Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΔ: Η κυβέρνηση είναι ένα και το αυτό με τη διαπλοκή
  • [02] Αλ. Χαρίτσης: Κονδύλια 1 δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ για τη σύνδεση έρευνας-επιχειρηματικότητας
  • [03] Β. Αποστόλου: Έως το τέλος του 2016 η νομοθετική ρύθμιση για τη διακίνηση και εμπορία ελληνικών τροφίμων
  • [04] Σ. Αναγνωστοπούλου: Ο θεσμός των Συμβουλίων Ιδρύματος, αποδείχτηκε μη επιτυχημένος
  • [05] Κομισιόν: Επιπλέον 115 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για το προσφυγικό
  • [06] Εκτός ελέγχου μεγάλη πυρκαγιά στη Θάσο - Τραυματισμός πυροσβέστη
  • [07] Τηλεοπτικές άδειες: Ανακηρύχθηκαν οι τέσσερις οριστικοί υπερθεματιστές
  • [08] Γερμανικό ΥΠΕΣ: Προειδοποίηση για πιθανά τρομοκρατικά χτυπήματα στη χώρα
  • [09] Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Αθήνας - PSAROKOKALO
  • [10] Απ. Τζιτζικώστας και Γ.Μπουτάρης για το γεύμα με τον πρωθυπουργό
  • [11] Επενδύσεις 900 εκατ. ευρώ πραγματοποίησαν το 2010-2015 οι βορειοελλαδικές βιομηχανίες

  • [01] ΝΔ: Η κυβέρνηση είναι ένα και το αυτό με τη διαπλοκή

    Με ανακοίνωσή της η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προκαλεί με τον χειρότερο τρόπο τους Έλληνες.

    «Ο διαγωνισμός παρωδία για τις τηλεοπτικές άδειες, εξελίσσεται σε βατερλό του κ. Παππά και μνημείο αδιαφάνειας της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα. Αντί να δώσουν στη δημοσιότητα το πόθεν έσχες των τεσσάρων υπερθεματιστών, αρκούνται σε μια απλή δήλωσή τους ότι καλύπτουν το τίμημα που πλειοδότησαν για να λάβουν μια από τις τέσσερις άδειες», σημειώνει η «Πειραιώς», επισημαίνοντας πως η διαφάνεια αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τη μάχη κατά της διαπλοκής, «με την οποία η κυβέρνηση αποδεικνύεται ότι είναι ένα και το αυτό».

    Προσθέτει ότι οι πολίτες απαιτούν από την κυβέρνηση και τον κ. Παππά, να αποδεχθούν το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας και να προσκομίσουν το σύνολο των στοιχείων της περιουσιακής κατάστασης των τεσσάρων υπερθεματιστών στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, από τα οποία να αποδεικνύεται η νομιμότητα της προέλευσης των χρημάτων τους.

    «Αρκετά πια με τα αστεία. Κανείς δεν ανέχεται για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα οι πολίτες να μένουν στο σκοτάδι», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    [02] Αλ. Χαρίτσης: Κονδύλια 1 δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ για τη σύνδεση έρευνας-επιχειρηματικότητας

    "Από το νέο ΕΣΠΑ έχουν δεσμευτεί κονδύλια συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ για τη σύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα", είπε ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, σήμερα, ως κεντρικός ομιλητής, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας Κώστα Φωτάκη, σε εκδήλωση με θέμα «Έρευνα και καινοτόμος επιχειρηματικότητα: Η νέα προσέγγιση και το ΕΣΠΑ 2014-2020».

    Στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο ύφυπουργός συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού στο χώρο της έκθεσης.

    Στην ομιλία του, ο υφυπουργός σκιαγράφησε το συνολικό σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ ως βασικού εργαλείου για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας και τη μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης. «Στον αντίποδα των πολιτικών υποβάθμισης της εργασίας, που ακολουθήθηκαν τα χρόνια της κρίσης και οδήγησαν στη μαζική μετανάστευση των υψηλά καταρτισμένων νέων, η ελληνική οικονομία οφείλει να μετασχηματιστεί σε μια οικονομία που επενδύει στην έρευνα και την τεχνολογία, που αξιοποιεί τις γνώσεις και δεξιότητες των εργαζομένων», υπογράμμισε ο υφυπουργός.

    Ο κ. Χαρίτσης περιέγραψε το πλέγμα δράσεων για την ανάσχεση της τάσης φυγής των νέων επιστημόνων, που κινούνται σε τρεις άξονες: (α) την ενίσχυση της νέας, δυναμικής επιχειρηματικότητας, (β) τη στήριξη των νέων ερευνητών και ερευνητριών, (γ) τη σύνδεση της επιχειρηματικότητας με την ερευνητική δραστηριότητα στην Ελλάδα.

    Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στη δημιουργία, για πρώτη φορά, ενός Μητρώου Δομών Ενεργού Στήριξης της Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας. Στάθηκε στις δράσεις για την ενίσχυση της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας στα ελληνικά ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, και ιδιαίτερα στις δράσεις ενίσχυσης των επενδύσεων στην έρευνα και την τεχνολογία: «Από το νέο ΕΣΠΑ έχουν δεσμευτεί κονδύλια συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ για τη σύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα, με τους εξής επιμέρους στόχους: (α) την ανάπτυξη ερευνητικής δραστηριότητας από επιχειρήσεις, (β) τη συνεργασία επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς, (γ) τη δημιουργία επιχειρήσεων από ομάδες ερευνητών, (δ) τη βελτίωση των ερευνητικών υποδομών της χώρας», ανέφερε ο Υφυπουργός. Αναφέρθηκε ακόμη σε συγκεκριμένες δράσεις που έχουν ήδη προκηρυχθεί ή πρόκειται σύντομα να προκηρυχθούν, όπως η μείζων δράση «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ» (με συνολικό προϋπολογισμό 370 εκατ. ευρώ) για την προαγωγή επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία.

    [03] Β. Αποστόλου: Έως το τέλος του 2016 η νομοθετική ρύθμιση για τη διακίνηση και εμπορία ελληνικών τροφίμων

    Μέχρι το τέλους του τρέχοντος έτους αναμένεται να είναι έτοιμη η νομοθετική ρύθμιση για τη διακίνηση και εμπορία των ελληνικών τροφίμων που σχεδιάζουν ήδη τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών, όπως επισήμανε ο ΥΠΑΑΤ Βαγγέλης Αποστόλου, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε σήμερα με αγροτικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας, στο πλαίσιο της 81ης ΔΕΘ.

    «Έχουμε πάρα πολλά προβλήματα, ειδικά με τις γειτονικές χώρες, και έχουμε συμφωνήσει ότι θα πρέπει να έρθουμε σε μια συνεννόηση και να αυξήσουμε αμφότερες πλευρές την αστυνόμευση, ειδικότερα στα σύνορά μας», υπογράμμισε ο κ. Αποστόλου προσθέτοντας: «Εμείς σχεδιάζουμε μέσα από διαδικασίες σκαναρίσματος να έχουμε πλήρη εικόνα και να παρακολουθούμε συνεχώς ό,τι μπαίνει και βγαίνει στη χώρα μας γι' όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες που αφορούν ειδικότερα τον αγροτικό τομέα».

    Απαντώντας σε εκπροσώπους φορέων, που συμμετείχαν στη συνάντηση και έθεσαν επί τάπητος το θέμα της φοροδιαφυγής με την παράνομη διακίνηση προϊόντων, ζημιώνοντας έτσι τον αγροτικό κλάδο,ο κ. Αποστόλου επισήμανε χαρακτηριστικά: «Το μεγάλο ζήτημα είναι να πείσουμε και να το καταλάβουν οι αγρότες ότι η τήρηση βιβλίων εσόδων - εξόδων σημαίνει όφελος για τον ίδιο τον παραγωγό. Τον εκμεταλλεύονται και δεν το έχει καταλάβει ακόμα».

    Μεταξύ άλλων, ο κ. Αποστόλου επισήμανε ότι η σημερινή συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο της πρόθεσης της κυβέρνησης, να προχωρήσει στην παραγωγική ανασυγκρότηση μέσω του αγροτικού τομέα, ο οποίος, όπως είπε χαρακτηριστικά, έχει πληγεί λιγότερο από κάθε άλλον κλάδο μέσω της οικονομικής κρίσης, προβάλλοντας σθεναρές αντιστάσεις και παρουσιάζοντας μάλιστα σημάδια ανάκαμψης.

    Αναφερόμενος στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, σημείωσε ότι θα προκηρυχθούν μέτρα εντός του τρέχοντος έτους και συμπλήρωσε ότι είναι μονόδρομος η αξιοποίηση των 1,5 δισ. ευρώ που θα διατεθούν για επενδύσεις σε διάφορα πεδία του πρωτογενούς τομέα.

    [04] Σ. Αναγνωστοπούλου: Ο θεσμός των Συμβουλίων Ιδρύματος, αποδείχτηκε μη επιτυχημένος

    «Τόσο η Ιστορία όσο και τα Θρησκευτικά είναι κατ' εξοχήν μαθήματα που οξύνουν την κριτική ικανότητα των μαθητών», δηλώνει στην συνέντευξή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, διαψεύδοντας τις φήμες για κατάργηση αυτών των μαθημάτων.

    Για τον τρόπο εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, η υπουργός, υποστηρίζει την άποψη ότι «το υπάρχον σύστημα εξετάσεων φαίνεται να κλείνει πια τον κύκλο του», ωστόσο διευκρινίζει ότι οι όποιες αλλαγές θα γίνουν μέσα από διάλογο, συναίνεση των κομμάτων και χωρίς κανένα αιφνιδιασμό.

    Για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση δηλώνει ότι προτεραιότητα είναι να αναμορφωθεί το πρόγραμμα σπουδών κυρίως στις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου, με στόχο τον περιορισμό της παραπαιδείας.

    Η Σία Αναγνωστοπούλου, στην συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανακοινώνει ότι έχουν πιστωθεί και πρέπει να προκηρυχθούν άμεσα 500 θέσεις ΔΕΠ και δηλώνει ότι το υπουργείο Παιδείας έχει κάνει έκκληση στους πρυτάνεις και στους προέδρους των ΑΕΙ να επιταχύνουν τον ρυθμό προκήρυξης των συγκεκριμένων θέσεων.

    Τέλος, η αναπληρώτρια υπουργός δηλώνει ότι «ο θεσμός των Συμβουλίων Ιδρύματος, όπως λειτούργησε, αποδείχθηκε ένας μη επιτυχημένος θεσμός, καθώς οι εμπνευστές τους τον υπονόμευσαν ευθύς εξαρχής».

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης με την αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου:

    Κυρία υπουργέ, η απόφαση του υπουργείου Παιδείας για την κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρυμάτων προκάλεσε αντιδράσεις στην Πανεπιστημιακή κοινότητα. Γιατί προχωρήσατε στην κατάργησή τους;

    «Η ερώτησή σας με υποχρεώνει να ξεκινήσω διατυπώνοντας μια κριτική. Διαπιστώνω ότι με μεγάλη ευκολία αναπαράγονται όχι μόνο ανακριβή αλλά τελικά αναληθή στοιχεία σχετικά με τις νομοθετικές παρεμβάσεις στον τομέα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Διευκρινίζω λοιπόν ότι τα μέλη των Σ.Ι. δεν παραιτήθηκαν εξαιτίας της κατάργησής τους αλλά για λόγους για τους οποίους μέχρι σήμερα δεν μας έχουν αιτιολογήσει. Εμείς προχωρήσαμε καταρχάς στην «αφαίρεση» εκείνων των αρμοδιοτήτων των Συμβουλίων που δυσχέραναν τη λειτουργία των ΑΕΙ και υπονόμευσαν τη δημοκρατικότητα των δημόσιων Ιδρυμάτων. Η κύρια αρμοδιότητα που επί θητείας μου αφαιρέθηκε από τα Συμβούλια Ιδρύματος ήταν αυτή της προεπιλογής των υποψηφίων πρυτάνεων, κοσμητόρων κ.τ.λ. και αυτό προκειμένου να αρθούν οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που αφορούσαν την αρχή της πλήρους αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ. Και θέλω να σταθώ σε ένα σημείο που έχει τη σημασία του: η ουσιαστική αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τα Συμβούλια Ιδρύματος ξεκίνησε ?όπως το ίδιο το Συμβούλιο Επικρατείας έχει δεχθεί- με τον νόμο 4076/2012, τον νόμο Αρβανιτόπουλου δηλαδή, μόλις ένα χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου Διαμαντοπούλου. Ο θεσμός των Συμβουλίων Ιδρύματος όπως λειτούργησε, αποδείχθηκε ένας μη επιτυχημένος θεσμός, πρέπει όμως να αναζητήσουμε τους πραγματικούς λόγους της αποτυχίας τους και να πάψουμε να συντηρούμε τον βολικό μύθο ότι η Κυβέρνηση της Αριστεράς είναι αυτή που τον υπονόμευσε. Οι εμπνευστές τους τον υπονόμευαν ευθύς εξαρχής.»

    Τα Συμβούλια, όμως, είναι θεσμοθετημένα στις περισσότερες εκ των ευρωπαϊκών χωρών?

    «Ακριβώς αυτή η λογική της αυτούσιας μεταφοράς μιας πρακτικής που ευδοκιμεί σε μια άλλη χώρα, υπό διαφορετικές εντελώς παραμέτρους και συνθήκες, είναι κατά τη γνώμη μου ένας από τους βασικούς λόγους που απέτυχε στην πράξη και ο νόμος 4009/2011. Αυτά τα «εμφυτεύματα» από πρακτικές των πανεπιστημίων της αλλοδαπής που αποτέλεσαν τον πυρήνα της φιλοσοφίας του νόμου Διαμαντοπούλου απορρίφθηκαν τελικά από το σώμα της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το οποίο εντασσόταν ήδη από δεκαετίες στην πρωτοπορία μιας ευρωπαϊκής δημοκρατικής παράδοσης και καθόλου δεν είχε ανάγκη από τέτοιου είδους «μοσχεύματα». Πράγματι υπάρχουν καλά παραδείγματα από τη λειτουργία αντίστοιχων διοικητικών μοντέλων σε πανεπιστήμια της Ευρώπης ή διεθνώς. Σε ορισμένες πάντως περιπτώσεις τα συμβούλια αυτά έχουν έναν αμιγώς γνωμοδοτικό χαρακτήρα που επιτρέπει την ευελιξία στη λειτουργία τους χωρίς να στερεί το πανεπιστήμιο από αυτονομία ή να απομειώνει τη δημοκρατική νομιμοποίηση των αποφάσεων που λαμβάνονται από τα αντιπροσωπευτικά συλλογικά όργανα των πανεπιστημίων. Στις περιπτώσεις όμως χωρών, όπως η δική μας, που «εμφυτεύτηκαν» (με τον τρόπο που «εμφυτεύτηκαν»), ήταν για να επιβληθούν «από πάνω μεταρρυθμίσεις», χωρίς αντιστάσεις από την ακαδημαϊκή κοινότητα.»

    Η εν λόγω κατάργηση προκάλεσε, μάλιστα, και πολιτική αντιπαράθεση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δηλώνει δημόσια ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα φέρει την κανονικότητα στα Πανεπιστήμια. Θα ήθελα να σας ρωτήσω: θα γίνουν και άλλες αλλαγές στο Νόμο για τα ΑΕΙ;

    «Νομίζω ότι ένα από τα πράγματα στα οποία θα βρίσκατε σύμφωνη όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα ήταν ότι το πανεπιστήμιο λειτούργησε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο όχι μόνο σε συνθήκες κανονικότητας αλλά και ειρήνευσης κι αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να παραβλέπουμε, παρά το τεχνητό κλίμα όξυνσης που ορισμένοι επιχειρούν να δημιουργήσουν. Όσον αφορά όμως το νόμο για τα ΑΕΙ, επιτρέψτε μου το εξής σχόλιο. Ο νόμος 4009/2011 προδιέγραψε ο ίδιος την αδυναμία εφαρμογής του, αφήνοντας ιδιαιτέρως πολΒ­λά θέματα αρρύθμιστα και μεταβιβάζοντας την αρΒ­μοδιότητα για τη ρύθμιση αυτών σε όργανα που προβλέπονται μεν από το νόμο, αλλά δεν υφίσταΒ­νται. Τα Ανώτατα Ιδρύματα της χώρας λειτουργούσαν και λειτουργούν ακόμα με μεταβατικές διατάξεις είτε με παραπομπές σε προϊσχύουσα νομοθεσία, αφού ο Νόμος 4009/2011 στερείται κανονιστικού περιεχομένου σε μια σειρά ζητημάτων. Ήδη έχουν υπάρξει σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες που ρύθμισαν τις πολλές εκκρεμότητες που άφησε ο νόμος 4009/2011 και οι επόμενοι. Τις επόμενες μέρες κατατίθεται Σχέδιο Νόμου με το οποίο θα νομοθετηθεί επιτέλους το πλαίσιο λειτουργίας του Δεύτερου και Τρίτου Κύκλου Σπουδών(δηλαδή μεταπτυχιακά και Διδακτορικά), καθώς και θέματα που αφορούν τη θεσμική θωράκιση των συλλογικών οργάνων των ΑΕΙ.»

    Αναφορικά με τα ΑΕΙ πότε θα καλυφθούν οι 500 θέσεις ΔΕΠ που έχουν ήδη προκηρυχθεί;

    «Οι θέσεις αυτές έχουν πιστωθεί και πρέπει να προκηρυχθούν άμεσα. Έχουμε κάνει έκκληση προς τους πρυτάνεις και τους προέδρους των ΑΕΙ να επιταχύνουν το ρυθμό προκήρυξης των θέσεων»

    Κυρία Αναγνωστοπούλου, τι θα κάνετε ως υπουργείο ώστε να ενισχύσετε την τριτοβάθμια εκπαίδευση;

    «Το μεγάλο ζήτημα της υποστελέχωσης των Ιδρυμάτων αποτελεί προτεραιότητα για την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Μετά τις 500 θέσεις μελών ΔΕΠ οι οποίες κατανεμήθηκαν στα ΑΕΙ τον Απρίλιο του 2016, δόθηκαν μόλις σήμερα 500 νέες θέσεις και έχουν δεσμευτεί άλλες 500 για το 2019. Καταλαβαίνετε πως μέσα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, η ενίσχυση των ΑΕΙ με 1500 νέες θέσεις μέσα σε λιγότερο από 3 χρόνια, είναι μια σημαντική βοήθεια. Έχει δοθεί επίσης μετά από 6 χρόνια ένας μεγάλος αριθμός υποτροφιών ενώ ενισχύθηκαν τα Ιδρύματα με νέους επιστήμονες για απόκτηση διδακτικής εμπειρίας(Ενδεικτικά οι δύο τελευταίες Πράξεις: «Απόκτηση Ακαδημαϊκής Διδακτικής Εμπειρίας σε Νέους Επιστήμονες, Κατόχους Διδακτορικού» και «Ενίσχυση Μεταδιδακτόρων ερευνητών/ ερευνητριών»)

    Τι γίνετε με το θέμα της Ιστορίας και των Θρησκευτικών, καθώς πολλά ακούγονται για την κατάργησή τους;

    «Είναι παράλογο να πιστεύει κανείς ότι θα καταργηθούν μαθήματα και μάλιστα ένα μάθημα όπως αυτό της Ιστορίας. Τόσο η Ιστορία, όσο και τα Θρησκευτικά, είναι κατ εξοχήν μαθήματα που οξύνουν την κριτική ικανότητα των μαθητών/τριών. Όπως ο ίδιος ο Υπουργός έχει δημοσίως δηλώσει, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) εργάζεται προς την κατεύθυνση ώστε αφενός η Ιστορία να μην έχει κενές σελίδες, αφετέρου τα Θρησκευτικά να αποκτήσουν θρησκειολογικό περιεχόμενο. Καμία ιδέα περί κατάργησης.»

    Τελικά, η εισαγωγή στα Πανεπιστήμια θα γίνεται χωρίς εξετάσεις;

    «Το υπάρχον σύστημα εξετάσεων φαίνεται ότι κλείνει πια τον κύκλο του. Τα τελευταία χρόνια ενίσχυσε την παραπαιδεία και υπονόμευσε τη λειτουργία των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου. Πρέπει να σταματήσει το Λύκειο να λειτουργεί ως προθάλαμος της Γ΄βαθμιας αλλά και η ελληνική οικογένεια να θυσιάζει τόσα χρήματα για την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος και εκεί χρειάζεται συναίνεση. Οι όποιες αλλαγές θα γίνουν μέσα από διάλογο, συναίνεση των κομμάτων και χωρίς κανέναν αιφνιδιασμό για τους μαθητές. Οι εισαγωγικές εξετάσεις είναι πάνω από κόμματα και οποιαδήποτε κομματικά συμφέροντα, άρα η συζήτηση θα είναι ευρεία, συναινετική για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα που η κοινωνία θα αισθανθεί σιγουριά γι αυτό τον τρόπο εισαγωγής στα ιδρύματα.»

    Και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση καταλήγετε στην αύξηση των χρόνων του γυμνασίου σε τέσσερα και μείωσης του λυκείου σε δύο κατά τα πρότυπα του international baccalaureate;

    «Δεν είναι εφικτό να εφαρμοστεί στην Ελλάδα, το σύστημα 4 + 2 τη συγκεκριμένη στιγμή. Όπως έχει δηλώσει και ο Υπουργός, υπάρχουν πολλές διεθνείς πρακτικές, τις οποίες θα μελετήσουμε και θα προσαρμόσουμε στην ελληνική πραγματικότητα. Μπορεί όμως και να αποτελέσει βάση διαλόγου. Θα πάμε βήμα βήμα, ξεκινώντας από την αναμόρφωση του προγράμματος σπουδών και των μεθόδων διδασκαλίας, κατά προτεραιότητα στις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου, με στόχο να περιορισθεί δραστικά η παραπαιδεία και να ενταχθεί μέσα στο σχολείο το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.»

    Τι θα κάνετε ώστε να ενισχύσετε ουσιαστικά σε όλα τα επίπεδα τη Δημόσια Εκπαίδευση;

    «Ενίσχυση του προσωπικού, νομοθετικό πλαίσιο αντάξιο της Παιδείας-δημόσιο αγαθό, ενίσχυση των υποτροφιών και θωράκιση των δημοκρατικών θεσμών της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης. »

    Υπάρχει προκατάληψη για τα Ιδιωτικά Σχολεία; Σας ρωτώ γιατί έχει διαμορφωθεί η εικόνα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «έχει βάλει στο στόχαστρο» τα ιδιωτικά σχολεία;

    «Γιατί κάνουμε πρόβλημα ένα θέμα που στην ουσία δεν υπάρχει; Πέρασε ένα σημαντικό νομοσχέδιο που αποκαθιστά την Παιδεία ως δημόσιο αγαθό. Το άρθρο 28 του νόμου 4415/2016 που αφορά την ιδιωτική εκπαίδευση αποτελεί τομή. Αποτελεί τομή γιατί μια κυβέρνηση, με κύριο κορμό την Αριστερά, βάζει φρένο σε μια απολύτως νεοφιλελεύθερη αντίληψη η οποία προσπαθούσε να μετατρέψει την εκπαίδευση σε εμπόρευμα. Από το 2011 ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια, μετατροπής των μαθητών σε «πελάτες» και των καθηγητών σε «εξυπηρετητές των πελατών». Το νομοσχέδιο σταματάει την «αντιμεταρρύθμιση» στην παιδεία. Η παιδεία είναι δημόσιο αγαθό. Επομένως, οι εκπαιδευτικοί είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό φορέα, είναι λειτουργοί και πρέπει να προστατεύονται με ενιαίο θεσμικό πλαίσιο από το κράτος και να μην είναι όμηροι στα χέρια του κάθε ιδιοκτήτη. Δεν είναι τυχαίο ότι το άρθρο 28 το ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ, ψήφισαν παρών η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, και καταψήφισαν η ΝΔ και η Χρυσή Αυγή. Τι σημαίνει αυτό για τη ΝΔ, ας ψάξει να το βρει μόνη της.»

    Κυρία υπουργέ μήπως ήλθε η ώρα το πολιτικό σύστημα, ενόψει της αναθεώρησης του Συντάγματος, να ανοίξει τη συζήτηση για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια;

    «Τέτοιο θέμα δεν υφίσταται. Ως κόμμα, αγωνιστήκαμε για την υπεράσπιση του άρθρου 16 κι αυτός ο αγώνας είχε ιδεολογικό, πολιτικό και ακαδημαϊκό περιεχόμενο. Είχε θέση για την Παιδεία. Πέρα από αυτό όμως, πολλοί/ές από την αντιπολίτευση «θορυβούν» για το μεγάλο αριθμό πτυχιούχων σε σχέση με την αγορά εργασίας. Για ποιο λόγο λοιπόν να ανοίξουν και ιδιωτικά Πανεπιστήμια; Εκτός και αν η αντιπολίτευση, συνεπής με τις «αρχές της Παιδείας-εμπόρευμα», επιδιώκει να τις μεταφέρει και στην Τριτοβάθμια. »

    [05] Κομισιόν: Επιπλέον 115 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για το προσφυγικό

    Νέα βοήθεια έκτακτης ανάγκης, ύψους 115 εκατομμυρίων ευρώ, θα διατεθεί σε ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων στη χώρα, ανακοίνωσε ο επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης.

    «Με το νέο αυτό ποσό, η συνολική χρηματοδότηση από το Χρηματοδοτικό Μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης ανέρχεται σε 198 εκατομμύρια ευρώ - το πρώτο πακέτο που ήδη χορηγήθηκε ήταν 83 εκατομμύρια ευρώ -, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χορηγήσει βοήθεια πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ, με στόχο την υποστήριξη της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων προκλήσεων της μετανάστευσης», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου στην 81η ΔΕΘ ο κ. Στυλιανίδης, ανακοινώνοντας τη νέα χρηματοδότηση από κοινού με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.

    Η πρόσθετη χρηματοδότηση θα επικεντρωθεί σε τέσσερις προτεραιότητες, τη βελτίωση των υφιστάμενων καταλυμάτων και την κατασκευή νέων στους καταυλισμούς πριν από τον χειμώνα, την παροχή απευθείας βοήθειας στους πρόσφυγες μέσω προγραμμάτων χορήγησης καρτών σίτισης, την πρόσβαση των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση και την παροχή βοήθειας σε ασυνόδευτους ανήλικους. «Ειδικά για τα παιδιά που αναγκάστηκαν, λόγω του πολέμου, να αφήσουν το σχολείο, δεν πρέπει να το επιτρέψουμε να συνεχιστεί γιατί η χαμένη γενιά δημιουργεί εξτρεμισμό», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας παράλληλα ότι «η φύση της προσφυγικής κρίσης είναι παγκόσμια και αλληλένδετη, χρειάζεται παγκόσμια απάντηση και δεν μπορεί να την επωμισθεί μόνη της η Ευρώπη».

    Από την πλευρά του, ο κ. Μουζάλας, αναφερόμενος στα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, σημείωσε ότι στην Ελλάδα, όταν ξεκίνησε η προσφυγική κρίση, πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, υπήρχαν 450 θέσεις για ασυνόδευτα και σήμερα υπάρχουν 800. «Ωστόσο, λείπουν άλλες 1.200-1.400 θέσεις για ανήλικα που θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε», συμπλήρωσε. Στην κατεύθυνση αυτή, ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις με ανθρωπιστικές οργανώσεις προκειμένου να χτιστούν νέες δομές ανηλίκων και κέντρα φιλοξενίας προσφύγων με σπιτάκια, προκειμένου να μη δημιουργούνται γκέτο. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, γιατί δεν προκρίνεται η λύση της ενοικίασης διαμερισμάτων για τη στέγαση όλων των προσφύγων και μεταναστών, απάντησε ότι στο σχετικό πρόγραμμα των 20.000 θέσεων, έχουν καλυφθεί μόνο οι 9.500.

    [06] Εκτός ελέγχου μεγάλη πυρκαγιά στη Θάσο - Τραυματισμός πυροσβέστη

    Μάχη με τις φωτιές συνεχίζουν να δίνουν στο νησί της Θάσου επίγειες και εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης, κάτω από δύσκολες συνθήκες λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, σε μια προσπάθεια να τις ελέγξουν πριν από τη δύση του ηλίου, οπότε και θα σταματήσουν οι ρίψεις των πυροσβεστικών αεροσκαφών.

    Τα πολλά μέτωπα των πυρκαγιών σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους έχουν μετατρέψει σχεδόν ολόκληρο το νησί σε μια πύρινη κόλαση, προκαλώντας τεράστια ανησυχία τους κατοίκους και τις Αρχές, καθώς από το πρωί που ξέσπασαν αρχικά σε τέσσερα διαφορετικά μέτωπα, συνεχίζουν να κινούνται ανεξέλεγκτα στο ορεινό κυρίως τμήμα του νησιού, καίγοντας χιλιάδες στρέμματα πεύκων, πολλά από τα οποία σε αναδασωτέες περιοχές μετά την επίσης καταστροφική πυρκαγιά του 1985.

    Νωρίς το πρωί εκκενώθηκε το Καζαβίτι στον Πρίνο, ενώ λίγο έλλειψε να εγκλωβιστούν μέσα στις φλόγες και δυο βουλευτές της Καβάλας που είχαν σπεύσει στην περιοχή, όπως επίσης και τουρίστες που διέμεναν στην περιοχή. Ωστόσο, με την έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστικών αρχών απομακρύνθηκαν γρήγορα από τη φλεγόμενη περιοχή. Επίσης, ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης και μεταφέρθηκε πριν από λίγο στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας μετά τις πρώτες βοήθειες που του δόθηκαν στο Κέντρο Υγείας Πρίνου.

    Επίσης, εκκενώθηκαν τα μοναστήρια του Αγίου Παντελεήμονα και του Αρχαγγέλου, δυσκολίες υπάρχει στην προσέγγιση πολλών ορεινών οικισμών λόγω των πυκνών καπνών, ενώ σε πάρα πολλές περιοχές του νησιού έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση από το μεσημέρι.

    [07] Τηλεοπτικές άδειες: Ανακηρύχθηκαν οι τέσσερις οριστικοί υπερθεματιστές

    Και τυπικά «κλείδωσαν» οι τέσσερις υπερθεματιστές των τηλεοπτικών αδειών, μετά και τον έλεγχο των πόθεν έσχες τους από την αρμόδια επιτροπή. Μετά την απόφαση (239/9-9-2016) του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης, με την οποία ολοκληρώθηκε η διαδικασία αδειοδότησης παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου, οριστικοί υπερθεματιστές ανακηρύχθηκαν οι εξής:

    1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΙ ΑΕ) με τίμημα43.600.000,00.

    2. ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (Τ.Π.Κ μ.α.ε) με τίμημα52.600.000,00.

    3. ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, με τίμημα75.900.000,00.

    4. ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.), με τίμημα73.900.000,00.

    Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, στους τέσσερις υπερθεματιστές που αναδείχθηκαν, εξετάστηκε από την αρμόδια επιτροπή η προέλευση και ο τρόπος απόκτησης των οικονομικών μέσων που θα διατεθούν, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παράγραφο 8.1 της προκήρυξης. Το συνολικό τίμημα για τις τέσσερις άδεις ανήλθε στο ποσό των 246.000.000και σε δεκαπέντε μέρες από την οριστική κατακύρωση οι υπερθεματιστές θα καταβάλουν την πρώτη δόση από τις συνολικά τρεις.

    Η ανακοίνωση καταλήγει σημειώνοντας πως με την επιτυχημένη ολοκλήρωση της διαδικασίας, διαμορφώνεται πλέον ένα τηλεοπτικό τοπίο βασισμένο στις αρχές της νομιμότητας, μετά από δεκαετίες ενός άναρχου τηλεοπτικού περιβάλλοντος, ενώ το Δημόσιο θα εισπράξει ένα πολύ σημαντικό ποσό από την αδειοδότηση.

    [08] Γερμανικό ΥΠΕΣ: Προειδοποίηση για πιθανά τρομοκρατικά χτυπήματα στη χώρα

    Ο Γερμανός υπουργός των Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, προειδοποίησε ότι στη χώρα του βρίσκονται περισσότεροι από 500 φανατικοί ισλαμιστές, που έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις, δρώντας είτε μόνοι τους, είτε ?σε ομάδες κρούσης.?

    Ο Γερμανός υπουργός των Εσωτερικών σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ?Bild? δήλωσε ότι ζουν σήμερα στη Γερμανία τουλάχιστον 520 φανατικοί ισλαμιστές ?που μπορούν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις,? ενώ βρίσκονται κοντά τους, άλλοι 360 άνθρωποι, που είναι γνωστοί στις αστυνομικές αρχές, εξαιτίας της σχέσεις αυτής που διατηρούν με τους εν δυνάμει επιτιθέμενους τζιχαντιστές.

    Δεν είναι λίγοι οι Γερμανοί που φοβούνται ότι πολλοί μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, έχουν εισέλθει στη Γερμανία καλυπτόμενοι πίσω από τις ροές του ενός εκατομμυρίου προσφύγων, από τη Συρία, τη Βόρεια Αφρική και την Ασία, που εισήλθαν στη χώρα το 2015.

    [09] Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Αθήνας - PSAROKOKALO

    Τα δέκα του χρόνια γιορτάζει το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Αθήνας - PSAROKOKALO και επιστρέφει με νέες προτάσεις στην πρωτεύουσα, από 15 έως 21 Σεπτεμβρίου, στον κινηματογράφο ΑΣΤΟΡ και στο The Box Athens.

    Φέτος το φεστιβάλ, πέρα από το καθιερωμένο πλέον Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα, εγκαινιάζει ένα ξεχωριστό Ελληνικό Διαγωνιστικό Τμήμα με συμμετοχή δώδεκα ταινιών αλλά και ένα Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα αφιερωμένο στην Οικολογία.

    Σε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει πέντε ταινίες, το φετινό Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα της Αρχιτεκτονικής εξερευνά τη σχέση χώρου και χορού και ολοκληρώνεται με ένα αφιέρωμα στον ιαπωνικό κινηματογράφο μικρού μήκους, που παρουσιάζεται σε συνεργασία με το SHORT SHORTS Film Festival & ASIA

    Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Φεστιβάλ, «στο τμήμα των ειδικών προβολών παρουσιάζεται φέτος σε πρώτη πανελλαδική προβολή η ταινία LATE SHIFT, το πρώτο διαδραστικό κινηματογραφικό Τα δέκα του χρόνια γιορτάζει το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Αθήνας - PSAROKOKALO και επιστρέφει με νέες προτάσεις στην πρωτεύουσα, από 15 έως 21 Σεπτεμβρίου, στον κινηματογράφο ΑΣΤΟΡ και στο The Box Athens.

    [10] Απ. Τζιτζικώστας και Γ.Μπουτάρης για το γεύμα με τον πρωθυπουργό

    «Εποικοδομητική και ουσιαστική» χαρακτήρισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας το γεύμα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης τη χαρακτήρισε «πολύ θετική ενέργεια».

    Το γεύμα στην ψαροταβέρνα «Μαϊάμι» της Καλαμαριάς κράτησε περίπου 100 λεπτά της ώρας και η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, ενώ υπήρξαν και αρκετές στιγμές με χιούμορ και πειράγματα ανάμεσα στον πρωθυπουργό, τον περιφερειάρχη και τον δήμαρχο. Καλό ήταν το κλίμα και ανάμεσα στους κ.κ. Τζιτζικώστα και Μπουτάρη, όπως φάνηκε και από τη σύντομη κουβέντα που είχαν μετά την ολοκλήρωση του γεύματος.

    [11] Επενδύσεις 900 εκατ. ευρώ πραγματοποίησαν το 2010-2015 οι βορειοελλαδικές βιομηχανίες

    Επενδύσεις ύψους 900 εκατ. ευρώ πραγματοποίησαν στη διάρκεια των δύσκολων ετών της κρίσης (2010-2015) οι βιομηχανίες-μέλη του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), οι οποίες παρουσίασαν πέρυσι τζίρο 9 δισ. ευρώ, το 44% του οποίου προήλθε από εξαγωγές, σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε και παρουσίασε σήμερα ο φορέας, με την ευκαιρία της παρουσίας του στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

    «Τα στοιχεία αυτά δείχνουν από μόνα τους ότι η έξοδος από την κρίση θα έρθει μόνο μέσα από τη μεταποίηση», επισήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Αθανάσιος Σαββάκης, υποδεχόμενος τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γεώργιο Σταθάκη, στο περίπτερο του φορέα στη ΔΕΘ.

    Πρόσθεσε ότι το 30,4% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας της βιομηχανίας στη χώρα προέρχεται από τη Βόρεια Ελλάδα. Οι άμεσα εργαζόμενοι στη βιομηχανία είναι 88.000 και οι απασχολούμενοι σε δορυφορικές τής βιομηχανίας δραστηριότητες ανέρχονται σε 132.000.

    Στο μεταξύ, τη σημαντική απλοποίηση των αδειοδοτήσεων για τις επιχειρήσεις, καθώς και την ανάληψη πρωτοβουλίας για την επανένταξη των βιομηχανικών συμπλεγμάτων σε νέους υποδοχείς, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γεώργιος Σταθάκης, εγκαινιάζοντας σήμερα το περίπτερο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 10 September 2016 - 16:32:43 UTC