Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο. Γεροβασίλη: Στη ΔΕΘ τα βήματα για έξοδο από το πρόγραμμα επιτήρησης και παραγωγική ανασυγκρότηση - Ο κ. Μητσοτάκης βασανίζει τη
  • [02] Γ. Κουμουτσάκος: Η κυβέρνηση εθισμένη στο ψέμα, στραγγαλίζει την αλήθεια
  • [03] Ν. Φίλης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Το νέο τηλεοπτικό τοπίο θέτει τέλος στο καθεστώς της ασυδοσίας
  • [04] «Όψιμο το ενδιαφέρον εργοδοτών-ΝΔ για την προστασία των εργαζομένων»
  • [05] Γ. Δραγασάκης: Μόνο η ανάπτυξη δεν επαρκεί για έξοδο από την κρίση
  • [06] Ντάισελμπλουμ και Ντομπρόβσκις περιορίζουν τις ιταλικές ελπίδες για μεγαλύτερη ευελιξία
  • [07] Δ. Βίτσας: Δεν θα υπάρξει καμία μείωση στα ειδικά μισθολόγια
  • [08] Ρ. Δούρου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ας αναλάβουν πλήρως οι δήμοι τη διαχείριση απορριμμάτων
  • [09] Νέα πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη στη Χίο
  • [10] Χρυσό βραβείο στον φωτογράφο Άρη Μεσσήνη για την καταγραφή της προσφυγικής κρίσης στη Λέσβο
  • [11] Δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα οι δηλώσεις του κ. Ντε Μεζιέρ, τονίζεται από το γραφείο του Γ. Μουζάλα
  • [12] Pro Asyl: Ανεύθυνες οι δηλώσεις του Ντε Μεζιέρ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα
  • [13] Πάνω από ένας στους δέκα Ευρωπαίους έχει πια τουλάχιστον ένα τατουάζ στο δέρμα του
  • [14] Χρ. Σταϊκούρας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ο «κόφτης» έχει ήδη ενεργοποιηθεί

  • [01] Ο. Γεροβασίλη: Στη ΔΕΘ τα βήματα για έξοδο από το πρόγραμμα επιτήρησης και παραγωγική ανασυγκρότηση - Ο κ. Μητσοτάκης βασανίζει τη λέξη «αλήθεια»

    Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης προς την ανάκαμψη της οικονομίας και την πραγματική ανάπτυξη θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ, όπως αναφέρει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Σταθμοί στην πορεία αυτή θα είναι η έξοδος από το πρόγραμμα επιτήρησης και η παραγωγική ανασυγκρότηση, «εκείνες δηλαδή οι πολιτικές που όχι μόνο θα μεγαλώνουν την οικονομική πίτα, αλλά θα την μοιράζουν, επιτέλους, με δίκαιο τρόπο στους συμπολίτες μας».

    Η κυβερνητική εκπρόσωπος κατηγορεί τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «επικαλείται μία επικοινωνιακού τύπου "συμφωνία αλήθειας", υποσχόμενος ότι δεν θα υποσχεθεί τίποτε την ίδια στιγμή που υπόσχεται τα πάντα». Ταυτόχρονα υπογραμμίζει ότι ο κ. Μητσοτάκης, μια εβδομάδα πριν από τη ΔΕΘ, άρχισε τις εξαγγελίες των φοροελαφρύνσεων σε κατ'ιδίαν συναντήσεις με παραγωγικές τάξεις, με ακοστολόγητες υποσχέσεις, παροχολογία και αριθμητικές αλχημείες, και ενδύεται με φιλολαϊκά χαρακτηριστικά αποκρύπτοντας τη νεοφιλελεύθερη πολιτική του και βασανίζοντας επικοινωνιακά τη λέξη «αλήθεια».

    Αντίθετα, για την κυβέρνηση, για το έργο που έχει μέχρι σήμερα επιτελέσει και για τα όσα έχει δεσμευθεί στις προηγούμενες ΔΕΘ, η Όλγα Γεροβασίλη υπογραμμίζει ότι «η αλήθεια βρίσκεται στις πράξεις», καθώς «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ -παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες- πραγματοποιεί όλα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός σε εκείνες. Τόσο του 2014, όσο και του 2015».

    Ερωτώμενη για την ολοκλήρωση της δημοπρασίας για τις τηλεοπτικές άδειες, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση, συνεπής στις προεκλογικές της δεσμεύσεις, έδειξε την τεράστια απόσταση που τη χωρίζει από τα σκοτεινά μονοπάτια της διαπλοκής. «Αποδείξαμε την αποφασιστικότητά μας για θεσμικά κατοχυρωμένο καθαρό ορίζοντα στην ενημέρωση. Την υπεράσπιση του χαρακτήρα της ως δημόσιου αγαθού. Τη στρατηγική προσήλωσή μας στη διαφανήαξιοποίηση των δημόσιων αγαθών προς όφελος του λαού μας», αναφέρει. Είναι χαρακτηριστικός δε ο τρόπος που η Όλγα Γεροβασίληεπιλέγει να απαντήσει σε όσους κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «ρίχνει μαύρο στην ιδιωτική τηλεόραση» και ότι θα είναι υπεύθυνη για την απώλεια των θέσεων εργασίας. «Αν έχετε χτίσει αυθαίρετη επιχείρηση, χωρίς άδεια λειτουργίας σε δασική έκταση και σας αποβάλλουν απ' αυτήν μπορείτε να πείσετε στ' αλήθεια ότι διώκεστε, ότι σας ξεσπιτώνουν; Αν έχετε διαλέξει να μη συμμετάσχετε σε διαγωνισμό που αφορά τη συνέχιση της δραστηριότητάς σας, κάποιος άλλος πετά στο δρόμο τους εργαζόμενούς σας;», απαντά η κυβερνητική εκπρόσωπος.

    Αναφερόμενη στην επικείμενη κρίσιμη Σύνοδο των χωρών του Νότου που συγκαλείται με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογραμμίζει ότι «η Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη θα αποτελέσει το πρώτο βήμα δραστικότερης παρέμβασης στην ευρωπαϊκή πολιτική, για την ανατροπή των ανισοτήτων μεταξύ περιφέρειας και κέντρου, καθώς και την ενίσχυση της κοινωνικής σύγκλισης και συνοχής».

    Η Όλγα Γεροβασίλη ερωτάται και απαντά επίσης για τον ΕΝΦΙΑ, για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, την πάταξη της φοροδιαφυγήςαλλά και τη στάση της ΝΔ απέναντι στις εξελίξεις για τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ.

    Ακολουθεί η συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

    ΕΡ.: Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση ότι προσέρχεται στη ΔΕΘ έχοντας διαψεύσει τις προσδοκίες των πολιτών διότι πχ αντί να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ ήρθε βαρύτερος για πολλούς. Αυτή η κριτική δεν έχει καμία βάση;

    Απ.:Έχει βάση -σαθρότατη μεν, πολύ κρίσιμη δε- για δύο κατηγορίες. Στην πρώτη ανήκουν όσοι δεν γνωρίζουν ή δεν θέλουν να παραδεχτούν πως το 65% είναι πολύ μεγαλύτερο από το 35%. Στη δεύτερη αυτοί που παλεύουν να βομβαρδίσουν την κοινή γνώμη με αριθμούς άσχετους με την πραγματικότητα και να την πείσουν, απεγνωσμένα, γι' αυτό. Μόνο σε τέτοιας εγκυρότητας «αλήθειες» στηρίζεται η στείρα μικροπολιτική αντιπολιτευτική τους πρακτική. Μόνο μέσα από παραποίηση της πραγματικότητας ή τεχνητή απόκρυψή της μπορεί να οικοδομηθεί το πολιτικό τους αύριο. Χωρίς να νοιάζονται για το ότι, με τέτοιους τρόπους, αποκαλύπτεται η βάση της πολιτικής τους αντίληψης. Που δεν είναι άλλη απ' την ποδηγέτηση και απαξίωση του κοινού νου. Που δεν είναι άλλη από την υποτίμηση της κρίσης των πολιτών και την περιφρόνηση για την αλήθεια, κάθε φορά που αυτή δεν συμφέρει τις επιδιώξεις τους για την, με κάθε τρόπο, κατάληψη της εξουσίας.

    Η αλήθεια, όμως, ιδίως όταν αφορά μετρήσιμα στοιχεία, δεν εξαρτάται από αντιπολιτευτικές στοχεύσεις, αφοπλίζει την προπαγάνδα και δεν κρύβεται. Έτσι, στην περίπτωσή μας, τα πραγματικά δεδομένα είναι πως για 4.131.487 συμπολίτες μας (64%) ο φόρος θα είναι μειωμένος ή ίδιος σε σχέση με το 2015, το 25% των εκκαθαριστικών τουΕΝΦΙΑ θα έχουν αύξηση από 0,01 ευρώως 10 ευρώ και με ποσό μεγαλύτερο των 10 ευρώ, σε σχέση με πέρυσι, θα επιβαρυνθεί ένας στους δέκα ιδιοκτήτες.

    Δεύτερη αλήθεια είναι πως όσοι σήμερα κατηγορούν την κυβέρνηση για την επέκταση της εφαρμογής του ΕΝΦΙΑ το 2016 είναι ακριβώς οι ίδιοι που τον εμπνεύστηκαν, τον θεσμοθέτησαν, μας τον κληροδότησαν ως δεσμευτικό φόρο και πριν τις τελευταίες εκλογές στην ψήφιση της συμφωνίας με του εταίρους υπερψήφισαν το να συμπεριληφθεί στον κλάδο των εσόδων του προϋπολογισμού του 2016.

    Ακόμη μια μεγάλη αλήθεια είναι ότι δεν υπερασπιζόμαστε τον ΕΝΦΙΑ. Κι όπως ακριβώς τηρήσαμε τη δέσμευση, για φέτος, να τον κάνουμε δικαιότερο, να τον συνδέσουμε με τις αντικειμενικές αξίες και να πετύχουμε σημαντικές ελαφρύνσεις για τους πιο αδύναμους, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο θα διαμορφώσουμε τα επόμενα χρόνια μια πραγματικά δίκαιη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, μια φορολόγηση που θα έχει για κύριο χαρακτηριστικό την ταξική αναλογικότητα.

    Ερ.:Η αξιωματική αντιπολίτευση ολοένα και πιο συχνά αναφέρεται στην ανάγκη υλοποίησης ενός σχεδίου φοροελαφρύνσεων που θα έχει καλύτερα αποτελέσματα στα δημόσια έσοδα. Να περιμένουμε από τον πρωθυπουργό κάποια αντίστοιχη συγκεκριμένη εξαγγελία στη ΔΕΘ για τις αλλαγές στη φορολογία των πολιτών;

    Απ.:Ο κύριος Μητσοτάκης επικαλείται μία επικοινωνιακού τύπου «συμφωνία αλήθειας», υποσχόμενος ότι δεν θα υποσχεθεί τίποτε την ίδια στιγμή που υπόσχεται τα πάντα. Έτσι, μία εβδομάδα πριν τη ΔΕΘ, άρχισε τις εξαγγελίες φοροελαφρύνσεων σε κατ' ιδίαν συναντήσεις με παραγωγικές τάξεις. Ακοστολόγητες υποσχέσεις, ανέξοδα κλεισίματα ματιών, χωρίς φυσικά να περιγράφει από πού θα κλείνει το οικονομικό ισοζύγιο. Μάλλον, βέβαια, δεν χρειάζεται ο πρόεδρος της ΝΔ να προχωρήσει σε τέτοια ανάλυση, καθώς έχει δώσει δείγματα γραφής για τον τρόπο εξασφάλισης κρατικών εσόδων. Οριζόντιες μειώσεις, απολύσεις, προστασία της αυτορρύθμισης της αγοράς, ισχυροποίηση των ισχυρών σε βάρος των πολλών.

    Επειδή το έργο το έχουμε ξαναδεί, είναι δεδομένο ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και σε παροχολογία θα προχωρήσει (το έχει κάνει ήδη) και σε αριθμητικές αλχημείες. Στο όνομα του αντιλαϊκισμού ο κ. Μητσοτάκης ήδη λαϊκίζει και θα λαϊκίσει ακόμη περισσότερο, ενδυόμενος φιλολαϊκά χαρακτηριστικά αποκρύπτοντας τα νεοφιλελεύθερα και βασανίζοντας επικοινωνιακά τη λέξη «αλήθεια».

    Μακριά από βερμπαλισμούς, ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη θα διατυπώσει τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης προς την ανάκαμψη της οικονομίας και την πραγματική ανάπτυξη, με δύο σταθμούς: την έξοδο από το πρόγραμμα επιτήρησης και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Εκείνες δηλαδή τις πολιτικές που όχι μόνο θα μεγαλώνουν την οικονομική πίτα, αλλά θα την μοιράζουν, επιτέλους, με δίκαιο τρόπο στους συμπολίτες μας.

    ΕΡ.:Με ποιο αφήγημα θα προσέλθει ο πρωθυπουργός στη φετινή ΔΕΘ; Υπάρχουν περιθώρια για κάποιες κοινωνικές παροχές;

    Απ.:Αν και χρήσιμο, κανένα αφήγημα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την πραγματική πολιτική. Από την πρώτη ήδη ημέρα, αυτή η κυβέρνηση υλοποιεί σταδιακά το προεκλογικό της πρόγραμμα και όλες της τις δεσμεύσεις στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής. Επειδή μάλιστα οι περισσότεροι αρέσκονται στις αναφορές στις προηγούμενες ΔΕΘ, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ -παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες- πραγματοποιεί όλα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός σε εκείνες. Τόσο του 2014, όσο και του 2015. Επιγραμματικά αναφέρω μερικές. Το 2014 δεσμευτήκαμε για δωρεάν ρεύμα σε φτωχά νοικοκυριά. Ισχύει για 212.000 πολίτες και 90.000 οικογένειες. Το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου εφαρμόζεται ήδη για 22.000 δικαιούχους. Η ειδική κάρτα μετακίνησης μακροχρόνια ανέργων, μεταφράστηκε στην πραγματικότητα σε δωρεάν μετακίνηση όλων των ανέργων στα ΜΜΜ. Δεσμευτήκαμε τότε για πρόσβαση του πληθυσμού στις υπηρεσίες Υγείας. Συμβαίνει ήδη εδώ και μήνες για 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους. Δεν θα σας κουράσω με όλη τη λίστα των δεσμεύσεων στις ΔΕΘ του 2014 και του 2015, οι οποίες είτε υλοποιήθηκαν είτε υλοποιούνται σήμερα. Προστασία πρώτης κατοικίας στο 94% των περιπτώσεων, επίσπευση ελέγχων λιστών μαύρου χρήματος, ρύθμιση ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών (και μάλιστα με 19 δισ. λιγότερα από τις προβλέψεις). Αυτά είναι λίγα από όσα εξήγγελλε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη το 2014 και 2015 και έχουν γίνει πράξη. Ειδικά στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής έχουμε κάνει ακόμη περισσότερα. Για παράδειγμα, τη φετινή χρονιά «voucher» λαμβάνουν όλα τα παιδιά οικογενειών που διαβιούν κάτω από το όριο φτώχειας και όλα τα παιδιά με αναπηρία, 56.000 στο σύνολό τους. Ένα ακόμη παράδειγμα, το μειωμένο κατά 17% τιμολόγιο της ΔΕΗ για συνεπείς καταναλωτές.

    Κανένα αφήγημα λοιπόν. Η αλήθεια βρίσκεται στις πράξεις.

    Ερ.:Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η ύφεση επιμένει. Αλλά έχετε δηλώσει ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι και θα αποφευχθεί η ενεργοποίηση του «κόφτη». Πού στηρίζεται αυτή η αισιοδοξία της κυβέρνησης;

    Απ.:Εκεί ακριβώς που στηρίζαμε την έως τώρα βεβαιότητα για την επίτευξη βήμα-βήμα των στόχων και την εντός του χρονοδιαγράμματος εφαρμογή της συμφωνίας. Η ελληνική πλευρά έχει τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της και έγκαιρα. Κάτι μάλιστα που προκάλεσε αμηχανία στις πιο «σκληρές» ομάδες των εταίρων και τη ματαίωση όλων των προσδοκιών της αντιπολίτευσης για την αποτυχία του προγράμματος. Βρισκόμαστε ήδη στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 και η πρόοδος της εκτέλεσης του προϋπολογισμού παραμένει εντός στόχων. Το ίδιο ισχύει και για τα στοιχεία της ύφεσης που ρηχαίνει σταδιακά. Ένα επιπλέον αισιόδοξο δεδομένο είναι η συνεχής αύξηση του δείκτη οικονομικού κλίματος, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της Eurostat, τη στιγμή που στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών οικονομιών παρουσιάζεται μείωση. Πέραν του ότι πρακτικά είναι ήδη εξασφαλισμένο το πλεόνασμα του 2016, όλα τα στοιχεία συνηγορούν στο ότι τόσο το πρόγραμμα προσαρμογής όσο και η εκτέλεση του προϋπολογισμού θα υλοποιηθούν σύμφωνα με τις προβλέψεις.

    Ερ.:Ως αντιπολίτευση είχατε επισημάνει ότι η αύξηση της φορολογίας δεν είναι αυτή που μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση των δημοσίων εσόδων. Μια και δεν έχουμε δει ιδιαίτερες επιδόσεις στην εισπραξιμότητα του ΦΠΑ, πότε θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές;

    Απ.:Ουδέποτε υπερασπιστήκαμε την οδό της υπερφορολόγησης την οποία επέβαλαν τα μνημόνια εξαντλητικής λιτότητας, οδηγώντας την οικονομία σε μία αντίστοιχη πολεμικής περιόδου ύφεση, της τάξης του 25%. Επιπροσθέτως, η κατ' επανάληψη χαρακτηρισμένη ως αποτυχημένη (από εκείνους που την επινόησαν) συνταγή της περασμένης πενταετίας, ισοπέδωσε το κοινωνικό κράτος. Η προσαρμογή των δημόσιων δαπανών δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία, όχι μόνο της Ελλάδας. Κάθε ιδέα για περαιτέρω περικοπές ήταν προφανώς αδιανόητη. Η φορολογία παραμένει υψηλή, αλλά μπορεί να μειωθεί εφόσον καταπολεμηθούν οι αιτίες που την κρατούν ψηλά. Οι επιδόσεις της κυβέρνησης στην πάταξη της φοροδιαφυγής, στην αναζήτηση του μαύρου χρήματος, στο λαθρεμπόριο και γενικά σε όλες τις δραστηριότητες που αποστερούν πολύτιμα έσοδα, βελτιώνονται με εκθετικό ρυθμό. Και κάθε σύγκριση με το παρελθόν, όταν οι λίστες μαύρου χρήματος κρύβονταν σε συρτάρια, είναι συντριπτική.

    Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο διαβούλευσης είναι θέμα εβδομάδων η κατάθεση του σχεδίου νόμου στη βουλή.

    Ερ.:Τι θα είναι το «κόκκινο τηλέφωνο» Αθήνας- Βρυξελλών;

    Απ.:Όπως έχει αναφέρει και ο πρωθυπουργός, κάθε αξιολόγηση θα είναι ευκολότερη και ταχύτερη από την προηγούμενη. Αυτό που εύστοχα αποκαλείτε «κόκκινο τηλέφωνο» δεν είναι τίποτε περισσότερο παρά μία άμεση επικοινωνία σε όσο το δυνατόν υψηλότερο επίπεδο ώστε να επιλύονται τυχόν προβλήματα και να γίνονται οι απαραίτητες διευκρινίσεις από όλα τα μέρη. Μία ακόμη πρόνοια ώστε να τηρηθούν με άνεση τα χρονοδιαγράμματα.

    Ερ.:Η κυβέρνηση πώς εκτιμά την πρόσφατη παρέμβαση της Κομισιόν για την υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ; Πρόκειται για παρέμβαση που στόχο έχει να μην αμφισβητηθούν τα στατιστικά στοιχεία του 2010;Ή για στήριξη στον κ. Γεωργίου που υπαγορεύτηκε εκ των έσω;

    Απ.:Όπως ακριβώς πρότεινε στην απάντησή του ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Κομισιόν και η Eurostat μπορούν και οφείλουν να καταθέσουν τα επιστημονικά τους στοιχεία στην ελληνική Δικαιοσύνη. Κάθε παρέμβαση από πλευράς μας στη Δικαιοσύνη είναι προφανώς αδιανόητη. Πόσο μάλλον να υποδείξουμε την απόφαση. Απορώ μάλιστα, εφόσον είναι τόσο ξεκάθαρο από θεσμικής πλευράς, γιατί η Νέα Δημοκρατία δυσκολεύεται τόσο πολύ να ψελλίσει οτιδήποτε για ένα ζήτημα που αφορά χρονική περίοδο που η ίδια κυβερνούσε;

    Ερ.:Ποια θα είναι η ατζέντα της Συνόδου του Νότου; Υπάρχουν προσδοκίες για την αλλαγή συσχετισμών ενόψει της κρίσιμης συζήτησης για το ελληνικό χρέος;

    Απ.:Η Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη αποτελεί πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού και επιστέγασμα της προσπάθειας συνεννόησης των χωρών με παρόμοια οικονομικά προβλήματα στην περιφέρεια της ΕΕ, η οποία καρποφορεί. Με την Ελλάδα μάλιστα στο επίκεντρο των διεργασιών. Τα πρώτα δείγματα αλλαγής συσχετισμών έχουν ήδη διαπιστωθεί. Οι ευρωπαϊκές φωνές ενάντια στην δημοσιονομική ασφυξία ενισχύονται και η «σχολή Σόιμπλε» έχει αναγκαστεί σε υπαναχωρήσεις. Το μη αναμενόμενο Brexit τερμάτισε τον εφησυχασμό των ισχυρών οικονομιών του Βορρά, τη στιγμή που πληθαίνουν και οι ενδείξεις ανόδου της ακροδεξιάς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον της ΕΕ. Το σπάσιμο του δογματισμού είναι αναγκαίο για την ίδια την ύπαρξη της ΕΕ, καθώς η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων και των κοινωνικών και εργασιακών ανισοτήτων οδηγείται στα πρόθυρα της αποσύνθεσης. Η Διάσκεψη θα αποτελέσει το πρώτο βήμα δραστικότερης παρέμβασης στην ευρωπαϊκή πολιτική, για την ανατροπή των ανισοτήτων μεταξύ περιφέρειας και κέντρου, καθώς και την ενίσχυση της κοινωνικής σύγκλισης και συνοχής.

    Πέρα όμως από τα οικονομικά ζητήματα, στην ατζέντα της συγκεκριμένης συνάντησης περιλαμβάνονται και θέματα διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, καθώς και ζητήματα ασφαλείας.

    Ερ.:Σε ποια φάση βρίσκεται η προετοιμασία της διαβούλευσης για τη συνταγματική αναθεώρηση; Πότε να περιμένουμε να ανοίξει η διαδικασία στη Βουλή;

    Απ.:Μέχρι το τέλος του μήνα θα συσταθεί μια οργανωτική επιτροπή η οποία θα αναλάβει τη διεξαγωγή μιας μεγάλης, ανοιχτής διαδικασίας διαλόγου. Η συζήτηση θα περιλαμβάνει αυτοδιοικητικούς, κοινωνικούς κι επιστημονικούς φορείς, συλλογικότητες, ακόμη και μεμονωμένους πολίτες που επιθυμούν να συμμετέχουν. Η διαμόρφωση της τελικής πρότασης θα ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2017.

    Ερ.:Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση είχε δώσει μεγάλη έμφαση στην αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών. Ποιοι πολιτικοί λόγοι επέβαλαν αυτή τη στάση;

    Απ.:Δύο απ' τους βασικότερους πυλώνες της πολιτικής μας αντίληψης. Η τήρηση του Συντάγματος κι η θεσμοθέτηση κανόνων ισονομίας, διαφάνειας και νομιμότητας στη χρήση των δημόσιων αγαθών. Εξαιτίας της περίπου τριαντάχρονης προκλητικής αγνόησης των παραπάνω απ' τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, γεννήθηκε και γιγαντώθηκε σταδιακά μια στρεβλή,προβληματική κατάσταση του τηλεοπτικού τοπίου στην Ελλάδα. Αυτή αποτέλεσε το πρόσφορο έδαφος για διαπλοκή με παράγοντες της πολιτικής ζωής. Μιας και πολλά ιδιωτικά μέσα δεν υπήρξαν ποτέ βιώσιμα με όρους αγοράς, αλλά ταυτόχρονα προστατεύονταν και ευνοούνταν πολιτικά, προέκυψαν και τα θαλασσοδάνεια. Αυτά τα ξέρουν οι συμπολίτες μας, έχουν δημοσιευθεί σε μεγάλες εφημερίδες του εξωτερικού, τα έχουν περιγράψει πολιτικοί από χώρους πέραν του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτές τις συνθήκες, με συνέπεια στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, δείξαμε την τεράστια απόσταση που μας χωρίζει από τα σκοτεινά μονοπάτια της διαπλοκής. Αποδείξαμε την αποφασιστικότητά μας για θεσμικά κατοχυρωμένο καθαρό ορίζοντα στην ενημέρωση. Την υπεράσπιση του χαρακτήρα της ως δημόσιου αγαθού. Τη στρατηγική προσήλωσή μας στη διαφανή αξιοποίηση των δημόσιων αγαθών προς όφελος του λαού μας.

    Ερ.:H κυβέρνηση δηλώνει ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Πώς θα διαχειριστείτε το γεγονός ότι η δική σας κυβέρνηση κινδυνεύει να κατηγορηθεί πως «ρίχνει μαύρο στην ιδιωτική τηλεόραση»;

    Απ.:Το αποτέλεσμα της δημοπρασίας υπήρξε πράγματι πολύ ικανοποιητικό. Ένα σημαντικό ποσό θα εισρεύσει στα δημόσια ταμεία για πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια κάνοντας ακόμη πιο σκανδαλώδη τη μη διενέργεια διαγωνισμού για τόσα χρόνια και την αντίστοιχη διαφυγή εσόδων. Το κράτος εισέπραξε 246 εκατ. μέσα σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες και μετά από πολλά χρόνια βαθιάς ύφεσης. Φανταστείτε τι θα μπορούσαμε να είχαμε αποκομίσει ως κράτος σε άλλες καλύτερες εποχές, αν είχαν γίνει όσα έπρεπε. Επίσης, ο διαγωνισμός για τις άδειες είναι το πρώτο βήμα για παροχή ενημέρωσης με ποιοτικότερο περιεχόμενο, για τηλεοπτικούς σταθμούς πραγματικά βιώσιμους, που θα λειτουργούν σε θεσμοθετημένο περιβάλλον χωρίς την ανάγκη διαπλοκής με το πολιτικό και το τραπεζικό σύστημα.

    Όσον αφορά το «μαύρο στην ιδιωτική τηλεόραση» είναι προφανές πως απέχει παρασάγγας απ' την αλήθεια, δεν πρόκειται διόλου για τέτοιο. Η μη τήρηση του συντάγματος, η μη νομιμότητα στην αδειοδότηση, η κατάληψη δημόσιας συχνότητας, η ανέξοδη χρήση δημόσιου αγαθού, η μη συμμετοχή σε διαγωνισμό συνέχισης δραστηριότητας κι η επιχειρηματική επιλογή που οδηγεί σε μειοδοτική προσφορά πόσο εύκολα ξεπερνιούνται; Και γιατί; Αν έχετε χτίσει αυθαίρετη επιχείρηση, χωρίς άδεια λειτουργίας σε δασική έκταση και σας αποβάλλουν απ' αυτήν μπορείτε να πείσετε στ' αλήθεια ότι διώκεστε, ότι σας ξεσπιτώνουν; Αν έχετε διαλέξει να μη συμμετάσχετε σε διαγωνισμό που αφορά τη συνέχιση της δραστηριότητάς σας, κάποιος άλλος πετά στο δρόμο τους εργαζόμενούς σας; Αν, απ' την άλλη, επιλέξετε να συμμετάσχετε και τα επιχειρηματικά σας συμφέροντα σας οδηγούν σε μια προσφορά που δεν είναι ικανή για τη συνέχιση της δραστηριότητάς σας, πάλι κάποιος άλλος πετά τους εργαζόμενούς σας στον δρόμο; Αν η λειτουργία σας σε συνδρομητική πλατφόρμα, ή διαδικτυακή εκπομπή ή ό,τι άλλο δεν είναι στα επιχειρηματικά σας σχέδια, ευθύνεται το Σύνταγμα της χώρας, οι νόμοι κι η κυβέρνηση που τους εφαρμόζει; Πόσο εύκολα τα προσπερνά κανείς όλα αυτά; Και ποιους πιστεύει πως μπορεί να πείσει; Σίγουρα όχι τον ελληνικό λαό, που με ενθουσιασμό υποδέχτηκε πρωτίστως τους κανόνες που μπαίνουν στο τηλεοπτικό τοπίο και δευτερευόντως το μεγάλο τίμημα που θα μπει στα ταμεία του κράτους.

    Ερ.:Η κυβέρνηση θα επιδιώξει οι άδειες για τους περιφερειακούς σταθμούς να δοθούν από το ΕΣΡ. Τι είναι αυτό που διαφοροποιεί τη μεταχείρισή τους από τους σταθμούς εθνικής εμβέλειας;

    Απ.:Τίποτα δεν τη διαφοροποιεί ως προς την αρχή διεξαγωγής του διαγωνισμού. Υπενθυμίζω ότι ο νόμος για τις άδειες προέβλεπε τη διεξαγωγή του διαγωνισμού από το ΕΣΡ. Ήταν ηαντιπολίτευση, με πρώτη τη ΝΔ, που μπλόκαρε τη συγκρότηση του ΕΣΡ προκειμένου να εκβιάσει την κυβέρνηση, να υπερασπιστεί τα διαπλεκόμενα συμφέροντα και να αποτρέψει την χορήγηση νόμιμων αδειών. Κάτι που ασφαλώς δε μπορούσε να γίνει ανεκτό από την κυβέρνηση.

    Ελπίζουμε μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας και το πρωτοφανές οικονομικό αποτέλεσμα, να αναθεωρήσει η αντιπολίτευση τη στάση της και να συναινέσει στη συγκρότηση ΕΣΡ, ώστε αυτό να επιτελέσει τον θεσμικό του ρόλο.

    Τη συνέντευξη πήρε η Κατερίνα Βλαχοδήμου

    [02] Γ. Κουμουτσάκος: Η κυβέρνηση εθισμένη στο ψέμα, στραγγαλίζει την αλήθεια

    «Η εκπρόσωπος της εθισμένης στο ψέμα Κυβέρνησης, σήμερα πια στραγγαλίζει την αλήθεια» αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος.

    Απαντώντας στα όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ο κ. Κουμουτσάκος την κατηγορεί ότι «επιτίθεται βάναυσα στη νοημοσύνη των πολιτών καθώς δηλώνει ικανοποιημένη που κόβονται μέχρις εξαφάνισης οι συντάξεις, που φορολογούνται σφαγιαστικά οι πάντες και τα πάντα, που σε 90 ημέρες ξεκινούν οι απολύσεις στον τομέα της ενημέρωσης, που η οικονομία είναι μια απέραντη έρημος».

    «Για όλα αυτά» επισημαίνει ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ «έχουν υποσχεθεί τα ακριβώς αντίθετα. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι αδυνατούν να καταλάβουν πως υπάρχει άλλος δρόμος. Όχι με τη δική τους πολιτική κατανομής φτώχειας σε όλους. Αλλά με τη δική μας πρόταση παραγωγής πλούτου για όλους.

    »Με λιγότερους φόρους και λιγότερες δαπάνες, όπως προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτό δεν είναι "νεοφιλελευθερισμός", όπως προπαγανδίζουν. Είναι η κοινή λογική.

    »Ακριβώς δηλαδή, ό,τι λείπει από τη βυθισμένη στην αναξιοπιστία και ιδεοληψία Κυβέρνησή τους που έχει καταρρεύσει στη συνείδηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων» καταλήγει ο κ. Κουμουτσάκος.

    [03] Ν. Φίλης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Το νέο τηλεοπτικό τοπίο θέτει τέλος στο καθεστώς της ασυδοσίας

    «Το νέο τηλεοπτικό τοπίο, με κανόνες και με νόμιμες-πληρωμένες άδειες, θέτει τέλος στο καθεστώς της ασυδοσίας, που διήρκεσε τελικώς 25 χρόνια», δηλώνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης, αναφορικά με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης των καναλιών και τονίζει ότι «απομένουν δύο βήματα για τη διασφάλιση του δικαιώματος των πολιτών στην ενημέρωση», η συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) και η περαιτέρω αναβάθμιση της ΕΡΤ.

    Εξάλλου, ο κ. Φίλης εμφανίζεται σίγουρος ότι θα κερδηθεί το στοίχημα του ανοίγματος των σχολείων με βιβλία και εκπαιδευτικούς στην τάξη, χωρίς κενά και επισημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος των προσλήψεων των αναπληρωτών θα πραγματοποιηθεί πριν τις 12 Σεπτεμβρίου, παρά τα εμπόδια που προκύπτουν. «Αυτό συμβαίνει πάντα όταν προσπαθείς να αντιμετωπίσεις παθογένειες δεκαετιών, που στο χώρο της εκπαίδευσης αναπαράγονταν από το δικομματικό πελατειακό κράτος και στηρίζονται σε μικροκομματικές αντιπαραθέσεις και παρασυνδικαλιστικές πρακτικές», αναφέρει.

    Όσο για τις επόμενες αλλαγές στην Παιδεία, που αφορούν στην αναμόρφωση του λυκείου και την αλλαγή του τρόπου πρόσβασης στην τριτοβάθμια, ο κ. Φίλης τονίζει ότι «το σύστημα 4 χρόνια Γυμνάσιο και 2 χρόνια Λύκειο δεν είναι εφικτό να εφαρμοσθεί αυτή την στιγμή», αλλά θα αποτελέσει βάση διαλόγου.

    Ακόμη, με αφορμή την πρόσφατη συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, ο υπουργός ασκεί κριτική στη στάση της Νέας Δημοκρατίας, να το καταψηφίσει, λέγοντας ότι επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι «η ΝΔ έχει πρόβλημα ταυτότητας». Παράλληλα, κατηγορεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι συζητά την πρότασησχολαρχών να δίνει το κράτος κουπόνι, voucher,ώστε οι γονείς να επιλέγουν όποιο σχολείο, ιδιωτικό ή δημόσιο θέλουν. «Πρόκειται για περίεργη αντίληψη ιδιωτικοποίησης δημόσιων πόρων, που η ιστορία μας διδάσκει ότι συνοδεύεται από φαινόμενα εκτεταμένης διαφθοράς», δηλώνει.

    Τέλος, αναφορικά με την κριτική που ασκείται για τις αλλαγές στο μάθημα των θρησκευτικών, τονίζει ότι η αναμόρφωση του μαθήματος «αποτελείπροϋπόθεση για να παραμείνει υποχρεωτική η διδασκαλία του σε όλους τους μαθητές». Για το μάθημα της Ιστορίας, επισημαίνει: «Είναι ώρα να προχωρήσουμε σε αλλαγές και στα προγράμματα σπουδών της Ιστορίας». Ωστόσο, τονίζει ότι δεν υπάρχει ανάλογη επεξεργασία που να έχει φτάσει σε πόρισμα. «Πιστεύω ότι η διδασκαλία της περιόδου του εμφυλίου πόλεμου μπορεί να ενισχύσει τη θετική σχέση των πολιτών με την ιστορική αλήθεια καθώς και την εθνική αυτογνωσία και συμφιλίωση. Προφανώς είναι ευαίσθητο θέμα και χρειάζεται ψυχραιμία και σεβασμό στα γεγονότα, τον πόνο και τις μνήμες όλων των Ελλήνων», προσθέτει.

    Ακολουθεί η συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.

    Ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες η διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών. Πώς βλέπετε το νέο τηλεοπτικό τοπίο που προέκυψε; Θεωρείτε ότι αποτελεί επιτυχία για την κυβέρνηση και ιδιαίτερα για τον πρωθυπουργό;

    «Η κυβέρνηση καθόρισε και εγγυήθηκε μέχρι το τέλος μια διαδικασία πλήρους διαφάνειας και αντικειμενικότητας, ηοποία, συν τοις άλλοις, θα αποφέρει ένα σημαντικό ποσό χρημάτων στο δημόσιο ταμείο. Οι συμμετέχοντες, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης,αντιμετωπίσθηκαν επί ίσοις όροις , όπως προκύπτει από το αποτέλεσμα.

    Τονέο τηλεοπτικό τοπίο, με κανόνες και με νόμιμες-πληρωμένες άδειες, θέτει τέλος στο καθεστώς των προσωρινών αδειών, δηλαδή το καθεστώς της ασυδοσίας, που διήρκεσε τελικώς 25 χρόνια.

    Χρειάστηκε βεβαίως να ανατραπεί το αμαρτωλό πολιτικό σύστημα που εξέθρεψε την διαπλοκή και την ανομία. Η εξέλιξη φυσικά συνιστάεπιτυχία της κυβέρνησης, του αρμόδιου υπουργού και του πρωθυπουργού προσωπικά. Θα προσέθετα ότι πρόκειται για δικαίωση των αγώνων πολλών εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης οι οποίοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με την αυθαιρεσία των βαρόνων των media. Αυτήντην ώρατων δημοκρατικών αλλαγώνσκέφτομαιακόμη τους χιλιάδες πολίτεςοι οποίοι κάθε βράδυ από το δελτίο των 8 δέχονταν ριπές συκοφαντικών σχολίων επειδήαγωνίζονταν κατά της λιτότητας και του αυταρχισμού.

    Απομένουν όμως δύο σοβαρές προϋποθέσεις, τα επόμενα βήματα για την διασφάλιση του δικαιώματος των πολιτών στην ενημέρωση. Το πρώτο είναι η συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), που δεν έχει καταστεί δυνατή εξαιτίας της επιλογής της ΝΔ να παρεμποδίσει την αδειοδότηση των καναλιών, Και το δεύτερο είναι η περαιτέρω αναβάθμιση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, της ΕΡΤ, που η ποιότητα και η λαϊκότητά του μπορούν να διαμορφώσουν υψηλά standards και για τον ιδιωτικό τομέα.

    Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες επιβεβαιώνει ότι η χώρα έχει εισέλθει σε μια περίοδο πολιτικής σταθερότητας, ότι τα συμφέροντα του παρελθόντος δεν μπορούν να ποντάρουν στα σενάρια της «αριστερής παρένθεσης», ότι η κυβέρνηση ξεκινά από μια νέα αφετηρία το έργο της, που συνίσταται στην αντιμετώπιση της λιτότητα, τη διεύρυνση της Δημοκρατίας και την ίδρυση ενός νέου κοινωνικού κράτους. Χωρίς να παρεμβάλλονται "παράσιτα"...»

    Σε δέκα ημέρες χτυπά το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς.Θα κερδίσει, τελικά, το υπουργείο το στοίχημα για ανοιχτά σχολεία, με βιβλία και εκπαιδευτικούς, όλα στη θέση τους από την πρώτη μέρα;

    «Δίνουμε μάχη η χρονιά να ξεκινήσει με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα. Έχουμεεξασφαλίσει πιστώσεις για συνολικά 20.800 προσλήψεις αναπληρωτών, το

    μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα γίνει πριν την έναρξη τουσχολικού έτους στις 12 Σεπτεμβρίου. Διορθώσαμε στρεβλώσεις στη διαδικασία υπολογισμού των κενών και των πλεονασμάτων εκπαιδευτικών. Τα βιβλία έχουν ήδη σταλεί. Το στοίχημα θα κερδηθεί»

    Βλέπετε σκοπιμότητες «πίσω» από τα εμπόδια που έχουν προκύψει; Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, είναι αδύνατον να υπολογιστούν τα λειτουργικά κενά πριν λειτουργήσουν τα σχολεία.

    «Η άκριτη αποδοχή αυτού του ισχυρισμού οδηγεί κάθε Σεπτέμβρη σε προβλήματα. Είναι μία από τις αιτίες που σπρώχνει τη λειτουργία των σχολείων αρκετά αργότερα από την ημέρα του αγιασμού. Ο υπολογισμός των λειτουργικών κενών δεν είναι κάποιος γρίφος για δυνατούς λύτες. Οι διευθυντές των σχολείων γνωρίζουνσε πολύ μεγάλο βαθμό τις ανάγκες των σχολείων τους και μπορούν εγκαίρως να κάνουν τον προγραμματισμό τους, ώστε αυτά να λειτουργήσουν από τη πρώτη μέρα. Φυσικά μπορεί να υπάρξουν διαφοροποιήσεις ή ανατροπές σε κάποια σημεία, αλλά ο προγραμματισμός μπορεί και πρέπει να γίνεται πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι. Αυτό επιδιώξαμε φέτος. Βεβαίως και συναντήσαμε αντιστάσεις. Αυτό συμβαίνει πάντα όταν προσπαθείς να αντιμετωπίσεις παθογένειες δεκαετιών, που στο χώρο της εκπαίδευσης αναπαράγονταν από το δικομματικό πελατειακό κράτος και στηρίζονται σε μικροκομματικές αντιπαραθέσεις και παρασυνδικαλιστικές πρακτικές»

    Επαναλαμβάνετε πολύ συχνά το τελευταίο διάστημα ότι η ομαλή έναρξη της χρονιάς αποτελεί «επιστροφή στην κανονικότητα». Τι ακριβώς σημαίνει αυτή η κανονικότητα;

    «Το αυτονόητο, το κανονικόγια την εκπαίδευση, δηλαδή, ανοιχτά σχολεία, με όλα τα βιβλία, με τους αναγκαίους αναπληρωτές και με όλο το μόνιμο προσωπικό στη θέση του, έχει καταστεί μείζον. Η επιστροφή στην κανονικότητα δεν αφορά μόνο στην εκπαίδευση. Αφορά όλα τα κοινωνικά πεδία. Οι πολίτεςθέλουν να αντικρίσουν επιτέλους την έξοδο της χώρας μας από το μνημονιακό τέλμα και τη βήμα-βήμα επιστροφή στην κανονικότητα. Δυστυχώς, κανονικότητα για τη ΝΔ είναι η απαξίωση του δημόσιου σχολείου και η υπεράσπιση του δικαιώματος των σχολαρχών να απολύουν, οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και το κλείσιμο δημόσιων σχολείων»

    Φέτος θα λειτουργήσουν, για πρώτη φορά, τα ενιαίου τύπου ολοήμερα νηπιαγωγεία και δημοτικά, ενώ και στο γυμνάσιο θα υπάρξουν αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα και τις εξετάσεις, μεταξύ άλλων. Οι αλλαγές στο λύκειο και την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση πότε θα είναι ώριμες από πλευράς υπουργείου να παρουσιαστούν; Έχουν «κλειδώσει» ήδη κάποιες από τις αλλαγές αυτές;

    «Πρόθεση μας είναι η αναμόρφωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να αποκτήσει το Λύκειο το μορφωτικό ρόλο του και την επιλογή για την είσοδο στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.Το σύστημα 4 χρόνια Γυμνάσιο και 2 χρόνια Λύκειο δεν είναι εφικτό να εφαρμοσθεί αυτή την στιγμή. Θα αποτελέσει όμως βάση διαλόγου.

    Θα πάμε βήμα-βήμα, ξεκινώντας από την αναμόρφωση του προγράμματος σπουδών και των μεθόδων διδασκαλίας, κατά προτεραιότητα στις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου,με στόχο να περιορισθεί δραστικά η παραπαιδεία και να ενταχθεί μέσα στο σχολείο το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Θα απαιτηθούν όμως και άλλες αλλαγές, όπως η αναβάθμιση της Τεχνικής-Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, για να πάψει να είναισχολείο β' κατηγορίας και να αποτελέσει το εκπαιδευτικό εφαλτήριο για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση»

    Στην ομιλία σας στη Βουλή την περασμένη Τετάρτη, κάνατε λόγο για «ψήγματα σύγκλισης», αναφερόμενος στο «παρών» που ψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην της ΝΔ και της ΧΑ. Πώς σκοπεύετε να τα αξιοποιήσετε; Ο διάλογος για την Παιδεία ήδη φαίνεται να έχει φτάσει στο τέλος του, έχοντας παράξει τα περισσότερα από τα αποτελέσματα που αναμένονταν.

    «Στη Βουλή διαμορφώθηκε κλίμα σύγκλισης, για πρώτη φοράσε τόσο εύρος, επί νομοσχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ μαζί με τηνΧρυσή Αυγή επέλεξαν να

    καταψηφίσουν τις διατάξεις του νομοσχεδίου για την ιδιωτικήεκπαίδευση. Mε αυτή τη στάση της η ΝΔ, αρνούμενη να υποστηρίξει αλλαγές που είχαν θεσμοθετηθεί επί κυβερνήσεως Κ. Καραμανλή και υπουργού Παιδείας Γ. Ράλη, το 1977, επιβεβαίωσε ότι έχει πρόβλημα ταυτότητας. Η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη συζητά την πρότασησχολαρχών να δίνει το κράτος κουπόνι, voucher,ώστε οιγονείς να επιλέγουν όποιο σχολείο, ιδιωτικό ή δημόσιο θέλουν. Πρόκειται για περίεργη αντίληψη ιδιωτικοποίησης δημόσιων πόρων, που η ιστορία μας διδάσκει ότι συνοδεύεται από φαινόμενα εκτεταμένης διαφθοράς.

    Το μέτρο στις λίγες χώρες που εφαρμόστηκε οδήγησε στη συρρίκνωση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία και οδήγησε στην έκρηξη των εκπαιδευτικών και κοινωνικών ανισοτήτων καθώς τα περισσότερα σχολεία και εκπαιδευτικοίυποβαθμίστηκαν, χάθηκαν σε μια αγορά χωρίς την αντισταθμιστική παρέμβαση του κράτους. Και έτσι, αντιλαμβανόμαστε τι εννοεί ο κ. Μητσοτάκης όταν αποκαλεί τους μαθητές "πελάτες των σχολείων"».

    Σας ασκείται κριτική για τον τρόπο που θέλετε να αλλάξετε τα Θρησκευτικά και την Ιστορία στα σχολεία. Πώς απαντάτε σε αυτή την κριτική;

    «Η αναμόρφωση του μαθήματος των Θρησκευτικών αποτελείπροϋπόθεση για να παραμείνει υποχρεωτική η διδασκαλία του σε όλους τους μαθητές. Υπάρχει το σχετικό πόρισμα της αρμόδιας Επιστημονικής Επιτροπής του ΙΕΠ που προτείνει την μετατροπή του μαθήματος από ομολογιακό-κατηχητικό σε μάθημα γνώσης των θρησκειών, με ιδιαίτερη έμφαση στην ορθοδοξία. Θα υπάρξει φυσικά η απαιτούμενη επιμόρφωση των θεολόγων ώστε να υποστηρίξουν τη νέα ύλη του μαθήματος.

    Για το μάθημα της Ιστορίας δεν υπάρχει ανάλογη επεξεργασία που να έχει φτάσει σε πόρισμα. Υπάρχουν βεβαίως επεξεργασίες από το παρελθόν που όμως η εθνικιστική προκατάληψη και ο φόβος του πολιτικού κόστους εμπόδισαν την αξιοποίησή τους. Πιστεύω ότι η διδασκαλία της περιόδου του εμφυλίου πόλεμου μπορεί να ενισχύσει την θετική σχέση των πολιτών με την ιστορική αλήθεια καθώς και την εθνική αυτογνωσία και συμφιλίωση. Προφανώς είναι ευαίσθητο θέμα και χρειάζεται ψυχραιμία και σεβασμό στα γεγονότα, τον πόνο και τις μνήμες όλων των Ελλήνων.

    Είναι ώρα να προχωρήσουμε σε αλλαγές και στα προγράμματα σπουδών της Ιστορίας»

    Τη συνέντευξη πήρε η Αθηνά Καστρινάκη

    [04] «Όψιμο το ενδιαφέρον εργοδοτών-ΝΔ για την προστασία των εργαζομένων»

    «Η κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ στενά και πολύ προσεκτικά το ζήτημα των εργαζομένων στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα», υπογραμμίζει το Μέγαρο Μαξίμου αναφορικά με τα εργασιακά ζητήματα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών. Την ίδια ώρα όμως κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι εκδηλώνεται όψιμο ενδιαφέρον για την ανθρώπινη εργασία από επιχειρήσεις ΜΜΕ που επί δεκαετίες είχαν βασιστεί στη λεηλασία του δημοσίου συμφέροντος και την υποβάθμιση της εργασιακής αξιοπρέπειας.

    Όψιμο ενδιαφέρον για την προστασία των εργαζομένων καταλογίζει το Μαξίμου και στη ΝΔ για την οποία επισημαίνει πως «την ίδια στιγμή που συντάσσεται με τους καναλάρχες που χάνουν την τζάμπα άδεια, και χύνουν μαζί τους κροκοδείλια δάκρυα για τους εργαζόμενους, η Νέα Δημοκρατία συντάσσεται και με τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων, ζητώντας, στο πλευρό τους, ανεξέλεγκτες απολύσεις». Αναφορικά με το ύψος του τιμήματος, η κυβέρνηση δηλώνει πως «δείχνει σε τι επίπεδο, λεηλατήθηκε τα προηγούμενα χρόνια το δημόσιο συμφέρον και, βεβαίως, ποιοι είναι οι ωφελημένοι από αυτό».

    Όπως ειδικότερα υπογραμμίζει η κυβέρνηση, ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες έθεσε τέλος σε ένα καθεστώς αυθαιρεσίας, που ίσχυσε στη χώρα για δεκαετίες. «Ένα σύστημα που εξασφάλιζε ταυτόχρονα: πρώτον, δωρεάν συχνότητες, σκανδαλώδη δανειοδότηση και επιχειρηματική ισχύ στους καναλάρχες, δεύτερον, πολιτική κάλυψη και επικοινωνιακή ασυλία στους τραπεζίτες και, τρίτον, ανεξάντλητη προβολή και οικονομικές πλάτες στο πολιτικό κατεστημένο, έφτασε στο τέλος του», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και προσθέτουν: «Μπροστά στην προοπτική αυτή, ήταν λογικό, "λυτοί και δεμένοι" να προσπαθήσουν να οδηγήσουν τον διαγωνισμό σε αποτυχία, επιδιώκοντας, είτε να τον ματαιώσουν (μπλοκάροντας, για παράδειγμα, την ανασυγκρότηση του ΕΣΡ, το οποίο τώρα επικαλούνται...), είτε να θέσουν σε αμφισβήτηση το αδιάβλητο της όλης διαδικασίας. Δυστυχώς, οι προσπάθειες έπεσαν στο κενό. Ο διαγωνισμός έγινε κανονικά, το αδιάβλητο της διαδικασίας δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν και -το κυριότερο- υπήρξε εντυπωσιακή επιτυχία ως προς το τίμημα. Το ύψος του τιμήματος, δείχνει σε τι επίπεδο, λεηλατήθηκε τα προηγούμενα χρόνια το δημόσιο συμφέρον και, βεβαίως, ποιοι είναι οι ωφελημένοι από αυτό».

    Τώρα λοιπόν, που ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε, και η εφαρμογή της νομιμότητας προχωρά, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, το σύστημα αναδιπλώνεται σε μια νέα γραμμή: «τι θα γίνει με τους εργαζόμενους στα κανάλια που κλείνουν».

    «Δεν είναι φυσικά πρωτοφανές, μια επιχείρηση που προσπαθεί να λειτουργήσει αντίθετα με τους νόμους, να βάζει μπροστά τους εργαζόμενους. Ούτε είναι πρωτοφανές, να σέρνεται η Νέα Δημοκρατία πίσω από κάθε τέτοιου είδους προσπάθεια. Ας σημειώσουμε ότι την ίδια στιγμή που συντάσσεται με τους καναλάρχες που χάνουν την τζάμπα άδεια, και χύνουν μαζί τους κροκοδείλια δάκρυα για τους εργαζόμενους, η Νέα Δημοκρατία συντάσσεται και με τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων, ζητώντας, στο πλευρό τους, ανεξέλεγκτες απολύσεις», αναφέρει η κυβέρνηση και προσθέτει πως η ΝΔ «είναι άλλωστε το κόμμα, που ως κυβέρνηση γύρισε απλά τον διακόπτη στην ΕΡΤ, πετώντας στον δρόμο πάνω από 2.800 ανθρώπους. Αλλά τότε, το πόσοι χάνουν τη δουλειά τους δεν ήταν σημαντικό για την ΝΔ. Όπως δεν ήταν και για τα ιδιωτικά κανάλια, που τότε υπερθεμάτιζαν, αλλά σήμερα αγωνιούν "για τον κόσμο που θα χάσει τη δουλειά του"».

    Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν πως «βλέπουμε ξαφνικά ένα υπέρμετρο ενδιαφέρον για τους εργαζόμενους. Ενδιαφέρον που σε καμία περίπτωση δεν είδαμε όταν 700 άνθρωποι απολύθηκαν χωρίς αποζημιώσεις από το ALTER. Όταν 800 άνθρωποι απολύθηκαν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο από την Ελευθεροτυπία. Όταν 200 άνθρωποι έχασαν την δουλειά τους κατά τη μεταβίβαση του ALPHA. Όταν η αδιανόητη πρακτική των ιδιοκτητών του ΜΕΓΚΑ οδηγεί 500 ανθρώπους στον δρόμο. Όταν, τα χρόνια της κρίσης, περισσότεροι από 3.000 εργαζόμενοι στον χώρο των ΜΜΕ έχουν χάσει τη δουλειά τους, ενώ πολύ περισσότεροι είναι αυτοί που προκειμένου να μην τη χάσουν, έχουν υποκύψει σε ωμούς εκβιασμούς και έχουν οδηγηθεί σε δραματική υποβάθμιση των εργασιακών τους σχέσεων».

    «Ούτε μισή κουβέντα δεν ακούστηκε για όλα αυτά. Διότι η αλήθεια είναι ότι ορισμένοι, θυμούνται την έγνοια τους για τους εργαζόμενους, μόνο όταν θέλουν να υποκρύψουν πίσω της κάποιο εργοδοτικό συμφέρον», αναφέρει η κυβέρνηση και προσθέτει ότι «στη συγκεκριμένη περίπτωση, πρόκειται απλά για την απαίτηση κάποιων καναλαρχών να συνεχίσουν να κατέχουν παράνομα τις συχνότητες».

    «Αυτοί που σήμερα βγαίνουν στα κεραμίδια για τους ανθρώπους που χάνουν τη δουλειά τους, είναι οι ίδιοι που έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν, επειδή ο νόμος προβλέπει ως ελάχιστη προϋπόθεση για τη διεκδίκηση συχνότητας, 400 θέσεις μόνιμης απασχόλησης ανά επιχείρηση. Δηλαδή 1.600 θέσεις απασχόλησης συνολικά», καταγγέλλουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές και δηλώνουν πως «αντίθετα με τα όσα διακηρύσσουν οι κλαίοντες κροκόδειλοι, η κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ στενά και πολύ προσεκτικά το ζήτημα των εργαζομένων στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα». Επισημαίνουν δε στο σημείο αυτό ότι «υπάρχουν δύο νέα κανάλια που έχουν πάρει άδειες, γεγονός που σημαίνει ότι με βάση τον νόμο δημιουργούνται τουλάχιστον 800 θέσεις εργασίας, στις οποίες πρέπει να συνυπολογιστούν οι 60 θέσεις που πρέπει να καλυφθούν σύμφωνα με τον νόμο, στα κανάλια που λειτουργούν ήδη». Επισημαίνεται επίσης ότι οι επιχειρήσεις που δεν πήραν άδεια, μπορούν επίσης να συνεχίσουν την λειτουργία τους. Είτε διεκδικώντας θεματική άδεια, είτε παρέχοντας το πρόγραμμά τους διαδικτυακά, είτε εντάσσοντάς το σε συνδρομητικές πλατφόρμες.

    «Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση εξετάζει με προσοχή κάθε ζήτημα που προκύπτει από τη μετάβαση από μια εποχή αυθαιρεσίας σε μια εποχή νομιμότητας. Αυτό που δυσκολεύεται να παρακολουθήσει, είναι αυτή την απίστευτη επιχείρηση υποκρισίας και κουτοπονηριάς, αυτό το όψιμο ενδιαφέρον για την ανθρώπινη εργασία, από μαγαζιά που δούλεψαν για δεκαετίες βασιζόμενα στη λεηλασία του δημοσίου συμφέροντος, την υποβάθμιση της εργασιακής αξιοπρέπειας, τον σκανδαλώδη τραπεζικό δανεισμό και το δημόσιο χρήμα. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για τα κανάλια. Ισχύει και για τη Νέα Δημοκρατία», σημειώνει το Μέγαρο Μαξίμου.

    Διαβάστε επίσης:

    Συνάντηση Παππά, Γεροβασίλη, Κρέτσου με εκπροσώπους των 4 νέων καναλαρχών

    [05] Γ. Δραγασάκης: Μόνο η ανάπτυξη δεν επαρκεί για έξοδο από την κρίση

    Η οικονομία μπαίνει σε τροχιά σημαντικής ανάκαμψης, η οποία από μόνη της δεν είναι επαρκής για μια ταχεία μείωση της ανεργίας και για την κάλυψη των τεράστιων συσσωρευμένων αναγκών σε υγεία, κοινωνική προστασία και κοινωνικό κράτος, εκτιμά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Κεφάλαιο.

    Όπως εξηγεί, «πρέπει αφενός να εξασφαλίσουμε την ανάκαμψη που μπορεί να μας δώσει το υφιστάμενο "σύστημα", αφετέρου να βρούμε και να ενεργοποιήσουμε "επιταχυντές", παράγοντες, δηλαδή, που θα επιταχύνουν την ανάκαμψη και θα την προσανατολίσουν στην κατεύθυνση της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης». Ως «επιταχυντές», ο κ. Δραγασάκης αναφέρει τη ρύθμιση του χρέους, την προσέλκυση ξέων επενδύσεων (κυρίως παραγωγικών και μακροπρόθεσμων) και την τόνωση της εγχώριας δημόσιας και ιδιωτικής επενδυτικής δραστηριότητας.

    Εκτιμά ότι "η διατήρηση των πλεονασμάτων σε υψηλά επίπεδα είναι κοινωνικά ανέφικτη και οικονομικά αναποτελεσματική", ενώ για τις αποκλίσεις απόψεων κυβερνητικών στελεχών σε θέματα ιδιωτικοποιήσεων, υπογραμμίζει ότι "διαφοροποιήσεις και προσωπικές στρατηγικές δεν έχουν λογική ούτε βοηθούν στο έργο της κυβέρνησης".

    Στο θέμα της ΕΛΣΤΑΤ και της παραπομπής του κ. Γεωργίου, ξεκαθαρίζει ότι η "κυβέρνηση δεν έχει καμία άμεση εμπλοκή με το θέμα", ενώ προσθέτει πως "κακώς η Κομισιόν παρασύρθηκε, παρεμβαίνοντας μάλιστα και με τρόπο που την εκθέτει".

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, κάνοντας λόγο για ένα ποιοτικό άλμα το οποίο μπορεί πλέον να οργανώσει η κυβέρνηση, «στον τρόπο που κυβερνάται η χώρα και στη συνολικότερη λειτουργία του πολιτικού συστήματος».

    Τέλος, για το θέμα με τον όμιλο Μαρινόπουλου κάνει σαφές ότι "θέλουμε να τελειώνουμε με τους σκελετούς του παρελθόντος" αλλά και ότι "πρέπει να ξεπεράσουμε ως πολιτικό σύστημα τη λογική των "δικών μας"επιχειρηματιών, των "δικών μας"τραπεζιτών, των "δικών μας"καναλαρχών και των κλειστών ολιγαρχικών συστημάτων".

    [06] Ντάισελμπλουμ και Ντομπρόβσκις περιορίζουν τις ιταλικές ελπίδες για μεγαλύτερη ευελιξία

    Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλτις Ντομπρόβσκις και ο πρόεδρος τους Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, περιόρισαν τις ιταλικές βλέψεις για ενίσχυση της ευελιξίας, κατά τις δηλώσεις τους στο οικονομικό φόρουμ του ιδρύματος Αμπροζέτι, στη λίμνη του Κόμο.

    «Το μεγαλύτερο θέμα δεν είναι το Σύμφωνο Σταθερότητας. Το κύριο θέμα αφορά την εμπιστοσύνη της διεθνούς αγοράς και των επενδυτών», τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup.

    «Η Ιταλία χρειάζεται σταθερές δημοσιονομικές πολιτικές και μείωση του δημόσιου χρέους», πρόσθεσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Rainews24. Κατά την άποψή του, «η κυβέρνηση Ρέντσι ακολουθεί τον σωστό δρόμο, αφού ξεκίνησε ένα πρόγραμμα φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων, οι οποίες είναι βασικής σημασίας».

    Παράλληλα, σε σχέση με την ευελιξία, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλτις Ντομπρόβσκις υπογράμμισε ότι «τα σχετικά περιθώρια είναι ιδιαίτερα περιορισμένα διότι η Ιταλία, τα εξάντλησε κατά το 2015, αλλά και κατά την διάρκεια της φετινής χρονιάς».

    «Φυσικά, προσδοκάμε η κυβέρνηση Ρέντσι να ετοιμάσει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2017, με σεβασμό στις υποδείξεις που έχουν αποσταλεί στην Ιταλία», τόνισε ο Ντομπρόβσκις, μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα Κοριέρε Ντέλλα Σέρα.

    [07] Δ. Βίτσας: Δεν θα υπάρξει καμία μείωση στα ειδικά μισθολόγια

    «Όσοι είναι αυτή τη στιγμή στα ειδικά μισθολόγια δεν πρόκειται να υποστούν μείωση των χρημάτων που παίρνουν και σε ορισμένες περιπτώσεις θα έχουμε και αύξηση, ιδιαίτερα με βάση την ευθύνη την οποία θα έχουν, αλλά και σε ορισμένες ειδικότητες», διαβεβαίωσε εκ νέου ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ .

    Παράλληλα γνωστοποίησε ότι ο προσανατολισμός του υπουργείου Οικονομικών είναι να περιοριστούν οι 20 ειδικές κατηγορίες ειδικών μισθολογίων κοντά στις 10. «Θα έχουμε νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να είμαστε εντάξει απέναντι στις υποχρεώσεις μας αλλά και για να είμαστε εντάξει σε σχέση με αυτό που λέμε ότι δεν θα υπάρχει μείωση. Το σωστό είναι το ζήτημα των ειδικών μισθολογίων να αντιμετωπιστεί ενιαία», παρατήρησε.

    [08] Ρ. Δούρου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ας αναλάβουν πλήρως οι δήμοι τη διαχείριση απορριμμάτων

    Σήμερα οι Περιφέρειες συνθλίβονται από τη γραφειοκρατία καθώς κι ένα ελλειμματικό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την υπέρβαση του οποίου απαιτούνται τολμηρέςμεταρρυθμίσεις που θα αφαιρούν τα«βαρίδια» και θα αναδεικνύουν τονρόλο που προσδίδει η λαϊκή ετυμηγορία στονΒ΄βαθμό της αυτοδιοίκησης, τονίζει η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ ΜΠΕ, επισημαίνοντας ότι οι Περιφέρειες επιβάλλεται να αποκτήσουν οικονομική αυτοτέλεια, φορολογική αρμοδιότητα καικατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο - πόρους για το μεταναστευτικό.

    Η περιφερειάρχης επισημαίνει ότι για την καλύτερη διαχείριση του προσφυγικού, με παρέμβαση της στο Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, έθεσε το ζήτημα ένταξης της Αυτοδιοίκησης σε μια δίκαιη κατανομή ευθύνης και πόρων, πλαίσιο στο οποίο εντάσσεται όπως ανακοινώνει και «η επίσκεψη τουπροέδρου του ΚογκρέσουΖαν Κλοντ Φρεκόν,τη Δευτέρα στη χώρα μας».

    Αναφορικά με το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι υπάρχει η ωρίμανση και η εμπειρία για τη διαμόρφωσημιας «Νέας Αριστεράς σε συγχρονία με τις σημερινές προκλήσεις για την καθημερινότητα του πολίτη αλλά και του διεθνούς στερεώματος», με εμβάθυνση της δημοκρατίας και φωνή στην κοινωνία,μακριά από καταγγελίες - προκάτ καιαπλοϊκές διαπιστώσεις.

    Για την απουσία της από τον δημόσιο διάλογο εμμένει στην άποψη ότι ο τόπος χρειάζεται «πολιτικούς έργων και όχι λόγων», ενώ στις αιτιάσεις που της αποδίδουν θεσμικοίκαι μη παράγοντες, στο ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών, απαντά με την πρόκληση -πρόσκληση «ορίστε, μπορείτε να τα αναλάβετε εξολοκλήρου».

    ΚυρίαΔούρου, το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική έχει προκαλέσει αντιδράσεις από πολλαπλέςκατευθύνσεις. Σε τι οφείλονται και τι απαντάτε;

    «Στόχος μας είναι η διαχείριση των απορριμμάτων να καταστεί οικονομικά και οικολογικά δίκαιη και βιώσιμη, με δημόσιο και αποκεντρωμένο χαρακτήρα, με έμφαση στην πρόληψη, την ανακύκλωση, την επανάχρηση, στην κατεύθυνση της κυκλικής οικονομίας. Στη βάση του Εθνικού Σχεδιασμού και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που η εφαρμογή της καθυστερεί αδικαιολόγητα εδώ και χρόνια. Τα εμπόδια που αντιμετωπίζουμε είναι αποκαλυπτικά της γενικότερης υστέρησης σε επίπεδο δημόσιας διοίκησης καθώς εγγράφεται σε ένα ευρύτερο, ελλειμματικό θεσμικό πλαίσιο που αφορά στην ίδια τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σήμερα ο β' βαθμός Αυτοδιοίκησης, οι Περιφέρειες βρίσκονται μεταξύ συμπληγάδων. Συνθλίβονται, μεταξύ τηςγραφειοκρατίαςαπό την κεντρική εξουσία και των δίκαιωναιτημάτων και αναγκών των δήμων, που διεκδικούν την εξ ολοκλήρου αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν.Ας αναλάβουν πλήρως οι δήμοι τη διαχείριση των απορριμμάτων όπως την είχαν στο παρελθόν. Καμία εμμονή δεν έχει η Περιφέρεια - μπορεί μάλιστα να προσφέρει όση εργασία έχει κάνει ως σήμερα»

    Πιο συγκεκριμένα, οπρόεδρος της ΚΕΔΕΓ. Πατούλης έχει βγάλει σειρά επικριτικών ανακοινώσεων για το θέμα των απορριμμάτων, ενώ δεν υπάρχει δική σας αντίδραση.

    «Δύο παρατηρήσεις: Πρώτον, αρμοδιότερο της ΚΕΔΕ όργανο για τα απορρίμματα της Αττικής είναι η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής, ο πρόεδρος της οποίας, δήμαρχος Καματερού - Αγ. Αναργύρων, Ν. Σαράντης κινείται,σε εποικοδομητική βάση συνεργασίας των δύο βαθμών της ΤΑ. μακριά από διχαστικές λογικές. Βεβαίωςμε τη στήριξη και άλλων δημάρχων, όπως ο τέως πρόεδρος του οργάνου, δήμαρχος Ν. Ιωνίας, Ηρ. Γκότσης ή ο δήμαρχος Νίκαιας, Γ. Ιωακειμίδης.

    Δεύτερον, η μη απάντησή μου δεν αποτελεί αδυναμία αλλά θέση. Θέση σαφή που αποσκοπεί στην προστασία του κρίσιμου για τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης θεσμού της ΚΕΔΕ. Και αυτό γιατί δεν επιθυμώ με κανέναν τρόπο να γίνω συνένοχη στην απαξία που δυστυχώς έχει περιβάλλει τους θεσμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους θεσμούς που είναι κοντύτερα στον πολίτη και οφείλουν να τον υπηρετούν.

    Ακριβώς στην κατεύθυνση αυτή, της ανάκτησηςτης αξιοπιστίας της Αυτοδιοίκησης κινούμαστε στην Περιφέρεια Αττικής, οικοδομώντας ένα νέο πρότυπο διοίκησης, χωρίς τις κλασσικές παθογένειες, γραφειοκρατία, διαφθορά, κ.α. Αυτή η κατεύθυνση, της εμβάθυνσης της τοπικής δημοκρατίας αποτελεί σήμερα και ευρωπαϊκό διακύβευμα όπως φαίνεται από τις εργασίες θεσμών όπως το Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Οι δήμαρχοι - μέλη της ΚΕΔΕ εξέλεξαν υπεύθυνα και δημοκρατικά με τη ψήφο τους τον πρόεδρο που τους εκπροσωπεί. Από κει πέρα πρέπει να λειτουργούμε ως θεσμοί και όχι ως πρόσωπα που παίζουν χαρτοπόλεμο μέσω Δελτίων Τύπου. Αυτό είναι το μίνιμουμ για να ανακτήσει η πολιτική αξιοπιστία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεσματικότητα. Και να κερδίσουμε όλοι μας σε σοβαρότητα απέναντι στους πολίτες που μας κρίνουν»

    Μιλάτε για γενικότερη υστέρηση στη θεσμική λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκηση

    «Ακριβώς. Γιατί υπάρχουν μεταρρυθμίσεις, που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος. Ενισχύουν τη χώρα στη δύσκολη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και απελευθερώνουν από «βαρίδια» την Αυτοδιοίκηση, που επιτέλους πρέπει να γίνει πραγματική Αυτοδιοίκηση και όχι ετεροδιοίκηση όπως είναι σήμερα. Μεταρρυθμίσεις που ο υπουργός Εσωτερικών πρέπει να τολμήσει άμεσα. Την κατάργηση του θεσμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που είναι το μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας στην αυτοδιοίκηση και ουσιαστικά καταργεί το αποτέλεσμα της λαϊκής ετυμηγορίας για δήμαρχο και περιφερειάρχη. Την εξάλειψη της αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων μεταξύ υπουργείων, δήμων, περιφερειών, που συνεπάγεται κατασπατάληση ανθρώπινου δυναμικού και πόρων. Σκεφθείτε μόνο ότι η Λιοσίων ανήκει κατά ένα τμήμα της στο Δήμο Αθηναίων και κατά ένα άλλο στην Περιφέρεια Αττικής!Από κει και πέρα, οι Περιφέρειες μπορούν να είναι πραγματικοί μοχλοί ανάπτυξης και παράγοντες κοινωνικής συνοχής με την προϋπόθεση ότι θα αποκτήσουν οικονομική αυτοτέλεια, φορολογική αρμοδιότητα και κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο και πόρους για το μεταναστευτικό. Γιατί σήμερα το αντιμετωπίζουν με μόνο στήριγμα την αλληλεγγύη των πολιτών»

    Κατά καιρούς σας προσάπτουν ελλιπή παρουσία στην πολιτική σκηνή;

    «Εξαρτάται από το τι εννοούμε «πολιτική σκηνή». Είναι άραγε τα τηλεπαράθυρα, το fb, το τουίτερ; Είναι κρίμα, ειδικά σήμερα που οι προκλήσεις σχετικά με το μέλλον της πολιτικής είναι πολλές και σύνθετες, να επιβιώνουν οι χειρότερες παραδόσεις, που καταλήγουν να ρίχνουν νερό στο μύλο της ακροδεξιάς και του λαϊκισμού. Η κατάσταση αυτή, με τη ρηχότητα και την επικινδυνότητά της, φέρνει στο προσκήνιο τη σημαντική έλλειψη επιχειρημάτων και ενός διαπαιδαγωγητικού λόγου. Το σχήμα «θέση - αντίθεση - σύνθεση» είναι άγνωστο στην πολιτική σήμερα. Ε, λοιπόν ναι, αν αυτή είναι η πολιτική σκηνή κανείς από τους αιρετούς δεν θα πρέπει να έχει παρουσία, τροφοδοτώντας την περαιτέρω απαξίωση και την υπονόμευση της Δημοκρατίας. Οι ίδιοι οι πολίτες οφείλουν να απαιτούν πολιτικούς έργων και δράσης, όχι διαπιστώσεων και λόγων»

    Σε τι προσβλέπετε μέσα από τις εργασίες τουσυνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ;

    «Σήμερα βρισκόμαστε σε μια σημαντική καμπή, γιατί πλέον υπάρχει η εμπειρία και γνωρίζουμε όλοι και τι σημαίνει «βίαιη ωρίμανση», και τι σημαίνει «μελαγχολία»? Γνωρίζουμε τι σημαίνει η ανάληψη, σε μια ακραία στιγμή και με σημαντικό κόστος, από τον Αλέξη Τσίπρα, της ευθύνης να μην πέσει η χώρα στα βράχια. Ο πρωθυπουργός δεν δραπέτευσε, δεν επέλεξε να πετάξει λευκή πετσέτα, ανέλαβε εν γνώσει του ένα δύσκολο έργο - αυτό του να διορθώσει παθογένειες δεκαετιών και να ανοίξει το δρόμο του μέλλοντος. Το ίδιο έπραξε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, όταν στην κρίσιμη στιγμή σήκωσε στους ώμους του το βάρος ενώπιον των ευρωπαίων ομολόγων του, δεν λιποτάκτησε, δήλωσε «παρών». Και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός αγωνίζονται σήμερα για το μέλλον του τόπου. Κατά καιρούς στη ρητορεία τους όλα τα κόμματα έχουν εντάξει τη «Νέα Ελλάδα» - κάτι το αυτονόητο καθώς ήταν ακριβώς η «παλιά Ελλάδα» που οδήγησε τη χώρα στο γκρεμό. Εκείνο όμως που πραγματικά σήμερα χρειάζεται ο τόπος είναι η Νέα Αριστερά. Μια Νέα Αριστερά, σε συγχρονία με τις σημερινές προκλήσεις για την καθημερινότητα του πολίτη αλλά και του διεθνούς στερεώματος. Μια Νέα Αριστερά μακριά από καταγγελίες - προκάτ, μακριά από «ευκολίες», μακριά από απλοϊκές διαπιστώσεις. Μια Νέα Αριστερά που δεν γραφειοκρατικοποιεί τα κινήματα, δεν ενσωματώνει σε κυβερνητικούς θώκους τα στελέχη τους. Μια Νέα Αριστερά που αφουγκράζεται τα κινήματα, τα μπολιάζει και μπολιάζεται από αυτά σε μια σχέση αμοιβαιότητας. Μια Νέα Αριστερά που αναμετριέται με την πραγματικότητα προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών, μέσα σε ένα πρωτόγνωρο διεθνές περιβάλλον.

    Για περίοδο φόβου και για «νέα εποχή ανασφάλειας» κάνει λόγο ο αείμνηστος Τόνι Τζουντ, περιγράφοντας τα σημερινά διεθνή δεδομένα - κάτι που δεν αφορά στενά ένα κόμμα αλλά ολόκληρη την κοινωνία. Αυτή την ευθύνη, καλούμαστε όλοι μας να αναλάβουμε στο πλαίσιο του Συνεδρίου, αναλύοντας την πραγματικότητα στις τρεις διαστάσεις της - την κυβερνητική και την κομματική, την κινηματική.Ακριβώς αυτές που καλείται να διαχειριστεί η Νέα Αριστερά, εμβαθύνοντας τη δημοκρατία, δίνοντας φωνή στην κοινωνία και ελέγχοντας την εξουσία. Έργο δύσκολο αλλά απαραίτητο προκειμένου η κυβέρνηση να επιτελέσει το έργο για το οποίοεκλέχθηκε το Σεπτέμβριο του 2015 από τους πολίτες»

    Σε ποιο σημείο βρίσκεται η ευρωπαϊκήπρωτοβουλία που έχετε αναλάβειγια το μεταναστευτικό σε σχέση με το ρόλο των Περιφερειών, υπάρχει πρόοδος;

    «Το μεταναστευτικό φαινόμενο δεν αποτελεί κρίση - αναδεικνύει την κρίση πολιτικής της ΕΕ καθώς και των κοντόφθαλμων πολιτικών ορισμένων κρατών που επιλέγουν λάθος προσεγγίσεις, όπως τους φράκτες και το κλείσιμο των συνόρων. Οι απειλές για αποκλεισμό της διάβασης Μπρένερ μεταξύ Αυστρίας και Ιταλίας, είναι ενδεικτικές αυτών των αδιέξοδων προσεγγίσεων. Στην υπόθεση αυτή λοιπόν, οι Περιφέρειες με τους Δήμους παίζουν καθοριστικό ρόλο καθώς είναι εκείνες οι δομές που αντιμετωπίζουν από πρώτο χέρι τα ζητήματα που δημιουργούνται, βάζοντας τις βάσεις για την υποδοχή και την ένταξη των μεταναστών. Για αυτό και απαιτείται η συντονισμένη δράση τοπικών, περιφερειακών, εθνικών και ευρωπαϊκών αρχών στο πλαίσιο δίκαιης κατανομής της ευθύνης. Αυτό άλλωστε ήταν και το περιεχόμενο των συναντήσεων που είχα την άνοιξη στο Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ και τους επιτρόπους, Αβραμόπουλο, Στυλιανίδη και Κρέτσου καθώς και με ομολόγους μου, της Σικελίας του Λάτσιο. Το θέμα του ρόλου των περιφερειών και των δήμων για την υποδοχή και την ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών έθεσα και στο Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Τη Δευτέρα μάλιστα έρχεται στην Αθήνα, ύστερα από πρόσκληση της Περιφέρειας Αττικής, ο πρόεδρος του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, Ζαν Κλωντ Φρεκόν επικεφαλής αντιπροσωπείας, για να επισκεφθεί το Κέντρο Διαχείρισης Ειδών Πρώτης Ανάγκης, τον Ελαιώνα και τον Σκαραμαγκά».

    Τη συνέντευξη πήρε η Κατερίνα Ρουμελιώτη

    [09] Νέα πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη στη Χίο

    Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 14:30 στην περιοχή Κοντού στη Χίο, μεταξύ των χωριών Πυργί και Ελάτα, περίπου εκεί που είχε σταματήσει η προηγούμενη μεγάλη πυρκαγιά που κατέκαψε τη νότια Χίο και τις μαστιχοφόρες περιοχές της.

    Στο μέτωπο της φωτιάς, που καίει αυτήν τη στιγμή μαστιχόδενδρα και πεύκα, επιχειρεί όλη σχεδόν η δύναμη του Πυροσβεστικού Σώματος, εθελοντές καθώς και πυροσβεστικό ελικόπτερο, με στόχο να ελέγξουν τη φωτιά πριν σκοτεινιάσει. Στο σημείο της φωτιάς πνέουν βόρειοι άνεμοι μέτριας έντασης.

    Πρόκειται για την τρίτη πυρκαγιά που εκδηλώνεται στη Χίο σε διάστημα περίπου ενάμιση μήνα.

    [10] Χρυσό βραβείο στον φωτογράφο Άρη Μεσσήνη για την καταγραφή της προσφυγικής κρίσης στη Λέσβο

    Ο Έλληνας φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) Άρης Μεσσήνης κέρδισε χθες Σάββατο το βράδυ το βραβείο Visa d' or "News" του διεθνούς φεστιβάλ φωτοειδησεογραφίας Visa pour Image στο Περπινιάν (νότια Γαλλία) για τη δουλειά του με θέμα τη μαζική άφιξη μεταναστών το 2015 στη Λέσβο.

    Αυτό το χρυσό βραβείο στην κατηγορία των ειδήσεων ανακοινώθηκε κατά το κλείσιμο της εβδομάδας του φεστιβάλ που είναι αφιερωμένη στους επαγγελματίες φωτορεπόρτερ.

    "Κατέγραψα τον αγώνα τους για μια καλύτερη ζωή", δήλωσε ο Άρης Μεσσήνης παραλαμβάνοντας χθες το βράδυ το βραβείο.

    Το Γαλλικό Πρακτορείο (Agence France-Presse) κέρδισε έτσι για δεύτερη συνεχή χρονιά το μεγαλύτερο βραβείο αυτού του φεστιβάλ, που θεωρείται το μεγάλο ραντεβού της φωτοειδησεογραφίας.

    Πέρυσι ο Μπουλέντ Κιλίτς, τουρκικής υπηκοότητας και υπεύθυνος για το φωτορεπορτάζ στο γραφείο του Γαλλικού Πρακτορείου στην Τουρκία, είχε τιμηθεί με το ίδιο βραβείο για τις εικόνες του από τη διέλευση των τουρκοσυριακών συνόρων από τους πρόσφυγες τον Ιούνιο του 2014.

    "Ο φωτογράφος μας Άρης Μεσσήνης έκανε μια αξιοσημείωτη δουλειά πάνω στους μετανάστες μ' αυτή τη δυνατή και συγκινητική σειρά φωτογραφιών που αναστατώνει τον θεατή", συγχαίρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Γαλλικού Πρακτορείου Εμμανουέλ Ογκ.

    "Αυτό το Visa d' or ανταμείβει επίσης το σύνολο των ομάδων του AFP που καλύπτουν παντού στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή τη μεταναστευτική κρίση", προσθέτει.

    Οι φωτογραφίες του, συνταρακτικές και τραβηγμένες όσο το δυνατόν πιο κοντά στη δράση --εικονίζουν σωσίβια γιλέκα και συντρίμμια πλοίων ξεβρασμένα σε μια απόκρημνη ακτή, ανθρώπους που φωνάζουν από τη χαρά τους που έφθασαν, επιχειρήσεις διάσωσης--, έκαναν τον γύρο του κόσμου.

    Υπεύθυνος φωτογραφίας στο γραφείο του Γαλλικού Πρακτορείου στην Αθήνα, ο 39χρονος Άρης Μεσσήνης, γιος φωτορεπόρτερ, εργάζεται από το 2003 για το AFP.

    [11] Δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα οι δηλώσεις του κ. Ντε Μεζιέρ, τονίζεται από το γραφείο του Γ. Μουζάλα

    «Οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας κ. Τόμας Ντε Μεζιέρ, αν έχουν αναπαραχθεί ορθά, δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα και τις ανάγκες της Ευρώπης» τονίζεται από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αρμόδιου για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

    Με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Ντε Μεζιέρ σημειώνεται ότι «ανοίγουν ζητήματα που η ιστορία, ο χρόνος και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχουν αφήσει πίσω. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γίνεται επεξεργασία του "Δουβλίνου" ώστε να επικαιροποιηθεί και να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες της ΕΕ.

    «Περιμένουμε από του Ευρωπαίους εταίρους μας και τους Ευρωπαίους ηγέτες με τις δηλώσεις τους να συμβάλουν στην υλοποίηση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί σε Ευρωπαϊκά Συμβούλια και Θεσμούς».

    Στο δελτίο Τύπου επισημαίνεται ότι «δηλώσεις σαν αυτές που έγιναν σήμερα δεν μπορούν να γίνονται δεκτές, όταν από το Relocation (μετεγκατάσταση) που αποφάσισε η ΕΕ για φέτος και αφορά 33.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα, έχουν γίνει δεκτοί σε ευρωπαϊκές χώρες περίπου 3.000, την ίδια ώρα μάλιστα που 7.000 είναι έτοιμοι για μετεγκατάσταση και δεν έχουν ανοίξει θέσεις. Βεβαίως το ίδιο ισχύει και για την Ιταλία που δοκιμάζεται σκληρά.

    «Κάθε συζήτηση που αναφέρεται σε ευθύνες της Ελλάδας για καθυστέρηση επιστροφών θα πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπ? όψιν της ότι η EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο) από πολλές εκατοντάδες μέλη που είχε υποσχεθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω δικής της αδυναμίας, στη χώρα μας αυτήν τη στιγμή -αντί των πολλών εκατοντάδων- έχουμε μόλις 29.»

    «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας λαμβάνοντας το δικό της μερίδιο ευθύνης. Απαιτούμε όμως ταυτόχρονα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους ηγέτες της να αναλάβουν το δικό τους» καταλήγει η ανακοίνωση.

    [12] Pro Asyl: Ανεύθυνες οι δηλώσεις του Ντε Μεζιέρ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα

    Ως ανεύθυνη καταδίκασε η γερμανική οργάνωση για τους πρόσφυγες Pro Asyl την αξίωση του χριστιανοδημοκράτη υπουργού Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ να επαναπροωθούνται στην Ελλάδα όσοι πρόσφυγες δεν παίρνουν άσυλο στη Γερμανία.

    «Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι καταστροφική» για τους 50.000 πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη στη χώρα,δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) ο επικεφαλής της οργάνωσης Γκίντερ Μπούρκχαρντ.

    Ο Μπούρκχαρντ κατηγόρησε τον Ντε Μεζιέρ ότι το κίνητρό του είναι εμφανές: «OΝτε Μεζιέρ θέλει για λόγους εκλογικής τακτικής να αυξήσει την πίεση ώστε να διαμορφώσει ένα σκληρό πρόσωπο προς τα δεξιά», είπε στο DPA. «Η συζήτηση η οποία ξεκίνησε είναι μακριά από την πραγματικότητα», πρόσθεσε. Ο Μπούρκχαρντ υπενθύμισε ότι η καγκελάριος Μέρκελμόλις προ ολίγων ημερών παραδέχθηκε ότι η Γερμανία αγνόησε την προσφυγική κρίση επί μακρόν και έτσι άφησε τα προβλήματατα οποία συνδέονται με αυτή να τα αντιμετωπίσουν οι χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.

    Την αξίωση αυτήν περί επαναπροώθησης των προσφύγων στην Ελλάδα την οποία προανήγγειλε σε σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα Die Welt, ο Τόμας ντε Μεζιέρ τη στηρίζει στη συνθήκη του Δουβλίνου. Χαρακτήρισε όμως αναγκαία μια κοινή ευρωπαϊκή στάση για την επίλυση του προσφυγικού. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν επιτρέπεται πλέον η επαναπροώθηση προσφύγων στην Ελλάδα λόγω των κακών συνθηκών υποδοχής που επικρατούν εδώ και χρόνια στη χώρα.

    Διαβάστε επίσης:

    Δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα οι δηλώσεις του κ. Ντε Μεζιέρ, τονίζεται από το γραφείο του Γ. Μουζάλα

    [13] Πάνω από ένας στους δέκα Ευρωπαίους έχει πια τουλάχιστον ένα τατουάζ στο δέρμα του

    Τα τατουάζ γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή μεταξύ των νέων, αλλά και των όχι τόσο νέων. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ποσοστό των ανθρώπων με τατουάζ έχει αυξηθεί από 5% το 2003 σε 12% το 2016 (πάνω από ένας στους δέκα), δηλαδή περίπου 60 εκατομμύρια. Τουλάχιστον οι μισοί από αυτούς έχουν περισσότερα από ένα τατουάζ, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Κοινού Κέντρου Ερευνών (Joint Research Centre-JRC) της ΕΕ.

    Σχεδόν ένας στους τρεις νέους (30%) ηλικίας 16 έως 34 ετών στην Ευρώπη έχει κάποιο τατουάζ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις ΗΠΑ είναι ακόμη μεγαλύτερο, φθάνοντας το 40%. Η έρευνα του JRC εκφράζει ανησυχίες για τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία, καθώς τα τατουάζ «χτυπιούνται» με χρωματιστά μελάνια στο δέρμα, πράγμα που εκθέτει τον άνθρωπο στις χημικές ουσίες τους σε βάθος χρόνου.

    Προς το παρόν δεν υπάρχει ειδική ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα τατουάζ, τα οποία απλώς εμπίπτουν, όπως και τα άλλα καταναλωτικά προϊόντα, στη νομοθεσία της ΕΕ που απαιτεί να διατίθενται στην αγορά μόνο ασφαλή προϊόντα.

    Τα περισσότερα μελάνια για τατουάζ στην ευρωπαϊκή αγορά εισάγονται από τις ΗΠΑ, ενώ τα μελάνια για το μόνιμο μέικ-απ παράγονται στην ίδια την Ευρώπη. Όλα περιέχουν πάνω από 100 διαφορετικές χρωστικές ουσίες και άλλα πρόσθετα συστατικά. Πάνω από το 80% των χρωστικών ουσιών είναι οργανικές χημικές ουσίες και, από αυτές, τουλάχιστον το 60% μπορεί να εκλύουν καρκινογόνες αρωματικές ουσίες.

    Οι ερευνητές του JRC επισημαίνουν ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάποια συστηματική συλλογή στοιχείων για τις πιθανές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, κυρίως δερματολογικής φύσης, έτσι η έκταση των πιθανών προβλημάτων παραμένει άγνωστη. Αν και τα περισσότερα παράπονα αφορούν παροδικά προβλήματα, βακτηριακές λοιμώξεις μπορούν να εκδηλωθούν στο 5% περίπου όσων έχουν κάνει τατουάζ, ιδίως αν αυτό έχει γίνει υπό ανθυγιεινές συνθήκες. Επίσης έχουν αναφερθεί προβλήματα κατά την αφαίρεση των τατουάζ.

    Σύμφωνα με την έκθεση του JRC, ο κίνδυνος για καρκίνο του δέρματος λόγω των τατουάζ δεν έχει αποδειχθεί, αλλά ούτε έχει αποκλεισθεί μέχρι στιγμής. Οι ερευνητές συνιστούν να ληφθούν μέτρα για τη βελτίωση της ασφάλειας των τατουάζ.

    Η μελέτη του JRC θα αξιολογηθεί από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ευρωπαϊκής χημικής βιομηχανίας, ώστε να αποφασισθεί αν όντως χρειάζονται να ληφθούν μέτρα στην ΕΕ, προκειμένου τα μελάνια των τατουάζ και η διαδικασία του «χτυπήματός» τους να γίνει πιο ασφαλής.

    [14] Χρ. Σταϊκούρας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ο «κόφτης» έχει ήδη ενεργοποιηθεί

    «Η αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου θα είναι δύσκολη αλλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ψηφίζει τα πάντα αρκεί να μείνει στην εξουσία», υποστηρίζει, σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο, ο Συντονιστής Οικονομικών υποθέσεων της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας καιυπογραμμίζει ότι ήδη παρατηρούνται καθυστερήσεις στα προαπαιτούμενα. Αναφορικά με τον «κόφτη» δηλώνει ότι έχει ήδη ενεργοποιηθεί καθώς η κυβέρνηση «κρατάει» χαμηλά τις δαπάνες ώστε να δείξει ότι επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς στόχους. Αναφορικά με την πρόταση που θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ η ΝΔ, ο Χρήστος Σταϊκούρας δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταθέσει έναν «ρεαλιστικό-τεκμηριωμένο και κοστολογημένο οδικό χάρτη» με στόχο την κοινωνική ανάπτυξη, τις θέσεις εργασίας και την κοινωνική συνοχή.

    Για τον ΕΝΦΙΑ δηλώνει ότι «7 στα 10 νομικά πρόσωπα θα πληρώσουν περισσότερο φόρο» και υπογραμμίζει ότι στόχος πρέπει να είναι η σταδιακή μείωσή του. Για την υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ-Γεωργίου υπογραμμίζει ότι η ΝΔ στηρίζει την θεσμική και λειτουργική ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ ωστόσο δεν παρεμβαίνει και δεν σχολιάζει τη δικαστική εξέλιξη υποθέσεων.

    Γιατο ενδεχόμενο «πρόωρων εκλογών» δεν τις αποκλείει, καθώς θεωρεί ότι η κυβέρνηση, το φθινόπωρο,«θα βρεθεί αντιμέτωπη με τα ψεύδη και τη διαχειριστική ανεπάρκειά της». Αναφερόμενος στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ο Χρήστος Σταϊκούρας δηλώνει στο Πρακτορείο ότι «η ΝΔ θα καταργήσει το 'νόμο Παππά'».

    Κύριε Σταϊκούρα, η αξιολόγηση που έχει μπροστά της η Κυβέρνηση τώρα τον Σεπτέμβριο θα είναι μία δύσκολη αξιολόγηση;

    «Θα είναι μία δύσκολη αξιολόγηση, γιατί περικλείει πρόσθετες δεσμεύσεις τις οποίες ανέλαβε η κυβέρνηση και περιλαμβάνονται στο Συμπληρωματικό Μνημόνιο του Ιουνίου, το οποίο φυσικά και αποφεύγει να καταθέσει στη Βουλή.

    Βέβαια, για την Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ τίποτα δεν είναι δύσκολο, αφού από δήθεν πολέμιοι των Μνημονίων, χωρίς ηθικές αναστολές και ιδεολογικές συντεταγμένες, ψηφίζουν τα πάντα, αρκεί να παραμείνουν, λίγο ακόμη, στην εξουσία»

    Στην άτυπη Σύνοδο των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης, στις 9 Σεπτεμβρίου, θα ξεκλειδώσει η υποδόσητων 2,8 δισ. ευρώ ως αποτέλεσμα της εφαρμογής των προαπαιτουμένων και των συμφωνηθέντων;

    «Εύχομαι αυτό να συμβεί, γιατί το έχει ανάγκη, πρωτίστως, η πραγματική οικονομία, αφού ένα σημαντικό μέρος της υποδόσης θα «κατευθυνθεί» για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, οι οποίες, επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, αυξήθηκαν κατά 88%! Δυστυχώς όμως, παρατηρούνται και πάλι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προαπαιτουμένων. Υπενθυμίζεται ότι η 7μηνη καθυστέρηση ολοκλήρωσης της 1ηςαξιολόγησης κόστισε ακριβά στη χώρα και τους πολίτες: τα δημοσιονομικά - κυρίως φορολογικά - μέτρα αυξήθηκαν και ανέρχονται πλέον στα 9 δισ. ευρώ, ενώ επιβλήθηκαν νέες, επώδυνες και ταπεινωτικές υποχρεώσεις, όπως είναι ο οριζόντιος και αυτόματος μηχανισμός δημοσιονομικής προσαρμογής και το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, διάρκειας ζωής ενός αιώνα»

    Μιας και αναφερθήκατε στον κόφτη, πιστεύετε ότι η Κυβέρνηση θα καταφέρει, τελικά, να ανταπεξέλθει στις δημοσιονομικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει ώστε αυτός να μην ενεργοποιηθεί;

    «Ο «κόφτης» έχει ήδη έχει ενεργοποιηθεί. Όταν η Κυβέρνηση «κρατάει» χαμηλά τις δαπάνες, τόσο τις πρωτογενείς όσο και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ώστε να δείξει ότι επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς στόχους, ουσιαστικά εφαρμόζει έναν οριζόντιο και αυτόματο «κόφτη». Αυτή μάλιστα η «αυστηρή δίαιτα» επιβάλλεται, μεταξύ άλλων, και σε ευαίσθητους τομείς, όπως είναι η κοινωνική προστασία, τα επιδόματα πολυτέκνων, οι δαπάνες περίθαλψης κ.α. Με λίγα λόγια, οι πομφόλυγες για δήθεν αριστερή κοινωνική ευαισθησία έχουν «πάει περίπατο». Ελπίζω η κατάσταση αυτή να αλλάξει το 2οεξάμηνο του έτους και να περιορισθεί η εσωτερική στάση πληρωμών. Βέβαια, δυστυχώς, η αποπληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου μετατίθεται, στην καλύτερη περίπτωση, για το 2017. Υπενθυμίζεται ότι την περίοδο 2013-2014, επιτυγχάνονταν πρωτογενή πλεονάσματα, μειώνοντας όμως ταυτόχρονα και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, κατά περίπου 6 δισ. ευρώ μέσα σε 2 χρόνια. Σήμερα, αυτές οι ληξιπρόθεσμες οφειλές υπερβαίνουν τα 7,2 δισ. ευρώ!»

    Κύριε Σταϊκούρα, ο πρόεδρος της ΝΔ δηλώνει ότι στη ΔΕΘ δεν θα υποσχεθεί και δεν θα τάξει. Που θα κινηθεί; Δεν θα κάνει εξαγγελίες;

    «Ο Πρόεδρος της ΝΔ θα καταθέσει έναν ρεαλιστικό, τεκμηριωμένο και κοστολογημένο οδικό χάρτη εξόδου της χώρας από την κρίση, που θα στοχεύει στη βιώσιμη ανάπτυξη, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην κοινωνική συνοχή. Αυτός ο οδικός χάρτης, ο οποίος θα συνδυάζει την οικονομική αποτελεσματικότητα με την κοινωνική δικαιοσύνη, θα εδράζεται, μεταξύ άλλων, στην εμπροσθοβαρή υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, στην υλοποίηση αποκρατικοποιήσεων, στην ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας και στην αλλαγή του μίγματος της δημοσιονομικής πολιτικής, με τη σταδιακή μείωση συγκεκριμένων φορολογικών συντελεστών. Όπως έχω ήδη και κατά το παρελθόν αναφέρει, αυτό μπορεί να επιτευχθεί:

    α) με την περαιτέρω ενίσχυση των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας,

    β) με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, όπως έγινε το 2014 όταν και είχαμε τις πρώτες στοχευμένες μειώσεις φορολογικών συντελεστών,

    γ) με την αξιοποίηση δημοσιονομικών ισοδυνάμων από την πλευρά των δαπανών, όπως είναι η μείωση των λειτουργικών εξόδων, η αξιολόγηση των δαπανών, ο αυστηρότερος έλεγχος της εκτέλεσης των προϋπολογισμών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης κ.α.,

    δ) με τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, μέσα και από την εκτεταμένη χρήση πλαστικού χρήματος και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, και

    ε) με τη μείωση των μεσομακροπρόθεσμων στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, στο ύψος του 2% του ΑΕΠ»

    Γίνεται πολύς λόγος για τον ΕΝΦΙΑ, ένα φόρο που θέσπισε η ΝΔ και συνέχισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο υπουργός κ. Αλεξιάδης δήλωσε προ ημερών ότι το 92% των εκκαθαριστικών ή δεν θα πληρώσει καθόλου ή θα πληρώσει λίγο ή και τον ίδιον με πέρσι ΕΝΦΙΑ. Συμφωνείτε;

    «Καταρχήν να θυμίσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργούσε το ΕΝΦΙΑ. Φόρος που πράγματι επιβλήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, με την κατάργηση όμως - σε δύο φάσεις - του ΕΕΤΗΔΕ («χαρατσιού»), μειώνοντας τη συνολική επιβάρυνση περίπου κατά 30% από τα επίπεδα του 2012. Συνεπώς, και σε αυτή τη δέσμευση, η κυβέρνηση είναι πλήρως αναξιόπιστη. Σε ό,τι αφορά τις εφετινές επιβαρύνσεις, το 36% των φυσικών προσώπων, ή περίπου 2.275.000 πολίτες, θα πληρώσουν υψηλότερο ΕΝΦΙΑ, λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου για τον συμπληρωματικό φόρο, του υπερδιπλασιασμού των συντελεστών υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου, της κατάργησης της έκπτωσης για τα μη ηλεκτροδοτούμενα και κενά ακίνητα, της αύξησης του συντελεστή υπολογισμού του κύριου φόρου για τα οικόπεδα. Ενώ, 7 στα 10 νομικά πρόσωπα θα πληρώσουν περισσότερο φόρο, και μάλιστα για περίπου 7.000 επιχειρήσεις η επιπλέον επιβάρυνση υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Αυτή είναι η αλήθεια, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, στόχος πρέπει να είναι η σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ»

    Θα βλέπατε σενάριο πρόωρων εκλογών, καίτοι ο πρωθυπουργός το έχει αποκλείσει;

    «Η κυβέρνηση, το φθινόπωρο, θα βρεθεί αντιμέτωπη με τα ψεύδη και την διαχειριστική της ανεπάρκεια. Ως εκ τούτου, ενδέχεται ο κ. Πρωθυπουργός, κατά πάγια πρακτική, να επιχειρήσει να «μετακυλίσει» το πρόβλημα δια εκλογών στους πολίτες, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις. Άλλωστε, ο κ. Τσίπρας έχει δώσει επανειλημμένως εξετάσεις στο 'άλλα λέω και άλλα κάνω'»

    Ποια η θέση της ΝΔ απέναντι στο θέμα Γεωργίου και τις πιέσεις από την Ε.Ε;

    «Η ΝΔ, σταθερά και διαχρονικά, δεν παρεμβαίνει και δεν σχολιάζει τη δικαστική εξέλιξη υποθέσεων. Ούτε όμως αποδέχεται παρεμβάσεις και υποδείξεις οιονδήποτε άλλων, εντός και εκτός χώρας.Επίσης, η ΝΔ στηρίζει τη θεσμική και λειτουργική ανεξαρτησία θεσμών, όπως είναι η ΕΛΣΤΑΤ. Κάτι που έπραξε και ως Κυβέρνηση μετά το 2012, όταν είχε ήδη δημιουργηθεί η συγκεκριμένη αρχή.Σε ότι αφορά τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας το 2009, η θέση μας είναι συγκεκριμένη και σταθερή. Έχει αποτυπωθεί στην πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που κατέθεσε το 2010 και επανέλαβε το 2015 το σύνολο των τότε κοινοβουλευτικών ομάδων της. Αυτή η πρόταση περιγράφει την άρνηση, στις αρχές του 2009, των κομμάτων της τότε αντιπολίτευσης, στην πρόσκληση του κ. Καραμανλή, να υπάρξει εθνική συνεννόηση για να αντιμετωπισθεί το «τσουνάμι» από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Καταγράφει τη λυσσαλέα πολεμική, εντός και εκτός Βουλής, στη δέσμη μέτρων που ελήφθησαν το 1οεξάμηνο του 2009 για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση. Θυμίζει τις προεκλογικές υποσχέσεις και τις μετεκλογικές πράξεις του τότε ΠΑΣΟΚ για επεκτατική δημοσιονομική πολιτική στο πλαίσιο της λογικής του «λεφτά υπάρχουν». Τεκμηριώνει το πώς ένα υπαρκτό και χρονίζον πρόβλημα χρέους της χώρας, με τις πράξεις και παραλείψεις του ΠΑΣΟΚ, μετατράπηκε σε κρίση δανεισμού. Σε αυτούς τους πολιτικούς χειρισμούς ήρθε να προστεθεί η πρωτοβουλία της ηγεσίας της ΕΛΣΤΑΤ να αλλάξει τις μεθοδολογίες μέτρησης (αναταξινομήσεις λογαριασμών κ.α). Υπενθυμίζω ότι οι χειρισμοί αυτοί έχουν αποτελέσει αντικείμενο κριτικής από πρώην Υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και σημερινούς θεσμικούς παράγοντες του οικονομικού συστήματος της χώρας. Συνεπώς, επί της πολιτικής διάστασης, η Νέα Δημοκρατία έχει διατυπωμένη, τεκμηριωμένη,συλλογική θέση. Η προσπάθεια πολιτικών κομμάτων και άλλων κύκλων να μετακυλήσουν στη ΝΔ και τον κ. Κ. Καραμανλή την ευθύνη για τις δυσμενείς εξελίξεις και να δημιουργήσουν δήθεν εσωκομματικό πρόβλημα, είναι εμφανώς σκόπιμη και παντελώς αυθαίρετη. Ματαιοπονούν. Οι πολίτες στη συντριπτική πλειονότητά τους έχουν αντιληφθεί τη ροή των γεγονότων. Πιστεύω ότι αν στήριζαν έμπρακτα τη λειτουργία των θεσμών και διδάσκονταν ουσιαστικά από την τουλάχιστον μεταπολεμική, οικονομική αλλά και πολιτική ιστορία της χώρας θα υπήρχε μεγαλύτερη ωφέλεια για την πατρίδα μας».

    Καθώς ο πολυσυζητημένος διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες τελείωσε θα ήθελα να μου πείτε, τελικά, η ΝΔ αν γίνει κυβέρνηση θα καταργήσει τις άδειες που δόθηκαν ή θα δώσει και άλλες επιπλέον;

    «Η θέση της ΝΔ επί του διαγωνισμού καθώς και οι προτάσεις της είναι συγκεκριμένες: Η κυβέρνηση δημιουργεί ένα «γκρίζο» καθεστώς στο χώρο των Μέσων Ενημέρωσης, με στόχο το ολιγοπώλιο καναλιών και το μονοπώλιο στην ενημέρωση των πολιτών. Η κυβέρνηση της ΝΔ θα καταργήσει το «νόμο Παππά» αποκαθιστώντας το ρόλο του ΕΣΡ, όπως άλλωστε επιβάλλει το Σύνταγμα και θα προκηρύξει νέα διαδικασία αδειοδότησης. Στόχος μας η απελευθέρωση του πεδίου με πλαίσιο κανόνων ποιότητας και απόλυτη διαφάνεια σε όλα».

    Τη συνέντευξη πήρε η Ευτυχία Αδηλίνη


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 4 September 2016 - 16:32:34 UTC