Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Της χρειάστηκαν 14 ώρες για να βρει κάτι να ψελλίσει», απαντά η ΝΔ στην Ο. Γεροβασίλη
  • [02] Τρ. Μηταφίδης στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Πρέπει να αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί στην Ευρώπη για να αλλάξει η πολιτική λιτότητας
  • [03] Υπερέβη το 1 δισ. ευρώ το ποσό που επέστρεψε στις ελληνικές τράπεζες μετά από την χαλάρωση των capital controls
  • [04] Στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών την ερχόμενη εβδομάδα
  • [05] Αλ. Χαρίτσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Απόλυτη προτεραιότητα, η αναβάθμιση της δημόσιας Υγείας και Παιδείας
  • [06] Γ. Ντάισελμπλουμ: Η χρήση της λέξης "λιτότητα" έχει πολιτικοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό
  • [07] Η νέα ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αντικείμενο την επιχειρηματικότητα, Praktoreio-Business.gr
  • [08] Υπερχείλισε ο Πηνειός. Ανέβηκε η στάθμη των ποταμών στο Νομό Τρικάλων
  • [09] Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί κατά τον εκτροχιασμό τρένου στη Γαλικία
  • [10] Οξεία επίθεση Βέμπερ κατά Τσίπρα-Ολάντ-Ρέντσι, με αφορμή την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο
  • [11] Συνέδριο στη Σόφια με θέμα «Ο Ρόλος των Πρακτορείων Ειδήσεων σε περίοδο κρίσης»
  • [12] Εγκαίνια της έκθεσης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων στη Μόσχα
  • [13] «Μια παρτίδα πινγκ πονγκ ανάμεσα στα ερείπια», στο Ινστιτούτο Γκαίτε
  • [14] Πέθανε ο συγγραφέας Παντελής Καλιότσος
  • [15] Με τον Ν. Αναστασιάδη συναντήθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης
  • [16] Ρ. Σβίγκου: Στο πλευρό των συμφερόντων των δανειστών ο κ. Μητσοτάκης
  • [17] Ευ. Τσακαλώτος: Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει
  • [18] Ανάβει η «μάχη» για το ηλεκτρικό ρεύμα

  • [01] «Της χρειάστηκαν 14 ώρες για να βρει κάτι να ψελλίσει», απαντά η ΝΔ στην Ο. Γεροβασίλη

    «Η κυρία Γεροβασίλη έχει την κατανόησή μας για τον δύσκολο και άχαρο ρόλο να είναι κυβερνητική εκπρόσωπος στην κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου. Της χρειάστηκαν 14 ώρες για να βρει κάτι να ψελλίσει», απαντά, με ανακοίνωσή της, η ΝΔ στην κυβερνητική εκπρόσωπο.

    Νωρίτερα η κ. Γεροβασίλη είχει κατηγορίσει τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, για υπονομευτική στρατηγική, ενόψει της επικείμενης κρίσιμης διαπραγμάτευσης.

    [02] Τρ. Μηταφίδης στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Πρέπει να αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί στην Ευρώπη για να αλλάξει η πολιτική λιτότητας

    Κινητοποίηση των ευρωπαϊκών λαών και αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών προϋποθέτει η προσπάθεια να αλλάξει η πολιτική λιτότητας στην Ευρώπη, δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.

    «Η μάχη στο εσωτερικό της χώρας είναι μία μάχη για μία διαφορετική Ευρώπη, δεν υπάρχει άλλη λύση. Το επιχειρήσαμε αυτό και κατά την πρώτη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ανεπιτυχώς, σπείραμε τον σπόρο, ώστε να αρχίσει να δημιουργείται ένα μέτωπο απέναντι στη λιτότητα κι όχι γενικώς ένα μέτωπο του Νότου εναντίον του Βορρά, αυτό είναι πάρα πολύ σχηματικό και ανήκει στο παπανδρεϊκό παρελθόν της χώρας», σημείωσε ο κ. Μηταφίδης και πρόσθεσε: «Μέχρι τώρα το αγκάθι ήταν ότι υπάρχουν οι απείθαρχοι που χαλούν τη σούπα στην Ευρώπη, όπως η ελληνική κυβέρνηση, πριν το τρίτο μνημόνιο, γιατί μετά μπήκαμε σε μια άλλη φάση- αντιδρώντας βέβαια και με έναν ιδιότυπα και πολιτικό και οικονομικό κλεφτοπόλεμο- ώστε να περάσουμε μέσα από τις συμπληγάδες του μνημονίου και να κρατήσουμε τη χώρα όρθια».

    Σχετικά με τις αναφορές του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, σε τηλεοπτική συνέντευξη, για πρόθεση μείωσης του ΕΝΦΙΑ, σε βάθος διετίας, κατά 30%, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε «δεν μας είπε από πού θα αντλήσει αυτά τα έσοδα, ώστε να μπορεί να λειτουργεί στοιχειωδώς το κράτος», απορρίπτοντας τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί σπατάλης στις δημόσιες δαπάνες. «Είναι σπατάλη να εξακολουθήσουν να δουλεύουν αυτοί που καθαρίζουν τους δρόμους μας; Γιατί είδα ότι οι βολές στρέφονται κατά της παράτασης των συμβάσεων εκεί που οι δήμοι έχουν ανταποδοτικά τέλη. Τι πρέπει να κάνουμε, δηλαδή, να ρίχνουμε στην ανεργία και αυτούς που δουλεύουν αυτήν τη στιγμή, αντί να αυξάνουμε τον αριθμό των απασχολουμένων; Ποιο είναι αυτό το φοβερό Δημόσιο; Βλέπετε ότι μία νεροποντή μάς αποκάλυψε όλη την αδυναμία και τη γύμνια αυτού του περιβόητου υπερτροφικού κράτους, το οποίο, βέβαια, ήταν εκεί που δεν έπρεπε να είναι υπερτροφικό, ενώ σε βασικές υπηρεσίες έχουμε τεράστιες ελλείψεις», τόνισε ο κ. Μηταφίδης.

    [03] Υπερέβη το 1 δισ. ευρώ το ποσό που επέστρεψε στις ελληνικές τράπεζες μετά από την χαλάρωση των capital controls

    Υπερέβη το 1 δισ. ευρώ το ποσό που επέστρεψε στα ταμεία των ελληνικών τραπεζών μετά από την τελευταία χαλάρωση των capital controls, γεγονός που αποτελεί σαφή ένδειξη της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα.

    Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ- ΜΠΕ εγχώριες τραπεζικές πηγές, ο ρυθμός επανόδου του ρευστού στις τράπεζες συνεχίζεται αμείωτος (στις 6 Σεπτεμβρίου, όπως είχε μεταδώσει αποκλειστικά το ΑΠΕ- ΜΠΕ, το ποσό ήταν στο ύψος των άνω 800 εκατ. ευρώ), και πρόκειται κυρίως για χρήμα που ήταν «στο στρώμα».

    Οι συγκεκριμένοι παράγοντες αποδίδουν την επιστροφή των κεφαλαίων στο γεγονός, κατά κύριο λόγο, ότι με την τελευταία απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου (ΦΕΚ Β΄ 2282/22-07-2016), μπορούν να πραγματοποιούν αναλήψεις χωρίς το όριο των 420 ευρώ ανά εβδομάδα όσοι καταθέτουν «φρέσκο» χρήμα στις τράπεζες. Δευτερευόντως, θετικά επενεργεί και το ότι, με την ίδια απόφαση, επιτράπηκαν η ανάληψη ποσού έως 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες, καθώς και η πρόωρη (μερική ή ολική) των δανείων στα πιστωτικά ιδρύματα.

    Ιδιαίτερο σημαντικό, σύμφωνα με τους ίδιους εγχώριους τραπεζικούς κύκλους, είναι το γεγονός ότι σταθεροποιείται η ελληνική οικονομία και βρίσκεται πλέον στο «κατώφλι» της ανάκαμψης. Κάτι που, σε συνδυασμό με τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που αναμένεται να ανακοινωθούν έως το τέλος του έτους, θα δώσει το «πράσινο φως» για την έλευση στη χώρα μεγάλων επενδύσεων.

    [04] Στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών την ερχόμενη εβδομάδα

    Την επόμενη εβδομάδα θα μεταβούν οι εκπρόσωποι των θεσμών στην Αθήνα για προπαρασκευαστικές συναντήσεις, όπως δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στη Μπρατισλάβα. O ίδιος δήλωσε «αισιόδοξος» γιατί ενώ υπάρχει ακόμα δουλειά που απομένει να γίνει και μάλιστα «απαιτητική», η Ελλάδα θα καταφέρει να μπει σε μία περίοδο «ανάπτυξης», κάνοντας πραγματικότητα το «success story».

    Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τόνισε την ανάγκη να ολοκληρωθούν το συντομότερο τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν, ώστε να ξεκινήσει έγκαιρα η δεύτερη αξιολόγηση και να προχωρήσουν, όπως έχει συμφωνηθεί, η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους και η συμμετοχή του ΔΝΤ.

    Αναφερόμενος στα εκκρεμή προαπαιτούμενα, ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε πως τις τελευταίες ημέρες η Ελλάδα έχει επιταχύνει τις προσπάθειές της. «Χάθηκε κάποιος χρόνος, αλλά είναι ξεκάθαρο πως οι εν λόγω καθυστερήσεις μπορούν να εξισορροπηθούν από την ενταντικοποίηση και την επιτάχυνση των τελευταίων ημερών», υπογράμμισε ο Γάλλος επίτροπος, προσθέτοντας πως δεν χρειάζεται «δραματοποίηση της κατάστασης», καθώς υπάρχει η δυνατότητα ολοκλήρωσής τους εντός του χρονοδιαγράμματος.

    Για το ίδιο θέμα, ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως δεν αναλύθηκαν οι λόγοι των καθυστερήσεων, αλλά το Eurogorup επικεντρώθηκε στη σημασία που έχει η παραμονή εντός της τροχιάς του προγράμματος, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για λόγους εμπιστοσύνης που συνδέονται και με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

    Ερωτηθείς σχετικά με την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ, ο πρόεδρος του Eurogroup επανέλαβε ότι πρόκειται για μία «ατυχή υπόθεση» και παρέπεμψε στη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, στο ελληνικό Κοινοβούλιο, σχετικά με την ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

    Τέλος, ο Κλάους Ρέγκλιγκ, εκ μέρους του ESM, υπενθύμισε ότι από τα 10,3 δισ. ευρώ της δεύτερης δόσης του προγράμματος, τα 7,5 δισ. ευρώ έχουν, ήδη, εκταμιευθεί πριν το καλοκαίρι και απομένουν 2,8 δισ., τα οποία πρέπει να εκταμιευθούν πριν το τέλος Οκτώβρη, καθώς τότε λήγει η περίοδος διαθεσιμότητάς τους.

    [05] Αλ. Χαρίτσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Απόλυτη προτεραιότητα, η αναβάθμιση της δημόσιας Υγείας και Παιδείας

    «Επιχειρηματικότητα είναι και η κοινωνική επιχειρηματικότητα» δηλώνει, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης. Γνωστοποιεί ότι «σύντομα θα εκδοθεί ειδική δράση (συνολικού προϋπολογισμού 55 εκατ.) για την ανάπτυξη και προώθηση σχημάτων κοινωνικής οικονομίας».

    Ο υφυπουργός αναφερόμενος στα εργαλεία που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για την ανασυγκρότηση της οικονομίας, υπογραμμίζει τη σημασία που δίνει για τη δημιουργία μιας επενδυτικής πλατφόρμας, η οποία θα καλύψει μέρος του χρηματοδοτικού κενού των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και θα συμβάλει στη μετατόπιση της χρηματοδότησης από τις μη επιστρεπτέες επιδοτήσεις σε πιο σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία. Αποφασιστικό ρόλο στη διαχείριση της πλατφόρμας θα διαδραματίσει ο νέος δημόσιος αναπτυξιακός φορέας, που θα προκύψει από τη συνένωση και αναβάθμιση των ΕΤΕΑΝ και ΤΑΝΕΟ.

    Τέλος, ο κ.Χαρίτσης αναφέρει τις δράσεις που θα πρέπει να περιμένουν οι επιχειρηματίες και οι επιστήμονες ότι θα ανακοινωθούν έως το τέλος του χρόνου.

    Αναλυτικά η συνέντευξη στην Εύη Παπαδοσηφάκη έχει ως εξής:

    Ερ: Κεντρικό ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι η ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, με όρους δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης. Ποια εργαλεία αξιοποιούνται προς αυτή την κατεύθυνση; Ποιες σκέψεις υπάρχουν για το μέλλον ώστε να συμπληρωθεί περαιτέρω το υποστηρικτικό πλέγμα που έχει δημιουργηθεί;

    Απ: Η κρίση της ελληνικής οικονομίας δεν είναι κυκλική, ώστε η αναμενόμενη ανάκαμψη να ισοδυναμεί με το ξεπέρασμά της. Είναι αντίθετα μια κρίση δομική ενός στρεβλού παραγωγικού μοντέλου που οφείλει να μετασχηματιστεί ριζικά.

    Η«δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη» περιγράφει ένα νέο πρότυπο: (α) σε ρήξη με τις στενές διασυνδέσεις οικονομικών συμφερόντων και πολιτικής εξουσίας,

    (β) με έμφαση στην καινοτομία, την εξωστρέφεια, την αξιοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων των εργαζομένων.

    Για πρώτη φορά υπάρχει μια ολοκληρωμένη στρατηγική , ώστε τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία - το ΕΣΠΑ 2014-20, ο νέος αναπτυξιακός νόμος, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων - να αξιοποιούνται συντονισμένα για την επιτάχυνση της ανάκαμψης και τον προσανατολισμό της στο νέο παραγωγικό μοντέλο. Στο πλαίσιο της ίδιας στρατηγικής, αναζητούνται επιπλέον επενδυτικοί πόροι από διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα.

    Αποφασιστική ώθηση στην οικονομία αναμένουμε να δώσει η σύσταση του Ταμείου Συμμετοχών (Fund of Funds). Υπό τη διαχείριση του Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Ταμείου (EIF) και με τη χρηματοδοτική συνδρομή όσο το δυνατόν περισσότερων και αξιόπιστων συμμετεχόντων (εθνικών και διεθνών οργανισμών, ιδιωτικών επενδυτικών εταιρειών) επιδιώκουμε να δημιουργηθεί μια επενδυτική πλατφόρμα, η οποία θα καλύψει μέρος του χρηματοδοτικού κενού των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και θα συμβάλει στη μετατόπιση της χρηματοδότησης από τις μη επιστρεπτέες επιδοτήσεις σε πιο σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία (συμμετοχή στη μετοχική σύνθεση: equity capital,venture capital). Αποφασιστικό ρόλο στη διαχείριση της πλατφόρμας θα διαδραματίσει ο νέος δημόσιος αναπτυξιακός φορέας, που θα προκύψει από τη συνένωση και αναβάθμιση των ΕΤΕΑΝ και ΤΑΝΕΟ.

    Ερ: Έχετε δηλώσει ότι υπάρχουν περιθώρια για άσκηση κοινωνικής πολιτικής μέσω των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και ιδιαίτερα οι τομείς ενδιαφέροντος είναι στην υγεία και την παιδεία. Μπορείτε να μας ενημερώσετε για τα βήματα που σχεδιάζει η κυβέρνηση;

    Απ: Το νέο ΕΣΠΑ περιλαμβάνει, πλάι στον αναπτυξιακό, έναν εξίσου σημαντικό κοινωνικό πυλώνα. Πάντως, η λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος ή η πολιτική απασχόλησης δεν μπορούν να εξαρτώνται εσαεί από πόρους του ΕΣΠΑ. Για πρώτη φορά, ενσωματώνουμε ένα σχεδιασμό σταδιακής υποκατάστασης των ευρωπαϊκών από εθνικούς πόρους προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι παρεμβάσεις που χρηματοδοτούμε δημιουργούν μόνιμες δομές.

    Σε ό,τι αφορά την Παιδεία, ανασχεδιάστηκε ριζικά το πρόγραμμα για τους παιδικούς σταθμούς με αποτέλεσμα να δοθούν σημαντικά περισσότερα χρήματα και θέσεις και να εξυπηρετηθούν για πρώτη φορά όλες οι οικογένειες κάτω από το όριο της φτώχειας. Για πρώτη επίσης φορά έγιναν εγκαίρως όλες οι ενέργειες και εξασφαλίστηκαν τα κονδύλια (350 εκατ. ευρώ), προκειμένου να προσληφθούν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που απαιτούνται ώστε τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά τις επόμενες μέρες. Από δράσεις του ΕΣΠΑ δίνονται ακόμη υποτροφίες για την εκπόνηση διδακτορικών διατριβών και μεταδιδακτορικής έρευνας και χρηματοδοτείται η πανεπιστημιακή διδασκαλία από νέους διδάκτορες.

    Στον χώρο της Υγείας, από πόρους του ΕΣΠΑ, κατά κύριο λόγο, θα χρηματοδοτηθεί η στήριξη και μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

    Η αναβάθμιση της δημόσιας Υγείας και της δημόσιας Παιδείας, μετά τη συνεχή τους απαξίωση όλα τα προηγούμενα χρόνια, αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα αλλά και δύσκολη πρόκληση για την κυβέρνηση.

    Ερ: Το υπουργείο αισιοδοξεί ότι οι κρατικές ενισχύσεις για τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στον αναπτυξιακό νόμο θα είναι αυξημένες κατά 10% από το 2017. Πότε προσδιορίζεται χρονικά η εφαρμογή του αναθεωρημένου σχεδίου του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων;

    Απ: Υπάρχει ήδη συμφωνία με τους εταίρους να αυξηθεί το ποσοστό ενίσχυσης των επιχειρήσεων κατά 10% για όλες τις κρατικές ενισχύσεις, είτε αυτές χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ είτε από τον αναπτυξιακό νόμο, στις περιφέρειες που υπέστησαν σημαντική μείωση του ΑΕΠ τους. Σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, ο νέος Χάρτης θα έχει εγκριθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και θα αρχίσει να ισχύει από 1/1/2017.

    Ερ: Το υπουργείο έχει θέσει ως μία από τις βασικές στοχεύσεις του την ανάσχεση του braindrain. Μπορείτε να μας ενημερώσετε για τις δράσεις που υπηρετούν αυτό το στόχο;

    Απ: Σε αντίθεση με τις πολιτικές υποβάθμισης της εργασίας, που ακολουθήθηκαν τα χρόνια της κρίσης και οδήγησαν στη μαζική μετανάστευση των μορφωμένων νέων ανθρώπων, οφείλουμε να στηρίξουμε την ανασυγκρότηση της οικονομίας στο σημαντικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας, το υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό. Στην ανάσχεση της τάσης φυγής των υψηλά καταρτισμένων νέων στοχεύει ένα πλέγμα δράσεων (του ΕΣΠΑ και όχι μόνο) γύρω από τρεις άξονες: (α) την ενίσχυση της νέας, δυναμικής επιχειρηματικότητας (γ) τη στήριξη των νέων ερευνητών και τη δημιουργία ερευνητικών ομάδων σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, (γ) τη σύνδεση της επιχειρηματικότητας με την ερευνητική δραστηριότητα τη χώρα.

    Ερ: Το 50% του ΕΣΠΑ θα έχει ενεργοποιηθεί έως το τέλος του μήνα. Ποιες δράσεις θα πρέπει να περιμένουν οι επιχειρηματίες και οι επιστήμονες ότι θα ανακοινωθούν έως το τέλος του χρόνου;

    Απ: Έως το τέλος του μήνα, θα έχουν πράγματι ενεργοποιηθεί πάνω από τα μισά προγράμματα του συνόλου του νέου ΕΣΠΑ. Από τις αρχές του έτους έχει δε εγκριθεί το Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου για όλα τα προγράμματα. Χάρη στον έγκαιρο και προσεκτικό σχεδιασμό, έχει διασφαλιστεί ότι δεν θα επαναληφθούν τα προβλήματα του παρελθόντος (κακός σχεδιασμός, διαφθορά, καθυστερημένη υλοποίηση).

    Έως το τέλος του 2016 θα ανακοινωθεί μια πλειάδα δράσεων. Με δράση (συνολικού προϋπολογισμού 370 εκατ. ευρώ) που θα ανακοινωθεί εντός του μήνα, θα ενισχυθούν συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς για την προαγωγή επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία.

    Στις αρχές Οκτώβρη θα ανακοινωθεί ο β' κύκλος των προσκλήσεων για τρεις δράσεις επιχειρηματικότητας (αυτοαπασχόληση πτυχιούχων, νεοφυής επιχειρηματικότητα, αναβάθμιση υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων) που συνάντησαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Θα ακολουθήσουν δράσεις για την αναβάθμιση υφιστάμενων επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους (με προϋπολογισμό 100 εκατ.), για τη δικτύωση των επιχειρήσεων (clusters, meta-clusters)με στόχο τη δημιουργία εγχώριων αλυσίδων αξίας (45 εκατ.), για την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων (240 εκατ.), καθώς και για την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών.

    Για μας, πάντως, επιχειρηματικότητα είναι και η κοινωνική επιχειρηματικότητα, που μπορεί να αποτελέσει έναν δυναμικό κλάδο της οικονομίας, όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις εντάσσονται πλέον ισότιμα στις δράσεις επιχειρηματικότητας του νέου ΕΣΠΑ και στα καθεστώτα του νέου αναπτυξιακού νόμου. Σύντομα θα εκδοθεί ειδική δράση (συνολικού προϋπολογισμού 55 εκατ.) για την ανάπτυξη και προώθηση σχημάτων κοινωνικής οικονομίας.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά το πεδίο της επιστημονικής έρευνας, προετοιμάζεται, σε διαβούλευση με τα πανεπιστήμια, και θα εκδοθεί τον Οκτώβρη δράση ενίσχυσης νέων ερευνητών για δημιουργία μικρών ερευνητικών ομάδων. Θα ενισχυθούν 200 ομάδες (600 ερευνητές) σε κάθε κύκλο.

    [06] Γ. Ντάισελμπλουμ: Η χρήση της λέξης "λιτότητα" έχει πολιτικοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό

    Την άποψη ότι η χρήση της λέξης «λιτότητα» έχει «πολιτικοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό», εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή Σύνοδο Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ στην Ελλάδα και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην εφημερίδα «Le Monde».

    «Η λιτότητα, για εμένα, είναι η αναγκαία λήψη μέτρων, ώστε να είναι βιώσιμα τα δημόσια οικονομικά. Και αυτό απαιτεί δουλειά», υπογράμμισε ο κ. Ντάισελμπλουμ, συμπληρώνοντας πως οι περισσότερες χώρες έχουν κάνει το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς προς αυτόν το σκοπό και πως για την Ελλάδα απομένει ακόμα δουλειά να γίνει. Επιπλέον, ανέφερε πως η Ελλάδα λαμβάνει στήριξη, τόσο μέσω των δανείων του ESM, όσο και της παροχής τεχνογνωσίας και τόνισε πως «δεν μπορεί να λέει κάποιος ότι φτάσαμε στο τέλος». «Η επίτευξη βιώσιμων οικονομικών δεν είναι ένα προσωρινό έργο, είναι ένα μακροπρόθεσμο ζήτημα» κατέληξε.

    Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, απαντώντας στην ίδια ερώτηση σημείωσε πως ο κ. Τσίπρας είναι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και πως δεν μπορεί κανείς «να αποτρέψει το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης». Ωστόσο, επεσήμανε ότι αποστολή του Eurogroup είναι να διασφαλίζει πως «οι δεσμεύσεις που λαμβάνουν τα κράτη και οι κυβερνήσεις, εκπληρώνονται».

    [07] Η νέα ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αντικείμενο την επιχειρηματικότητα, Praktoreio-Business.gr

    Στον παλμό της ελληνικής και διεθνούς επιχειρηματικότητας το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με τη νέα του ιστοσελίδα "Praktoreio-business.gr", που ξεκινά σήμερα.

    Πώς μπορεί να αναπτύξει νέες πρωτοβουλίες η επιχειρηματικότητα στη χώρα μας; Ποιοι τα έχουν ήδη καταφέρει και πώς; Ποιος ο δρόμος που ανοίγουν οι εξαγωγές; Πώς θα έρθουν νέες επενδύσεις;

    Ερωτήματα όπως αυτά επιχειρεί να προσεγγίσει η νέα ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, με την εγκυρότητα και τη συνέπεια του εθνικού πρακτορείου Ειδήσεων.

    Κορυφαίοι έλληνες επιχειρηματίες ανοίγουν τα χαρτιά τους στο Praktoreio-Βusiness και αναδεικνύουν τρόπους επιβίωσης αλλά και επιτυχίας στο σκληρό οικονομικό περιβάλλον που μας περιβάλλει.

    Συνεντεύξεις, αρθρογραφία, αναλύσεις και ρεπορτάζ από την ελληνική και διεθνή επιχειρηματική σκηνή θα εμπλουτίζουν καθημερινά τις σελίδες του www.amna.gr.

    Τα θέματα του praktoreio-business.gr θα μπορούν να εντοπίζουν οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μέσω του hashtag #PraktoreioBusiness.

    [08] Υπερχείλισε ο Πηνειός. Ανέβηκε η στάθμη των ποταμών στο Νομό Τρικάλων

    Σε εγρήγορση βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, καθώς, εκτός του Πορταϊκού ποταμού, έχει ανέβει η στάθμη των υπολοίπων ποταμών του νομού Τρικάλων, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών, όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων, κ. Χρήστος Μιχαλάκης.

    Μάλιστα στη γέφυρα Βαλομανδρίου, ο Πηνειός ποταμός έχει υπερχειλίσει σε χωράφια των οικισμών Βαλομανδρίου, Παραποτάμου και Φωτάδας.

    [09] Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί κατά τον εκτροχιασμό τρένου στη Γαλικία

    Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περί τους 50 τραυματίσθηκαν στη Γαλικία της βορειο-δυτικής Ισπανίας κατά τον εκτροχιασμό τρένου που συνδέει την ισπανική πόλη Βίγκο με το Πόρτο στην Πορτογαλία, ανακοίνωσαν οι αρχές.

    Το δυστύχημα προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων ανθρώπων, ανακοίνωσε ο Μανουέλ Καρέρα, δημοτικός σύμβουλος του Ο Πορίνιο, της κωμόπολης κοντά στην οποία σημειώθηκε το δυστύχημα. Νωρίτερα, οι τοπικές αρχές είχαν κάνει λόγο για τουλάχιστον τρεις νεκρούς. Σαράντα επτά άνθρωποι νοσηλεύονται.

    Στη Γαλικία είχε σημειωθεί πριν από τρία χρόνια το πλέον πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ισπανία από το 1944, με 80 νεκρούς.

    Το τρένο που εκτροχιάσθηκε σήμερα ανήκει στην εταιρεία Comboios de Portugal. Ο μηχανοδηγός ήταν Πορτογάλος και περιλαμβάνεται στους νεκρούς.

    Το δυστύχημα σημειώθηκε στις 09.30 τοπική ώρα, κοντά στα πορτογαλικά σύνορα, σε απόσταση 50 μέτρων από τον μικρό σταθμό του Ο Πορίνιο, νότια του Βίγκο, σύμφωνα με την ισπανική εταιρεία Renfe, η οποία διαχειρίζεται σε συνεργασία με την πορτογαλική Comboios de Portugal τη σιδηροδρομική γραμμή.

    Ο ιδιοκτήτης καφενείου κοντά στον σταθμό, δήλωσε στο ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο 24 horas ότι το δυστύχημα σημειώθηκε σε ένα τμήμα της διαδρομής όπου η σιδηροδρομική γραμμή είναι ευθεία. «Αρα, δεν είναι κάτι πολύ φυσιολογικό», είπε.

    [10] Οξεία επίθεση Βέμπερ κατά Τσίπρα-Ολάντ-Ρέντσι, με αφορμή την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο

    Οξεία επίθεση κατά του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αλλά και κατά των ηγετών της Γαλλίας και της Ιταλίας, Φρανσουά Ολάντ και Ματέο Ρέντσι, με αφορμή τη σημερινή σύγκληση της Συνόδου κορυφής των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ στην Αθήνα, εξαπέλυσε ο Γερμανός ευρωβουλευτής Μάνφρεντ Βέμπερ, πρόεδρος της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ευρωβουλή. Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε από τις Βρυξέλλες αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής:

    «O πρωθυπουργός κ. Τσίπρας κάνει πάλι τα συνηθισμένα του κόλπα. Αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη τώρα είναι ενότητα και σίγουρα όχι νέες προσπάθειες διαίρεσης. Τα αιτήματα της Αθήνας οδηγούν στο πουθενά. Ο κ. Τσίπρας πρέπει να ξεκινήσει από την πλήρη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που υποσχέθηκε. Το γεγονός ότι ο Προέδρος Ολάντ -πιθανώς για λόγους εσωτερικής πολιτικής- και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρέντσι επιτρέπουν στον κ. Τσίπρα να τους χειραγωγήσει δεν είναι πραγματικά ένα σημάδι ευθύνης».

    [11] Συνέδριο στη Σόφια με θέμα «Ο Ρόλος των Πρακτορείων Ειδήσεων σε περίοδο κρίσης»

    «Ο Ρόλος των Πρακτορείων Ειδήσεων σε περίοδο κρίσης» ήταν το θέμα που απασχόλησε τους επικεφαλής 22 εθνικών ειδησεογραφικών πρακτορείων της Βαλκανικής και της ευρύτερης περιοχής της Μαύρης Θάλασσας στην ετήσια σύνοδό τους στη Σόφια και στην έδρα του Βουλγαρικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΒΤΑ).

    «Η Ευρώπη χρειάζεται ανεξάρτητα πρακτορεία ειδήσεων και πρέπει να αγωνιστούμε για αυτή την ανεξαρτησία» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πρακτορείων Ειδήσεων (ΕΑΝΑ), Έρικ Νίλεν μιλώντας στην επίσημη έναρξη του συνεδρίου. «Ο ρόλος των εθνικών πρακτορείων γίνεται ακόμη πιο σημαντικός σήμερα καθώς στην οικονομική κρίση έχει προστεθεί και το Προσφυγικό» σημείωσε ο Ερικ Νίλεν.

    «Οι κρίσεις είναι πολλές πλέον και το νέο φαινόμενο είναι ότι μεταλλάσσονται» τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του BTA, Μαξίμ Μίντσεφ, υπογραμμίζοντας ότι τα ειδησεογραφικά πρακτορεία αντιμετωπίζουν σήμερα νέες προκλήσεις, σε συνδυασμό με την νέα ψηφιακή εποχή. «Παγκοσμίως, το 80% των πληροφοριών και των ειδήσεων περνά πλέον μέσα από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία και μόλις το υπόλοιπο 20% καλύπτεται από την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τον γραπτό Τύπο. Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι δημοσιογράφοι των πρακτορείων ειδήσεων είναι οι πιο ανώνυμοι εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, καθώς τα ονόματά τους δεν είναι γνωστά στο ευρύ κοινό και δεν είναι τόσο δημοφιλείς όσο άλλοι συνάδελφοί τους» σχολίασε ο Γενικός Διευθυντής του Βουλγαρικού Πρακτορείου Ειδήσεων, που πρόκειται να αναλάβει και την προεδρία της Ένωσης των Πρακτορείων Ειδήσεων της Μαύρης Θάλασσας.

    Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ένωσης, Αράμ Ανανιάν, πρόεδρος του Αρμενικού Πρακτορείου Ειδήσεων επισήμανε ότι τα τελευταία δύο χρόνια ο κόσμος έχει αλλάξει ουσιαστικά και η δημοσιογραφία έχει γίνει αρκετά διαφορετική. «Εμείς οι δημοσιογράφοι μπορούμε να συμβάλουμε στην επίλυση των προβλημάτων, όπως το Προσφυγικό, με κύριο στόχο την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Μιχάλης Ψύλος τόνισε την ανάγκη τα εθνικά ειδησεογραφικά πρακτορεία να έλθουν πιο κοντά στην κοινωνία και τα προβλήματά της. «Στην κατεύθυνση αυτή τα ειδησεογραφικά πρακτορεία πρέπει να αποκτήσουν μεγαλύτερη εξωστρέφεια και να δουν την κρίση ως ευκαιρία για ευρύτερη ανάπτυξη του ρόλου και των δραστηριοτήτων τους. «Η απάντηση στην κρίση είναι η ανάπτυξη» τόνισε ο Πρόεδρος του ΑΠΕ ΜΠΕ.

    Από την πλευρά του , ο πρόεδρος του ρωσικού πρακτορείου TASS , Μιχαήλ Γκουσμάν αναφέρθηκε στο φαινόμενο της παραπληροφόρησης στον κυβερνοχώρο που έχει αυξηθεί δραματικά στα χρόνια της κρίσης και τόνισε ότι τα ειδησεογραφικά πρακτορεία έχουν να παίξουν κυρίαρχο ρόλο στην έγκαιρη και έγκυρη μετάδοση των ειδήσεων από κάθε γωνιά του πλανήτη.

    Σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Γκιμπόιοτ , πρόεδρο του Ρουμανικού πρακτορείου ειδήσεων «Agerpres» , η σημασία των ειδησεογραφικών πρακτορείων αυξάνει σημαντικά σήμερα , καθώς «οι άνθρωποι αρχίζουν να κατανοούν ότι τα κοινωνικά δίκτυα δεν είναι και τόσο αληθινά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Οι τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι η τάση των social media να γίνουν η κύρια πηγή των πληροφοριών δεν είναι πλέον τόσο πειστική όπως ήταν πριν λίγα χρόνια» .

    «Τα νέα social media δεν είναι κοινωνικά», υποστήριξε ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών, Αντόνι Γκουλούμποφ μιλώντας στο συνέδριο. « Τα social media είναι ένα βήμα , αλλά λειτουργούν μάλλον ως μεμονωμένα νησιά σε ένα αρχιπέλαγος και δεν σχηματίζουν ένα δίκτυο έγκυρης πληροφόρησης», πρόσθεσε. Ο Αντόνι Γκουλούμποφ τόνισε ότι «η αποκατάσταση μιας σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και την κοινωνία είναι η μεγαλύτερη πρόκληση των σύγχρονων ΜΜΕ. «Η κρίση είναι αδύνατη χωρίς τα μέσα ενημέρωσης» υποστήριξε ο καθηγητής Γκουλούμποφ και εξήγησε : «δεν υπάρχει τρόπος εκδήλωσης μιας κρίσης χωρίς το μέσο που συνδέει το γεγονός με το κοινό. Τα ΜΜΕ μπορούν να συμβάλουν όχι μόνο στην παρακολούθηση της εξέλιξης μιας κρίσης , αλλά στην εξεύρεση των αιτιών της ώστε η κοινωνία να είναι ενήμερη». Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι τα πρακτορεία ειδήσεων θα συμβάλουν «στη συστηματοποίηση και της δημιουργίας περιεχομένου, η οποία κάποια στιγμή θα βοηθήσει την κοινωνία να επανεξετάσει την κρίση ως μια διαδικασία» ΄.

    Στο συνέδριο μίλησε και επικεφαλής του γραφείου της Αθήνας του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων , Οντίλ Ντιπερί η οποία σημείωσε ότι λόγω της κρίσης , τα ειδησεογραφικά πρακτορεία είναι οι οργανισμοί που μπορούν «να είναι παντού και να καταγράφουν την εξέλιξη των γεγονότων».

    [12] Εγκαίνια της έκθεσης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων στη Μόσχα

    Την αξία της χρήσης των μαθηματικών στην κατανόηση του φυσικού κόσμου, επεσήμανε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, σε ομιλία του κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης «Μηχανισμός Αντικυθήρων: Ο αρχαιότερος Υπολογιστής και το αρχαιότερο Μηχανικό Σύμπαν-2ος αιώνας πΧ», που πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης 8 Σεπτεμβρίου, στο Κρατικό Μουσείο Αρχιτεκτονικής Α.Β.Σούσεφ, στη Μόσχα.

    Ο κ. Μπαλτάς χαρακτήρισε τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων ως ένα μεγάλο τεχνολογικό επίτευγμα της αρχαιότητας, ενώ σημείωσε ότι οι έρευνες των αρχαιολόγων στην περιοχή των Αντικυθήρων συνεχίζονται και μπορούμε να αναμένουμε και νέες ανακαλύψεις.

    Για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων μίλησε και ο καθηγητής Φυσικής Διαστήματος του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ξ. Μουσάς.

    Την έναρξη της έκθεσης, που τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και διοργανώνεται από την Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο του έτους Ελλάδας Ρωσίας, κήρυξε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Κ. Τσουκαλάς, ο πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, Κ. Γαβρόγλου, ο πρέσβης της Ελλάδας στη Ρωσία, Α. Φρυγανάς και Ρώσοι αξιωματούχοι.

    Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 6 Νοεμβρίου.

    [13] «Μια παρτίδα πινγκ πονγκ ανάμεσα στα ερείπια», στο Ινστιτούτο Γκαίτε

    Δύο Βερολινέζοι συγγραφείς δίνουν μια πρωτόγνωρη γεύση της νέας λογοτεχνικής σκηνής του Βερολίνου, πρωτοτυπώντας στην παρουσίασή τους. Αυτό που κάνουν είναι ότι ερμηνεύουν μιαπολυμεσική περφόρμανς, για να εστιάσουν στην ομορφιά τού ανολοκλήρωτου και του φθαρμένου, χωρίς νοσταλγική διάθεση.

    Στηνειδικά σχεδιασμένη για την Αθήνα περφόρμανς, παρακολουθούμε τους δύο νέους συγγραφείς, Σάσκια Τρέμπινγκ (Saskia Trebing) και Βαλεντίν Μόριτζ (Valentin Moritz), σε γρήγορες στιχομυθίες, να κινούνται με άνεση ανάμεσα σε σκαλωσιές και σε ιστορικά μνημεία.

    Εκείνο πουαφηγούνται στην περφόρμανς τους, με τίτλο «Μια παρτίδα πινγκ-πονγκ ανάμεσα στα ερείπια» είναι ότι «τα ερειπωμένα κτίρια είναι σαν τους βρικόλακες: άσχημα στην όψη, δεν βρίσκουν γαλήνη και πασχίζουν διαρκώς να τραβήξουν την προσοχή. Κι αν τυχόν τα πετύχει κάποτε μια μπάλα κατεδάφισης, δεν τα πειράζει: αυτά θα ξανασηκωθούν. Σκορπούν γύρω τους μια "σκοτεινή γοητεία". Κι οι άνθρωποι τα κοιτάζουν πράγματι. Γιατί τα κτίρια αυτά δεν είναι νεκρά. Κάθε άλλο. Οργιώδης βλάστηση τα καλύπτει σιγά σιγά, ενώ αυτά καταρρέουν και αλλάζουν μορφές στο πέρασμα των δεκαετιών».

    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 16 Σεπτεμβρίου, στο Ινστιτούτο Γκαίτε (Ομήρου 14-16).

    [14] Πέθανε ο συγγραφέας Παντελής Καλιότσος

    Πέθανε το βράδυ της Πέμπτης, ο πεζογράφος Παντελής Καλιότσος, σε ηλικία 91 ετών. Είχε γράψει μυθιστορήματα, διηγήματα, νουβέλες και βιβλία για παιδιά και είχε τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Πεζογραφίας (1980), το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου (2002) και το Βραβείο Παιδικού Βιβλίου (2002) του περιοδικού «Διαβάζω» για το βιβλίο του «Η σφεντόνα του Δαβίδ».

    Η κηδεία του Παντελή Καλιότσου θα γίνει την Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου στις 5.30 το απόγευμα, στο νεκροταφείο Χολαργού.

    Γεννήθηκε το 1925 στην Αθήνα. Εκεί πέρασε τα πρώτα του χρόνια, σπουδάζοντας και ταυτόχρονα κάνοντας κάθε είδους δουλειά: εργάτης, υδραυλικός, μαρμαράς, μικροπωλητής, υπάλληλος κ.ά. Άρχισε να γράφει το 1943, πιστεύοντας στη λογοτεχνία και στην τέχνη γενικότερα, όχι ως μέσο προβολής και καθιέρωσης, αλλά ως θεραπεία ψυχής. Έτσι, συνέχισε να γράφει επί είκοσι δύο ολόκληρα χρόνια, χωρίς να δημοσιεύσει οτιδήποτε ή να εκδώσει βιβλίο. Εμφανίστηκε στα γράμματα το 1964 με το μυθιστόρημα «Ο μεσαίος τοίχος», που, όντας χειρόγραφο, δημοσιεύτηκε σε συνέχειες στο περιοδικό «Ταχυδρόμος».

    Αργότερα εργάστηκε για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, σε παιδικά κυρίως προγράμματα.

    Έργα του: «Εδώ κουτσούλησε μια μύγα», διήγημα (1958). «Ο μεσαίος τοίχος», μυθιστόρημα, Φέξης (1964), Κέδρος (1971), Πατάκης (2000), «Οι ονειροπόλοι», μυθιστόρημα, Alvin Redman Hellas (1965), Κέδρος (1980, με τίτλο «Αχιλλέας Μανωλόπουλος» [«Οι ονειροπόλοι»), «Μάθημα δολοφονίας», μυθιστόρημα, Κέδρος (1971), Εκδόσεις Πατάκη (1994), «Η συμπεριφορά του κενού», μυθιστόρημα, Κέδρος (1973, 1982), «Φανταστική παράγραφος 7», μυθιστόρημα, Κέδρος (1974), Εκδόσεις Πατάκη (1994). «Δεκεμβριανή νύχτα» («Εργάτες της πίσσας»), μυθιστόρημα, Κέδρος (1978, 1983). «Τα γουρούνια», μυθιστόρημα, Κέδρος (1981), Εκδόσεις Πατάκη, (1992, 1994). «Το συμπόσιο», μυθιστορηματική τετραλογία, Καστανιώτης (1985, 1989). «Η τριλογία της λεωφόρου» («Μάθημα δολοφονίας», «Η συμπεριφορά του κενού», «Φανταστική παράγραφος 7»), Κέδρος (1985). «Στρατιωτικές ασκήσεις», διηγήματα, Κέδρος (1989). «Διωγμός απ? την κόλαση», νουβέλα, Κέδρος (1991).

    Για παιδιά: «Τα ξύλινα σπαθιά», μυθιστόρημα, Κέδρος (1974, 1992), Εκδόσεις Πατάκη (1994, 11η ανατύπωση 2001). «Η μύγα», διηγήματα, Κέδρος (1977, 1985), Εκδόσεις Πατάκη (1994, 6η ανατύπωση 2000). «Το ιζεντόρε και τ? αηδόνι», παραμύθι, Κέδρος (1981, 1987). «Πατέρας και γιος», μυθιστόρημα, Κέδρος (1987, 1992), Εκδόσεις Πατάκη (1995, 9η ανατύπωση 2000). «Ένα σακί μαλλιά», Εκδόσεις Πατάκη (1996, 4η ανατύπωση 2000). «Η σφεντόνα του Δαβίδ», Εκδόσεις Πατάκη (2001).

    [15] Με τον Ν. Αναστασιάδη συναντήθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη, είχε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυρ. Μητσοτάκης.

    Σύμφωνα με πηγές της Πειραιώς, η συνάντηση έδωσε, για άλλη μία φορά, την ευκαιρία για μία άκρως εποικοδομητική και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων επί των τελευταίων εξελίξεων στο Κυπριακό.

    Ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη για την πορεία και τις προοπτικές των διακοινοτικών συνομιλιών.

    Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την πάγια και αμέριστη συμπαράσταση της Νέας Δημοκρατίας στην προσπάθεια εξεύρεσης μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

    Επίσης, συζητήθηκαν οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις σε Ελλάδα και Κύπρο.

    [16] Ρ. Σβίγκου: Στο πλευρό των συμφερόντων των δανειστών ο κ. Μητσοτάκης

    Συμπόρευση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη με τα συμφέροντα των δανειστών κατήγγειλε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, λίγες ώρες μετά τα όσα δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην συνέντευξή του στον Σκάι.

    «Δεν είναι η πρώτη φορά -το είχαμε δει και στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης- που ο κ. Μητσοτάκης σπεύδει να ταχθεί στο πλευρό των συμφερόντων των δανειστών, υπονομεύοντας μ' αυτόν τον τρόπο τη διαπραγμάτευση. Και όσο πιο κοντά βρισκόμαστε στην ολοκλήρωση μιας διαπραγμάτευσης, τόσο μεγαλύτερη είναι η αγωνία του για το αν αυτή θα κλείσει ή όχι», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ρ/Σ «Στο Κόκκινο». Η Ράνια Σβίγκου είπε ακόμη πως, ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχει διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «δεν είπε κουβέντα και δεν μας διαφώτισε ποια είναι η θέση της παράταξής του, αναφορικά με τα ζητήματα τα οποία μπαίνουν στο τραπέζι. Δεν είπε πού συμφωνεί με τους δανειστές, δεν είπε πού συμφωνεί με την ελληνική κυβέρνηση».

    «Απ' αυτό νομίζω, βγαίνει ξεκάθαρα ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει πλευρά κι αυτή δεν είναι η πλευρά της Ελλάδας και του ελληνικού λαού», ανέφερε η κ. Σβίγκου και σχολίασε ακόμη πως «λίγες ώρες πριν από μια τόσο μεγάλη Σύνοδο, αυτή των μεσογειακών χωρών, η οποία κυριαρχεί στον διεθνή Τύπο -δεν περιγράφηκε το όραμα της Ν.Δ. για την Ευρώπη, δεν περιγράφηκε καμία πρόταση. Και αυτό δείχνει το στρατηγικό αδιέξοδο της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη».

    [17] Ευ. Τσακαλώτος: Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει

    Στην εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και πως «το 2016 θα έχουμε τρία συνεχόμενα τρίμηνα με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης (σ.σ. σε τριμηνιαία βάση)», προέβη ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του άτυπου Eurogroup στη Μπρατισλάβα.

    Αυτό ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα επίσης με τις οποίες, το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (μετείχε σε αυτό και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης) ολοκληρώθηκε σε εξαιρετικό κλίμα.

    Ως προς τα ορόσημα για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, επεσήμαναν οι πηγές του υπουργείου, επανεπιβεβαιώθηκε στο Eurogroup ότι αυτά θα πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν, έως το τέλος Σεπτεμβρίου, καθώς, όπως σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος «είναι προς το συμφέρον όλων να ολοκληρωθούν σύντομα».

    Όσον αφορά στο χρέος, η ελληνική αντιπροσωπεία επεσήμανε στο Συμβούλιο ότι πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και να καθοριστούν τα μεσοπρόθεσμα, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το χρέος.

    Ταχύς είναι, τέλος, ο ρυθμός εξυπηρέτησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες (από τα 2,8 δισ. ευρώ, το 1,7 δισ. ευρώ θα οδεύσει για την περαιτέρω αποπληρωμή των οφειλών). Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου, παρά το γεγονός ότι το Δημόσιο ξεκίνησε να πληρώνει στα μέσα Ιουλίου, έως το τέλος Αυγούστου είχαν αποπληρωθεί οφειλές 1,45 δισ. ευρώ από το 1,8 δισ. ευρώ της δόσης του Ιουνίου -δηλαδή πάνω από το 80% των χρημάτων έφτασε στην πραγματική οικονομία.

    [18] Ανάβει η «μάχη» για το ηλεκτρικό ρεύμα

    Ευκαιρίες για καταναλωτές και επιχειρήσεις φέρνει η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης με εντονότερους ρυθμούς από τον Οκτώβριο, οπότε θα γίνουν οι πρώτες δημοπρασίες «φθηνής» ηλεκτρικής ενέργειας από τα λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ.

    Οι ιδιώτες εναλλακτικοί προμηθευτές έχουν αποσπάσει ήδη κάτι λιγότερο από το 10 % της ελληνικής αγοράς (το μερίδιό τους, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τον περασμένο Ιούλιο ήταν 90,26 %) και αναμένεται να εντείνουν την προσπάθεια προσέλκυσης πελατών μετά την έναρξη των δημοπρασιών. Τρεις όμιλοι (Elpedison, Ήρων και Protergia) ξεχωρίζουν μέχρι στιγμής με μερίδια πάνω από 2 % ο καθένας ενώ από την άλλη πλευρά η ΔΕΗ εκφράζει επισήμως τις επιφυλάξεις της για τη σκοπιμότητα των δημοπρασιών αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την ίδια και συνολικά την αγορά ενέργειας.

    Οι δημοπρασίες ξεκινούν σε εφαρμογή και της υποχρέωσης που απορρέει από τη συμφωνία με τους εταίρους για μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ κάτω από το 50 % ως το 2020 με πρόσβαση των ιδιωτών ανταγωνιστών της ΔΕΗ στη λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή ρεύματος που αποτελούν επί του παρόντος «μονοπώλιο» της ΔΕΗ.

    Το «άνοιγμα» της αγοράς οδηγεί σε μείωση του κόστους της ενέργειας, αφού προφανώς οι καταναλωτές δεν έχουν λόγο να αλλάξουν πάροχο αν δεν υπάρχει ελκυστικότερη προσφορά από τον ανταγωνισμό. Στα οφέλη για τους καταναλωτές πρέπει να προσμετρηθεί και η μείωση 15 % στα τιμολόγια που εφαρμόζει η ΔΕΗ από το καλοκαίρι για τους συνεπείς πελάτες. Ενώ για τους εναλλακτικούς παρόχους το «στοίχημα» είναι να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο από την «πίτα» άνω των 2 δισ. ευρώ ετησίως που σηματοδοτεί η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ τα επόμενα τρία χρόνια από το 90 στο 49 %, δεδομένου ότι τα έσοδα της επιχείρησης (από πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας) για εφέτος προβλέπονται στα 5,2 διs. ευρώ.

    Η βασική εκκρεμότητα προκειμένου να βγουν στο "σφυρί" οι πρώτες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας τον επόμενο μήνα, που ήταν η υπουργική απόφαση για τον καθορισμό της ελάχιστης τιμής πώλησης "έκλεισε" ήδη και η τιμή καθορίστηκε στα 37,37 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Απομένει να εκδοθεί ο Κώδικας των δημοπρασιών από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας που θα ορίσει το πλαίσιο της αγοράς και θα ρυθμίσει ορισμένες κρίσιμες λεπτομέρειες: όπως για παράδειγμα αν θα τεθεί όριο στις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας που αγοράζουν οι προμηθευτές από τις δημοπρασίες και ποιο θα είναι αυτό, όπως και ο βαθμός στον οποίο οι ενεργοβόρες βιομηχανίες θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις δημοπρασίες για να μειώσουν το κόστος της τροφοδοσίας τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 9 September 2016 - 12:32:59 UTC