Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επαφές Τσίπρα στη Ν. Υόρκη - Κυβερνητικές πηγές για την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΓΣ του ΟΗΕ
  • [02] Στάσεις εργασίας πραγματοποιούν οι μηχανικοί ασφαλείας εναερίου κυκλοφορίας της ΥΠΑ
  • [03] Το απόγευμα η κατάθεση στη Βουλή του ν/σ με τα προαπαιτούμενα
  • [04] Ενεργοποιείται, για 15η φορά, η κάρτα αλληλεγγύης
  • [05] Τον Φ. Κάστρο συνάντησε ο Σ. Άμπε, στην πρώτη επίσκεψη Ιάπωνα ηγέτη στην Κούβα
  • [06] ΗΠΑ: Απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε στην πόλη Σάρλοτ
  • [07] Σεισμός 6,4 βαθμών στην Ιαπωνία
  • [08] Αλ. Τσίπρας: Ερωτήσεις - προκλήσεις προς τη διεθνή κοινότητα

  • [01] Επαφές Τσίπρα στη Ν. Υόρκη - Κυβερνητικές πηγές για την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΓΣ του ΟΗΕ

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε την Πέμπτη το πρωί (τοπική ώρα-απόγευμα ώρα Ελλάδος) με τον Πρόεδρο του Ιράν και στην συνέχεια με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο.

    «Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδεχώμεθα και πάλι, διότι έρχεσθε για δεύτερη φορά...», είπε στον πρωθυπουργό ο Αρχιεπίσκοπος, και στη συνέχεια σημείωσε: «Παρακολουθούμε την προσπάθεια την φοβερή που γίνεται στη Ελλάδα, είναι ένα Ηράκλειο έργο, περισσότερο από Ηράκλειο» είπε, και αναφερόμενος στις ενέργειες της Ελληνομερικανικής κοινότητος, πρόσθεσε: «Η Ομογένεια είναι πάντοτε σε κατάσταση απολύτου εγρηγόρσεως και προσοχής. Στον ομογενειακό τομέα υπάρχει μια πολυδαίδαλος δραστηριότητα, η οποία καλύπτει ομαδικές ενέργειες και ατομικές ενέργειες σε συνεχή βάση. Οι άνθρωποι εδώ συνεχίζουν σαν να άρχισε χθες η κρίση. Λένε: Εμείς θα μείνουμε ως το τέλος, έως ότου κλείσει αυτή η ιστορία σωστά. Ήθελα να σας το θέσω αυτό υπ' όψη σας, διότι κι εγώ έχω εκπλαγεί με αυτό το είδος της εμμονής κι της συνέχειας και της συνέπειας».

    Σε άλλο σημείο ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, αναφερόμενος στη παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού, τόνισε: «Έρχεσθε στην Αμερική ως πρωθυπουργός, δηλαδή ως φορεύς της εικόνας της Ελλάδος, κι αυτό είναι πολύ σημαντικό».

    Ανταπαντώντας, ο πρωθυπουργός είπε: «Εγώ να σας ευχαριστήσω που με υποδέχεστε για δεύτερη φορά συνεχόμενη. Γνωρίζετε την μεγάλη εκτίμηση που έχω κι εγώ προσωπικά και η κυβέρνηση για το έργο σας. Και να πω Σεβασμιώτατε, ότι πράγματι συνεχίζει η Ελλάδα μας να είναι σε μια περίοδο κρίσης, αλλά είμαστε πιό αισιόδοξοι. Διότι η μεγάλη φουσκοθαλασσιά πέρασε, κι έχουμε τις τελευταίες βέβαια αναταράξεις, αλλά σιγά-σιγά ξεπερνάμε κι άλλη μια μεγάλη δυσκολία στη μακρόχρονη ιστορία μας, όρθιοι με αξιοπρέπεια, και δίνοντας και μαθήματα ανθρωπισμού. Γιατί στη προσφυγική κρίση η Ελλάδα στάθηκε ψηλά στις παραδοσιακές της αξίες. Και πρέπει να το τονίσω ότι αυτές είναι και οι αξίες του Χριστιανισμού, η αλληλεγγύη και η αγάπη προς τον άνθρωπο, που δυστυχώς κάποια άλλα κράτη στην περιοχή της Ευρώπης δείχνουν να υπολείπονται αυτών των αξιών».

    Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στο Ελληνομαερικανικό Σχολείο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, ο κ. Τσίπρας είπε: «Θέλω νας σας πω ότι έρχομαι από το σχολείο το ομογενειακό που είναι υπό την αιγίδα σας και εντυπωσιάστηκα εκεί με τα νέα παιδιά που έχουν την Ελλάδα στην ψυχή τους και μαθαίνουν την Ελληνική παιδεία. Είναι μια σημαντική δουλιά αυτή που γίνεται, και η δική σας συνεισφορά σ' αυτήν την προσπάθεια είναι εξαιρετικά μεγάλη και σπουδαία, κι εύχομαι να είστε γερός να συνεχίσετε».

    Πριν την ομιλία του στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον γγτου Οργανισμού Μπαν Κι Μουν και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε αντικειμενικά σφιχτό χρονικό πλαίσιο, όπου υπήρξε η δυνατότητα να τεθούν διαγραμματικά τα ζητήματα του Προσφυγικού, του Κυπριακού και εκείνου της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

    Ο κ. Μπαν ευχαρίστησε την Ελλάδα για την διαχείριση του προσφυγικού, δήλωσε δε εντυπωσιασμένος από τον εθελοντισμό και τον τρόπο αντιμετώπισης των προσφύγων από τους κατοίκους της Λέσβου, την οποία είχε επισκεφθεί.

    Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο γγτου ΟΗΕ, θεωρεί τους κατοίκους της Λέσβου άξιους για το Νόμπελ Ειρήνης λόγω των προσπαθειών τους.

    Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Μπαν Κι Μουν για την συνεργασία του ΟΗΕ και τον ίδιο προσωπικά για τον ρόλο του στην ανάδειξη του προσφυγικού ως παγκοσμίου ζητήματος, υπογράμμισε την σημασία της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και αναφέρθηκε και στις ειδικές δυσκολίες που αντιμετώπισε η Ελλάδα στην διαχείριση του προσφυγικού από τους φράχτες και τα συρματοπλέγματα που υψώθηκαν σε άλλες χώρες.

    Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός ανέφερε στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες χωρίς να έχουμε φθάσει ακόμα σε λύση, εξέφρασε την αισιοδοξία του και επισήμανε ότι καταβάλλεται προσπάθεια εξεύρεσης μιας λύσης στο θέμα της ασφάλειας των πολιτών της Κύπρου, ενώ οι απαντήσεις στο θέμα της ασφάλειας δεν μπορεί να σχετίζονται με παρουσία ξένω στρατευμάτων στο νησί.

    Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα κατοχής, και ως τέτοιο πρέπει να το προσεγγίσουμε.

    'Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΟΗΕ θα καλέσει στην τριμερή συνάντηση της Κυριακής τις δύο κοινότητες να τηρήσουν την δέσμευσή τους ότι θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

    Ως προς το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, και ενώ στην συνάντηση ήταν παρών και ο Μάθιου Νίμιτς, ο ΓΓ του ΟΗΕ θεωρεί, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ιδιαίτερα θετικά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ενώ ο πρωθυπουργός ανέφερε στον ΓΓ ότι η Ελλάδα έχει σταθερές θέσεις επί του ζητήματος, αλλά παράλληλα καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να βρεθεί λύση η οποία είναι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων.

    Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ακόμα ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται προς αυτήν την κατεύθυνση περιλαμβάνονται και τα ΜΟΕ, και ότι προφανώς όλα αυτά συνδέονται με την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

    Ο κ. Μπαν δώρισε στον Έλληνα πρωθυπουργό ένα βιβλίο με τον απολογισμό της θητείας του ως ΓΓ του ΟΗΕ.

    Κυβερνητικές πηγές για ομιλία Τσίπραστη ΓΣ του ΟΗΕ

    Σε ό,τι αφορά την ομιλία του κ. Τσίπρα στην ΓΣ του ΟΗΕ, οι κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν την αναφορά του στο ότι "δεν θα αφήσουμε τις δυνάμεις του εθνικισμού, της ξενοφοβίας ή του νεοφιλελευθερισμού (να επιβάλλουν την ατζέντα τους)" και την σταθερή θέση που διατυπώνεται από τον πρωθυπουργό σε όλες τις παρεμβάσεις του και η οποία θέτει το θέμα των φρακτών και της ξενοφοβίας, με την λογική ότι αν στην Ευρώπη δεν επιλυθεί το προσφυγικό, δεν θα είναι μόνο ζήτημα ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά πολιτικής κρίσης.

    Σημειώνουν επίσης την σημασία του σημείου εκείνου της ομιλίας του κ. Τσίπρα όπου τονίζει πως οι δυνάμεις του ρατσισμού και της ξενοφοβίας πήραν την απάντησή τους από τον ελληνικό λαό και προσθέτουν ότι αυτό το απόσπασμα έχει να κάνει με το διεθνές δίκαιο καθώς η Ελλάδα είχε δεχθεί πιέσεις για βίαιη απώθηση στην θάλασσα προσφύγων και μεταναστών, αλλά το Λιμενικό διέσωζε.

    Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν επιπλέον τις αναφορές στην ομιλία του πρωθυπουργού στο Κυπριακό και στο χρέος.

    Τονίζουν ακόμα, ότι στο πλαίσιο της ΓΣ του ΟΗΕ, όπου οι ομιλίες είναι ιδιαίτερα διπλωματικού χαρακτήρα, ο πρωθυπουργός επέλεξε να προβεί σε ομιλία με περισσότερο πολιτικό χαρακτήρα.

    [02] Στάσεις εργασίας πραγματοποιούν οι μηχανικοί ασφαλείας εναερίου κυκλοφορίας της ΥΠΑ

    Προβλήματα στις πτήσεις σε ορισμένα περιφερειακά αεροδρόμια αναμένεται να υπάρξουν από σήμερα έως και τηνΠέμπτη, λόγω των κινητοποιήσεων που εξήγγειλαν οι ηλεκτρονικοί μηχανικοί ασφαλείας εναερίου κυκλοφορίας της ΥΠΑ αντιδρώντας στην «εκχώρηση του Εθνικού Εναέριου Χώρου της Ελλάδας σε ιδιωτικά συμφέροντα».

    Συγκεκριμένα οι ηλεκτρονικοί αποφάσισαν στάσεις εργασίας: σήμερα από τις 11:00 έως 15:00 και από τις 19:00 έως 23:00 και από το Σάββατο έως και την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου από τις 03:00 έως 07:00, από τις 11:00 έως 15:00 και από τις 19:00 έως τις 23:00.

    Επίσης, προκήρυξαν και δύο 24ωρες απεργίες για την Τετάρτη 28 και την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, δηλώνουν αποφασισμένοι να αγωνιστούν για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΥΠΑ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «η αιφνιδιαστική αλλαγή που προέκυψε κατά την διαπραγμάτευση που τώρα γίνεται για την εξασφάλιση της περίφημης «δόσης», δρομολογεί την εκχώρηση του Εθνικού Εναέριου Χώρου της Ελλάδας σε ιδιωτικά συμφέροντα».

    [03] Το απόγευμα η κατάθεση στη Βουλή του ν/σ με τα προαπαιτούμενα

    Σήμερα το απόγευμααναμένεται να κατατεθεί, με τον χαρακτήρα του επείγοντος, το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα για το ξεκλείδωμα της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

    Σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής,η συζήτηση του νομοσχεδίου θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί με δύο συνεδριάσεις, πρωί - βράδυ, στην αρμόδια επιτροπή την ερχόμενη Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου.

    Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί στην Ολομέλεια την επόμενη μέρα, Τρίτη (27 Σεπτεμβρίου), οπότε και αναμένεται αργά το βράδυ η ψήφιση του.

    Η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Παιδεία που είχε ζητήσει η ΝΔ και είχε προγραμματιστεί για την ίδια ημέρα (Τρίτη) αποφασίστηκε να μετατεθεί για μια μέρα και έτσι θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη (28 Σεπτεμβρίου).

    [04] Ενεργοποιείται, για 15η φορά, η κάρτα αλληλεγγύης

    Ενεργοποιείται σήμερα Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, για 15η φορά, η κάρτα αλληλεγγύης, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

    Το ποσό που θα πιστωθεί για την επιδότηση σίτισης ανέρχεται σε 13.563.590,00 ευρώ και αφορά 120.425 δικαιούχους του προγράμματος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

    Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την οικονομική ενίσχυση που δίδεται, μέσω της κάρτας και αποτελεί την επιδότηση σίτισης πουέχουν δηλώσει.

    [05] Τον Φ. Κάστρο συνάντησε ο Σ. Άμπε, στην πρώτη επίσκεψη Ιάπωνα ηγέτη στην Κούβα

    Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε, είναι ο πρώτος ηγέτης της Ιαπωνίας, που επισκέπτεται την Κούβα, καλώντας για μία δυναμική διεθνή αντίδραση κατά του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας, στη διάρκεια των συνομιλιών του, με τον Φιντέλ Κάστρο, πρώην ηγέτη της Κούβας.

    Η Κούβα, μαζί με την Κίνα υποστηρίζει διπλωματικά τη Βόρεια Κορέα, ενώ συμμετέχει και στην κίνηση των αδεσμεύτων που οργανώθηκε το 1961, για τις χώρες που δεν ήθελαν να τοποθετηθούν με την πλευρά των ΗΠΑ ή της Σοβιετικής Ένωσης.

    Η Βόρεια Κορέα έχει επιταχύνει τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων, αλλά και τις πυρηνικές δοκιμές που πραγματοποιεί, σε ανησυχητικό βαθμό κατά τη χρονιά που διανύουμε, ενώ έχει ανακοινώσει ότι είναι πλέον ικανή να τοποθετήσει πυρηνική κεφαλή, σε βαλλιστικό πύραυλο.

    Μια τέτοια εξέλιξη προκαλεί ουσιαστική ανησυχία για την ασφάλεια της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας στις ΗΠΑ, ενώ αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Β-1Β, πραγματοποίησαν πτήσης αμυντικής ισχύος, πάνω από τη Νότια Κορέα κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες.

    Η συνάντηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού με τον Φιντέλ Κάστρο, ήταν διάρκειας 70 λεπτών, ενώ ο Κάστρο επισκέφτηκε τη Χιροσίμα, το 2003.

    [06] ΗΠΑ: Απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε στην πόλη Σάρλοτ

    Απαγόρευση της κυκλοφορίας επιβλήθηκε στην πόλη Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας από τα μεσάνυχτα σήμερα μέχρι τις 06:00 το πρωί, μετά τις ταραχές που σημειώθηκαν κατά τις δύο προηγούμενες νύχτες, μετά το θανάσιμο τραυματισμό ενός Αφροαμερικάνου, από αστυνομικό.

    Οι αρχές της πόλης ανακοίνωσαν στο Twitter, ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα εφαρμόζεται μέχρι την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί ή την ανάκληση εφαρμογής του μέτρου.

    Η εφαρμογή της απαγόρευσης κυκλοφορίας θα αρχίσει σε περίπου μία ώρα (τοπική ώρα ΗΠΑ).

    [07] Σεισμός 6,4 βαθμών στην Ιαπωνία

    Ένας ισχυρός σεισμός με πρώιμες πληροφορίες να αναφέρουν ότι ήταν ισχύος 6,4 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ καταγράφηκε νοτιοανατολικά του Τόκιο σήμερα το πρωί, σύμφωνα με το αμερικανικό γεωδυναμικό ινστιτούτο (USGS).

    Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 232 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της ιαπωνικής πρωτεύουσας με εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, ανακοίνωσε το ινστιτούτο.

    [08] Αλ. Τσίπρας: Ερωτήσεις - προκλήσεις προς τη διεθνή κοινότητα

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του χθες το απόγευμα (τοπική ώρα-ξημερώματα ώρα Ελλάδας) στην 71η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, στις προσπάθειες που καταβάλλει και στις προοπτικές που έχει η Ελλάδα, τονίζοντας ότι "σήμερα, αντίθετα με πριν από έναν χρόνο, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα αποτελούν ευκαιρίες για την διεθνή κοινότητα, για την Ευρώπη και για την περιοχή μας, να γυρίσουμε σελίδα στις κρίσεις του παρελθόντος και να αποτρέψουμε καινούργιες επικίνδυνες κρίσεις."

    Ο πρωθυπουργός εισηγήθηκε στηΓΣ του ΟΗΕ συγκεκριμένο πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο ως διεθνής κοινότητα:

    - Χρειαζόμαστε μια δίκαιη, βιώσιμη λύση στην Κύπρο που θα βάλει τέλος μια για πάντα στο αδιέξοδο και εξαρτημένο παρελθόν του νησιού. Μια λύση που θα συνεισφέρει στην αλλαγή της ασταθούς δυναμικής στην περιοχή μας.

    - Χρειαζόμαστε μια λύση στο ζήτημα του χρέους που θα συνεισφέρει σε ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, για το οποίο συζητάμε τόσο πολύ στα Ηνωμένα Έθνη και στην Ευρώπη. Να αφήσουμε τον φαύλο κύκλο της λιτότητας πίσω μας.

    - Χρειαζόμαστε μια διεθνή αποτελεσματική απάντηση στη μεταναστευτική κρίση, στη βάση του διεθνούς δικαίου. Μια απάντηση που θα αντιμετωπίζει τις επικίνδυνες ξενοφοβικές και εθνικιστικές φωνές που εμφανίζονται ξανά για πρώτη φορά με τόση ένταση από το τέλος του Β'Παγκοσμίου Πολέμου.

    "Οπωσδήποτε, οι αναχρονιστικές υπερσυντηρητικές δυνάμεις θα επιχειρήσουν να δώσουν τις δικές τους λύσεις σε αυτά τα προβλήματα, επενδύοντας στον φόβο.

    Μερικές φορές θα αυτοπροσδιοριστούν ως αντισυστημικές δυνάμεις", είπε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι "οπωσδήποτε, δεν είναι οι δημοκρατικές δυνάμεις που επικρίνουν το σύστημα, εκείνες για τις οποίες η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να ανησυχεί. Είναι αυτές οι δυνάμεις που απειλούν τις αξίες μας και αντί να στοχεύουν στην αλλαγή του κόσμου προς το καλύτερο, αποσκοπούν στο να τον διαιρέσουν μέσω του φόβου, της ξενοφοβίας και του εθνικισμού".

    Ο κ. Τσίπρας είπε στην αρχή της ομιλίας του ότι ένα χρόνο μετά τον εορτασμό της 70ης επετείου από την υπογραφή του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, οι προκλήσεις και τα προβλήματα επιμένουν και τα ίδια ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, και έθεσε το ζήτημα εάν ως διεθνής κοινότητα:

    - Θα είμαστε σε θέση να επιφέρουμε δυναμική, ισορροπημένη και βιώσιμη ανάπτυξη στις οικονομίες μας, με την παγκόσμια οικονομική κρίση να αιωρείται;

    - Θα είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε τις προσφυγικές ροές αποτελεσματικά στην βάση του διεθνούς δικαίου σε μια περίοδο που ο αριθμός των εκτοπισμένων ατόμων στον κόσμο είναι ο μεγαλύτερος από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου;

    - Θα είμαστε σε θέση να προωθήσουμε την ειρήνη και την ασφάλεια σε ένα διεθνές και περιφερειακό περιβάλλον που καθίσταται συνεχώς και πλέον ασταθές; «Ή θα επιτρέψουμε στις δυνάμεις του εθνικισμού, της ξενοφοβίας και του νεοφιλελευθερισμού να μας υπαγορεύσουν αναποτελεσματικές ή και επικίνδυνες απαντήσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε; Σε αυτό το πλαίσιο, το κύριο θέμα της φετινής Γενικής Συνέλευσης, που είναι η εφαρμογή της ατζέντας του ΟΗΕ για το 2030 στην βιώσιμη ανάπτυξη. καθίσταται πιο επίκαιρη παρά ποτέ", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Τσίπρας επισήμανε προς την ΓΣ του ΟΗΕ ότι "τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα υπήρξε το μέλος της ευρωζώνης που επλήγη με τον σκληρότερο τρόπο από την οικονομική κρίση και τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν για να την λύσουν." Η Ελλάδα, συνέχισε "είναι στην πρώτη γραμμή των χωρών - μελών της ΕΕ που αντιμετώπισαν την μεγαλύτερη μεταναστευτική ροή προς την Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο", προσθέτοντας ότι "η Ελλάδα είναι στο κέντρο μιας περιοχής με αυξανόμενες προκλήσεις ασφάλειας. Με την αστάθεια να βαθαίνει στα Βαλκάνια και τις συγκρούσεις να επιδεινώνονται στην Ουκρανία βόρεια, στην Λιβύη δυτικά και στην Συρία ανατολικά."

    "Από την περσινή μου ομιλία, η Ελλάδα αντιμετώπισε αυτές τις μεγάλες κρίσεις και στάθηκε όρθια. Σήμερα, η συζήτησή μας δεν αφορά πλέον την επιβίωσή μας από τις κρίσεις. Σήμερα, εστιάζουμε στο πώς στη βάση της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας θα μπορέσουμε να εργαστούμε στην κατεύθυνση της οικονομικής ανάπτυξης, της περισσότερο αποτελεσματικής και ανθρώπινης διαχείρισης της μετανάστευσης, καθώς επίσης και για την ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρύτερη γειτονιά μας", είπε ο πρωθυπουργός.

    "Σήμερα μιλάμε για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που έχουν επιπτώσεις όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή", τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι «Στην οικονομία, η Ελλάδα βγαίνει τώρα, μετά από επτά ταραγμένα χρόνια ύφεσης, από την βαθύτερη κοινωνική και οικονομική κρίση στην μεταπολεμική της Ιστορία".

    "Εργαζόμαστε σκληρά για να διασφαλίσουμε την βιώσιμη περιεκτική ανάπτυξη», είπε ο κ. Τσίπρας. Μερικές φορές, παρά τις προσπάθειές μας, οπισθοχωρούμε, αλλά πάντα η γενική κατεύθυνση είναι να προχωρούμε μπροστά, αποδεικνύοντας ότι μια χώρα που έχει χάσει το 25% του ΑΕΠ της σε έξι χρόνια και είδε τα επίπεδα ανεργίας και φτώχειας να εκτοξεύονται μπορεί να σταθεί στα πόδια της, να δημιουργήσει ένα περιβάλλον φιλικό στο επιχειρείν που ενθαρρύνει την ανάπτυξη και ξεμπερδεύει με τις αμαρτίες του παλιού κατεστημένου: διαφθορά, πελατειακές σχέσεις και παρασιτικές επιχειρηματικές πρακτικές. Την ίδια ώρα, αντιμετωπίζουμε τις σοβαρές κοινωνικές συνέπειες που η επιβαλλόμενη λιτότητα έχει επιφέρει στην ελληνική κοινωνία".

    "Η απόλυτη προτεραιότητά μας είναι η μείωση της ανεργίας στα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα το ταχύτερο δυνατό, μέσω ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που αξιοποιεί τις δυνατότητες του υψηλά εκπαιδευμένου ανθρώπινου δυναμικού μας", είπε ο πρωθυπουργός

    "Ταυτόχρονα, αξιοποιούμε τη στρατηγική θέση της Ελλάδας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων έτσι ώστε να μπορέσει να καθιερωθεί σαν κόμβος ενέργειας, εμπορίου, ναυτιλίας και σιδηροδρομικών μεταφορών στην περιοχή", ανέφερε στην συνέχεια, προσθέτοντας: "Προωθούμε όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ενώ προστατεύουμε το κράτος πρόνοιας και τα εργασιακά δικαιώματα. Παροτρύνουμε τους εταίρους μας να προχωρήσουν με την οριστικοποίηση των αναγκαίων μέτρων για την μείωση του χρέους μας έτσι ώστε να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών και να ανοίξουμε τον δρόμο για την επιστροφή μας στις χρηματαγορές."

    "Τα πρώτα σημάδια ότι ο σχεδιασμός μας έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς αντανακλώνται στην επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, την σταθερή, σταδιακή μείωση της ανεργίας, τα θετικά στοιχεία στον δημοσιονομικό τομέα και το αναζωογονημένο ενδιαφέρον για επενδύσεις από το εξωτερικό", είπε ο κ. Τσίπρας.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι μαζί με την αντιμετώπιση της μεγάλης οικονομικής πρόκλησης, ο ελληνικός λαός είναι επίσης αντιμέτωπος "με μια ακόμη μεγάλη πρόκληση, αυτήν της διαχείρισης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών", μια πρόκληση που, όπως υπογράμμισε, "είναι μια παγκόσμια πρόκληση που μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μόνο συλλογικά και στη βάση των αξιών μας."

    "Από πέρυσι, που μίλησα εδώ για αυτό το ζήτημα, πάνω από ένα εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες εισήλθαν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδος. Περίπου 60.000 μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα σήμερα, αφού τα βόρεια σύνορά μας αποκλείστηκαν εξαιτίας μονομερών ενεργειών άλλων χωρών", είπε ο πρωθυπουργός.

    Στησυνέχεια ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην "τεράστια πολιτική κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη με αυξανόμενες ισχυρές ξενοφοβικές δυνάμεις να προωθούν την δική τους ατζέντα:

    - Ισχυριζόμενες ότι ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο είναι μια πολυτέλεια για την Ευρώπη σήμερα και ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να απωθηθούν στην θάλασσα.

    - Ισχυριζόμενες ότι η ευθύνη του καταμερισμού της φιλοξενίας των προσφύγων είναι μια απαράδεκτη επιβολή την οποία μόνο οι χώρες της πρώτης γραμμής, που είναι οι χώρες της πρώτης υποδοχής, θα πρέπει να αναλάβουν.

    - Ισχυριζόμενες ότι οικονομική μας κρίση είναι ένας επαρκής λόγος για να προδώσουμε τις αξίες μας."

    "Αυτές οι ξενοφοβικές δυνάμεις πήραν την απάντηση που τους αξίζει και προήλθε από τον ελληνικό λαό. Ο λαός της Ευρώπης που χτυπήθηκε πιο σκληρά από την οικονομική κρίση απέδειξε στον κόσμο ότι ούτε οι αρχές μας ούτε η ανθρωπιά μας πρέπει να παρέχονται υπό όρους", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    Επισήμανε ότι παρά τις επικλήσεις για απώθηση, η Ελληνική Ακτοφυλακή έσωσε δεκάδες χιλιάδες ζωές αντί να τις θέσει σε κίνδυνο και ότι παρά τις φωνές για παραβίαση της συνθήκης της Γενεύης, η Ελλάδα, μια χώρα της οποίας η υπηρεσία πολιτικού ασύλου ούτε καν υπήρχε πριν από τρία χρόνια, αντιμετωπίζει με δικαιοσύνη και στη βάση της Συνθήκης της Γενεύης τον τέταρτο μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων ασύλου στην Ευρώπη.

    "Μαζί με τις τουρκικές και τις ευρωπαϊκές αρχές, εφαρμόζουμε την πολύ δύσκολη αλλά αναγκαία συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Μια συμφωνία που έχει οδηγήσει σε ριζική μείωση των ροών και ακόμη πιο σημαντικό των θανάτων στο Αιγαίο. Μια συμφωνία που αντικατέστησε τον επικίνδυνο δρόμο του Αιγαίου με ένα νόμιμο προς την Ευρώπη", ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας, "Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, χρειαζόμαστε μια ισχυρή διεθνή πρωτοβουλία, που θα καθιερώσει ένα νέο διεθνές πλαίσιο για την διαχείριση των προσφυγικών ροών, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά την ξενοφοβική ατζέντα για τους μετανάστες".

    Εξειδικεύοντας τις προτάσεις του για το πλαίσιο αυτό, στην ΓΣ του ΟΗΕ, ο κ. Τσίπρας είπε οτι το πλαίσιο πρέπει:

    - Να αυξήσει την υποστήριξη προς τις χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες.

    - Να αυξήσει τις επιστροφές ατόμων που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας και την επανεγκατάσταση και επαναπροώθηση όλων εκείνων που την χρειάζονται.

    - Να αυξήσει την συνεργασία ασφάλειας εναντίον των δικτύων διακινητών.

    - Να αυξήσει τις πρωτοβουλίες αντιμετώπισης των γενεσιουργών αιτίων της μετανάστευσης.

    Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ως τρίτη μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα το πως να συνεισφέρει στην ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία σε μια περιοχή με διαρκώς αυξανόμενη αστάθεια.

    "Η απάντηση της Ελλάδας σε αυτήν την πρόκληση υπήρξε ξεκάθαρη: Αναπτύξαμε διμερείς και, μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία, τριμερείς σχέσεις με όλους τους γείτονές μας, προσβλέποντας στην προώθηση της ειρήνης, της συνεργασίας και του διεθνούς δικαίου. Οργανώσαμε πολυεθνικές πρωτοβουλίες, όπως η διεθνής διάσκεψη για την ειρηνική συνύπαρξη, τον θρησκευτικό και πολιτιστικό προσανατολισμό στην Μέση Ανατολή και τη Σύνοδος της Ρόδου για την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή. Και με επιμονή προωθήσαμε αυτές τις αξίες σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς που εμπλέκονται σε όλες τις συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, οπουδήποτε εμφανίζεται αυξημένη. Σε οργανισμούς σε σχέση με τις συγκρούσεις στην Συρία, την Λιβύη, την Ουκρανία και την ειρηνευτική διαδικασία στην Μέση Ανατολή", είπε ο κ. Τσίπρας.

    Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην πολύ σημαντική πρόκληση προώθησης ουσιαστικής ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή μας, είπε ότι "παραμένουμε σταθεροί στην υποστήριξή μας στις διακοινοτικές συνομιλίες για μια δίκαιη, βιώσιμη και αποτελεσματική λύση στο Κυπριακό, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του καθεστώτος της Κύπρου, ως χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια λύση που θα είναι βιώσιμη μόνο εάν αφήσουμε πίσω μας το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων του παρελθόντος και διασφαλίσουμε την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων από το νησί. Μια λύση που θα διασφαλίσει το αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης ολόκληρου του λαού της Κύπρου και θα θέσει την βάση για ευρύτερη συνεργασία στην ασταθή περιοχή μας."

    Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στην ενίσχυση του διαλόγου και των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας "μέσω ενός ευρέως φάσματος πρωτοβουλιών, συμπεριλαμβανόμενης και της πολύ καλής συνεργασίας μας στην διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών", με την Ελλάδα να υπογραμμίζει ότι "ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο είναι ο μόνος τρόπος για την οικοδόμηση στέρεων και μακράς διάρκειας γειτονικών σχέσεων."

    Όσον αφορά την ΠΓΔΜ, είπε ότι "στο ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ υποστηρίζουμε σταθερά μια κοινά αποδεκτή σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις erga omnes.

    Και έχουμε προωθήσει Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που αποσκοπούν στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της διασυνοριακής συνεργασίας αυτήν την κρίσιμη περίοδο", είπε ο κ. Τσίπρας.

    Ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την ομιλία του υπογραμμίζοντας ότι "σήμερα είναι πιο σημαντικό από ποτέ να προασπίσουμε την ειρήνη, τη δημοκρατία και τη βιώσιμη ανάπτυξη σε όλα τα μέτωπα, παντού όπου απειλείται. Και στην Ελλάδα το γνωρίζουμε αυτό πολύ καλά."

    Διαβάστε επίσης:Επαφές Τσίπρα στη Ν. Υόρκη - Κυβερνητικές πηγές για την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΓΣ του ΟΗΕ


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 23 September 2016 - 4:32:18 UTC