Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] N. Παππάς: Την ανακοίνωση της ΝΔ την έχουν γράψει οι φέροντες περούκα εδώ και τρεις μέρες
  • [02] Ανοδικά θα κλείσουν τα έσοδα για τον ελληνικό τουρισμό
  • [03] Γερμανία: Ναι στην εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά από τους Σοσιαλδημοκράτες
  • [04] Ο Ι. Μουζάλας διαψεύδει τη δημιουργία νέου κέντρου φιλοξενίας στο νησί
  • [05] Ενίσχυση του αυτοδιοίκητου σε διαχείριση προσωπικού και μεταπτυχιακά, ζητεί ο πρύτανης του ΑΠΘ Π. Μήτκας
  • [06] Καταστράφηκε μεγάλο μέρος του χοτ σποτ της Μόριας, εκατοντάδες χωρίς στέγη
  • [07] Μέλη της Χρυσής Αυγής επιτέθηκαν σε ομάδα γυναικών
  • [08] Τζ. Ναπολιτάνο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πρέπει να αναθεωρήσουμε όλοι το θέμα του χρέους
  • [09] Βομβαρδίστηκαν φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια κοντά στο Χαλέπι, 12 νεκροί
  • [10] Νανοτεχνολογία: Νέο ρεκόρ Γκίνες για τη μικρότερη στον κόσμο σημαία
  • [11] Τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 βοηθάνε τους μαθητές στο σχολείο
  • [12] Tις προοπτικές της Ελλάδας θα παρουσιάσει ο Αλ. Τσίπρας
  • [13] Σώοι οι χειριστές ενός «Απάτσι» που κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή Βρασνών
  • [14] Μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης στη Λέσβο
  • [15] Παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Κ. Ξιφαράς

  • [01] N. Παππάς: Την ανακοίνωση της ΝΔ την έχουν γράψει οι φέροντες περούκα εδώ και τρεις μέρες

    «Καμία πρωτοτυπία. Την ανακοίνωση της ΝΔ την έχουν γράψει οι φέροντες περούκα εδώ και τρεις μέρες» είναι η απάντηση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά στην ανακοίνωση της ΝΔ για τις τηλεοπτικές άδειες.

    [02] Ανοδικά θα κλείσουν τα έσοδα για τον ελληνικό τουρισμό

    Ανοδικά θα κλείσουν τα έσοδα για τον ελληνικό τουρισμό τη φετινή περίοδο, όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννης Ρέτσος. Ωστόσο υπογραμμίζει, ότι αυτά θα είναι κάτω από την πρόβλεψη του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων που έκανε λόγο για επιπλέον 1 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι.

    Ο κ. Ρέτσος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιεί επιχειρηματίες και Πολιτεία, ότι η συγκυρία που φέτος μας ευνόησε (αγορά Τουρκίας και Μέση Ανατολή) δεν θα είναι ίδια και για το μέλλον. Είναι βέβαιο, όπως είπε, «η Τουρκία, που φέτος έχασε 10 εκατομμύρια τουρίστες του χρόνου θα κάνει ισχυρό rebound».

    Παραμένοντας στο σκέλος των εσόδων, ο κ. Ρέτσος στάθηκε στο γεγονός ότι έχει μειωθεί η μέση διάρκεια παραμονής και αυτό έχει αντίκτυπο στα έσοδα της κάθε χρονιάς. Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα ο κ. Ρέτσος μίλησε για την επιτακτική ανάγκη για επενδύσεις που θα βελτιώσουν τις τουριστικές υποδομές που θα αναβαθμίσουν τον προορισμό συνολικά.

    «Αγκάθι» παραμένει, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΞ, ουσιαστικά η ανυπαρξία επενδυτικού νόμου, που όπως λέει, ενώ με βάση της μελέτης της MCkinsey θα έπρεπε κάθε χρόνο να γίνονται επενδύσεις 3 δισ. το χρόνο, εκ των οποίων τα 500 εκατ. ευρώ να προέρχονταν από τον επενδυτικό νόμο, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία εξέλιξη. «Έχουμε μείνει δυο χρόνια πίσω», τόνισε ο κ. Ρέτσος.

    Την ίδια στιγμή σε ό,τι αφορά τις αφίξεις ο ελληνικός τουρισμός βαδίζει προς νέο ρεκόρ και φέτος. Συγκεκριμένα με θετικό πρόσημο +6,5% ή περίπου +753.000 περισσότερες αφίξεις, στο σύνολο της χώρας, σε σχέση με πέρυσι έκλεισε το οκτάμηνο Ιανουάριος-Αύγουστος 2016, με βάση τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία των διεθνών αεροπορικών αφίξεων στα βασικότερα αεροδρόμια της χώρας.

    Παράλληλα, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων των οδικών αφίξεων στις βασικότερες πύλες εισόδου της χώρας, το πρώτο οκτάμηνο του 2016 έκλεισε με πτώση -3,8% ή περίπου -322.000 αφίξεις, σε σχέση με το ίδιο διάστημα το 2015.

    [03] Γερμανία: Ναι στην εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά από τους Σοσιαλδημοκράτες

    "Η Ομοσπονδία Γερμανών Βιομηχάνων (BDI) συγχαίρει, ο Γκάμπριελ υπακούει. Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) παραμένει στο θέμα της εμπορικής πολιτικής στο δρόμο του λόμπι των μεγάλων ομίλων επιχειρήσεων.

    Χάθηκε μια ευκαιρία για αλλαγή πλεύσης υπέρ της κοινωνικής πολιτικής και προς όφελος των πολιτών. Πρόκειται για μια σαφή ρήξη με το σοσιαλδημοκρατικό ήθος", είπε ο συμπρόεδρος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) Μπεντ Ρίξινγκερ στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) μετά το χτεσινό ναι στην εμπορική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά (CETA), στο μικρό συνεδρίου του SPD στο Βόλφσμπουργκ. Ο πρόεδρος του SDP Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έπεισε τελικά τους συνέδρους να ψηφίσουν ναι στη συμφωνία CETA. Το αποτέλεσμα καθιστά έτσι ισχυρότερο τον Γκάμπριελ στο κόμμα του, διότι επικρατώντας των αντιπάλων του η υποψηφιότητά του για την καγκελαρία στις εθνικές εκλογές του 2017 ενισχύεται.

    Οι Πράσινοι επέκριναν επίσης την συγκατάθεση του SPD στην υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-Καναδά (CETA) από τους Σοσιαλδημοκράτες. "Το SPD θυσιάζει τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές για τα σχέδια τα οποία έχει για την καριέρα του προέδρου του", έγραψε δηκτικά στο twitter η συμπρόεδρος των Πρασίνων Ζιμόνε Πέτερ.

    Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος της Αριστεράς Ζάρα Βάγκενκνεχτ επέκρινε επίσης με δήλωσή της το ναι των σοσιαλδημοκρατών. "Εάν θέλουμε να βαδίσουμε προς μια συγκυβέρνηση με το SPD δεν μπορεί φυσικά να γίνονται ούτε τέτοιες συμφωνίες, ούτε να συνεχισθεί το μισθολογικό ντάμπινγκ μέσω δανεικών εργαζομένων, συμβάσεις εργασίας υπό προθεσμία ή περικοπές στις συντάξεις. Σε αυτά τα θέματα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές. Τότε μόνο έχει νόημα να σχηματίσουμε μια νέα κυβέρνηση" σε εθνικό επίπεδο, τόνισε.

    Αντίθετα, ο πρόεδρος του γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (DIHK) Ερικ Σβάιτσερ χαιρέτισε το γεγονός ότι ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κατάφερε να εμποδίσει ένα ολοκληρωτικό όχι για τη σχεδιαζόμενη εμπορική συμφωνία. "Η CETA είναι ιδιαίτερα σημαντική ιδίως σε εποχές αποδυναμούμενης παγκόσμιας οικονομίας και στασιμότητας του παγκόσμιου εμπορίου", είπε στην εφημερίδα Rheinische Post.

    Ο πρόεδρος των Γερμανών βιομηχάνων Ούλριχ Γκρίλο εξήρε επίσης το ναι των σοσιαλδημοκρατών, γράφει η εφημερίδα Neues Deutschland: "Το SPD στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα για τη σημασία του ελεύθερου εμπορίου. Παράλληλα, ενισχύει την απαίτηση της Ευρώπης για μια καλύτερη και έντιμη παγκοσμιοποίηση από την οποία οι ίδιοι οι πολίτες στη Γερμανία θα είναι εκείνοι οι οποίοι θα ωφεληθούν περισσότερο. Διότι συμφωνίες όπως η CETA ανοίγουν νέες προοπτικές σε γερμανικές επιχειρήσεις, εξασφαλίζουν θέσεις εργασίας και ενισχύουν τις ευρωπαϊκές αξίες και προδιαγραφές στο παγκόσμιο εμπόριο".

    [04] Ο Ι. Μουζάλας διαψεύδει τη δημιουργία νέου κέντρου φιλοξενίας στο νησί

    Διαψεύδει τη δημιουργία νέου κέντρου φιλοξενίας στη Λέσβο ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, με επιστολή που απέστειλε χτες στο δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό.

    Όπως σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός, απευθυνόμενος στον κ. Γαληνό, «τόσο προσωπικά όσο και το σύνολο της Κυβέρνησης όπως ήδη γνωρίζεις, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την άμεση αποσυμφόρηση της Λέσβου και των λοιπών νησιών όπου διαμένουν πρόσφυγες». Ωστόσο, ξεκαθαρίζει ότι «ο στόχος αυτός σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επιτευχθεί εις βάρος της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας. Η συμφωνία αποτελεί Ευρωπαϊκή υποχρέωση της χώρας, στηρίζεται σχεδόν από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου και επ' ουδενί τίθεται υπό αμφισβήτηση».

    Ο κ. Μουζάλας επαναλαμβάνει τα μέτρα για την εκτόνωση της κατάστασης στη Λέσβο, που συμφωνήθηκαν σε πρόσφατη συνάντησή του με τον δήμαρχο Λέσβου. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν άμεση μεταφορά στην ενδοχώρα προσφύγων που το αίτημα ασύλου τους παραπέμφθηκε στην κανονική διαδικασία, λειτουργία ενδιάμεσου κέντρου κράτησης για ανθρώπους με παραβατική συμπεριφορά μέχρι τη μεταφορά τους σε προαναχωρησιακά κέντρα της ενδοχώρας, ενίσχυση της αστυνομίας και των υγειονομικών υπηρεσιών στο νησι, έγκριση αποζημιώσεων στους κατοίκους της Μόριας για τις ζημιές που έχουν υποστεί και ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασύλου με εξειδικευμένο προσωπικό για ταχύτερη εξέταση των αιτημάτων.

    [05] Ενίσχυση του αυτοδιοίκητου σε διαχείριση προσωπικού και μεταπτυχιακά, ζητεί ο πρύτανης του ΑΠΘ Π. Μήτκας

    «Θα θέλαμε το πανεπιστήμιο, κάθε πανεπιστήμιο, να έχει τη δυνατότητα να επιλέγει πώς θα χρησιμοποιεί το προσωπικό του, με μεγαλύτερη ελευθερία, με διαδικασίες πάντα ανοιχτές, δημόσιες και καθαρά αξιοκρατικές» λέει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Περικλής Μήτκας, εξηγώντας γιατί η διάταξη για τις κλειστές διαδικασίες μετακίνησης των διδακτόρων ΕΔΙΠ (Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό) σε θέσεις λεκτόρων στα ΑΕΙ προκάλεσε την αντίδραση της Συνόδου των Πρυτάνεων.

    «Αντιδράσαμε, γιατί οι νομοθετικές ρυθμίσεις της 31ης Αυγούστου δίνουν τη δυνατότητα μαζικών οριζόντιων μετακινήσεων, επιφέροντας αναστάτωση στη στρατηγική ακαδημαϊκής ανάπτυξης των Ιδρυμάτων, πλήττοντας το αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου. Περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί το θέμα, καθώς το υπουργείο Παιδείας πήρε πίσω -όχι ακόμη νομοθετικά- τη διάταξη, που επέτρεπε τη μετατροπή θέσεων ΕΔΙΠ σε λέκτορες με κλειστές διαδικασίες, όμως, ισχύει η διάταξη, η οποία επιτρέπει στους διοικητικούς υπαλλήλους να μεταπηδήσουν σε θέσεις Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (ΕΤΕΠ) και η εφαρμογή της θα αποδυναμώσει και θα απορυθμίσει πλήρως τις υπηρεσίες κεντρικής διοίκησης του πανεπιστημίου» επισήμανε.

    «Ναι στην αξιολόγηση μεταπτυχιακών υπό την επίβλεψη ΑΔΙΠ»

    Σε ό,τι αφορά το προαναγγελθέν, από την αν. υπουργό Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, κανονιστικό πλαίσιο για τα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών ο πρύτανης του ΑΠΘ τάχθηκε υπέρ «μίας έγκυρης, σοβαρής διαδικασίας αξιολόγησης όλων των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, πιθανότατα υπό την επίβλεψη της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), που θα μπορούσε να είναι χρήσιμη, βάζοντας κανόνες πχ σε ό,τι αφορά το ελάχιστο ποσοστό καθηγητών από το Ίδρυμα, που προσφέρει το μεταπτυχιακό».

    Διατύπωσε δε την επιθυμία «οι όποιες νομοθετικές παρεμβάσεις να διατηρούν και να ενισχύουν το αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου, τη δυνατότητα των Ιδρυμάτων να αποφασίζουν για τα προγράμματα, τη στελέχωσή τους και τα τέλη που ζητούνται» καθώς, όπως διευκρίνισε, «η μεταπτυχιακή εκπαίδευση είναι δυναμικός χώρος, που παρακολουθεί λίγο πιο εύκολα τις εξελίξεις στην Επιστήμη, γι αυτό και πρέπει να έχει ευελιξία και τη δυνατότητα να προσαρμόζεται».

    «Δημιουργήθηκαν πολλά μεταπτυχιακά προγράμματα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σιγά - σιγά το καθένα από αυτά αξιολογείται και ανάλογα με τη ζήτηση και το ενδιαφέρον κάποια προγράμματα μεγαλώνουν και βελτιώνονται και κάποια σβήνουν. Ζητάμε περισσότερο έλεγχο στο επίπεδο του πανεπιστημίου» σημείωσε ο κ. Μήτκας.

    «Άδικες οι αιτιάσεις για ολιγωρία των ΑΕΙ στις προκηρύξεις θέσεων»

    Ο πρύτανης του ΑΠΘ χαρακτήρισε «άδικες και αψυχολόγητες» τις ανακοινώσεις του υπουργείου περί ολιγωρίας των διοικήσεων αρκετών Ιδρυμάτων να ολοκληρώσουν τις εσωτερικές διαδικασίες και να αποστείλουν στο υπουργείο Παιδείας τα έγγραφα για τις προκηρύξεις 500 νέων θέσεων διδασκόντων, που έχουν δοθεί στα ΑΕΙ και ΤΕΙ από τον Φεβρουάριο του 2016.

    «Οι όποιες καθυστερήσεις οφείλονται σε σφάλματα του υπουργείου» είπε ο κ. Μήτκας, αναφερόμενος στην κατάργηση διάταξης τον Μάιο, που δεν επέτρεψε να γίνουν οι προκηρύξεις. Η αστοχία, όπως πρόσθεσε, διορθώθηκε στις 20 Ιουλίου, πηγαίνοντας πίσω την όλη διαδικασία της επαναπροκήρυξης των θέσεων από τα πανεπιστήμια.

    Στο ΑΠΘ από τις 500 θέσεις μελών ΔΕΠ αντιστοιχούν 67. Σε αυτές θα προστεθούν και άλλες επτά που προορίζονται αποκλειστικά για καθηγητές στις κλινικές της Ιατρικής Σχολής. Όπως διευκρίνισε ο κ. Μήτκας «οι θέσεις έχουν κατανεμηθεί στα Τμήματα και τις επόμενες δύο εβδομάδες θα αποσταλούν στο υπουργείο για προκήρυξη».

    «Σε επτά χρόνια αποχώρησαν 800 καθηγητές, χωρίς να αντικατασταθούν»

    Σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα το ΑΠΘ ο κ. Μήτκας σημείωσε ότι «η καινούρια ακαδημαϊκή χρονιά ξεκινά με αίσθηση αισιοδοξίας, χωρίς όμως να έχουν αλλάξει σημαντικά τα αντικειμενικά στοιχεία για τη λειτουργία του πανεπιστημίου».

    «Ο προϋπολογισμός του 2016 είναι πολύ χαμηλός, στα 11,9 εκατ. ευρώ. Αποχαιρετίσαμε στις 31 Αυγούστου 125 καθηγητές, που αφυπηρέτησαν και έχουμε μπροστά μας τις διαδικασίες για την πλήρωση 74 νέων θέσεων καθηγητών και όπως ανακοινώθηκε θα υπάρξουν και άλλες σύντομα. Οι ανάγκες, όμως, δεν καλύπτονται αν σκεφτεί κανείς, ότι τα τελευταία επτά χρόνια αποχώρησαν περίπου 800 καθηγητές, οι οποίοι δεν έχουν αντικατασταθεί. Στα θετικά στοιχεία το υπ. Παιδείας ανακοίνωσε ότι θα έχουμε κάποια μείωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ στο πλαίσιο συμφωνίας, ενώ θα υπάρξει ελαφρά αύξηση του προϋπολογισμού για το 2017» γνωστοποίησε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

    «Ευχάριστη έκπληξη η δημοφιλία του Τμήματος Μουσουλμανικών Σπουδών»

    Κληθείς να σχολιάσει το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για το νεοϊδρυθέν Τμήμα Μουσουλμανικών Σπουδών στο ΑΠΘ, το οποίο κάλυψε όλες τις θέσεις και διεκδίκησαν την εισαγωγή σε αυτό 2.800 άτομα, ο κ. Μήτκας έκανε λόγο για ευχάριστη έκπληξη. «Ελπίζουμε ότι θα ξεκινήσει καλά και ότι θα επιτελέσει τον στόχο του, που είναι κυρίως η παραγωγή καθηγητών μέσης εκπαίδευσης για τα σχολεία της μειονότητας και όλα τα σχολεία όπου έχουμε μουσουλμάνους μαθητές. Θεωρώ ότι αρκετοί το επέλεξαν για την προοπτική καλής επαγγελματικής αποκατάστασης» σημείωσε.

    Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, την υποχώρηση των ελληνικών πανεπιστημίων στους διεθνείς πίνακες κατάταξης (QS, λίστα Σανγκάης) ο κ. Μήτκας εξήγησε ότι ένας σημαντικός παράγοντας που την ερμηνεύει είναι η συνεχιζόμενη απομείωση του προσωπικού όλων των κατηγοριών. «Με λιγότερους καθηγητές και τους ίδιους ή περισσότερους φοιτητές κάθε χρόνο, αυξάνει ο λόγος των φοιτητών ανά καθηγητή, ενώ οι άνθρωποι που αποχωρούν παύουν να παράγουν δημοσιεύσεις και δε μπαίνουν νεότεροι να αναπληρώσουν το κενό. Παράλληλα, είμαστε σε μειονεκτική θέση σε ό,τι αφορά το ποσοστό αλλοδαπών φοιτητών. Αν δε δώσουμε κι εμείς την αίσθηση ανοιχτού διεθνούς πανεπιστημίου, ελκυστικού στις νέες και τους νέους όλου του κόσμου, δύσκολα θα ανέβουμε» είπε, εκτιμώντας παρόλα αυτά ότι «με βάση την αποεπένδυση στην Παιδεία, που έχει συμβεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, και την επένδυση που γίνεται σε άλλες χώρες, το γεγονός ότι διατηρούμαστε σχεδόν στα ίδια επίπεδα είναι εντυπωσιακό».

    «Το ΑΠΘ εξακολουθεί ευτυχώς να έχει μία σημαντική ερευνητική δραστηριότητα, που οφείλεται κυρίως στους καθηγητές και ερευνητές του, με αποτέλεσμα η Επιτροπή Ερευνών να μπορεί να διατηρεί συμβάσεις και να απασχολεί πάνω από 3.000 άτομα κάθε χρόνο, πέραν των μόνιμων υπαλλήλων του πανεπιστημίου. Αυτό είναι μία πολύ σημαντική συμβολή στην οικονομία της πόλης, αλλά κι ένα παράδειγμα ανάσχεσης του κύματος εξόδου των νέων ερευνητών στο εξωτερικό. Είμαστε περήφανοι που μέσα από τις επιτυχίες των καθηγητών μας, μπορούμε και προσφέρουμε δημιουργική διέξοδο στα όνειρα των νέων επιστημόνων της Ελλάδας» επισήμανε.

    [06] Καταστράφηκε μεγάλο μέρος του χοτ σποτ της Μόριας, εκατοντάδες χωρίς στέγη

    Μια άγρια νύχτα από αυτές που καταγράφονται στην ιστορία ζει από αργά το απόγευμα η Λέσβος. Οι προαναγγελθείσες εδώ και καιρό εξεγέρσεις, οι συγκρούσεις ανάμεσα στις εθνικές ομάδες των προσφύγων και των μεταναστών, ο πολύμηνος εγκλεισμός χιλιάδων ανθρώπων σε ένα χώρο φτιαγμένο για τους μισούς από όσους κλήθηκε να εξυπηρετήσει και στο τέλος οι φωτιές έδωσαν ένα τέλος στο χοτ σποτ της Μόριας έτσι όπως το ξέραμε μέχρι σήμερα. Το ξημέρωμα άγνωστο είναι πως θα βρει το χώρο αλλά και χιλιάδες ανθρώπους που ζούσαν σε αυτό κι ένας Θεός ξέρει πού θα περάσουν τη νύχτα.

    Όλη μέρα σήμερα μαίνονταν οι συγκρούσεις μέσα κι έξω από το χοτ σποτ. Άνθρωποι από διάφορες εθνικές ομάδες προσφύγων και μεταναστών που δεν ξέρουν εδώ και μήνες τι θα κάνουν αφού παραμένουν εγκλωβισμένοι στο νησί συγκρούονταν και έκαιγαν ο ένας τις σκηνές του άλλου μαζί με όλα τους τα υπάρχοντα. Κάποια στιγμή οι φωτιές εξαπλώθηκαν κι έξω από το στρατόπεδο, καίγοντας δεκάδες στρέμματα ελαιοκτημάτων. Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες διέφυγαν, κι όλα αυτά μέχρι τις 7 περίπου το απόγευμα που η κατάσταση έγινε ανεξέλεγκτη.

    Οι φωτιές επεκτάθηκαν, καίγοντας εκατοντάδες μικρές και μεγάλες σκηνές. Μαζί με αυτές και τα υπάρχοντα των ανθρώπων που ζούσαν σε αυτές,. Μάνες με μωρά στην αγκαλιά, ηλικιωμένοι, παιδιά και άνδρες που έτρεξαν να φύγουν από τη φωτιά με ό,τι ρούχα φορούσαν. Πολλοί από αυτούς ξυπόλητοι.

    Οι Άραβες κατευθύνθηκαν προς την πόλη, όμως στη διασταύρωση της Παναγιούδας τους σταμάτησαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Οι Αφρικανοί κινήθηκαν προς τη Μόρια ώστε μέσω του χωριού να κατεβούν στη Μυτιλήνη. Στην είσοδο όμως της Μόριας τους περίμεναν αστυνομικοί μαζί με πολίτες που με άγριες διαθέσεις τους απαγόρευσαν να περάσουν μέσα από το χωριό, στέλνοντας τους πίσω. Πολλοί από αυτούς κινήθηκαν τότε προς τη Μυτιλήνη μέσω της εθνικής οδού στη Λάρσο, διανύοντας με τα πόδια περίπου 25 χιλιόμετρα.

    Περίπου τα μεσάνυχτα οι φωτιές έσβησαν και η πρώτη καταγραφή των ζημιών λέει πως καταστράφηκε περίπου το 60% των εγκαταστάσεων. Όσοι από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ξαναμπήκαν μέσα στο χοτ σποτ δεν βρήκαν παρά μόνο τους σκελετούς των σκηνών τους κάρβουνα, στάχτες και λάσπες από τα νερά της πυροσβεστικής.

    Βοήθεια σε αυτούς τους ανθρώπους καμία, ιδιαίτερα από τις ποικιλώνυμες και ακριβοπληρωμένες ΜΚΟ. Και τη νύχτα, λένε οι προβλέψεις της ΕΜΥ, θα βρέξει δυνατά?

    [07] Μέλη της Χρυσής Αυγής επιτέθηκαν σε ομάδα γυναικών

    Εντυπωσιάζει η φωτογραφία με μέλη της οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» την ώρα που επιτίθονταν χθες εναντίον ομάδας νεαρών γυναικών που περνούσαν από γειτονικό δρόμο τη ώρα της συγκέντρωσης των κατοίκων της Μόριας για το μεταναστευτικό.

    Η ομάδα των μελών της «Χρυσής Αυγής» είναι γνωστή στην κοινωνία της Μυτιλήνης από παλιότερη δραστηριότητα τους, χαρακτηριστική είναι μάλιστα φωτογραφία τους πριν τρία χρόνια, το Σεπτέμβριο του 2013 ως «τάγμα εφόδου» σε παρέμβαση τους στην περιοχή της Θερμής. Η φωτογραφία αυτή είχε αναρτηθεί τότε στην ιστοσελίδα της οργάνωσης στη Λέσβο και δημοσιοποιεί σήμερα το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

    Ας σημειωθεί ότι η μια από τις νεαρές γυναίκες που δέχθηκε την επίθεση των Χρυσαυγιτών,γνωστή εθελόντρια που δραστηριοποιείται σε δομή φιλοξενίας στη Μυτιλήνη,μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης όπου της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Σήμερα θα υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία με το ερώτημα της ρήξης συνδέσμου στο γόνατο ενώ όπως έγινε γνωστό σήμερα αναμένεται επίσης να προχωρήσει στην υποβολή μηνύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες το όλο θέμα ερευνάται και από τις αστυνομικές αρχές αλλά και από την Εισαγγελία Πρωτοδικών.

    Τα ίδια άτομα γνωστά μέλη της οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» επιτέθηκαν φραστικά και στο Δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό υβρίζοντας τον ενώ σε όλη τη διάρκεια της χθεσινής πορείας των κατοίκων της Μόριας με συνθήματα τους εναντίον των μεταναστών και των προσφύγων, της κυβέρνησης και των τοπικών αυτοδιοικητικών αρχών προσπαθούσαν να εκτρέψουν την πορεία από το προκαθορισμένο πολιτικό και διεκδικητικό πλαίσιο της το οποίο είχε την υποστήριξη του συνόλου σχεδόν των πολιτικών δυνάμεων στο νησί. Επίσης πρωταγωνίστησαν τόσο το απόγευμα της Κυριακής έχοντας παρεισφρήσει στη συγκέντρωση πολιτών κατά την υποστολή της σημαίας, στη σύγκρουση με ομάδα αντεξουσιαστών όσο και στις ύβρεις κατά δημοσιογράφων που κάλυπταν το γεγονός. Ας σημειωθεί ότι συμμετείχαν και χθες το βράδυ σε μπλόκα που στήθηκαν στους δρόμους γύρω από το χωριό Μόρια για να αποκλείσουν το πέρασμα μεταναστών και προσφύγων που έφευγαν από το καιόμενο χοτ- σποτ προς την πόλη της Μυτιλήνης.

    Να τονίζουμε εδώ ότι χθες το δημοτικό συμβούλιο Λέσβου με δυο ψηφίσματα του καταδίκασε τη δράση των παρακρατικών ακροδεξιών και των όσων κρύβονται πίσω από αυτούς.

    Με το πρώτο ψήφισμα που κατέθεσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας και έγινε δεκτό «το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου καταδικάζει τα έκτροπα που έλαβαν χώρα χθες (σ.σ. προχθές) και σήμερα (σ.σ. χθες) με αφορμή "τάχα"το...προσφυγικό και τη δίκαιη διαμαρτυρία των κατοίκων της Μόριας υποδαυλισμένα από συγκεκριμένους κομματικούς κύκλους και ανθρώπους με στόχο μικροκομματικά και προσωπικά συμφέροντα. Η Λέσβος ήταν και θα είναι τόπος ανθρωπιάς και δημοκρατίας στην οποία δεν έχει τόπο ο φασισμός». Από τη διαδικασία αυτού του ψηφίσματος οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία απείχαν.

    Επίσης με άλλο ψήφισμα που κατέθεσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της αριστερής παράταξης του «Άλλου Δρόμου» και έγινε δεκτό «το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου καταδίκασε απερίφραστα τους προπηλακισμούς φοιτητών και δημοσιογράφων που συνέβησαν σήμερα (σ.σ. χθες) από τραμπούκους που εμφανίζονται ως υποστηρικτές εγκληματικής οργάνωσης, ζητώντας ταυτόχρονα την άμεση, αυτεπάγγελτη επέμβαση οργάνων της Δικαιοσύνης. Ως ένα από τους τοπικούς θεσμούς και θεματοφύλακες της Δημοκρατίας δηλώνει ότι στον τόπο μας δεν θα βρει χώρο δράσης ο σύγχρονος φασισμός». Στη διαδικασία αυτού του ψηφίσματος οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία ψήφισαν λευκό.

    Διαβάστε επίσης:

    Μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης στη Λέσβο

    Ο Ι. Μουζάλας διαψεύδει τη δημιουργία νέου κέντρου φιλοξενίας στο νησί

    [08] Τζ. Ναπολιτάνο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πρέπει να αναθεωρήσουμε όλοι το θέμα του χρέους

    «Πρέπει να βρεθεί τρόπος να αναθεωρήσουμε όλοι το θέμα του χρέους", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ι πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας και ισόβιος γερουσιαστής, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προσπάθεια ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους.

    Ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο τιμήθηκε απόψε με το «βραβείο Δημήτρης Τσάτσος 2016», του Κέντρου Ευρωπαϊκού και Συνταγματικού Δικαίου - Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου. Η απονομή έγινε στην ελληνική πρεσβεία στην Ρώμη.

    «Αν παραμείνει το βάρος αυτό, η τεράστια επιρροή του συνόλου του χρέους, το οποίο συσσωρρεύθηκε τις περασμένες δεκαετίες, είναι πολύ δύσκολο για τις χώρες που σηκώνουν, ακριβώς, το βάρος αυτό στους ώμους τους, να βγουν από την δίνη του χρέους, της μη ανάπτυξης και της κοπιαστικής προσπάθειας να βρουν στήριξη για νέες επενδύσεις. Είναι πολύ δύσκολο, αν δεν υπάρξει ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα επενδύσεων, με ένα ευρωπαϊκό σχέδιο".

    Σε ερώτηση, δε, του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με την δυνατότητα να εγκαταλειφθεί οριστικά η λιτότητα στην Ευρώπη, ο Ναπολιτάνο απάντησε:

    «Πρόκειται για βασικό κεφάλαιο, ευτυχώς, της Έκθεσης για την κατάσταση της Ένωσης που παρουσίασε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Γιούνκερ. Πρέπει κανείς να βασιστεί στις δεσμεύσεις αυτές, ώστε να βρουν άμεση και ουσιαστική εφαρμογή. Πρόκειται για δημόσιες επενδύσεις μεγαλύτερες απ' ότι είχε προβλεφθεί έως τώρα».

    [09] Βομβαρδίστηκαν φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια κοντά στο Χαλέπι, 12 νεκροί

    Συριακά ή ρωσικά μαχητικά αεροπλάνα βομβάρδισαν κοντά στο Χαλέπι τα φορτηγά που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια αργά χθες μετά το τέλος μιας εκεχειρίας που κράτησε μια εβδομάδα, σκοτώνοντας 12 άτομα, μεταξύ των και προσωπικό της Ερυθράς Ημισελήνου, είπαν το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και ακτιβιστές της αντιπολίτευσης.

    Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα, ο συριακός στρατός δήλωσε ότι κυβερνητικές δυνάμεις απέκρουσαν μια επίθεση ανταρτών στα νοτιοδυτικά του Χαλεπιού νωρίς τη Τρίτη. Η επίθεση, είπε ο στρατός, έγινε κοντά στην περιοχή Ραμούσα, όπου βρίσκονται στρατιωτικές εγκαταστάσεις που επανέκτησαν οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους νωρίτερα τον μήνα αυτό.

    Τουλάχιστον οκτώ φορτηγά καταστράφηκαν στην επίθεση κοντά στην κωμόπολη Ουρμ αλ Κούμπρα, είπε ακτιβιστής της αντιπολίτευσης που ήταν αυτόπτης μάρτυρας, ενώ ήταν σταθμευμένα στο τοπικό παράρτημα της Ερυθράς Ημισελήνου, το οποίο επίσης καταστράφηκε.

    "Καθώς σας μιλάω, οι αδελφοί μου προσπαθούσαν να σβύσουν τις φωτιές, και εμείς υποστήκαμε άλλες τέσσερις επιθέσεις (...) ακριβώς στο ίδιο μέρος", είπε ο ακτιβιστής, που δήλωσε ότι ονομάζεται Αμπού Σαχούντ. "Βρίσκονται ακόμα στον αέρα", είπε στο πρακτορείο Reuters, από την ίδια περιοχή, στέλνοντας βίντεο που έδειχνε να φλέγονται αρκετά ρυμουλκούμενα.

    Κάτοικος της περιοχής είπε στο Reuters δια τηλεφώνου ότι τα φορτηγά είχαν χτυπηθεί από περίπου πέντε ρουκέτες ενώ βρίσκονταν σταυθμευμένα στο κέντρο της συριακής Ερυθράς Ημισελήνου, και ότι ο επικεφαλής του κέντρου και αρκετοί άλλοι έχουν τραυματιστεί σοβαρά.

    Νωρίτερα τη Δευτέρα, τα Ηνωμένα Έθνη ότι η βοήθεια η οποία συμπεριελάμβανε αλεύρι και φαρμακευτικές προμήθειες για 78.000 άτομα θα παραδιδόταν στην Ουρμ αλ Κούμπρα.

    Ο ΟΗΕ και ο Ερυθρός Σταυρός επιβεβαίωσαν ότι είχαν χτυπηθεί τα ρυμουλκούμενα. Το Παρατηρητήριο, το οποίο εδρεύει στη Βρετανία, είπε ότι τα φορτηγά είχαν ήδη κάνει μια τακτική παράδοση βοήθειας που είχε οργανωθεί από έναν διεθνή οργανισμό σε μια περιοχή δυτικά του Χαλεπιού.

    "Είμαστε βαθύτατα συγκλονισμένοι για το ότι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και αποστολές έχουν για άλλη μια φορά υποφέρει από την βιαιότητα του πολέμου αυτού", είπε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού σε δήλωση που έστειλε ηλεκτρονικά στο Reuters.

    Το Παρατηρητήριο ανέφερε ότι έχουν γίνει τουλάχιστον 40 βομβαρδισμοί μέσα και γύρω από το Χαλέπι από το τέλος της εκεχειρίας, και ότι συνολικά 32 άτομα έχουν σκοτωθεί.

    [10] Νανοτεχνολογία: Νέο ρεκόρ Γκίνες για τη μικρότερη στον κόσμο σημαία

    Καναδοί ερευνητές δημιούργησαν μια νανο-σημαία της χώρας τους, που έχει μήκος μόνο 1,18 μικρομέτρων (εκατομμυριοστών του μέτρου) και η οποία κατέκτησε το Ρεκόρ Γκίνες ως η μικρότερη σημαία χώρας στον κόσμο.

    Η σημαία, που είναι αόρατη με γυμνό μάτι και μπορεί να παρατηρηθεί μόνο με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, είναι δημιούργημα του Ινστιτούτου Κβαντικής Υπολογιστικής του Πανεπιστημίου του Γουότερλου.

    Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα σύστημα λιθογραφίας ηλεκτρονικής ακτίνας πάνω σε μια βάση πυριτίου. Η σημαία θα παρουσιασθεί σε έκθεση για τα 150 «γενέθλια» από την ίδρυση του Καναδά, που γιορτάζονται το 2017.

    [11] Τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 βοηθάνε τους μαθητές στο σχολείο

    Τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα μπορούν να βελτιώσουν τις ικανότητες ανάγνωσης των μαθητών του Δημοτικού, σύμφωνα με μια νέα μικρή σουηδική επιστημονική έρευνα, την πρώτη του είδους της που ήταν τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με ψευδοφάρμακο και διπλά «τυφλή». Η βελτίωση φαίνεται να είναι πιο έντονη στα παιδιά με προβλήματα συγκέντρωσης και προσοχής.

    Οι ερευνητές του Κέντρου Νευροψυχιατρικής της Ιατρικής Ακαδημίας Σαλγκρένσκα του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, με επικεφαλής τον Ματς Τζόνσον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό παιδοψυχιατρικής "Journal of Child Psychology and Psychiatry", μελέτησαν 154 μαθητές εννέα έως δέκα ετών, που χωρίσθηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Η μία έπαιρνε επί τρεις μήνες κάψουλες με ωμέγα-3 και ωμέγα-6, ενώ η άλλη έπαιρνε εικονικά διατροφικά συμπληρώματα (πλασίμπο).

    Η δοκιμή ήταν απολύτως «τυφλή», δηλαδή ούτε οι ερευνητές, ούτε οι γονείς, ούτε τα παιδιά γνώριζαν ποιο παιδί ανήκε στις δύο ομάδες. Μετά το τρίμηνο, όλοι οι μαθητές κλήθηκαν να κάνουν ένα τεστ σε υπολογιστή, το οποίο μετρούσε τις ικανότητες ανάγνωσης (ταχύτητα, κατανόηση, λεξιλόγιο, προφορά κ.α.).

    Αφού έγιναν αυτά τα τεστ, στο τελικό στάδιο της έρευνας, όλα πλέον τα παιδιά -και αυτά που πρoηγουμένως είχαν πάρει πλασίμπο- πήραν ωμέγα-3 και ωμέγα-6 για άλλο ένα τρίμηνο.

    Όπως διαπιστώθηκε, οι ικανότητες ανάγνωσης των παιδιών που είχαν πάρει τα ωμέγα λιπαρά οξέα, ήσαν καλύτερες. Ιδίως οι μαθητές με ήπια προβλήματα προσοχής, εμφάνισαν μεγαλύτερη βελτίωση.

    «Η σύγχρονη διατροφή περιέχει σχετικά λίγα ωμέγα-3, πράγμα που πιστεύεται ότι έχει αρνητική επίπτωση στα παιδιά, όσον αφορά την μάθηση, τον αλφαβητισμό και την προσοχή. Οι κυτταρικές μεμβράνες στον εγκέφαλο αποτελούνται κυρίως από πολυακόρεστα λίπη και υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι τα λιπαρά οξέα είναι σημαντικά για την μετάδοση των σημάτων μεταξύ των νευρικών κυττάρων», δήλωσε ο Τζόνσον.

    Ο ρόλος των πολυακόρεστων λιπών στην μάθηση και τη συμπεριφορά των παιδιών εξελίσσεται πλέον σε σημαντικό πεδίο έρευνας.

    Σύνδεσμος: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση:

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27545509

    [12] Tις προοπτικές της Ελλάδας θα παρουσιάσει ο Αλ. Τσίπρας

    Τη θέση και τις προοπτικές της Ελλάδας αναμένεται να παρουσιάσει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε ομιλία του σήμερα το μεσημέρι (τοπική ώρα) στο Concordian Summit στην Νέα Υόρκη.

    Αργότερα, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στην Σύνοδο των Ηγετών για το Προσφυγικό, στο πλαίσιο της 71ης Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ, υπό τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Ειδικά για το προσφυγικό, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ενώ η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης από την αρχή της κρίσης ήταν να ανοίξει και να διατηρηθεί η συζήτηση για την διαχείριση του ζητήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τώρα πλέον, εκ των πραγμάτων, οι προσδοκίες εστιάζονται στο να ανοίξει η συζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο, με δεδομένο ότι το ζήτημα αγγίζει πολλές χώρες.

    Σημειώνουν, επίσης, ότι στο Στρογγυλό Τραπέζι, χθες το απόγευμα, αποτυπώθηκε ένα καλό κλίμα, στην κατεύθυνση της αναζήτησης και εκπόνησης συνεκτικής πολιτικής στα φλέγοντα ζητήματα των νόμιμων διαδρόμων των προσφυγικών ροών, της επανεγκατάστασης και της στήριξης των χωρών πρώτης υποδοχής.

    Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός έχει θέσει δύο σημαντικές επιπλέον παραμέτρους σε ό,τι αφορά την διαχείριση του προσφυγικού, με την πρώτη να αφορά στον σεβασμό της Συνθήκης της Γενεύης και του Διεθνούς Δικαίου και την δεύτερη να αφορά στην υπεράσπιση της δημοκρατίας. Ο κ. Τσίπρας επικεντρώθηκε στις δύο χθεσινές παρεμβάσεις του στους κινδύνους που ελλοχεύουν για την δημοκρατία σε περίπτωση που η διεθνής κοινότητα αποτύχει να εκπονήσει μια στρατηγική διαχείρισης του προσφυγικού με στοιχεία συνεκτικότητας, αλληλεγγύης και σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

    Ταυτόχρονα η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπογραμμίζει πως η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης εκ μέρους της Ελλάδας έγινε με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ επιπλέον, η Ελλάδα δεν υιοθέτησε ακροδεξιά ατζέντα, γεγονότα που μπορούν να καταστήσουν την ελληνική διαχείριση της κρίσης μοντέλο παγκοσμίως.

    Ο πρωθυπουργός θα έχει σήμερα συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάϊντεν, στην διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν το ελληνικό χρέος - με τον πρωθυπουργό να αναφέρεται τόσο στην πρόοδο που σημειώνει η Ελλάδα, όσο και στην συμφωνία επί του θέματος αυτού - καθώς και το Κυπριακό.

    Η Αθήνα, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, θεωρεί ότι η συζήτηση για το χρέος συνεχίζεται, και εκτιμά ότι μαζί με την δεύτερη αξιολόγηση πρέπει να υπάρξει και συμφωνία για την διευθέτηση του χρέους με συγκεκριμένα βήματα, σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο.

    Ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ τα δεδομένα της οικονομίας, καθώς και τις προοπτικές της ως το τέλος του έτους.

    Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί πως η επίλυση του ζητήματος θα συνιστά ένα ακόμα βήμα για την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

    Η Αθήνα υποστηρίζει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, εκτιμά ότι έχουν γίνει ορισμένα βήματα, στηρίζει τις συνομιλίες, θεωρεί πως πρέπει να εκλείψει το ζήτημα των εγγυήσεων το οποίο θεωρεί αναχρονιστικό, και υπογραμμίζει ότι προϋπόθεση της λύσης είναι να φύγει ο τουρκικός στρατός κατοχής.

    Επίσης, ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με την Βρετανίδα ομόλογό του, Τερέζα Μέι, κατόπιν αιτήματος της ιδίας, στο πλαίσιο επαφών που πραγματοποιεί με ξένους ηγέτες.

    Όπως σημειώνουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, το θέμα της Βρετανίας έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τόσο για την μορφή που θα πάρει το Brexit, όσο και για το μέλλον των Ελλήνων εργαζόμενων και φοιτητών που ζουν στη χώρα.

    Διαβάστε επίσης:

    Το κυπριακό συζήτησαν στη Νέα Υόρκη Τσίπρας και Αναστασιάδης

    Αλ. Τσίπρας: Οι προκλήσεις του μεταναστευτικού δεν αντιμετωπίζονται με ξεπερασμένα εργαλεία

    Μήνυμα του Αλ. Τσίπρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από τη συνέλευση του ΟΗΕ

    Συνάντηση Τσίπρα - Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη

    [13] Σώοι οι χειριστές ενός «Απάτσι» που κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή Βρασνών

    Ενα ελικόπτερο της αεροπορίας στρατού κατέπεσε το πρωί στη θαλάσσια περιοχή Βρασνών Θεσσαλονίκης. Οι δύο χειριστές του ελικοπτέρου κατάφεραν να διασωθούν.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελικόπτερο κατέπεσε περίπου στις 9 το πρωί.

    [14] Μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης στη Λέσβο

    Μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στη Λέσβο, μετά τα χθεσινά σοβαρά επεισόδια και την πυρκαγιά που κατέκαψε μεγάλο μέρος του χοτ σποτ της Μόριας συζητούνται αυτή την ώρα σε σύσκεψη στην Αθήνα, σύμφωνα με το γενικό γραμματέας Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής Γιάννη Γιαννέλλη.

    Μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Γιαννέλλης δήλωσε πως για την αντιμετώπιση της κρίσης, με απόφαση των συναρμόδιων υπουργών Αιγαίου Θ.Δρίτσα και Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα, προτείνεται να ναυλωθεί πλοίο το οποίο θα μεταβεί στο λιμάνι της Μυτιλήνης προκειμένου να χρησιμοποιηθεί προσωρινά ως καταυλισμός κυρίως οικογενειών κι αυτό μέχρι να επαναλειτουργήσει πλήρως το χοτ σποτ. Επίσης, θα μεταβούν στη Λέσβο άμεσα δυο διμοιρίες ΜΑΤ.

    Σε σύσκεψη αυτή τη στιγμή συζητιούνται επιπλέον λύσεις ανακούφισηςτόσο της Λέσβου όσο και των άλλων νησιών του ανατολικού Αιγαίου που δέχονται ροές μεταναστών και προσφύγων που στη συνέχεια εγκλωβίζονται.

    [15] Παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Κ. Ξιφαράς

    Την παραίτησή του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του ΔΕΣΦΑ υπέβαλε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Κωνσταντίνος Ξιφαράς.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ξιφαράς ο οποίος είχε αναλάβει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου τον Οκτώβριο του 2013 συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη.

    Η παραίτηση υποβάλλεται ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις για την αποκρατικοποίηση της εταιρίας με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα: είτε να προχωρήσει η μεταβίβαση του 66% των μετοχών στην εταιρία SOCAR του Αζερμπαϊτζάν και εν συνεχεία (σύμφωνα με τις επιταγές της Κομισιόν) ο περιορισμός της συμμετοχής της αζέρικης εταιρίας κάτω από το 49%, είτε να μην επιτευχθεί τελική συμφωνία, οπότε το Δημόσιο σκοπεύει να διεκδικήσει αποζημιώσεις δια της νομικής οδού.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 20 September 2016 - 8:32:24 UTC