Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συγχαρητήρια ΠτΔ,Αλ. Τσίπρα και Κ.Μητσοτάκη στους Κωνσταντινίδη- Ζησίδη για τις επιτυχίες τους στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο
  • [02] Κυρ. Μητσοτάκης: Πολιτική αλλαγή όσο γίνεται πιο γρήγορα
  • [03] Εγκλωβισμένοι 110 ανθρωποι στις καμπίνες του τελεφερίκ στις Άλπεις, σε ύψος 3.800 μέτρων
  • [04] Ο Γκι Φέρχοφστατ θα εκπροσωπήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο
  • [05] Die Welt: Ο νότος της Ευρώπης κηρύσσει τον πόλεμο στην λιτότητα
  • [06] Στόχος της Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ είναι να συμβάλλει στην διαμόρφωση ενός νέου οράματος για την ΕΕ
  • [07] Δείπνο Αλέξη Τσίπρα στον Νίκο Αναστασιάδη στο Μαξίμου
  • [08] Ένα χρυσό και ένα χάλκινο, τα δυο πρώτα μετάλλια για την χώρα μας, στους Παραολυμπιακούς του Ρίο

  • [01] Συγχαρητήρια ΠτΔ,Αλ. Τσίπρα και Κ.Μητσοτάκη στους Κωνσταντινίδη- Ζησίδη για τις επιτυχίες τους στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο

    «Με τη χρυσή -και μάλιστα με παγκόσμιο ρεκόρ- διάκρισή σας αποδείξατε την αστείρευτη δύναμη της ψυχής σας και μας κάνατε όλους υπερήφανους. Θερμά συγχαρητήρια» αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο συγχαρητήριο τηλεγράφημά του στον Θανάση Κωνσταντινίδη για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου και με νέο παγκόσμιο ρεκόρ στην σφαιροβολία στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη επίσης τον Δημήτρη Ζησίδη για τη κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο ίδιο αγώνισμα:

    «Η κορυφαία Ολυμπιακή σας διάκριση με υπέρβαση των ανθρώπινων δυσκολιών, προσθέτει έναν ακόμη κρίκο στις μεγάλες επιδόσεις του αθλητισμού μας, συνεχίζοντας παράλληλα μια λαμπρή Ολυμπιακή παράδοση. Θερμά συγχαρητήρια».αναφέρει ο κ. Παυλόπουλος.

    Συγχαρητήρια Αλ. Τσίπρα μέσω Twitter στον Θ. Κωνσταντινίδη για το χρυσό μετάλλιο και το παγκόσμιο ρεκόρ και στον Δ. Ζησίδη για την κατάκτηση του χάλκινου, στο Ρίο

    "Οι επιτυχίες των Ελλήνων αθλητών στο #Rio2016 συνεχίζουν να μας κάνουν υπερήφανους", τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας σε αναρτήσεις του στο Twitter, απευθύνοντας "συγχαρητήρια στον Θανάση Κωνσταντινίδη για το χρυσό μετάλλιο και το παγκόσμιο ρεκόρ και στον Δημήτρη Ζησίδη για την κατάκτηση του χάλκινου".

    Συγχαρητήρια Κ.Μητσοτάκη και ΝΔ στον Θ Κωνσταντινίδη και Δ.Ζησίδη για το χρυσό και χάλκινο μετάλλιο στην σφαιροβολία στους Παραολυμπιακούς Αγώνες

    Χρυσό ο Κωνσταντινίδης στη σφαιροβολία και παγκόσμιο ρεκόρ και χάλκινο ο Ζησίδης! Η Ελλάδα ξανά ψηλά! αναφέρει ο πρόεδρος του Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο twitter.

    Συγχαρητήρια από το Ποτάμι στον Θ. Κωνσταντινίδη και τον Δ. Ζησίδη για την κατάκτηση του χρυσού και του χάλκινου μεταλλίου στους Παραολυμπιακούς Αγώνες

    Οι Παραολυμπιακοί αγώνες ξεκίνησαν με τον καλύτερο, αγωνιστικά, τρόπο για τα ελληνικά χρώματα. Οι Θανάσης Κωνσταντινίδης και Δημήτρης Ζησίδης κατέκτησαν το χρυσό και το χάλκινο μετάλλιο αντίστοιχα, στη σφαιροβολία κατηγορίας F32, με τον χρυσό Παραολυμπιονίκη μας να καταρρίπτει τρεις φορές το παγκόσμιο ρεκόρ. Συγχαίρουμε θερμά τους Έλληνες Παραολυμπιονίκες για τις επιτυχίες τους και τους ευχαριστούμε για την υπενθύμιση της υπεροχής της σκληρής προσπάθειας ενάντια στις όποιες αντιξοότητες, αναφέρει ο Τομέας Αθλητισμού του Ποταμιού.

    Συγχαρητήρια του ΠΑΣΟΚ στον Θ. Κωνσταντινίδη και Δ. Ζησίδη για την κατάκτηση του χρυσού και χάλκινου μεταλλίου στη σφαιροβολία στους Παραολυμπιακούς Αγώνες

    Ο Τομέας Αθλητισμού του ΠΑΣΟΚ συγχαίρει «για το σθένος ψυχής και την μεγάλη αγωνιστικότητα που επέδειξαν, τους δύο Παραολυμπιονίκες μας Θανάση Κωνσταντινίδη και Δημήτρη Ζησίδη, οι οποίοι μας έκαναν υπερήφανους με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στη σφαιροβολία της κατηγορίας F32 με την ταυτόχρονη κατάρριψη του παγκόσμιου ρεκόρ καθώς και του χάλκινου της ίδιας κατηγορίας. Η ισχυρή θέληση, το θάρρος και η πυγμή των αθλητών αυτών αποτελεί λαμπρό παράδειγμα για όλους μας», υπογραμμίζει το ΠΑΣΟΚ.

    [02] Κυρ. Μητσοτάκης: Πολιτική αλλαγή όσο γίνεται πιο γρήγορα

    "Πολιτική αλλαγή όσο γίνεται πιο γρήγορα", ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην συνέντευξη που έδωσε στον ΣΚΑΙ και στον Αλέξη Παπαχελά και επέμεινε στο αίτημά του για πρόωρες εκλογές, υποστηρίζοντας ότι "το κόστος παραμονής αυτής της κυβέρνησης είναι μεγαλύτερο από το κόστος της απομάκρυνσης".

    Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι θα καταργήσει το νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες. Υποσχέθηκε ακόμη ότι θα μπει τέλος στην υπερφορολόγηση, και συγκεκριμένα ότι θα μειώσει κατά 30% τον ΕΝΦΙΑ σε δύο χρόνια καθώς επίσης ότι θα μειώσει το κόστος του δημόσιου τομέα, ενώ ήταν κατηγορηματικός ότι δεν θα κάνει απολύσεις. Ο κ . Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ των πλειστηριασμών, όχι μόνο της πρώτης κατοικίας, αλλά της ιδιοκτησίας επιχειρηματιών που λήστεψαν τις εταιρίες τους και είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

    Αναφορικά με την υποχρέωση της χώρας για πρωτογενή πλεονάσματα, είπε ότι «η χώρα μπορεί να διεκδικήσει από την Ευρώπη κάτι καλύτερο και στο χρέος και στο πρωτογενές πλεόνασμα".

    Για τηλεοπτικές άδειες

    Για το θέμα των ημερών, την διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι «ο νόμος Παππά θα καταργηθεί και οι αρμοδιότητες θα επιστρέψουν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης? Ο νόμος Παππά είναι αντισυνταγματικός...". Αντέκρουσε τα περί διαπλοκής της κυβέρνησης υποστηρίζοντας: "Μιλάει η κυβέρνηση για καναλάρχες εργολάβους. Μα, 465.000.000 έδωσε η ίδια η κυβέρνηση πανωπροίκι στους εργολάβους για να συνεχίσουν τα έργα των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων. Ποιόν κοροϊδεύουν;". Ανέφερε ακόμη ότι έχει στείλει επιστολή στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπου ζητά να προσκληθούν και οι 4 υπερθεματιστές και ο κ. Παππάς ως αρμόδιος υπουργός και να τεκμηριώσουν οι υπερθεματιστές την προέλευση των χρημάτων. "Είναι πολλά τα λεφτά πράγματι και θα πρέπει να αποδείξουν ότι τα έχουν από νόμιμους πόρους, όπως ορίζει ο νόμος? Μιλάμε για μια σταδιακή υποβάθμιση της ποιότητας της Δημοκρατίας μας και μια απαράδεκτη ροπή στον αυταρχισμό, στα κανάλια, στις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, στο κομματικό κράτος που χτίζεται" ανέφερε χαρακτηριστικά".

    Για την αντιπολιτευτική στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι: "Δεν πρόκειται να αντιγράψω τις κακές συνήθειες άλλων Αρχηγών Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, οι οποίοι για να εκλεγούν έταζαν τα πάντα στους πάντες, για να βρεθούν αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα των δικών τους προεκλογικών δεσμεύσεων, όταν πια έφτασαν στην εξουσία".

    Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι δεν θα επαναλάβει, "το λάθος το οποίο έκανε ο κ. Τσίπρας να μιλήσει για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ", ωστόσο "θα δεσμευτώ, ότι ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να μειωθεί 30% εντός των πρώτων δύο ετών". Εξίσου κατηγορηματικά δεσμεύτηκε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις Δημοσίων υπαλλήλων. «Δεσμεύομαι ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις, αλλά μέσα από μια αναλογία αποχωρήσεων και νέων προσλήψεων, η οποία να μειώνει σταδιακά το Δημόσιο. Και το σημαντικότερο μέσα από τη μη ανανέωση της πρακτικής να βάζουμε στο Δημόσιο από την πίσω πόρτα, συμβασιούχους ορισμένου χρόνου και μετά να τους μονιμοποιούμε».

    Για πρόωρες εκλογές

    Επέμεινε δε στο αίτημά του για πρόωρες εκλογές, λέγοντας ότι: «Η Ελλάδα σήμερα μοιάζει με ρημαγμένη χώρα...Δεν μπορώ να ανεχθώ αυτήν την παρακμή και έχω μια εθνική ευθύνη από τη θέση μου, να βάλω ένα τέλος σε αυτόν τον κατήφορο. Και το τέλος αυτό προϋποθέτει πολιτική αλλαγή στη χώρα...Θα εξακολουθώ να τις ζητώ με απόλυτη επιμονή και συστηματικότητα? Όσο καθυστερούμε τόσο πιο δύσκολο θα είναι το έργο της επόμενης κυβέρνησης".

    Αναφερόμενος ειδικότερα στο Κράτος ανέφερε ότι : «Δεν θέλω ένα αδύναμο Κράτος. Θέλω ένα μικρότερο αλλά ισχυρότερο Κράτος" ενώ για την κυβέρνηση που θα συγκροτήσει σημείωσε: «Θα είναι μια κυβέρνηση των αρίστων. Θα υπάρχουν στην κυβέρνησή μου και στελέχη έξω από τη πολιτική". Ήταν δε κατηγορηματικός: "Ερχομαι να κάνω πραγματικές μεταρρυθμίσεις και δεν πρόκειται να ανεχτώ αποκλίσεις από αυτό από κανέναν και αυτή θα είναι και η εντολή την οποία θα πάρω. Θα χρειαστούμε μια μεγάλη ομάδα την επόμενη μέρα η οποία θα υποστηρίξει αυτή την προσπάθεια. Αλλά η ομάδα αυτή πρέπει να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Να είναι άνθρωποι ηθικοί, ακέραιοι, εργατικοί, με εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα, δουλευταράδες, αποφασισμένοι, με τσαγανό".

    [03] Εγκλωβισμένοι 110 ανθρωποι στις καμπίνες του τελεφερίκ στις Άλπεις, σε ύψος 3.800 μέτρων

    Εκατόν δέκα άνθρωποι εγκλωβίστηκαν απόψε στις καμπίνες του τελεφερίκ όπου επέβαιναν και το οποίο ακινητοποιήθηκε πάνω από τους παγετώνες του Λευκού Όρους, στις Άλπεις, σε ύψος 3.800 μέτρων. Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση διάσωσης και μεταφοράς τους με ελικόπτερα στα πεδινά, μετέδωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

    «110 άνθρωποι εγκλωβίστηκαν σε ύψος 3.800 μέτρων στο τελεφερίκ» που συνδέει το Αιγκίγ ντι Μιντί (3.842 μέτρα), σε γαλλικό έδαφος, στο Πουάντ Ελμπρονέ (3.462 μέτρα) στα σύνορα με την Ιταλία, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο νομάρχης της Άνω Σαβοΐας, Ζορζ Φρανσουά Λεκλέρκ.

    Κάποια καλώδια μπλέχτηκαν μεταξύ τους γύρω στις 17.00 ώρα Ελλάδας «για αδιευκρίνιστους λόγους» και οι εργαζόμενοι στην Εταιρεία του Λευκού Όρους δεν μπόρεσαν να επιδιορθώσουν τη ζημιά, εξήγησε στο AFP ο Ματιέ Ντεσαβάν, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που διαχειρίζεται το τελεφερίκ.

    Από την πλευρά του το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 3 έκανε λόγο για ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή κι είχαν ως αποτέλεσμα να μπλέξουν τα καλώδια.

    Οι αρχές αποφάσισαν να οργανώσουν μια επιχείρηση απεγκλωβισμού και μεταφοράς των επιβαινόντων από αέρος, όπου συμμετέχουν τρία ελικόπτερα από την Ελβετία, τη Γαλλία και την Ιταλία.

    «Η επιχείρηση θα διαρκέσει κάποιο χρόνο όμως ο καιρός είναι καλός» διευκρίνισε ο Ντεσαβάν.

    «Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τους πελάτες. Διαθέτουν νερό και μέσα επικοινωνίας όμως αρχίζουν να δυσανασχετούν καθώς έχει περάσει πολλή ώρα» πρόσθεσε ο υπεύθυνος.

    Η διαδρομή με το τελεφερίκ "Panoramique Mont-Blanc" είναι μήκους 5 χιλιομέτρων και διαρκεί περίπου 35 λεπτά, ωστόσο οι επιβάτες βρίσκονται εγκλωβισμένοι εκεί ήδη 2 ώρες.

    [04] Ο Γκι Φέρχοφστατ θα εκπροσωπήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όρισε σήμερα τον Γκι Φέρχοφστατ, τον φιλελεύθερο πρώην πρωθυπουργό του Βελγίου και πολέμιο των ευρωσκεπτικιστών, ως εκπρόσωπό του στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο 63χρονος Φέρχοφστατ, ο ηγέτης του κεντρώου, φιλελεύθερου μπλοκ Alde στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ότι είναι "τιμή του" που ορίστηκε διαπραγματευτής και ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διαδραματίσει "κεντρικό ρόλο" σε μια μελλοντική συμφωνία μεταξύ των Βρυξελλών και του Λονδίνου.

    Ο Φέρχοφστατ είναι ο δεύτερο Βέλγος που μετέχει στην ομάδα των διαπραγματευτών: ο συμπατριώτης του και πρώην εκπρόσωπος της βελγικής κυβέρνησης Ντιντιέ Σέους θα εκπροσωπήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενώ ο Γάλλος Μισέλ Μπαρνιέ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται ότι θα έχει περιορισμένο ρόλο στις διαπραγματεύσεις με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι όταν αυτή προσφύγει επισήμως στο άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, ξεκινώντας τη διαδικασία για την αποχώρηση της χώρας της από την Ένωση. Όμως οι ευρωβουλευτές θα πρέπει στη συνέχεια να εγκρίνουν τους νόμους που θα οριστικοποιούν το "διαζύγιο" και, ενδεχομένως, και άλλες συμφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών.

    [05] Die Welt: Ο νότος της Ευρώπης κηρύσσει τον πόλεμο στην λιτότητα

    «Την Παρασκευή συναντώνται οι ηγέτες των κρατών της νότιας Ευρώπης σε μια μίνι σύνοδο κορυφής στην Αθήνα. Μετά το Brexit σχεδιάζουν να αυξήσουν την επιρροή τους. Οι ισορροπίες στην Ευρώπη μετατοπίζονται» γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Welt για την αυριανή Σύνοδο των Μεσογειακών Κρατών της Ε.Ε.

    «Πρόκειται για μια λαμπρή συνάθροιση. Το σύνθημα της συνάντησης το καθόρισε ο Τσίπρας "Ανάπτυξη ή λιτότητα". Πρόκειται για την κήρυξη πολέμου στην πολιτική της λιτότητας στης Ευρώπη. Η μίνι σύνοδος κορυφής δεν είναι μια συνάντηση για ανταλλαγή απόψεων, αλλά μια συνάντηση για την οποία η καγκελάριος Μέρκελ πρέπει να τρέμει. To "Club Med" μυρίζεται πρωινό ευνοϊκό αεράκι μετά το Brexit. Πρόκειται για την απαρχή μια σειράς από άλλες τέτοιες συναντήσεις. Να γίνουν οι μεσογειακές χώρες οι χώρες που δίνουν τον τόνο στην Ευρώπη, αυτό είναι τουλάχιστον το όραμα των συμμετεχόντων. Η χρονική συγκυρία της συνάντησης δεν είναι συμπτωματική. Γίνεται μια βδομάδα πριν την έκτακτη σύνοδο κρυφής στη Μπρατισλάβα», γράφει η Welt.

    «Οι χώρες του "Club Med" φαίνεται πως έχουν απάντηση στα προβλήματα της Ευρώπης: λιγότερη λιτότητα, περισσότερη αλληλεγγύη, περισσότερη συνευθύνη. Θέλουν περισσότερη Ευρώπη. Θέλουν μια Ευρώπη στην οποία ισχυρότερες χώρες όπως η Γερμανία να έλκουν τις πιο αδύναμες. Θέλουν μιαν άλλη Ευρώπη».

    Η Welt αφού κάνει μια αναφορά στις διαφορετικές αντιλήψεις άλλων χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης λ.χ. για το προσφυγικό καταλήγει: «Οι ισορροπίες στην Ευρώπη μετατοπίζονται. Ο άξονας Παρισιού - Bερολίνου είναι εύθραυστος, εκείνοι οι οποίοι έδιναν τον τόνο παλαιότερα απειλούνται να βγουν από την πορεία τους. Διαμορφώνονται νέες συμμαχίες. Η Γαλλία αναζητά άλλους εταίρους. Η σύνοδος κορυφής της Αθήνας είναι μόνο μια πρόγευση».

    [06] Στόχος της Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ είναι να συμβάλλει στην διαμόρφωση ενός νέου οράματος για την ΕΕ

    Με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, πραγματοποιείται αύριο στην Αθήνα η Σύνοδος των Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε. στην οποία θα συμμετάσχουν οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Μάλτας, καθώς και εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ισπανίας.

    Όπως σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι "μετά το βρετανικό δημοψήφισμα και την επιλογή των Βρετανών για Brexit, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις και εξελίξεις σχετικά με το πώς θα συνεχίσει, πώς θα ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις ανησυχίες των πολιτών της και θα διαμορφώσει ένα νέο όραμα που θα εμπνεύσει εκ νέου τους πολίτες της. Εξάλλου, στις 16 Σεπτεμβρίου συνέρχεται στην Μπρατισλάβα άτυπη σύνοδος των 27 κρατών - μελών (δηλαδή, πλην της Μ. Βρετανίας) προκειμένου να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα. Ενόψει της συνόδου αυτής, αναπτύσσονται έντονη κινητικότητα και επαφές ανάμεσα στα κράτη - μέλη και τους θεσμούς της Ε.Ε."

    Σε αυτό το πλαίσιο, προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι "η ελληνική κυβέρνηση έλαβε την πρωτοβουλία να συγκαλέσει τη Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε. Η σύνοδος αυτή δεν στοχεύει στη διαμόρφωση ενός «μετώπου του Νότου» ή της ευρωπαϊκής περιφέρειας σε αντιπαράθεση με τον Βορρά και τον «πυρήνα» της Ε.Ε. Αντιθέτως, συμπεριλαμβάνει ιδρυτικά κράτη - μέλη, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, που ταυτοχρόνως ανήκουν και στον Νότο και στον Βορρά, συμμετέχουν στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. ενισχύοντας έτσι την επιρροή της Συνόδου αυτής. Ομοίως, δεν αποτελεί ένα κλειστό πολιτικό κλαμπ σοσιαλιστικών ή αριστερών κυβερνήσεων, αλλά συμπεριλαμβάνει δυνάμεις από την Αριστερά ως την Κεντροδεξιά".

    Υπογραμμίζουν ότι "στόχος της Συνόδου είναι να συμβάλλει στην διαμόρφωση ενός νέου οράματος για την Ε.Ε., προκειμένου αυτή να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις κοινές προκλήσεις, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας, της μετανάστευσης και της ασφάλειας. Όπως επανειλημμένα έχει αναλύσει ο Αλέξης Τσίπρας, η Ευρώπη και οι χώρες της αντιμετωπίζουν τρεις παράλληλες κρίσεις σε αυτούς τους τομείς. Οι μεσογειακές χώρες που συμμετέχουν στη σύνοδο, έχουν έρθει αντιμέτωπες με μια ή περισσότερες από αυτές τις κρίσεις. Επομένως, έχουν κοινό ενδιαφέρον να συνεργαστούν προκειμένου να προωθήσουν κοινές πρωτοβουλίες και προτεραιότητες σε ευρωπαϊκό επίπεδο".

    Οι κύκλοι της κυβέρνησης αναφέρουν πιο συγκεκριμένα ότι:

    Στον τομέα της Οικονομίας χρειάζονται:

    - περισσότερες επενδύσεις και ανάπτυξη για την οριστική υπέρβαση της οικονομική κρίσης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, και προστασία του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου,

    - η βέλτιστη χρήση της ευελιξίας εντός των ευρωπαϊκών κανόνων,

    - να διασφαλιστεί το κοινωνικό κεκτημένο της Ευρώπης, οι ελάχιστοι μισθοί και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις,

    - να ενισχυθούν τα επενδυτικά πακέτα (Γιούνκερ) με περισσότερους πόρους που θα κατευθυνθούν εκεί που υπάρχουν πραγματικές ανάγκες και προτεραιότητες.

    Στον τομέα της Μετανάστευσης χρειάζονται:

    - αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, με δυνατότητα κοινωνικής ένταξης απέναντι στην άνοδο ακραίων και ξενοφοβικών τάσεων,

    - να αντικατασταθούν οι παράτυπες οδοί μετανάστευσης με νόμιμες και ασφαλείς οδούς μετανάστευσης και επανεγκατάστασης, και εφαρμογή των συμφωνιών επανεισδοχής,

    - η υποστήριξη της Συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας, η οποία έχει πετύχει τη ραγδαία μείωση των θανάτων στο Αιγαίο,

    - η ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου και των υπηρεσιών των κρατών - μελών πρώτης γραμμής,

    - η ταχεία εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την μετεγκατάσταση και τη δίκαιη κατανομή των βαρών,

    - η μεταρρύθμιση του «συστήματος του Δουβλίνου».

    Στον τομέα της Ασφάλειας χρειάζονται:

    - η Ε.Ε. να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών της με αλληλεγγύη και συνεργασία των κρατών - μελών και των αρχών τους,

    - η Ε.Ε. να προωθήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο με ενίσχυση της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας και άμυνας της,

    - να αποτελέσει προτεραιότητα της Ε.Ε. ο τερματισμός της κατοχής στην Κύπρο και η υποστήριξη των διαπραγματεύσεων για μια δίκαιη, βιώσιμη και συνολική λύση βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτος-μέλος της Ε.Ε.,

    - ενίσχυση της αντι-τρομοκρατικής συνεργασίας με τρίτες χώρες και αντιμετώπιση της ρίζας της τρομοκρατίας.

    Καταλήγουν, αναφέροντας πως "στόχος είναι η συνεργασία των Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε. να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά."

    Με στόχο το πνεύμα αμοιβαιότητας και αλληλεγγύης, ώστε να καταγραφούν οι προτεραιότητες για το σύνολο των χωρών, προσέρχεται ο Φ.Ολάντ στην αυριανή Σύνοδο Μεσογειακών χωρών της Ε.Εστην Αθήνα

    Την αποσαφήνιση των προτεραιοτήτων και το συντονισμό των χωρών του Νότου ώστε να συμμετέχουν με κοινή φωνή στη

    συνάντηση κορυφής στην Μπρατισλάβα, θα επιδιώξει ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, κατά την αυριανή Σύνοδο των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου στην Αθήνα.

    Σύμφωνα με κύκλους της γαλλικής προεδρίας, απώτερος στόχος του προέδρου είναι να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία ώστε κατά την επέτειο των 60 χρόνων της Συνθήκης της Ρώμης (17 Μαρτίου 2017) να είναι σε θέση να ορίσουν έναν οδικό χάρτη, μια ατζέντα και να δοθούν εντολές.

    Η γαλλική προεδρία απορρίπτει κάθε ιδέα δημιουργίας ενός «λόμπυ» του Νότου κατά του άξονα των χωρών του Βορρά, όπως συχνά έχει αναφερθεί σε σχόλια.

    «Δεν είναι αυτό το πνεύμα» εξήγησε διπλωμάτης που συμμετείχε στην προετοιμασία του ταξιδιού του προέδρου. «Στόχος είναι το πνεύμα αμοιβαιότητας και αλληλεγγύης, ώστε να καταγραφούν οι προτεραιότητες για το σύνολο των χωρών» πρόσθεσε.

    Οι χώρες που συμμετέχουν στην αυριανή συνάντηση στην Αθήνα (Ιταλία, Πορτογαλία, Μάλτα, Κύπρος, Ισπανία, Γαλλία και Ελλάδα) ανήκουν στην ευρωζώνη και στη ζώνη Σένγκεν, έχουν αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα, ακόμα και σε θέματα αλληλεγγύης.

    Οι Γάλλοι πιστεύουν ότι παρ' ότι η πρόκληση είναι μεγάλη, λόγω της περιπλοκότητας των καταστάσεων σε κάθε χώρα, εν τούτοις, οι προτεραιότητες των χωρών του νότου, «αποτελούν και προτεραιότητες για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

    [07] Δείπνο Αλέξη Τσίπρα στον Νίκο Αναστασιάδη στο Μαξίμου

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπεδέχθη προ ολίγου στο Μέγαρο Μαξίμου, τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στον οποίο θα παραθέσει δείπνο κατά την διάρκεια του οποίου αναμένεται να συζητηθούν μεταξύ άλλων, η πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, οι περιφερειακές εξελίξεις και η αυριανή Σύνοδος των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, στην οποία θα συμμετάσχουν οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Μάλτας, καθώς και εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ισπανίας.

    Σημειώνεται, ότι νωρίτερα σήμερα, κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν πως οι μεσογειακές χώρες που συμμετέχουν στη σύνοδο έχουν κοινό ενδιαφέρον να συνεργασθούν, προκειμένου να προωθήσουν κοινές πρωτοβουλίες και προτεραιότητες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ ειδικότερα στον τομέα της Ασφάλειας, τονίζονταν, μεταξύ άλλων, η αναγκαιότητα του "να αποτελέσει προτεραιότητα της Ε.Ε. ο τερματισμός της κατοχής στην Κύπρο και η υποστήριξη των διαπραγματεύσεων για μια δίκαιη, βιώσιμη και συνολική λύση βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτος - μέλος της Ε.Ε".

    [08] Ένα χρυσό και ένα χάλκινο, τα δυο πρώτα μετάλλια για την χώρα μας, στους Παραολυμπιακούς του Ρίο

    Ιδανικότερο ξεκίνημα στους 15ους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο δεν θα μπορούσε να φανταστεί η ελληνική αποστολή. Ο Θανάσης Κωνσταντινίδης με φοβερά παγκόσμια ρεκόρ (το κατέρριψε συνολικά τρεις φορές!) κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στη σφαίρα κατηγορίας F32, την ίδια στιγμή που ο Δημήτρης Ζησίδης ήταν «χάλκινος» στην ίδια κατηγορία. Οι αθλητές του Λάζαρου Στεφανίδη χάρισαν έτσι στην Ελλάδα τα πρώτα της μετάλλια στη διοργάνωση του Ρίο, τα οποία θα λειτουργήσουν ευεργετικά στην ψυχολογία ολόκληρης της ελληνικής ομάδας που ήρθε εδώ στην Βραζιλία με στόχο να βρεθεί όσο το δυνατόν πιο ψηλά στη γενική κατάταξη.

    Από τη συλλογή του Δημήτρη Ζησίδη έλειπε το Παροαλυμπιακό μετάλλιο, το οποίο ήρθε εν τέλει εδώ στο Ρίο. Στην τρίτη προσπάθεια του πρώτου σετ βολών έριξε την σφαίρα στα 9 μέτρα 24 εκατοστά, επίδοση που ήταν αρκετή για να του χαρίσει το χάλκινο μετάλλιο του αγωνίσματος. Οι υπόλοιπες έγκυρες βολές του Ζησίδη μετρήθηκαν 8.66, 8.80 και 7.67μ. ενώ είχε και δύο άκυρες στο δεύτερο σετ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 8 September 2016 - 20:32:35 UTC