Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Παππάς: Να αναγνωρίσει η ΝΔ το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες
  • [02] Από σήμερα οι εγγραφές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
  • [03] Στο εδώλιο οι κατηγορούμενοι για τη δολοφονία της 4χρονης Άννυ
  • [04] Ξεκινά και πάλι η δίκη της Χρυσής Αυγής
  • [05] Νέες εκτοξεύσεις πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα
  • [06] Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση Κέρι - Λαβρόφ, για τη Συρία
  • [07] Βραζιλία: Πορεία διαμαρτυρίας για την καθαίρεση της πρώην Προέδρου Ντ. Ρουσέφ
  • [08] Συνάντηση Ομπάμα - Πούτιν, στο περιθώριο της G20
  • [09] Το Μουσείο Φρυσίρα τιμά τους «Απόντες» δημιουργούς
  • [10] Νύχτα μαγική με την «Παρέα του Τσιτσάνη» στη Θεσσαλονίκη
  • [11] Ο Φρεντ Μέρκιουρι των «Κουίν» έγινε (και) αστεροειδής
  • [12] Η Google προηγείται στην κούρσα για να φτιάξει τον μεγαλύτερο κβαντικό υπολογιστή
  • [13] Το Juno τράβηξε τις πρώτες θεαματικές φωτογραφίες του βορείου πόλου του Δία
  • [14] Στο Μαξίμου σήμερα οι εκπρόσωποι των 4 νέων καναλαρχών
  • [15] Το σχέδιο για τον νέο φόρο ακινήτων του 2017 επεξεργάζεται το ΥΠΟΙΚ

  • [01] Ν. Παππάς: Να αναγνωρίσει η ΝΔ το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες

    Θα καλυφθούν οι θέσεις απασχόλησης, αφούο νόμος προβλέπει 400 εργαζόμενους σε κάθεκανάλι, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς, σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Στο Κόκκινο», ερωτηθείς για την τύχη των εργαζομένων.

    Για τη ΝΔ

    «Πολλάκροκοδείλιαδάκρυακαι ειδικά όταν αυτό ακούγεται από κόμματα που πέταξαν στο παρελθόνεργαζομένουςστον δρόμο και έκλεισαν ΜΜΕ», σχολίασε ο κ. Παππάς τις αντιδράσεις της ΝΔ.

    «Η δικήμας παρέμβαση είναι η πρώτη που βάζει τα ελαχιστα όρια απασχόλησης. Πάμε σε βιώσιμα σχήματαμε βάση την παρούσα κατάσταση» σημείωσε ακόμη και συπλήρωσε πως «το νέο σκηνικόείναι το μόνο που θα μπορούσε να δώσει λύση».

    «Στη ΝΔμπορείνα αισθάνονται ζαλάδα, ελπίζω να αισθάνονται και λίγη ντροπή. Η ΝΔ οφείλει να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού και όχι άλλα λόγια να αγαπιώμαστε», ανέφερε ο κ. Παππάς.

    [02] Από σήμερα οι εγγραφές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

    Η εγγραφή των επιτυχόντων των Πανελλαδικών Εξετάσεων έτους 2016 στις Σχολές και τα Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα πραγματοποιηθεί από σήμερα 5 Σεπτεμβρίου έως και τις 12/ 09/2016.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, για πρώτη φορά φέτος για την εγγραφή των επιτυχόντων τίθεται σε λειτουργία το σύστημα της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής εγγραφής χωρίς την αναγκαιότητα κατάθεσης δικαιολογητικών και χωρίς να απαιτείται η μετάβαση των επιτυχόντων στις Σχολές και τα Τμήματα επιτυχίας τους. Με τον τρόπο αυτό, όπως σημειώνεται, οι επιτυχόντες δεν επιβαρύνονται με το πρόσθετο κόστος της μετακίνησης για την εγγραφή τους και με την επιπλέον διαδικασία της συλλογής και αποστολής δικαιολογητικών.

    Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία εγγραφής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, πραγματοποιείται κατά το ανωτέρω διάστημα με αίτηση των επιτυχόντων για τη Σχολή ή το Τμήμα επιτυχίας τους μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής του Υπουργείου Παιδείας στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://eregister.it.minedu.gov.gr, εισάγοντας τον ίδιο κωδικό πρόσβασης (password) που χρησιμοποίησαν για την εισαγωγή τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Μηχανογραφικού Δελτίου. Η εφαρμογή θα βρίσκεται σε λειτουργία από το μεσημέρι της 5ης Σεπτεμβρίου 2016.

    Για την πρόσβαση στην ηλεκτρονική εφαρμογή οι σχολικές μονάδες θα παρέχουν υποστήριξη στους επιτυχόντες όσον αφορά τους κωδικούς πρόσβασης, ενώ μετά την είσοδο στην εφαρμογή θα υπάρχει διαθέσιμο αναλυτικό εγχειρίδιο χρήσης για τη διευκόλυνσή τους, αναφέρει το υπουργείο Παιδείας.

    Επίσης, μέσα από την ηλεκτρονική εφαρμογή οι επιτυχόντες, στην περίπτωση που έχουν εγγραφεί από προηγούμενο έτος σε Σχολή ή Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, θα δηλώνουν τη Σχολή ή το Τμήμα στο οποίο είναι ήδη εγγεγραμμένοι και θα αιτούνται ταυτόχρονα τη διαγραφή τους, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εγγραφή στη νέα Σχολή ή στο νέο Τμήμα.

    Η αίτηση εγγραφής των επιτυχόντων μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του Υπουργείου Παιδείας ενέχει χαρακτήρα Υπεύθυνης Δήλωσης. Οι επιτυχόντες μετά την είσοδο στην εφαρμογή θα καλούνται να συμπληρώσουν τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισής τους (ΑΜΚΑ), ο οποίος θα επιβεβαιώνεται μέσω διαλειτουργικότητας με το Εθνικό Μητρώο ΑΜΚΑ. Αν τα ατομικά στοιχεία που εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στην εφαρμογή δεν συμφωνούν με τα στοιχεία της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου, τότε οι επιτυχόντες πρέπει να προβούν στην άμεση διόρθωση και ενημέρωση των λανθασμένων στοιχείων τους στα συστήματα του Εθνικού Μητρώου ΑΜΚΑ, μέσω σχετικής αίτησής σε οποιοδήποτε ΚΕΠ. Ο επιτυχών, αφού ελέγξει την ορθότητα των προβαλλόμενων τροποποιημένων στοιχείων, θα πρέπει να ολοκληρώσει την ηλεκτρονική εγγραφή του εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.

    Οι εγγραφέντες για να έχουν πρόσβαση στις ακαδημαϊκές υπηρεσίες της κάθε Σχολής και Τμήματος, θα πρέπει να επιδείξουν στη Γραμματεία του Τμήματος ή της Σχολής αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, προκειμένου να γίνει η ταυτοπροσωπία τους. Σε κάθε περίπτωση, η Γραμματεία δύναται να ζητήσει συμπληρωματικά δικαιολογητικά από τους εγγραφέντες.

    Για τις Στρατιωτικές Σχολές, τις Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, τις Ακαδημίες του Εμπορικού Ναυτικού και τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων θα καθοριστεί και θα πραγματοποιηθεί από τα αρμόδια υπουργεία, σημειώνει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας και επισημαίνει, τέλος, ότι όλες οι ανωτέρω διαδικασίες εγγραφής ολοκληρώνονται είτε από τους ίδιους τους επιτυχόντες ή από νομίμως εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο.

    [03] Στο εδώλιο οι κατηγορούμενοι για τη δολοφονία της 4χρονης Άννυ

    Οι αποτρόπαιες συνθήκες δολοφονίας της 4χρονης 'Αννυ αναβιώνουν σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο ενώπιον του οποίου έχει προσδιοριστεί η δίκη των γονιών του κοριτσιού, που η τραγική του κατάληξη είχε συγκλονίσει όλη την χώρα το Πάσχα του 2015.Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου θα καθίσουν σήμερα ο 27χρονος πατέρας της 4χρονης, Στανισλάβ Μπακαρτζίεβ, γνωστός ως Σάββας, ο 30χρονος φίλος του Νασίφ Αχμέντοφ ή Νικολάι και η μητέρα Δημητρίνα Μπορίσοβα.

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δύο φίλοι κατηγορούνται γιαανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και περιύβριση νεκρού ,η 25χρονη μητέρα της 'Αννυ είναι αντιμέτωπη με την κατηγορία της έκθεσης ανηλίκου σε κίνδυνο, ενώ στο εδώλιο θα καθίσει και ένας ακόμη άνδρας, φίλος της μητέρας, κατηγορούμενος για το πλημμέλημα της ψευδορκίας.

    [04] Ξεκινά και πάλι η δίκη της Χρυσής Αυγής

    Ξεκινά και πάλισήμεραΔευτέρα, μετά τις διακοπές του καλοκαιριού η δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων των βουλευτών και μελών της Χρυσής Αυγής που κατηγορούνται για εγκληματική οργάνωση με βίαιες και θανατηφόρες επιθέσεις στο ενεργητικό της.

    Η διαδικασία, μετά από περίπου 80 συνεδριάσεις από την έναρξη της δίκης στις 20 Απριλίου 2015, βρίσκεται στην ολοκλήρωση ,τις επόμενες ημέρες ,της εξέτασης των μαρτύρων για την δολοφονία του μουσικού Παύλου Φύσσα που έπεσε νεκρός από το μαχαίρι του Γιώργου Ρουπακιά στις 18 Σεπτεμβρίου 2013 στο Κερατσίνι.

    Από τις καταθέσεις των προσώπων που ανέβηκαν στο βήμα του μάρτυρα, φίλων του 34χρονου μουσικού αλλά και αυτοπτών της δολοφονικής επίθεσης, φαίνεται να επιβεβαιώνεται πως η ομάδα χρυσαυγιτών που επιτέθηκε στην παρέα Φύσσα, ενεργοποιήθηκε το επίμαχο βράδυ μετά από κεντρική εντολή που έλαβαν στα κινητά τους τηλέφωνα. Ο τρόπος της "κινητοποίησης" των μελών της Χρυσής Αυγής της Νίκαιας είναι κεντρικό ζήτημα για την Πολιτική Αγωγή καθώς αναδεικνύει την δομή και λειτουργία "εγκληματικής οργάνωσης" που δρα συντονισμένα και οργανωμένα.

    Στις επόμενες συνεδριάσεις το δικαστήριο αναμένεται να αποφανθεί επί του αιτήματος της πλευράς Φύσσα για την εξέταση δύο μαρτύρων ,ενός αυτόπτη της δολοφονίας και ενός πρώην μέλους της Χρυσής Αυγής, αλλά και επί αιτήματος της Υπεράσπισης για κλήτευση των πρώην υπουργού Νίκου Δένδια.

    Με την ολοκλήρωση των καταθέσεων μαρτύρων από την "δικογραφία Φύσσα" η διαδικασία θα προχωρήσει στην εξέταση της δικογραφίας που αφορά την άγρια επίθεση σε βάρος Αιγυπτίων ψαράδων στο Ικόνιο Περάματος ξημερώματα της 12ης Ιουνίου 2012.

    Η διαδικασία σήμερα θα διεξαχθεί στην αίθουσα του Εφετείου, ενώ στις 6 και στις 8 του μήνα η δίκη θα μεταφερθεί στον Κορυδαλλό.

    [05] Νέες εκτοξεύσεις πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα

    Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε σήμερα τρεις βαλλιστικούς πυραύλους με τροχιά πτήσης προς τα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της, σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας στη Νότια Κορέα.

    Οι εκτοξεύσεις των πυραύλων έγιναν από περιοχή που βρίσκεται στα νότια, νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Πιονγκγιάνγκ, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Οι εκτοξεύσεις έγιναν λίγο μετά το μεσημέρι, τοπική ώρα.

    Δε δημοσιοποιήθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από τις εκτοξεύσεις.

    Οι εκτοξεύσεις αυτές έγιναν λίγες ώρες μετά τη συνάντηση των ηγετών της Κίνας και της Νότιας Κορέας, στο περιθώριο της διάσκεψης των χωρών-μελών της G20, που πραγματοποιείται στην Κίνα.

    [06] Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση Κέρι - Λαβρόφ, για τη Συρία

    Μία συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού υπουργού των Εξωτερικών, Τζον Κέρι και του Ρώσου ομολόγου του, Σεργκέι Λαβρόφ ολοκληρώθηκε σήμερα, χωρίς την επίτευξη συμφωνίας για τη Συρία, καθώς οι διαφορές των δύο πλευρών παραμένουν, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

    Οι δύο ΥΠΕΞ συναντήθηκαν στο περιθώριο των εργασιών της διάσκεψης των χωρών-μελών της ομάδας G20, που πραγματοποιείται στην Κίνα.

    [07] Βραζιλία: Πορεία διαμαρτυρίας για την καθαίρεση της πρώην Προέδρου Ντ. Ρουσέφ

    Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων χθες για να απωθήσει χιλιάδες διαδηλωτές στο τέλος μιας ως εκείνη τη στιγμή ειρηνικής πορείας διαμαρτυρίας για την καθαίρεση της πρώην Προέδρου Ντίλμας Ρουσέφ μετά τη δίκη της στη Γερουσία.Ήταν η μεγαλύτερη κινητοποίηση του κύματος διαδηλώσεων εναντίον του νέου Προέδρου Μισέλ Τέμερ αφότου ο συντηρητικός δικηγόρος ορκίστηκε την Τετάρτη διάδοχος της Ρουσέφ. Θα την αντικαταστήσει στο αξίωμα για το υπόλοιπο της θητείας της, ως τα τέλη του 2018, όταν θα διεξαχθούν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

    Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση, στην οποία κάλεσαν οργανώσεις και συνδικάτα που πρόσκεινται στο κεντροαριστερό Κόμμα Εργαζομένων (PT) της Ρουσέφ, απαίτησαν να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, φωνάζοντας το σύνθημα «έξω ο Τέμερ!». Ένας από τους διαδηλωτές φορούσε ένα μπλουζάκι που έγραφε στα αγγλικά το σύνθημα "First of all, Temer must fall" («πρώτα απ' όλα, ο Τέμερ πρέπει να πέσει»).

    Σύμφωνα με τους οργανωτές της κινητοποίησης, 50.000 άνθρωποι συμμετείχαν την πορεία προς μια πλατεία στο δυτικό Σάου Πάουλου, ανάμεσά τους οικογένειες με παιδιά.

    [08] Συνάντηση Ομπάμα - Πούτιν, στο περιθώριο της G20

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκαν στο περιθώριο των εργασιών της διάσκεψης των G20, που πραγματοποιείται στην Κίνα.

    [09] Το Μουσείο Φρυσίρα τιμά τους «Απόντες» δημιουργούς

    Το Μουσείο Φρυσίρα εγκαινιάζει, αυτόν τον μήνα, μια έκθεση φόρο τιμής σε είκοσι εννέα (29) καλλιτέχνες από τις συλλογές του Μουσείου, δημιουργούς που δεν βρίσκονται πια στη ζωή, αλλά παραμένουν παρόντες μέσα από τα έργα τους. Είναι οι «Απόντες», υπενθυμίζει η έκθεση, που «καταδεικνύουν ότι ακόμη και μπροστά στο αμετάκλητο του θανάτου υπάρχει μια εξαίρεση, καθώς τα έργα τέχνης συνεχίζουν τη δική τους πορεία αθανασίας μέσα στον χρόνο, λειτουργώντας, ως τεκμήρια μιας παρουσίας που δεν πέρασε απαρατήρητη, ανασύροντας μνήμες και δημιουργώντας παρακαταθήκες για τους επόμενους».

    «Έφυγαν από τη ζωή σημαντικοί καλλιτέχνες που με τη σκέψη, τη συμπεριφορά, τον τρόπο ζωής, τη στάση και το έργο τους, προσπάθησαν να αλλάξουν τον κόσμο» αναφέρει, στο προλογικό σημείωμα της έκθεσης ο συλλέκτης Βλάσης Φρυσίρας, εξηγώντας την επιλογή της εναρκτήριας έκθεσης του μουσείου του: «Ας τους τιμήσουμε, όσοι ζούμε ακόμα και ας τους κρατήσουμε ζωντανούς μέχρις ότου φύγουμε και εμείς, κλείνοντας την πόρτα μιας υπέροχης παράστασης, για να ανοίξει η αυλαία με νέα έργα νέων ανθρώπων, που με τη σειρά τους θα συνεχίσουν και αυτοί να προσπαθούν».

    Στην έκθεση συμμετέχουν έργα των: Λεορνάντο Κρεμονίνι, Dado, Golub Leon, Hay Susan, Hortala Phillip, Perrot Philippe, R.B. Kitaj, Rustin Jean, Van Boekel Henk, Vermeersch Jos?. Και Ελλήνων όπως οι Βυζάντιος Κωνσταντίνος (Ντίκος), Γαβρήλος Χάρης, Γράβαλος Παναγιώτης, Γκιτζίρης Κώστας, Γκολφίνος Γιώργος, Διαμαντόπουλος Διαμαντής, Ιωάννου Σταύρος, Καπράλος Χρήστος, Κατράκη Βάσω, Κεσσανλής Νίκος, Λάππας Γιώργος, Λαχάς Κώστας, Μαστιχιάδης Φώτης, Πανιάρας Κώστας, Ρωμανού Χρύσα, Σκουλάκης Δήμος, Φειδάκης Πάνος, Χουλιαράς Νίκος, Χριστοφόρου John.

    [10] Νύχτα μαγική με την «Παρέα του Τσιτσάνη» στη Θεσσαλονίκη

    Το ραντεβού ήταν κλεισμένο, όπως κάθε χρόνο από το 2000, για το πρώτο Σάββατο του Σεπτέμβρη οπότε και η «Παρέα του Τσιτσάνη» και διάφοροι άλλοι φίλοι, πιάνουν τα όργανα και τραγουδούν για τον μεγάλο λαϊκό μας συνθέτη στην ομώνυμη πλατεία της Άνω Πόλης. Ειδικά φέτος όμως, σύμφωνα με τους διοργανωτές, η προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, με την πλατεία Τσιτσάνη, στο τέρμα της οδού Δημ. Πολιορκητού, να έχει κατακλυσθεί και δεκάδες να αναγκάζονται να καθίσουν στο πλακόστρωτο, προσπαθώντας να ακούσουν τα ρεμπέτικα, ακόμα και από τα διπλανά στενάκια! Ηχηρή απουσία για φέτος, ενός εκ των ιδρυτών της "παρέας", του ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου ο οποίος δεν μπόρεσε να παραβρεθεί λόγω προβλημάτων υγείας.

    "Ο Χριστιανόπουλος μαζί με τον Νίκο Στρουθόπουλο έφτιαξαν την "Παρέα του Τσιτσάνη" το 1998 σε μια προσπάθεια να γίνουν η "κιβωτός" του έργου του και κυρίως, των πρώτων εκτελέσεων μέχρι το 1955 που είναι, θεωρώ και οι καλύτερες" είπε, προλογίζοντας την εκδήλωση ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Άρης Καζάκος, κάτοικος μάλιστα της περιοχής. Διευκρίνισε παράλληλα, ότι η ονοματοδοσία της πλατείας έγινε το 2000 και το 2002 τοποθετήθηκε η προτομή του Τσιτσάνη ενώ στην εκδήλωση, όλοι οι καλλιτέχνες, συμμετείχαν αφιλοκερδώς.

    Ωστόσο, έκπληξη της βραδιάς, ήταν η 8χρονη εγγονή του Νίκου Στρουθόπουλου, Αφροδίτη, η οποία ερμήνευσε μοναδικά, τραγούδια του λαϊκού μας συνθέτη. Όσο για τη συναυλία, η Άνω Πόλη αντηχούσε μουσικές του Τσιτσάνη από αυλές και μπαλκόνια, από αυτοσχέδιες ορχήστρες, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, μάλλον για να διώξουν μακριά κάθε "Συννεφιασμένη Κυριακή"....

    [11] Ο Φρεντ Μέρκιουρι των «Κουίν» έγινε (και) αστεροειδής

    Ο Φρεντ Μέρκιουρι, το «αστέρι» του ροκ συγκροτήματος Queen με τη μαγευτική φωνή, θα ταξιδεύει πλέον στον ουρανό, όπως πάντα ήθελε και τραγουδούσε. Ένας αστεροειδής πήρε το όνομα του, σε ανάμνηση των 70 ετών από τη γέννηση του μεγάλου τραγουδιστή, ο οποίος πέθανε το 1991, δύο μόλις μέρες αφότου επιβεβαίωσε δημόσια ότι έπασχε από AIDS.

    O αστεροειδής "17473 Φρέντι Μέρκιουρι", ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1991, τη χρονιά θανάτου του μεγάλου σταρ, είναι ένας πολύ σκούρος διαστημικός βράχος διαμέτρου περίπου τριών χιλιομέτρων, ο οποίος κινείται στη μεγάλη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ 'Αρη-Δία.

    [12] Η Google προηγείται στην κούρσα για να φτιάξει τον μεγαλύτερο κβαντικό υπολογιστή

    Αθόρυβα και με την αρμόζουσα μυστικοπάθεια, η Google εργάζεται πυρετωδώς για να δημιουργήσει τον πρώτο μεγάλο κβαντικό υπολογιστή και έτσι να ορίσει εκείνη τους κανόνες του παιγνιδιού στο αναδυόμενο πεδίο, που θα φέρει τα πάνω-κάτω στο πεδίο της πληροφορικής και γενικότερα της τεχνολογίας.

    Κάπου στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με το New Scientist, η εταιρεία κατασκευάζει μια κβαντική υπολογιστική συσκευή που θα ανοίξει το δρόμο για μια νέα εποχή στους υπολογιστές. Το μηχάνημά της, το μεγαλύτερο που θα έχει ποτέ δημιουργηθεί στο πεδίο της κβαντικής πληροφορικής, προορίζεται να αποδείξει πως οι κβαντικοί υπολογιστές είναι ικανοί να ξεπεράσουν ακόμη και τους πανίσχυρους συμβατικούς υπερ-υπολογιστές.

    Αν και η Google δεν είναι η μόνη σε αυτή την «κούρσα» (όπου επίσης «τρέχουν» κολοσσοί όπως η ΙΒΜ και η Microsoft), ο δικός της κβαντικός υπολογιστής φαίνεται να είναι ο πιο προχωρημένος και μπορεί να είναι έτοιμος ακόμη και έως το τέλος του 2017 ή έστω το 2018, αν και οι πιο απαισιόδοξοι πιστεύουν ότι μπορεί να πάρει μια πενταετία.

    Ήδη οι μηχανικοί της εταιρείας έκαναν μια σχετική προδημοσίευση τον προηγούμενο μήνα, όπου αναγνώρισαν ότι στόχος τους είναι η «κβαντική υπεροχή», χάρη σε ένα υπολογιστή που θα δουλεύει με 50 qubits (κβαντικά bits). Κάποιοι παρομοιάζουν το μυστικό εγχείρημα της Google με το Πρόγραμμα Μανχάταν που οδήγησε τις ΗΠΑ στην κατασκευή της πρώτης ατομικής βόμβας.

    «Είναι σίγουρα οι πρώτοι στον κόσμο σήμερα, δεν υπάρχει αμφιβολία γι' αυτό. 'Αλλωστε, αν δεν είναι η Google αυτή που θα το κάνει, εκείνη θα χάσει, κάτι θα έχει πράγματι πάει στραβά», δήλωσε ο Σάιμον Ντέβιτ του ερευνητικού Κέντρου RIKEN της Ιαπωνίας.

    Ήδη από τη δεκαετία του ΄80, τέθηκαν τα θεωρητικά θεμέλια των κβαντικών υπολογιστών, αλλά η κβαντική επανάσταση στην πληροφορική αποδείχθηκε στην πορεία πολύ δύσκολο πράγμα. Διάφορα ερευνητικά εργαστήρια σε όλο τον κόσμο κατά καιρούς ανακοινώνουν κάποια βήματα προόδου, αλλά φαίνεται πως η Google έχει προχωρήσει περισσότερο από όλους.

    Τα σχέδια της εταιρείας είναι μυστικά και η εταιρεία αρνείται να σχολιάσει πόσο ακριβώς έχει προχωρήσει. Όμως οι ενδείξεις από επιστημονικές προδημοσιεύσεις, ανακοινώσεις σε συνέδρια, ιδιωτικές ακριτομυθίες, φήμες κ.α. παραπέμπουν στο ότι «κάτι μεγάλο» επίκειται.

    Ένας πρωτοπόρος επιστήμων, ο 58χρονος Τζον Μαρτίνης και η ομάδα του, καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σάντα Μπάρμπαρα, είναι αυτός που συνεργάζεται με τη Google από το 2014 και ηγείται των προσπαθειών για τη δημιουργία του κβαντικού υπολογιστή της.

    Το πρώτο κβαντικό μηχάνημα της Google ασφαλώς δεν θα μπορεί να εκτελέσει οποιαδήποτε εργασία κάνουν οι σημερινοί συμβατικοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Θα χρειασθεί στη συνέχεια να δημιουργηθεί ένας πιο ολοκληρωμένος κβαντικός υπολογιστής, αλλά θα έχει γίνει το πρώτο ουσιαστικό βήμα - με τη Google να έχει ξανά την πρωτοκαθεδρία όπως στις μηχανές αναζήτησης.

    του Παύλου Δρακόπουλου

    [13] Το Juno τράβηξε τις πρώτες θεαματικές φωτογραφίες του βορείου πόλου του Δία

    Το διαστημικό σκάφος Juno (Ήρα) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) έστειλε στη Γη τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί ποτέ από το βόρειο πόλο του Δία.

    Οι θεαματικές εικόνες αποκαλύπτουν νέφη, καταιγίδες και μετωρολογικές συνθήκες που δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ σε κανέναν άλλο από τους αέριους γίγαντες πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, από τους οποίους ο Δίας είναι ο μεγαλύτερος.

    Το σκάφος πραγματοποίησε το πρώτο κοντινό πέρασμά του από τον Δία (θα ακολουθήσουν άλλα 35), κατεβαίνοντας σε ύψος περίπου 4.200 χιλομέτρων πάνω από τα περιδινούμενα πολύχρωμα πυκνά σύννεφα του πλανήτη.

    «Η πρώτη εικόνα που έχουμε από τον βόρειο πόλο του Δία, δεν μοιάζει με τίποτε που έχουμε δει ή φανταστεί έως τώρα», δήλωσε ο επικεφαλής επιστήμων της αποστολής Σκοτ Μπόλτον του Νοτιοδυτικού Ινστιτούτου Ερευνών στο Σαν Αντόντιο του Τέξας. «Ο βόρειος πόλος είναι πιο μπλε από τα άλλα μέρη του πλανήτη και μαίνονται εκεί πολλές καταιγίδες. Δεν διακρίνονται καθόλου οι συνηθεις διαμήκεις ζώνες και λωρίδες, έτσι η όλη εικόνα δύσκολα αναγνωρίζεται ως Δίας. Βλέπουμε επίσης ενδείξεις σκιών που δημιουργούν τα νέφη», πρόσθεσε.

    Ακόμη, τα υπέρυθρα όργανα του Juno ανίχνευσαν μυστηριώδη θερμά και ψυχρά σημεία τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο πόλο, που δεν έχουν ξαναπαρητηρηθεί. Επίσης, για πρώτη φορά οι επιστήμονες είδαν σε όλο το μεγαλείο του το πολύ φωτεινό σέλας του νοτίου πόλου του Δία.

    Το Juno, κόστους 1,1 δισ. δολαρίων, εκτοξεύθηκε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα το 2011 και έφθασε στον Δία στις 4 Ιουλίου 2016. Το σκάφος διαγράφει πλέον μια ελλειπτική τροχιά γύρω από τον πλανήτη, η οποία ολοκληρώνεται σε 53 μέρες. Η επόμενη στενή προσέγγιση του Δία θα συμβεί στις 19 Οκτωβρίου, οπότε το σκάφος θα τεθεί σε ακόμα πιο κοντινή τροχιά διάρκειας 14 ημερών. Τον Φεβρουάριο του 2018 θα αυτοκαταστραφεί «βουτώντας» στον γιγάντιο πλανήτη.

    [14] Στο Μαξίμου σήμερα οι εκπρόσωποι των 4 νέων καναλαρχών

    Συνάντηση με τους εκπροσώπους των τεσσάρων προσωρινών υπερθεματιστών, προκειμένου να συζητήσουν τα επόμενα διαδικαστικά βήματα, θα έχουν στις 15:00, στο Μέγαρο Μαξίμου, ουπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη και ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

    Στο ζήτημα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών αναφέρεται η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξη, εφ΄όλης της ύλης, που έχει παραχωρήσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ καιδημοσιεύτηκετηνΚυριακή.«Αν έχετε χτίσει αυθαίρετη επιχείρηση, χωρίς άδεια λειτουργίας σε δασική έκταση και σας αποβάλλουν απ' αυτήν μπορείτε να πείσετε στ' αλήθεια ότι διώκεστε, ότι σας ξεσπιτώνουν;»αναφέρει μεταξύ άλλων η κυβερνητική εκπρόσωπος.

    Διαβάστε επίσης:Ν. Παππάς: Να αναγνωρίσει η ΝΔ το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες

    Κυβερνητικές πηγές: Όψιμο το ενδιαφέρον εργοδοτών - ΝΔ για την προστασία των εργαζομένων

    Ο. Γεροβασίλη: Στη ΔΕΘ τα βήματα για έξοδο από το πρόγραμμα επιτήρησης και παραγωγική ανασυγκρότηση - Ο κ. Μητσοτάκης βασανίζει τη λέξη «αλήθεια»

    [15] Το σχέδιο για τον νέο φόρο ακινήτων του 2017 επεξεργάζεται το ΥΠΟΙΚ

    Το σχέδιο για τον νέο φόρο ακινήτων του 2017 επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να γίνει δικαιότερος μέσω της μεταφοράς του φορολογικού βάρους στις μεγαλύτερες περιουσίες.Παράλληλα, στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών εξετάζονται και μέτρα για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων στην καταβολή του ΕΝΦΙΑ, ιδιαίτερα για όσους είναι κάτοχοι μεγάλου αριθμού ακινήτων και θα ήθελαν να αξιοποιήσουν μικρό μέρος της περιουσίας τους για την αποπληρωμή των φορολογικών τους υποχρεώσεων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το νέο σχέδιο που βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας προβλέπει την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται σήμερα για περιουσίες (αντικειμενικής) αξίας άνω των 200.000 ευρώ και τη δημιουργία ενός ενιαίου φόρου ακινήτων. Αυτός θα προκύπτει από την φορολόγηση με πολύ χαμηλούς συντελεστές της μικρής ακίνητης περιουσίας και θα κλιμακώνεται όσο θα αυξάνει η αξία, έτσι ώστε το κύριο φορολογικό βάρος θα επιμερίζεται στους κατόχους μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

    Στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί ικανοποίηση για τα αποτελέσματα και την απόδοση του ΕΝΦΙΑ του 2016 τα εκκαθαριστικά του οποίου απεστάλησαν σε όλους τους ιδιοκτήτες από την προηγούμενη Δευτέρα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 5 September 2016 - 6:32:35 UTC