Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κοινή δήλωση των Προέδρων των κοινοβουλίων των μεσογειακών χωρών της Ε.Ε. στο Στρασβούργο
  • [02] Αλ. Χαρίτσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Συνεργαζόμαστε με την αυτοδιοίκηση για την αποκατάσταση των ζημιών
  • [03] Γ. Δραγασάκης: Πρόθεση της κυβέρνησης, η ταχεία ολοκλήρωση των τρεχουσών διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς
  • [04] Μίκαελ Ροτ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Μήνυμα ενότητας αλληλεγγύης και συνοχής της Ε.Ε. πρέπει να στείλει η σύνοδος στην Μπρατισλάβα
  • [05] ΥΠΕΞ: Παραδόθηκε μια εβδομάδα νωρίτερα η μετάφραση του βουλεύματος για την υπόθεση της Siemens
  • [06] Στους 12 ανέρχονται οι τραυματίες από τις ταραχές που ξέσπασαν στο Παρίσι
  • [07] Ο Πούτιν κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες για τις εκλογές, την ερχόμενη Κυριακή
  • [08] Πρ. Παυλόπουλος: Η Ευρώπη θα υπάρχει με ένα πρόσωπο, με μία ταχύτητα, αλλιώς δεν θα υπάρξει
  • [09] Συνεργασία Ελλάδας - Μάλτας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού

  • [01] Κοινή δήλωση των Προέδρων των κοινοβουλίων των μεσογειακών χωρών της Ε.Ε. στο Στρασβούργο

    Η βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, η μεταναστευτική-προσφυγική κρίση, αλλά και το μείζον πρόβλημα της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων, ήταν τα θέματα που απασχόλησαν την άτυπη συνάντηση των προέδρων των κοινοβουλίων των χωρών της Νότιας Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Στρασβούργο.

    Στη συνάντηση που διεξήχθη στο περιθώριο της Διάσκεψης Προέδρων των Κοινοβουλίων των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης και έπειτα από κοινή πρωτοβουλία του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικολάου Βούτση, και της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιταλίας, Λάουρα Μπολντρίνι , συμμετείχαν οι πρόεδροι των Κοινοβουλίων της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Κύπρου, της Μάλτας και της Πορτογαλίας.

    Η ευρωμεσογειακή συνάντηση των προέδρων των κοινοβουλίων έρχεται ως συνέχεια της συνόδου των μεσογειακών χωρών της Ε.Ε. στην Αθήνα, που είχε ως αποτέλεσμα τη Διακήρυξη της Αθήνας που συνυπογράφηκε από τις 7 χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

    Ακολουθεί η κοινή δήλωση των Προέδρων μετά τη συνάντηση .

    Δήλωση στον Τύπο

    Οι Πρόεδροι της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, Δημήτρης Συλλούρης, της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, Κλοντ Μπαρτολόν, της Βουλής των Ελλήνων, Νικόλαος Βούτσης, της Ιταλικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Λάουρα Μπολντρίνι , της Βουλής των Αντιπροσώπων της Μάλτας, Άντζελο Φαρούτζια , του Κοινοβουλίου της Πορτογαλίας, Εντουάρντο Φέρο Ροντρίγκες, της Ισπανικής Γερουσίας, Πίο Γκαρθία Εσκουδέρο Μάρκεθ , συνήλθαν ατύπως στο Στρασβούργο στις 15 Σεπτεμβρίου και συζήτησαν τις πολυάριθμες κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες τους, συμπεριλαμβανομένων της μετανάστευσης και οικονομικών ζητημάτων, καθώς και την ανάγκη να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Συμφώνησαν να αναπτύξουν περαιτέρω τις προτεραιότητες που ορίστηκαν πρόσφατα σε επίπεδο Αρχηγών Κρατών προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης κοινής ατζέντας.

    Εκ παραλλήλου, στηρίζουν κοινές πρωτοβουλίες για την εμβάθυνση της συνεργασίας σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, όπως αυτές που ελήφθησαν πρόσφατα στην Μπρατισλάβα από τους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εξωτερικών και Άμυνας.

    Οι Πρόεδροι συμφώνησαν να συνδέσουν όλα τα παραπάνω και με την ευρύτερη προσπάθεια της Διακήρυξης για «Μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση: Ο δρόμος προς τα εμπρός» που υπέγραψαν οι Πρόεδροι 15 Κοινοβουλευτικών Συνελεύσεων 13 κρατών μελών της Ε.Ε.

    Συμφώνησαν να συνεδριάσουν εκ νέου στο άμεσο μέλλον.

    [02] Αλ. Χαρίτσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Συνεργαζόμαστε με την αυτοδιοίκηση για την αποκατάσταση των ζημιών

    «Αυτό που προέχει είναι να αποκαταστήσουμε τις ζημιές και να δώσουμε στους συμπολίτες μας τη δυνατότητα, τόσο ως προς την προσωπική και οικογενειακή ζωή αλλά και ως προς τις επαγγελματικές και παραγωγικές τους δραστηριότητες, να επανέλθουν στην κανονικότητα. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, πρέπει επιτέλους να δούμε τι κάνουμε συνολικά με τις υποδομές των περιοχών αυτών. Είμαστε σε συντονισμό με όλους τους φορείς. Ζητάμε τη συνεργασία όλων και θα ήθελα να επισημάνω ότι δεν πρέπει ο καθένας να κοιτά μόνο τα του οίκου του, πρέπει να δούμε το πρόβλημα συνολικά στην πλήρη διάστασή του».

    Αυτό τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης, μετά την ανακοίνωση των μέτρων έκτακτης ενίσχυσης προς τις περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες και πρόσθεσε: «Ανταποκριθήκαμε τάχιστα στα αιτήματα των δήμων. Τα χρήματα θα εκταμιευθούν άμεσα για να καλύψουν τις επείγουσες ανάγκες».

    Αναφορικά με το θέμα των υποδομών ο υφυπουργός επεσήμανε ότι «υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με υποδομές που είναι ανεπαρκείς. Έχουν δαπανηθεί παρά πολλά χρήματα όλα τα προηγούμενα χρόνια σε έργα πολύ αμφίβολης αποτελεσματικότητας και πρέπει όλα αυτά να τα ξαναδούμε. Εκτός από τις προσκλήσεις προς τους δήμους που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ θα προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα και σε νέες προσκλήσεις για έργα που αφορούν τους δήμους, π.χ. για τη βελτίωση δικτύων ύδρευσης και ομβρίων υδάτων, προκειμένου να βοηθήσουμε την αποκατάσταση και ενίσχυση των υποδομών».

    Διαβάστε επίσης

    Με 5,5 εκατ. ευρώ ενισχύονται οι πληγέντες δήμοι από την πρόσφατη κακοκαιρία

    [03] Γ. Δραγασάκης: Πρόθεση της κυβέρνησης, η ταχεία ολοκλήρωση των τρεχουσών διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς

    Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η ταχεία ολοκλήρωση των τρεχουσών διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, ώστε να δοθεί η δυνατότητα για παροχή επιπλέον ρευστότητας στην αγορά, αλλά και για να προχωρήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

    Αυτό ανέφερε, σύμφωνα με ανακοίνωση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, κατά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της European Bank for Reconstruction and Development (EBRD).

    Υποδεχόμενος την αντιπροσωπεία ο Γιάννης Δραγασάκης επεσήμανε, το έντονο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την προσέλκυση επενδύσεων.

    "Η Ελλάδα είναι ανοικτή στις επενδύσεις, ιδιαίτερα σε εκείνες που έχουν μακροχρόνιο ορίζοντα, όπως αυτές που χρηματοδοτεί η EBRD", σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

    Κατά τη συνάντηση ο Γιάννης Δραγασάκης, παρουσίασε επίσης, τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, τα κίνητρα του νέου Αναπτυξιακού Νόμου και τα εργαλεία για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

    [04] Μίκαελ Ροτ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Μήνυμα ενότητας αλληλεγγύης και συνοχής της Ε.Ε. πρέπει να στείλει η σύνοδος στην Μπρατισλάβα

    Το στίγμα της γερμανικής οπτικής για την αυριανή άτυπη Σύνοδο Κορυφής των 27 κρατών-μελών της ΕΕ (χωρίς τη συμμετοχή της Βρετανίας) στην Μπρατισλάβα έδωσε ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίκαελ Ροτ με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Νίκο Ξυδάκη στην Αθήνα.

    «Η άτυπη σύνοδος κορυφής στην Μπρατισλάβα πρέπει να στείλει ένα μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης και συνοχής» τόνισε ο Μίκαελ Ροτ και υπογράμμισε την ανάγκη να γίνει ξεκάθαρο πως υπάρχει αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

    Σημείωσε ωστόσο πως δεν πρέπει να υπερεκτιμηθεί η σύνοδος κορυφής στην Μπρατισλάβα επειδή, όπως είπε, αποτελεί ένα βήμα. Το σημαντικότερο βήμα, προσέθεσε, είναι ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ΕΕ.

    Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση πως το Brexit κατέστησε σαφές ότι οι εθνικιστικές και οι λαϊκιστικές λύσεις δεν αποτελούν επουδενί λύσεις.

    -- Με τον Ν. Ξυδάκη

    Κοινό μήνυμα ενότητας, συνοχής και αλληλεγγύης στην ΕΕ και στους πολίτες της έστειλαν ενόψει της αυριανής άτυπης συνόδου κορυφής των 27 κρατών-μελών της ΕΕ στην Μπρατισλάβα, ο αναπληρωτης υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκος Ξυδάκης και ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμοδιος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μίκαελ Ροτ.

    Σε δηλώσεις που ακολούθησαν μετά την ιδιαίτερα φιλική τους συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Ξυδάκης αναφέρθηκε στις σχέσεις των δύο χωρών, σημειώνοντας πως «συμφωνήσαμε πολύ περισσότερο απ'όλες τις φορές ότι Ελλάδα και Γερμανία έχουν πάρα πολλά κοινά σημεία προσέγγισης και σύμπλευσης, και όπου έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις, υπάρχει ένα πεδίο δημιουργικού διαλόγου και περιθώρια περαιτέρω συγκλίσεων». Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, επισήμανε πως στις μεγάλες πολιτικές για την Ευρώπη οι δύο χώρες ταυτίζονται και υπογράμμισε την ανάγκη να μείνουν ενωμένοι με αλληλεγγύη, με περισσή φροντίδα για την εδραίωση και την εμβάθυνση της δημοκρατίας και του κοινωνικού κράτους, και το πώς θα γίνει η Ευρώπη ελκυστική ως όραμα και ως πραγματικότητα για τους πολίτες.

    Στο ίδιο πνεύμα, ο Γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, από τη μεριά του, ανέφερε πως «έχουμε εργαστεί πολύ σκληρά για να βελτιώσουμε την τρέχουσα κατάσταση της ΕΕ και να ισχυροποιήσουμε τους διμερείς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας», επισημαίνοντας πως η σύνοδος κορυφής της ΕΕ στην Μπρατισλάβα είναι ένα άλλο ακόμα σημαντικό βήμα σ' αυτή τη μακρά και δύσκολη διαδρομή. «Και οι δύο πλευρές συμφωνούμε ότι πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα ενότητας, συνοχής και αλληλεγγύης στην ΕΕ και στους πολίτες της ΕΕ, ώστε να αποσαφηνίσουμε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατανοούν πολύ καλά ότι πρέπει να φέρουν αποτελέσματα» προσέθεσε.

    Στην κατεύθυνση αυτή έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάγκη καταπολέμησης της νεανικής ανεργίας, του εξαιρετικά σοβαρού προβλήματος, όπως το χαρακτήρισε, και στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος, καθώς και στην ενίσχυση της παρουσίας της ΕΕ και τις δυνατότητες της στην Κοινή Εξωτερική Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας. Σε όλα αυτά τα ζητήματα η Ελλάδα και η Γερμανία είναι στενοί συνεργάτες και εταίροι, επισήμανε.

    Επίσης, οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν πως μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι η αντιμετώπιση του εθνικισμού και του λαϊκισμού. «Συμφωνούμε πως ο φόβος είναι ότι οι δημαγωγοί της άκρας δεξιάς τάζουν πολύ εύκολα πράγματα και δυστυχώς μιλούσαν μέχρι τώρα πιο πολιτικά από τους πολιτικούς της δημοκρατίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ξυδάκης, υπογραμμίζοντας πως «πρέπει να είμαστε πιο πολιτικοί στον λόγο και πιο δραστικοί και άμεσοι στις πράξεις μας και στα αποτελέσματά μας». Αυτό θα είναι το πρώτο σημείο σύγκλισης και επανέναρξης ενός δημιουργικού διαλόγου για την Ευρώπη στην Μπρατισλάβα, υπογράμμισε.

    Σε αυτό το πλαίσιο, ο Μίκαελ Ροτ προέταξε ότι πρέπει να σταλθεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους πολίτες, ότι οι εθνικιστικές και οι λαϊκιστές δεν θα επιλύσουν κανένα πρόβλημα, επισημαίνοντας πως οι εκστρατείες τους βασίζονται στο μίσος, στα ψέματα και στα στερεότυπα. «Το αποτέλεσμα του Brexit κατέδειξε ότι δεν είναι σε θέση και δεν είναι πρόθυμοι να αναλάβουν ευθύνες για την Ευρώπη» προσέθεσε. Για τον λόγο αυτό, όπως είπε, «πρέπει να μείνουμε ενωμένοι, και οι εθνικιστές και οι λαϊκιστές δεν αποτελούν μόνο μια πρόκληση για τις μεσογειακές χώρες, αποτελούν επίσης τεράστια πρόκληση και τεράστιο πρόβλημα για χώρες όπως η Γερμανία και πολλές άλλες».

    [05] ΥΠΕΞ: Παραδόθηκε μια εβδομάδα νωρίτερα η μετάφραση του βουλεύματος για την υπόθεση της Siemens

    Διαβιβάστηκε σήμερα, Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016, μία εβδομάδα νωρίτερα από ότι προβλεπόταν , προς την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, (Τμήμα Βουλευμάτων, υπόψη του Εισαγγελέως κ. Προβατάρη) η μετάφραση στην γερμανική γλώσσα του βουλεύματος για την υπόθεση της Siemens από την Μεταφραστική Υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Στο έγγραφο της Μεταφραστικής Υπηρεσίας του ΥΠΕΞ μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι "ολοκληρώθηκε το μεταφραστικό έργο που αφορά τη μεταφορά του υπ. αριθμ. 399/15 βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών στην γερμανική γλώσσα. Η μετάφραση του βουλεύματος ανέρχεται σε συνολικά 4.529 σελίδες, η οποία σας αποστέλλεται εις απλούν σε φυσική μορφή".

    Πλην της μετάφρασης του βουλεύματος, έχει αποσταλεί και η μετάφραση του πίνακα αναγνωστέων εγγράφων της ίδιας υπόθεσης, ενώ σημειώνεται ότι "η αποστολή της γερμανικής μετάφρασης γίνεται νωρίτερα από την προκαθορισμένη, με το ανωτέρο σχετικό έγγραφό μας, ημερομηνία παράδοσης", η οποία ήταν η 23η Σεπτεμβρίου 2016.

    Παράλληλα, παραδόθηκε σήμερα προς την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, όπως ακριβώς προβλεπόταν από το χρονοδιάγραμμα και η μετάφραση του υπ.αιρθμ. 343/2016 βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών για την υπόθεση της Johnson.

    Η μετάφραση αποτελείται από 2.196 εκτυπωμένες σελίδες και από 2.233 χρεώσιμες σελίδες.

    Ηδη χθες από την Κωνσταντινούπολη ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης είχε προαναγγείλει την παραπάνω εξέλιξη, μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, επισήμανε ότι θα ήταν άμεση «η παράδοση της μετάφρασης των γερμανικών του βουλεύματος για την υπόθεση Siemens, σύνολο 4.188 σελίδων, στο χρονοδιάγραμμα που είχαμε προβλέψει» καθώς και ότι «τις επόμενες ημέρες θα παραδοθεί και η μετάφραση των γαλλικών. Όπως είχαμε υποσχεθεί, προχωρούμε, και με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η υπόθεση Siemens θα εκδικαστεί».

    [06] Στους 12 ανέρχονται οι τραυματίες από τις ταραχές που ξέσπασαν στο Παρίσι

    Σπασμένες βιτρίνες, βόμβες μολότοφ, συγκρούσεις με την αστυνομία: οι ταραχές που ξέσπασαν σήμερα στο Παρίσι, στο περιθώριο των διαδηλώσεων κατά της μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας, είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν 12 άνθρωποι.

    Ένας αστυνομικός, ο οποίος τυλίχθηκε στις φλόγες όταν εκτοξεύτηκε εναντίον του μια βόμβα μολότοφ, υπέστη εγκαύματα στο πόδι. Άλλοι έντεκα άνθρωποι, εκ των οποίων οι τέσσερις ήταν διαδηλωτές, έχουν τραυματιστεί.

    Η διαδήλωση ήταν μια από τις μεγαλύτερες των τελευταίων μηνών στη γαλλική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με τους οργανωτές, οι συμμετέχοντες έφτασαν τις 170.000. Η αστυνομία από την πλευρά της έκανε λόγο για 78.000.

    Στο περιθώριο της διαδήλωσης, ομάδες κουκουλοφόρων άρχισαν να εκτοξεύουν διάφορα αντικείμενα εναντίον των δυνάμεων της τάξης που απάντησαν με δακρυγόνα και βομβίδες κρότου-λάμψης. Οι ταραξίες κατέστρεψαν στάσεις λεωφορείων ενώ πέταξαν μολότοφ και εναντίον διαφόρων καταστημάτων. Τουλάχιστον 16 άνθρωποι συνελήφθησαν, ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

    [07] Ο Πούτιν κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες για τις εκλογές, την ερχόμενη Κυριακή

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε σήμερα τους ρώσους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες για τις κοινοβουλευτικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση που θα διεξαχθεί στην χώρα πριν τις προεδρικές εκλογές το 2018.

    "Σας καλώ να μεταβείτε στα εκλογικά κέντρα να ψηφίσετε για να εκφράσετε την άποψη σας" δήλωσε ο 63χρονος πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

    "Είμαι πεπεισμένος ότι όποιες και αν είναι οι πολιτικές μας θέσεις, η συμμετοχή στην ψηφοφορία αποτελεί πολιτικό καθήκον για καθέναν από μας, μια εκδήλωση των συναισθημάτων μας προς την πατρίδα μας και την προσήλωση μας στο μέλλον", επισήμανε ο Πούτιν.

    Η σύνθεση του κοινοβουλίου "εναπόκειται σε εσάς, τους ρώσους πολίτες", συμπλήρωσε, σημειώνοντας πως δημιουργήθηκαν δίκαιες και ισότιμες συνθήκες για όλους τους υποψηφίους.

    "Κάντε την επιλογή σας, ψηφίστε για την Ρωσία!", κατέληξε στο μήνυμα του.

    [08] Πρ. Παυλόπουλος: Η Ευρώπη θα υπάρχει με ένα πρόσωπο, με μία ταχύτητα, αλλιώς δεν θα υπάρξει

    Έχω αγωνία για την Δημοκρατία, με την έννοια ότι εάν δεν προστατεύεις την Δημοκρατία καθημερινά, η Δημοκρατία απειλείται, αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN και στην Κριστιάν Αμανπούρ .

    «Το έχω πει, είναι εύθραυστο αγαθό η Δημοκρατία κι έχει ανάγκη από προστασία γιατί είναι συστατικό στοιχείο του ίδιου του Πολιτισμού μας. Βλέπω με αγωνία την άνοδο ακραίων κομμάτων που θυμίζουν τους εφιάλτες του φασισμού και του ναζισμού και πρέπει να αναζητήσουμε τις αιτίες. Δεν αρκεί να παρατηρούμε το φαινόμενο. Πρέπει να αναζητήσουμε τις αιτίες και εάν καταπολεμήσουμε τις αιτίες, υπερασπιζόμαστε τη Δημοκρατία, υπερασπιζόμαστε τον Πολιτισμό μας» ανέφερε ο ΠτΔ.

    Ο κ Παυλόπουλος υπογράμμισε πως «η μέγιστη σύγχρονη πρόκληση κατά την άποψή μου -όχι μόνο για την Ελλάδα, για την Ευρώπη, για τον κόσμο- είναι η καταπολέμηση των ανισοτήτων. Ζούμε μία οικονομική πολιτική η οποία διευρύνει τις ανισότητες, αποδυναμώνει το Κοινωνικό Κράτος, δημιουργεί προϋποθέσεις ρήξης του κοινωνικού ιστού. Αυτό είναι εκείνο που διευκολύνει όλες εκείνες τις δυνάμεις του λαϊκισμού, και πολύ περισσότερο τις εχθρικές προς την Δημοκρατία δυνάμεις του φασισμού και του ναζισμού, να επιβιώνουν.

    Υπάρχει όμως και μία άλλη αιτία: Είναι η αιτία των πολέμων που δημιουργούν πρόσφυγες και υπάρχουν ρατσιστικά φαινόμενα τα οποία επιχειρούν να πουν ότι η κρίση οφείλεται στους πρόσφυγες. Άρα λοιπόν ο κόσμος μας, ο Πολιτισμός μας, η Δημοκρατία μας πρέπει υπερασπισθούν τον Άνθρωπο από τις ανισότητες, από τη μια πλευρά. Και από την άλλη, πρέπει να υπερασπισθούμε τον Άνθρωπο στο πρόσωπο των προσφύγων. Βεβαίως και πρέπει να πάρουμε όλα τα μέτρα για να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία. Αλλά πρέπει να κάνουμε και μια βασική διάκριση: Άλλο η τρομοκρατία και οι λόγοι που τη γεννούν και άλλο ο Άνθρωπος-πρόσφυγας που πρέπει να τον προστατεύσουμε. Γιατί εάν δεν τον προστατεύσουμε, εάν αποκτήσουμε κι εμείς φοβικά σύνδρομα ως προς τον Άνθρωπο και τον πρόσφυγα, τότε από εκεί και πέρα φοβάμαι ότι παίζουμε στο «γήπεδο» -ας το πω έτσι- όλων αυτών των ακραίων δυνάμεων που επιβουλεύονται τη Δημοκρατία».

    Για το προσφυγικό ο ΠτΔ ανέφερε πως «η Ευρώπη δεν έπρεπε να αιφνιδιαστεί. Διότι ήδη τα πρώτα σημάδια τα είχε. Η Ευρώπη είχε ένα πολύ σημαντικό πλαίσιο το οποίο είχε θεσπίσει από το 2008: Το Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο. Είχε, λοιπόν, τα «εργαλεία». Μπορούσε να δει πάρα πολύ απλά ότι ερχόταν αυτό το φαινόμενο. Επίσης, η Ευρώπη έπρεπε να παρέμβει γρήγορα για να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία. Είναι εξαιρετικά λυπηρό το γεγονός ότι χρειάστηκε η παρέμβαση των ΗΠΑ και μετέπειτα της Ρωσίας, και πολύ ύστερα της Ευρώπης. Ήταν δουλειά της Ευρώπης να το κάνει. Το έλεγα από νωρίς στους ομολόγους μου, αυτό ήταν χρέος της Ευρώπης να το κάνει. Δυστυχώς η Ευρώπη έχει καθυστερήσει σε αυτά τα θέματα. Και αιφνιδιάστηκε και από το Προσφυγικό. Πέραν του ότι δείξανε ορισμένοι λαοί της Ευρώπης -δεν θέλω να μπω σε ονόματα- ότι δεν έχουν την Ευρωπαϊκή παιδεία για να προστατεύσουν τον Άνθρωπο. Γιατί οι Ευρωπαϊκές αξίες είναι κοινές. Δεν σημαίνει ότι μπαίνουμε στην Ευρώπη για να προστατευτούμε από φόβους του παρελθόντος.

    Στην Ευρώπη είμαστε γιατί έχουμε τις ίδιες αξίες και τις ίδιες αρχές. Και ό,τι κόστος και να έχει αυτό εμείς παραδείγματος χάριν ως Έλληνες έχουμε τεράστιο κόστος, οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό, για την παραμονή μας στην Ευρώπη πλην όμως υπερασπιζόμαστε πάντα την Ευρώπη - οφείλουμε να εκπληρώνουμε το χρέος μας προς την Ευρώπη. Δυστυχώς άλλοι λαοί, άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν έχουν αυτή την νοοτροπία. Πρέπει να την αποκτήσουν: Ευρώπη χωρίς αλληλεγγύη δεν υπάρχει. Σας θυμίζω την κραυγή αγωνίας του Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ, του Προέδρου της Κομισιόν. Ευρώπη -το τονίζω- χωρίς αλληλεγγύη, χωρίς κοινές αρχές και αξίες, δεν υπάρχει. Δεν είναι μόνο το νόμισμα, δεν είναι μόνο η οικονομία. Είναι για να υπηρετεί τον Άνθρωπο η οικονομία και όχι το αντίθετο».

    «Η Ευρώπη θα υπάρχει με ένα πρόσωπο, με μία ταχύτητα, αλλιώς δεν θα υπάρξει» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος. «Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι Ιανός, για να σας θυμίσω την αρχαία παράδοση των Ρωμαίων. Τέτοιος Ιανός λοιπόν εάν γίνει η Ευρώπη, θα είναι απλώς μια χαλαρή ένωση κρατών αλλά τότε θα έχει αποτύχει να υπερασπισθεί τους λόγους για τους οποίους γεννήθηκε. Σας θυμίζω γιατί γεννήθηκε η Ευρώπη: Γεννήθηκε για να μην ξαναζήσουμε τους εφιάλτες του Β'Παγκόσμιου Πολέμου. Και αυτό προϋποθέτει μία Ευρώπη που υπάρχει αλληλεγγύη και ισότητα. Ισότητα μεταξύ των Λαών. Ισότητα αναλογική, που σημαίνει ίση μεταχείριση ουσιωδών όμοιων καταστάσεων αλλά και άνιση μεταχείριση ουσιωδώς ανόμοιων καταστάσεων. Εάν δεν υπηρετήσουμε λοιπόν αυτή την αλληλεγγύη και αυτή την ισότητα, εάν δεν βαδίσουμε από κοινού τον δύσκολο δρόμο, εάν δεν καταλάβουμε ότι η Ευρώπη πρέπει να υπερασπίζεται τις αρχές και τις αξίες της, την παγκόσμια Δημοκρατία και τον παγκόσμιο Πολιτισμό, η Ευρώπη δεν έχει μέλλον. Και δεν είναι σωβινισμός, είναι μια αλήθεια, η Ευρώπη είναι η κοιτίδα του Δυτικού Πολιτισμού. Αυτό πρέπει να το υπερασπισθούμε, και με δύο ταχύτητες δεν γίνεται. Δεν μπορεί να είσαι πολύ ή λίγο Ευρωπαίος. Ή είσαι Ευρωπαίος ή δεν είσαι.»

    Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του νομπελίστα οικονομολόγου Πωλ Κρούγκμαν για έξοδο της Ελλάδος από την Ευρωζώνη ο ΠτΔ ανέφερε πως «τιμώ ιδιαιτέρως τον Πωλ Κρούγκμαν και λόγω, εάν θέλετε, της ακαδημαϊκής μου ιδιότητας. Δεν σημαίνει όμως ότι συμφωνούμε και σε όλα τα πράγματα. Συμφωνούμε σε ό,τι αφορά τις ακρότητες του νεοφιλελευθερισμού, την ανάγκη να μπουν κανόνες στις Αγορές και στους Οίκους Αξιολόγησης. Αλλά ειλικρινά διαφωνώ σε αυτόν τον τομέα διότι πρώτον, η Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης θα είχε τεράστια οικονομικά προβλήματα.

    Από τη στιγμή που μπαίνεις στην Ευρωζώνη, θα τον ακολουθήσεις αυτό τον δρόμο. Και θα επιχειρήσεις να γίνει καλύτερος, να γίνει πιο δίκαιη η Ευρωζώνη. Να αποκτήσουμε κοινή οικονομική πολιτική, κοινές θεσμικές βάσεις. Εάν βγεις από την Ευρωζώνη υπό αυτές τις συνθήκες, οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγαλύτεροι. Θα σας πω και τούτο, και μην το εκλάβετε ως αλαζονεία: Επειδή ενδιαφέρομαι πάρα πολύ, και ενδιαφέρεται ο Ελληνικός Λαός με τόσες θυσίες για την Ευρώπη και το μέλλον της, θέλω να σας πω ότι όσοι σκεφτήκανε πως μπορεί η Ευρωζώνη να μείνει αλώβητη μετά από μία έξοδο της Ελλάδας -ή έστω κι ενός μέλους της- κάνουν μεγάλο λάθος. Η έξοδος της Ελλάδας θα είχε τεράστια προβλήματα για την Ελλάδα αλλά θα είχε προβλήματα και για την Ευρωζώνη. Θα ήταν σαν να άρχιζε να «ξηλώνεται το πουλόβερ».

    Όταν δημιουργήθηκε η Ευρωζώνη, δημιουργήθηκε για να έχει ενότητα και να μεγεθύνεται, όχι να μειώνεται. Δείτε σε ό,τι αφορά το ευρύτερο «κάδρο» της Ευρώπης, τι πρόβλημα παρουσιάζει η Ευρώπη σήμερα λόγω του Brexit. Εγώ πιστεύω ότι και το Ηνωμένο Βασίλειο χάνει ένα κομμάτι από την γοητεία του, αλλά δυστυχώς χάνει και η Ευρώπη ένα κομμάτι από τη δική της γοητεία. Άρα λοιπόν η Ευρώπη είναι φτιαγμένη για να «αυξάνεται και να πληθύνεται». Όχι για να αρχίσει να συρρικνώνεται. Με αυτή την έννοια, θεωρώ ότι θα ήταν καταστροφικό όχι μόνο για την Ελλάδα, και για την ΕΕ και την Ευρωζώνη, οποιαδήποτε έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ιδίως υπό τις σημερινές συνθήκες».

    Για τη οικονομική κρίση υπογράμμισε πως «στην Ελλάδα ορισμένες μεταρρυθμίσεις επιβλήθηκαν πάρα πολύ γρήγορα. Δεν θα χρησιμοποιήσω τη λέξη «βίαια», ίσως να μην ταιριάζει. Πάντως επιχειρήθηκαν πολύ γρήγορα. Ξέρετε, ένας Λαός, μια κοινωνία, χρειάζεται λίγο χρόνο για να προσαρμοστεί σε τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις, πολλές από τις οποίες υπήρχαν στο 1ο και όχι στο 2ο μνημόνιο και δεν ήταν πάντα προς την σωστή κατεύθυνση.

    Θυμηθείτε ότι στην τελευταία έκθεση που αφορούσε την δράση του ΔΝΤ, υπήρξε ομολογία ότι ορισμένες μεταρρυθμίσεις ήταν στη λάθος κατεύθυνση, και ιδίως εκείνες που είχαν δραματική υφεσιακή επιρροή πάνω στην Ελληνική οικονομία. Άρα λοιπόν, χωρίς να υποτιμώ τα λάθη και τις καθυστερήσεις για τα οποία ευθυνόμαστε κι εμείς, θέλω να τονίσω στους Εταίρους μας ότι αυτή η τόσο ταχεία επιχείρηση μεταρρυθμίσεων δεν είναι πάντα ό,τι το καλύτερο. Θα τις κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις, και δεσμεύομαι και προσωπικά για αυτό, αλλά χρειαζόμαστε λίγο καιρό για να μπορέσει και η Ελληνική κοινωνία να ανασάνει. Ειλικρινά, βρισκόμαστε στο όριο της ρήξης του κοινωνικού ιστού. Με τόσες θυσίες παραμένουμε πιστοί στο ευρωπαϊκό μας όραμα, και προορισμός μας είναι πάντα η Ευρώπη.

    Ας το καταλάβουν αυτό οι Εταίροι μας. Ας περιμένουν πολύ λίγο. Άλλωστε να σας πω επισημάνω κάτι; Κι εμείς έχουμε αναμείνει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για να εκπληρώσουν τις δικές τους υποχρεώσεις. Μην ξεχνάτε ότι το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους είναι μια δέσμευση του 2012. Δυστυχώς δεν την έχουν ξεκινήσει κι εκείνοι. Όταν λοιπόν μας κοιτάνε στα μάτια, τους κοιτάμε κι εμείς στα μάτια και λέμε: Ξέρουμε τα λάθη μας, ξέρετε τα δικά σας, ας αποφασίσουμε ότι ο δρόμος είναι κοινός. Ας έχουν εμπιστοσύνη στον Ελληνικό Λαό, στις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις, όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις με προ-ευρωπαϊκή πορεία. Θα κάνουμε αυτό που πρέπει. Και να θυμούνται: Έχουμε πολύ περισσότερη αγωνία για την Ευρώπη εμείς οι Έλληνες, από ό,τι πολλοί άλλοι Ευρωπαϊκοί λαοί οι οποίοι δεν πέρασαν αυτές τις δοκιμασίες που περνάμε εμείς».

    Ο κ.Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στον ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ελλάδα υπογραμμίζοντας πως «ο ρόλος μου κατά το Σύνταγμα δεν είναι να βλέπω εάν υπάρχει δημοτικότητα ή όχι, εάν υπάρχουν ορισμένα ζητήματα φθοράς της κυβέρνησης που πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι κοινά στις κυβερνήσεις καθ'όλο το διάστημα της μνημονιακής -ας το πω έτσι- περιόδου της Ελλάδας.

    Ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι να αποτιμά και να παρατηρεί τη φθορά. Ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο του Συντάγματος, είναι να βγούμε από την κρίση το ταχύτερο δυνατό. Είναι αυτό που σας είπα: Αυτή η κρίση δημιουργεί προϋποθέσεις ώστε ακραίες δυνάμεις να αποκτούν δύναμη. Εγώ δεν μπορούσα να φανταστώσας διαβεβαιώ, και ως καθηγητής, όχι μόνο ως πολιτικός- ότι η Ελλάδα, αυτή η χώρα που ξέρει τι θα πει Δημοκρατία, έχει ζήσει δικτατορίες, θα μπορούσε να βιώσει φαινόμενα σαν τη Χρυσή Αυγή. Δεν μπορούσα να το διανοηθώ. Ε, λοιπόν, αντί να κοιτάζω ποια φθορά υπάρχει ή όχι, αυτό που πρέπει να προσπαθώ είναι πώς μπορούμε, όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις από κοινού να στηρίξουμε την Ελληνική κοινωνία και την Ευρωπαϊκή μας πορεία.

    Το πολιτικό κόστος έρχεται σε πολύ δεύτερη μοίρα στην περίπτωση αυτή. Μόνο μην υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος μπορούμε να αποκρούσουμε αυτές τις αντιδημοκρατικές δυνάμεις που έχουμε και στον Τόπο μας. Το ίδιο πιστεύω ότι θα γίνει σε όλη την Ευρώπη. Το ίδιο φαινόμενο που παρατηρείται στην Ελλάδα, το βλέπουμε και σε άλλες Χώρες της ΕΕ. Δείτε τι συμβαίνει στην Γερμανία. Μειώνεται η δημοτικότητα της κας Μέρκελ παραδείγματος χάριν. Αυτό είναι μια αλήθεια. Και σας διαβεβαιώ ότι είμαι υπερήφανος για την κα Άνγκελα Μέρκελ και την πολιτική που ακολουθεί. Μένει σταθερή σε μια πορεία Ευρώπης, Ανθρωπισμού, χωρίς να υπολογίζει το κόστος. Γιατί η ουσία αυτή είναι. Το λέω και θα το επαναλαμβάνω: Ο πραγματικός ηγέτης, που είναι άξιος του Λαού του και της Δημοκρατίας, διαλέγεται με την Ιστορία όχι με τη συγκυρία. Αυτό είναι το δίδαγμα που πρέπει να ενστερνισθούμε.»

    [09] Συνεργασία Ελλάδας - Μάλτας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού

    Την ανάγκη αντιμετώπισης του προσφυγικού και της παράνομης μετανάστευσης με όρους Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, χωρίς φοβικά σύνδρομα και με στόχο την υπεράσπιση του Ανθρώπου, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την συνάντησή του νωρίτερα απόψε με τον υπουργό Εσωτερικών της Μάλτας Καρμέλο Αμπέλα (Carmelo Abela), στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ο Προκόπης Παυλόπουλος υπενθύμισε ότι Ελλάδα και Μάλτα πρωταγωνίστησαν, ώστε το 2008 να διαμορφωθεί η βάση της Μεταναστευτικής και Προσφυγικής Πολιτικής της ΕΕ, το Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλo και επισήμανε ότι και πάλι η Ελλάδα και η Μάλτα, η Μάλτα και η Ελλάδα μπορούν να πρωταγωνιστήσουν. «Βεβαίως είναι μείζον το Προσφυγικό ζήτημα που αντιμετωπίζουμε τώρα λόγω του πολέμου στη Συρία, υπάρχει όμως ένα άλλο ζήτημα εξαιρετικά σημαντικό, το οποίο το είχαμε διαγνώσει από το 2008: Είναι η παράνομη μετανάστευση η οποία συνεχώς εντείνεται από την υποσαχάρια περιοχή» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Υπογράμμισε, επίσης, ότι «Αν κοιτάξει κανείς την 5η παράγραφο του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, αυτό που σήμερα ζούμε το είχαμε προβλέψει τότε και, δυστυχώς, δεν πήραμε τα μέτρα που έπρεπε να πάρουμε».

    Συνεχίζοντας, παρατήρησε ότι «αυτή η παράνομη μετανάστευση αφορά κατά κύριο λόγο την Ιταλία και την Μάλτα, δεν αφορά την Ελλάδα. Αλλά εμείς έχουμε αυτή την αγωνία, γιατί πάντα την Ευρωπαϊκή πολιτική μας την είδαμε υπό όρους αλληλεγγύης. Πάνω σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε και για αυτό το ζήτημα» και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «θα το κάνουμε με τους όρους του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού που ξέρουμε: Υπερασπιζόμενοι τον άνθρωπο χωρίς φοβικά σύνδρομα».

    Από την πλευρά του ο Καρμέλο Αμπέλα, τόνισε ότι στο πλαίσιο, της προετοιμασίας της Μάλτας για την προεδρία της, έχει ξεκινήσει μία σειρά επισκέψεων σε ομολόγους του σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την Μετανάστευση, την Ασφάλεια και την καταπολέμηση της Τρομοκρατίας και επιβεβαίωσε την δέσμευση της χώρας του ότι θα δώσει την απαραίτητη σημασία στο θέμα της Μετανάστευσης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 15 September 2016 - 20:32:22 UTC