Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ψήφιση της σύμβασης αξιοποίησης του Ελληνικού- Δηλώσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • [02] Η ΝΔ να κατανοήσει ότι η διαπλοκή τελείωσε οριστικά, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές
  • [03] Εγκύκλιο για τη χορήγηση του πιστοποιητικού φορολογικής ενημερότητας, εξέδωσε το ΥΠΟΙΚ
  • [04] Ι. Παντής στο «Πρακτορείο FM» Δεν θα ενταχθούν στα σχολεία παιδιά προσφύγων που δεν έχουν εμβολιαστεί
  • [05] Ο Γιάννης Μπουτάρης, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον ΟΑΣΘ και τη σχολική εκπαίδευση των προσφυγόπουλων
  • [06] Δένουν κάβους από αύριο στις 6 το πρωί και για 48ωρες τα πλοία
  • [07] Προσφυγές στη δικαιοσύνη κατά του Β. Μαρινάκη προαναγγέλλει ο Γ. Αλαφούζος
  • [08] Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Αποζημίωση εάν παραβιάζονται θεμελιώδη δικαιώματα από τα μέτρα λιτότητας
  • [09] Ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος θα ψηφίσει Χίλαρι Κλίντον
  • [10] Nέα τεχνολογία για ασύρματο ίντερνετ μέσω καλωδίων ηλεκτρικού ρεύματος
  • [11] Π.Λαφαζάνης: Οι μειώσεις στις συντάξεις αφορούν το 100% των συνταξιούχων
  • [12] Το βράδυ η ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τη σύμβαση του Ελληνικού
  • [13] Ι. Γιαννέλης: Γίνονται προσπάθειες αποσυμφόρησης της Λέσβου
  • [14] ΓΓΔΕ: H ύπαρξη μη ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν εμποδίζει την χορήγηση φορολογικής ενημερότητας
  • [15] ΟΟΣΑ: Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας στο 2,9% φέτος

  • [01] Η ψήφιση της σύμβασης αξιοποίησης του Ελληνικού- Δηλώσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η Σύμβασης αξιοποίησης του Ελληνικού, που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, προκαλεί αντιδράσεις στους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

    «Προχωράμε σήμερα στην κύρωση μιας μεγάλης επένδυσης για τη χώρα που υπέγραψε η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βουλευτής της ΝΔ, Νότης Μηταράκης. Ωστόσο, ο βουλευτής της ΝΔ εκφράζει τις επιφυλάξεις του για το αν θα μπορέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να ανταποκριθεί σε αυτή τη μεγάλη, όπως τη χαρακτηρίζει, πρόκληση.

    «Ο λαϊκισμός νικήθηκε» αναφέρει ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος ζητά από τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει αυτοκριτική για τα πολιτικά και γραφειοκρατικά εμπόδια που έβαζε τόσα χρόνια.

    Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος από το ΠΟΤΑΜΙ, Γιώργος Αμυράς, τονίζει στο Πρακτορείο: «Το Ελληνικό είναι ο καθρέφτης της διαχρονικής ανικανότητας των πολιτικών δυνάμεων της χώρας». Υπογραμμίζει ότι το ΠΟΤΑΜΙ θα παρακολουθεί την επένδυση ώστε να μην αφεθεί ανεξέλεγκτος ο επιχειρηματίας αλλά και να μην προκληθούν καθυστερήσεις στο έργο.

    Νότης Μηταράκης-βουλευτής ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στη μεγάλη πρόκληση.

    «Προχωράμε σήμερα στην κύρωση μιας μεγάλης επένδυσης για την χώρα. Μιας επένδυσης που υπέγραψε η Κυβέρνηση Σαμαρά το 2014.

    Φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ τότε δήλωνε αντίθετος με την προσπάθεια αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου. Και με κάθε ευκαιρία διαβεβαίωνε ότι θα ακυρώσει τις σχετικές διαδικασίες. Οι δεσμεύσεις αυτές φυσικά ξεχάστηκαν. Αυτό είναι θετικό για τη χώρα.

    Όμως το κόστος στην πραγματική οικονομία από την πολιτική και τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ όλοι το γνωρίζουμε και το βιώνουμε.Το ΙΟΒΕ εκτίμησε ότι από την διετή καθυστέρηση στο έργο, το ελληνικό δημόσιο χάνει περίπου ? 1 δισ. Και φυσικά η σύμβαση δεν βελτιώθηκε όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση.

    Το κρίσιμο ερώτημα είναι τώρα, αν η κυβέρνηση θα βρει το πολιτικό σθένος για να υλοποιήσει την επένδυση. Εάν θα μπορέσει να σηκώσει αυτό το μεγάλο διοικητικό βάρος και να προωθήσει όλες τις απαιτούμενες διοικητικές πράξεις. Την έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων, την έκδοση των αδειών, τη σύσταση του Γραφείου ελληνικού, την παράδοση του χώρου κ.ο.κ.

    Προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να ανταποκριθεί σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση. Πιστεύω ότι η υλοποίηση αυτής της μεγάλης επένδυσης που θα αλλάξει όχι μόνο την Αττική αλλά και την εικόνα ολόκληρης της Ελλάδας θα πέσει ξανά στις πλάτες της Νέας Δημοκρατίας».

    Ανδρέας Λοβέρδος Ανδρέας-βουλευτής Δημοκρατικής Συμπαράταξης: Τελικά, ο λαϊκισμός νικήθηκε.

    «Επιτέλους ήλθε στη Βουλή για κύρωση η σύμβαση για το Ελληνικό. Έργο ζωής και μακράςπνοής. Λίγη αυτοκριτικήαπό την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για τα εμπόδια που έβαζε τόσα χρόνια και για τις καθυστερήσεις που δημιουργούσε,δεν θα έβλαπτε. Τα παλαίψαμε εδώ και χρόνια, υπερπηδήσαμε γραφειοκρατικά και πολιτικάεμπόδια και τελικά ο λαϊκισμός νικήθηκε. Θα γίνει το μεγαλύτερη επενδυτικό πρόγραμμα όλης της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια στο Ελληνικό».

    Γιώργος Αμυράς-ΠΟΤΑΜΙ-Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος: Το ακριβότερο οικόπεδο της Ευρώπης έχει καταντήσει «χωματερή».

    «Το Ελληνικό είναι ο καθρέφτης της διαχρονικής ανικανότητας των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Επί 15 χρόνια κάθε κυβέρνηση και υπουργός είχε και από ένα άλλο πλάνο με αποτέλεσμα το ακριβότερο οικόπεδο της Ευρώπης, έκτασης 6 χιλιάδων στρεμμάτων, να έχει καταντήσει μία παραδοσιακή ελληνική «χωματερή». Τώρα είναι η ευκαιρία για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να ενηλικιωθεί πολιτικά, να καταπιεί τις δακρύβρεχτεςδηλώσεις «το Ελληνικό δεν πωλείται» και με την βοήθεια όλων των πολιτικών δυνάμεων να δώσεισήμα στον κόσμο ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα φιλική για επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας και ιδιωτικοποιήσεις. Το ΠΟΤΑΜΙ θα παρακολουθεί την πορεία της επένδυσης ώστε ούτενα αφεθεί ανεξέλεγκτος ο επενδυτής, ούτε, όμως, και να προκληθούν καθυστερήσεις και ζημιές για την εθνική οικονομία από τα πισωγυρίσματα και τα ζιζάνια της πολιτικής ανωριμότητας και διγλωσσίας της κυβέρνησης».

    [02] Η ΝΔ να κατανοήσει ότι η διαπλοκή τελείωσε οριστικά, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές

    «Η ΝΔ καλό είναι να κατανοήσει ότι κανείς δεν είναι υπεράνω των νόμων του κράτους. Τότε, ίσως, καταλάβει, τα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Η διαπλοκή που έθρεψε για δεκαετίες τελείωσε οριστικά και αμετάκλητα» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την οποία υποστήριζε, ότι «ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες έχει ουσιαστικά καταρρεύσει».

    [03] Εγκύκλιο για τη χορήγηση του πιστοποιητικού φορολογικής ενημερότητας, εξέδωσε το ΥΠΟΙΚ

    Αναλυτικές οδηγίες και διευκρινίσεις σχετικά με τη χορήγηση του πιστοποιητικού φορολογικής ενημερότητας δίνει με εγκύκλιο το υπουργείο Οικονομικών. Ειδικότερα, στην εγκύκλιο διευκρινίζονται θέματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, στις οφειλές που λαμβάνονται υπόψη για τη χορήγηση αποδεικτικού, στα ποσοστά και τα ποσά παρακράτησης που τίθενται επί του αποδεικτικού.

    Αναλυτικότερα στην εγκύκλιο διευκρινίζονται, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

    - Για τη χορήγηση του αποδεικτικού ενημερότητας λαμβάνονται υπόψη οι ληξιπρόθεσμες, άνω των 30 ευρώ, βεβαιωμένες οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση (Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία) - τόσο προς το Δημόσιο όσο και υπέρ τρίτων (Ν.Π.Δ.Δ., κλπ) - για τις οποίες έχει ευθύνη καταβολής ο φορολογούμενος, σύμφωνα με τις ισχύουσες φορολογικές και άλλες διατάξεις.

    - Μόνη η ύπαρξη βεβαιωμένων μη ληξιπρόθεσμων οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση, δεν εμποδίζει τη χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας, με την επιφύλαξη των διατάξεων περί συμψηφισμού.

    - Κατά την εξόφληση τίτλων πληρωμής, ανεξαρτήτως ύψους ποσού (ακόμη και στις περιπτώσεις κάτω των χιλίων πεντακοσίων -1.500- ευρώ κατά τις οποίες δεν απαιτείται η προσκόμιση αποδεικτικού ενημερότητας) πρέπει να ελέγχεται η τυχόν συνδρομή των προϋποθέσεων του συμψηφισμού

    - Στις περιπτώσεις που ζητείται αποδεικτικό ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ' αυτού, και υφίσταται συνολική βεβαιωμένη οφειλή άνω των τριάντα ευρώ, στην αίτηση και επί του αποδεικτικού ενημερότητας αναγράφεται ο αριθμός ταυτότητας ακινήτου (ΑΤΑΚ), ή εφόσον δεν υφίσταται, οποιοδήποτε άλλο στοιχείο που ταυτοποιεί το ακίνητο το οποίο θα μεταβιβαστεί ή επί του οποίου θα συσταθεί εμπράγματο δικαίωμα.

    - Στις περιπτώσεις που ζητείται αποδεικτικό ενημερότητας για είσπραξη χρημάτων και υφίσταται συνολική βεβαιωμένη οφειλή άνω των τριάντα ευρώ, στην αίτηση αναγράφεται το στοιχείο του τίτλου πληρωμής ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο ταυτοποιεί την συγκεκριμένη πληρωμή

    - Στις περιπτώσεις που το αποδεικτικό ενημερότητας εκδίδεται με τον όρο της παρακράτησης για είσπραξη χρημάτων, το στοιχείο του τίτλου πληρωμής αναγράφεται επί του αποδεικτικού ενημερότητας.

    Σε ότι αφορά τα ποσοστά και ποσά παρακράτησης που τίθενται επί του αποδεικτικού στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι:

    - Στην περίπτωση κατά την οποία χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας για είσπραξη χρημάτων ή για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπραγμάτου δικαιώματος επ'αυτού και υφίστανται βεβαιωμένα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής, τίθεται υποχρεωτικά ο όρος της παρακράτησης,

    - Κατά τη χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας με τον όρο της παρακράτησης το συνολικό ποσό της παρακράτησης δεν μπορεί να υπερβαίνει το σύνολο των ληξιπροθέσμων οφειλών. Συνεπώς, τυχόν μη ληξιπρόθεσμη οφειλή που τελεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής δεν συμπεριλαμβάνεται σε τυχόν παρακράτηση επί του αποδεικτικού. Σημειώνεται ότι οι βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές σε καθεστώς αναστολής είσπραξης δύναται να παρακρατηθούν, μόνο εάν ζητηθεί από τον οφειλέτη.

    - Στις περιπτώσεις που το αποδεικτικό ενημερότητας ζητείται για είσπραξη χρημάτων από φορείς της Κεντρικής Διοίκησης και συντρέχουν οι προϋποθέσεις του συμψηφισμού, το συνολικό ποσοστό παρακράτησης είναι υποχρεωτικά 100% επί της είσπραξης και μέχρι του ύψους των βεβαιωμένων προς στη Φορολογική Διοίκηση οφειλών του δικαιούχου των απαιτήσεων κατά του Δημοσίου (ληξιπροθέσμων και μη, καθώς και σε καθεστώς αναστολής είσπραξης).

    - Σε περίπτωση τήρησης περισσότερων της μίας ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής, το ελάχιστο προς παρακράτηση ποσό πρέπει να αντιστοιχεί στην κάλυψη τουλάχιστον των αντίστοιχων δόσεων κάθε μίας ρύθμισης.

    [04] Ι. Παντής στο «Πρακτορείο FM» Δεν θα ενταχθούν στα σχολεία παιδιά προσφύγων που δεν έχουν εμβολιαστεί

    Δεν υπάρχει περίπτωση να ενταχθούν στα σχολεία παιδιά προσφύγων, που δε θα έχουν εμβολιαστεί, διαβεβαίωσε μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 fm» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Γιάννης Παντής, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τα μέλη της Ένωσης Γονέων του Κηδεμόνων του δήμου Ωραιοκάστρου, προκειμένου να ενημερώσει για την ένταξη των παιδιών προσφύγων στο εκπαιδευτικό σύστημα. Για τον ίδιο λόγο κ. Παντής θα συναντηθεί το μεσημέρι στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης με δημάρχους της ευρύτερης περιοχής.

    Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα εμβολιασμού των παιδιών διευκρίνισε: «Η επίσημη διαβεβαίωση, κάτι το οποίο οφείλουμε θεσμικά, θα γίνει από το υπουργείο Παιδείας και από το υπουργείο Υγείας».

    Ο κ. Παντής γνωστοποίησε ότι χθες ξεκίνησε η επιλογή των σχολείων, όπου θα λειτουργήσουν οι τάξεις με παιδιά προσφύγων, καθώς, όπως εξήγησε «η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), με βάση την οποία θα διαμορφωθεί όλο το πρόγραμμα και η επιλογή των σχολείων, δημοσιεύθηκε μόλις τη Δευτέρα».

    «Έπρεπε να γίνουν κάποιες συνεννοήσεις σε θέματα εκπαιδευτικά με τις υπηρεσίες, έτσι ώστε να έχουμε μία ΚΥΑ, που θα κάλυπτε όλες μας τις ανάγκες» είπε και εξέφρασε την άποψη ότι «δεν υπήρξε κενό πληροφόρησης, καθώς εάν δεν είχε δημοσιευθεί η ΚΥΑ, η οποία μέχρι τελευταία στιγμή διαμορφωνόταν με βάση τα εκπαιδευτικά, οικονομικά και άλλα ζητήματα, που έπρεπε να λυθούν, δεν είχαμε το δικαίωμα να μιλήσουμε για τέτοια θέματα».

    «Δεν έχει νόημα να συζητάμε γενικώς και αορίστως, διότι θα δημιουργούσαμε περισσότερα προβλήματα, εάν αλλάζαμε τελευταία στιγμή κάποια πράγματα και έτσι θα εθεωρείτο ότι το υπουργείο Παιδείας εμπαίζει τον κόσμο ή δημιουργεί θέματα εκεί που δεν πρέπει» σημείωσε και κάλεσε: «Να μας έχει λίγη εμπιστοσύνη ο κόσμος, γιατί δουλεύουμε πολύ μεθοδικά και με επιστημονικούς και εκπαιδευτικούς όρους».

    Αναφορικά με τις λειτουργικές ανάγκες του προγράμματος ο γγ του υπουργείου Παιδείας διαβεβαίωσε: «Έχουμε φροντίσει και για την καθαριότητα και για τη φύλαξη και για τη θέρμανση των σχολικών μονάδων τις απογευματινές ώρες, που θα γίνονται τα μαθήματα στα παιδιά των προσφύγων, έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία επιβάρυνση στο σχολικό συγκρότημα, έχουμε μεριμνήσει και για το διδακτικό υλικό, το οποίο θα πάει εκεί».

    Σχετικά με το περιεχόμενο του εκπαιδευτικού προγράμματος ο κ. Παντής επισήμανε: «Έχουμε μία τεράστια εμπειρία σαν υπουργείο Παιδείας σε θέματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης τα τελευταία 20 χρόνια». Το πρόγραμμα «έχει διαμορφωθεί με τη συνδρομή του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής». Σημείωσε δε: «Επειδή δεν γνωρίζουμε πόσα από τα παιδιά αυτά θα μείνουν τελικά στην Ελλάδα και πόσα θα φύγουν, γιατί υπάρχουν διεθνείς συμφωνίες μεταφοράς, το πρόγραμμα αυτό έχει μία ευελιξία και έτσι προβλέπει και μαθήματα ελληνικής γλώσσας, αλλά και μαθήματα μίας ξένης γλώσσας, η οποία θα είναι επιλογή τους, με βάση τις δυνατότητες ή τις πιθανότητες μεταφοράς σε άλλη χώρα. Μπορεί να είναι δηλαδή και τα Γερμανικά και τα Αγγλικά και τα Γαλλικά και τα Ιταλικά ή όποια άλλη γλώσσα».

    «Χρειαζόμαστε τους εξειδικευμένους δασκάλους εκπαιδευτικούς να διδάξουν την ελληνική ως δεύτερη γλώσσα και εκεί θα κάνουμε εξειδικευμένη πρόσκληση μέσα στην εβδομάδα» γνωστοποίησε, ενώ για τους γενικούς εκπαιδευτικούς που θα στελεχώσουν τις τάξεις είπε: «Θα τους πάρουμε από τον κατάλογο που έχουμε των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, είτε είναι νηπιαγωγοί, δάσκαλοι, είτε εκπαιδευτικοί που ασχολούνται με καλλιτεχνικά κ.λπ.».

  • Τη συνέντευξη πήραν ο Κώστας Παπαδάκης και η Σοφία Παπαδοπούλου

    [05] Ο Γιάννης Μπουτάρης, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον ΟΑΣΘ και τη σχολική εκπαίδευση των προσφυγόπουλων

    Την ανάγκη, οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ να σταματήσουν την επίσχεση εργασίας, που ταλαιπωρεί το επιβατικό κοινό της Θεσσαλονίκης για πέμπτη ημέρα σήμερα, αλλά και το κράτος να δώσει άμεση λύση στο θέμα της μισθοδοσίας τους, υπογράμμισε σήμερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης,μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9fm». «Η δική μας θέση είναι καθαρά υποστηρικτική απέναντι στον ΟΑΣΘ, γιατί δεν είμαστε άμεσα εμπλεκόμενοι. Εμείς δεν έχουμε καμία δυνατότητα εξουσίας για το συγκεκριμένο θέμα. Όμως ο κόσμος στην πόλη ταλαιπωρείται. Δεν μπορούν να πάνε στις δουλειές τους, στα σχολεία, στις υπόλοιπες δραστηριότητές τους. Το κράτος οφείλει να δώσει μία λύση στο θέμα για άμεση μισθοδοσία των εργαζομένων. Οι όποιες οφειλές υπάρχουν στον ΟΑΣΘ, πρέπει να διευθετηθούν. Είναι αναγκαίο οι εργαζόμενοι να σταματήσουν την επίσχεση εργασίας» σημείωσε.

    Κατά τον ίδιο, δεν μπορούν οι εργαζόμενοι για πέμπτη μέρα να κρατούν σε αυτή την κατάσταση την πόλη. «Μπορούν, για παράδειγμα, να κάνουν από μία ώρα την ημέρα στάση εργασίας ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει. Έφθασα σε σημείο να μιλήσω για επιστράτευση. Και αυτό γιατί η πόλη δεν λειτουργεί. Δυστυχώς, σύμφωνα με τον καινούριο νόμο, δεν μπορεί να γίνει επιστράτευση για τέτοιο θέμα. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ότι αυτό που κάνουν στρέφεται εναντίων τους. Δεν είναι οι μόνοι που έχουν να πληρωθούν καθυστερημένα» συμπλήρωσε.

    Εξέφρασε την άποψη ότι ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, ζήτησε τους ατομικούς τραπεζικούς λογαριασμούς των εργαζομένων του ΟΑΣΘ γιατί δεν έχει εμπιστοσύνη στη διοίκηση του Οργανισμου. «Ζήτησα από τον Σπίρτζη να πληρωθούν άμεσα οι εργαζόμενοι. Έστειλε ο ΟΑΣΘ τον τραπεζικό λογαριασμό από όπου μπαίνει η μισθοδοσία των εργαζομένων, όμως το υπουργείο θέλει ατομικούς λογαριασμούς [...] Επίσης, υπάρχει και αυτό το ζήτημα. Μπορεί ο κ. Σπίρτζης να θέλει να πληρώσει, όμως μπορεί να να μην έχει λεφτά» τόνισε ο κ. Μπουτάρης.

    Για τη δημιουργία διαδημοτικής εταιρείας συγκοινωνίας

    Ο κ. Μπουτάρης αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη δημιουργίας διαδημοτικής εταιρείας συγκοινωνίας, στο πρότυπο του ΟΟΣΑ, υπό την ομπρέλα της οποίας θα είναι ενταγμένα όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. «Πρέπει να γίνει μια διαδημοτική συνεργασία. Θα πρέπει να υπάρξει μια διαδημοτική εταιρεία, όπου οι μέτοχοι του ΟΑΣΘ δεν θα χάσουν τα δικαιώματά τους. Αυτή η διαδημοτική θα διαχειρίζεται όλη τη συγκοινωνία. Και σε αυτό συμφωνεί ο Σπίρτζης. Θα μπουν μέσα και οι παράκτιες συγκοινωνίες. Τα επόμενα χρόνια θα έχουμε και το μετρό. Όλα αυτά τα μέσα της πόλης θα πρέπει να μπουν κάτω από έναν ενιαίο φορέα. Οι συγκοινωνίες σε όλα τα μέρη του κόσμου δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς να έχουν επιδότηση. Όλες οι αστικές συγκοινωνίες πρέπει να επιδοτούνται» επισήμανε ο κ. Μπουτάρης.

    Για το θέμα της σχολικής εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων

    Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης μίλησε επίσης για τη συνάντηση που θα έχει ο ίδιος με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Γιάννη Παντή. «Στη συνάντηση που θα έχω, θα μας εξηγήσει το σχέδιό του. Τα μικρά παιδιά θα μένουν επιτόπου στις δομές φιλοξενίας για να μάθουν γράμματα και τα μεγαλύτερα για 3-4 ώρες τις απογευματινές ώρες θα πηγαίνουν στα σχολεία. Όμως πρέπει να ξεκαθαρίσουν πρακτικά, ποιος θα παραλαμβάνει το σχολείο το απόγευμα, ποιος θα το παραδίδει το πρωί, τις καθαρίστριες, τους σχολικούς φύλακες. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να υπάρξει μεγαλύτερος διασκορπισμός. Πρέπει να βρούμε συστηματική καθημερινή απασχόληση των παιδιών, αλλιώς θα έχουμε πρόβλημα».

    Για τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ

    Σχολίασε τέλος και τις ομιλίες των δύο πολιτικών αρχηγών στην 81η ΔΕΘ. «Μου άρεσε η ομιλία του Μητσοτάκη. Ήταν διαφορετική από τους άλλους αρχηγούς. Είχε κάποια βάση. Όσον αφορά τον πρωθυπουργό όλοι ξέρουμε τι ζόρι περνάει και τι ζόρι περνάει όλη η χώρα, αλλά και ποια είναι η στάση της ΕΕ. Δεν είναι καλά τα πράγματα» κατέληξε ο κ. Μπουτάρης.

    [06] Δένουν κάβους από αύριο στις 6 το πρωί και για 48ωρες τα πλοία

    Δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας θα παραμείνουν τα πλοία, από αύριο στις 6 το πρωί (Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου) έως τις 6 το πρωί του Σαββάτου (24 Σεπτεμβρίου), λόγω της 48ωρης πανελλαδικής κινητοποίησης που έχει κηρύξει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ).

    Το συνδικαλιστικό σωματείο των Ελλήνων ναυτικών, αντιδρά στη μείωση των επικουρικών συντάξεων των ναυτικών, ζητεί την καταπολέμηση της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας αλλά και ναυτολογήσεις μέσω του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας, με συγκροτημένα δικαιώματα αμοιβής και ασφάλισης.

    Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες έχουν προβεί σε τροποποιήσεις των δρομολογίων τους, ενώ όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν, καλό είναι να επικοινωνούν με τα κατά τόπους ταξιδιωτικά πρακτορεία.

    Ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας Γιάννης Χαλάς, μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρει ότι για να μπορέσουν να ξαναγεμίσουν ξανά τα πλοία της ποντοπόρου ναυτιλίας με Έλληνες και Ελληνίδες ναυτικούς, θα πρέπει το επάγγελμα του ναυτικού να είναι ελκυστικό και για να γίνει κάτι τέτοιο, αυτό που όλοιθα πρέπει να προσέξουν, είναι οι οικονομικές απολαβές.

    «Το επάγγελμα το ναυτικού δεν είναι ένα επάγγελμα συνηθισμένο που ξέρεις ότι θα φύγεις το πρωί και θα γυρίσεις στο σπίτι σου το απόγευμα καθώς μπαίνεις στο βαπόρι και βλέπει την οικογένεια σου και την κοινωνία μετά από 6 και 7 μήνες» τονίζει και προσθέτει ότι «η θάλασσα δεν μπορεί να είναι ελκυστική, αν οι απολαβές δεν είναι τέτοιες που να προσελκύουν κάποιον-Ολα τα άλλα δεν έχουν και τόση μεγάλη σημασία για έναν άνθρωπο που απουσιάζει από το σπίτι του τόσο καιρό»

    [07] Προσφυγές στη δικαιοσύνη κατά του Β. Μαρινάκη προαναγγέλλει ο Γ. Αλαφούζος

    Προσφυγές στη Δικαιοσύνη κατά του Βαγγέλη Μαρινάκη προαναγγέλλει ο επικεφαλής του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ, έπειτα από επίσημη θέση του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ που, κατά την πλευρά του κ. Αλαφούζου, "υπερέβη τα όρια" με προσωπική επίθεση σε βάρος του.

    Όπως ανακοίνωσε η ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ανέθεσε ήδη στο νομικό της τμήμα να ετοιμάσει προσφυγές στη Δικαιοσύνη, τόσο σε ποινικό όσο και σε αστικό επίπεδο, προκειμένου οι υπεύθυνοι από την πλευρά των ερυθρολεύκων να λογοδοτήσουν «για την προσωπική επίθεση» που εξαπέλυσαν σε βάρος του κ. Αλαφούζου, με ανακοίνωση που είχε ως αφορμή έναν ποδοσφαιρικό αγώνα.

    Στην ανακοίνωση του ΟΣΦΠ, που εκδόθηκε ύστερα από σχετική του ΠΑΟ, όσον αφορά τον ποδοσφαιρικό αγώνα Ηρακλής-Ολυμπιακός, που θα τεθεί υπό την κρίση της Δικαιοσύνης η οποία και θα αποφανθεί, αναφερόταν: «Μόνο θυμηδία προκαλεί η αμήχανη απάντηση του επιφανή Έλληνα φοροφυγά Γιάννη Αλαφούζου.Κατανοούμε και τον πανικό και τον εκνευρισμό του. Ωστόσο, μέχρις ότου ξεμπερδέψει με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που του έχουν δεσμεύσει τους προσωπικούς λογαριασμούς και το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων, καλό θα ήταν να μη μιλάει για νομιμότητα».

    Σημειωνόταν πως «η εποχή που ο Αλαφούζος εμφανίζονταν ως ιεροκήρυκας της εξυγίανσης έχει καταπλακωθεί -μεταξύ άλλων και- στον όγκο των δεκάδων εκατομμυρίων της φοροδιαφυγής για την οποία είναι υπόλογος. Το ποδόσφαιρο έχει ανάγκη από επενδυτές και όχι από σαλτιμπάγκους με «δανεικό» και χαλκευμένο «πόθεν έσχες», που προσπαθούν να καλύψουν την κάθε λογής ανεπάρκεια τους με τσιρίδες και απειλές. Η περίοδος της ανοχής για τον πρόεδρο του Παναθηναϊκού και ιδρυτή της Παναθηναϊκής Συμμαχίας (η οποία επίσης ελέγχεται για φοροδιαφυγή) έχει τελειώσει».

    Και κατέληγε η ανακοίνωση: «Και κάτι τελευταίο. Ας πει κάποιος στον Αλαφούζο ότι το ποδόσφαιρο από την εποχή που αγνοούσε παντελώς το άθλημα, παίζεται στα γήπεδα και όχι στις τηλεδίκες και στις αμέτρητες και ανούσιες ανακοινώσεις που κατασκευάζει ο ίδιος».

    Η πλευρά Αλαφούζου ετοιμάζει τόσο μηνύσεις για αδικήματα που αφορούν την δυσφήμιση του όσο και αγωγές με τις οποίες θα διεκδικεί αποζημίωση για ηθική βλάβη.

    [08] Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Αποζημίωση εάν παραβιάζονται θεμελιώδη δικαιώματα από τα μέτρα λιτότητας

    Σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (ΕΔ) της 20ής Σεπτεμβρίου 2016, οι Ευρωπαίοι πολίτες είναι δυνατόν να ενάγουν την Ευρωπαϊκή Τράπεζα και την Κομισιόν, στην περίπτωση κατά την οποία παραβιάζονται αποδεδειγμένα τα θεμελιώδη δικαιώματά τους.

    Αφορμή για την απόφαση αυτή υπήρξε η προσφυγή θιγομένων από το κούρεμα των καταθέσεων των κυπριακών τραπεζών άνω των 100.000 ευρώ (το 2013) κατά της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με αίτημα την αποκατάσταση της ζημίας, την οποία υπέστησαν.

    Και ναι μεν το ΕΔ θεώρησε ότι τα μέτρα αποσκοπούσαν στη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και υπηρετούσαν το κοινό καλό της Ευρωπαϊκής Ενωσης και καλώς ελήφθησαν, αλλά, παράλληλα, οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι είναι καταρχάς δυνατόν να ζητηθεί αποζημίωση από την Κομισιόν ή την ΕΚΤ εφόσον παραβιάζονται θεμελιώδη δικαιώματα των εναγόντων.

    Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες, σε χώρες όπου έχει επιβληθεί η λιτότητα, μπορούν να επικαλεσθούν λ.χ. την ιδιαιτέρως σοβαρή βλάβη της υγείας τους σε περίπτωση κατά την οποία δεν μπορούν να προμηθευτούν τα αναγκαία φάρμακα. Προϋπόθεση είναι, βεβαίως, η απολύτως τεκμηριωμένη απαίτηση και φυσικά η κατά περίπτωση απόφαση των δικαστών.

    Συγκεκριμένα όμως στην περίπτωση των καταθέσεων των Κυπρίων το ΕΔ αποφάνθηκε ότι «λαμβανομένου υπόψη του σκοπού της διασφαλίσεως της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος της ζώνης του ευρώ και του άμεσου κινδύνου οικονομικής ζημίας, τον οποίο θα διέτρεχαν οι καταθέτες των οικείων δύο τραπεζών σε περίπτωση πτωχεύσεως αυτών, τα εν λόγω μέτρα δεν συνιστούν υπέρμετρη και απαράδεκτη παρέμβαση, θίγουσα την ίδια την ουσία του δικαιώματος ιδιοκτησίας των αναιρεσειόντων. Κατά συνέπεια, δεν είναι δυνατό να θεωρηθούν ως αδικαιολόγητοι περιορισμοί του εν λόγω δικαιώματος».

    [09] Ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος θα ψηφίσει Χίλαρι Κλίντον

    Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος φέρεται να δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα ψηφίσει την Χίλαρι Κλίντον, σύμφωνα με πηγή του στενού περιβάλλοντος του 41ου προέδρου των ΗΠΑ που επικαλείται το CNN.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μπους δηλώνει ότι θα ψηφίσει την Χίλαρι Κλίντον και προέβη σε αυτό το σχόλιο σε συνάντηση των μελών του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος ?Points of Light Foundation?. Μέσα στην αίθουσα υπήρχαν περίπου 40 άτομα, δεν ξεκαθαρίστηκε πόσοι τον άκουσαν να το λέει αλλά πρέπει να τον άκουσαν αρκετοί, ανέφερε η πηγή.

    Η υποστήριξη του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου στην προεδρική υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον προσδίδει ένα νέο δραματικό τόνο στις σχέσεις μεταξύ των οικογενειών Μπους και Κλίντον που είναι δύο από τις πιο σημαντικές οικογένειες στις ΗΠΑ κατά το διάστημα των τελευταίων 30 χρόνων, σύμφωνα με την άποψη πολιτικών αναλυτών.

    Πρόκειται για κίνηση με συμβολικό, αλλά και ουσιαστικό πολιτικό μήνυμα, καθώς οι δύο προεδρικοί υποψήφιοι βρίσκονται στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, ενώ την επόμενη Δευτέρα θα έχουν την πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση τους.

    Η υπεύθυνη της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Κέλιαν Κόνγουεϊ δήλωσε στο CNN ότι σέβεται ?τον 92χρονο πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, όπως και την απόφασή του?.

    Η απόφαση του 41ου προέδρου των ΗΠΑ να μην ψηφίσει τον προεδρικό υποψήφιο του κόμματος του δίνει ένα ισχυρό πολιτικό επιχείρημα στη Χίλαρι Κλίντον αναφορικά με την αμφισβήτηση των προσόντων του Τραμπ για την άσκηση της αμερικανικής προεδρίας. Επίσης, η οικογένεια Μπους ήταν απούσα από την καλοκαιρινή κεντρική σύνοδο των Ρεπουμπλικάνων κατά την οποία ο Τραμπ έλαβε το χρίσμα του προεδρικού υποψηφίου του κόμματος.

    [10] Nέα τεχνολογία για ασύρματο ίντερνετ μέσω καλωδίων ηλεκτρικού ρεύματος

    Η AT&T, μία από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών, παρουσίασε πρόσφατα μια νέα τεχνολογία η οποία, όπως υποστηρίζει, θα παρέχει υπηρεσίες υπερ-ταχείας ασύρματης πρόσβασης στο Διαδίκτυο μέσω της χρήσης των καλωδίων ηλεκτρικού ρεύματος και όχι των παραδοσιακών οπτικών ινών.

    Όπως αναφέρει η Financial Times επικαλούμενη σχετική ανακοίνωση της AT&T, η εταιρεία υποστηρίζει ότι η «πατενταρισμένη τεχνολογία» έχει την προοπτική να παράσχει «υπερ-ταχείες, multi-gigabit ανά δευτερόλεπτο ασύρματες ταχύτητες στο Διαδίκτυο», κάτι που θα μπορούσε να μεταμορφώσει το ασύρματο Ίντερνετ σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Η τεχνολογία, που φέρει την ονομασία Project AirGig, αναπτύχθηκε στα εργαστήρια της AT&T και καλύπτεται από τουλάχιστον 100 άδειες ευρεσιτεχνίας, αναφέρει η εταιρεία. Υποστηρίζει επίσης ότι η υπηρεσία θα είναι «πολύ πιο εύκολο να αναπτυχθεί σε σχέση με τις οπτικές ίνες» επειδή δεν θα υπάρχει η ανάγκη για την τοποθέτηση νέων καλωδίων ή πύργων τηλεπικοινωνιών.

    «Το Project AirGig έχει τεράστιες προοπτικές να μεταμορφώσει την πρόσβαση στο Ίντερνετ σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτός του δικού μας ευρυζωνικού δικτύου και όχι μόνο στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Τζον Ντόνοβαν, διευθύνων σύμβουλος στρατηγικής της AT&T. «Τα αποτελέσματα που έχουμε δει από τις δοκιμές εκτός των εργαστηρίων μας είναι ενθαρρυντικά. Για τον σκοπό αυτόν αναζητούμε την κατάλληλη περιοχή ώστε να ξεκινήσουμε το επόμενο έτος τις δοκιμές», πρόσθεσε.

    [11] Π.Λαφαζάνης: Οι μειώσεις στις συντάξεις αφορούν το 100% των συνταξιούχων

    Οεπικεφαλής της ΛΑ.Ε, Παν. Λαφαζάνης, παραβρέθηκε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης έξω από τα γραφεία του ΕΤΕΑ, προκειμένου να εκφράσει τη συμπαράστασή του στους διαδηλωτές.

    Ο κ. Λαφαζάνης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ψεύδεται όταν λέει ότι οι μειώσεις έγιναν μόνο στο 5% των συνταξιούχων και υποστήριξε ότι μειώσεις έγιναν και δραστικές, στο 100% των συνταξιούχων.

    «Έτσι όπως πάμε θα υπάρχουν συνταξιούχοι και δεν θα υπάρχει σύνταξη. Κάθε μέρα, κάθε βδομάδα, κάθε μήνα η κατάσταση χειροτερεύει. Το αδιέξοδο είναι πλήρες. Η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά με τα μνημόνια από τα οποία καταστρέφεται. Αυτό που χρειάζεται η χώρα και εμείς στέλνουμε ως μήνυμα στον ελληνικό λαό είναι ότι πρέπει να υπάρξει ένας μεγάλος ξεσηκωμός, μια μεγάλη αντιμνημονιακή εξέγερση για να μπει η χώρα σε μια νέα δημοκρατική πορεία με εθνικό νόμισμα και ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα που μπορεί να στηρίξει και να ενισχύσει τις συντάξεις» πρόσθεσε ο κ. Λαφαζάνης.

    [12] Το βράδυ η ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τη σύμβαση του Ελληνικού

    Με τους εισηγητές των κομμάτων και με τη συντριπτική συναινετική διάθεση όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, πλην του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής που δηλώνουν την αντίθεση τους, άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου για την επένδυση του Ελληνικού, η ψήφιση του οποίου θα ολοκληρωθεί αργά απόψε.

    Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ουρσουζίδης, υπεραμύνθηκε της σύμβασης, κάνοντας λόγο για τη μεγαλύτερη στρατηγική επένδυση που θα φέρει νέες θέσεις εργασίας και τόνισε ότι η σημερινή κυβέρνηση κατάφερε να τη βελτιώσει κατά πολύ.

    «Με την τροποποιητική σύμβαση, πέρα από τα οικονομικά οφέλη υπάρχει σεβασμός στο περιβάλλον,ανοιχτοί και προσβάσιμοι χώροι. Μιλάμε για ένα Μητροπολοτικό πάρκο 2.000 στρεμμάτων,το μεγαλύτερο στον κόσμο, που θα είναι προσβάσιμο στο κοινό χωρίς περιορισμούς» υπογράμμισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

    Όπως υποστήριξε ο κ.Ουρσουζίδης πέραν του τιμήματος των 915 εκατ. ευρώ που κατέβαλε ο επενδυτής θα γίνουν επιπλέον 1,5 δισ. έργα υποδομής και τόνισε ότι όλοι οι ανοιχτοί χώροι θα κατασκευαστούν την πρώτη 5ετία, κάτι που δεν προβλεπόταν στην προηγούμενη σύμβαση.

    Παράλληλα, απέρριψε αιτιάσεις περί ξεπουλήματος αντιτείνοντας ότι δεν πουλιέται το ακίνητο αλλά παραχωρείται απλώς για αξιοποίηση και σε 99 χρόνια, όπως είπε θα επιστραφεί στο δημόσιο το 70%.

    Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ 'Αδωνις Γεργιάδηςκατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για θράσος, υποστηρίζονταςότι όσο ήταν αντιπολίτευση πάλεψε εναντίον οποιασδήποτε επένδυσης που θα πήγαινε τη χώρα μπροστά.

    «Τέτοιοι Φαρισαίοι και υποκριτές είστε. Η πρώτη φορά Αριστερά στην εξουσία έρχεται και πανηγυρίζει που δίνει τα αεροδρόμια στους Γερμανούς. Όταν το έκανε ο κ.Σαμαράς ήταν προδότης, ενώ ο κ. Τσίπρας είναι πατριώτης» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

    Υποστήριξε ακόμα ότι καμία βελτιωτική αλλαγή δεν κατάφερε η κυβέρνηση,αντίθετα, όπως υποστήριξε, για τα δύο χρόνια καθυστέρησης στην επένδυση, έχασε το ελληνικό δημόσιο ένα δισ. ευρώ.

    «Εμείς θα ψηφίσουμε το Ελληνικό. Δεν θα σας πούμε ότι είστε πουλημένοι γιατί δεν είμαστε ίδιοι και θέλουμε ο τόπος να πάει μπροστά» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

    [13] Ι. Γιαννέλης: Γίνονται προσπάθειες αποσυμφόρησης της Λέσβου

    Μετά την καταστροφή στο κέντρο φιλοξενίας στη Μόρια, σε πρώτη φάση οι μετανάστες και οι πρόσφυγες θα φιλοξενηθούν σε πλοίο, ενώ, παράλληλα,γίνονται προσπάθειες αποσυμφόρησης του νησιού.

    Ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Γιαννέλης, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε, επικαλούμενος δηλώσεις του υπουργού 'Αμυνας, ότι δεν θα δημιουργηθεί δεύτερο hot spot, κάτι που, όπως είπε, ζητούν και οι κάτοικοι της Λέσβου.

    Ανέφερε ότι εντός της ημέρας θα ανακοινωθεί και ποια λύση βρέθηκε με το πλοίο, ενώ έκανε λόγο για αργές διαδικασίες παροχής ασύλου και επιστροφής μεταναστών, που επιβαρύνουν την όλη κατάσταση.

    Πλην ελαχίστων ακραίων φωνών, η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων του νησιού έχει αγκαλιάσει τους πρόσφυγες, υποστήριξε ο κ. Γιαννέλης τονίζοντας, ωστόσο, ότι θα πρέπει και η πολιτεία να σταθεί αρωγός στις δύσκολες μέρες που περνούν.

    [14] ΓΓΔΕ: H ύπαρξη μη ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν εμποδίζει την χορήγηση φορολογικής ενημερότητας

    H ύπαρξη μη ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν εμποδίζει την χορήγηση αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας διευκρινίζουν κύκλοι της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων εκτός αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις υποχρεωτικού συμψηφισμού.

    Σημειώνεται ότι αυτό προβλέπεται ρητά στην εγκύκλιο με τις οδηγίες και τις διευκρινίσεις για τη χορήγηση πιστοποιητικού φορολογικής ενημερότητας που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

    [15] ΟΟΣΑ: Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας στο 2,9% φέτος

    Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2016 στο 2,9% από 3,1% πέρυσι προβλέπει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην ενδιάμεση έκθεσή του (Interim Economic Outlook). Για το 2017, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να βελτιωθεί ελαφρά στο 3,2%, ποσοστό που είναι πολύ χαμηλότερο σε σχέση με αυτό που ήταν ιστορικά ο κανόνας. Συνολικά, η νέα πρόβλεψη του ΟΟΣΑ δεν έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά από την πρόβλεψη που έκανε τον Ιούνιο, όταν προέβλεπε ρυθμό αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ 3% για το 2016 και 3,3% για το 2017, καθώς οι ασθενέστερες συνθήκες στις αναπτυγμένες οικονομίες, περιλαμβανομένων των συνεπειών του Brexit, αντισταθμίζονται από λιγότερο αρνητικές επιδόσεις στις μεγάλες χώρες - παραγωγούς πρώτων υλών.

    Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η παγκόσμια οικονομία παραμένει σε μία παγίδα χαμηλής ανάπτυξης, με τις χαμηλές προσδοκίες ανάπτυξης να περιορίζουν το εμπόριο, τις επενδύσεις, την παραγωγικότητα και τους μισθούς. Αυτό, με τη σειρά του, οδηγεί σε νέα αναθεώρηση προς τα κάτω των προσδοκιών για την ανάπτυξη και σε υποτονική ζήτηση. «Οι χαμηλές επιδόσεις στην ανάπτυξη, σε συνδυασμό με μεγάλες ανισότητες και στάσιμα εισοδήματα, περιπλέκουν περαιτέρω το πολιτικό περιβάλλον, καθιστώντας πιο δύσκολη την επιδίωξη πολιτικών που θα ενίσχυαν την ανάπτυξη και θα προωθούσαν την καθολική συμμετοχή», σημειώνει η έκθεση.

    Ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι η νομισματική πολιτική έχει επιβαρυνθεί υπερβολικά και δημιουργεί στρεβλώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Μία αποτελεσματική στήριξη της οικονομίας από τη νομισματική πολιτική απαιτεί περισσότερη και συλλογική δημοσιονομική πολιτική, καθώς και την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τονίζει ο ΟΟΣΑ. «Η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να αξιοποιήσει την αύξηση του δημοσιονομικού περιθωρίου για να αυξήσει τις δαπάνες που ενισχύουν την ανάπτυξη», σημειώνεται στην έκθεση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 21 September 2016 - 10:32:27 UTC