Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΔ: «Τι ξέρει για τα πανωπροίκια στους εργολάβους και για την offshore της "Αυγής" ο κ. Παππάς;»
  • [02] Υπέρ αυτόνομου ισχυρού πολιτικού φορέα στο χώρο της Κεντροαριστεράς τάχθηκε η Φ. Γεννηματά
  • [03] Μειώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, τον Ιούλιο
  • [04] Καλύτερη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας ζητάει ο ΣΕΒ
  • [05] ΕΚΤ: Μικρότερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, για το 2017 και το 2018
  • [06] Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την απαγόρευση του ηλεκτρονικού τσιγάρου και για αυστηρές προδιαγραφές κυκλοφορίας των καπνικών προϊόντων
  • [07] Ερντογάν: Σε εξέλιξη μεγάλες σε εύρος επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων ανταρτών
  • [08] Ίδρυμα Otto-Brenner: Μονομερής η ειδησεογραφία των ARD και ZDF για την Ελλάδα το 2015
  • [09] Έκθεση για την Ελλάδα της δεκαετίας του '80 διοργανώνεται στην Τεχνόπολη
  • [10] Με ταινίες του Τζιμ Τζάρμους ξεκινά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
  • [11] Στις 23 Σεπτεμβρίου τα νέα iPhone 7 και iPhone 7 Plus της Apple ,σε Ελλάδα και Κύπρο
  • [12] Δείπνο παραθέτει ο Αλ. Τσίπρας στον Ν. Αναστασιάδη, απόψε στο Μέγαρο Μαξίμου
  • [13] Ν. Παππάς για τηλεοπτικές: Η ΝΔ κάνει ότι δεν κατάλαβε
  • [14] Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στην Θεσσαλονίκη, ενόψει των εγκαινίων της 81ης ΔΕΘ
  • [15] Ελληνική πρωτιά από την Οργάνωση «ΓΗ», στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία του Περιβάλλοντος

  • [01] ΝΔ: «Τι ξέρει για τα πανωπροίκια στους εργολάβους και για την offshore της "Αυγής" ο κ. Παππάς;»

    «Έως ότου πάρει το Δημόσιο τα 246.000.000 ευρώ για τις άδειες τηλεοπτικών σταθμών, ο κ. Παππάς ας απαντήσει σε δύο απλά ερωτήματα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ και καλεί τον υπουργό Επικρατείας να απαντήσει στα εξής:

    «1. Άκουσε ή δεν άκουσε για τα 465.000.000 ευρώ πανωπροίκια που δίνει η Κυβέρνησή του στους εργολάβους δημοσίων έργων, εξαιτίας της δικής τους ανικανότητας και αβελτηρίας;

    2. Μήπως ξέρει να μας απαντήσει ποιος είναι ο μέτοχος στην offshore εταιρία της "Αυγής";».

    [02] Υπέρ αυτόνομου ισχυρού πολιτικού φορέα στο χώρο της Κεντροαριστεράς τάχθηκε η Φ. Γεννηματά

    Τη συγκρότηση αυτόνομου ισχυρού πολιτικού φορέα στο χώρο της Κεντροαριστεράς που θα είναι σαφώς οριοθετημένος από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, επανέλαβε η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των κομματικών οργάνων του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και των Κινήσεων Πολιτών και των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

    Με σαφείς αιχμές και έντονη κριτική προς την ηγεσία του Ποταμιού η κ. Γεννηματά υποστήριξε ότι « στην «ανοιχτή επιστολή» τους, ανατρέπουν τον βασικό λόγο της δημιουργίας της νέας παράταξης, εγκαταλείποντας την βασική στρατηγική επιλογή του αυτόνομου πολιτικού πόλου, της ιδεολογικής και πολιτικής οριοθέτησης τόσο απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και απέναντι στη ΝΔ» και συμπλήρωσε ότι «νέος ενιαίος φορέας της κεντροαριστεράς και παράρτημα ή συμπλήρωμα της Ν.Δ., είναι παντελώς ασύμβατες έννοιες για τον χώρο μας»

    Θύμισε ότι ανάλογη ήταν η στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του ΠΑΣΟΚ στην πρόταση του Γ. Παπανδρέου για να συμπεριληφθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ στον διάλογο για την ανασύσταση της κεντροαριστεράς.«Η οριοθέτησή μας απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ είναι σαφής και ξεκάθαρη», ανέφερε .

    Για τα επόμενα βήματα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς πρέπει να μείνει ζωντανό και να προχωρήσει δυναμικά αλλά προϋποθέτει όμως πίστη στους στόχους του και μπέσα μεταξύ όσων συμμετέχουν. Δεν γυρίζουμε πίσω»

    Μίλησε για ευθύνες της ηγεσίας του Ποταμιού λέγοντας ότι αντιμετώπισε κωλυσιεργία, διγλωσσία και ανοιχτή αμφισβήτηση με συνεχείς παρεμβάσεις και διαρροές μέσω των ΜΜΕ.«Έγινε σε όλους σαφές ότι η ηγεσία δεν θέλει να προχωρήσει το εγχείρημα και το παραπέμπει στις Ελληνικές καλένδες».

    Κάλεσε όλους όσους αποδέχονται ως πολιτικό πλαίσιο την αυτονομία του φορέα να συνδράμουν στην δημιουργία του. Υπογράμμισε μάλιστα:

    «Ναι οι πόρτες είναι και θα παραμείνουν ανοιχτές σε όλους όσοι είναι έτοιμοι να απαντήσουν καθαρά στα θεμελιώδη ερωτήματα: Τι λέμε για την Αυτονομία του κοινού εγχειρήματος; Επιμονή σε αυτοδύναμη στρατηγική ή άγχος για συμπληρωματικούς ρόλους στα παιχνίδια πολιτικής εξουσίας; Πώς βλέπει την υπόθεση των πολιτικών συμμαχιών; Ποιες κοινωνικές Αναφορές οφείλουμε να έχουμε; Πώς θα εκπροσωπήσουμε τα κομμάτια της κοινωνίας που οδηγούνται στο περιθώριο;Ποιος είναι ο χαρακτήρας, το πρόσημο των Μεταρρυθμίσεων;»

    [03] Μειώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, τον Ιούλιο

    Μείωση στα 5,534 δισ. ευρώ σημείωσαν τον Ιούλιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα από 5,930 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιούνιο.

    Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία για την πορεία εξέλιξης των μεγεθών της γενικής κυβέρνησης και αποτυπώνει την πολιτική του υπουργείου Οικονομικών για τη σταδιακή εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Τον ίδιο μήνα, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ανήλθαν σε 1,356 δισ. ευρώ έναντι 1,311 δισ. ευρώ, τον προηγούμενο μήνα Ιούνιο.

    Η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα αποτελεί αποτέλεσμα της εκταμίευσης της δόσης, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Σημειώνεται ότι από τη δόση που καταβλήθηκε προς την Ελλάδα, μετά την πρώτη αξιολόγηση, τα 1,8 δισ. ευρώ προορίζονταν για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Σημειώνεται ότι και από την επόμενη μίνι δόση των 2,8 δισ. ευρώ, η οποία είναι συνδεδεμένη με την υλοποίηση των 15 προαπαιτούμενων, ένα μεγάλο ποσό θα κατευθυνθεί για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου, προσφέροντας «ανάσα» ρευστότητας στον ιδιωτικό τομέα.

    [04] Καλύτερη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας ζητάει ο ΣΕΒ

    Καλύτερη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας ζητάει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Όπως αναφέρεται στο εβδομαδιαίο δελτίο του, "...βλέπουμε να απαξιώνονται σε πολλές περιπτώσεις περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, λόγω των καθυστερήσεων που προκαλεί στις ιδιωτικοποιήσεις η πολιτική τριβή, με αποτέλεσμα να πωλούνται «για ένα κομμάτι ψωμί» και σε άλλες περιπτώσεις επικρατεί ως σημαντικότερο κριτήριο το τίμημα της αποκρατικοποίησης, χωρίς να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη τυχόν στρεβλώσεις που προκαλούνται στην αγορά από τον πλημμελή σχεδιασμό".

    Ο ΣΕΒ αναφέρει ως παράδειγμα για τις πολλές παραμέτρους που αφορούν στη διαχείριση των δημοσίων πόρων "την έντονη συζήτηση γύρω από τις τηλεοπτικές άδειες και το αναμφίβολα υψηλό τίμημα που συγκεντρώθηκε μέσα από τη δημοπρασία τους".

    Ο ΣΕΒ εκτιμά ότι η συγκεκριμένη δημοπρασία άνοιξε εκ νέου τη συζήτηση για το πλαίσιο πολιτικής, αρχών και κανόνων, που θα έπρεπε να διέπει την αξιοποίηση των δημόσιων πόρων και υπογραμμίζει πως "είναι σαφές ότι η ορθή αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με ξεκάθαρους και σταθερούς κανόνες και όρους οικονομικής αποτελεσματικότητας τόσο για τα έσοδα του Δημοσίου όσο και για τη λειτουργία των αγορών μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας". "Επείγει να προτάξουμε τις ιδιωτικοποιήσεις και την εισροή σημαντικών επενδυτικών κεφαλαίων και τεχνογνωσίας ως βασική προϋπόθεση για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας" συνεχίζει ο σύνδεσμος και αναφέρει ότι αυτό να συμβεί, αφού πρώτα αντλήσουμε χρήσιμα συμπεράσματα από το τι δούλεψε και τι όχι την περασμένη εξαετία.

    [05] ΕΚΤ: Μικρότερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, για το 2017 και το 2018

    Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Φρανκφούρτη, μετά τη συνεδριάση του ΔΣ της Τράπεζας, σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τον ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ το 2017 και το 2018, στο 1,6% από 1,7% που ήταν η προγενέστερη πρόβλεψη, ενω για φέτος η πρόβλεψη αναθεωρήθηκε επί τα βελτίω στο 1,7% από 1,6%.

    Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), που εφαρμόζει η Τράπεζα, το χαρακτήρισε επιτυχές. Ανακοίνωσε, δε, ότι θα συσταθεί μία ειδική ομάδα, προκειμένου να μελετήσει τυχόν παραμετρικές αλλαγές του προγράμματος στον βαθμό που αυτές κρίνονται απαραίτητες. Ωστόσο, η ΕΚΤ δεν προχώρησε στη χρονική επέκταση του προγράμματος, μετά τον Μάρτιο του 2017, επαναλαμβάνοντας ότι τούτο θα κριθεί εν καιρώ, υπό την προϋπόθεση ότι κρίνεται αναγκαίο.

    Για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, η ΕΚΤ διατήρησε την πρόβλεψή της για την αύξησή του στο 1,6% το 2018. Ωστόσο, για το 2017 η πρόβλεψη αναθεωρείται προς τα κάτω, συγκεκριμένα στο 1,2% από 1,3%.

    [06] Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την απαγόρευση του ηλεκτρονικού τσιγάρου και για αυστηρές προδιαγραφές κυκλοφορίας των καπνικών προϊόντων

    Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο με το οποίο τίθενται αυστηρές προδιαγραφές κυκλοφορίας των καπνικών προϊόντων και απαγορεύεται το ηλεκτρονικό τσιγάρο όπου και το συμβατικό .Έλλειμμα εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, διαπίστωσαν όλα τα κόμματα.

    Με την ευρύτατη συναίνεση της Βουλής ψηφίστηκε το νομοσχέδιο με το οποίο τίθενται αυστηρές προϋποθέσεις κυκλοφορίας των νέων καπνικών προϊόντων και απαγόρευσης και του ηλεκτρονικού τσιγάρου στους δημόσιους χώρους. Όλα τα κόμματα συμφώνησαν στην ανάγκη να ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο η ευρωπαϊκή οδηγία που θέτει προδιαγραφές για την εμπορία και διάθεση των καπνικών προϊόντων, καταγράφηκαν ωστόσο ενστάσεις περί «γραφειοκρατικής αντίληψης» που διέπει την αδειοδότηση των εταιρειών αλλά και διαφοροποίησης αναφορικά με την χρησιμότητα της απαγόρευσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου στους χώρους όπου απαγορεύεται και το συμβατικό.

    Επίσης, σε πλήρη ομοφωνία τα κόμματα στηλίτευσαν την μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου ενώ ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός είπε πως υπάρχει ένα καθεστώς ασυδοσίας, παρανομίας και ανυπαρξίας ελέγχου. «Θέλει συντονισμένες προσπάθειες από την Πολιτεία, αλλά απαιτεί συστράτευση της επιστημονικής κοινότητας, των πολιτικών δυνάμεων αλλά και του καθενός. Είναι μια αντικοινωνική συμπεριφορά και τίθεται ζήτημα στέρησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων» τόνισε ο υπουργός. Δέχθηκε ωστόσο τα πυρά από την Αντιπολίτευση για την ανοχή του - όπως τον κατηγόρησαν - στην συμπεριφορά του αν. υπουργού να καπνίζει

    Με αφορμή την μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Ν.Δ, Νίκη Κεραμέως, κατήγγειλε πως σε κανένα χώρο εντός της Βουλής δεν γίνεται σεβαστή η απόφαση για απαγόρευση του καπνίσματος και εισέφερε την προσωπική της εμπειρία ως έγκυος που δεινοπάθησε εντός του Κοινοβουλίου. «Τί αξία έχουν όλα αυτά όταν ο υπουργός καπνίζει στην αίθουσα συσκέψεων του Υπουργείου Υγείας» αναφερόμενη στον Παύλο Πολάκη. «Έχετε στέλεχος του υπουργείου που σας προσβάλει προσωπικά, οποιοσδήποτε άλλος υπουργός Υγείας θα είχε απολύσει τον υφιστάμενό του και αν δεν είχε την στήριξη του Πρωθυπουργού θα είχε παραιτηθεί» είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος. Η Εύη Χριστοφιλοπούλου από την Δημοκρατική Συμπαράταξη μίλησε για τους πολιτικούς αρχηγούς που κάπνιζαν στην σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο.

    «Αν θέλουμε ο αντικαπνιστικός νόμος να εφαρμοστεί ξεκινήστε από το δικό σας γραφείο» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς και έκανε λόγο για έλλειμμα εφαρμογής της νομοθεσίας, έλλειψη στρατηγικής με αποτέλεσαμ να βρισκόμαστε πάλι εκεί από που ξεκινήσαμε.

    Ο υπουργός Υγείας, μετά τις επισημάνσεις βουλευτών, προχώρησε σε μείωση του χρόνου αδειοδότησης για την κυκλοφορία καπνικών προϊόντων ώστε μετά τέσσερις μήνες (κι όχι έξι) - από την κατάθεση του τεχνικού φακέλου στην οποία υποχρεούται η εταιρεία ώστε να κυκλοφορήσει ένα προϊόν - αυτομάτως και χωρίς υπουργική απόφαση το προϊόν θα κυκλοφορεί εφόσον η πενταμελής επιτροπή που εξετάζει τον φάκελο δεν έχει ολοκληρώσει το έργο της. Στην περίπτωση όμως, που κατόπιν υπάρξει αρνητική γνωμοδότηση, ο υπουργός υποχρεούται να το καταργήσει. Στο νομοθετικό πλαίσιο εντάσσεται και το ηλεκτρονικό τσιγάρο, για το οποίο οι εταιρείες που το εμπορεύονται υποχρεούνται επίσης να καταθέσουν φακέλους με τις προδιαγραφές του προϊόντος ώστε να παρέχονται τα εχέγγυα ασφάλειας κυκλοφορίας τους.

    [07] Ερντογάν: Σε εξέλιξη μεγάλες σε εύρος επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων ανταρτών

    Η Τουρκία διεξάγει τις μεγαλύτερες σε εύρος επιχειρήσεις στην ιστορία της εναντίον των Κούρδων μαχητών στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας και η απομάκρυνση από τις θέσεις τους των δημοσίων λειτουργών που έχουν διασυνδέσεις με αυτούς συνιστά ένα σημαντικό στοιχείο στη μάχη αυτή, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους επισήμανε επιπλέον, κατά τη διάρκεια ομιλίας που εκφώνησε προς κυβερνήτες επαρχιών στην Άγκυρα, ότι οι τουρκικές αρχές έχουν προβεί σε ενέργειες με στόχο την απομάκρυνση των υποστηρικτικών του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) από τους δημόσιους θεσμούς.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις της Άγκυρας στη βόρεια Συρία θα συνεχιστούν.

    Σε αυτό το κλίμα και οι τουρκικές αρχές έθεσαν σε διαθεσιμότητα 11.500 δασκάλους που κατηγορούνται για διασυνδέσεις με το PKK, έκανε γνωστό ένας Τούρκος αξιωματούχος, επιβεβαιώνοντας την πληροφορία που μετέδωσε νωρίτερα σήμερα το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, επικαλούμενο το υπουργείο Παιδείας της χώρας.

    Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ επισκέφθηκε το νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας το Σαββατοκύριακο και είπε σε μια ομιλία ότι περίπου 14.000 δάσκαλοι συνδέονται με το PKK.

    [08] Ίδρυμα Otto-Brenner: Μονομερής η ειδησεογραφία των ARD και ZDF για την Ελλάδα το 2015

    H ειδησεογραφική κάλυψη της ελληνικής κρίσης του 2015 δεν ήταν εμπεριστατωμένη και χαρακτηριζόταν από προσωπικές αξιολογήσεις των δημοσιογράφων των δύο δικτύων, όπως διαπίστωσαν επιστήμονες του πανεπιστημίου του Βίρτσμπουργκ σε έρευνά τους με τίτλο "Προκαλέστε τους Έλληνες", η οποία έγινε για λογαριασμό του προσκείμενου στο γερμανικό Συνδικάτο Μετάλλου (IG Metall) ιδρύματος Otto-Brenner.

    Το γερμανικό συνδικάτο, το οποίο έχει ασχοληθεί επισταμένως με την Ελλάδα και έκανε μάλιστα ανάλογη έρευνα για τον γερμανικό Τύπο την περασμένη άνοιξη, δημοσίευσε σήμερα νέα στοιχεία σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο κάλυψαν τα δύο δημόσια γερμανικά ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα την ελληνική κρίση το 2015 στις ειδήσεις και τις ειδικές εκπομπές τους. Ο Κιμ Οττο, επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής οικονομικής δημοσιογραφίας και οι ειδικοί επιστήμονες Αντρέας Κέλερ και Κριστίν Μπάαρς επικρίνουν δριμύτατα το ARD και το ΖDF σε πολλά επίπεδα.

    Το συμπέρασμά τους: H ειδησεογραφία για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα δεν ήταν ισορροπημένη, ήταν ελάχιστα εμπεριστατωμένη και οι δημοσιογράφοι ενσωμάτωναν δικές τους αξιολογήσεις. Επίσης, δίνονταν σπάνια ο λόγος στην ελληνική κυβέρνηση σε σχέση με άλλους εμπλεκόμενους και επικρινόταν συχνά. Κατά την επιλογή αυθεντικών απόψεων και συνεντευξιαζομένων θα έπρεπε να υπάρχει ισορροπία και να συμπεριλαμβάνονται όλες οι πλευρές. "Αυτές οι απαιτήσεις ποιότητας εκπληρώνονταν μόνο μερικώς" κατά τον καθηγητή Κιμ Οττο.

    Μόνο στο 10% των ειδήσεων για την ελληνική κρίση παρουσιαζόταν η άποψη της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ διπλάσιες ήταν οι φορές που παρουσιαζόταν η άποψη της γερμανικής κυβέρνησης. Εκτός τούτου, οι δημοσιογράφοι επέκριναν 10 φορές συχνότερα την ελληνική κυβέρνηση. Αρνητικά κρίθηκε η γερμανική μόνο δύο φορές. Επίσης συχνά αναμιγνύονταν η άποψη του δημοσιογράφου με την είδηση.

    [09] Έκθεση για την Ελλάδα της δεκαετίας του '80 διοργανώνεται στην Τεχνόπολη

    Τι συνδέει την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ το '87, τις μεταπτώσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και την εκπομπή του πρώτου ιδιωτικού καναλιού της ελληνικής τηλεόρασης το '89 με τη "νέα δημοσιογραφία" που εισήγαγε το περιοδικό ΚΛΙΚ, το μύθο που δημιούργησε ο Μπίλλυ Μπο στο χώρο της μόδας και τη φετιχοποίηση του τζιν. Η δεκαετία του '80, η οποία γίνεται έκθεση στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων από τον Ιανουάριο ως τον Μάρτιο του 2017.

    Συγκεκριμένα, την ιστορική και πολιτισμική έκθεση «GR80s. Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη», διοργανώνει η Τεχνόπολη, σε σύμπραξη με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και με τη συνεργασία σημαντικών ελληνικών και διεθνών επιστημονικών και πολιτισμικών ιδρυμάτων και φορέων. Στόχος της έκθεσης, που θα αξιοποιήσει όλους του χώρους της Τεχνόπολης, είναι η ανασύσταση της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής αυτής της επίμαχης δεκαετίας μέσα από 4.000 εκθέματα, 13 περίπτερα, σπάνιες φωτογραφίες, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, καθώς και πάνω από 30 παράλληλες εκδηλώσεις (masterclass, worshops, διαλέξεις, ημερίδες, προβολές, ειδικές εκθέσεις κ.α.).

    Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να θυμηθεί ή να γνωρίσει για πρώτη φορά όλες τις πτυχές της ελληνικής κοινωνίας τη δεκαετία του Ογδόντα, με την έκθεση να επιχειρεί να παρουσιάσει μέσα από μια ποικιλία εκθεσιακών μεθόδων όλα τα γεγονότα που σημάδεψαν την επίμαχη δεκαετία και διαμόρφωσαν σε ένα μεγάλο βαθμό τις επόμενες. Στην ιστοσελίδα της έκθεσης www.gr80s.gr, μπορεί κανείς να πληροφορηθεί σχετικά με το περιεχόμενο, τον σχεδιασμό, τον συλλογισμό, τους συντελεστές και συνεργάτες, καθώς και τους τρόπους συμμετοχής και συνεισφοράς καθώς πρόκειται για την πρώτη μεγάλη συμμετοχική έκθεση που οργανώνεται στη χώρα μας.

    Επιπλέον, στην ίδια ιστοσελίδα μπορεί να κατεβάσει κανείς ελεύθερα το βιβλίο που αποτελεί τη μελέτη και τον «οδικό χάρτη» της διαδικασίας συγκρότησης της έκθεσης, το οποίο εκδόθηκε με την ευγενική χορηγία του Εκδοτικού Οίκου Μέλισσα και την υποστήριξη της εταιρίας Στατιστικής και Πληροφορικής, Agilis. Η ιστοσελίδα θα είναι σύντομα διαθέσιμη και στα αγγλικά, καθώς η έκθεση θα είναι δίγλωσση. Όλα αυτά θα γίνουν εφικτά μέσα από τον δανεισμό από Ιδρύματα, Μουσεία και Αρχεία, καθώς και μέσα από τη συνεισφορά του ίδιου του κοινού που καλείται να συμπράξει με τους επιμελητές και να δανείσει προσωπικά του αντικείμενα και φωτογραφίες μέσω της ηλεκτρονικη?ς σελι?δας της ε?κθεσης.

    Επιμελητές-Επιστημονικοί υπεύθυνοι της έκθεσης είναι οι Βασίλης Βαμβακάς, επίκουρος καθηγητής Κοινωνιολογίας της Επικοινωνίας στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΑΠΘ και Παναγής Παναγιωτόπουλος, επίκουρος καθηγητής Κοινωνιολογίας στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ. Την ομάδα συμπληρώνουν 30 και πλέον ειδικοί συνεργάτες καθώς και επιμελητές από τον χώρο των κοινωνικών επιστημών, της κριτικής, της τέχνης και της δημοσιογραφίας.

    [10] Με ταινίες του Τζιμ Τζάρμους ξεκινά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

    Δύο μέρες κι ένα χρόνο μεγαλύτερο θα είναι από φέτος το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που έγινε κιόλας 57 χρονών... Οι προετοιμασίες άρχισαν ήδη και όπως έγκαιρα και προώρως ανακοινώθηκε μόλις σήμερα (δύο σχεδόν μήνες πριν από την πανηγυρική του έναρξη) η αυλαία του θα ανοίξει φέτος στο "Ολύμπιον", μία μέρα νωρίτερα, την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016, ενώ η τελετή λήξης και η απονομή των βραβείων θα πραγματοποιηθούν -αντί για Σάββατο- την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016.

    Ταινία έναρξης την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, κάνει οΤζιμ Τζάρμους, το τρομερό παιδί του ανεξάρτητου αμερικανικού κινηματογράφου, με μία ταινία για την ποίηση της καθημερινότητας (Paterson) και σε ειδική προβολή το ντοκιμαντέρ του, Gimme Danger!

    Κεντρικός χαρακτήρας στη "γενναιόδωρη" ιστορία του "Paterson"του Τζιμ Τζάρμους είναι ένας οδηγός λεωφορείου (Άνταμ Ντράιβερ), ο οποίος ονομάζεται Πάτερσον, μένει στην μικρή πόλη Πάτερσον του Νιού Τζέρσεϊ και στον ελεύθερό του χρόνο γράφει ποιήματα. Η όμορφη γυναίκα του (Γκολσιφτέ Φαραχανί) ονειρεύεται να γίνει σταρ της ηλεκτρικής κιθάρας και ταυτόχρονα ζαχαροπλάστρια σπιτικών κέικ, ενώ ο άσχημος σκύλος τους είναι πάντα έτοιμος για τις χειρότερες σκανταλιές.

    Το εκρηκτικό ντοκιμαντέρ Gimme Danger είναι αφιερωμένο στους θρυλικούς Stooges και στον μοναδικό frontman τους, Ίγκι Ποπ. Φανατικός θαυμαστής τους και προσωπικός φίλος του Ίγκι Ποπ, ο Τζιμ Τζάρμους συνθέτει το πορτρέτο της μπάντας αλλά και μιας ολόκληρης εποχής. Η ενέργεια του αγέραστου Ίγκι διαποτίζει το Gimme Danger και παρασύρει τους σινεφίλ σε έναν κόσμο αυθεντικό, όπως και τα είδωλά του.

    Από σήμερα, τέλος, ξεκινά η προπώληση της κάρτας μέλους CineΚάρταF του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με προνόμια για όλη την κινηματογραφική χρονιά και με την οποία οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και τις προβολές της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης.

    [11] Στις 23 Σεπτεμβρίου τα νέα iPhone 7 και iPhone 7 Plus της Apple ,σε Ελλάδα και Κύπρο

    Η εταιρεία iSquare, ο επίσημος διανομέας των προϊόντων της Apple στην Ελλάδα και την Κύπρο, ανακοίνωσε ότι τα νέα iPhone 7 και Phone 7 Plus θα κυκλοφορήσουν στις 23 Σεπτεμβρίου.

    Η Apple παρουσίασε, χθες το βράδυ στις ΗΠΑ, τη νέα γενιά του iPhone, το οποίο διαθέτει πρόσθετα καινοτόμα χαρακτηριστικά. Παράλληλα, η αμερικανική εταιρεία παρουσίασε τη νέα γενιά «έξυπνων» ρολογιών Apple Watch, το Apple Watch Series 2.

    Το iPhone 7, μεταξύ άλλων, διαθέτει μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας, είναι ανθεκτικό σε νερό και σκόνη, έχει στερεοφωνικά ηχεία, κάμερα 12MP και ισχυρό επεξεργαστή Αpple A10 Fusion. Η νέα γενιά των iPhone έχει, επίσης, αναβαθμισμένη οθόνη Retina HD, ενώ στη θέση της υποδοχής των ακουστικών, που για πρώτη φορά καταργήθηκαν, υπάρχουν τα νέα ασύρματα ακουστικά AirPods.

    [12] Δείπνο παραθέτει ο Αλ. Τσίπρας στον Ν. Αναστασιάδη, απόψε στο Μέγαρο Μαξίμου

    Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα υποδεχθεί απόψε στις 21:00, στο Μέγαρο Μαξίμου, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, προκειμένου να του παραθέσει δείπνο.

    [13] Ν. Παππάς για τηλεοπτικές: Η ΝΔ κάνει ότι δεν κατάλαβε

    Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΝΔ για τις δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος, Νίκου Δένδια, αναφορικά με το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών.

    Ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, με αφορμή την ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η ΝΔ για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών και την κριτική που ασκεί στο πρόσωπό του, κάλεσε, εκ νέου, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τοποθετηθεί και να ξεκαθαρίσει αν περιλαμβάνεται στα σχέδια της NΔ η επιστροφή των 246 εκατομμύριων ευρώ στους ιδιοκτήτες των καναλιών.

    «Επειδή η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει ότι δεν κατάλαβε το ερώτημα που της απευθύναμε, αναγκαζόμαστε να το επαναλάβουμε: Όταν η ΝΔ "απαλλάξει τη χώρα" από τον νόμο που δίνει για πρώτη φορά νόμιμες άδειες, θα επιστρέψει και τα 246 εκατ. στους ιδιοκτήτες καναλιών; Ναι; Ή όχι;», αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας και τονίζει ότι «έχει μία ευκαιρία απόψε το βράδυ ο κ. Μητσοτάκης να απαντήσει». «Απλή ερώτηση που ζητά μία απλή απάντηση?», προσθέτει.

    Νωρίτερα, ο κ. Παππάς είχε επισημάνει πως «ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, κ. Νίκος Δένδιας, δήλωσε σήμερα ότι το κόμμα του θα επιστρέψει στους τηλεοπτικούς σταθμούς τα 246 εκατ. ευρώ που πληρώνουν για τις τηλεοπτικές άδειες», κατηγορώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «αρρωσταίνει όταν ωφελούνται οι αδύναμοι και βγάζει σπυριά όταν υποχρεώνονται να πληρώσουν οι ισχυροί».

    «Μάλλον στο Μοσχάτο μετακόμισε το παράρτημα κάποιου τηλεοπτικού σταθμού, όχι η Νέα Δημοκρατία», είχε σημειώσει ο υπουργός Επικρατείας, συμπληρώνοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης έχει την ευκαιρία να ανακαλέσει τις δηλώσεις του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου, κατά την αποψινή του συνέντευξη στον -εκ των προσωρινών υπερθεματιστών- τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και να δηλώσει ευθαρσώς ότι αναγνωρίζει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού».

    [14] Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στην Θεσσαλονίκη, ενόψει των εγκαινίων της 81ης ΔΕΘ

    Αυξημένα μέτρα ασφαλείας θα τεθούν και φέτος σε εφαρμογή από την ΕΛΑΣ το βράδυ του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη, ενόψει των εγκαινίων της 81ης ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο «Βελλίδειο» συνεδριακό κέντρο.

    Όπως είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ανώτερος αξιωματικός της ΕΛΑΣ, περίπου 5.000 αστυνομικοί θα αναπτυχθούν περιμετρικά από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, αλλά και σε άλλα κομβικά σημεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου θα πραγματοποιηθούν οι καθιερωμένες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και οι πορείες, με κατάληξη την πλατεία της ΧΑΝΘ, κοντά στο συνεδριακό κέντρο.

    Από το κέντρο επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ, που θα λειτουργεί και φέτος στο κεντρικό αστυνομικό κτίριο, στην οδό Μοναστηρίου, οι επιτελείς αξιωματικοί θα συντονίζουν την επιχείρηση. Από το μεσημέρι του Σαββάτου θα αρχίσουν να στήνονται φραγμοί, με μεταλλικά κιγκλιδώματα και κλούβες έξω από το «Βελλίδειο» προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο να πλησιάσουν στο χώρο των εγκαινίων οι διαδηλωτές, ενώ στην επιχείρηση θα συμμετέχει και ελικόπτερο της Αστυνομίας.

    Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, από αύριο το πρωί και μέχρι τις 6 το πρωί της Δευτέρας θα διακοπεί η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στο μεγαλύτερο τμήμα του κέντρου της πόλης, ενώ δεν θα επιτρέπεται ούτε και η στάση - στάθμευση.

    Όπως έκανε γνωστό η Τροχαία, από τις 2 η ώρα το μεσημέρι του Σαββάτου μέχρι να ολοκληρωθούν τα συλλαλητήρια, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από ανατολικά προς δυτικά, μέσω των οδών Κατσιμίδη - Περιφερειακής οδού - Αγ. Δημητρίου - Ολυμπιάδος και από δυτικά προς ανατολικά από τις οδούς 26ης Οκτωβρίου - Λαγκαδάκαι της Περιφερειακής, καθώς και από την Αγίου Δημητρίου, όσο οι συνθήκες το επιτρέπουν.

    [15] Ελληνική πρωτιά από την Οργάνωση «ΓΗ», στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία του Περιβάλλοντος

    Το πρώτο βραβείο απέσπασε το κέντρο βιωματικής περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Οργάνωση ΓΗ, στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος προστασίας του περιβάλλοντος με τίτλο «Φύση για όλους». Συγκεκριμένα, ο κοινωφελής φορέας Οργάνωση «ΓΗ» που εδρεύει στη χώρα μας αναδείχθηκε ως η καλύτερη πρωτοβουλία σύνδεσης του ανθρώπου με τη φύση παγκοσμίως, από τη Διεθνή Ένωση για την Προστασία του Περιβάλλοντος (IUCN), ανάμεσα σε 107 υποψηφίους από 42 χώρες, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου που πραγματοποιείται έως τις 10 Σεπτεμβρίου, στη Χαβάη.

    Η επιτροπή αξιολόγησης η οποία αποτελείτο από 6 μέλη, εξέχοντες εκπροσώπους του κλάδου τους (οικολογία, τεχνολογία, επικοινωνία, οικονομία, γεωπονία - δασοκομία, παιδαγωγική) προσκάλεσε στη Χαβάη τα 3 πιο καινοτόμα εγχειρήματα για να παρουσιάσουν τις δράσεις τους στο πλαίσιο του Συνεδρίου. Η Οργάνωση «Γη» ανακηρύχθηκε ομόφωνα νικήτρια και από τους 6 κριτές στην τελική διαδικασία. Το Διεθνές Συνέδριο για το Περιβάλλον, στο πλαίσιο του οποίου ανακοινώθηκε η ελληνική "πρωτιά," πραγματοποιείται κάθε 4 χρόνια, με τη συμμετοχή περισσότερων από 5.000 επιστημόνων, ακαδημαϊκών, εκπροσώπων της Κοινωνίας των Πολιτών, ακτιβιστών, πολιτικών, αλλά και επιχειρηματιών και αρχηγών κρατών. Ο Ντίνος Μαχαίρας, διευθυντής της Οργάνωσης «Γη» δήλωσε:

    «Είναι μεγάλη τιμή για την Οργάνωση «Γη» η ανάδειξή μας ως η καλύτερη πρωτοβουλία σύνδεσης του ανθρώπου με τη φύση από έναν διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό όπως ο IUCN. Εργαζόμαστε πολλά χρόνια με στόχο να εντοπίσουμε και αξιοποιήσουμε τους τρόπους που θα φέρουν τον άνθρωπο στο επίκεντρο και κατ' επέκταση κοντά στη φύση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 8 September 2016 - 16:32:46 UTC