Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δ. Κουτσούμπας στη ΔΕΘ: Δήμιος των εργασιακών δικαιωμάτων ο Γ. Κατρούγκαλος
  • [02] Τελευταίο ραντεβού Τσακαλώτου - Σταθάκη με τους θεσμούς, ενόψει Euro Working Group
  • [03] Γ. Σταθάκης: Ταύτιση απόψεων με τους θεσμούς,σχετικά με την αρμόδια Επιτροπή ,για τις αναδιαρθρώσεις δανείων
  • [04] Ο Κρούγκμαν στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Να χαλιναγωγήσουμε τις αγορές και τον νεοφιλελευθερισμό
  • [05] Μίκαελ Ροτ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Μήνυμα, αλληλεγγύης και συνοχής πρέπει να στείλει η σύνοδος στην Μπρατισλάβα
  • [06] «Πρέπει να αλλάξουμε τα πάντα, χωρίς αλλαγές, δεν πάμε πουθενά»» τόνισε από τη ΔΕΘ ο Χάρης Θεοχάρης
  • [07] Ο Πούτιν κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες για τις εκλογές, την ερχόμενη Κυριακή
  • [08] Οι αναπτυσσόμενες χώρες φιλοξενούν το 95% των προσφύγων, ενώ οι πλούσιες διστάζουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους
  • [09] Σε «αντιφάσεις του Γιούνκερ σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη», αναφέρεται ο Ιταλός οικονομολόγος Τζ.Σαπέλλι
  • [10] Σε μια «βάναυσα ειλικρινή» αξιολόγηση της κατάστασης μετά το Bexit, καλεί ο Ντόναλντ Τουσκ τους "27"
  • [11] Ανοίγει για το κοινό ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας Μεσσήνης
  • [12] Κλιμάκιο βουλευτών της Ν.Δ. στον Έβρο
  • [13] Αλ. Χαρίτσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Συνεργαζόμαστε με την αυτοδιοίκηση για την αποκατάσταση των ζημιών
  • [14] Ιδιαίτερη η δυναμική των ελληνικών τροφίμων παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία
  • [15] Συνεχίζονται οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές προς την Ιταλία, σύμφωνα με στοιχεία της Φρόντεξ
  • [16] Γαλλία: Νέες κινητοποιήσεις ενάντια στη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας

  • [01] Δ. Κουτσούμπας στη ΔΕΘ: Δήμιος των εργασιακών δικαιωμάτων ο Γ. Κατρούγκαλος

    «Δήμιο των εργασιακών δικαιωμάτων» χαρακτήρισε τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε, στο πλαίσιο της 81ης ΔΕΘ και σημείωσε ότι τα σχέδια της κυβέρνησης για τις αλλαγές στα εργασιακά είναι «αιτία πολέμου».

    «Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για το νέο αποφασιστικό χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, απαγορεύοντας ντε φάκτο απεργίες, την πάλη των εργαζομένων, απελευθερώνοντας τις ομαδικές απολύσεις» είπε ο κ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε: «Όσο κι αν προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ο Αλέξης Τσίπρας και ο δήμιος -να τον ονομάσω έτσι- των εργασιακών δικαιωμάτων Κατρούγκαλος, η κοινή στάση του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων και της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη. Προσπαθούν να ξεδοντιάσουν πραγματικά το εργατικό, συνδικαλιστικό κίνημα, να αφήσουν τους εργαζόμενους χωρίς κανένα όπλο στην πάλη τους απέναντι σε αυτή την επίθεση. Τα σχέδια αυτά πρέπει να συναντήσουν ισχυρές αντιστάσεις, είναι αιτία πολέμου».

    Ο κ. Κουτσούμπας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «προωθεί νέα αφαίμαξη, με φόρους, με περικοπές δαπανών, επιπρόσθετα 2 δισ. Ευρώ το 2017 και άλλα επιπρόσθετα 3,5 δισ. ευρώ το 2018, ενώ σχετικά με το χρέος, είπε ότι ο πρωθυπουργός «αποδέχεται να το πληρώσει στο ακέραιο ο ελληνικός λαός».

    Για τη Νέα Δημοκρατία παρατήρησε ότι «με λύπη και με πολιτική αμηχανία παρακολουθεί και βλέπει τον ΣΕΒ, τους θεσμούς της Ευρώπης και τους υπερατλαντικούς, να επικροτούν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα που κάνει πιο αποτελεσματικά από τις προηγούμενες δικές της κυβερνήσεις, για λογαριασμό του συστήματος. Η ΝΔ προβάλλει τη δική της αντιλαϊκή πρόταση, αφού με τον τίτλο "λιγότεροι φόροι"απευθύνεται κυρίως στο μεγάλο κεφάλαιο, σε αυτούς λέει ότι θα βάλει λιγότερους φόρους. Και λέγοντας λιγότερες κρατικές δαπάνες, εννοεί το πετσόκομμα, κυρίως όσων κρατικών κονδυλίων έχουν ακόμα απομείνει -και δεν έχουν μείνει και πάρα πολλά- για τις λαϊκές, για τις κοινωνικές ανάγκες».

    Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ μίλησε για «κάλπικη πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία, που εστιάζεται μόνο σε κάποια θέματα διαφθοράς, στην αναποτελεσματικότητα της διοίκησης, της διαχείρισης».

    Όπως είπε, η ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα δίνουν «πάτημα» στην κυβέρνηση να εγκλωβίζει ένα κόσμο. Κόμματα που λένε ότι κινούνται στον χώρο της Αριστεράς, καλλιεργούν αυταπάτες και λένε στον κόσμο να περιμένει «μήπως κάνει κάτι καλό το παιδί εκεί πάνω (σσ ο Αλέξης Τσίπρας)». Γι'αυτό ο κ. Κουτσούμπας κάλεσε τους εργαζόμενους που είδαν τι σημαίνει «πρώτη φορά Αριστερά» να κλείσουν τα αυτιά στις σειρήνες που λένε ότι «σιγά- σιγά θα βγούμε από το τούνελ».

    Σε ερώτηση για τις σχέσεις του ΚΚΕ με τον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι δεν υπάρχει κοινός τόπος και το κόμμα ψήφισε στη Βουλή διατάξεις που φέρνουν έστω και μικρή ανακούφιση στον λαό.

    Σχετικά με την έκκληση για μέτωπο των δημοκρατικών, αντιμνημονιακών δυνάμεων, που απευθύνουν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, επισήμανε ότι αυτό δοκιμάστηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο συμμετείχαν μέχρι να αποχωρήσουν και είχε τα αποτελέσματα που είχε.

    Ως προς τον τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία είπε ότι ακόμα και στους κόλπους της Εκκλησίας έχουν αντιληφθεί ότι πρέπει να σταματήσει να έχει ένα στείρο περιεχόμενο και να αφορά όλες τις θρησκείες. Παρατήρησε, ωστόσο, ότι δεν είναι αυτό το κύριο πρόβλημα στην Παιδεία.

    Για το θέμα που δημιουργήθηκε στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης με αφορμή τις αντιδράσεις στην απόφαση της κυβέρνησης να παρακολουθούν προσφυγόπουλα μαθήματα στα σχολεία, ο κ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε «απαράδεκτα αυτά τα φαινόμενα που πρέπει να καταδικαστούν από όλους». Παράλληλα καταλόγισε ευθύνες και στην κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει αυτά τα φαινόμενα και αν λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις των κομμάτων. Ο ίδιος είπε ότι μπορούν να γίνονται μαθήματα για τα προσφυγόπουλα μέσα στα κέντρα φιλοξενίας και σε κοντινά σχολεία τα απογεύματα.

    [02] Τελευταίο ραντεβού Τσακαλώτου - Σταθάκη με τους θεσμούς, ενόψει Euro Working Group

    Σε σύνοψη των έως σήμερα διαπραγματεύσεων για τα ορόσημα - ουρά της πρώτης αξιολόγησης θα προχωρήσουν αύριο στις 10.00 το πρωί, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, με τους εκπροσώπους των θεσμών. Θα έχει προηγηθεί (9.00) η συνάντηση των εκπροσώπων των πιστωτών με τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, για θέματα του υπουργείου του.

    Σημειώνεται ότι τα κλιμάκια θα αναχωρήσουν αύριο από την Αθήνα και, σύμφωνα με πληροφορίες, κομβική ημερομηνία είναι η 29η Σεπτεμβρίου, οπότε θα συνεδριάσει το Euro Working Group για να δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

    [03] Γ. Σταθάκης: Ταύτιση απόψεων με τους θεσμούς,σχετικά με την αρμόδια Επιτροπή ,για τις αναδιαρθρώσεις δανείων

    "Το κλίμα ήταν πολύ θετικό και είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση των συζητήσεων σχετικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό, καθώς ανοικτά παραμένουν μόνο κάποια επιμέρους τεχνικά ζητήματα" Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, σε δημοσιογράφους, εξερχόμενος από τη συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ο υπουργός, ανέφερε ότι έχει επέλθει ταύτιση απόψεων σε ζητήματα σχετικά με την Επιτροπή που θα είναι αρμόδια για τις αναδιαρθρώσεις δανείων. Σε αυτή θα υπάρχει εξωτερικός αξιολογητής-εισηγητής και θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων, στο βαθμό που υπάρχουν σχετικά χρέη. Η Επιτροπή θα καταλήγει σε απόφαση, η οποία θα παραπέμπεται σε δικαστή προς επικύρωση. Η διαδικασία θα αφορά όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες και μεγάλες. Οι αξιολογητές θα προκύπτουν από το υπάρχον μητρώο, ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται σε εταιρείες του χώρου. Τέλος, για την περίπτωση διαγραφής οφειλών προς το δημόσιο, ο υπουργός υποστήριξε ότι θα βρεθεί λύση και ότι δεν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας.

    Το νομοσχέδιο

    Ως το τέλος του μήνα η κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει την εκπόνηση νομοσχεδίου που θα προβλέπει αφενός, το μηχανισμό εξωδικαστικής ρύθμισης των οφειλών όλων των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες , τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία και αφετέρου αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών πτώχευσης.

    Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας, μετά τη σύσκεψη με τους εκπροσώπους των θεσμών, πρόκειται για ένα εξαιρετικά δύσκολο νομοσχέδιο αλλά βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία.

    Ακόμα, το ίδιο στέλεχος είπε ότι αύριο θα υπάρξει νέα συνάντηση για ανασκόπηση των όσων συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

    Το νομοσχέδιο ουσιαστικά θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις των υπουργείων Οικονομίας, Δικαιοσύνης και Εργασίας. Μάλιστα στο υπουργείο Δικαιοσύνης λειτουργεί ήδη νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την τροποποίηση του νόμου 4336 (πτωχευτικό).

    Με βάση όσα συζητήθηκαν με τους εκπροσώπους των θεσμών η επιτροπή θα ολοκληρώσει το νομοσχέδιο το οποίο θα σταλεί στους θεσμούς για να συζητηθεί διεξοδικά όταν έρθουν οι εκπρόσωποι των θεσμών στην Αθήνα για τη δεύτερη αξιολόγηση.

    Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται ότι η σύσταση επιτροπών με τη συμμετοχή των πιστωτών οι οποίες, με βάση την εισήγηση ειδικών αξιολογητών, θα καταλήγουν σε σχέδιο για την εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών το οποίο θα επικυρώνεται από δικαστές.

    Για τις περιπτώσεις των μεγάλων επιχειρήσεων με υψηλές οφειλές η εισήγηση προς τις επιτροπές θα γίνεται από μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες και όχι από μεμονωμένους αξιολογητές.

    Επίσης στο νομοσχέδιο θα προβλέπονται αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών πτώχευσης. Επίσης θα προβλέπεται η δημιουργία μιας σειράς νέων οργάνων όπως ο διαχειριστής αφερεγγυότητας που θα λειτουργεί όπως λειτουργεί σήμερα ο σύνδικος, δηλαδή ο εκκαθαριστής των επιχειρήσεων που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς πτώχευσης.

    [04] Ο Κρούγκμαν στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Να χαλιναγωγήσουμε τις αγορές και τον νεοφιλελευθερισμό

    «Αν νεοφιλελευθερισμός σημαίνει να θεωρούμε ότι η λύση είναι πάντα να επιτρέπουμε στις αγορές να κυριαρχούν χωρίς περιορισμούς, τότε είμαι κατά του νεοφιλελευθερισμού», τονίζει ο νομπελίστας Αμερικανός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Ο διάσημος Αμερικανός οικονομολόγος και αρθρογράφος των New York Times βρίσκεται στην Αθήνα για να μετάσχει στις εργασίες του 4ου Ετήσιου «Αthens Democracy Forum» που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

    Συναντήσαμε τον κ. Κρούγκμαν στο Προεδρικό Μέγαρο μετά την ομιλία του προέδρου της Δημοκρατίας κατά την έναρξη των εργασιών του Φόρουμ με θέμα: «Η αντιπροσωπευτική Δημοκρατία και οι εχθροί της».

    Ο νομπελίστας οικονομολόγος δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ εντυπωσιασμένος από την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Ήταν μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία, υπήρχαν κάποια θέματα σε αυτήν που είναι πολύ σημαντικά για μένα. Είναι καλό να βλέπουμε να μιλάει κάποιος για την ανάγκη να χαλιναγωγήσουμε τις αγορές και τον νεοφιλελευθερισμό . Θα πρέπει να υπάρχουν κάποιοι κανόνες στην λειτουργία των αγορών. Χάρηκα πολύ που το άκουσα αυτό από τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας», τόνισε ο Πολ Κρούγκμαν.

    «Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφέρθηκε με ιδιαίτερη έμφαση την ανάγκη για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους δικαίου. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μπορεί αν είναι καλό πράγμα για να βοηθήσουν στην δίκαιη ανάπτυξη, αλλά συχνά εκλαμβάνονται ως άδεια για να άρουμε όλους τους περιορισμούς στις δυνάμεις της αγοράς. Όμως, αυτό δεν είναι κάτι που θέλουμε».

    Ο Πολ Κρούγκμαν δηλώνει πολέμιος του νεοφιλελευθερισμού και της ασυδοσίας των αγορών. «Ο νεοφιλελευθερισμός μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα, αλλά αν σημαίνει να θεωρούμε ότι η λύση είναι πάντα να επιτρέπουμε στις αγορές να κυριαρχούν χωρίς περιορισμούς, τότε είμαι κατά του νεοφιλελευθερισμού», σημειώνει.

    «Τρομακτικό» το ενδεχόμενο να νικήσει ο Τραμπ στις προεδρικές εκλογές

    Στη διάρκεια της συνέντευξης ρωτήσαμε φυσικά τον αμερικανό οικονομολόγο για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες και την αναμέτρηση ανάμεσα στην υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον και τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ. « Δεν θα ήθελα να κάνω προβλέψεις», λέει ο αμερικανός οικονομολόγος. «Αλλά το μοντέλο προβλέψεων των New York Times δίνει ποσοστό περίπου 80% για νίκη της Χίλαρι Κλίντον. Ελπίζω να ισχύει αυτό. Να σας πω, δεν επιτρέπεται να δηλώσω δημόσια τη στήριξή μου, συγγνώμη. Είναι τρομακτικό όμως το ότι υπάρχει ο κίνδυνος να συμβεί ένα πολύ, πολύ άσχημο ατύχημα. Δεν θα ηρεμήσω, δεν θα ησυχάσω μέχρι την επομένη των εκλογών. Πρέπει να αποφευχθεί ακόμη και το παραμικρό ενδεχόμενο ενός ατυχήματος».

    [05] Μίκαελ Ροτ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Μήνυμα, αλληλεγγύης και συνοχής πρέπει να στείλει η σύνοδος στην Μπρατισλάβα

    Το στίγμα της γερμανικής οπτικής για την αυριανή άτυπη Σύνοδο Κορυφής των 27 κρατών-μελών της ΕΕ (χωρίς τη συμμετοχή της Βρετανίας) στην Μπρατισλάβα έδωσε ο Γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίκαελ Ροτ με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Νίκο Ξυδάκη στην Αθήνα.

    «Η άτυπη σύνοδος κορυφής στην Μπρατισλάβα πρέπει να στείλει ένα μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης και συνοχής» τόνισε ο Μίκαελ Ροτ και υπογράμμισε την ανάγκη να γίνει ξεκάθαρο πως υπάρχει αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

    Σημείωσε ωστόσο πως δεν πρέπει να υπερεκτιμηθεί η σύνοδος κορυφής στην Μπρατισλάβα επειδή, όπως είπε, αποτελεί ένα βήμα. Το σημαντικότερο βήμα, προσέθεσε, είναι ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ΕΕ.

    Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση πως το Brexit κατέστησε σαφές ότι οι εθνικιστικές και οι λαϊκιστικές λύσεις δεν αποτελούν επουδενί λύσεις.

    -- Με τον Ν. Ξυδάκη

    Κοινό μήνυμα ενότητας, συνοχής και αλληλεγγύης στην ΕΕ και στους πολίτες της έστειλαν ενόψει της αυριανής άτυπης συνόδου κορυφής των 27 κρατών-μελών της ΕΕ στην Μπρατισλάβα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκος Ξυδάκης και ο Γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μίκαελ Ροτ.

    Σε δηλώσεις που ακολούθησαν μετά την ιδιαίτερα φιλική τους συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Ξυδάκης αναφέρθηκε στις σχέσεις των δύο χωρών, σημειώνοντας πως «συμφωνήσαμε πολύ περισσότερο απ'όλες τις φορές ότι Ελλάδα και Γερμανία έχουν πάρα πολλά κοινά σημεία προσέγγισης και σύμπλευσης, και όπου έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις, υπάρχει ένα πεδίο δημιουργικού διαλόγου και περιθώρια περαιτέρω συγκλίσεων». Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, επισήμανε πως στις μεγάλες πολιτικές για την Ευρώπη οι δύο χώρες ταυτίζονται και υπογράμμισε την ανάγκη να μείνουν ενωμένοι με αλληλεγγύη, με περισσή φροντίδα για την εδραίωση και την εμβάθυνση της δημοκρατίας και του κοινωνικού κράτους, και το πώς θα γίνει η Ευρώπη ελκυστική ως όραμα και ως πραγματικότητα για τους πολίτες.

    Στο ίδιο πνεύμα, ο Γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, από τη μεριά του, ανέφερε πως «έχουμε εργαστεί πολύ σκληρά για να βελτιώσουμε την τρέχουσα κατάσταση της ΕΕ και να ισχυροποιήσουμε τους διμερείς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας», επισημαίνοντας πως η σύνοδος κορυφής της ΕΕ στην Μπρατισλάβα είναι ένα άλλο ακόμα σημαντικό βήμα σ' αυτή τη μακρά και δύσκολη διαδρομή. «Και οι δύο πλευρές συμφωνούμε ότι πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα ενότητας, συνοχής και αλληλεγγύης στην ΕΕ και στους πολίτες της ΕΕ, ώστε να αποσαφηνίσουμε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατανοούν πολύ καλά ότι πρέπει να φέρουν αποτελέσματα» προσέθεσε.

    Στην κατεύθυνση αυτή έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάγκη καταπολέμησης της νεανικής ανεργίας, του εξαιρετικά σοβαρού προβλήματος, όπως το χαρακτήρισε, και στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος, καθώς και στην ενίσχυση της παρουσίας της ΕΕ και τις δυνατότητες της στην Κοινή Εξωτερική Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας. Σε όλα αυτά τα ζητήματα η Ελλάδα και η Γερμανία είναι στενοί συνεργάτες και εταίροι, επισήμανε.

    Επίσης, οι δύο υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων συμφώνησαν πως μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι η αντιμετώπιση του εθνικισμού και του λαϊκισμού. «Συμφωνούμε πως ο φόβος είναι ότι οι δημαγωγοί της άκρας δεξιάς τάζουν πολύ εύκολα πράγματα και δυστυχώς μιλούσαν μέχρι τώρα πιο πολιτικά από τους πολιτικούς της δημοκρατίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ξυδάκης, υπογραμμίζοντας πως «πρέπει να είμαστε πιο πολιτικοί στον λόγο και πιο δραστικοί και άμεσοι στις πράξεις μας και στα αποτελέσματά μας». Αυτό θα είναι το πρώτο σημείο σύγκλισης και επανέναρξης ενός δημιουργικού διαλόγου για την Ευρώπη στην Μπρατισλάβα, υπογράμμισε.

    Σε αυτό το πλαίσιο, ο Μίκαελ Ροτ προέταξε ότι πρέπει να σταλθεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους πολίτες, ότι οι εθνικιστικές και οι λαϊκιστές δεν θα επιλύσουν κανένα πρόβλημα, επισημαίνοντας πως οι εκστρατείες τους βασίζονται στο μίσος, στα ψέματα και στα στερεότυπα. «Το αποτέλεσμα του Brexit κατέδειξε ότι δεν είναι σε θέση και δεν είναι πρόθυμοι να αναλάβουν ευθύνες για την Ευρώπη» προσέθεσε. Για τον λόγο αυτό, όπως είπε, «πρέπει να μείνουμε ενωμένοι, και οι εθνικιστές και οι λαϊκιστές δεν αποτελούν μόνο μια πρόκληση για τις μεσογειακές χώρες, αποτελούν επίσης τεράστια πρόκληση και τεράστιο πρόβλημα για χώρες όπως η Γερμανία και πολλές άλλες».

    [06] «Πρέπει να αλλάξουμε τα πάντα, χωρίς αλλαγές, δεν πάμε πουθενά»» τόνισε από τη ΔΕΘ ο Χάρης Θεοχάρης

    «Σήμερα είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο ένα σοκ στη χώρα. Οι αλλαγές πρέπει να είναι σαρωτικές, αν θέλουμε να βγούμε από το τέλμα που ζούμε», τόνισε σε συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ ο ανεξάρτητος βουλευτής και μέλος της συντονιστικής επιτροπής της "Δημοκρατικής Ευθύνης" Χάρης Θεοχάρης, υποστηρίζοντας ότι η χώρα χρειάζεται ένα «σοκ» στο πολιτικό σύστημα κι «όχι ένα «ηλεκτροσόκ», όπως αυτό που «έδωσαν στο λαό», οι κυβερνήσεις της τελευταίας πενταετίας.

    «Πρέπει να αλλάξουμε τα πάντα, χωρίς αλλαγές, δεν πάμε πουθενά» είπε ο Χάρης Θεοχάρης και υπογράμμισε ότι χρειάζεται αναδιοργάνωση και αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, χωρίς απολύσεις, αλλά με αξιοκρατία, μικρό και ευέλικτο επιτελικό κράτος, φορολογία στο επίπεδο του 20% σε φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις, ΦΠΑ, θεσμική θωράκιση, ενίσχυση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, προσέλκυση ξένων επενδύσεων, επαναπατρισμός κεφαλαίων και η ενίσχυση της ρευστότητας.

    Για το τελευταίο, υποστήριξε ότι μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων», με τη δημιουργία «bad bank», που θα τα απορροφήσει, εκδίδοντας ομόλογο εξωτερικού, στα οποίο μπορούν να επενδύσουν και ?Έλληνες του εξωτερικού, για να απελευθερωθούν οι τράπεζες να χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση, «στα χνάρια των προηγούμενων», είναι «πολύ φοβισμένη» για να κάνει τις ρυθμίσεις που απαιτούνται.

    «Η ιδιωτικοποίηση, δηλαδή, των «ασημικών» του δημοσίου, όπως θα έλεγε κι ο ΣΥΡΙΖΑ, γίνεται επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται να ρυθμίσει και να λύσει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων» είπε ο ανεξάρτητος βουλευτής.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση απέκλεισε το ενδεχόμενο προεκλογικής συνεργασίας της Δ.Ε. με άλλα κόμματα, ή μετακίνηση του ίδιου σε άλλο κόμμα, σημειώνοντας ότι η Δ.Ε. δημιουργήθηκε για να πει ότι «υπάρχει ο δρόμος της εθνικής αξιοπρέπειας» και ότι «μπορούμε να πούμε όχι στις διαπραγματεύσεις, στους εταίρους μας και να βάλουμε μια τάξη» και μετά να φτιάξουμε ένα «ισχυρό κοινωνικό κράτος» που θα στηρίζει όχι μόνο τους φτωχούς, αλλά και τη «μεσαία τάξη».

    Πρόσθεσε, ότι από τις δημόσιες συμβάσεις σταδιακά σε βάθος διετίας μπορούν να εξοικονομηθούν 4 δισ. ευρώ από τα οποία τα 2 δισ. να πάνε στο κοινωνικό κράτος και τα άλλα 2 δισ. για την μείωση της φορολογίας.

    «Όχι, δεν βλέπουμε προς τη ΝΔ, δεν βλέπουμε προς το ΠΑΣΟΚ, δεν βλέπουμε προς το ΣΥΡΙΖΑ και για αυτό διαλέγουμε το δύσκολο δρόμο» είπε ο Χάρης Θεοχάρης.

    Για την διαμαρτυρία των γονέων στο Ωραιόκαστρο σημείωσε ότι είναι ένα φαινόμενο «πάρα πολύ ανησυχητικό» και πρόσθεσε: «Πρέπει να καταλάβουμε ότι δε μπορούμε να στερούμε το αγαθό της εκπαίδευσης σε παιδιά, για τον οποιοδήποτε λόγο».

    [07] Ο Πούτιν κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες για τις εκλογές, την ερχόμενη Κυριακή

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε σήμερα τους ρώσους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες για τις κοινοβουλευτικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση που θα διεξαχθεί στην χώρα πριν τις προεδρικές εκλογές το 2018.

    "Σας καλώ να μεταβείτε στα εκλογικά κέντρα να ψηφίσετε για να εκφράσετε την άποψη σας" δήλωσε ο 63χρονος πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

    "Είμαι πεπεισμένος ότι όποιες και αν είναι οι πολιτικές μας θέσεις, η συμμετοχή στην ψηφοφορία αποτελεί πολιτικό καθήκον για καθέναν από μας, μια εκδήλωση των συναισθημάτων μας προς την πατρίδα μας και την προσήλωση μας στο μέλλον", επισήμανε ο Πούτιν.

    Η σύνθεση του κοινοβουλίου "εναπόκειται σε εσάς, τους ρώσους πολίτες", συμπλήρωσε, σημειώνοντας πως δημιουργήθηκαν δίκαιες και ισότιμες συνθήκες για όλους τους υποψηφίους.

    "Κάντε την επιλογή σας, ψηφίστε για την Ρωσία!", κατέληξε στο μήνυμα του.

    [08] Οι αναπτυσσόμενες χώρες φιλοξενούν το 95% των προσφύγων, ενώ οι πλούσιες διστάζουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους

    Οι εκτοπισμένοι, λόγω των πολέμων και της φτώχειας, εξελίσσονται σε σημαντική πρόκληση για τις αναπτυσσόμενες χώρες οι οποίες φιλοξενούν σχεδόν το 95% από αυτους, αποκαλύπτει μια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    Η παρουσία αυτών των ανθρώπων που βρίσκονται σε άθλια οικονομική κατάσταση "επηρεάζει τις προοπτικές ανάπτυξης των κοινοτήτων που τους φιλοξενούν" και "τρέφει επίσης τις ξενοφοβικές αντιδράσεις, ακόμη και στις πλούσιες χώρες", γράφει ο συντάκτης της έκθεσης, Ξαβιέ Ντεβικτόρ.

    Η Παγκόσμια Τράπεζα καλεί τους αναπτυξιακους φορείς να βοηθήσουν περισσότερο τις χώρες φιλοξενίας, χορηγώντας τους δάνεια ή δωρεές.

    Περίπου 65 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή περίπου το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού, έχουν εκτοπιστεί δια της βίας. Από αυτούς τα 41 εκατομμύρια είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι ενώ τα υπόλοιπα 24 είναι πρόσφυγες που έχουν ζητήσει άσυλο σε άλλες χώρες.

    Τα τελευταία 25 χρόνια, οι "πηγές" προέλευσης των εκτοπισμένων έχουν παραμείνει σχεδόν οι ίδιες: το Αφγανιστάν, το Ιράκ, η Συρία, το Μπουρούντι, η Λ.Δ. του Κονγκό, η Σομαλία, το Σουδάν, η Κολομβία, ο Καύκασος και η πρώην Γιουγκοσλαβία. Η Συρία είναι πάντως η μοναδική χώρα στην οποία έχει εκτοπιστεί πάνω από το 25% του πληθυσμού.

    Οι μισοί από τους εκτοπισμένους πληθυσμούς έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους εδώ και τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, σημειώνεται στην έκθεση όπου υπογραμμίζεται ότι γενικά, το αποκορύφωμα της μετακίνησης ή της φυγής των κατοίκων καταγράφεται τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη ενός πολέμου.

    Μόλις το 27% των εκτοπισμένων θα επιστρέψει τελικά στην περιοχή απ' όπου έφυγε. Πολλοί θα παραμείνουν σε αστικές περιοχές, όπως στην Καμπούλ, την Τζούμπα στο Νότιο Σουδάν, τη Λουάντα στην Αγκόλα ή τη Μονρόβια στη Λιβερία.

    [09] Σε «αντιφάσεις του Γιούνκερ σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη», αναφέρεται ο Ιταλός οικονομολόγος Τζ.Σαπέλλι

    Στις «αντιφάσεις του Γιούνκερ σε ότι αφορά την ανάπτυξη», αναφέρεται με έμφαση ο Ιταλός οικονομολόγος και αναλυτής Τζούλιο Σαπέλλι, σε άρθρο του στην εφημερίδα της Ρώμης «Ιλ Μεσσατζέρο».

    «Η ομιλία του προέδρου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Ευρωκοινοβούλιο θα μείνει υποδειγματική στην ιστορία του κατακερματισμού της Ένωσης, η οποία ξεκίνησε με την ταπείνωση της Ελλάδας και κορυφώθηκε με το Βrexit και τα τείχη που υψώθηκαν κατά των μεταναστών», γράφει ο Σαπέλλι.

    Προσθέτει, δε, ότι «ο Γιούνκερ απέδειξε εύγλωττα πόσο ακατάλληλοι είναι οι Ευρωπαίοι "μεικτοί" τεχνοκράτες», εξηγώντας ότι «πρέπει να θεωρηθούν μεικτοί διότι έχουν τις ρίζες τους στις εθνικές πολιτικές κουλτούρες και στον πελατειακό μηχανισμό που κυβερνά την άνοδό τους στους ηγετικούς ρόλους των Βρυξελλών».

    Σύμφωνα με τον Ιταλό γνωστό σχολιαστή, η φράση «η σταθερότητα δεν είναι ευέλικτη, δεν σημαίνει τίποτα, μπορεί να σημαίνει τα πάντα, αλλά και το ακριβώς αντίθετο».

    Αναφερόμενος στον πρόεδρο της Κομισιόν, γράφει ότι «καλό είναι να γνωρίζει ότι οι λεγόμενοι λαϊκισμοί τους οποίους και επικαλείται ως απειλή κατά όσων αντιστέκονται στις πολιτικές λιτότητας, μπορούν να καταπολεμηθούν μόνον απαλείφοντας -φυσικά με την πολιτική σημασία του όρου- όλους εκείνους που -όπως είναι και ο ίδιος- από την κορυφή της τεχνοκρατικής πυραμίδας υποσκάπτουν καθημερινά τις οικονομίες της νότιας Ευρώπης, οι οποίες δεν μπορούν να εξομοιωθούν, από κοινωνικής απόψεως, με το ισχυρό γερμανικό μοντέλο.

    [10] Σε μια «βάναυσα ειλικρινή» αξιολόγηση της κατάστασης μετά το Bexit, καλεί ο Ντόναλντ Τουσκ τους "27"

    Σε μια «βάναυσα ειλικρινή» αξιολόγηση της κατάστασης στην ΕΕ μετά το αρνητικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, καλεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ τους 27 Ευρωπαίους ηγέτες ενόψει της αυριανής άτυπης Συνόδου Κορυφής στη Μπρατισλάβα, χωρίς τη συμμετοχή της Βρετανίας.

    «Δεν έχουμε έρθει στην Μπρατισλάβα για να παρηγορήσουμε ο ένας τον άλλον. Ή ακόμα χειρότερα, για να αρνηθούμε τις πραγματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Σε αυτήν την συγκεκριμένη στιγμή στην ιστορία της κοινότητας μας, μετά την ψηφοφορία στο Ηνωμένο Βασίλειο, το μόνο πράγμα που έχει νόημα είναι να έχουμε μια νηφάλια και βάναυσα ειλικρινή αξιολόγηση της κατάστασης» υπογράμμισε ο Ντόναλντ Τουσκ σε δηλώσεις του στον Τύπο από τη σλοβακική πρωτεύουσα.

    Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε την ανάγκη να πειστούν οι Ευρωπαίοι πολίτες πως η ΕΕ των 27 -πλέον- μελών πήρε το «μάθημά» της από το Brexit και πως είναι σε θέση «να φέρει πίσω τη σταθερότητα, όπως και την αίσθηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικής προστασίας».

    «Ένα πράγμα πρέπει να γίνει απολύτως σαφές εδώ στην Μπρατισλάβα: ότι δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε τις συζητήσεις μας αύριο με μια μακάρια πεποίθηση ότι τίποτα δεν είναι λάθος, ότι τα πάντα ήταν και είναι εντάξει» τόνισε ο Ντόναλντ Τουσκ.

    [11] Ανοίγει για το κοινό ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας Μεσσήνης

    Ανοίγει ξανά για το κοινό, το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου, ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας Μεσσήνης, καθώς βρίσκονται στο τελικό στάδιο αποκατάστασης οι ζημιές που προέκυψαν από τη θεομηνία της 7ης Σεπτεμβρίου, όπως ενημερώνει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

    Οι εργασίες, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, έγιναν τις προηγούμενες μέρες με ταχύτατους ρυθμούς από τα συνεργεία εργατοτεχνιτών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και της Εταιρείας Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών, με την αρωγή του Δήμου Μεσσήνης και το μεγαλύτερο τμήμα των διαδρομών περιήγησης βρίσκεται στο τελικό στάδιο αποκατάστασης.

    Οι εργασίες λεπτομερούς καθαρισμού και συντήρησης των μνημείων του αρχαιολογικού χώρου θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν με τη χρηματοδότηση που έχει ήδη εγκριθεί από το ΥΠΠΟΑ, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Δήμο Μεσσήνης για τη θωράκιση, από πλημμύρες και πυρκαγιές, του ευρύτερου χώρου της αρχαίας Μεσσήνης.

    [12] Κλιμάκιο βουλευτών της Ν.Δ. στον Έβρο

    Ένα κράτος επιτελικό, οργανωμένο και φιλικό προς την επιχειρηματικότητα, με έμβολο τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση και να καταπολεμηθεί η ανεργία και η υπονόμευση της επιχειρηματικότητας, η αναγκαιότητα ένωσης των Ελλήνων, συνεννόησης και ευρωπαϊκής πορείας, με προτεραιότητα την παιδεία και την αριστεία, θα είναι τα κύρια μηνύματα τα οποία θα διατυπώσει το Σάββατο ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του προς τις παραγωγικές τάξεις που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της 81ης ΔΕΘ, προανήγγειλε από την Αλεξανδρούπολη σήμερα ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τασούλας.

    Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου μετά την ολοκλήρωση των επισκέψεων του κλιμακίου -στο οποίο συμμετείχε και ο βουλευτής Κώστας Βλάσσης- σε επιχειρήσεις του νομού, κ. Τασούλας σημείωσε πως σκοπός της παρουσίας τους ήταν «να οδηγήσουμε την ευρύτερη περιοχή σε μία καλύτερη γνώση των θέσεών μας ενόψει της οριστικής ανακοίνωσης αυτών από τον πρόεδρο του κόμματος», καθώς και να ενημερωθούν για τα προβλήματα των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή αλλά και να ακούσουν τις προτεινόμενες από αυτούς λύσεις.

    «Σχηματίσαμε εικόνα για τα προβλήματα, τις προοπτικές, τη δυναμική του νομού, που αποτελεί τη θωράκιση της χώρας προς ανατολάς και ένα εθνικό προπύργιο το οποίο δεν προστατεύεται μόνο στρατιωτικά αλλά προστατεύεται και προάγεται και παραγωγικά», σημείωσε ο κ. Τασούλας ο οποίος εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ κατά της κυβέρνησης

    [13] Αλ. Χαρίτσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Συνεργαζόμαστε με την αυτοδιοίκηση για την αποκατάσταση των ζημιών

    «Αυτό που προέχει είναι να αποκαταστήσουμε τις ζημιές και να δώσουμε στους συμπολίτες μας τη δυνατότητα, τόσο ως προς την προσωπική και οικογενειακή ζωή αλλά και ως προς τις επαγγελματικές και παραγωγικές τους δραστηριότητες, να επανέλθουν στην κανονικότητα. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, πρέπει επιτέλους να δούμε τι κάνουμε συνολικά με τις υποδομές των περιοχών αυτών. Είμαστε σε συντονισμό με όλους τους φορείς. Ζητάμε τη συνεργασία όλων και θα ήθελα να επισημάνω ότι δεν πρέπει ο καθένας να κοιτά μόνο τα του οίκου του, πρέπει να δούμε το πρόβλημα συνολικά στην πλήρη διάστασή του».

    Αυτό τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης, μετά την ανακοίνωση των μέτρων έκτακτης ενίσχυσης προς τις περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες και πρόσθεσε: «Ανταποκριθήκαμε τάχιστα στα αιτήματα των δήμων. Τα χρήματα θα εκταμιευθούν άμεσα για να καλύψουν τις επείγουσες ανάγκες».

    Αναφορικά με το θέμα των υποδομών ο υφυπουργός επεσήμανε ότι «υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με υποδομές που είναι ανεπαρκείς. Έχουν δαπανηθεί παρά πολλά χρήματα όλα τα προηγούμενα χρόνια σε έργα πολύ αμφίβολης αποτελεσματικότητας και πρέπει όλα αυτά να τα ξαναδούμε. Εκτός από τις προσκλήσεις προς τους δήμους που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ θα προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα και σε νέες προσκλήσεις για έργα που αφορούν τους δήμους, π.χ. για τη βελτίωση δικτύων ύδρευσης και ομβρίων υδάτων, προκειμένου να βοηθήσουμε την αποκατάσταση και ενίσχυση των υποδομών».

    Διαβάστε επίσης

    Με 5,5 εκατ. ευρώ ενισχύονται οι πληγέντες δήμοι από την πρόσφατη κακοκαιρία

    [14] Ιδιαίτερη η δυναμική των ελληνικών τροφίμων παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία

    Το επτάμηνο του 2016 ο κλάδος των τροφίμων και ποτών παρουσίασε αύξηση 5% σε αξία, σε μία δύσκολη συγκυρία, όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Enterprise Greece Βελισσάριος Δότσης, σε ενημερωτική ημερίδα για τους Έλληνες εξαγωγείς.

    Ο Βελισσάριος Δότσης σημείωσε ότι τα Ελληνικά προϊόντα μπορούν να διαπρέψουν, περαιτέρω, στις διεθνείς αγορές και πρόσθεσε ότι η Enterprise Greece προσπαθεί να στηρίξει τις επιχειρήσεις για να κρατήσουν τις υπάρχουσες και τις παραδοσιακές αγορές που δραστηριοποιούνται, αλλά και να ανοίξει τις πόρτες σε καινούργιες αγορές με συμμετοχή σε εκθέσεις, με συναντήσεις Β2Β και άλλες δράσεις.

    Ως παράδειγμα ανέφερε τις επιτυχημένες επαφές που είχαν 150 Ελληνικές επιχειρήσεις με κορεάτικες και ιαπωνικές εταιρείες στην Ελλάδα και μάλιστα, όπως πρόσθεσε ο ίδιος, ήδη κάποιες Ελληνικές εταιρείες έχουν προχωρήσει στην εκτέλεση παραγγελιών. Σε συνέχεια αυτής της επιτυχημένης διοργάνωσης, η Enterprise Greece θα πραγματοποιήσει επιχειρηματική αποστολή το Νοέμβριο σε Νότια Κορέα και Ιαπωνία "διότι υπάρχουν πολλά περιθώρια εισόδου των Ελληνικών επιχειρήσεων σε αυτές τις αγορές", όπως είπε.

    Θέμα της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα ήταν: "Συμμετοχή σε εμπορική έκθεση, στόχοι και προετοιμασία" Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε. (Enterprise Greece) ως ο αρμόδιος εθνικός φορέας διοργάνωσης της εθνικής συμμετοχής στη μεγαλύτερη διεθνή έκθεση τροφίμων και ποτών στον κόσμο SIAL Paris 2016.

    Στο πλαίσιο της ημερίδας, η σεφ Ντίνα Νικολάου ενημέρωσε αναλυτικά για τις δράσεις προώθησης και προβολής των ελληνικών προϊόντων διατροφής στην γαλλική αγορά, που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της έκθεσης στο Ελληνικό περίπτερο.

    [15] Συνεχίζονται οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές προς την Ιταλία, σύμφωνα με στοιχεία της Φρόντεξ

    Η Ιταλία υποδέχθηκε τον Αύγουστο 23.000 μετανάστες παρόμοιο αριθμό δηλαδή, με τον Αύγουστο του 2015, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Φρόντεξ. Ο συνολικός αριθμός των μεταναστών που καταγράφηκε στο δρομολόγιο της Κεντρικής Μεσογείου τους πρώτους οκτώ μήνες του 2016 είναι 117.900, επίσης κοντά στην αντίστοιχη περίοδο του 2015. Η Λιβύη είναι μακράν η κύρια χώρα αναχώρησης. Οι Νιγηριανοί συνέχισαν να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστών σε αυτήν την διαδρομή, και ακολουθούν μετανάστες από την Ερυθραία και το Μπαγκλαντές.

    - Ανατολική Μεσόγειος

    Ο αριθμός των μεταναστών που έφτασαν στα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου παρέμειναν αρκετά κάτω από τα περσινά επίπεδα-ρεκόρ. Τον Αύγουστο, ο αριθμός μειώθηκε σε 3.430, κάτω από 97% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Ωστόσο, οι προσφυγικές ροές παρουσίασαν μια μικρή αύξηση - για πρώτη φορά - τη στιγμή που εφαρμόστηκε η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας. Τον Ιούλιο, 2.030 άνθρωποι έφτασαν στην Ελλάδα οι περισσότεροι από τη Συρία, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και το Ιράκ.

    - Δυτικά Βαλκάνια

    Στη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων, 1.080 άνθρωποι εντοπίστηκαν από τη Φρόντεξ, μόνο ένα κλάσμα των μηνιαίων συνόλων από την αρχή του έτους. Αφγανοί, Πακιστανοί και Σύροι συνέχισαν να είναι οι πιο αντιπροσωπευτικές εθνικότητες σε αυτή τη διαδρομή. Η παραπάνω ροή μειώθηκε περαιτέρω τον Σεπτέμβριο, όταν η Φρόντεξ έστειλε περισσότερους υπαλλήλους της στη Βουλγαρία και η Ουγγαρία εφάρμοσε αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορά της.

    Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως τα στοιχεία που παρουσιάζονται αναφέρονται στον αριθμό των παράνομων διελεύσεων στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ίδιο πρόσωπο μπορεί να προσπαθήσει να διασχίσει τα σύνορα αρκετές φορές σε διαφορετικές θέσεις στα εξωτερικά σύνορα.

    [16] Γαλλία: Νέες κινητοποιήσεις ενάντια στη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας

    Πολλές χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν και πάλι στους δρόμους πολλών πόλεων της Γαλλίας σήμερα, για να διαδηλώσουν ξανά την αντίθεσή τους στην αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας που υιοθετήθηκε το καλοκαίρι, μετά από πολλούς μήνες έντονης πολιτικής και κοινωνικής αντιπαράθεσης.

    Για 14η φορά, οι διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους του Παρισιού και άλλων 100 πόλεων, ζητώντας να αποσυρθεί στο σύνολό του ο νόμος, τον οποίο υπερασπίζεται η σοσιαλιστική κυβέρνηση. Ο νόμος αυτός, που θεωρείται ότι θα βελτιώσει την ευελιξία στην αγορά εργασίας σε μια χώρα όπου η ανεργία αγγίζει το 10%, θεωρείται ιδιαίτερα ευνοϊκός για τους εργοδότες.

    Επεισόδια ξέσπασαν κατά τη διαδήλωση του Παρισιού, καθώς οι συγκεντρωμένοι εκτόξευαν διάφορα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων που τους απάντησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων και βομβίδων κρότου-λάμψης. Έξι άνθρωποι συνελήφθησαν πριν και μετά την κινητοποίηση όπου ομάδες νέων φώναζαν συνθήματα όπως "όλοι σιχαίνονται την αστυνομία".

    Στη Νάντη και τη Ρεν, δύο πόλεις της δυτικής Γαλλίας, σημειώθηκαν επίσης συγκρούσεις των διαδηλωτών με αστυνομικούς. Στο Μπελφόρ, στα ανατολικά, η κινητοποίηση εξελίχθηκε σε διαδήλωση των εργαζομένων του ομίλου Alstom που ζητούν να μην κλείσει το τοπικό εργοστάσιο, το "λίκνο" της εμβληματικής υπερταχείας TGV. Η διεύθυνση επιθυμεί να μεταφέρει την παραγωγή σε άλλες μονάδες.

    Η σημερινή κινητοποίηση είχε προαναγγελθεί ως η τελευταία ενάντια στον νόμο για τις εργασιακές σχέσεις. Ο επικεφαλής του πανίσχυρου συνδικάτου CGT Φιλίπ Μαρτινέζ ανέφερε ότι θα ακολουθηθούν πλέον άλλες οδοί διαμαρτυρίας, μεταξύ άλλων και η προσφυγή στη δικαιοσύνη. Τα συνδικάτα ελπίζουν ότι θα μπλοκάρουν τις επιχειρησιακές συμφωνίες, στις οποίες δίνει προτεραιότητα ο νόμος αυτός έναντι των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

    Οκτώ μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, η διαδήλωση είχε επίσης ως στόχο να συνεχιστούν οι πιέσεις απέναντι στην κυβένηση που κατηγορείται ότι εγκατέλειψε την εκλογική βάση της. "Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια εντελώς αδιάλλακτη κυβέρνηση. Ασφαλώς θα πληρώσει το τίμημα στις εκλογές και σε όλα τα επίπεδα", προέβλεψε η Σεσίλ Γκοντάρ-Λαλάν, του συνδικάτου Solidaires.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 15 September 2016 - 18:32:31 UTC