Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το κυπριακό συζήτησαν στη Νέα Υόρκη Τσίπρας και Αναστασιάδης
  • [02] Διαδοχικές συναντήσεις του Ν. Κοτζιά στη Νέα Υόρκη
  • [03] ΝΔ: Μπούμερανγκ για τον υπουργό-καναλάρχη οι τηλεοπτικές άδειες
  • [04] Tις προοπτικές της Ελλάδας θα παρουσιάσει ο Αλ. Τσίπρας
  • [05] Γ. Σταθάκης: Τις επόμενες εβδομάδες το ν/σ για τις «κόκκινες» οφειλές των επιχειρήσεων
  • [06] Καταστράφηκε μεγάλο μέρος του χοτ σποτ της Μόριας, εκατοντάδες χωρίς στέγη
  • [07] ΗΠΑ: Δεν «βλέπουν» πυρήνα τρομοκρατών στη Ν. Υόρκη μετά τη σύλληψη Ραχάμι
  • [08] Ερντογάν: Οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει «να φιλοξενούν έναν τρομοκράτη» όπως τον Γκιουλέν
  • [09] Τζ. Ναπολιτάνο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πρέπει να αναθεωρήσουμε όλοι το θέμα του χρέους
  • [10] Αλ. Τσίπρας: Οι προκλήσεις του μεταναστευτικού δεν αντιμετωπίζονται με ξεπερασμένα εργαλεία

  • [01] Το κυπριακό συζήτησαν στη Νέα Υόρκη Τσίπρας και Αναστασιάδης

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα το απόγευμα στην Νέα Υόρκη με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη διάρκεια της 45λεπτης συνάντησης ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τον 'Ελληνα πρωθυπουργό για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το κυπριαακό.

    Ο πρωθυπουργός επανέλαβε στον κ. Αναστασιάδη την στήριξη της Ελλάδας στις διακοινοτικές συνομιλίες και την σταθερή ελληνική θέση υπέρ μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ

    [02] Διαδοχικές συναντήσεις του Ν. Κοτζιά στη Νέα Υόρκη

    Με τους ομολόγους του, της Κροατίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, συναντήθηκε χθες, στη Νέα Υόρκη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στη δεύτερη τέτοια συνάντηση που πραγματοποιείται, μετά την πρώτη που έγινε στην Βουλγαρία τον Μάιο.

    Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, οι υπουργοί Εξωτερικών Κροατίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας επέδειξαν ενδιαφέρον για κοινά projects σε θέματα πληροφορικής, για την έναρξη συνάντησης σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών για το μέλλον της Ευρώπης "υπό την σκιά του Brexit", για την έναρξη συζήτησης για τη διεύρυνση, καθώς και οι τέσσερις χώρες υποστηρίζουν την διεύρυνση και θέλουν να σταθεροποιηθεί η περιοχή των Βαλκανίων.

    Ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε, επίσης, με τον υπουργό Εξωτερικών της Κορέας, χώρα με την οποία η Ελλάδα συνδέεται με ναυτιλιακά και οικονομικά συμφέροντα.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντηση, υπήρξε ανταλλαγή προσκλήσεων για εκατέρωθεν επισκέψεις, ενώ οι Κορεάτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη στάση της Ελλάδας στο θέμα των πυρηνικών δοκιμών της Β. Κορέας, τις οποίες, ανέφεραν οι ίδιοι κύκλοι, "έχουμε επανειλημμένα καταδικάσει".

    Επιπλέον, με αφορμή τη διεξαγωγή των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2017 στην Κορέα επήλθε συμφωνία για τη διεξαγωγή πολιτιστικής εβδομάδας, Κορεατική στην Ελλάδα και ελληνική στην Κορέα, πριν από τη διεξαγωγή των αγώνων.

    Το αργότερο έως την Τετάρτη, ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, συνάντηση στη διάρκεια της οποίας, σύμφωνα με του κύκλους του υπουργείου Εξωτερικών, θα τεθούν ζητήματα που άπτονται του ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος, καθώς, όπως σημείωναν, στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, η Τουρκία προσπαθεί να προωθεί ψηφίσματα σε ότι αφορά την Κύπρο, τα Δωδεκάνησα και τη Θράκη. «Χρειάζεται συνεπώς να περνούν τα κατάλληλα μηνύματα στους κατάλληλους αποδέκτες» επισήμαναν οι ίδιοι κύκλοι.

    Σήμερα, ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί με τους υπουργούς Εξωτερικών της Βολιβίας και του Ιράκ, δύο χώρες που η Ελλάδα θέλει να προσκαλέσει σε μια πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών, υπό την ονομασία GC10, και αφορά στους δέκα αρχαιότερους πολιτισμούς.

    Η πρωτοβουλία αυτή είναι συναποφασισμένη μεταξύ Ελλάδας και Κίνας και θα προσκληθούν το Μεξικό, η Ιταλία, το Ιράν, το Ιράκ, η Αίγυπτος, η Βολιβία και άλλες χώρες.

    «Είναι ένας έξυπνος τρόπος να φέρεις μαζί χώρες που, υπό άλλες συνθήκες, δύσκολα θα έχεις επαφές μαζί τους» σημείωναν οι ίδιοι κύκλοι, προσθέτοντας ότι η έδρα του φόρουμ θα είναι στην Ελλάδα και θα είναι φόρουμ διαβούλευσης για θέματα πολιτιστικής συνεργασίας, για τη θέση της βιομηχανίας πολιτισμού και γενικά για θέματα "soft power".

    Το απόγευμα, (τοπική ώρα) ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, Έσπεν Βαρτ Έιντε, σε συνέχεια της συνάντησης που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα.

    Όπως σημείωσαν οι πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, η Ελλάδα έχει περάσει, μέσω όλων των κατάλληλων διαύλων, τις θέσεις της, ειδικά σε ότι αφορά ζητήματα εγγυήσεων και ασφάλειας, τα οποία είναι θέματα αρχής.

    «Είναι βασική προϋπόθεση να καταργηθούν οι εγγυήσεις και να αποσυρθούν τα τουρκικά στρατεύματα, λύση δίχως αυτές τις δύο προϋποθέσεις δεν μπορεί να υπάρξει» υπογραμμίζουν.

    Σημειώνουν επίσης, ότι η Αθήνα επανειλημμένα έχει μεταφέρει στον κ. Έιντε το μήνυμα ότι «δεν έχει τη θέση του μεσολαβητή που παίρνει ίσες αποστάσεις, αλλά έχει τη θέση του θεματοφύλακα των αξιών των Ηνωμένων Εθνών, υπάρχουν αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπάρχουν αξίες, υπάρχουν βασικές αρχές που πρέπει να γίνουν σεβαστές» και ότι σε αυτήν τη διαδικασία «δεν θέλουμε να παίρνουν τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου τα Ηνωμένα Έθνη, πρέπει να προστατεύσουν τις αρχές τους».

    Ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί και με τον υπουργό Εξωτερικών του Κοσόβου.

    «Η Ελλάδα δεν έχει αναγνωρίσει το Κόσοβο, αλλά στο πλαίσιο των προσπαθειών της για σταθεροποίηση όλων των Βαλκανίων έχει εκφράσει την άποψη ότι το Κόσοβο έχει ευρωπαϊκή προοπτική και θέλει να έχει σχέση συνεργασίας με αυτήν την οντότητα» σημειώνουν οι κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών.

    Ο υπουργός Εξωτερικών θα παρακαθήσει σε δεξίωση που παραθέτει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παρουσία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της Φ. Μογκερίνι.

    Τις επόμενες ημέρες, σε συνέχεια των τριμερών συναντήσεων Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, θα γίνει για πρώτη φορά συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Κύπρου-Παλαιστίνης.

    Όπως σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, η Αθήνα θέλει να δείξει στους Παλαιστινίους ότι οι σχέσεις της δεν είναι μονοδιάστατες και κυρίως έναντι του Ισραήλ «διατηρούμε τις παραδοσιακές σχέσεις μας με τον αραβικό κόσμο, είναι ένα στοιχείο ισορροπίας αυτή η τριμερής μέσω της οποίας θέλουμε να επιβεβαιώσουμε την παρουσία και τον ρόλο μας σε όλη την περιοχή».

    Στο πρόγραμμα του κ. Κοτζιά περιλαμβάνεται η τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, ενώ οι κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών τονίζουν πως η Αθήνα θεωρεί τη συνεργασία αυτή κομβικής σημασίας για τη σταθεροποίηση της ανατολικής Μεσογείου, καθώς «είμαστε τρεις χώρες που βλέπουμε με την ίδια οπτική πάρα πολλά προβλήματα, έχουμε προχωρήσει projects συνεργασίας στην οικονομία, σε υποδομές, στην ενέργεια, ενώ είναι πολύ χρήσιμο να επιβεβαιώνεται αυτή η συνεργασία ενόψει και της Διάσκεψης Κορυφής που θα γίνει στο Κάιρο στις 11 και 12 Οκτωβρίου».

    Ακόμα, θα υπάρξει διμερής συνάντηση του κ. Κοτζιά με τον ομολόγό του της Λιβύης.

    Η Ελλάδα είναι υπέρ της σταθεροποίησης της Λιβύης, καθώς «πρέπει να παίξει και τον ρόλο της, να αποτραπούν τα προσφυγικά ρεύματα, και βεβαίως έχουμε και σειρά άλλων θεμάτων, όπως της ΑΟΖ που είναι μια διαπραγμάτευση η οποία έχει μείνει πίσω».

    Ο κ. Κοτζιάς θα παραστει στη δεξίωση που θα παραθέσει ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, σηματοδοτώντας με αυτήν, την έναρξη της εκστρατείας της Γερμανίας για εκλογή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με εβραϊκές οργανώσεις και όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι «είναι η καθιερωμένη συνάντηση που γίνεται, αλλά δεν είναι πάντα αυτονόητο, είναι χρήσιμο πάντα να επιβεβαιώνεται η συνεργασία μας, το καλό πνεύμα συνεννόησης, να περνούν μηνύματα τα οποία είναι αμοιβαία χρήσιμα».

    Ο κ. Κοτζιάς θα συμμετάσχει στο δείπνο εργασίας, των υπουργών Εξωτερικών ΕΕ-ΝΑΤΟ. Επίσης θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας.

    Την Παρασκευή, θα μιλήσει για τους βασικούς άξονες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, τις προτεραιότητες και τις θέσεις της Ελλάδας στο Council of Foreign Relations.

    Την ίδια ημέρα, θα συναντηθεί με τον Μάθιου Νίμιτς, ενώ όπως σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών «δεν αναμένεται κάτι συνταρακτικό από αυτή την συνάντηση δεδομένων των πολιτικών προβλημάτων και του αδιεξόδου που υπάρχουν στα Σκόπια».

    «Αν δεν σταθεροποιηθεί η κατάσταση και αν δεν αποκτήσει μια κυβέρνηση (η γειτονική χώρα) δεν μπορείς να έχει συνομιλητή για να προχωρήσει σε τέτοια θέματα» προσθέτουν.

    Υπενθυμίζουν ότι τον Απρίλιο είχε γίνει συνάντηση Κοτζιά-Νίμιτς στο Λουξεμβούργο, προσθέτοντας ότι «είναι πολύ χρήσιμο να επαναλαμβάνονται οι θέσεις και οι αρχές μας και να είναι σαφές προς τη διεθνή κοινότητα και προς τον διεθνή παράγοντα, πως η Ελλάδα υποστηρίζει μια λύση, δεν είναι η Ελλάδα το εμπόδιο στην λύση».

    «Εμείς, απεναντίας, έχουμε πάρει μια σειρά πρωτοβουλίες όπως τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για να γυρίσουμε μια σελίδα, για να υπάρξει συνεργασία σε θέματα καθημερινότητας, πρακτικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα διασυνοριακά, με την οικονομία και αυτό έχει αναγνωριστεί από τον διεθνή παράγοντα, από φίλους και εταίρους και από τους ίδιους του Σκοπιανούς και τους ξένους, που αρχικά το είχαν δει με δυσπιστία» συμπληρώνουν.

    Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν πως έχουν γίνει πολλοί γύροι συζητήσεων για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και η πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στα Σκόπια, έγινε σε ένα «πρωτόγνωρο κλίμα, έκανε μια ιστορική ομιλία στο υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων στους πρέσβεις των Σκοπίων και τα μηνύματα που εστάλησαν ήταν μηνύματα συνεργασίας υπό την αυτονόητη προϋπόθεση, βεβαίως, ότι θα πρέπει και τα Σκόπια να εγκαταλείψουν την πολιτική οικειοποίηση του παρελθόντος μας, της αρχαιολατρείας και να μην υπάρχει καμία υπόνοια αλυτρωτισμού έναντι της Ελλάδας».

    "Η Ελλάδα -τους έχει επανειλημμένα μεταφέρει το μήνυμα ο υπουργός- θέλει τη σταθερότητα στα Σκόπια, είναι η χώρα που κατεξοχήν έχει συμφέρον να υπάρχει σταθερότητα στα Σκόπια και σε αντίθεση με άλλες χώρες, «δεν σηκώνει το δάχτυλο», έχει πει ότι δεν θέλει να παρέμβει στην εσωτερική συζήτηση και στα εσωτερικά θέματα των Σκοπίων, είναι θέματα δικά τους και πρέπει να τα λύσουν, βεβαίως με σεβασμό των απαραίτητων κριτηρίων, αλλά θεωρούμε αντιπαραγωγικές έξωθεν παρεμβάσεις που συχνά μπορεί να φέρουν αντίθετα αποτελέσματα από αυτά τα οποία θέλουν να φέρουν» σημειώνουν οι κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών.

    [03] ΝΔ: Μπούμερανγκ για τον υπουργό-καναλάρχη οι τηλεοπτικές άδειες

    «Ο κ. Παππάς θα πρέπει να συνηθίζει στην ιδέα ότι η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών έχει ήδη γίνει μπούμερανγκ για τον ίδιο τον υπουργό - καναλάρχη, για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή τους» , αναφέρει η Νέα Δημοκρατία απαντώντας στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά.

    «Σήμερα μάλιστα, μετά τις αποκαλύψεις για τα δάνεια ενός εκ των πλειοδοτών, η υπόθεση εξελίσσεται σε κυβερνητικό Βατερλό» αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνοντας πως «όπως όμως προκύπτει από τις ανακοινώσεις του κ. Παππά, τα νέα αυτά δεν πρέπει να φτάνουν στον τόπο των πολυήμερων τουριστικών περιηγήσέων του σε Καναδά και ΗΠΑ, περιηγήσεων που γίνονται με χρήματα των άγρια φορολογούμενων Ελλήνων πολιτών από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ? ΑΝΕΛ».

    «Αυτή είναι η ελληνική πραγματικότητα από την οποία είναι αποκομμένος ο κ. Παππάς, αν και είναι υπουργός ... Επικρατείας!» αναφέρει η Νέα Δημοκρατία.

    [04] Tις προοπτικές της Ελλάδας θα παρουσιάσει ο Αλ. Τσίπρας

    Τη θέση και τις προοπτικές της Ελλάδας αναμένεται να παρουσιάσει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε ομιλία του σήμερα το μεσημέρι (τοπική ώρα) στο Concordian Summit στην Νέα Υόρκη.

    Αργότερα, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στην Σύνοδο των Ηγετών για το Προσφυγικό, στο πλαίσιο της 71ης Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ, υπό τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Ειδικά για το προσφυγικό, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ενώ η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης από την αρχή της κρίσης ήταν να ανοίξει και να διατηρηθεί η συζήτηση για την διαχείριση του ζητήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τώρα πλέον, εκ των πραγμάτων, οι προσδοκίες εστιάζονται στο να ανοίξει η συζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο, με δεδομένο ότι το ζήτημα αγγίζει πολλές χώρες.

    Σημειώνουν, επίσης, ότι στο Στρογγυλό Τραπέζι, χθες το απόγευμα, αποτυπώθηκε ένα καλό κλίμα, στην κατεύθυνση της αναζήτησης και εκπόνησης συνεκτικής πολιτικής στα φλέγοντα ζητήματα των νόμιμων διαδρόμων των προσφυγικών ροών, της επανεγκατάστασης και της στήριξης των χωρών πρώτης υποδοχής.

    Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός έχει θέσει δύο σημαντικές επιπλέον παραμέτρους σε ό,τι αφορά την διαχείριση του προσφυγικού, με την πρώτη να αφορά στον σεβασμό της Συνθήκης της Γενεύης και του Διεθνούς Δικαίου και την δεύτερη να αφορά στην υπεράσπιση της δημοκρατίας. Ο κ. Τσίπρας επικεντρώθηκε στις δύο χθεσινές παρεμβάσεις του στους κινδύνους που ελλοχεύουν για την δημοκρατία σε περίπτωση που η διεθνής κοινότητα αποτύχει να εκπονήσει μια στρατηγική διαχείρισης του προσφυγικού με στοιχεία συνεκτικότητας, αλληλεγγύης και σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

    Ταυτόχρονα η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπογραμμίζει πως η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης εκ μέρους της Ελλάδας έγινε με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ επιπλέον, η Ελλάδα δεν υιοθέτησε ακροδεξιά ατζέντα, γεγονότα που μπορούν να καταστήσουν την ελληνική διαχείριση της κρίσης μοντέλο παγκοσμίως.

    Ο πρωθυπουργός θα έχει σήμερα συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάϊντεν, στην διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν το ελληνικό χρέος - με τον πρωθυπουργό να αναφέρεται τόσο στην πρόοδο που σημειώνει η Ελλάδα, όσο και στην συμφωνία επί του θέματος αυτού - καθώς και το Κυπριακό.

    Η Αθήνα, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, θεωρεί ότι η συζήτηση για το χρέος συνεχίζεται, και εκτιμά ότι μαζί με την δεύτερη αξιολόγηση πρέπει να υπάρξει και συμφωνία για την διευθέτηση του χρέους με συγκεκριμένα βήματα, σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο.

    Ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ τα δεδομένα της οικονομίας, καθώς και τις προοπτικές της ως το τέλος του έτους.

    Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί πως η επίλυση του ζητήματος θα συνιστά ένα ακόμα βήμα για την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

    Η Αθήνα υποστηρίζει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, εκτιμά ότι έχουν γίνει ορισμένα βήματα, στηρίζει τις συνομιλίες, θεωρεί πως πρέπει να εκλείψει το ζήτημα των εγγυήσεων το οποίο θεωρεί αναχρονιστικό, και υπογραμμίζει ότι προϋπόθεση της λύσης είναι να φύγει ο τουρκικός στρατός κατοχής.

    Επίσης, ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με την Βρετανίδα ομόλογό του, Τερέζα Μέι, κατόπιν αιτήματος της ιδίας, στο πλαίσιο επαφών που πραγματοποιεί με ξένους ηγέτες.

    Όπως σημειώνουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, το θέμα της Βρετανίας έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τόσο για την μορφή που θα πάρει το Brexit, όσο και για το μέλλον των Ελλήνων εργαζόμενων και φοιτητών που ζουν στη χώρα.

    Διαβάστε επίσης:

    Το κυπριακό συζήτησαν στη Νέα Υόρκη Τσίπρας και Αναστασιάδης?

    Αλ. Τσίπρας: Οι προκλήσεις του μεταναστευτικού δεν αντιμετωπίζονται με ξεπερασμένα εργαλεία

    Μήνυμα του Αλ. Τσίπρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από τη συνέλευση του ΟΗΕ

    Συνάντηση Τσίπρα - Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη

    [05] Γ. Σταθάκης: Τις επόμενες εβδομάδες το ν/σ για τις «κόκκινες» οφειλές των επιχειρήσεων

    Στις επόμενες 5-6 εβδομάδες θα είναι έτοιμο το σχέδιο νόμου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό για τις "κόκκινες" οφειλές των επιχειρήσεων προκειμένου να κατατεθεί στη Βουλή, όπως είπε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας.

    Ο υπουργός σημείωσε πως η προωθούμενη ρύθμιση αφορά όλες τις κατηγορίες των επιχειρήσεων, ενώ σημείωσε πως με αυτή τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία κλείνει όλη η νομοθεσία για τα κόκκινα δάνεια. Όπως είπε ο ίδιος πρόκειται για έναν εξωδικαστικό μηχανισμό μέσω του οποίου θα κρίνεται αφ ενός η βιωσιμότητα μιας επιχείρησης και αφ ετέρου θα προτείνει ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης το οποίο θα επικυρώνεται από δικαστή.

    Όπως είπε ο υπουργόςείναι στη διακριτική ευχέρεια των τραπεζών να φτιάξουν εάν θέλουν δικούς τους μηχανισμούς ή να επιλέξουν άλλες λύσεις όπως της πώλησης των δανείων, για να σημειώσει πως το θεμαικο πλαίσιο έχει καλύψει όλα τα θέματα των κόκκινων δανείων και το θέμα είναι πως θα διαμορφωθεί η δευτερογενής αγορά.

    Επίσης πρόσθεσε ότι η γρήγορη διαχείριση των κόκκινων δάνείων θα επιτρέψει στο τραπεζικό σύστημα να αναχρηματοδοτήσει την ελληνική οικονομιά.

    Αναφορικά με τον επιμελητηριακό θεσμό και την προωθούμενη νομοθετική αλλαγή ο γενικός γραμματέας εμπορίου Αντώνης Παπαδεράκης ανέφερε πως τα επιμελητήρια θα αναλάβουν και νέες δράσεις γιΑ τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και στο πλαισιο αυτό θα λειτουργήσουν Κέντρα Εξυπηρέτησης - Υποστήριξης Επιχειρήσεων που θα αναλάβουν και ρόλο αρχικού mentoring για θέματα από τη σύσταση έως και τη χρηματοδότηση μιας επιχείρησης. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αναμένεται σε δημόσια διαβούλευση αρχές Οκτωβρίου, και θα προβλέπει βελτιώσεις στη λειτουργία του ΓΕΜΗ, θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τον εσωτερικό μηχανισμό ελέγχου των Επιμελητηρίων και την οικονομική διαχείριση τους ενώ θα προβλέπει τη σύσταση περιφερειακών συμβουλίων προκειμένου στις μεθεπόμενες Επιμελητηριακές εκλογές να εξεταστεί η συγχώνευση ειμελητηρίων.

    [06] Καταστράφηκε μεγάλο μέρος του χοτ σποτ της Μόριας, εκατοντάδες χωρίς στέγη

    Μια άγρια νύχτα από αυτές που καταγράφονται στην ιστορία ζει από αργά το απόγευμα η Λέσβος. Οι προαναγγελθείσες εδώ και καιρό εξεγέρσεις, οι συγκρούσεις ανάμεσα στις εθνικές ομάδες των προσφύγων και των μεταναστών, ο πολύμηνος εγκλεισμός χιλιάδων ανθρώπων σε ένα χώρο φτιαγμένο για τους μισούς από όσους κλήθηκε να εξυπηρετήσει και στο τέλος οι φωτιές έδωσαν ένα τέλος στο χοτ σποτ της Μόριας έτσι όπως το ξέραμε μέχρι σήμερα. Το ξημέρωμα άγνωστο είναι πως θα βρει το χώρο αλλά και χιλιάδες ανθρώπους που ζούσαν σε αυτό κι ένας Θεός ξέρει πού θα περάσουν τη νύχτα.

    Όλη μέρα σήμερα μαίνονταν οι συγκρούσεις μέσα κι έξω από το χοτ σποτ. Άνθρωποι από διάφορες εθνικές ομάδες προσφύγων και μεταναστών που δεν ξέρουν εδώ και μήνες τι θα κάνουν αφού παραμένουν εγκλωβισμένοι στο νησί συγκρούονταν και έκαιγαν ο ένας τις σκηνές του άλλου μαζί με όλα τους τα υπάρχοντα. Κάποια στιγμή οι φωτιές εξαπλώθηκαν κι έξω από το στρατόπεδο, καίγοντας δεκάδες στρέμματα ελαιοκτημάτων. Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες διέφυγαν, κι όλα αυτά μέχρι τις 7 περίπου το απόγευμα που η κατάσταση έγινε ανεξέλεγκτη.

    Οι φωτιές επεκτάθηκαν, καίγοντας εκατοντάδες μικρές και μεγάλες σκηνές. Μαζί με αυτές και τα υπάρχοντα των ανθρώπων που ζούσαν σε αυτές,. Μάνες με μωρά στην αγκαλιά, ηλικιωμένοι, παιδιά και άνδρες που έτρεξαν να φύγουν από τη φωτιά με ό,τι ρούχα φορούσαν. Πολλοί από αυτούς ξυπόλητοι.

    Οι Άραβες κατευθύνθηκαν προς την πόλη, όμως στη διασταύρωση της Παναγιούδας τους σταμάτησαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Οι Αφρικανοί κινήθηκαν προς τη Μόρια ώστε μέσω του χωριού να κατεβούν στη Μυτιλήνη. Στην είσοδο όμως της Μόριας τους περίμεναν αστυνομικοί μαζί με πολίτες που με άγριες διαθέσεις τους απαγόρευσαν να περάσουν μέσα από το χωριό, στέλνοντας τους πίσω. Πολλοί από αυτούς κινήθηκαν τότε προς τη Μυτιλήνη μέσω της εθνικής οδού στη Λάρσο, διανύοντας με τα πόδια περίπου 25 χιλιόμετρα.

    Περίπου τα μεσάνυχτα οι φωτιές έσβησαν και η πρώτη καταγραφή των ζημιών λέει πως καταστράφηκε περίπου το 60% των εγκαταστάσεων. Όσοι από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ξαναμπήκαν μέσα στο χοτ σποτ δεν βρήκαν παρά μόνο τους σκελετούς των σκηνών τους κάρβουνα, στάχτες και λάσπες από τα νερά της πυροσβεστικής.

    Βοήθεια σε αυτούς τους ανθρώπους καμία, ιδιαίτερα από τις ποικιλώνυμες και ακριβοπληρωμένες ΜΚΟ. Και τη νύχτα, λένε οι προβλέψεις της ΕΜΥ, θα βρέξει δυνατά?

    [07] ΗΠΑ: Δεν «βλέπουν» πυρήνα τρομοκρατών στη Ν. Υόρκη μετά τη σύλληψη Ραχάμι

    Οι αστυνομικές αρχές δεν αναζητούν άλλους υπόπτους για την επίθεση που σημειώθηκε το Σάββατο στη Νέα Υόρκη, μετά τη σύλληψη ενός 28χρονου Αμερικανού αφγανικής καταγωγής, δήλωσε απόψε ο δήμαρχος της πόλης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Αχμαντ Χαν Ραχάμι δρούσε μόνος.

    "Δεν αναζητούμε άλλα πρόσωπα σε αυτό το στάδιο", είπε ο δήμαρχος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

    Ο εκπρόσωπος του FBI Ουίλιαμ Σουίνι, που συμμετείχε στη συνέντευξη αυτή, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καμία πληροφορία σχετικά με κάποιον τρομοκρατικό "πυρήνα" στην πόλη. Το κίνητρο του Ραχάμι παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστο.

    Τα πέντε πρόσωπα που είχαν συλληφθεί και ανακριθεί το βράδυ της Κυριακής δεν είναι πλέον υπό κράτηση, πρόσθεσε το FBI.

    Ο Ραχάμι, που τραυματίστηκε κατά τη σύλληψή του νωρίτερα, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση καθώς φέρει τουλάχιστον ένα τραύμα στο πόδι.

    Ο δήμαρχος της πόλης Ελίζαμπεθ, όπου ζούσε ο Ραχάμι, τόνισε από την πλευρά του ότι η τοπική αστυνομία δεν παρακολουθούσε τον 28χρονο, είχε όμως ασχοληθεί με το εστιατόριο που διατηρεί η οικογένειά του επειδή είχαν γίνει καταγγελίες για ηχορύπανση και άλλα προβλήματα.

    Ο πατέρας του Άχμαντ, ο Μοχάμεντ Ραχάμι, άνοιξε το εστιατόριο Khan Fried Chicken το 2006 και τέσσερα χρόνια αργότερα το μετονόμασε σε First American Fried Chicken. Η οικογένεια ζούσε πάνω από το εστιατόριο, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα σε ένα κομμωτήριο και σε ένα κατάστημα που διαφημίζει ότι κάνει μεταφορές χρημάτων και επισκευάζει ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Σήμερα η περιοχή γύρω από το κτίριο ήταν αποκλεισμένη και αστυνομικοί μπαινόβγαιναν μεταφέροντας κούτες. Άλλοι βρίσκονταν στην ταράτσα του εστιατορίου ενώ ένας αστυνομικός θεάθηκε να σκύβει από ένα παράθυρο και να τραβά φωτογραφίες.

    [08] Ερντογάν: Οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει «να φιλοξενούν έναν τρομοκράτη» όπως τον Γκιουλέν

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters χθες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα πρέπει "να φιλοξενούν έναν τρομοκράτη" όπως τον κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν και ότι η δράση του θα πρέπει να απαγορεύεται παγκοσμίως.

    Η Τουρκία αποδίδει το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου στον κληρικό, ο οποίος ζεί στις ΗΠΑ. Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε μετά το πραξικόπημα μπορεί να παραταθεί από το κοινοβούλιο.

    Μεταξύ άλλων, ο Ερντογάν είπε ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ δεν θα πρέπει να αποτελέσει μέλος μιας μεταβατικής κυβέρνησης και ότι η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας θα πρέπει να τύχει σεβασμού από τις άλλες χώρες.

    Σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε, "Η Τουρκία έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της σχετικά με την διαδικασία ένταξης στην ΕΕ. (...) Και το αντίθετο πρέπει να συμβεί όμως, και να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της και η ΕΕ".

    "Δεν έχουμε ολοκληρώσει τη διαδικασία αυτή. (...) Θέλουμε την ΕΕ να είναι ειλικρινής για τη διαδικασία αυτή", είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στα πλαίσια της ετήσιας Συνόδου Κορυφής στα Ηνωμένα Έθνη.

    [09] Τζ. Ναπολιτάνο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πρέπει να αναθεωρήσουμε όλοι το θέμα του χρέους

    «Πρέπει να βρεθεί τρόπος να αναθεωρήσουμε όλοι το θέμα του χρέους", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ι πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας και ισόβιος γερουσιαστής, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προσπάθεια ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους.

    Ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο τιμήθηκε απόψε με το «βραβείο Δημήτρης Τσάτσος 2016», του Κέντρου Ευρωπαϊκού και Συνταγματικού Δικαίου - Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου. Η απονομή έγινε στην ελληνική πρεσβεία στην Ρώμη.

    «Αν παραμείνει το βάρος αυτό, η τεράστια επιρροή του συνόλου του χρέους, το οποίο συσσωρρεύθηκε τις περασμένες δεκαετίες, είναι πολύ δύσκολο για τις χώρες που σηκώνουν, ακριβώς, το βάρος αυτό στους ώμους τους, να βγουν από την δίνη του χρέους, της μη ανάπτυξης και της κοπιαστικής προσπάθειας να βρουν στήριξη για νέες επενδύσεις. Είναι πολύ δύσκολο, αν δεν υπάρξει ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα επενδύσεων, με ένα ευρωπαϊκό σχέδιο".

    Σε ερώτηση, δε, του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με την δυνατότητα να εγκαταλειφθεί οριστικά η λιτότητα στην Ευρώπη, ο Ναπολιτάνο απάντησε:

    «Πρόκειται για βασικό κεφάλαιο, ευτυχώς, της Έκθεσης για την κατάσταση της Ένωσης που παρουσίασε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Γιούνκερ. Πρέπει κανείς να βασιστεί στις δεσμεύσεις αυτές, ώστε να βρουν άμεση και ουσιαστική εφαρμογή. Πρόκειται για δημόσιες επενδύσεις μεγαλύτερες απ' ότι είχε προβλεφθεί έως τώρα».

    [10] Αλ. Τσίπρας: Οι προκλήσεις του μεταναστευτικού δεν αντιμετωπίζονται με ξεπερασμένα εργαλεία

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην 4η Στρογγυλή Τράπεζα της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ: «Παγκόσμια στρατηγική για τον επιμερισμό της ευθύνης για τους πρόσφυγες και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου» πρότεινε τέσσερεις άξονες μιας παγκόσμιας στρατηγικής και πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα:

    να αυξηθεί η οικονομική ενίσχυση και η ενίσχυση με προσωπικό, προς τις χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες,

    Να επιταχυνθεί η διαδικασία επιστροφής ανθρώπων που δεν χρίζουν διεθνούς προστασίας, καθώς και η επανεγκατάσταση και μετεγκατάσταση των προσφύγων, να αυξηθούν οι διπλωματικές πρωτοβουλίες και η χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της μετανάστευσης, να αυξηθεί η αστυνόμευση των συνόρων και η συνεργασία των ακτοφυλακών για την εξάλειψη των δικτύων εμπορίας ανθρώπων.

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε στην ομιλία του ότι "πολλές χώρες κατά τα τελευταία δύο χρόνια - και ειδικά στην Ευρώπη - βρέθηκαν απροετοίμαστες μπροστά στον μεγάλο αριθμό ανθρώπων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη φτώχεια, τις συγκρούσεις και τον πόλεμο" προσθέτοντας ότι "είναι κατανοητό ότι οι αιφνίδιες αυτές αυξήσεις στις ροές των μεταναστών, προκάλεσαν ανησυχία - αν όχι φόβο - σε κοινωνίες που έχουν ήδη βιώσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης."

    Στην συνέχεια ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι "ωστόσο αυτή η άμεση ξενοφοβική αντίδραση, λειτούργησε, πολύ συχνά, ως κέλευσμα να θυσιαστεί το διεθνές δίκαιο και να επαναπροωθούνται πρόσφυγες, ακόμα και διακινδυνεύοντας τις ζωές τους στη θάλασσα."

    Επισήμανε ότι "πολύ συχνά, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου θεωρήθηκε πολυτέλεια και όχι αναπόσπαστο μέρος της ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής διαχείρισης της μετανάστευσης" ενώ "πολλές φορές, ο επιμερισμός της ευθύνης για τους ανθρώπους που επιχειρούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τις διώξεις, απορρίφθηκε ως ευθύνη που βαραίνει μόνο τα κράτη πρώτης γραμμής."

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι "σήμερα, εδώ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να πούμε ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου στη διαχείριση της μετανάστευσης, και ο επιμερισμός της ευθύνης για τους πρόσφυγες, δεν είναι πολυτέλεια. Ούτε ότι αυτό αποτελεί ευθύνη μόνο των χωρών πρώτης γραμμής και όσων χωρών βρίσκονται δίπλα σε εστίες συγκρούσεων."

    Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι την παγκόσμια και περιφερειακή κρίση που βιώνουμε "μόνο με απαντήσεις σε αυτό το επίπεδο μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε"και τόνισε πως "η κρίση αυτή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, αν θυσιάσουμε τις αξίες μας και αν κάθε χώρα ωθεί την πίεση στην επόμενη."

    Είπε ότι πρέπει να βρούμε τρόπους για την "καλύτερη προστασία των συνόρων μας, μέσω της αστυνομικής συνεργασίας και της καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων" και ότι "προς αυτή την κατεύθυνση, θα συσταθεί σύντομα από την ΕΕ η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή."

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα αύξησης της διεθνούς συνεργασίας προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιστροφή των ανθρώπων, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί.

    Πέραν των συγκεκριμένων μέτρων που πρότεινε, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι κανένα εξ αυτών δεν μπορεί να σταθεί μόνο του και ως εκ τούτου η αναγκαιότητα παγκόσμιας συνεκτικής, συλλογικής απάντησης για τη διαχείριση της μετανάστευσης με υποστήριξη, φυσικά, σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο είναι αναγκαία.

    'Στην Ευρώπη εργαζόμαστε ήδη προς αυτή την κατεύθυνση στο πλαίσιο της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και στη βάση άλλων περιφερειακών δράσεων» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, καταλήγοντας στην ομιλία του "οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα για τη μετανάστευση, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με ξεπερασμένα εργαλεία, εθνικά, περιφερειακά ή ακόμη και παγκόσμια. Πρέπει να βρούμε έναν νέο, αποτελεσματικό τρόπο για να συνεργαστούμε σε παγκόσμιο επίπεδο, με βάση τις αξίες μας. Ελπίζω στη σημερινή μας συζήτηση να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση.'


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 20 September 2016 - 4:32:22 UTC