Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δήμος Καλαμάτας: Χωρίς ανταπόκριση το Μαξίμου, επί Σαμαρά, στο αίτημα από το 2013 για αντιπλημμυρικά έργα
  • [02] Ν. Ξυδάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Να ξανακάνουμε ελκυστικές για τους πολίτες τις ιδρυτικές αξίες της EE
  • [03] Αλέξης Χαρίτσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Απόλυτη προτεραιότητα, η αναβάθμιση της δημόσιας Υγείας και Παιδείας
  • [04] Το ελληνικό πρόγραμμα στο τραπέζι του Eurogroup
  • [05] Ι. Δραγασάκης στην ΕΡΤ3: Παραμένει στόχος η διαγραφή του χρέους
  • [06] Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό της 53χρονης στη Νέα Μηχανιώνα
  • [07] «Αυγή»: Είναι δείγμα τυφλής πολεμικής, προπαγανδιστικής ένδειας ότι η εφημερίδα «παρανομεί»
  • [08] Ο Ομπάμα προειδοποιεί τη Βόρεια Κορέα για «σοβαρές συνέπειες»
  • [09] Αργεντινή: 38 χρόνια αργότερα, οι δήμιοι της κόρης της καταδικάστηκαν
  • [10] Π. Τζεντιλόνι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ιταλία και Ελλάδα δεν μπορούν να βλέπουν την υπόλοιπη Ευρώπη μακριά
  • [11] Την επιτυχή διεξαγωγή της 5ης πυρηνικής δοκιμής της, ανακοίνωσε η Β. Κορέα
  • [12] Ο Ζαν-Πολ Μπελμοντό βραβεύεται στο Φεστιβάλ της Βενετίας
  • [13] Άρχισε το επτάχρονο ταξίδι του ο «κυνηγός» αστεροειδών Osiris-REx
  • [14] Ένας στους τέσσερις Έλληνες πιστεύουν ότι τα εμβόλια δεν είναι ασφαλή
  • [15] Στις 23/09 τα νέα iPhone 7 και iPhone 7 Plus της Apple, σε Ελλάδα και Κύπρο
  • [16] Οικονομία, μετανάστευση, ασφάλεια στην ατζέντα της Συνόδου του Νότου

  • [01] Δήμος Καλαμάτας: Χωρίς ανταπόκριση το Μαξίμου, επί Σαμαρά, στο αίτημα από το 2013 για αντιπλημμυρικά έργα

    Από το 2013 ο δήμος Καλαμάτας μετά τις πλημμύρες του Νοεμβρίου, που ήσαν μικρότερης έντασης από τις πρόσφατες, είχε προβεί στη σύνταξη εμπεριστατωμένου υπομνήματος, το οποίο υπεβλήθη στο υπουργείο Εσωτερικών (τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013), στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. άλλα δυστυχώς, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του δήμου Καλαμάτας.

    Όπως υπογραμμίζεται το υπόμνημα περιελάμβανε αναλυτική καταγραφή των προβλημάτων, προτάσεις θεραπείας τους και εζητείτο χρηματοδότηση ?μεταξύ άλλων - για αντιπλημμυρικά έργα ύψους 3.450.000 ευρώ, τουλάχιστον.

    Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο δήμος Καλαμάτας υπεβλήθησαν αιτήματα για πραγματοποίηση των παρακάτω έργων:

    1. Επαναφορά της διατομής του ποταμού Άρι στο αρχικό της εύρος καθώς επίσης και αφαίρεση της βλάστησης, με εκτιμώμενο κόστος 300.000 ευρώ 2. Άμεση αποκατάσταση πρανών ρεμάτων και καθαρισμός,με εκτιμώμενο κόστος300.000 ευρώ 3. Επανεξέταση λειτουργίας αντλιοστασίων ΓΟΕΒ και καθαρισμός καναλιών, πρωτευόντων και δευτερευόντων (έργο της Περιφέρειας) 4. Αντιπλημμυρική προστασία Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, με εκτιμώμενο κόστος 1.200.000 ευρώ 5. Αποχέτευση ομβρίων εθνικού δρόμου Τρίπολης -Καλαμάτας, από ΤΕΙ έως κόμβο Ζαφείρη, με εκτιμώμενο κόστος 1.500.000 ευρώ 6. Προστασία συνοικισμού Κατσαραίϊκα Τοπικής Κοινότητας Λαιΐκων, με εκτιμώμενο κόστος 150.000 ευρώ κ.λπ.

    [02] Ν. Ξυδάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Να ξανακάνουμε ελκυστικές για τους πολίτες τις ιδρυτικές αξίες της EE

    Το μήνυμα ότι οι σοσιαλιστές και η αριστερά μπορούν και πρέπει να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις, δημιουργώντας μια προοδευτική ατζέντα που θα μπορεί να επηρεάσει τους Ευρωπαίους ηγέτες και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στέλνει με συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκος Ξυδάκης, μια μέρα πριν από τη σύνοδο των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στην Αθήνα και ανήμερα της Συνόδου Κορυφής Ευρω-Μεσογειακών Κρατών, που συγκλήθηκε με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.

    «Οφείλουμε να δράσουμε από κοινού, δημιουργώντας συνθήκες που θα κάνουν ελκυστική στους πολίτες τη Δημοκρατία και τις ιδρυτικές αξίες της Ένωσης. Που θα δώσουν εκ νέου νόημα στην πολιτική για τους Ευρωπαίους πολίτες» είπε ο κ. Ξυδάκης, τονίζοντας την ανάγκη να ενισχυθούν οικοινές δράσεις προκειμένου να αντιστραφεί «το κλίμα που έχει δημιουργηθεί και αποτυπώνεται με την άνοδο του ακροδεξιού λαϊκισμού».

    Στο πλαίσιο αυτό μίλησε για τη σημασία της συνόδου του Σαββάτου, που αποτελεί μια πρωτοβουλία των σοσιαλιστών υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, και υπογράμμισε πως «παρόμοιες συναντήσεις είναι σημαντικές για την προώθηση προοδευτικών ιδεών και ταυτόχρονα διαμορφώνουν έδαφος συμμαχιών για τη χώρα μας», εκφράζοντας την πεποίθηση πως οι τελευταίες κρίσεις απέδειξαν πως το νεοφιλελεύθερο δόγμα έχει αποτύχει ως οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο. «Επείγει λοιπόν να αλλάξουμε προσανατολισμό προτάσσοντας πολιτικά σχέδια και πρακτικές για την ανάκτηση της συνοχής των κοινωνιών μας, για δίκαιη ανάπτυξη» προσέθεσε.

    Τη συνάντηση θα την απασχολήσουν, όπως ανέφερε ο κ. Ξυδάκης, οι τρέχουσες εξελίξεις στην ΕΕ μετά το Brexit και οι απαραίτητες πολιτικές πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της Ένωσης, την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας και την προστασία της εργασίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων στο πλαίσιο μιας δίκαιης ανάπτυξης. «Θα εξετάσουμε πώς οι προοδευτικές δυνάμεις θα συλλειτουργήσουν απέναντι στην ανησυχητική άνοδο της ακροδεξιάς» συμπλήρωσε.

    Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Νίκου Ξυδάκη στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Ερ: To Σάββατο πραγματοποιείται στην Αθήνα σύνοδος με τη συμμετοχή ομολόγων σας υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Ποια θέματα θα την απασχολήσουν;

    Απ: Να διευκρινίσω καταρχάς ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία των σοσιαλιστών Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων: του Γάλλου Αρλέμ Ντεζίρ, του Ιταλού Σάντρο Γκότσι και της Πορτογαλίδας Μαργκαρίτα Μαρκές. Έχουν γίνει ήδη άλλες δύο συναντήσεις, στις Βρυξέλλες και τη Ρώμη. Στη δεύτερη, στη Ρώμη, είχαμε κληθεί ως παρατηρητές εγώ και ο Νίκος Παππάς. Στη διάρκειά της συμφωνήθηκε να φιλοξενηθεί η επόμενη στην Αθήνα. Με τους ομολόγους μας έχει αναπτυχθεί στενή σχέση, που οφείλεται εκτός των άλλων και στο ότι η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως απαραίτητος κρίκος για τη διατήρηση της συνοχής της Ευρώπης.

    'Αλλωστε η χώρα μας καλείται εδώ και καιρό, μέσω του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, να παρίσταται ως παρατηρητής σε παρόμοιες συναντήσεις κορυφής. Σε αυτές αναπτύσσεται ένας διάλογος μεταξύ των σοσιαλιστικών κυβερνήσεων και μεταξύ της σοσιαλδημοκρατίας και της αριστεράς.

    Σχετικά με τη θεματολογία, τη συνάντηση θα απασχολήσουν οι τρέχουσες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit και οι απαραίτητες πολιτικές πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της Ένωσης, την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας και την προστασία της εργασίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων στο πλαίσιο μιας δίκαιης ανάπτυξης. Θα εξετάσουμε πώς οι προοδευτικές δυνάμεις θα συλλειτουργήσουν απέναντι στην ανησυχητική άνοδο της ακροδεξιάς.

    Επιπλέον, θα συζητηθούν προτάσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, για την ασφάλεια και την ενωσιακή εξωτερική πολιτική. Είναι δεδομένη η δυσπιστία των πολιτών απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Καταγράφεται το τελευταίο χρονικό διάστημα πανευρωπαϊκά σε έρευνες κοινής γνώμης αλλά και σε εκλογικές αναμετρήσεις. Μας απασχολεί λοιπόν η ενεργός σύνδεση των πολιτών με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ερ: Τι προσδοκάτε από αυτή την πρωτοβουλία;

    Απ: Φιλοδοξούμε να δημιουργηθεί μια προοδευτική ατζέντα που θα μπορεί να επηρεάσει τους Ευρωπαίους ηγέτες και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 'Αλλωστε, η συνάντηση πραγματοποιείται μία μέρα μετά την Σύνοδο Κορυφής Ευρω-Μεσογειακών Κρατών, που συγκλήθηκε με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού. Βρισκόμαστε σε μία εποχή κρίσιμη, όπου σοσιαλιστές και αριστερά μπορούν και πρέπει να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις, να σκεφτούν και να προτείνουν λύσεις. Και αυτό πρέπει να γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι κοινές δράσεις πρέπει να ενισχυθούν, αν θέλουμε να αναστρέψουμε το κλίμα που έχει δημιουργηθεί και αποτυπώνεται με την άνοδο του ακροδεξιού λαϊκισμού. Οφείλουμε να δράσουμε από κοινού, δημιουργώντας συνθήκες που θα κάνουν ελκυστική στους πολίτες τη Δημοκρατία και τις ιδρυτικές αξίες της Ένωσης. Που θα δώσουν εκ νέου νόημα στην πολιτική για τους ευρωπαίους πολίτες. Το νεοφιλελεύθερο δόγμα παρουσιάζεται από τους οπαδούς του ως φυσικός νόμος, ως ιστορική αναγκαιότητα. Εντούτοις, οι τελευταίες κρίσεις απέδειξαν ότι έχει αποτύχει ως οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό μοντέλο. Προκάλεσε έκρηξη της ανισότητας και ρήγματα στην κοινωνική συνοχή . Επείγει λοιπόν να αλλάξουμε προσανατολισμό προτάσσοντας πολιτικά σχέδια και πρακτικές για την ανάκτηση της συνοχής των κοινωνιών μας, για δίκαιη ανάπτυξη. Παρόμοιες συναντήσεις λοιπόν είναι σημαντικές για την προώθηση προοδευτικών ιδεών και ταυτόχρονα διαμορφώνουν έδαφος συμμαχιών για τη χώρα μας.

    Ερ: Πόσο απειλητική είναι η άνοδος της ακροδεξιάς, στην οποία αναφερθήκατε;

    Απ: Η απειλή είναι σοβαρή και εδράζεται ακριβώς στην νεοφιλελεύθερη θεολογία της λιτότητας, της καταστροφικής πίεσης που ασκείται στα μεσαία και κατώτερα στρώματα, στην εγκατάλειψη της κοινωνικής Ευρώπης. Επιπλέον η προσφυγική κρίση δίνει τροφή στην ακροδεξιά, που σπέρνει το φόβο και δοκιμάζει τι μπορεί να ψαρέψει καλλιεργώντας στο ρατσισμό και την ξενοφοβία. Υπάρχει συνεπώς ανησυχία για επανάληψη φαινομένων που ζήσαμε στον σκοτεινό 20ου αιώνα της Ευρώπης - στον μεσοπόλεμο.

    Είναι κάτι που έθεσε τόσο καίρια και με τόση διαύγεια μόλις πριν λίγες μέρες ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Zeid bin Ra'ad, προειδοποιώντας μας για τη δράση και την απήχηση των δημαγωγών: «όλοι τους, στον ένα ή τον άλλο βαθμό, επιδιώκουν να αναβιώσουν ένα παρελθόν αγνό και γαλήνιο, με τους ανθρώπους στα ηλιόλουστα λιβάδια ενωμένους στη βάση της θρησκείας ή της εθνικότητας, να ζουν ειρηνικά, απαλλαγμένοι από τα ξένα στοιχεία, το έγκλημα, τον πόλεμο. Ένα παρελθόν που ασφαλώς δεν υπάρχει, στην πραγματικότητα δεν υπήρξε ποτέ, οπουδήποτε. Ξέρουμε όλοι ότι η Ευρώπη για αιώνες ολόκληρους ήταν οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό. Όσοι επικαλούνται ένα τέτοιο -ανύπαρκτο- παρελθόν, απλώς εξαπατούν το κοινό τους και το κάνουν με έξυπνο τρόπο».

    [03] Αλέξης Χαρίτσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Απόλυτη προτεραιότητα, η αναβάθμιση της δημόσιας Υγείας και Παιδείας

    «Επιχειρηματικότητα είναι και η κοινωνική επιχειρηματικότητα» δηλώνει, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης. Γνωστοποιεί ότι «σύντομα θα εκδοθεί ειδική δράση (συνολικού προϋπολογισμού 55 εκατ.) για την ανάπτυξη και προώθηση σχημάτων κοινωνικής οικονομίας».

    Ο υφυπουργός αναφερόμενος στα εργαλεία που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για την ανασυγκρότηση της οικονομίας, υπογραμμίζει τη σημασία που δίνει για τη δημιουργία μιας επενδυτικής πλατφόρμας, η οποία θα καλύψει μέρος του χρηματοδοτικού κενού των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και θα συμβάλει στη μετατόπιση της χρηματοδότησης από τις μη επιστρεπτέες επιδοτήσεις σε πιο σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία. Αποφασιστικό ρόλο στη διαχείριση της πλατφόρμας θα διαδραματίσει ο νέος δημόσιος αναπτυξιακός φορέας, που θα προκύψει από τη συνένωση και αναβάθμιση των ΕΤΕΑΝ και ΤΑΝΕΟ.

    Τέλος, ο κ.Χαρίτσης αναφέρει τις δράσεις που θα πρέπει να περιμένουν οι επιχειρηματίες και οι επιστήμονες ότι θα ανακοινωθούν έως το τέλος του χρόνου.

    Αναλυτικά η συνέντευξη στην Εύη Παπαδοσηφάκη έχει ως εξής:

    Ερ: Κεντρικό ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι η ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, με όρους δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης. Ποια εργαλεία αξιοποιούνται προς αυτή την κατεύθυνση; Ποιες σκέψεις υπάρχουν για το μέλλον ώστε να συμπληρωθεί περαιτέρω το υποστηρικτικό πλέγμα που έχει δημιουργηθεί;

    Απ: Η κρίση της ελληνικής οικονομίας δεν είναι κυκλική, ώστε η αναμενόμενη ανάκαμψη να ισοδυναμεί με το ξεπέρασμά της. Είναι αντίθετα μια κρίση δομική ενός στρεβλού παραγωγικού μοντέλου που οφείλει να μετασχηματιστεί ριζικά.

    Η«δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη» περιγράφει ένα νέο πρότυπο: (α) σε ρήξη με τις στενές διασυνδέσεις οικονομικών συμφερόντων και πολιτικής εξουσίας,

    (β) με έμφαση στην καινοτομία, την εξωστρέφεια, την αξιοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων των εργαζομένων.

    Για πρώτη φορά υπάρχει μια ολοκληρωμένη στρατηγική , ώστε τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία - το ΕΣΠΑ 2014-20, ο νέος αναπτυξιακός νόμος, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων - να αξιοποιούνται συντονισμένα για την επιτάχυνση της ανάκαμψης και τον προσανατολισμό της στο νέο παραγωγικό μοντέλο. Στο πλαίσιο της ίδιας στρατηγικής, αναζητούνται επιπλέον επενδυτικοί πόροι από διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα.

    Αποφασιστική ώθηση στην οικονομία αναμένουμε να δώσει η σύσταση του Ταμείου Συμμετοχών (Fund of Funds). Υπό τη διαχείριση του Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Ταμείου (EIF) και με τη χρηματοδοτική συνδρομή όσο το δυνατόν περισσότερων και αξιόπιστων συμμετεχόντων (εθνικών και διεθνών οργανισμών, ιδιωτικών επενδυτικών εταιρειών) επιδιώκουμε να δημιουργηθεί μια επενδυτική πλατφόρμα, η οποία θα καλύψει μέρος του χρηματοδοτικού κενού των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και θα συμβάλει στη μετατόπιση της χρηματοδότησης από τις μη επιστρεπτέες επιδοτήσεις σε πιο σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία (συμμετοχή στη μετοχική σύνθεση: equity capital,venture capital). Αποφασιστικό ρόλο στη διαχείριση της πλατφόρμας θα διαδραματίσει ο νέος δημόσιος αναπτυξιακός φορέας, που θα προκύψει από τη συνένωση και αναβάθμιση των ΕΤΕΑΝ και ΤΑΝΕΟ.

    Ερ: Έχετε δηλώσει ότι υπάρχουν περιθώρια για άσκηση κοινωνικής πολιτικής μέσω των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και ιδιαίτερα οι τομείς ενδιαφέροντος είναι στην υγεία και την παιδεία. Μπορείτε να μας ενημερώσετε για τα βήματα που σχεδιάζει η κυβέρνηση;

    Απ: Το νέο ΕΣΠΑ περιλαμβάνει, πλάι στον αναπτυξιακό, έναν εξίσου σημαντικό κοινωνικό πυλώνα. Πάντως, η λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος ή η πολιτική απασχόλησης δεν μπορούν να εξαρτώνται εσαεί από πόρους του ΕΣΠΑ. Για πρώτη φορά, ενσωματώνουμε ένα σχεδιασμό σταδιακής υποκατάστασης των ευρωπαϊκών από εθνικούς πόρους προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι παρεμβάσεις που χρηματοδοτούμε δημιουργούν μόνιμες δομές.

    Σε ό,τι αφορά την Παιδεία, ανασχεδιάστηκε ριζικά το πρόγραμμα για τους παιδικούς σταθμούς με αποτέλεσμα να δοθούν σημαντικά περισσότερα χρήματα και θέσεις και να εξυπηρετηθούν για πρώτη φορά όλες οι οικογένειες κάτω από το όριο της φτώχειας. Για πρώτη επίσης φορά έγιναν εγκαίρως όλες οι ενέργειες και εξασφαλίστηκαν τα κονδύλια (350 εκατ. ευρώ), προκειμένου να προσληφθούν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που απαιτούνται ώστε τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά τις επόμενες μέρες. Από δράσεις του ΕΣΠΑ δίνονται ακόμη υποτροφίες για την εκπόνηση διδακτορικών διατριβών και μεταδιδακτορικής έρευνας και χρηματοδοτείται η πανεπιστημιακή διδασκαλία από νέους διδάκτορες.

    Στον χώρο της Υγείας, από πόρους του ΕΣΠΑ, κατά κύριο λόγο, θα χρηματοδοτηθεί η στήριξη και μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

    Η αναβάθμιση της δημόσιας Υγείας και της δημόσιας Παιδείας, μετά τη συνεχή τους απαξίωση όλα τα προηγούμενα χρόνια, αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα αλλά και δύσκολη πρόκληση για την κυβέρνηση.

    Ερ: Το υπουργείο αισιοδοξεί ότι οι κρατικές ενισχύσεις για τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στον αναπτυξιακό νόμο θα είναι αυξημένες κατά 10% από το 2017. Πότε προσδιορίζεται χρονικά η εφαρμογή του αναθεωρημένου σχεδίου του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων;

    Απ: Υπάρχει ήδη συμφωνία με τους εταίρους να αυξηθεί το ποσοστό ενίσχυσης των επιχειρήσεων κατά 10% για όλες τις κρατικές ενισχύσεις, είτε αυτές χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ είτε από τον αναπτυξιακό νόμο, στις περιφέρειες που υπέστησαν σημαντική μείωση του ΑΕΠ τους. Σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, ο νέος Χάρτης θα έχει εγκριθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και θα αρχίσει να ισχύει από 1/1/2017.

    Ερ: Το υπουργείο έχει θέσει ως μία από τις βασικές στοχεύσεις του την ανάσχεση του braindrain. Μπορείτε να μας ενημερώσετε για τις δράσεις που υπηρετούν αυτό το στόχο;

    Απ: Σε αντίθεση με τις πολιτικές υποβάθμισης της εργασίας, που ακολουθήθηκαν τα χρόνια της κρίσης και οδήγησαν στη μαζική μετανάστευση των μορφωμένων νέων ανθρώπων, οφείλουμε να στηρίξουμε την ανασυγκρότηση της οικονομίας στο σημαντικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας, το υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό. Στην ανάσχεση της τάσης φυγής των υψηλά καταρτισμένων νέων στοχεύει ένα πλέγμα δράσεων (του ΕΣΠΑ και όχι μόνο) γύρω από τρεις άξονες: (α) την ενίσχυση της νέας, δυναμικής επιχειρηματικότητας (γ) τη στήριξη των νέων ερευνητών και τη δημιουργία ερευνητικών ομάδων σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, (γ) τη σύνδεση της επιχειρηματικότητας με την ερευνητική δραστηριότητα τη χώρα.

    Ερ: Το 50% του ΕΣΠΑ θα έχει ενεργοποιηθεί έως το τέλος του μήνα. Ποιες δράσεις θα πρέπει να περιμένουν οι επιχειρηματίες και οι επιστήμονες ότι θα ανακοινωθούν έως το τέλος του χρόνου;

    Απ: Έως το τέλος του μήνα, θα έχουν πράγματι ενεργοποιηθεί πάνω από τα μισά προγράμματα του συνόλου του νέου ΕΣΠΑ. Από τις αρχές του έτους έχει δε εγκριθεί το Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου για όλα τα προγράμματα. Χάρη στον έγκαιρο και προσεκτικό σχεδιασμό, έχει διασφαλιστεί ότι δεν θα επαναληφθούν τα προβλήματα του παρελθόντος (κακός σχεδιασμός, διαφθορά, καθυστερημένη υλοποίηση).

    Έως το τέλος του 2016 θα ανακοινωθεί μια πλειάδα δράσεων. Με δράση (συνολικού προϋπολογισμού 370 εκατ. ευρώ) που θα ανακοινωθεί εντός του μήνα, θα ενισχυθούν συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς για την προαγωγή επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία.

    Στις αρχές Οκτώβρη θα ανακοινωθεί ο β' κύκλος των προσκλήσεων για τρεις δράσεις επιχειρηματικότητας (αυτοαπασχόληση πτυχιούχων, νεοφυής επιχειρηματικότητα, αναβάθμιση υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων) που συνάντησαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Θα ακολουθήσουν δράσεις για την αναβάθμιση υφιστάμενων επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους (με προϋπολογισμό 100 εκατ.), για τη δικτύωση των επιχειρήσεων (clusters, meta-clusters)με στόχο τη δημιουργία εγχώριων αλυσίδων αξίας (45 εκατ.), για την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων (240 εκατ.), καθώς και για την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών.

    Για μας, πάντως, επιχειρηματικότητα είναι και η κοινωνική επιχειρηματικότητα, που μπορεί να αποτελέσει έναν δυναμικό κλάδο της οικονομίας, όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις εντάσσονται πλέον ισότιμα στις δράσεις επιχειρηματικότητας του νέου ΕΣΠΑ και στα καθεστώτα του νέου αναπτυξιακού νόμου. Σύντομα θα εκδοθεί ειδική δράση (συνολικού προϋπολογισμού 55 εκατ.) για την ανάπτυξη και προώθηση σχημάτων κοινωνικής οικονομίας.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά το πεδίο της επιστημονικής έρευνας, προετοιμάζεται, σε διαβούλευση με τα πανεπιστήμια, και θα εκδοθεί τον Οκτώβρη δράση ενίσχυσης νέων ερευνητών για δημιουργία μικρών ερευνητικών ομάδων. Θα ενισχυθούν 200 ομάδες (600 ερευνητές) σε κάθε κύκλο.

    [04] Το ελληνικό πρόγραμμα στο τραπέζι του Eurogroup

    Σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα της συνεδρίασης του Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου στην Μπρατισλάβα, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης,θα συζητηθεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί από την Ελλάδα στην εκπλήρωση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση περαιτέρω χρηματοδοτικής στήριξης στο πλαίσιο του προγράμματος.

    Ειδικότερα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να ενημερωθούν από τους εκπροσώπους των θεσμών και τις ελληνικές αρχές σχετικά με την υλοποίηση των ενδιάμεσων στόχων και την πρόοδο στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Η ημερήσια διάταξη της επερχόμενης συνεδρίασης παραπέμπει στη δήλωση της ευρωομάδας για την Ελλάδα στις 25 Μαΐου, σύμφωνα με την οποία «η πρόσθετη εκταμίευση, μετά το καλοκαίρι, στο πλαίσιο της δεύτερης δόσης, συνδέεται με την ολοκλήρωση των οροσήμων που σχετίζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένου του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων, τη διακυβέρνηση των τραπεζών, τη Γενική Γραμματεία Εσόδων και τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας, καθώς και την πρόοδο στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου».

    Πηγές ΥΠΟΙΚ: Εντός του προγραμματισμένου πλαισίου η εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ

    Εντός του προγραμματισμένου πλαισίου βρίσκεται η εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, το «πράσινο φως» για την οποία θα δοθεί, μετά από την «έκθεση συμμόρφωσης», που θα συντάξουν οι εκπρόσωποι των θεσμών, που θα επανέλθουν στην Αθήνα, στις 12 Σεπτεμβρίου. Οπότε, έτσι και αλλιώς, το ζήτημα της εκταμίευσης της συγκεκριμένης υποδόσης δεν θα αποτελούσε αντικείμενο του σημερινούάτυπου Eurogroup.

    Αυτό ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τη Δευτέρα πηγές του υπουργείου Οικονομικών, μετά και από το δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας του Ντίσελντορφ «Handelsblatt», το οποίο, επικαλούμενο Ευρωπαίο διπλωμάτη, αναφέρει ότι στην άτυπη συνάντηση του Eurogroup στη Μπρατισλάβα θα υπάρξει μόνον μία σύντομη έκθεση προόδου της Αθήνας, όχι, όμως, έγκριση νέας δόσης στο πλαίσιο του τρίτου πακέτου βοήθειας. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο που επικαλειται η γερμανική εφημερίδα, έγκριση κονδυλίων δεν θα υπάρξει ούτε στην τακτική σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 10 Οκτωβρίου και, κατά πάσα πιθανότητα ούτε καν εντός του έτους.

    Σύμφωνα με τις πηγές του υπουργείου, για να εκταμιευθεί η υποδόση, πρέπει να διαπιστώσουν την πρόοδο στην υλοποίηση των δράσεων- ουρά της πρώτης αξιολόγησης, οι Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM). Με βάση τα αποτελέσματα των επαφών που θα πραγματοποιήσουν στην Ελλάδα από τις 12 Σεπτεμβρίου και μετά, θα συντάξουν την «έκθεση συμμόρφωσης». Στη συνέχεια, θα εκταμιευθεί η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, σημαντικό μέρος της οποίας θα οδεύσει για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.

    Σημειώνεται ότι, εντός του Οκτωβρίου, αναμένεται να αρχίσει η δεύτερη αξιολόγηση, η ολοκλήρωση της οποίας συναρτάται άμεσα τόσο με τις συζητήσεις για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα όσο και με μία νέα δόση ύψους 6,1 δισ. ευρώ.

    [05] Ι. Δραγασάκης στην ΕΡΤ3: Παραμένει στόχος η διαγραφή του χρέους

    «Η Ευρώπη σήμερα συμπεριφέρεται σαν υπνοβάτης και κάποιος πρέπει να την ξυπνήσει. Πέρυσι το καλοκαίρι εμείς το επιχειρήσαμε, ακούστηκαν πράγματα που σήμερα είναι κοινός τόπος» τόνισε σε συνέντευξή του στην ΕΤ3 ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, σχολιάζοντας τη σύνοδο του Νότου που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

    «Η Ευρώπη αν δεν αλλάξει τίθεται θέμα επιβίωσής της» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπογράμμισε πως «αντί για σύγκλιση σήμερα, όπως συμπεριφέρεται η Ευρώπη, έχουμε απόκλιση».

    Για το χρέος σημείωσε ότι «είναι ελληνικό πρόβλημα αλλά και ευρωπαϊκό και παγκόσμιο και γι' αυτό πρέπει να υπάρξει πανευρωπαϊκή λύση» και συμπλήρωσε ότι «παραμένει στόχος η διαγραφή του χρέους και ότι διεκδικούμε να ανοίξει η συζήτηση τώρα».

    Ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη να προχωρήσει η δίκαιη ανάπτυξη, με κλειδιά στη κατεύθυνση αυτή τις επενδύσεις και την αύξηση των θέσεων εργασίας και σημείωσε ότι: «θα προσπαθήσουμε να επιστρέψουμε στις συλλογικές διαπραγματεύσεις που έχουν καταργηθεί, όχι μόνο γιατί είναι δικαίωμα των εργαζομένων αλλά και γιατί μέρος και προϋπόθεση της ανάκαμψης είναι η ανάκαμψη των εισοδημάτων».

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επισήμανε ότι «το δεύτερο τρίμηνο του 2016 είναι το πρώτο τρίμηνο στο οποίο διαπιστώνουμε μείωση των κόκκινων δανείων» και ότι «οι τράπεζες από εδώ και πέρα και σίγουρα το 2017 θα μπουν σε φάση πιστωτικής επέκτασης, δηλαδή θα μπορούν να χρηματοδοτούν την οικονομία».

    Μιλώντας για τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη τα προηγούμενα χρόνια τόνισε ότι «οι στόχοι του προγράμματος δεν ήταν λάθος. Ο στόχος για 300.000 θέσεις εργασίας δεν ήταν λάθος κι όταν το λέγαμε υπολογίζαμε ότι θα μπορούσαμε να εκδώσουμε ένα έντοκο γραμμάτιο. Μέχρι να εισπραχθούν έσοδα από φόρους θα μπορούσαμε να είχαμε κάποια ευελιξία στη δημοσιονομική διαχείριση. Αυτό που δεν γνωρίζαμε τότε είναι ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εξαντλήσει όλα τα δημοσιονομικά μέσα».

    Αναφερόμενος στην πορεία της διαπραγμάτευσης είπε ότι «έχουν υλοποιηθεί όλα τα μέτρα με δημοσιονομική επιβάρυνση. Έχει υλοποιηθεί περίπου το 80% του μνημονίου», εκτίμησε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να μείνουμε χωρίς χρηματοδότηση ή να υπάρξει πρόβλημα με την συμφωνία» και σημείωσε ότι «είμαστε σε μια πορεία που μας επιτρέπει να πούμε ότι η οικονομία μπαίνει σε μια τροχιά ανάκαμψης, τα πιο δύσκολα μέτρα του μνημονίου έχουν παρθεί».

    Σχολιάζοντας τον διαγωνισμό για τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών, ο κ. Δραγασάκης είπε ότι «αυτό που έγινε δημιουργεί τομή, αποδομεί το παλαιό σύστημα» και τόνισε ότι «από εδώ και πέρα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Διότι ο στόχος δεν ήταν να φύγουν κάποιοι και να έρθουν κάποιοι άλλοι. Ο στόχος είναι ένα ρυθμισμένο, πλουραλιστικό ραδιοτηλεοπτικό τοπίο που θα παίζει και κοινωνικό ρόλο».

    Αναφερόμενος στις συνεργασίες με άλλα κόμματα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «ως στρατηγική, ως προδιάθεση, ως κουλτούρα είναι και θα παραμείνει ένα κόμμα των ευρύτερων συναινέσεων» και υπογράμμισε ότι «η κρίση δημιουργεί αφενός την ανάγκη ενότητας αλλά δημιουργεί και την ανάγκη σκληρών επιλογών. Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε και λίγο με το παλιό και λίγο με το καινούργιο. Θέλουμε ρήξεις, αντιπαραθέσεις αλλά θέλουμε και ενότητα».

    «Μπορούμε όμως να δημιουργήσουμε ένα τόξο κοινών στόχων, για παράδειγμα η διευθέτηση του δημόσιου χρέους δεν μπορεί παρά να είναι κοινός στόχος» τόνισε ο κ. Δραγασάκης.

    [06] Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό της 53χρονης στη Νέα Μηχανιώνα

    Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται για τρίτο 24ωρο οι έρευνες για τον εντοπισμό της 53χρονης που αγνοείται στη Ν. Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης, μετά τις πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή, εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών.

    Άνδρες της ΕΜΑΚ, της Αστυνομίας, του Λιμενικού και της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης «χτενίζουν» την περιοχή χωρίς όμως να εντοπίσουν μέχρι στιγμής τα ίχνη της.

    [07] «Αυγή»: Είναι δείγμα τυφλής πολεμικής, προπαγανδιστικής ένδειας ότι η εφημερίδα «παρανομεί»

    Είναι δείγμα τυφλής πολεμικής, προπαγανδιστικής ένδειας, αλλά και απόγνωσης να υποκρίνονται διάφοροι ότι η "Αυγή""παρανομεί".Την υποκρισία, την εκμετάλλευση και την αδιαφάνεια γνωρίζουν καλά οι επί δεκαετίες "πρωταθλητές"πού να τη "βρουν", αναφέρει η Αυγή σε κύριο άρθρο της με αφορμή την επίθεση που δέχεται για τα δάνεια και τους μετόχους της.

    «Σε μια απέλπιδα, ακραία προπαγανδιστική απόπειρα κατά της "Αυγής" συνεχίζουν να καταφεύγουν διάφοροι πολιτικοί εκπρόσωποι, πρωτοστατούντων φυσικά της Ν.Δ. και των "ακολούθων" της (και) σε ορισμένα ΜΜΕ επαναλαμβάνοντας ψέματα, ακροβασίες και "κατασκευές".

    Όλοι μας κρινόμαστε καθημερινά σε κάθε πεδίο, πρωτίστως ενώπιον των συμπολιτών μας, των αναγνωστών, και τα ψέματα έχουν φθηνή "επιβίωση", έστω και στην ισχυρά καλλιεργούμενη ψευδολογία», υπογραμμίζεται .

    Για τα δάνεια της εφημερίδας επισημαίνεται πως «όχι, δεν είμαστε όλοι ίδιοι, όπως "λέγε - λέγε" πάνε ορισμένοι να "ψήσουν" τους όχι καλά ενημερωμένους. Όταν κάποιοι πνίγηκαν στα θαλασσοδάνεια κατ' επανάληψη και χωρίς καμία αιδώ, τώρα ορισμένοι προσπαθούν επί ματαίω να "ταυτίσουν" το δάνειο της "Α" το... 2009 (μήνες πριν ακόμη και από τις πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου 2009) με "τριγωνική" διαπλοκή γιατί, άκουσον - άκουσον, δεν "γνώριζαν" ότι, εξ αρχής που ιδρύθηκε η πολυμετοχική εταιρεία της, έχει ισχυρό μέτοχο τον ΣΥΡΙΖΑ (τότε Συνασπισμό). Δάνειο που συνεχίζει να εξυπηρετεί η "Αυγή" κανονικά και συνεχώς, ενώ η εξασφάλισή του στηριζόταν και στηρίζεται στη δέσμευση τμήματος της κυκλοφορίας της (που οι άσπονδοι φίλοι, αντίπαλοι "εκμηδενίζουν", ενώ, παρ' ότι μικρή, είναι επαρκής για την καταβολή της μηνιαίας δόσης αποπληρωμής.

    Να προσθέσουμε ακόμη ότι τόσο το 2009 όσο και διαχρονικά μέχρι σήμερα το ευρύτερο Δημόσιο χρωστάει στην "Α" ποσά που υπερβαίνουν το 1,4 εκατομμύριο ευρώ. Αν κάποιοι θεωρούν "πατρωνεία" την παρουσία του ισχυρού μετόχου μας, προφανώς αγνοούν ή θέλουν να ξεχνούν ότι η συμμετοχή του δεν είναι παρουσία "αφεντικού" - κερδοσκόπου, αλλά στήριξης. Στήριξης που θα ήταν αδύνατη χωρίς τον πολύτιμο οβολό βουλευτών, στελεχών, οργανώσεων, πολλών χιλιάδων μελών, υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ, και όχι μόνον».

    «Είναι δείγμα τυφλής πολεμικής, προπαγανδιστικής ένδειας, αλλά και απόγνωσης να υποκρίνονται διάφοροι ότι η "Αυγή" "παρανομεί" (!) έχοντας πάντα διαφανώς και δημοσίως παρουσιάσει το μετοχολόγιό της με πάνω από 2.500 "μικρούς" και "μεσαίους" μετόχους, με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 40%, που προφανώς για κάποιους "κινδυνεύουν" από μια μετοχική συμμετοχή της τάξης του 2,5%...» συνεχίζει το άρθρο.

    «Τέλος, όσον αφορά τον Νόμο 3310/2005 που αναφέρει εμμονικά ο κ. Τζαβάρας, σας θυμίζουμε απλώς τον τίτλο του νόμου: "Μέτρα για τη διασφάλιση της διαφάνειας και την ανατροπή καταστρατηγήσεων κατά τη διαδικασία σύναψης δημοσίων συμβάσεων"! Γράμματα γνωρίζουμε. Την υποκρισία, την εκμετάλλευση και την αδιαφάνεια γνωρίζουν καλά οι επί δεκαετίες "πρωταθλητές" πού να τη "βρουν".

    Όχι, δεν είμαστε ίδιοι, διότι η "Αυγή", οι μέτοχοί της, οι εργαζόμενοί της, οι φίλοι της δεν φοβούνται όσους όψιμα την "ανακαλύπτουν"... καταλήγει τα ο άρθρο της Αυγής

    [08] Ο Ομπάμα προειδοποιεί τη Βόρεια Κορέα για «σοβαρές συνέπειες»

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, προειδοποίησε ότι οι προκλητικές ενέργειες της Βόρειας Κορέας θα έχουν «σοβαρές συνέπειες».Η Σούζαν Ράις, Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ενημέρωσε τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, αμέσως μετά την καταγραφή της σεισμικής δόνησης, κοντά στο πεδίο πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας.

    Παράλληλα, ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε έμφαση στη σταθερή δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια των συμμάχων τους στην Ασία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Καταδικάζει η Γαλλία

    Η Γαλλία καταδικάζει την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε σήμερα από τη Βόρεια Κορέα, μετά τον εντοπισμό από σεισμογράφους μίας έκρηξης, κοντά στο μυστικό πεδίο πυρηνικών δοκιμών της χώρας. «Η Γαλλία καταδικάζει σθεναρά τη νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ από τη Βόρεια Κορέα, ενώ καλεί το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ, νααντιδράσει μετά την παραβίαση των αποφάσεών του»τόνισε σε ανακοίνωσή της, η γαλλική προεδρία.

    Η Κίνα στηρίζει την επίτευξη διπλωματικής λύσης

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε σήμερα ότι το Πεκίνο είναι κατηγορηματικά αντίθετο στην πραγματοποίηση της τελευταίας πυρηνικής δοκιμής από τη Βόρεια Κορέα, ενώ συνιστά στην Πιονγιάνγκ, να σταματήσει κάθε ενέργεια, η οποία επιδεινώνει την κατάσταση.Η Κίνα θα επιμείνει στη θέση της, για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, ενώ για το λόγο αυτό, στηρίζει τη διαδικασία των εξαμερών συνομιλιών για την επίλυση του προβλήματος, ανέφερε η σύντομη ανακοίνωση της κινεζικής διπλωματίας.

    Διαβάστε επίσης:Την επιτυχή διεξαγωγή της 5ης πυρηνικής δοκιμής της, ανακοίνωσε η Β. Κορέα

    [09] Αργεντινή: 38 χρόνια αργότερα, οι δήμιοι της κόρης της καταδικάστηκαν

    Η Ρόσα Ρόισινμπλιτ, 97 ετών, φοβόταν πως θα πέθαινε πριν συμβεί, αλλά τελικά η αντιπρόεδρος των Γιαγιάδων της Πλατείας Μαΐου της Αργεντινής ήταν παρούσα χθες όταν αναγνώστηκε η ετυμηγορία στη δίκη των τριών στρατιωτικών που διώκονταν για την εξαφάνιση της εγκύου κόρης της το 1978.

    «Βλέπω ότι η δικαιοσύνη αργεί, αλλά έρχεται», είπε η Ρόισινμπλιτ βγαίνοντας από την αίθουσα του δικαστηρίου. Είχε προσφύγει εναντίον του κράτους της Αργεντινής πριν από 37 χρόνια, επί των ημερών της στρατιωτικής δικτατορίας.

    Ένα δικαστήριο του Μπουένος Άιρες καταδίκασε τον πρώην επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Όμαρ Γκραφίνια, 90 ετών, και τον συνταγματάρχη Λουίς Τρίσο, 75 ετών, να εκτίσουν 25 χρόνια κάθειρξη. Ένας πρώην αξιωματικός της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, ο Φρανσίσκο Γκόμες, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών.

    Η Πατρίσια Ρόισινμπλιτ και ο σύντροφός της Χοσέ Πέρες περίμεναν παιδί όταν απήχθησαν, τον Οκτώβριο του 1978. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας (1976-1983), χιλιάδες πολίτες της Αργεντινής έγιναν στόχος της καταστολής του στρατιωτικού καθεστώτος.

    Η Μαριάνα και ο Γκιγιέρμο, τα δύο παιδιά του ζευγαριού που είχε εξαφανιστεί, βρίσκονταν στο πλευρό της γιαγιάς τους όταν αναγνώστηκε η ετυμηγορία. Ο Γκιγιέρμο ήρθε στον κόσμο σε ένα κέντρο βασανιστηρίων στο Μπουένος Άιρες, λίγο καιρό πριν η μητέρα του εκτελεστεί.

    «Είδα τα εγγόνια μου, με αγκάλιασαν κι έκλαψαν μαζί μου», είπε η ηλικιωμένη ακτιβίστρια. «Είναι μια στιγμή έντονων συναισθημάτων. Δάκρυα αλλά και ικανοποίηση. Ο αγώνας συνεχίζεται, πολλά παιδιά δεν έχουν βρεθεί ακόμα», συμπλήρωσε.

    Από τα 400 βρέφη που κλάπηκαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας και δόθηκαν σε οικογένειες υποστηρικτών της στρατιωτικής χούντας, περίπου 120 έχουν αναγνωριστεί και σε πολλές περιπτώσεις μπόρεσαν να γνωρίσουν μέλη των οικογενειών τους που βρίσκονται στη ζωή.

    [10] Π. Τζεντιλόνι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ιταλία και Ελλάδα δεν μπορούν να βλέπουν την υπόλοιπη Ευρώπη μακριά

    «Η απάντηση στις προσφυγικές ροές δεν μπορεί να είναι μία απάντηση εκτάκτου ανάγκης. Πρέπει να ξέρουμε ότι οι προσφυγικές ροές θα αφορούν την Ευρώπη επί μακρόν, συνεπώς πρέπει να εργαστούμε πάνω στο ζήτημα των αιτιών», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Πάολο Τζεντιλόνι, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα, που διεξάγεται στη Ρόδο. «Η Ιταλία έχει προτείνει ένα σχέδιο, ας ελπίσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα το ξεκινήσει το συντομότερο», πρόσθεσε ο κ. Τζεντιλόνι.

    «Ταυτόχρονα, όμως, στο θέμα της φιλοξενίας χρειάζεται να μοιραστούμε όλοι τη δέσμευση και να μη σηκώνει το κάθε ευρωπαϊκό κράτος και από ένα μικρό τείχος στα σύνορά του. Χώρες, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, που είναι σήμερα οι χώρες της πρώτης φιλοξενίας δεν μπορούν να βλέπουν την υπόλοιπη Ευρώπη μακριά, σαν να επρόκειτο για ένα θέμα που αφορά μία ή δύο χώρες», σημείωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, για να συμπληρώσει: «H φιλοξενία πρέπει να είναι κοινή και η επένδυση γύρω από τις αιτίες της προσφυγικής κρίσης πρέπει να είναι πολύ περισσότερο σοβαρή. Αυτό θα ζητήσουμε στη σύνοδο κορυφής της Μπρατισλάβας, στα μέσα του μήνα».

    [11] Την επιτυχή διεξαγωγή της 5ης πυρηνικής δοκιμής της, ανακοίνωσε η Β. Κορέα

    Η κρατική τηλεόραση της Βόρειας Κορέας, ανακοίνωσε ότι είναι δυνατή πλέον η τοποθέτηση πυρηνικών κεφαλών σε βαλλιστικούς πυραύλους.

    Η ανακοίνωσή αυτή, έγινε μετά την πραγματοποίηση της πέμπτης πυρηνικής δοκιμής της, λίγες ώρες μετά την καταγραφή από τους σεισμογράφους, μιας έκρηξης κοντά σε μυστική βάση πυρηνικών δοκιμών.

    Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι δεν υπήρξε διαρροή πυρηνικού υλικού από τη δοκιμή, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον.

    Διπλωματική ετοιμότητα της Ουάσιγκτον για συνεργασία μεΙαπωνία,Κίνα, Ρωσία, αλλά και Ν.Κορέα, προκειμένου ναασκηθούν πιέσεις στη Β.Κορέα

    Ο Αμερικανός βοηθός υπουργός των Εξωτερικών, Ντάνιελ Ράσελ, εξέφρασε σήμερα την ετοιμότητά του για να συνεργαστεί στενά με την Ιαπωνία, την Κίνα, τη Ρωσία και τη Νότια Κορέα, προκειμένου ναασκηθούν πιέσεις στη Βόρεια Κορέα, μετά την πραγματοποίηση της πέμπτης πυρηνικής δοκιμής της.

    «Είναι γεγονός ότι οι προκλήσεις κλιμακώνονται παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο κι απειλώντας την περιφερειακή σταθερότητα»δήλωσε ο Ράσελ πριν τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Φούμιο Κισίντα.

    Διαβάστε επίσης:Διεθνής ανησυχία για τον σεισμό 5,3 βαθμών στη Β. Κορέα - Υποψίες για νέα πυρηνική δοκιμή

    [12] Ο Ζαν-Πολ Μπελμοντό βραβεύεται στο Φεστιβάλ της Βενετίας

    "Δεν σκέφτομαι ποτέ το παρελθόν μου. Κοιτάω μπροστά, μπροστά, μπροστά"διαβεβαίωσε ο "άσχημος γόης"του γαλλικού κινηματογράφου, ο Ζαν-Πολ Μπελμοντό, κατά την άφιξή του την Πέμπτη στη Μόστρα όπου θα τιμηθεί με το Χρυσό Λέοντα για το σύνολο της καριέρας του.

    Ο Γάλλος ηθοποιός, σωματικά καταβεβλημένος μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη το 2001, έφτασε στη Βενετία υποστηριζόμενος από δύο άνδρες. Λαχανιασμένος από την προσπάθεια, δήλωσε "πολύ ευτυχής που βρίσκεται στη Βενετία" σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν την επίσημη απονομή του βραβείου του.

    "Όταν ήμουν νέος ήρθα στη Ρώμη και έψαχνα την Τσινετσιτά (τα ιταλικά κινηματογραφικά στούντιο). Επέστρεψα στο Παρίσι και με πήρε τηλέφωνο ο Βιτόριο Ντε Σίκα για να μου πει ότι γύριζε μια ταινία με τη Σοφία Λόρεν και αυτή η ταινία είχε τον τίτλο Η Ατιμασμένη", αφηγήθηκε, αναπολώντας την πρώτη ταινία που γύρισε στην Ιταλία.

    "Έχω έρθει πολλές φορές στη Βενετία (...) Ήρθα το 1060 και επέστρεφα συχνά. Αυτό που μου άρεσε ήταν που πέταξα πάνω από τη Βενετία κρεμασμένος από ένα ελικόπτερο" στα γυρίσματα της ταινίας "Ο μάγκας με τα χίλια πρόσωπα", είπε.

    [13] Άρχισε το επτάχρονο ταξίδι του ο «κυνηγός» αστεροειδών Osiris-REx

    Εκτοξεύθηκε με επιτυχίαο ρομποτικός «κυνηγός» αστεροειδών Osiris-Rex της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα, πάνω σε ένα πύραυλο «'Ατλας V».'Αρχισε έτσι μια επταετής φιλόδοξη αποστολή, με στόχο το Osiris-RΕx, βάρους δύο τόνων, μεγέθους ενός οχήματος βαν και κόστους ενός δισεκατομμυρίων δολαρίων, να φθάσει στον αστεροειδή Μπενού, να πάρει δείγματα από την επιφάνειά του και να τα επιστρέψει στη Γη για μελέτη.

    Πρόκειται για έναν αστεροειδή διαμέτρου 500 μέτρων, ο οποίος δημιουργήθηκε πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, σχεδόν ταυτόχρονα με τη Γη. Η τροχιά του τον κατατάσσει στα εν δυνάμει επικίνδυνα ουράνια σώματα να διασταυρωθούν κάποια στιγμή με τον πλανήτη μας (υπάρχει μια πιθανότητα στις 800 να πέσει πάνω στη Γη μετά από 166 χρόνια).

    [14] Ένας στους τέσσερις Έλληνες πιστεύουν ότι τα εμβόλια δεν είναι ασφαλή

    Η ροπή των Ελλήνων στην καχυποψία, αν όχι στη συνωμοσιολογία, φαίνεται πως έχει αντίκτυπο και στις αντιλήψεις τους για την ασφάλεια των εμβολίων. Ένας στους τέσσερις Έλληνες θεωρούν ότι τα εμβόλια δεν είναι ασφαλή. Το ποσοστό αυτό (25%) είναι υπερδιπλάσιο από τον μέσο όρο παγκοσμίως (12%) των ανθρώπων που βλέπουν τα εμβόλια με...μισό μάτι.

    Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό "EbioMedicine", με επικεφαλής ερευνητές της Σχολής Υγιεινής & Τροπικής Ιατρικής και του Imperial College του Λονδίνου. Οι επιστήμονες -με τη βοήθεια του δεθνούς οργανισμού ερευνών WIN/Gallup International- ανέλυσαν δειγματοληπτικά τις απόψεις σχεδόν 66.000 ανθρώπων σε 67 χώρες, σχετικά με το κατά πόσο τα εμβόλια είναι ασφαλή, σημαντικά, αποτελεσματικά και συμβατά με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους. Πρόκειται για την μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει ποτέ στον κόσμο σχετικά με τις αντιλήψεις των ανθρώπων για τα εμβόλια.

    [15] Στις 23/09 τα νέα iPhone 7 και iPhone 7 Plus της Apple, σε Ελλάδα και Κύπρο

    Η εταιρεία iSquare, ο επίσημος διανομέας των προϊόντων της Apple στην Ελλάδα και την Κύπρο, ανακοίνωσε ότι τα νέα iPhone 7 και Phone 7 Plus θα κυκλοφορήσουν στις 23 Σεπτεμβρίου.

    Η Apple παρουσίασε, χθες το βράδυ στις ΗΠΑ, τη νέα γενιά του iPhone, το οποίο διαθέτει πρόσθετα καινοτόμα χαρακτηριστικά. Παράλληλα, η αμερικανική εταιρεία παρουσίασε τη νέα γενιά «έξυπνων» ρολογιών Apple Watch, το Apple Watch Series 2.

    Το iPhone 7, μεταξύ άλλων, διαθέτει μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας, είναι ανθεκτικό σε νερό και σκόνη, έχει στερεοφωνικά ηχεία, κάμερα 12MP και ισχυρό επεξεργαστή Αpple A10 Fusion. Η νέα γενιά των iPhone έχει, επίσης, αναβαθμισμένη οθόνη Retina HD, ενώ στη θέση της υποδοχής των ακουστικών, που για πρώτη φορά καταργήθηκαν, υπάρχουν τα νέα ασύρματα ακουστικά AirPods.

    [16] Οικονομία, μετανάστευση, ασφάλεια στην ατζέντα της Συνόδου του Νότου

    Με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα η Σύνοδος των Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε. στην οποία θα συμμετάσχουν οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Μάλτας, καθώς και εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ισπανίας.

    Όπως σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι "μετά το βρετανικό δημοψήφισμα και την επιλογή των Βρετανών για Brexit, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις και εξελίξεις σχετικά με το πώς θα συνεχίσει, πώς θα ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις ανησυχίες των πολιτών της και θα διαμορφώσει ένα νέο όραμα που θα εμπνεύσει εκ νέου τους πολίτες της. Εξάλλου, στις 16 Σεπτεμβρίου συνέρχεται στην Μπρατισλάβα άτυπη σύνοδος των 27 κρατών - μελών (δηλαδή, πλην της Μ. Βρετανίας) προκειμένου να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα. Ενόψει της συνόδου αυτής, αναπτύσσονται έντονη κινητικότητα και επαφές ανάμεσα στα κράτη - μέλη και τους θεσμούς της Ε.Ε."

    Σε αυτό το πλαίσιο, προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι "η ελληνική κυβέρνηση έλαβε την πρωτοβουλία να συγκαλέσει τη Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε. Η σύνοδος αυτή δεν στοχεύει στη διαμόρφωση ενός «μετώπου του Νότου» ή της ευρωπαϊκής περιφέρειας σε αντιπαράθεση με τον Βορρά και τον «πυρήνα» της Ε.Ε. Αντιθέτως, συμπεριλαμβάνει ιδρυτικά κράτη - μέλη, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, που ταυτοχρόνως ανήκουν και στον Νότο και στον Βορρά, συμμετέχουν στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. ενισχύοντας έτσι την επιρροή της Συνόδου αυτής. Ομοίως, δεν αποτελεί ένα κλειστό πολιτικό κλαμπ σοσιαλιστικών ή αριστερών κυβερνήσεων, αλλά συμπεριλαμβάνει δυνάμεις από την Αριστερά ως την Κεντροδεξιά".

    Υπογραμμίζουν ότι "στόχος της Συνόδου είναι να συμβάλλει στην διαμόρφωση ενός νέου οράματος για την Ε.Ε., προκειμένου αυτή να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις κοινές προκλήσεις, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας, της μετανάστευσης και της ασφάλειας. Όπως επανειλημμένα έχει αναλύσει ο Αλέξης Τσίπρας, η Ευρώπη και οι χώρες της αντιμετωπίζουν τρεις παράλληλες κρίσεις σε αυτούς τους τομείς. Οι μεσογειακές χώρες που συμμετέχουν στη σύνοδο, έχουν έρθει αντιμέτωπες με μια ή περισσότερες από αυτές τις κρίσεις. Επομένως, έχουν κοινό ενδιαφέρον να συνεργαστούν προκειμένου να προωθήσουν κοινές πρωτοβουλίες και προτεραιότητες σε ευρωπαϊκό επίπεδο".

    Οι κύκλοι της κυβέρνησης αναφέρουν πιο συγκεκριμένα ότι:

    Στον τομέα της Οικονομίας χρειάζονται:

    - περισσότερες επενδύσεις και ανάπτυξη για την οριστική υπέρβαση της οικονομική κρίσης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, και προστασία του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου,

    - η βέλτιστη χρήση της ευελιξίας εντός των ευρωπαϊκών κανόνων,

    - να διασφαλιστεί το κοινωνικό κεκτημένο της Ευρώπης, οι ελάχιστοι μισθοί και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις,

    - να ενισχυθούν τα επενδυτικά πακέτα (Γιούνκερ) με περισσότερους πόρους που θα κατευθυνθούν εκεί που υπάρχουν πραγματικές ανάγκες και προτεραιότητες.

    Στον τομέα της Μετανάστευσης χρειάζονται:

    - αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, με δυνατότητα κοινωνικής ένταξης απέναντι στην άνοδο ακραίων και ξενοφοβικών τάσεων,

    - να αντικατασταθούν οι παράτυπες οδοί μετανάστευσης με νόμιμες και ασφαλείς οδούς μετανάστευσης και επανεγκατάστασης, και εφαρμογή των συμφωνιών επανεισδοχής,

    - η υποστήριξη της Συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας, η οποία έχει πετύχει τη ραγδαία μείωση των θανάτων στο Αιγαίο,

    - η ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου και των υπηρεσιών των κρατών - μελών πρώτης γραμμής,

    - η ταχεία εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την μετεγκατάσταση και τη δίκαιη κατανομή των βαρών,

    - η μεταρρύθμιση του «συστήματος του Δουβλίνου».

    Στον τομέα της Ασφάλειας χρειάζονται:

    - η Ε.Ε. να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών της με αλληλεγγύη και συνεργασία των κρατών - μελών και των αρχών τους,

    - η Ε.Ε. να προωθήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο με ενίσχυση της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας και άμυνας της,

    - να αποτελέσει προτεραιότητα της Ε.Ε. ο τερματισμός της κατοχής στην Κύπρο και η υποστήριξη των διαπραγματεύσεων για μια δίκαιη, βιώσιμη και συνολική λύση βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτος-μέλος της Ε.Ε.,

    - ενίσχυση της αντι-τρομοκρατικής συνεργασίας με τρίτες χώρες και αντιμετώπιση της ρίζας της τρομοκρατίας.

    Καταλήγουν, αναφέροντας πως "στόχος είναι η συνεργασία των Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε. να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά."

    Με στόχο το πνεύμα αμοιβαιότητας και αλληλεγγύης, ώστε να καταγραφούν οι προτεραιότητες για το σύνολο των χωρών, προσέρχεται ο Φ. Ολάντ

    Την αποσαφήνιση των προτεραιοτήτων και το συντονισμό των χωρών του Νότου ώστε να συμμετέχουν με κοινή φωνή στησυνάντηση κορυφής στην Μπρατισλάβα, θα επιδιώξει ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, κατά τηΣύνοδο των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου.

    Σύμφωνα με κύκλους της γαλλικής προεδρίας, απώτερος στόχος του Προέδρου είναι να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία ώστε κατά την επέτειο των 60 χρόνων της Συνθήκης της Ρώμης (17 Μαρτίου 2017) να είναι σε θέση να ορίσουν έναν οδικό χάρτη, μια ατζέντα και να δοθούν εντολές.

    Η γαλλική προεδρία απορρίπτει κάθε ιδέα δημιουργίας ενός «λόμπυ» του Νότου κατά του άξονα των χωρών του Βορρά, όπως συχνά έχει αναφερθεί σε σχόλια.

    «Δεν είναι αυτό το πνεύμα» εξήγησε διπλωμάτης που συμμετείχε στην προετοιμασία του ταξιδιού του προέδρου. «Στόχος είναι το πνεύμα αμοιβαιότητας και αλληλεγγύης, ώστε να καταγραφούν οι προτεραιότητες για το σύνολο των χωρών» πρόσθεσε.

    Οι χώρες που συμμετέχουν στησυνάντηση στην Αθήνα (Ιταλία, Πορτογαλία, Μάλτα, Κύπρος, Ισπανία, Γαλλία και Ελλάδα) ανήκουν στην ευρωζώνη και στη ζώνη Σένγκεν, έχουν αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα, ακόμα και σε θέματα αλληλεγγύης.Οι Γάλλοι πιστεύουν ότι παρ' ότι η πρόκληση είναι μεγάλη, λόγω της περιπλοκότητας των καταστάσεων σε κάθε χώρα, εν τούτοις, οι προτεραιότητες των χωρών του νότου, «αποτελούν και προτεραιότητες για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

    Μ. Ρέντσι: Μπορούμε να εργασθούμε μαζί με τους Έλληνες. Η πολιτική της λιτότητας δεν μπορεί να συνεχισθεί αιωνίως

    «Μπορούμε να εργασθούμε μαζί με τους Έλληνες», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, απαντώντας, σε ερώτηση του Ιταλού δημοσιογράφου Τζιάννι Ριόττα, στο φεστιβάλ της «Λ΄Ουνιτά», στην Φλωρεντία. «Θα δω και τον Πρόεδρο Ολάντ, μαζί με όλους τους άλλους ηγέτες», πρόσθεσε ο Ρέντσι.

    «Τα τελευταία δυο χρόνια, στην Ιταλία κάναμε τις μεταρρυθμίσεις μας. Υπάρχουν ακόμη πολλές κατηγορίες που υποφέρουν, αλλά βλέπουμε ότι η χώρα μας μπήκε σε θετική τροχιά. Δεν φτάνει, όμως. Ή αλλάζουμε την Ευρώπη, ή δεν θα κερδίσουμε την πρόκληση. Αν η Ευρώπη γίνει μόνον ένα σύνολο τεχνοκρατικών κανόνων, δεν θα μπορούμε να είμαστε, πλέον, συνεπείς με την Ιστορία μας», υπογράμμισε ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος.

    Στησυνέχεια, αναφερόμενος, πάντα, στη«Σύνοδο του Νότου», θέλησε να υπογραμμίσει:

    «Τι θα κάνουμε στην Αθήνα; Πρέπει να προσπαθήσουμε να πετύχουμε μια νέα εκκίνηση, με σημείο αναφοράς το πνεύμα του Βεντοτένε, το νησί που επισκεφθήκαμε πριν σχεδόν έναν μήνα με την 'Αγγελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, και στο οποίο εξόριστοι του φασισμού, έγραψαν το πρώτο μανιφέστο για μια ενωμένη και ομόσπονδη Ευρώπη, με επικεφαλής τον Αλτιέρο Σπινέλλι. Η Ιταλία, κατά την πιο σκοτεινή ιστορική φάση της, την περίοδο του φασισμού, οικοδόμησε το μεγάλο ευρωπαϊκό όνειρο. Με ετούτο το πνεύμα, στην Αθήνα, θα πρέπει να εργασθούμε και να ζητήσουμε ακριβώς αυτό: μια Ευρώπη η οποία να εκφράζεται λιγότερο από τις τράπεζες και την δραστηριότητα των χρηματιστών και περισσότερο από τα προγράμματα Erasmus και τις οικογένειες. Μια Ευρώπη η οποία να αρχίσει να κάνει περισσότερες επενδύσεις, αντί να συνεχίσει να μας ζαλίζει με την λιτότητα. Μια Ευρώπη η οποία να μην στρέφει το βλέμμα της προς άλλη κατεύθυνση, όταν έρχεται αντιμέτωπη με την μετανάστευση. Η οποία να μην προσποιείται ότι δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει στην Μεσόγειο και όχι μόνον».

    Σε σχέση με το κύριας σημασίας αυτό θέμα, ο Ματέο Ρέντσι τόνισε ότι «είναι ανάγκη να συζητηθεί το ότι η Ευρώπη πρέπει να υιοθετήσει ένα νέο μοντέλο σε ότι αφορά την διαχείριση της μετανάστευσης» διότι «η αρχή είναι ότι πρέπει να βοηθήσουμε όποιον έχει ανάγκη, στο σπίτι του, στην Αφρική, δημιουργώντας ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Αν και αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνει υιοθετώντας τις θέσεις και την προσέγγιση της Λέγκας του Βορρά».

    «Θα ζητήσουμε από τον Αλέξη Τσίπρα και από όλους τους υπόλοιπους ηγέτες να μας στηρίξουν στην προάσπιση των αξιών αυτών», δήλωσε στην συνέχεια ο κεντροαριστερός επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης.

    Όσο για την οικονομία, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε αιωνίως με την λιτότητα», υπογράμμισε, τέλος, ο Ρέντσι, προσθέτοντας ότι «οι ευρωπαίοι πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε βασιζόμενοι μόνον στις αναμνήσεις, αλλά χρειάζεται και μια στρατηγική για το μέλλον».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 9 September 2016 - 6:32:44 UTC