμωμένο ύφος, πριν παρέμβει μεταξύ τους ένας πράκτορας της Μυστικής Υπηρεσίας.

    Η Ράις απάντησε στον Κινέζο αξιωματούχο όμως οι δημοσιογράφοι που στέκονταν κοντά στο προεδρικό αεροσκάφος, κάτω από το φτερό του, δεν ήταν σε θέση να ακούσουν τι του είπε. Παραμένει επίσης αδιευκρίνιστο αν ο αξιωματούχος γνώριζε ότι η Ράις είναι σύμβουλος του Ομπάμα και όχι δημοσιογράφος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 3 September 2016 - 12:32:48 UTC