Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μαξίμου: Η προσπάθεια της ΝΔ να μην εφαρμοστούν οι νόμοι και να πληγεί η κυβέρνηση θα πέσει στο κενό
  • [02] ΝΔ: Να υπάρξει άπλετο φως στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες
  • [03] Κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και δημοσιογράφοι προσκείμενοι στο κυβερνών κόμμα, βρίσκονται πίσω από τον κ. Καλογρίτσα
  • [04] Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ στον Γ. Κουμουτσάκο
  • [05] Αλ. Φλαμπουράρης: Τα επενδυτικά σχέδια που έχουν συμφωνηθεί θα συνεχιστούν
  • [06] Θ. Φωτίου στο «Πρακτορείο fm»: Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης είναι ένα πρόγραμμα τριών μέτρων που θα εγκατασταθεί μόνιμα
  • [07] ΤτΕ: Αίρονται οι περιορισμοί στη χορήγηση δανείων της Τράπεζας Αττικής
  • [08] Π.Ρουμελιώτης: Σύντομα, θα ανακοινωθεί και θα υλοποιηθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Attica Bank
  • [09] Ν. Φίλης: Το υπουργείο Παιδείας είναι πάντοτε ανοικτό στο διάλογο με την Εκκλησία
  • [10] «Πρωταθλητές» στον τζόγο και το αλκοόλ οι Έλληνες μαθητές, σύμφωνα με μεγάλη ευρωπαϊκή έρευνα
  • [11] Γ. Βασιλειάδης στο «Πρακτορείο 104,9 fm»: «Κανένα "άβατο" στη Δημόσια Διοίκηση»
  • [12] Γ. Πάλλης στο "Πρακτορείο FM" :«Η εικόνα αλληλεγγύης της Λέσβου δεν μπορεί να αμαυρώνεται, αλλά ταυτόχρονα, πρέπει να δίνονται και λύσεις»
  • [13] «Δεν υπάρχει θεός του πολέμου», δηλώνει ο πάπας Φραγκίσκος
  • [14] Ξ. Κοντιάδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ : «O Tζόρτζιο Ναπολιτάνο είναι τεράστια προσωπικότητα της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής»
  • [15] Η «νέα» Εθνική Πινακοθήκη παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο Μουσείων, τα μέλη του οποίου ενέκριναν ομόφωνα τις σχετικές μελέτες
  • [16] Στο αρχοντικό της Μπουμπουλίνας
  • [17] Κύκλοι της αντιπροεδρίας: Υπάρχουν κέντρα που επιδιώκουν είτε το κλείσιμο είτε την εξαγορά της Τράπεζας Αττικής έναντι ευτελούς τιμήματος
  • [18] Π. Κουρουμπλής: Να καταθέσει ο κ. Στουρνάρας, όλα τα στοιχεία για την Τράπεζα Αττικής
  • [19] Η Α. Καζάζου στο «Insenso», το οποίο ανεβαίνει στο Θέατρο Τέχνης

  • [01] Μαξίμου: Η προσπάθεια της ΝΔ να μην εφαρμοστούν οι νόμοι και να πληγεί η κυβέρνηση θα πέσει στο κενό

    Οι προσπάθειες όσων επιχειρούν να πλήξουν την κυβέρνηση στο ηθικό της πλεονέκτημα και να μην εφαρμοστούν οι νόμοι, θα πέσουν στο κενό διαμηνύει το Μέγαρο Μαξίμου και κατηγορεί τη ΝΔ ότι συμπλέει με τους «λυτούς και δεμένους» που δεν θέλουν τη νομιμότητα.

    «Η κυβέρνηση εφαρμόζει τους κανονισμούς και τους Νόμους του Κράτους. Η προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των "λυτών και δεμένων" να μην εφαρμοστούν οι νόμοι και να πλήξουν το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης, πέφτει στο κενό», αναφέρουν ειδικότερα κυβερνητικές πηγές και υπογραμμίζουν ότι «το καθεστώς της ανομίας των 27 χρόνων στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, έκλεισε οριστικά και αμετάκλητα».

    [02] ΝΔ: Να υπάρξει άπλετο φως στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες

    Να ριχθεί άπλετο φως και να απαντηθούν τα ερωτήματα που υπάρχουν γύρω από το πόθεν έσχες των υπερθεματιστών στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ζήτησε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, η Νέα Δημοκρατία.

    Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Κώστας Τσιάρας, ζήτησε να γίνει συνολική συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και σημείωσε ότι αποτελεί αυτό αίτημα του πολιτικού συστήματος, στο οποίο δεν ανταποκρίνεται η κυβερνητική πλειοψηφία.

    Σημειώνεται ότι στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η κυβερνητική πλειοψηφία αρνήθηκε την κλήση των υπερθεματιστών για τον έλεγχο του πόθεν έσχες τους.

    Τελικώς, οι εμπλεκόμενοι θα κληθούν, με αίτημα της μειοψηφίας, που έκανε χρήση των δυνατοτήτων που της δίνει ο κανονισμός της Βουλής, γι? αυτό και ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε ότι η κυβέρνηση σύρεται από τη μειοψηφία.

    «Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποχαιρετήσει οριστικά το ηθικό πλεονέκτημα», ανέφερε ο κ. Μάκης Βορίδης. Σημείωσε ότι είναι επιβεβλημένος ο έλεγχος και η προέλευση και τρόπος απόκτησης των χρημάτων των υπερθεματιστών. «Αυτό που υπήρξε η ναυαρχίδα της κυβέρνησης για την διαφάνεια και τη δημοκρατία, ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, η κυβερνητική πλειοψηφία δεν θέλει να συζητηθεί» πρόσθεσε ο κ. Βορίδης.

    «Η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να συμπράξει σε μία υπόθεση διαφάνειας, συνιστά την πλήρη απονομιμοποίηση του διαγωνισμού» δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

    Ο κ. Βορίδης προέβλεψε ότι καθώς υπάρχουν παρατυπίες και ενδεχομένως παρανομίες, θα δοθεί συνέχεια στην Δικαιοσύνη. Σημείωσε δε ότι «Τράπεζα Αττικής, Σπίρτζης, Καραμπάτσος, κυβέρνηση, Καλογρίτσας, πενταμελής επιτροπή του διαγωνισμού, όλα αυτά φαίνεται να σχετίζονται μεταξύ τους».

    [03] Κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και δημοσιογράφοι προσκείμενοι στο κυβερνών κόμμα, βρίσκονται πίσω από τον κ. Καλογρίτσα

    Ο Σταύρος Θεοδωράκης με δήλωσή του πριν από λίγη ώρα στη Βουλή κατήγγειλε ότι η εμπλοκή της οικογένειας Καλογρίτσα στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών είναι σχέδιο «συγκεκριμένων υπουργών και συγκεκριμένων κομματικών δημοσιογράφων του ΣΥΡΙΖΑ», όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Ο επικεφαλής του Ποταμιού εκτίμησε ότι οι εξελίξεις τις επόμενες ημέρες θα είναι καταιγιστικές υπό την πίεση των αποκαλύψεων και των γεγονότων. Ανέφερε παράλληλα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ως το καλύτερο παιδί του παλιού συστήματος δίνει λεφτά, πολλά εκατομμύρια στους δικούς του εργολάβους», ενώ επανέλαβε την απαίτηση του Ποταμιού να παρουσιαστεί το πόρισμα για την τράπεζα Αττικής

    Αναλυτικά η δήλωση έχει ως εξής:

    «Τα θαλασσοδάνεια, είναι ένα παλιό κόλπο όλων των κομμάτων εξουσίας. "Ενισχύουμε κάποιους εργολάβους για να μας ενισχύσουν, να μας χρηματοδοτήσουν δηλαδή, και αυτοί στη συνέχεια". Και ο ΣΥΡΙΖΑ ως το καλύτερο παιδί του παλιού συστήματος, κάνει το ίδιο πράγμα. Δίνει λεφτά, πολλά εκατομμύρια στους δικούς του εργολάβους. Απαιτούμε το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος για τη χρηματοδότηση της Τράπεζας Αττικής σε διάφορους εργολάβους να έρθει στη Βουλή. Όμως το σχέδιο για την "Καλογρίτσας TV" δεν ήταν της οικογένειας Καλογρίτσα. Η ιδέα και το σχέδιο ήταν συγκεκριμένων υπουργών και συγκεκριμένων κομματικών δημοσιογράφων του ΣΥΡΙΖΑ. Τις επόμενες ημέρες θα έρθουν και οι αποκαλύψεις, αν και πιστεύω ότι η οικογένεια Καλογρίτσα πιεζόμενη από τις εξελίξεις θα αποκαλύψει άμεσα ποιοι την ενέπλεξαν σε αυτή την κωμική ιστορία τηλεόρασης».

    [04] Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ στον Γ. Κουμουτσάκο

    «Η ΝΔ και ο κ. Κουμουτσάκος δεν χάνουν ευκαιρία να συνηγορούν υπέρ της ανομίας στο τηλεοπτικό τοπίο, ακόμα και σε άσχετες ανακοινώσεις τους», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας στον εκπρόσωπο της ΝΔ, ο οποίος με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές δήλωσε ότι «τα σημερινά ?γενέθλια? έχουν γίνει μνημόσυνο του δήθεν ?ηθικού πλεονεκτήματος?. Απόδειξη, το θέμα του διαγωνισμού παρωδία, του διαγωνισμού οπερέτα, που έχει γίνει μπούμερανγκ, αν όχι Βατερλό για την κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου- Παππά».

    «Δηλώσεις σαν αυτή είναι χρήσιμες, αφού υπενθυμίζουν διαρκώς στους πολίτες ποιος αγωνίζεται για το δημόσιο συμφέρον και τα συμφέροντα των πιο αδύναμων, και ποιος στηρίζει τους ισχυρούς», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει ότι «ακόμα περιμένουμε, βέβαια, απαντήσεις για τον κ. Παπασταύρου, τον Κήρυκα, τη στήριξη του δημάρχου Ωραιοκάστρου, τις δηλώσεις του κ. Αθανασίου, και για τόσα πολλά ακόμα, που έχουμε χάσει πια τον λογαριασμό».

    «Να είναι βέβαιοι», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «ότι οι πολίτες προτιμούν μια ΝΔ στην αντιπολίτευση, ασχολούμενη με τη διαδικτυακή αναζήτηση ανακοινώσεων του ΣΥΡΙΖΑ, παρά στην κυβέρνηση, να περικόπτει την χρηματοδότηση σε Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος».

    [05] Αλ. Φλαμπουράρης: Τα επενδυτικά σχέδια που έχουν συμφωνηθεί θα συνεχιστούν

    Η παραχώρηση ακινήτων της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου με τους δήμους Αλίμου, Γλυφάδας και Βάρης-Βούλας, Βουλιαγμένης ανακοινώθηκε σήμερα κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Η συνάντηση έγινε παρουσία του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, του υφυπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μπαλάφα, του προέδρου του ΤΑΪΠΕΔ Στέργιου Πιτσιόρλα, του προέδρου της ΕΤΑΔ Γιώργου Τερζάκη και των δημάρχων Ανδρέα Κονδύλη (Αλίμου), Γρηγόρη Κωνσταντέλλου (Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης), και Γιώργου Παπανικολάου (Γλυφάδας).

    Για μία πολύ θετική εξέλιξη, αποτέλεσμα διαβουλεύσεων μηνών εκ μέρους των δημοτικών μας αρχών και διεκδικήσεις δεκαετιών εκ μέρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κάνουν λόγο οι τρεις δήμαρχοι, σε κοινή τους δήλωση μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

    «Στόχος μας είναι πλέον το παραλιακό μας μέτωπο να αναβαθμιστεί, να νοικοκυρευτεί, να αποκτήσει ανθρώπινο πρόσωπο και ταυτόχρονα να αποτελέσει πόλο ήπιας και βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο», προσθέτουν.

    Επίσης, ευχαρίστησαν την κυβέρνηση, το ΤΑΙΠΕΔ και την ΕΤΑΔ, «για την εποικοδομητική συνεργασία και για το πολύ θετικό τελικό αποτέλεσμα» και υπενθυμίζουν ότι στη Νότια Αθήνα «υπάρχουν πολλές σοβαρές εκκρεμότητες, για τις οποίες είναι απαραίτητη η περαιτέρω συνεργασία κράτους- αυτοδιοίκησης, με αιχμή του δόρατος την επένδυση στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού».

    «Η επένδυση στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, είναι κρίσιμο για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και της χώρας να προχωρήσει σε συνεργασία και συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες, ώστε τα όποια προβλήματα να βρίσκουν λύσεις συναινετικές», επισημαίνουν οι τρεις δήμαρχοι στην κοινή τους δήλωση και καταλήγουν:

    «Πιστεύουμε ότι υπάρχει μπροστά μας μεγάλη ανάγκη και περιθώριο για δημιουργική συνεργασία, ώστε να επιλυθούν σοβαρές εκκρεμότητες και να έρθει ανάπτυξη ισόρροπη, βιώσιμη, ολοκληρωμένη, ωφέλιμη για την εθνική οικονομία, αλλά και τις τοπικές μας κοινωνίες».

    «Η κυβέρνηση αποδεικνύει για ακόμη μία φορά, την πρόθεσή της να προχωρήσει σε κάθε αναγκαία πράξη, ώστε η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας να γίνεται προς όφελος των πολιτών με την εκμετάλλευση και αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων και από φορείς Δημοσίου συμφέροντος», υπογράμμισε από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.

    «Στο πλαίσιο της εν λόγω συνεργασίας θα εκτελεστούν απρόσκοπτα τα ήδη συμφωνημένα επενδυτικά σχέδια (πχ Ελληνικό) και θα αξιοποιηθούν τα ελεύθερα και υποβαθμισμένα τμήματα του παραλιακού μετώπου», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.

    Η συμφωνία μεταξύ ΕΤΑΔ και Δήμων αφορά την παραχώρηση ακινήτων του παραλιακού μετώπου από την Μαρίνα Αλίμου μέχρι τη Βάρκιζα.

    Με τη συμφωνία ικανοποιούνται χρόνια αιτήματα των τοπικών κοινωνιών, ενώ διασφαλίζεται η πρόσβαση των πολιτών στα τμήματα που παραλιακού μετώπου που θα αξιοποιηθούν.

    [06] Θ. Φωτίου στο «Πρακτορείο fm»: Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης είναι ένα πρόγραμμα τριών μέτρων που θα εγκατασταθεί μόνιμα

    Έως το τέλος του τρέχοντος μηνός θα λάβουν οι πρώτοι ωφελούμενοι του προγράμματος «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ) το πρώτο επίδομα, που ξεκινά από τα 200 ευρώ και αυξάνεται κλιμακωτά. Πρόκειται για τους δικαιούχους της πιλοτικής φάσης του προγράμματος σε 30 δήμους, όπως γνωστοποίησε μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9fm» η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, διευκρινίζοντας, παράλληλα, ότι στόχος είναι την 1η Ιανουαρίου του 2017 το ΚΕΑ να εφαρμοστεί και στους 325 δήμους της Ελλάδας, με την εκτίμηση ότι θα ωφεληθούν συνολικά 700.000 πολίτες.

    «Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) είναι ένα πρόγραμμα τριών μέτρων το οποίο θα εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα ?δεν είναι για έναν χρόνο, είναι για πάντα- και θα βελτιώνεται συνεχώς» είπε η κ. Φωτίου και πρόσθεσε: «Το προετοιμάσαμε προσεκτικά, έχουμε εκπαιδεύσει τους δήμους, που εφαρμόζεται σήμερα, έχουμε μία πολύ φιλική πλατφόρμα, για να μπαίνει ο κάθε πιθανά ωφελούμενος και μόνος του από το σπίτι του». Με την εισαγωγή του ΑΦΜ, η πλατφόρμα αντλεί από το σύστημα (ταμεία, taxis κ.λπ) όλα τα στοιχεία του χρήστη και με βάση τα εισοδήματά του των τελευταίων έξι μηνών τον ενημερώνει με την ολοκλήρωση συμπλήρωσης της φόρμας, εάν είναι δικαιούχος του ΚΕΑ.

    «Αν κάπου διαφωνεί ο ωφελούμενος μπορεί να πάει στον δήμο, με το ανάλογο πιστοποιητικό που θα του ζητήσει η πλατφόρμα, ώστε να πει ότι το τάδε σημείο δεν είναι σωστό, ότι πχ έκανε ένα παιδί στο μεταξύ και αυτό δεν είναι δηλωμένο» διευκρίνισε η κ Φωτίου.

    Σε ό,τι αφορά τους τρεις πυλώνες του προγράμματος η αν. υπουργός εξήγησε ότι στον πρώτο, τον οικονομικό, καινοτομία είναι πως «εισάγουμε για πρώτη φορά την έννοια του νοικοκυριού, όχι μόνο οικογένεια, αλλά αν έχει και άλλους ανθρώπους που μένουνε μαζί, ενώ το επίδομα διαμορφώνεται κλιμακωτά».

    «Η πλατφόρμα δεν κλείνει ποτέ. Έτσι και ανοίξει, δεν ξανακλείνει, γιατί όταν ένας άνθρωπος πέσει σε αυτό το επίπεδο της ακραίας φτώχειας πρέπει ανά πάσα στιγμή -με τα εισοδήματά του των τελευταίων έξι μηνών και όχι με τη φορολογική του δήλωση που ήταν ενάμιση χρόνο πριν- να υπάρχει ένα δίχτυ ασφάλειας γι αυτόν» πρόσθεσε. Το 50% του επιδόματος θα καταβληθεί στους δικαιούχους σε μετρητά, στον λογαριασμό τους, και το υπόλοιπο 50% σε κάρτα που θα την εκδώσει, χωρίς επιβάρυνση, η τράπεζα στην οποία ανήκουν. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κ. Φωτίου διευκρίνισε ότι το επίδομα του ΚΕΑ δε θα μπορεί να κατασχεθεί για χρέη.

    [07] ΤτΕ: Αίρονται οι περιορισμοί στη χορήγηση δανείων της Τράπεζας Αττικής

    Αίρει τους περιορισμούς στη χορήγηση δανείων στην Τράπεζα Αττικής η Τράπεζα της Ελλάδος.

    Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΤτΕ "η σημερινή Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Αττικής θέτει τέρμα στο διοικητικό κενό και επιτρέπει στην τράπεζα να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον. Οι σημερινές αποφάσεις της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης αποτελούν ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης της Τράπεζας Αττικής.

    Η Τράπεζα της Ελλάδος θα συνεργαστεί στενά με τη νέα Διοίκηση της τράπεζας για την περαιτέρω ενίσχυση και βελτίωση των υποδομών και λειτουργιών της".

    Η Τράπεζα Αττικής, όπως επισημαίνει η ΤτΕ, έχει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας σημαντικά υψηλότερο από το ελάχιστο αποδεκτό όριο και συνθήκες ρευστότητας που υποστηρίζονται κανονικά από το πλαίσιο παροχής ρευστότητας του Ευρωσυστήματος.

    ¶ρση της αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της Attica Bank

    Μετά από σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αίρεται η προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της "ATTICA BANK A.T.E." από σήμερα.

    Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σε συνέχεια ανακοίνωσης της Τράπεζας της Ελλάδος στην οποία αναφέρεται, μεταξύ άλλων ότι «...Μετά τις σημερινές εξελίξεις, η ΤτΕ αίρει άμεσα τους περιορισμούς στη χορήγηση νέων πιστώσεων», η οποία δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Τράπεζας της Ελλάδος, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε να ζητήσει από το Χρηματιστήριο Αθηνών την άρση της αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της ως άνω εταιρείας.

    Η έναρξη της συνεχούς διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας "ATTICA BANK A.T.E." ξεκίνησε στις 15.30.

    [08] Π.Ρουμελιώτης: Σύντομα, θα ανακοινωθεί και θα υλοποιηθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Attica Bank

    Tη διαβεβαίωση ότι η νέα διοίκηση της Attica bank θα συνεργαστεί πλήρως με τις εποπτικές αρχές και, ειδικότερα, την Τράπεζα της Ελλάδος και τον SSM, έδωσε ο νέος πρόεδρος της Attica Bank Παναγιώτης Ρουμελιώτης, σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της έκτακτης γενικής συνέλευσης της τράπεζας.

    «Η νέα διοίκηση θα λειτουργήσει με πλήρη διαφάνεια και θα συνεργαστεί με την Τράπεζα της Ελλάδος και τον SSM, ώστε να γίνουν όλες οι προσαρμογές που επισημαίνονται στη σχετική έκθεση των εποπτικών αρχών» ανέφερε ο κ. Ρουμελιώτης.

    «Η πρώτη σοβαρή προσαρμογή που αφορούσε την Εταιρική Διακυβέρνηση έγινε με τη σημερινή γενική συνέλευση και τις αποφάσεις όσον αφορά τη διοίκηση, με αποτέλεσμα να επιτρέπει στην Τράπεζα ης Ελλάδος να άρει άμεσα τους περιορισμούς που έχουν τεθεί στην χορήγηση των πιστώσεων» είπε ο κ. Ρουμελώτης, (κάτι που έγινε με απόφαση της ΤτΕ αργότερα σήμερα το μεσημέρι).

    Ο κ. Ρουμελιώτης επανέλαβε στη συνέντευξη Τύπου, όσα είπε και στη γενική συνέλευση που προηγήθηκε, τονίζοντας ότι θα πρέπει να γίνει σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι η Attica Bank θα λειτουργήσει με αποκλειστικά τραπεζικά κριτήρια, τα συμφέροντα των μετόχων και με στόχο την επαναφορά της στην κερδοφορία.

    «Δεν θα δεχθώ παρεμβάσεις από εξωθεσμικούς παράγοντες και από κανέναν άλλο και, για το λόγο αυτό, έθεσα προκαταβολικά την παραίτησή μου στη διάθεση της γενικής συνέλευσης σε περίπτωση που διαπιστωθεί οποιαδήποτε παρέκκλιση από καθαρά τραπεζικό έργο» τόνισε ο κ. Ρουμελιώτης.

    [09] Ν. Φίλης: Το υπουργείο Παιδείας είναι πάντοτε ανοικτό στο διάλογο με την Εκκλησία

    «Τα νέα προγράμματα του μαθήματος των θρησκευτικών είναι αποτέλεσμα πιλοτικής εκπαιδευτικής εμπειρίας τριών ετών καθώς και πολύμηνου διαλόγου με τους εκπαιδευτικούς - θεολόγους και εκπροσώπους της Εκκλησίας» δηλώνει ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, απαντώντας σε σχόλιο του αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου για τις αλλαγές που δρομολογούνται στο μάθημα.

    «Τα θρησκευτικά είναι ένα μάθημα όπως όλα τα μαθήματα. Η ευθύνη για τα προγράμματα σπουδών ανήκει, σύμφωνα με τον νόμο, στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής» αναφέρει και προσθέτει: «Είναι λάθος ένα ώριμο αίτημα όπως η αναβάθμιση του μαθήματος των θρησκευτικών από ομολογιακό σε μάθημα γνώσης των θρησκειών, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ορθοδοξία, να μετατρέπεται σε αφορμή ακατανόητης αντιδικίας και κινδυνολογίας».

    «Το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων είναι πάντοτε ανοικτό στο διάλογο με την Εκκλησία και προσωπικά με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, με τον αυτονόητο αμοιβαίο σεβασμό των διακριτών θεσμικών ρόλων» καταλήγει ο υπουργός Παιδείας.

    [10] «Πρωταθλητές» στον τζόγο και το αλκοόλ οι Έλληνες μαθητές, σύμφωνα με μεγάλη ευρωπαϊκή έρευνα

    Οι έφηβοι στην Ελλάδα μείωσαν το κάπνισμα, παρ? ότι βρίσκουν εύκολα τσιγάρα, αλλά αύξησαν το αλκοόλ, που το ξεκινούν ακόμη και από τα 13 τους χρόνια. Δεν προτιμούν -όσο οι συνομήλικοί τους Ευρωπαίοι- τις παράνομες ουσίες, αλλά είναι πρωταθλητές στον τζόγο, καθώς διπλάσιοι Έλληνες μαθητές δηλώνουν ότι έχουν στοιχηματίσει στο διαδίκτυο ή σε άλλους χώρους, σε σχέση με παιδιά ίδιας ηλικίας στην υπόλοιπη Ευρώπη.

    Αυτά είναι ορισμένα από τα κύρια ευρήματα της πανευρωπαϊκής έρευνας ESPAD, που καταγράφει τη συμπεριφορά και τις αντιλήψεις των 16χρονων μαθητών, σχετικά με ουσίες όπως ο καπνός, τα οινοπνευματώδη, τη χρήση του διαδικτύου και τον τζόγο.

    Η έρευνα ESPAD υλοποιήθηκε το 2015 σε 35 ευρωπαϊκές χώρες και τα αποτελέσματά της δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, στη Λισαβόνα.

    Σύμφωνα με αυτά, παρατηρείται μείωση στην κατανάλωση οινοπνευματωδών και στο κάπνισμα στους εφήβους, αλλά υπάρχει ανησυχία για τη χρήση «νέων» ψυχοδραστικών ουσιών και νέων εξαρτητικών συμπεριφορών στο σύνολο της Ευρώπης.

    Όσον αφορά στη χώρα μας, η καπνιστική συνήθεια δείχνει ελεγχόμενη και κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά τα ελληνόπουλα είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στη χρήση αλκοόλ και τον τζόγο.

    Αναλυτικά, στην Ευρώπη το κάπνισμα και η κατανάλωση οινοπνευματωδών φαίνεται να μειώνονται στους 15-16χρονους μαθητές. Ωστόσο, υπάρχει ανησυχία για την χρήση «νέων» ψυχοδραστικών ουσιών, όπως συνθετικών κανναβινοειδών, καθινόνων και νέων εξαρτητικών συμπεριφορών στον πληθυσμό αυτό. Η χρήση παράνομων ουσιών παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, παρουσιάζεται σταθερή την τελευταία 12ετία.

    Η χώρα μας συμμετέχει στο ερευνητικό πρόγραμμα ESPAD, μέσω του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ). Στην έρευνα του 2015 συμμετείχε πανελλήνιο αντιπροσωπευτικό δείγμα 3.202 μαθητών, ηλικίας 15-16 ετών, από 175 λύκεια της χώρας.

    Κάπνισμα

    Μολονότι υψηλότερο ποσοστό εφήβων στην Ελλάδα αναφέρουν «εύκολη» πρόσβαση σε τσιγάρα, συγκριτικά με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, στη χώρα μας παρατηρούνται χαμηλότερα ποσοστά 15- 16χρονων μαθητών που έχουν καπνίσει, έστω και μία φορά σε όλη τους τη ζωή. Τα ποσοστά του πρόσφατου και του καθημερινού καπνίσματος κυμαίνονται στη χώρα μας στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Η Ελλάδα παρουσιάζει επίσης χαμηλότερα ποσοστά πρώιμης (σε ηλικία κάτω των 13) δοκιμής του πρώτου τσιγάρου και έναρξης του συστηματικού καπνίσματος.

    Οινοπνευματώδη ποτά

    Σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, οι έφηβοι στην Ελλάδα αναφέρουν σε υψηλότερα ποσοστά κατανάλωση οινοπνευματωδών, έστω και μία φορά σε όλη τη ζωή και κατανάλωση κατά τη διάρκεια των 30 ημερών πριν από την έρευνα. Η χώρα μας τοποθετείται σχετικά υψηλότερα και ως προς την υπερβολική, ανά περίσταση, κατανάλωση οινοπνευματωδών. Υψηλότερο ποσοστό εφήβων στη χώρα μας θεωρούν, επιπλέον, «εύκολη» την πρόσβαση σε οινοπνευματώδη ποτά και ξεκινούν την κατανάλωση αλκοόλ σε πολύ μικρή ηλικία (

    Παράνομες ουσίες

    Η Ελλάδα παρουσιάζει χαμηλότερα ποσοστά σε όλους τους δείκτες που αφορούν τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, την ηλικία έναρξης και την πρόσβαση στις ουσίες, συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Εξαίρεση αποτελούν τα υψηλότερα ποσοστά στη χώρα μας στη χρήση εισπνεόμενων ουσιών και στις αντιλήψεις για «εύκολη» πρόσβαση στα ηρεμιστικά/υπνωτικά φάρμακα.

    Χρήση διαδικτύου

    Οι έφηβοι στην Ελλάδα χρησιμοποιούν το διαδίκτυο κατά μέσον όρο 5,8 ημέρες την εβδομάδα, όσο δηλαδή και στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών. Ωστόσο, συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, οι έφηβοι στην Ελλάδα αναφέρουν σε χαμηλότερα ποσοστά συχνή χρήση του διαδικτύου για διαδικτυακά παιχνίδια, αγοραπωλησίες και αναζήτηση πληροφοριών και σε υψηλότερα ποσοστά για το «κατέβασμα» διαδικτυακού υλικού (ταινιών, μουσικής, εφαρμογών κτλ).

    Τζόγος

    Η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών στον στοιχηματισμό / τζόγο στους 16χρονους: (υπερ)διπλάσιο ποσοστό εφήβων στην Ελλάδα αναφέρουν ότι έχουν στοιχηματίσει τον τελευταίο χρόνο, είτε διαδικτυακά, είτε σε ειδικούς χώρους στοιχηματισμού.

    Όπως επισημαίνει η κ. ¶. Κοκκέβη, ομότιμη καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονική υπεύθυνη της έρευνας ESPAD στο ΕΠΙΨΥ, «οι εξαρτητικές συμπεριφορές που αποτελούν κίνδυνο για την ψυχική και σωματική υγεία των εφήβων, θα λέγαμε ότι δεν εμφανίζουν σημαντικές αρνητικές μεταβολές κατά τη διάρκεια της τελευταίας 20ετίας. Η αλματώδης όμως αύξηση, στο διάστημα αυτό, των τεχνολογιών, και η διείσδυσή τους στον πληθυσμό των νέων, φαίνεται να απειλεί με επιπρόσθετους κινδύνους, αυτόν, τον ούτως ή άλλως ευάλωτο πληθυσμό. Τα ευρήματα της έρευνας ESPAD θέτουν προκλήσεις στις ευρωπαϊκές χώρες - και ιδιαίτερα και στη χώρα μας -, τις οποίες οφείλουμε να λάβουμε σοβαρά υπόψη και να αναπτύξουμε εγκαίρως τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης».

    [11] Γ. Βασιλειάδης στο «Πρακτορείο 104,9 fm»: «Κανένα "άβατο" στη Δημόσια Διοίκηση»

    Να μην υπάρχει πουθενά στη δημόσια διοίκηση «άβατο», σε ό,τι αφορά τους ελέγχους για την πάταξη της διαφθοράς, επιδιώκει η γενική γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, όπως προέκυψε από δηλώσεις τού επικεφαλής της, Γεώργιου Βασιλειάδη, με αφορμή την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 fm», ο κ. Βασιλειάδης επισήμανε: «Η δική μας θέση και άποψη είναι να βγουν όλα στο φως και να δούμε το τι συνέβαινε όλα αυτά τα χρόνια με μια υπηρεσία (σσ: το ΚΕΕΛΠΝΟ), που είχε τη φήμη της offshore εταιρείας του ελληνικού Δημοσίου. Έσπασε ένα "άβατο", το σημαντικό είναι να σπάνε όλα τα "άβατα", να μην υπάρχει πουθενά στην ελληνική ΔημόσιαΔιοίκησηκανένα "άβατο"» δήλωσε ο κ. Βασιλειάδης.

    Όπως είπε, η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράϊκου βασίστηκε στο πόρισμα και στην έρευνα που έκανε το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, με επικεφαλής τον Σταύρο Ευαγγελάτο, που κάνει εξαιρετική δουλειά. «Ας αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της, γίνεται εξονυχιστική έρευνα σε όλους αυτούς που πήραν μέρος στις διαδικασίες του ΚΕΕΛΠΝΟ. Θα τα δούμε όλα στην πορεία» τόνισε.

    Ο κ. Βασιλειάδης υπογράμμισε ακόμη ότι η Βουλή ήδη εξετάζει τις δανειοδοτήσειςτων πολιτικών κομμάτων και των τηλεοπτικών σταθμών και πρόσθεσε ότι «αρχίζει να μπαίνει μια τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο. Όποιος χρησιμοποιεί δημόσιες συχνότητες πρέπει να πληρώσει και μάλιστα όπως αποδείχθηκε από τη διαδικασία, αδρά, και αυτό δείχνει τι έχει χάσει το ελληνικό Δημόσιο όλα αυτά τα χρόνια».

    «Με ανοιχτά χαρτιά και καθαρούς όρους, η Δικαιοσύνη κάνει το έργο της. Ο ελεγκτικός μηχανισμός λειτουργεί εξαιρετικά, υπάρχουν προγράμματα στη γραμματεία για την καταπολέμηση της διαφθοράς, που μας επιτρέπουν να κάνουμε διασταυρώσεις μέσα σε μία ημέρα, ενώ στο παρελθόν χρειαζόμασταν έξι-επτά μήνες ή ακόμη και έναν χρόνο» τόνισε ο κ. Βασιλειάδης.

    [12] Γ. Πάλλης στο "Πρακτορείο FM" :«Η εικόνα αλληλεγγύης της Λέσβου δεν μπορεί να αμαυρώνεται, αλλά ταυτόχρονα, πρέπει να δίνονται και λύσεις»

    «Η εικόνα αλληλεγγύης της Λέσβου δεν μπορεί να αμαυρώνεται με περιστατικά όπως αυτά των προηγούμενων ημερών, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να δίνονται και λύσεις» τονίζει στο ραδιόφωνο "Πρακτορείο FM" ο Γιώργος Πάλλης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο.

    Ο κ. Πάλλης περιγράφοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, υπογραμμίζει: «μετά τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας έχει συσσωρευτεί κόσμος στα νησιά μας, πληθυσμός πολύ μεγαλύτερος απ'ότι οι δομές μπορούν να φιλοξενήσουν και με ό,τι προβλήματα δημιουργεί αυτή η κατάσταση, με ανθρώπους οι οποίοι χάνουν την ελπίδα τους, δεν έχουν χρήματα ».

    Αναφερόμενος στις αντιδράσεις των κατοίκων λέει ότι «οι κάτοικοι έχουν λογικές απαιτήσεις. Απαιτούν να επανέλθει μια κανονικότητα στη ζωή τους και δεν είναι παράλογο αυτό. Το θέμα είναι ποιοι σπεκουλάρουν, προβοκάρουν και δημιουργούν έκρυθμες καταστάσεις εις βάρος των προσφύγων και των μεταναστών, εις βάρος όλων μας γενικά».

    Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κάνει, επίσης, λόγο για καθυστερήσεις: «Υπάρχουν καθυστερήσεις είναι γεγονός. Καθυστερήσεις στη λειτουργία των υπηρεσιών, στην ενίσχυση με προσωπικό από τους Ευρωπαίους εταίρους μας που δεν ήρθε ποτέ, αλλά ουσιαστικά, η καθυστέρηση είναι στην απόδοση των απαντήσεων από τις Επιτροπές Ασύλου ούτως ώστε οι άνθρωποι να απεγκλωβίζονται από τα νησιά».

    [13] «Δεν υπάρχει θεός του πολέμου», δηλώνει ο πάπας Φραγκίσκος

    «Δεν υπάρχει θεός του πολέμου», δήλωσε ο πάπας Φραγκίσκος, με αναφορά στο κύριο μήνυμα της σημερινής ημέρας προσευχής υπέρ της ειρήνης, η οποία οργανώνεται στην Ασίζη.

    «Είμαστε στην Ασίζη όχι για κάποιο θέαμα, αλλά για να προσευχηθούμε υπέρ της ειρήνης», πρόσθεσε ο ποντίφικας. Στην συνάντηση με θέμα: «δίψα για ειρήνη, θρησκείες και πολιτισμοί σε διάλογο» συμμετέχουν συνολικά 500 θρησκευτικοί ηγέτες, αλλά και εκπρόσωποι του χώρου του πολιτισμού και των κρατικών θεσμών.

    Κατά το γεύμα που προσέφερε η κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου - που συνδιοργανώνει την σημερινή ημέρα προσευχής- ο πάπας Φραγκίσκος αγκάλιασε θερμά τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος συμμετέχει στην σημερινή πρωτοβουλία.

    «Σήμερα βρισκόμαστε όλοι εδώ για να γιορτάσουμε τα 25 χρόνια από την εκλογή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος ήταν πάντα στην υπηρεσία της παγκόσμιας ειρήνης, χωρίς καμία άλλη φιλοδοξία και επιδίωξη», δήλωσε κατά το γεύμα, ο επικεφαλής της κοινότητας του Αγίου Αιγιδίου Mάρκο Ιμπαλιάτσο. Παράλληλα προσφέρθηκε στον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας ένα δέντρο ελιάς, διεθνές σύμβολο της ειρήνης.

    «Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς αμοιβαίο σεβασμό χωρίς δικαιοσύνη και χωρίς καρποφόρα συνεργασία ανάμεσα σε όλους τους λαούς του πλανήτη μας», τόνισε παράλληλα με την παρουσία του στην Ασίζη, την πόλη του αγίου Φραγκίσκου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

    [14] Ξ. Κοντιάδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ : «O Tζόρτζιο Ναπολιτάνο είναι τεράστια προσωπικότητα της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής»

    «O Tζόρτζιο Ναπολιτάνο είναι τεράστια προσωπικότητα της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου - Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου καθηγητής Ξενοφών Κοντιάδης, επ' ευκαιρία της βράβευσης του Ιταλού πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας.

    «Είναι Ευρωπαίος ηγέτης ενός διαμετρήματος που, κατά την άποψή μου, λείπει αυτή την στιγμή από την πολιτική σκηνή», πρόσθεσε ο κύριος Κοντιάδης, ο οποίος απένειμε στον Ιταλό πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας και ισόβιο γερουσιαστή το βραβείο «Δημήτρης Τσάτσος 2016».

    Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην ελληνική πρεσβεία στην Ρώμη και ο πρεσβευτής της χώρας μας στην Ιταλία Θεμιστοκλής Δεμίρης υπογράμμισε ότι «το βραβείο αυτό έχει σημασία τόσο λόγω του θεσμού που το απονείμει, όσο και λόγω της σημαντικότατης προσωπικότητας του βραβευθέντα».

    Ο καθηγητής Ξενοφών Κοντιάδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε επίσης με έμφαση ότι «ο Ναπολιτάνο έχει συμβάλει για περισσότερο από μισό αιώνα στην ευρωπαϊκή ιδέα, με ποικίλους τρόπους, ενώ μεταξύ άλλων συνέδραμε αποφασιστικά στην στροφή του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος προς τον Ευρωκομμουνισμό και προς την υποστήριξη της ευρωπαϊκής ενοποίησης».

    [15] Η «νέα» Εθνική Πινακοθήκη παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο Μουσείων, τα μέλη του οποίου ενέκριναν ομόφωνα τις σχετικές μελέτες

    Μια περιεκτική «ματιά» στη «νέα» Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στη φάση της επέκτασης των κτιρίων της, «έριξαν» χτες τα μέλη του Συμβουλίου Μουσείων.

    Με την ευκαιρία της παρουσίασης, από τη διευθύντρια της Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα και από τον αρχιτέκτονα Γιώργο Παρμενίδη, της μουσειολογικής - μουσειογραφικής προμελέτης (που πήραν ομόφωνα το «πράσινο φως»), πολλά ήταν τα ενδιαφέροντα σημεία που σημειώθηκαν: Από το μνημειακών διαστάσεων έργο του Παναγιώτη Τέτση «Λαϊκή Αγορά», που θα εκτεθεί στον χώρο της υποδοχής (δηλώνοντας τον δημοκρατικό, «ανοιχτό» χαρακτήρα του μουσείου), τον ξεχωριστό χώρο των περιοδικών εκθέσεων στο υπόγειο με την τζαμένια οροφή, τη θεαματική ράμπα στο εσωτερικό του πίσω κτιρίου, που θα «ανεβαίνει» τους τρεις ορόφους, δίπλα στην τζαμωτή επιφάνεια, προσφέροντας μια μοναδική θέαση στην πόλη, αλλά και τη διαδραστική πληροφόρηση του κοινού, τις πολλαπλές «αναγνώσεις» των εκθεμάτων, την παρουσίαση για πρώτη φορά του συνόλου των χαρακτικών της συλλογής της Πινακοθήκης. Και όχι μόνον αυτά. Από τη χτεσινή παρουσίαση, ξεχώρισαν επίσης:

    ? Κάποια «πρακτικά», αλλά σημαντικά σημεία. Όπως το ότι, έως το τέλος του 2018 θα έχει ολοκληρωθεί το έργο της επέκτασης (τα εγκαίνια αναμένεται να γίνουν το 2019), προσθέτοντας στο υφιστάμενο κτήριο των 9.720 τμ, άλλα 11.040 τμ, υπερδιπλασιάζοντας τους λειτουργικούς του χώρους (σύνολο 20.760 τμ). Με άλλα λόγια, το μουσείο αποκτά 2.230 τμ πρόσθετους εκθεσιακούς χώρους για μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις, 1.645 τμ επιπλέον αποθήκες έργων τέχνης, αμφιθέατρο 350 θέσεων, εκπαιδευτικό χώρο, υποδοχή και πωλητήριο 910 τμ.

    Στα πλεονεκτήματα των αναβαθμισμένων χώρων συγκαταλέγονται το εστιατόριο, που θα λειτουργεί στον γ΄ όροφο (με δυνατότητα αυτόνομης εισόδου και απεριόριστη θέα στην Ακρόπολη και στον Λυκαβηττό), το καφέ στο ισόγειο και στον κήπο, η ψηφιακή και διαδραστική παρουσίαση των πληροφοριών (πιθανόν ακόμα και δράσεων άλλων μουσείων στην πόλη και στην Ελλάδα).

    ? Κάποιες καινοτομίες «μουσειογραφικής» φύσης που διαφοροποιούν σημαντικά τη «νέα» Εθνική Πινακοθήκη από την προηγούμενη κατάσταση. Για παράδειγμα, κάθε κεντρική αίθουσα θα έχει δυο εισόδους, έτσι δεν θα χρειάζεται να επιστρέφει κανείς από την ίδια διαδρομή. Επιπλέον, με την είσοδό του σε κάθε μία από αυτές, ο επισκέπτης θα μπορεί να έχει μια συνολική εικόνα (πανοραμική θέα των εκθεμάτων), ενώ η διαδρομή του δεν θα είναι μόνο γραμμική. Σε αυτό θα βοηθούν πανό που θα παρεμβάλλονται (θα εκτείνονται από το πάτωμα ως το ταβάνι), με εμβληματικά, μεγάλων διαστάσεων έργα, πολλά από τα οποία θα εκτεθούν για πρώτη φορά, καθώς δεν έβρισκαν χώρο στην προηγούμενη έκθεση. Μάλιστα, η οργάνωσή τους σε θεματικές νησίδες, που θα συμπαρασύρει εκείνη των πινάκων στους τοίχους, θα κάνουν πιο περίπλοκη τη σύνθεση από μια γραμμική παράθεση, εξασφαλίζοντας στον κάθε επισκέπτη τη χάραξη της δικής του διαδρομής.

    ? Οι ενότητες της μόνιμης έκθεσης, με τίτλους που προδιαθέτουν για τα έργα τα οποία θα θαυμάσουμε: Μεταβυζαντινή τέχνη και Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (με τα τρία αυθεντικά έργα του «Η Ταφή του Χριστού», «'Αγιος Πέτρος», «Συναυλία των Αγγέλων»), Επτανησιακή Σχολή, Ζωγραφική του Ελεύθερου Ελληνικού Κράτους: 19ος αιώνας (τα Χρόνια της Βασιλείας του Όθωνα: 1830-1862, η Αστική Τάξη και οι Ζωγράφοι της: 1862-1900), 20ός αιώνας προς έναν Ελληνικό Μοντερνισμό (Συνύπαρξη διαφόρων τάσεων: νέα ρεύματα από τη Βιέννη, το Μόναχο και το Παρίσι, Προς έναν Ελληνικό Υπαιθριστικό Μοντερνισμό), 20ός αιώνας: Μεσοπόλεμος (Η Μικρασιατική Καταστροφή, Μοντερνισμός και Παράδοση), Μεταπολεμική Τέχνη (Αφαίρεση από τις δεκαετίες 1950-1960, Νέες Τάσεις), Δυτικοευρωπαϊκή Ζωγραφική, Μόνιμη έκθεση χαρακτικών και σχεδίων, Δυτικοευρωπαϊκή Χαρακτική, Ελληνική Χαρακτική του 19ου αιώνα, Ελληνική Χαρακτική και Σχέδια του 20ού αιώνα.

    ? Η έκθεση χαρακτικών και σχεδίων σε ειδικά σημεία-κόμβους των αιθουσών σε συνάρτηση με την εποχή των εκθεμάτων, η προβολή πολλών και σημαντικών έργων της δυτικοευρωπαϊκής τέχνης, η παρουσίαση για πρώτη φορά, μαζί με το εμβληματικό έργο του Ντελακρουά Εζέν «Επεισόδιο του Ελληνικού Αγώνα» (1856), της μνημειακής σύνθεσης (8,5 μ. μήκους) «30ή Μαρτίου» του Σαρλ Λουί Λουσιέν Μίλερ, αλλά και η «υπόσχεση», από την κ. Πλάκα, ότι «δεν σταματάμε στο 2000, συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την παραγωγή», ήταν πληροφορίες που έκλεισαν με τον πιο ελπιδοφόρο τρόπο τη συνεδρίαση.

    [16] Στο αρχοντικό της Μπουμπουλίνας

    Διαβαίνοντας το κατώφλι του- τριακοσίων ετών - αρχοντικού της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, στις Σπέτσες, νιώθεις ότι γυρνάς πίσω στο χρόνο και "βουτάς" στις σελίδες της ελληνικής Επανάστασης του 1821, με πρωταγωνίστρια την ηρωίδα, την καπετάνισσα που δόθηκε ολοκληρωτικά στον αγώνα.

    Το αρχοντικό που κινδύνευε από κατάρρευση, διασώθηκε από τον απόγονο της Λασκαρίνας και τετρασέγγονό της Φίλιππο Δεμερτζή - Μπούμπουλη και από το 1991 λειτουργεί ως μουσείο (www.bouboulinamuseum-spetses.gr.).

    "Ένα μουσείο για τη Μπουμπουλίνα, έτσι όπως λειτουργεί το δικό μας και εννοώ με την εξιστόρηση του βίου της και των πολεμικών γεγονότων της εποχής, είναι μία πηγή γνώσης για τον επισκέπτη και ταυτόχρονα ύμνος στη μάχη για την ελευθερία", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Δεμερτζής - Μπούμπουλης.

    Σύμφωνα με τον ίδιο,"το μουσείο - από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα - έχει δεχθεί πάνω από 550.000 επισκέπτες (εκ των οποίων οι 120.000 είναι μαθητές), οι οποίοι, συγκινούνται από την συναρπαστική ιστορία της ηρωίδας της Επανάστασης του 1821, η οποία μέχρι προσφάτως ήταν η μόνη γυναίκα στην παγκόσμια ναυτική ιστορία τιμημένη με τον τίτλο της ναυάρχου".

    Στον πανέμορφο κήπο του αρχοντικού ο επισκέπτης ακούει μια σύντομη εξιστόρηση της ζωής και της δράσης της Μπουμπουλίνας προτού εισέλθει στο κτήριο, όπου και συνεχίζεται η ξενάγηση στους χώρους του αρχοντικού.

    Οι ξεναγήσεις (σ.σ. εντός του μουσείου γίνονται στην αγγλική γλώσσα) γίνονται σε ανεξάρτητους επισκέπτες, ωστόσο το μουσείο δέχεται και γκρουπ (κατόπιν συνεννόησης) έως 100 ατόμων, σε ώρα κατάλληλη για το πρόγραμμα της ομάδας. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα οργάνωσης ιδιωτικών ξεναγήσεων.

    "Η ικανοποίηση του επισκέπτη, τα καλά του λόγια και τα γραφόμενά του στο βιβλίο των επισκεπτών είναιπνευματική τροφή για εμάς και μας δίνει κουράγιο και δύναμη στη συνέχιση του έργου μας. Θεωρούμε το μουσείο μας πρώτα ως ένα καλό σχολείο και μετά ως ένα μουσείο" επισήμανε ο κ. Δεμερτζής - Μπούμπουλης.

    [17] Κύκλοι της αντιπροεδρίας: Υπάρχουν κέντρα που επιδιώκουν είτε το κλείσιμο είτε την εξαγορά της Τράπεζας Αττικής έναντι ευτελούς τιμήματος

    «Η Τράπεζα Αττικής βρίσκεται σε διαδικασία ταχείας επίλυσης των εκκρεμοτήτων που αφορούν στην ανασυγκρότηση της διοίκησής της», αναφέρουν κύκλοι της αντιπροεδρίας οι οποίοι, με αφορμή την εκλογή νέας διοίκησης επισημαίνουν ότι «οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας Αττικής είναι οι υψηλότεροι στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα (πάνω από 16%) και πολύ υψηλότεροι από τους επιβαλλόμενους ελάχιστους του ευρωσυστήματος (8- 10- 12%)» και «οι καταθέσεις στην τράπεζα Αττικής είναι απολύτως ασφαλείς, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται και η άρση των περιορισμών που επιβλήθηκαν στην παροχή πιστώσεων».

    Κύκλοι της αντιπροεδρίας σημειώνουν ταυτόχρονα ότι «η Τράπεζα Αττικής τελούσε και τελεί υπό τον εποπτικό έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία έχει την αρμοδιότητα να ερευνά και να αξιολογεί τα δεδομένα λειτουργίας της. Η κυβέρνηση ουδέποτε στάθηκε εμπόδιο στο να επιτελέσει η Τράπεζα της Ελλάδος το έργο της και όποτε ρωτήθηκε συνηγόρησε στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της Τράπεζας Αττικής».

    «Η κυβέρνηση ούτε προστατεύει ούτε έχει εξαρτήσεις από κανέναν. Επιδιώκει τη διαφάνεια και τον έλεγχο παντού, με τη συνδρομή και της Δικαιοσύνης όπου αυτό επιβάλλεται, χωρίς γενικευμένη ποινικοποίηση του τραπεζικού συστήματος», σημειώνουν οι ίδιες πηγές της αντιπροεδρίας και προσθέτουν: «Η κυβέρνηση εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι η Τράπεζα Αττικής αποτελεί, εδώ και χρόνια, στόχο κατευθυνόμενων αρνητικών δημοσιευμάτων από κέντρα και δυνάμεις οι οποίες επιδιώκουν είτε το κλείσιμο είτε την εξαγορά της έναντι ευτελούς τιμήματος».

    Διαβάστε επίσης:

    Χ. Σπίρτζης για Τράπεζα Αττικής: «Θέλω να γίνει έλεγχος όλων των δανείων»

    [18] Π. Κουρουμπλής: Να καταθέσει ο κ. Στουρνάρας, όλα τα στοιχεία για την Τράπεζα Αττικής

    «Να μας καταθέσει ο κ. Στουρνάρας, όλα τα στοιχεία. Τι έχει γίνει με την Τράπεζα Αττικής, όλα αυτά τα χρόνια. Το απαιτούμε, ναι, το απαιτώ εγώ και με δημόσια τοποθέτηση» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

    Μιλώντας στο ραδιοσταθμό "ΒΗΜΑ" πρόσθεσε για τον κ. Καλογρίτσα: «Ο κύριος αυτός, λοιπόν, ο οποίος αν αποδειχθεί ότι τα πράγματα είναι έτσι, θα πληρώσει τρία εκατομμύρια, που έχουν δοθεί ήδη και την πρώτη δόση και θα φύγει από το παιχνίδι... τέτοιες διασφαλίσεις έκανε αυτή η κυβέρνηση».

    Σε ερώτηση, αν εκείνοι που τον ανακήρυξαν υπερθεματιστή, έχουν ευθύνη είπε: «Βεβαίως, αν αποδειχθούν στοιχεία, βεβαίως, έχουν ευθύνη. Και ποινικές και πολιτικές».

    [19] Η Α. Καζάζου στο «Insenso», το οποίο ανεβαίνει στο Θέατρο Τέχνης

    Ποιο έργο του Δημήτρη Δημητριάδη θα επέλεγε να ερμηνεύσει η Μελίνα Μερκούρη; Το «Insenso», διαβεβαίωσε ο συγγραφέας την Αλεξάνδρα Καζάζου, την πρωταγωνίστρια του «Insenso», στην ομώνυμη παράσταση που σκηνοθετεί ο Πέτρος Σεβαστίκογλου κι άνοιξε, στην αρχή της χρονιάς (Γενάρης), την αυλαία της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2016 στο Βρότσλαβ της Πολωνίας. Η παράσταση για την «ιστορία μιας γυναίκας που ''παραφρονεί'' από έρωτα και λειτουργεί πέρα από τη λογική και το μέτρο, πέρα από κάθε αποδεκτό όριο» σταθμεύει στο Θέατρο Τέχνης της Φρυνίχου, από τις 22/9 έως 25/9, λίγο πριν εγκαινιάσει τη Θεατρική Ολυμπιάδα και πάλι στο Βρότσλαβ, τον Οκτώβριο.

    «Μου προτάθηκε να κάνω ένα σόλο για το άνοιγμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας στην γενέτειρά μου, το Βρότσλαβ» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Αλεξάνδρα Καζάζου. «Οι διοργανωτές ήθελαν για τα εγκαίνια ένα αφιέρωμα στη Μελίνα Μερκούρη και μου πρότειναν να κάνω κάτι που ενδεχομένως θα έκανε κι εκείνη. Επικοινώνησα με τον Δημήτρη Δημητριάδη, έχοντας ήδη εργαστεί πάνω σε κείμενά του (σ.σ. πρωταγωνίστησε στον «Ευαγγελισμό της Κασσάνδρας») και όταν τον ρώτησα ποιο θα μπορούσε να παίξει η Μελίνα από τα έργα του, εκείνος μου απάντησε ανεπιφύλακτα... το Insenso». Όσο για τον Πέτρο Σεβαστίκογλου, με τον οποίο η Ελληνοπολωνή ηθοποιός συνδέεται με φιλία χρόνων «ήταν ο πλέον κατάλληλος να το κάνει γιατί επιπρόσθετα γνώριζε πολύ καλά τη Μελίνα Μερκούρη», αναφέρει η Αλεξάνδρα, ηθοποιός και σκηνοθέτης, από το 2010, στο Ινστιτούτο Γκροτόφσκι.

    Η Α. Καζάζου σπούδασε στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, και από το 2009 βρίσκεται μεταξύ Ελλάδας και Πολωνίας, με ενδιάμεσες στάσεις σε Κωνσταντινούπολη, Λονδίνο, Αμερική, Βοσνία. Είναι μέλος του Studio Matejka- θεατρικό εργαστήρι υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Γκροτόφσκι- που διερευνά τις σύγχρονες τεχνικές σωματικής έκφρασης και περφόρμανς. Η ίδια χαρακτηρίζει την εμπειρία της από το θρυλικό Γκροτόφσκι μοναδική «καθώς είναι πολύ λίγοι αυτοί οι χώροι, σ? όλο τον κόσμο, που σου δίνουν τη δυνατότητα να εξερευνήσεις το θέατρο, σου προσφέρουν χώρο, στέγη, διατροφή και ένα υπέροχο περιβάλλον για να δημιουργήσεις». Kαι θεωρεί «μεγάλη τιμή την πρόσκληση με το Insenso στη Θεατρική Ολυμπιάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας παίζονται παραστάσεις από πολύ μεγάλους και καταξιωμένους σκηνοθέτες από όλο τον κόσμο». Έχει επίγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ένας καλλιτέχνης, όχι μόνο στην Ελλάδα, και θεωρεί ότι χρειάζεται «αντοχή, πείσμα και πολύ αγάπη. Να συνεχίζεις χωρίς να πτοείσαι να βασίζεσαι στο ένστικτό σου, να ξέρεις τι δεν θέλεις να κάνεις» αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Η ηρωίδα του «Insenso», η κόμισσα Λίβια Σερπιέρι, οδηγείται στον εξευτελισμό και την τριπλή προδοσία, της πατρίδας, της τάξης της, του εραστή της. Για την ίδια, την Αλεξάνδρα Καζάζου ο έρωτας είναι η «απίστευτη αιτία επαναπροσδιορισμού των πάντων». Τον περιγράφει ως μια υπέροχη και τρομακτική κατάσταση.

    Από την πλευρά του, ο σκηνοθέτης της παράστασης Πέτρος Σεβαστίκογλου, μιλώντας για το «Insenso», υποστηρίζει ότι «είναι ένα έργο πολύ πιο πέρα από μια γυναίκα που θρηνεί τον άνδρα που η ίδια πρόδωσε. Όταν βρεθεί στο δρόμο μας ο απόλυτος έρωτας, μπορεί να μας κάνει να τολμήσουμε, να χάσουμε το μέτρο, τα... πρέπει που μας έχουν διδάξει. Ο έρωτας μάς βάζει σε μια έκσταση, βγαίνουμε από τον κύκλο που έχουμε συνηθίσει, ξεβολευόμαστε».

    Και πρέπει, ειδικά σε περιόδους κρίσης, να τολμήσουμε ατομικά αλλά και ως κοινωνίες αυτό το άνοιγμα προς το διαφορετικό, υποστηρίζει ο Π. Σεβαστίκογλου: «Όταν συρρικνώνεσαι, φτωχαίνεις ακόμα περισσότερο, ενώ όταν αποφασίζεις να δεχθείς τον ξένο, τον διαφορετικό, μπορεί να βρεις μια ώθηση, έναν άλλο δρόμο που δεν τον έχεις σκεφθεί, να συνειδητοποιήσεις ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι ύπαρξης».

    Ο Πέτρος Σεβαστίκογλου, γιος του Γιώργου Σεβαστίκογλου και της ¶λκης Ζέη, γεννήθηκε στη Μόσχα, μεγάλωσε στη Γαλλία και αργότερα εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα. «Δεν έχω παιδικές μνήμες κοινές με τους φίλους μου εδώ στην Ελλάδα, αλλά δεν ένιωσα και Γάλλος ποτέ. Και αποφάσισα να είμαι λίγο παντού. Νιώθω να με εκφράζει αυτό που λέει ο Σαλμάν Ρουσντί: οι άνθρωποι δεν έχουν ρίζες, έχουν πόδια», λέει ο Πέτρος Σεβαστίκογλου.

    Και ο ίδιος κινείται πολύ. Κινηματογραφικά γυρίσματα στην Αφρική (όπου γύρισε την ταινία του Electra, το 2014), θεατρικές παραστάσεις στην Κίνα (με ακροβάτες η παράσταση του «Η Αλίκη στον χώρα των θαυμάτων» ). Αυτό που βλέπει σ? όλο τον κόσμο, και αφορά και την επόμενη κινηματογραφική δουλειά του, «είναι ο τρόπος που στέκονται οι νέοι άνθρωποι μπροστά σ? όλο αυτό που συμβαίνει, φαινομενικά απαθείς, απέναντι σε κάτι έτοιμο να εκραγεί».

    Σημειώνεται ότι στο Θέατρο Τέχνης, μετά το τέλος της παράστασης του «Insenso» της 23ης του μήνα, θα διοργανωθεί ανοιχτή συζήτηση με τη συμμετοχή του συγγραφέα Δημήτρη Δημητριάδη, του Πέτρου Σεβαστίκογλου και της Αλεξάνδρας Καζάζου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 20 September 2016 - 14:32:26 UTC