Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Κοτζιάς: «Θέλουμε θετικές δράσεις και όχι επεμβάσεις τρίτων στην περιοχή»
  • [02] Με τον Ν. Αναστασιάδη συναντήθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης
  • [03] ΥΠΕΞ: Η πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας συνιστά απειλή κατά της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας
  • [04] Αποζημιώσεις ύψους 19 δισεκ. δολ. διεκδικούν οι Βρετανοί για υπερβολικές χρεώσεις στην Mastercard
  • [05] «Τα Βήματα του Επιχειρείν» το θέμα εκδήλωσης, στο πλαίσιο της 81ης ΔΕΘ με κεντρικό ομιλητή τον υπ. Οικονομίας Γ. Σταθάκη
  • [06] Γ. Παναγόπουλος:Τα συνδικάτα δεν είναι οι εχθροί, είναι κοινωνικοί θεσμοί. Εχθροί είναι οι πολιτικές που ασκούνται
  • [07] Β. Αποστόλου: Αναγκαία η σταθερή συνεργασία των αρμοδίων υπηρεσιών Τουρκίας, Βουλγαρίας, Ελλάδας για την αντιμετώπιση της οζώδους
  • [08] Η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας για τη νέα πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας
  • [09] Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί κατά τον εκτροχιασμό τρένου στη Γαλικία
  • [10] Πολλοί νεκροί και τραυματίες από έκρηξη σε χωματερή στο Μπενίν
  • [11] Ένας δάσκαλος φέρνει την άνοιξη
  • [12] Για κατάχρηση εξουσίας κατηγορείται για μια ακόμα φορά ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ
  • [13] Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη-Κ. Καραμανλή
  • [14] Κυβερνητικές πηγές: Έχει διαμορφωθεί κλίμα συναντίληψης και εξεύρεσης κοινού τόπου
  • [15] Υπερχείλισε ο Πηνειός. Ανέβηκε η στάθμη των ποταμών στο Νομό Τρικάλων
  • [16] Η Σύνοδος των μεσογειακών κρατών στο επίκεντρο του βελγικού Τύπου
  • [17] Η κυπριακή Βουλή τροποποίησε το Σύνταγμα και κατάργησε τη θανατική ποινή

  • [01] Ν. Κοτζιάς: «Θέλουμε θετικές δράσεις και όχι επεμβάσεις τρίτων στην περιοχή»

    Με την κοινή βούληση όλων των συμμετεχουσών χωρών για την αναβάθμιση και θεσμοθέτηση της πρωτοβουλίας σε ετήσιο φόρουμ διαλόγου αλλά και της διεύρυνσής της στα αραβικά κράτη του Κόλπου, ολοκληρώθηκε σήμερα στη Ρόδο η Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα.

    Επρόκειτο για μια πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά την οποία χαιρέτισαν όλοι οι ομόλογοί του, τόσο με τις δηλώσεις τους όσο και στο πλαίσιο των εργασιών με τις συμφωνίες στις οποίες κατέληξαν για πρακτικές δράσεις τις οποίες ανέλαβαν να προετοιμάσουν οι συμμετέχουσες χώρες για τον επόμενο χρόνο.

    «Στην εξωτερική μας πολιτική το κριτήριό μας είναι το αναγκαίο. Συμφωνήσαμε να κάνουμε κάθε χρόνο τη Διάσκεψη, καθώς και ότι πρέπει να στηρίζεται σε αρχές. Η πρώτη αρχή είναι ότι δεν θέλουμε την επέμβαση τρίτων στην περιοχή. Μπορούμε να συνεργαζόμαστε, να χρησιμοποιούμε βοήθεια από τρίτες πλευρές, αλλά η περιοχή αυτή πρέπει να αναπτύξει τις δικές της εσωτερικές σχέσεις, στη βάση εμπιστοσύνης και μιας θετικής ατζέντας που θα αναπτύσσει τα δίκτυα και τα δημόσια αγαθά στην περιοχή», τόνισε ο κ. Κοτζιάς στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε προς τα ΜΜΕ.

    Η χρηματοδότηση θα προέρχεται από τις διακρατικές μας σχέσεις αλλά είναι και υπό εξέταση, όπως συμφωνήσαμε, όλα τα διεθνή προγράμματα προς αξιοποίηση από τον ΟΗΕ μέχρι αυτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία μέχρι τώρα αξιοποιούνται από τις κατεξοχήν πλούσιες χώρες, τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

    Η ιδέα της θετικής προσέγγισης σε έναν κοινό βηματισμό για την ασφάλεια στην νοτιοανατολική Μεσόγειο μέσα από δίκτυα συνεργασίας σε όλους τους τομείς ανάμεσα στις μεσογειακές χώρες, από την νότιο Ευρώπη και τα Βαλκάνια μέχρι τη Μ. Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, βρήκε ένθερμους υποστηριχτές καθώς δίνει τη δυνατότητα για νέα εργαλεία προσέγγισης λαών και κυβερνώντων, σε ένα χώρο που απασχολεί τη διεθνή κοινότητα ως χώρος πολέμου και συγκρούσεων και όχι ως χώρος θετικής ενέργειας και διαμόρφωσης δράσεων. Ενώ παράλληλα αναβαθμίζει το κύρος της Ελλάδας και το ρόλο της ως «γεφυροποιού» των δύο κόσμων του ευρωπαϊκού και του αραβικού, ως χώρα η οποία συμβάλλει στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής.

    [02] Με τον Ν. Αναστασιάδη συναντήθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη, είχε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυρ. Μητσοτάκης.

    Σύμφωνα με πηγές της Πειραιώς, η συνάντηση έδωσε, για άλλη μία φορά, την ευκαιρία για μία άκρως εποικοδομητική και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων επί των τελευταίων εξελίξεων στο Κυπριακό.

    Ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη για την πορεία και τις προοπτικές των διακοινοτικών συνομιλιών.

    Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την πάγια και αμέριστη συμπαράσταση της Νέας Δημοκρατίας στην προσπάθεια εξεύρεσης μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

    Επίσης, συζητήθηκαν οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις σε Ελλάδα και Κύπρο.

    [03] ΥΠΕΞ: Η πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας συνιστά απειλή κατά της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας

    Την καταδίκη του, αλλά και την έντονη ανησυχία του για τη σημερινή πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για απειλή κατά της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.

    «Καταδικάζουμε την ενέργεια αυτή, η οποία παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα, υπονομεύει τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Ασίας και συνιστά απειλή κατά της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας», σημειώνει χαρακτηριστικά το υπουργείο Εξωτερικών και επισημαίνει πως αυτή η δοκιμή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις διεθνείς προσπάθειες για αφοπλισμό και μη διασπορά των πυρηνικών όπλων.

    [04] Αποζημιώσεις ύψους 19 δισεκ. δολ. διεκδικούν οι Βρετανοί για υπερβολικές χρεώσεις στην Mastercard

    Περίπου 46 εκατομμύρια άνθρωποι στη Βρετανία θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την αγωγή σε βάρος της Mastercard που εγείρει απαιτήσεις ύψους 14 δισεκ. λιρών (19 δισεκ. δολαρίων) ως αποζημίωση για υποτιθέμενες υπερβολικές χρεώσεις, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που κατατέθηκαν στο Λονδίνο.

    Η αγωγή, που ασκήθηκε από έναν πρώην επικεφαλής του γραφείου Συνηγόρου Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, ισχυρίζεται ότι η εταιρεία πληρωμών χρέωνε παρανόμως υψηλά τέλη στα καταστήματα όταν οι αγοραστές χρησιμοποιούσαν τις χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες τους και ότι αυτά πέρναγανστους καταναλωτές σε υψηλότερες τιμές. Η Mastercard φέρεται να έχει ακολουθήσει την πρακτική αυτή για 16 χρόνια μεταξύ του 1992 και του 2008, σύμφωνα με τις περισσότερες από 600 σελίδες των εγγράφων που κατατέθηκαν στο αρμόδιο δικαστήριο για θέματα ανταγωνισμού χθες.

    «Ήταν σχεδόν ένας αόρατος φόρος», δήλωσε ο Γουόλτερ Μέρικς, που άσκησε την αγωγή, στο BBC. «Η Mastercard συμπεριφέρθηκε επαίσχυντα σε αυτό. Δεν είχαν τη λογική να δεχτούν ότι αυτό που έκανε ήταν επιζήμιο για τους Βρετανούς καταναλωτές».

    Η Mastercard σε ανακοίνωσή της απέρριψε κάθε παρατυπία.

    [05] «Τα Βήματα του Επιχειρείν» το θέμα εκδήλωσης, στο πλαίσιο της 81ης ΔΕΘ με κεντρικό ομιλητή τον υπ. Οικονομίας Γ. Σταθάκη

    «Τα Βήματα του Επιχειρείν» είναι το θέμα εκδήλωσης που πραγματοποιείται, στο πλαίσιο της 81ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, με κεντρικό ομιλητή τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη.

    To υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, ανακοίνωσε ότι η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» (Helexpo, Αίθουσα «Ολυμπιάς»), τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 18:00.

    Κεντρικές παρεμβάσεις θα γίνουν από το γενικό γραμματέα του υπουργείου Ηλία Ξανθάκο, το γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Αντώνη Παπαδεράκη, το γενικό γραμματέα Βιομηχανίας Στρατή Ζαφείρη, το γενικό γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων Λόη Λαμπριανίδη και το γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων (ΕΣΠΑ) Παναγιώτη Κορκολή.

    [06] Γ. Παναγόπουλος:Τα συνδικάτα δεν είναι οι εχθροί, είναι κοινωνικοί θεσμοί. Εχθροί είναι οι πολιτικές που ασκούνται

    Στις πιέσεις που δέχονται οι εργαζόμενοι από τις πολιτικές λιτότητας, εξαιτίας της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αλλά και εν αναμονή της δεύτερης αξιολόγησης που έχει στον «πυρήνα» της τα εργασιακά, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, ενόψει της αυριανής κινητοποίησης στη ΔΕΘ.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ εκτίμησε ότι θα ενταθούν οι πιέσεις προς την ελληνική πλευρά για περαιτέρω απορρύθμιση στα εργασιακά, με αιχμή τις διαπραγματεύσεις για τις ομαδικές απολύσεις, την ανταπεργία, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τον συνδικαλιστικό νόμο.

    Χαρακτήρισε ως «απολύτως νοσηρό» το πολιτικό σύστημα, καθώς από τότε που ξεκίνησε η κρίση, την χειρίστηκε με «παχιά λόγια, κραυγές, λαϊκισμούς» και στρέφοντας την μια κοινωνική κατηγορία έναντι της άλλης, με αποτέλεσμα να χάσουν σε αξιοπιστία οι κοινωνικοί θεσμοί, «μηδέ εξαιρουμένων των συνδικάτων», ενώ τόνισε ότι η κοινωνία «έχει εσωτερικεύσει την οργή και την αγανάκτησή της» και οδηγείται σε «θλίψη», που τείνει να εξελιχθεί σε μια μορφή «μαζικής κατάθλιψης».

    Υποστήριξε ότι το «νέο αφήγημα» και «το νέο κυβερνητικό success story» είναι, ότι εάν επιτευχθούν οι στόχοι «μέσα από μια καταιγίδα φόρων», θα βγούμε στις ιδιωτικές αγορές ομολόγων το 2017, όπως είχαν προβληθεί αντίστοιχα επιχειρήματα και από προηγούμενες κυβερνήσεις. «Αλλά, προσέξτε, αυτά εξαρτώνται, όχι από την κυβέρνηση, αλλά από την πολιτική γενναιοδωρία των δανειστών, ιδιαίτερα σε μια ασαφή περίοδο μεγάλων και αβέβαιων εκλογικών γεγονότων» είπε ο κ. Παναγόπουλος και έφερε ως παράδειγμα την άνοδο του AfD στη Γερμανία.

    [07] Β. Αποστόλου: Αναγκαία η σταθερή συνεργασία των αρμοδίων υπηρεσιών Τουρκίας, Βουλγαρίας, Ελλάδας για την αντιμετώπιση της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών

    Την αναγκαιότητα για απρόσκοπτη και σταθερή συνεργασία των κτηνιατρικών υπηρεσιών Τουρκίας, Βουλγαρίας και Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η νόσος της Οζώδους Δερματίτιδας των Βοοειδών, επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, κατά την παρέμβασή του σε Συνδιάσκεψη που πραγματοποίηθηκε στη Σόφια με πρωτοβουλία της υπουργού Γεωργίας της Βουλγαρίας, Ντεσισλάβα Τάνεβα.

    ?Η Ελλάδα και η Βουλγαρία?, ανέφερε, ?αποτελούμε την πρώτη γραμμή άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην είσοδο και διασπορά της οζώδους δερματίτιδας στην επικράτεια της, που σημαίνει ότι επωμιζόμαστε τις επιπτώσεις της, τόσο στο ζωικό κεφάλαιο των χωρών μας, όσο και στην τοπική και εθνική μας οικονομία. Το γεγονός αυτό καθιστά ζωτικής σημασίας την ύπαρξη ενός ενεργού συστήματος έγκαιρης διάγνωσης και λήψης μέτρων για τον έλεγχο και την εκρίζωσή της, όπως και άλλων νοσημάτων, με την εφαρμογή προγραμμάτων κλινικής και ορολογικής επιτήρησης?.

    Ο κ. Αποστόλου σημείωσε ότι επαληθεύθηκε για μια ακόμη φορά ότι η Ελλάδα παρείχε στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, το χρονικό πλεονέκτημα της χρησιμοποίησης της ήδη αποκτηθείσας εμπειρίας και επιστημονικής γνώσης, γεγονός που οδηγεί στην αποτελεσματικότερη διαχείριση και έλεγχο του νοσήματος, στο έδαφός τους. ?Για παράδειγμα?, πρόσθεσε, ?η Ελλάδα δεν είχε το σημαντικό πλεονέκτημα της χρήσης εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μεγάλη ποσότητα κατά την έναρξη της επιζωοτίας, όπως συνέβη με άλλες χώρες. Η Ελλάδα και η Βουλγαρία δεν επωφελήθηκαν ούτε του προληπτικού εμβολιασμού που επετράπη τελικά στην Κροατία?.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ιδιαίτερη σημασία για τις θέσεις και επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς έχουν οι δεσμεύσεις που ανέλαβε κατά την παρέμβασή του ο Επίτροπος Υγείας, Βιτένις Αντριουκάιτις, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις αυτές, κατ' αρχάς θα αναθεωρηθεί η πολιτική της ΕΕ σχετικά με την Οζώδη Δερματίτιδα των Βοοειδών και θα τροποποιηθεί άμεσα το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο. Δεύτερον, θα ενισχυθεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Εμβολίων και θα εξετασθούν θετικά όλα τα αιτήματα για παροχή εμβολίων, τόσο των κρατών που έχουν πληγεί από τη νόσο, όσο και αυτών που δεν έχουν πληγεί σε μία στρατηγική προληπτικού εμβολιασμού για τον έλεγχο της νόσου. Στο πλαίσιο αυτό θα καλυφθούν οι εμβολιακές ανάγκες της Ελλάδας για το 2017. Τρίτον, θα τροποποιηθεί η νομοθεσία, ώστε να ρυθμισθούν θέματα κατανάλωσης και εμπορίας κρεάτων και γάλακτος, που προέρχονται από προσβεβλημένες περιοχές, με σαφή αναφορά στην απουσία κινδύνου για τη Δημόσια Υγεία και τέταρτον θα ρυθμισθούν θέματα που αφορούν στην ολική θανάτωση των ζώων κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και ειδικά σε περιοχές με εμβολιακή κάλυψη, στις οποίες θα θανατώνονται μόνο τα νοσούντα ζώα σύμφωνα με την γνωμοδότηση της EFSA.

    [08] Η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας για τη νέα πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας

    Ηνωμένες Πολιτείες, Γερμανία, Βρετανία, Ρωσία, ΝΑΤΟ και ΙΑΕΑ καταδικάζουν έντονα την πέμπτη και μεγαλύτερη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε νωρίς σήμερα το πρωί η Βόρεια Κορέα.

    Η σημερινή πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, αν επιβεβαιωθεί, θα είναι σοβαρή πρόκληση και σημαντική απειλή στη σταθερότητα στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.

    Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ας Κάρτερ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Νορβηγία, θα παραμείνει σε στενή επαφή με τη Νότια Κορέα και άλλους συμμάχους στην περιοχή, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πίτερ Κουκ. Αν επιβεβαιωθεί ότι είναι πυρηνική δοκιμή, "αυτό θα συνιστά μια ακόμη κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια της κορεατικής χερσονήσου και τη σταθερότητα της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού", τόνισε.

    Ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας στη Γερμανία πιθανόν θα κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών μετά την πέμπτη και μεγαλύτερη πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ.

    Στην ερώτηση αν ο πρεσβευτής θα κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Σέφερ απάντησε κατά τη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου "Μπορείτε να το περιμένετε".

    Το Βερολίνο καταδίκασε την πυρηνική δοκιμή, κυρίως γιατί δεν ήταν η μόνη πρόκληση από τη Βόρεια Κορέα φέτος, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

    Και η Βρετανία καταδίκασε τη βορειοκορεατική δοκιμή και δήλωσε ότι θα έχει διαβουλεύσεις με τους διεθνείς εταίρους για να δοθεί μια ισχυρή απάντηση. "Οι πληροφορίες αυτές προκαλούν μεγάλη ανησυχία. Το Ηνωμένο Βασίλειο καταδικάζει έντονα τη Βόρεια Κορέα για την πραγματοποίηση μιας ακόμη πυρηνικής δοκιμής, κάτι που συνιστά παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και απειλή στην ειρήνη και στη σταθερότητα της περιοχής", υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

    Το Κρεμλίνο και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσαν ανακοινώσεις στις οποίες καταδικάζουν έντονα την τελευταία πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, η οποία --όπως τονίζουν-- υπονομεύει το κλίμα ασφάλειας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης, απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια στην κορεατική χερσόνησο αλλά και στην περιοχή του Ειρηνικού, αντιβαίνει στους κανόνες και στις αρχές του διεθνούς δικαίου, ενώ καλούν την Πιονγκγκιάνγκ να εγκαταλείψει το πυραυλικό και πυρηνικό της πρόγραμμα.

    "Επιμένουμε η Βόρεια Κορέα να σταματήσει τις επικίνδυνες περιπέτειες και να εφαρμόσει άνευ όρων όλες τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ", τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ "καταδίκασε έντονα" τη βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή λέγοντας πως η Πιονγκγιάνγκ πρέπει να σταματήσει όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τα πυρηνικά και τους βαλλιστικούς πυραύλους.

    ΥΠΕΞ: Η πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας συνιστά απειλή κατά της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας

    Την καταδίκη του, αλλά και την έντονη ανησυχία του για τη σημερινή πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για απειλή κατά της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.

    Διαβάστε επίσης:

    Την επιτυχή διεξαγωγή της 5ης πυρηνικής δοκιμής της, ανακοίνωσε η Β. Κορέα

    [09] Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί κατά τον εκτροχιασμό τρένου στη Γαλικία

    Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περί τους 50 τραυματίσθηκαν στη Γαλικία της βορειο-δυτικής Ισπανίας κατά τον εκτροχιασμό τρένου που συνδέει την ισπανική πόλη Βίγκο με το Πόρτο στην Πορτογαλία, ανακοίνωσαν οι αρχές.

    Το δυστύχημα προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων ανθρώπων, ανακοίνωσε ο Μανουέλ Καρέρα, δημοτικός σύμβουλος του Ο Πορίνιο, της κωμόπολης κοντά στην οποία σημειώθηκε το δυστύχημα. Νωρίτερα, οι τοπικές αρχές είχαν κάνει λόγο για τουλάχιστον τρεις νεκρούς. Σαράντα επτά άνθρωποι νοσηλεύονται.

    Στη Γαλικία είχε σημειωθεί πριν από τρία χρόνια το πλέον πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ισπανία από το 1944, με 80 νεκρούς.

    Το τρένο που εκτροχιάσθηκε σήμερα ανήκει στην εταιρεία Comboios de Portugal. Ο μηχανοδηγός ήταν Πορτογάλος και περιλαμβάνεται στους νεκρούς.

    Το δυστύχημα σημειώθηκε στις 09.30 τοπική ώρα, κοντά στα πορτογαλικά σύνορα, σε απόσταση 50 μέτρων από τον μικρό σταθμό του Ο Πορίνιο, νότια του Βίγκο, σύμφωνα με την ισπανική εταιρεία Renfe, η οποία διαχειρίζεται σε συνεργασία με την πορτογαλική Comboios de Portugal τη σιδηροδρομική γραμμή.

    Ο ιδιοκτήτης καφενείου κοντά στον σταθμό, δήλωσε στο ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο 24 horas ότι το δυστύχημα σημειώθηκε σε ένα τμήμα της διαδρομής όπου η σιδηροδρομική γραμμή είναι ευθεία. «Αρα, δεν είναι κάτι πολύ φυσιολογικό», είπε.

    [10] Πολλοί νεκροί και τραυματίες από έκρηξη σε χωματερή στο Μπενίν

    Πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε σε έναν χώρο καύσης απορριμμάτων στην πόλη Τόρι Αβάμε του Μπενίν, στα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Κοτόνου.

    "Υπάρχουν εκατοντάδες τραυματίες και έχουμε και ορισμένους θανάτους", είπε ο περιφερειάρχης Μπρούνο Χούσου, μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο Ρόιτερς. Η αστυνομία έκανε λόγο για δύο νεκρούς, όμως το κινεζικό πρακτορείο Xinhua, επικαλούμενο το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι Canal3 του Μπενίν, μετέδωσε ότι οι απανθρακωμένοι είναι σχεδόν 100 και ότι άλλοι 200 άνθρωποι έχουν υποστεί εγκαύματα τρίτου βαθμού.

    Η έκρηξη σημειώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης, όταν ένα πλήθος ανθρώπων όρμησε στη χωματερή για να μαζέψει το ληγμένο αλεύρι που είχε πεταχθεί εκεί προκειμένου να καταστραφεί.

    Μια τοπική εταιρεία είχε απορρίψει το χαλασμένο αλεύρι σε ένα λάκκο, το είχε περιλούσει με βενζίνη και του είχε βάλει φωτιά για να το κάψει. Στο χώρο ήταν παρόντες για να πιστοποιήσουν την καύση αστυνομικοί και εκπρόσωποι των τελωνειακών αρχών, όμως καθώς έφευγαν το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έτρεξε να μαζέψει όσους σάκους με αλεύρι δεν είχαν πάρει ακόμη φωτιά. Τη στιγμή εκείνη σημειώθηκε η έκρηξη.

    [11] Ένας δάσκαλος φέρνει την άνοιξη

    Ένας δάσκαλος φέρνει την άνοιξη

    της Άλκης Ζέη

    Όταν ήμουνα μικρή, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, τα σχολεία άνοιγαν την πρώτη Οκτωβρίου. Τις τελευταίες μέρες του Σεπτέμβρη που γυρίζαμε από την εξοχή περίμενα με ανυπομονησίαν' αρχίσει το σχολείο. Το αγαπούσα πολύ. Η μυρωδιά των καινούργιων βιβλίων, η διαδικασία του ντυσίματος μεμπλε κόλλα και η άσπρη ετικέτα που κολλούσαμε για να γράψουμε όσο πιο καλλιγραφικά μπορούσαμε τον τίτλο του βιβλίου και το όνομά μας. Θυμάμαι με τι καμάρι έγραφα... Κοσμά και Δαμιανού, Κύρου Ανάβασις, της μαθητρίας Α΄ γυμνασίου Άλκης Ζέη. Δεν το πίστευα πως θα πήγαινα στο γυμνάσιο. Άσε που νόμιζα πως ο Κοσμάς και Δαμιανός είχανε γράψει την Κύρου Ανάβαση!

    Στο γυμνάσιο!Ένιωθα μεγάλη πιά. Η αδελφή μου που ήδη πήγαινε στο γυμνάσιο, μου έλεγε με πολλή περηφάνεια πως είχανε πολλούς καθηγητές, έναν για κάθε μάθημα κι όχι μια δασκάλα για όλα όπως στο δημοτικό.

    Εκεί, στην πρώτη γυμνασίου εκτός από τα τόσα θαυμαστά που συνέβαιναν γνώρισα και τη Ζώρζ Σαρή που γίναμε φίλες για μια ολόκληρη ζωή.

    Το ίδιο το σχολείο που πήγαινα δεν το αγαπούσα. Η διευθύντρια ήτανε θαυμάστρια του Μεταξά και σε όλες τις τάξεις πλάι στον Χριστό κρεμόταν μια μεγάλη φωτογραφία του, που μας κοίταζε με γουρλωμένα μάτια μέσα από τα τεράστια γυαλιά του. Όμως, μαζί με τη Ζωρζ κι άλλα τρία κορίτσια είχαμε κάνει μιατόσο στενή παρέα που τίποτε δεν μπορούσε να τη διαλύσει. Ούτε καν ότι η Ζωρζ αγαπούσε τον Μεταξά γιατί της άρεσε η στολή νεολαίας και τα χρυσά αστέρια που της είχανε κολλήσει στους ώμους. Ήτανε πολύ όμορφη η Ζωρζ, είχε μια δυνατή φωνή και πολύ θάρρος. Έπαιρνε μέρος σε όλες τις γιορτές του σχολείου και πότε παρίστανε τον Ρήγα Φερραίο και πότε τον Ερμή. Με προστάτευε από τα μαλώματα της διευθύντριας επειδή στις εκθέσεις έγραφα τα δικά μου κι όχι τις τυποποιημένες φράσεις που μας έλεγε εκείνη σχετικά με την αποταμίευση και την αστυφιλία και άλλα τέτοια συγκλονιστικά.

    Μια μικρή παρένθεση. Στην κατοχή η Ζωρζ ξέχασε τα χρυσά αστέρια, τον Μεταξά και τους βασιλιάδες και είμασταν μαζί στην Αντίσταση.

    Είχαμε δύο καθηγήτριες, μια στα Αρχαία και μια στα Νέα Ελληνικά, που τις λατρεύαμε κι εύρισκαν τον μπελά τους από τη διευθύντρια γιατί μας φέρονταν φιλικά και δεν μας κρατούσαν σε απόσταση. Ώσπου τη μια, την πιο νέα, την έδιωξε γιατί μας υπερασπίστηκε όταν εκείνη μας κατσάδιασε άδικα. Παρ' όλα αυτά το αγαπούσαμε το σχολείο επειδήη φιλία μας ήταν τόσο δυνατή που δεν την αλλάζαμε με τίποτα.

    Όταν οι γονείς μας, που ήταν πολύ δημοκρατικοί,θέλησαν να μας αλλάξουν σχολείο. Και σε μια διαφωνία με τη διευθύντρια μάς πήραν στη μέση της χρονιάς για να πάμε στη σχολή Αηδονοπούλου που για κείνα τα χρόνια ήταν -μα ακόμα και για σήμερα μπορούσε να είναι - ένα προοδευτικό, ελεύθερο σχολείο.

    Η απελπισία μου δεν περιγράφεται. Είπα πως άρχιζε η πιο δυστυχισμένη μέρα της ζωής μου. Άφηνα τις φίλες μου που για μένα, ακόμα και τώρα, η φιλία είναι το πιο πολύτιμο πράγμα στη ζωή μου.

    Πήγα με κατεβασμένα μούτρα, το σχολείο όμως εκείνο δεν ήθελε κανένα παιδί που να μην χαμογελάει. Σ' έσπρωχναν να κάνεις κάτι που αγαπούσες, να ζωγραφίσεις, να παίξεις θέατρο, κουκλοθέατρο, να γράψεις. Εκεί έμαθα πως μ'αρέσει να γράφω. Την πρώτη έκθεση που έγραψα χωρίς τον φόβο της διευθύντριας του άλλου σχολείου την δημοσίευσαν στο περιοδικό του σχολείου. Κι ύστερα, μια επιτροπή από τις μεγάλες μαθήτριες που έβγαζαν μια φορά τη βδομάδα την εφημερίδα του τοίχου- την κολλούσαν στον τοίχο στους διαδρόμους του σχολείου-, μου ανέθεσαν να γράψω το χρονογράφημα γιατί βρήκαν από την πρώτη εκείνη έκθεση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό πως είχα χιούμορ. Έγραψα το πρώτο χρονογράφημα κι από τότε το έγραφα σχεδόν κάθε βδομάδα ώσπου τελείωσα το σχολείο. Δεν ξέρω αν θα γινόμουν συγγραφέας, αν δεν είχα αλλάξει σχολείο.

    Έκανα καινούριες φίλες χωρίς όμως να ξεχάσω τις παλιές που κάθε μεσημέρι όταν σχολούσαμε με περίμεναν στη γωνιά ενός δρόμου ν'αγκαλιαστούμε και να πούμε τα νέα μας.

    Ήρθε ο πόλεμος. Ήτανε μια Δευτέρα και η πιο μεγάλη μου λύπη ήτανε ότι έκλεισε το σχολείο. Κι αργότερα, στην κατοχή, το σχολείο ήτανε σαν ένας φωτεινός φάρος μέσα στη μαυρίλα. Ας συναντούσαμε στο δρόμο ανθρώπους σωριασμένους κάτω από την πείνα,ας βλέπαμε άλλους να ψάχνουν στα σκουπίδια για να βρουν κάτι να φάνε, κι ας είχαμε δεί ένα πρωί δυο κρεμασμένους από ένα φανάρι της πλατείας. Μόλις έκλεινε η πόρτα του σχολείου τα ξεχνούσαμε όλα, κι οι δάσκαλοί μας αδυνατισμένοι από την πείνα, με το κολάρο του πουκαμίσου τους να χάσκει στον λαιμό, έκαναν ό,τι μπορούσαν γιανα ξεχνάμε τη φρίκη και να έχουμε ενδιαφέρον για τη ζωή.

    Παρ' όλο που το σχολείο μας το είχαν επιτάξει οι Γερμανοί και στριμωχτήκαμε σε ένα άλλο κτήριο τρείς τρείς στα θρανία, τότε κάναμε τις παραστάσεις του κουκλοθέατρου που εγώ έγραφα τα έργα, άλλες έπαιζαν τους ρόλους κι άλλες έφτιαχναν σκηνικά και κοστούμια.Δουλεύαμε με πάθος, τα ξεχνούσαμε όλα.Κι αυτό, το οφείλαμε στην καθηγήτρια των τεχνικών, την Ελένη Περράκη, που κράτησε μετά την κατοχή για ολόκληρα τριάντα χρόνια το κουκλοθέατρο με το όνομα «Μπάρμπα Μητούσης». Τότε που ήταν σχεδόν το μοναδικό θέαμα για παιδιά.

    Και δεν ήτανε μόνο αυτή. Ο καθηγητής τωναρχαίων ελληνικών ο Μιχάλης Αναστασίου-ξαδελφος του Καζαντζάκη- δεν μας άφηνε μόνο με τα εις μι ρήματα και δυο σελίδες από την Αντιγόνη να μάθουμε απ' έξω. Μας διάβαζε από μετάφραση όλη την τραγωδία και ξέκλεβε λίγη ώρα πριν χτυπήσει το κουδούνι για να μας διαβάσει τη μεγάλη του αγάπη, τον Πέρ Γκυντ του Ίψεν.

    Οι δάσκαλοι, αυτοί είναι το παν για το σχολείο. Τώρα περιμένω με ανυπομονησία να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι για ν' αρχίσω να επισκέπτομαι τα σχολεία, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε όλη την Ελλάδα, να κουβεντιάσω με τα παιδιά.

    Kι όλα αυτά τα χρόνια που πηγαίνω από σχολείο σε σχολείο, κατέληξα στο συμπέρασμα πως όλα εξαρτώνται από τον δάσκαλο. Είτε το σχολείο βρίσκεταισε μεγάλη πόλη είτε σε μικρή ή και σε χωριό ακόμα, εντυπωσιάζομαι από τα παιδιά που κάνουν τόσα δημιουργικά πράγματα, που ξέρουν να συνομιλούν κι έχουν διαβάσει τόσα βιβλία που απορείς πώς βρίσκουν τον χρόνο. Κι όλα αυτά γιατί υπάρχει ένας δάσκαλος που κλέβει ώρες από μαθήματα και από τη ζωή του για να κάνει τα παιδιά -δύσκολο πράγμα σήμερα -να αγαπήσουν το βιβλίο και να ξεφύγουν από το βαρετό πρόγραμμα του σχολείου .Τους θαυμάζω αυτούς τους δασκάλους.Μέσα στις δύσκολες και άχαρες μέρες που ζούμε, αυτοί είναι μια αχτίδα ελπίδας. Σ΄ένα νησί, είχαεπισκεφτεί ένα σχολείο, την έκτη τάξη Δημοτικού. Και τι δεν έκαναν αυτά τα παιδιά. Έπαιζαν σκηνές ολόκληρες από τα βιβλία μου, είχαν γράψει δικές τους σκέψεις, ως και τραγούδια είχαν γράψει σχετικά με τα βιβλία, τα τραγουδούσε μια μικρή χορωδία που μαέστρος ήταν ο δάσκαλος.

    Ένας πολύ χαρούμενος δάσκαλος με ολοφάνερη την αγάπη του για τα παιδιά. Πριν αποχαιρετήσω τα παιδιά τα συγχάρηκα για τη δουλειά που είχανε κάνει μα είπα ακόμα πως τους συγχαίρω και για τον εξαίσιο δάσκαλό τους. Τότε σηκώθηκε ένα αγόρι και μου λέει: Μας άξιζε όμως. Όταν βγήκαμε από την τάξη ρώτησα το παιδί. Γιατί είπες πως σας άξιζε ένας τέτοιος δάσκαλος; Και τότε εκείνο, μου διηγήθηκε μια απίστευτη ιστορία. Από την αρχή του χρόνου ως τις γιορτές, είχαν έναν δάσκαλο που φοβόταν τα μικρόβια, δεν άγγιζε την κιμωλία να γράψει στο πίνακα, ούτε τα τετράδιά τους, κι έβαζε τα ίδια τα παιδιά να γυρίζουν τα φύλλα κι αν κάποιο τον άγγιζε κατά λάθος, έβαζε τις φωνές κι έφευγε από την τάξη. Τα παιδιά είχαν πέσει όλα σε κατάθλιψη κι όταν ήρθε ο καινούργιος δάσκαλος, έκανε μέσα σ' ένα μήνα όλη την τάξη χαρούμενη και τα παιδιά με χαρά έκαναν χίλια δυο πράγματα μαζί του.

    Ας αλλάζουν οι υπουργοί Παιδείας, ας αλλάζουν κάθε τόσο τους νόμους. Όταν υπάρχει ένας δάσκαλος με όρεξη και κέφι, τα παιδιάαποκτούν κι' αυτά όρεξη και κέφι για δουλειά. Είτε σε καινούριο σχολείο βρίσκονται είτε σε λυόμενο ή σε τάξεις με ξεχαρβαλωμένα θρανία. Βλέπεις τα μάτια τους να λάμπουν.

    Δεν θ' άξιζε λοιπόν ένα φωτοστέφανο για τον δάσκαλο; 'Αραγε θα βρεθεί ποτέ χέρι να του το φορέσει;

  • H 'Αλκη Ζέη είναι συγγραφέας για παιδιά και μεγάλους

    ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: επιμέλεια Νατάσσα Δομνάκη

    [12] Για κατάχρηση εξουσίας κατηγορείται για μια ακόμα φορά ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ

    Σφοδρή επίθεση κατά του ιδρυτή του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, εξαπέλυσε σε επιστολή της η μεγαλύτερη εφημερίδα της Νορβηγίας, η Aftenposten, με αφορμή την αφαίρεση από την υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης μιας ιστορικής φωτογραφίας που είχε τραβηχτεί κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ. Η εφημερίδα κάλεσε τον Ζούκερμπεργκ να αναγνωρίσει και να αρχίσει να ανταποκρίνεται στο ρόλο του ως «ο ισχυρότερος εκδότης στον κόσμο».

    Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα The Guardian, ο αρχισυντάκτης της Aftenposten, Έσπεν Έγκιλ Χάνσεν, κατηγόρησε τον ιδρυτή του Facebook για αλόγιστη «κατάχρηση της εξουσίας του» στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία πλέον έχει εξελιχθεί στον «πρώτο διανομέα» ειδήσεων στον κόσμο.

    «Είμαι αναστατωμένος, απογοητευμένος -και να πω την αλήθεια ακόμα και φοβισμένος- για το τι πρόκειται να κάνετε σε ένα από τα στηρίγματα της δημοκρατικής μας κοινωνίας», έγραψε ο Χάνσεν στην επιστολή του. «Ανησυχώ ότι το πιο σημαντικό μέσο παγκοσμίως περιορίζει την ελευθερία αντί να προσπαθεί να τη διαδώσει και ότι αυτό συμβαίνει περιστασιακά με αυταρχικό τρόπο».

    Η διαμάχη ξέσπασε μετά την απόφαση του Facebook να διαγράψει ένα μήνυμα του Νορβηγού συγγραφέα Τομ Έγκελαντ, στο οποίο είχε επισυνάψει την ιστορική φωτογραφία του Νικ Ουτ. Στη φωτογραφία, η οποία είχε κερδίσει το βραβείο Πούλιτζερ, απεικονίζονται τρία μικρά παιδιά σε επαρχία του Βιετνάμ -μεταξύ των οποίων και ένα γυμνό κορίτσι- να τρέχουν για να σωθούν από μία επίθεση με βόμβες ναπάλμ.

    Στην ανάρτηση που έκανε ο Έγκελαντ στη σελίδα του στο Facebook έγραφε: «Επτά φωτογραφίες που άλλαξαν την ιστορία του πολέμου». Η ανάρτηση αυτή του συγγραφέα είχε ως αποτέλεσμα να ανασταλεί η λειτουργία της σελίδας στην υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης.

    Στη συνέχεια, όταν η Aftenposten δημοσίευσε άρθρο σχετικά με την αναστολή -χρησιμοποιώντας την ίδια φωτογραφία που είχε χρησιμοποιήσει ο Έγκελαντ και αναρτώντας το δημοσίευμα στη σελίδα της στο Facebook- η εφημερίδα έλαβε μήνυμα από τη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης ότι θα έπρεπε είτε να διαγράψει τη φωτογραφία είτε να τη «θαμπώσει».

    [13] Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη-Κ. Καραμανλή

    Συνάντηση με τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, είχε σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πολιτικό γραφείο του πρόεδρου της ΝΔ, στην οδό Ευφρονίου, στο Παγκράτι. Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν και από τις δύο πλευρές, «ήταν σε καλό κλίμα, συζητήθηκε η τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα και ήταν από τις συναντήσεις που έχουν συχνά οι δύο πρόεδροι».

    [14] Κυβερνητικές πηγές: Έχει διαμορφωθεί κλίμα συναντίληψης και εξεύρεσης κοινού τόπου

    «Καλό κλίμα συναντίληψης και εξεύρεσης κοινού τόπου» εκτιμούν κυβερνητικές πηγές ότι έχει διαμορφωθεί στην εν εξελίξει Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, στο Ζάππειο Μέγαρο.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από τη μέχρι τώρα πορεία των συζητήσεων έχει καταστεί σαφές πως οι τύχες της Ευρώπης αφορούν τον Νότο. Σημειώνεται, ιδιαίτερα, ότι μεγαλύτερες χώρες που συμμετέχουν στη Σύνοδο έχουν θέσει το θέμα της υποχώρησης του ρόλου της Ευρώπης, καθώς, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, «η Ευρώπη σήμερα είναι μία μηχανή που λειτουργεί μόνο το φρένο».

    Στη συνέχεια αυτής της επισήμανσης, στη Σύνοδο εκτιμήθηκε πως η ανάκαμψη της Ευρώπης περνά από τη Μεσόγειο, ενώ συνολικά η τάση που διαμορφώθηκε, έως τώρα, είναι ότι στη Σύνοδο της Μπρατισλάβας πρέπει να δοθεί ώθηση, να υπάρξει «επανεκκίνηση» της Ευρώπης στην κατεύθυνση της ανάπτυξης, ασφάλειας και ως προς το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

    Χαρακτήριζαν, δε, εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι υπάρχει κοινός τόπος ως προς αυτά, παρά το γεγονός ότι οι ηγέτες που συμμετέχουν στη Σύνοδο προέρχονται από διαφορετικές πολιτικές οικογένειες.

    Τέλος, οι ίδιες πηγές, ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συνοψίζοντας, επέμενε στο θέμα της αντιμετώπισης της ανεργίας, το οποίο συνδέεται με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

    [15] Υπερχείλισε ο Πηνειός. Ανέβηκε η στάθμη των ποταμών στο Νομό Τρικάλων

    Σε εγρήγορση βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, καθώς, εκτός του Πορταϊκού ποταμού, έχει ανέβει η στάθμη των υπολοίπων ποταμών του νομού Τρικάλων, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών, όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων, κ. Χρήστος Μιχαλάκης.

    Μάλιστα στη γέφυρα Βαλομανδρίου, ο Πηνειός ποταμός έχει υπερχειλίσει σε χωράφια των οικισμών Βαλομανδρίου, Παραποτάμου και Φωτάδας.

    [16] Η Σύνοδος των μεσογειακών κρατών στο επίκεντρο του βελγικού Τύπου

    Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του βελγικού, αλλά και του εξειδικευμένου στα ευρωπαϊκά θέματα, Τύπου, βρίσκεται η σημερινή Σύνοδος Κορυφής των Μεσογειακών κρατών της ΕΕ, στην Αθήνα.

    Κεντρική διαπίστωση είναι ότι το ζητούμενο της Συνόδου των Αθηνών είναι η τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και ο περιορισμός των πολιτικών λιτότητας στην ΕΕ.

    «Οι ηγέτες της Γαλλίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας, Μάλτας και Κύπρου συναντώνται σήμερα στην Αθήνα για μία ευρωμεσογειακή μίνι σύνοδο, η οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ελπίζει ότι θα προωθήσει μία αριστερή απάντηση απέναντι στις πολλαπλές κρίσεις που ταλανίζουν την Ευρώπη», αναφέρει ο EUOBSERVER.

    Ο Τσίπρας διατύπωσε την ευχή, συνεχίζει το δημοσίευμα, η συνάντηση αυτή να βοηθήσει να δοθεί βαρύτητα στα κράτη της Νοτίου Ευρώπης, τα οποία πλήττονται στο μεγαλύτερο βαθμό από τα πολλά προβλήματα της Ευρώπης.

    Η Σύνοδος στη Μπρατισλάβα, σημειώνει o EUOBSERVER, «υποτίθεται ότι θα αποτελέσει μία επίδειξη ενότητας μετά την ψήφο του ΗΒ να αποχωρήσει από την ΕΕ, αλλά ο Τσίπρας ελπίζει ότι η συνάντηση του Νότου θα συμβάλει στο να μην μονοπωλήσουν οι χώρες Visegrad τις συζητήσεις για το μέλλον της Ευρώπης».

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός επιδιώκει επίσης, αναφέρει το δημοσίευμα, τη δημιουργία ενός αντίβαρου στη Γερμανία και στην ατζέντα λιτότητας που αυτή προκρίνει, υποστηρίζοντας ότι το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης δεν λειτούργησε στην πράξη και θα έπρεπε να αναθεωρηθεί, προκειμένου τα κράτη μέλη να δημιουργήσουν ανάπτυξη.

    Γερμανοί βουλευτές έχουν ήδη τοποθετηθεί ενάντια σε έναν ισχυρότερο ρόλο για αυτό που αποκαλούν «Club Med», υπογραμμίζει o EUOBSERVER, παραθέτοντας δηλώσεις του Γερμανού ευρωβουλευτή Φέρμπερ, ο οποίος διατυπώνει την ανησυχία ότι οι χώρες του Νότου θα αποτελέσουν από κοινού μια ισχυρή συμμαχία όσων εμφανίζονται απρόθυμοι για μεταρρυθμίσεις, η οποία θα μπορούσε να απειλήσει την οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη.

    Ανησυχία για τη συνάντηση της Αθήνας εξέφρασε, όπως αναφέρεται, και ο Γερμανός επίτροπος Ετιγκερ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα ήταν καλό εάν βάθαινε το χάσμα μεταξύ των κρατών μελών με μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα και εκείνων με ελάχιστα φορολογικά ζητήματα.

    [17] Η κυπριακή Βουλή τροποποίησε το Σύνταγμα και κατάργησε τη θανατική ποινή

    Κατά πλειοψηφία, η κυπριακή Βουλή τροποποίησε σήμερα το Σύνταγμα, με τη διαγραφή της παραγράφου δύο του άρθρου επτά, που προέβλεπε τη δυνατότητα επιβολής της θανατικής ποινής δια νόμου, στις περιπτώσεις φόνου εκ προμελέτης, έσχατης προδοσίας, πειρατείας κατά το διεθνές Δίκαιο και αδικήματος τιμωρούμενου δια ποινής θανάτου, σύμφωνα με τον στρατιωτικό ποινικό νόμο.

    Η τροποποίηση τέθηκε σε ψηφοφορία και πέρασε με 49 ψήφους υπέρ και αποχή των δύο βουλευτών του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (ΕΛΑΜ).

    Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης, σημείωσε ότι το κόμμα απείχε από την ψηφοφορία, γνωρίζοντας ότι «η αλλαγή ήταν καθαρά συμβολική, αφού δεν υπάρχει νομοθεσία που να προβλέπει τη θανατική ποινή για οποιοδήποτε αδίκημα».

    Πρόσθεσε ότι η Βουλή θα πρέπει να μπορεί μελλοντικά, εάν το θελήσει και το εγκρίνει, να επιβάλει τη θανατική ποινή για εσχάτη προδοσία, εν καιρώ πολέμου. Σημειώνεται ότι η κυπριακή Δημοκρατία αντιτίθεται, ως θέμα αρχής, στη θανατική ποινή, η οποία δεν έχει εφαρμοσθεί στην πράξη από το 1962.

    Η τροποποίηση του Συντάγματος αιτιολογείται με αναφορά στο χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ, στην κύρωση της ευρωπαϊκής σύμβασης για προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών και στο σύμφωνο για αστικά και πολιτικά δικαιώματα, με την κύρωση των οποίων, η Κύπρος υιοθέτησε την κατάργηση της θανατικής ποινής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 9 September 2016 - 14:32:45 UTC