Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Δραγασάκης: Μόνο η ανάπτυξη δεν επαρκεί για έξοδο από την κρίση
  • [02] Ντάισελμπλουμ και Ντομπρόβσκις περιορίζουν τις ιταλικές ελπίδες για μεγαλύτερη ευελιξία
  • [03] Σχεδόν ένα στα δύο παιδιά με οσφυαλγία λόγω βαριάς σάκας
  • [04] Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στην περιοχή Καστρί, στη Νότια Εύβοια
  • [05] Μεκλεμβούργο-Πομερανία: Αγωνία για το εκλογικό αποτέλεσμα στην περιφέρεια της Μέρκελ
  • [06] Αγιοποιήθηκε η Μητέρα Τερέζα
  • [07] Ν. Αναστασιάδης: Επήλθε βελτίωση κρίσιμων παραμέτρων του σχεδίου Ανάν
  • [08] Νύχτα μαγική με την «Παρέα του Τσιτσάνη» στην Θεσσαλονίκη
  • [09] Σύνοδος των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου στην Αθήνα την Παρασκευή
  • [10] Πρ. Παυλόπουλος από το Πήλιο: Εμείς οι Έλληνες όταν είμαστε ενωμένοι, ξεπερνούμε τις δυσκολίες
  • [11] Αισιόδοξος πως θα επικρατησει στις αυστριακές προεδρικές εκλογές, δηλώνει ο Βαν ντερ Μπέλεν
  • [12] ΗΠΑ-Ρωσία: Κοντά σε συμφωνία για τον τερματισμό της συριακής κρίσης

  • [01] Γ. Δραγασάκης: Μόνο η ανάπτυξη δεν επαρκεί για έξοδο από την κρίση

    Η οικονομία μπαίνει σε τροχιά σημαντικής ανάκαμψης, η οποία από μόνη της δεν είναι επαρκής για μια ταχεία μείωση της ανεργίας και για την κάλυψη των τεράστιων συσσωρευμένων αναγκών σε υγεία, κοινωνική προστασία και κοινωνικό κράτος, εκτιμά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Κεφάλαιο.

    Όπως εξηγεί, «πρέπει αφενός να εξασφαλίσουμε την ανάκαμψη που μπορεί να μας δώσει το υφιστάμενο "σύστημα", αφετέρου να βρούμε και να ενεργοποιήσουμε "επιταχυντές", παράγοντες, δηλαδή, που θα επιταχύνουν την ανάκαμψη και θα την προσανατολίσουν στην κατεύθυνση της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης». Ως «επιταχυντές», ο κ. Δραγασάκης αναφέρει τη ρύθμιση του χρέους, την προσέλκυση ξέων επενδύσεων (κυρίως παραγωγικών και μακροπρόθεσμων) και την τόνωση της εγχώριας δημόσιας και ιδιωτικής επενδυτικής δραστηριότητας.

    Εκτιμά ότι "η διατήρηση των πλεονασμάτων σε υψηλά επίπεδα είναι κοινωνικά ανέφικτη και οικονομικά αναποτελεσματική", ενώ για τις αποκλίσεις απόψεων κυβερνητικών στελεχών σε θέματα ιδιωτικοποιήσεων, υπογραμμίζει ότι "διαφοροποιήσεις και προσωπικές στρατηγικές δεν έχουν λογική ούτε βοηθούν στο έργο της κυβέρνησης".

    Στο θέμα της ΕΛΣΤΑΤ και της παραπομπής του κ. Γεωργίου, ξεκαθαρίζει ότι η "κυβέρνηση δεν έχει καμία άμεση εμπλοκή με το θέμα", ενώ προσθέτει πως "κακώς η Κομισιόν παρασύρθηκε, παρεμβαίνοντας μάλιστα και με τρόπο που την εκθέτει".

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, κάνοντας λόγο για ένα ποιοτικό άλμα το οποίο μπορεί πλέον να οργανώσει η κυβέρνηση, «στον τρόπο που κυβερνάται η χώρα και στη συνολικότερη λειτουργία του πολιτικού συστήματος».

    Τέλος, για το θέμα με τον όμιλο Μαρινόπουλου κάνει σαφές ότι "θέλουμε να τελειώνουμε με τους σκελετούς του παρελθόντος" αλλά και ότι "πρέπει να ξεπεράσουμε ως πολιτικό σύστημα τη λογική των "δικών μας"επιχειρηματιών, των "δικών μας"τραπεζιτών, των "δικών μας"καναλαρχών και των κλειστών ολιγαρχικών συστημάτων".

    [02] Ντάισελμπλουμ και Ντομπρόβσκις περιορίζουν τις ιταλικές ελπίδες για μεγαλύτερη ευελιξία

    Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλτις Ντομπρόβσκις και ο πρόεδρος τους Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, περιόρισαν τις ιταλικές βλέψεις για ενίσχυση της ευελιξίας, κατά τις δηλώσεις τους στο οικονομικό φόρουμ του ιδρύματος Αμπροζέτι, στη λίμνη του Κόμο.

    «Το μεγαλύτερο θέμα δεν είναι το Σύμφωνο Σταθερότητας. Το κύριο θέμα αφορά την εμπιστοσύνη της διεθνούς αγοράς και των επενδυτών», τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup.

    «Η Ιταλία χρειάζεται σταθερές δημοσιονομικές πολιτικές και μείωση του δημόσιου χρέους», πρόσθεσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Rainews24. Κατά την άποψή του, «η κυβέρνηση Ρέντσι ακολουθεί τον σωστό δρόμο, αφού ξεκίνησε ένα πρόγραμμα φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων, οι οποίες είναι βασικής σημασίας».

    Παράλληλα, σε σχέση με την ευελιξία, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλτις Ντομπρόβσκις υπογράμμισε ότι «τα σχετικά περιθώρια είναι ιδιαίτερα περιορισμένα διότι η Ιταλία, τα εξάντλησε κατά το 2015, αλλά και κατά την διάρκεια της φετινής χρονιάς».

    «Φυσικά, προσδοκάμε η κυβέρνηση Ρέντσι να ετοιμάσει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2017, με σεβασμό στις υποδείξεις που έχουν αποσταλεί στην Ιταλία», τόνισε ο Ντομπρόβσκις, μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα Κοριέρε Ντέλλα Σέρα.

    [03] Σχεδόν ένα στα δύο παιδιά με οσφυαλγία λόγω βαριάς σάκας

    Με γεωμετρική πρόοδο, από την ηλικία των έντεκα ετών, έως την ώριμη εφηβείαεμφανίζεταιη σχολική οσφυαλγία σύμφωνα με διεθνείς στατιστικές, όπως αναφέρει ο Διδάκτωρ ορθοπαθητικής, καιεπιστημονικός συνεργάτης,του πανεπιστημίου Κρήτης ΓιώργοςΓουδέβενος,στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή 104,9 Μυστικά Υγείας.

    ΟΔρ. Γουδέβενος εξηγεί ότιο κύριοςλόγος είναι η πολύ φορτωμένη σχολική τσάντα που κουβαλούν τα παιδιά, ειδικότερα στις χώρες που δεν υπάρχει πλήρες ηλεκτρονικό σχολείο. Κάτι πουστην Ευρώπη αποτυπώνεται ευκρινώς με τον Νότο να υπερτερεί κατά πολύ σε ποσοστά από το Βορά, όπως τονίζεται σε όλα τα διεθνή συνέδρια, σύμφωνα με τον επιστημονικό συνεργάτη του Πανεπιστημίου Κρήτης.

    Όπως επισημαίνει ο κ. Γουδέβενος η σχολική τσάντα δεν θα πρέπει να ξεπερνάει σε βάρος, το 10% του βάρους του παιδιού, ενώ σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα αποτελεί και το μέγεθος του θρανίου που δεν αλλάζει, σύμφωναμε την μυοσκελετική ανάπτυξη των μαθητών.

    Αν ένα παιδί είναι τριάντα κιλά η τσάντα πρέπει να είναι τρία

    Υπάρχει μεγάλη συσχέτιση μεταξύ του πόνου στη μέση, της οσφυαλγίας δηλαδή,και του βάρους της σχολικής τσάντας, αναφέρει ο Δρ Γουδέβενος. «Σύμφωνα με διεθνείς στατιστικές πουέχουν δημοσιευτεί στο έγκριτοεπιστημονικό περιοδικό «Spine Jourmal»το 46% των παιδιών με οσφυαλγία, έχεικουβαλήσειυπέρβαρη τσάντα. Τα παιδιά εδώ και πάρα πολλά χρόνια και ακόμα και σήμερα σηκώνουν πολύ βαριάτσάντα. Για κάποιο διάστημα επικρατούσε, η άποψηνα την σηκώνουν μόνο από τον ένα ώμο, γεγονός που επέφερε μία μονόπλευρη επιβάρυνση, όσον αφορά τη στάση του σώματος και τη βάδιση του παιδιού.Ωστόσο αυτό τείνει να αλλάξει, πλέον.Η ιδανική τσάντα είναι το σακίδιο, για να μοιράζεται το βάροςστην πλάτηκαι αυτό δεν πρέπει να ξεπερνάτο 10% του βάρους του παιδιού. Δηλαδή αν ένα παιδί είναι τριάντα κιλά, η τσάντα πρέπει να είναι τρία.Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει και επί πόση ώρα κουβαλάει την τσάντα το παιδί. Όσο μεγαλύτερη η απόσταση που διανύει με μία υπέρβαρη για το μέγεθος του τσάντα, τόσομεγαλύτερη η επιβάρυνση. Και κάτι τέτοιο μπορεί να του προκαλέσει οσφυαλγία και πόνο στην σπονδυλική στήλη γενικότερα».

    Η λύση: Πλήρης ψηφιοποίηση και θρανία σε διάφορα μεγέθη

    Ποια είναι όμως η λύση όταν το εκπαιδευτικό σύστημα δεν είναι πλήρως ψηφιοποιημένο και όταν τα μεγέθη των θρανίων δεν αλλάζουν ανάλογα με τη σκελετική ανάπτυξη των παιδιών; Σύμφωνα με τον κύριο Γουδέβενο ηλύση ξεκινάει από την Πολιτεία. «Πρέπει να χωριστεί η σχολικήύλη σε τρίμηνα ή τετράμηνα, κάτι το οποίο πάει να γίνει, έτσι ώστε το παιδί να κουβαλάει λιγότερα βιβλία. Πιστεύω ότι σε λίγα χρόνια με την πλήρη ηλεκτρονική εφαρμογή των μαθημάτων δεν θα χρειάζεταικαν αυτό. Θα πρέπει όμως να τονίσω ότι ηπαιδική οσφυαλγία στη Νότια Ευρώπη είναι σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από ότι στο Βορά,κυρίως ελλείψει πλήρους ηλεκτρονικού σχολείου. Ωστόσο άλλος ένας παράγοντας, πολύ σημαντικός, που κατά τη γνώμη μου πρέπει να αλλάξει, καθότι επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την οσφυαλγία, είναι το μέγεθος του θρανίου που παραμένει το ίδιοαπό την πρώτη έως την έκτη δημοτικούκαι από την πρώτη γυμνασίου έως την τρίτη λυκείου, όταν η αύξηση του σκελετού του παιδιού είναι ραγδαία».

    7 στους 10 μαθητές λυκείουθα παρουσιάσουν κάποια στιγμή σύνδρομο οσφυαλγίας

    Αίσθηση προκαλούν τα νούμερα που εμφανίζονται σε διεθνείς στατιστικές, καθώς όσο προχωρούν οι τάξεις στο σχολείο οι πιθανότητεςεμφάνισης οσφυαλγίας αυξάνονται γεωμετρικά. «Διεθνείςστατιστικές καιμελέτες για την παιδική και σχολική οσφυαλγία καταδεικνύουν ότιη πάθηση είναι σπάνια σε ηλικίες κάτω των 7 ετών. Αλλά μετά τα 10 έτη του παιδιού, αρχίζει μία σταδιακή αύξηση.Στην ηλικία των 11 ετών τα ποσοστά είναι μόλις 12%. Μεταξύ 13-15 ετών ξεπερνούντο 30%,μπορεί να αγγίξουν και το 40%.Και μετά τα 15-16 έτη του παιδιού, ανεβαίνοντας στην εφηβεία, τα ποσοστάμπορεί να φτάσουν και το 70%. Στην ώριμη εφηβική ηλικία 17 προς 18 είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό, τότε που πλέον το φορτίο μπορεί να αυξάνεται,να είναι πολλέςοι ώρες, να είναι πολλά τα φροντιστήρια. Δηλαδή 7 στους 10 μαθητές θα παρουσιάσουν κάποια στιγμή σύνδρομο οσφυαλγίας στις τελευταίες τάξεις του σχολείου, όχιόμως μόνο λόγω βαριάς τσάντας,αλλά και λόγω άλλων παραγόντων, μεταξύ των οποίων είναι η έλλειψηχρόνου άσκησης, και η αύξηση της καθιστικής ζωής,λόγω διαβάσματος.Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, που όμως αλλάζουν σύμφωνα με πληθυσμιακά χαρακτηριστικά κάθε τόπου. Επίσης η συχνότητα εμφάνισης είναι 6 κορίτσια προς 4 αγόρια στο ηλικιακό γκρουπ των 15-17 ετών. Όσον αφορά τηχρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων για την αντιμετώπιση του πόνου, υπολογίζεται ότι τα αγόρια λαμβάνουν τα εν λόγω φάρμακα σε ένα ποσοστό 22%και τα κορίτσια σε ένα ποσοστό32%, στην ηλικία 13-15 ετών. Και μετά πάει αυξανόμενη η ποσόστωση και στα δύο φύλα.Στο γενικό πληθυσμό 9 στους 10 θα εμφανίσουν κάποια στιγμή το σύνδρομο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα πάσχουν για πάντα».

    Έκκληση προς τους γονείς: Μην αγνοείτε τα παράπονα των παιδιών

    Όταν ένα παιδί παραπονιέται για τη μέση του, οι γονείς δενπρέπει να το αγνοούν, τονίζει ο κύριος Γουδέβενος. «Μπορεί να παραπονιούνται για την κοιλιά, για το κεφάλι, για να υπεκφύγουν προφανώς κάποια πράγματα, αλλά όταν μιλάνε για την μέση, που δεν την έχουν επινοήσει ακόμα ως δικαιολογία κοπάνας ας πούμε, θα πρέπει οι γονείς να το ψάξουν οπωσδήποτε. Το πιο πιθανό είναι να μην είναι κάτι σοβαρό. Να είναι κάτι μυοσυνδεσμικό. Ωστόσο αν παραμείνειτο πρόβλημα και παραμεληθεί, θα δημιουργήσει σίγουρα, προβλήματα στην ενήλικη ζωή του παιδιού.Σίγουρα η οσφυαλγία δεν είναι πάθηση, είναι σύμπτωμα, είναι πόνος στη μέση.Όμωςστα μικρά παιδιά, που δεν έχει ολοκληρωθεί η οστέωση των σπονδύλων, μπορεί να προκαλέσει ενδοοστικές κοίλες, οι οποίες θα φανούν αργότερα,και οι οποίες θα αποσταθεροποιήσουν τη σπονδυλική στήλη και θαβάλουν το παιδίσε μία ομάδα υψηλού κινδύνου,που μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρότερα προβλήματα αργότερα. Το βλέπουμεπάρα πολύ συχνά σε παιδιά αγροτικών οικογενειών ή σε παιδιά που έχουν μεγαλώσει με χειρωνακτικές εργασίες, καθώς και σε παιδιά που έχουν γυμναστεί πάρα πολύ, με παρά πάνω φορτίο από αυτό που αντέχει η σπονδυλική στήλη. Το πρόβλημα το βλέπουμεγύρω στα είκοσι, πουοι νέοι αρχίζουνκαι εμφανίζουνπροβλήματα κλινικά, με πόνο στη μέση, πόνο στο πόδι και δισκοπάθεια».

    Οδηγίες προς ναυτιλομένους

    Με γνώμονα πάντα τηνπρόληψη που είναι η καλύτερη θεραπεία ο Δρ. Γουδέβενος συστήνει στα παιδιά:

    -Προτιμήστε τσάντα τύπου σακίδιο και φορέστε το στην πλάτη, για να εξισορροπείται το βάρος. Μην το κρεμάτε από το ένα ώμο.

    -Κάντε πολλές μικρές στάσεις όταν το κουβαλάτε.

    -Να κινείστε όσο περισσότερο μπορείτε. Να γυμνάζεστε, αλλά όχι υπερβολικά. Η υπερβολική άσκηση δενκάνει καλό και ιδιαίτερα τα βάρη σε αυτές τις ηλικίες. Επίσης μην ξεχνάτε ποτέ ότι ό,τισυμβαίνει μένει σαν αποτύπωμα μνήμης. Εφόσον όμως το λάβουμε σοβαρά υπόψη, είναι αντιμετωπίσιμο.

  • O κ. Γιώργος Γουδέβενος είναι φυσικοθεραπευτής, εξειδικευμένος στην ορθοπαθητική μηχανική της σπονδυλικής στήλης και των αρθρώσεων

    Τη συνέντευξη πήρε η Τάνια Μαντουβάλου

    [04] Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στην περιοχή Καστρί, στη Νότια Εύβοια

    Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε, πριν από λίγο, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το πρωί στην περιοχή Καστρί στη Νότια Εύβοια.

    Αυτή την ώρα επιχειρούν για την κατάσβεσή της 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα 15 ατόμων, ενώ τις προσπάθειές τους δυσχεραίνει ο δυνατός άνεμος.

    [05] Μεκλεμβούργο-Πομερανία: Αγωνία για το εκλογικό αποτέλεσμα στην περιφέρεια της Μέρκελ

    Το κρατίδιο Μεκλεμβούργο-Πομερανία ψηφίζει σήμερα για το τοπικό Κοινοβούλιο. Πόσο ισχυρό θα αναδειχθεί το λαϊκιστικό, ξενοφοβικό, αντιευρωπαϊκό ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική (AfD) για τη Γερμανία;

    Πάνω από 100 δημοσιογράφοι, από όλον τον κόσμο, βρίσκονται συγκεντρωμένοι στο ανάκτορο του Σβερίν, πρωτεύουσα του γερμανικού κρατιδίου,για να παρακολουθήσουν τις τοπικές μεν, αλλά με πανεθνική εμβέλεια εκλογές στο βορειοανατολικό γερμανικό κρατίδιο.

    Εως σήμερα εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο του Σβερίν πέντε κόμματα. Ισχυρότερο κόμμα είχε αναδειχθεί στις εκλογές του 2011 το σοσιαλδημοκρτικό (SPD) με ποσοστό 35,6% και 27 έδρες, δεύτερο το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) με 23,0% και 18 έδρες. Τα δύο κόμματα συγκυβέρνησαν με πρωθυπουργό τον ιδιαίτερα δημοφιλή Ερβιν Σέλερινγκ. Ισχυρότερο κόμμα της αντιπολίτευσης αναδείχθηκε το 2011 το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) με 18,4% και 14 έδρες. Οι πράσινοι έλαβαν 8,7% και 7 έδρες. Το νεοναζιστικό κόμμα (NPD) με 6% παρέμεινε στο τοπικό Κοινοβούλιο ( το όριο είναι 5%) και έλαβε 5 έδρες. Το Μεκλεμβούργο-Πομερανία είναι το μοναδικό γερμανικό κρατίδιο στο οποίο το νεοναζιστικό κόμμα εκπροσωπείται στο τοπικό κοινοβούλιο ενός εκ των 16 συνολικά ομόσπονδων γερμανικών κρατιδίων και μάλιστα επανειλημμένα.

    Πολλές από τις ψήφους του NPD ενδέχεται σήμερα να «μετακομίσουν στο ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Σύμφωνα μάλιστα με τις δημοσκοπήσεις ίσως να αναδειχθεί και δεύτερο κόμμα, με 21-23% των ψήφων. Οι δημοσκόποι πάντως μέχρι τώρα έπεφταν έξω και το AfD έχει πάρει σε όλα τα κρατίδια όπου έχουν γίνει εκλογές μεγαλύτερα ποσοστά. Το Μεκλεμβούργο-Πομερανία θα είναι το ένατο κρατίδιο στο οποίο θα εισέλθει το AfD.

    Το καλύτερο αποτέλεσμά του το είχε μέχρι τώρα το AfD στο κρατίδιο της Σαξονίας-Ανχαλτ (24,3%)». Ορισμένοι, μάλιστα, φοβούνται ότι το AfD θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία, ξεπερνώντας ενδεχομένως το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) της κ. Μέρκελ, της οποίας η εκλογική περιφέρεια είναι το κρατίδιο αυτό.

    Σύμφωνα πάντως με τις δημοσκοπήσεις το SPD θα λάβει το 28% των ψήφων και θα αναδειχθεί και πάλι πρώτο κόμμα, πράγμα που θα οφείλει μάλλον στον νυν σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό Ερβιν Σέλερινγκ, τον οποίο θα τον ψήφιζε πάνω από το 60% εαν ο πρωθυπουργός εκλεγόταν απευθείας. Το CDU θα λάβει 20-22% , το -μέχρι τώρα τρίτο- κόμμα της Αριστεράς 13-15%, οι Πράσινοι 5-6% και επομένως μάλλον παραμείνουν στο τοπικό Κοινοβούλιο. Το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) και το νεοναζιστικό NPD θα λάβουν 2-3% και δεν θα εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο του Σβερίν.

    Εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, τότε σοσιαλδημοκράτες και χριστιανοδημοκράτες θα συνεχίσουν να κυβερνούν έστω και με μια ισχνή πλειοψηφία. Θεωρητικά θα μπορούσε να γίνει και ο λεγόμενος κοκκινο-κοκκινο-πράσινος (Σοσιαλδημοκράτες-Αριστερά-Πράσινοι) συνασπισμός με πρωθυπουργό και πάλι τον Ερβιν Σέλερινγκ, αλλά το σενάριο θεωρείται μάλλον απίθανο. Σοσιαλδημοκράτες, χριστιανοδημοκράτες, Πράσινοι και Αριστερά αποκλείουν πάντως συνασπισμό με το AfD

    [06] Αγιοποιήθηκε η Μητέρα Τερέζα

    Ολοκληρώθηκε η τελετή αγιοποίησης της Μητέρας Τερέζας της Καλκούτας, στο Βατικανό, με την συμμετοχή πάνω από εκατό χιλιάδων πιστών από όλο τον κόσμο.

    «Δεν υπάρχει καμία εναλλακτική στο έλεος», είπε ο πάπας Φραγκίσκος, προσθέτοντας ότι «από εδώ και στο εξής ολόκληρος ο κόσμος θα μπορεί να τιμά την μνήμη της Μητέρας Τερέζας».

    Μετά το πέρας της τελετής, ο πάπας προσέφερε το μεσημεριανό γεύμα σε χίλιους πεντακόσιους φτωχούς και άστεγους, με κύριο φαγητό την ναπολιτάνικη πίτσα.

    «Η Μητέρα Τερέζα βοήθησε τους ανθρώπους που είχαν εξαντλήσει τις δυνάμεις τους, όσους είχαν εγκαταλειφθεί, αδιάφορα, και θα πέθαιναν στην άκρη του δρόμου», πρόσθεσε ο Αργεντινός ποντίφικας.

    Τα μέτρα ασφαλείας που έχουν υιοθετηθεί είναι δρακόντεια, με άνδρες των ειδικών δυνάμεων οι οποίοι βρίσκονται σε όλη την περιοχή γύρω από το Βατικανό, αλλά και κοντά σε πάνω από εκατό «ευαίσθητους στόχους» της ιταλικής πρωτεύουσας, με στόχο την πρόληψη τυχόν τρομοκρατικών επιθέσεων. Την τελετή παρακολούθησαν και δεκατρείς αρχηγοί ξένων κρατών και κυβερνήσεων.

    Μέρος των σχολιαστών, παράλληλα, θέλησε να υπογραμμίσει, όμως, ότι υπάρχει και μια αμφιλεγόμενη πλευρά της «καλόγριας των φτωχών»: ότι φέρεται, δηλαδή, να μην ερευνούσε πάντα σε βάθος την προέλευση χρηματικών ποσών που τις καταβάλλονταν, για να στηρίξει τις πρωτοβουλίες υπέρ των απόκληρων.

    «Με τη ζωή και τη δράση της, επέπληξε με δριμύτητα όσους ευθύνονται για τις συνθήκες εκτεταμένης φτώχειας στις οποίες ζουν τόσοι συνάνθρωποί μας. Εμείς, και μετά την αγιοποίηση, θα συνεχίσουμε να την αποκαλούμε Τερέζα», απαντά, όμως, εμμέσως, ο Φραγκίσκος.

    Κατά την αυριανή ημέρα, 5 Σεπτεμβρίου, τέλος, η Καθολική Εκκλησία θα γιορτάζει, κάθε χρόνο, την αγία Τερέζα της Καλκούτας.

    Οι πιστοί στην Καλκούτα γιόρτασαν την αγιοποίηση της Μητέρας Τερέζας

    Εκατοντάδες πιστοί, κρατώντας στα χέρια τους λουλούδια, συρρέουν από το πρωί στον τάφο της Μητέρας Τερέζας, στην Καλκούτα της ανατολικής Ινδίας, για να γιορτάσουν την αγιοποίηση της "αγίας των απόκληρων".

    Οι πιστοί συγκεντρώθηκαν από τις πρώτες πρωινές ώρες στο κτίριο της ιεραποστολής όπου αναπαύεται, σε έναν τάφο που οι μοναχές διακοσμούν καθημερινά με ένα απόφθεγμά της, γραμμένο με πέταλα λουλουδιών.

    Λίγη ώρα πριν από την επίσημη τελετή στη βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, τελέστηκε στην Καλκούτα μια ειδική λειτουργία στη μνήμη της Μητέρας Τερέζας. Οι πιστοί άναψαν κεριά και εναπόθεσαν λουλούδια στον τάφο ενώ οι μοναχές έψελναν ύμνους.

    [07] Ν. Αναστασιάδης: Επήλθε βελτίωση κρίσιμων παραμέτρων του σχεδίου Ανάν

    Σημαντικές και κρίσιμες παράμετροι του σχεδίου Ανάν «έχουν βελτιωθεί», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

    Ο κ. Αναστασιάδης μιλώντας στο μνημόσυνο των ηρώων

    Ιωνά Νικολάου, Κυριάκου Κολοκάση και Κυριάκου Κακουλλή, απαρίθμησε συγκεκριμένα στα σημεία, τα οποία θεωρεί ότι παρουσιάζουν βελτίωση. Ειδικότερα αναφέρθηκε στα εξής:

    - Κατοχύρωση των τεσσάρων βασικών ελευθεριών, με ανεμπόδιστη διακίνηση, εγκατάσταση, απόκτηση περιουσίας ή άσκηση επαγγέλματος σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια.

    - Οριστικός τερματισμός εποικισμού.

    - Έμπρακτη αναγνώριση του σεβασμού στο δικαίωμα του ιδιοκτήτη περιουσίας, με πέντε επιλογές ως θεραπεία.

    - Διαμόρφωση συστήματος διακυβέρνησης, στο οποίο δεν θα υπάρχουν αδιέξοδα και θα μειώνονται στον ελάχιστο βαθμό οι κίνδυνοι ρήξης.

    - Συμφωνία για εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε όλη την έκταση του κράτους.

    - Κατοχύρωση της μιας και μόνης διεθνούς προσωπικότητας του κράτους, της μιας και μόνης κυριαρχίας και της μιας και μόνης υπηκοότητας.

    Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι «έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι έχει γίνει αποδεκτή από την τουρκοκυπριακή πλευρά η μείωση στο ελάχιστο των μεταβατικών περιόδων εφαρμογής της λύσης, ενώ από την πρώτη ημέρα θα υπάρχουν χειροπιαστά οφέλη και για τις δύο κοινότητες».

    [08] Νύχτα μαγική με την «Παρέα του Τσιτσάνη» στην Θεσσαλονίκη

    Το ραντεβού ήταν κλεισμένο, όπως κάθε χρόνο από το 2000, για το πρώτο Σάββατο του Σεπτέμβρη οπότε και η «Παρέα του Τσιτσάνη» και διάφοροι άλλοι φίλοι, πιάνουν τα όργανα και τραγουδούν για τον μεγάλο λαϊκό μας συνθέτη στην ομώνυμη πλατεία της Άνω Πόλης. Ειδικά φέτος όμως, σύμφωνα με τους διοργανωτές, η προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, με την πλατεία Τσιτσάνη, στο τέρμα της οδού Δημ. Πολιορκητού, να έχει κατακλυσθεί και δεκάδες να αναγκάζονται να καθίσουν στο πλακόστρωτο, προσπαθώντας να ακούσουν τα ρεμπέτικα, ακόμα και από τα διπλανά στενάκια! Ηχηρή απουσία για φέτος, ενός εκ των ιδρυτών της "παρέας", του ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου ο οποίος δεν μπόρεσε να παραβρεθεί λόγω προβλημάτων υγείας.

    "Ο Χριστιανόπουλος μαζί με τον Νίκο Στρουθόπουλο έφτιαξαν την "Παρέα του Τσιτσάνη" το 1998 σε μια προσπάθεια να γίνουν η "κιβωτός" του έργου του και κυρίως, των πρώτων εκτελέσεων μέχρι το 1955 που είναι, θεωρώ και οι καλύτερες" είπε, προλογίζοντας την εκδήλωση ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Άρης Καζάκος, κάτοικος μάλιστα της περιοχής. Διευκρίνισε παράλληλα, ότι η ονοματοδοσία της πλατείας έγινε το 2000 και το 2002 τοποθετήθηκε η προτομή του Τσιτσάνη ενώ στην εκδήλωση, όλοι οι καλλιτέχνες, συμμετείχαν αφιλοκερδώς.

    Ωστόσο, έκπληξη της βραδιάς, ήταν η 8χρονη εγγονή του Νίκου Στρουθόπουλου, Αφροδίτη, η οποία ερμήνευσε μοναδικά, τραγούδια του λαϊκού μας συνθέτη. Όσο για τη συναυλία, η Άνω Πόλη αντηχούσε μουσικές του Τσιτσάνη από αυλές και μπαλκόνια, από αυτοσχέδιες ορχήστρες, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, μάλλον για να διώξουν μακριά κάθε "Συννεφιασμένη Κυριακή"....

    [09] Σύνοδος των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου στην Αθήνα την Παρασκευή

    Ελλάδα, Γαλλία, Κύπρος, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα, συναντώνται την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, μετά από πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα, με τους ηγέτες του ευρωπαϊκού Νότου να θέλουν να επεξεργαστούν τις προτάσεις που αφορούν στη δική τους οπτική για την κατεύθυνση που θα πρέπει να έχουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και οι πολιτικές του.

    Στόχος της Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε. που συγκαλεί ο Έλληνας πρωθυπουργός, είναι, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές: «η ενίσχυση της συνεργασίας και του συντονισμού ώστε οι ευρωμεσογειακές χώρες να ενδυναμώσουν την παρέμβαση τους στην ευρωπαϊκή ατζέντα και να ενισχύσουν το αποτύπωμά τους σε αυτήν».

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις είναι οι βασικοί άξονες που θα αποτελέσουν την θεματολογία της συζήτησης που θα διεξαχθεί ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, και υψηλόβαθμο στέλεχος της Ισπανικής κυβέρνησης (η παρουσία του Μαριάνο Ραχόι στην Αθήνα δεν είναι εφικτή, καθώς μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο ισπανικό κοινοβούλιο, ο χαρακτήρας της κυβέρνησής του παραμένει υπηρεσιακός):

    α) Ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, με έμφαση στην περιφερειακή ασφάλεια και την ειρήνη.

    β) Ανάπτυξη με έμφαση στην αντιμετώπιση της ανεργίας, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την προσέλκυση επενδύσεων.

    γ) Ευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό-προσφυγικό.

    Οι εργασίες της συνόδου θα ξεκινήσουν το μεσημέρι της Παρασκευής, στο Ζάππειο Μέγαρο, με τη συζήτηση των ηγετών να διαρθρώνεται σε δύο γύρους. Αρχικά θα πραγματοποιηθεί συζήτηση των αρχηγών, στην οποία θα συμμετέχουν και συνεργάτες τους. Μετά την οικογενειακή φωτογραφία η συζήτηση θα συνεχιστεί στο πλαίσιο γεύματος εργασίας αποκλειστικά ανάμεσα στους αρχηγούς και θα ακολουθήσουν δηλώσεις των ηγετών.

    Η Σύνοδος των Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε, πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη περίοδο για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά και το Brexit, και μόλις μια εβδομάδα πριν από την άτυπη σύνοδο των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, στην Μπρατισλάβα, που συνέρχεται με αντικείμενο το μέλλον της Ευρώπης. Ήδη με παρέμβασή του από τη συνάντηση των σοσιαλιστών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στο Παρίσι, όπου συμμετείχε ως παρατηρητής, ο Αλέξης Τσίπρας -ενόψει και της συνόδου στη Μπρατισλάβα- είχε τονίσει την αναγκαιότητα να υπάρξει κοινή στάση στην κατεύθυνση της επιδίωξης να ενισχυθούν τα υπάρχοντα αδύναμα αναπτυξιακά εργαλεία, «μεταφέροντας πόρους προς το Νότο και την περιφέρεια».

    [10] Πρ. Παυλόπουλος από το Πήλιο: Εμείς οι Έλληνες όταν είμαστε ενωμένοι, ξεπερνούμε τις δυσκολίες

    Μήνυμα εθνικής ενότητας και ομοψυχίας έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, από τη Ζαγορά του Πηλίου, επισκεπτόμενος την ιστορική κωμόπολη με αφορμή τις επετειακές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μήλου «Ζαγορίν».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγηθείς στην ιστορική Βιβλιοθήκη της Ζαγοράς είπε ότι «Ο χώρος είναι ένα λίκνο του Ελληνικού Διαφωτισμού, που αποδεικνύει την διαχρονικότητα του ελληνικού πνεύματος. Σ΄αυτόν τον χώρο, χάρη στην ευλογημένη σκέψη του Ρήγα Φερραίου, του Ανθιμου Γαζή, του Γρηγορίου Κωνσταντά, του Φιλίππου Ιωάννου και όσων άλλων σπουδαίων Ελλήνων που σπούδασαν και δίδαξαν σ' αυτόν τον χώρο,ενισχύθηκε η ελληνικότητά του και είναι χρέος μας να έχουμε ανάλογο μέλλον ως λαός, ειδικά στις σημερινές δύσκολες συνθήκες».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε ότι «είναι γνωστό ότι εμείς οι Έλληνες όταν είμαστε ενωμένοι, ξεπερνούμε τις δυσκολίες. Είναι πολλά περισσότερα αυτά που μας ενώνουν, από αυτά που μας χωρίζουν».

    Ο κ.Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στο σημαντικό ρόλο της Ορθοδοξίας και της Εκκλησίας διαχρονικά αντιφωνώντας το Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιο.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφτασε στη Ζαγορά του Πηλίου με ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας στις δέκα και μισή το πρωί και τον υποδέχτηκαν η Υφυπουργός Υποδομών- Μεταφορών και Δικτύων Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κωνν. Αγοραστός και ο δήμαρχος Ζαγοράς-Μουρεσίου Πατής Κουτσάφτης ενώ τιμές απέδιδαν αγήματα και η μπάντα της 1ης Στρατιάς. Κάτοικοι αλλά και τουρίστες υποδέχτηκαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με χειροκροτήματα και επιφωνήματα.

    Στη Δοξολογία στον ιστορικό ναό του Αγίου Γεωργίου της Ζαγοράς ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος χάρισε στον κ. Παυλόπουλο την εικόνα του Οσίου μάρτυρος Τριαντάφυλλου, τοπικού αγίου, που θεωρείται προστάτης της περιοχής και τον χρυσό σταυρό της Μητροπόλεως Δημητριάδος.

    Το μεσημέρι στο δημαρχείο Ζαγοράς ο κ. Παυλόπουλος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Ζαγοράς- Μουρεσίου παρουσία των πολιτικών, θρησκευτικών και στρατιωτικών αρχών της περιοχής.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε το θαυμασμό του για τον αγροτικό συνεταιρισμό «Ζαγορίν» και την θαυμάσια 100ετή πορεία του με τα εκλεκτά προϊόντα και ευχήθηκε αυτή η πετυχημένη ανάπτυξη να αποτελέσει πρότυπο συνεισφέροντας στην εθνική και τοπική οικονομία.

    [11] Αισιόδοξος πως θα επικρατησει στις αυστριακές προεδρικές εκλογές, δηλώνει ο Βαν ντερ Μπέλεν

    «Ρεαλιστικά αισιόδοξος» ότι θα κερδίσει και τον επαναληπτικό γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών στις 2 Οκτωβρίου, δηλώνει σε σημερινή συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, νικητής του δευτέρου γύρου των εκλογών της 22ας Μαΐου, των οποίων την ακύρωση και την επανάληψη αποφάσισε το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο, αποδεχόμενο προσφυγή του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.

    Ο υποψήφιος του Κόμματος των Ελευθέρων και υπαρχηγός του, Νόρμπερτ Χόφερ, ο οποίος είχε ηττηθεί οριακά με ποσοστό 49,7%, έναντι 50,3 % του νικητή των εκλογών, υποψήφιου των Πράσινων, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, φέρεται τώρα στις δημοσκοπήσεις για τον επαναληπτικό γύρο, σε τέσσερις εβδομάδες, να προηγείται του αντιπάλου του, Βαν ντερ Μπέλεν.

    Όπως τονίζει στη συνέντευξή του στο ΑΡΑ ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, πίσω του βρίσκεται μία πολύ πλατιά κίνηση πολιτών, ενώ «πίσω από τον κύριο Χόφερ βρίσκεται το Κόμμα των Ελευθέρων, και σε αυτό το γεγονός δεν έχει αλλάξει τίποτε, ακόμη και μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, την οποία ο ίδιος σέβεται πλήρως».

    Τον υποψήφιο των Πράσινων και πρώην επί πολλά χρόνια αρχηγό τους, δεν εντυπωσιάζει η τοποθέτηση των Ελευθέρων ως δήθεν "φιλολαικών αγωνιστών" κατά του κάθε είδους "συστήματος", κάτι που βρίσκει σίγουρα απήχηση σε πολλούς, ωστόσο, όπως παρατηρεί ο ίδιος, «με σιγουριά, τον λαό, το εκλογικό σώμα, δεν τον έχει μονοπωλήσει το Κόμμα των Ελευθέρων».

    Ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν θεωρεί αναξιόπιστο πως οι Ελεύθεροι, μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος για το Brexit, έχουν λάβει αποστάσεις από τις παγιωμένες θέσεις τους για έξοδο της Αυστρίας από την Ευρωπαική Ενωση, καθώς, όπως σημειώνει, πολυάριθμα ντοκουμέντα αποδεικνύουν το "φλερτάρισμα" τους για έξοδο από την ΕΕ και την Ευρωζώνη, κάτι με το οποίο, όπως σημειώνει, κανείς δεν επιτρέπεται να "παίζει".

    Ο ίδιος, ως ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας και προς το συμφέρον της χώρας, θα κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να εμποδίσει στο μέλλον μία κυβέρνηση η οποία δεν λαμβάνει σοβαρά ένα τέτοιο ζήτημα (ενδεχόμενη κυβέρνηση με επικεφαλής το Κόμμα των Ελευθέρων, που εμφανίζεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως πρώτη πλέον πολιτική δύναμη με ποσοστό πάνω από 30%).

    [12] ΗΠΑ-Ρωσία: Κοντά σε συμφωνία για τον τερματισμό της συριακής κρίσης

    Κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για τη Συρία, η οποία θα βοηθήσει να γίνει ο διαχωρισμός μεταξύ των τρομοκρατών και των δυνάμεων που αντιπολιτεύονται το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ βρίσκονται η Ουάσινγκτον και η Μόσχα, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

    "Βρισκόμαστε κοντά σε μια συμφωνία... Όμως η τέχνη της διπλωματίας απαιτεί χρόνο για την εφαρμογή της. Δεν μπορώ να σας πώ το πότε θα επιτευχθεί και θα ανακοινωθεί. Νομίζω ότι δεν έχουμε κανέναν λόγο να πιστεύουμε ότι οι συνομιλίες θα καταρρεύσουν", είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

    "Μέχρι να θέσουμε τον τελευταίο λίθο... δεν θα μπορούμε να πούμε ότι έχει επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα", συνέχισε.

    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, από το Χαντζόου της Κίνας όπου βρίσκεται, είπε ότι θα συναντηθεί αύριο με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, στο περιθώριο της Συνόδου της G20, ώστε να συζητήσουν τις εναπομείνασες διαφορές τους στο ζήτημα της Συρίας.

    "Όλοι ξέρουν πόσο περίπλοκο είναι αυτό το θέμα, λόγω των πολλών διαφορετικών δυνάμεων που εμπλέκονται. Κατά συνέπεια, αποφασίσαμε να συναντηθούμε αύριο για να δούμε αν μπορούμε να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας σε ένα-δυο ζητήματα", εξήγησε.

    "Απομένουν ακόμη δυο δύσκολα θέματα τα οποία πρέπει να επεξεργαστούμε", είπε, χωρίς να διευκρινίσει όμως ποια είναι τα "αγκάθια" που εμποδίζουν την επίτευξη συμφωνίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 4 September 2016 - 12:32:37 UTC