Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Δημ. Κουτσούμπας θα παραστεί σε αντιφασιστική συναυλία στη μνήμη του Π. Φύσσα
  • [02] Π.Σκουρλέτης : Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία η συμφωνία ΔΕΗ-CMEC
  • [03] Μειώθηκε τον Αύγουστο ο δανεισμός των τραπεζών από το ευρωσύστημα
  • [04] Στάσεις εργασίας στα αστικά λεωφορεία της Αθήνας, σήμερα
  • [05] Νεκροί μητέρα και γιος από φωτιά σε διαμέρισμα στο Μενίδι
  • [06] Κατηγορίες για διαφθορά κατά του πρώην Προέδρου της Βραζιλίας, Λούλα
  • [07] Κλίντον και Τραμπ δημοσιοποιούν πληροφορίες για την υγεία τους
  • [08] Σύγκρουση τρένων στο Πακιστάν, τουλάχιστον έξι οι νεκροί
  • [09] Π. Παυλόπουλος: Η κατάρρευση του κοινωνικού κράτους δικαίου επικίνδυνη για τη Δημοκρατία

  • [01] Ο Δημ. Κουτσούμπας θα παραστεί σε αντιφασιστική συναυλία στη μνήμη του Π. Φύσσα

    Ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας Δημήτρης Κουτσούμπας θα παρευρεθεί και θα κάνει δηλώσεις στην αντιφασιστική συναυλία που διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Πειραιά της ΚΝΕ το Σάββατο 17 Σεπτέμβρη και ώρα 9:00 μ.μ. στο Πασαλιμάνι.

    Η συναυλία πραγματοποιείται με αφορμή τα τρία χρόνια από τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα από τη Χρυσή Αυγή στο Κερατσίνι και τη δολοφονική επίθεση ενάντια σε στελέχη του ΚΚΕ και εργατικών σωματείων της Ζώνης, στο Πέραμα.

    [02] Π.Σκουρλέτης : Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία η συμφωνία ΔΕΗ-CMEC

    Ως ψήφο εμπιστοσύνης προς τη ΔΕΗ και την ελληνική οικονομία χαρακτήρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας της ελληνικής εταιρείας με την κινεζική CMEC, με αντικείμενο τη σύσταση κοινής εταιρείας με συμμετοχή και ιδιωτών για την κατασκευή της δεύτερης λιγνιτικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στη Φλώρινα.

    Το μνημόνιο υπέγραψαν σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης και ο κ. Fang Yanshui, Assistant President της κινεζικής εταιρείας στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ παρουσία του υπουργού, του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργου Τσίπρα, του πρέσβη της Κίνας στην Αθήνα Zou Xiaoli και των κ.κ. Δ. Κούτρα και Γ. Περιστέρη, εκπροσώπων των εταιρειών - ιδιοκτητών των λιγνιτωρυχείων από τα οποία θα τροφοδοτείται ο σταθμός της Μελίτης.

    «Η υπογραφή του μνημονίου είναι άλλη μια απόδειξη ότι η ελληνική οικονομία έχει περάσει τα πιο δύσκολα και από τη φάση της σταθεροποίησης βαδίζει στο δρόμο της ανάκαμψης», τόνισε ο κ. Σκουρλέτη και πρόσθεσε: «Η συνεργασία αυτή αποτελεί μέρος μιας νέας στρατηγικής για τη δημόσια εταιρεία ηλεκτρισμού, στρατηγικής συμπράξεων με αξιόπιστους εταίρους που μπορούν να δώσουν νέα δυναμική στον αντίποδα των επιλογών που ήθελαν τη ΔΕΗ συρρικνωμένη».

    Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος σε συνδυασμό με την αδιατάρακτη πορεία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τη σταθερότητα του συστήματος ενώ χαρακτήρισε τη συμφωνία ως πρώτο βήμα που μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα πεδία.

    Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης τόνισε ότι η ΔΕΗ φιλοδοξεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά ενέργειας των Βαλκανίων (χθες εγκρίθηκε από το ΔΣ η ίδρυση θυγατρικής εταιρείας στην Αλβανία) και στην κατεύθυνση αυτή η συνεργασία με την CMEC θα είναι καθοριστική. Σημείωσε επίσης, ότι η συμφωνία υπογράφεται σε συνέχεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού κ. Α. Τσίπρα στην Κίνα το καλοκαίρι και μπορεί να γίνει η αρχή για στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δυο εταιρειών.

    «Τα αποτελέσματα της επίσκεψης του πρωθυπουργού έχουν αρχίσει να φαίνονται», σημείωσε και ο γεν. Γραμματέας του ΥΠΕΞ Γιώργος Τσίπρας και υπογράμμισε τα σημεία σύμπτωσης ανάμεσα στην πρωτοβουλία της Κίνας για τον σύγχρονο δρόμο του μεταξιού και της ελληνικής προσπάθειας να αναδειχθεί η Ελλάδα σε διαμετακομιστικό και ενεργειακό κέντρο.

    «Η Ελλάδα έχει πλούσιο δυναμικό λιγνίτη, αιολικής και ηλιακής ενέργειας, η Κίνα έχει την τεχνολογία τα κεφάλαια και την ανταγωνιστικότητα και η κινεζική κυβέρνηση θέλει να αναπτύξει τη συνεργασία με την Ελλάδα κυρίως με στόχο την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την προστασία του περιβάλλοντος» επεσήμανε από την πλευρά του ο πρέσβης της Κίνας στην Αθήνα Zou Xiaoli, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στην επιτυχία του πρότζεκτ της COSCO.

    Ο κ. Fang Yanshui, Assistant President της κινεζικής εταιρείας τόνισε ότι η συνεργασία των δυο χωρών πέρασε σε νέο στάδιο μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού και περιέγραψε τη δραστηριότητα του ομίλου στο εμπόριο, την ανάπτυξη μεγάλων έργων σε διάφορες χώρες του κόσμου, την έρευνα και εξόρυξη φυσικών πόρων, τις μεταφορές κ.α.

    Η συνεργασία της CMEC με τη ΔΕΗ επικεντρώνεται στο λιγνιτικό σταθμό της Μελίτης Φλώρινας. Προβλέπεται η σύσταση κοινής εταιρείας στην οποία η ΔΕΗ θα εισφέρει την υφιστάμενη μονάδα ισχύος 330 μεγαβάτ, την υποδομή και την άδεια για την κατασκευή δεύτερης μονάδας καθώς και τις συμμετοχές σε λιγνιτωρυχεία της περιοχής. Αντίστοιχα οι ιδιώτες μέτοχοι των λιγνιτωρυχείων θα εισφέρουν τα κοιτάσματα που ελέγχουν ενώ η κινεζική πλευρά θα εισφέρει τα απαιτούμενα κεφάλαια για την κατασκευή δεύτερης μονάδας. Η συμμετοχή κάθε πλευράς θα αποτιμηθεί από ανεξάρτητο εκτιμητή και ανάλογα θα καθοριστούν τα ποσοστά συμμετοχής στη νέα εταιρεία. Η επένδυση για την κατασκευή της δεύτερης μονάδας, ισχύος 450 μεγαβάτ υπολογίζεται σε 750 εκατ. ευρώ ενώ αν υπολογισθούν και οι απαιτούμενες επενδύσεις για την ανάπτυξη των ορυχείων ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Πλεονέκτημα της νέας μονάδας θα είναι ο υψηλός βαθμός απόδοσης (41.5%) και η υψηλή ποιότητα του λιγνίτη της περιοχής. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η εταιρεία μπορεί να συσταθεί το 2017 ενώ η κατασκευαστική περίοδος απαιτεί 4-5 χρόνια.

    Αύριο το πρωί οι διοικήσεις των δύο εταιρειών θα γίνουν δεκτές από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

    [03] Μειώθηκε τον Αύγουστο ο δανεισμός των τραπεζών από το ευρωσύστημα

    Mείωση καταγράφει τον Αύγουστο η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση του ευρωσυστήματος, η οποία περιλαμβάνει την απευθείας χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τη χρηματοδότηση από το Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA).

    Όπως προκύπτει από τη λογιστική κατάσταση της Τράπεζας της Ελλάδος, η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα υποχώρησε στα 78,45 δισ. ευρώ από 82,83 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Ιουλίου.

    Η εξέλιξη αυτή αντανακλά τη μείωση της απευθείας χρηματοδότησης από την ΕΚΤ στα 29,56 δισ. ευρώ από 31,39 δισ. ευρώ, καθώς και τον περιορισμό του ELA στα 48,89 δισ. ευρώ από 51,44 δισ. ευρώ, αντιστοίχως.

    Η μείωση της εξάρτησης αποδίδεται στην επιστροφή μέρους των καταθέσεων, καθώς και στην περαιτέρω μείωση των δανειακών υπολοίπων. (απομόχλευση).

    [04] Στάσεις εργασίας στα αστικά λεωφορεία της Αθήνας, σήμερα

    Στάσεις εργασίας πραγματοποιούν σήμερα, Πέμπτη, οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΑ στα λεωφορεία, από την έναρξη της βάρδιας έως τις 09:00 και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι «δεν θα επιτρέψουν κανέναν μηχανισμό διάλυσης της εταιρείας να λειτουργήσει, τόσο εις βάρος των επιβατών, όσο και των εργαζομένων, επικρίνοντας τους χειρισμούς της διοίκησης των Οδικών Συγκοινωνιών».

    «Με την εφαρμογή του χειμερινού προγραμματισμού δρομολόγησης και την σωρεία αστοχιών από πλευράς διοίκησης της Ο.ΣΥ, σχεδόν προδιαγράφεται η ταλαιπωρία του επιβατικού, κοινού καθώς και η εργασιακή εξόντωση των εργαζομένων. Εμείς, καθημερινά δίνοντας τον καλύτερό μας εαυτό για την ασφαλέστερη και ποιοτικότερη διεξαγωγή του συγκοινωνιακού έργου, σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε κανέναν μηχανισμό διάλυσης της εταιρείας να λειτουργήσει, τόσο εις βάρος των επιβατών όσο και των εργαζομένων», αναφέρει το Συνδικάτο εργαζομένων του ΟΑΣΑ.

    [05] Νεκροί μητέρα και γιος από φωτιά σε διαμέρισμα στο Μενίδι

    Νεκροί εντοπίστηκαν το πρωίδύο άνθρωποιαπό φωτιά στο Μενίδι,σε διαμέρισμα 1ου ορόφου πολυκατοικίαςστην περιοχή Προφήτης Ηλίας.

    Οι πυροσβέστες που κατέφθασαν για να σβήσουν τη φωτιά διαπίστωσαν ότι οι δύο ένοικοι του διαμερίσματος είχαν απανθρακωθεί.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για μια ηλικιωμένη μητέρα με τον γιο της που αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας.

    Τα αίτια της φωτιάς ερευνώνται απο το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής.

    [06] Κατηγορίες για διαφθορά κατά του πρώην Προέδρου της Βραζιλίας, Λούλα

    Οι εισαγγελείς της Βραζιλίας απήγγειλαν χθες κατηγορίες στον Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, Πρόεδρο της χώρας από το 2003 έως το 2010, αποδίδοντάς του την βασική ευθύνη για εκτεταμένη διαφθορά στην κρατική εταιρεία πετρελαίων Petrobras, καταφέροντας ένα βαρύ πλήγμα στο όνειρο του αριστεριστή ήρωα να επιστρέψει στην πολιτική σκηνή.

    Είναι η πρώτη φορά που απαγγέλθηκαν κατηγορίες από ομοσπονδιακούς εισαγγελείς στον Λούλα, τον πιό δημοφιλή πολιτικό της Βραζιλίας παρά τις κατηγορίες διαφθοράς εναντίον του ίδιου και του Εργατικού Κόμματός του, σχετικά με πολιτικά ανταλλάγματα στην Petroleo Brasileiro, όπως είναι επίσημα γνωστή η εταιρεία.

    Ο κρατικός εισαγγελέας Ντέλταν Ντάλανιολ δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ότι το σχέδιο διαφθοράς ζημίωσε το κράτος κατά περίπου 12,6 δισεκατομμύρια δολάρια (11,1 δις ευρώ), ενώ οι δικηγόροι του Λούλα αντιτείνουν σε δήλωσή τους ότι οι εισαγγελείς δεν έχουν αποδεικτικά στοιχεία για τις κατηγορίες τους, τις οποίες αποδίδουν σε πολιτική δίωξη για να τον εμποδίσουν από το να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές του 2018.

    Ο Λούλα ήταν "ο μαέστρος αυτής της εγκληματικής ορχήστρας", είπε ο Ντάλανιολ κατά τη διάρκεια της λεπτομερούς παρουσίασης της δικαστικής έρευνας, που κράτησε δύο χρόνια. "Το πλάνο για μίζες στην Petrobras στόχευε στη διατήρηση του Εργατικού Κόμματος στην εξουσία με εγκληματικό τρόπο", πρόσθεσε. Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, άτομα διορισμένα από το Εργατικό Κόμμα και τους συμμάχους του παρέδιδαν διογκωμένες συμβάσεις σε εταιρείες κατασκευών με αντάλλαγμα παράνομη χρηματοδότηση του κόμματος και μίζες.

    [07] Κλίντον και Τραμπ δημοσιοποιούν πληροφορίες για την υγεία τους

    Οι υποψήφιοι των δύο κομμάτων για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ έδωσαν στη δημοσιότητα χθες στοιχεία σχετικά με την κατάσταση της υγείας τους.

    Η υποψήφια των Δημοκρατικών Κλίντον, 68, είναι σε θέση να υπηρετήσει ως πρόεδρος ενώ τώρα αναρρώνει από μη-μεταδοτική, βακτηριακή πνευμονία, είπε η προσωπική της ιατρός Λίσα Μπάρντακ, σε επιστολή που δόθηκε στη δημοσιότητα από το προεκλογικό γραφείο της υποψήφιας.

    Ο Τραμπ, 70, γνωρίζει ότι θα μπορούσε να χάσει μερικά κιλά, αλλά κατά τ' άλλα είναι απόλυτα υγιής, είπε η σύμβουλος της προεκλογικής του εκστρατείας Σάρα Χάκαμπι Σάντερς στο τηλεοπτικό κανάλι MSNBC χθες, αφού ο υποψήφιος βιντεοσκόπησε μέρος μιας ιατρικής εκπομπής (Dr. Oz Show) στη Νέα Υόρκη που θα προβληθεί σήμερα.Η Μπάρντακ δήλωσε ότι η Κλίντον βρίσκεται υπό δεκαήμερη αγωγή αντιβίωσης για την πνευμονία, η οποία διαγνώστηκε την Παρασκευή.

    [08] Σύγκρουση τρένων στο Πακιστάν, τουλάχιστον έξι οι νεκροί

    Ταχεία με προορισμό το Καράτσι συγκρούστηκε με φορτηγό τρένο στην περιοχή Πουντζάμπ του κεντρικού Πακιστάν νωρίς σήμερα το πρωί με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον έξι άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 150, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Geo TV.

    Το Express Awam συγκρούστηκε με σταθμευμένο φορτηγό τρένο σε απόσταση περίπου 25 χλμ. από την πόλη Μουλτάν, ανέφερε το Geo TV, το οποίο επικαλείται τοπικούς αξιωματούχους. Τέσσερα βαγόνια ανατράπηκαν.

    Υπήρξε μια καθυστέρηση στην ανταπόκριση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης λόγω της αργίας του Άιντ στο Πακιστάν, μια κυρίως μουσουλμανική χώρα 190 εκατομμυρίων κατοίκων.

    Περίπου δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά.

    Το σιδηροδρομικό δίκτυο του Πακιστάν, που η κατασκευή του ανάγεται στην εποχή της αποικιοκρατίας, έχει ανάγκη επισκευών έπειτα από δεκαετίες υποεπένδυσης και κακής συντήρησης.

    Περίπου 130 άνθρωποι σκοτώθηκαν τον Ιούλιο του 2005 όταν ένα τρένο συγκρούστηκε με ένα άλλο σε έναν σταθμό στην επαρχία Σιντχ και ένα τρίτο τρένο έπεσε πάνω στα δύο προηγούμενα.

    [09] Π. Παυλόπουλος: Η κατάρρευση του κοινωνικού κράτους δικαίου επικίνδυνη για τη Δημοκρατία

    Στους «εχθρούς» της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας στις ημέρες μας καιστην ανάγκη αδιάλειπτης υπεράσπισής της, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος τηςΔημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την ομιλία του στην έναρξη τωνεργασιών του 4ου Ετήσιου «Αthens Democracy Forum» με θέμα «Religion,Migration Power and Money», στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Εστιάζοντας στις σύγχρονες προκλήσεις ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε πωςκάθε τι που υπονομεύει την Δημοκρατία δρα, κατ αναλογία υπονομευτικώςκαι για τον Ευρωπαϊκό και Δυτικό Πολιτισμό γενικότερα, και υπογράμμισεότι η Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία είναι ένα πολύτιμο, πλην όμως,εύθραυστο αγαθό.Όπως τόνισε, ουδείς μπορεί ν αμφισβητήσει ότι η ΑντιπροσωπευτικήΔημοκρατία, σήμερα κινδυνεύει, και μάλιστα όχι μόνο στις υπανάπτυκτες ήαναπτυσσόμενες αλλα ακόμη και στις πολύ αναπτυγμένες χώρες.

    Περιγράφοντας τους κινδύνους αυτούς, χαρακτήρισε πιο υπονομευτικούς:

    Πρώτον, τον «κυβερνητικό δεσποτισμό», ήτοι την αυθαίρετη ή καικαταχρηστική επιβολή της εκτελεστικής εξουσίας έναντι των δύο άλλωνεξουσιών, δηλαδή της νομοθετικής και της δικαστικής.

    Δεύτερον, τα μεγάλα εμπόδια που συναντά ο άνθρωπος όταν επιχειρεί ναυπερασπισθεί τα δικαιώματά του μέσω της δικαστικής εξουσίας, με κύριοαρνητικό σύμπτωμα την καθυστέρηση απονομής της Δικαιοσύνης, η οποίαφθάνει στα όρια της αρνησιδικίας.«Αυτή η μειωμένη εμβέλεια του δικαιώματος αίτησης και παροχής δικαστικής

    προστασίας συνιστά επιπλέον και καταστροφικό πλήγμα στο «μαλακόυπογάστριο» του Κράτους Δικαίου», παρατήρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Τρίτον, την επικυριαρχία του «οικονομικού» επί του «θεσμικού», η οποίαεκδηλώνεται, κατά βάση, μέσω της χωρίς φραγμούς επέμβασης των «Αγορών»

    και των «Οίκων Αξιολόγησης» στον πυρήνα της κυριαρχίας των κρατών.Έτσι -όπως σημείωσε- οντότητες, χωρίς καμία δημοκρατική νομιμοποίηση,αδρανοποιούν τα κρατικά όργανα, τα οποία έχουν γνήσια δημοκρατικήνομιμοποίηση.

    Επισήμανε, επίσης, ότι η προαναφερόμενη επικυριαρχία του «οικονομικού»επί του «θεσμικού» επιχειρεί να βρει προσχηματικό έρεισμα στονεοφιλελεύθερο «μύθο» της, δήθεν νομοτελειακής, «αυτορρύθμισης τηςαγοράς» και, συνακόλουθα, της ανάγκης «απορρύθμισης», δηλαδή τηςσταδιακής κατάργησης των κανόνων δικαίου που προβλέπουν παρεμβατικήαρμοδιότητα κρατικών οργάνων.

    «Κάτι τέτοιο, όμως, είναι ουτοπικό κι επικίνδυνο, διότι ακόμη και ηνεοκλασική οικονομική θεωρία κρίνει απαραίτητη την υπό την οπτική γωνίατου δημόσιου συμφέροντος κρατική παρέμβαση ("public interest approach")για την εξάλειψη κραυγαλέων αστοχιών της αγοράς ("market failures")»υπογράμμισε ο Προκόπης Παυλόπουλος και πρόσθεσε ότι «τέτοιες αστοχίεςείναι ιδίως η πληροφοριακή ασυμμετρία μεταξύ των επιχειρήσεων και τωνπελατών τους, καθώς και η επέλευση αρνητικών εξωτερικοτήτων» ("negativeexternalities") που απειλούν τα θεμέλια του χρηματοπιστωτικούσυστήματος, τόσο στο σύνολό του όσο και σ επιμέρους πεδία του, μειδιαίτερη έμφαση στο τραπεζικό πεδίο».

    Τέταρτον, την παρακμιακή πορεία του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου.«Ειδικότερα, ο νεοφιλελεύθερος "μύθος"περί της ανάγκης κατάργησης τωνπαρεμβατικών αρμοδιοτήτων του κράτους οδηγεί και στην απομείωση ή καιεξαφάνιση και των αρμοδιοτήτων εκείνων, οι οποίες διασφαλίζουν τηνπροστασία των οικονομικώς ασθενέστερων» ανέφερε ο Πρόεδρος τηςΔημοκρατίας και παρατήρησε ότι «Έτσι όμως, αφενός, διευρύνονται οι ήδημεγάλες κοινωνικές ανισότητες και, αφετέρου, απειλείται με ρήξη οκοινωνικός ιστός, ενώ παραλλήλως δυναμιτίζεται το θεμελιώδες δικαίωμαελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας. Και τούτο διότι το δικαίωμα αυτόπροϋποθέτει ότι κατά την άσκησή του διασφαλίζονται οι όροι του υγιούςανταγωνισμού, συνακόλουθα δε οι εγγυήσεις με βάση τις οποίες καθέναςπρέπει, στο πλαίσιο ανάπτυξης της προσωπικότητάς του, να τελεί υπό όρουςισότητας ευκαιριών και ισότητας στην αφετηρία».

    Παράλληλα, ο Προκόπης Παυλόπουλος έκανε λόγο και για τη διεύρυνση τωνανισοτήτων και, ακόμη περισσότερο, την προοπτική ρήξης του κοινωνικούιστού, υπογραμμίζοντας, ότι εκτρέφουν τον πιο επικίνδυνο "εχθρό" τηςΑντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας που είναι, κυρίως, πολιτικά μορφώματααναβίωσης του εφιάλτη του φασισμού και του ναζισμού, με όποια "λεοντή"κι αν αυτά εμφανίζονται.

    Σχετικά με την Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίαςτόνισε ότι υπερέχει της Άμεσης Δημοκρατίας, κυρίως διότι στο πλαίσιο τηςτελευταίας δεν νοείται, ουσιαστικώς, αντιπολίτευση και σεβασμός τωνδικαιωμάτων της μειοψηφίας. Βεβαίως, παρατήρησε, ότι η ΑντιπροσωπευτικήΔημοκρατία μπορεί να εμπλουτισθεί ευεργετικώς με θεσμούς ΆμεσηςΔημοκρατίας, όπως είναι κυρίως το δημοψήφισμα, ιδίως δε το νομοθετικόδημοψήφισμα και το δημοψήφισμα για κρίσιμα πολιτικά, κοινωνικά καιοικονομικά θέματα.

    Σημείωσε, επίσης, ότι η Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία υπερέχει της ΆμεσηςΔημοκρατίας πρωτίστως στα εξής σημεία:

    Προϋποθέτει την λειτουργία «θεσμικών αντιβάρων ("checks andbalances"), δια των οποίων ελέγχεται η εκάστοτε εξουσία. Βασικόςμηχανισμός ελέγχου στο πλαίσιο της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας είνατο Κράτος Δικαίου, ήτοι η μέσω κυρώσεων επιβολή, στα όργανα άσκησης τηςεξουσίας, της υποχρέωσης τήρησης τους αρχής της νομιμότητας.

    Η Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία εγγυάται, έναντι των κρατικών οργάνωνκαι όχι μόνον, αποτελεσματικά την άσκηση των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων τουΑνθρώπου και την αποφυγή του υπερβολικού περιορισμού τους, ενώπαραλλήλως ενεργοποιεί τους κατάλληλους μηχανισμούς οι οποίοι αποτρέπουντην καταχρηστική άσκηση των Δικαιωμάτων τούτων.

    Καταλήγοντας, ο Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι «η ΑντιπροσωπευτικήΔημοκρατία είναι ένα πολύτιμο, πλην όμως εύθραυστο, αγαθό, το οποίοοφείλουμε να το υπερασπιζόμαστε αδιαλείπτως έναντι των «εχθρών» του,διαφορετικά κινδυνεύει η ίδια η Δημοκρατία, επέκεινα δε ο ίδιος οΕυρωπαϊκός και, εν γένει, ο Δυτικός Πολιτισμός».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 15 September 2016 - 4:32:23 UTC