Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το κυβερνητικό έργο και η προετοιμασία ενόψει της ΔΕΘ, στο επίκεντρο σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου
  • [02] Στη Ρόδο γεφυρώνουμε τον ευρωπαϊκό με τον αραβικό χώρο
  • [03] Π. Σκουρλέτης: Δεν βρίσκεται στο τραπέζι σενάριο για αύξηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα
  • [04] Μόνο με την ανάπτυξη μπορούμε να τερματίσουμε την εποχή των χαμηλών επιτοκίων, λέει ο Β. Σόιμπλε
  • [05] Τη χορήγηση βεβαιώσεων απαλλαγής από τη φαρμακευτική δαπάνη για τους συνταξιούχους που απώλεσαν οριστικά το ΕΚΑΣ, ξεκίνησε ο ΟΑΕΕ
  • [06] Την προφυλάκιση του Βαγγέλη Μαρινάκη εισηγείται ο εισαγγελέας για την υπόθεση των στημένων αγώνων
  • [07] Οι μέρες της Μέρκελ είναι μετρημένες λέει ο Ρ. Στέγκνερ
  • [08] Συνέντευξη Χάιντερ Σουάντι στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: «Το Ιράκ περνάει στη φάση της ανοικοδόμησης»
  • [09] Μια διαφορετική, «τρισδιάστατη» ανάγνωση της προσφυγικής κρίσης, επιχειρούν φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου
  • [10] Με την ελληνική αποστολή των Ολυμπιακών Αγώνων συναντάται ο Αλ. Τσίπρας
  • [11] Ένα σύγχρονο αυτοκίνητο για τη μεταφορά παιδιών με αναπηρία, παρέλαβε ο δήμαρχος Πειραιά

  • [01] Το κυβερνητικό έργο και η προετοιμασία ενόψει της ΔΕΘ, στο επίκεντρο σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου

    Ο προγραμματισμός του κυβερνητικού έργου, τρέχοντα ζητήματα, καθώς και η προετοιμασία ενόψει της ΔΕΘ αποτελούν το αντικείμενο διευρυμένης κυβερνητικής σύσκεψης που βρίσκεται από νωρίς σε εξέλιξη στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει γνωστό ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ τα επόμενα βήματα προς την ανάκαμψη της οικονομίας και την πραγματική ανάπτυξη, με δύο σταθμούς: την έξοδο από το πρόγραμμα επιτήρησης και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Εκείνες δηλαδή τις πολιτικές που όχι μόνο θα μεγαλώνουν την οικονομική πίτα αλλά θα την μοιράζουν με δίκαιο τρόπο στους πολίτες.

    Ο Αλέξης Τσίπρας έχει εξάλλου ανακοινώσει ότι και το τίμημα από τη δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας, θα κατευθυνθεί μέχρι το τελευταίο ευρώ για τους πιο αδύναμους. Η εξειδίκευση αυτής της εξαγγελίας αναμένεται να γίνει στη ΔΕΘ και η προετοιμασία της γίνεται αυτά τα 24ωρα στην Αθήνα.

    Στη ΔΕΘ η κυβέρνηση θα παρουσιάσει εξάλλου όλα όσα έγιναν και για τα οποία είχε δεσμευτεί και το 2014 και το 2015 ιδίως εκείνα που προχώρησαν -παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες- για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

    Η Αθήνα υποδέχεται εξάλλου την Παρασκευή τους ηγέτες που θα συμμετάσχουν στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη η οποία γίνεται με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού με στόχο τη δημιουργία συμμαχιών για όλα τα μεγάλα ανοιχτά ζητήματα.

    [02] Στη Ρόδο γεφυρώνουμε τον ευρωπαϊκό με τον αραβικό χώρο

    «Αυτός ο χώρος έχει κοινά συμφέροντα και πρέπει να αποκαταστήσουμε τη λειτουργικότητά του» τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε μία αποκλειστική συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μιλώντας για τη Διάσκεψη για την «Ασφάλεια και τη Σταθερότητα στην Α. Μεσόγειο» που με πρωτοβουλία της ελληνικής διπλωματίας γίνεται, στη Ρόδο (8-9 Σεπτεμβρίου), πεδίο διαλόγου δύο κόσμων, ευρωπαϊκού και αραβικού.

    «Για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες θα συζητήσουμε για τις σχέσεις αυτών των δύο χώρων, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου, χωρίς το επίκεντρο της συζήτησης να είναι το Ισραήλ, η Παλαιστίνη ή η Τουρκία» επισημαίνει ο κ. Κοτζιάς και σημειώνει ότι την πρωτοβουλία της Διάσκεψης την χαιρέτησαν θετικά όλοι οι συμμετέχοντες και ειδικά οι αραβικές χώρες από τις οποίες εκφράστηκε έντονο ενδιαφέρον για ευρύτερη συμμετοχή.

    Ο κ. Κοτζιάς εξηγεί ότι «την ασφάλεια δεν την ορίζουμε στρατιωτικά», αλλά «την εννοούμε και θετικά, ως τη δημιουργία πολλών ειδών δικτύων- από ενέργεια μέχρι υποδομές- τα οποία σταθεροποιούν όλη την περιοχή, ως μία πολιτική πρωτοβουλιών και κοινών δράσεων».

    Γι' αυτό και μετά από τις τριμερείς συνεργασίες που έχουν επιτευχθεί από την ελληνική διπλωματία -Αίγυπτο, Ισραήλ, Ιορδανία και Λίβανο- και κυρίως με τις δύο πρώτες, έχουν επεκταθεί, εφαρμόζοντας ένα νέο μοντέλο, σε όλα τα επίπεδα ιεραρχίας του ΥΠΕΞ και πάρα πολλούς τομείς και υπουργεία, η επόμενη σκέψη, όπως σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών, ήταν «αξιοποιώντας την πείρα μας από τις τριγωνικές σχέσεις, να φτιάξουμε μια θεσμική υπόσταση -σαν και αυτή που υλοποιούμε στη Ρόδο- η οποία θα φέρει κοντά τις διάφορες χώρες που συμμετέχουν στις τριμερείς και θα ήθελαν να συμμετάσχουν, σε ένα κοινό φόρουμ ασφάλειας και σταθερότητας».

    Στόχος είναι και η θεσμοθέτηση της Διάσκεψης της Ρόδου. Ήδη προχωρά η θεσμοθέτηση της προηγούμενης πρωτοβουλίας του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, η τετραμερής Συνεργασία της Θεσσαλονίκης με τις βόρειες γειτονικές μας χώρες- Αλβανία, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ- η οποία, πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο και, όπως ανακοινώνει ο κ. Κοτζιάς, θα επαναληφθεί εκ νέου τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη, όπως επίσης και Διάσκεψη των Αθηνών για την Προστασία των Πολιτιστικών και Θρησκευτικών Κοινοτήτων η οποία πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο και θα επαναληφθεί το 2017.

    Ακολουθεί η συνέντευξη:

    -Την Πέμπτη 8/9 και την Παρασκευή 9/9 θα έχουμε στην Ελλάδα, και ειδικότερα στη Ρόδο, την Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, με αραβικές και ευρωπαϊκές χώρες, μία δική σας πρωτοβουλία. Θα θέλατε να μας πείτε σε τι αποσκοπεί;

    -Υπάρχει ένας ιστορικός, πολιτισμικός και γεωγραφικός χώρος που αποτελείται από την Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. Αυτός ο χώρος έχει κοινά συμφέροντα. Πρέπει όμως να αποκαταστήσουμε τη λειτουργικότητά του. Τα κοινά του συμφέροντα συνδέονται με την ιστορία και τον πολιτισμό, εκτείνονται στη δημιουργία υποδομών, την κατανομή της εργασίας, την ασφάλεια και τη σταθερότητα. Για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες θα συζητήσουμε για τις σχέσεις αυτών των δύο χώρων, της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου, χωρίς το επίκεντρο της συζήτησης να είναι το Ισραήλ, η Παλαιστίνη ή η Τουρκία. Θα συζητήσουμε για τις σχέσεις των Αραβικών κρατών με τα κράτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    -Γιατί επιλέξατε τη Ρόδο;

    -Το σημείο που συνδέει περισσότερο από κάθε άλλο τις δύο αυτές περιοχές είναι η Ρόδος, γι' αυτό και την επέλεξα. Επίσης, πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι η πολιτική του υπουργείου Εξωτερικών είναι, ιδιαίτερα όταν το επιτρέπει και η εποχή, να επεκτείνουμε και να αποκεντρώνουμε την εξωτερική πολιτική. Κάναμε τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό μου κ. Τσαβούσογλου στην Κρήτη, θα κάνουμε τη Διάσκεψη των τεσσάρων Βαλκανικών χωρών στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο και μάλιστα θα πάμε και στο Άγιο Όρος. Τώρα πραγματοποιούμε τη συνάντηση με τις αραβικές και άλλες ευρωπαϊκές χώρες στη Ρόδο.

    -Η πρωτοβουλία σας αυτή βρήκε πρόσφορο έδαφος ή υπήρξαν δισταγμοί από τους ομολόγους σας; Πως αποδέχθηκε τη Διάσκεψη η αραβική πλευρά, η ευρωπαϊκή, πως την αντιμετώπισε η σλοβακική προεδρία;

    -Στη Διάσκεψη θα συμμετάσχουν η Ελλάδα, η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Ιταλία, η Κροατία και η Σλοβακία από την Ευρώπη και από τις αραβικές χώρες η Αίγυπτος, η Ιορδανία, ο Λίβανος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Λιβύη, το Μαρόκο και η Τυνησία. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν για 8 χώρες, 4 ευρωπαϊκές και 4 αραβικές, και, όπως βλέπετε, φθάσαμε στις 14. Εδώ θέλω να σημειώσω ότι παρακάλεσαν να έρθουν και άλλα κράτη, αλλά σε αυτήν την περίπτωση η Διάσκεψη θα απομακρυνόταν από το σκοπό για τον οποίο κάνουμε όλο αυτόν τον σχεδιασμό. Οι Άραβες αντιμετώπισαν με μεγάλο ενδιαφέρον την πρωτοβουλία και αυτοί είναι που ήθελαν να συμμετάσχουν περισσότερες χώρες. Η Σλοβακική Προεδρία από την πλευρά της θεώρησε τη Διάσκεψη μία μεγάλη ευκαιρία να γνωρίσει μια σειρά από αραβικά κράτη.

    -Έχετε αναπτύξει μία ιδιαίτερα καλή σχέση με τον Αιγύπτιο ομόλογό σας τον κ. Σούκρι, στον οποίο είχατε προτείνει κατά την επίσκεψή σας στο Κάιρο τον περασμένο Φεβρουάριο, τη Διάσκεψη αυτή. Υπήρξε συνεργασία των δυο ΥΠΕΞ;

    -Ναι, τα κείμενα για τη Διάσκεψη τα στείλαμε πρώτα στην Αίγυπτο, τα συμφωνήσαμε και μετά τα μοιράσαμε στους υπολοίπους. Έχουμε μια ειδική σχέση με την Αίγυπτο, η οποία συνδέεται με μία ιστορική σχέση με τον αραβικό κόσμο. Εγώ πάντα λαμβάνω υπόψη μου ότι στις αρχές του εικοστού αιώνα η Αίγυπτος ήταν η χώρα που παρήγαγε τον αραβικό πολιτισμό της νεωτερικότητας, στην Αίγυπτο πρωτοξεκίνησε ο αραβικός κινηματογράφος, εκεί αναδείχθηκαν σημαντικοί Άραβες ποιητές και μεγάλοι τραγουδιστές, οργανώθηκαν μεγάλα αραβικά πανεπιστήμια και οι μεταρρυθμιστικές σχολές του Ισλάμ.

    -Έχετε μιλήσει επανειλημμένα για το τρίγωνο αστάθειας στην περιοχή μας. Τι είδους συνεργασίες θα πρέπει να αναπτύξουν οι χώρες της περιοχής για την ασφάλεια και τη σταθερότητα;

    -Για να αντιμετωπιστεί το τρίγωνο της αστάθειας εμείς έχουμε κάνει σειρά από τριμερείς συνεργασίες. Έχουμε κάνει τριμερείς με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία και τον Λίβανο και θα κάνουμε και με την Παλαιστίνη. Δεν έχουμε όμως επεκτείνει μόνο σε σειρά κρατών τις τριμερείς, το σημαντικότερο είναι ότι στο Ισραήλ και την Αίγυπτο έχουμε εφαρμόσει ένα νέο μοντέλο, οι τριμερείς να αφορούν όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας του ΥΠΕΞ: γενικές διευθύνσεις, γενικούς γραμματείς, υπουργούς, προέδρους, πρωθυπουργούς. Η συνεργασία θα αφορά πάρα πολλούς τομείς, επί παραδείγματι με την Αίγυπτο συνεργάζεται και το υπουργείο Γεωργίας, το Υπουργείο Τουρισμού και το υπουργείο Μεταφορών.

    Σκεφτείτε αυτή την τριγωνική σχέση σαν μια σφαίρα, η οποία είναι πολυεπίπεδη, πολύπλευρη και αναφέρεται σε όλη τη θεματολογία. Η σκέψη μας με τους Αιγύπτιους ήταν, αξιοποιώντας την πείρα μας από τις τριγωνικές σχέσεις, να φτιάξουμε μια θεσμική υπόσταση, σαν και αυτή που υλοποιούμε στη Ρόδο, η οποία θα φέρει κοντά τις διάφορες χώρες που συμμετέχουν στις τριμερείς και θα ήθελαν να συμμετάσχουν σε ένα κοινό φόρουμ ασφάλειας και σταθερότητας. Την ασφάλεια δεν την ορίζουμε στρατιωτικά, δεν την ορίζουμε μόνο σε σχέση με την τρομοκρατία, τις προκλήσεις και τις καταστροφές, αλλά την εννοούμε και θετικά. Την εννοούμε ως τη δημιουργία πολλών δικτύων -από την ενέργεια μέχρι τις υποδομές- τα οποία σταθεροποιούν όλη την περιοχή, ως μία πολιτική πρωτοβουλιών και κοινών δράσεων.

    -Η Ελλάδα επιστρέφει στο χώρο των Βαλκανίων και της Μ. Ανατολής με μία πρωτοβουλία «γεφύρωσης» των δύο κόσμων, ευρωπαϊκού και αραβικού, σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι σηματοδοτεί μία νέα σελίδα στην πολιτική της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή;

    -Πράγματι, η Ελλάδα επέστρεψε στα Βαλκάνια. Επιδιώκουμε να συνδέσουμε την πολιτική που ασκούσαμε στη δεκαετία του ΄90, δηλαδή την ανάπτυξη δικτύων και ενδοχώρας στα Βαλκάνια με την πολιτική της τελευταίας δεκαετίας, δηλαδή την ενίσχυση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού των κρατών της περιοχής. Θέλουμε να οικοδομήσουμε μια ενδοχώρα σε μια ευρωπαϊκά προσανατολισμένη νοτιοανατολική Ευρώπη. Τώρα προσπαθούμε να κάνουμε τη γεφύρωση αυτού του χώρου με τον αραβικό.

    -Φιλοδοξείτε τη θεσμοθέτηση της Διάσκεψης της Ρόδου, σε ετήσια βάση; Το έχετε συζητήσει με τους συμμετέχοντες;

    -Ναι, θέλουμε να θεσμοθετήσουμε τη διάσκεψη της Ρόδου. Επίσης, προχωρούμε και στη θεσμοθέτηση της Βαλκανικής Συνεργασίας, αλλά και της Διάσκεψης, ανά διετία όμως, για την Προστασία των Πολιτιστικών και Θρησκευτικών Κοινοτήτων. Όπως μάλιστα είπα πρόσφατα σε ομιλία μου στο Πανεπιστήμιο στα Σκόπια, όπου ήμουν προσκεκλημένος, τον επόμενο χρόνο η πρωτοβουλία θα είναι δική μας, δέχθηκαν όμως να στηρίξουν την πρωτοβουλία και να συνεργαστούν εξ' αρχής μια αραβική χώρα και η Αυστρία.

    -Πιστεύετε ότι θα μπορούσε να διευρυνθεί αυτό το σχήμα της Ρόδου περισσότερο;

    -Αν είναι να διευρυνθεί αυτό το σχήμα θα πρέπει να το αποφασίσουμε από κοινού με όλους τους συμμετέχοντες. Όταν προσκάλεσα για πρώτη φορά τη διασυνοριακή Διάσκεψη των τεσσάρων βαλκανικών χωρών είχα στο μυαλό μου, πέρα από αυτές τις τέσσερις χώρες, να καλέσουμε όποιες άλλες θα θέλαμε να συμμετάσχουν. Όμως οι υπόλοιπες τρεις χώρες δεν επιθυμούσαν τη διεύρυνση του σχήματος, ήθελαν να είναι «μαζί μας» σε μία ιδιαίτερη θεσμική σχέση. Και έτσι παραμείναμε στο αρχικό σχήμα, το οποίο θα επαναληφθεί φέτος τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη.

    [03] Π. Σκουρλέτης: Δεν βρίσκεται στο τραπέζι σενάριο για αύξηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα

    Δεν βρίσκεται στο τραπέζι σενάριο για αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος Π. Σκουρλέτης, μιλώντας στην ΕΡΤ.Ο κ. Σκουρλέτης είπε για τα έσοδα ότι σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών η πορεία των εσόδων είναι μέσα στους στόχους και μένει να δούμε πως εξελίχθηκαν και τον Αύγουστο που είναι ο μήνας με αύξηση του τουριστικού προϊόντος.

    Τόνισε ότι στη ΔΕΗ έχει ρυθμιστεί 1 δισ. από οφειλές, που εξυπηρετείται το 90%. Δεν απέκλεισε μετά το τέλος της ρύθμισης στα τέλη του μήνα να εξεταστεί η δυνατότητα αναζήτησης διευκόλυνσης αφού προηγουμένως γίνει «ακτινογραφία» όλων των οφειλών.

    Είπε ότι η κυβέρνηση προτείνει το 17% της ΔΕΗ, να περάσει στο ταμείο αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας από το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ σημείωσε ότι ο εκάστοτε επκεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ οφείλει να συμμορφώνεται με την κυβερνητική πολιτική. Για τη ΔΕΣΦΑ σημείωσε ότι γίνεται διαπραγμάτευση ώστε το επιπλέον 17%, από το 49% που θα μπορούσε να πάρει η Socar μετά από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να πωληθεί σε εταιρεία που δεν είναι παραγωγός. Πάντως, σημείωσε ότι το τίμημα των 400 εκατ. ήταν χαμηλό, αφού η αποτίμηση της ΔΕΣΦΑ ξεπερνά τα 2 δισ.

    Σε ό,τι αφορά τις τηλεοπτικές άδειες, υποστήριξε ότι ο διαγωνισμός αποτελεί κορυφαία κίνηση για τον περιορισμό της διαπλοκής, για να προσθέσει ότι ο κλειστός αριθμός αδειών προφυλάσσει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Για τους εργαζόμενους σημείωσε πως υπάρχει η δικλείδα για 400 εργαζομένους πλήρους απασχόλησης και πως το όλο θέμα με τους εργαζόμενους των σταθμών που δεν αδειοδοτήθηκαν θα κριθεί από το ισοζύγιο που θα υπάρξει στο τέλος, καθώς υπάρχουν δύο νέοι σταθμοί που αδειοδοτήθηκαν.

    Για το νομοσχέδιο που δίνει δυνατότητα νέας ρύθμισης για τα αυθαίρετα είπε ότι όσοι έχουν ενταχθεί σε παλαιότερες μπορούν να υπαχθούν εάν τους συμφέρει στη νέα ρύθμιση. Ξεκαθάρισε ότι δεν αναγνωρίζονται αυθαίρετα μετά το 2011 και τόνισε πως όσοι έχουν τέτοια αυθαίρετα θα αποδειχθεί ότι θα τους συμφέρει να τα κατεδαφίσουν οι ίδιοι, παρά να τα διατηρήσουν. Θα είναι απαραίτητη η ταυτότητα μη αυθαιρεσίας για μεταβιβάσεις των ακινήτων, υπογράμμισε ο κ. Σκουρλέτης.

    [04] Μόνο με την ανάπτυξη μπορούμε να τερματίσουμε την εποχή των χαμηλών επιτοκίων, λέει ο Β. Σόιμπλε

    Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε σήμερα ότι τα επιτόκια είναι πάρα πολύ χαμηλά και ότι μόνο μέσω της ανάπτυξης είναι δυνατόν να μπει τέλος στην εποχή των χαμηλών επιτοκίων.

    Μιλώντας στην κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου, ο Σόιμπλε είπε ότι τα χαμηλά επιτόκια είναι «μεγάλη και δικαιολογημένη ανησυχία» και πρόσθεσε ότι χρειάζονται περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε όλη την Ευρώπη.

    «Θα βγούμε από αυτή τη φάση των χαμηλών επιτοκίων μόνο εάν έχουμε βιώσιμη ανάπτυξη στην Ευρώπη», δήλωσε. Ο Σόιμπλε είπε επίσης ότι η παγκόσμια ρευστότητα, που είναι αποτέλεσμα της νομισματικής πολιτικής, είναι «ανησυχητικά υψηλή».

    [05] Τη χορήγηση βεβαιώσεων απαλλαγής από τη φαρμακευτική δαπάνη για τους συνταξιούχους που απώλεσαν οριστικά το ΕΚΑΣ, ξεκίνησε ο ΟΑΕΕ

    Ξεκίνησε η χορήγηση βεβαιώσεων πλήρους απαλλαγής συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη για τους συνταξιούχους που οριστικά απώλεσαν το ΕΚΑΣ την 1/7/2016, όπως αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).

    Επίσης, σημειώνει ότι συνεχίζεται η χορήγηση βεβαιώσεων για συμμετοχή 10% στη φαρμακευτική δαπάνη στους δικαιούχους ΕΚΑΣ. «Οι συνταξιούχοι μπορούν να τις αναζητήσουν από τα τμήματα εκκαθάρισης συντάξεων, καθώς και από τα περιφερειακά τμήματα όλων των διευθύνσεων του Οργανισμού» διευκρινίζει ο ΟΑΕΕ.

    [06] Την προφυλάκιση του Βαγγέλη Μαρινάκη εισηγείται ο εισαγγελέας για την υπόθεση των στημένων αγώνων

    Την προσωρινή κράτηση του Βαγγέλη Μαρινάκη για την υπόθεση των στημένων παιχνιδιών στο ποδόσφαιρο, ζητά ο εισαγγελέας Εφετών Σταμάτης Δασκαλόπουλος με παραπεμπτική σε δίκη πρότασή του προς το Συμβούλιο Εφετών.

    Σύμφωνα με πηγές του Εφετείου, ο εισαγγελέας προτείνει να παραπεμφθεί σε δίκη ο πρόεδρος του Ολυμπιακού και συγκατηγορούμενοί του στην υπόθεση για σωρεία κακουργηματικών πράξεων, που αφορούν τη «δράση εγκληματικής οργάνωσης». Επίσης, φέρεται να εισηγείται στο Συμβούλιο Εφετών, ναδιατάξει την προφυλάκιση του κ. Μαρινάκη, καθώς κρίνει ότι ο επιχειρηματίας δεν τήρησε τον όρο αποχής από τις δραστηριότητες της ομάδας, που του είχε επιβληθεί από την ανάκριση.

    Κατά τον κ. Δασκαλόπουλο, η προφυλάκιση του επιχειρηματία είναι απαραίτητη για την πρόληψη τέλεσης νέων αδικημάτων.

    [07] Οι μέρες της Μέρκελ είναι μετρημένες λέει ο Ρ. Στέγκνερ

    Επειτα από το καταστροφικό αποτέλεσμα των εκλογών στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, είναι σαφές ότι «η Αγγελα Μέρκελ έφθασε στο απόγειό της», δήλωσε στο Spiegel online ο αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και κυβερνητικού εταίρου Ραλφ Στέγκνερ, υπονοώντας ότι οι μέρες της είναι μετρημένες, καθώς συνεχίζονται οι επικρίσεις πολιτικών των συντηρητικών και κεντρώων γερμανικών κομμάτων κατά της καγκελαρίου.

    Ο Στέγκνερ δήλωσε ότι έπειτα από το καταστροφικό εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, είναι πιθανόν ότι η Μέρκελ θα αναγκασθεί να εγκαταλείψει την υποψηφιότητά της για την καγκελαρία στις βουλευτικές εκλογές του 2017, ανοίγοντας τον δρόμο για τον Χορστ Ζεεχόφερ, πρόεδρο της βαυαρικής Χριστιανοικοινωνικής Ενωσης (CSU).

    «Ιστορικά, η CDU υπήρξε πάντοτε ανηλεής προς τους καγκελαρίους , όταν είχε την αίσθηση ότι επίκειται μαζική απώλεια εδρών», προειδοποίησε ο Στέγκνερ.

    Πηγή: Politico

    [08] Συνέντευξη Χάιντερ Σουάντι στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: «Το Ιράκ περνάει στη φάση της ανοικοδόμησης»

    Ύστερα από 30 χρόνια πολέμους, το Ιράκ προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές του και να επιστρέψει στη διεθνή σκηνή, ως παράγοντας ισορροπίας στη Μέση Ανατολή και ως ενεργειακός παίκτης, με τα μάτια στραμμένα στην Ευρώπη, καθώς εκτός από πετρέλαιο διαθέτειαπό τα υψηλότερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο, αναφέρει στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο α΄ γραμματέας της Πρεσβείας του Ιράκ στην Αθήνα και αρμόδιος για τις διμερείς σχέσεις, Χάιντερ Σουάντι.

    Η αισιόδοξη αυτή προοπτική τροφοδοτείται από το γεγονός ότι ο ιρακινός στρατός, με τη βοήθεια της διεθνούς συμμαχίας, έχει ανακαταλάβει το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών από τοISISκαι υπάρχει η προσδοκία, εντός του έτους να ανακαταληφθεί και η Μοσούλη, το τελευταίο οχυρό του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.

    Στην προσπάθεια επιστροφής στην κανονικότητα, η Βαγδάτη επιδιώκει την αποκατάσταση των σχέσεων με τους άραβες γείτονές της, καθώς και με τις δύο μη αραβικές περιφερειακές δυνάμεις, την Τουρκία και το Ιράν, με τις οποίες έχει αξιοσημείωτες εμπορικές σχέσεις. «Καλές σχέσεις με όλους» λέει χαρακτηριστικά ο Ιρακινός διπλωμάτης και τονίζει ότι η χώρα του περνάει στη φάση της ανοικοδόμησης, καθώς τοISISφεύγοντας αφήνει πίσω του κατεστραμμένες πόλεις. Οι ξένοι επενδυτές και οι κατασκευαστικές εταιρείες είναι ευπρόσδεκτοι να συμβάλουν σ? αυτή την προσπάθεια, σημειώνει.

    Θεωρεί «σημαντική» τη σχέση του Ιράκ με την Ελλάδα, με την οποία υπάρχουν διαχρονικά φιλικοί δεσμοί και οι πρόσφατες εξελίξεις το επιβεβαιώνουν.

    Η Αθήνα ενίσχυσε τη λειτουργία της πρεσβείας της στη Βαγδάτη με τη δυνατότητα έκδοσης βίζας και ανοίγει Γενικό Προξενείο στο Ερμπίλ, πρωτεύουσα της περιοχής του Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράκ, το οποίο πιθανότατα θα εγκαινιάσει εντός του έτους ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και αναμένεται να δώσει ώθηση στους εμπορικούς δεσμούς των δύο χωρών. Ελληνικές εταιρείες ενέργειας αλλά και κατασκευαστικές εγκαθίστανται σιγά σιγά στις περιοχές όπου έχει αποκατασταθεί η ειρήνη και η σταθερότητα.

    Ήδη το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας-Ιράκ ανέρχεται σε 4 δισ δολάρια ετησίως, τροφοδοτούμενο κυρίως με τις εισαγωγές αργού πετρελαίου από το Ιράκ, που μεταφέρεται δια θαλάσσης.

    Στο μεταξύ, η Βαγδάτη είναιέτοιμη να υπογράψει σειρά ΜνημονίωνΣυνεργασίας (MOU) στα οποία έχουν συμφωνήσει οι δύο χώρες, ενώ ήδη υλοποιούνται ένα για την αθλητική συνεργασία και ένα για την αποναρκοθέτηση, με την υποστήριξη Ελλήνων ειδικών.

    Ολόκληρη η συνέντευξη του Χάιντερ Σουάντι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

    Ερ: Πού βρίσκονται οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ιράκ;

    Απ: Για το Ιράκ, η Ελλάδα είναι πολύ σημαντική χώρα, γιατί έχουμε και ιστορικούς δεσμούς και καλές σχέσεις επί μακρόν. Για μας ήταν σοβαρή εξέλιξη ηενίσχυση της λειτουργίαςτης πρεσβείας της Ελλάδας στη Βαγδάτη με προξενικό τμήμα, και η δυνατότητα έκδοσης βίζας για τους Ιρακινούς, από τον Απρίλιο. Παλιότερα η βίζα εκδιδόταν από την Τουρκία ή την Ιορδανία και αυτό σήμαινε χρήμα και χρόνο. Αυτό μας δίνει καλές προοπτικές. Μπορούμε τώρα ν? αρχίσουμε να μιλάμε για τουρισμό, εμπόριο, ακόμη και απ? ευθείας αεροπορική σύνδεση, όπως υπήρχε παλιότερα. Ήδηέχουμε αρχίσει να συζητάμε με ορισμένες αεροπορικές εταιρίες.

    Με την Ελλάδα έχουμε επίσης συμφωνήσει σε πολλά ΜνημόνιαΚατανόησηςκαι έχουμε προχωρήσει στην υλοποίηση των δύο: Το ένα αφορά την αθλητική συνεργασία και το άλλο -μεταξύ των δύο υπουργείων Άμυνας- τη συνεργασία για την αποναρκοθέτηση στο Ιράκ, μέσω της εκπαίδευσης Ιρακινών στην Ελλάδα, και αναμένουμε την επικύρωσή τους από τις ελληνικές Αρχές.

    Έχουμε επίσης έτοιμαMOUγια την εξαίρεση των διπλωματών από τη βίζα, για τον τουρισμό, τον αγροτικό τομέα, την εκπαίδευση, τη δικαιοσύνη, τις μεταφορές, τις επενδύσεις και τον πολιτισμό και ελπίζουμε ότι σύντομα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται. Σύντομα επίσης ελπίζουμε να υπάρξει ανταλλαγή επισκέψεων υψηλού επιπέδου. Ελπίζουμε ότι εντός του έτους θα υπάρξει επίσκεψη από την ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικώνστο Ιράκ για το άνοιγμα του Γενικού Προξενείου στο Ερμπίλ και αυτό είναι σημαντικό για μας. Θα είναι επίσης μια ευκαιρία να υπογραφούν τα Μνημόνια που είναι ήδη έτοιμα και αφορούν τους τομείς του τουρισμού, των επενδύσεων και τον αγροτικό τομέα.

    Οικονομικά επίσης η Ελλάδα είναι σημαντική για το Ιράκ, καθώς εισάγει αργό πετρέλαιο, ενώ ορισμένες εταιρείες έχουν ήδη παρουσία στο Ιράκ, με το εμπορικό μας ισοζύγιο να ανέρχεται στα 4 δισ ετησίως.

    Ερ: Υπάρχει και ένας σημαντικός αριθμός Ιρακινών προσφύγων-μεταναστών στην Ελλάδα...

    Απ: Εξαιτίας της τρομοκρατίας, τα τελευταία δύο χρόνια εγκατέλειψαν τη χώρα πολλοί Ιρακινοί. Ασφαλώς σ? αυτό έχουμε τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης καιο ιρακινός υπουργός Εξωτερικών απέστειλε ευχαριστήρια επιστολή στον Έλληνα ομόλογό του. Πρέπει να πούμε πάντως ότι σιγά σιγά ο αριθμός αυτός μειώνεται εξαιτίας των περιορισμών στην παραχώρηση βίζας στους Ιρακινούς από την Τουρκία και λόγω της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Αυτή τη χρονιά ως τώρα, είχαμε γύρω στις 25.000 εισόδους Ιρακινών στην Ελλάδα. Είναι μεγάλος αριθμός, αλλά μειώνεται. Τον περασμένο χρόνο είχαμε 60.000, οι περισσότεροι από τους οποίους έφυγαν για τη Βόρεια Ευρώπη, κυρίως τη Γερμανία, καθώς η Ελλάδα είναι χώραtransit. Ωστόσο, πολλοί έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα, γεγονός που απαιτεί πολλή δουλειά από την ελληνική κυβέρνηση κι εμείς από την πλευρά μας στηρίζουμε τις προσπάθειές της.

    Στο Ιράκ, έχουμε το πρόβλημα του πολέμου εναντίον τουISIS. Ο στρατός μας και οι δυνάμεις της διεθνούς συμμαχίας ανακαταλαμβάνουν εδάφη, όπως το Ραμάντι και τη Φαλούτζα. Έχουμε ανακαταλάβει το 50% των εδαφών από τονISIS. Σύντομα ο πόλεμος θα τελειώσει. Πιστεύω ότι ως το τέλος του χρόνου θα πάρουμε πίσω τη Μοσούλη με τη βοήθεια των φίλων μας. Έχουμε πληρώσει πολύ ακριβό τίμημα σε ανθρώπους, χρήματα, πολιτική αστάθεια.

    Πρέπει να σημειώσω ότι στο Ιράκ υπάρχουν τρία εκατομμύρια εσωτερικοί μετανάστες, που αντιστοιχούν στο 10% του πληθυσμού.

    Ερ: Πώς βλέπετε τον ρόλο της Τουρκίας και τη σχέση της με το Ιράκ;

    Απ: Η Τουρκία συμμετέχει στη διεθνή συμμαχία εναντίον τουISISκαι ασφαλώς η Τουρκία έχει πολύ σημαντικό ρόλο σ? αυτή την περιοχή. Είναι πύλη προς την Ευρώπη και σύνδεσμος με τη Συρία και το Ιράκ. Ελπίζουμε ότι θα παίξει θετικό ρόλο.

    Η Τουρκία βεβαίως θέλει να ενεργήσει με βάση αυτό που θεωρεί εθνικό της συμφέρον. Ενδιαφέρονται για τη χώρα τους από τη σκοπιά τους. Για μας, είναι σημαντικό να συνεργαστούμε σε μια κοινή προσπάθεια εναντίον της τρομοκρατίας.

    Ερ: Πώς βλέπετε την προοπτική της ενέργειας στην ιρακινή οικονομία;

    Απ: Το πετρέλαιο είναι πολύ σημαντικό για την οικονομία της χώρας, απ? αυτό προέρχονται τα περισσότερα δημόσια έσοδα. Η πτώση της τιμής του τελευταία έχει επιπτώσεις στην οικονομία μας, αλλά θέλουμε να δημιουργήσουμε μια νέα ενεργειακή βιομηχανία στο Ιράκ.ToΙράκ κατέληξε σε συμφωνία με τις εταιρείες πετρελαίου, ώστε να επανεκκινήσουν οι στάσιμες επενδύσεις, να τελειώσουν έργα που είχαν σταματήσει και να αυξηθεί η παραγωγή αργού πετρελαίου το 2017.

    Ασφαλώς υπάρχουν περιοχές, κυρίως η Μοσούλη και το Σαλαχαντίν, υπό τον έλεγχο τουISIS, οι οποίες όταν τις ανακαταλάβουμε θα επιδράσουν θετικά στην οικονομία. Πολλές εταιρείες τώρα μπαίνουν στο Ιράκ, στον Βορρά και τον Νότο, καθώς έχουμε αρχίσει την παραγωγή του αερίου, την οποία δεν είχαμε προηγουμένως. Και προσβλέπουμε στην τροφοδοσία της Ευρώπης με αέριο στο μέλλον.

    Ερ: Ποιές είναι οι σχέσεις με τις γειτονικές χώρες;

    Απ: Με τους γείτονες παραμένεις πάντα γείτονας, είτε σου αρέσει είτε όχι. Το νέο Ιράκ ξαναχτίζει τις σχέσεις του με τους γείτονές του. Ανοίγουμε όλους τους διαύλους για να αποκτήσουμε καλές σχέσεις. Τους στηρίζουμε και μας στηρίζουν. Οι περισσότερες είναι αραβικές χώρες, με εξαίρεση την Τουρκία και το Ιράν, με τις οποίες επίσης χτίζουμε καλές σχέσεις.Οι σχέσεις μας με το Ιράν και την Τουρκία άλλωστε έχουν ιδιαίτερη σημασία για το Ιράκ λόγω του σημαντικού εμπορικού ισοζυγίου με τις γειτονικές αυτές χώρες.

    Επιδιώκουμε καλές σχέσεις με όλους. Μετά την πάταξη της τρομοκρατίας και τουISISκαλούμαστε να ξαναχτίσουμε τη χώρα. Πολλές πόλεις είναι κατεστραμμένες από τοISIS. Όταν εγκαταλείπουν μια πόλη καταστρέφουν τα πάντα. Ένα μεγάλο μέρος της χώρας μας έχει καταστραφεί. Θέλουμε να συνεργαστούμε με τους φίλους μας για να στηρίξουμε το Ιράκ.

    Ήδη στις περιοχές του Ραμάντι και του Σαλαχαντίν επενδυτές και εταιρείες έχουν ξεκινήσει να ανοικοδομούν το Ιράκ.

    Έχουμε κουραστεί από τους πολέμους, τριάντα χρόνια επί Σαντάμ είχαμε πολέμους. Τώρα ήρθε η ώρα να ανοικοδομήσουμε τη χώρα μας.

    Ερ: Η χριστιανική μειονότητα καθώς και άλλες μειονότητες έχουν ταλαιπωρηθεί από τοISIS...

    Απ: ΤοISISδεν είναι το Ισλάμ. Γιατί το Ισλάμ μιλάει για ειρήνη, έλεος και συγχώρεση. Αυτοί δεν πιστεύουν σε τίποτα τέτοιο. Είναι εξτρεμιστές και χρησιμοποιούν εξτρεμιστές.

    Ποτέ δεν υπήρχε διαχωρισμός στην ιρακινή κοινωνία ούτε με τους χριστιανούς ούτε με άλλες μειονότητες. Αλλά πιστέψτε με, οι τρομοκράτες δεν κάνουν διαχωρισμούς ανάμεσα σε χριστιανούς ή μουσουλμάνους. Σκοτώνουν αδιακρίτως. Δείτε πώς εκτελούν τους ανθρώπους. Αυτές είναι βάρβαρες επιθέσεις. Κι όχι μόνο αυτό, κατέστρεψαν και έκλεψαν ιστορικά μνημεία με στόχο το κέρδος και την εξάλειψη της ιστορίας.Για τον λόγο αυτόν καλούμε τη διεθνή κοινότητα να ενώσει τις δυνάμεις της σε μια κοινή προσπάθεια για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς ολόκληρου του πλανήτη.

    Νίνα Μελισόβα

    [09] Μια διαφορετική, «τρισδιάστατη» ανάγνωση της προσφυγικής κρίσης, επιχειρούν φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου

    Είκοσι φοιτητές του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου αποφάσισαν να καταγράψουν τα όσα είδαν και βίωσαν κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης που κορυφώθηκε πέρυσι στη Λέσβο. Αξιοποιώντας πλήθος εικαστικών μέσων δημιούργησαν μια διαφορετική «ανάγνωση» του φαινομένου, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάζουν στην «Τεχνόπολη» του δήμου Αθηναίων.

    Οι φοιτητές αξιοποίησαν βίντεο, φωτογραφίες, ψηφιακές εφαρμογές, γραφιστικές συνθέσεις και κατασκευές και δημιούργησαν την έκθεση με τίτλο: «Ο άνθρωπος, παιδί μου, είναι σαν το νερό. Δεν τον σταματάει τίποτε...». Την ιδέα είχε η επίκουρη καθηγήτρια Μουσειολογίας του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, Νάσια Χουρμουζιάδη, η οποία ζήτησε από τους τελειόφοιτους σπουδαστές να προετοιμάσουν την έκθεση στο πλαίσιο του μαθήματος «Οργάνωση εκθέσεων».

    «Βασική αρχή του συγκεκριμένου μαθήματος είναι να κάνεις μια έκθεση που να έχει νόημα για την κοινωνία στην οποία απευθύνεσαι. Οπότε το να κάνεις έκθεση το 2016 στη Μυτιλήνη με άλλο θέμα θα ήταν περίεργο. Το θέμα ήταν σχεδόν μονόδρομος», εξηγεί η κ. Χουρμουζιάδη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Όταν πρωτοσυζητήθηκε η ιδέα για την έκθεση, η πρώτη αντίδραση των φοιτητών ήταν αρνητική. «Υπήρχαν πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις του προσφυγικού. Άλλοι ήταν επιφυλακτικοί, άλλοι αποστασιοποιημένοι, άλλοι είχαν ενεργή δράση. Στο άκουσμα της έκθεσης, όμως, η πρώτη τους αντίδραση ήταν αρνητική γιατί φοβούνταν τις μεταξύ τους ρήξεις και γιατί θεωρούσαν ότι είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, που θα ήταν επικίνδυνο να το πιάσει κανείς. Μέσα από τη διαδικασία είδαν τελικά ότι το προσφυγικό δεν είναι απλώς ένα θέμα ανθρωπιστικό, αλλά τους δίνει ευκαιρίες να σκεφτούν τις αιτίες, να κάνουν συσχετισμούς, να έρθουν αντιμέτωποι ακόμα και με τη δική τους άποψη», περιγράφει η ίδια.

    Έπειτα από πολύμηνη δουλειά και ζύμωση οι φοιτητές κατάφεραν να φτιάξουν μια έκθεση, που όπως την ορίζει η καθηγήτριά τους, αποτελεί «μια τρισδιάστατη διατύπωση ενός προβληματισμού πάνω στην προσφυγική κρίση». Η καινοτομία της έκθεσης εστιάζεται σε δύο παράγοντες, την προσέγγιση και την ερμηνεία του θέματος. «Πρόκειται για μια έκθεση για την προσφυγική κρίση, δεν είναι έκθεση για τους πρόσφυγες. Αφορά στους ντόπιους, τους διασώστες, την τοπική κοινωνία, τους πολιτικούς, τους ξενόφοβους. Θέλαμε ο φακός μας να καλύψει ένα ευρύτερο πλαίσιο», παρατηρεί η κ. Χουρμουζιάδη. «Καινοτομία αποτελεί και ο τρόπος διαχείρισης του σχολιασμού επάνω στο προσφυγικό. Δεν παρουσιάζουμε μια άποψη, δίνουμε αφορμές, ώστε ο καθένας να σχολιάσει, να σκεφτεί, να ανασύρει μνήμες», συμπληρώνει.

    «Πώς βάζουμε στο μουσείο την Ιστορία την ίδια ώρα που αυτή γράφεται;» ήταν ένα από τα θεμελιώδη ερωτήματα που απασχόλησαν καθηγήτρια και μαθητές. Και δεν ήταν η απάντηση στο ερώτημα αυτό η μόνη μουσειολογική πρόκληση. Για τη ΝάσιαΧουρμουζιάδηήταν σημαντική και η αναζήτηση μιας ισορροπίας, «ανάμεσα στην ανατομία που οφείλει να κάνει μια έκθεση και στο συγκινησιακό φορτίο. Θέλαμε το συγκινησιακό να υπάρξει, αλλά να το ισορροπήσουμε. Η ισορροπία επετεύχθη με τη διεύρυνση της οπτικής μας. Είπαμε δηλαδή ότι δεν εκθέτουμε τους πρόσφυγες, αλλά την προσφυγική κρίση, άρα εκθέτουμε τους εαυτούς μας, που είμαστε μέτοχοι ή αδιάφοροι απέναντι στην κρίση αυτή».

    Η έκθεση ξεκινά με την εικαστική εγκατάσταση «Όνειρο», που παραπέμπει στο όνειρο των ανθρώπων για μια καλύτερη ζωή. Γύρω από μια βιντεοπροβολή είναι αναρτημένες σελίδες ημερολογίων, ολόκληρες ή καμμένες που περιγράφουν όνειρα και στόχους, και στο πάτωμα βρίσκονται σκορπισμένες βαλίτσες και βιβλία.

    Για να συνεχίσει στην έκθεση, ο επισκέπτης θα πρέπει να περάσει ένα συρματόπλεγμα. Αμέσως μετά θα δει φωτογραφίες που τράβηξαν τα ίδια τα παιδιά και εντάσσονται σε τέσσερις θεματικές ενότητες: Εκμετάλλευση, Χαμόγελο, Κράτηση, Αλληλεγγύη. Τις φωτογραφίες διαδέχονται αποσπάσματα από αναρτήσεις στο Facebook, με ρατσιστικό περιεχόμενο.

    Στην απέναντι πλευρά ο θεατής μπορεί να ακούσει τρία ηχητικά αποσπάσματα: το πρώτο καταγράφει αναπνοές και καρδιακούς παλμούς, που παραπέμπουν σε άνθρωπο που κολυμπάει. Το δεύτερο περικλείει ήχους της θάλασσας και της φύσης και το τρίτο μεταφέρει ήχους του πολέμου.

    Μια γωνιά της έκθεσης κοσμεί το καφενείο «Η φιλοξενία» με αντικείμενα που υπάρχουν στην πραγματικότητα σε ένα παραδοσιακό καφενείο. Όμως, δίπλα στο ποτήρι του ούζου, την πίπα, τον καφέ και το τασάκι, υπάρχει και ένας τιμοκατάλογος με διαφορετικές τιμές για πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διαφορετικές για τους πρόσφυγες. Στο τέλος της έκθεσης ο θεατής μπορεί να διαβάσει στοιχεία για τη σχέση της χώρας μας με την προσφυγιά: τους Έλληνες που ήρθαν στην Ελλάδα από τη Μικρά Ασία, εκείνους που μετανάστευσαν στη Γερμανία, την Αμερική ή την Αυστραλία αλλά και τα σύγχρονο «brain drain», όπου νέοι Έλληνες ψάχνουν να βρουν μια καλύτερη ζωή στο εξωτερικό.

    Ο επισκέπτης οδηγείται από το ένα έκθεμα στο άλλο με τη βοήθεια χάρτινων κυμάτων, το σώμα των οποίων απαρτίζεται από δημοσιεύματα εφημερίδων σχετικά με το προσφυγικό. Δημιουργός των κυμάτων αυτών η απόφοιτη πλέον του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Χαρά Θεοφανοπούλου. «Τα δημοσιεύματα θίγουν το προσφυγικό, με έμφαση στις αιτίες και τις μαρτυρίες γύρω από αυτό. Επίσης, σε κάποια υπάρχουν νύξεις γύρω από την έννοια του ξένου». Ζώντας στη Λέσβο την περίοδο της κορύφωσης της προσφυγικής κρίσης, η Χαρά θυμάται τις εικόνες των σωσιβίων ή των ανθρώπων που πάλευαν με τα κύματα να κυριαρχούν στα τηλεοπτικά δίκτυα. «Όμως λέγαμε ότι αποκλείεται το προσφυγικό να είναι μόνο αυτό. Σκεφτήκαμε λοιπόν ότι πρέπει να παρουσιάσουμε κάτι άλλο», εξηγεί. Τα κύματα που δημιούργησε η ίδια, «παραπέμπουν στα κύματα που είχαν να αντιμετωπίσουν οι πρόσφυγες, αλλά μεταφορικά παραπέμπουν και στα ?κύματα? που έχει να αντιμετωπίσει στη ζωή του ο κάθε άνθρωπος».

    Οι υπόλοιποι φοιτητές που συμμετέχουν είναι οι Μαρία Αβραμίδου, Δημήτρης Αναστασιάδης, Ελένη Γαλάνη, Νιόβη Ζορμπά, Κωνσταντίνα Καραβασίλη, Γιώργος Καράμπελας, Βίκυ Κατσαμάκα, Κατερίνα Μίχου, Μαριτίνα Μπακούλα, Παναγιώτης Μπαλάσκας, Νέστος Μπαρσάκης, Ελπίδα Νικολαΐδου, Ελένη Πολυδώρου, Βασιλική Πριμηκύρη, Αναστασία Ρουμελιώτη, Ντανιέλα Σαπουνά, Άσπα Σκριβάνου, Ερασμία Τζανάκη και Ναυσικά Τζιώρτζη.

    Η έκθεση «Ο άνθρωπος, παιδί μου, είναι σαν το νερό. Δεν τον σταματάει τίποτε...», που είχε πρωτοπαρουσιαστεί τον περασμένο Ιούνιο στη Μυτιλήνη, φιλοξενείται από σήμερα και μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα «Νέοι Φούρνοι» στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων. Η διοργάνωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, με την υποστήριξη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και με χορηγό επικοινωνίας το Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.Ώρες λειτουργίας: 10 π.μ.- 4 μ.μ. Επίσης, η έκθεση θα είναι ανοιχτή 8-11.30 μ.μ. τις ημέρες διεξαγωγής των συναυλιών στην Τεχνόπολη.

    [10] Με την ελληνική αποστολή των Ολυμπιακών Αγώνων συναντάται ο Αλ. Τσίπρας

    Την ελληνική αποστολή που συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, θα δεχτεί στις 19.30 σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    [11] Ένα σύγχρονο αυτοκίνητο για τη μεταφορά παιδιών με αναπηρία, παρέλαβε ο δήμαρχος Πειραιά

    Έτοιμο να εξυπηρετήσει παιδιά με αναπηρία, είναι από σήμερα το 9θέσιο αυτοκίνητο, που παρέλαβε χθες ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης από τις υπηρεσίες Επισκευών και Συντήρησης Οχημάτων του δήμου και το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες αυτών των παιδιών.

    Το συγκεκριμένο όχημα επισκευάσθηκε έπειτα από πρωτοβουλία του δημάρχου, καθώς παρέμενε αναξιοποίητο για τουλάχιστον μια δεκαετία. «Μετά από περίπου δέκα χρόνια, καταφέραμε να φτιάξει ο δήμος Πειραιά ένα σύγχρονο αυτοκίνητο, το οποίομπορεί να βοηθήσει τα παιδιά με αναπηρία. Το αυτοκίνητο αυτό, είχε παραληφθεί από τον δήμο το 2005, δυστυχώς είχε μείνει στα αζήτητα και θα πήγαινε για παλιοσίδερα» ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Μώραλης.

    Ο δήμαρχος Πειραιά, αναφερόμενος στις καθυστερήσεις και τις αμέλειες των προηγούμενων ετών και κάνοντας λόγο για «αυτονόητα πράγματα», είπε χαρακτηριστικά: «Όταν αναλάβαμε το 2014, μας έγινε γνωστή αυτή η εκκρεμότητα. Προσπάθησα και εγώ και οι υπηρεσίες του δήμου και καταφέραμε περίπου μέσα σε ενάμιση χρόνο, να έχουμε αυτό το αυτοκίνητο σε άριστη κατάσταση, με πινακίδες, ταξινομημένο, καταχωρημένο, ώστε να βγει και να βοηθήσει τα παιδιά που μας έχουν ανάγκη».

    Και συμπλήρωσε: «Είναι ένα σύγχρονο αυτοκίνητο, που διαθέτει παροχές για να μπορεί να μεταφέρει παιδιά με αναπηρία και σε πολύ ειδικές περιπτώσεις να μπορεί να το χρησιμοποιεί κι ο δήμος σε μια αποστολή εάν επισκεφθεί κάποιος επίσημος τον δήμο μας».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 6 September 2016 - 10:32:47 UTC