Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μήνυμα του Αλ. Τσίπρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από τη συνέλευση του ΟΗΕ
  • [02] Καταστράφηκε μεγάλο μέρος του χοτ σποτ της Μόριας, εκατοντάδες χωρίς στέγη
  • [03] Παρουσία του Πρ. Παυλόπουλου η τιμητική εκδήλωση για τα μέλη της ελληνικής ομάδας στο Ρίο
  • [04] ΝΔ: Μπούμερανγκ για τον υπουργό-καναλάρχη και την κυβέρνηση οι τηλεοπτικές άδειες
  • [05] Συγκρούσεις και φωτιές στο hot spot της Μόριας

  • [01] Μήνυμα του Αλ. Τσίπρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από τη συνέλευση του ΟΗΕ

    "Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης για ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο", έγραψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον ειδικό λογαριασμό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που έχει ανοίξει στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών με αφορμή την 71η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού στην έδρα του στη Νέα Υόρκη.

    Σημειώνεται ότι μέσω του συγκεκριμένου λογαριασμού θα στείλουν το μήνυμά τους όλοι οι ηγέτες των κρατών-μελών του ΟΗΕ που παρακολουθούν τις εργασίες της συνέλευσης.

    [02] Καταστράφηκε μεγάλο μέρος του χοτ σποτ της Μόριας, εκατοντάδες χωρίς στέγη

    Μια άγρια νύχτα από αυτές που καταγράφονται στην ιστορία ζει από αργά το απόγευμα η Λέσβος. Οι προαναγγελθείσες εδώ και καιρό εξεγέρσεις, οι συγκρούσεις ανάμεσα στις εθνικές ομάδες των προσφύγων και των μεταναστών, ο πολύμηνος εγκλεισμός χιλιάδων ανθρώπων σε ένα χώρο φτιαγμένο για τους μισούς από όσους κλήθηκε να εξυπηρετήσει και στο τέλος οι φωτιές έδωσαν ένα τέλος στο χοτ σποτ της Μόριας έτσι όπως το ξέραμε μέχρι σήμερα. Το ξημέρωμα άγνωστο είναι πως θα βρει το χώρο αλλά και χιλιάδες ανθρώπους που ζούσαν σε αυτό κι ένας Θεός ξέρει πού θα περάσουν τη νύχτα.

    Όλη μέρα σήμερα μαίνονταν οι συγκρούσεις μέσα κι έξω από το χοτ σποτ. Άνθρωποι από διάφορες εθνικές ομάδες προσφύγων και μεταναστών που δεν ξέρουν εδώ και μήνες τι θα κάνουν αφού παραμένουν εγκλωβισμένοι στο νησί συγκρούονταν και έκαιγαν ο ένας τις σκηνές του άλλου μαζί με όλα τους τα υπάρχοντα. Κάποια στιγμή οι φωτιές εξαπλώθηκαν κι έξω από το στρατόπεδο, καίγοντας δεκάδες στρέμματα ελαιοκτημάτων. Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες διέφυγαν, κι όλα αυτά μέχρι τις 7 περίπου το απόγευμα που η κατάσταση έγινε ανεξέλεγκτη.

    Οι φωτιές επεκτάθηκαν, καίγοντας εκατοντάδες μικρές και μεγάλες σκηνές. Μαζί με αυτές και τα υπάρχοντα των ανθρώπων που ζούσαν σε αυτές,. Μάνες με μωρά στην αγκαλιά, ηλικιωμένοι, παιδιά και άνδρες που έτρεξαν να φύγουν από τη φωτιά με ό,τι ρούχα φορούσαν. Πολλοί από αυτούς ξυπόλητοι.

    Οι Άραβες κατευθύνθηκαν προς την πόλη, όμως στη διασταύρωση της Παναγιούδας τους σταμάτησαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Οι Αφρικανοί κινήθηκαν προς τη Μόρια ώστε μέσω του χωριού να κατεβούν στη Μυτιλήνη. Στην είσοδο όμως της Μόριας τους περίμεναν αστυνομικοί μαζί με πολίτες που με άγριες διαθέσεις τους απαγόρευσαν να περάσουν μέσα από το χωριό, στέλνοντας τους πίσω. Πολλοί από αυτούς κινήθηκαν τότε προς τη Μυτιλήνη μέσω της εθνικής οδού στη Λάρσο, διανύοντας με τα πόδια περίπου 25 χιλιόμετρα.

    Περίπου τα μεσάνυχτα οι φωτιές έσβησαν και η πρώτη καταγραφή των ζημιών λέει πως καταστράφηκε περίπου το 60% των εγκαταστάσεων. Όσοι από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ξαναμπήκαν μέσα στο χοτ σποτ δεν βρήκαν παρά μόνο τους σκελετούς των σκηνών τους κάρβουνα, στάχτες και λάσπες από τα νερά της πυροσβεστικής.

    Βοήθεια σε αυτούς τους ανθρώπους καμία, ιδιαίτερα από τις ποικιλώνυμες και ακριβοπληρωμένες ΜΚΟ. Και τη νύχτα, λένε οι προβλέψεις της ΕΜΥ, θα βρέξει δυνατά?

    [03] Παρουσία του Πρ. Παυλόπουλου η τιμητική εκδήλωση για τα μέλη της ελληνικής ομάδας στο Ρίο

    Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου η τιμητική εκδήλωση προς τιμήν των 93 αθλητών και αθλητριών της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Τα μέλη της αποστολής βραβεύτηκαν τόσο για τις διακρίσεις που έφεραν στη χώρα, όσο και για τη συμμετοχή τους στη διοργάνωση, καθώς για την άψογη παρουσία και εν γένει συμπεριφορά την οποία έδειξαν καθ΄ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στο Ρίο.

    Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης, στελέχη της κυβέρνησης μεταξύ των οποίων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης και ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, Βουλευτές μεταξύ των οποίων οι Ντόρα Μπακογιάννη, Χάρης Θεοχάρης, Άννα Καραμανλή, Γιώργος Μαυρωτάς, πρώην υπουργοί (Φάνη Πετραλιά, Γιάννης Ανδριανός, Γιάννης Ιωαννίδης, Όλγα Κεφαλογιάννη), ο πρόεδρος της ΔΟΑ Ισίδωρος Κούβελος, μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΟΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο Σπύρο Καπράλο, ο Ολυμπιονίκης της Άρσης Βαρών Πύρρος Δήμας, ο «χάλκινος» Ολυμπιονίκης πριν από 60 χρόνια στη Μελβούρνη, Γιώργος Ρουμπάνης και πολλοί άλλοι νεότεροι.

    Όλοι οι ομιλητές στάθηκαν στην καλή παρουσία των Ελλήνων αθλητών στο Ρίο και τους συγχάρηκαν για την προσπάθειά τους, ενώ δεσμεύτηκαν να τους παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια για να υπάρχει συνέχεια των επιτυχιών και μετά από τέσσερα χρόνια στο Τόκιο (2020).

    Την Αννα Κορακάκη, η οποία επέστρεψε από τη Βραζιλία με δύο ολυμπιακά μετάλλια, τίμησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος τόνισε: «Αννα, θέλω να σε συγχαρώ, εσένα προσωπικά για την επιτυχία σου που είναι σπάνια και σε Ολυμπιακό επίπεδο, αλλά ουσιαστικά μοναδική για την Ελλάδα. Θέλω όμως να συγχαρώ και εσένα και τους συναθλητές σου δημόσια, σ' αυτή την Τελετή που μεταδίδεται σ' όλη την Ελλάδα, και για έναν άλλο λόγο τον οποίο θεωρώ ακόμα σημαντικότερο: Αυτό που πετύχατε είναι δικό σας επίτευγμα, προσωπικό σας επίτευγμα. Ακριβώς επειδή τούτο συμβαίνει στους σημερινούς δύσκολους καιρούς, δίνετε στη νέα γενιά, την χειμαζόμενη νέα γενιά, ένα μεγάλο τριπλό Παράδειγμα: Παράδειγμα Θέλησης, Παράδειγμα Δημιουργίας, Παράδειγμα Αριστείας στην πιο γνήσια μορφή της, που ξεκινά από το ήθος για να φτάσει στη διάκριση».

    «Οι Έλληνες αθλητές με τις επιτυχίες τους και την εν γένει παρουσία τους απέδειξαν ότι με το εύ αγωνίζεσθαι μπορούν να παράγουν αποτελέσματα όπως αυτά στο Ρίο. Είμαι υπερήφανος γι΄ αυτό, γιατί δέχθηκαν τα συγχαρητήρια πλείστων αθλητικών παραγόντων για την υποδειγματική συμπεριφορά των Ελλήνων αθλητών και αθλητριών καθώς και των συνοδών της ελληνικής αποστολής. Επίσης άξιο μνείας είναι το γεγονός ότι οι διακρίσεις των αθλητών μας έγιναν χωρίς αμφισβητήσεις. Τα καθαρά μετάλλια, οι καθαρές διακρίσεις των αθλητών μας είναι ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματά τους. Είναι μια ανάσα αισιοδοξίας στο γενικότερο πρόβλημα και την καχυποψία που επικρατεί στον αθλητισμό», είπε μεταξύ άλων ο κ Κοντονής.

    «Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τους αθλητές που μας έκαναν υπερήφανους στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ευχαριστώ όλους όσους μας βοήθησαν να φθάσουμε εδώ, την ελληνική Πολιτεία, τους διεθνείς φορείς, τους χορηγούς, όλους. Οι αθλητές μας δεν κατάφεραν μόνο να φέρουν τη χώρα μέσα στις 26 πρώτες χώρες, αλλά ταυτόχρονα ξεχώρισαν για το ήθος, την προσωπικότητα και την συμπεριφορά τους. Να ευχαριστήσουμε επίσης, τους προπονητές, τους γονείς, τα σωματεία και τους εθελοντές αθλητικούς παράγοντες. Θα ήθελα όμως να κάνω και μια ειδική αναφορά στους χορηγούς εκείνους που στήριξαν το πρόγραμμα «Υιοθετείστε έναν αθλητή» και τους έδωσαν την ευκαιρία να βρεθούν στο Ρίο», είπε ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος.

    Ο κ Καπράλος έθεσε ως στόχο για τους Ολυμπιακούς του Ρίο να βρεθεί η Ελλάδα μέσα στις 20 κορυφαίες χώρες με ομάδα που θα αποτελείται με περισσότερους από 100 αθλητές και αθλήτριες. Για να επιτευχθούν όμως αυτά, όπως είπε, χρειάζεται άμεσα προγραμματισμός, να βοηθήσουν Πολιτεία και χορηγοί, με ελεύθερη είσοδο των αθλητών στις σχολές προτίμησής τους και να προσληφθούν σε εργασίες από τους δεύτερους ώστε απερίσπαστοι να συνεχίσουν την προσπάθειά τους.

    Επίσης τόνισε ότι απαιτείται πλέον η οικονομική ανεξαρτησία της ΕΟΕ και η μετατροπή της σε ΝΠΙΔ αντί να παραμείνει ΝΠΔΔ, ζήτησε την καλή λειτουργία όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούνται για την προετοιμασία των αθλητών (ΟΑΚΑ, Ζάππειο, Άγιος Κοσμάς κ.α.), την επαναφορά στο Παναθηναϊκό στάδιο των Ολυμπιακών Κύκλων που έχουν αφαιρεθεί και το οποίο έχουν επισκεφθεί πάνω από 850.000 άνθρωποι τα τελευταία 6 χρόνια λειτουργίας του. Και κατέληξε ο κ Καπράλος απευθυνόμενος στους αθλητές: «Θα σας συμπαρασταθούμε με κάθε μέσο που διαθέτουμε».

    Παρόντες ήταν 47 από τους συνολικά 93 αθλητές, αφού για διάφορους λόγους απουσίαζαν οι υπόλοιποι, μεταξύ των οποίων και η «χρυσή» Ολυμπιονίκης του επί κοντώ Κατερίνα Στεφανίδη η οποία έχει αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, που όμως ευχαρίστησε για τη βράβευση μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος, ενώ την πλακέτα με τον κότινο και της σήμα της ΕΟΕ που δόθηκε σε όλους τους αθλητές παρέλαβε ο πατέρας της, Γιώργος Στεφανίδης.

    «Φυτέψατε ένα δεντράκι. Τώρα μπορείτε να καθίστε στη σκιά του και να πείτε ότι αυτό το δέντρο βλάστησε στην Ελλάδα», είπε ο Γιώργος Ρουμπάνης στον Γιώργο Στεφανίδη.

    Τον Λευτέρη Πετρούνια τίμησε για το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής. «Η στήριξη όλων των Ελλήνων με έκανε πιο δυνατό και μετέτρεψα την πίεση σε κάτι δημιουργικό. Πολλοί από τους αθλητές δεν θα είχαν φτάσει στο Ρίο, χωρίς το πρόγραμμα «Υιοθέτησε έναν αθλητή» της ΕΟΕ. Για εμένα, τώρα ξεκινάει η καριέρα μου, Στόχος μου να μείνω υγιής και να συνεχίσω για αρκετά ακόμη χρόνια τον αθλητισμό», είπε ο Λευτέρης Πετρούνιας.

    H Άννα Κορακάκη επισήμανε: «Ακόμα δεν το έχω συνειδητοποιήσει. Ήταν ένα παιδικό όνειρο. Πάντα θαύμαζα τους αθλητές και ως παιδί, έβλεπα τον πατέρα μου να παρακολουθεί συγκινημένος τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στον πατέρα μου χρωστώ τα πάντα και θα ήθελα να τον ευχαριστήσω. Θα ήθελα όλα τα παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Για μένα τα δύο μετάλλια ληταν μια μεγάλη εμπειρία. Θα συνεχίσω γιατί οι στόχοι δεν σταματούν ποτέ, όσα μετάλλια και να κατακτήσει ένας αθλητής».

    Ο «ασημένιος» Ολυμπιονίκης της κολύμβησης, Σπύρος Γιαννιώτης, είπε: «Είμαι συγκινημένος που βρίσκομαι εδώ. Στο Ρίο έγινε μια κούρσα πολύ έντονη, όχι όνο γιατί κατέκτησα το ασημένιο μετάλλιο, αλλά γιατί έχει χαρακτηριστεί η καλύτερη κούρσα που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία του αθλήματος», δήλωσε ο Γιαννιώτης που πλέον βρίσκεται σε αναμονή της γέννησης του παιδιού του, το οποίο φυσικά όπως είπε και θα το ωθήσει στον αθλητισμό και αν το ίδιο θέλει και στον πρωταθλητισμό.

    Επίσης τιμήθηκαν, οι χάλκινοι Ολυμπιονίκες Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής από τους Ολυμπιονίκες Σοφία Μπεκατώρου και τέως Βασιλιά Κωνσταντίνο.

    Οι 4ες Κατερίνα Νικολαϊδου και Σοφία Ασουμανάκη από τον Ολυμπιονίκη Πύρρο Δήμα.

    Ο 5ος Βύρων Κοκκαλάνης από τον Ολυμπιονίκη Πέτρο Γαλακτόπουλο.

    Η 6η τετράκωπος ελαφρών βαρών από τον Ολυμπιονίκη Στέλιο Μυγιάκη.

    Η 6η Εθνική ομάδα πόλο από τις Ολυμπιονίκες Βούλα Κοζομπόλη, Εύη Μωραϊτίδου και Γεωργία Ελληνάκη.

    Ο 7ος Κώστας Φιλιππίδης από την Ολυμπιονίκη Νίκη Μπακογιάννη.

    Η 8η Βούλα Παπαχρήστου (εκπροσωπήθηκε από τον αδερφό της) από τη Βιργινία Κραβαριώτη.

    Η 8η τετράκωπος βαρεών βαρών από τον Ολυμπιονίκη Βασίλη Πολύμερο.

    [04] ΝΔ: Μπούμερανγκ για τον υπουργό-καναλάρχη και την κυβέρνηση οι τηλεοπτικές άδειες

    «Ο κ. Παππάς θα πρέπει να συνηθίζει στην ιδέα ότι η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών έχει ήδη γίνει μπούμερανγκ για τον ίδιο τον υπουργό - καναλάρχη, για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή τους» , αναφέρει η Νέα Δημοκρατία απαντώντας στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά.

    «Σήμερα μάλιστα, μετά τις αποκαλύψεις για τα δάνεια ενός εκ των πλειοδοτών, η υπόθεση εξελίσσεται σε κυβερνητικό Βατερλό» αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνοντας πως «όπως όμως προκύπτει από τις ανακοινώσεις του κ. Παππά, τα νέα αυτά δεν πρέπει να φτάνουν στον τόπο των πολυήμερων τουριστικών περιηγήσέων του σε Καναδά και ΗΠΑ, περιηγήσεων που γίνονται με χρήματα των άγρια φορολογούμενων Ελλήνων πολιτών από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ? ΑΝΕΛ».

    «Αυτή είναι η ελληνική πραγματικότητα από την οποία είναι αποκομμένος ο κ. Παππάς, αν και είναι υπουργός ... Επικρατείας!» αναφέρει η Νέα Δημοκρατία.

    [05] Συγκρούσεις και φωτιές στο hot spot της Μόριας

    Εξεγέρσεις, συγκρούσεις και φωτιές βρίσκονται σε εξέλιξηστο hot spot της Μόριας.

    Απότο απόγευμα της Δευτέρας ξεκίνησαν οι φωτιές και οι άγριες αλληλοεπιθέσεις διαφόρων εθνοτήτων που ζουν μέσα στο hot spot.

    Οι φωτιές επεκτάθηκαν στο hot spot, ενώ πολλές εκατοντάδες προσφύγων και μεταναστών εγκατέλειψανμαζικά τον χώρο. Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε εκκένωση του χώρου των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων με τα φιλοξενούμενα εκεί παιδιά, να μεταφέρονται στην δομή του ΠΙΚΠΑ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 19 September 2016 - 22:32:17 UTC